דו"ח קופות שבורות – 9.12.2007

שם קוד "מצפן 26": רצח או התאבדות? חקירה וחיפוש אשמים.

להלן פרטי המקרה.

בתאריך ה-9.12.2007 נמצאה גווייתו של הסרט 'מצפן הזהב' ברשימת שוברי הקופות השבועית. במבט שטחי אפשר היה לחשוב שהסרט חי: הוא נמצא, אחרי הכל, במקום הראשון. אבל זאת אשליה. מזה שבועיים שלא יצאו סרטים משמעותיים לאקרנים, כך שהתחרות הקשה ביותר של 'מצפן הזהב' היתה 'מכושפת', בשבוע השלישי שלו (10.7 מיליון דולר, ירידה קלה של 35% מהשבוע שעבר). היה ברור ש'מצפן הזהב' ייקח את המקום הראשון השבוע, השאלה היתה עם איזה סכום. והסכום, התברר, היה 25.78 מיליון דולר. מדובר באסון.

'מצפן הזהב' ממלא את המשבצת הקבועה של סרט הפנטזיה הגדול של דצמבר, רעיון שאותו המציאה חברת ניו-ליין עם 'שר הטבעות'. כיוון שהסרט מכוון יותר לילדים, הכוונה כאן היתה ליצור 'נרניה' חדש. ניו-ליין השקיעה הון עתק בסרט: התקציב המדווח הרשמי הוא 180 מיליון דולר, אבל התקציב האמיתי, כפי שדווח מפי הבמאי עצמו, היה קרוב יותר ל-250 מיליון דולר. ניו-ליין השקיעו הרבה כסף במסע פרסום עצום, שנחשב כהשקעה לא רק בסרט הזה, אלא בשני סרטי ההמשך שעוד יבואו וישלימו את הטרילוגיה. ומה יצא מכל זה? 26 מיליון הדולר שהסרט הכניס בסוף השבוע הראשון הם בדיחה לעומת הפתיחה של סרטים אחרים בז'אנר סרט-הפנטזיה-הגדול-של-דצמבר, כמו 'שיבת המלך' (73 מיליון) או 'נרניה' (66 מיליון), והוא טוב רק במעט מהפתיחה של 'אראגון' העלוב בשנה שעברה (23 מיליון). 'אראגון' סיים את חייו הקולנועיים עם הכנסות של 75 מיליון דולר בארה"ב, ונראה ש'מצפן הזהב' לא יכול לקוות להרבה יותר מזה. ובקשר לאותם סרטי המשך מתוכננים? לא טרילוגיה ולא נעליים. אף אחד לא עושה המשכונים לסרטים שהפסידו כל כך הרבה כסף.

אז מי אשם ברצח? האצבע המאשימה הראשונה הופנתה לעבר ארגוני הנוצרים בארה"ב, שבוודאי לא מצטערים על כשלונו של הסרט. 'מצפן הזהב' מבוסס על כתביו של פיליפ פולמן, אתאיסט (טפו!) שהעז להביע בהם רעיונות איומים הפונים נגד הדת המאורגנת באופן כללי, והכנסיה הקתולית באופן ספציפי. המסרים עברו ריכוך/סירוס בקולנוע, כדי לא לעצבן אף אחד, אבל זה לא שינה הרבה – הארגונים הנוצרים השמרניים התעצבנו בכל זאת, וחלקם ניסו להכריז חרם על הסרט. זה בטח השפיע על הכנסות הסרט במידה כלשהי, אבל סביר להניח שלא בהרבה. אחרי הכל, גם את 'צופן דה וינצ'י' הנוצרים לא ממש אהבו, וזה לא הפריע לו להגיע לסוף שבוע ראשון של 77 מיליון דולר.

אשם אפשרי אחר הוא הארי פוטר. והילדים מממלכת טרביתיה. ונרניה. ו'אבק כוכבים'. וכל יתר סרטי הפנטזיה, שהיו פעם מצרך נדיר, אבל בזמן האחרון יוצאים באופן סדיר יותר ויותר, וגורמים לכך שעוד סרט בסגנון הוא כבר לא אירוע כזה מרגש. החשודים המיידיים הם כמובן אנשי השיווק, השעירים לעזאזל של כל סרט שלא עומד בציפיות. אבל סביר להניח שהאשם האמיתי בכישלון של 'מצפן הזהב' הוא הסרט עצמו. מה לעשות, הוא פשוט לא היה סרט כל כך טוב, ורבים מהמבקרים בארה"ב מסכימים: הם מהמהמים לעצמם שהוא ככה-ככה, מאכזב, לא מממש את הפוטנציאל, ואף אחד לא ממש מתלהב ממנו. כלומר, אף אחד חוץ מרוג'ר איברט, שנתן לסרט ארבעה כוכבים. כמובן, רוג'ר איברט במצבו הנוכחי היה נותן ארבעה כוכבים גם לפרסומת עם ג. יפית. מספרים שבאחד הימים האחרונים הוא נכנס בטעות לאולם קולנוע ריק שבו לא הוקרן דבר. הוא יצא אחרי שעתיים, מאוכזב קלות, ונתן לו שלושה כוכבים וחצי.

