דו"ח קופות שבורות – 25.11.2007

בזמן שאנחנו חוגגים את אמצע התקופה הארוכה מדי שבין סוכות לחנוכה, האמריקאים חגגו את חג ההודיה, המכונה "כריסטמס 2: הפריקוול". בכך נכנסנו רשמית ל"עונת החגים" האמריקאית, זמן למפגשים עם המשפחה, קניות, פיוס, אהבה וקניות. כמו כן, זאת תקופה טובה לסרטים, בעיקר מהסוג לכל המשפחה. מתקפה אחת מגיעה בחג ההודיה, בסוף נובמבר, אחר כך תקופה קצרה של שקט, ואחריה עלייה איטית לקראת המתקפה החוזרת, הגדולה, בין כריסטמס לשנה החדשה. אבל למה למהר? פרה פרה. השבוע נחגג, כאמור, חג ההודיה; הדבר האריך את סוף השבוע לכדי חמישה ימים, וקבוצה גדולה למדי של סרטים יצאו לאקרנים כבר ביום רביעי. רובם גם הצליחו באופן נאה, ולראשונה מזה זמן רב, סוף השבוע הניב הכנסות גדולות יותר משל הסופ"ש המקביל בשנה שעברה.

המרוויח הגדול ביותר של סוף השבוע היה 'מכושפת', הסרט החדש והמתוחכם של דיסני. ההגיון שמאחורי הסרט הזה הולך ככה: סרטי דיסני, על נסיכות שמתחתנות בסוף עם נסיכים, הם מאוד פופולריים – היום, פעם, וכנראה לנצח – בקרב ילדות בנות עשר. מצד שני, 'שרק' ואחיו עושים בוחטות עצומות מפארודיות על הסרטים האלה בדיוק. אז איך עושים סרט-דיסני שהוא גם פארודיה על סרט-דיסני? התשובה המובנת מאליה: פוסט מודרניזם! גם פארודיה, וגם הדבר עצמו! ב'מכושפת', נסיכה מצוירת ומזמרת שהיא שילוב של שלגיה, היפהפיה הנרדמת, סינדרלה וכל היתר, מתכוננת לחתונתה עם הנסיך המאושר, אלא שאז היא נזרקת אל העולם האמיתי, שהוא קצת פחות צבעוני ועליז (אבל רק קצת, כי בכל זאת זה סרט של דיסני). נכון שפארודיות על אגדות כבר הפכו לקלישאה כמעט כמו האגדות עצמן, אבל 'מכושפת' חינני מספיק בשביל שכמה אנשים שהם לא ילדות בנות עשר יוכלו ליהנות ממנו. רובם הגדול של המבקרים אהבו את הסרט. את הנסיכה הצייצנית בגרסה הלא מצוירת שלה מגלמת איימי אדאמס, שחקנית חצי אלמונית שאמנם היתה מועמדת לאוסקר בשנה שעברה על 'ג'ונבאג', אבל מי לכל הרוחות ראה את 'ג'ונבאג'? הסרט הזה, מבטיחים המבקרים, יהפוך אותה לכוכבת. כולם מתים עליה. חוץ ממנה משתתפים גם סוזן סרנדון בתפקיד המכשפה הרעה, ג'יימס מרסדן (סייקלוופס) בתפקיד הנסיך הטוב, ופטריק דמפסי בתפקיד נציג המציאות.

הסרט השיג את הפתיחה הטובה ביותר לסרט לכל המשפחה מאז הקיץ, ואחת הטובות ביותר אי פעם לחג ההודיה: 50 מיליון דולר לאורך חמשת ימי החג, 35 מתוכם במשך סוף השבוע (שישי עד ראשון).

לכולם היה ברור ש'מכושפת' יתפוס את המקום הראשון, השאלה היתה רק עם איזה סכום; לעומת זאת, הסרט שבמקום השני הוא זה שהפתיע. ואולי בעצם לא כל כך. זאת אותה הפתעה שחוזרת שוב ושוב ושוב: "סרטי שחורים", שמופקים בתקציב קטן ומופצים במספר קטן יחסית של קולנועים, מצליחים מעבר למשוער. 'This Christmas' הוא סרט כזה בדיוק. זאת דרמה-קומית משפחתית מרובת משתתפים, שעוסקת, כמובן, במפגש משפחתי לקראת כריסטמס; הקאסט מלא בשחקנים שלא שמעתי עליהם, כשהשמות המוכרים ביותר (וגם זה בקושי) הם מקי פייפר ורג'ינה קינג. ובניגוד למרבית הסרטים מהז'אנר, הסרט אפילו קיבל ביקורות סבירות. הסרט הוקרן ב-1800 בתי קולנוע, והכניס 18.6 מיליון דולר בסופ"ש (27 מיליון בחמישה ימים), מה שמעניק לו את ממוצע ההכנסות לאולם הגבוה ביותר בעשיריה.

'ביוולף' הרב ממדי נחת במקום השלישי השבוע, עם 16 מיליון דולר, ירידה של 41% מסוף השבוע שעבר, ובוודאי היה מאבד יותר אלמלא עניין התלת ממד היה ממשיך לצבור עניין ובאזז. הכנסותיו בעשרת הימים הראשונים להקרנתו היו 56 מיליון דולר, קצת צנוע מדי עבור סרט בתקציב של 150 מיליון.

