במקור: Final Fantasy
במאי: הירונובו סקגוצ'י
תסריט: אל ריינט וג'ף וניטאר
אנימציה: Squaresoft
קולות: אלק בולדווין, מינג-נא
וון, דונלד סתרלנד, ג'יימס
וודס, וינג ריימס, סטיב בושמי
מה אני אגיד לכם, אין צדק בעולם. הייתה תקופה שבה במאי היה צריך לעבוד קשה, להפעיל קשרים ולטפס אט-אט בסולם החברתי בהוליווד לפני שהיו נותנים לו תקציב אסטרונומי כדי לביים סרט. זה היה נכון גם לגבי במאים מיובאים: ג'ון וו ביים בהונג-קונג סרטים בתקציבים של פרסומות לשניצל לפני שקיבל את המיליונים בהם הוא עושה את סרטיו הנוכחיים. הירנובו סקגוצ'י מיפאן, לעומתו, קיבל כמעט 140 מיליון דולר לביים את 'פיינל פנטסי', לאחר ניסיון עשיר של בימוי… אה… שום סרט? כלום? גורנישט? מה גרם להם לחשוב שהוא יעשה עבודה טובה על הפעם הראשונה? או שסתם התחשק להם לזרוק כסף שם בהוליווד, כדי להוכיח שהם יכולים (ואכן, לאור כשלונו הקופתי הצורב של הסרט, לא נראה שהם יראו בחזרה את הכסף הזה)?
הירנובו סקגוצ'י אמנם לא ביים אף סרט קודם לכן, אבל הוא היה המוח שמאחורי סדרת משחקי הוידאו שעליה הסרט לא מבוסס – ולמעשה לא קשור אליה כמעט בכלל – חוץ מהשם המשותף. ובכל זאת, קטעי האקשן המשובחים בסרט מראים שהנסיון של סקגוצ'י ביצירת משחקי וידאו הוא העניין העיקרי פה – החל מקרבות הירי ועד לסצינות המנוסה ההיסטריות בחללית, שגרמו לי לחפש אם יש איזה ג'ויסטיק בסביבה. הרי לכם הוכחה ש-"מבוסס על משחק מחשב" לא חייב להיות כינוי גנאי. ובכל זאת, למרות שסקגוצ'י מוכיח פה יכולת מרשימה לביים סצינות אקשן, אי אפשר שלא להגיע, בסופו של דבר, למסקנה העצובה לפיה הוא עדיין לא מסוגל לעשות גם סרט שיחזיק אותן ביחד.
עלילתו של 'פיינל פנטסי' מתרחשת בכדור הארץ, לאחר שהוא נחרב כליל מפלישה של פאנטומים מהחלל החיצון. לא, לא המטוסים, אלא מן יצורים שקופים כאלו בשלל צורות, שתופסים בני אדם ומוציאים להם את הנשמה, פשוטו כמשמעו (נראה מה-זה מגניב). האוכלוסיה האנושית שנותרה בחיים מתרכזת בערים ממוגנות, ומחפשת מחסה מהפאנטומים. אפשר היה לקרוא לסרט הזה 'אימת הפאנטום' אם השם הזה לא היה תפוס.
בכל אופן, בין אותם בני אדם שנשארו בחיים נמצאת דוקטור אקי רוס (מינג נא-וון, הלא היא מולאן מהסרט של דיסני, בדיבוב זוועתי), מדענית, שביחד עם הבוס שלה, דוקטור סיד (דונאלד סאתרלנד, בדיבוב זוועתי), מוצאת דרך להציל את העולם: היא צריכה למצוא את שמונה ה-"רוחות" ששרדו את מתקפת הפאנטומים. בתחילת הסרט היא כבר מצאה שש, ויש עוד שניים למנאייק. אפשר היה לקרוא לסרט הזה 'הנוסע השמיני', אבל גם השם הזה, למרבה הצער, כבר היה תפוס.
ישנו גם איזה מיליטנט, גנרל היין (ג'יימס וודס, בדיבוב זוועתי) שמשוכנע שגם דוקטור רוס וגם דוקטור סיד מבלבלים את המוח, ושהדרך הכי טובה לטפל בפאנטומים האלה היא לפוצץ להם את הצורה. כדי להגן על הצמד רוס-את-סיד בע"מ, מגויסת יחידה של חיילים, בפיקודו של קפטן גריי אדוארדס, האקס של דוקטור רוס, שנראה דומה באופן חשוד לבן אפלק (למרות שהוא מדבר בקול של אלק בולדווין, בדיבוב זוועתי), המורכבת מהטיפוסים שתצפו לראות ביחידה כזו: הכושי, החכמולוג, והבחורה הקשוחה (וינג ראהמס, סטיב בושמי ופרי גילפין, כל אחד בדיבוב… נו, אתם יודעים). החבר'ה האלה, תותחים אחד אחד, יוצאים לכסח לפאנטומים את הצורה (לכן רצו לקרוא לסרט 'גברים בחלל', אך גם השם הזה, מעשה שטן, כבר תפוס), כדי לפנות את הדרך לסיד ורוס, על מנת שהם ימנעו מהיין לכסח לפאנטומים את הצורה. אתם מוזמנים לקרוא שוב את המשפט הקודם במקרה שלא הבנתם אותו.
הבעיה העיקרית של התסריט היא שהוא גורם לתחושה המוכרת של "בסרט הזה כבר הייתי". לא מדובר במקרה פתולוגי כמו זה של 'תא קטלני', ובכל זאת – את 'שובו של הנוסע השמיני' כבר ראיתי, את 'גברים בחלל' כבר ראיתי, את 'הבריחה מניו-יורק' כבר ראיתי, וכן הלאה. הסרט גם לא יותר מדי מעניין מבחינה עלילתית, וקשה למצוא בו דמות סימפטית כלשהי. למעשה, רוב הדמויות בו הן קרציות אחת אחת. ואני מדבר אתכם על הישג בסדר גודל מדהים: דוקטור רוס, שמאז אותו צילום פרובוקטיבי בשער המגזין 'Maxim' כיכבה בכל פנטסיה (סופית?) אפשרית אצלי, הצליחה לשכנע אותי, אחרי הצפייה בסרט, שהיא לא הטיפוס שבמחיצתו אני ארצה לבלות סוף שבוע, או אפילו שעתיים. חתיכת הישג. כל הקטעים שבהם הסרט מנסה לתת לדמויות שלו אופי טראגי הן מעוררות רחמים במובן הרע של המלה, והניסיון של הסרט ליצור עומק על ידי זיבולי-מוח יעני-ניו-איג'יים הם בכלל אסון (אבל למרבה המזל, אין יותר מדי מהם בסרט).
דווקא הדיאלוגים, בניגוד למה שאולי שמעתם במקומות אחרים, לא כל כך נוראיים. זאת אומרת, הם אכן נשמעים כאילו הם נכתבו על ידי מישהו שראה יותר מדי פרקים של 'מסע בין כוכבים' (הדור הקודם) ולמד מהם את כל הדברים הלא נכונים, אבל קנה המידה שלנו הוא לא 'המלט' אלא הסטנדרטים הלא גבוהים שקבעו 'אקס-מן' ותהומות הביבים של 'טומב ריידר'. ובקנה המידה הזה – הסרט עומד בכבוד.
אבל מי שילך לסרט הזה לא ילך אליו, כמובן, בגלל קיומן של איזו עלילה או סצינות אקשן. ל'פיינל פנטסי' הולכים בגלל האנימציה, ובגלל התקווה לראות את דוקטור רוס עוד פעם בבגד ים. ובכן, בכל הנוגע לדוקטור רוס – אין. למרות אותו צילום במגזין, ולמרות שבסרט ישנם אינספור התייחסויות לחזה של דוקטור רוס, אין בסרט אף פריים שבו היא לא מסתובבת בלבוש מלא. אולי יש משהו שהשמיטו בעריכה ויגיע לגרסת ה-DVD, אבל מי שמתכוון להוציא 29 ש"ח על כרטיס רק בשביל זה – שישמור את הכסף.
אבל אנימציה – יש. הטריילרים ומערכת היחצ"נות הבטיחו לנו אנימציה מדהימה עם דמויות שנראות כמו אנשים חיים. הבטיחו לנו קטעי אקשן מדהימים באותה אנימציה. הבטיחו לנו יונה עם עלה של זית. הבטיחו – וקיימו (חוץ מהקטע עם עלה הזית. יונה דווקא יש). האנימציה אכן מדהימה. אבל בע"מ. הדמויות אכן נראות אנושיות באופן מבהיל, הניואנסים של הבעות הפנים (שלא לדבר על השיער המנופף ברוח של רוס – אפקט מדהים, שמן הסתם עלה הרבה כסף, ולכן כנראה רוס היא הדמות היחידה בסרט עם שיער שמגיע עד הכתפיים) אכן יגרמו לצופים להזיל ריר, והתנועה שלהן היא אכן ריאליסטית, אבל רק כל עוד הן צריכות ללכת, לרוץ או לירות על מ(י)שהו. כשהן צריכות לבצע פעולה קצת יותר מסובכת – לפתוח ארגז בעזרת מוט ברזל, למשל – המלאכותיות קופצת לעיניים, והאמת, זה די מפריע. אבל למה להיות קטנוני: רוב הזמן האנימציה של הדמויות, שמשתלבת יפה עם הרקעים המדהימים, היא אכן הישג מפואר ומרשים… שמוביל אותנו לבעיה ב': הפאנטומים. לא נראים טוב בכלל. הם נראים כמו יצורים בסרט אנימציה שלא אמור להיראות ריאליסטי, והתגלגלו לסרט אנימציה שכן אמור להיראות כזה. הם נראים פחות מרשימים מהדמויות האנושיות. תמצאו יצורים כאלה בכל סרט אקשן מליגה ז' שעושה שימוש באנימציה ממוחשבת. אפשר היה להשקיע יותר.
הדבר הכי טוב בסרט, בלי שום הסתייגות, הוא הפסקול של אליוט גולדנטל. גולדנטל, מהפסקולנים הכי מוכשרים בהוליווד, מוצא את עצמו תמיד בסרטים שהם מתחת לליגה שלו בכמה מספרים טובים. הסרט הזה הוא לא יוצא דופן, אבל הוא קצת יותר קרוב לאותה ליגה.
אז כדאי לראות את הסרט? כדאי. תתעלמו מהעלילה, תנסו לא להקשיב לדיאלוגים, תתרכזו באקשן, תתפעלו מהאנימציה (אין לכם ברירה), תתרשמו מהפסקול. הבשורה הטובה של 'פיינל פנטסי' היא שהוא הסרט המבוסס על משחק מחשב הכי טוב שנעשה עד היום. הבשורה הרעה היא, שגם זה עדיין לא טוב מספיק.
- האתר הרשמי
- אתר מקומי
- ד"ר אקי רוס בביקיני!
- ד"ר אקי רוס בבגדי עור!!
