כמו תמיד, אזהרה: הביקורת המתגלגלת מכילה ספוילרים (בהתאם לכל פרק, לא לכל הסדרה). נקודות השוואה עם המשחק המקורי ייעשו רק ביחס לנקודת הזמן במשחק שהפרק מושא הביקורת מכסה. בתגובות, אנא הקפידו לסמן ספוילרים ולציין לאיזה פרק הם מתייחסים, ולהקפיד כפליים עם ספוילרים מהמשחק שהם מאוחרים לפרק שעליו אתם כותבים. ועכשיו, רם.
פרק 1 | "כשאתם אבודים בחשכה"
"וואו, זו יכולה להיות סדרה נהדרת ב-HBO" הוא משפט שאני כמעט משוכנע שחשבתי בעת ששיחקתי לראשונה ב-The Last of Us, משחק הוידאו עטור השבחים מבית סוני ושאותו כתב וביים הישראלי (לשעבר) ניל דרוקמן. אמנם משחקי וידאו בעלי אופי "סינמטי" היו קיימים עוד קודם לכן אך TLOU הציב סטנדרט חדש. על כן אתם יכולים, קרוב לוודאי, להבין מדוע כל-כך מתבקש החיבור הזה בין משחק וידאו שמצטיין בכל הקשור לבימוי, כתיבה, משחק ועיצוב – ובין רשת שידור שמצטיינת בכל הקשור לבימוי, כתיבה, משחק ועיצוב. במובנים מסוימים, The Last of Us (להלן: "האחרונים מבינינו") נולדה להיות ב-HBO.
עכשיו, האם אני אחד המעצבנים האלה שיזכירו בכל הזדמנות שהם שיחקו במשחק? ברור שלא. שיחקתי בו פעמיים כך שאני אהיה אפילו יותר מעצבן. ובכל זאת, אשתדל לשים בצד את האהבה שלי למשחק ולדמויות כדי לנסות ולבחון האם הסדרה כן עומדת בפני עצמה (דגש על המילה "אשתדל").
את ההחלטה החכמה הראשונה בעיבוד עתיר התקציב של HBO אנו רואים כבר בפריים הראשון, באותו ריאיון באולפן טלוויזיה שפתח את הפרק ושנועד, נגיד את האמת, לומר לנו הצופים דבר אחד ויחיד: שזו לא סדרת זומבים. שמעתם? לא. זומבים! מה פתאום זומבים! אנחנו ב-HBO. את הזומבים תשאירו לרשתות נחותות. כאן זה רק פטריות-קטלניות-שמשתלטות-על-המוח! וכך, בניגוד להסבר הדי מעפן במקור שכלל מונטאז' של קטעי חדשות וגזרי עיתונות (מונטאז' שלא הקשבנו לו בכלל כי בדיוק ניסינו לעכל את המוות של שרה) הפעם מבינים במה מדובר החל מהסצנה הראשונה.
מודה, לרגעים אחדים הייתי מתוסכל מהשינוי. הרי לא עדיף להיכנס לנעליים של שרה ולהיות, ממש כמוה, מבולבלים מהכאוס שסביב? אולם ככל שהפרק המשיך האדרנלין סביב חיי שרה גבר בגלל הידיעה שהיא חרק קטן וחסר משמעות בתוך מה שאנחנו, הצופים, יודעים שהוא גדול בהרבה ממנה ומאביה. התכווצתי כאשר ראיתי אותם חושבים לאיזה כיוון לברוח ותוהים בקול מחשבות סרק אודות המגיפה ("אומרים שזה בגלל סמים", "אומרים שזה הדביק רק אנשים מהעיר") – הרי כל דבר שהם יעשו לא יעזור. העולם כפי שאותו הכירו אבוד.
ואז התכווצתי פעם נוספת כשנזכרתי כי דיבורים ומחשבות שכאלה היו גם לי, ולרבים מכם, עד לאחרונה. הרי העולם ניסה להרוג אותנו לא מזמן וייתכן שבתנאים מעט שונים הוא היה מצליח. וזה היופי המחריד של הפרק: הוא גרם לנו לחוש תחושת עליונות על ג'ואל ושרה האבודים והמבולבלים, ובו זמנית הביא תחושה שהאבדון גם מעבר לכתף שלנו. הרי אנחנו, בתנאים אחרים, היינו יכולים להיות הם.
במהלך הצפייה ניכר שהפרק הראשון הוא למעשה שני פרקים שנערכו יחדיו (וזה לא ניחוש, זה נאמר בפודקאסט) מה שמסביר מדוע לעונה הזו צפוי מספר מוזר של 9 פרקים. סביר להניח שהיינו אמורים לבלות עם שרה פרק שלם עד הרצח שלה בידי חייל אך לבלות שעה שלמה במחיצתהּ של דמות שלא נראה יותר בהמשך, רק כדי שנהיה עצובים ממותה אפילו יותר מאשר במשחק (שנפתח רק ברגע בו ג'ואל חזר מאוחר מהעבודה) זה לא פתרון שהיה מיטיב עם הסדרה או עם הצופים; מוות של נערה צעירה הוא טראגי לא חשוב מספר הדקות שהכרנו אותה.
עם זאת לטעמי היה מקום, ממש כמו במשחק (אין, אני מצטיין בקטע הזה של בידול!) להמתין עם קליפ הפתיחה – הנהדר, יש לציין – עד לרגע בו שרה מתה, ולא רק כי אני אוהב קרדיטים שמגיעים מאוחר (טוב, גם קצת בגלל זה) אלא כדי שנבין שמה שראינו עד עכשיו היה הפרולוג, טעימה, ולמעשה הסיפור האמיתי מתחיל 20 שנה קדימה. ומה יש לנו 20 שנה קדימה? עוד ילדים שנהרגים על-ידי בני אדם, זה מה.
אני מבין שהסדרה רוצה להדגיש שגם שני עשורים לתוך האפוקליפסה העולם עדיין עמוק בחרא, אבל להרוג ילד שעבר כברת דרך כדי להגיע למקום מבטחים, ואז לשרוף את הגופה שלו (ועוד שתי סצנות לאחר מה שקרה עם שרה) זו לא אקספוזיציה טובה אלא אכזריות לשם האכזריות, מהסוג שרואים בסדרות כמו "סיפורה של שפחה". והרי ממילא ג'ואל גר כעת בבוסטון, זה נוראי מספיק גם לא במסגרת אפוקליפסה.
מהנקודה הזו הסדרה בעיקר מניחה את הקלפים על השולחן: ג'ואל הוא כעת מבריח מוכשר ואיש שיחה מרתק כמו שזיף (אלא אם תדברו איתו עם קונסטרוקציה של בניינים) ואלי היא יתומה מסתורית שמשום מה הפטרייה לא משפיעה עליה – וצריך כעת להעביר אותה הרחק הרחק מבוסטון. הפרק הראשון מסתיים כשאנחנו יודעים מי נגד מי, מה הסיכונים ומה היעד, ומדובר בסוג הפרקים שמותירים חשק לעוד: עבור חדשים כי מדובר בסיפור מוצלח (תעיד על כך אשתי שלא שיחקה במשחק) ועבור הוותיקים בגלל אותה הסיבה בדיוק, וגם בגלל השינויים מהמקור שאותם לא אפרט כי אין לי מושג אם זה יחזור אלי בהמשך העונה כמו בומרנג שעליו כתוב "חה, זה בעצם ספוילר!".
בינתיים אני יכול לסמן את "האחרונים מבינינו" כהצלחה. מדובר (לעת עתה) בעיבוד מוצלח שהרחיב רבות על המקור אבל גם, ואני מודה שהופתעתי בנקודה הזו – שכפל ממנו רגעים שלמים. ואני לא מתכוון רק לדיאלוגים ולעלילה אלא גם לדברים זניחים כמו סט בר חלוף שנמצא על המסך לשניות ספורות, ושנבנה כך שייראה אחד לאחד כמו בפלייסטיישן, ועד תיק הגב של ג'ואל והפיצ'יפקס שמסביב. ניכר שיוצרי הסדרה קרייג מאזין ("צ'רנוביל") וניל דרוקמן השקיעו רבות "לייבא" את האווירה הנוסטלגית והמוכרת עד לרמה שחשתי צורך להרים ג'ויסטיק ולתפוס שליטה על הדמויות בעצמי.
ואם כבר הדמויות, פדרו פסקל נהדר. ג'ואל הוא דמות מהסוג שפסקל לא גילם בעבר: הוא יותר קשוח, מחוספס ועם בורג משוחרר (ואיך אפשר שלא יהיה לו אחרי מה שעבר?) ואין שמח ממני שפסקל נבחר לגלם אותו. והאמת שהייתה זו בלה רמזי שהדאיגה אותי לפני הצפייה, משום שאף דמות שרמזי גילמה עד כה לא הותירה בי הרושם שהיא מסוגלת להיכנס לנעליה של צעירה בעלת ניואנסים עדינים כדוגמת אלי. הו בוי, אני שמח להיווכח שטעיתי כי רמזי גונבת את אור הזרקורים; אלי היא חוצפנית, מצחיקה ועם ג'ורה ענקית אך גם מבולבלת ואבודה, ורמזי מעבירה בהצלחה ובחן את האלמנטים שהפכו את אלי לאהובה כל-כך. אני לא יודע מה מצפה לנו במורד הדרך של העונה הזו אולם בגזרת השחקנים יש לי דאגה אחת פחות.
"האחרונים מבינינו" התחילה טוב, נהדר אפילו, על אף שלדעתי היא לחצה חזק מדי על דוושת הטרגדיות. הפרק הראשון כתוב היטב, מבוים לעילא ואין בו מריחת זמן (אם כי טיפה מוזר לי לראות את ג'ואל פותח דלתות ולא מת 20 פעם ברצף כי אין מספיק תחמושת) וצופים חדשים שלא הכירו את המשחק יכולים סוף סוף להבין על מה הביג דיל. "האחרונים מבינינו" נולדה להיות ב-HBO ואחרי הצפייה בפרק התחזקתי בדעתי שהיא אף נועדה לפרוח שם.
פרק 2 | "נגועים"
הפרק השני של "האחרונים מבינינו" הפך אותי לנוסטלגי – לא למשחק אם כי ל-"צ'רנוביל", הסדרה הקודמת שיצר קרייג מאזין עבור HBO. ואיך אפשר שלא? מדענית במדינה שאנו לא חושבים עליה ביומיום נלקחת במפתיע למתקן ממשלתי על-מנת לחוות דעתה על מה שנראה כמו אסון ביולוגי. זה, חבר'ה, "צ'רנוביל" אחד-לאחד. החל באותם רגעי שקט (הנסיעות הארוכות, ההליכות במסדרון) שמגבירים את החרדה והבלבול, וכלה בהסברים המדעיים – הסברים שעל הנייר לא אומרים לנו הצופים דבר (אלא אם יש לכם פטריות קורדיספס בבית – ואם כן אז בבקשה תשרפו את הבית ואז את עצמכם) אולם הבעות הפנים של אותה מדענית וקציני הצבא מספרות את כל הסיפור.
וזו האימה האמיתית של הפרק, יותר מאשר אותם לא-זומבים שיגיעו בהמשכו; ההיתכנות שמשהו כזה עלול לקרות אצלנו גרמה לשרירי הבטן שלי להתכווץ. יותר מכך, אותו פתיח קר אישר תיאוריה (בת שבוע שלם!) לפיה ההימנעות של ג'ואל ושרה ממוצרי קמח היא שמנעה מהם להפוך ליצורים שהולכים כאילו דרסה אותם מטרונית ומדברים בשפת הק'; בג'קרטה מפעל הקמח הגדול בעולם, מפעל שכנראה אחראי לפנקייקים שג'ואל ושרה לא אכלו בארוחת הבוקר, לביסקוויט שג'ואל סירב לקחת מהשכנים בגלל דיאטת אטקינס, לעוגה ששרה סירבה לה בעדינות אצל השכנה אחר הצהריים ולעוגה שג'ואל שכח לקנות ליומולדת שלו עצמו בערב.
בכך הסדרה העניקה למגיפה סיפור מקור ומאפיינים ייחודיים (כמו תודעה קולקטיבית) אך נשאלת כעת השאלה הבאה: האם כל בני האדם ששרדו את ההתפרצות הראשונית הם אנשים שלא אכלו מוצרי קמח באותו יום? כי אם זה אכן המצב אז אמנם האנושות חוותה אפוקליפסה, אבל היי לפחות זו אפוקליפסה בריאה. כל הכבוד ל-"האחרונים מבינינו" שמעודדת תזונה נכונה, ואני מחכה בקוצר רוח לסדרה בה זומבים הורגים רק אנשים שאכלו מזון עם אחוז נתרן גבוה ושומן רווי.
בהווה, ג'ואל וטס מבינים שהסחורה שהם צריכים להעביר, בת 14 עם ג'ורה של נתן זהבי, היא אולי המפתח שיציל את האנושות ויפיג את החשש מפני עוגות קמח. בלי הרבה ברירות, השניים מובילים את הנערה בדרכים אשר גם בלי להכיר את המקור, אפשר לנחש שנלקחו היישר ממשחק וידאו: במְקום פשוט להגיע מנקודה אל"ף לנקודה בי"ת, שלושתם עושים עיקוף בבניינים מסוכנים, מתגברים על מכשולים ופותחים דלתות שאין להם מושג מה יש בצד השני שלהן.
ורק באמצע הפרק הבנתי שאנחנו כמעט שעתיים לתוך העונה וטרם נתקלנו בקליקרים. ראינו אמנם בני אדם שזה עתה השתלטה עליהם פטריה, רובם נראים כמו אנשים רגילים שנהנים קצת יותר מדי בפסטיבל מידברן, אבל לא ראינו את השלב הבא באבולוציה. ובכך, בהחלטה שאני יכול להגדיר כנבונה מאוד, "האחרונים מבינינו" בנתה את המיתוס סביב המפלצות והגבירה את החשש מהלא נודע באופן מעורר השתאות ופלצות. לכן כאשר ג'ואל, טס ואלי סוף סוף פוגשים אחד (בעצם שניים) לא נשמתי; בדומה למפלצות ב-"מקום שקט", הקליקרים לא יראו אתכם אך ישעטו לעברכם אם רק תעזו לנשום דציבל אחד חזק מדי.
בעצם, גם זה לא נכון. שינוי גדול שהסדרה עשתה ביחס לסיפורי זומבים קלאסיים הוא שהקליקרים, בבסיסם, אינם אלימים. להתנגדות הם מגיבים באלימות שכמעט (רק כמעט) משתווה לחתול שלי כשצריך להכניס אותו לכלוב לפני וטרינר, אך כאשר טס הנגועה עומדת מול עדר שלם ומקבלת על עצמה את מר גורלה – הקליקרים ניגשים אליה בעדינות והופכים אותה לאחת מהם בנשיקה. נשיקה מבחילה, כן, אני ממליץ לא לאכול שום דבר כשאתם צופים בפרק – אבל היי, קיבלתי נשיקות דוחות יותר מדודות מבוגרות במשפחה.
באופן הזה "האחרונים מבינינו" מצביעה על כך שזו לא מגיפה, לפחות לא בעיניים שלהם. זו התפתחות ביולוגית, צורת חיים חדשה בכדור-הארץ אשר מנסה, באמצעים לא אלימים, להגיע לכל מקום בגלובוס. בני-האדם שמגיבים באלימות הם הטפילים האמיתיים ובהם יש לנהוג באלימות. זה רעיון מעניין לפיו הסדרה לא באמת עוסקת במאבק של בני-האדם מול אויב אימתני, אלא בנִסיון אחיזה נואש של שארית האנושות בתקווה שעוד נותרה להם.
והתקווה הזו היא אותה נערה בת 14 עם פה ג'ורה שייתכן שממנה עתיד לצאת החיסון שבתחילת הפרק נאמר שלא קיים. ועם טס מחוץ לתמונה, הסדרה נותרה כעת עם שתי דמויות קבועות: אב שכול ונרגן שאין לו באמת סיבה לחיות, ונערה שנולדה לתוך מציאות כאוטית וגורל העולם מוטל על כתפיה. "האחרונים מבינינו" ממשיכה לדחוף את הדמויות שלה לקצה ובינתיים היא עושה זאת בצורה מופלאה.
פינת השינויים מהמשחק:
כדי לא להיות מעצבן בביקורת עצמה ולטובת הסקרנים שבכל זאת רוצים לדעת כיצד כל פרק עומד ביחס למשחק, אני מתחיל פינה בה אני מתאר מה השינויים המהותיים מהמקור (ורק בהנחה שאין להם פוטנציאל לספוילר).
• הפתיח הקר בג'קרטה המצאה חדשה. במשחק נאמר בקטע חדשות אקראי נאמר שמקור המגיפה בשדה חיטה בדרום אמריקה ומעבר לכך לא נגעו בעניין. גם האופן בו הפטרייה עובדת הוא חדש: כל רעיון הכוורת והתודעה הקולקטיבית לא היה, והאמת חבל כי זה יכול היה לשפר את המשחק פלאים. מעבר לכך, אני מניח שמיותר לציין שאם במשחק עמדתי בשקט בלי לנוע, אף קליקר לא נישק אותי.
• טס (שאכן נדבקה גם במשחק) לא הקריבה עצמה בפיצוץ עדר קליקרים אלא בקרב יריות שניהלה מול סוכני פדר"ה בזמן שג'ואל ואלי ברחו. יש לכך אִזכור בפרק עצמו כאשר אלי תהתה האם מי שהרגו את חברי הגחליליות היו אנשי פדר"ה וג'ואל אומר לה שלא.
פרק 3 | "הרבה מאוד זמן"
הפרק השלישי (והארוך במיוחד, 75 דקות) של "האחרונים מבינינו" מוריד הילוך מהטירוף שליווה את הסדרה בשני הפרקים הקודמים ומתמקד במערכת יחסים שנולדה ומתה באפוקליפסה, בזוג שמצא חיים חדשים בתוך המוות – ואם לא התרגשתם כנראה שפטריית קורדיספס השתלטה עליכם.
אך לפני שאצלול למערכת היחסים של ביל ופרנק בואו נדבר על תחילת הפרק: צמרמורת עברה בגוף שלי כשג'ואל סיפר לאלי כיצד העולם הלך פייפן במחי סופ"ש אחד – כי ג'ואל לא תיאר כיצד "המתיייייים~ ווּווווווּ" התעוררו לחיים והתחילו לאכול מוחות, אלא הוא תיאר משהו אמין, אותנטי, שיכול לקרות גם לנו כאן ועכשיו, אולם זו המהירות בה הכל קרה שגרמה לי להזיע; אתם אולי מצפים בכליון עיניים לסרט של "ברבי" אבל תקשיבו, תשעים אפוקליפסות יכולות לקרות עד אז. אנחנו כלום ושום דבר בעולם הגדול הזה שמשתנה ומתפתח ולא לטובת האנושות. אנחנו אבודים. שמעתם? אבודים!
בנימה זאת: איזה חמודים ביל ופרנק, הא?
מיותר לציין שניק אופרמן מדהים. הבחור כבר יודע דבר או שניים על דמויות שוליים פרנואידיות, ולמרות זאת ביל שלו מדהים – הוא קונספירטור חובב נשק ולמרות זאת כָּמָהּ לקשר, ללא להיות לבד בעיירת ה-שכחו-אותי-בבית שהוא יצר – וכאשר פרנק מגיע הופך ביל למשהו אחר. לראשונה בחייו, כפי שהוא עצמו אמר, הוא מפחד – לא על עצמו אלא לאבד את מה שיש לו. וככל שמתקדם הפרק אנו רואים לנגד עיננו כיצד זוג ההפכים הזה רב, משלים, מזדקן, נפצע, חולה ולבסוף מת.
הפרק ממשיך את הקו שהתחיל הפרק הקודם ובו דמויות, בתוך עולם כאוטי ורווי אלימות ומוות, זוכות להחליט כיצד הן יסתלקו מהעולם הזה. אך בעוד טס עשתה מה שעשתה כדי להציל את ג'ואל ואלי, ביל ופרנק הם מבני המזל הבודדים שזוכים למות בשלווה, בגיל (יחסית) מבוגר ובתנאים שלהם – ויותר מכך, לצד האדם שהם הכי אוהבים. לעזאזל, זה משהו שגם לא בתוך האפוקליפסה מעטים זוכים לקבל.
המוות השייקספירי של ביל ופרנק היה נחוץ כדי שג'ואל יבין שגם לו יש עכשיו משהו להגן עליו – אמנם זו לא האחת שביל חשב עליה (לעולם לא נשכח אותך, טס) אך אלי, התרופה של האנושות, היא סיבה טובה דיהּ להסתכן בדרכים. במהלך הפרק ראינו כיצד השניים, לראשונה בלי אף אחד אחר בסביבה, נפתחים זה אל זו. אפשר לומר שהמסע של השניים מתחיל באמת רק עכשיו, כשהם יוצאים אל הלא נודע – היכן שבני-אדם אחרים הם הסכנה האמיתית, בני-אדם שבמחי הוראה אחת מלמעלה מסוגלים לירות במשפחות מבלי שהן עשו משהו רע.
הלנתי בפרק הראשון שהסדרה לחצה טיפה חזק מדי על דוושת הטרגדיה, וזה קרה גם הפעם בשוט המתמשך על השלד עם שמיכת התינוק – לא כי זה לא משהו שאני רוצה לראות על המסך שלי (זו סדרת אימה, אני יודע לְמה נרשמתי) אלא כי יוצרי הסדרה משתמשים במניפולציות זולות שלא מתאימות להם. משום שהסדרה מצטיינת בציור האימה במילים ולא במראות – בין אם זה מדען בתכנית אירוח שמתאר פטריה קטלנית, מדענית בג'קרטה עם פחד בעיניים שאומרת להפציץ הכל וג'ואל שמספר כיצד העולם איבד את עצמו בתוך ימים בודדים; אנחנו לא צריכים שוט ארוך על שלדים כדי שנבין שהעולם דפוק.
למרות אותם רגעים מניפולטיביים, "האחרונים מבינינו" ממשיכה להפגין מצוינות, וזאת בפרק בו ראינו, בלחץ, שני קליקרים – ואף לא אחד מהם היווה סכנה אמיתית. אני לא יודע מה צופן העתיד אבל כבר הרבה זמן לא התרגשתי כל-כך לקראת ימי שני.
פינת השינויים מהמשחק:
• הפרק התחיל ונגמר באופן נאמן למשחק: ג'ואל ואלי בדרכם לעיירת המלכודות של ביל – גו'אל ואלי עוזבים במכונית בדרכם לויאומינג. כל מה שבאמצע? המצאה. לא שזה צריך להפתיע מישהו כי כל סצנה בה ג'ואל לא מופיע זו המצאה. הרי המשחק (ברובו) מנקודת המבט שלו. במקור, ביל הוא פרנואיד מתבודד שמקלל הרבה (כלומר, אותו אופי בשתי הגרסאות) שעוזר לג'ואל ואלי רק כי הוא חייב טובה לג'ואל, ויחדיו הם משיגים את מה שזה לא יהיה שהם זקוקים לו כדי שהאוטו יעבוד והם יוכלו לעוף לו מהפרצוף – כאשר בין לבין הם נתקלים בסכנות שונות ברחבי העיירה (ונלחמים בקליקר הכי חזק ומעצבן בכל המשחק). למעשה אנחנו לא רואים את פרנק בכלל עד שאנו מוצאים את הגופה התלויה שלו לצד מכתב התאבדות ובו הוא מאשים את ביל בכל הצרות שלו. אאוץ'. על אף שבמשחק ביל עדיין חי, גרסת HBO ללא ספק עגומה פחות.
• נקודה שכדאי להבהיר: אני יודע, לא כל הנגועים הם קליקרים. במשחק הם מסווגים לארבעה שלבי התפתחות: "Runners" (נדבקים טריים, אלה שעוד נראים כמו בני אדם), "Stalkers" (עדיין נראים כמו בני אדם רק מכוערים בהרבה), "Clickers" (ראשי הפטרייה הדוחים) ו-"Bloaters" (טרם נראו בסדרה, יצורים שהשד ישמור). הבעיה היא שהסדרה עוד לא נתנה לכל הגרסאות האלה שמות (וכפועל יוצא, תרגום עברי) והרבה יותר פשוט לקרוא לכולם "קליקרים".
פרק 4 | "בבקשה, תחזיק לי את היד"
האסוציאציה הראשונה שנלווית למילים "האחרונים מבינינו" (בהנחה ואתם מכירים את המשחק או הסדרה, כן?) היא ג'ואל ואלי, לבדם בדרכים, מדברים על שטויות, מספרים בדיחות קרש ונלחמים במגוון אויבים, יהי זה בני-אדם, נגועים או דרכים חסומות שצריך לעקוף באמצעות שולחן שאלי תטפס עליו ותפיל עבורכם סולם (מעניין, הרבה סולמות שרדו את האפוקליפסה). לכן, במובן מסוים, הפרק הרביעי של "האחרונים מבינינו" הוא הפרק האמיתי הראשון בסדרה שמשקף את מהותהּ, והוא גם הפרק הראשון בו הכימיה בין פדרו פסקל לבלה רמזי עומדת למבחן אמיתי. משום שהפעם זה רק הם. אין מרלין, אין טס, אין ביל ואין אף אחד אחר לסמוך עליו כרגע חוץ מעל עצמם – ועל עצמם בלבד.
ואת המבחן הם עברו בהצלחה. האמת, אין לי שום בעיה בסדרה שתתמקד רק בשני הגיבורים שלנו בעודם נוסעים בדרכים ומחליפים עקיצות אחד עם השני. לכן מעט התבאסתי כשהשניים נכנסו לקנזס סיטי כי צריך גם עלילה בתוך הרוד טריפ הזה.
כפי שאמרתי בעבר, האויבים האמיתיים בסדרה הם בני-האדם ועל כן בהחלטה שהיא, לדעתי, אמיצה בסדרה מהסוג הזה – לא ראינו ולא נגוע אחד במהלך כל הפרק (אמנם שמענו יצור מסתורי כלשהו אבל בינתיים זה לא נחשב). ג'ואל ואלי מצאו את עצמם בתסבוכת: פורעי חוק השתלטו על העיר ויש להם אידיאולוגיה אחת: לירות קודם, לשאול אחר-כך. ועל אף שאין ספק כי הם לא בדיוק האנשים לבקש מהם סוכר לקפה (אם כי ספק אם ג'ואל שותה קפה עם סוכר) ג'ואל ואלי נחלצים מהסיטואציה בעור שיניהם לא באופן חיובי: הם הרגו אדם צעיר שהתחנן על נפשו.
במחי דקה אחת "האחרונים מבינינו" עשתה מהלך מלוכלך למדי: היא נתנה לבחור הצעיר ההוא שלא הכרנו קודם מספר מאפיינים – הוא פוחד למות, הוא רוצה את אמא שלו וקוראים לו בריאן. לכן כשג'ואל הורג אותו אי אפשר שלא לחוש כלפיו רחמים, גם אם דקה לפני כן בריאן עצמו ניסה להרוג את ג'ואל ואלי. אבל אנחנו יודעים באיזה עולם כולם חיים וגם ג'ואל הודה שהוא עצמו עשה דברים שכאלה בעבר.
גם קייטלין (מלאני לינסקי, אתם ודאי זוכרים אותה כשכנה האובססיבית מ-"שני גברים וחצי") היא לא דמות נבל קלאסית. היא המנהיגה של אותם פורעי חוק שהדיחו את השלטון המקומי, ומנקודת מבטהּ האיום הכי גדול עליה כעת הוא מישהו בשם הנרי. קייטלין ויד ימינה המזוקן (ג'פרי פירס, דיבב את טומי במשחק המקורי) עושים כל שביכולתם כדי שאנשיהם – ששלושה מהם זה עתה נטבחו – ישרדו יום נוסף.
ג'ואל ואלי הם הגיבורים הטובים והאמיצים כי אנחנו הרי צופים בסדרה ויודעים זאת, אך עבור החבר'ה בקנזס סיטי שאין להם מנוי ל-HBO – ג'ואל ואלי הם גורם עוין שפלש לטריטוריה שלהם והתחיל לעשות בלגן. נכון לעכשיו, ואנחנו כמעט חצי עונה פנימה, אין שחור ולבן ב-"האחרונים מבינינו" (ואת זה אגב אי אפשר להעיד על המשחק): כל אדם טוב הוא רע בעיני מישהו אחר, וביקום מקביל בו משודרת סדרה שעוסקת בבחור בשם בריאן שעשה כמה החלטות קשות בחייו, היינו שונאים היום את ג'ואל שנאה מרה.
ונראה כי זה הכיוון שהסדרה הולכת אליו – היא הופכת את ג'ואל ואלי לגיבורים בעיקר בעיניי עצמם, ואם תגידו לי שאלי לא נהנית מהאקדח הזה טיפה יותר מדי אני אקרא לכם שקרנים. בכל אופן הפרק הרביעי הוא בינתיים גם הקצר ביותר, 43 דקות. החדשות הטובות שהפרק החמישי (שיסגור את מה שמסתמן כמו ארק בן שני הפרקים של קנזס סיטי) ישודר בלילה שבין שישי לשבת ב-4:00 (שעון ישראל) וזאת בגלל הסופרבול ביום ראשון (שאגב, בצירוף מקרים מוחלט תשחק בו קבוצה מקנזס סיטי).