למקום הרביעי, עם 13 מיליון דולר (או 21 לחמישה ימים) ובאמת שזה יותר מדי, נמצא 'היטמן'. זה סרט המבוסס על משחק מחשב, והוא גרוע. כמה פאקינג מפתיע. כמעט מאז יציאת הראשון בסדרת המשחקים על המחסל הקרח 47, זה עם הברקוד על העורף, נפוצו פעם בכמה חודשים שמועות על כך שוין דיזל עומד לגלם אותו בסרט. ולמה לא? וין דיזל נראה מושלם לתפקיד, ואין לו הרבה דברים טובים יותר לעשות בימים אלה, לפחות לא עד 'איזה מין אומנת 2'. בסופו של דבר הסרט אכן יצא, ווין דיזל מעורב בו – כמפיק בפועל. את תפקיד 47 קיבל שחקן בשם טימותי אוליפנט (ויש להבהיר שבניגוד למרבית האוליפנטים הוא לא בגובה עשרים מטר ולא משמש להעברת מטען של אורקים) – אחד השחקנים הכי לא מתאימים שיכולים להיות לתפקיד. המבקרים שחטו את הסרט כאיש אחד.

אם ממשיכים במורד הטבלה מוצאים את 'כוורת בסרט' ו'פרד קלאוס', שבזכות החג ספגו ירידות קטנות מאוד; 'כוורת בסרט' אפילו עבר את 100 מיליון הדולר בהכנסות כוללות. הסרט מגיע לאקרנים בארץ השבוע, אחרי סיבוב הפרומו שעשה בארץ ג'רי סיינפלד, במהלכו הוא השתתף ב-17 מסיבות עיתונאים, ביקר ב-13 אתרים ישראליים מפורסמים ופגש 62 אישי ציבור בתוך 24 שעות, או לפחות כך נדמה. לא הצלחתי להבין למה בדיוק ג'רי סיינפלד נפגש עם אהוד אולמרט. מי מהם מעריץ של מי? מי מהם הפיק תועלת מהפגישה הזאת? למי משניהם יש יותר מדי זמן פנוי?

אנחנו כבר במקום השביעי, ורק עכשיו הגענו לחלק של הטבלה שבו נמצאים הסרטים שהכניסו פחות מ-10 מיליון דולר השבוע (ולא הרבה פחות), מה שמראה כמה שהשבוע היה מוצלח. כאן נמצא 'August Rush', שיוצא אצלנו השבוע תחת השם 'ריקוד לאור ירח'. זה סרט שיש בו הכל: אוהבים צעירים שנפרדו בעל כרחם, ילד קטן ועגול עיניים שמחפש את הוריו, מוזיקה מחממת לב, רובין וויליאמס, ויותר שמאלץ מתקתק מחנות שלמה של בובות של חיות וכריות בצורת לב. פרדי היימור, ילד הפלא העסוק-מדי התורן של הוליווד ('צ'רלי בממלכת השוקולד', 'למצוא את ארץ לעולם לא', 'ארתור והמינימונים') הוא האסופי הכשרוני שכמה אל הוריו, אותם מעולם לא פגש – קרי ראסל וג'ונתן רייס-מאיירס. ברצינות, הסרט הזה דביק יותר מסופר-גלו מרוכז והמתיקות בו היתה יכולה לגרום סוכרת לפיל ממוצע, ובכל זאת הוא הכניס 9.4 מיליון דולר בסופ"ש באמריקה, כי היי, זאת העונה.

האכזבה הקופתית היחידה של השבוע נמצאת במקום התשיעי: 'The Mist', סרטו של פרנק דרבונט על פי סיפורו של סטיבן קינג. עד היום, הצירוף "סרטו של פרנק דרבונט על פי סיפורו של סטיבן קינג" תיאר נכונה שני סרטים – אחד מהם 'חומות של תקווה', אחד הסרטים האהובים אי פעם, והשני, 'גרין מייל', סרט מכובד בפני עצמו ומועמד לאוסקר. אז ברור למה הצירוף הזה עורר סקרנות גם הפעם. השוני הוא שהפעם מדובר בסרט אימה: קבוצה קטנה של תושבי עיירה מתבצרת בסופרמרקט, כשסביבם ערפל לא טבעי המסתיר בתוכו יצורים מפלצתיים כלשהם. קשה למצוא קונצנזוס בתגובות לסרט – יש מבקרים שמכנים אותו אחד הסרטים המפחידים שנוצרו, ואחרים שקוראים לו זבלון מיותר. בכל מקרה, עם המעמד שמתלווה לשמות שמאחורי הקלעים אפשר היה לחשוב שזה יהיה אחד מסרטי האימה הבולטים של השנה, אבל משום מה הוא התמסמס קופתית, והכניס רק 9 מיליון דולר. ומה שעוד יותר גרוע, עדיין אין לו תאריך הפצה בארץ, ולא ברור אם הוא בכלל יגיע לכאן אי פעם.

לכל ת'נקסגיבינג יש מוצאי ת'נקסגיבינג, והשבוע שאחרי ת'נקסגיבינג הוא בדרך כלל שבוע חלש. רק סרט אחד חדש ייצא בשבוע הבא – 'Awake' עם היידן כריסטנסן וג'סיקה אלבה.


הרשימה המלאה: המספרים מייצגים את הכנסותיו של הסרט במהלך שלושת ימי סוף השבוע (שישי-ראשון) בארה"ב, במיליוני דולרים. המספרים בסוגריים מייצגים את הכנסותיו הכוללות של הסרט עד היום, במיליוני דולרים.

1. Enchanted – 35.3 (50.0)
2. This Christmas – 18.6 (27.1)
3. Beowulf – 16.2 (56.4)
4. Hitman – 13.0 (21.0)
5. Bee Movie – 12.0 (112.1)
6. Fred Claus – 10.7 (53.1)
7. August Rush – 9.4 (13.3)
8. American Gangster – 9.2 (115.8)
9. The Mist – 9.1 (13.0)
10. No Country for Old Men – 8.1 (16.6)