סקופ! המועמדויות לאוסקר הוכרזו רק עכשיו. הטקס ייערך בעוד חודש. אבל את התשובה לשאלה הגדולה, איזה סרט יזכה השנה בתואר "הסרט הטוב ביותר", אנחנו כבר יודעים בוודאות.
התשובה היא: למי לעזאזל אכפת.
אני צריך להודות: מבין חמשת המועמדים לפרס הסרט הטוב ביותר, ראיתי בינתיים רק שלושה: 'נער החידות ממומביי', 'פרוסט/ניקסון' ו'הסיפור המופלא של בנג'מין באטן'. אלה לא סרטים גרועים, וזה לא שהאקדמיה מפגינה טעם רע במידה יוצאת דופן. אלה סרטים בסדר. אחרי שראיתי אותם לא רציתי את השעתיים שלי (כמעט שלוש שעות, במקרה של בנג'מין) בחזרה. אבל אף אחד – אף אחד בעולם, נדמה לי – לא יטען שאלה הסרטים הבולטים ביותר, או הטובים ביותר, או החשובים ביותר, או החדשניים ביותר, או כל דבר אחר ביותר של שנת 2008. ייתכן ששני המועמדים האחרים שונים, אולי 'מילק' ו'נער קריאה' הם יצירות מופת שישנו את חיי. אני שומר על פסימיות זהירה.
האוסקר הוא פרס הקולנוע החשוב בעולם. הוא חשוב כי מדברים עליו, ומדברים עליו כי הוא חשוב. בשאלוני טריוויה לא שואלים מי זכה בפרס איגוד הבמאים של שנת 1968, או איזו שחקנית קיבלה הכי הרבה מועמדויות ל-BAFTA. שואלים על האוסקר. הזוכים באוסקר, ולא בשום פרס אחר, באמת נכנסים לסוג של היכל תהילה, ונדמה שהם יעניינו אנשים לא רק מחר בבוקר אלא גם בעוד שנה. ליד המספר 2008 יהיה כתוב תמיד שם של סרט אחד – הסרט שזכה באוסקר באותה שנה. אבל ליד שנת 2008 יהיה כתוב שם של סרט סתמי שלא אומר שום דבר על השנה הזאת, כי הסרטים החשובים של השנה לא ברשימת המועמדים בכלל.
שנת 2008 תיזכר בזכות שני סרטים: 'האביר האפל' ו-'וול-E'. אלה שני סרטים שהוכיחו שחדשנות ופופולריות הם לא דברים מנוגדים זה לזה: אפשר לחולל מהפכה וגם להכניס מאות מיליונים בקופה. אפשר לספק מאות מבקרים משכילים ופלצנים וגם מיליוני צופים שבאו רק ליהנות. שניהם ביחד. שני הסרטים האלה היו שוברי קופות ענקיים (אחד מהם, באופן חסר תקדים). לשניהם יש מעריצים שרופים ואדוקים (לפעמים באופן מוגזם). ולא רק זה – שני הסרטים האלה מובילים ללא עוררין את רשימת הסרטים שהוזכרו הכי הרבה פעמים ברשימות "עשרת הסרטים הטובים ביותר" של המבקרים. אלה גם הזוכים במקום הראשון והשני בסקר סרט השנה של 'עין הדג', ולגמרי לא במקרה.
באוסקר הסרטים האלה לא קיימים. כן, הם קיבלו מועמדויות של כבוד: הית' לדג'ר מועמד, איך לא, לפרס שחקן המשנה על תפקיד הג'וקר ב'האביר האפל'; 'וול-E' מועמד, איך לא, לפרס האנימציה. אבל אלה גטאות. אף אחד משני הסרטים האלה לא מועמד לפרסים החשובים יותר – פרסי הסרט והבמאי. אם אחד מהסרטים האלה היה נשכח לטובת השני, הייתי מחייך בסלחנות ואומר שבכל זאת, האקדמיה, למה אפשר לצפות. אבל הם התעלמו משניהם. אף אחד משניהם, לטענת האקדמיה, הוא לא סרט השנה, או אפילו אחד מחמשת המובילים. אז מי כן? 'פרוסט/ניקסון'? אתם רציניים? לא, כי לא שמתי לב לתנועה העממית של מיליוני המעריצים המושבעים או המבקרים שקוראים לתת ל'פרוסט/ניקסון' את הפרס. אולי הם עברו כשלא הרגשתי.
נדמה שברור מאוד למה שני הסרטים האלה נזנחו: זה לא קשור לטבלת המבקרים, זה קשור ללוח השנה. 'וול-E' ו'האביר האפל' יצאו בקיץ. כל חמשת המועמדים לפרס הסרט הטוב יצאו אחרי ה-26 בנובמבר – ב-34 הימים האחרונים של השנה. אז מה, לחברי האקדמיה יש זכרון של דג זהב? אולי. ואולי זה פשוט שבדצמבר תמיד יוצאים הסרטים ש"אמורים" לזכות באוסקר. אלה שמכוונים מראש בדיוק לגובה העיניים של האקדמיה, שיוצאים מראש עם קמפיינים לעידוד הבחירה, ושמסומנים מראש, חודשים לפני שיצאו, בתור המתחרים העיקריים. וכשנותנים לך רשימת מועמדים לעוסה מראש, למה להשקיע מחשבה בבחירת מועמדים פחות שגרתיים?
בארץ, כמובן, לכלי התקשורת יהיה אכפת רק מהמועמדות שקיבל 'ואלס עם באשיר', ובצדק, בקטגורית הסרט דובר השפה הזרה הטוב ביותר. זאת השנה השניה ברציפות שבה סרט ישראלי מקבל מועמדות, אחרי עשרים ומשהו שנים של יובש. ויותר מזה, הסרט הזה עשה היסטוריה קטנה בכך שהוא סרט האנימציה הראשון אי פעם שקיבל מועמדות בקטגוריה הזאת. יופי. מזל טוב. אבל המועמדות (הצפויה לגמרי, חייבים להודות) של 'באשיר' נפגעת מכך שאותו סרט לא מועמד בקטגורית סרט האנימציה הטוב ביותר. מי כן מועמד? 'וול-E' (שייקח אותה בהליכה אחורה), 'קונג פו פנדה' ו'בולט'. שוב, אף אחד מהמועמדים הוא לא סרט רע. אבל איזה סרט אנימציה היה יותר בולט, חשוב, משפיע וטוב השנה – הסרט על החיות המדברות עם הקולות של הסלבריטיז, או הסרט הספק-תעודי המטלטל שפונה למבוגרים בלבד?
בעצם אני לא צריך להיות מאוכזב. הרי כולם יודעים שהאוסקר שמרני, לא? כולם יודעים לדקלם שהבחירות של האקדמיה לא מעידות באמת על מה שקרה בעולם הקולנוע השנה. נכון. אבל בשנים האחרונות היה נדמה שהמצב הזה משתנה מעט. חברי האקדמיה, כך נדמה, הפכו לקצת פחות מרובעים וקצת פחות משעממים. אחרי הכל, הם נתנו משאית של אוסקרים ל'שר הטבעות' – וזו היתה הפעם הראשונה שבה סרט פנטזיה קיבל את הפרס; הם נתנו אוסקר ל'התרסקות' שיצא לאקרנים לא בדצמבר, אלא באפריל; ל'מיליון דולר בייבי' הקונטרברסלי על חשבון 'הטייס' הצפוי; ל'ארץ קשוחה' הביזארי, אחרי מאבק מול 'זה ייגמר בדם' הלא ידידותי. לא עם כל הבחירות שלהם הסכמתי – אלה לא היו סרטי השנה שלי, אבל הן היו בחירות שהושקעה בהן מחשבה. אלה לא היו הבחירות הצפויות ביותר, הנדושות ביותר והשמרניות ביותר. ותמיד היה את מי לעודד בזמן הטקס. כשאני יושב מול הטקס בשעה לא-אנושית בלילה, נחמד לי להיות בעד סרט כלשהו, גם אם הוא לא מנצח בסוף. עכשיו, אני חושש שלצפות בטקס יהיה כמו לצפות במשחק האליפות של הליגה הההונגרית בכדורעף. אז מה, הזוכה בפרס הסרט הטוב ביותר יהיה 'פרוסט/ניקסון' או 'נער החידות ממומביי'? כל כך לא אכפת לי. בשביל זה לא שווה לקום בשלוש בבוקר.
קודם כל
אני רק רוצה להגיד שאני ממש גאה בישראל על התנופה שקורית עם עסקי הקולנוע הישראלי. זה ממלא אותי גאווה ושמחה.
שנית, אני רוצה להגיד סליחה, אבל אם וולי מועמד לפרס סרט האנימציה הטוב ביותר, אז איפה הבעיה שלך? הוא סרט אנימציה, אחרי הכל.
אשר לאביר האפל, סליחה, אבל זה פשוט לא סרט אוסקר.
כן, הוא סרט קומיקס חדשני והכל, אבל הוא סובל מיומרנות נולאנית מעצבנת, ואני לא חושבת שאפשר להגיד עליו שהוא "שינה את פני הקולנוע", או לחלופין, שהוא מכיל איזה שהוא ערך מוסף. ואלה, בעיני, הסיבות להיות מועמד לאוסקר, בקטגורית הסרט הטוב ביותר.
אז לא, אין לי שום בעיה שהוא לא מועמד לאוסקר – לא על בימוי ולא כסרט הטוב ביותר.
אבל כן היתה לי בעיה אם מר לדג'ר לא היה מקבל מועמדות. באמת שעל ההופעה הזו הגיע לו.
אה, כי יומרנות זה משהו שבכלל לא מדבר למעניקי האוסקר...
תעשי טובה.
זו לא יומרנות אוסקרים
זו יומרנות "טרנטינו".
"איזה מגניב וגדול וענק ומושלם אני".
עשה לי טובה, באמת.
לא ממש רואה את ההבדל
הסיבה יחידה שטרנטינו לא קיבל אוסקר זה כי הוא פרוע מדי. יום אחד עוד איזה 10-15 שנים הוא יתמתן ואז יקבל גם הוא אוסקר.
ההבדל בין יומרנות אוסקר לבין יומרנות טרנטינו:
הראשונה, היא יומרנות של לשנות את העולם, של להזיז משהו בתפישה הכללית, של להביא מודעות. יומרנותו של אדם אחד להביא לשינוי.
השניה, היא יומרנות "איזה מגניב אני, ונראה כמה אנשים אני יכול למצוא שיעריצו אותי בעיוורון, כי אני כזה מגניב".
אין שום קשר בין השתיים.
אר, אבל טכנית טרנטינו כבר קיבל אוסקר
משני אומנם, יחסית (על התסריט של "ספרות זולה" אאל"ט). אני מניח שתסכימי איתי שספרות זולה הוא סרט יומרני לא פחות מהאביר האפל.
דווקא לא
ספרות זולה הוא הסרט שהפך את טרנטינו לסובל מתסמונת יומרנות טרנטינואית, אבל אני לא חושבת שזו היתה הכוונה המקורית שלו.
הוא היה סרט ששבר ומתח את גבולותיו של הקולנוע, והגדיר מחדש דרך לספר סיפור. יכול להיות – סליחה, הגיוני ביותר בעצם – שטרנטינו קיווה שיהיה לו האימפקט שבאמת היה לו, אבל רק לאחריו טרנטינו הפך לטרנטינו, ולאדם שכל מה שהוא נוגע בו אנשים חושבים שהפך לזהב.
באותה צורה, לנולאן היה את ממנטו. אבל ההבדל הוא שממנטו, סרט שהשאיר אותי מחוסרת אוויר בצפייה ראשונה ונחקק בתודעתי כפורץ גבולות, לחלוטין איבד מקסמו כשראיתי אותו בפעם השנייה. זה פשוט לא היה זה. קצת כמו גרבר בננות שמשום מה נחקק לי בזכירון בתור הדבר הכי טעים בעולם, ויום אחד כשהזדמנה לידי צנצנת קטנה כשהייתי קצת יותר בוגרת, לא יכולתי להבין על מה היה הרעש מלכתחילה.
ספרות זולה, לעומתו, הוא סרט שעם כל צפייה רק משתבח, לא נהרס.
באיזה שהוא מקום, אני חושבת שפה קבור הכלב, זה ההבדל בין יצירה על זמנית, ליצירה שמשתמשת באותות ובמופתים בשביל להיראות ככזאת.
כל סרט של נולאן נראה כמופתי בגלל האותות והמופתים, אבל בעצם הוא לא. החותמת השמנונית ומלאת החשיבות העצמית שלו מרוחה על פני כל אחת מהיצירות שלו. אצל טרנטינו, לדעתי, החותמת השמנונית הזאת החלה להופיע רק אחרי ספרות זולה והתהילה שלו.
כן, היו לאביר האפל הרבה נקודות לזכותו, והיו בו הרבה דברים נפלאים ומדהימים ואולי אפילו פורצי ז'אנר. אבל כמכלול, ממש לא מגיע לו שום אוסקר, וגם לא מועמדות.
מנגד, גם לרב השחקניות ממין נקבה שזוכות באוסקר בשנים האחרונות לא באמת מגיע אוסקר, או מועמדות.
דווקא יש קשר - ל2 סוגי היומרנות אין נוכחות ברשימה.
חוצמזה שלחפש מקוריות בטקס האוסקר זה כמו לחפש צחוקים ב"רשימת שינדלר".
לא הבנתי איזו רשימה
ולהגיד שהימצאותם או היעדרם של שני דברים מאותה רשימה, זה קלוש כמו להגיד שיש קשר בין בננות לפנקיסטים, כי שניהם נעדרים מרשימת הניקיון לפסח של מסעודה משדרות.
הרשימה של האוסקר, כמובן
וזה קצת פחות קלוש מהדוגמא שלך (רנדומלית ככל שתהיה), כי שניהם עוסקים בקולנוע.
אני גם בכלל לא מבין על איזה "יומרנות אסוקר" את מדברת – האוסקר מאז ומתמיד שימר, לא חידש, והוא תמידהיה נתון לביקורות על השמרנות שלו.
יומרנות אוסקר- בהקשר הסרט
לא בהקשר הטקס.
זה לא משנה באיזה הקשר
כי רוב הסרטים זוכי האוסקר הם סרטים שמשמרים את ה"סטאטוס" של האוסקר בתור טקס שמרני.
זה מין מעגל קסם שכזה.
ובכן, אני כנראה היחיד שלא שונא את הרשימה.
"בנג'מין באטן" הוא, לטעמי, הסרט הטוב ביותר של 2008. למרות זאת: מאמר נהדר. אבל זה אומר שמאמרי הקדם אוסקר והאוסקר יתבוטלו?
בוא לא נקשור את הרחפת לפני הזברה, או משהו
אפשר למלא אותה בצלופחים, אבל.
בראבו!
צלופחים על הרחפת!
מהאנשים שהביאו לכם את "נחשים על המטוס".
הו, לא, למעשה מאנשים שונים לגמרי.
אם הגישה שלך נכונה אז...
נער החידות ממומביי אמור להפסיד , ולפי השלושה שאני ראיתי (אני חייב לציין שהוא מעולה חדשני ודני בוילי לתפארת) הוא הטוב ביותר.
בנושא אחר אני חייב לציין שכל הבמאים האהובים עליי שחררו סרטים בתקופה האחרונה ורק שני במאים היו נאמנים למקור. דיויד פינצ'ר ביים סרט שאין בו נגיעות "פינצ'ריות" כלל.
דארן הזכור לטובה מ"רקוויאם לחלום" ביים סרט מעולה אך לא מזכיר את הגאונות של רקוויאם.
לשמחתי דני בויל ממשיך לספק את הסחורה המרהיבה והמעניינת. השני (אם עניין אתכם) זה רוקנרולה – אך חלש יחסית לאחרים.
לא מעולה, לא חדשני, דני ביול לתפארת
הוא לא חדשני כי משתמש בטריקים שביול כבר השתמש בהם. לא מעולה כי הסגנון הבומבסטי של ביול פשוט לא מתאים לתסריט. זה לא "סרט קטן". זה סרט שאומרל היות קטן אבל הוא מבוים בראווה מוגזמת אשר לא מותירה מקום לאף רגע "קטן" או פשוט אחד. הבימוי של ביול מונע מן הסיפור לרגש באמת וחושף את חוסר הסבירות וקיטשיות שבו. שלא לדבר שכמו בניג'מן באטן, גם נער החידות ממומבאי הוא בעצם גרסא נטולת קסם ל"פורסט גאמפ" אשר הפעם יש עיסוק שטחי ובאנלי בהיסטוריה של הודו.
בקיצור – לדעתי הסרט הוא בהחלט ממשךי את הסגנון של דני בויל. רק שזה לא מתאםי לתסריט והתוצאה (בעיניי, עושה רושם שרוב העולם לא מסכים איתי) מביכה.
זאת גם היתה הבעיה שלי עם נער החידות.
נהנתי מהסרט, אבל רק בתור יומית חביבה ובלתי מזיקה.
סגנון הבימוי של בויל מנע מהסרט להיות מצוין באמת.
נשאלת השאלה- האם שווה לי לקרוא את הספר? הוא יותר טוב מהסרט? הוא יותר עמוק או מחלחל ללב\\מרגש?
זאת גם היתה הבעיה שלי עם נער החידות.
אם דני בויל לא היה הופך את הסרט הזה לכיף היה נשאר רק התסריט, שהוא חרא שמבוסס על ספר שגם הוא חרא ( לשאלתך).
הסרט הזה, בשבילי, היה כיף טהור ומזוקק. כל ניסיון אחר של בימוי שמתייחס לסיפור היה מסיב את תשומת ליבי לסיפור וגורם לי להבין שהסרט נוראי.
אבל בויל הצליח גם בזה
במקום להעלים את החסרונות של הסיפור, הוא הדגיש אותם.
אבל בויל הצליח גם בזה
הסרט שחט את הספר ולא השאיר ממנו כלום חוץ מהתוכנית של מי רוצה להיות מיליונר. החסרונות של הספר היו נגיד, הקיטש הבלתי נסבל, הדמויות השטוחות, והכתיבה המעצבנת.
הקיטש הבלתי נסבל נשאר, והדמויות עדיין שטוחות אבל בויל עושה בכל יכולתו להגיד לנו " כן כן אהבת אמת, היי תראו, הודים!"
הספר היה מעצבן בעיני
ולא ברור לי איך יצא ממנו סרט סביר, שלא לדבר על טוב, שלא לדבר על מועמד לאוסקר?!
זה לא שהאקדמיה שמרנית, וזה לא זיכרון קצר
(אני מעתיק את התגובה שכתבתי ביומית לכאן)
זה שאוסקר זה לא באמת תחרות בין סרטים. האוסקר הוא בראש ובראשונה ארוע יחצני שנערך על ידי תעשיית הסרטים בכדי לקדם סרטים ולהרוויח כסף.
יש הרי תעשייה שלמה שנועדה להרוויח סרטים מהאוסקר הזה, התעשיה של כל אותם סרטי דרמה רציניים שיוצאים בהפצה מוגבלת בדצמבר ובונים על האוסקר בשביל להרוויח. מאחורי המועמדויות לאוסקר יש הרבה מאד אנשים שעובדים מאד קשה לקדם סרטים מסויימים ולא אחרים, ולאינטרסים עסקיים יש השפעה אדירה על הבחירה של הסרטים לאוסקר, ביחוד בשלב בחירת המועמדים.
לגבי סרטי הקיץ, זה לא שחברי ה"אקדמיה" מתעלמים מהם סתם. לאף אחד אין ממש אינטרס עסקי לקדם סרטי קיץ לאוסקר. בוא נניח שיש סרט קיץ שהוא במקרה גם איכותי וראוי למועמדות בקטגוריות החשובות.
למען הפרוטוקול, אני מהאנשים שלא התלהבו במיוחד מהאביר האפל (אין ספק שהית' לדג'ר נתן שם את משחק החיים שלו, אבל כל השאר לא דיבר אלי). אבל בוא נניח באופן היפוטתי שאנחנו מסכימים שהסרט דורש מועמדויות בקטגוריות הראשיות. אבל מה יש לאולפנים להרוויח מהעניין? את הסיבוב בקולנוע הסרט כבר סיים מזמן – והוא לא ייצא שוב בהפצה רחבה לרגל האוסקרים. אפילו ה-DVD כבר יצא ועשה את המכה שלו לקראת חג המולד. הרווח מזכיה באוסקר יהיה שולי למדי.
כאשר האולפנים מגישים מועמדויות לאוסקר, הם צריכים לעשות את השיקול הזה.כאשר האחים וורנר צריכים לעשות את השיקול אם לקדם את בנג'מין באטן או האביר האפל, ברור שהם יבחרו בבאטן, וסביר להניח שהם אפילו לא ניסו להגיש את האביר כמועמד לאוסקר בקטגוריות הראשיות.
זה לא שהאקדמיה היא שמרנית. It's all about business
ואגב
זה מסביר גם איך קרה שבנג'מין באטן זכה בכל-כך הרבה מועמדויות. אני מנחש שזה קשור לעובדה שזה היה "סרט האוסקרים" היחיד של האחים וורנר השנה, והם יכלו להפעיל את כל כובד משקלם בכדי לדחוף את הסרט האחד הזה לתוך הרשימה.
מה שאתה אומר
זה שהם לא טרחו מספיק לדחוף את האביר האפל?
בכל שנה יש את הרגע הזה
אני עומד מול הטלויזיה (האדרנלין לא מאפשר לשבת), מחזיק לעצמי אצבעות שצדקתי בניחוש וזה מתחיל. ההתחלה תמיד טובה, 4 מ-5 בקטגוריית שחקנית המשנה. טוב, לא חשבתי שיתנו שתיים ל"ספק". אחרי זה, שחקן משנה, שתי הסצנות של מייקל שאנון מקבלות מועמדות במקום דב פאטל. אולי קיבלו שכל ונתנו לפאטל מועמדות כשחקן ראשי.
אז זה מגיע, דיוויד פינצ'ר, רון האוורד וסטיבן דולדרי מועמדים על הבימוי ואני מבין שעוד תחזית הלכה לעזאזל.
בתשובה פשוטה?