פינת השינויים מהמשחק:
• הסצנה במכונית עם הקסטה והמגזין הדביק היא אחד לאחד כמו במשחק עד רמת הניואנסים, ואין שמח ממני כי זה אחד מהרגעים האהובים עלי במקור. הסצנה שלאחר מכן, אגב, הייתה בכלל האמבוש (שהתרחש בפיטסבורג ולא בקנזס סיטי), משמע הקמפינג של ג'ואל ואלי ביער מקורי לחלוטין. כמו כן, בדיחות הקרש של אלי הן חלק אינטגרלי במשחק ואני שמח שהן פה (הבדיחה האהובה עלי שאני מקווה שיחזרו עליה גם בסדרה: פעם הייתי מכור לסבון, עכשיו אני נקי).
• קייטלין לא קיימת. קנזס סיטי, במשחק, נשלטה על-ידי פורעי חוק אלימים עם דם בעיניים, ואין לכם מושג כמה נהניתי להרוג את החלאות האלה. מעבר לכך, גרסת HBO השאילה אלמנט מהמשחק השני (כן, השני) ובו דמויות שמוצאות חבר'ה שהרגנו במו ידינו צועקות את השם שלהם על מנת שנחוש אשמה, כפי שהיה עם החייל שמצא את בריאן וצעק "הם הרגו את בריאן!".
• לג'ואל אין בעיות שמיעה באוזן ימין, למעשה ההפך הוא הנכון. לא ברור לי מדוע בסדרה ג'ואל לא מסוגל לשמוע מבעד לקיר כמה אויבים יש בצד השני ואיפה כל אחד מהם נמצא (אני סרקסטי כמובן, ברור שהתוספת בסדרה אמינה יותר).
• אם היה ספק האם נראה בסדרה את ההתפתחות הרביעית והאימתנית מכולן של הנגועים, המתנפחים (Bloater, לא מסיבת יום הולדת של בני 4 שקופצים בתוך טירה מעוטרת בדמויות מ"מפרץ ההרפתקאות"), הפרק לא הותיר ספק שמשהו אימתני מחכה לנו בפרק הבא.
פרק 5 | "להחזיק מעמד ולשרוד"
אני לא בוכה, אתם בוכים.
טוב, בסדר. גם אני בוכה – וזאת גם כשידעתי מה סופם של סם והנרי, סוף שהסדרה הפכה לטרגי יותר מהמוות של שרה בתחילת העונה: הנרי בגד בחברים הקרובים ביותר שלו וגרם למותו של אדם אחר (שאותו אהב) רק כדי להציל את אחיו הצעיר. ולאחר התלאות ששניהם עברו והבריחה האלימה, זה מסתיים באופן אקראי ומתסכל.
אין ספק שהיה אנוכי מצדו של הנרי להציל את האיש היקר לו מכול ולהקריב, בתמורה לכך, אדם אחר וחשוב שפעל לטובת הכלל. אין ספק בכלל. אבל האם אתם ואני היינו פועלים אחרת באותן נסיבות?
התמה שבה עוסק הפרק, ובמובן מסוים כל "האחרונים מבינינו", היא שחרא קורה, ומי אנחנו שננסה להילחם ולשנות את הגורל? אבל אם אין לנו אנשים קרובים ואהובים לחיות למענם, מה המטרה בכלל לחיות, ועוד בעולם כל -כך אלים ונוראי? ביל הבין זאת לפני שני פרקים וכמוהו גם "איש" (להרחבה על "איש" ופועלו: בסוף הביקורת) וגם הנרי שלנו ידע זאת תמיד: כשיש לך מישהו שאתה אוהב והוא כל עולמך, שאר העולם חשוב פחות. זה אנוכי – וזה אנושי.
לכן גם אנוכי ואנושי מצדה של קייטלין לדבוק בנקמה: העולם שלה נלקח ממנה. והאובססיה הזו לנקום היא שהובילה לא רק למוות (המחריד) שלה עצמה אלא גם למוות (המחריד אף יותר) של אנשי המחתרת שהנהיגה. ופה טמונה טרגדיה יוונית: האנשים הללו ביצעו הפיכה בקנזס סיטי לאחר שנים של דיכוי, ויצר הנקמה של אדם אחד הוא שהפיל הכול. לוּ קייטלין רק הייתה סולחת להנרי, כפי שאח שלה עצמו ביקש ממנה, ולכל הפחות מוותרת על החיפוש אחריו, קנזס סיטי יכלה להיות מושבה פוסט אפוקליפטית בריאה ומתפקדת (נו, בגבולות הפוסט אפוקליפטיים).
היעדרם של הנגועים בפרק שעבר ומרבית הפרק הנוכחי הביאו לאחת הסצנות המלחיצות שראיתי בעת האחרונה: עדר של עשרות נגועים, קליקרים ומתנפח אחד (Bloater, אבל מתנפח זה יותר מצחיק) שהגיחו יש מאין ותקפו על ימין ושמאל את כל מה שזז. המהירות שבה הם רצים, הקפיצות והאקרובטיקה – החבר'ה האלה לא זומבים. הם יותר מסוכנים, וזה מה שאני אוהב בהם.
מעבר לכך, במהלך שני הפרקים בקנזס סיטי ראינו אינטריגות בין בני-אדם שכללו בגידות ונקמות, אולם המחלוקות נמחוּ בבת אחת בגלל מכה אימתנית מצד הטבע, טבע גדול והרסני מכל בני-האדם גם יחד. בכך, למעשה, "האחרונים מבינינו" מחזירה אותנו הצופים אל הקרקע והמציאוּת שלנו: אנחנו יכולים לריב כמה שאנחנו רוצים על שטח, היסטוריה או דת, אך בסופו של דבר אנחנו כלום לעומת העולם הגדול והאכזר שמתחמם לאיטו ויוצר רעידות ומגיפות.
ייתכן שעלינו ללמוד יותר מהילדים. אלי, בדרכה התמימה, ניסתה להציל את סם; יותר מהמוות שלו ושל הנרי ויותר מכל דבר אחר שקרה בפרק, הרגע שבו התכווצתי הכי עמוק לתוך הספה הוא כשאלי ניסתה להיאחז בתקווה ולהציל מישהו אחר עם הדם שלה. זה, כמובן, לא צלח כי לא ככה עובד דם, אבל אנחנו יודעים שאלי מיוחדת, וגם אלי יודעת שהיא מיוחדת. לפי המבט הספק-כועס ספק-אפאתי שלה בסוף הפרק, היא נחושה מאי פעם להגיע ליעד כדי שאולי היא תפסיק לראות מוות, תתחיל לראות חיים ותיפטר מהפחד להיות לבד.
פינת השינויים מהמשחק:
• בשבוע שעבר הסברתי שקייטלין לא קיימת במקור והסדרה העניקה לפורעי החוק רקע ואופי. הנרי וסם, לעומת זאת, בהחלט היו; לסם לא הייתה לקות שמיעה והוא היה צעיר מאלי בשנה (וזכה בשל כך להקנטות ברוח שטות). הנרי וסם היו למעשה השורדים האחרונים מתוך קבוצה גדולה יותר שאותה לא ראינו, ובלי סיפור רקע עם מחלה ובגידה.
• הסוף הטראגי של האחים זהה לחלוטין, אם כי הרגע האינטימי בין אלי וסם הוא תוספת. רק כשג'ואל, אלי והנרי התעוררו בבוקר, שמחים ונרגשים לקראת המשך המסע, הם מצאו את סם החדש הפחות-סימפתי ויותר-נשכני. המשחק הלך על שיטת הטוויסט המזעזע בעוד הסדרה הוסיפה ניואנסים ורגש.
• כאשר הרביעייה נכנסה למנהרות התת-קרקעיות ומצאה כיתת לימוד מאולתרת ומגרש משחקים, את מבטו של ג'ואל צד ציור ילדותי שתלוי על הקיר עם הכיתוב "דני" ו"איש" [Ish]. ובכן, קחו כוס ספל והישענו לאחור כי זו שעת סיפור, סיפור שאותו רבים מהגיימרים עצמם ששיחקו במשחק לא מכירים משום שהוא סוּפּר אך רק דרך מכתבים שנמצאו במָקום.
"איש" הוא שורד שיצא זמן קצר לאחר פרוץ המגיפה עם סירת הדייגים שלו אל הים ושהה במים חודשים רבים לבדו (כי נגועים לא שוחים מי-יודע-מה). לאחר שאזל הציוד וגם הסירה החלה להתבלות, שב "איש" אל החוף ונכנס למנהרת ביוב. בפנים הוא הקים בית מחסה עם דלת פלדה וגדר שהגנו עליו.
כאשר נאלץ "איש" לתוּר אחר אוכל, הוא יצא לפרברים הסמוכים ופגש את קייל וסוזן, זוג נחמד עם ילדים שהחליף עם "איש" מזון תמורת תחמושת. כשחזר לביוב, הבין "איש" שאין טעם לחיות לבד והוא הציע לקייל וסוזן לעבור למחסה שהקים. עד מהרה, באותן המנהרות, התפתחה קהילת שורדים גדולה ומתפקדת: היו להם כיתת לימוד, מיטות, מקלחות והילדים הרבים צבעו את המקום והפכו אותו לשמח ונעים (כפי שהנרי איפשר לסם לעשות בעליית הגג). בהמשך, "איש" פגש אדם בשם דני והשניים הפכו למגני הקהילה (ומכאן הציור שראינו בפרק ושאותו צייר אחד הילדים או מבוגר שלא יודע להישאר בתוך הקווים).
למרבה הצער, דלת שאחד מאנשי הקהילה הותיר פתוחה הובילה עדר נגועים למנהרות, ורבים מצאו את מותם – כולל ילדים (אחד הרגעים המחרידים במשחק הוא כשג'ואל מוצא חדר ובו גופות מכוסות בד לצד גופה חשופה של מבוגר, והכיתוב "הם לא סבלו" על הרצפה). "איש", סוזן וכמה מהילדים שכן שרדו נמלטו בחזרה אל הפרברים ו"איש" נותר המגן היחיד שלהם. מה עלה בגורלם? זאת, למרבה הצער, תעלומה עד עצם היום הזה. קיוויתי שהסדרה תרחיב את הסיפור של "איש" והקהילה ושאולי נראה את "איש" עצמו, אך התקוות הללו התבדו כעת משג'ואל ואלי בדרכם לויומינג והרחק מהמנהרה.
"איש", אם זה מעניין אתכם, הוא הומאז' לאישרווד ("איש") ויליאמס, גיבור הספר "Earth Abides" מ-1949 של ג'ורג' ר. סטיוארט. עלילת הספר מתרחשת בעולם פוסט אפוקליפטי, ובדומה ל"האחרונים מבינינו", "איש" בספר הוא מלח לשעבר שהקים קהילת שורדים שאת הילדים שלה הוא בעצמו לימד (גם אמרו עליו שהוא מזכיר את גיבור "מובי דיק" ישמעאל).
פרק 6 | "שארים"
מאז שיש לי ילדים נהייתי חרדתי. נכון לומר שמאז ומתמיד היו לי חרדות במגוון נושאים: אסונות טבע, מלחמות, מחלות ושניצל תירס, אבל לא חשתי חרדתי מהממוצע. אולם מאז הילדים החרדות הוכפלו כמו בטור הנדסי: אני מפחד לא רק עליהם אלא על עצמי יותר מאי פעם; כי אם יקרה לי משהו, מה יהיה איתם? אלה חרדות שמזינות חרדות וזה מעגל שלא נגמר.
למעט לאנשים כמו ג'ואל. עבורו, בשלב מסוים, זה בהחלט נגמר: החרדה הכי גדולה שלו התממשה. האיש איבד את בתו היחידה, ואת החרדות לשלומה החליפה הטראומה שבאובדנה. אבל אז הוא הכיר את אלי, התיידד איתה ולמד לאהוב אותה כמו בת – ועכשיו ג'ואל במצב מורכב: לצד הטראומה המתמשכת שבאובדן של שרה, החרדות חזרו – וכעת הן מתמקדות בשלומה של אלי. השילוב הקטלני הזה הוא שיצר את האדם השבור שראינו בפרק 6 הנהדר, "שארים", פרק שעוסק ברצון שלנו לשמור על עצמנו לטובתם.
לכן לא יכולתי שלא לכעוס על ג'ואל שבמְקום לאחל לאחיו הצעיר איחולים וברכות על ההורות שבדרך, הוא מבקש ממנו לסכן את עצמו. אני בהחלט מסוגל להבין מדוע טומי לא מיהר להודיע לג'ואל איפה בדיוק הוא שוהה ושהוא בריא ובסדר; הוא ידע שאח שלו לא טיפוס של קומונה ומשפחתיות, ושהוא לא יקבל בזרועות פתוחות את חייו החדשים.
ובואו נדבר רגע על השיחה הכנה בין ג'ואל לטומי. אני אוהב את פדרו פסקל – הוא מגניב ומגלם דמויות יוצאות דופן – אך מעולם לא תפסתי ממנו, אתם יודעים, שחקן, מהסוג שמקבל אמי על הופעות בלתי נשכחות. אבל הסצנה שבה הוא התפרק מול טומי והתוודה על החרדות והפחדים שלו היא אחד הרגעים הטלוויזיוניים המשובחים שראיתי בעת האחרונה, וכל זה לא היה קורה לולא היה נמצא שם שחקן משכמו ומעלה כמו פדרו פסקל, שהוציא דמעות לא רק מעצמו אלא גם ממני. שאפו.
בסופו של דבר, ואני לא בטוח מה התהליך שהוביל לזה ובהחלט יכלו להסביר קצת יותר טוב (סליחה, אבל פלאשבק של שרה זה לא פתרון), ג'ואל התגבר, או שמה הדחיק, את הפחד שלו לאחר שיחה כאובה במיוחד עם אלי, והשניים יצאו לדרכם אל עבר היעד הבא – בפעם הראשונה לא בתור סחורה ומטען, אלא בצוותא חדא, והשיחות ביניהם והאופן שבו הם נפתחו זו אל זו הביאו לי חיוך מתמשך ולא רציתי שזה ייפסק. אלא שזה נפסק, כמובן, ופעם נוספת זה קרה בגלל בני אדם ולא נגועים (שאותם לא ראינו במהלך הפרק, כפי שהיה בפרק 4) והדקירה שג'ואל חווה נראית רצינית למדי. דווקא כשג'ואל הוריד מגננות בנוגע לחרדות של עצמו נראה שהן התגשמו. צחוק הגורל, תראו מה זה.
פינת השינויים מהמשחק:
• סצנת הפתיחה עם הזוג הזקן: מקורית לחלוטין, ואני אוהב את היוצרים על כך כי זה אחד הרגעים החביבים עליי בכל הסדרה עד כה.
• אפשר סוף סוף לספר שבמשחק המקורי ג'ואל ידע מההתחלה היכן, בערך, טומי גר. טומי עזב את בוסטון לפני שנים וג'ואל אומנם הזכיר לאלי שעבר בינו ובין טומי חתול שחור, אבל במשחק (בניגוד לסדרה) הוא לא פירט מה בדיוק אירע ביניהם. כמו כן, כל הסצנות בין אלי ומריה מקוריות, וכך גם החוויה של העיירה מנקודת מבטהּ של אלי. תוספת מבורכת.
• הסצנה של ג'ואל ואלי בחדר השינה היא אחת לאחת כמו במשחק עד רמת הניואנסים הקטנים בדיבור ובהתנהגות. זהו אחד הרגעים האהובים ב"האחרונים מבינינו" ואין שמח ממני שהם העבירו אותו באופן מדויק כל כך.
• שינוי דרסטי מהמשחק שאני לא יודע לאן הוא יוביל: מריה לא נכנסה במקור להיריון וטומי לא עמד להפוך לאבא.
• במשחק, טומי וג'ואל נאלצו להגן על העיירה מפני בוזזים – משהו שלא קרה הפעם ואין לי בעיה עם כך. אני לא רואה כיצד זה תורם לסיפור. כמו כן, אחרי שאלי כעסה על ג'ואל שהתכוון לנטוש אותה היא לקחה סוס וברחה מהעיירה (כלומר, התנהגה כפי שמצופה מבת טיפש עשרה להתנהג) וג'ואל וטומי עלו על סוסים ויצאו לחפש אותה.
• לא אפרט בעניין מחמת ספוילרים, אך בפרק הזה במיוחד הרשתה לעצמה הסדרה לקרוץ לא אחת לעבר מי ששיחקו במשחק השני.
• "ג'ואל של פעם" כפי שג'ואל תיאר לטומי, האחד שיכול היה לכסח אנשים בקלות ולא נכנס לפניקה – זה תיאור מדויק של ג'ואל מהמשחק. כמות האנשים שג'ואל הרג לאורך המשחק כדי להגן על אלי נמדדת בעשרות אם לא מאות נפשות, לעומת הסדרה שבה את מספר האנשים שהרג במהלך המסע ניתן לספור על יד אחת. במהותם, ג'ואל של המשחק וג'ואל של הסדרה דומים במובנים רבים, אבל הסדרה הפכה את ג'ואל מצבא של איש אחד לאדם רגיל עם פחדים ורגשות, וזה הרבה יותר טבעי בעיניי.
• כן, הקופים באוניברסיטה היו במקור.
פרק 7 | "נותרים מאחור"
מריחים את הסוף? מה זאת אומרת "לא"? יש עוד שני פרקים, חבר'ה.
אבל כן, אתם צודקים, העונה הראשונה רואה את הפוטו פיניש לנגד עיניה ולא נראה שג'ואל ואלי בכלל קרובים ליעד שלהם, לא גיאוגרפית (לפי גוגל מפות, 600 ק"מ מפרידים בין קולורדו לבין סולט לייק סיטי, לשם אלי וג'ואל גילו בסוף הפרק הקודם שהגחליליות עברו) ובטח שלא פיזית, בגלל הפציעה מסכנת החיים של ג'ואל. לכן אני יכול להבין את המתוסכלים שתוהים האם זה באמת הזמן והרגע לסטות מהעלילה הראשית ולהתמקד בעברהּ של אלי.
התשובה היא כן, בוודאי. בילינו כבר לא מעט פרקים בחברתה של הנערה היתומה הזו שגורל העולם מוטל על כתפיה, ומלבד מה שהיא סיפרה לג'ואל וטס, מה אנחנו באמת יודעים עליה? איפה היא גדלה לפני כן? וכשהיא אמרה בפרק הקודם "כל מי שאי פעם הכרתי עזב או מת," מי הם כל אותם אנשים שעזבו או מתו? מי את בכלל, נערה זרה?
אז הכירו את אלי, יתומה שגדלה כל חייה באקדמיה צבאית מאולתרת של פדר"ה בבוסטון. אין לה הורים ומשפחה ואין לה חברים, למעט אחת: ריילי, ואפילו אותה ריילי עזבה את והאקדמיה בשושו מבלי לספר לאלי. אלי, שהיא מה שהמורים נוהגים לכנות "תלמידה בעייתית", הפכה מאז לבעייתית כפליים, ותכלס האם אפשר להאשים אותה? מה עוד יש לה בחיים האלה? אבל ריילי חוזרת במפתיע ולוקחת את אלי – כמעין רוח חג מולד רק באפוקליפסה – למסע קסום, מופלא וחווייתי… בקניון.
והאמת היא שזה מקסים: בימינו "מסע בקניון" הוא שם קוד לתרבות צריכה מוגזמת (או הורות עצלנית במקרה שלי), אך עבור נערות שנולדו לתוך עולם פוסט אפוקליפטי, המקום הזה שמאגד תחת קורת גג אחת מגוון אטרקציות הוא תכלס לונה פארק. וכפי שאלי התלהבה כמו ילדה קטנה כשהתיישבה במכונית לראשונה בחייה לפני כמה פרקים, כך היא מוצאת את עצמה פעורת פה לנוכח דברים שנראים לנו שוליים לחלוטין, דוגמת מדרגות נעות (סליחה, "מדרגות חשמליות").
ומעניין לראות את זה כי למרות החזות של "הנערה הקשוחה והמקללת שלא אכפת לה מכלום" – לאלי דווקא אכפת לא מעט: היא מוצאת דברים לאהוב, בין אם זה קומיקס, משחקי מילים, מדרגות נעות, הקונספט של בתי מלון ואפילו אנשים אחרים, כמו ריילי שאותה הכירה שנים או סאם שעימו היא בילתה יומיים בלחץ. אלי מאמינה שאת העולם הזה עוד אפשר להציל – לפני הנשיכה זה היה דרך אמונה שפדר"ה יכולים לעשות גם דברים טובים, ולאחר הנשיכה היא גוררת עצמה ברחבי היבשת כדי למצוא תרופה למגיפה. למעשה אלי, על אף הקשיחות, מציגה את המעלוֹת הגבוהות ביותר של אלטרואיזם; היא ההפך הגמור ממישהי שלא אכפת לה יותר, ועל אף שראינו כבר עדות לכך, "נותרים מאחור" מוכיח זאת באופן הבולט ביותר.
לכן, על אף שמגבלת הפרקים דוחקת, הפרק השביעי (שאמור להיות מתורגם ל"נותרות מאחור", רק אומר) מהותי להבנה של מי היא אותה אלי ולמה חשוב לה כל כך – בעיקר אחרי שקרה מה שקרה עם ריילי – להציל כמה שיותר אנשים; וכעת זה תלוי באדם אחד, פצוע קשה, לוודא שזה יקרה.
פינת השינויים מהמשחק:
• הפרק מבוסס, ברובו, על חבילת הרחבה באורך 3-4 שעות שנלווית למשחק, "Left Behind" שמה. במקור היא יצאה שמונה חודשים אחרי המשחק והיא נפרדת ממנו לחלוטין; אולם בכל הוצאה מחודשת של המשחק מאז, "Left Behind" מצורפת אליו באופן אינטגרלי, ואפשר להבין מדוע: הם חלק בלתי נפרד אחד מהשני.
• אלי וריילי מדברות במהלך הפרק על אירועים שאותם מגוללת סדרת קומיקס בת ארבעה פרקים בשם "The Last of Us: American Dreams", סדרת קומיקס שעוסקת בימיהן של אלי וריילי באקדמיה ובמפגש הראשון של שתיהן (כן, שתיהן) עם הגחליליות, שבועות או חודשים לפני הלילה הגורלי בקניון. בקומיקס זו גם הפעם הראשונה שבה הצעירות פוגשות את מנהיגת הגחליליות מרלין, בניגוד לפרק הראשון של הסדרה ולפלאשבק בפרק הנוכחי שבהם אלי לא יודעת מי זו בכלל מרלין.
• בחבילת ההרחבה המקורית, אלי מחפשת בקניון נטוש אנטיביוטיקה עבור ג'ואל הפצוע (במשחק אגב הוא פצוע הרבה יותר קשה, ברמה שהוא לא מסוגל לדבר). בעודה משוטטת בין החנויות היא נזכרת באירועי הלילה ההוא עם ריילי. כאן, המסגרת העלילתית שבהווה שונמכה לרמת "אלי מחפשת ערכת עזרה ראשונה בקומה למעלה". לא נורא.
• בסוף מסכת הפלאשבקים, מרלין והגחליליות מגיעים בדקה התשעים להציל את אלי וריילי (שכבר ננשכו) רגע לפני שנחיל נגועים טורף את השתיים – ובכך מונע מהן מוות רגוע ושליו כפי שתכננו. את הפערים של מה שקרה אחר כך, הן במשחק והן בסדרה, אפשר להשלים בראש לבד: ריילי גססה ומתה לנגד עיניה של אלי שנותרה בחיים. אני שמח שלא ראינו את זה קורה כי לא הייתי עומד בזה.
• הביקור עצמו בקניון, למעט שינויים קלים שאין טעם להרחיב עליהם, זהה למקור, למעט שינוי אחד לרעה. לא מדובר בשינוי שחשוב לעלילה או כזה שמשנה אותה באופן קיצוני, אבל בסדרה שעד כה הצטיינה בניואנסים, וכל סטייה מהמשחק הייתה לטובה, מפתיע לראות שהפעם גרסת HBO היא שעשתה את הבחירה השטחית יותר. אני מדבר על סצנת הארקייד, שם אלי וריילי גילו שהמכונות לא עובדות יותר, מה שלא מנע מריילי לעשות לאלי דמיון מודרך של משחק מכות פיקטיבי; הרבה יותר אינטימי, רומנטי ומרגש ממה שראינו השבוע. אני תוהה אם זו הדרך הממזרית של הבוסים בוורנר לקדם את זיכיון מורטל קומבט שבבעלותם.
פרק 8 | "עת מחסור"
הייתי סקפטי כששמעתי על הליהוק של בלה רמזי: מה למנהיגה הלוחמת מהצפון ליאנה מורמונט ולנערה אמריקאית עם פה ג'ורה כמו אלי? אבל הן בפרק הקודם, "נותרים מאחור", והן בחדש, בלה מוכיחה לא רק מדוע היא נבחרה לתפקיד, אלא מדוע מגיע לה פרס אמי על הניסים והנפלאות שעשתה על המסך בשבועיים האחרונים. האופן שבו היא מגלמת נערה שמסתירה את הפחדים שלה דרך ביטחון עצמי מופרז ראוי ללא פחות משבחים.
את "עת מחסור" ביים עלי עבאסי ("עכביש קדוש") ויד האומן שלו מורגשת – הפרק הוא אחד המותחים והמלחיצים שהיו בסדרה עד כה. על פניו, זה לא שהקבוצה הנוצרית-פנאטית שחלק מחבריה קניבלים מסוכנת יותר מחברי המחתרת ההיא בקנזס סיטי, ואפילו נגועים לא ראינו בפרק, אך יש הבדל קטן בין אז לעכשיו: אלי לבד. אומנם ג'ואל בסביבה אבל הוא יעיל כמו פינגווין בסהרה. לראשונה במסע שלהם, ולמעשה לראשונה בחייה, על אלי לסמוך על עצמה ועל הכישורים שלה לא רק להישרדות שלה עצמה, אלא כדי שהאדם החשוב היחיד שנותר בחייה יחיה.
לכן, אלי, כפרה, מה חשבת לעצמך כשכיוונת רובה על שני מבוגרים אם אין לך כוונה לירות? זה אומנם השיג לה את האנטיביוטיקה שריפאה את ג'ואל, אבל זו לא הייתה בדיוק התוכנית שלה מלכתחילה, נכון? למעשה, אלי שעושה טעויות מתוך לחץ היא תמה שחזרה על עצמה בפרק: מה בדיוק היא ניסתה לעשות שם עם הסוס והאקדח? ואיך לשבור לדיוויד את האצבע עזר לה במשהו? שחקי את המשחק של דיוויד, תני לו לשחרר אותך וברחי ממנו אחר כך! למרות זאת בסופו של יום אלי ניצלה והרגה את דיוויד, ואז הרגה אותו שוב, ושוב, ושוב, ושוב, ושוב, ושוב…
כי דיוויד צדק בדבר אחד: לאלי יש צד אלים, והיום הצד האלים הזה יצא מהצללים. אלי נולדה מחדש (וכמו בלידה אמיתית, זה כלל הרבה דם) אבל בנסיבות חייה, איזו ברירה יש לה? היא אומנם סיבכה את ג'ואל ואת עצמה בצרות האלה מלכתחילה, אבל היא זו שגם הוציאה אותם מהם ואני שמח שהיא עשתה זאת לבד, על אף שג'ואל היה קרוב להיות אביר על סוס לבן שמגיע בדקה התשעים. אלי הוכיחה שהיא יודעת להסתדר לבד ויהיה מעניין לראות את הגרסה החדשה הזו שלה.
לפנינו רק עוד פרק אחד לעונה והוא צפוי להיות קצר למדי, 43 דקות בלבד. אני סומך על הצוות שהם יודעים מה הם עושים, אבל הם יצטרכו להפעיל כמה קסמים כדי לסיים הכול בכל כך מעט זמן.
פינת השינויים מהמשחק:
• בחלק הזה של הסיפור במשחק, זו הפעם הראשונה שבה אנו שולטים על דמותה של אלי בעוד ג'ואל גוסס לו אי שם במרתף במשך שבועות ארוכים (הייתה קפיצת זמן לאחר הפציעה שלו). אלי נהייתה ציידת לא רעה במהלך התקופה ואף הצליחה להרוג את הארנב המסכן ההוא עם חץ וקשת (שהוא כלי הנשק העיקרי של אלי).
• כל סצנה ללא אלי או ג'ואל היא מקורית, מה שאומר שלא ראינו את דיוויד שסוטר ליתומות מצד אחד, ומצד שני המסתורין סביב הקבוצה והמניעים שלה היה רב יותר; עד נקודה מאוחרת יותר לא ידענו אם דיוויד אכן רע.