- Final Fantasy – המשחק
- Squaresoft
- אנימציה ממוחשבת
- פאנטום
- פנטום האופרה
הכל דעות, לא הוכחות
אחרי שקראתי את הבקורת אני חייבת להודות שיש כמה דברים שבאמת לא התייחסתי אליהם מספיק אחרי הצפיה, כמו העובדה שהחבורה (צוות המשימה המיוחד) הוא אכן סטריאוטיפי מאד, שהפנטומים יכלו להראות יותר מושקעים כשהם בתוך סרט כל כך מושקע, ונקודה שלא הועלתה בכתבה – שדמות הרע היתה די טיפשית (ובעיני Boojie בהחלט לא היתה עונה על הקריטריון של רע אבל חכם).
אבל… אני מאד נהניתי מהסרט, מ*העלילה* שלו, וגם מהאנימציה.
בנוגע לגולדנטל..
אליוט גולדנטל עשה עבודה מרשימה וחזקה מאוד, שכביכול באה לומר "וואו! תראו את האנימציה! חייבים להריע לכל פעולה שהגיבור עושה!!"
ובכל זאת, כמלחין שעבד על סרטים כגון "ספרה", "איש ההרס", "בטמן לנצח+ורובין", רואים שבעוד יש לברנש כישרון להלחין, אין לו כלל כישרון בבחירת פרוייקטים.
רוב הסרטים שהוא עבד עליהם נכשלו, ועוד באופן מחפיר ביחס לתקציבם- לפחות כאן ניתן להבחין למה הוא עושה זאת (בהנחה שהוא עושה זאת במודע)- בהנחה שהסרט ייכשל (הוא צדק גם הפעם..), הדבר שייזכר מהסרט, לא משנה כמה גרוע או משעמם הוא (ע"ע "בטמן ורובין"), הוא עבודתו והמזויקה שלו.
תכנון מרושע מראש, הוא צירוף מקרים?
דווקא אהבתי את איש ההרס...
מישהו הבין מה עושים עם שלושת הצדפות?
דווקא אהבתי את איש ההרס...
זה כול הקטע אף אחד לא הבין וגם לא יבין
בטח משהו שגובל בהטרדה מינית.
אליוט גולדנטל
הוא לא זה שהלחין את הפסקול של "ראיון עם הערפד"?
.
.
.
אה, וואלה, הוא כן. בדקתי על הדיסק. כן, כמובן שיש לי את הפסקול הזה – איך שהתיישבתי מול הסרט הזה והוא התחיל, חמש שניות עברו (מתחילת כתוביות הפתיחה!) ואני פלטתי בהתלהבות אקסטטית "אני רוצה את הפסקול!", דבר שלא ממש שימח את לבבם של הצופים האחרים בסרט…
דעותי לגבי פיינל פנטסי
דבר ראשון- אני רוצה להגיד משהו לגבי בתי הקולנוע בארץ. בהקרנה שבה הייתי, האולם היה מפוצץ. אבל רק מכיוון שהקרינו את הסרט באולם הכי קטן בקולנוע- אולם שהמקלט בבית הספר שלי לשעבר יותר גדול ממנו. ולא רק זאת- המסך היה לוח פרספקס שהפריד בין האולם לבין המחסן שבו בין השאר מאחסנים פוסטרים של סרטים (ושם לקחתי פוסטר של אבולוציה. חרא סרט, פוסטר מגניב. דו-צדדי באנגלית).
בנוגע לדיבוב- נכון, הדיבוב לא היה משהו. לא שהבחנתי בחוסר סינכרוניזציה כמו שהבטיחו. אבל סטיב בושמי עדיין יודע איך לדבר.
לא רק שהקפטן נראה בדיוק כמו בן אפלק, גם ד"ר סיד נראה כמו קפטן פיקארד (אבל את זה כבר אמרתי כשיצאו התמונות הראשונות) והטייס (שאותו מדבב סטיב בושמי) נראה בול כמו ברנדון מ90210.
מה שדרך אגב מוכיח שהסרט לאו דווקא מבסר על סיום תפקידם של השחקנים- עדיין צריך מדבבים טובים…
בנוגע לעלילה: דווקא כאן הופתעתי לטובה. שמועות שרצו אחרי שהסרט יצא אמרו שהסיפור זוועתי. אבל דווקא כאן קיבלנו סיפור מד"ב ברמה בינונית-סבירה, ובלי כל האופטימיות ששמים בסרטים הוליוודיים (ובלי לספיילר, הבחירה מי ימות ומי יחייה היא לא כל כך קלישאית). נכון, כל הקטע היו-אייג'י של גאיה היה פלצפני, אבל בטיפול המד"בי שלו יכולתי לעכל אותו.
ועכשיו… האנימציה. הסיבה היחידה, והמספקת, לראות את הסרט על מסך גדול. האנימציה בסרט, לדעתי, הגיעה ל90% מהמקסימום ההיפר-ריאליסטי. בנוגע לפאנטומים- הם דווקא לא הפריעו לי (מלבד העובדה שבהתחלה היה צריך מכשור מיוחד כדי לראות אותם, וככל שהסרט התקדם כבר היה אפשר לראות אותם בלי בעיות), וכאן דווקא עזרה העובדה שהסרט הוא אנימציה ב100%- האנימציה הספציפית שלהם לא הייתה משתלבת טוב עם שחקנים חיים (כאלו שצריכים לשלב אח"כ).
המחשבים בסרט היו מגניבים ביותר, ופעם ראשונה שאני באמת מאמין שעד התאריך שבסרט מחשבים באמת יראו ככה.
והאנשים? כאן אני חייב לאמר, עשו עבודה טובה. בנוגע לתנועה- התנועות נראו אנושיות לחלוטין, ובקטעים בהם ירדו ההגנות שלי הייתי בטוח שאלו באמת אנשים אמיתיים. בנוגע לפנים- הדברים נראו יותר אנושיים, מה לעשות. מלבד הגנרל (שראוי לתגובה נפרדת- ממתי גנרלים מתלבשים רק במעיל עור ארוך? היכן כל העיטורים שגנרלים אוהבים כל כך להציג? בכל שנותיו בצבא הוא קיבל רק כנפי צניחה? ואיך זה שהוא נראה יותר צעיר מהרס"ן?). הנשים לעומת זאת, לא נראו אנושיות. בולטת בעניין ד"ר אקי- כל הפרטים נכונים, אבל משהו בשילוב שלהם גורם לפנים שלה להראות לא אנושיות.
וכמובן, האנימציה הכי טובה הייתה הנץ בסוף.
עוד משהו? הגנרל, מלבד העובדה שהוא שיחק רע, היה גם מטומטם גדול במיוחד. אבל באמת.
דרך אגב, למי שבמקרה יש גליון פנאי-פלוס של השבוע, ישנה כתבה בקשר לסרט (ללא ספוילרים, לא שזה משנה) שפשוט מראה כמה הכותב לא יודע על מה שהוא כותב. שמים תמונה של אקי בבגדי עור, וכמובן שזה אומר שהיא מסתובבת כל הסרט בבגדי עור אה-לה-טריניטי. בולשיט. היא לבושה רוב הסרט בחליפת טייס אחת שפשוט גורמת לה להראות כמו עוד מישהי ואנטי-סקסית בטירוף.
לסיכום? כל הפרטים הבסיסיים בסרט הזה עשויים היטב, צריך רק לשלב אותם יותר טוב ונקבל סרט אנימציה ממוחשבת שנראה ריאליסטי לחלוטין. אם גם ישימו לו סיפור טוב (לא רק סביר) ומשחק נורמלי, אולי נקבל את התחליף המושלם לסרטים עם שחקנים אמיתיים.
יונה או נץ?
אני חושב שבסוף זו הייתה יונה.
אבל קשה לדעת מהזווית שבה ישבתי (צמוד למסך, מצדו הימני, יודע שאיבדתי חלק מיכולת השמיעה שלי לתמיד :)
נ.ב
אכן פוסטר מעולה, ביחוד ה"סמיילי" התלת עיני.
נץ.
איך יונה?
ובקשר לקטע הניו-אייג'י: אני דווקא *לא* ראיתי את זה כניו-אייג'י. אני קישרתי את זה מיידית וטוטאלית לסדרת המוסד של אסימוב (יותר נכון – לסדרה שסיימה אותה).
__________________________
יום לא-הולדת שמח,
גל, שדווקא די נהנתה אחרי הכל.
קצת פרוטקציה משפחתית
לאח שלי יש טור שבועי על משחקי מחשב באתר בשם Igames והטור הראשון שלו עסק ביחסים המסוכנים שבין תעשיית המשחקים לתעשיית הקולנוע. הטור הנ"ל נכתב לפני שהוא ראה את "פיינל פנטסי", כל שהסרט הנדון פה לא זכה להינות מנחת זרועו ומקלדתו אך ההערות שהופיעו שם רלבנטיות בהחלט.
והלינק:
http://www.igames.co.il/weekly_columns/view_article.php?ID=3&Page=1
בחור שישב לידי.........
אני מחפש בחור שישב לידי ב פיינל פנטזי, 17.8 יום שישי…
הוא אמר שהוא כותב כאן.
אז, בחור מוזר עם משקפיים ואח שלו (נירא לי שהילד הקטן שישב לידו היה אח שלו…), אני ההוא שישב ליד פרבי ממקדולנדס(אל תישאלו).
זהו! סרט טוב, חוז מ הסוף…
סתמי מידייייייייייייייייייי.
^_^ ביי ביי.
האבדה נמצאה.
דותן גולדווסר הצהיר שהוא האיש: כתבה מספר 521
ביקורת שהתחלנו לכתוב לפיינל
פנטסי ולא השלמנו עד שהביקורת המצויינת של רז עלתה.
ביקורת על פיינל פנטסי מאת שפן הלוח וuntitled-
פיינל פנטסי הוא סרט אפקטים. לפחות ככה אפשר להבין מהטריילר. למקרה שהצלחתם לפספס אותו (למה אתם עדיין יושבים? לא לשווא הוא דורג במקום הראשון ב"עשרת הקרובים" האחרון!) העלילה הכללית שלו הולכת משהו כזה: רובוטים דוהרים, יריות, פיצוצים, חלליות, פיצוצים, קישקע של חייזרים, כמה שורות מחץ, פיצוצים וכתוביות. הכל באנימציה ראליסטית כמעט לחלוטין שגורמת לך לתהות מתי ישתלטו המחשבים על תעשיית הקולנוע והאם זה יהיה לפני או אחרי שהם ישתלטו על העולם ויהפכו את כולנו לבטריות שלהם. ואם הטריילר לא מספיק – נראה שהיחצ"ן של פיינל פנטסי חשב: "לעזאזל עם הצופים! יש לי סרט עם אפקטים מגניבים, אני רוצה להתלהב מזה!". לפני שהחלו השמועות על העלילה של הסרט כבר פורסמו ברחבי הרשת תמונות מפחידות באמינותם של גיבורי הסרט, חלקן אף בלבוש מינימלי.