סרט סופר גיבורים, אפילו אם יהיה ברמה הקולנועית של אקירה קוראסאווה, פרנסיס קופולה, אורסון וולס וסטנלי קובריק ביחד, לעולם, אף פעם, בחיים לא, אין סיכוי, סביר יותר שאל-קעידה תהפוך לתנועה פציפיסטית, פשוט לא יכנס לרשימה של האקדמיה ויטמא את קדושת ה"איכותיות" שלה.
בזמנו אמרתי שלדג'ר יקבל מועמדות רק כי הוא מת, ורבים התווכחו איתי על כך. היום זה כל כך ברור שגם רד פיש קורא לזה "גטו".
בתשובה פשוטה?
מה ההבדל המהותי בין סרט סופר גיבורים לסרט פנטזיה?
זה פשוט, לא?
האביר האפל הוא לא סרט פנטזיה.
טייטס.
בעיקרון ז'אנר הפנטזיה השיג בזמן האחרון לגיטימציה מסוימת (שלדאבוני לא נוצלה מספיק). הלגיטימציה שצובר ז'אנר סופר-הגיבורים עדיין לא חלחלה לאקדמיה. הם עדיין רואים בסרטים כאלה "גברים בטייטס מחטיפים לרעים" וזהו. האקדמיה ידועה לשמצה בעובדה שלוקח לה הרבה זמן לזהות איכויות של סרטים השונים ממה שהיא מכירה ורגילה אליו – מרטין סקורסזה, למשל?
טייטס.
אוקיי, ז'אנר הפנטזיה השיג לגיטימיות. למה הוא יכל, וז'אנר גיבורי העל לעולם לא יוכל?
לא אמרתי את זה
או יותר נכון, אולי יצא שאמרתי את זה, אבל לא לזה התכוונתי.
אני מאמין שגם ז'אנר גיבורי העל לא רק שיכול, אלא כבר משיג לגיטימיות, ובסופו של דבר אפילו האקדמיה תיאלץ להודות בכך. זה פשוט לא הולך לקרות השנה.
לא אמרתי את זה
נראה לי שאמרת בערך "לעולם, אף פעם, בחיים לא, אין סיכוי, סביר יותר שאל-קעידה תהפוך לתנועה פציפיסטית"
אוקי, קבל תיקון:
לעולם, אף פעם, בחיים לא, אין סיכוי, סביר יותר שאל-קעידה תהפוך לתנועה פציפיסטית, זה פשוט לא יקרה, לפחות לא השנה ובתקופה הקרובה.
יותר טוב?
לא
זה הופך את הדעה שלך ללא רלוונטית.
רק בעיני אנשים שיש להם בעיות בהבנת הנקרא.
נסחפת.
האקדמיה לא עד כדי כך שמרנית, ויעידו השנים האחרונות. לדעתי, אם האביר היה יוצא בדצמבר, לא רק שהוא היה לוקח את כל המועמדיות החשובות פלוס, היה לו גם סיכוי מצויין לזכות בהן.
אבל האולפן דאג להקרנות מאוחרות בדיוק בגלל זה, לא?
אוי, איזה יופי.
אז זה לא משנה שאת 'וולברין' מביים הבמאי זוכה האוסקר גווין הוד, שהתסריטאי הוא התסריטאי של 'השעה ה-25' ושיש בו סצינות מלחמה (ז'אנר מאוד "אוסקרי", אבל הרי גם 'האביר האפל' נגע בז'אנר מאוד "אוסקרי" [דרמת פשע] ועדיין לא קיבל מועמדות). למה? כי זה "סרט קומיקס".
ואז מה עם את התסריט של 'שליחות קטלנית 4' כתב ג'ונתן נולן, אחד מהתסריטאים המבריקים והמבטיחים ביותר בהוליווד, שמביים אותו במאי אקשן מצוין (מקג'י, 'המלאכיות של צ'ארלי') ושמשחק בו כריסטייאן בייל, שהוא אחד מהשחקנים הצעירים המוערכים ביותר של העשור האחרון. הוא עדיין לא יקבל מועמדות לסרט הטוב ביותר. למה? כי הוא סרט קיץ.
ואז מה עם '9' ו'קורליין' ינסו לחדש ולהיות סרטי אנימציה אפלים ורציניים מתוך המיינסטרים, ואז מה עם 'למעלה' הולך להיות סרט מקורי, מקסים ושובה לב כמו שפיקסאר נוהגים ליצור.. אף אחד מהם לא יקבל מועמדות לאוסקר בקטגורית הסרט הטוב ביותר. למה? כי הם סרטי אנימציה.
את 'השומרים' לא הזכרתי כי כבר כתבתי עליו מספיק.
בכל מקרה, הנקודה ברורה, לא?
האקדמיה צריכה להתחיל להתייחס יותר ברצינות אל הסרטים "הגדולים", כי העובדה שהם פופלארים לא הופכת אותם לסרטים פחות איכותיים וכאלה שמגיעה להם פחות מועמדות.
עד כמה ג'ונתן נולאן היה מעורב בסוף ב''ש''ק 4''?
כי אני הבנתי שזה היה סתם ספין ושבעצם לא היה לו שום קשר לסרט, או אולי קשר קלוש ביותר.
אם למישהו יש תשובה ברורה אני אשמח לשמוע, בעיקר כי זה עשוי לקבוע אם אראה את הסרט או לא.
תודה.
לעזאזל, לרגע חשבתי שדיברת על ''שודדי 4''.
נורא חבל, דווקא, ג'ונתן נולאן עלול להיות אחלה בחירה עבור התסריט של "שודדי 4", בעיקר מאחר ולשני התסריטאים של הסרטים הקודמים אין רעיונות חדשים.
וול אי והאביר האפל
אלו לא סרטים כל כך טובים בעיני. טוב וואל אי כן. אבל האביר האפל.. נכון שהוא סרט טוב, טוב מאוד אפילו, אבל לא יצירת מופת כמו שעשו מזה.
אתה אומר שלפי כמות מעריצים
צריך לבחור את סרט השנה? אם כך, למה של יבחרו בדמדומים?
אתה אומר שלפי כמות מעריצים
לא. הוא אומר שאלו שני סרטים שהם גם:
1) ממש ממש טובים (יותר מסרטי האוסקרים).
2) ממש ממש פופולריים ובצדק.
3) ממש ממש לא סטנדרטיים ולכן בולטים ומעניינים יותר מהסרטים השמרניים יותר שכן נבחרו.
הארבע שורות שיש לכתבה זו
בעמוד הראשי התחלפו פתאום או שאני רק מדמיין?
לא.
אלא אם כן אנחנו מדמיינים הזיה קולקטיבית.
(כלומר, ''לא, אתה לא רק מדמיין'').
הוא דווקא לא מדמיין.
השורות אכן הוחלפו.
אולי זה מוקדם מדי
אבל יש כבר ניחושים לגבי אוסקר 2009?(או לפחות לסרטי האוסקר הטובים שיהיו?)
וואלה, יופי!
כשאני כותב "לעזאזל עם האקדמיה" כולם מתנפלים עלי ותוקפים אותי, אבל כשרד פיש כותב את זה אז הכל סבבה!
לא לא, אל תנסו להתחנף עכשיו, זה מאוחר מדי. עצבנתם אותי. אולי נמשיך בדיון הזה אחר כך, ואולי לא. בינתיים תחשבו על מה שעשיתם.
אבל הוא צודק.
שנה שעברה היה טקס מעניין עם מועמדים ותחרות טובים. אבל השנה אין וול-אי ואין האביר האפל בקטגוריות החשובות.
אני דווקא לא בשוק ש'האביר האפל' ו'וול E' לא נכנסו לרשימה.
למעשה, יש בי חלק שחושב ש'האביר האפל' קיבל יותר מדי באז לא מוצדק (וזה בלשון המעטה) וזאת הדרך של הקארמה לאזן אותו טיפה.
'וול E', אכן היה סרט מעולה אבל אני לא חושב שהוא היה יותר טוב מ'בנג'מן באטן' והסיפור שלו, ויש לי הרגשה שגם לא יותר מ'מילק' שנראה מאוד מבטיח (אבל עדיין לא ראיתי מן הסתם). הוא סרט אנימציה. אני מכיר הרבה אנשים שלא אוהבים סרטי אנימציה (גם כאלה שמעניינים ועשויים טוב כמו 'וול E'). יש אנשים שפשוט רואים באנימציה משהו ילדותי, או כאלה שפשוט לא אוהבים ציורים בסרטים שלהם אלא מעדיפים שחקנים חיים. אין מה לעשות, אני לא אומר שזה מוצדק אבל אי אפשר להתעלם מזה.
ואני מסכים לגבי השמרנות של האקדמיה, לדעתי דווקא הבחירות "המוצדקות" שלהם קרו במקרה.
תחשוב מה שאתה רוצה על וול-E והאביר האפל
זה עדיין לא מסביר איך סרט נוסחאתי ומיושן כמו פרוסט/ניקסון מקבל מועמדות לסרט הטוב ביותר. עד כמה שההשמטות של סרטים באמת חשובים ופופולאריים מרגיזות, יותר מעצבן אותי שהטקס השנה יראה כמו מסע בזמן לטקסים הארוכים והמלאים בעצמם של תחילת העשור.
גם המועמדות של נער החידות ממומביי
תמוהה לחלוטין מבחינתי לפחות.
אז אולי עושה רושם שהוא לצד בנג'מן באטן, מייצג את השוני משאר המועמדים אבל לדעתי נער החידות הוא סרט שלא מגיעה לו אף מועמדות. כי בתכלס, זה סתם סרט כביכול דרמתי עם ספין קומי ולא מעט שטויות, רק שהוא מודע לעצמו.
אבל אני אישית טענתי שזבל שמודע לעצמו, הוא עדיין זבל. והוא יכול להיות מהנה לפעמים, כמו נער החידות.
אבל אוסקר?!
המועמדות של נער החידות הייתה צפויה
כבר איזה חודש שמדברים עליו כמועמד בטוח. אפילו שהוא באמת לא מחדש כלום, לפחות יש לו אופי משל עצמו והרבה רגש שאפשר להזדהות איתו. מה גם, שהעלילה שלו בכל זאת בנויה בצורה שונה מרוב סרטי האוסקר. פרוסט/ניקסון ובנג'מין באטן לא מפתיעים, אבל נראים כאילו נכתבו לפי המדריך לתסריטאי המתחיל. אין בהם משהו שלא ראינו בעבר ואם לבנג'מין באטן יש לפחות במאי שהוכיח את יכולתו בסרטים פחות מיינסטרימיים, את פרוסט/ניקסון ביים רון האוורד, שלפחות לדעתי, הוא אחד הבמאים הסתמיים והמיושנים ביותר בהוליווד.
לא.
אני מאוד גאה באקדמיה בבחירות שלה.
קודם כל, כי מגיע לה שיהיה לה את הטעם שלה. אפילו אם זה לא אומר מה היה סרט יותר טוב,האקדמיה היא רק גוף אחד שבואו נזכור – אמריקאי. לאוהבי הקולנוע בעתיד הפרס לא יאמר המון. רק קצת.
האביר האפל לא נכנס, כי אף אחד באקדמיה לא באמת אהב אותו יותר מדי. כן, פאן בויס אהבו אותו והיו הקהל יעד שלו, וכל השאר התחלקו בין אלו שמחבבים את הסרט ואלו שלא. על ההישגים הויזואלים המרשימים של הסרט ולהיט' לדג'ר כולם מסכימים ולכן הם גם זכו במועמדות. אבל הקהל באקדמיה לא מובנה מפאן בויס, כמו מאנשים שאוהבים סיפורים אמיתיים או היסטוריים ( עיין ערך 3 מהמועמדים השנה). לעומת זאת, לנער החידות ממומביי יש קהל מעריצים הדוק דווקא הרחק מגזרת הפאנבויס. כנ"ל גם לבנג'ימין בוטון, ופרוסט/ניקסון, שכולם נמצאים ב10 הסרטים הטובים על פי רשימות מבקרים. וזה הסיבה למה האביר האפל לא נכנס. לא שמרנות, כי כמו שאמרת האקדמיה הוכיחה שהיא יכולה לבחור סרטים יוצאי דופן. פשוט לאף אחד שם לא היה יותר מדי אכפת מהאביר האפל. הם בכנות לא חשבו שזה אחד מהסרטים הטובים של 2008.
מה, אסור לאקדמיה להביע דעה משל עצמה? אישית אני גאה שהיא הצליחה להשתחרר מהקונצנזוס. העובדה שהיא לא שמה את האביר האפל במועמדויות שלה, אחרי שכולם לחצו עליה לעשות כן, מראה שיש לה עמוד שדרה, בין אם שמרני ( כמו בשנות ה90) או חדשני ( כמו בשנות ה00).
אבל למה אתה ישר אומר שכל מי שאהב את האביר הוא פאנבוי?
קהל היעד לא מורכב רק מפאנבויז. למעשה הפאנבויז הם מיעוט.
תיכנס לימד"ב ותראה כמה אנשים הצביעו לאביר האפל מעל ל-7. מה, כולם פאנבויז?
יש מספיק אנשים שסתם אהבו אותו וגם כאלה שחשבו שהוא מצוין מבלי להיות פאנבויז.
אבל למה אתה ישר אומר שכל מי שאהב את האביר הוא פאנבוי?
ואמרתי שיש ( או התכוונתי להגיד ונבלע לי). אבל מי הקהל מעריצים של הסרט? הקבוצה שתתמוך בו שהוא הסרט הטוב של השנה? בעיקר פאנבויז.
אתה לא רואה את קוראי הארץ או את סבא וסבתא שלך מתחרפנים ודוחפים את האביר האפל להיות הסרט הטוב של השנה.
אפילו אם האקדמיה יותר צעירה ( והיא כן), היא עדיין בסביבות גיל ה30-40. אני בטוח שיש המון אנשים בגיל הזה שאהבו את האביר האפל. אני בספק אם יש קבוצה ענקית של אנשים שתומכת במחשבה שהוא הסרט הטוב של השנה בגיל הזה, בניגוד לסרטים כמו בנג'ימין בוטון. כי כל פעם שהאוסקרים הסכימו עם הקונצנזוס, זה היה עם סרטים כלל גילאים. לטיטאניק, מגרש השדים ומלתעות יש מעריצים מכל הגילאים. לאביר האפל פחות.
מה הקשר
לקוראי הארץ או לסבא וסבתא שלי שאינם בחיים בכלל?
יש לא מעט אנשים מבוגרים שחושבים שהאביר האפל הוא סרט השנה (דירוגים של מבקרי קולנוע למיניהם).
אז מה, אתה אומר שכל מי שחושב שהאביר האפל הוא יצירת מופת הוא אוטומטית פאנבוי?
או שכשאני אהיה בן 30 עוד 11 שנה מהיום, אני אוהב פחות את האביר האפל?
מה הקשר
הקשר הוא שהתיאור שאני יכול למצוא לתיאור הולם של חברי האקדמיה זה קוראי הארץ, בניגוד לפנאי פלוס-טיימאאוט-מעריב. לי זה מאוד ברור בראש, אבל אני אנסה לפשט: אינטלקטואלים בערך.
זה שיש לא מעט מבוגרים זה לא אומר שיש הרבה, או ליתר דיוק: מספיק בשביל להביא לו מועמדות.
הלכתי להגיד שלא, אני לא חושב שמי שחושב שהאביר האפל הוא יצירת מופת הוא פאנבוי, כי יש המון סיבות לאהוב את הסרט, אבל כשאני חושב על זה כן. בגלל שכל מי שאומר על סרט כלשהו שהוא יצירת מופת בלי לתת לו שנה להבשיל לפחות הוא מתלהב (ע"ע פאנבוי). ( כתור דוגמה: ברוז' זה סרט השנה שלי ואני אוהב אותו עד עמקי נשמתי. אבל אני צריך לחשוב על זה טוב אם הוא יצירת מופת, אם בכלל משהו יצירת מופת)
לא רק שתאהב פחות את האביר האפל בעוד 11 שנה מעכשיו, להגיד משהו חיובי על הסרט ייחשב הפרת תנאים של אמנת ז'נבה. ( או: מה? לא. זה לא מה שאמרתי. איך הבנת את זה?)
אוי, ישמרני האל.
סרט צריך שנה להבשיל כדי להפוך ליצירת מופת? מה הוא, גבינה? כבר אי אפשר לזהות איכות כשרואים אותה?
אם סרט צריך שנה כדי להבשיל הוא לא יצירת מופת. לכל היותר יצירת מופת של פלצנות תהומית.
אוי, ישמרני האל.
רק בגלל שנהנת מאוד מהסרט עכשיו, לא אומר שתהנה ממנו בעוד שנה או חמש שנים או עשרים שנה.
בגלל זה אני מציע לחכות עד שנזרק עליו שבחים. כרגע אני אתן לו להסתפק במושג " instant classic" – יצירת מופת לרגעים אלו. ( כן, אני יודע שזה לא המשמעות המקורית של הפתגם, אבל אם כל הסרטים שזה נאמר עליהם המשמעות שלי הרבה יותר הגיונית)
כן, נכון.
רק בגלל שנהניתי מסרט לא אומר שאני אהנה ממנו בעוד שנה. העולם משתנה. אני משתנה. הסרט לא, אגב.
וזה לגמרי לא שייך. האקדמיה אמורה להעניק פרסים לסרט הטוב ביותר לשנה הזאת, לא לשנת 2056. האמנות השנה מבוססת על הנורמות של השנה הזאת: הנושאים הרלוונטיים לשנה הזאת, השפה האופיינית לשנה הזאת, הסגנון, אפילו הבגדים והתספורות הרלוונטיים לשנה הזאת.
אם סרט צריך לחכות במגירה במשך עשר שנים (ואגב, מי באמת קובע מתי סרט כבר מוכן לבדיקה? או שהם מקבלים תווית כמו וויסקי, לפי מספר השנים שהם חיכו בחבית?) כדי שאפשר יהיה להכיר בעובדה שהוא טוב, הרי שמשהו דפוק בו.
לא ראיתי הרבה סרטים השנה. האביר האפל היה אחד המצוינים שבהם, אולי הטוב ביותר, במה שיש לו לומר על החברה האנושית.
האם זה הולך להשתנות בעוד עשר שנים, כי 9/11 כבר לא יהיה כל כך טרי בזיכרון, או כי יהיו מאז דברים אחרים שישנו את השפה הקולנועית לכיוונים אחרים, או כי אלוהים יודע מה עוד? גם אם הייתי חושבת שכן, זה לא היה אכפת לי. האביר האפל נוצר עכשיו ומדבר אלי עכשיו, והאקדמיה מעניקה את הפרסים שלה עכשיו על סרטים שנוצרו עכשיו. אם מישהו רוצה להעניק פרס על "הסרט שעמד הכי יפה במבחן הזמן", שייסד פרס חדש.
____
הערה: כותבת ההודעה היא נקבה, בת 38, לא קראה קומיקס של באטמן מימיה ובאופן כללי חושבת שהקונספט של המכרסם המעופף דבילי במקצת, ועלולה להגיב באלימות כלפי מי שינסה להכניס אותה למסגרת של "פאנבוי" (ובכך היא הוכחה חיה לכך שלא הקומיקס הוא האשם באלימות בחברה שלנו). מצד שני, היא מאד אהבה את "האביר האפל" וחושבת שהוא סרט מעולה, ולא רק בגלל הית' לדג'ר זצ"ל.
אז אנחנו מסכימים.
את הדיון על האם האביר האפל צריך להיות באוסקר או לא תעשי עם מישהו שיותר…אכפת לו.
לא אמרתי אף מילה על טיבו של האביר האפל. אמרתי למה לדעתי הוא לא נכנס ושאני שמח שהאקדמיה הצליחה להכניס עניין במועמדיות ולא לענות על התחזיות של כולם, אבל זה בגלל שאני אוהב עניין בעיקר.
וואו, חשבתי שאת סוג של ערך עליון
כשזה נוגע לעברית, והעברית כוללת גם הבנת הנקרא. פעם אחרי פעם – ואולי זה סתם כי כיף לך להתנגח, ואת בעצם יודעת שאת מדברת לא לעניין? – את חוזרת וטוחנת נקודה שהוא לא נגע בה בכלל.
כשהוא אומר "סרט צריך להבשיל", הוא לא מתכוון לסרט עצמו, אלא לתפישה שלך אותו, לאיך שאת מסתכלת עליו ומה שהוא עושה לך. כשאת רואה סרט בגיל אחד, את מקבלת משהו אחד. כשתראי אותו בגיל אחר – הראייה שלך עשויה להשתנות. כשאת רואה סרט שוב אחרי שקרו כל מיני אירועים היסטוריים – גם אז משתנים בו דברים. למשל, הנשיא השחור ב"האלמנט החמישי", כבר לא יגרום לאף אחד לגחך ולהגיד "אה, נכון. מדע בדיוני!"
קלאסיקה, למשל, צריכה לעמוד במבחן הזמן. הרבה סרטים שנדמו כקלאסיקות התבררו כלא כאלה, כי כשלו את מבחן הזמן. אם היא היתה כל כך טובה שהיא שינתה את פני הקולנוע, היא בכלל עשויה לדהות. החבר שלי עד היום כועס עלי שגרמתי לו לראות את "הסרט המעאפן והבכלל לא מפחיד הזה", "הניצוץ". הכל כבר נעשה אחר כך כל כך הרבה, ששום דבר אפילו לא דגדג לו את קצה ההפחדה. זה שעמם אותו רצח. אין לי ספק שלו ראה את הסרט לפני עשר שנים אפילו (כשהיה בן 20, לא ילדון קטן) המצב היה לגמרי אחר. אז נכון שהעולם הוא זה שהשתנה, אבל גם הסרט. סרט הופך מיושבן, לא עדכני, לא אפקטיבי וכן הלאה.
קורה.
לפעמים, גם אנשים שהם לא את, צודקים.
כן, תאשימי את בוג'י באי הבנת הנקרא.
זה צריך להיות משעשע.
ולא הבנתי איך כל מה שדיברת עליו – שהוא נכון – קשור לפרסי האוסקר של 2008, שניתנים לסרטים של שנת 2008.