• לדיוויד ואלי הייתה הרפתקה קטנה בזמן שהמתינה לאנטיביוטיקה. יחדיו הם חיסלו עדר לא קטן ומעצבן במיוחד של נגועים, ונוכחותו של דיוויד אף הצילה את חייה; זה תרם לתחושה שלפיה דיוויד אכן עשוי להיות דמות-אב עבור הנערה, ואני לא אוהב שהסירו את החלק הזה משום שמתוך עונה בת תשעה פרקים, שלושה מהם נטולי נגועים לחלוטין. כן, "בני האדם הם האויב האמיתי," אני מבין את המנטרה. ובכל זאת, שליש מסדרת אפוקליפסה על זומבים ובכלל לא רואים זומבים. איפה הכיף?
• שינוי שכן אהבתי: אלי, במקור, לאחר שברחה על הסוס כדי להסיט את תשומת הלב של החבורה מהמיקום של ג'ואל, הייתה במסע ציד של אותם קניבלים והרגה רבים מהם (כי כאמור, היא הפכה לציידת מוכשרת). אני זוכר זאת בוודאות כי זה היה כל כך, אבל כל כך, כיף להרוג אותם אחד אחד. בסדרה, לעומת זאת, אלי נתפסה מהר ומבלי שפגעה במי מהם – וזה שינוי שאני מבין לחלוטין. לאפשר לאלי הצעירה להרוג מספר רב של קניבלים חמושים וצמאי נקם זה אל"ף, לא אמין, ובי"ת, מוריד מחשיבוּת ההתגברות שלה על דיוויד שהוא כעת ההרג האמיתי הראשון שלה.
• את ג'יימס מגלם טרוי בייקר, מי שדיבב (וגילם בלכידת תנועה) את ג'ואל במשחק. בחור מוכשר.
פרק 9 | לחפש את האור
אז, ילדות וילדים, מה אתם הייתם עושים? האם הייתם מוכנים להקריב את האדם החשוב בחייכם כדי להציל את האנושות, או שאין טעם בחיים האלה בלי האדם הזה? "האחרונים מבינינו" הציבה זה כנגד זה שני ערכים מנוגדים, זולתנות ואנוכיות. על פניו, על מאזני משקולת שעליהם בצד אחד האנושות ניצלת ובצד השני היא אבודה, ברור שג'ואל היה צריך לבלוע רוק ולתת לרופאים לעשות את שלהם כדי שבשנה הבאה ילדים ברחבי העולם ישחקו תופסת בין הבית לבין השדות בלי חשש להינשך על ידי פטריה. ברוווור לחלוטין ואין ספק נו מה, זו האנושות והאנושות חשובה יותר מאדם יחיד עם פה ג'ורה.
אבל דמיינו רגע את עצמכם בסיטואציה ובה, בשבוע הבא, מתפרצת ביזקיט-קורונה: שזה כמו קורונה רגילה רק קטלנית ב-100% וכל הנדבקים גוססים בעודם שומעים בראשם שירים של לימפ ביזקיט (ולא מהטובים כמו "My Generation", אלא "Down Another Day" וכאלה), והיחיד מבין כל מיליארדי האנשים בעולם שחסין לביזקיט-קורונה הוא הבן שלכם או אימא שלכם או הכלב שלכם או אלי גורנשטיין או מי שזה לא יהיה שעליו אתם חושבים כששואלים אתכם מי האדם היקר לכם בתבל – וכדי לסחוט מתוכו תרופה אותו אחד יאלץ למות. כעת התשובה לא כזו פשוטה, הא?
לאורך העונה התכנסה "האחרונים מבינינו" אל הרגע הזה שבו נשב מול המסך, נזדעזע ונתהה מה הדבר הנכון לעשות והאם זו באמת בחירה שלנו. למה מי אנחנו בכלל? לא שזה באמת משנה, כי אם הייתם בנעליים של ג'ואל הייתם מתים תוך שלוש שניות.
לפני מספר פרקים התוודה ג'ואל בפני טומי שהוא כבר לא האיש שהוא היה פעם, רוצח בדם קר שהיה בשני צידי המתרס (כפי שתיאר זאת בפני אלי). ג'ואל שלנו חווה פוסט טראומה ולאורך העונה ראינו אותו נאבק, כמעט בקושי, באויבים שהתקילו אותו, יהיו אלה בני אדם או כאלה שעושים "בלגדככיגחלדיכך".
אבל אז קרה משהו – הסחורה שאותה התבקש להעביר היא כעת בת עבורו, וג'ואל לא מוכן לאבד בת נוספת. בפרק השמיני ראינו כיצד הוא מענה שניים מאנשיו הקניבלים של דיוויד והורג אותם לבסוף, רק כדי לגלות היכן אלי מוחזקת; אבל מה שקרה הפעם הוא רמה אחרת של טירוף: האיש שהוא היה פעם יצא, ולראשונה חווינו את ג'ואל של הסדרה הופך לצבא של איש אחד.
הבחירה הזו לשחרר את מגה-ג'ואל בשלב הזה של הסיפור מעניקה לקשת העלילתית של העונה סיום עוצמתי בהרבה מהמשחק המקורי, שם ג'ואל לא חווה פוסט טראומה (לפחות לא כזו הנראית לעין); ואם במשחק ג'ואל עשה בבית החולים את מה שהוא ממילא עשה עד אותה נקודה (כלומר, הרג מספר פסיכי של אנשים לגמרי לבדו), בסדרה ראינו את ג'ואל חייל-העל רק הפעם, כשיש מישהי חשובה להגן עליה והזמן שלה קצוב.
אבל הטרגדיה האמיתית היא לא הבחירה שג'ואל עשה, אלא הבחירה שנשללה מאלי. אומנם לא סיפרו לה מה הם תכננו לעשות עמה אבל מטומטמת היא לא, ומהשיחה בין השניים מוקדם יותר בפרק נדמה שאלי השלימה עם הגזירה. אלי, בניגוד לג'ואל ביום שאחרי המוות של שרה, כן מוכנה למות. זה הגורל שלה.
אלא שכאן עולה שאלה נוספת: האם זה באמת הגורל שלה? מה זה בכלל "גורל" בנסיבות האלה? היא בת 14 ולא מכירה חיים אחרים שאינם עינוי מוחלט. ג'ואל אומנם בחר את שבחר מתוך אנוכיות, אבל מה שהוא הציע לה אמיתי וכן לחלוטין: חיים חופשיים ונטולי דאגות עם שיעורי גיטרה וטיולים ומה לא בקיבוץ של טומי. איזו מין זכות בחירה זו כשאין לה היכרות עם ההיצע?
המסקנה היחידה היא שאנחנו, בני האדם, לא יודעים כלום ופועלים מתוך אינסטינקט – וזה לא הופך אותנו לשונים בהרבה מהנגועים. לכן אני אולי מבין את ג'ואל ואולי (אם היו לי את הכישורים שלו) הייתי פועל כמוהו, אך מנגד אני מתוסכל משאלת ה"מה אם". מה אם התרופה הייתה עובדת? כל אירוע טראגי שקשור באפוקליפסת הקורדיספס והנגזרות שלה (כולל הקניבליזם) ושיקרה מעתה והלאה, לא תעזוב אותנו המחשבה שהוא יכול היה להימנע אם בן אדם אחד היה מציב את טובת הכלל על פני טובתו האישית, וכמה אני שמח שאני לא בנעליים של ג'ואל כי באמת שאין לי מושג מה הייתי עושה.
וזהו, העונה הראשונה של "האחרונים מבינינו" הגיעה לסיומה ועמה העיבוד המלא של המשחק הראשון עטור השבחים. כעת, מיליוני אנשים נטולי פלייסטיישן יזכו לספר שהם מכירים את עלילת המשחק הראשון שלמשך 7 שנים היה גם המשחק היחיד.
אומנם עוד לפני שהעונה עלתה לאוויר אמרו היוצרים שהמשחק השני יזדקק ליותר מעונה אחת כדי לספר את הסיפור שלו במלואו, אך כעת זה רשמי. השאלה היא האם היוצרים מתכננים שתי עונות נוספות או שלוש, כי אני רואה את שתי האופציות כסבירות לחלוטין.
אם אתם לא מסוגלים להמתין שנתיים עד שתעלה העונה הבאה, דעו שאתם יכולים לצלול אל המשחק השני ולהבין הכול כי, כן כן, העיבוד עד-כדי-כך נאמן (הפרט החשוב היחיד שצריך לזכור הוא שטומי, במקור, לא היה בדרכו להפוך לאבא). אתם לא מוכרחים להשקיע בקונסולת פלייסטיישן כדי ליהנות מהמשחק כי באינטרנט, כמובן, יש הכול. ספציפית, אני ממליץ בחום על ערוץ היוטיוב של אנדי גילינד שהופך משחקים לסדרות באמצעות עריכה אינטנסיבית (בין סצנות הקישור הקולנועיות הוא משלב קטעי משחקיות שחיוניים להבנת העלילה, והוא גם מסיר ידנית אלמנטים גרפיים מסיחי דעת דוגמת מד החיים וכיוצ"ב). את The Last of Us: Part II הוא הפך לסדרה בת 6 פרקים בני שעה וחצי-שעתיים כל פרק. צפייה מהנה.
פינת השינויים מהמשחק:
• ההתחלה של הפרק עם אימא של אלי (בגילומה הנהדר של אשלי ג'ונסון, היא אלי מהמשחק) מקורית לחלוטין. ידענו, דרך מכתבים ושיחות, שהייתה לאלי אימא בשם אנה שעבדה כאחות ומרלין הייתה חברה שלה, ושהיא הבטיחה לדאוג לאלי. במשחק, מרלין "מדברת" עם אנה לפני הניתוח הגורלי של אלי ומבטיחה לה שאלי תהיה איתה בקרוב.
• ג'ואל לא התוודה במשחק על ניסיון התאבדות לאחר שאיבד את שרה אולם במשחק, באותה נקודה, אלי מוסרת לג'ואל צילום שלו עם שרה שאותו לקחה מהביקור אצל טומי. זה היה רגע מקסים ויכולנו לקבל גם הפעם הופעה אחת אחרונה של שרה וחבל שלא זכינו לכך.
• ג'ואל ואלי עוברים דרך מנהרות תת קרקעיות לפני שהם מגיעים לבית החולים, שם הם נלחמים – איך לא, בעדר נגועים. אומנם אי אפשר לומר שהפרק נטול נגועים לחלוטין כי יש את האחד שנשך את אנה בפלאשבק שבתחילת הפרק, ובכל זאת: שימו לב שג'ואל ואלי בהווה לא נתקלו ולו בנגוע אחד מאז שעזבו את קנזס סיטי (לפחות לא על המסך).
• שאר הפרק נאמן למשחק לחלוטין באופן כמעט מפחיד, כולל זוויות צילום, תפאורה, תאורה, בימוי, עריכה והבעות פנים. מרשים מאוד.
טוב, זה היה מעולה. HBO שפכו פה שעות נוספות והמון כסף.
סיקוונס הפתיחה מטורף, ואפילו טוב יותר מהמשחק.
מעבר לזה זה פילוט טוב מאד. קצת כבד מדי בבניית העולם אולי, וזה טיפה פוגע בקצב. אבל אני מניח שהפרקים הבאים יהיו מעט קצרים יותר.
ועכשיו השאלה שצריך לשאול – למה סוני לא חתמו על הכל עם HBO? ניחא גאד אוף וור באמזון אבל הוריזן בנטפליקס? במה חטאנו?!
זה יותר תלוי ב-HBO מאשר בסוני
(ל"ת)
אולי יש היגיון בלא לקחת יותר מדי זכיונות.
אבל זאת נראית לי התפזרות שתקשה להבטיח את איכות המוצר. מצד שני, הם עשו את אנצ׳רטד אין האוס ויצא סרט חביב אבל בהחלט לא טוב כמו שהיה יכול להיות.
טוב, טכנית
גם TLOU היא אין האוס: חברת ההפקה היא Sony Pictures Television – עניין נדיר בסדרות של HBO שמופקות, לרוב, על-ידי אחת מחברות הבת של וורנר (אם כי לאחרונה גוברים השת"פים עם A24).
יכול להיות שזה חלק מהאסטרטגיה של סוני
הם אמרו מתישהו בעבר שהכוונה שלהם היא לנסות לפזר את התכנים שהם מפיקים (או רק בעלי הזכויות עליהם) בכל מיני שירותים שונים, במקום לפתח שירות סטרימינג משלהם
https://thestreamable.com/news/where-is-sony-in-the-streaming-wars
שאלה לא קשורה – איך הסכין שאיתה רצחה אנה את הנגוע , הגיעה אליה מג׳ואל? הרי זו הסכין ששרה הבת שלו מצאה במגירה בפרק הראשון
בסדר, נראה לי
קודם כל, נהניתי מאוד. אני סרבן גיימינג אז אין לי השוואה למשחק, אבל זה היה כיף.
אבל… זה הכל אחרי ההייפ? זה ביצוע הזומבים הכי גדול ומעניין שראיתי מאז העונות הטובות של "המתים המהלכים", אבל כרגע זה לא מתעלה עליהן, אולי רק מבחינת ערכי הפקה וגם זה לא בטוח. ואם מכניסים את "תחנה 11" למשוואה, שעושה משהו אחר מאוד אבל גם אפוקליפסת-מגפה, אני לא רואה את זה מתקרב לרמה של הספר או הסדרה מבחינתי.
גם מה בדיוק צעק פה HBO? אין בינתיים משהו שמזכיר בניית עולם של "הסופרנוס" או "הסמויה", או אפילו של HBO המאוחר כמו "משחקי הכס" ו"היורשים". אני לגמרי יכול לדמיין פרק כזה באמזון או אפל.
אני באמת אשמח לאכול את הכובע בשבועות הבאים כי זה מספיק מעניין כדי שאמשיך, אבל קשה לי לראות את זה מצליח מבחינתי מעבר ל"היה כיף". לפחות זה לא גרם לי לרצות לחתוך ורידים אחרי 10 דקות כמו "בית הדרקון", "טבעות הכוח", "סנדמן" ו"וודנסדיי".
וציון לשבח כרגיל למיכאלה ירדני, המתרגמת הכי טובה שעובדת היום. הלוואי שתתרגם הכל לנצח.
אני לא חושב שהעונה הראשונה תספק משהו מעבר, אם הרפרנס החזק שלך הוא העונות הראשונות של TWD.
המשחק השני, לעומת זאת, הוא יצירת מופת של ממש שאוכל בלי מלח את TWD גם בימים הטובים שלה (הקומיקס והסדרה). סוג של מה היה קורה אם לארס פון טרייר היה מביים יצירת זומבים על פי תסריט של קורמק מקארת׳י. מן הסתם לך תדע אם, ומתי, המשחק השני יעובד אבל עד כה אני לא יכול להבטיח לך שתרגיש שזאת יצירה שמתעלה על כל הז׳אנר.
המשחק הראשון הוא די מקסום של הז׳אנר בגיימינג, בזמן שהמשחק השני חוצה את גבולות הגזרה ופשוט הפך בשבילי ליצירת הזומבים הכי טובה בכל מדיום שהוא.
גם במשחק, השעתיים הראשונות שלו נחשבות להכי חלשות.
לא כולל הפתיחה כן? הפתיחה שבה הכל הולך לעזאזל היא לחלוטין אחד מהשיאים של המשחק ואני חושב שזה תורגם בצורה מושלמת לסדרה והיה אפקטיבי באותה מידה שזה היה במשחק.
אבל הרגעים שבאים לאחר מכן אחרי קפיצת הזמו כן קצת מסורבלים ולוקח לסיפור טיפה זמן להתניע לגמרי. בכל אופן, הרגעים שבמשחק שגרמו לו לזכות בכל התשבחות שהוא קיבל והציבו אותו במעמד שיש לו היום מגיעים אחר כך. כאילו, ממש קצת אחר כך. אני מדבר ליטרלי על סוף הפרק הראשון. מאז הסיפור כבר הרבה יותר ממוקד. בוא נראה איך הם יבצעו את זה.
אגב, אולי חשוב לציין שאני עדיין ממש אהבתי את הפרק הזה אז לא יודע
שוב, נהניתי מהפרק
אבל כרגע אני לא רואה בו איזה "הסופרנוס", או משהו עם פוטנציאל להיזכר כאחד הדברים הגדולים של HBO, או משהו שבכלל חייב להיות HBO ולא סתם הפקה יקרה של שירות סטרימינג. ההייפ שהרגשתי לפני הסדרה כן הבטיח משהו כזה.
אפילו אם מסתכלים רק על השנה האחרונה של הרשת: "הלוטוס הלבן 2", "התעשייה 2", "בארי 3", "אופוריה 2", "מישהו איפשהו" – מכל אלה התלהבתי יותר, וכל זה בשנה בלי "היורשים" וכשיש סדרות מרשתות אחרות שאהבתי יותר.
לפי ביטלג'וס סיכוי טוב שאוכל את הכובע בעונה השנייה, וזה בהחלט מספיק טוב בשביל שאמשיך גם בלי ההבטחה הזאת, אבל שוב, לא נפלתי, רק נהניתי.
תשמע
דיסקליימר: כשאני אומר "סיפור של משחק", אני לא מתכוון רק לסיפור אלא גם לכל מה שמרכיב אותו ואיך הוא מוצג. זאת אומרת: בנוסף לסיפור עצמו אני מדבר גם על בימוי, משחק, רמת הדיאלוגים, צילום בקטעי מעבר וכו'.
לעניינו
כשמדברים על הסיפור במשחק בתור הכי טוב אי פעם, זה ביחס למשחקי וידאו. עכשיו, כבודם של משחקי וידאו מונח במקומם אבל זה לא סוד שהרמה של החלק הסיפורי במשחקי וידאו (במיוחד אלה הבלוקבאסטריים) הוא נחות לעומת סרטים או סדרות. יש הרבה משחקים שהקונצזוס לגבי הסיפור שלהם הוא שהוא מדהים, למרות שבפועל, בטח שבהשוואה לסרטים או סדרות, הוא ממש לא. במשחקים יש הרבה פחות דגש על איכות הכתיבה, המשחק, והשימוש בתנועות מצלמה, והרבה פעמים המוצר הסופי בפן הסיפורי הוא לא משהו. במובן מסויים אפשר להבין את זה. אחרי הכל, מעבר לסיפור, יש עוד כל כך הרבה דברים שצריך לדאוג להם במשחקים, כשבראשם המשחקיות, ככה שלהצליח ללהטט בין כל האלמנטים האלה בצורה שכל אחד מהם עובד כמו שצריך בהרמוניה מושלמת זה ממש קשה. לכן יש מקומות ששמים עליהם פחות דגש ופחות השקעה, ואני חושב שהסיפור זה אחד המקומות שזה קורה שם הכי הרבה. זה לא תירוץ לרמה הנמוכה, אבל זה כן יכול להסביר אותה.
אני חושב שזה סיבה די משמעותית למה שגרם לThe Last Of Us להחשב לכזה פורץ דרך. שהוא אשכרה סיפר סיפור ממש טוב. לא בהשוואה לסטנדרט של משחקי וידאו, אלא בהשוואה לסטנדרט של כל סיפור שאי פעם סופר בכל מדיום שהוא. אבל כשאתה משווה אותו לסטנדרט של משחקי וידאו, TLOU ממש בולט. אני שיחקתי בדי הרבה מהמשחקים שנחשבים לאלה עם הסיפורים הכי טובים אי פעם וכדו', ואני יכול להגיד שאין שום משחק שבאמת מגיע לרמה של לTLOU (הראשון והשני). יש כמה שאולי מגיעים קרוב, אבל לא מעבר לזה. לכן לTLOU יש את המעמד המיוחד שיש לו.
That being said, אני חושב שגם בהשוואה לסטנדרט של סרטים וסדרות, הסיפור של TLOU הוא עדיין סיפור ממש ממש טוב שמבוצע לעילא, ויכול מאוד להיות שגם במדד של סרטים הייתי קורא לסיפור במשחק יצירת מופת, אבל האם הוא היה הכי טוב? האם הוא היה טוב ברמה של שובר שורות והסופרנוס (שלצערי אני עדיין לא ראיתי אותה אבל אני מניח שהיא די טובה)? אני לא יודע. לא בטוח. למזלנו, לא נשאר לנו הרבה לחכות כדי לגלות, כי עוד חודשיים בערך נגלה את התשובה. לפי דעתי, אם הם יצליחו לעבד את הסיפור במשחק עם אותה הרמה שהייתה לו במקור, חד משמעית יש פה פוטנציאל שהסדרה תהייה הסדרה הכי טובה שתצא השנה, אבל אני לא יודע אם זה יהיה מעבר לזה. אני מאוד מקווה שכן, כמובן, אבל אם כן זה יהיה הישג ממש מרשים.
חוץ מזה, כמו שכבר אמרתי, זה עוד מוקדם מדי מכדי לשפוט את הסדרה בכללותה, והחלקים הטובים עוד לפנינו. בכל אופן, מה שאני אומר זה שלצפות שהסדרה תהייה הסופרנוס הבאה זה קצת מוגזם. אבל אני בכל זאת ממש מקווה שזה יקרה…
אוקיי, תודה, זה באמת משהו שהיה חסר לי
כי אני לא גיימר בכלל. אז העובדה שהוא משחק וידאו פורץ דרך לא מתרגם אוטומטית לסדרה יוצאת דופן, גם אם הביצוע יהיה מושלם, כי בסדרות הסטנדרט שונה. מודה שלא חשבתי על החלק הזה ונפלתי להייפ.
מתוך עניין, מה הם לכאורה המתחרים?
כי אני אוהב משחקי מחשב ווידאו, אבל לא א'3 כמו "האחרונים שבינינו", ולרוב במשחקי קווסט ואינדי שונים הסיפור הוא, ובכן, פשוט אחלה. עם לזרוק על קצה המזלג: דברים כמו Her Story, Wandersong, שיט – אפילו (כסיפור פארודי ומוגזם) סיינטס רואו 4.
אז כן, GTA זה קשקוש, אבל אני תוהה האם "האחרונים שבינינו" מתחרה נגד משחקים שמראש קצת לא משקיעים בתחום או נגד ממש העילית של הז'אנר כי כזה.. להיות סיפור יותר טוב מ"אי הקופים" זה לא קל.
אני אישית חושב שהאחרונים מביננו בהחלט מתחרה בקטגוריה שלא משקיעה בסיפור.
שני המשחקים שכללו את הסיפור הכי טוב בשנה שעברה היו פנטימנט (לא רחוק בכלל מהספרים של אומברטו אקו או לכל הפחות קן פולט) ואימורטליטי (מהיוצר של Her Story).
למשחקים האלה לא היה גיימפליי מדהים או כייפי במיוחד (כמו בגאד אוף וור או אלדן רינג, נגיד) אבל הסיפור טוב עד מעולה.
המשחקים של נוטי דוג (אנצ׳רטד והאחרונים מביננו) הם סוג של נישואין בין סיפור טוב (שמוצג בצורה סינמטית!) וגיימפליי זורם וכייפי בדרגות משתנות של עומק. המשחקים שלהם גם מאד אהובים בגלל ההשקעה הגרפיקה ובעיצוב השלבים שמאד עמוס בפרטים שהופכים כל מסדרון לחוויה אימרסיבית (מה שאפשר לתרגם להעמדת פריים בשפה קולנועית). אז כן, נוטי דוג עושים משחקים שמתבלטים על פני האחרים, ובכללי הרבה מהמשחקים של סוני משחקים על הקלף הזה. גוסט אוף צושימה, למשל, הוא משחק אקשן סטנדרטי ולא חדשני בעליל אבל אלוהים, לשחק בו זה כמו לסייר בסט של אקירה קורוסאווה.
אה, אני לא מזלזל בדברים שמשחקי א'3 עושים
או בכלליות במשחקים שמתעדפים גיימפליי, או ויזואליה על סיפור – פשוט שיש גם מי שמתעדפים סיפור על פניה אחרים, ולכן מסקרן אותי הדירוג של "האחרונים שבינינו" לא מתוך משחקי "לירות בזומבים*" אלא מתוך, נו, משחקים בכלל.
*-מה פתאום זומבים, אני? זומבים? וכו'
רוב המשחקים שאני משחק זה באמת משחקי AAA (לזה התכוונת כשאמרת א'3?)
אני כן שיחקתי כמה משחקי אינדי פה ושם אבל בתכלס זה כמות נידחת לעומת כמות משחקי הא'3 ששיחקתי. אני חושב שאת רוב משחקי ה3'א שיצאו בשני הדורות האחרונים וקיבלו ביקורות טובות (אל המלחמה, הורייזון, הרוח של צושימה ודומיהם) שיחקתי.
אז אם הבנתי את מה שאתה מבקש בדיוק, נראה לי שהכי טוב שאני פשוט אכתוב כאן את המשחקים שחשבתי שהרמה של הסיפור שלהם מתקרבת לרמה של 'האחרונים מבינינו':
•הלבלייד
• מה שנשאר מאידית' פינץ'
• רד דד 1+2
• אנצ'רטד 4 (שהכי קרוב לTLOU מבחינתי)
• אולי סלסט? קצת קשה להשוות כי הוא די שונה משאר המשחקים ברשימה.
• גם לIt Takes Two היה סיפור טוב בצורה יוצאת דופן, אבל הוא קצת מתפורר לקראת הסוף. לא ברמה שהורסת אותו, אבל זה כן הוריד מהרמה הגבוהה שהייתה לו. משחק ממש ממש טוב אגב, הייתי אומר שהוא משחק חובה.
בכל אופן, גם בהשוואה למשחקים האלה, אני עדיין חושב שTLOU יותר טוב ברמה די ניכרת. כמו שכבר אמרתי, גם אם הייתי בוחן את הסיפור של TLOU בהשוואה לסטנדרט של סרטים, יכול מאוד להיות שעדיין הייתי אומר עליו שהוא יצירת מופת. אז אמנם בתחום הא'3 התחרות שלו לא גבוהה, אבל אני חושב שהוא ברמה כל כך גבוהה מעל התחרות שלא צריך להתייחס אליו בהשוואה לשאר משחקי הא'3, אלא למשחקים בכללי.
בקיצור, זה סיפור ממש ממש טוב.
לא, כן, פשוט יש הבדל בין משחקי א'3 ומשחקים
החידוד משמעותי.
בכל מקרה, תודה
רשמתי למטה
שלא שיחקתי במשחק, כן צפיתי בכל הcutacenes ביוטיוב, ואני חושב שני דברים בעניין הזה:
1. יש משחקים עם סיפורים הרבה יותר טובים מtlou לטעמי, לכל הפחות ברמת הסיפור גם אם הביצוע פחות מהודק.
2. בין המשחקים האלה, חלק מהם גם מצליחים להעביר סיפור טוב יותר תוך כדי שהם מנצלים את היתרונות של המדיום בצורה יותר טובה (אני מודה שבגלל שלא שיחקתי זה קצת ספקולציה מבחינתי לומר את זה, אבל אלא אם כן פספסתי משהו במשחקיות שלו, tlou נראה כמו משחק הישרדות די סטנדרטי).
אני מאוד מסכים, ובגלל זה אני חושב שזה סופר מתאים שדווקא HBO היא זו שלקחה את The Last of Us.
כשהסופרנוס יצאה לראשונה (ואם אני זוכר נכון, זה היה דבר שאמרו בכללי על סדרות של HBO), אחד הדברים המרכזיים בשיח סביבה היה שהיא מעלה את הרף של סדרות טלוויזיה, בגלל שהיא שואבת הרבה מהכלים האומנותיים של הקולנוע (שהיה נחשב אז מדיום הרבה יותר יוקרתי), ופחות מהכלים היחודיים לטלוויזיה (חזרתיות, מבנה מקוטע, וכו'). אני אגב לא כזה מסכים עם זה, אבל זה אחד הדברים שאמרו עליה.
וזה מצחיק, כי המשחק The Last of Us הייתה עבור סוני מה שהסופרנוס (לכאורה) הייתה עבור HBO – נסיון לקנות לגיטימציה כדרמת יוקרה ע"י שימוש בכלים אומנותיים של מדיום אחר ופחות במה שייחודי למדיום עצמו. הכתיבה במשחק חזקה מאוד, אבל זה ברור לכולם שהוא לא פורץ דרך בגלל הדרך שבה הוא משתמש באלמנטים של משחקיות כדי לחבר את השחקן עם הדמות הראשית, או לדון בסוגיות, או להעביר מסר, או לעשות כל דבר. את ההישגים הדרמתיים שלו הוא משיג באמצעיים קולנועיים – דיאלוגים, מיזנסצנה, מוזיקה, וכו'.
המשחק הראשון סיפר סיפור טוב
אבל לא משהו ייחודי במיוחד או פורץ דרך אם נסתכל על כל המדיומים השונים. יש לנוטי דוג (המפתחת של המשחק) יכולת לייצר עולמות ובכלל סיקוונסים סופר אימרסיביים, וזו בעצם הגדולה שלהם, בעיניי, שהפכה אותם לאחד השמות הכי נחשבים בתעשייה.