למרות הכל, לאחר שהפעלנו את האידיוטומט והתרווחנו בנוחות באולם הקטן והריק בציפייה לסרט אקשן נטול מחשבה, גילינו, למרבה החוצפה, שה"סיפור שאמור לחבר את הכל ביחד" הפך לעלילה שלא הייתה מביישת אפילו סיפור מד"ב קצר. חבל שאף אחד לא שם לב.
מסתבר שדווקא העובדה שהסרט עשוי כולו באנימצית מחשב, פתחה ליוצרים אפשרוית לפיתוח העלילה לאחר שהדגש לא הושם על הפיצוצים. בסך הכל, מה אכפת להם? הם יכולים לתקוע אפקטים על ימין ועל שמאל באותו תקציב של עוד תקריב על הדמות הראשית. מה שאומר שמבחינת אפקטים ניתן לצפות לקונסולות הולוגרפיות (התשובה האולטימטיבית לקונסולות המתפוצצות של מס"ב), תנועה ראסליסטית באפס כבידה וחליפות קרב היינלניות מהאמינות שנראו בקולנוע. השיפור מורגש לא רק בכמות אלא גם באיכות, לא עוד דמויות רצות על רקע כחול, כפילים מועפים באויר, מפלצות בובתיות ותמונות פיצוץ שחוזרות על עצמן. השילוב בין ה"אפקטים" לאובייקטים האחרים, שבסרטים רגילים היו נאלצים להיות מצולמים, היא חלקה לגמרי.
ובכל זאת, זה עוד לא הזמן להתחיל לזלזל בשביתות שחקנים. למרות שהיא מאוד קרובה לכך, שמים לב שהטכנולוגיה עדיין לא הגיע לשלמות. בסרט הזה לפחות, היוצרים ניסו לקפוץ מעל הפופיק. הבעיה היא שהתמונה מנסה להיות מציאותית מדי, כל כך מציאותית שהצופה מוכרח לשפוט אותה על פי אמות מידה של סרט מצולם. בצורה זו שמים לב לכל פרט שנראה לא אמין – כמו למשל תנועת הדמויות, שבקטעים מסוימים שלא מגיעה לרמת האמינות הנדרשת.
למרות שאני חייב להודות– אקי עדיין נראית אמינה יותר מאנג'לינה ג'ולי (והיא גם לא צריכה פרוטזות).
כמו כל סרט מד"ב שמכבד את עצמו, הסרט מתחיל בעתיד, שנת 2065 אם לדייק. כדור הארץ הוא שממה לאחר שהותקף על ידי "פאנטומים", חייזרים תואמי קספר, ספק מפלצות ענק – ספק עשן ונורות נאון, שהניסו את בני האדם החלשלושים למספר ערי מקלט מוגנות. גיבורת הסרט, אקי רוס, היא מדענית המנסה למצוא שמונה "רוחות" שיאפשרו לה, תאורטית, להשמיד את אותם "פאנטומים". הקונפליקט נוצר כאשר גנרל בשם היין (ה"באד גיא", למרות שלא ממש רואים עליו) מציג דרך מהירה יותר להשמיד את הפולשים, אולם אקי ואחראי הפרויקט עליו היא עובדת, ד"ר סיד, מתנגדים לשיטה משום שהם מאמינים כי הנשק עלול הממ… לפגוע באיכות הסביבה. בלשון המעטה.
שורה תחתונה: שווה, ולו רק בגלל האפקטים
שורה תחתונה
ומה עם מי שאפקטים לא מעניינים אותה, שהדיבורים על "בכל זאת יש עלילה" לא משכנעים אותה, שהתמונה של אקי רוס בביקיני לא מפתה אותה, ושהדבר היחיד שיכל לשכנע אותה ללכת לסרט מתואר גם הוא כזוועתי (קולו של סטיב בושמי, אם רציתם לדעת)?
למרות שנהניתי לקרוא את הביקורת ואת כל התגובות שנכתבו עד כה על הסרט, שום דבר שתגידו לא ישכנע אותי לבזבז עליו 29.5 שקלים מכספי הדל. אם זה יגיע לטלוויזיה, או אם אחי הקטן יקח את זה בדויד, או אם מישהו שלא מכיר אותי יחשוב שאני אוהבת דברים כאלה ויביא לי את הסרט כמתנה – אז ורק אז, אני אראה את הסרט.
במקרה זה...
כדאי ללכת, אבל לא אם יש לך סרט אחר.
שלא תביני לא נכון- הסיפור אכיל, המוזיקה נהדרת, הדיבוב של סטיב בושמי דווקא היה לא רע, אבל לסרט הזה בקולנוע הולכים בשביל לראות את האנימציה. האנימציה שלעצמה שווה כל שקל מהכרטיס, אבל אם מלכתחילה את לא הולכת לההנות מזה- אולי כדאי לחשוב פעמיים.
אבל את כן תהני מזה. זה לא רק האפקטים- זה איך שכל הסרט נראה, ואפילו דויד לא נותן את אותה תחושה.
אם תהיה מישהי כזאת
הייתי ממליץ לה ללכת לממנטו
אחלה סרט
ולא לראות את הסרט הזה
היו שלום ותודה על הדגים
והמישהי הזו היא אני
(אם זה לא היה מספיק ברור כשאחרי כמה שורות עברתי לדבר בגוף ראשון במקום בשני)
אבל כבר ראיתי את ממנטו, ובאמת חשבתי שהוא אחלה סרט, ואין בו את סטיב בושמי, אז הוא לא היה מושלם לחלוטין. מה אתה מציע עכשיו?
''באד גיא'' למרות שלא ממש רואים על
זה בצחוק, נכון? הגבות שלו לא זזו כל הסרט! הם היו במצב קבוע של "אני כועס, אני רשע, נתפסו לי כל השרירים בפנים!".
מכל ה"שחקנים" בסרט הוא היה הכי גרוע, וגם התפקיד שלו כתוב חרא.
אחלה סרט. רוצו לראות.
ביקורת אומללה
לדעתי הביקורת הזו היא דוגמה נפלאה לשפל שמבקרים לעיתים תכופות מתפתים להגרר אליו. זה הרי כל כך קל.
*ברור* שהעלילה מצוצה מהאצבע. מישהו בכלל הלך לראות את זה וציפה לסוף של החשוד המידי?!
הלכנו בשביל האפקטים. היו נפלאים. נהננו. אכלא סרט. הלכנו לממנטו. ציפינו למשהו אחר וקיבלנו משהו אחר.
חכמה גדולה לקנות חלב ולכתוב בביקורת שהוא חרא של קוקה-קןלה. ומה אחר כך? לקנות קוקה קולה ולקטר שזה הולך חרא בקורן-פלקס? נו באמת.
אם כבר באמת צפית בטריילרים, אז בפיינל פנטסי, כמו בטומב ריידר, כמו בגון-אין-סיקסטי-סקונדס ועוד רבים וטובים, דבר אחד מאוד ברור. כתוב שם בגדול בשחור על גבי לבן, "בשקית הזאת יש חלב". או "נמכור לך את מיטב האפקטים בעשרים ותשעה שקלים". לא כתוב כלום על עלילה. ובימינו גם לא חייבת להיות אחת לסרט.
אז נכון, ראוי אולי לציין שזה לא המטריקס מבחינה עלילתית, אבל בשתי שורות מספיק. לבסס על זה כתבה שלמה זה מיותר. יש בסרט המון ממה שאנשים באים לחפש בסרט שכזה, ובאמת מעט ממה שלא הכי באים לחפש. זה לא הופך סרט לרע.
(גם כן נקודה דרך אגב. חמישים אינץ' שטוחה עם מקרן אחורי זה לא דבר רע רק בגלל שמישהו אחר המציא שישים אינץ' פלזמה).
גזונטהייט.
הודעה אומללה
בשום מקום בטריילרים לא היה כתוב שחור על גבי לבן (ואני יודע, כי ראיתי אותם לא מעט פעמים) – "בסרט הזה אין עלילה, אין דמויות מעניינות אבל יש במקומם המון זיוני שכל כאילו פילוסופיים". אם ההודעה הזאת היתה מופיעה בטריילר, לא הייתי מתלונן. אבל בשום מקום לא אמרו לנו "לכו בשביל האפקטים ולא בשביל שום דבר אחר" (למעשה, דומני שבאתר של הסרט אף הבטיחו לנו סרט שיעסוק "במשמעות העמוקה של אהבה חברות ומוות" או משהו כזה).
אכן ב-"טומב ריידר" ו-"Gone in Sixty Seconds" לא היתה עלילה, וזאת היתה אחת הסיבות (אם כי לא העיקרית שבהן) שהם היו סרטים מחורבנים. אפשר לעשות סרטי פעולה עם עלילה. ב-"עימות חזיתי" היתה עלילה (מה שהפך אותו לסרט טוב בהרבה מ-"משימה בלתי אפשרית 2" שבויים על ידי אותו במאי). ב-"אקס-מן" היתה עלילה (ואם כל הטענות שלי נגד הסרט הזה, לפחות הם ניסו לעשות משהו אינטליגנטי). עלילה היא דבר חשוב, לידיעתך – היא עונה על השאלה "למה אמור לעניין אותי מה שהולך על המסך?" והיא מה שמפריד בין "סרט" לבין "סדרה של התפוצצויות שאין בינהן קשר". ואני לא מחפש היגיון בעלילות האלה, אני מחפש עניין, מתח. אני מבין שהסטנדרטים שלך נמוכים יותר (במיוחד בהתחשב בזה שאתה נותן את "מטריקס" כמופת לעלילה של סרט)? חבל מאוד.
והתייחסתי – בהרחבה – לנושא האפקטים. אבל למה לקרוא ביקורת לפני שאתה מתייחס אליה, הרי עדיף לפרוש באמצע, ללחוץ על כפתור ה-"הוסף תגובה" ולדבר שטויות.
הודעה אומללה
מצד שני, אתה חייב להודות שהביקורת צפויה משהו –
"זהו סרט אנימציה שאינו אנימה – ולפיכך הוא מחורבן."
לא בהכרח
רז אומר שהוא אהב גם את אטלנטיס…
וזה סרט הרבה יותר טוב מהאנימה היחיד שראיתי ( ghost in the shell)
פיינל פנטסי יותר טוב
מ ghost in the shell ולא אטלנטיס.
פיינל פנטסי לא יותר טוב
גוסט אין דה של יותר טוב מפיינל פנטסי.
לגוינד"ש יש סיפור מעניין…
אולי לקומיקס.
הסיפור של הסרט הרבה יותר משמים מפיינל פנטסי.
גם הסרט
של גוסט הרבה יותר טוב מכל בחינה מפיינל פנטסי – עלילתית או רעיונית.
הצעה קונסטרקטית
אולי פשוט נעבור לדיונים בסגנון "פיינל פנטסי שולת!!1" ו"לא נכון, GITS אכי טוב"?
בחייכם, רד פיש לא פה שתי דקות והמקום מתפרק? אנשים מתחילים לרדת אחד על השני ולהתדיין ברמת גן (לא העיר, הרמה)?