לא עניין של האשמה
נקודת המוצא שלי היתה שהיא אמורה להיות ישות עליונה בכל הקשור לעברית, וזה לא תואר שאני מחלקת בקלות. למעשה, יש רק שלושה אנשים (שאני מכירה אישית, ואלו בעצם שלוש נשים) שזכו לתואר הזה ממני, בוג'י היא אחת מהם, אבל בעיקר לפי רפוטיישן, וההודעות נטולות הבנת הנקרא שלה מעלי קצת גורמות לי לפקפק במקורות המידע שלי…
בכל מקרה, ביקשת ולכן אסביר:
הקשר המיידי הוא שאין קשר. הבחור לא מדבר על האוסקר, הוא דיבר על תופעת הפאנבויז, על אנשים שממהרים להכריז "קלאסיקה", בעוד שהאוסקר לא קשור לקלאסיקות. נכון, הרבה סרטים זוכי אוסקר הסתברו כקלאסיקות, אבל בניגוד לקלאסיקה שהיא על-זמנית, האוסקר הוא עדכני ורלוונטי (אני יודעת שאתה לא לגמרי מסכים עם הטענה הזו, במיוחד השנה).
מכאן מגיע ההקשר היותר מיידי. מי שממהר להכריז קלאסיקה על סרט שעוד לא עברה אפילו שנה מיום שראה אותו, הוא קצת משוחד. הוא קצת מוכה אבק כוכבים, שמשפיע על הצורה שבה הוא רואה את הסרט, ולכן מוגדר כ"פאנבוי". ובין אלו שאינם פאנבויז מתלהבים ומעריצים וסוגדים, יש אחוז הרבה יותר קטן של אנשים שחושבים שהסרט ראוי לאוסקר, או למועמדות. לא שאין כאלה, אני בטוחה שיש, אבל ההחלטיות שבה פסקו אנשים מסויימים "האקדמיה לא שווה כלום כי האביר האפל לא מועמד!" היא קצת, אעפס, ילדותית. אתה לא חושב?
מסכים, אבל כל ויכוח הפאנבויז לא שייך לכאן
זה שהיתה היסטריה מוגזמת לחלוטין מסביב ל'האביר האפל', זה ברור. זה שמעריצים מטורפים של האביר יאיימו בפיגועי התאבדות בגלל שהוא לא מועמד לאוסקר, נו, בסדר, יש כאלה. אבל מי מדבר עליהם? האקדמיה יצאה פארשית שזה לא יאומן השנה, מכל מיני סיבות שפירטתי לא מזמן. ההתעלמות מ'האביר האפל' היא אחת מהן. אני לא פאנבוי, אני לא אומר את זה כפאנבוי, אפשר לשכוח מהפאנבויז?
אבל הוא כן שייך *לכאן*
כי זה מה שסוחר המוות דיבר עליו, וזה מה שהביא להתקפות מצד בוג'י, וזה מה שעליו הגבתי.
תראה, אני מכירה אנשים שהגיבו כמוך שהאקדמיה יצאה פארשית, על ההתעלמות מליאו ומחלון פנורמי.
אני עדיין לא מבינה מה הקטע שלך ביחס לוול-אי, כי הוא כן מועמד בקטגוריה שלו. מה, אתה מעוצבן שהאקדמיה לא עשתה היסטוריה והציבה סרט אנימציה בתור ה-סרט הטוב של השנה? זה לא ההיפך מלהיות שמרן, זה להיות וואחד פורץ מוסכמות. ו – מה אני אגיד לך? – אם אתה מצפה מהאקדמיה לפרוץ וואחד מוסכמות בבת אחת, אתה קצת נאיבי. ולא יצא לי להכיר אותך וירטואלית כאדם מאוד נאיבי, דג.
בקשר ל"האביר האפל", אז סתם עדכון קטן מארה"ב. זו השנה (ולמעשה, שנתיים) הפוליטיות ביותר בארה"ב, לפחות בשש וחצי השנים שאני כאן. פתאום, זה כמו ישראל. אין מפלט מדיבורים על פוליטיקה. מעריצים אדוקים לא צופים ב"אמריקן איידול", כי יותר חשוב להם לצפות בנאומים של המועמדים למירוץ על הנשיאות. אתה לא יכול להבין את גודל הידיעה הזו, כי אתה לא גר כאן, ארץ ה"היום בחדשות – פרק פתיחת העונה של סקס והעיר!" ו"חדשות הבידור. יי!"
אבל לאור העובדה שלאן שלא אפנה, תוקפת אותי פוליטיקה מכל צד, אני לא יכולה להתפלא שסרט פוליטי זוכה כאן להדים כל כך גדולים. ואין שום פלא שהוא מאפיל על האביר האפל. אם לא מאף סיבה אחרת – מפני שהוא יצא עכשיו, ורלוונטי יותר לעכשיו. וכאמור, האוסקר הוא עניין עדכני ורלוונטי.
כנ"ל לגבי מילק, שבין אם הוא סרט מדהים או לא (ואומרים שהוא כן, בלי שום קשר) הוא סרט טעון פוליטית, וככזה, חשוב לאמריקאים. ומה לעשות האוסקר הוא קודם כל של האמריקאים, אחר כך של העולם.
אז מה נשאר לנו?
הקרב של בנג'מין באטון מול האביר האפל, של נולאן אל מול פינצ'ר.
אולי פינצ'ר לקח את כל הקופה בגלל האזכורים לקתרינה, אולי לא.
כך או כך, שניהם נמצאים בקטגוריה מאוד דומה, אז איך אתה יכול להאשים את האקדמיה בשמרנות? כי לבאטון יש "שחקני אוסקר" בקנה? מה על מורגן פרימן, אהרון אקהרט והגדול מכולם, גארי אולדמן, שיש לאביר האפל באמתחתו?
אז מה, כי זה יצא בדצמבר, לא ביולי? *באמת* אתה חושב שזו הסיבה?
ואם לא בגלל העובדה
שהבעתי חוסר הסכמה מוחלט לרעיון שסרט צריך להבשיל, יש מצב שהיית צודקת.
ומאחר שהתעורר הצורך: הריני להביע *שוב* חוסר הסכמה מוחלט לרעיון שסרט צריך להבשיל, ולעמוד על התפיסה שסרט חייב להיות ניתן לשיפוט מעצם הרגע הראשון שבו רואים אותו. בדיוק כפי ש, אה, ניסחתי ואף נימקתי בהודעתי. שאותה, ככל הנראה, לא הבנת. או משהו.
ואחרי שאמרתי את זה, כן, אני סוג של ערך עליון. לא רק בנוגע לעברית. אבל לא ניכנס כאן לענייני דת.
תגידי, את עושה דווקא או שאת באמת לא תופשת את הנקודה?
אחות שלי, לא הסרט הוא זה שצריך להבשיל, אלא מעמד הקלאסיקה שלו. בוודאי שסרט ניתן לשיפוט מהרגע הראשון, אבל ככל שעובר הזמן, ככל שעוברות צפיות וככל שהצופה עצמו משתנה בתוך עולם משתנה, כך משתנה גם מעמדו של הסרט. הוא או מתיישבן או הופך לקלאסיקה, או מתבהר או נעשה סתום יותר (מתבהר: עם כל צפייה את חושפת עוד טפח שפספסת בפעמים הקודמות, ויש לך עוד תובנות. הולך ונהיה סתום: עם כל צפייה, את שמה לב לעוד חור בעלילה, לעוד משהו לא מתקבל על הדעת, ומבינה שהסרט בעצם לא טוב כמו שחשבת בהתחלה).
את יכולה לא להסכים כמה שבא לך, אבל זו עובדה, ועם עובדות אמנם אפשר להתווכח, אבל זה די שקול ללדבר אל הקיר.
די בדוגמה שנתתי בדבר נשיא ארה"ב שחור, שלפני עשור גרר מאנשים גיחוכים במקרה הטוב, וקריאות נאצה במקרה הרע, ובכל מקרה נתפש כמדע בדיוני, כמשהו שלא יכול להתרחש בתקופת חיינו אנו. והנה, הסרט לא השתנה, אבל מה את יודעת? יש בארה"ב נשיא שחור, ועברו כולה עשר שנים. האחוז הגדול ביותר של אלו שלא האמינו שזה אפשרי בתקופתם עודו בחיים. אז הסרט אולי לא השתנה, אבל חלק חשוב ממנו הפסיק להיות מדע בדיוני.
כנ"ל, אגב, לסוגים שונים של טכנולוגיה שמוצגים בסרטי מדע בדיוני מוקדמים, ופתאום הופכים למציאות. גם לא ממש מדע בדיוני, כמו כל מיני גאדג'טים של בונד ומשימות בלתי אפשריות למיניהן, למשל. והנה, באבחה הסרט הופך מבדיוני ובלתי אפשרי בעליל, לסתם עוד סרט אקשן או דרמה.
סליחה, אבל המילה ''קלאסיקה'' היא שלך.
קלאסיקה, מעצם משמעות המילה, אפשר לשפוט רק במבט לאחור.
לעומת זאת, בתגובה ש*אני* הגבתי עליה, היה כתוב "יצירת מופת". ולהבדיל מקלאסיקה, יצירת מופת אפשר לשפוט בכל רגע. הפרספקטיבה יכולה להשתנות, כמובן, אבל יצירת מופת יכולה להיות יצירת מופת גם בעצם הרגע שבו נוצרה, בלי להשאיר אותה בצד כמה שנים כדי לראות אם דעתנו לא תשתנה בטעות.
אם כבר דיברנו על שפה, עברית ומה שביניהן.
אה, ולגבי מדע בדיוני:
מדע בדיוני *תמיד* נשפט ביחס לזמן היצירה ולא ביחס לזמן הצפייה/קריאה. מדע בדיוני לא מפסיק להיות מדע בדיוני עם התקדמות הטכנולוגיה/החברה. וזה שהטכנולוגיה או התחזית החברתית הפכה מיושנת לא בהכרח הופך יצירה לפחות טובה.
אני נזכר בטיטאניק
כשהסרט יצא, אמרו שזו קלאסיקה מיידית ושכולם חייבים לראות כדי להבין מה זה קולנוע גדול באמת. שנתיים-שלוש לאחר מכן, נעשה מאוד מקובל לקטול את הסרט ולומר שהוא מייצג את הצביעות של הוליווד (אוהבים את קמרון רק כשהוא עושה סיפור אהבה היסטורי) וההצלחה שלו נבעה בעיקר ממעריצות צעירות שהלכו לראות אותו כמה פעמים. לאחרונה, אני רואה יותר ויותר סניגורים לסרט שמדגישים את הצדדים הטובים שלו ועד כמה השנאה כלפיו היא עיוורת.
אתה צודק שאי אפשר לקרוא לסרט קלאסיקה בלי לתת לו זמן. הענקתי את פינגווין הזהב לברוז' ולא לאביר האפל מתוך תחושה שזה הסרט שיותר ארצה לראות שוב ושוב, אבל מדובר בתחושה של עכשיו. אני יודע שברוז' רק השתפר מבחינתי בצפיה חוזרת ואין לי מושג מה אחשוב על האביר האפל בעתיד, כי צפיה אחת הספיקה לי לזמן הקרוב. אי אפשר להתכחש לכך שהאביר האפל הוא סרט אהוב. פורץ דרך? אני לא יודע. הוא שני רק לטיטאניק בהכנסות בארה"ב ועוקף אותו בענק מבחינת ביקורות חיוביות. הוא מצליח יותר בשני התחומים ביחס לכל חמשת המועמדים לסרט הטוב ביותר, אבל אי אפשר לקבוע עבור חברי האקדמיה למי הם מצביעים בבחירות חשאיות. נדמה כאילו דרוש אומץ ללכת נגד הזרם ולהצביע לסרט האהוב ביותר, בלי קשר להייפ תקשורתי. עם זאת, האוסקר הוא הפרס הנחשב ביותר בעולם הבידור ואם הסרטים הכי מוערכים של השנה לא מועמדים, נדמה כאילו האקדמיה, שאמורה לכאורה לקדם חדשנות ופתיחות, מגלה שמרנות קנאית.
אני נזכר בטיטאניק
נראה לי שאני מסכים עם כל מה שאמרת חוץ משני המילים האחרונות.
האביר האפל באמת בהרבה יותר צעיר ופרוץ מנער החידות ממומביי? יש בו רק קטע אחד שלא היה צפוי וגם הוא נעשה כמה פעמים לפני זה.
לפי דעתי האקדמיה סתם לא אהבה אותם. היא לא מגלה שמרנות קנאית אלא טעם אישי ( או כללי?). אם מבקר היה שם את חמשת הסרטים האלה כתור חמשת סרטי השנה שלו הייתי חושב שהוא קצת מיושן בטעמו. אבל למה שמרן קנאי?
שים לב שיש הרבה הסתיגות בתגובה שלי
אני לא יודע מה עובר בראש של חבר אקדמיה ברגע ההצבעה. אני רק יודע איך הדבר נתפס בציבור. במקרה של האביר האפל, העדר מועמדות חרף היותו אחד הסרטים המוערכים והמצליחים של השנה, יוצרת את הרושם שהאקדמיה מעדיפה להסתגר בגטו הבטוח של דרמות סוף השנה, במקום להודות שסרט קומיקס יכול להיות איכותי יותר מסרט שואה.
אין ספק שהכרזת המועמדים אתמול הכניסה כמה דברים לפרופורציות. הבעיה היא שהפרופורציות האלה לא עושות שם טוב לאקדמיה. במקום התחושה המתבקשת של אוסף אינדבידואלים שבוחרים לפי טעם אישי, יש תחושה כאילו האקדמיה חוזרת לסורה ונותנת לאולפנים לקבוע בשבילה מה מתאים לאוסקר ומה לא. אישית, פחות מפריעים לי הסרטים שלא מועמדים ויותר כאלה שכן ונראים כמו חיקוי מכוון של מועמדי וזוכי עבר.
שים לב שיש הרבה הסתיגות בתגובה שלי
אני חושב שאני מסכים איתך, אבל אני מאוד מבולבל. מה שכן, אני חושב שעוד מוקדם מכדי לקבוע שהאקדמיה חזרה לסורה. השנה היא לא מינתה שום סרט מעניין מדי (רגע, מילק לא מגניב? אוף.) אבל זה עדיין לא כל שנות ה80 ו92-98.
וכשאני רוצה לדעת מה הייתה הדרמה התקופתית הטובה ביותר שיצאה בשנה מסוימת, אוסקר מאוד עוזר לי. אולי זה בעצם למה שהוא נועד?
כמעט מש''א מוחלט
אבל א. וול-אי כן מועמד, ומה לעשות? הוא סרט *אנימציה*, אז הוא מועמד ככזה.
ואשר ל"סרטים המוערכים של השנה", אז כל החמישה שמועמדים נחשבים ככאלה, גם אם קוראי עין הדג לא מסכימים.
נער החידות ממוביי (מי תרגם את זה?)הוא סרט השנה של כו-לם, לפחות בניו יורק, נער קריאה – וגם חלון פנורמי, אגב – מככבים ברשימות ה"חובה לראות".
פרוסט ניקסון גם גורם לאנשים להתלהב.
הסיפור המופלא של בנג'מין זוכה לביקורות חצויות,אבל כמו שאמרת – זה טעם אישי.
זה שסרט קיבל הרבה ביקורות חיוביות לא הופך אותו לאחד המוערכים של השנה. חשבת פעם שהוא קיבל ביקורות בתור מה שהוא? סרט בידורי מוצלח. קודוס. אבל אין בו שום ערך מוסף. ושוב, אני אומרת את זה ואני קצת חצויה, כי מנגד יש את אלו שזוכות בתואר "שחקנית השנה", והן בדיוק כמו האביר האפל. הן הרף, זה המינימום שצריך בכדי להיות טוב, אבל זה בטח רמה אחת מעל, כפי שהאוסקר צריך להיות.
המילים שלך לחוד, והפועל לחוד.
קודם כל, נתחיל מזה שזאת דעה שלך שאין לאביר האפל ערך מוסף.
והאוסקר הוא הלכ חוץ מאותה "רמה אחת מעל". מטרת האוסקר היא לשמור את הסטאטוס שלו בתור האוסקר, והוא עושה את זה לא ע"H בחירת הסרטים הכי טובים של השנה, אלא ע"י בחירת הסרטים הכי אוסקריים של השנה – מעגל שמטרתו לא לחדש, אלא לשמר, ולא מדובר על "רמה", אלא על סטאטוס.
עוד דבר, זה לא שהרשימה היא לא-צפויה. היא הכי צפויהשיש, בהכרות עם הסטאטוס השמרני האוסקרי. אבל, בעקבות השנים האחרונות והשנה הנוכחית הלא שיגרתית במיוחד, שם הייתה מגמה של האוסקר לצאת מהשמרנות שלו, ציפו לרשימה שהיא לא צפויה מבחינת הסטאטוס האוסקרי.
ציפו למשהו לא צפוי, וקיבלו משהו צפוי.
אבל למה חייב להיות ערך מוסף?
בגלדיאטור יש ערך מוסף?
בשר"ה 3 יש ערך מוסף?
בשתולים יש ערך מוסף?
ולי אישית נמאס שמבקרים חייבים סאבטקסט וערכים נוספים ולא יכולים להנות מסרט כמו שהוא אמור להיות(וזאתי גם הסיבה שאבא שלי אמר שהוא שונא מבקרים שלא יודעים להנות מסרטי קומדיות ונהנים מסרטים אירופיים איטיים באורך 3 שעות על יחסים במשפחה).
וגם זאת הסיבה שממש נהנתי מהשתולים שלא היה לו ערך מוסף וזכה באוסקר בגלל שסוף סוף גם העם הפשוט נהנה מסרט טוב שזוכה באוסקר בלי לחפור ולחפש משמעות לכל סצנה
לא חייב להיות, גם בידור נטו הוא טוב
אבל בעיני, כפי שכבר חזרתי לעייפה, יש משהו נורא חד מימדי בנולאן. כמו הקוסמים שלו מ"היוקרה" הוא מאחז עיניים. ממבט ראשון, נראה שיש ליצירות שלו רבדים. מבט קצת יותר בוחן מגלה שאלו כולם רבדים של האגו שלו, ושל כמה שהוא מגניב. וזה, יקירי, לא מצדיק אוסקר.
את גלדיאטור לא ראיתי, אבל בשר"ה וב"השתולים", היו רבדים מעבר לאגו של הבמאי.
אישית אני לא ממש ראיתי
אבל הרבה מבקרים דווקא אמרו שבאביר האפל יש הרבה ביקורת על ההתנהלות של אמריקה אחרי ה11 לספטמבר,אבל כמו שאמרתי אני לא ראיתי את זה.
ומעניין אותי איזה ערך מוסף יש בשתולים?
אמרתי רבדים, לא ערך מוסף
הדמויות שם נראו לי הרבה יותר עגולות. אני קצת על הגדר ביחס לדמות של ניקולסון, אבל הדמויות של שני השתולים והפסיכולוגית, והרבה מדמויות המשנה, היו עגולות ואמיתיות.
באביר האפל, הדמויות היו חד מימדיות בעיני, שרק נראו כאילו היה להן נפח, כאילו היו להן צדדים. אבל הכל היה שם רק כדי לשרת את הסיפור, לא היתה הרגשה של דמויות אמיתיות.
אבל כמו שצוין למטה, זו הדיעה שלי. אני יכולה רק לשער שהיו עוד אנשים שחשבו באופן דומה לאור ההיעדרות של הסרט מהרשימה.
המבט הבוחן שלך.
נכון,
אבל לא רק שלי, עובדה שהסרטים דנן כן הוכרו על ידי האוסקר, והאביר האפל – לא.
זה לא אומר כלום על האביר האפל
אלא רק אומר שהאביר האפל אינו מתאים לשמרנות האוסקרית, דבר שהוא בהחלט נכון בהתחשב בכך שהרשימה היא מיצג מדויק של השמרנות האוסקרית.
כן, בנג'מין באטון הוא בדיוק השמרנות האוסקרית המצופה
בדיוק. אני לא מבין מה לא בסדר פה.
זאת ממש דוגמא גרועה לניסיון להבאה בהפוכה, במיוחד לאור העובדה שאם עוד ניתן להתווכח על ה"רמה מעל" באביר האפל (לא חסרים טיעונים שסותרים את דעתך), בבנג'מין באטן זה לא נתון לויכוח – אין. אפוס רומנטי וקיטשי עשוי היטב, זה כן, אבל אין בו שמץ של חדשנות (או מקוריות).
שלום, באתי להתווכח!
היות ואני לא אוהבת קיטש, לא בקטע של סרטים רומנטיים ולא נמסה מאפוסים, ובכל זאת אהבתי את הסיפור המוזר – נראה לי שיש בו אולי בכל זאת משהו מעבר. רוצה לבוא להתכתש בביקורת הרלוונטית (אני לא אאשים אותך אם לא, עלול להיות לי שם יתרון ביתיות קל)?
מה אתה, כדור פינבול?
תחליט על העמדה שלך ותישאר אתה.
אתה החלטת לערב את השמרנות האוסקרית, אז אני הזכרתי סרט שהוא פנטזיה/מד"ב, שמועמד השנה, בניגוד מוחלט לשמרנות האוסקרית שדי סולדת מסרטי פנטזיה ומד"ב.
ומה זאת אומרת "לא נתון לוויכוח". למה, כי אתה החלטת?
אני בשום שלב לא ניסיתי לקבוע לך שאתה טועה, ואין באביר האפל שום דבר טוב, או להגיד לך שבעיניך הוא לא סרט מצוין. רק הבעתי את דעתי והוספתי שאין מה להתעצבן על האקדמיה, כי יש הרבה אנשים שחושבים שכל החמישה הם בהחלט חמישה מתוך עשרת הסרטים המובילים של השנה, ומה לעשות? צריך לבחור רק חמישה, אז האקדמיה אמרה את דברה, והאביר האפל (וגם חלון פנורמי, שנחשב למשמעותי מאוד) לא נכנסו.
אז מי אתה שתקבע לי – ולעוד הרבה אנשים, כולל האקדמיה – שבאטון הוא חרא סרט, נטול חדשנות ומשעמם?