במשחקים שלהם הסיפור הוא אחד מהמרכיבים ליצירת הדבר הזה. למשל, תשומת לב לפרטים הקטנים זה עוד אלמנט שהם חזקים בו ומוסיף לזה, ובמדיום שבו כל סדק בקיר, או כל ברווז גומי באמבטיה, הוא משהו שמפתח היה צריך לשבת ולבנות – הם פשוט אלופים בחוסר עיגול הפינות ובעבודה הסיזיפית שיוצרת עולמות מלאים ושלמים.
וכל זה כשדווקא היכולת שלהם לייצר גיימפלי – משחקיות של רגע לרגע, היא לא הצד החזק ביותר שלהם. כלומר הם ממש לא רעים בזה, כמובן, אבל המשחקים שלהם דוחפים את המדיום בתחום הסינימטיות והאימרסיביות יותר מאשר בתחום המצאות הגיימפלי, או ניסיום מהפכניים שאחרי זה מועתקים מהם בתחום הזה.
כל זה כדי להגיד שהגדולה שלהם היא באימרסיביות, בניית העולם (שזה עקרונית חלק מהסיפור, אבל לא במובן הקלאסי של העלילה עצמה של המשחק), והמון מזה הם יצירת סיקוונסי אקשן/מתח סופר סינימטיים שמשוחקים על ידי השחקן בזמן אמת.
המשחק הזה תמיד הזכיר לי את "הילדים של מחר" של קוארון, ומכמה בחינות, אבל כרגע אני חושב שאפשר לשאול האם הוא היה עובד כל כך טוב כסיפור ללא הבימוי המופתי של קוארון בסרט הזה? אני חושב שלא, וכך גם המשחק. אם רק תקרא את העלילה של המשחק כתסריט אני משוכנע שתגיד בסוף: "נחמד", אבל לא יותר מזה*.
אז במקומך לא הייתי מגביהה את הציפיות לקבל את סיפור הזומבים (לא זומבים!) הטוב ביותר, כי ההצלחה שלהם ביצירת סיפור מוצלח עם משקל רגשי ודמויות שאפשר להתחבר אליהן, היא רק אחד הגורמים שהביאו את המחשק הזה להיות כל כך מוצלח ואימרסיבי בזמן משחק. הסדרה תצטרך להמציא את עצמה מחדש כדי להצליח בתחומים שהיא לא יכולה לקחת מעולם הגיימינג, כדי להצליח להביא לאותו אימפקט טלוויזיניו שהיה למשחק בעולם הגיימינג. אני בכנות לא חושב שזה עומד לקרות, אבל ערכי הפקה גבוהים + אהבה לחומר המקור שמורגשת כאן זה מתכון לאחלה סדרה ולאדפטציה מוצלחת בסך הכל.
*ועדיין, יש גם במשחק מבחינה סיפורית נטו כמה רגעים מבריקים, בעיקר בחלקים המאוחרים יותר. והמשחק כתוב ברמה טובה מבחינה טכנית, שזה משהו שאי אפשר להגיד על המון משחקים.
ואגב, לגבי המשחק השני המצב קצת שונה. הוא כן לוקח סיכונים בהמון תחומים סיפוריים ובהם גם המבנה שלו, אז יהיה מעניין לדעתי לראות מה יעשו איתו כי זה קצת פחות מתרגם לטלוויזיה באופן ישיר. אבל בגדול לסיפור של המשחק הראשון יש 'הוק' מאוד פשוט וברור שראית כבר כמה וכמה פעמים, והוא מאפשר לו לייצר את העולם המורכב יחסית ואת הסיפוריים הרגשיים המעט מורכבים יותר. המשחק השני הרבה פחות קלאסי מהבחינה הזו, הסיפור שלו יותר מורכב ועמוס ובנוי אחרת לגמרי. לא יודע אם בהכרח לחיוב או לשלילה, אבל אם יהיה חלק מהסדרה שבאמת *עשוי* להיות משהו יוצא דופן ולא רק זמן טוב שעשוי נהדר, זה החלק השני.
טוב זו הייתה שנה אחלה לhbo, אפ כי רוב התוצרים הטובים שלהם השנה היו עונות המשך.
לא זןכר איזו מיני סדרה חדש שטרפה את הקלפים. בעצם יש את המיני סדרה של דייויד סימון.
חזרה גנרלית!
(ל"ת)
מסכימה לגמרי
לא מבינה עדיין על מה ההייפ
מחכה בסבלנות
יכול להיות שתרגיש ככה גם בסוף העונה
אבל החלקים הבאמת טובים של הסיפור עוד לפנינו, אם נהנית מהפרק הראשון דע לך שזה אמור רק להשתפר מפה.
מה שהם עשו עם המוזיקה היה מעניין
אני לא חושב שהייתה בפרק שום יצירה חדשה; הכל היו יצירות מוכנות שנלקחו כמו שהם מהמשחק והונחו בפרק. עוד דבר מעניין, זה שהיצירות שנלקחו המשחק מסתיימות מאוד ספציפיות הושמו בסדרה הסצינות אחרות בכלל, וסצינות ספציפיות מהמשחק עם מוזיקה ספציפית לאותה סצינה התנגנו בסדרה עם מוזיקה אחרת בכלל.
אני לא יודע מה לחשוב על זה. מצד אחד, הפסקול של המשחק הוא מופתי ולפי דעתי אחד מהפסקולים אחד טובים מכל המשחקים שאי פעם שיחקתי, אז אם יש לך את הפסקול הזה, למה לא להשתמש בו פשוט? מצד שני, אולי הייתי מעדיף שיעשו יצירות חדשות שלוקחות השראה מהפסקול של המשחק, דבר שהיה הופך את הסדרה לקצת יותר ייחודית ולמשהו שעומד יותר בפני עצמו לעומת המשחק. וחוץ מזה, עוד שירים מאת גוסטבו סנטאולייה זה ממש מבורך, אז אני ממש הייתי שמח לקבל כאלו.
שמישהו יזכיר לי בבקשה
פרח לי מהראש שם הסרט, משהו לא חדש (מלפני כמה שנים, לא מאוד ישן) – סרט זומבים שגם בו האנושות נדבקת בפטריה ובמרכז הסרט נמצאת ילדה שהיא "דור שני" – נולדה עם הפטריה הזו כך שהיא בעצם סוג של זומבית בעצמה ובני האנוש מאוד פוחדים ממנה ומילדים כמותה. בזמנו חשבתי שזה טייק מעניין יותר מהרגיל על סרטי זומבים.
את הסדרה בדיון הזה לא ראיתי – ככה זה כשהיום הכל מתחלק לכל מיני מקומות שצריך מנוי בשבילם… אבל הסיפור כסיפור נשמע לי רגיל לגמרי, משהו שבוצע כבר מליון פעם (לא אומר שלא יכול להיות טוב, כמובן).
"הנערה עם כל המתנות" אולי?
(ל"ת)
כן!!! תודה
בזמנו חשבתי שהסרט הזה בחר בזוית מעניינת ומקורית יותר מהרגיל, גם הסוף שונה למדי מהצפוי.
לעת-עתה, ומתוך קריאה בלבד, הסדרה החדשה המבוססת על משחק מחשב נשמעת שגרתית לחלוטין.
אין פה ספוילר
נלחץ לי בטעות…
אני דווקא חושב שכן יש ספויילר.
ספויילר רציני למשחק:
להגיד שסביב כל דמות חדשה יהיה פרק אחד שלם די מרמז שהם ימותו בסוף הפרק/לא ימשיכו הלאה מסיבות אחרות.
וואלה, אפילו לא חשבתי שזה יכול להתפרש ככה
נראה שהטעות הזו יצאה לטובה. אני מתקן, *יש ספוילר* בתגובה שלי!
צריך להראות את הפרק הזה לכל מי שמתכוון לעשות אדפטציה למשהו בחיים שלו
אם החומר המקורי עובד פשוט אל תשנו ותיגעו בו יותר מדי, תוסיפו כמה שינויים קטנים אבל תנו למה שעבד במקור לעבוד גם במדיום החדש.
פרק נהדר
כן חוץ מזה שזה לא נכון.
המשחק ידוע בכך שהוא מאד קולנועי ולכן אפילו תהו מדוע צריך לעבד אותו, מה שהופך אותו לחומר קל לעיבוד. אבל יש חומרים קצת יותר מורכבים לעיבוד שדורשים יותר יצרתיות והתאמה למדיום, ולפעמים שינויים בעיבוד יכולים להוות שיפור ניכר על פני העיבוד. בקיצור אין איזה מתכון פלא או נוסחה ידוע, יש יצרות שמאד סבלו מהיצמדות לחומר המקור כאילו הוא תנך. פשוט צריך לבצע החלטות נכונות ותסריטאי מוכשר, שזה החלק הקשה בעצם אבל כתיבה לא אמור להיות קל.
קסלווניה היא דוגמא מצוינת.
המשחקים דלים בעלילה. כן, יש lore עשיר ששואב מעשרות שנים של משחקים. אבל כל משחק בפני עצמו זאת שרשרת של אקשן, פלטפורמינג וקצת חידות. עלילה זה בין לבין, ובקטנה.
מה שוורן אליס עשה זה די מדהים – לאסוף המון שנים של לור ולטוות את זה בעלילה קוהרנטית שמכסה כמה שנות משחקי קסלווניה, כולל שינויים איפה שצריך.
הנוסחא הזאת (שבעצם אין נוסחא – פשוט תעשה מה שיהיה טוב לסיפור ולדמויות) כנראה תשרת יותר עיבודים בתכלס. איפה הקאץ׳ הכי גדול נמצא? בזה שהגישה החופשית לפעמים חופשית מדי והופכת את המוצר למשהו קצת רחוק מדי מהאופי של הפרנצ׳ייז המקורי – כמו היילו של פאראמאונט.
בכל זאת, משחקים כמו אלה של סוני שמסתמכים על סצינות מעבר והרגשה קולנועית בלוקבאסטרית היא בכל זאת מיעוט בגיימינג.
בעיקרון לא סותר את מה שאמרתי ואני גם מסכים עם רוב הדברים
רשמתי "אם החומר המקורי עובד"
האם כל משחק/ספר חייב להשאיר כמו שהוא על אף שיש בו דברים שלא עובדים או לא עוברים מסך? ברור שלא
אבל בהמון אדפטציות בוחרים לשנות את כל המהות/דמויות/סיפור של עד לרמה שלא ברור למה לעזעזל בחרו לעשול אדטפציה למשהו שאתם לא מבינים/אוהבים לדוגמא הסרט של אססין קריד והוויצ'ר שעלו לי לראש בזמן שכתבתי את התגובה המקורית.
חומר מקור יכול לעבוד כשלעצמו אב גם לא להיות כשזה שיתאים למדיום אחר כעיבוד נאמן למקור.
הניצוץ זה דוגמה טובה לספר וסרט טובים שהם גם די שונים אחד מהשני. יש טהרנים שטוענים שקובריק חירב את הספר אבל בתכלס בעיני תרבות הפופ הניצוץ זה יותר קובריק מקינג.
פרק פתיחה טוב אבל לא מעולה
סיקוונס הפתיחה היה מדהים. זה שידעתי מה הולך לקרות הפך את זה לעוד יותר עוצמתי ופשוט מצאתי את עצמי מתייפח מול המוות של שרה. זה היה שובר לב ברמות (שוב, למרות ואפילו בגלל שידעתי שזה הולך לקרוב)
המשך הפרק היה פחות טוב לדעתי, יותר מדי זכרונות מסרטים\סדרות דומות (בעיקר מאוד הזכיר לי את "הילדים של מחר" שזה גם טוב כי זה סרט מעולה אבל גם לא משהו כי כבר היה סרט כזה) .
פדרו פסקל מעולה כג'ואל אבל אל בלה רמזי פחות התחברתי בינתיים, אלי של המשחק הייתה דמות מאוד מורכבת ומעניינת נראה אם גם הדמות שלה בסדרה תתפתח להיות כזו.
בכל מקרה מצפה מאוד להמשך. סחתיין על HBO שסוף סוף עשו סדרה ראויה למשחק מחשב מהטובים בכל הזמנים.
לא שיחקתי במשחק
ראיתי את כל העלילה ביוטיוב ואולי כי לא שיחקתי, אבל לא עפתי סך הכול. אני חושב שההתחלה והסוף מאוד טובים, אבל באמצע הכול די סטנדרטי. והפרק הראשון של הסדרה הרגיש ככה, רק שכרגע הסוף מרגיש רחוק מאוד ויכול מה שנשאר זו אווירה, שהיא טובה, אבל שוב אין פה בשורה.
כרגע נראה כמו סדרת זומבים בסיסית מאוד, עשויה היטב, אבל אני בהחלט מרגיש שבלי שיהיה לסדרה משהו שייתן לה אדג' על סדרות אחרות היא לא תתרומם
היה נחמד מאוד, לא משהו מדהים.
בערך באותה רמה של המתים המהלכים – שם הפסיקו לפתח את העלילה בערך לאחר 4 עונות, ופשוט חזרו עליה שוב ושוב עד הסוף. נקווה שפה זה לא יהיה ככה.
קצת האכילו בכפית (זום על מדבקת פגוש, פלשבק בסוף הפרק), אבל אני די סלחן כי בסופו של דבר הקהל כן הטרוגני, לא כולם צופים בטלוויזיה בקשב מלא וחבל לאבד חלק מהצופים על שטות.
סצינה אחת בחדר ריק שהגיעו אליו מאוד הזכירה לי קטע מהכחדה (?? נו, זה עם נטלי פורטמן שיצא ישר לנטפליקס).
סצינות המוות בפרק לא השאירו עליי רושם עמוק. כמו כן, באמת מרגיש כאילו הלחימו שני פרקים יחדיו – חציו השני של הפרק היה חלש בעלילה ודיאלוגים. לרוב אני צופה ב 3 פרקים לפני החלטה, אז נקווה לשיפור.
הייתי מחשיב את עצמי כמעריץ ענק של המשחקים, ועדיין, אני פשוט מאוהב בכל מה שהם עשו בסדרה הזאת
אם בפרק הקודם היו לי עוד קצת הסתייגויות על סצינות מסויימת (למשל, הסצינה שבה מגלים שאלי היא נגועה כמו שאמרת) ואולי כמה בעיות לגבי הקצב בחצי השני של הפרק, הפרק השני היה פשוט נפלא מכל בחינה אפשרית, ומעל הכל, הוא עשה עבודה מדהימה בלעבד את ההרגשה של המשחק ולהעביר אותו למדיום הפסיבי בצורה הכי אפקטיבית שיכלה להיות.
זה היה פרק שמבוצע מדהים עם ערכי הפקה מטורפים שעושה עבודה מדהימה בבניית מתח ושלמרות שאני כבר ידעתי את כל מה שהולך לקרות בפרק, הייתי על קצה המושב וללא יכולת לנשום לכל אורך החצי השני שלו. תחושת האימה שבמשחק עברה בצורה מושלמת למסך, וזה ממש מרשים כי חלק גדול מהאימה במשחק מגיע מהעובדה שאתה שולט בדמות הראשית וכל הרעות המאיימות לבוא עלייה מאיימות לבוא גם עליך. בסדרה אין לך את כל הפן האינטראקטיבי הזה, ולמרות זה, אני חושב שתחושת האימה בסדרה הייתה יותר חזקה בסדרה מאשר מה שהיה במשחק. באמת, סצינת הקליקרים הייתה פאקינג אדירה. שימוש מבריק במוזיקה ובעיצוב סאונד ותחושת פחד שהולכת וגוברת ככל שנכנסים אל תוך המבנה האפל וכשרואים יותר ויותר את גידולי הפטריות ושמבינים שמשהו נורא הולך לקרות. ואז כשזה קורה ובזכות כל הבנייה שבאה לפני זה – זה פשוט אדיר.
אני מודה שבשלב הטריילרים, היה לי קצת מוזר לראות סצינות מהמשחק משוחזרות אחד לאחד בסדרה. הסצינות האלה כל כך חרוטות לי בראש (את חלקם אני יודע בעל פה ממש שורה אחר שורה), שאחרי כל שינוי הכי קטן, גם אם זה הברה מסוימת שנמשכת לקצת יותר זמן לעומת מה שהיה במקור, ישר קופץ לי לראש המחשבה ש"היי, זה לא ככה במשחק!". וכשהמשחק זכור לי בראש באופן כזה חיובי, אז ישר כל סטייה ממנו ישר משדרת שהם שינו משהו שכבר היה מושלם. אבל אני חושב שברגע שהתחלתי את הסדרה, והסצינות האלו הגיעו, כבר לא היה אכפת לי.
מה שהם עשו ממש טוב עם הסדרה הזו, זה שעם כמה שהיא עוקבת בנאמנות מאוד חזקה אחרי האירועים במשחק, היא עדיין מרגישה כמו משהו שעומד בפני עצמו, ולא כמו העתק של המשחק. ככה שגם כשמגיעות סצינות שכבר במשחק, אני לא מסתכל עליהם בקונטקסט של המשחק, אלא בקונטקסט של הסדרה. לכן אני לא מרגיש את הצורך להשוות למשחק כל הזמן. במקום זה, אני פשוט נטמעתי בסיפור שהסדרה מספרת ובאיך שהוא מסופר, פשוט כי נכון לעכשיו, היא עושה את זה ממש טוב, ובחלק מהמקרים, אפילו יותר טוב מהמשחק.
רגע, הסצינות האלו היו משהו מיוחד?
כי הפרק השני היה מאד מוצלח, באמת, אבל מבחינה טלוויזיונית לא היה בו משהו יוצא מגדר הרגיל. קצת מתח, קצת ג'אמפ סקיירס, קצת סוף רע לדמות שלא מופיעה בקרדיטים הראשיים, הכל עשוי מאד יפה, אבל החלק הכי טוב בפרק הוא בהחלט ההתחלה שלו,
שבה יש משחק עם מה שהצופים יודעים, שאף אחד על המסך לא, והמומחית שמקשרת בין שני פערי הידע בראש שלה.
אולי זה בגלל שאני (אולי היחיד כאן ש) לא שיחקתי במשחק? כי מבחינתי הסדרה היא עוד סדרה פוסט אפוקליפטית. כמו תחנה 11, רק עם אויב שיכולים לראות. מבחינתי ג'ואל הוא גיבור של עלילה לא חדשנית במיוחד, לא דמות שפתאום יצאה משליטת האצבעות שלי. ואני עוד מחכה לראות מתי הסדרה תעבור מעשויה היטב למשהו מיוחד.
הטוב עוד יגיע
אני יכול להגיד לך שמה שמייחד את המשחקים הוא הקשר שנוצר בין ג'ואל לאלי במסע המאוד ארוך שלהם. ומה שהופך אותו לכל כך מיוחד הוא שילוב של הרבה אלמנטים שעובדים ביחד מצוין שכביכול בפני עצמם אין בהם משהו כל כך ייחודי: משחק מצוין, כימיה מטורפת בין הדמויות, מוזיקה מרגשת, התפתחויות עלילתיות לאורך המסע, התפתחות הקשר עצמו גם, סיום מדהים (אולי אחד הסיומים הכי חזקים שאני מכיר).
העניין הוא שאם הדברים האלה לא עובדים באותה רמת הדיוק שבה היא עבדה במשחק, הם לא יצליחו לשחזר את הקסם הזה וזה באמת ירגיש גנרי.
אני נוטה להאמין למה Aldo raine כתב ולהצלחה הביקורתית (גם אצל המבקרים וגם אצל הקהל) שזה באמת עובד, ובכל מקרה מי שמכיר יודע שהטוב עוד מחכה בהמשך, אבל משום מה אצלי אני לא מרגיש את זה עדיין למרות שזה מבוצע ברמה ממש גבוהה.
נו, זה עשוי ממש ממש טוב
נכון לעכשיו זה די מספיק לי. הסצינות מהמשחק שעליהם אני מדבר ברובם עדיין לא הגיעו*, אבל אני כבר עכשיו שם לב לעבודה הטובה שהם עושים בינתיים כהכנה לאותם רגעים שיבואו. כמו שימי העתיד אמר מעליי, הסיפור במשחק הוא לא משהו מהפכני במיוחד שאף פעם לא ראינו, אבל הוא עשוי מדהים מכל כך הרבה בחינות והדמויות שלו ממש נכנסו לי ללב, וזה מה שהופך אותו למיוחד לפי דעתי.
מה שאני רואה עכשיו בסדרה זה את הליהוק המעולה והעבודה הנהדרת שכל השחקנים עושים, ואיך הם הצליחו לתפוס את אפיון הדמויות והדינמיקות ביניהם בצורה מושלמת. ככה אני יכול להניח שהרמה הזו את תישאר ככל שהסדרה תתקדם, ואני יודע שמה שנמצא לפנינו הולך להיות מדהים.
אבל מעבר למה שיקרה בעתיד, אני מאוד מרוצה גם ממה שקורה עכשיו. גם בפרק הזה, שמה שהוא משחזר מהמשחק זה בתכלס שלבים אינטראקטיביים בלי איזושהי התפתחות עלילתית
קריטית (חוץ מהסוף), וגם זה פשוט מדהים. עיצוב העולם נראה מדהים וברמה הכי גבוהה שיש, ואווירת המתח והאימה שאופפת הפרק עד שהיא מגיעה לשיא מבוצעת לעילא. אני באמת לא יכול לבקש יותר מזה.
*אחת מהסצינות האלה שאני מדבר עליהן כן כבר קרתה, וזו סצינת ההתפרצות שבסופה שרה מתה, שמשוחזרת כמעט אחד לאחד מהמשחק. אין לי מושג איך הייתי מגיב לה אם הייתי צופה בלי ידע מוקדם, אבל במשחק היא הייתה מאוד אפקטיבית, ובסדרה הם הצליחו לשחזר אותה בצורה מושלמת שתופסת את האימה והבהלה המטורפת של אותו הרגע ואת הצער העצום שג'ואל חווה כשהוא מבין שהבת שלו מתה. שוב, אין פה שום דבר מהפכני שלא ראינו מעולם, אבל זה כן עשוי ממש ממש טוב.
לא יודע, לא הרשים אותי (לא שיחקתי במשחק)
אולי כי אנחנו כבר בעידן פוסט משחקי הכס: אני כבר מצפה לכך שהדמויות לא יהיו חסינות. לא התרשמתי במיוחד בסצינות המוות בשני הפרקים. לא היה איזה משהו יוצא דופן או מפגן משחק מדהים.
אני בעיקר חש שיש לנו עיבוד סביר ומושקע לחומר מקור טוב. במקום אוסף קוראי משחקי הכס, יש את קהילת אלו ששיחקו במשחק שיש להם אפקט נוסטלגיה חזק.
אם כבר, יש פה אלמנט מבאס: במשחק מחשב נכשלים ומנסים עד שמצליחים. לכן יש חווייה של מוות של דמויות הראשיות. יש חשש לחייהן כי זהו האתגר במשחק.
בסדרה לינארית, אני כבר יודע ששני הגיבורים חסינים וכל השאר בעלי חיי מדף קצרים. הכל היה צפוי. אם נשווה למתים המהלכים: שם היו הרבה דמויות ודאגנו לשלום רובן. פה אפילו לא עושים כאילו: בקרדיטים יש רק 2 דמויות. חבל.
אולי פספסו הזדמנות לייצר סדרה ששווה מימוש אינטראקטיבי
כמו הסדרות האלו בנטפליקס שיש לבחור מה יקרא הלאה. אני בטוח שיש סצינות מוות איקוניות במשחק, שאותן היה שווה להסריט. אז לא היה אכפת שיש רק 2 גיבורים, כי הייתי דואג לשלומם.
דווקא די הפוך
למוות במשחק מחשב בתוך גיימפלי אין שום משמעות מעבר לזה שאתה משתגר כמה מטרים אחורה ומאבד את ההתקדמות שעשית בדקות האחרונות. ככה שלמעשה, אין שום חשש לחייהם של הדמויות, כי אתה יודע שגם אם תמות, אתה מרחק מסך טעינה אחד קצר מחזרה של אותם דמויות לחיים. אולי לאבד את ההתקדמות שלך בשלוש דקות האחרונות זה מבאס קצת, אבל אין שום קשר בין זה לבין דמות ראשית שמתה באחת הסצינות מעבר ששם המוות שלה הוא דפיניטיבי מוחלט ואשכרה משפיע על העלילה.
ובלי קשר, זה שבקרדיטים יש רק 2 דמויות לא אומר שהם לא יכולות למות פתאום, או לכל הפחות, אתה לא יכול לדעת את זה.
אם היה לי ספק בפרק הראשון לגבי בלה ראמזי בפרק הזה הוא נעלם לגמרי. הוא פשוט מעולה בתור אלי, מוסיפה כל כך הרבה לדמות שלה ולסדרה.
בכלל פרק מצוין, הסדרה הזו לא מאכזבת בינתיים, היא לא יצירת מופת כמו המשחק אבל בהחלט נותנת פייט ומסתמנת כאחת הסדרות הטובות של השנה
אלוהים אדירים מי שם אותך מבקר סרטים?
משווה לי את הקורונה עם 99.9% אחוז הישרדות למגפה חשוכת המרפא והקטלנית בסדרה.
ועוד משחק לי אותה יפה נפש עם הילד ששרפו אותו. אכזריות לשם אכזריות?
קל לך לקשקש מהתחת במחשב הנוח שלך, נראה מה אתה היית עושה בעולם אפוקלפיטי.
ֿמאז שדורון פישלר עזב האתר הנה צולל לתהום.
לגמרי
וגם כל אלה שמעבירים ביקורת על אווטאר בכיף שלהם מהלאונג' בבית מלון מבלי שאי פעם גרו בפנדורה או מבקרים שמעלים טענות נגד מורביוס מבלי שהם יודעים כמה קשה זה להיות ערפד… פשוט התייפיפות.
פרק טוב יותר
נהנתי מהפרק השני יותר מהפרק הראשון. אולי באמת הצלחתי לשים בצד את ההשוואה הבלתי נשלטת למשחק בכל סצנה ופשוט להנות מהסדרה, או שבאמת כמו במשחק ההתחלה היא החלק הצולע ביותר ומפה הדברים משתפרים.
ככה או ככה, פרק מאוד מוצלח. אני שמח לראות שהסדרה, בפרק הזה לפחות, די דלה בדיאלוגים מיותרים וסיפורי צד שרק מכבידים על הפייסינג, מה שקיבלנו כאן זה פרק שהוא חלק מהמשחק לכל דבר ועניין – מכשולים פיזיים בעיקר על הדמויות, ואני ממש מרוצה מהרמה שהפרק בוצע בה.
אגב, ניל דרוקמן ביים את הפרק הזה ואולי בגלל זה הוא מרגיש כל כך כמו המשחק. הם אשכרה לקחו את קטע שמשוחק בזמן אמת מהמשחק והפכו אותו אחד לאחד לסצנה (סיקוונס הקליקרים במוזיאון), מרשים.
אה, וסתם ניטפוק קטן לביקורת – ה(לא!) זומבי בסוף עם טס לא היה קליקר, אלא סתם אחד סטנדרטי מהקבוצה שהם ראו קודם לכן וכנראה נדבקה לא מאוד מזמן. אבל כל הניתוח שלך על המשמעות היה מדויק, דרוקמן דיבר ממש על זה בפודקאסט של הפרק.
אני מבולבל
בפרק, הקליקר הראשון שמתנפל עליהם עושה את זה אך ורק בגלל שאלי נשמה טיפה בקול. מה "לא אלים" בזה? אלים וחצי. תיאוריה יפה, אבל לא לגבי הקליקרים עצמם.
כמו שכתב בובי מעליי, גם אני הבנתי שהקבוצה מסוף הפרק הם זומבים רגילים ולא קליקרים, והם אולי הלא-אלימים שאתה צריך בשביל התיאוריה שאישר דרוקמן. לא שיחקתי במשחק, אבל הבנתי שהקליקרים קיבלו את הכינוי מהרעש הזה שהם עשו, והאלה בסוף לא עשו את הנקישות האלה – ובכלל, הם נראו שונה לגמרי.
טוב,לקרוא להם זומבים אי אפשר כי הם לא
אני פשוט קורא לכולם קליקרים כי "בני אדם נגועים אבל שלא הפכו לגמרי ליצורים שנראים כמו פטריה" זה ארוך מדי. אנסה לעשות יותר בידול להבא.
לגבי הלא-אלימים כן-אלימים, זה משהו שיוצרי הסדרה אישרו:
שנייה, שאלה אמיתית
זה קמח מהמפעל הספציפי הזה שמשתק את כל העולם? כל אמריקה, אולי. כל העולם מרגיש… קיצוני. האם זה סוף סוף ייצוג ראוי ל"האפוקליפסה התרחשה באמריקה וכל העולם פשוט מתעלם"?
ועוד קצת בפירוט
אנחנו מניחים שג'ואל ושרה לא נדבקו כי ביום של האפוקליפסה הם הצליחו להתחמק מלאכול מוצרי קמח. וזאת נקודה מאד משעשעת ומטרימה ויוצרת קישור בין זה לבין הסצינה בג'קרטה.