זו ההזדמנות שלך
להשלים את ההפיכה וליצור את עין הדן II.
כבר דיברנו על זה
קרא את הפתילון הבא:
כתבה מספר 519
ההבדל, כמובן
הוא שאני כבר הוצאתי לעצמי את הגרון בדיבורים על GITS וכמה שהוא טוב, כאן:
כתבה מספר 75
וכאן:
כתבה מספר 418
ובעוד כמה מקומות. לגבי "פיינל פנטסי" – יש כאן כתבה שלמה על הסרט, בה הבעתי עליו את דעתי בפירוט. אני לא חש צורך עז לחזור על עצמי.
אולי לקומיקס.
אני רק רוצה לציין שלמרות שכתבתי (לכאורה) ביקורת משותפת על מר כותרת אני מתנגד נמרצות להשקפתו הנ"ל בנוגע לסרט.
גוסט אין זה של שולת!!!1 (וזה אפילו למרות שבסוף לא הצלחתי לראות אותו. בושה, בושה…)
קיפוד יקר,
אנא בדוק את עצמך לפני שאתה משגר הצהרות בומבסטיות מהסוג הזה. על "ענק הברזל" הרעפתי מחמאות ושבחים מכאן ועד להודעה חדשה. היללתי את "אלאדין" ו-"הקדרה השחורה". ל-"אטלנטיס" נתתי ביקורת חיובית וגם על "שרק" ו-"עבודת נמלים" אמרתי איזו מילה טובה או שתיים או עשרים. ואפילו "טיטאן" המושמץ זכה אצלי לביקורת טובה. אף אחד מהסרטים הנ"ל אינו אנימה, למרות שחלקם נעשו בסגנון אנימה. ואגב – "פיינל פנטסי" הרבה יותר קרוב לסרטי אנימה מאשר כל הסרטים שהזכרתי קודם, מאחר והוא בויים ע"י במאי יפאני וצוות שהוא ברובו יפאני על פי הטיוטה המקורית של הבמאי שנכתבה ביפאן. ובכל זאת – הוא זכה ממני לביקורת הרבה יותר צוננת מאשר כל אחד מהסרטים האחרים שהזכרתי פה.
הוא כן אנימה.
הוא מנסה להיות ריאליסטי, ולכן אין לאנשים עיניים בגודל של חצי ראש, אבל חוץ מזה – אנימה ועוד איך. יש פה:
א. במאי יפאני.
ב. עולם עם רקע כל כך מסובך שבמשך רוב הסרט הדמויות מסבירות אותו, ועדיין הוא בלתי מובן.
ג. בסיום הסרט – משהו ענק וחסר צורה שזורע הרס.
ד. אברי מין ענקיים שמשמידים את טוקיו. טוב, אז את זה לא. זה עדיין אנימה, רק דוברת אנגלית.
תגובה אומללה
דבר ראשון- העלילה לא מצוצה מהאצבע. לדעתי העלילה טובה יותר מחלק לא קטן מהסרטים שראינו הקיץ. נכון, אוסקר על התסריט והוגו על הסיפור לא יהיו, אבל זה אומר שזה רע?
ותגיד, יש לך מושג כמה קשה לכתוב 600 מילה על סרט? תנסה. כשכותבים ביקורת מתייחסים להכל, ולא מספיק להגיד "סרט שווה בגלל האפקטים בלבד".
חזרתי (ועם סקופ באמתחתי )
לאחר העדרות ממושכת חזרתי לעין-הדג רק כדי לגלות שמישהו הספיק לפרסם ביקורת על "פיינל פנטסי", לפניי…
ובכן, לאחר מעקב בן מספר חודשים אחר התפתחות הסרט וציפיה דרוכה ליציאתו יצאתי לכיוון תל-אביב בערב הבכורה. לאחר תלאות מרובות (אם גם משעשעות) הצלחתי לראות סוף סוף את הסרט שהכתיר את עצמו כסרט שהביא את המהפכה הקולנועית האולטימטיבית.
הסרט? אמרו עליו הכל- העלילה מפתיעה לטובה, הפסקול חביב הדיבוב מעצבן והאנימציה? אני יודע שמצאתי את עצמי מזיל דמעות באמצע הסרט כי לא רציתי למצמץ. זה כאב וזה היה שווה את זה.
הסרט עומד בכבוד בכל אמת מידה של הז'אנרים שהוא שייך להם-קטעי האקשן בסרט מצויינים, האנימציה פנומנלית וכסרט מדע בדיוני הוא אחד מהטובים שנעשו (למה? בגלל שהוא מעביר באופן טוטאלי ואמין את העולם שהוא מציג).
עוד מילה על התסריט? כל אירוע שמתרחש בסרט מנומק ועובדה זו כשלעצמה מספיקה כדי להתעלות על רובם המוחלט של הסרטים שמציגים כרגע. יותר מזה, אין בו יותר מדי סתירות פנימיות (מעט מאוד למען האמת)!
ולסקופ הבלעדי:
אחד מאנשים שעבדו על הסרט (על ציורי המאטים שלו) אמר שהורו לאנימטורים במפורש לעשות את תנועות הדמויות "עציות" לעתים.
ההשלכות של הוראה כזו הן עצומות ולי יש תיאוריה משלי בנושא אבל אני ישאיר לכם את השאלה…
תלאות...
סיפור אישי: בשעה שבע ביום הבכורה צעדתי טוב לבב לעבר קולנוע "רב-חן" בדיזינגוף לקנות כרטיסים להצגה של עשרה לעשר לי ולאח הקטן שלי. לאחר שכבר התישבתי במושב המחורבן באולם הקטן ביותר של הקולנוע הגיעו מספר אנשים בעלי כרטיסים זהים לשלי(!). לאחר מספר מעברי מושבים פניתי לסדרן (שבדק את הכרטיסים שלי ושלהם וספג מספר עלבונות לגבי גודל האולם ואיכותו מכל הנוכחים) אשר קרא למנהל המשמרת (שעשה אותו הדבר בדיוק) שקרא למנהל (אתם יכולים לנחש מה הוא עשה). בינתיים, כשאני נשען על הקיר ומתאפק שלא לצחוק, עשרים הדקות של הפרסומות כבר חלפו והסרט כבר מתחיל. המנהל זירז אותי החוצה ובאקט של אירוניה טהורה בישר לי שהכרטיסים הם להצגה של שבע וחצי. קיבלתי זיכוי וחזרתי למחרת.
למחרת, באתי לממש את הזיכוי של אתמול והמוכרת נתנה לי כרטיסים ל"כוכב הקופים" במקום ל"פיינל פנטסי"(!) אבל לאור מאורעות ליל אמש(c) בדקתי את הכרטיסים…
כשכבר נכנסתי לסרט עצמו (אולם אחר, גדול יותר) הסאונד היה מחורבן ורק אחרי כרבע שעה תקנו סוף-סוף את הבעיה ויכולתי לראות את הסרט.
למחרת, הלכתי לראות את הסרט שוב (גם לי מותר להתלהב) בהצגת בוקר, מיותר לציין שהאולם שוב גדל וששוב משהו נדפק. חמש דקות לאחר אחת-עשרה אפילו הפרסומות לא התחילו ולפתע, חמש דקות אחר כך, הורם המסך, האורות נכבו והחל הטריילר הראשון. עשרים שניות אחר כך המסך ירד והאורות נדלקו.
רק לאחר אינספור הבטחות מהסדרן שהכל יהיה בסדר ומספר לא מבוטל של הורדות והרמות מסך החל הסרט.
ובקשר לילדים, היו כמה ילדים שיצאו מהאולם משום שפחדו מהסרט, האמא נשארה.
הטריילר הרביעי
למרות שהסרט כבר יצא, החליטו להוציא טריילר רביעי של פיינל פנטזי (שבו אכן נאמר "עכשיו בקולנוע". מה שנחמד בטריילר ההוא, הוא שהפעם התייחסו לסרט כאל סרט "אמיתי" (לא רק אוסף של אנימציות)- מדברים שם על העלילה, יש מוזיקה, יש רשימה של המדבבים, ואפילו ישנן סצינות בשחור לבן!
ללא כל ספק, טריילר מעניין.
והלינק הישיר:
http://www.spe.sony.com/movies/finalfantasy/trailernew/fate_v2.mov
זוועה.
במהלך כל הצפייה הייתי נתונה תחת הרושם ש'פיינל פנטסי' מנסה להיות הגרסה הרצינית ל'אבולוציה'. אפילו אני, שבד"כ לא יודעת להבדיל בין שחקן שמשחק טוב, לבין משחק גרוע – תפסתי את הראש באימה במרבית הסצינות, ויבבתי בייאוש.
קודם כל, הדיבוב גרוע. אף פעם לא תיארתי לעצמי שיכול להיות דיבוב כל כך גרוע. כל השחקנים, ללא יוצא מן הכלל, דיבבו את הדמויות שלהם בטון שטוח וחסר חיים. איפה האינטונציה, איפה? והזאתי שדיבבה את אקי בכלל שברה שיאים (היא, ומי שהתברר להיות סטיב בושמי, שעד שלא היו הקרדיטים, הייתי בטוחה שזה השחקן שעושה את ריצ'רד ב'פליסיטי' – כלומר: מעצבן): אקי רוס נשמעה כמו פוסטמה רצינית, מה שמכנים במקומותינו "כרוכיה מעצבנת". בחיי, אם היא לא היתה מצוירת – בכיף הייתי מביאה לה סטירה. רק שתשתוק, היבבנית.
חוצמזה, המשחק – אם אפשר לקרוא לזה ככה – גרוע. ההוא שנראה כמו שון קונרי מנסה לעצור את אקי: "אקי, לא!", אבל הוא נשאר יושב ואפילו לא טורח להתרומם לקראתה.
ותנועות השפתיים בכלל לא התאימו לכלום.
והכי הכי חשוב, ופה אני מכה את הסרט בנשק היחיד שעוד נותר לו מול חיצי ההמונים: האנימציה מחורבנת.
שלא תבינו אותי לא נכון, הדמויות נראות ריאליסטיות, אבל רק בחלק מהזמן, ורק כשהן באחד משני מצבים:
א. מסתכלים עליהן בלונג שוט/מרחוק יחסית,
ב. עושים להן קלוז אפ (למשל, תנועות העין של אקי. הריסים, לעומת זאת, נראים רע).
דמויות המשנה נראות כמו בדיחה: הלוחמת מזכירה את דאטה מ'מסע בין כוכבים', תנועות הגוף עציות – גם בריצה (אוף רז, בגללך סרט שלם הייתי במתח: מתי כבר מישהו יפתח תיבה במוט ברזל), ולרוב החבר'ה היו פני שעווה. הלסתות זזו בצורה שהזכירה לי את הבובות מ'כנפי הרעם', והדיאלוגים המטופשים רק הקצינו את האכזבה.