אין שמץ של מד''ב בבנג'מין באטן.
הוא לחלוטין אפוס פנטזיה – וכאלה כבר לא רק שהיו מועמדים לאוסקר, הם גם זכו בו. כך שזה לא ממש מפריך את הטענה שהאקדמיה שמרנית.
מש''א.
וגם לא אמרתי שבנג'מין באטן הוא חרא של סרט, פשוט שאין בו חדשנות ו/או מקוריות (בניגוד למספיק סרטים השנה).
גם לא אמרתי שאני חושב שאין אנשים שחושבים שאלה 5 הסרטים הכי טובים של השנה, אם כי יש מספיק שיחלקו על כך, וגם הנסיבות מאוד מחשידות, כפי שהסביר רד פיש.
את יודעת, האקדמיה של האוסקר זה לא "המועצה העליונה והבלתי מעורערת לאיכות סרטים".
טומאטו - טומטו (או שמא להיפך?)
לא שאני בקיאה גדולה באיזה משני הז'אנרים, אבל מרגיש לי כאילו לא בכדי אנשים השתמשו חזור ושמש באנלוגית המסע בזמן (שהוא, אאל"ט, מד"ב, לא פנטזיה). בנג'מין חולה במחלה מסתורית שכביכול מוסברת בנסיבות טבעיות כאלה או אחרות. הוא לא מוצג, והסרט איננו מוצג, כתופעה על טבעית.
לא הייתי שמה על זה את הכסף שלי, אבל חוץ מהגמד בחליפה הכחולה שאנחנו ממילא לא זוכים לראות בסרט, אין בו בכלל מימדי פנטזיה. לא פיות, לא שדונים, לא קוסמים או מכשפים. ארצות הברית, היסטוריה, סיפור אהבה – ואיש אחד שגופו פועל בדיוק לפי אותם חוקי מכניקה כמו של כולנו – רק באופן הפוך.
אי שם בשלהי ילדותי מישהו הסביר לי את ההבדל בין מד"ב לפנטזיה, והסביר שבמד"ב הכל פועל לפי החוקים המכניים, ביולוגים וטכניים של העולם שלנו, ונשען על מחקרים מדעיים, או תיאוריות מדעיות (בין אם מוכחות, או שלא) בעוד פנטזיה מתקיים או מתערבבת עם יקומים מקבילים, שפועלים ומתקיימים בצורה לחלוטין אחרת ממה שאנחנו רגילים, ושאין לה שום הסתמכות על העולם שלנו, או על תיאוריות מדעיות.
עכשיו, תקני אותי אם אני טועה, אבל תאורטית, אם מסע בזמן נתמך במד"ב, אז גם הליכה לאחור בזמן אפשרית, אז מחלה שבה הגוף מיוזמתו הולך לאחור בזמן, היא סוג של שלוחה מאוד מתחכמת של הרעיון הזה. לא?
את צודקת, את באמת לא בקיאה בהגדרות הז'אנר.
המצב של בנג'מין לא ברור, לא מוסבר, ולא מעוגן בשום צורה בעולם שלנו. הוא אלמנט פנטסטי לכל דבר.
ואיך את קוראת ל''אשתו של הנוסע בזמן''?
יש דברים בעולם שהם בגוון אפור. אני לא מוצאת בבאטון הוכחה חד משמעית לא למד"ב ולא לפנטזיה, לכן, לדידי, הוא שילוב של השניים. עד שלא תנסי לפחות לנמק את עצמך ולהסביר לי למה אני טועה בתחושותי – המלים שלך יישארו מלים ריקות.
אשתו של הנוסע בזמן הוא מדע בדיוני.
לבעיה של הנרי יש הסבר רפואי ברור (הוא סובל מבעיה גנטית, שעוברת מאוחר יותר גם לבת שלו). אין פה משהו קסום או פנטסטי.
ולדעתי הסיפור המופלא של בנג'מין באטן הוא סרט ילדים.
מה? בשום שלב הוא לא מצהיר בפירוש שהוא *לא* סרט ילדים, למה לא לסווג אותו כאחד?
לא להגיד שאתה לא מדע בדיוני לא מעיד בשום צורה שאתה כן – מאות סרטים לא טורחים לציין שהם לא מד"ב, ואף אחד לא מסווג אותם לז'אנר. בנג'מין באטן הוא סרט שמכיל אלמנטים פנטסטיים מובהקים (להיוולד זקן וללכת ולהצעיר עם השנים זה דבר שלא קורה בעולם שלנו), ללא שום ניסיון להבהיר, להסדיר, להסביר או לקבע אותם במערכת מדעית כלשהי או בעולם שלנו כפי שאנו מכירים אותו. זה נכון שיש שטח אפור – נרחב – בין מדע בדיוני ופנטזיה. הוא נידון בהרחבה מפעם לפעם בין האנשים שזה מעניין אותם. ובנג'מין באטן לא נופל בו בשום צורה שהיא.
הדיון מד''ב/פנטזיה כל כך לא קשור לכלום
אף פעם לא הבנתי למה אנשים משקיעים שעות ומאמצים בניסיון להגדיר האם יצירה מסוימת היא מד"ב או פנטזיה – למי זה משנה? למה זה חשוב? בטח שלא לאקדמיה, שרוב חבריה בוודאי לא מודעים לקיומה של השאלה וזה לא מעניין אותם. אפשר להגדיר גם את 'בנג'מין באטן' וגם את 'שר הטבעות' כסרטי פנטזיה, ובכל זאת הם שייכים לשני ז'אנרים שונים לחלוטין והעובדה שאחד מהם זכה באוסקר לא אומרת שום דבר, בשום רמה, על סיכוייו של השני.
אני די מסכימה.
זה לא משנה אם בנג'מין באטן הוא מד"ב או לא. אבל זה לא הופך את הטענה ש"בנג'מין באטן" הוא מד"ב לפחות מופרכת.
טוב...
אפשר להגיד אותו דבר על כל ז'אנריזציה. החלוקה משנה למי שאוהב אחד ולא את השני, במיוחד אם (כמו שנפוץ במחוזותינו) "לא לאהוב את השני" מתרגם ל"השני נחות באופן אבסולוטי" ואז זה כמובן מקומם שמסווגים את היצירה החביבה עלייך כשייכת לז'אנר הנחות במקום לז'אנר העליון.
לי זה משנה, האמת.
אני יותר אוהבת מד"ב מאשר פנטזיה, ואני יותר אוהבת יצירות שמוגדרות חזק כמד"ב *או* פנטזיה מאשר יצירות קו תפר.
וזה משנה לי בערך כמו שמשנה לי ההבחנה בין תפוז ללימון (אני לא כל כך אוהבת מיץ תפוזים בסלט, ואני לא ממש אוהבת לאכול לימון ככה), בין קיץ לחורף (לצערי, אני מעדיפה קיץ) ובין סגול לוורוד (אני מעדיפה סגול בהפרש של חמשת אלפים ושניים אחוזים, בערך, וזה למרות שאלה צבעים די דומים עם לא מעט חפיפה).
אני מקווה שבזאת הבהרנו למה חשובה ההבחנה בין מד"ב לפנטזיה. היא חשובה משום שהיא קיימת, ומרגע שהיא קיימת, אנשים ירצו לדעת מה זה מה, ואפילו יפתחו העדפות על סמך זה, דבר שיתבטא מאוחר יותר גם בטרנדים חברתיים וכלכליים.
מיקה, בזאת אני מפנה אותך לביקורת
של האביר האפל, שם יש לא מעט תגובות (ביניהן גם שלי) שיבהירו לך את כל הרבדים שאנשים מצאו בסרט הזה. רבדים של בחינת התנהלות פוליטית של ארה"ב פוסט 9.11, של הרוח האמריקנית, של ערכים אמריקניים מוקדמים שעוברים טרנספורמציה לעולם מודרני, וגם סתם אמירות על טבע האדם והחברה האנושית.
זה שאת לא מצאת בו רבדים, לא אומר שאין בו. ואם כל כך הרבה אנשים מצאו בו (ובשאר הסרטים של נולאן) משהו, אולי כדי שתתחילי לשקול שזה לא בהכרח קשטר להעולם הסומא, אלא לך.
בואי נחזור רגע לפרופורציות, shall we?
חסידה יקרה, אין לי שום דבר נגד האביר האפל, רק נגד האובססיה של מיעוט שכרגע די מעצבן אותי, שסוגד לו בעיוורון.
סרט לא סתם "לא רע", אפילו מצוין (למרות קטע הסירות הדוחה), שיש בו כמה הופעות מצוינות, והופעה אחת מדהימה (ברצינות. מעולם לא הייתי מחסידי לדג'ר, אבל איזו הופעה הוא נתן! והקטע העצוב הוא שהוא רק הלך והשביח עם השנים, ובגלל מותו הטרגי לעולם לא יזכה להפוך לדניאל דיי לואיס).
הוא פשוט לא סרט אוסקר, עובדה.
אז תקחו נשימה עמוקה, תורידו הילוך, ותירגעו קצת.
ותפסיקו להאשים את הרצפה העקומה ותאריך ההפצה הקיצי.
סרטים שהקונצנזוס באקדמיה אהב הצליחו להשתחל וגם לזכות, גם אם היו סרטי קיץ בעליל, בדיוק כמו האביר האפל.
אף אחד לא אמר שהוא סרט אוסקר.
כי סרט אוסקר זה ביטוי שמבטא סרט ששומר על השמרנות האוסקרית, וזה דיי ההפך המדויק מהאביר האפל.
אמרו שלאביר האפל מגיע האוסקר, וזה הבדל עצום.
כי מה לעשות שסרט כמו האביר האפל חידש הרבה יותר ממה שסרטים ממוחזרים כמו בנג'מין באטן (טוב ככל שיהיה).
נכון שהיו תקדימים לבחירות לא-אוסקריות באופיין, אבל לא מדובר במשו שהוא קבוע, אלא במספר מועט יחסית של יוצאי דופן.
ועל קטע הסירות דובר רבות, ובסופו של דבר, מדובר בדעה שלך.
סגידה עיוורת?
למה להגדיר את כל מי שאוהב ומעריך מאוד את הסרט כ"סוגד לסרט בעיוורון"? זה פשוט מעליב.
אני יכולה לדבר כרגע רק בשם עצמי, לא ראיתי יותר מדי סרטים השנה (ואם להיות כנים גם במהלך חיי) אבל נהניתי מ"האביר האפל" כמו שלא נהניתי מאף סרט עד כה. הוא היה הראשון שגרם לי ללכת לראות אותו פעמיים בקולנוע, הראשון שחווית הצפיה בו באמת נשארה איתי יותר מכמה ימים והראשון שאתמול כשצפיתי בו שוב – נהניתי כאילו לא צפיתי בו בעבר.
לדעתי הוא בהחלט מתאים לקטגוריה של "סרט אוסקר" והיה אמור להיות מועמד – ואני לחלוטין לא חושבת שיש אלמנט של סגידה בתחושות שלי כלפי הסרט, אלא הערכה גדולה על סרט שבי עורר תחושות שאף סרט אחר לא הצליח עד כה.
למה סגידה עיוורת?
כי כשמתחילים לחפש תירוצי "הרצפה עקומה" כשמסתבר שלא *כל* העולם מסכים אתך – זו סגידה עיוורת.
אני חושבת שמי שתרגם
את השם של הסרט "נער החידות ממומביי" חשב בעיקר על השם של הספר בעברית.
ואת יודעת מה? בעיני זו החלטה נבונה מאוד.
(כנ"ל ד"א גם לגבי "חלון פנורמי")
אני חושבת שמי שתרגם
אבל בסופו של דבר יצא שאין קשר בין השם "חלון פנורמי" לתוכן הסרט (מוטיב החלון הפנורמי הרי הושמט במעבר מהדף אל הבד).
אני יכול להבין למה כשתרגמו את הספר העדיפו את שמו הצרפתי (אין ממש תרגום עברי שישמור על שתי המשמעויות של "Revolutionary Road": "דרך המהפכה" רק בקושי נושא את המשמעות הסמלית ואילו "דרך מהפכנית" או "הדרך המהפכנית" אינם שמות סבירים לרחוב בעברית).
אבל מאחר שבסרט החלון הפנורמי לא משחק שום תפקיד (אם בכלל ישנו), ומאחר שהספר לא כל כך נודע בארץ, אני חושב שהיה מקום לשקול שם אחר.
יכול מאוד להיות שאתה צודק
אני לא יכולה להגיב לעניין כי לא קראתי את הספר "חלון פנורמי" ועדיין לא ראיתי את הסרט.
עם זאת אני מניחה, שההחלטה (בשני הסרטים/ספרים) קשורה לכך שהספרים הם רבי-מכר והקישור האוטומטי בין הספר לסרט, יכול במקרים כאלו, להואיל ליחסי הציבור של הסרט.
יכול מאוד להיות שאתה צודק
"חלון פנורמי" רב מכר? המוכר שעזר לי למצוא אותו לא נראה כמי ששמע עליו קודם לכן…
וזה לא כל כך נורא שלא קראת את הספר ולא ראית את הסרט. יש דרכים יותר טוב לנצל את הזמן.
כנראה שהטעות הראשונה שלך היא לחפש את הספר בחנות ספרים
אני מצאתי אותו בתחנת דלק – 30 ש"ח בכל סניף של Yellow.
אבל כן יש בספריות.
אפילו יצאה גרסה חדשה של הספר לכבוד הסרט, ובסניף צומת ספרים שהייתי בו היה מדף שלם רק עבור "חלון פנורמי".
הגרסה החדשה היא בעצם הגרסה הראשונה
לפני יציאת הסרט הספר מעולם לא תורגם לעברית. למעשה בעולם הספרות הספר "חלון פנורמי" והסופר ריצ'רד ייטס נחשבים לכישלונות די גדולים.
אהמ.
הספר כלול ברשימת 100 הספרים הגדולים של המאה של טיים מגזין. ויקיפדיה מספרת על עוד שבחים ופרסים לספר.
תן לי לומר לך משהו על רשימות 100 למיניהן...
לפעמים האיזכור ברשימה כזו הוא מעין מס שפתיים שמחברי הרשימה מחוייבים לו מסיבה כלשהי ולא יותר.
אתן לך דוגמא דוקא מתחום הקולנוע: נתקלתי בספר עב כרס ומשובח פורמט ב"אוזן" שנקרא בתרגום חופשי משהו כמו 100 הסרטים שהן יצירות המופת של כל הזמנים. דפדפתי בו על רגל אחת מה שנקרא, ונתקלתי בשני עמודים שהוקדשו לסרט "מה קרה לבייבי ג'ין" עם בטי דייויס וג'ואן קרופורד. במקרה יצא לי לראות את הסרט הזה זמן לא רב לפני כן,ואני קובעת שבעיניי הוא לא יצירת מופת שכזו ששווה איזכור מפורט כל כך והנצחה בספר שזה נושאו.
אני חושב שהמילה שחיפשת היא
"טעם". כמו במשפט "הסרט נכנס לרשימה בגלל שלטעמו של כותב הספר הוא יצירת מופת".
כן אבל לא רק. לכן נקבתי במונח רחב יותר
יש לזכור שגם מחברי הרשימות הם אנשים שעובדים בתחום – מי בספרות – מי בקולנוע – וכנראה שלפעמים הם מרגישים מחויבים ליוצר כזה או אחר, כי הם הכירו אותו והוא היה נחמד אליהם או בגלל קשרים יותר סבוכים , או כי סתם לא נעים להם שיתברר שיצאה רשימה ודוקא אותו מיודע ממיודעיהם לא נכלל בה…
הסיבות הן לא תמיד רק טעם, ובטח ובטח ששיקולים אישיים מהסוג שפירטתי מובאים בחשבון, והאובייקטיביות – זו תמשיך על מדף מעלה אבק לבדד לשכון…
זה לא אומר שרשימות כאלה אין להן קיום. יש קהל שצורך אותן (כולל אני ) ולכן הן ימשיכו להתפרסם. רק להיזהר מלייחס להן הוכחה חותכת לאיכות.
שוב, אף אחד לא דיבר כאן על איכות.
ואני קצת בספק אם הם הכניסו את הספר בגלל מחויבות אישית לסופר שמת לפני 17 שנה.
ובמה זה קשור?
לא טענתי שזה אחד מ-100 הספרים הגדולים של כל הזמנים. לא קראתי אותו. אבל ספר שנכנס לרשימה כזאת הוא, בהגדרה, ספר מאוד *מוערך* ולכן לא נחשב ל*כשלון*.
מסכימה עמך, זו עובדה המלמדת שהספר נחשב כשווה+
לפחות, ואולי אף יותר. בטח ובטח לא כשלון.
מה קרה לבייבי ג'יין?
איזה סרט נהדר. מומלץ לכל מי שחשב ש"שדרות סאנסט" הוא לא מספיק מוקצן.
מה קרה לבייבי ג'יין?
סרט ככה ככה. הוא נשען על יכולות המשחק המשובחות של בטי דייויס וג'ואן קרופורד . גם הצילום – שחור לבן באפלוליות מודגשת – עוזר לבניית המתח בסרט ומשרת את התימה שלו.
מכאן ועד להרעפת שבחים עד בלי די (למשל בספר החדש יחסית שציינתי) הדרך ארוכה…
מאחר שראיתי גם את "שדרות סאנסט" אני מרשה לעצמי להתפייט ולומר שסרט זה, לא נס ליחו והוא עדיין עוצמתי ורלוונטי (זה לא מקרי שהבמאי הוא ויילדר שזכה לפריחה מחודשת והכרה בגאוניותו בשנים האחרונות ),בעוד ש"מה קרה לבייבי ג'יין?" אינו כזה.
מי שיצפו בו היום אלה רק תלמידי משחק וקולנוע או כאלה שמשוגעים על בטי דייויס, על ג'ואן קרופורד,או על רוברט אלדריץ' הבמאי (זאת הסיבה שאני צפיתי בו – הסיבה האחרונה שציינתי).
את משוגעת על רוברט אלדריץ'?
על מה ולמה? ובעקבות איזה סרט?
את משוגעת על רוברט אלדריץ'?
לא לא, התכוונתי לסיבה השניה: לשחקניות בטי דייויס ולג'ואן קרופורד.
יכול להיות שראיתי פעם את "12 הנועזים" שזה גם סרט שלו אבל לא יותר מזה.
נכון
אבל מה, כמו שאמרת בעצמך הסופר מת לפני 17 שנה. הספר "התגלה מחדש" רק לפני כעשר שנים. הוא הוגדר כיצירת מופת בעיקר רטרואקטיבית, והצלחה מסחרית מעולם לא הייתה לו. גם ספרים שנכללו ברשימה של טיים (כמעט חמישים שנה אחרי פרסומם) יכולים להיות כישלונות.
אינקרדיבוי.
למעריצי הא"הא אפשר לקרוא אינקרדיבויס.
לפי המועמדויות, אני לא מאמין שלאקדמיה יש דעה משל עצמה.
אם היא היתה זורקת החוצה את האביר ואת וול-E, ובמקום זה מכניסה לרשימת המועמדים את, נגיד, 'ברוז" או 'חופשיה ומאושרת', או 'היי סקול מיוזיקל 3', זאת היתה בחירה מפתיעה שמעידה על כך שלאקדמיה יש טעם משלה. לא טעם טוב בהכרח, אבל טעם. אם הם היו בוחרים סרט אחד שלא יצא בחודש האחרון, אפשר היה לדבר על טעם.
אבל לא. הם הכניסו את הסרטים שסומנו מראש בתור "סרטי האוסקר". הסרטים שדחפו להם בסקרינרים ובקמפיינים ובפרסומות. זה לא טעם שונה, זה חוסר-טעם וחוסר מחשבה מוחלט.
לפי המועמדויות, אני לא מאמין שלאקדמיה יש דעה משל עצמה.
אני אגיב לך משני נקודות המבט שלי:
1. קודם כל, אני שמח שהייתה רשימת מועמדות מעניינת. בשנים האחרונות כל המועמדיות נהיו כל כך צפויות שהיה נחמד לראות שכולם ביחד אומרים WTF?!
2. תראה, אני לא כועס על האקדמיה כי אני אף פעם לא לוקח את טקסי הפרסים האלו ברצינות. אבל אני עדיין חושב שמדובר בטעם. רוב הסרטים שזוכים באוסקר דומים לא כי דוחפים להם אותם, אלא כי הם אוהבים אותם. למה נער קריאה ולא חלון פנורמי? או ספק? שניהם סרטים עם אותה כמות באזז בדיוק. זה לא טעם מגוון או מעניין במיוחד והוא מתוך רשימה של 8-10 סרטים אבל זה טעם.
נ.ב אני לחלוטין תומך בהתרעמות על סרטי דצמבר. לא כי האביר האפל לא נכנס או סרט מסוים נכנס. פשוט בגלל שאם הם היו יוצאים בזמנים שונים במהלך השנה הייתה רשימה מעניינת, וזה בגדול מה שאכפת לי. כי הסיכויים שהסרט שאני אוהב יהיה גם זוכה אוסקר לסרט הטוב ביותר, דומה לסיכוי שהאוסקר והקאן יחשבו אותו דבר. פעם למאה שנה.
ההערה על ''הסרטים שדחפו להם בסקרינרים ובקמפיינים ובפרסומות''
פחות או יותר מסבירה את מה שקרה השנה. כנראה שאת "האביר האפל" ו-"וול-E" פשוט לא דחפו מספיק באמצעים האלה – לא, בכל מקרה, לקטגוריית הסרט הטוב ביותר. כנראה שגם העיתונות הרלבנטית לא ממש דחפה בכיוון (כן, שני הסרטים כיכבו ברשימת הסרטים הטובים של השנה אצל הרבה מבקרים. אבל האם היה גל מסיבי בקרב אותם מבקרים שקרא לתת להם את האוסקר לסרט הטוב ביותר?). מן הסתם, קידמו את המועמדות של הסרטים האלה לקטגוריות שבהן ריאלי יותר שהם גם יזכו – ומהבחינה הזאת, "האביר האפל" באמת יצא מאוכזב (אני חושב שהגיע לו מועמדות לתסריט), אבל ככה זה – כשיש תחרויות, יוצאים גם מאוכזבים. מצד שני, "וול-E" שיחק אותה (גם מועמדות על התסריט). בכלל, וזה מתקשר למה שקרה עם "ואלס עם באשיר" – אני חושב שלאולפנים מסוימים יש יותר כח בדחיפה לקטגוריות מסוימות, וזה נכון לגבי דיסני ודרימוורקס באנימציה (שני האולפנים כבר הכניסו איזה סרט או שניים לא-סבירים לתוך הקטגוריה הזאת – "תפוס ת'כריש" ו-"אחי הדב") או סוני פיקצ'רס קלאסיקס בקטגוריית הסרט הזר, ופחות בקטגוריות אחרות.