אבל אפילו אם הקמח היה מזוהם בקורדיספס, הוא לא היה יכול להיכנס גם לביסקוויטים וגם לתערובת פנקייק וגם לעוגה וגם ללחם – כל אחד מהם יוצר בזמן אחר, על ידי מפעל אחר, ומכיוון שאנחנו יודעים שההדבקה של קורדיספס לאחר האכילה היא מאד מהירה, הסיכוי שיהיה יותר ממוצר אחד עם נבגים מוכן לאכילה הוא אפסי.
(תסלחו לי, מבחינתי החיים בקורונה הייתה בעיקר בעיות של שרשראות אספקה)
אני ממליץ בכללי לתת להשהיית אי האמון לרוץ על אוטומט בסיפורי זומבים
כי לא, מתקפת זומבים לא יכולה לקרות בעולם האמיתי. אם יש משהו שהקורונה הוכיחה, זה שכל העולם ("האנושות") יכול להתמודד עם מגפות. אנחנו שונאים את ההשלכות, חולקים על הדרך המסוימת, אבל אנו יודעים היום שניתן לעצור התפשטות (להכיל).
ככל שהגורם המדביק מהיר יותר ומתבטא מהר יותר, הוא דווקא יעצר מהר יותר , כי יגיבו מהר וחזק יותר. ההתמודדות עם התפרצות האבולה ב 2014 במערב אפריקה (סגר של שנתיים על שטח בגודל מדינה) מדגים זאת נהדר. בקורונה הייתה דגירה של ימים וגם נישא באויר – זה הרבה יותר מסובך ממה שבסדרה שתכלס, דומה לכלבת (דופק ת'מוח, קטלני וחשוך מרפא, אבל קשה להדבק).
לדעתי בדיוק ההיפך.
אם הקורונה היתה גורמת לפרצי אלימות של אנשים – הציוויליזציה היתה נופלת מאד מהר.
אם יש דבר אחד שאני יודע אחרי הקורונה
הוא שהמין האנושי מתמודד מאד רע עם אירועי קטסטרופה עולמיים ואי אפשר לקוות שהוא יצליח להתמודד איתם בהצלחה, לא משנה עד כמה נראה לנו שהתגובה הנכונה תהיה טריוויאלית.
אני חושב שיש הבדל בין מגפת זומבים (או איבולה)
לבין מגפה כמו קורונה.
כלומר, אני יודע שהאמון של כולנו במין האנושי ירד, אבל אני חושב שגם מכחישי הקורונה החריפים היו רואים אנשים מדממים ברחובות וחושבים שאולי בכל זאת זה לא מזימה ממשלתית להחדיר לכולנו 6G.
אז אם אי פעם תגיע מגפת זומבים אלימה – כזאת שהיא ללא תקופת דגירה – אני חושב שיש כמה מדינות שייפלו, הרבה שיסבלו מהחמרת תנאים נוראית, אבל לאחר כמה שנים האנושות עצמה תשרוד לא בפוסט-אפוקליפסה אלא ב"פוסט-זומביה". (אני מניח כאן מגפה ביולוגית ולא משהו על-טבעי שאין לנו אמצעים להתמודד איתו).
כלומר גם הטיפול באיידס לדורותיו היה די מחפיר, ודברים שאנחנו לא חושבים עליהם כמגפות אבל לחלוטין הורגים אותנו בהמונינו כמו מחלות לב, סרטן, או דיכאון לא מקבלים מענה. קורונה היא האחרונה במועדון של מגפות, וזה לפני שמדברים על השפעת הספרדית וכאלה.
אז בשביל שמגפת זומבים תצליח להביא לחורבן, אני חושב שהתנאים שצריכים להיות היא:
א. תקופת דגירה ארוכה. ממש ארוכה.
ב. עוברת באוויר
ג. לא כולם הופכים לזומבים אחרי נשיכה/מגע עם זומבי
ד. הזומבים לא שונים מהותית מבני אדם ובכך קשה לאנשים רגשית להרוג אותם
מה שמוצג ב"אחרונים בינינו" (ממה שאני מבין) הוא רעיון מגניב, אבל סופר לא פרקטי. כמו שאתה אומר – הלוגיסטיקה תכשיל כאן את המגפה. בשביל שבאמת יהיו מספיק מוקדי התפרצות ברחבי העולם לדבר שכזה, צריך משהו אחר, ואני לא בטוח מה.
בקיצור, סרט הזומבים הכי אמין מבחינת העתיד שלאחר המגפה הוא עדיין "מת על המתים".
אנשים לא טובים עם איומים רחוקים, תיאורטיים
התחממות גלובלית, שינויים דמוגרפיים, ניהול הפנסיה שלהם.
אנחנו מאוד טובים בתגובה לאיום מיידי ונוכח, מתאחדים מול אויב משותף.
אם הקורונה הייתה קטלנית ונראית מפחיד (דימומים מהעיניים) כמו אבולה, התגובות היו הרבה הרבה יותר מהירות והחלטיות. אם הייתה מתקפת כלבת שעברה אבולוציה לאנשים כך שהיו הופכים לאלימים, היינו עוצרים אותה. כמובן שיהיו חללים. אבל סך הכל זה היה נשלט: יש פרוטוקולים. פה ושם יהיו סצינות של פשלה – היה איזה פוליטיקאי באפריקה שהחליט לברוח עם מטוס פרטי מסגר האבולה והביא אותה לניגריה – אבל סך הכל אף אחד בעולם המערבי לא שם לב שהיה סגר שנתיים שם (אזור אוגנדה). העולם שפך משאבים ועצר את זה, החלטות נלקחו במיידי על ידי הפקידים, אפילו לא הגיעו לפולמוסים של פוליטיקה.
דווקא תחום הביניים הוא הקשה ביותר: כל ההחלטות באזור האפור. מחלה חדשה ומדבקת, אבל התמותה לא כה מטורפת, יש זמן לדיונים וקשקשת, אבל מצד שני היא מתקדמת לה. אז מקבלים את השנתיים- שלוש האחרונות.
זה לא נכון בשנת 2023, פשוט כי אין הסכמה לגבי מי האויב.
בעיקר כשמדובר בתופעה חיצונית.
תראה את הקורונה – תחילת סגר במרץ כשכבר בנובמבר היו דיווחים, ובדצמבר היתה מגמה מדאיגה.
אם אנחנו מדברים על גאופוליטיקה, שים לב שיש לסין ולרוסיה מעריצים, אשכרה אנשים שנושאים עיניים למה שקורה שם.
זהו, שאני כבר לא חושב שהאם שלך נכון.
(ל"ת)
הייתי מסכימה איתך… לפני הקורונה
היום אני חושבת שהמשפט ״אנחנו טובים בתגובה לאיום מיידי ונוכחי, מתאחדים מול אויב משותף״ הוא פשוט לא נכון.
היו סיפורים על אנשים שהשתעלו במכוון על מי שהלך עם מסכה, כי הוא ניסה להגן על עצמו מפני מגפה גלובאלית, וזה נורא עיצבן אותם. התאחדות מול אויב משותף? מעולם לא היינו מפולגים יותר.
לדעתי אם כבר, האנושות הוכיחה בשנים האחרונות עד היא לא יודעת להתאחד מול איום (או אפילו להכיר במשהו כאיום), עד כמה היא לא יודעת לקבל החלטות קשות בזמן אמת, ועד כמה הדברים שמאיימים עלינו הם בעיקר כר פורה לקונספירציות והכחשת מציאות.
אחרי הקורונה צריך להוציא את הפתגם Avoid it like the plague לגמלאות, כי הוכחנו שאנחנו די סבבה עם מגפות. אם כבר זה צריך להיות Avoid it like a minor inconvenience.
זו לא החוויה שלי
אני התרשמתי שככל שהמדינה נפגעה פחות (פחות מתים, פחות פגיעה בתשתיות המדינה), התייחסו יותר לקורונה כשטות. מי שחווה יותר מוות בכללי (לא ספציפית קורונה) התייחס הרבה יותר ברצינות.
עמיתים לעבודה מהודו, שם מערכת הבריאות קרסה, קיבלו בהרבה יותר בהבנה את הסגר וממש התחננו לחיסון.
עמיתים לעבודה מהפיליפינים עדיין בתוך הקורונה עד היום, שם המדינה קרסה יותר מהודו. התחננו לחיסון.
עמיתים לעבודה מגרמניה צוחקים על הנושא, דואגים למבוגרים ומסרבים בהמוניהם להתחסן.
שוב, הניסיון עם האבולה מראה שאם יש מראות קשים, פועלים בהתאם. גם הפעולות של הקורונה קיבלו יחצ חיובי כשברקע משאיות של גופות באיטליה. כשזה נחווה כעוד שפעת, אנשים לא משתפים פעולה ומתנהלים כמו שאת מתארת.
אני במקרה גרה בגרמניה
אז אני רק אגיד שהייצוג של גרמניה כמדינה שבה צוחקים על הקורונה הוא רחוק מאוד מהמציאות. בכל מדינה יש סרבני חיסונים ואולי הקולגות הגרמניים שלך הם במקרה כאלה, אבל לקחו (ועדיין לוקחים) פה את הקורונה הרבה הרבה יותר ברצינות מאשר בארץ.
סתם אנקדוטה – עד היום, אם אתה עולה על אוטובוס או רכבת בברלין, 80% מהאנשים יהיו עם מסכות. בחנויות קצת פחות, אבל המסכות ממש לא נעלמו מהנוף כמו בארץ.
לגביי היתר – אני לא רוצה לגלוש לגמרי לאוף טופיק ולדבר על הקורונה במנותק מהסדרה, אז אסתפק בלומר ש״נחווה כעוד שפעת״ זה די מתעתע, וגם היום הקורונה היא ממש לא שפעת וכדאי, עדיין, לנסות להימנע מלהידבק (או להידבק שוב).
הין אנשים שהשתעלו ומה שאמרת
אבל הרוב לא.
זה שיש כמה פסיכים לא הופך את הטיעון של esh לפחות נכון.
הרוב הכללי ידע שצריך להתנגד לה.
ובמיוחד שאת מספרת שנייה אחרי זה שלקחו את זה מאוד רציני בגרמניה ( מה שאני מסכים איתו וגם בוינה אגב,ֶאני זוכר בספטמבר 2021 היה תאריך שצריך לעבור בתחבצ ממסכות כחולות למסכות fttp -n95 ועד אותו יום החילוף אנשים היו עם הכחולות ומאותו יום 95 אחוז עברו למסיכות השניות-לא גר בוינה אבל הייתי שמה תקופה ).
ומעולם לא היינו מפולגים יותר זה משפט שאני לא מקבל אף פעם, כל דור ודור אנחנו חושבים שאנחנו הכי הכל ובתאכלס כנראה שלא.
דבר אחרון- שאלה איך בגרמניה לעומת ישראל – שואל שאלה כללית אני יודע אבל חושב לעבור ומעניין אותי האם באמת טוב יותר או שהכל זה בעיני תייר
לא צריך שהרוב יתנגד כדי שהעולם יסבול.
אנחנו הרי מדברים על תרחיש דומה בסדרה בו יש וירוס שהופך אנשים לאלימים.
לא היה אפילו מקרה אחד שבו סגירת גבולות נעשתה בצורה אפקטיבית. אם זה יהיה וירוס מדבק ברמה של הקורונה, שהופך אנשים לאלימים – אז כן, אנחני בדרך לכל הסיפורים הפוסט אפוקליפטיים.
אנחנו יודעים שלפחות גם אינדונזיה נדפקה לגמרי
אז זה כבר לא רק אמריקה. חוץ מזה, אפשר להניח שאינדונזיה לא מייצאת קמח אך ורק לארה"ב, אלא גם כנראה גם לעוד כמה מדינות חוץ ממנה. מעבר לזה, גם אם רוב העולם לא מקבל את הקמח שלו מאינדוניזיה, אנחנו יכולים להניח שאנשים נגועים טסו למדינות שונות והפיצו ככה את הנגיף במדינות אחרות כמו מה שקרה בקורונה. עם הדרך המקושרת שבה הפטרייה עובדת, ההתפשטות שלה כנראה מאוד יעילה ככה שמאוד הגיוני שתוך כמה שבועות הטפיל הגיע לכל העולם או לפחות לרוב המוחלט.
רגע של פרסום עצמי חסר בושה אבל בטופיק?
אחרי שזה הלך לנו כל כך טוב עם Star Trek, החלטנו לנסות לעשות את הקטע הזה של פודקאסט-על-כל-פרק-של-הסדרה על סדרה שממש רצה עכשיו, והתחלנו את "צופים בין אחרונים" (כן זה שם נוראי אבל מה לעשות). תאזינו אם בא לכם! יש גם קבוצה בפייסבוק אם אתם רוצים להגיד לנו כמה אנחנו טועים. :-)
https://tzofimlastofus.podbean.com/
מגניב, לא ידעתי שהסדרה מתרחשת ביקום של "מסע בין כוכבים"}
(ל"ת)
זה הכוכב שהם מגיעים אליו בפרק 47
כל כך הרבה קליקרים בחולצה אדומה. כל כך הרבה.
אנחנו יוצרים יקום קולנועי חדש. או אימפריית פודקאסטים. עוד לא החלטנו.
(ל"ת)
שאלה לגבי הפתיחה
להפציץ את הכל זה החלטה קבילה? כאילו, זה מסקנה שאשכרה היו מגיעים אליה במציאות אם היינו מגיעים למצב כזה ח"ו? או שזה פשוט דרמטיזציה של כל האירוע?
זאת אומרת, יש 10 מיליון תושבים בג'קרטה. באמת היו מוותרים על כולם כל כך מהר בשביל להציל את שאר העולם?
על סמך ההיסטוריה הלא כל כך רחוקה
יותר סביר להניח שהיו מתדיינים, מחכים, מסתירים את המצב ולא נוקטים שום פעולה ממשית עד שהיה מתבהר באופן חד משמעי עד כמה המצב חמור, ואז, כמובן, כבר היה מאוחר מדי.
כאילו, במציאות שלנו היה מדובר ״רק״ על עצירת טיסות ממדינות מסוימות כדי להאט התפשטות של וירוס, וגם את זה לא עשו עד שכבר לא הייתה לזה כמעט משמעות, אז להפציץ אזרחים? אם כבר, הפנדמיה שאנחנו עברנו מראה לדעתי עד כמה התגובה הצבאית/ממשלתית בסדרה לא סבירה בסיטואציה מציאותית – היא פשוט מאורגנת, מהירה והחלטית מדי.
חוץ מזה, חסרה לי בסדרה חבורה של מכחישי קורדיספס שחושבים שהכל המצאה של הממסד כדי לשלוט בנו.
אבל אם מדברים ברצינות, ההחלטה לשנות את דרך ההידבקות בפטרייה מכזו שנישאת באוויר לכזו שמצריכה נשיכה, די משנה את הקצב שבו המגיפה אמורה להתפשט, ואני לא בטוחה שהם הסבירו מספיק טוב איך זה חירב את האנושות כל כך מהר. התפשטות מהירה כל כך מסתדרת עם פתוגן שנישא באוויר, הרבה פחות עם משהו שמצריך מגע די ספציפי עם מישהו נגוע.
זה משהו שנצטרך לראות עם התקדמות העונה
ברור שבקו העלילה הראשי, של ג'ואל ואלי, לא נקבל תשובות על אופן ההתפשטות של המגיפה – כל מה שהיה נכון בהתפרצות בוודאי לא נכון עשרים שנה אחרי.
אבל יש סיכוי שנקבל מספיק פלאשבקים עם הסברים. אני מקווה שאלו יהיו הסברים עם הגיון אפידימיולוגי והפקת לקחים מהמגיפה הקטנה שהייתה בין יציאת המשחק לצילום הסדרה.
דיברתי על המסקנה של המדענית עצמה
גם בענייני ההתחממות הגלובלית היום, יש מלא מדענים שצועקים שהמצב גרוע ושצריך לעשות משהו והרבה אנשים בעלי כח די מתעלמים מהם. אבל אני לא שואל על מה היו עושים האנשים בעלי הכח, אלא על מה היו עושים המדענים. אחרי הכל, אפילו בסדרה אנחנו לא באמת יודעים אם הם הפציצו את ג'קרטה בסוף. אנחנו רק ראינו את ההערכה המקצועית של המדענית לגבי מה לעשות. אז השאלה שלי היא כמה סבירה ומעוגנת במציאות ההערכה המקצועית הזאת? האם יש מצבים שבאמת הפתרון הכי טוב שלנו הוא להפציץ עיר עם מיליוני תושבים כדי להציל את השאר? נראה לי ממש חסר אחריות, בעיקר בהתחשב בעובדה שיש סיכוי מאוד טוב שהנגיף כבר פרץ החוצה לערים ואפילו מדינות אחרות. בעצם, הפצצה של העיר רק תגרום לחיסול המיעוט שכן יצליחו לשרוד.
אבל נגיד והם ידעו שזה לא התפשט למקומות אחרים, האם מבחינה מדינה מדעית, זה הגיוני שמדען יגיע למסקנה שהפצצה של כולם זה המסקנה הנכונה ושזה הדרך הכי טובה שבה אפשר לפעול?
אנחנו יודעים שהם לא
בפרק הראשון, בחדשות ברקע מדברים על בעיות באינדונזיה, אבל ממש לא על הפצצה.
אם השאלה שלך
היא לא ״מה הסבירות שבעלי הכוח יפעילו מדיניות קיצונית מסוימת כדי לעצור את ההתפשטות״ אלא ״מה הסבירות שמדען בודד ימליץ על מדיניות כזו״, אני מניחה שהתשובה היא – תלוי במדען.
מדענים הם בסופו של דבר בני אדם, ובני אדם לא תמיד פועלים באופן רציונלי, או מחושב, או שקול. גם כשהם מדענים, ובטח כשמדובר בתגובה ראשונית לידיעה מזעזעת כמו ״את וכל מי שאת אוהבת הולכים למות ממש בקרוב״.
אז מבחינתי זה היה לגמרי אמין שזו תהיה תגובה אפשרית אחת של מדענית אחת לנוכח הידע שחשפו אותה אליו. זה לא עושה את התגובה שלה מוצדקת, אבל בהחלט אפשרית בהתחשב בנסיבות.
ברור שהמטרה הייתה להעביר לצופים עד כמה המצב חמור ועד כמה אין למדע פתרון (וזו הייתה גם המטרה של ה-cold open בפרק הראשון).
התאוריה על האלימות נכונה רק בשלב הראשון. הקליקרים יקפצו עליך על כל פיפס קטן שתעשה ובמשחק הם הורגים אותך בלי להסס.
[/hiddentext]והאינפקטד בסוף שנישק את טס הוא סטוקר (Stalker), השלב השני בהתפתחות אחרי Runner ולפני קליקר.
הקליקרים עצמם דווקא יותר אלימים
בקשר לדיון שהתחיל פה סביב הנושא הזה – דווקא במהלך הפרק אנחנו מבינים שהקליקרים עצמם הם עוד יותר אלימים מהזומבים הרגילים. גם בפרק הראשון הסבתא רק "מחדירה" את הגידול שלה לתוך הקורבן, אחרי שהוא כבר פצוע ולא יכול להתנגד. בפרק השני מבינים שהקליקרים אלימים בהרבה וסימני האלימות היו קיצוניים בעיני הדמויות גם ביחס לזומבי רגיל שנתקל בהתנגדות.
אז יש הבדל בעולם הזה בין מה שזומבי עושה לבין מה שקליקר עושה מבחינת האלימות. ובכל מקרה – זה לא שהזומבים יתנו לך ללכת אם לא תפגע בהם, המטרה היחידה שלהם היא להתרבות וזה לא משתנה, פשוט אין להם עניין ספציפי בלעשות את זה באלימות, זה שקוף מבחינתם.
בכל מקרה הייתי ממליץ לא לשקוע במחשבה הזאת יותר מדי, זה רעיון חביב ואפילו הגיוני, אבל יש בו חורים מן הסתם. בסוף הכל זה רטקון ולא יותר מזה, במשחק הזומבים אלימים מאוד באופן מוגדר כי זה משחק התגנבות שבו כשהאויבים מגלים אותך הם קופצים עליך מכל כיוון אפשרי. כל רעיון אחר שמתנגש בזה יהיה עם חורים בעולם שנבנה סביב מכניקות של משחק אקשן.
כלומר, רציתי להגיד בסוף הפסקה הראשונה שאפשר לתרץ את זה בכך שהקליקרים לא רואים ולכן הם לא לוקחים סיכון כשהם פוגשים קרקע פוריה להתרבות (=אדם), הם יתקפו באלימות כי אין להם איך לדעת אם צפויה התנגדות או לא, והמטרה היא קודם כל להתרבות.
דווקא את המשפט הזה שכחתי לכתוב…
לא לגמרי מבין את ההגדרה הזאת של "לא אלימים"
"נכפה עליך להפוך להיות אחד משלנו, אם לא תתנגד נעשה את זה ברוגע, ואם כן נתנפל עליך וננגוס בך" – זאת לא אלימות? באיזה עולם?
באופן כללי לגבי הסדרה, עד כה היא "רק" עשויה מאוד טוב, אבל שום רעיון עלילתי בה לא הרגיש לי חדש או מעניין במיוחד. אמשיך לתת צ'אנס, אבל כרגע זה רחוק מלהיות מופתי.
לדעתי,
למרות שמעולם לא שיחקתי במשחק, אני מוצא את עצמי עד כה נהנה מהצילום ומהדמויות אף על פי שג'ואל רחוק מלהיות הדמות הכי מעניינת עד עכשיו. התיאוריה הנוכחית שלי היא שאלי היא פטריה בצלם אדם ולכן היא לא נגועה (אפשרות אחרת הוא שהיא נגועה בטפיל אחר שמאד רכושני לגבי הגוף המארח שלו אך הרבה פחות אלים מפטריית קורדיפס). לגבי פטריית הקורדיפס, נראה לי שהסיבה העיקרית שהדבר הזה לא ישרוד בגופנו היא שאנחנו הרבה יותר גדולים מהפונדקאים הרגילים שלה וזו דורש היערכות מחדש כללית. האם יש הסבר במשחק למה הפטרייה תוקפת רק בני אדם?
למיטב זכרוני, אין הסבר.
אבל אני לא חושב שהוא נדרש. לא מבחינה סיפורית (הסיפור עוסק במערכת היחסים בין ג'ואל ואלי, לא באיך התפתחה הפטריה או איך נלחמים בה) ולא מבחינה מדעית.
גם בטבע, פטריות קורדיספס הן מאוד ספציפיות למין, והפטריות שתוקפות נמלים לא תוקפות חרקים אחרים, או אפילו נמלים מזן שונה מזה שנמצא בבית הגידול שלהן.
לדעתי,
אם הפטרייה ספציפית למין הפונדקאי, זה כן משפיע על העלילה הראשית משום שזה אומר שאלי שונה דיה כדי שהפטרייה לא תזהה אותה כאנושית… והשאלה שעולה היא, כמובן מאליו, במה מדובר בדיוק – ממה שרואים עד כה בסדרה, אין בה שום דבר מיוחד. בכל מקרה, הכותבים פתחו את תיבת הפנדורה הזאת כשהם החליטו להרחיב מעט על טבע הפטרייה.
חודש לעונה שנייה!
https://variety.com/2023/tv/news/the-last-of-us-renewed-season-2-hbo-1235504485/
איזה כיף! אני ממש סקרן לראות איך הם לעזאזל מתכננים לעבד את המשחק השני ולשמור על הייחוד והמורכבות שלו.
מה אני אגיד - אם ככה נראה פרק שמשנה דרסטית את מה שהיה במשחק…
אנחנו בידיים טובות, ואפילו יותר מזה.
מישהן שמבין במוזיקה יכול לומר לי האם יש סיבה לזה ששיר הפתיחה תמיד מזכיר לי את שיר הפתיחה של הסדרה שרלוק? לא מצליח לשים את האצבע
אתה לא לבד. יש שם סיקוונס מלודי זהה לחלוטין לפתיחה של שרלוק כמעט ברמה של העתקה.
כמו "פאודה" ו "סיקס פיט אנדר"
(ל"ת)
אתה לא לבד בזה:
https://www.youtube.com/watch?v=aE43LQkXhV8
וואו, איזה פרק! פרסי אמי לכל המעורבים!
(ל"ת)
לא יודע, מרגיש שעבדו עליי
התיישבתי לצפות בסדרת זומבים וקיבלתי דרמה רומנטית עם ערכים מתקדמים… כמו כן, שימוש כה בנאלי באשה במקרר,שממש כותבים אותו במפורשות לקהל…
עדיין בכיתי כמו תינוק.
בנוגע ל- Bloaters...
אני תוהה לגבי האם הם קיימים בעולם של הסדרה. אין ספק שהעיצוב שלהם יותר מגוחך ו״משחקי״ מה- Runners/Stalkers/Clickers, וכשאלי מזכירה בפרק 2 משהו שנשמע כמו תיאור שלהם, ג׳ואל וטס מגחכים ואומרים לה שזה שטויות. אני תוהה אם זה כי הם אף פעם לא נתקלו באחד, או כי פשוט בעולם של הסדרה – הם לא קיימים.
יש שתי אפשרויות-
או שהאמירה של אלי היא קריצה לגיימרים בדיוק בגלל שזה עיצוב מגוחך ואין להם מה לצפות שהוא יופיע בסדרה; או שזה רמז מטרים, השמועות נכונות, ובהמשך ג'ואל יצטרך להתמודד עם משהו שהוא לא ידע שקיים.
כן, אלה בדיוק שתי האפשרויות שהעליתי.
(ל"ת)
כן, רציתי רק להעלות את האפשרות להטרלה.
(ל"ת)
בקשה מרם בנוגע למינוחים:
אתה קורא בביקורות לכל הזומבים "קליקרים", ולמרות שהבהרת למה אתה עושה את זה, אני עדיין רוצה לבקש שלא תעשה את זה.
קליקרים הם, נו, זומבים שעושים קליקים. וכמו שציינת, זה מאפיין של תת-קבוצה מאוד ספציפית, ורוב הזומבים שראינו עד עכשיו בסדרה הם דווקא לא מהזן הקליקרי.
השם הגנרי לזומבים במשחק, ולדעתי גם בסדרה, הוא Infected. אם אתה ממש לא רוצה להשתמש במילה "זומבים" (כי, רק בין שנינו, זה מה שהם), למה לא לקרוא להם "נגועים"?
טוב
(ל"ת)
מישהו כבר עשה עריכה של הפרק הזה בסגנון הפתיחה של "למעלה"?
זה מרגיש לי ממש נדרש. הפרק הזה היה קצת כמו הגרסא הממש ארוכה והממש פוסט אפוקליפטת של הסצינה ההיא מ"למעלה".
כן
https://www.youtube.com/shorts/Zzypoq_Yqpg
(אם כי רק דקה ולא עשר)
המממ... בראש שלי זה היה אמור לצאת יותר טוב
עדיין סרטון ממש חמוד
טוב, אוקיי
זה לקח שלושה פרקים, אבל האפטציה הזאת הצדיקה את עצמה. איזה פרק מעולה, ודווקא אחד שמשנה המון מהמשחק. כלומר על פניו זה בדיוק מה שפחדתי שהסדרה תעשה – מאוד אהבתי את הצורה האגבית והמרומזת שבה סיפור הרקע של ביל נרמז במשחק, ופחדתי בדיוק שהסדרה תקח דברים כאלה ותבנה עליהם הרים של תוכן לעוס שלא באמת הרגשנו שהיינו צריכים לקבל במשחק. אבל כשזה נעשה ברמה כזאת – על מה אפשר להתלונן?
במשחק זה נעשה בצורה טובה שמשתמשת במדיום, למשל למרות שביל נמצא לבד אתה רואה לאורך העיר שלו שני כסאות לאורך כל מיני מקומות, דברים כאלה, ובונה לעצמך איזה סיפור שאתה רוצה בראש שלך. זו התחושה הזו שמלווה אותי עכשיו שנוטי דוג יודעים להשתמש מצוין במדיום הגיימינג, וHBO יודעים להשתמש מצוין במדיום הטלוויזיוני, שמרימה את כל הפרנצ'ייז הזה כרגע מבחנתי לרמה של שני ביצועים שמצדיקים את עצמם. המשחק עושה דברים יותר מעניינים עם המדיום שלו בהמשך, נראה אם הסדרה תעמוד בקצב.
ולגבי הביקורת, אני מסכים שעדיף לקרוא להם "נגועים" או משהו כזה, אם לא פשוט זומבים… לא כי חייבים להיות טהרנים מציקים שקוראים להכל בשם המדויק שלו, אין בעיה לדעתי לא להתחיל להתקטנן על מי הוא ראנר ומי הוא סטוקר, אבל 'קליקר' זה שם של מצב ספציפי בתוך העולם הזה ומרגיש מוזר לקרוא לכולם ככה.