דווקא הפאנטומים היו סבירים (מרוחות כמוהם לא ציפיתי שיהיו ריאליסטים, או משוכללים. מה גם שהם מכוכב אחר. הם לא אמורים להיראות דומים למה שאנחנו מכירים בשום צורה), ונראה לי שמכל צורות החיים שלהם המפיקים/אנימטורים התלהבו בעיקר מדרקון המזל הסיני, ולכן הראו אותו הרבה (הוא היה חמוד, אבל זה בגלל שהוא נראה מוכר לעין של בני אנוש).
אני רוצה להקדיש תשומת לב מיוחדת לשיער של אקי. כולם יודעים לספר כמה קשה היה להזיז כל שערה בנפרד. בולשיט! היא נראית כאילו שפכו לה טונה של מוס על השיער. קווצת השיער הזו שמתנפחת לה מעל המצח ונופלת הצידה נשארת במקומה כל הסרט, ואם זזה – זה בניגוד גמור לכל חוק פיזיקלי. רק מלא ג'ל בשיער יכול למנוע ממנה ליפול על העין של אקי. וכשאקי זזה, השיערות אמנם זזות גם הן, אבל במקשה אחת. בשביל *זה* להוציא כל כך הרבה כסף?
היחיד שכן עורר סימפטיה מסוימת בתנועות שלו היה הרע. היו לו פנים חמודות, כיווץ עיניים מרשים, ובאופן כללי הוא היה סימפטי יותר מאחרים. אבל אולי זה בגלל שאני מכירה אותו. אם מישהו היה מצר טיפה את מבנה הפנים שלו, ומגלח לו את השיער – הוא היה נראה בדיוק כמו נודניק (האיש. לא הטיפוס).
אבל בחייאת אנשים, הסרט הזה sucks. על זה היה כל הרעש?
לא זוועה!
כלומר, המשחק היה זוועה, אין ספק (מכיוון שרוב השחקנים ידועים כטובים – או לפחות טובים יותר מ*זה* – אני חושש שהזוועתיות של הדיבוב נובעת מזה שהבמאי פשוט לא יודע אנגלית). אבל שום דבר אחר לא היה רע. בני האדם אמנם נראים ריאליסטיים רק מרחוק, אבל כל היתר – הנופים, המחשבים, המבנים, הפאנטומים, כלי הרכב – מעוצבים פשוט מדהים. לגבי זה היה שווה את הסרט, אבל לי יש חולשה ידועה לסטוריבורדים, סקיצות ואמנות קונספטואלית של כל סרט כמעט, אז אולי אני לא דוגמה.
לא זוועה!
טוב, אז ראיתי את פפ סוף סוף, באולם קטן ומלא בגיקים (תהיתי בהחלט אם היו שם עוד קוראים של עין הדג),ולמרות שמשום מה בהקרנה שלנו התמונה נטתה לרעוד משהו, דווקא נהנתי.
גם אני רוצה מכונה שמקליטה חלומות!
לא התלהבתי מהמוזיקה, אבל האקשן היה אחל'ה, האנינמציה הייתה נהדרת, ומבחינת עלילה אמנם לא מדובר בנובל על התסריט, אבל היא בהחלט הייתה הרבה יותר טובה מהרבה סרטי אקשן שיצאו לאחרונה.
מצד שני, אני ידועה בחיבתי לשושלה סוגים של סרטים: מד"ב, אשן, ואנימציה. אז אין פלא ששילוב של שלושתם היה תענוג. טוב, כל עוד מתעלמים מחלק של הניו אייג' שהיה שם (שכמו מישהי למעלה, הוא אכן הזכיר את סוף סדרת המוסד של אסימוב).
גם ב''לב המפרץ'' הסרט רעד,
וזה אחרי שהוא היה מטושטש והיה צריך להעיר לסדרן כמה פעמים עד שסידרו את זה. או שיש בעיה עם כל העותקים, או – כמו שאני מתחילה לחשוד – שזה בכוונה.
וגם אני מאוד אוהבת מד"ב וסרטי אקשן, ובכל זאת לא נהנתי.
לא בעייה עם העותקים
ברב חן דיזינגוף העותק היה בסדר (ישבתי שני מטר קו אווירי מהמסך, ככה שההיתי שם לב אם לא).
גם ב''לב המפרץ'' הסרט רעד,
אני ראיתי את הסרט היום בלב המפרץ בהצגה של 21:50 וגם אצלי הסרט רעד קצת בהתחלה אבל אחרי כמה דקות זה עבר.
ראיתי,
אבל אתה יודע כמה זמן חיכיתי לזה?
נודניק רע ?
נודניק בתפקיד הרע:
הרע הנודניק:
http://www.rottentomatoes.com/movie-1108683/gallery.php?page=3&size=lowres
נודניק רע ?
הלינק של "נודניק בתפקיד רע" פגום.
תנסה את זה:
קודם כל תגיע ל: http://members.tripod.com/haishharel/, ורק אז תלחץ על תמונה מס' 9.
למעשה, ב-pic2 נודניק מופיע עם מעיל העור הנצחי שלו (כמו של הרע!) ומבט הרבה יותר מאיים.
הרע נודניק - עוד תמונה להשוואה
עשיתי את זה מהיר, אז החיתוכים נראים גסים ולא מושלמים. זו התמונה של הרע, לאחר שעבר התאמה להיות נודניק (חוץ מהצרת הפנים, שזה כבר עבודה למנתח פלסטי):
כישרון...
נודניק רע ?
וואו, הם באמת ממש דומים. יש להם מבנה פנים דומה, שפתיים דומות ועיניים זהות (חוץ מהצבע). קשרים בהפקה?
קשרים בהפקה? כן!
ציפור קטנה לחשה לי שכל הדמויות בנויות למעשה מ… הבחורה. עבדו עליה בערך כשנה, ואח"כ על הבסיס שהיה קיים- שינו פרופורציות, טקסטורות וכו'.. ויצרו את שאר הדמויות. (אגב שימו לב לדמיון המדהים של צורתו הבסיסית של האף בכל אחת מהדמויות!)
סליחה ? אין קשר בין הסרט למשחקים ?? בטח שיש, לאלה מבינינו ששיקחו במשחקים, ובמיוחד בפיינל פנטסי 7 יודעים שישנו קשר, בקטע של גאיה והרוח של הכוכב, למרות שבמשחק הנושא הזה לא תפס מקום מרכזי אבל עדיין יש קשר.
וחוץ מזה אני חייב לציין שהסרט היה מעולה, וזה אומר גרפיקה מעולה, סאונדטרק מעולה ועלילה(!!!) מעולה !
אין קשר.
אם כבר, אז זה מזכיר דווקא את תשע. שם יש את גאיה, הכוכב שאתה מתחיל עליו, ואחר כך מתברר שכוכב אחר "מתמזג" עם גאיה, והורס אותה. גם שם יש הרבה דיבורים ניו-אייג'יים, אבל עם דיאלוגים טובים הרבה יותר מהסרט.
אגב, מישהו זוכר למי קראו "סיד" בשבע?
סיד
זה הטייס (הזה שגר ב ricket town ונותן את tiny bronko) הוא זה שמשתמש החניתות למיניהן
וכולם משום מה מפספסים את העקרון
פיינל פנטסי הוא לא סרט. הוא בסרט הכל טריילר למשחק הבא בסדרה, שסביר להניח שהרווחים הצפויים ממנו יכסו את ה"הפסדים" שהסרט גרם למפיקים, בתקווה.
על זה הם בונים, כמובן.
(לא, לא ראיתי את הסרט. אבל למה שזה ימנע ממני לחוות דיעה?)
וכולם משום מה מפספסים את העקרון
רואים שאין לך שום ידע בפיינל פנטסי המשחק ו/או הסרט כי מה שאמרת,עם כל הכבוד,זה פשוט שטויות.
אז זהו, שלא.
א. לא ממש התכוונתי לכך ברצינות. סתם תיאוריית קונספירציה (קונסטיפציה?) חביבה.
ב. לא ממש אכפת לי אם אנשים יקחו את התיאוריה הזאת ברצינות. זה לא יטריד אף אחד.
ג. אף אחד לא ציפה שהסרט יפסיד, נכון? בטח לא האולפנים.
ד. בכל מקרה, מכירות המשחקים יעלו לאחר יציאת הסרט. גם זאת דרך לעשות כסף.
אתה מנסה להשאר בדלת אמותייך, ולא לראות שהם בהחלט צופים להרוויח כסף גם מכיוונים שאינם כרטיסי קולנוע פרופר? תפאדל. מי אני שאמנע בעדך.
ברור,אבל
המכירות הנוספות יהיו ממוצרים נלווים לסרט לא למשחקים.כמו שכבר כולם יודעים כל משחק ff עומד בפני עצמו ללא כל קשר למשחק הקודם וכך גם הסרט,שאין שום תכנית באופק להפיק משחק שקשור אליו.ככה שהמשחקים עצמם הם לא מרצ'ינדיזינג של הסרט וגם לא יהיו.המעריצים של ff קונים את המשחקים בזמן שהם יוצאים ולא צריכים תמריצים כדי לקנות אותם.המשחק האחרון בסדרה יצא לפני שנה והבא יצא בעוד 6 חודשים(בארה"ב) מה שלא בדיוק מראה על אסרטגיית שיווק גאונית.
באופן כללי הסרט נכשל ואני לא חושב שמכירות דויד ווידאו ישפרו יותר מידי את מצבו.אני גם לא ציפיתי להצלחה מסחררת אבל בטח לא לכישלון כזה.לשם השוואה,התקציב של משחק אחד בסדרה יותר גדול מהרווחים שעשה הסרט.
אני לפחות מקווה שsquare לא התיאשו ויפיקו עוד סרטים כאלה.
ה-DVD אם להאמין לשמועות
הוא דווקא הצלחה מסחררת, ורשם כמות אדירה של הזמנות מראש.
אבל כדי לענות לשאלתך השניה – סרטים נוספים כנראה שלא יהיו. כישלון מהסוג של הסרט הזה כבר מוטט חטיבות אנימציה של אולפנים שלמים. אין שום סיבה שבהתבסס על אותו כישלון האולפן יצליח לגייס מימון לסרטים נוספים.
והערה נוספת – מאחר שליפאן ישנה תעשייה משגשגת, מצליחה ופורחת של אנימציה, אשר מגמדת את זו של ארה"ב הן בכמות והן באיכות, מדוע בפעם הראשונה שמייבאים משם במאי אנימציה כדי לביים סרט במיליוני דולארים, הם נותנים את הג'וב לבנאדם שאף פעם בחייו לא ביים שום סרט? איפה ההיגיון?
אם להאמין לאתרי אינטרנט אמינים
או אמינים פחות אכן לא יהיה סרט, כבר מספר ימים לפני הקרנת הבכורה בארה"ב, דובר שבמידה ופיינל יעבור את סף 50 מיליון הדולר, העבודה על סרט ההמשך תהיה מיידית, כולם כמובן יודעים מה ההמשך…
ה-DVD אם להאמין לשמועות
ועדיין,בשביל להגיע לריווחיות מכירות ה דויד צריכות לרבע את ההכנסות מהקולנוע,מה שכנראה לא יקרה.