ובנימה אישית, אני בדרך כלל לא נוהג להתלונן על מדיניות מערכתית באתר, אבל נראה לי שההיסטריה מסביב לאוסקר השנה חרגה מכל פרופורציה. היתה היומית שבה אפשר היה להזיל דמעות ולקטר חופשי, להוסיף לה את המאמר הזה באותו יום? זה נראה קצת מיותר.
דווקא ידוע שוורנר ודיסני עשו יצאו בקמפיינים מאוד גדולים
על מנת לדאוג ש'וול-E' ו'האביר האפל' יקבלו מועמדות בקטגורית הסרט הטוב ביותר.
היו על זה כמה כתבות בכל מיני אתרי קולנוע.
אוי באמת...
אני מבין שהתאכזבת שהסרטים שחשבת שראוים לאוסקר לא נכנסו לרשימה, אבל מאיפה החלטת שהסרטים שנבחרו משקפים איזשהי מגמה? אולי כדאי לך טיפה לבדוק קצת את העניין לפני שאתה זורק כל מיני תיאוריות קונספירציה לאוויר?
לטעמי האישי, כל הסרטים (חוץ מ'מילק' אותו עדיין לא ראיתי וכולל פרוסט/ניקסון) ראויים ומצויינים. גם 'האביר האפל' מצויין, אבל אני מאמין שהוא לא נכנס לא בגלל שמרנות אלא פשוט בגלל שחברי האקדמיה חשבו שהוא פחות טוב ממה שאתה או אני חושבים.
אני מצטער אם זה נשמע פוגע, אבל זה מזכיר לי אוהדים "שמחרימים" את ליגת העל בגלל שהקבוצה שלהם קיבלה כרטיס צהוב או משהו. זה ילדותי.
ההצבעה כבר התקיימה, ואלו התוצאות. תתמודד עם זה.
זה סוג של תגובה מאוד מעצבנת, אני יודע
אבל אני אאלץ לבקש ממך לקרוא שוב את מה שכתבתי בתגובה הקודמת, ואז לחשוב שוב אם אני כועס בגלל שלא נכנסו הסרטים שאני אוהב לרשימה, או שאני מאשים את האקדמיה בקונספירציה.
זאת דווקא לא תגובה מעצבנת, אולי תגובה חסרת טעם
קראתי שוב את הודעתך ואז ירדתי במורד הפתיל להודעה שכתבתי ואחר כך שוב לשלך שאומרת לי לחזור לקרוא שוב את ההודעה המקורית. נכנסתי ללולאה אינסופית, וכל זה מבלי שירדתי לגמרי לעומק דעתך.. אתה מבין? בזבוז זמן..
אבל אם טעיתי, וזה רק היה הנוסח, הנימה והגישה שלך שרמזו על מה שכתבתי ובעצם אתה מתכוון למשהו אחר (שעדיין לא הצלחתי להבין מהו) אז אני מתנצל.
לא האשמתי את האקדמיה בקונספירציה
קונספירציה דורשת מחשבה ותכנון. האשמתי אותה בהיפך המוחלט מקונספירציה. חוסר מחשבה. הליכה עיוורת אחרי מה שמקובל. היא בחרה בחמישה "סרטי אוסקר", כאילו שהיא לא זוכרת שקיימת אפשרות אחרת.
אם אפילו אחד מהמועמדים השנה לא היה "סרט אוסקר" – סרט שיצא בחודש האחרון של השנה, סומן מראש כמתחרה אוסקרי, והגיע עם קמפיין פרסומי שמיועד לקדם אותו באוסקר – אז לא היה לי שום קייס. האקדמיה בחרה לפי טעמה, טעמה לא בהכרח דומה לטעמי, ואני אתמודד עם זה יפה מאוד כמו שהתמודדתי עם זה בכל שנה קודמת (הטעם של האקדמיה אף פעם לא דומה לטעמי). אבל זה לא המקרה. הם לא בחרו אפילו סרט אחד כזה, אלא רק את "סרטי האוסקר", אפילו כשהיו אפשרויות אחרות מאוד, אבל מאוד בולטות, סרטים שקשה מאוד להתעלם מהם – אלא אם כן אתה מגביל את עצמך מראש לסרטים שכתוב עליהם "סרט אוסקר" ולא שוקל שום סרט אחר.
אולי זה מקרה. אולי באמת ובתמים קיימים 6,000 אנשים שראו הרבה סרטים השנה, השקיעו מחשבה בבחירתם, והגיעו למסקנה (בניגוד לרוב גדול של המבקרים, הגולשים באתר הזה, הקהל הרחב וכל אדם אחר שאני יכול לחשוב עליו) שחמשת הסרטים הטובים של השנה יצאו כולם, במקרה לגמרי, בחודש האחרון של השנה. מה אני אגיד, הכל יכול להיות.
אוקיי
אז כנראה שבאמת הבנתי אותך לא נכון. אני עדיין לא בטוח שהשיקול האם סרט הוא "סרט אוסקר" היה שיקול מכריע בבחירת הסרטים, אבל הטיעון שלך כבר לא נשמע מופרך. אני חושב שיש כללים ברורים לזכייה (ומן הסתם לקבלת מועמדות) לאוסקר. מרטין סקורסזה לדוגמא, ניסה לפעול על פיהם כשכבר היה נואש לאוסקר. אם הסרט שלך הוא חדשני ופורץ דרך, סביר להניח שיבחנו אותו תחת זכוכית מגדלת בעוד סרט "שעונה לקריטריונים" יתקבל מיד. אני לא אומר שזה טוב או רע, אבל אלה החוקים.
מצד שני
אתה לא באמת יכול לצפות למשהו אחר?
הרי האוסקר הוא לא שם בשביל הסרטים, הוא קיים בשביל האולפנים והדרת הכבוד שלהם.
במערכת (מכרז) שבאמת מנסה לבחור לפי קריטריונים שווים, כבר לפני שנים היה מוכנס 'תנאי' לצמצם את אפקט שרק (רק סרטים שיצאו עד יולי יתקבלו לאוסקר של השנה, והיתר יחכו לשנה הבאה), ומישהו כבר היה מוצא דרך לשלב קבוצות ביקורת בתהליך.
כל החשיבות של האוסקר היא בזה שהוא שמרני ומיושן, ולכן מיטיב עם אלה שיכולים להטיב איתו (אולפנים גדולים, מפיצים).
זה די ברור איזה סרט אנימציה היה יותר בולט, לא?
פתאום הבנתי משהו
מה שלא יהיה הזוכה השנה, יזכרו אותו בעוד כמה שנים בתור הסרט המעצבן שזכה במקום האביר האפל או וול-E (אולי גם המתאבק, יש לי תחושה שהוא הולך לצבור הערכה ציבורית). כמו שאת שייקספיר מאוהב לא זוכרים בתור הקומדיה הרומנטית ההיסטורית שזכתה באוסקר לסרט הטוב ביותר לשנת 1998, אלא כסרט המעצבן שהעדיפו לתת לו את האוסקר במקום לטוראי ראיין. כששיקגו זכה, אני זוכר שהרבה אנשים שמחו שסוף סוף זוכה סרט שהוא גם טוב וגם מבדר. ככל שעובר זמן, אני נתקל בעיקר בתגובות שליליות כלפיו, כי ניצח את הפסנתרן. מכיוון שבכל זאת מייחסים כזו חשיבות לאוסקר, יש סרטים שדבק בהם אות קלון בגלל הסרטים שלא זכו באותה שנה.
פתאום הבנתי משהו
לא יזכרו את הסרט הזוכה ככזה, כי בניגוד לכל הדוגמאות שהבאת – האביר האפל וול-אי לא מועמדים לפרס הסרט הטוב.
אף אחד לא זוכר את שיקגו כסרט שניצח את עיר האלוהים ( שממוקם גבוה יותר ברשימת 250 הסרטים הטובים בIMDB), אלא כתור הסרט שניצח את הפסנתרן, או את שייקספיר מאוהב כתור הסרט שניצח את המופע של טרומן.
פספסת את כוונתי
אני לא מתייחס רק לקטגורית הסרט הטוב ביותר, אלא לכל השנה. נפלאות התבונה הוא לא רק הסרט שניצח את אחוות הטבעת ומולין רוז', אלא גם הסרט שהעדיפו על פני ממנטו ואמלי, סרטים שהשפעתם על הקולנוע העולמי הרבה יותר ניכרת. וול-E והאביר האפל הם גם פופולאריים וגם מהסרטים המוערכים ביותר ביקורתית של השנה. הסרט שיזכה, יזכר כסמל להתעלמות של האקדמיה מז'אנרים "עממיים" מדי. מאחר ולפחות ארבעה מחמשת המועמדים (נער קריאה* נהנה כרגע מהספק) לא צפויים להיזכר כפורצי דרך, או אפילו שוברי קופות ביחס לשאר השנה, הסיפור הגדול הוא העדרן של בחירות פחות מיושנות.
*מישהו שם לב שסטיבן דולדרי קיבל מועמדות לאוסקר על כל אחד משלושת הסרטים שביים?
פספסת את כוונתי
כשאתה מסתכל על Out of africa, אתה חושב " הנה הסרט שהאקדמיה נתנה לו אוסקר במקום ראן או בחזרה לעתיד"?
אני אישית לא. ואפילו שאני מסתכל על 1942 כשנה שבה האקדמיה הייתה מפגרת ביותר ( כי מילא לא לתת לאזרח קיין אוסקר לסרט הטוב ביותר, אבל לקרוא בווז כשהוא מקבל את הפרס על התסריט? חלש.) אני לא מאשים את כמה ירוק האחו שלי בזה או רואה בו בפגם.
אז האוסקרים הפסידו הזדמנות לתת אוסקר לסרט עם המון דברים חיוביים לגביו. האביר האפל לא נפגע וגם לא וול-אי. אני לא חושב שהסרט שיזכה יזכר לרעה, אלא אם כן זה יהיה הסרט הגרוע מבין המתמודדים ( בנג'ימין בוטון,כן?). ברור שאנחנו חושבים שהאקדמיה קצת מיושנת אבל זה כל הנזק.
כך שלמרות החשש שהפגנת, נראה לי שנער החידות ממומביי לא ייזכר כגנב נוראי.
איך ממנטו השפיע על הקולנוע העולמי, בעצם?
כפי שכבר ציינתי, נהגתי לחשוב ככה. אבל אז קניתי את הדיוידי, ובצפייה חוזרת, ממש התאכזבתי. בניגוד למטריקס, שאת השפעות "זמן הקליע" שלו, או ספרות זולה, שהשפעת חלוקת הסיפור שלו ומשחק בזמנים שהוא עשה אני רואה גם, ממנטו הוא רק נספח של ספרות זולה.
אשמח אם תסביר לי היכן אני טועה.
ממנטו השאיר חותם
הוא לא רק נחשב לסרט מקורי וחדשני לזמנו (יחסית, סיינפלד עשה את זה קודם), אלא גם לאחד הסרטים הטובים של העשור. הדעה שלך היא כולה שלך, אבל בדרוג של דבי, הסרט נמצא במקום ה-27, מה שמעיד על מידת ההערכה כלפיו. לא אתחיל לנתח אותו עכשיו (יש לו ביקורת והיא לא בעמוד הזה), אבל המשחק בזמנים של ממנטו, שיש לו גם הצדקה עלילתית, שונה מזה שבספרות זולה. בראשון, הזמן מתקדם מצד אחד אחורה (בעריכה מוקפדת) ומצד שני, קדימה לעבר רגע מסוים. בספרות זולה, הסרט בנוי משלושה סיפורים נפרדים והסצנות מתרחשות בקו זמן ישר ולא הפוך.
אני זוכר שגם יאיר רוה כתב משהו כזה בבלוג שלו.
הוא היה בטוח ש'האביר האפל' יקבל מועמדות לסרט הטוב ביותר וקיווה מאוד שגם 'וול-E' יצליח להשתחל לקטגורית הסרט הטוב ביותר. אבל היה ברור לו כבר שמי שמקבל את כל האהבה ודי בוודאות הולך לזכות הוא 'נער החידות ממוביי'. אז הוא כתב שבעוד כמה שנים, 'וול-E' ו'האביר האפל' הולכים להיזכר כיצירות מופת אהבות וקלאסיות בעוד 'נער החידות ממוביי' הולך להיזכר כאחת הבחירות התמוהות והמטופשות ביותר של האקדמיה מכל הזמנים. עכשיו, גם כש'וול-E' וגם כש'האביר האפל' לא מועמדים בקטגורית הסרט הטוב ביותר, זה לא משנה מי יזכה, הוא עדיין יזכר כאחת הבחירות המטופשות והתמוהות ביותר בכל הזמנים של האקדמיה.
נראה לי שמה שהכי קשה, זה העדר נחמה
כלומר, אם אחד משלושת הסרטים האמריקאיים המוערכים ביותר של השנה (האביר האפל, וול-E, המתאבק), היה מקבל מועמדות לסרט הטוב ביותר, היה יותר קל לקבל את העדרם של האחרים. במקום זאת, קיבלנו חמישיה שרק גורמת להדגשה של מי שלא מועמד. אם וול-E היה מועמד, היו אומרים שטוב, האקדמיה לא מוכנה לישר קו עם המבקרים והקהל הרחב, אבל לפחות עושה צעד לכיוון הנכון.
ובהקשר...
http://hollywood-elsewhere.com/2009/01/yes_right.php
זה מדגיש את האבסורדיות היטב.
האוסקר באמת קיבל אישיות וזה עצוב שצפוי מה יזכה לפי הטעם של האקדמיה בלי קשר לעולם.
הלכתי לעשות סרט תקופתי על מלחמת העולם השנייה, על מוסריות, אנטי-מלחמתיות ועל גבורה. יגלול את קורות חייהם של קרובי מריל סטריפ שהסתתרו רוב תקופת המלחמה במנזר, את הסבתא של הדודה תגלם סטריפ.
מבוסס על סיפור אמיתי ומצמרר.
צפוי לצאת לאקרנים בחודשים נובמבר-דצמבר השנה, תלוי במפיצים.
זה מדגיש את האבסורדיות היטב.
קוראים לך סטבן דלדרי? כי אם לא אז אני לא הייתי בטוח שתזכה אתה יודע..
אלא אם כן אתה בילית את טקסי האוסקר של ה-5 שנים האחרונות מתחת
לאבן, אני לא מבין מה אתה אומר. הבחירות של האקדמיה בשנים האחרונות השתנו ללא הכר: ארץ קשוחה הוא הכול חוץ מסרט אוסקר, השתולים הוא בכלל לא סרט אוסקר, חוקיות זוכי האוסקר הישנים ממש לא תואמת את התרסקות, למרות ששר"ה השלישי הוא סרט אפוס הוא גם סרט פנטזיה, מהסוג שלא זכה באוסקר קודם ושיקגו הוא קליל מאוד, יחסית לשאר הזוכים. האוסקר, בשנים האחרונות, משתנה, ורק בגלל שבשנה הזאת הנוסחא הישנה קיבלה קאמבק זה לא אומר שעכשיו כל הטקסים יהיו כאלה נוסחאתיים.
ובכל זאת, לכל אחת מהבחירות הללו יש הסבר...
השתולים – האקדמיה רצתה לפצות את מרטין סקורסזי על כל אי-הזכיות הלא מוצדקות שלו.
שר הטבעות – נכתב פה לא פעם. אחרי ששני הסרטים הראשונים היו מועמדים, וכל סרטי הטרילוגיה נהיו לשוברי קופות ענקיים שזכו גם בשבחי המבקרים, היה ברור שהם יזכו.
ארץ קשוחה – לא יעזור, סרט אוסקרים או לא, היה עליו הרבה מאוד באז. הסוף גרם להרבה מאוד אנשים לחשוב עליו בתור סרט שמסתתרת בו הברקה עצומה ושמצריך הרבה מחשבה. גם העובדה שאחרי סרטים חלשים יחסית בעשור האחרון, האחים כהן עשו קאמבק מרשים – והאקדמיה אוהבת קאמבקים אפילו יותר משהם אוהבים את מריל סטריפ – עזרה להם מאוד.
מיליון דולר בייבי – האקדמיה אוהבת את קלינט איסטווד (לא כמו מריל סטריפ, אבל אוהבת).
התרסקות – סרט מהסוג שהאקדמיה אוהבת – קיטשי ופוליטי.
רק במקרה של 'שיקאגו', אין לי הסבר.
אבל במקרה של שאר הזוכים, אף אחד מהם לא הוכיח שיש לאקדמיה טעם משל עצמה ושהיא לא בוחרת סרטים רק על סמך הבאז שלהם\\עמדותיהם הפוליטיות\\אפשרות להוקיר קאמבק מפואר\\קיטש\\וכו' וגו' והשאר ידוע.
לאקדמיה הייתה הזמדנות לפצות את מרטי בסרט יותר אוסקרי, כמו הטייס.
אבל היא לא. למה? כי אולי היה מולו את מיליון דולר בייבי, שהוא (כנראה, לא ראיתי הרבה ממנו) סרט יותר טוב מהטייס. תגיד מה שאתה רוצה, אבל האקדמיה משתנה, ושנה אחת מעפנה לא תשנה את זה.
אז קודם כל... תיקום טעות: שהם יזכו - שהוא יזכה.
ודבר שני, וכמו שכבר כתבתי, הסיבה ש'מיליון דולר בייבי' זכה ולא 'הטייס' היא שהאקדמיה אוהבת את קלינט איסטווד, יותר משהם אוהבים את סקורסזי. עובדה, בפעם הקודמת בה איסטווד זכה באוסקר, זה היה גם על סרט שהתחרה מול סרט של סקורסזי.
תיקום - תיקון .
וזו הפעם אחרונה שאני מתקן את השגיאות שלי.
אני לא מבין אתכם
האביר האפל ווול אי היו סרטים משעממים.
אגרוף בבטן
נדמה שאני מעלה את זה כל שנה, אבל שוין. ראיתי חמישים ומשהו מהזוכים באוסקר לסרט הטוב ביותר והדבר המשותף כמעט לכולם הוא אפקט של "אגרוף בבטן" שהצופה חווה. הכוונה היא למשהו, בין אם מבחינה טכנית, עלילתית, או צורנית, שלא מצפים לו ונשאר בתודעה זמן רב לאחר הצפיה. זו יכולה להיות סצנת המטוס ב"זכרונות מאפריקה", הנרטיב המורכב של "הרומן שלי עם אנני", או הסוף העמוס של סרטים כמו "גברת מיניבר", "קן הקוקיה" או "השתולים". נראה לי ש"ארץ קשוחה" הוא הדוגמה הטובה ביותר לאגרוף בבטן, מאחר ועוד לא שמעתי על מישהו שידע איך בדיוק לעכל אותו.
מכל הסרטים שראיתי השנה, רק שניים השאירו עלי את הרושם הזה – ואלס עם באשיר והאביר האפל. שניהם כבר לא יזכו באוסקר לסרט, אבל השאירו חותם. בנג'מין באטן נותן אגרוף בבטן מבחינה טכנית. האפקטים שלו מרהיבים, במיוחד כשיודעים איפה לחפש אותם וקולטים שהם בכל פינה. מילק, שלא ראיתי, מספק כנראה אגרוף בבטן באופן הגלוי בו הוא מציג מערכות יחסים חד מיניות (יותר מהר ברוקבק). לנער החידות ממומביי יש אגרוף בבטן צורני. מבחינת עלילה והבטים טכניים, אין בו משהו מיוחד. האופן בו הסיפור בנוי, לעומת זאת, מבליט אותו על פני האחרים. כך גם העובדה שהוא מתרחש בהודו. מוזר ככל שזה אולי נשמע, אני חושב שבעוד הסרט מצליח מסחרית כי הוא קראוד פליזר, האגרוף בבטן האמיתי שלו טמון בכך שהוא מביא לצופה המערבי את אחת החברות היותר אקזוטיות ואכזריות ישר לפנים ועוד מצפה להזדהות עם הדמות הראשית.
הסכמה.
אפשר אפילו להפוך את זה לחידון:
מה היה האגרוף בבטן בהנהג של גברת דייזי? בבל? וכו'.
אגרוף בבטן
Mrs. Miniver? הסרט מ 1942?
כן.
צריך להתיחס לסרט מנקודת המבט של השנה בה יצא. כשראיתי אותו לפני כמה שנים, חשבתי שסצנת הספינה, בה החיילים שומעים ברמקול את מפקדי הצי, אבל לא רואים אותם, הייתה רעיון נחמד שמקל על הצפיה בסרט מאוד כבד. לצופה מ-1942, זו חתיכת הברקה וביקורת מפתיעה על התנהלות המלחמה באותם ימים. סוף הסרט מבאס, אבל מהסוג שסוחט דמעות, לא מהסוג שממוטט את כל ההגיון הפנימי של הדמויות.
כמה תהיות...
אתה באמת חושב שמבחינת בימוי, מגיע לוול-אי או לאביר האפל אוסקר?
ולגבי הסרט הכי טוב של השנה:
א. לא ראיתי את כולם, אז אני נמנע מלהגיב.
ב. איכותו של סרט לא נקבעת ע"פ מידת הפופולריות שלו. באותה מידה אפשר לדחוק את "אלה תולדות" או "החטא ועונשו" מחוץ לרשימת הספרים הכי טובים ולהעלות את תום קלנסי או רם אורן לקדמת הבמה בגלל שהם רבי מכר.