אבל זו סתם הערת אגב, ביקורת שלך ואתה כותב בצורה מאוד מהנה ואין לי באמת ביקורת כלפי זה, אז תקרא להם איך שאתה רוצה. סתם נתתי את דעתי ומבטיח לא לחזור לנושא הזה איך שלא תבחר לקרוא להם :).
אבל זו ביקורת שלך,
עכשיו אפשר לפתוח את ההודעה גם אם לא שיחקתם (רק אם ראיתם כבר את פרק 9, כמובן)
אם זה מעניין מישהו
שאלה לאלו ששיחקו במשחק
אמנם הפעם האחרונה ששיחקתי במשהו (שהוא לא משחקי קז'ואל) הייתה בערך כשעין הדג נוסד אז אני ממש לא בתחום, אבל בחיי שאני לא מבין איך הסדרה הזו יכולה להיות מבוססת על משחק. כל כך הרבה מההתקדמות העלילתית מושגת באמצעות דיאלוגים שאני מניח שלא אינטראקטיביים. אז זה אומר שיש הרבה מאוד קטעים שהשחקן פשוט צופה במה שקורה? או שפשוט הסדרה משתמשת בדיאלוגים במקומות שבהם המשחק מעביר את זה בדרך אחרת?
סיפור הרקע של ביל מועבר באמצעים חזותיים כמו רמזים בסביבה לזה שהוא חי עם עוד בן אדם.
כולל מכתבים שהוא השאיר לפרנק, וההיפך.
ובלי קשר, במשחקים של סוני בדרך כלל יש הרבה סרטוני מעבר סינמטיים והרבה דיאלוגים.
הפרק השני הוא דוגמה טובה
הפרק השני משוחזר מהמשחק פחות או יותר אחד לאחד (עם הסרה של כמה קטעי אקשן שלא היו עובדים טוב בטלוויזיה), אבל כל החלקים מהפרק שבמשחק היו לא אינטראקטיביים אלה רק הסצינה הראשונה והאחרונה. כל מה שמחבר ביניהם במשחק היה קטעי משחקיות אינטראקטיביים שבהם השחקן שולט בג'ואל. יש הרבה דיאלוגים כי בחלק גדול מהמשחק אתה פשוט מנסה למצוא דרך להגיע ממקום אחד לשני ובאופן טבעי הדמויות מדברות תוך כדי החלקים האלה וככה אתה מקבל עוד קצת מידע על מה קרה בעולם ועוד קצת פיתוח דמויות. וזה בדיוק מה שקורה בפרק השני. בסדרה הם פשוט לקחו את קטעי המשחקיות האלה והעבירו אותם למסך בצורה סינמטית (בצורה ממש טובה, יש לציין).
מעבר לזה, כמו שכבר נכתב פה, הפרק השלישי בכלל לא קיים במשחק. זה פשוט היה הרחבה (ושינוי) של איזה שני שורות שנזרקו ופתק אחד שאתה מוצא.
הרבה השתנה בעולם הגיימינג מאז שעין הדג נוסד
וכן, התפתחות מנועי הגרפיקה הובילה לכך שמשחקים הפכו ליותר סינמטיים כאשר לא מעט מהמשחקיות הוא להגיב להתרחשות במצב שנקרא Quick Time Event בו השחקנ.ית בעצם צופה בסצנה כשכל כמה זמן עולה צורך לתגובה מהירה להתרחשות על המסך. מי שהיה חלוץ בתחום הזה היה God Of War שבעצמו עומד להפוך לסדרת טלוויזיה (או סרט? אני מודה שלא זוכר).
ההצלחה של המשחק Last Of Us נובעת מכך שהוא לקח את האלמנט הסינמטי והעצים אותו עם דגש ניכר בעלילה ובדרך הסינמטית להעביר את הסיפור לאורכו. יחד עם מערכת ה-Crafting הייחודית שהמשחק הציג עבור השחקנ.ית, האלמנטים החדשניים האלו הם שגרמו לכך ש-Last Of Us הוא עד היום אחד המוערכים בתחומו.
אגב, סיפורי קווסטים היו קיימים הרבה לפני TLOU
ואפשר היה למצוא בהם לא מעט עומק.
עולם הגיימינג מאז ומתמיד היה יותר עמוק מהדום או ה-GTA לדורותיהם.
ממש מעניין, תודה. ומה קורה אם אתה מפספס את התגובה? אתה מת או שאתה נתקע ולא יכול להתקדם? הרי כל העניין במשחק שהכל זה הקצב שלך, אם אתה מפספס משהו המשחק חייב לאפשר לך לעשות אותו שוב כדי להשלים אותו. או שהיום כבר יש תמיכה בעלילות מרובות ממש?
ברוב הפעמים זה לא משפיע
ברוב המוחלט של המקרים אם אתה מפספס את לחיצת הכפתור אז אתה כנראה תראה אנימציית מוות מושקעת (אם מדובר במפתחים שמעוניינים להשקיע), ואז פשוט תחזור כמה שניות אחורה לאותו מצב שבו היית צריך ללחוץ על הכפתור. התהליך הזה יחזור על עצמו עד שתצליח ללחוץ על הכפתור בזמן הנכון (שזה כמעט תמיד משימה מאוד קלה, אגב) ואז תוכל להמשיך עם הסיפור כמו שהוא תוכנן. זה די מגניב ואפקטיבי במידה מסויימת, אבל בתכלס, ברוב המקרים זה פשוט דרך מהוללת ללחוץ על פליי לסצינה.
דוגמה מהמשחק
2 Red Dead Redemption לשימוש הכי מגוחך שאני מכיר לQTE
כמו שאמרתי: דרך מהוללת ללחוץ על פליי.
לפעמים יש בזה שימוש יותר אינטראקטיבי, כמו למשל, אם תפספס את התזמון, תאבד חצי מהחיים. או למשל, כדי לחסל את הבוס אתה צריך להגיע לאותו מצב Quick Time Event (QTE בקיצור) ע"י סכום מכות מסוים שאתה צריך לפגוע בו, ואז, כשמגיע הQTE, אתה צריך לצלוח את כל התזמונים נכון. אם לא הצלחת, אתה חוזר למצב ההתחלתי, שבו אתה שוב פעם צריך לתת מספר מסוים של מכות לאותו בוס כדי להגיע שוב למצב הQTE, ואתה לא תתקדם עד שלא תצליח לתזמן הכל נכון (ששוב, זה מאוד קל לעשות).
חוץ מזה, כן יש ז'אנר של משחקים שבהם אם אתה מפספס את התזמון הנכון ללחוץ על הכפתור אז זה יכול ממש להשפיע על הסיפור ולקבוע האם הדמות תמות או תחייה, אבל זה ז'אנר מאוד ספציפי ולא ממש במיינסטרים.
הרבה מהסיפור מועבר ליטרלי באמצעות סרטים
קוראים להם cutscenes, והם פשוט קטעי וידאו שקוטעים אץ המשחק. כשכתוב בביקורת ששוטים מסויימים בסדרה לקוחים ישירות מהמשחק – הכוונה היא לcutscenes.
אחד הדברים הטובים שThe Last of Us עשה בהקשר של דיאלוגים הוא חיבור של הדיאלוגים עם המשחקיות. אז למשל, הסצנה שבה ג'ואל ואלי מחפשים ציוד בחנות הנטושה ההיא – במשחק, מה שהשחקן עןשה ברגע הזה זה שולט בג'ואל בזמן שהוא מחפש דברים בסביבה ובוחר מה לקלחת ומה לא, שזו החלטה משחקית לחלוטין. אבל תוך כדי, יהיו לאלי שורות דיאלוג שהיא תגיד בהתאם לדברים שהשחקן לוקח או לדברים שהוא מסתכל עליהם. בפרק יש לה שורה על המשחק ארקייד שיש בחנות ההיא, ובמשחק היא תגיד את השורה הזאת רק אם השחקן נוגע במשחק ארקייד הזה, מה שגורם לכך שיש מן קשר בין הפעולות של השחקן לבין האינטראקציה של הדמויות.
אוקי, זה באמת נשמע הגיוני
אגב מעניין יהיה לראות את היום שיתנו ל NPC את היכולת לדבר בצורה אמיתית, זה הרי כבר אפשרי מבחינה טכנולוגית היום. אני מתאר לעצמי שזה יעשה קפיצת מדרגה נוספת במשחקים.
*ספוילרים לפרקים 1 ובעיקר 3*
הפרק השלישי זה פצצה של סיפור ומסר.
הפרק הכי טוב! הפרק הראשון היה עוצמתי בדרך שבה הוא מיטט את העולם מול עינינו, ובדרך טרגית כפי שחששנו בעצמנו לא מזמן…
המשחק היה מעולה והצילום עריכה וכתיבה (בתור מי שלא הכיר את המשחק לפני כן) היו באמת טובים.
אך בפרק השלישי- גיליתי גם את היכולת להעביר מסר שהוא מעל הכול, ועדיין להתרגש ולהזדעזע מהטרגיות העצובה שבו. בלי זומבים, ובלי הדמויות כמעט. המשחק של אופרמן, גנב את ההצגה משום מה על השני יכולתי רק להיזכר בקטעים הלא מלבבים שלו בלוטוס . אגב, לא מסכים שהסדרה מצטיינת במילים יותר ממראות! ראינו ונדרשנו להבין יותר ממה שהסבירו… לא ברור ממה סובל פרנק, אפשר לנחש, מה קורה עם ביל לפני כן, וגם המדענית, מדברת עם המימיקה, ודרישתה להפציץ זה רק גראנד פינאלה לפנים שבישרו רעות כל ההתחלה…
מצמרר ביותר וצובט בלב הפרק השלישי.
ואני די בוודאות בטוח שהקורונה האיצה את השחרור שלו. אחרי שעברנו חרדה בענייני מגפה! חלקנו גם איבדו כמה בתוכה… החרדות אמיתיות מתמיד מסדרה שעוסקת במגפה. זה כבר לא רחוק מאיתנו זה מוחשי.
מחכה בקוצר רוח לפרק 4 ושמח שיש מקום לדון עליה ברשת.
הפרקים שנשארו לא ארוכים
פרסמו את האורך שלהם לפי הסקרינר שנשלח למבקרים לפני העונה. כל אלו שנשארו הם פחות משעה והאחרון אפילו 43 דקות.
טוב, זה לא מעודד
(ל"ת)
אני חושב שזה דווקא נשמע טוב.
צריך לזכור ששלב ארוך במשחק לאו דווקא מתרגם להרבה זמן מסך. אני נגיד לא חושב שLeft Behind ייקח פרק שלם.
זה ממש לא אמור לקחת פרק שלם, אלא אם כן יבחרו להרחיב כמו בפרק 3.
(ל"ת)
נשמע לי מעולה.
ישר ולעניין. אין באמת בקטעים האלה משהו שאי אפשר לעבד בפרק אחד לכל מאורע.
פרק 5 ישודר ביום שישי הקרוב
הוא יהיה זמין לצפייה כבר בשישי בבוקר של ארה"ב (אחה"צ שלנו) כי ביום ראשון הבא יש את הסופרבול.
ממה שהבנתי
הוא עולה לשידור במקבילה שלהם ל-4 לפנות בוקר שלנו, שזה אומר שנוכל לצפות בו בבוקר יום שבת.
צודק
במקום הראשון שנתקלתי בו היה כתוב 9 AM (בארה"ב), אבל כנראה הם טעו / טעות הקלדה.
עוד דבר שלקוח מהגיימפליי משחק השני
כשנשאר אויב אחרון בשלב ואתה יורה בו אבל לא במקום שמספיק קריטי כדי להרוג אותו, הוא נופל על הברכיים, מתחיל להתחנן על החיים שלו ומפציר בך לא להרוג אותו. הוא אמנם לא מתחיל לתת לך את כל הקורות חיים שלך כמו שקרה בפרק, אבל זה עדיין די אותו דבר, וזה ממש ברוטאלי. כל זה קורה בספונטניות כחלק מהמשחקיות שזה מגניב רצח.
תכל'ס, גם הקונספט של
"כל אדם טוב הוא רע בעיני מישהו אחר" מאוד מתכתב עם המשחק השני.
אני חושב שיש כאן עניין עקרוני,
שבו לכל האנשים בעולם יש את אותו אויב משותף – הפטריה שיכולה להפוך אותם לזומבים. אם לכולם יש את אותו אויב, איך מישהו יכול להיות טוב ומישהו רע?
(ייתכן שמהתגובה שלי תשימו לב שאף פעם לא ראיתי המתים המהלכים)
לא מסכים עם האמירה הזו
למשל, יכולים להיות שני אוהדי הפועל שהאויב המשותף המובהק שלהם הוא מכבי תל אביב, אבל מצד שני, יכול להיות שיום אחד, אחד מהם ירצה לרצוח את השני ואז, למרות האויב המשותף המובהק, עדיין אחד מהם הוא בבירור האויב של השני והוא ללא ספק הרע בסיפור.
בני אדם הם יצורים מורכבים
לא לגמרי ברורה לי בנקודה שלך. במציאות שלנו יש כל הזמן דוגמאות למצבים שבהם ישנו אויב משותף ואנשים עדיין מצליחים לשנוא אחד את השני ולהילחם זה בזה במקום להתאחד נגד אותו אויב.
אז אנטגוניזם בתוך הקבוצה – בהחלט אפשרי. לגביי איך מישהו יכול להיות טוב ומישהו יכול להיות רע? זה בעיקר תלוי מה אנשים עושים זה לזה, כמה זה קיצוני, ובמקרים פתוחים לפרשנות, מה קבוצת השייכות והפרספקטיבה האישית שלך.
יצירות רבות נכתבו והוסרטו סביב הרעיון הבסיסי ״בעולם פוסט אפוקליפטי, האויב האמיתי הוא השכן שלך״. זה ממש לא רק המתים המהלכים.
מלאני לינסקי
המסך שלי כרגע בלינסקיפיקציה: גם הפרק הזה (והאחד הבא) וגם משלים את "צהובות" (אמצע עונה 1 ובינתיים מאוד נהנה). ב"צהובות" די קלעו בליהוק של גרסה צעירה של לינסקי, אבל כשאני חושב על זה, בלה ראמזי גם יכולה לעבוד בתור גרסה צעירה (קצת יותר) שלה.
בכל מקרה, ניסיתי להבין מאיפה אני מכיר אותה כי זה בטח לא "שני גברים וחצי" (ראיתי אולי שני פרקים וחצי של זה). היא מהשחקניות האלו שהופיעו בכל מיני דברים שראיתי, אבל התשובה הבולטת היא כנראה אחד הפרקים של Psych, סדרה שראיתי יותר מפעם אחת. נחמד שהיא התקדמה מאז.
מלאני לינסקי היא כרגע בעיקר
שונה שיפמן מ-Yellowjackets, הסדרה הכי טובה שכמעט אף אחד באתר הזה לא רואה. סוג של נעלבתי בשמה שהאסוציאציה שהיא מקבלת בביקורת היא ל״שני גברים וחצי״.
אבל ברצינות – הייתה לה סוג של פריצה מחודשת בשנים האחרונות, בעיקר בגלל התפקיד בסדרה ההיא, שכללה המון מועמדויות לפרסים (כולל האמי) וגם כמה זכיות די מכובדות. התפקיד שלה פה מתכתב די יפה עם התפקיד שלה שם וממש שמחתי לראות אותה צצה בעוד סדרה מוצלחת. נחמד לראות אנשים טובים מקבלים הזדמנות, בטח אחרי המון שנים שהוליווד לא ממש ידעה מה לעשות אתה.
לגביי הפרק עצמו – הוא היה נחמד, אבל מרגיש בעיקר כמו הכנה למה שיהיה בפרק הבא, אז אני אחכה לו כדי לשפוט אותם יחד.
שני התפקידים מגלמים את מה שהיא עושה הכי טוב.
צהובות סבבה והכל, ולינסקי מצוינת שם, פה היא קצת פחות עבדה לי מבחינת אמינות אבל יכול מאוד להיות שבפרק הבא נראה שהיא מצאה את עצמה במצב אותו היא לא מסוגלת להכיל (איך לעזאזל אומרים בעברית in over one's head?). איני מחובבי ה-QTE אז לא יצא ולא ייצא לי לשחק במשחקים בשביל להשוות, אם היא דמות שמופיעה גם בהם.
את היכולת שלה לגלם דמות כזו, שנראית על פניו כנועה ומסוגלת לפרצי אלימות, ראיתי לראשונה ב-"I Don't Feel at Home in This World Anymore", אבל מכיוון שלא עקבתי באופן פעיל אחרי הקריירה שלה, ובשלוף יש לי רק את המתבקש עם יצורים שמימיים ותלוי באוויר, בהחלט אפשרי שהיא גילמה דמות בסגנון הכללי הזה גם לפני הסרט הנ"ל.
היא לא מופיעה במשחק בכלל.
ולגבי התפקיד שלה פה: גם אני בהתחלה קצת לא קניתי אותה בתור מנהיגה של קבוצת מורדים ובאמת נראה כאילו התפקיד הזה הוא הרבה מעבר למשהו שהיא יכולה להתמודד איתו ולבצע אותו כמו שצריך. (ספויילר למשהו שיוצרי הסדרה אמרו בפודקאסט על הפרק הזה, ככה שזה לא אמור להיות באמת ספויילר, אבל הם כן מתארים שם משהו על הדמות שאולי בשלב הזה בסדרה הוא עדיין לא כל כך ברור אז אני מסמן בכל מקרה. קחו בחשבון שזה באמת ספויילר די מינורי): ובכן, מתסבר שכשכתבו את הדמות חשבו ספציפית על מלאני בתור השחקנית שתשחק אותה אפילו שזה נראה שהיא לא מתאימה לתפקיד, בגלל שהם רצו שזה יהיה כל הקטע של הדמות: מישהי שלא מתאימה לתפקיד שלה. מישהי שנמצאת במעמד שגדול עליה בכמה מידות כשלמעשה בכלל לא אמורה להיות שם.
מעניין לאן הם ייקחו את זה
גם הסצנה האחרונה לא הייתה במשחק והיא הייתה ממש מקסימה
אני מדבר על הסצנה שבה אלי מספרת לג'ואל בדיחה מפגרת ושניהם מתפוצצים מצחוק. בכלל, כל הקטע הזה שתהליך החיבור בפרק בין ג'ואל ואלי מועבר דרך התגובה של ג'ואל לבדיחות של אלי לא היה קיים במקור, ואני חושב שבסדרה זה בוצע בצורה מעולה. זה מוכיח כמה טוב השחקנים והכותבים מכירים ומבינים את הדמויות, ככה שגם כשהם חורגים מהמקור ומנסים דברים בצורה חדשה, זה נהדר בדיוק באותה רמה שהייתה במקור.
פרק 4 היה מעולה.
הפרק הכי קצר עד כה והקצב פשוט נהדר.
חלק מהדיאלוגים בין ג'ואל ואלי לקוחים ישר מהמשחק, כולל בדיחות הקרש הנהדרות. הכימיה בין פסקל לרמזי מצוינת והעיצוב של העיר והגישה אליה נראה ממש טוב. וכרגיל, השינויים שעושים מאד נחמדים בעיני – ונותנים גם לי מימד של הפתעה. ופשוט עשויים טוב.
בינתיים הסדרה נחמדה, לא יותר
הדגש על הדרמה מאוד חזק. אולי יש לי בעיית ציפיות, כי מרגיש שאין כמעט אקשן או אימה ומרגיש שחסר. יש סרט שנקרא "הדרך" עם ויגו מורטנסן מ 2009 שכבר עשה את מה שהסדרה הזו עושה, באופן די טוב. לא צריך פטריות בשביל סרט מסע טוב.
אם שמו את כל התקציב בפרק אחד-שניים מטורפים, זה נראה לי חלוקה פחות טובה.
זה אמנם די כללי
אבל זה עדיין ספוילר פוטנציאלי, שהייתי מעדיפה לא להיתקל בו בלי אזהרה כלשהי.
עד כה בהחלט סדרה מצויינת, אבל שני דברים עדיין מפריעים לי
הראשון הוא שהמקור ה"המשחקי" שלה לעיתים בולט יותר מדי – ספרתי לדעתי שלוש פעמים שבהם אלי נדחקה דרך מעבר צר כדי לפתוח את הדלת מהצד השני, ועוד כמה פעמים שהדמויות מוצאות חפצים שיעזרו להם במהלך סריקת חדר, ועוד כמה רגעים של "התחבא, חכה לרגע הנכון ורוץ". יכול להיות שאם לא הייתי מודע שמדובר במקור במשחק (שלא שיחקתי בו) לא הייתי שם לב לזה, אבל החזרתיות הזו שעובדת היטב במשחק לא מתרגמת טוב למסך.
הדבר השני הוא הדמות של אלי – בפני עצמה דמות מצויינת, אבל לא מאוד משכנעת (בדיבור, בידע, בנסיון החיים, בשנינות, ברפרנסים התרבותיים שהיא קולטת) בתור מישהי שגדלה בעולם מאוד מצומצם אחרי האפוקליפסה. השוואה טובה היא הדמות של אלכס מ"תחנה 11", שהיא ילדת אחרי-אפוקליפסה וההבדל בינה לבין קריסטין שגדולה ממנה רק בכמה שנים אבל חיה בעולם הישן הוא עצום. הסדרה כמובן משלבת הרבה רגעי "אלי לא מכירה X (חגורות בטיחות למשל)", אבל לא קיבלתי את התחושה שזה באמת מתבטא בדמות בצורה עמוקה.
"ככה הוא מדבר, יש לו קול של מניאק"
זוהי הדרך להתייחס לפדרו.
בקשר לנקודה שחשבת עליה
אני מניח שהוא התגורר בעיר עוד מלפני המגיפה, והכוונה שלו הייתה שהוא לא גדל בה במקור. אבל מתוקף היות קנזס מדינה גדולה ולא מאוד מיושבת, זה אך הגיוני שהוא נסע לחפש את מזלו בעיר הגדולה/קרובה (200 ק"מ זה די קרוב במונחים שלהם, לא?).
לדעתי,
לפי "היוצרים מדברים", מדובר בחייל לשעבר כך שהוא חיפש קריירה בתחום מאד מאד ספציפי. האפשרות הכי סבירה שעלתה בראשי היא שהוא שכיר חרב כמו ג'ואל שהחליף נאמנות בשלב מסוים. בכל מקרה, אדם כזה הוא דוגמא לכך שהמצב בחוץ טיפה מורכב יותר מפושטים ונגועים.
יש פה קצת אנטי-משחקי הכס
מהבחינה שבמשחקי הכס היו המון המון (המון) דמויות ״ראשיות״ (כמה ראשיות שאפשר להיות בסדרה עם כזה קאסט ענק) וכך היה אפשר לתפוס אותך בהפתעה ולהרוג כמה וכמה מהן. זה תרם לתחושה שאף אחד לא בטוח וכולם בסכנה כל הזמן.
פה, יש לנו סדרה שבה יש שתי דמויות ראשיות, וזהו. זה אומר שכל מי שהוא לא ג׳ואל ואלי, יש מבחינתי סימן מטרה עצום על הגב שלו שרק מחכה לפגיעה. וזה בלי שאי פעם שיחקתי במשחק ובלי לדעת כלום על מה שצפוי. אך ורק הידע הבסיסי מחומרי הפרסום והשיח סביב הסדרה לפני שעלתה. זה גרם לכך שהנחתי שטס לא תשרוד הרבה, זה גרם לכך שהיה לי ברור שביל ופרנק לא ימשיכו איתנו מעבר לפרק 3, וזה תרם להנחה שמשהו רע יקרה גם להנרי וסאם.
כשיש לך כל כך מעט דמויות ראשיות, אין מה לעשות, הן פחות או יותר חסינות מוות (עד הסיום), ולעומתן היתר ניחנים בערך בצפי החיים של דמות מ״יעד סופי״. אין לי מושג איך יתמודדו עם העניין הזה בהמשך ואולי כן ישברו איכשהו את התבנית הזו ויציגו עוד דמויות משמעותיות/ארוכות טווח, אבל כרגע, זו פשוט ההנחה שמלווה באופן טבעי כל הצגת דמות חדשה בסדרה הזו.
את חושבת שההנחה הזו מגיעה בגלל המרקטינג?
זאת אומרת, האם את חושבת שאם היית מגיעה לסדרה בלי לדעת עלייה כלום, היית עדיין מצפה שטס תמות? היית עדיין מצפה שלהנרי וסם יקרה משהו רע?
זה ממש מעניין אותי לדעת, כי אני זוכר שכשאני שיחקתי את המשחק לא ידעתי עליו כלום ושום דבר וחלק ממקרי המוות תפסו אותי ממש לא מוכן ( למשל, בהתחלה לא קלטתי ששרה היא בכלל לא הדמות של הילדה שעל העטיפה אז ממש לא ציפיתי שהיא תמות אחרי רבע שעה), במיוחד מה שקרה לסם והנרי שממש ריסק לי את הלב בפעם הראשונה, ואפילו בפעמים שלאחר מכן. אז לפי דעתך, את חושבת שמקרי המוות האלה היו יותר מפתיעים בשבילך אם לא היית צופה בטריילרים וכו'?
אפילו לא צפיתי בטריילר
אבל לא חושבת שיש מישהו שמעורב אפילו מינורית בעולם הבידור ולא יודע שזו סדרה פוסט אפוקליפטית שמבוססת על משחק מחשב ועוסקת בגבר מבוגר ונערה שנמצאת תחת חסותו. לא ידעתי נגיד שום דבר על פטריות, אבל ידעתי שהשחקנים הראשיים הם פדרו פסקל ובלה ראמזי. וזהו.
כן, סביר להניח שאם לא הייתי נכנסת עם הידע הזה, המוות של טס היה קצת יותר מפתיע אותי. היתר מרגישים מאוד one episode guest stars. לא בטוחה אם הייתי מצפה ליותר ממה שקיבלנו מהם, אפילו בלי הידע המקדים.
אוחי זה קצת רמאות, אבל גם מהקרדיטים זה דיי ברור.
פסקל ורמזי הם השחקנים היחידים שמופיעיפ בקרדיטים בהתחלה של כל פרק. כל השחקנים האחרים מופיעים רק בקרדיטים של הסיום כGuest Appearence.
זה עדיין כיף, אבל משהו קצת חורק לי
קודם כל, אני לא מצליח לעקוב בכלל על סוגי הזומבים (תקראו להם פטריות כמה שבא לכם, בטוח שהקפדתם ב"אווטאר 2" להגיד טולקון ולא לוויתן באותה מידה) או להבין כמה זה קריטי להישרדות שלהם. אז חלק מהירים וחלק רגישים לקול, חלק יתנו לך בוסה וחלק אקרובטים, אבל נראה שהתגובה של המנדלורי וחנן דומה: להתחבא ולברוח כשאפשר, להתעמת רק אם אין ברירה. מה שכן, אשמח לעוד מהזומבי-על הזה. זה נראה כמו אתגר כיפי להמשך.
דבר שני – גם פרק 3 וגם פרק 5 לא הזיזו לי רגשית. סיפורים נחמדים בהתחשב במה שהספיקו בשעה, אבל היה בהם שימוש מאוד גדול וצפוי בקלישאות והכל היה רגיל בסופו של דבר. אם אתם רוצים שיהיה לי אכפת, אולי תביאו משהו קצת מיוחד בזוג הזה מעבר לעובדה שהם לא סטרייטים? משהו מעניין באב ובן מעבר לאבא שדואג לבן שלו? איזו חוויה מעניינת שהם עברו ביחד וגיבשה אותם? משהו? אלו סיפורים מאוד בסיסיים שמועברים בצורה מושקעת אבל גם מאוד בסיסית.
כל זה עדיין כיף, אבל שומע קריאות (פחות פה, יותר ברשתות חברתיות) שפרק 3 הוא מהטובים בהיסטוריה של הטלוויזיה ודברים כאלה, ובחיאת, זה בקושי הפרק הכי טוב ששודר באותו שבוע מבחינתי.
איזה פרק ומאיזה סדרה היה טוב יותר בשבוע של פרק 3?
(ל"ת)
Servant, עונה 4, פרק 4, הפרק "בו"
פרק האלווין שנהניתי ממנו בטירוף, וגם פרק 5 ששודר השבוע היה מצוין (ויותר טוב מזה של "האחרונים", תלוי איך אתה סופר שבוע).
בעיני סדרה בלתי נסבלת. לא יכולתי להמשיך לעונה השניה שלה.
(ל"ת)
מסכים, רפטטיבית ופשטנית. עדיין הסדרה הטובה של סטילר וארקט היא הבריחה מדאנמורה.
(ל"ת)
אתה מתבלבל עם Severance
ולביטלג'וס: יש בה משהו מיוחד שאני לא הכי יודע להצביע עליו, אבל גם לא יכול להפסיק לראות.גם עונות 2-3 קצת נמרחו, בינתיים 4 יותר טובה. מבין למה אצל הרבה אנשים היא לא עובדת.