הירונובו סאקאגוצ'י אולי לא ביים אף סרט בחייו,אבל הוא זה שהמציא הפיק וביים את סדרת המשחקים של ff ,אז היו צריכים לתת לא משהו לו?
דרך אגב רז,מה מידת ההצלחה של הסרט ביפן?
הוא עוד לא יצא ביפאן.
אבל ההכנסות של סרטים ביפאן הן לא גדולות כמו בארה"ב. גם אם הוא יהיה שם הצלחה אדירה (מה שסביר) – הוא עדיין לעולם לא יצליח להחזיר את ההשקעה בו.
הפסימיות אינה מובנת לי
שתי מילים לאלה שמזלזלים בסיכוייו של ה-DVD להחזיר את ההכנסות: "בלייד ראנר". סרט שהופק גם הוא בתקציב אסטרונומי, היה בקופות כישלון קטסטרופלי, והפך להצלחה פנומנלית בוידאו. ודרך אגב – הוא גם בישר, באותה הזדמנות, על מהפכת רכישת הסרטים הביתית לוידאו. "פיינל פנטסי" בהחלט יכול לעשות את אותו הדבר ל-DVD. אני לא אומר בוודאות שזה יקרה, אבל – יתכן.
לגבי סקגוצ'י – רק בגלל שהאיש הוא יוצר משחקי וידאו מוכשר, אין הדבר אומר שצריך היה לתת לו לביים את הסרט (למרות שהוא לא עשה עבודה רעה, היא רחוקה משלמות). אפשר היה בהחלט להטיל את הג'וב על מישהו שביים איזה סרט או שניים בימי חייו. כמו שלא תיקח את המהנדס הכי טוב בעיר ותיתן לו לערוך את המוסף הספרותי של ה-"ניו יורק טיימס".
ולגבי יפאן – ובכן, גם כאן תיתכן הפתעה. אם הסרט יכניס שם סכומים שדומים לאלו של "מונונוקי" או "Spirited Away" (מה שלא בלתי סביר, כי היפאנים הרבה יותר פתוחים לאנימציה מד"בית) הוא בהחלט יחזיר את ההשקעה בו (ביחד עם מכירות ה-DVD כמובן).
מה שעדיין לא אומר שיהיו עוד סרטים. לא יהיו.
אסטרונומי, קטסטרופלי, פנומנלי
מצטער רז, 'פיינל פנטסי' לא יכול להיות הסרט שיבשר את המהפכה בשוק הבידור הביתי, כי הג'וב הזה כבר תפוס: הסרט שבישר עליה, ובענק, היה 'מטריקס', שבניגוד ל'פיינל' לא היה כשלון בקולנוע, אבל בדויד הוא היה במשך הרבה זמן הסרט ששום מכשיר דויד אינו שלם בלעדיו (הוא מכר יותר עותקים בדויד מ'טיטאניק').
אני לא הולך עכשיו לנהל את חשבונות הסרט, ולברר בדיוק כמה הוא יכניס בוידאו, דויד ויפאנים, אבל ממבט מהיר לא נראה לי שהוא יכול להחזיר את ההשקעה (אגב, 140 מיליון דולר היא ההערכה הזהירה בקשר לעלות שלו. יש מי שטוען שהוא עלה למעשה קרוב ל-200 מיליון). אבל אני אשמח אם כן. אני בעדו. תחי המהפכה!
מאטריקס זו חוכמה קטנה
נו באמת, מה החוכמה לקחת שובר קופות כמו "מאטריקס" ולמכור אותו במיליוני עותקים? זה לא מוכיח שיש פוטנציאל לשוק של ה-DVD מעבר לזה של נאמר, הוידאו.
אבל אם סרט כושל יעשה מכה כזו, אז אפשר יהיה להגיד שה-DVD אכן מבשר על מהפכה בתחום הצריכה של המכשיר (נא לזכור, DVD מכיל גם דברים נוספים מלבד הסרט עצמו).
בקשר לעלות
אכן 140 מיליון היא ההערכה לעלות אבל לפי מה שאני הבנתי בערך 40 מיליון מזה הושקעו בהקמת אולפנים חדשים בהונולולו(אם אני לא טועה),בכל זאת עדיין מדובר בחתיכת סכום.
סרטים מסוגו של פיינל פנטסי הם באמת סרטים עם פוטנציאל מבחינת מכירות בדויד,אבל נראה לי שff הצטרך להיות להיט הדויד/וידאו הגדול ביותר בכל הזמנים כדי להחזיר את ההשקעה.
בכל מקרה נראה שעוד שנה בערך לאחר שהסרט יצא בכל העולם כל הדוידים ימכרו ויושכרו בנוסף לכל מיני מרצ'נדייזינג,הסרט לא יפסיד יותר מידי.חוץ מזה אין צורך לרחם על square , פיינל פנטסי 10 (המשחק,שאני מעריך שהופק בתקציב של 50 מיליון )יצא ביפן לפני חודשיים ומכר יותר מ2 מיליון עותקים…
הגזמת.
50 מיליון למשחק זה סכום לא הגיוני. בניגוד לסרט, על משחק לא עובדים המון אנשים. רובם הם אומנים שהוכנסו לתהליך היצירה רק בסוף.
לדוגמא, Black & White, אחד המשחקים הכי שאפתניים שיצאו לאחרונה, עלה פחות מ10 מיליון (אני לא זוכר את הסכום המדוייק).
לא הגזמתי
אני אמנם הערכתי הערכה של 50 מיליון דולר מפני שקראתי שהמשחק השמיני בסדרה שיצא ב 1998 עלה 40 מיליון דולר,אז הוספתי קצת אנפלציה,בכל מקרה אני אחפש הוכחה ואביא לינק.
זה שמשחק הוא שאפתני לא אומר אומר שהוא עלה הרבה כסף, ותאמין לי שהמון אנשים עובדים על כל משחק,מספיק שתראה את הקרדיטים בסוף של ff8 .
כמו כן,וזה אולי הכי חשוב,מאז שסדרת פינל פנטסי עברה לפלייסטיישן ולתלת מימד אחד הפיצ'רים הכי ידועים שלה הם הסרטים שנמצאים במשחק שכל משחק מעלים את הרף.לפי השמועות הרמה של הסרטים בffx מתקרבת לרמת האנימציה שבסרט ,תוסיף את העובדה שבכל משחק יש שעה+ של סרטים והגעת לסכום יפה.
יכול להיות שאני טועה, אבל אני
כמעט משוכנע שקראתי באחד מוספי נוער של עיתוני הארץ (פיוז אם אתם מתעקשים) שטיטאניק הוא הנמכר ביותר גם בתחום זה, אבל אולי אני טועה..
קחו את אמזון בתור דוגמא
באמזון פרסמו פעם רשימה של הדוידים הנמכרים ביותר אי פעם אצלהם ומאטריקס היה ראשון.אם אני זוכר נכון טיטניק היה ב10 הראשונים אבל לא במקום ממש גבוה.
אבל זה די ידוע שמאטריקס הוא הדויד הנמכר ביותר מאז ומעולם,הוא פשוט הסרט המושלם להדגים איתו מערכת קולנוע ביתי.
בקשר לשיער
רק רציתי לידע אתכם בכמה פיסות מידע "מבפנים".
בתור אנימטורית (כן, יש אנשים בארץ שעושים אנימציה!) אני יכולה לדווח שבהחלט יכלו לעשות את כל הדמויות, כולל הניצבים ועמודי התאורה, אם רק רצו, עם שיער ארוך ומתנפנף. זה לא "אפקט" מיוחד שמוסיפים בעריכה, כמו שנהוג לחשוב. בדר"כ מדובר על תוספות לתוכנת התלת מימד. בקיצור שתי תוכנות, שמהרגע שקנית אותן (והן לא כאלה יקרות, יחסית, הכל יחסי!) אתה יכול לעשות איתן מה שאתה רוצה וכמה שאתה רוצה. תוכנה אחת אחראית על השיער(האנימטור "מצמיח" או "מצייר" מספר שערות כרצונו ושולט בעיצוב עד בפרט האחרון) , והשניה על הרוח והתנועה (האנימטור מחליט מהיכן תגיע הרוח, סוג הרוח, כמה קמ"ש לשעה וכו'..). ואגב חלק מתוכנות התלת מימד מגיעות יחד איתן.
מה שכן, הן לא כל כך פשוטות לתפעול, ולהגיע לרמה היפר-ריאליסטית דרוש כשרון רב ויכולת ישיבה על התחת לא מבוטלת.
דווקא בסרט הזה (מה שהופך את כל מה שכתבתי עד עכשיו ללא כ"כ רלוונטי…?) בנו("ציירו" אם תרצו) שערה אחר שערה אחר שערה אחר… ואם תסתכלו כמה שערות יש לה על הראש- תבינו מה רבה העבודה).כיוון שזה לוקח המון זמן (בכל שיטה שתבחרו), זו לדעתי הסיבה שהחליטו להשקיע בעיצוב השיער לדמות אחת בלבד (כשבאופן לא ברור, מלבד הזקן של… נו, הד"ר ההוא עם הזקן, שיער הראש של יתר הדמויות נראה כמו שיער הפלסטיק הצבוע של בובת קן (של ברבי) או לחילופין- סופר הירו מתוך ספר קומיקס, בו גם אחרי קרב סוער, נראה הסופר שלנו כאילו הרגע יצא מהמקלחת.
לא הבנתי מה ההתלהבות מהשער.
כמו שאמרת, אקי נראית תמיד כאילו היא הרגע יצאה מהמקלחת, לאחר שהשתמשה בפלטו פינס אולטרה המעניק לשער חיוניות וברק. השער שלה גזום במדויק, חלק לחלוטין, ובדרך כלל גם נע באחידות. קווצות שער סוררות הן נדירות. את *זה* היה צריך ליצור ביד, שערה-שערה?
האמת שבאמת לא ברור
למה הם היו צריכים למדל כל שערה בנפרד.
יש שיטות הרבה יותר טובות (ופחות מייגעות) ואפשר להגיע איתן לאותן תוצאות. (אה, חרוז! אפשר לומר שזה סוג של שלושיר, לא?)
מה, הראו את הזקן של ד''ר סיד
מתנופף ברוח?
איך פיספסתי את זה, לעזאזל?
מאיפה הגיעו הפאנטומים
אתמול התפניתי סופסוף לראות את סדרת האנימה Vampire Hunter D (הגרסא הישנה מ-85'). אחד היצורים בהם הוא נלחם מכונה "פאנטום" והוא דומה מאוד – הפלא ופלא – לפאנטומים ב-"פיינל פנטסי". ישנו גם קטע נוסף שבו לוכדים מפלצת בתור "בועת אנרגיה" וגם זה מזכיר מאוד את הסרט.