אז האם האקדמיה שמרנית. כן. אחרי שהם בחרו בטיטאניק לסרט השנה, הפנמתי את זה טוב טוב. (שאגב עורר הסטריה עולמית)
אבל מפה, לבוא ולהגיד שהסרט שעושה לנו הכי ריגושים, אפקטים פאן ואסקפיזם צריך להיות סרט השנה ואם הם מתעלמים ממנו אין להם מושג בסרטים, זה קצת מוגזם.
מה? ''פרוסט\ניקסון'' ו''נער החידות ממומביי''
לא באמת טובים? ל"הסיפור המופלא של בנג'מין באטן" מצאתי ביקורות מעורבות, כמה חיוביות, כמה שליליות, ומעטים המתלהבים ממנו, לכן קל לי להבין את האכזבה מהיותו מועמד (ועוד ב-13 קטגוריות!), כנ"ל לגבי "נער הקריאה". אבל לפי מה שמצאתי, רבים משבחים את "פרוסט\ניקסון" וטוענים שמדובר בסרט הפוליטי הטוב ביותר, או לסרט הבוקסינג הטוב ביותר של השנה (גם אם אין בו מכות) והרבה משבחים אחרים, בנוסף, יש לו 90% בעגבניות, אז מוזר שלא ממש התלהבתם ממנו, אבל מצד שני, אתם שונאים את כל מה שרון האוורד עושה (כן, אתם מגזימים עם הבחור, אומנם לא ראיתי סרטים שלו, אבל אחרי בדיקות, רוב הסרטים שלו מקבלים ביקורות די טובות), ולכן אולי הפעם לא אסכים אתכם. אותו דבר בקשר ל"נער החידות ממומבי", הביקורות מהללות, אומרים שמדובר בסרט חזק ומרגש הערוך בצורה יוצאת מן הכלל, והשירים גם די מעליםאת הציפיות, אבל גם הוא לא ממש טוב? אותו דבר גם בקשר ל"מילק" (ולשלושת הסרטים הללו, ביחד עם "נער הקריאה", יש טריילרים מדהימים, אהיה מאוד מאוכזב אם הסרטים לא יהו מספיק טובים). לעזאזל, אפילו בcomingsoon האתר שמאוד אוהב לקטול בלי רחמים סרטים מוערכים במיוחד נתן לסרטים אלו דירוגים ממש גבוהים.
דרך אגב, יש סיכוי לא קטן שאצא היום לראות את "נער החידות ממומביי", ממש הורדתם לי את הציפיות, אקווה לטוב.
יהודה סתיו דווקא הקיא עליו אינספור סופרלטיבים
לי באופן אישי, נער חידות נראה סרט מטומטם עם סיפור עוד יותר מטומטם – לא יודע למה.
יהודה סתיו דווקא הקיא עליו אינספור סופרלטיבים
למרות שאני לרוב בכלל לא מסכים עם דעותיו של יהודה סתיו, בביקורת על "נער החידות" הוא אמר את כל מה שאני חושב על הסרט, סרט מעולה, עריכה מאוד מרשימה ויפה לעין, צילום מרהיב ואחלה פס קול(שומע אותו ברגע זה). למזלי ראיתי את הסרט עוד לפני כל הביקורות עליו והבאזז הגדול מהטקסים באמריקה, והאמת כשבאים בלי הרבה ציפיות\אי-ציפיות הסרט עוד יותר מרשים וחזק. לא ראיתי את שאר המתמודדים לסרט הטוב ביותר אז אין לי למי להשוואת.
הבעיה היא שהרבה אנשים הגיעו עם ציפיות גבוהות מדי.
הרי ידוע שהאקדמיה "מיושנת" ורבים העריכו שלכן TDK לא יקבל מועמדות. לא היה לי שום ספק שהוא לא יגיע לחמישייה והייתי מופתע מאוד אם זה היה נכון. כנ"ל לגבי וול-אי. עד כמה שיש קונצנזוס שהוא אחד הסרטים הטובים ביותר של 2008 אם לא הטוב שבהם, אין סיכוי שהאקדמיה תיתן לסרט אנימציה מועמדות מחוץ ל"גטו" שניתן לאותם סרטים בתחילת העשור.
בחזרה ל-TDK: סיבה נוספת לאכזבה – ההייפ. כמו ההייפ שקדם לסרט והתעצם עם יציאתו, כך גם ההייפ לגבי האוסקר שהיה באוויר במשך חודשים רבים. מעריצי הסרט פשוט גרמו לעצמם להאמין שהוא מסוגל לקבל מועמדות, וכמובן שכגודל הציפיות כך גם גודל האכזבה. אני רק חייב לציין (אם לא כתבתי זאת בעבר) שאני עדיין חושב שהוא סרט טוב, אבל לא היצירה המופתית שעשו ממנו. כן סרט הבאטמן הטוב ביותר עד כה, כן הגרסה הכי טובה של הג'וקר מחוץ לקומיקס – אבל לא הסרט הטוב ביותר בכל הזמנים, סרט הקומיקס הטוב ביותר אי פעם או כל תואר מוגזם שניתן לו.
(חוץ מזה, זה אפילו לא סרט באטמן – שכמעט ולא מורגש כאן – אלא הצגה שכולה של הג'וקר. לא שזה רע, אבל כואב לי על מי שאמור להיות הדמות הראשית.)
הג'וקר נמצא בסרט נראה לי קצת פחות מחצי שעה.
הוא דמות משנה לכל דבר. לא הכל בסרט זאת ההצגה של הג'וקר.
אז איזה סרט קומיקס הוא הכי טוב לפי דעתך?
על מה אתם מתלוננים, 'באשיר' דווקא מועמד באנימציה:
http://www.room404.net/?p=16780
ומעבורת החלל עם אילן רמון נחתה בשלום וכולם שמחים.
תרבות המיינטרים
זה ידוע שהדברים האזוטרים בעולם הם המוערכים יותר ולכן מוזיקת שולים או אומנות מורכבת תמיד יהיו מוערכים יותר ממוזיקת פופ או מגרפיטי , למרות שאת האחרונים אוהבים יותר אנשים.
בריטני ספירס= האביר האפל. יש לשניהם קהל מעריצם גדול ושניהם מכניסים המון כסף אבל, טי וי און דה רדיו=מילק מוערכים יותר ונחשבים איכותיים יותר..
תרבות המיינטרים
אבל למה לא להשוות את האביר האפל ללד זפלין, או לפינק פלויד, או לרדיוהד, או לנירוונה…
כולן להקות בעלות פופלאריות עצומהוזה לא מפריע למבקרים לאהוב אותן.
אחרי צפיה בוול-E אתמול
אני באמת מופתעת מאוד שהוא לא בפנים.
נכון, אפשר להעביר אותו לגטו של המצויירים ואז הוא כנראה גם יזכה (במיוחד לאור זה שהוא לא מתמודד מול ואלס עם באשיר), אבל הוא בהחלט התאים בעיני להיכנס לרשימת הסרטים הטובים.
סרט מלא המצאות, ייחודי, ממש לא מתיילד ועם מסר שהוא אחד החמים כרגע בארה"ב (איכות הסביבה) שכמה שהוא לעוס (המסר) הוא מועבר בצורה חדשה ורעננה. מעניין באמת איך הוא לא נכנס.
עכשיו התעוררנו?
לא ברורה לי ההתקפה הזו על האקדמיה דווקא השנה. לא ראיתי עדיין אף אחד מחמשת המועמדים לאוסקר השנה, ולכן אני לא יכול להגיד דבר על איכותם, אבל ראיתי את שני הסרטים שיצא הקצף על כך שלא נכנסו, ואף כי שניהם בהחלט טובים, אני חשב שלאקדמיה יש ברקורד הרבה 'התעלמויות' יותר משמעותיות. למעשה, לאקדמיה יש מסורת של התעלמות מסרטים טובים באמת.
לצורך העניין אספתי את רשימת עשרת הסרטים שהכי השפיעו עלי בעשור האחרון (1999-2008). וואל=E והאביר האפל, אגב, ממש לא קרובים לעשירייה הזו; היא כוללת את 'דבר אליה', 'מועדון קרב', 'רקוויאם לחלום', 'דוני דרקו', 'השעה ה-25', 'הילדים של מחר', 'נמר דרקון', 'שמש נצחית בראש צלול', 'עיניים עצומות לרווחה' ו'זה ייגמר בדם'. מהרשימה הזו, *אף סרט* לא זכה באוסקר לסרט הטוב ביותר, ורק שניים היו מועמדים בקטגוריה הראשית. זה בעיני מספק מספיק תחמושת כדי לתקוף את האקדמיה על התעלמות מסרטים מצוינים, תוך מתן פרסים לסרטים בינוניים.
האביר האפל, לעומת זאת, הוא סרט טוב מאוד – אבל בעיקר יחסית לז'אנר. אני חושב שהוא סרט גיבורי-העל הטוב ביותר שראיתי (ובכך הדיח מהמקום הראשון את אקס-מן) ובהחלט אחד מסרטי הקומיקס הטובים ביותר שפגשתי ('אמריקן ספלנדור' טוב ממנו), אבל לא הייתי מכניס אותו אפילו לרשימת המאה.
ו'וואל-אי' הוא בהחלט אחד הטובים של פיקסאר (יחד עם 'ראטטוי' שלדעתי מוערך פחות מדי), אבל אחרי הכל מדובר בסיפור די שבלוני על אהבה, פלוס מסרים אקולוגיים וסוף טוב. הדבר היפה הוא שהסרט מצא דרכים חדשות לספר את הסיפור העתיק הזה, והמועמדות על התסריט בהחלט מוצדקת. האם הוא אחד מחמשת הסרטים הטובים של השנה? יכול בהחלט להיות, אבל אי אפשר לדעת עד שאראה את המועמדים האחרים. בהשוואה למועמדים משנה שעברה, למשל, בעיני 'וואל-אי' טוב יותר מ'ארץ קשוחה' ומ'ג'ונו', אבל פחות טוב מ'זה ייגמר בדם' (את שני האחרים לא ראיתי). אז כן, אם היייתי בוחר במקום האקדמיה כנראה שהוא היה נכנס, אבל לא מדובר בטעות אדירה בשיקול כמו שהיה עם כל אחד משמונת האחרים ברשימה לעיל.
כפי שציינו
בשנים האחרונות, האקדמיה גילתה התגמשות בסוג הסרטים להם היא מעניקה מועמדות בקטגוריות הגדולות. סרטים לא "אוסקריים" כמו השתולים, בבל, זה ייגמר בדם וארץ קשוחה, היו מתחרים רציניים על פרס הסרט הטוב ביותר. הרשימה של השנה לא מפתיעה, אבל מאכזבת כי רבים קיוו שהאקדמיה תמשיך במגמת ההפתחות ותסתום למבקריה את הפה. במקום זאת, נתנו מחסנית חדשה של תחמושת לאלה שטוענים שהאוסקר מייצג טעם מיושן ומאבד מהרלוונטיות שלו.
כפי שציינו
למזלנו, טעם האוסקרים לא באמת קובע בשום צורה שהיא. מישהו היום זוכר את הסרט שניצח את האזרח קיין? איזה סרט נחשב יותר היום, השור הזועם או אנשים פשוטים? החברה הטובים או לרקוד עם זאבים? וכו'…
קח סתם שנה רנדומלית, 1996. הזוכה הגדול שלה היה לב אמיץ, סרט לא רע אך רחוק מלהיות קלאסיקה על זמנית. בין המועמדים נמצאים סרטים כמו אפולו 13. לא בין המועמדים: החשוד המיידי, שבעה חטאים ו12 קופים. למרות ההתעלמות של האוסקרים משלושת הקלאסיקות הנ"ל, מה זוכרים היום יותר, אותם או את אפולו 13?
בחרת שנה לא טובה
"לב אמיץ" אכן זכור יותר מאפולו 13, 12 קופים ושבעה חטאים.
אהההה?
באיזה יקום?
(ואפולו 13 הוצב בצד השני של המשוואה)
ביקום של פשוטי העם.
אין לי שמץ של ספק שאם היית עורך סקר "לב אמיץ" היה יוצא כסרט זכור יותר מ"12 קופים" ו"שבעה חטאים". אולי "שבעה חטאים" היה ממש קרוב ל"לב אמיץ" במקום השני, אבל "12 קופים" אין ספק שהוא היה רחוק משניהם, למרות הביקורות המעולות.
בחרת שנה לא טובה
על מה אתה מדבר? החשוד המיידי זכור כאחת מסרטי המתח והתעלומה הטובים ביותר בכל הזמנים. שבעה חטאים הוא אחד המותחנים האהובים של ימינו, שני רק לשתיקת הכבשים ואולי ממנטו. ו12 קופים זכור כקלאסיקת מדע בדיוני מדהימה, מסתורית ועל זמנית… לב אמיץ נחשב אבל לא תראה אותו בהרבה רשימות של הסרטים הטובים ביותר של שנות ה90, בניגוד לשלושת הסרטים הנ"ל. ואפולו 13 בכלל נשכח יומיים אחרי שהוא יצא.
לפחות מבחינת הטעם שלי
מדובר בהתגמשות מאוד מינימלית. 'השתולים' אולי סרט פשע, אבל יש בו בהחלט מימד של אפוס ושאלות של טוב ורע, נושאים 'אוסקריים' קלאסיים. 'בבל' אמנם בינלאומי, אבל עוסק במשפחות ובפוליטיקה – עוד שני נושאים אוסקריים.
'ארץ קשוחה' ו'זה ייגמר בדם' בהחלט קצת יוצאי דופן (והשני גם סרט מצוין) אבל עקביים עם שתי נטיות מובהקות אחרות של האקדמיה: העדפה לסרטים שעוסקים במיתוס האמריקני ('אמריקן ביוטי', 'פורסט גאמפ'); ומתן פרסים ומועמדויות לבמאים מוערכים שהאוסקר פספס בזמן אמת את יצירות המופת שלהם (אני חושד שבנג'מין באטון ונער החידות מועמדים מאותה סיבה בדיוק).
לגבי השנים האחרונות
בשנה שעברה, טענתי שהאקדמיה נוטה לאחרונה לתת את פרס הסרט הטוב ביותר לסרטים שעוסקים בצד האפל של אמריקה. כאלה שעוסקים בנושא שהוא מאוד מקומי מצד אחד ומאוד ביקורתי מצד שני. אולי זה קשור לממשל בוש (אצל קלינטון העדיפו סרטים היסטוריים שמתרחשים באירופה) ואולי סתם נמאס ללכת עם התבנית שהאולפנים מציעים. איך שלא יהיה, כל ארבע הדוגמאות שנתתי הם סרטים שמשאירים את הצופה בתחושת WTF ומשאירים אותו עם הרבה סימני שאלה ותחושת חוסר סיפוק. המועמדים השנה הם קראוד פליזרים נטולי חדשנות באופן בולט, בהתחשב בשנים האחרונות.
או שאולי מדובר בסך הכל בצירוף מקרים.
לכל אחת מהזכיות הללו יש הסבר שלא בהכרח קשור לעובדה שהסרט שזכה עוסק באחד הצדדים האפלים של אמריקה.
השתולים – האקדמיה כבר לא יכלה יותר להתעלם ממרטין סקורסזי כי הם היו הופכים לגוף הרשע בתבל.
ארץ קשוחה – האקדמיה אוהבת להוקיר קאמבקים מפוארים. במקרה הזה, הקאמבק של האחים כהן אחרי עשור של סרטים פושרים.
זהו, זה כל העניין. לא היה פה שום קשר לטעם אישי, אלא אך ורק לבאז ולעובדה שיש לאקדמיה הזדמנות להוקיר קאמבקים.
התרסקות – תרצה או לא, זה סרט מהסוג שהאקדמיה אוהבת (קיטשי ובעל מסר פוליטי).
זהו, זה כל העניין. לא היה פה שום קשר לטעם אישי, אלא אך ורק לבאז ולעובדה שלאקדמיה היתה הזדמנות להוקיר קאמבקים מרשימים.
אולי, אבל אני בספק
השנים האחרונות התאפיינו בכמה מאבקים צמודים יחסית. מיליון דולר בייבי, האפל למדי, נצח את הטייס, עליו כבר יכלו לתת לסקורסזה את האוסקר. למעשה, דברו על להעניק לו את האוסקר כבר על כנופיות ניו יורק, אבל פולנסקי והפסנתרן זכו בבכורה. יכלו לתת לסקורסזה רק אוסקר לבימוי ואת הפרס לסרט להעניק למישהו אחר. אלא שהשתולים כנראה בכל זאת עשה את הקווץ' הנכון בבטן של המצביעים שגם אם הצביעו בעיקר בגלל סקורסזה, עדיין חיכו לסרט הפחות אפי ויותר קשה לעיכול שלו.
התרסקות עוסק בצד מאוד אפל של אמריקה וליתר דיוק, של לוס אנג'לס, החצר האחורית של האוסקר. הסרט מביא את נושא הגזענות בצורה מאוד ישירה (ודי שטחית לטעמי), בעוד הר ברוקבק, להוציא את נושא ההומוסקסואליות, בנוי כמו קלישאה של זוכה אוסקר.
הנה משהו שכתבתי לגבי סקורסזה והאוסקר לפני יותר משנה:
כתבה מספר 4112
גם לזה יש לי הסבר...
האקדמיה אוהבת את איסטווד יותר משהם אוהבים את סקורסזי. ובמקרה של פולנסקי ו'הפסנתרן'… ובכן, הם אוהבים סרטי שואה. מאוד.
אני באמת חושב שאתה מנתח את העניין יותר מדי שלא לצורך.
זהו, שאני לא מנתח
מה שאני עושה זה לציין מכנה משותף מאוד כללי לזוכי האוסקר בשנים האחרונות. אני חושב שהתגובה שלך היא זו שמכילה ניתוח מוגזם. אם חיבה לסרטי שואה היא גורם כל כך מכריע, זה אומר שסטיבן דלדרי עומד לזכות השנה באוסקר. רומן פולנסקי היה בחירה מפתיעה כי הוא עבריין מין נמלט ולא מסוגל להגיע לארה"ב לקבל את הפרס מבלי שיעצר. הפסנתרן זכה בשלושה אוסקרים, כי הוא סרט טוב והעובדה שהאקדמיה לא עשתה חשבון לבעייתיות של פולנסקי כאדם, מאוד הפתיעה באותו הזמן.
במקום להניח שהאקדמיה אוהבת את איסטווד יותר מאשר את סקורסזה (מה שלא ניתן להוכיח), אפשר לציין את המובן מאליו: הם אהבו את מיליון דולר בייבי יותר מכל סרט אחר שהיה מועמד באותה שנה.
מיליון דולר בייבי
עסק גם בנושא רגיש וסנל"לי למדי (לא אפרט, מי שראה יודע) ואפשר לומר שהאקדמיה הפגינה פתיחות בעובדה שהצביעה לסרט כזה, או מצד שני שמרנות כיוון שהיא הצביעה אוטומטית לסרט עם נושא "חשוב" ושאלת האיכות הינה משנית.
וכמו שכבר ציינו פה מספר פעמים יש פה ענין של מסחריות וגם פוליטקה. הרבה סרטים של מיראמקס זכו באוסקר (ושייקספיר מאוהב הוא ה-דוגמה לכך) כיוון שהארוויי וויינסטיין דחף אותם בצורה אגרסיבית ובשעתו היתה לו השפעה גדולה בהוליווד. כיום השפעתו קטנה בהרבה (והוא כבר לא במיראמקס שנרכשה על ידי דיסני, יש לו עכשיו את וויינסטין קומפני).
בזמנו אגב שתיקת הכבשים זכה באוסקר למרות שהוא סרט שיצא שנה לפני הטקס (בתחילת 1991), עשה הרבה כסף (130 מיליון דולר) והסיבה העיקרית שנימקו אז לזכיה ההיסטורית (הסרט השלישי בהיסטוריה שזכה בכל חמש הקטגוריות הראשיות) היא נסיון לעזור לאולפני אוריון שהפיקו את הסרט ועמדו בפני פשיטת רגל. זה לא עזר אגב, האולפנים פשטו את הרגל. אבל הדוגמה הזו שכביכול מראה שהאקדמיה כן מצביעה לאיכות מראה שגם לשיקולי האיכות מתלווים שיקולי פוליטיקה פנימית, התחשבנות ומתן זכיה "כי צריך לעזור/כי מגיע לו הוא מועמד הרבה פעמים ולא זכה" ולא כי "זה הסרט הטוב ביותר".
אגב, אפילו על טיטניק בזמנו לא הימרו לאוסקר אלא ציפו שיקבל מועמדויות של כבוד ויזכה בעיקר בפרסים הטכניים. זכייתו היתה מעין הוקרה לעבודה המאומצת של במאי שהשקיע את חזונו כנגד כל הסיכויים (לפני שהסרט יצא ניבאו לו כישלון צורב) ויצא, סליחה על הקלישאה, מלך העולם.
כך שבכל שנה האוסקר הוא פוליטי (במובן של פוליטיקה פנימית), לפעמים יותר, לפעמים פחות. מדי פעם הם גם קולעים ונותנים פרסים לסרטים שבאמת הביאו משהו חדש באותה שנה, ולפעמים לא.
בעצם... אולי אתה צודק.
רציתי עכשיו לכתוב לך שאם כבר אתה מנתח את הבחירות של מישהו אז אלו צריכות להיות הבחירות של הגילדות, כי הם אלה שמתחילים את הבאז לסרטים שבסופו של דבר מקבלים מועמדות (ואולי גם זוכים) באוסקר, אבל אז נזכרתי שחלק מחברי הגילדות הם גם חברי אקדמיה.
לפחות מבחינת הטעם שלי
משום מה קשה לי להאמין שפתאום כל האקדמיה הבינה ש"מועדון קרב" ו"טריינספוטינג" הם יצירות מופת מדהימות שפוספסו בזמן אמת. אם היה שינוי קיצוני כל כך בטעם של האקדמיה, אני מניח שהיינו רואים את זה בשאר המועמדיות (המתאבק, לדוגמה).