ומעבר לזה, הבימוי שלה פשוט מדהים. רובה מתרחש בבית סגור והם מאוד יצירתיים בצילום שלו כדי שלא ישעמם. בפרק הזה ספציפית הם גם קצת יצאו מהבית ועשו עבודה מצוינת מבחינתי, שהפתיעה וריתקה אותי יותר מפרק 3 של "האחרונים".
מה לגבי הקטע שבו הוא היה צריך להרוג מישהו כדי להציל את סם ממחלה? זה חד משמעית חוויה מעניינת שהם עברו ביחד וגיבשה אותם.
אני יודע שמה שאני אומר פה זו טענה קצת מטומטמת, כי בכל זאת, כל אחד והחוויה שלו ואם אתה הרגשת שלא קיבלת מה שחשבת שהיה חסר, אז זה מה שהרגשת. מצד שני, יש פה בדיוק את הדבר שאמרת שאין פה, אז הטענה שלך מרגישה לי קצת מוזרה.
(לגבי ביל ופרנק, אני מסכים שהקשר ביניהם היה די סטנדרטי סך הכל, אבל לפי דעתי זה הסֶטינג שעושה אותו מיוחד. הסצינה בסוף של היום האחרון הייתה ממש מרגשת לפי דעתי. מצד שני, אני כן מסכים שזה לא הפרק הכי טוב בהסטוריה. עדיין, פרק ממש טוב)
זה משהו שהוא אמר בדיעבד ולא ראיתי בזמן אמת
יכול להיות שאם הפלאשבק היה הולך אחורה עד לשם והייתי מבלה את כל השעה בבניית הדמות שלהם הייתי מרגיש אחרת.
מה שלא ממש ברור לי
זה למה מפריע לך שאנשים אחרים נהנים מהסדרה הזו יותר ממך? כשיש סדרות שאני לא מתלהבת מהן ואחרים כן, זה לא גורם לי להניח שהם כולם מגזימים, אלא פשוט שהסדרה הזו לא בשבילי. ככה זה, לאנשים שונים יש טעם שונה וזה בסדר. אני לא מבינה את הצורך להסתובב עם מטף כיבוי ולצנן לאחרים את ההתלהבות. Let people enjoy things.
מעבר לנקודה הזו, פשוט מרגיש מהתגובה שלך שלא איכפת לך במיוחד ממה שקורה בסדרה. שוב, זה בסדר, זה לגיטימי, אבל אם לא אכפת לך מספיק לדעת שמדובר באחים ולא באב ובנו, מן הסתם גם הסיפור רקע שלהם לא ממש יזיז לך, ואותו כנ״ל לגביי פרנק וביל. בשתי מערכות היחסים האלה היו הרבה דברים שעונים על הדרישה לחוויות מעניינות ומגבשות, למשהו מיוחד בהיסטוריה המשותפת שלהם, אבל ״מעניין״ זה דבר סובייקטיבי, ויותר מהכל דורש עניין מצד הצופה, חיבור, מעורבות רגשית.
אם אין את זה, הכל ייראה שטוח, גנרי ומשעמם.
כשכולם מסביב מדברים על כמה הפרק ריגש אותם, ולך הוא לא עושה כלום, אולי אין בעיה בסדרה עצמה, אולי היא פשוט לא בשבילך. וזה בסדר.
אני לא מתלונן שאחרים נהנים
בטח כשזאת סדרה שגם אני די נהנה ממנה. זה כן בונה הייפ שלפעמים אני מאמין לו. הכוונה הייתה "נשמע שרובכם נהנים הרבה יותר ממני ואני לא בטוח שאני מבין למה", לא איזה "איך אתם נהנים מזה בכלל".
וכן, בגדול לא אכפת לי יותר מדי ממה שקורה בסדרה ואני ממשיך כי זה מספיק כיף. הפרק שהכי אהבתי בפער היה 4, כי הסיפור של ג'ואל ואלי הכי מבוסס עד עכשיו, ולראות אותם עובדים ביחד היה מהנה. מבחינתי החוויות והדברים שהדמויות שבאות לפרק אחד עברו: שוב, חושב שזה מאוד בסיסי, ועל הרבה גיליתי בעל פה ולא ראיתי בעצמי, מה שגרם לי לא להתחבר.
ב"תחנה אחת עשרה" נגיד, שהיא לא בדיוק אותו דבר אבל כן דומה, הרגשתי הרבה יותר מעורב, גם על דמויות שבאו לרגע, ובטח על הראשיות.
גם אני לא מבין
את ההייפ המטורף. בחוויה שלי הסדרה היתה עד כה סדרה נחמדה ממש, אפילו נחמדה פלוס, אבל ממש לא קרוב לסדרה ה-16 בכל הזמנים או כל הג'אז הזה.
אין לי שום בעיה עם זה שאני מרגיש אחרת, אבל אם אפשר הייתי מעדיף בכל זאת להיות חלק מהחגיגה. לכן אני אשמח אם מישהו שלא היתה לו שום היכרות מוקדמת עם המשחק, כמוני, ומרגיש שזו סדרת מופת, יפרט בקצרה למה הוא חושב כך.
אוקיי, גילוי נאות:
את התגובה הזאת כתבתי למרות שצפיתי רק בארבעת הפרקים הראשונים. מבחינתי זה היה מדגם מייצג, ואחריהם כבר לא בער לי לעקוב אחרי הסדרה בזמן אמת.
אתמול השלמתי את פרק 5, ומבלי להיכנס יותר מדי לפרטים על מה שקרה לי בשעת הצפייה, אני חוזר בי מהתגובה באופן מוחלט.
מסכים, זה מוריד מאוד את תחושת הריאליסטיות
יחסית לסדרת זומבים זו סדרה עם הרגשה מאוד ריאליסטית, וכשיש מין מפלצת מגוחכת ועל טבעית זה שובר את ההרגשה הזו.
אני מרגיש שיש שני סוגי צופים
עם שתי רמות שונות של עיבוד הסדרה: אלו ששיחקו, ואלו שלא.
יש את זה בכל מדיום שעבר עיבוד, אבל זה נדמה שלי שחריף יותר פה. נגיד במשחכס היו את אלו שקראו את הספרים והיה את כל דיוני השוני לעומת המקור.
אבל פה, אני מרגיש שהשחקנים כבר ממש מחוברים לדמויות מראש, והם חווים את הסדרה כתוספת למקור: ריטקון של מעט פרטים למען שיפור הדרמה, הוספת תוכן רקע לדמויות שהם מכירים. כאילו הסדרה מכילה ספיאופים. פרק 3 היה נחמד, אבל הגיע משום מקום והלך לשום מקום. הדבר היחיד העקבי בסדרה זה שנותנים בראש "שמור עליה" ו"להציל".
לי מאוד מאוד מפריע החסינות העלילתית שיש לגיבורים. היו יכולים למנוע את זה אם רק היו שמים את שמות כל שחקני המשנה "הראשיים" בכתוביות והיו מורידים את החלק שמראה רק שתי דמויות בסרטון הפתיחה.
לגביי הנקודה האחרונה
איך לשים את כל שחקני המשנה בכתוביות היה משנה את החסינות העלילתית? כל מה שזה היה עושה זה הופך אותה לטיפונת (אבל ממש ממש טיפונת) פחות ברורה.
אני לא שיחקתי במשחק מעולם וידעתי שזו סדרה עם שתי דמויות ראשיות וזהו עוד לפני שראיתי פרק אחד.
כי ככה עובדת תרבות הפופ – אתה קולט כל מיני פרטי מידע, והמשחק הזה מספיק פופולרי בשביל שאנשים ידעו מי הדמויות הראשיות בו. לא משנה לי בכלל מי מופיע בכותרות פתיחה. אם אני זוכרת נכון, השחקנית של טס הופיעה בהן בכמה פרקים הראשונים, קשה לי להאמין שזה גרם למישהו לחשוב שיש לה עתיד בסדרה.
לגביי שני סוגים של צופים – כן יש את אלו ששיחקו ואלו שלא. לא בטוחה מה זה אומר לגביי רמת מעורבות או חיבור. לפעמים דווקא אלו שמכירים את חומר המקור מתקשים להתחבר לגרסה חדשה ועסוקים כל הזמן בלהשוות למקור במקום להנות ממה שקיים. אני לא שיחקתי כאמור, ואני ממש נהנית מהסדרה, בהחלט מחוברת רגשית, ולא מרגישה שחסר לי משהו כדי להבין או להעריך את הסדרה.
בעיני פרק 3 ממש לא ״הגיע משום מקום והלך לשום מקום״. הוא הכיר לנו שתי דמויות מעניינות שהצליחו לרגש אותי, וזה שווה משהו גם אם זה ארק של פרק בודד ולא עונה שלמה. מעבר לזה הוא גם נתן עוד רקע על העולם והפך אותו ליותר אמין ומפורט, והוא ביטא באופן מילולי את אחד הרעיונות הבסיסיים בסדרה – שהעולם שווה משהו כל עוד יש בו אנשים שחשובים לך. זה מה שנותן ערך לחיים, וזה המסע הרגשי שג׳ואל עובר, והוא לא פחות חשוב מהמסע הפיזי.
אני חושב שזה בגלל אופי המדיום המעובד
המשחק היה מאוד סינמטי, והרבה מהכלים שהוא השתמש בו כדי להעביר את הרעיונות והדרמה שלו הם אותם כלים שסדרה תשתמש בהם.
ברמת השפה אין לעיבוד מה להוסיף, כי כל הכלים הקולנועיים היו קיימים גם במשחק. זאת בניגוד לעיבוד ספרותי בו יש הרבה כלים שהקולנוע יכול להשתמש בהם שאין בספרות. אז באיזשהו מקום זה באמת מרגיש כאילו זה תוספת, או הופעה מחודשת, ולא באמת משהו חדש.
אני חושב שהשינויים במבנה ובכתיבה הם טובים מספיק כדי להצדיק את הסדרה, ואני נהנה ממנה בעיקר בקטע הזה. אבל אני לא יכול שלא להרגיש שההנאה שלי מהמשחק המקורי הייתה לדמיין איזו סדרה טובה הוא יכל היה להיות אם לא היו לו אילוצים משחקיים והוא יכל לכלול סיקוונסים כמו פרק 3, וההנאה שלי מהסדרה הוא סוף סוף לראות את החזון הזה מתממש
בדיוק לזה התכוונתי
אני לא טוען שהסדרה גרועה: אני צופה ונהנה ממנה, אפילו חושב שאני קולט את הניואנסים והרמזים הקטנים. כמו סדרות רבות, אני משלים צפייה עם יוטיוב וסרטוני ה "X פרטים שלו שמתם לב".
אבל אני לא מצליח להשתחרר מ:
1. הרגשה שמישהו מיישם קצת יותר מידי את הביקורת על הארק העלילתי של חליסי במשחכס. לא שיחקתי, אבל משער שמכוונים לבחירה של השחקן בסוף המשחק – מכיוון שזו סדרה ויש רק עלילה אפשרית אחת (לא נראה לי שיעשו פה איזה "דלתות מסתובבות" ולצערי לא יצרו סדרה עם אפשרויות בחירה).
2. שמבנה החסינות העלילתית בעוכרי הסדרה. משהו בדומה לכך שמאוד קשה לכתוב עלילה טובה לסופרמן, אז כותבים עלילות על סביבת הגיבורים. הרי פרק 3 יכול לעמוד בפני עצמו, זה לא כמו "הזבוב" או כל פרק בקבוק בו מופיעים גיבורי הסדרה.
לא הבנתי על מה אתה מדבר
אין שום בחירה של השחקן בסוף המשחק. הסוף של המשחק הוא מוחלט ואין שום אפשרות לשנות אותו (כמו בכל סרט או סדרה).
אני גם לא מבינה
1. למה הכוונה ב״הביקורת על הארק העלילתי של חליסי במשחכס״, ואיך זה רלוונטי כאן. אלא אם כן זה מרמז במשהו על סיום המשחק, ואז אני מעדיפה לא לדעת.
2. מה הכוונה ״פרק 3 יכול לעמוד בפני עצמו, זה לא כמו "הזבוב" או כל פרק בקבוק בו מופיעים גיבורי הסדרה״. קודם כל זה לא פרק בקבוק נקודה, כי פרקי בקבוק הם פרקים שמתרחשים בחלל אחד, לא פרקים שעוסקים בדמויות חיצוניות לעלילה הראשית. ומעבר לזה אני לא מבינה למה הכוונה ב״יכל לעמוד בפני עצמו״.
ממליץ לא להיכנס לסעיף 1 עד שהעונה תגמר. מי שבא נקי לסדרה - שישאר נקי.
ובכל מקרה, המשחק הזה נכתב הרבה לפני הסוף של משחקי הכס.
יש שיאמרו שהסוף של משחקי הכס בכלל עוד לא נכתב.
(ל"ת)
אם ככה
אז אם אפשר בבקשה לסמן בבירור תגובות שמתייחסות או רומזות לספוילרים מהמשחק. יש כאן אנשים שלא שיחקו ונהנים לגלות בזמן אמת איך דברים מתפתחים. כבר ככה קשה מספיק לקרוא על הסדרה הזו ברחבי הרשת בלי להיתקל ברמיזות או אמירות ברורות לגביי ההמשך. שלפחות בעין הדג ירגיש בטוח.
אבל אני לא יודע מה העלילה - אני יודע בדיוק כמוך
זה כמו שיחסמו שיחות של מעריצי "אבודים" עם תיאוריות (רק שבסדרה הזו בסוף כולם טעו).
אם אתה לא יודע
אז מן הסתם ״ תגובות שמתייחסות או רומזות לספוילרים מהמשחק״ לא רלוונטי.
לא ביקשתי לסמן תיאוריות, ביקשתי לסמן ספוילרים.
אכפת לך להרחיב על מה הכוונה שלך ב"הרגשה שמישהו מיישם קצת יותר מידי את הביקורת על הארק העלילתי של חליסי במשחכס"?
(ל"ת)
כנראה שהסקתי כיוון עלילה מסוים
ואולי אני שוגה. אז ארד מהנושא כמו שרמזו לי.
בדוגמא של פרק 3 התכוונתי שהסדרה מכילה חלק לא מבוטל של מעין אנתולוגיה של "סיפורים בעולם אפוקליפטי" כאשר הגיבורים מהווים קו עלילה מחבר (ולכן זה לא פרק בקבוק עם הגיבורים). כך שיש להם חסינות עלילתית וכל מה שאנחנו מקבלים זה "איך הסיפורים השפיעו על הגיבורים", אבל בלי השתתפותם המלאה. כנראה זה עניין של ציפיות, פחות ציפיתי ל"סמוך על סול" בבניית דמות ויותר מתים מהלכים.
לבד. לדעתי בנו זאת ככה בכוונה
בסוף חטפתי ספוילר אחרי פרק 7 ולכן לא המשכתי לכתוב על זה פה, כי כבר לא ידעתי אם אני רואה משהו שברור או כי אני יודע את הסוף (זו אחת הפעמים היחידות שספוילר באמת הרס לי, לרוב לא אכפת לי כי אני עדיין נהנה מהחוויה).
ביצירות אחרות:
אני זוכר שדשו די הרבה על ווסטוורלד ביוטיוב, ועלו על כל העלילות מראש. אם הרבה אנשים מנחשים, אז מישהו יקלע.
מעניין שהפרק האחרון הכיל מלא האכלה בכפית, באופן מוגזם, ממש הזכיר את הפרקים האחרונים של משחכס, אז אולי לא לגמרי למדו לקח…
עוד שבוע, עוד פרק שמתעלה על המקור בכל הדרכים הנכונות.
מה יהיה.
ספוילר…🤬
למה ספוילר מהמשחק ?
ביקשו כבר ואבקש שוב, אל תשימו פה ספוילרים שאתם יודעים מהמשחק, אם לא שמתם לב, פה זה עמוד סדרה לא משחק.
אבל כתבתי שזה ספויילר לפרק 7, כנראה. זה לא ברור שזה ספויילרים מהמשחק?
(ל"ת)
צודק. יש איזשהו באג מעצבן במובייל שסימוני הספוילרים לא משנים שום דבר ולא מסתירים את ההודעה. אסור להסתכל במובייל בכתבות שעלולות להכיל ספוילרים 🤦
למה שהצופים יחשבו את זה?
חלק מהעניין שאף אחד חוץ מג'ואל ואלי לא בטוחים הוא שג'ואל ואלי בטוחים, הם השחקנים הקבועים היחידים שם. ברור שג'ואל יהיה בסוף בסדר. הסיכון היחיד שיש להם הוא בפרק האחרון של העונה. זה אפילו לא ספוילר.
אני רוצה להביע תרעומה.
מדובר בסקירה על סדרה שהיצורים בה נקראים "נגועים", והם הפכו לכאלה כתוצאה מפטריה, ומתפרסמת באתר ישראלי, ציוני, יהודי – ואף אחד, לא בסקירה עצמה, ולא בתגובות, עשה בדיחה כלשהי על חשבון אינפקטד מאשרום. אפילו לא בנאדם אחד!
אכן דור הולך ונעלם.
האתר הידרדר
לדגיגים של היום אין ערכים.
נהיו נחשים.
(ל"ת)
השבוע יש דאבל פדרו, לא יודע איך אצליח להתמודד.
(ל"ת)
זאת שאלה מעניינת
אפשר להיכנס לעמוד הביקורת ולדלג על הביקורת עצמה ישירות לתגובות; להתעלם מתגובה שלא מסומנת כספוילר זה יותר קשה.
יש שאלה עקרונית באיזה שלב כבר לא צריך לסמן ספוילר על פרק ספציפי, אבל ברור שזה לא יומיים אחרי שהוא שודר.
ממתי לא צריך לסמן ספויילר על פרק שיצא אתמול?
לא עקבתי אחרי כל ביקורת מתגלגלת באתר, אבל למיטב ידיעתי סימון הספוילרים לא קשור להאם כן או לא נכתבה כבר ביקורת, ולרוב ממשיכים לסמן ספוילרים הרבה מעבר לכך.
מתי צריך סימון ספוילר אם לא בשלב הזה בדיוק – כשהפרק רק יצא והרבה אנשים עוד לא הספיקו לצפות? מה גם שכשלא מסמנים ספוילר, הכותרת מופיעה לכולם (תחת דיונים אחרונים), לא רק למי שבוחר להיכנס פנימה.
את הקטע עם הכותרת אני יודע
לכן גם אם אני כותב תגובה פתוחה עם ספויילרים, אני אף פעם לא כותב ספויילר בכותרת.
בכל אופן, היה לי רושם שאחרי שמתפרסמת ביקורת על פרק אפשר כבר לדבר עליו חופשי עם ספויילרים. כנראה רושם מוטעה. מה שאת אומרת באמת הרבה יותר הגיוני.
מסכימה לגמרי. יכלו להיות החברות הכי טובות ולאו דווקא בקטע רומנטי
(ל"ת)
בלי לשחק במשחק,
כבר מהתגובות של השחקנים לפרק של ביל ופרנק היה ברור לי שהסדרה לוקחת כיוון שונה מעלילת המשחק. בדיוק כמו שחשבתי בהתחלה – זאת לא סדרת זומבים, זאת סדרת פוסט אפוקליפסה (עם זומבים). העלילה המרכזית שלה היא המסע והחיברות בין ג'ואל ואלי, וזה מאד סביר שהמסע שלהם לא יסתיים אחרי עונה קצרה אחת.
ואני מחזק את זה בעקבות הביקורת-
ממש לא אכפת לי ששליש מהסדרה הוא ללא זומבים. כי זאת לא סדרת זומבים. זאת סדרת פוסט-אפוקליפסה. מהרגע שאין את הצורך לתת לשחקן מטרות לירות בהן, זה בסדר גמור מבחינתי שהזומבים הם איום שקיים ברקע. כלומר, הסדרה מצליחה ליצור נבלים ממש מוצלחים על אף החד פעמיות שלהם.
לגמרי
אני ממש לא צריכה יותר נגועים ממה שהסדרה נותנת לי. בפרק הקודם היה לנו רק נגוע אחד, אבל הנוכחות שלו הייתה כל כך מורגשת, האיום לגביי מתי הוא יגיע ויפריע לאדיליה היה כל כך מוחשי, וההשלכות של ההופעה שלו היו כל כך הרות גורל.
זו לדעתי אחת הבחירות הכי חכמות שנעשו בעיבוד הזה. אנחנו לא במשחק שבו חלק משמעותי מהגיימפליי זה להרוג כמות אינסופית של מפלצות ובאד גאייז. אנחנו בסדרה שבה ה״רעים״ מעניינים רק אם יש להם סיפור משלהם, או השלכות אמיתיות על הגיבורים שלנו. עדיף נגוע אחד שמשנה את העולם של אלי, מעשרות נגועים שהופכים לרעש רקע. עדיף איש רע אחד עם סיפור רקע, מניעים ומאוויים משלו, מאשר קבוצה שלמה של אויבים חסרי פנים וברי החלפה.
כמישהו ששיחק במשחק,
לא רואה סיבה שלא יסיימו את העלילה שלו בפרק הבא.
כדאי גם לזכור (בהנחה שידעת את זה) שלפני כמה שנים יצא משחק המשך, ככה שגם אם הסדרה תסתיים איפה שהמשחק הראשון הסתיים, זה בהחלט לא סוף הסיפור.
מעולם לא שיחקתי במשחק
אז באמת אין לי שום מושג כמה עלילה עוד נשאר לכסות וכמה אנחנו רחוקים מנקודת הסיום. גם אין לי כמובן שום רצון לדעת, אני מאוד מנסה להישאר נקייה מספוילרים (מה שהופך את טוויטר לאזור מאוד מסוכן לקרוא בו תגובות על הסדרה).
ההנחה שלי שהסדרה לא תסיים את העונה בנקודת הסיום של המשחק מגיעה בעיקר על סמך קריאה בין השורות של דברים ששמעתי מכמה אנשים שכן שיחקו. הרושם שיצאתי איתו היה שהקצב שבו אנחנו זזים פשוט לא מתאים, אם המטרה היא להגיע לנקודה X תוך כך וכך פרקים.
בכל אופן, אני מאוד מאוד נהנית מהדרך שבה הסדרה הזו לוקחת אותי (במשמעות של enjoying the ride). מבחינתי כל פרק היה חוויה בפני עצמו. כשאני נהנית ככה מהדרך, אני לא דואגת כמה מהר נגיע למטרה.
זה מזכיר לי סדרה אחרת, Yellowjackets, שבה חלק מהצופים ציפו להגיע לנקודה מסוימת תוך עונה אחת והיו מאוכזבים כשסיום העונה הראשונה לא סגר את כל הקצוות. אני נהניתי ממנה כל כך, שפשוט לא הבנתי למה שמישהו ירצה שהכיף הזה ייגמר כל כך מהר, במקום לתת ליוצרים לספר את הסיפור שלהם בקצב שלהם.
אני מאוד מקווה שבשבוע הבא, במידה ולא נגיע לנקודת הסיום מהמשחק הראשון, לא יהיה גל תגובות של ״כלום לא קרה בעונה הזו / הסדרה איטית מדי / הסיום היה גרוע כי הוא לא היה X”.
אגיד ככה
בתור אחד ששיחק ותהה לפני מספר שבועות ספורים אודות הקצב המסתמן של הסדרה, הנה עמדתי לגבי הזמן שנותר לפרק הבא. מסמן בטקסט חבוי כדי לתת את זכות הבחירה למי שלא רוצים לדעת:
לא נשאר כזה הרבה, בתכלס. לסדרה נותרה עלילה מהמשחק הראשון שטרם כוסתה, ושבהחלט ניתן לכסות בפרק אחד ויחיד. הבעיה היא שהפרק האחד והיחיד הזה, כך הוכרז, יהיה 43 דקות ולא 55 צפונה כפי שהורגלנו אליו עד כה – ועבור פרק פינאלה זה מרגיש טיפה מעט. מעט, אבל אפשרי .
כמו כן, בזמנו, The Last of Us הייתה רק משחק בודד ואיש לא ידע אם מתכננים משחק המשך (אותו אחד שהסדרה תכסה בעונות 2-3) ושתי האופציות נראו סבירות לחלוטין. יש שטענו שאין יותר מה לספר וזה בסדר לעצור פה, מי שדרשו עוד. הייתי במחנה הראשון אבל שמחתי שהמחנה השני ניצח. אבל זה סתם בשביל לתת פרספקטיבה איזה סוג של סיום מחכה פה.
גם ב׳לחיות׳ אכלו בשר אדם
לא מתוך קניבליזם אלא מתוך יצר הישרדותי.
פרקים 8-9 בוימו על ידי עלי עבאסי האיראני
שבין השאר "עכביש קדוש" שלו עלה פה בקולנוע בדיוק.
כל זה בזמן שאחד מהיוצרים של המשחק והסדרה הוא ניל דרוקמן, ישראלי לשעבר שגר תקופה בהתנחלויות. הוא גם קיבל קרדיט כתיבה בפרק 9. השיחות בהפקה ועל הסט בטח היו מעניינות.
וואו פרק 8 אומנם לא קידם את העלילנץה בשיט. אבל מעיף את המוח. הפרק הזה גורם לי לאבד אמון באנשים…
לא הרגשתי ברמז אפילו את הקניבליזם. מעורר שאלות מוסריות, עד שהתברר שזה כרוך גם בסדיזם ואלימות.
בלה רמזי שיחקה מצוין , חוץ מדיאחוג הכלוב שהיה מאולץ בהתחלה.
עדיין מתקשה חראות איל הפרר האחרון מפה… אין שום תחילת סגירת עלילה! שום רמש לתרופה למגפה, כלום.
לא ברור לאן פניהם מועדות.
כך שלא יודע איך יסגרו את העונה אבל ברוק שעונה 2 מחויבת המציאות.
כי איך אפשרי לסגור סיפור ככ גדול בפרק אחד שלא הוסבר, ולא הונח לפניו כלום?
מה שדי ברור בשלב הזה
זה שהעונה הראשונה לא הולכת לסגור את הסיפור. השאלה הראשונה היא רק איפה היא תעצור.
בכלל כמות האנשים שג'ואל ואלי גרמו למותם בינתיים הוא עצום
ואני לא מדבר רק על הרעים, אלא גם על סתם אנשים שהולכים אחריהם ואין להם ברירה אחרת.
אני לא מבין את הקטע הזה של "קידום העלילה".
העלילה היא "ג'ואל ואלי צריכים להגיע מנקודה א' לנקודה ב'." מה יש לקדם פה מעבר ללהראות דברים שקורים להם בדרך? הסדרה הייתה 10 דקות , או דוקומנטרי טבע, אם לא היינו מתעכבים על כל סיפורי המשנה האלה.
יותר מזה
על הנייר, העלילה היא "ג'ואל ואלי הולכים מנקודה א' לנקודה ב'", אבל בפועל, זה רק התירוץ להנעת העלילה האמיתית של הסדרה: מערכת היחסים של ג'ואל ואלי, ההתפתחות שלה והשינויים שהם עוברים לאורך המסע שלהם, בקשר שלהם אחד עם השני וגם בינם ובין עצמם. במובן הזה, ההתפתחות העלילתית בפרק הזה הייתה לגמרי עצומה והרת השלכות (יש כזה מושג בכלל "הרת השלכות"? נו, שויין…).
בלה רמזי סוף סוף התחברה לי לגמרי
פרקים 7-8 הם הפרקים הראשונים שבהם סוף סוף קיבלתי אוטומטית, ברמת התת מודע, את בלה רמזי כאלי ולא כחיקוי ממוצלח שנמצא רוב הזמן "ליד" הדמות המקורית.
אני לא יודע אם ממש הייתי אומר שמגיע לה אמי כמו שנכתב בביקורת, אבל אין ספק שהיא מאוד מרשימה בפרקים האלה והיא מצליחה גם לתת ייחודיות משלה לדמות, וגם לשדר את הדמות מהמשחק בצורה יותר טבעית.
אפילו בשיחה האייקונית בין אלי וג'ואל מפרק 6, שיחה שנלקחה כמעט ב100% מהמשחק, היא הרגישה לי קצת "ליד". היא הייתה טובה, אבל עדיין ראיתי את בלה רמזי ולא את אלי. בשני הפרקים שממש התמקדו בה, התחושה הזו לשמחתי חלפה והדבר הכי טוב הוא שאפילו לא הרגשתי בזה עד שהם נגמרו (ראיתי את 6-9 רק עכשיו וברצף) – בלה רמזי סוף סוף נהפכה לשקופה מבחנתי.
מעבר לזה הסדרה פשוט מצוינת.
פרק 6 – היה טוב, נתן לפדרו פסקל קצת זמן לפרוח, הכיל הרבה צדדים חדשים ויותר מהנים של שני הדמויות, וכלל המון רפרנסים לעתיד הסיפור הזה כמו שהוא היה במשחק השני (ובכלל, היה שם איזה רפרנס קטן בהקשר של ג'ואל שאני לא יודע אם אני קורא בו יותר מדי, או אם זו ממש התייחסות לטענות של חלק מהממעריצים על המשחק השני).