והקשר? אמנו יושיטקה, שעיצב את הדמויות והיצורים בסדרה (הוא גם צייר את הכריכות לספרים שעליה היא מתבססת), עיצב גם את משחקי "פיינל פנטסי", למרות שבעיצוב הסרט הוא לא היה מעורב. נחמד לראות שסקגוצ'י החליט לעשות לו ג'סטה…
דווקא אהבתי מאוד את המראה
של הפנטומים, לדעתי הם היו יפים מאוד.
הדבר שהפריע לי הכי הרבה (חוץ מהעלילה והסיום) הוא דווקא השיער של דוקטור רוס: מצד אחד הוא חלק ומושקע, אבל מצד שני, כשהיא מורידה את הראש למטה, או אפילו בחלל- הוא לא זז לה(השיער) הוא תמיד מסודר לה באופן זהה ובלתי משתנה להחריד.
זה הכל
גם אני ראיתי את פיינל
ויש גם כמה מסקנות קצרצרות,כאילו:
1. עם כל הכבוד, הביצוע המחשבוני של הגברים מאוד-מאוד שיכנע,ברם אולם, הנשים איכזבו עד מאוד,משהו שיכול לרמז למי שיודעת להבין רמזים כל מיני דברים בקשר לחיקוי,שיבוט והחלפת שחקניות בשר-ודם ברפליקה מחשבית.
2. למי שקראה את האחרון של סטיבן קינג, נכון שזה נורא הזכיר?
בעצם כל הסרט מאוד מאוד הריח לי כמו תערובת של הספר הזה(לוכד החלומות, למי שבאמת מתעניינת)ומקרון אחד,אל תשאלנה אותי מדוע,פשוט ככה!
3. נכון שהיצורים(אם אני לא טועה-הפאנטומים…?) הזכירו נורא את החייזרים מהסרט של וויליס ההורס האלמנט החמישי?
4. כמה חסרה לי איזו מוסיקה רעננה יותר,אולי נעימת הנושא של מקרון אחד?
5. אני מודה שראיתי את הסרט הזה יחד עם עוד משהו,ועוד שילמתי על הכרטיס ,והיו עוד 2 זוגות מאחורינו(מעניין שישבנו שורה אחרי שורה אחרי שורה,ממש מוזר) והמקרין הראה יחס וערנות וחסך לנו את ההפסקה וישר אחרי חצי דקה המשיך להקרין-ממש צל"ש!
6. אני ממש מתרגשת נוכח האפשרות שישנה לי לראות בדויד את(מה קרה ב)גטקה ביום ראשון.
עם כ"כ הרבה ציפיות,אני בטח אתבאס נורא.
גם אני ראיתי את גטקה
מ-קסים!
מעולה!
עמוק!
וואו, על איזה קטעים הם ויתרו שם!
איתן הוק ממש מתעלה על עצמו,
ואומה ממש אלה!
צד שני,צפיתי בו יחד עם פרטנרית שלא סובלת סיינספיקשן והיא נהנתה (להפתעתה ) מכל רגע.
אפשר לקרוא למדיום הזה סרט דרמה עתידני
הולך?
לא.
כלומר כן, זה סרט דרמה עתידני, אבל זה לא משנה את העובדה שהוא סרט סיינס-פיקשן, ובעברית מדע בדיוני. זה שיש אנשים בעלי דעות קדומות שמסווגים "מדע בדיוני" כסרטים על טייסים אמיצים שנלחמים בחייזרים ירוקים ושום דבר פרט לזה, לא אומר שגם שאר העולם צריך לשנות את ההגדרה שלו לפיהם.
ובאופן טכני:
מכיוון שבגאטאקא ישנה טכנולוגיה אשר אינה קיימת היום, והוא משתמש בטכנולוגיה זו תוך כדי התייחסות לצדדים המוסריים שנובעים מקיומה, הרי שזהו מדע בדיוני על פי כל ההגדרות.
הבעייה מגיעה, למשל, בסרטים כמו עימות חזיתי.
זאת אולי הגדרה טובה,
אבל אתה לא יכול להתווכח עם ההיגיון של פליסיטי:
החברה שלה לא סובלת מדע בדיוני.
החברה שלה אהבה את 'גאטאקה'.
מסקנה: 'גאטאקה' הוא לא מדע בדיוני.
אם אתה רוצה לדעת אם 'עימות חזיתי' הוא מד"ב או לא, פשוט תשאל את הפרטנרית של פליסיטי.
הגיון חסר רבב.
והממשלה עוד רוצה לבטל את הפסיכומטרי…
ההיגיון הזה עובד
אבל זה פשוט אומר שגטקה סרט מד"ב ממש טוב.
מה זאת אומרת? לדעתי סרט בז'אנר מסוים, שהוא ממש ממש טוב, הוא בד"כ סרט שפורץ את גבולות הז'אנר וכך מרחיב אותם. בתור כזה, יש סיכוי טוב יותר שהוא יהיה נגיש לקהל שפחות אוהב את הז'אנר עצמו. מעתה אמור: אם החברה של פליסיטי אוהבת, וזה סרט מד"ב לפי כל הכללים, הרי שלפנינו סרט מד"ב מעולה.
והערה לפליסיטי: יש באתר כתבה על גטקה… היה יותר נכון להגיב שם.
צודק-צודק
אבל לחשוב על להעלות את כל הדפים עם המליון תגובות שלו היה רעיון רע.
פרט לכך,אני מעדיפה להגיב על דברים כשהם קורים לי ובצורה הקרובה ביותר,למרות שהכתבה על הסרט ממש ממש גרמה לי לעשות שמיניות באוויר בכדי לראות את הסרט הזה בדויד.
חוצמזה, לא הייתי בטוחה שאוכל להתחרות בתגובות המדהימות שנכתבו לצדה של הכתבה המדהימה ההיא,כך שהפינה הקטנה הזו הספיקה לי ועוד-איך!
להעלב או לא?
רד.
שלום!
כבוד הוא לי שהגבת למה שכתבתי.
טוף,אם הייתי צריכה להעלב מהאנלוגיה המדהימה הזו,אז נפגעתי.
אם לא, אז כנראה שלא הסברתי את עצמי נכון(כדי לא לומר שלא הבנת,ג'ינג'י!).
עצם הרעיון של דרמה עתידנית אינו קשור כלל לפרטנרית שלי לצפייה בסרט.
ו-כן,אולי אני אחת מאלה שחושבים שעצם העתידניות ימלא את רוב החלק המצולם של הסרט הסיינספיקשני.
מאחר וכאן האהבה מנסה לגעת בבפנים הלא מושלם,שלא לומר נמשכת אליו,זאת ועוד, החברות-תחרות בין האחים,יחד עם הנכה החביב והדרך המיוחדת שלו להתמודד עם החיים ומה שהם נותנים לו,יוצר דרמה.
עד כאן אני ברורה?
יופי,כעת הכנס את המטרייה(עם סגול ולא עם חיריק) של המד"ב,והנה לך דרמה עתידנית.
בערך כמו שסטאר-טרק יכול להיות אחת כזאת,על כל גרורותיה.
הכוכבים והלייזרים הם כלים ליצירת קרקע מתאימה שאליה הכותב מעביר מציאות שיכולה להיות גם בהווה,ומן-הסתם תגרום לצופה להזדהות עמה.
ועימות חזיתי אפילו לא מתקרב להגדרה הקטנטנה שלי .
אתם מורשים שלא לעשות בה שימוש כלל,או אפילו להתעלם ממנה(כבר התרגלתי,הרי).
לא להעלב
את הקטגוריה 'דרמה עתידנית' אפשר לקחת כסאב-קטגוריה של 'מדע בדיוני', כמו שקומדיית מד"ב אפשרית, אפשרית גם דרמת מד"ב
דווקא עם ''עימות חזיתי''
אין בעייה:
"סרט שלא רוצה שיקטלגו אותו כסרט מד"ב כדי למנוע דעות קדומות, ולכן מסתיר את האלמנטים המד"ביים טוב טוב מתחת לשמיכה, ובזה נהיה עוד פחות אמין ממה שהוא היה במקור".
אמנם שם קצת ארוך לז'אנר, אבל מתאר אותו במדויק.
ועכשיו ה-DVD
בסוף השבוע האחרון לקחתי מהספריה את גרסת ה-DVD. היא מורכבת משני דיסקים – אחד מכיל את הסרט (עם אופציה לשמוע הערות של הצוות היפאני או האמריקאי שעבד עליו). הדיסק השני מכיל את כל הפיצ'יפקעס -סרטים תיעודי ארוך, ועוד כמה סרטונים קצרצרים (עיצוב דמויות, עיצוב רכבים, פיספוסים וכיוצא בכאלה).
הערה טכנית חשובה לפני שאני ניגש לדון בתכנים: לדיסק (המקודד לאיזור 1) הראשון היתה בעיה מסויימת לרוץ על הנגן הרב-איזורי שלי (הוא הקרין לי שיקופית אשר בישרה בנימוס כי עלי לרכוש דיסקים המיועדים לאיזור בו אני גר). הצלחתי להתגבר על הבעיה הזו, אבל זה מטרד.
במסגרת הצפייה בדיסק צפיתי בסרט בלוויית ההערות של הצוות היפאני (רציתי גם לצפות באלה של הצוות האמריקאי, ובהערות של גולדנטל על הפסקול, אך מפאת חוסר זמן זה לא התאפשר). בגדול התאכזבתי – יותר מדי שימוש במונחים טכניים, ויותר מדי צחוקים ושיגועים.
התוספות על הדיסק השני מעניינות יותר. ישנה סצינת פתיחה חלופית לא ממש גמורה (ובצדק החליטו לא להשתמש בה – היא הרבה פחות טובה ממה שהיה בסרט עצמו), סרטון בשם "החלום של אקי" (הרחבה לכמה סצינות שאנחנו רואים בסרט עצמו) – חביב, אך גם ארוך יתר על המידה וקצת מתיש, פרופילים של דמויות (עשוי טוב, כדאי) סקיצות לרכבים בסרט (עשוי פחות טוב, לא מספק), פיספוסים (חוש ההומור של יוצרי הסרט מאשר את החשד שהיה לי עליהם בזמן הצפייה: הם לא מרבים לצאת מהבית), וחדר עריכה בו אפשר להרכיב מחדש את סצינת הועידה בסרט (רעיון נחמד, ביצוע צולע למדי).
אבל היהלום האמיתי על הדיסק הוא הראיונות. ישנו סרט תיעודי באורך של כחצי שעה שישנה אפשרות לגשת ממנו לסרטים תיעודיים קצרצרים אחרים במהלכו. מעניין, רוב הזמן. חוץ מהן, פזורים על הדיסק גם ראיונות קצרים עם אנשי צוות שונים, שהמרתק בינם הוא האנימטור שהיה אחראי על דמותה של אקי – האיש בנה לעצמו סופרמרקט דיגיטלי מרהיב אם מאות ניואנסים לדמות (קליק על אייקון אחד – אקי מרימה גבה. קליק על אייקון אחר אקי מעפעפת. איפה האייקון שבו השתמשו לצילום ההוא במגזין?). חיסרון מהותי: הירנובו סקגוצ'י, במאי הסרט, מקבל מעט מאוד זמן מסך בראיונות האלה, וחבל, כי עושה רושם שהיו לו כמה דברים מעניינים לומר.