אני חושב ש"נער החידות" ו"בנג'מין" מועמדים בזכות עצמם ולא בזכות הבמאים שלהם. הם סרטים אוסקריים קלאסיים. העובדה שהבמאים שלהם זכו להתעלמות מהאוסקר מחזקת את סיכוייהם לזכות, אך אני חושב שרוב המצביעים לנער החידות מצביעים לסרט ולא לבמאי של טריינספוטינג.
עכשיו התעוררנו?
מסכים בהחלט, אולי התגובה הכי טובה פה. וול-אי והאביר האפל שניהם סרטים מצויינים, בעיקר וול-אי שבהחלט הגיע לו מועמדות, ושניהם גם מאוד חדשניים. אבל בכל זאת, יש סרטים כל כך הרבה יותר טובים שלא זכו, או אפילו היו מועמדים לבסט פיקצ'ר… דווקא עכשיו להתקומם?
מגנוליה (הסרט האהוב עליי), מועדון קרב, ביג לבובסקי, שמש נצחית, ממנטו, טריינספוטינג, דוני דארקו, השעה ה25, סיפור פשוט, מלך הקומדיה, עיר האלוהים, האיש שלא היה שם, הפרפר ופעמון הצלילה, החשוד המיידי, שבעה חטאים, כלבי אשמורת, אינטו דה וויילד ועוד המון המון…
מה משותף לכולם? הם לא היו אפילו מועמדים לבסט פיקצ'ר!! איפה האביר האפל ואיפה יצירות המופת הללו?
שלא לדבר על נהג מונית, אפוקליפסה עכשיו, זה ייגמר בדם, החברה הטובים, השור הזועם, חומות של תקווה ועוד המון שהפסידו לסרטים פחות טובים מהם…
ועכשיו.. מגיעות התגובות:
http://www.justpressplay.net/index.php?option=com_content&task=view&id=4690&Itemid=65
http://www.slashfilm.com/2009/01/23/jonathan-nolan-responds-to-dark-knight-oscar-snubs/
http://www.slashfilm.com/2009/01/23/will-the-dark-knight-snubs-result-in-the-lowest-rated-oscar-telecast-in-history/
תודה, הייתי צריך את זה.
קודם כל, ג'ונתן נולן הצליח לנחם אותי במידה מסויימת. המכתב שלו מציאותי, כן ומרגיע.
בכל זאת, כל המתרעמים על האקדמיה, ואני בתוכם, קיבלו חיזוק מהמפיקים של 'מילק' ו-'המקרה המוזר', לא פחות ולא יותר. אם לא להסתמך על דעתנו, "פשוטי העם", עכשיו גם המקצעונים מיישרים איתנו קו ואפשר להשען על חוות דעתם.
עצוב המכתב.
לא ידעתי על שיטת הניקוד
היא באמת מעוותת משהו.
אתה בסדר???
למה בדיוק אתה רוצה שיהיה מועמד אם לא לפרס סרט בשפה זרה? אני רואה שלא השתנית, נשארת אותו ישראלי חצוף וגס רוח, בדיוק מסוג האנשים שגורם לי להתבייש בכך שאני ישראלית.
אם התגובה הזו נכתבה במטרה להצחיק, היא אכן מאוד מצחיקה.
אחלה, כי גם אנחנו מתביישים בזה שאת ישראלית
מטרת האוסקר
אני מבין את הכעס, אבל אני לא ממש מסכים איתו. חוץ מהביקורות היפות של סלע (זה מנגנון שיווקי), נונין (אין כאן שום דבר חדש) ושל מישהו ונונין (אין לזה שום אפקט ארוך טווח), אני רוצה לציין נקודה נוספת –
למה משמש האוסקר? למה, בעצם, חשוב לנו שסרטים מסוימים יזכו בפרס? נדמה לי שרד מבטא כאן עמדה שאומרת שהאוסקר מצביע על הסרטים האיכותיים יותר, ובכך נותן לכם חותמת איכות. ולכן, זה מאכזב שסרטים איכותיים מחוץ לרשימה, וסרטים שאינם איכותיים במיוחד דווקא בתוכה.
אבל ה'אביר האפל' ו'וול-E' יסתדרו מצוין בלי האוסקר. המעריצים חושבים שהם נהדרים בכל מקרה, ומה שחשוב הרבה יותר – הם עשו הרבה כסף. באחד המקרים, הרבה מאוד מאוד.
ו'ממנטו', למשל, לא רק עשה את הקריירה של נולאן את נולאן, הוא גם נחשב הישג מרשים עד ברמה האמנותית – למרות שהוא לא היה בכלל מועמד לסרט או לבמאי.
האוסקר, לעמדתי, חשוב כי הוא קובע טרנדים בהוליווד. אבל הוא לא קובע הטרנדים המרכזי – את זה עושות הקופות. אם סרט יצליח בקופות, יעשו עוד סרטים כמוהו, והשותפים בעשיה יקבלו עוד חוזים. גם באזז קובע טרנדים, אבל להפריד בין באזז לבין קופות די קשה לי, אז לא ניכנס לזה.
בקיצור, בכלל לא אכפת לי אם 'האביר האפל' יהיה מועמד לאוסקר או לא. הוא קיבע את המעמד של סרטי קומיקס בהוליווד כשוברי קופות, וגם נתן להם חותמת איכות. נולאן יכול לבחור איזה פרויקט שבא לו בשנים הקרובות. בייל יוסיף עוד כמה מליונים לשכר שלו בכל סרט. מה זה משנה אם יש אוסקר או אין?
אז כן, גם בקריטריון הזה האוסקר די כושל – אלוהים יודע שאנחנו לא צריכים עוד סרטים של רון הווארד – אבל זה קריטריון הרבה יותר חשוב, וכאן אני מעדיף שחברי האקדמיה יהיו בעל טעם אישי ולא ילכו בעקבות הקהל, כי ככה יש יותר סיכוי לגיוון.
וחוץ מזה, אפילו בשנה שמרנית כמו זו, דני בויל, גאס ון סנט, דיוויד פינצ'ר, פרנק לנג'לה, שון פן וקייט ווינסלט (בין השאר) יוכלו להמשיך לעשות סרטים בהוליווד, וזה מצוין.
קראש
גלדיאטור, לב אמיץ, פורסט גאמפ, הבלתי נסלח – כולם יצאו בקיץ.
מה קרה?
איך האקדמיה נתנה לכאלה סרטי קיץ להיכנס למירוץ – ועוד לזכות?
ידעתי שזכרתי משהו שרד פיש כתב מתישהו על סרט שהועמד לפרס וגם זכה בהפתעה ושהיה אזכור לעובדה המוזרה שהוא היה סרט קיץ. חיפוש העלה שלא רק סרטים שיצאו בקיץ כבר זכו בעבר – אפילו סרטי קיץ מובהקים זוכים לפעמים.
http://www.boxofficemojo.com/oscar/
4 מתוך כמה, בערך?
לא אמרו שאף פעם לא קרה שסרטי קיץ זכו.
רק אמרו שזה לא אופייני לאקדמיה לבחור סרטי קיץ, ועל פי הרשימה, זה נראה כאילו נבחרה משיקולים עסקיים/טכניים נטו.
חוצמזה, שהבה לא נשכח שהאבירהאפל הוא גם סרט קיץ, וגם סרט קומיקס.
במקרה של 'וול-E' זה כנראה כבר אבוד, אבל העם ל'האביר האפל' יש עוד
סיכוי לקבל מועמדות בקטגורית הסרט הטוב ביותר?
http://www.eonline.com/uberblog/b80497_oscar_watch_write_off_write_in_dark.html
אוי... אופס.
לא משנה בעצם. מסתבר שזה אבוד.
אוי... אופס.
לא בהכרח.
כמו שאז החליטו שזה אפשרי ושנה אחר כך שזה מוזר, אפשרי שגם עכשיו יחליט שזה אפשרי, ולו כדי להגדיל את אחוזי הרייטינג לאוסקר שאומרים שיהא אחד המשמימים אי פעם.
שילך לעזאזל, האוסקר הזה.
אז מה אם וול-E לא שבר את תקרת הזכוכית. הרבה אנשים חושבים שהוא היה יכול בעולם פחות דפוק, והרבה אנשים אחרים כן החליטו שהוא סרט השנה שלהם. זה כבר הישג עצום. בעוד ארבעים שנה אני בטוחה שסרט אנימציה יוכל להתחרות בסרט live action על פרס הסרט הטוב ביותר וזה לא ייראה מטופש לאף אחד, כולל לזקנים המיושבנים של האקדמיה.
עד אז, אני אתמוגג מהעובדה שוול-E זכה בשש מועמדויות והשווה עם היפה והחיה. נקווה שהוא יזכה בעוד פרס חוץ מזה לסרט האנימציה שכבר מובטח לו. אולי פרס השיר הטוב ביותר? מגיע לפיטר גבריאל, Down To Earth מקסים.
ועכשיו, כשאין שום ג'ונו שיכול לגנוב לו את הפרס,
גם זכייה בתסריט יכולה להיות מעבר לחלום רטוב.
לי המועמדות מספיקה
אני לא רוצה להיות אופטימית מדי. בכל זאת, זו האקדמיה. הם לא אוהבים אנימציה ולא מתחשק לי להתבאס.
הכתבה הוציאה לי את הכמילים מהפה
חשבתי בדיוק כמוך.
זה לא נורמלי של2 הסרטים הכי מבוקרים לטובה(הצטנעתי) לשנת 2008 לא תהיה התייחסות נאותה באוסקר.כמו שאמרת "משאית של אוסקרים הובלה אל שר הטבעות"- בצדק או לא בצדק -זה כבר לא משנה כרגע.
הייתי בטוח שהאביר האפל יהיה על אותו מעמד – הרי שבכל זאת התשבוחות עליו רק המשיכו להגיע מכל כיוון ומכל פה .מי שאמר שהוא לא אהב את הסרט- היה על תקן מנודה בחברת המבקרים(ראה להלן rotten tomatoes) .
"האביר האפל" היה אפי קולנועי .צפיתי בו 3 פעמים בקולנוע .הסכום שהוא הגיע אליו בארה"ב הוא מדהים."המרוץ אל הטיטאניק ".
אני חושב שזאת התעלמות לא ברורה שגוררת כעס עד התעלמות מלהעמיד את נולאן כבמאי הסרט הטוב .משהו פה לא מריח טוב.
כנ"ל לגבי "וול-אי" .סרט ששבר כל מוסכמות של סרטי אנימציה ונתן פה סיפור קצת יותר גדול מהקולנוע שאנחנו רואים כל יום.
אם וול אי היה מצולם כסרט לייב אקשן לבטח היתה לו התייחסות.
רבים דיברו על האופציה שהוא יהיה מועמד לסרט הטוב ביותר .
אבל שוב אנחנו נקבל טקס משעמם שהבחירות שלו צפויות.נקודת האור היא ואלס עם באשיר שהצליח.
זה כבר לא כל כך משנה אם הוא יזכה או לא .
התשובה לדיון הסוער שמתחולל כאן טמונה
באמא שלי – סרטים שמקבלים מועמדות לאוסקר לסרט הטוב ביותר הם סרטים שאמא שלי הייתה מוכנה לראות. לא בהכרח סרטים שהיא תאהב, ואפילו ישנם סרטים שבמהלכם היא הייתה קמה והולכת באמצע, אבל את כולם היא הייתה מוכנה לראות. כשאני סוקר את שלל המועמדים והזוכים בארבעים השנים האחרונות אני מוצא יוצא דופן אחד בלבד והוא "שר הטבעות-שיבת המלך" שלחלוטין אינו בר צפיה בעיני אימי. מלבד זאת הכל יושב בול. אז למה האביר האפל לא מועמד? באמת נראה לכם שאמא שלי תהיה מוכנה לראות סרט על באטמן, לא משנה כמה אסביר לה שמדובר בזוית אחרת של סרטי קמיקס, והסרט באמת משובח, והית' לדג'ר וכו', היא לא תהיה מוכנה לשבת שעתיים וחצי לראות סרט על באטמן. מה לגבי סרט אנימציה עתידני על רובוט זבל? אה כן, גם אין ממש מילים בחצי השעה הראשונה של הסרט. בקיצור – אימי לא תהיה מוכנה ומועמדות לאוסקר לא תהיה שם.
אל תטעו, אני לא אומר שאמא שלי מוכנה לראות רק סרטי מיינסטרים מובהקים, אני רק אומר שטעמה האישי בכל הקשור לרושם שניתן לקבל מסרט לפני צפייה הוא הוא הנוסחה לקביעת המועמדים לאוסקר. זה מדעי וזה בדוק.
לא מכירה את אמא שלך אבל - בדוק ככה!
אני מבינה בדיוק על מה אתה מדבר.
ל"אקדמיה" אם היינו יכולים לתת לה אישיות, היא צופת סרטים לא צעירה ולא מאוד מתוחכמת.
יש לה טעם דומה קצת לזה שהיה לי לפני שהתחלתי לקרוא בעין הדג (כבר יש על זה איזה 10 שנים!) ולהתעניין בקולנוע ברמה שמעבר ל"האם הסרט גרם לי לבכות".
נראה כאילו האקדמיה מתעניינת רק בסיפור של הסרט ובאפקטיביות בה הוא מסופר (ומכאן – "סרטים שנותנים אגרוף בבטן" כמו שנאמר), ואינה מתגמלת לא חדשנות טכנית, לא חדשנות בימוי, לא יצירתיות בבניית התסריט, לא פריצות דרך בתוך ז'אנר ופריצת גבולות בין ז'אנרים.
האקדמיה אוהבת "סיפורים חזקים" והיא מעדיפה אותם טיפה פוליטיים וטיפה מלודרמטיים וקצת פטריוטיים ואם אפשר די פוליטיקלי קורקטיים. היא מעדיפה להתכחש לז'אנרים שלמים שאינם נראים לה "חשובים", או כמו שהשען אמר "היא מלכתחילה לא תלך לסרט על בטמן".
זה נראה לי קצת עצוב וקצת מצחיק שכשלוחקים אנשים שעוסקים בסרטים למחייתם, ולכן כנראה ראו מאות סרטים בשנה, מה שאמור להטות אותם לכיוון של העדפת חדשנות, חתרנות ותחכום, הרי שעאם סוכמים את ממוצע הטעם של כל אלה, מקבלים בסופו של דבר את אותו צופה ממוצע ויחסית לא מתוחכם, שרוצה דברים דומים למה שהתרגל ויודע רק להגיד אם הסרט "היה חזק" ו"גרם לו לבכות" או לא.
היי רד,
מה בין שני הסרטים הוא ה"אחד מהם, באופן חסר תקדים"?
רד, אתה יודע שאנימציה אף פעם לא מקבלת מועמדות בקטגוריית הסרט הטוב. היה עד היום מקרה אחד של מועמדות כזו, "היפה והחיה". גם סרטים כ"אלאדין" ו"רטטוי" היו צריכים לקבל מועמדות, אבל לא. לא שאתה לא צודק, אבל יש כאן דפוס קבוע, כבר התרגלנו לקטעים האלה.
רשימת המועמדים מעוררת אכן הרבה תהיות. איך זה ש"באשיר" ניצח את טובי הסרטים בעולם בכניסה לקטגוריית "הסרט הזר", אבל הפסיד את קטגוריית "סרט האנימציה" לטובת "קונג פו פנדה"?
ושאלה: האם "באשיר" הוא סרט האנימציה הראשון בהיסטוריה שמועמד כסרט הזר?
הסרט שהצליח באופן חסר תקדים הוא האביר האפל,
שהכניס בכול העולם 997 מיליון דולר.
הוא לא הצליח באופן חסר תקדים
בטבלה העולמית יש 3 סרטים מעליו כך שהוא הרביעי בחוסר-תקדימיותו.
http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/
או שהוא הצליח באופן חסר תקדים ברביעיותו
לא, אני חושב ש''אינדיאנה ג'ונס'' הרביעי הצליח להיות יותר רביעי
תגיד את זה לרד פיש. אני רק מצטט פה.
והוא בהחלט הצליח באופן חסר תקדים יחסית למותחן פסיכולוגי.
הוא היה חסר תקדים מהרבה בחינות אחרות.
היה לו הסופ"ש הראשון הגדול ביותר אי פעם. הוא היה הסרט הראשון שעשה בארה"ב 100 מיליון דולר ביומיים. הוא היה הסרט הראשון שעשה 200 מיליון דולר בפחות משבוע. יש לו עוד שורה ארוכה מאוד של שיאים קופתיים.
לגבי השאלה האחרונה, כן.
וואלה, תודה.
מעניין שבשום מקום לא מזכירים את זה. המקבילה הבינלאומית ל"היפה והחיה" היא תוצרת ישראל ("היפה והחיה" הוא סרט האנימציה היחיד שהיה מועמד אי פעם בקטגוריית "הסרט הטוב ביותר").
וואלה, תודה.
לא יודע עם מי הם התחרו ואולי היום הייתי משנה את דעתי, אבל אז חשבתי שאלאדין כל כך הרבה יותר מגניב מהיפה והחיה!
היום בפינת הקונספירציה בגרוש
האקדמיה פרסמה את רשימת ארבעת המפיקים שיהיו מועמדים על "נער קריאה": דונה ג'יליוטי, רדמונד מוריס, אנתוני מינגלה, סידני פולאק. התקנון מרשה עד שלושה מועמדים, חוץ מנסיבות חריגות. כששניים מהמפיקים נפטרים בזמן הצילומים, אלה בהחלט נסיבות חריגות. השאלה שחובבי הקנוניות מתבקשים להעלות כעת היא האם "נער קריאה" זכה לכמות מפתיעה של הצבעות ככבוד אחרון למינגלה ופולאק.
מינגלה ופולאק וודאי מאושרים מהכבוד האחרון הזה.
או שמא התולעים?
מה רדנק זקן חושב על המועמדים?
http://il.youtube.com/watch?v=mdNdaTaDJb4
הכי אהבתי את הכותרת האלטרנטיבית שלהם
למעשה המופלא בבנימין כפתורי:
אני היחיד שכל פעם שאומרים 'כפתורי' חושב על ''ג'ים ונהג הקטר''?
לא. שנציע את זה לשטיבן?
היי, אתה צודק - שטיבן הוא-הוא האיש להסריט את הספר הזה!
איפה רואים את האוסקר
היה לי רעיון לפרסם פה הזמנה למי שרוצה לבוא ולראות את האוסקר אצלי בדירה. הבעיה היא שהרעש יכול להפריע לשכנים ויותר קריטי מזה: עדיין אין לי ספה ובמצב הריהוט הנוכחי, אני יכול לארח אולי ארבעה-חמישה אנשים.
על כן חשבתי לשריין איזה פאב שיקרין את הטקס על מסך ענק. הבעיה הפעם היא שמעבר לסיכוי הנמוך להצליח מבלי להכיר אישית את בעל המקום, הכניסה תהיה מוגבלת בגיל.
אני מחפש עכשיו מקום מתאים לארח. אבדוק בפאבים באיזור תל אביב (בתקוה למצוא אחד קרוב לבית), אבל אשמח אם מישהו מוכן לארח מפגש לילי בביתו, או מכיר מקום מתאים.
אם יש למישהו הצעה, נא לשלוח לי למייל. תודה.
קון אוסקקר היה יכול להיות רעיון נהדר.
רק שאני חושש שמפאת חוסר העניין באוסקר של השנה לא נראה לי שיהיו הרבה שיקפצו על הרעיון.
קון זה ארוע גדול שדורש תכנון מדוקדק
חשבתי יותר על התכנסות של כך וכך אנשים שבא להם לצפות יחדיו בטקס. הייתה לי בראש תמונה של דגלי ישראל ושירת "לחיי העם הזה" במידה ו"ואלס עם באשיר" זוכה. אני בכל אופן אבדוק בפאבים השכונתיים.
וכמובן, דגלי ישראל ולחיי העם הזה במידה ויפסיד.
בכל מקרה אנחנו מרוויחים (או מפסידים, תלוי אם בא לנו להיות קורבן באותו רגע)…
איפה רואים את האוסקר
רעיון מצוין.
גם אצלי יוכלו להדחק ששה שבעה אנשים לכל היותר, כך שאני בעד הקרנה בפאב. האוסקר דורש משחקי שתייה.
אבל מה נעשה עם אלה שיש להם שמונה עשרה ממש, ממש בקרוב?
אל אלוהים, אני זקנה!
אז זהו, בדיוק חשבתי.
זקני הכפר, הממורמרים וחסרי התכלית ידונו להם על בירה נטולת גזים בעוד אנחנו הצעירים ומלאי התקווה נשב לנו על כוס פטל בצד ונעביר דאחקות. או משהו.
עוד מישהו בעד? הלו?
אני חושב שיש לצעירי השבט דאגה אחרת
אני בספק כמה הורים יתנו לילדים שלהם לבלות לילה בחברת אנשים זרים באמצע שבוע לימודים, פאב או לא פאב. מהבחינה הזו, עדיף להיפגש בבית של מישהו, אבל אני לא חושב שתקבלו רשות גם לזה.
בהתחשב באירועים האקטואליים האחרונים
קטינים שהולכים לבלות לילה שלם בבית של אנשים שהם פגשו באינטרנט זה משהו שיגרום להרבה הורים לנעול את הילדים בחדר ולחייג 100.
– הלו? משטרה? יש פה אנשים שמנסים להדיח את הילד שלי לסרטים!
לא נראה לי שתהייה לי בעיה מהבחינה הזאת
ההורים שלי ישמחו להוציא אותי מהמחשב וממש לא אכפת להם לאן אני הולכת
עכשיו רק נשאר העניין שזה באמצע הלילה…ומחר יש בית ספר…נראה שאני הולכת לבלות את הכרזת האוסקר בשינה
אפשר גם לבוא?
מבטיח- נעשה חגיגה.
עברו הימים שבהם הייתי צריכה אישור-קון.
שגם ניתן לי, ולנסוע לתחנה המרכזית של חדרה בלי בטריה באמצע הלילה הייתה בהחלט חוויה מעניינת.
אם ישנם קטינים למיניהם שרוצים שההורים שלהם ידברו עם קטינה בוגרת קונים ותרגיע אותם, אפשר לפנות אלי במייל.