כשסרט בגודל כזה נופל, הוא לא נופל לבד. 'מצפן הזהב' לוקח איתו למטה קורבנות רבים. קודם כל, אולפני ניו-ליין: האולפן הקטן הזה שיחק אותה בענק, בזמנו, עם 'שר הטבעות', הטרילוגיה המצליחה ביותר בהיסטוריה. אבל מאז כמעט ולא היו להם הצלחות: השנה היה להם סרט אחד מצליח – 'היירספריי' – ושורה ארוכה של כשלונות: 'המספר 23', 'חקירה מעבר לקווים', 'The Last Mimzy', 'קלינר', 'אהבה בימי כולרה', ועוד. 'מצפן הזהב' מעמיד בסימן שאלה את עצם קיומו העצמאי של האולפן: 'ניו-ליין' שייכים לחברת 'טיים וורנר', שהיא גם הבעלים של אולפני האחים וורנר, ועשויים להחליט שאולפן סרטים אחד – וכזה שגם מרוויח! – זה מספיק.

עוד גוויה לערמה: הקריירה של ניקול קידמן. היא אולי כוכבת ענק בתיאוריה, אבל למעשה, מתי לאחרונה השתתפה קידמן בסרט שהכניס מעל 100 מיליון דולר? התשובה, אגב, היא 1995 ('באטמן לנצח'). בשנתיים האחרונות קידמן כיכבה ב'סמנתה' הכושל, 'פרווה' הכושל עוד יותר, ו'Invasion' הכושל עד כדי כך שהוא לא הגיע לארץ. במצב הנוכחי, במאים שפוגשים אותה במקרה ברחוב צורחים ובורחים תוך מלמולי שבועות ופיזור שום ומלח-מים. דניאל קרייג, אגב, חולק עם קידמן את הכבוד המפוקפק של השתתפות בשניים מהכשלונות הבולטים של השנה – 'Invasion' ו'מצפן הזהב'. אבל מה זה אכפת לו? הוא ג'יימס בונד.

עוד קורבן, שמצבו הרפואי לא ממש ברור כרגע: ז'אנר הפנטזיה. 'שר הטבעות' ו'הארי פוטר' סחבו אחריהם גל עצום של סרטי פנטזיה, אבל בינתיים 'נרניה' הוא היחיד מביניהם שהפך ללהיט גדול, ורבים אחרים איכזבו ('אבק כוכבים', 'אראגון', 'האחים גרים', 'The Seeker'). 'המצפן' עלול להיות מסמר משמעותי בארון המתים של הפנטזיה. שנת 2008 עוד צפויה להיות מלאה בסרטים כאלה, שכבר נמצאים בשלבים מתקדמים של הפקה: 'Inkheart', 'ספיידרוויק', 'City of Ember', וכמובן 'הנסיך כספיאן' ו'הארי פוטר והנסיך חצוי הדם' המובנים מאליהם; אבל אחר כך, סביר שמספר הסרטים בסגנון שנראה יירד באופן משמעותי. בשנת 2008 משבצת סרט-הפנטזיה-הגדול-של-דצמבר תישאר ריקה, לראשונה מאז 2001.

בתחום החדשות המשמחות יותר, שניים מהסרטים שנחשבים למתחרים על האוסקר יצאו להפצות מוגבלות, והשיגו תוצאות יפות. 'כפרה', סרטו של ג'ו רייט ('גאווה ודעה קדומה') על פי הספר של איאן מקיואן (חפשו אותו ברשימת המועמדים לסרט הטוב ביותר) הוקרן ב-32 בתי קולנוע, והשיג ממוצע הכנסות של 25 אלף דולר לאולם; 'ג'ונו', קומדיה על הריון בגיל העשרה, בבימוי ג'ייסון רייטמן ('תודה שעישנתם') ובכיכובה של אלן פייג' ('אקס-מן 3', 'הארד קנדי') הוקרן בשבעה בתי קולנוע בלבד, אבל השיג ממוצע פנומנלי של 60,000 דולר לאולם – ועתה מלחשים עליו שהוא מועמד חזק מאוד לקטגוריות השחקנית והתסריט המקורי הטוב ביותר. לעומת זאת, 'גרייס איננה' עם ג'ון קיוזאק, שגם עליו דיברו בתור סרט אוסקרי לפני כמה חודשים, השיג ממוצע עלוב של 3,500 דולר לאולם מארבעה אולמות. נו טוב, זה סרט פוליטי. קיוזאק מגלם גבר שאשתו החיילת נהרגה בעיראק, ואם יש משהו שהחודשים האחרונים בדו"חקו לימדו אותנו, זה שהאמריקאים לא מתעניינים בסרטים פוליטיים.

בשבוע הבא, 'אני האגדה' עם וויל סמית ינסה להציל את כבודו של דצמבר הזה, ובנוסף ייצאו גם 'אלווין והצ'יפמנקס', שכמו כל סדרה מצוירת, עברו הסבה לאנימציה ממוחשבת.


הרשימה המלאה: המספרים מייצגים את הכנסותיו של הסרט במהלך שלושת ימי סוף השבוע (שישי-ראשון) בארה"ב, במיליוני דולרים. המספרים בסוגריים מייצגים את הכנסותיו הכוללות של הסרט עד היום, במיליוני דולרים.

1. The Golden Compass – 25.8 (25.8)
2. Enchanted – 10.7 (83.9)
3. This Christmas – 4.9 (42.7)
4. Fred Claus – 4.6 (65.5)
5. Beowulf – 4.5 (76.1)
6. No Country for Old Men – 4.1 (28.8)
7. August Rush – 3.5 (25.1)
8. Hitman – 3.5 (35.8)
9. Awake – 3.3 (10.7)
10. The Mist – 2.6 (23.5)