ובכל זאת, לאור כל ההשקעה העצומה בדיסק, ובהכנת הסרט כמו שהיא עולה ממנו, הסרט עצמו יוצא רע עוד יותר ממה שהוא נראה קודם. "מה", חשבתי לעצמי, "כל כך הרבה עבודה – וזה מה שגמרו איתו?". כמו הסרט עצמו, גם הדיסק מבטיח יותר ממה שהוא מקיים.
סוף סוף ראיתי גם את זה
(תגובות מהירות יש לי, אה?)
קודם כל, סרט כיפי. אנימציה מרהיבת עין, אקשן מצוין, הפסקול אכן יופי (אם כי נוטה לדרמטיזציית יתר), והתנועה הכי משכנעת שראיתי אי פעם בסרט תלת-מימד. אפילו העלילה סבירה, עם לא יותר מדי נקודות בלתי אפשריות לסיספונד, והשילוב של רעיונות ניו-אייג'יים נראה כמעט הגיוני ולא גורם לדחף עז מדי להקיא.
א-ב-ל – הסרט הזה זכה אצלי לתואר "הסרט המפוקשש ביותר של העשור". הוא היה יכול להיות טוב. אתה יושב מול הסרט וממש רואה בעיניים שלך איך הוא היה יכול להיות טוב, ועבר בערך שני מילימטר מלהיות טוב.
בתור התחלה, כרגיל אצל היפנים (סליחה על הגזענות), כל מה שאמור להיות אנושי מפושל בגדול. אני לא יודעת אם זה בגלל ששפת הגוף של יפנים שונה משפת הגוף של מערביים, וזה יוצר ניתוק רגשי מהדמויות (אני לא חושבת שמדובר במגבלות האנימציה, כי כבר ראיתי סרטים באנימציה הרבה פחות משוכללת שמגבלות שפת הגוף לא יצרו כזה ניתוק), או שיכול להיות שיוצרי הסרט סתם פספסו ביצירת שפת הגוף (אם כי לדעתי זה לא רק חסרון של שפת הגוף, אלא דווקא של התסריט והדיבוב), אבל הדמויות פלקאטיות וחסרות עומק במידה מזעזעת. הגנרל ה"רע", שהיה יכול להיות דמות דרמטית עם קונפליקטים מעניינים מכאן ועד הודעה חדשה, ממשיך לעורר שנאה ודחייה גם כשהוא משתפך בכל הנימוקים שאמורים לשכנע אותך שהוא בעצם דמות עמוקה ומתייסרת. אני מסכימה שהדיבוב נורא. ממש רע.
והסוף? זה סוף שהיה ראוי לחתוך למישהו את האצבעות בגללו, בתור מינימום.
אוקיי, אקי נושאת בה את חמשת האלמנטים… אופס, את שמונה הרוחות. אם האפשרות שלה להקרין את צורת הקרן או השד יודע מה באמצעות שדה המגן של תא המחקר שלה הלכה, היא תעביר אותה לגאיה הזרה ישירות. בסדר, עד כאן מקובל עלי. ועכשיו לשאלת שישים וארבעה אלף הדולר: למה לעזאזל היא צריכה להעביר אותו דרך הגיבור-דה-מי-קולו הזה, ולא בעצמה (והיא, רבותי, היתה שורדת בחיים, כי הימצאות שמונה הרוחות האלה בגופה כבר שמרה עליה מפגיעת הנוכחות הפנטומית בתוך גופה – ואפילו אם לא, זה באמת קורבן קטן למישהי כל כך אידיאליסטית), כששום דבר מההגיון של העלילה קודם לא רמז בכל צורה שהיא שאפשר להזרים את הקרן הזו דרך אדם אחר??? רק בשביל להשיג את הדרמטיזציה הזולה (והגרועה, והלא משכנעת) של "אל תלך ממני (הו)"?
סוף
פעה על הסוף הזה, ופעה על מי שעשה אותו. כמעט התפתיתי להעיף קליפות של גרעינים על המסך מרוב אכזבה. רק העובדה שאני הייתי צריכה לנקות אותן אחר כך בעצמי מנעה ממני את זה.
כמו שהגדיר את זה בן זוגי לצפייה – "אנימה של שנות האלפיים". אנימציה בועטת-בתחת, עלילה מרתקת וסבוכה מאד מבחינה פוליטית, ואפס הזדהות אנושית.
זהו, שלי זה לא היה קל
לסיספונד. כשאתה רואה סרט מדע בדיוני, פורשים לפניך איזושהי מציאות, ואומרים לך שהמציאות הזו עובדת באמצעות חוקים אלה ואלה, שהם לא בהכרח מוגדרים מילולית, אבל בהחלט משתמעים מדברים שונים שמתרחשים בסרט. לי הסוף הזה צרם מאד, כי הוא ממש לא התאים לכל מה שהיה קודם (קודם היא צריכה להתחבר למערכת השדה של רכב המחקר שלה באמצעות טכנולוגיה מסובכת, ועכשיו פתאום מספיק להחזיק ידיים?)
ובהחלט הפריע לי שהיא שלחה את אהוב ליבה אל מותו במקום לנסות לבצע את השליחות בעצמה. ברצינות נראה לך שמישהי אמיצה ואידיאליסטית כמו שכל הזמן ציירו לנו את האקי הזו, ברגע האחרון תגיד "אוי, זו לא עבודה לאשה קטנה וענוגה כמוני, אני רוצה לחיות, הבה נשלח את הגבר אל מותו"? זה בהחלט נראה כמו סצינה שנבנתה כולה כדי להביא לקתרזיס ה"אל תמות לי, הו" המיוחל, ובצורה די מלאכותית.
הייתי מקבלת את זה,
רק שהסרט הזה הוא לא באמת ניו-אייג'י. גאיה בסיפור הזה היא לא "הבה נשלב ידיים ונתחבר לרוח האדמה" כי אם מושג מדעי, שמשתלב בתאוריה שבנה מדען. נכון, זו תאוריה שמשתמשת במונחים שמקורם במיתולוגיה, אבל מי שיבדוק לעומק את התאוריות המדעיות בנות ימינו, יראה שזה בדיוק המצב גם כאן – גם בתאוריות המדעיות המודרניות נעשה שימוש במונחים רבים שנשאבו מהמיתולוגיה.
אגב, רק לי כל הקונספט הזכיר את הגישה של אורסון סקוט קארד בסדרת אנדר? (אתם יודעים, עם האיואות של הדברים החיים, והרשת הפילוטית של כל כוכב לכת שמאחדת את המיתרים של כל היצורים החיים בו, וכאלה…)
טוב, אחשלי הביא את הוידיאו...
ומה אני אגיד לכם- בווידיאו, הסרט באמת נראה כמו אנימציה ממוחשבת. הוא נראה כל כך גרוע (וראיתי בסה"כ חמש דקות ממנו, בדגימות), שיש שתי אפשרויות. או שעל המסך הגדול לא שמתי לב, או שההעברה לווידיאו באמת הצליחה להרוס אותו (יש לי הרגשה שהם פקששו בסנכרון של הקול). מוזר.
לא הבנתי מה הקשר.
אז ניתן למצוא הקבלות עלילתיות (קלושות – תבנית העלילה שנתת מתאימה פחות או יותר לכל סרט הרפתקאות הוליוודי) בין המשחקים. אז מה? כל עוד אין דמות משותפת בינהם או קשר עלילתי, אי אפשר להגיד שהם המשכים אחד של השני. המשחקים אולי מתרחשים לפחות באותו עולם עקבי, אבל עד כמה שהבנתי בתור אחד שלא שיחק בהם, הסרט אפילו לא מתרחש באותו העולם (כלומר, המשחקים לא מתרחשים בעולם שבו ה"ספיריט"ים השתלטו על כדור הארץ). אז איזה המשכיות יכולה להיות פה? אין קשר בין המשחקים והסרט, והעובדה הזאת לא צריכה להפחית מכבודם של אף אחד מהם.
אממממ
מכיוון שלא שיחקת במשחקים, יהיה קשה להסביר. בתגובה ניסיתי להעביר אלמנטים מהמשחקים, והעובדה שהם יצאו הוליוודיים לא אומרת שככה הם מועברים במשחקים. כשאתה משחק במשחקים, אין לך שום ספק שהם קשורים, הם פשוט פ"פ. הקשר בין המשחקים והסרט פשוט קיים, יכול להיות בגלל סגנון מסויים, ויכול להיות שסתם כי ככה. אני חייב להגיד שאם לא הייתי יודע שקוראים לסרט פ"פ, אני לא בטוח שלא הייתי יוצא ואומר "הי, גנבו עלילה מפ"פ 7!" ולא חושב שזה באמת פ"פ, יכול להיות בגלל שהוא לא יעבור את המבחן של להיות משחק בסדרה.
עוד משהו. ישנם כמה הסברים על הקשרים בין הדמויות במשחקים וכו', שבדרך כלל קשורים במישורים מקבילים או יקום פ"פ, שמכיל בתוכו כל מני כללים יצורים וכו' שמיחדים אותם.
אני מניח שאפשר לקשר בין המשחקים כמו לזהות סגנון של במאי טוב בין הסרטים שלו (כמו ברטון), רק שזה יותר מזה כי יש הרבה קשרים עלילתיים (וכמובן העובדה שכל אחד מהם שיוצא מפתיע מחדש כמה גאונים יכולים יוצרי משחקים להיות).
לא הבנתי מה הקשר.
המשחקים *לא* מתרחשים באותו עולם עקבי. לכל משחק עולם נפרד וייחודי.
כמובן שיש דמיון מסוים, אבל אין שום קשר עלילתי בין משחק למשחק.
אז בוודאי ובוודאי שזאת לא סדרה.
אז בוודאי ובוודאי שזאת לא סדרה.
למה לא?
אולי זו לא סדרה קונבנציונלית, אבל זו בהחלט סדרה. כשאתה משחק במשחק פ"פ, כפי שאמרו למעלה, אתה יודע שאתה משחק במשחק פ"פ.
העיצוב, הדמיון בעלילה, הנושאים, המוזיקה, המפלצות, הקסמים, הקרבות, וכו – הכל דומה.
ודווקא בגלל חוסר העקביות בעלילה זו סדרה כל כך טובה ומצליחה. זה נותן לסדרה להתפתח בלי להיות מקובעת לאותו עולם ודמויות (וככה ההמשכון לא יכול להיות גרוע רק בגלל שהוא המשכון…).
בקיצור
פ"פ זה כמו פ"מ: אי אפשר להגדיר בדיוק למה זה, אבל תאמין לנו, זה זה.
פ''מ?
פוסט מודרניזם.
זו השוואה לא הוגנת.