(עט, כן, גם אתה).
עדיין, קטינים לא יכולים להיכנס לפאב
אז מה עם לנסות בית קפה, או משהו?
או אולי לדבר עם האוזן השלישית (אני יודעת שבזו של ירושלים יש הקרנות ודברים…) או משהו בסגנון?
האוזן היא אופציה
מה גם, שיש להם סניף עשר דקות מהדירה שלי . בית קפה לא נראה לי אפשרות ראלית. הדבר דורש העסקת עובדים (אפילו רק להשגיח ולנקות) מעבר לשעות הפעילות הרגילות.
?
אני די בטוחה שאפשר למצוא מקום שקטינים יכולים להיכנס אליו ושפשוט לא יגישו להם אלכוהול (עושים את זה בטוביה בירושלים במשחקים של הפועל).
בדקתי רק לגבי מקום אחד בינתיים
אצלם אין כניסה לקטינים, אפילו שניתן להשכיר את המקום לאירועים. לא שאני מחפש מקום להשכרה, כי הכוונה היא להפחית עלויות ככל הניתן.
שמע,
בתל אביב יש המון בתי קפה הפתוחים עד השעות הקטנות של הלילה. אין כאן עניין של קטינים. זה פשוט בית קפה.
בסך הכל, אפשר להגיע ערב קודם הטקס ולדבר עם בעלי המקום: "שמעו, יש קבוצה של עשרים אנשים בערך שרוצים לראות את טקס האוסקר על מסך ההקרנה שלכם, מעוניינים?" זה הכל. לי נראה שהם יסכימו בהחלט.
מה לגבי לקוחות?
לבתי קפה שפתוחים כל הלילה יש הצדקה לעשות זאת. יהיו עוד לקוחות והאינטרס של בעל המקום הוא להביא כמה שיותר לקוחות משלמים. אפשר לעשות את זה עם ספורט, שמושך קהל רחב, אבל לאוסקר יש קהל מצומצם ואנשים אחרים לא ישתתקו במיוחד עם כל הכרזה על זוכה.
גם אתם לקוחות.
אני בספק אם תצליח להשיג מקום שיסגור את שעריו בפני מבקרים אחרים (אלא אם כן מעורב בעניין תשלום נכבד, זאת אומרת).
אגב, זה יוצא הלילה שבין ראשון לשני?
כן, בין ראשון לשני
אני לא בונה על זה שמישהו יסכים לסגור את המקום עבור קבוצה אזוטרית של חובבי קולנוע. זה גם לא כמו שיש משחק ספורט חשוב ואפשר להתפרנס יופי רק ממי שבא לצפות. שלחתי מייל לאוזן השלישית, אעדכן אם תהיה התפתחות.
אני לא חושב שזה כזה איזוטרי.
ברוב השנים – כן, אבל הפעם כשיש מתחרה ישראלי, נראה לי שיהיה יותר מפאב אחד שיישאר פתוח לצורך הזה בדיוק.
מה שכן, פאב וקבוצה גדולה של אנשים לא נראים לי כמו תנאי הצפיה האידיאליים לאוסקר אם ממש רוצים לשמוע מה אנשים אומרים ולהבין את הבדיחות.
זה יכול לעזור להישאר ערים
במיוחד שיש מלא קטעים מתים.
חוצמזה, ספירה המונית של דברים לאוסקימורון של השנה :]
בגלל זה אני בודק קודם באוזן
בתנאים אידיאליים, לא יהיו בכלל אנשים שהטקס לא מעניין אותם. זה מה שמפתה בלארח אנשים בבית, אבל הדבר דורש מישהו שיכול לנדב את סלון דירתו למספר לא ידוע של אנשים וזה לא אני.
רעיון
לא יודע עד כמה זה רלוונטי במקרה של אוסקר, אבל למשחקי כדורסל (בעיקר בפלייאוף) נערכים על ידי חברי פורום אחר שאני משתתף בו מפגשים במס' מסעדות ברמת החייל, אוואנגארד וספייס.
אני מניח שאפשר לבדוק.
סיכויים סבירים באוונגארד רמת החייל
אני חושבת שהורים יעדיפו מקום כזה על בית של מישהו.
זה גם במרחק הליכה גם אם ארוכה יחסית) מתחנת הרכבת. באיזה שעות בכלל האירוע מתרחש?
וחוץ מזה – רעיון מצויין פינגווין!
הטקס מתחיל בשלוש בלילה
בבוקר, כשהוא מסתיים, כבר יהיו רכבות, אבל אין רכבות לפני. הייתי שם פעם, זו מסעדה טובה, אבל שוב ישנו העניין של לקוחות אחרים שאינם מתעניינים בטקס. אני מוסיף אותם לרשימה, בכל אופן.
בגלל זה אני בודק קודם באוזן
אם הרעיון הזה יתבצע – קרי – אוסקרקוןדג מסוג כלשהו – אני בהחלט מתכוון להגיע.
לפחות התפתחות אחת מעודדת
כנראה שכבר מחר תהיה לי ספה.
ואחרי שכל העיתונאים, מגיבים ואפילו המפיקים בהוליווד
החליטו שמדובר בשערורייה, מה אפשר לעשות? האקדמיה לא מורכבת מאיש אחד וגם לא מ-20; זה לא שאפשר להחליף בה כמה חברים והכל יהיה בסדר. מדובר בכמה אלפי אנשים, שפעם אחר פעם מוכיחים שהם, כמעט כאחד, שמרנים ומרובעים, ואם זה היה תלוי בהם הקלונוע לא היה מתפתח לעולם. איך אפשר להתמודד עם זה? לכפות עליהם החלטה? להכריח אותם לישר קו עם הקהל? קצת מוציא את כל העוקץ מהאוסקר.
אז לא שאני לא מסכים עם כל מילה מהמאמר הבאמת מעולה הזה, אבל לדעתי צריך גם הצעה לפתרון (אלה אם כן מה שאתה אומר הוא פשוט "האוסקר כבר לא רלוונטי", וגם זה לגיטימי כמובן).
ואחרי היעדרותו של ''ואלס עם באשיר'', התחממות לא-צפויה בחזית
קטגוריית סרט האנימציה – "קונג-פו פנדה" פירק לוול-אי את הצורה והכריח את Eve לאכול את השאריות. בטקס פרסי ה-"אני" המוקדשים להישגים בתחום האנימציה, "קונג פו פנדה" לקח את הפרסים בכל הקטגוריות החשובות.
הייתי אומר ש-"וול-אי" הוא עדיין הפייבוריט לזכיה באוסקר, אבל זה עתה קם לו מתחרה חדש, מאיים, במשקל כבד (תרתי-משמע).
ובינתיים ג'ון סטיבנסון, הבמאי הפחות מוכשר מהצמד שאחראי ל-"קונג פו פנדה", מתכוון לגזור קופון מהצלחת הסרט ההוא ולביים את הגרסה הקולנועית ל… אה… "הי-מן ושליטי היקום".
הי-מן ושליטי היקום
בואו נגיד שיהיה דרוש מגה-חאמס (ההפך מסמאח) כדי ליצור עיבוד שלא יתעלה על הסדרה עצמה, או על הסרט הקודם שנעשה על פיה:
http://www.youtube.com/watch?v=sZHWNH5fSU0&feature
ההיפך מסמאח הוא...
בשיכול אותיות קל, עם העלמת עין זריזה מהשמטה והסתננות (מה? זו שגיאת דפוס! הן נורא קרובות על המקלדת… וכו'), אני חושבת שהתכוונת למגה-נאחס.
אל תזעקו חאמס
האמת היא שיצא לי לקרוא ביקורות על התסריט של הגרסה המיועדת לבימוי, וטוענים שהוא ממש מוצלח – זכור לי שכותב הביקורת אף הכתיר אותו כ-"שר הטבעות הבא".
אני סקפטי, אבל זה מה שאומרים. בכל זאת, בחירה קצת משונה למי שזה עתה היה מועמד לאוסקר.
אוי ואבוי...
הוא ביים את הסדרה ההיא על האריות של דרימוורקס. ולדעתי הוא עשה שם עבודה בינונית מינוס.
וגם כשהסתכלתי ב"מאחורי הקלעים" של 'קונג-פו פנדה', היה נראה שאת כל הבחירות השגויות לגבי הסרט הוא עשה.
משום מה יש לי הרגשה שאתה תהיה מאוד מרוצה
אם 'וול-E' יפסיד את האוסקר ל'קונג פו פנדה'. אני לא בטוח למה, אבל ככה זה מרגיש לי.
אני טועה?
האמת היא שלא ממש אכפת לי כך או אחרת.
זכיה של אף אחד מהם לא תגרום לי לפרוץ בצרחות אושר או לחליפין, לבכות לתוך הלילה (לטעמי אם יש זוכה אחד ראוי השנה, הזוכה הזה הוא "ואלס עם באשיר", אבל הוא לא מועמד). אבל הקטגוריה הזאת כן קרובה ללבי, והעובדה שנכנס אליה קצת מתח כן חיובית בעיני.
וואו. זה באמת היה מפתיע
בעיקר אחרי שב"אני" היו עד היום מאוד פרו-פיקסאר, גם כשזה לא הגיע להם ('מכוניות' זכה ב-2006 על חשבון 'מעבר ליער' ו'תזיזו ת'רגליים').
אבל הסוויפ הזה, מה לעשות, מריח לא טוב. 'קונג פו פנדה' ניצח את 'וול-E' – בסדר. אבל הוא ניצח בכל קטגוריה אפשרית – עשרה פרסים בסך הכל – וקיבל גם פרסים שלא קשורים לסרט עצמו (על משחק המחשב, למשל). באמת? לא היתה אף קטגוריה שבה אף סרט אחר לא התעלה על יצירת המופת המוי מושלמת 'קונג-פו פנדה'? (וזה לא שלא היו מתחרים אחרים מלבד 'וול-E'. 'ואלס עם באשיר', למשל, היה מועמד בכמה קטגוריות, כולל התסריט. והפסיד לפנדה). בדיוק כמו הבחירה של האקדמיה רק בסרטים מהחודש האחרון, זה נראה כמו בחירה אוטומטית וחסרת מחשבה, שנבעה מאינטרסים שאין לי מושג מהם, יותר מאשר כמו בחירה מושכלת שמבוססת על שיקול דעת ודעה אישית.
אולי בגלל שהרעיון של הפרס הוא להתמקד בסרטי ילדים
(לפי המשוואה של אנימציה= ילדים) ומכאן להעניק פרסים לסרטים שחורגים מהמשוואה פוגע במהות הפרס.
לא נראה לי שזה העניין.
רוב המועמדים, בכל הקטגוריות, היו סרטי ילדים (וגם 'וול-E' יכול להיחשב לכזה).
פרסי האני הם בדרך-כלל סוויפ.
סרט אחד זוכה בכל, או רובן המכריע של הקטגוריות החשובות. האמת היא שבמובן הזה האני הוא מחפיר עוד יותר מהאוסקר. כאשר הפרסים ניתנים על ידי האנימטורים עצמם (ולא סתם חברי אקדמיה עם זמן פנוי, אם אני זוכר נכון את ההסבר של יאיר רווה), אפשר לצפות מהם לקדם סרטים שקצת יוצאים מהשטאנץ. בתכל'ס, עד היום הם עשו את זה בדיוק פעם אחת, בשנה שגם האקדמיה עשתה את זה – עם "המסע המופלא". "שלישיית בלוויל", "פרספוליס" והשנה גם "ואלס עם באשיר" יצאו אצלם בלי הישגים משמעותיים.
אבל הם כן הכניסו קצת אקשן לתחרות האוסקרים המשעממת והמפוהקת של השנה הנוכחית את זה אי-אפשר לקחת מהם.
זה לא כל כך שכנע אותי.
אוקיי, אז 'וול-E' לא קיבל את *כל* הפרסים שניתנו השנה בקטגורית האנימציה, אלא את כולם פחות אחד. עדיין הסיכוי שהוא לא יזכה באוסקר נראה לי קלוש מאוד.
(חוץ מזה, אם כבר נותנים פרס לסרט אנימציה שהוא לא וול-E ולא באשיר, אני דווקא הייתי בוחר ב'בולט'. אבל ווטאבר).
אני חייב לציין שאני דווקא מסכים עם הבחירה.
אם נעזוב רגע את רמת הסיפור – שגם בה אני חושב ש'קונג פו פנדה' לוקח – הרי שהדיאלוגים, עיצוב הדמויות (כן, להוציא אחת), עיצוב הסביבה והתנועה כולם טובים יותר ב'קונג פו פנדה' מאשר ב'וול*E'.
לדעתך, כמובן.
לדעתי, כל תחומי האנימציה עשויים טוב בהרבה בוול-E מאשר בקונג-פו פנדה.
למען האמת, האנימציה של קונג-פו פנדה נראתה לי מעט מיושנת לתקופתנו, אבל אולי זה רק אני.
לא, לא - באופן אובייקטיבי.
אבל את הנוסחה שלפיה דברים כאלו מחושבים אני לא מגלה בחינם.
סאבטקסט
"המממ, האם עדיף לשבור לכל חבר אקדמיה את בוהן ימין או לתלוש לו את אוזן שמאל?"
סאבטקסט
"אז בסרט הבא אני רוצה סצנה אקראית בה אני טס להוליווד ופורץ למשרדי האקדמיה"
שאלה
למה זה כל כך מובן מאליו ש'האביר האפל' ו'וול אי' הם סרטים כל כך טובים, בולטים וחשובים, שהבחירה שלא להכליל אותם בין חמשת המועמדים הסופיים היא הוכחה לחוסר רלבנטיות?
איך שלא נסתכל על זה, הכול מתנקז בסוף לשאלה של טעם, ולכל אחד, אפילו אם הוא חבר אקדמיה, מותר לחבב את שני הסרטים האלה פחות. גם אותי הם לא הפילו מהכיסא, למען האמת.
'האביר האפל' היה לי מגניב, אבל חשבתי שהוא קל משקל ושהיה עדיף אילו נמנע מלהעלות דילמות מוסריות, שמן הסתם היו אמורות להוסיף לו עומק ותחכום, אך בפועל הפכו אותו לרדוד, קיטשי ומניפולטיבי.
ההתחלה של 'וול אי' מצאה חן בעיניי צחקתי והתרגשתי, והתרשמתי מהיכולת של הסרט לגרום לי לתגובה כזו בלי מילים. אבל ככל שהסרט התקדם הוא הידרדר למחוזות הרגשנות הילדותית ששלטה בסרטים של דיסני לפני עשרים שנה, עד שבסוף יצאתי עם פרצוף חמוץ.
נכון ש'פרוסט/ניקסון', היחיד מבין חמשת המועמדים שראיתי, לא הרבה יותר מרשים, אבל בו לפחות אין בעיות שמונעות מהסרט להגשים את הפוטנציאל שלו הוא פשוט בינוני מלכתחילה.
אני מניח שבסופו של דבר זאת הייתה שנה די גרועה לקולנוע, בעיקר האמריקני. אני הייתי בוחר ב'ויקי כריסטינה ברצלונה' שאהבתי מאוד, אבל אפילו אני מודה שהוא לא סרט מז'ורי, וזה אומר הכול.
אבל זה בדיוק העניין, שהיא לא היתה שנה גרועה
לא בקולנוע האמריקני, וודאי לא בעולם הקולנוע בכללותו.
ההיפך הוא הנכון, היא היתה שנה מצויינת, ואפילו אחת הטובות שהיו לקולנוע.
שנת 2008 הנפיקה יצירות שראויות להרבה יותר הערכה מזו שחלקה להן האקדמיה.
ולא מדובר כאן רק בקופצים בראש וול-אי והאביר האפל, כי אם שנה ששברה שיאים והפגינה יכולות ועליית מדרגה בתחומים רבים. לא לחינם במהלך השנה הופיעו לא פחות מ5* סרטים מ2008 ב25 המקומות הראשונים בIMDB, יותר מבכל שנה פורצת אחרת.
מבין הישגי השנה ראוי לציין, בין היתר,
לראשונה סרט קולנוע רגיל שצולם במצלמות איימקס,
שפע קומי ייחודי (בניגוד לויקי כריסטינה שהיה חביב אבל די בנאלי) שלמעשה החיה זאנר קומדית האקשן בסרטים כמו ברוז',רעם טרופי ואפילו איירון מן,
שלא לדבר על הקאמבק המרשים והתפקידים הייחודיים הן של רוברט דאוני (בהופעת ענק בתחום הקומי) והן של מיקי רורק (בתחום הדרמטי),
מה לגבי ההתעלמות המוחלטת מסרטים מעוררי התפעלות כחלון פנורמי,זה ייגמר בדם,גראן טורינו ו4 דקות,
ואיך אפשר שלא להזכיר את הצעד העצום של עולם האנימציה לתוככי המיינסטרים ומעמד סרטי השנה בקטגוריות שאינן טכניות/אנימציה (וכאן זה לא רק וול-אי אלא גם ואלס עם באשיר מחד ופרספוליס מנגד)?
וובכן לפי האקדמיה אפשר. כי לפי האקדמיה באמת לא היו שום סרטים מיוחדים או פורצי דרך השנה, ועולם הקולנוע לא זז מילימטר (אולי גם חזר כמה צעדים אחורה). ומי שמאמין לאקדמיה עשוי לפספס בכך מספר לא מבוטל מן היצירות המשמעותיות ביותר בשנים האחרונות אם לא בכל הזמנים. ועל כך הטינה המוצדקת.
*הופיעו כלומר צברו תאוצה כחלק מאפקט שרק(אם הבנתי נכון) ולאחר כבוד מסויים בפיסגה צנחו למעמקי הרשימה, אם כי חלקם עדיין מככבים במקומות מכובדים יותר או פחות.
לפחות 2 מהסרטים שהזכרת כבר היו באוסקר 2007/8
"פרספוליס" היה מועמד בקטגוריית סרט אנימציה ו"זה יגמר בדם" היה מועמד לסרט הטוב ביותר. שניהם ב-2007/8.
ולגבי השאר, צר לי: ברוז', ויקי כריסטינה ברצלונה, רעם טרופי ואיירון מן הם כולם סרטים חביבים מאוד (אישית, נהניתי בארבעתם), אבל אף אחד מהם לא מהווה חומר לאוסקר. מיקי רורק דווקא היה מועמד. רוברט דאוני נתן תפקידים טובים והוכיח שיש לו כריזמה וסטאר-קוואליטי, אבל זה בטח ובטח לא חומר לאוסקר. גראן טורינו (עם כל הכבוד לאיסטווד) הוא סרט רדוד, צנום ודל, שמתאים מקסימום לשיעור חינוך בכיתה ז'. וגם ואלס עם באשיר היה מועמד, כך שאין לנו מה לבוא בטענות.
בקיצור, אם אתה שם בצד את האביר האפל, אין שום בעיה עם הבחירות של האקדמיה.
_________
גרגמל טוב הלה חשב ש"וול-אי" הוא סרט משעמם ורדוד (וכך חשבו גם רוב האנימטורים ביקום המוכר, שכנראה לא הסתנוורו מהרנדר המרשים ולא נתנו לו לבלבל אותם), וש"האביר האפל" הוא סתם עוד בלוקבאסטר קייצי מהנה (עם ערך מוסף שלא עולה על פרק ממוצע ב"באפי"). לפיכך, גרגמל טוב הלב הוא כנראה דביל, לא מעודכן וצר אופקים, בדיוק כמו חבר אקדמיה ממוצע.
זה באמת חבל שמי שקובע את המועמדים לאוסקר הוא חבורת דבילים כמותי, שלא מוכנה להתכופף בפני הייפ, ולא מסתנוורת מטכנולוגיה (להלן: הרנדר הריאליסטי של וול-אי) או מדרמות מאחורי הקלעים (להלן: מותו של לדג'ר, שבלעדיו האביר האפל לא היה זוכה לרבע מההישגים שלו).
האם תוכל לבוא לרקוד גם בחתונה שלי?
פשוט ניכר ששתי חתונות לא מספיק מאתגרות אותך. מצד אחד אתה רומז בצורה סרקסטית שלקטלג אנשים שטעמם דומה לטעם האקדמיה כדבילים זה קטלוג לא ראוי, ואז באותה נשימה אתה מכריז שכל מי שחשב ש"האביר האפל" הוא באמת סרט טוב מעבר ל"עוד סרט קיץ" עשה את זה בגלל שהוא מושפע ממותו של הית' לדג'ר. אני ממליץ להחליט: או שצריך לכבד דעות של כל אחד, ולכן בפרט את דעות כל אותם המבקרים שאהבו וול-י ואבירים אפלים, או שמותר לפסול כל אחד שלא מסכים איתך, ואז על מה אתה מלין בעצם?
פספסת, ידידי.
לא טענתי נגד קטלוג אנשים כדבילים. אני עומד על זכותו של כל אדם לקטלג כל אדם אחר כדביל (ואם לא כדביל, אז לפחות כטועה).
אני רק טוען שאולי, בטעות, מי שטועה כאן זו לא האקדמיה (שממשיכה להיות עקבית בסלידתה מסרטי פעלולים ומבלוקבאסטרים קיציים חסרי ערך מוסף), אלא אלו שציפו ממנה לחרוג ממנהגה בגלל קצת הייפ.
ובכנות: אני אישית שמח מאוד שהשנה האקדמיה חשבה, כמוני, ש"האביר האפל" ו"וול-אי" לא ראויים למועמדות. בעיניי אין לשני הסרטים האלה שום מקום, לא בחמישיה המובילה וגם לא בעשיריה המובילה של השנה (וזה למרות שזו היתה באמת שנה גרועה לקולנוע).
זה לא שאני מסכים עם כל ההחלטות של האקדמיה (הייתי נותן אוסקר ל"ואלס עם באשיר" גם בקטגוריית האנימציה וגם בסרט הזר, למשל. בעצם, לאור התחרות הדי-עלובה מצד הקולנוע האמריקאי, הייתי נותן לו גם את האוסקר על הסרט הטוב ביותר), אבל אני ממש לא מסכים עם כבוד הדג בכמעט כל הנושאים האחרים.
(ואגב, אתה לא רוצה לראות אותי רוקד. תאמין לי).