פרק 7 – היה טוב, מערכת היחסים בין אלי לריילי הייתה מוצלחת מאוד. הDLC שעליו הפרק מתבסס הוא החלק היחיד בשני המשחקים ששיחקתי רק פעם אחת, וגם זה בזמן אמת כשיצא לפני כמעט עשור, אז כאן ההשוואה קצת פחות קופצת לי לראש אוטומטית. אבל אני חושב שההחלטה לתת פרק שלם לסיפור הזה הייתה טיפה לא נכונה, זה היה פרק טוב אבל לא מושלם, אולי קצת איטי מדי, הפייסינג מעט לא דפק לי. אבל אלו צרות של עשירים בשלב הזה.
פרק 8 – היה מצויין ממש. האהוב עלי עד כה (ביחד עם פרק 3 שהיה פשוט מאוד מיוחד ומפתיע לשחקני המשחק).
ההעמקה הנוספת בדיוויד הייתה מצוינת, בלה רמזי כאמור עלתה לליגת העל בשלב הזה (בכלל – הסצנה בסוף הפרק היא הסצינה שהייתה לי בראש מהשנייה הראשונה שאלי הופיעה על המסך, ותהיתי איך בלה רמזי תצליח לבצע אותה. היא הצליחה.).
אם אני ממש מחפש בכוח על מה להתלונן אז אגיד שהתחושה הזאת שג'ואל כבר לא משחק משחקים ושברגע שאלי נעלמה לו הוא יעשה הכל כדי למצוא אותה – עברה באופן מורגש יותר לטעמי במשחק. וכל הקטע שמשחקים את אלי, טוב, זו כבר הגדולה של המשחק ואיך שהוא משתמש במדיום, אי אפשר באמת לצפות שהטלוויזיה תלכוד את הרגע הזה.
אבל מעבר לקטנות האלה, אין לי מילה רעה אחת. פרק מצוין, קשה, מותח ומהנה ביותר.
פרק אחרון לפנינו, קשה לי לראות איך העונה לא מסתיימת בשחזור של סצינת הסיום מהמשחק, וגם קשה לי לראות איך מגיעים לשם מפה ב43 דקות. אבל היי, סדרה שהייתי סקפטי לגביה כשהוכרזה – אני ממש סומך עלייך היום.
הסדרה הזו גרמה לי להבין משהו חשוב.
והוא שהמשחק The Last of Us הוא פשוט לא משחק טוב.
אם הייתי צריך לתאר את רוב השינויים מהמשחק לסדרה, הקו המרכזי הוא "פחות set pieces". פחות קרבות עם זומבים, פחות קרבות עם בני אדם, פחות יריות ומכות, וכו'. והסיפור של ג'ואל ואלי עובד כ"כ הרבה יותר טוב בסדרה, שלחזור למשחק עכשיו באמת מרגיש כאילו אנחנו עוצרים את הסיפור כל כמה דקות כדי לשחק במשחק אחר לגמרי, שלא קשור לסיפור של ג'ואל ואלי.
הרי המשחק המקורי, כמו רוב שאר האקסלוסיבים של סוני, מאמץ גישה וכלים קולנועיים לסיפור שלו, ומשתמש כמעט אקסלוסיבית רק בהם כדי לספר את הסיפור. המשחקיות, עם כמה שהיא מהנה, קיימת שם כדי שיהיה לשחקן מה לעשות, ולא כדי לקדם את העלילה או לפתח את הדמויות. לפני כמה שבועות כתבתי שיש מצב שההנאה שהייתה לי מהמשחק היא נטו לדמיין איזו סדרה טובה הסיפור הזה יכול להיות, ולחזור לשחק במשחק שוב אחרי שהסדרה הזו קיימת מרגיש כמו חוויה כל כך חלולה רגשית, שאין לי ספק עכשיו שזה נכון. ואני יכול להגיד בוודאות שאותו דבר תקף גם לGod of War.
זה די ברור מלקרוא את התגובות פה, שיש מטרה מאוד ברורה לעיבוד הזה, והיא "להנגיש את הסיפור לאנשים שהם לא בקטע של גיימינג." וזו מטרה לגיטימית בעיקר בגלל שגיימינג זה מדיום מאוד לא נגיש להרבה מאוד אנשים (גם מבחינת מחיר, וגם מבחינת הידע הטכני שצריך כדי לתפעל אותו). אבל אומנותית, הדבר העיקרי שהסדרה תרמה זה שהיא הורידה את כל האלמנטים ה"משחקיים" מהנראטיב, וזה שיפר את אותו פלאים – אז המסכנה שלי היא שהאלמנטים האלו גררו את הנראטיב מטה במשחק המקורי, ומכאן שהוא לא מוצלח כמשחק.
כשחושבים על זה, גם המשחק וסוגתו הנגישו גיימינג למי שאינם בקטע של גיימינג.
(ל"ת)
יש פה הצהרה אחת מאד לא נכונה ואחת שאפשר להתווכח עליה.
קודם התפיסה של גיימינג כמדיום לא נגיש שגויה בשנת 2023. תעשיית הגיימינג לא אחת עוקפת בהכנסות את הוליווד, ואני מניח שלא היית אומר שקולנוע הוליוודי לא נגיש. דבר שני, גיימינג כולל גם משחקי מובייל שפרוסים על נתח שוק יוצא דופן שאפשר רק לקנא בו.
שנית, האחרונים מביננו הוא משחק מיינסטרים שמיועד לגילאי 18 פלוס ואפילו על זה לא מקפידים. מה שאתה מציע זה בעצם רעיון לפיו האחרונים מביננו היה יכול להיות משחק טוב יותר אם היא היה יותר עלילתי, אבל משחקי הרפתקאות מבוססי סיפור מוכרים עקבית פחות כסף (משחקים כמו Detroit Become Human או Heavy Rain למשל). במובן הזה נוטי דוג עלו על שילוב מנצח של אקשן הישרדותי עם סיפור. וזה מה שהופך אותו למשחק כל כך טוב וסוחף. זה לא משחק שמנסה להיות סרט, גם לא גאד אוף וור. יש קטגוריה שלמה של כאלה אבל היא לא קשורה למה שנוטי דוג עושים. אם אתה שופט את הסדרה מול המשחק אפשר אולי לומר שמשחקי אקשן רדודים לעומת דרמת פרימיום של HBO. אבל זה לא בהכרח אומר שזה משחק רע כי משחק טוב זה גם משחק שכיף לשחק בו.
יכול להיות שאתה צודק בקשר למספרים הגדולים
אבל ברמה האינדיבידואלית, המחיר של להיות חובב קולנוע זה המחיר של כרטיסים לסרטים/טלוויזיה חכמה ומנוי לנטפליקס, בעוד המחיר של להיות חובב גיימינג זה המחיר של טלוויזיה+קונסולה/מחשב חזק+המשחקים עצמם, שנוטים להיות פי שלוש מהמחיר של כרטיס לסרט או מנוי חודשי לכמעט כל שירות סטרימינג (אם אנחנו מדברים על משחקים בקאליבר של The Last of Us).
אני לא אומר שThe Last of Us היה יכול להיות יותר טוב אם הוא היה יותר "עלילתי". כמה מהמשחקים האהובים עליי הם משחקים שאין בהם סיפור בכלל, אבל המשמעות והרגש שאני מפיק מהם מגיעים מתוך האינטרקציה והמשחקיות. הבעיה שלי עם The Last of US היא שהמשחקיות שקיימת בו היא פילר, שאין קשר בינו לבין המטרות הרגשיות/תמטיות של הסיפור שלו. זה אגב לא אומר שהיא לא כיפית – אבל הדברים שאנשים אוהבים במשחק הזה קיימים בין קטעי המשחקיות, ולא במשחקיות עצמה. בקטע הזה, The Last of Us הוא בעצם שתי חוויות כמעט מנותקות זו מזו, כשאחת מהן מאוד מנסה להיות סרט – וזה החלק שאנשים אוהבים. המשחק הוא לא חוויה הוליסטית שכל החלקים שלה תורמים למה שהיא מנסה לעשות, ולשחק בו זו חוויה של לעבור שוב ושוב בין שני mindsets מנוגדים, ואני חושב שזה אומר שהוא לא משחק טוב. זו אגב לא ביקורת חדשה על המשחק, היא הייתה קיימת מהרגע שהוא יצא, אני פשוט הבנתי שאני מסכים עם זה רק בעקבות הסדרה.
"הדברים שאנשים אוהבים במשחק הזה קיימים בין קטעי המשחקיות, ולא במשחקיות עצמה".
קטעי מעבר טובים לא יכולים להציל משחק רע, וגם לא משחק בינוני או אפילו משחק נחמד. כדי שמשחק יקבל כזאת הערכה, פרסים ומכירות הוא צריך להיות כזה שבו הגיימפליי הוא לכל הפחות סולידי, וכן – מחובר לקטעי המעבר בצורה הגיונית.
נתת פה את GOW בתור דוגמא ונעשו שם כמה הברקות כדי לתפור הכל ביחד, כמו העובדה ששני המשחקים האחרונים הם בשוט אחד ואתה עובר בין גימפליי לקטע מעבר בצורה חלקה.
אין כל כך קשר בין מה שאתה אומר למה שאני אמרתי
אני לא מדבר על האיכות או רמת ההנאה מהגיימפליי, וכשאני מדבר על "חיבור" בין הcutscenes לעלילה, אני לא מדבר על "חיבור" במובן הפשוט של "איך שני הדברים האלו זורמים מאחד לשני".
אני מדבר על "חיבור" במובן עמוק יותר – האם הקטעים במשחק בהם אני שולט בג'ואל גורמים לי להרגיש כמו שהדמות מרגישה, או לחוות את התמות של המשחק. והתשובה שלי לזה בהקשר של The Last of Us היא לא. אני צריך להרגיש רצון לגונן על אלי, שאני לא מרגיש כי היא חסינה מכדורים בקטעי גיימפליי. אני צריך להרגיש שאנשים הם מפחידים יותר מזומבים, ואני לא מרגיש את זה כי ההשלכות של למות שניהם היא אותו דבר (והיא לחזור כמה דקות אחורה ולנסות שוב). אני צריך להרגיש שאני לא יכול לשרוד אם אני לבד, ואני לא מרגיש את זה כי בהקשר של המשחקיות "לשרוד" משמעו "לא למות בקטעי האקשן" ואת זה אני מצליח טוב מאוד לבד.
אותו דבר לגבי GOW. אני לא מבין איך השוט האחד אמור לגרום לי להרגיש את החיבור המתהווה בין קרייטוס לאטריאוס, או לחבר אותי לרצון של קרייטוס להכות על חטאי העבר או להיות אדם יותר טוב. הדבר היחיד שאני יכול לחשוב עליו שמחבר את השוט האחד לסיפור, זה שקרייטוס זורק איזו שורה על איך שעל פי אריסטו, אחת מעקרונות הדרמה היוונית היא שהיא מתרחשת בזמן אמת ובלוקיישן אחד. וגם זה לא עובד כי המשחק לא מתרחש בלוקיישן אחד, ולא בזמן אמת (יש קפיצות בזמן, גם אם הוא בשוט אחד), וגם אם הוא היה – זה חיבור מאוד חלש.
הנה דוגמא כן טובה מתוך GOW:
בסצנה שבה קרייטוס חוזר הביתה כדי לקחת את ה-Blades of Chaos, הנשק המיתולוגי מהמשחקים המקוריים, השחקן מרגיש, דרך השליטה שלו בקרייטוס, שהוא "חזר הביתה". האנימציות והקומבואים הם דומים ושונים מהמשחקים המקוריים בדיוק בדרכים הנכונות – אותו דבר מצד אחד, אבל כבד ואיטי יותר מצד שני, כדי להמחיש את הזמן שעבר ואת זה שקרייטוס התבגר. הרגש הזה לא היה עובר אותו דבר בסרט, כי התחושה הזו מגיעה מתוך האינטרקציה והגיימפליי. זה רגע ייחודי למשחקי וידאו.
אבל גם פה יש לי בעיות. הראשונה היא שזה עובד רק עבור שחקנים ששיחקו במשחק המקורי. השנייה היא שהרגש הזה בעצם עובד הפוך מאיך שהוא אמור לעבוד, לפי הטקסט. הBlades of Chaos נותנים לרוב השחקנים תחושה של כוח, גם כי הם נשק חזק מאוד, וגם כי הם מאפשרים לנו ללכת לאיזור במפה שלא הלכנו אליו עד עכשיו. אבל עבור קרייטוס זה רגע של הפסד – בגלל שהוא כל המשחק נאבק כדי לא לחזור לדרכי העבר, וזה שהוא צריך ללכת ולהוציא את הנשק הזה מהמחסן אומר שהוא נכשל. זה רגע של חולשה עבורו – והמשחק גורם לשחקן להרגיש בדיוק הפוך.
אבל אם אנחנו מתעלמים רגע מהעובדה שזה הרגש הלא נכון, המשחקיות עוררה בי רגש כלשהו – וזה מה שאני מחפש ולא מוצא בThe Last of Us.
אז זה אתה ולא ״אנשים״.
(ל"ת)
מה אתה מציע?
שלא יהיו קטעי גיימפליי במשחק? אז למה שזה יהיה משחק מלכתחילה, או אפילו, לפי מה שאתה אומר, למה בכלל לעשות משחקי וידאו ממוקדי סיפור? הרי הגיימפליי הוא תמיד פילר שרק מסיט את הפוקוס מהסיפור.
גיימפליי, בכל משחק אקשן ממוקד סיפור, כמעט אף פעם לא באמת מקדם את הסיפור. לפחות לא מעבר לקידום עלילתי שמציעה סצינת אקשן בסרט "מהיר ועצבני" רנדומלי. זה תמיד משהו כמו "חבורה של בחורים מפריעה לגיבור להגיע לאן שהוא רוצה, צריך להרוג אותם". אין פה באמת הרבה התרחשות עלילתית. זה שם כדי שיהיה משהו להעסיק את השחקן, וכדי ליצור את החיבור שבין השחקן למשחק, לעולם שהוא מציג ולדמות הראשית, ע"י האינטראקטיביות שאותם שלבים מציעים. החיבור הייחודי הזה בין השחקן לבין הדמויות והעולם שקיים במשחקי וידאו הוא דבר קריטי שמבדיל את עולם הגיימינג ממדיומים כמו טלוויזיה וקולנוע. וככה החיבור הזה נוצר. ע"י קטעי גיימפליי שעל פניו אולי נראים כמו פילר, אבל בפועל הם חלק מאוד אינטגרלי ממשחק וידאו.
בסדרת טלוויזיה, כשאין את הפן האינטראקטיבי, סצינות בהן הגיבור מחסל חדר שלם של בחורים רעים יכול להיות משעמם ורפטטיבי ובסופו של דבר, מיותר.במשחקים לעומת זאת, כשאתה מוסיף את הפן האינטראקטיבי, אתה יכול במשך שעות לחסל עשרות חדרים שמאכלסים מאות בחורים רעים, וזה אף פעם לא נהיה משעמם (אם המשחק עשוי מספיק טוב). לכן מה שהיה נראה כמו פילר בסדרת טלוויזיה, לפי דעתי ממש לא ייחשב לפילר כשהוא חלק אינטראקטיבי מתוך משחק.
ומה שהכי מוזר לי במה שאתה אומר, זה שאפשר ליישם את מה שאתה אומר לכל משחק אקשן ממוקד סיפור. גם במשחקים כמו ספיידרמן, גוסט אוף טסושימה, גוד אוף וור, אנצ'רטד וכן הלאה, היית יכול לקצץ כנראה 80 אחוז מהאקשן ועדיין הסיפור היה עומד בפני עצמו כמו שצריך בלי שיהיו חלקי מידע חשובים חסרים (בערך מה שהסדרה הזו עושה עם דה לאסט אוף אס). גם במשחקים האלה אתה יכול לקרוא לגיימפליי פילר שמסיט אותך מהסיפור והדמויות. אם ככה, מה הטעם הגיימפליי? מה הטעם במשחקי וידאו בכלל?
אם כבר, בדה לאסט אוף אס החיבור בין הגיימפליי לעלילה נעשה בצורה הרבה יותר טובה מרוב המשחקים. יש משחקים שבהם הגיימפליי זה ליטרלי מפלצת שלא קשורה לכלום שמגיעה להרביץ לך נטו כי עברת במקרה לידה, והקשר בינה לבין הדמויות והסיפור בכללי הוא אפסי (אחמ, גוד אוף וור, אחמ). התרומה שיש למפגשים (encounters) כאלה לסיפור במשחק היא אפסית. בדה לאסט אוף אס לעומת זאת, השלבים האינטראקטיביים מרגישים הרבה יותר קשורים לסיפור. קודם כל, אויב עיקרי מאוד שבו אתה נתקל עשרות פעמים לאורך כל המשחק אלה הנגועים, שהם חלק מאוד גדול המסיפור והם בעצם הסיבה שג'ואל ואלי יצאו למסע שלהם מלכתחילה. ככה יוצא שבעצם כל פעם שאתה נלחם בהם אתה רואה את המטרה הסופית של הסיפור מול הפנים (כי זה החיסון בעצם – לחסל את הדברים האלה). מעבר לזה, כל מפגש עם אויבים מגיע באופן טבעי והוא מעוגן היטב בבניית העולם של המשחק. בעוד שבהרבה משחקים אחרים יש נטייה פשוט לזרוק עליך אויבים בלי הרבה הצדקה ולתת לך להתמודד איתם, בדה לאסט אוף אס יש יותר השקעה בסיבה של "למה נתקלתי באויבים האלה עכשיו" או "למה נקלעתי לסיטואציה שבה אני נמצא עכשיו". דוגמה טובה לזה אמנם מהמשחק השני אבל עדיין: שלב המרתף של בית החולים במשחק השני.
הייתי מבין את מה שאתה אומר אם היית אומר שהגיימפליי לא כיפי או שהוא לא טוב, אבל אמרת שהוא מהנה! אז אני באמת לא מבין על מה אתה מדבר…
במקרה של The Last of Us, כנראה שבאמת זהו המצב
שזה סיפור שלא התאים למשחק מחשב. אני חושב שהמשחק השני אפילו גרוע יותר. הנראטיב שלו, והמסר מאחוריו, נגרר, בועט וצועק, למדיום האינטראקטיבי, כשזה ברור שהרבה מהסתירות הפנימיות שלו נובעות בדיוק מזה. עוד אופציה, היא שאפשר היה לספר את המשחק הזה במדיום האינטראקטיבי, אבל לא כמשחק אקשן. אני לא יודע איזה גיימפליי כן היה מתאים, אבל תיאורתית זו גם אפשרות.
אני טוען שגם במשחק, הקטע של "לחסל חדר שלם של אנשים שוב ושוב ושוב" נהיה רפטטיבי. במשחק הראשון זה בעיקר קוטע את הקצב, ולא תורם לכלום. במשחק השני זה אקטיבית נוגד את כל שאר המשחק. הייתה להם בעיה מאוד חמורה עם Uncharted, שמצד אחד מנסה לספר סיפור קליל וזורם, אבל בגלל שמדובר במשחק "אקשן", הסיפור הקליל הזה כולל את הדמות הראשית הורגת אלפי אנשים, וזה נוגד את הטון של הסיפור.
אני לא מסכים שקטעי האקשן בThe Last of Us קשורים ומעוגנים בסיפור. אנחנו לא צריכים להילחם בנגועים חמישים פעמים במהלך המשחק כדי לאכוף את המוטיבציה של ג'ואל ואלי לצאת למסע. בסדרה יש מעט מאוד נגועים, וזה עובד כי הנראטיב שם על כל אחד מהם הר של השלכות. מישהי כתבה למעלה שהזומבי האחד בפרק 7 שומש בצורה הרבה יותר אפקטיבית מאשר עדר של זומבים שלאף אחד מהם אין השפעה ישירה על הדמויות – ואת רוב המפגשים עם זומבים במהלך הגיימפליי הייתי מתאר בדיוק ככה. כנ"ל לגבי המפגשים עם אנשים. הרוב המוחץ של קטעי האקשן במשחק כוללים אפס השלכות, והן נטו שם כדי שיהיה לשחקן מה לעשות, גם אם יש איזה תירוץ נראטיבי לקיום שלהן.
ובקשר לנקודה הגדולה יותר לגבי משחקי וידאו בכללי – אני לא חושב שגיימפליי הוא פילר כשהוא לא מקדם אל העלילה במובן של חושף פרטי מידע חשובים. אני חושב שהוא פילר כשהוא לא כלי שעוזר לאכוף את התמות והרגשות של המשחק. ולא רק שזה לא תמיד נכון שהגיימפליי הוא תמיד פילר בגלל שהוא תמיד מסית מהסיפור, משחק אפילו לא צריך "סיפור" כדי להשתמש בגיימפליי כדי לעשות את זה. קח משהו כמו Dark Souls, שיש לו תמות, ויש לו רגשות מאוד ספציפיים שהוא רוצה שתרגיש, והם כמעט כולם מועברים באמצעות האינטרקציה שלך עם העולם. הדוגמה האקדמאית הקלאסית היא Papers, Please, שלא היה עובד באף מדיום שהוא לא אינטראקטיבי בגלל שכל הפואנטה שלו היא הצורה שבה המערכות של המשחק גורמות לך להתנהג ולחשוב כשחקן וכאדם שחי בעולם הזה. אתה לא רק רואה מישהו אחר חווה את הדילמות של הדמות הראשית, אתה חווה אותם בעצמך. זה גיימפליי שיש לו משמעות והוא לא פילר, וכשמשחק מצליח למצוא את הסיפור הנכון והמערכות הנכונות לספר את הסיפור הזה באמצעותן – זה הטעם במשחקי וידאו.
שים לב שכל המשחקים שנתת הם משחקי AAA שחרטו על הדגל שלהם את המטרה להיות כמה שיותר "קולנועיים", ובמשחקים כאלה זה כמעט בלתי נמנע שהגיימפליי יהיה סוג של פילר. ספיידרמן זו הדוגמה הכי טובה למשחק שלגיימפליי שלו יש טעם (אם מתעלמים מהקווסטים לגמרי, אז בהרבה מובנים גם בו אפשר להוריד 80% מהגיימפליי וכלום לא היה נפגע) כי חלק מהרגש של הדמות זה הקינטיקה והחופש שהכוחות שלו נותנים לו, והמשחק מעביר את זה בצורה די טובה באיך שאתה שולט בו.
אבל זה ממש לא רק The Last Of Us
נכון, המשחקים שהבאתי כדוגמה הם סוג ספציפי של משחקי וידאו (כמו שכבר כתבתי בתגובה: משחקי אקשן ממוקדי סיפור), אבל הם עדיין ז'אנר שקיים, עם עוד עשרות משחקים כאלה, ויותר מזה, זה אחד הז'אנריים הכי פופולריים בתחום משחקי הוידאו כרגע. אתה אומר שהז'אנר הזה מיותר בגלל שהמשחקיות שם לא משרתת את הסיפור?
אני מסתכל על הז'אנר הזה בתור פשוט עוד דרך להעביר סיפור. כמו בסרט, גם כאן הסיפור הוא כתוב מראש ולא בר שינוי, אבל בניגוד לסרט, בסגנון המשחקים האלה השחקן משולב הרבה יותר בתוך הסיפור, העולם שבו הוא מתרחש, והדמות שבה השחקן שולט. גם אם האופן שבו השליטה הזו מיתרגמת לא קשור באופן ישיר לסיפור ולתמות שלו (שאגב, גם זה שאלה כמה זה באמת מנותק מהסיפור: הרי גם כל מה שאתה עושה זה להלחם הרעים, עדיין קורה פה משהו מבחינה עלילתית: הדמות הראשית נלחמת הרעים זה עלילה מאוד רזה אבל היא עדיין משהו שקורה בסיפור), זה עדיין משפיע על החוויה והופך אותה למשהו שונה מאיך שזה היה אם היה מדובר בסרט או סדרה.
הדוגמה הכי טובה למה שאני מדבר עליו זה המשחק "גאולה אדומה מתה 2". ב"גאולה אדומה מתה 2" הסיפור הוא מאוד מסועף, עם המון דמויות והוא מתפרש על פני כמה שנים. גם שם הכלים הקולנועיים הם מאוד מרשימים, הסיפור מצליח לתפוס אותך והדרך שבה אתה לומד להכיר את הדמויות ומתחבר אליהם מספקת כמה שיאים דרמטיים מעולים. וכן, גם שם ישנם המון (אבל ממש המון) קטעי משחקיות ש"קוטעים" את החלק הסינמטי במשחק לטובת דברים כמו לירות באנשים, לשדוד רכבות, ובחלק די ניקר מהמקרים, דברים הרבה יותר משעממים מזה כמו לרעות צאן או להציב פרקט בבית שלך.
על פניו אפשר להגיד שהרגעים האלה רק מסיטים את השחקן מהסיפור שבדיוק הגיע לאחד מרגעי השיא שלו. אבל לפי דעתי, בלי כל הדברים האלה שהשחקן עושה בתור הדמות הראשית, הסיפור של המשחק בכלל לא היה עובד. עצם העובדה שאתה צריך לבוא ולעשות את כל הדברים הלכאורה משמימים שאתה עושה בשביל החבורה, מחזקת דרך המשחקיות את הקשר שלך לחבורה, לאנשים שמרכיבים אותה, וגורמת לך להרגיש חלק ממנה. המבנה של הסיפור במשחק נשען על הרגעים האלה בהם אתה עושה את כל המשימות הללו, ואם היית מוציא את החלקים האלה החוצה, הסיפור יכול לקרוס. אז על פניו, החלקים שבהם אתה יורה בחבורת אנשים שפשטה על המחנה שלך או אלה שבהם אתה מחזיר כבשה שברחה לך מהעדר לא מקדמים את הסיפור ולא קשורים בהכרח לתמות שלו, אבל ההשפעה של החלקים האלה על איך שאתה חווה את המשחק ממש הכרחית בכדי להחזיק את הסיפור שהוא מספר.
אמנם זה דוגמה יחסית קיצונית, אבל זה רק מדגים איך לאותם דברים שלהם אתה קורא "פילר" יש השפעה ישירה על החוויה שלך ולמה הם בעצם מאוד הכרחיים ויכולים להיות חלק חשוב מהמשחק.
אני לא אוהב את האבסולוטיות שבלהגיד שכל הז'אנר הוא מיותר,
אז אני אגיד שאני לא מצליח לחשוב כרגע על משחק אקשן מבוסס סיפור שבו המשחקיות היא לא פילר (אני שוב אגיד שהיא יכולה להיות כיפית בפני עצמה, וזה יכול להיות בעל ערך במנותק מהסיפור, אבל אז היא עדיין עונה על ההגדרה שלי ל"פילר", וזה טיפה מאכזב).
הכי קרוב שאני יכול לחשוב עליו זה משחקי מלחמה שגורמים לך להרגיש כמו בורג קטן בתוך קונפליקט שאתה לא שולט בו, כמו משחקי Call of Duty הראשונים, או אולי הצורה שבה המעבר לעולם פתוח בMetro Exodus ממחיש את השינויים המחשבתיים שהדמויות עוברות כשהן יוצאות מהמנהרות.
אני כן מרגיש בנוח להגיד שהדחיפה ל"קולנועיות" בהצגת הסיפור (שזה המאפיין הסגנוני הקבוע באקסלוסיבים של סוני) היא טרנד רע מאוד, שלא עובד טוב עם החוזקות של המדיום. אם אני בן אדם שנהנה מהגיימפליי של God of War, אז מאוד מרגיז אותי שאני צריך לעצור את המשחק שאני נהנה ממנו כל כמה דקות כדי לראות סרט לא אינטראקטיבי בעליל. ואם אני בן אדם שנהנה מהסיפור, אז הרבה מהגיימפליי לא תורם לסיפור, ואז אני צריך להמתין שעות ארוכות בין התפתחויות חדשות כדי לעשות קומבואים שלא אומרים לי כלום על הדמויות ולא עוזרים לי להתחבר ליותר לעלילה. במקרים האלה אני מרגיש שכן היה עדיף אם זה פשוט היה סרט או סדרה. המשחקים האלה עושים הרבה כדי לעבוד מסביב לעובדה שמדי פעם צריך לתת לשחקן משהו לעשות, וגם כשזה עובד, זה עדיין ברור שזה מה שקורה, והיה עדיף לסיפור אם לא היו את המגבלות האלו. תשווה את זה למשחק שבו הסיפור נבנה מסביב לאינטרקציה, והיא הדבר העיקרי שמניע אותו. זה מה שאני מחפש.
RDR2 הוא בדיוק דוגמה מעולה למה שאני מדבר עליו. מה שהופך את המשחק הזה למוצלח זה הצורה שבה האינטרקציה שלך כדמות עם העולם הפתוח מרגישה אמיתית, ומגיבה לדברים שאתה עושה. אם אני בוחר את הרגעים שבהם המשחקיות תורמת להבנה שלי את הדמויות ושל העולם, זה הרגעים שבהם אני זונח לגמרי את המשימות, והולך to fuck around עם החברים שלי בעיר שהכי עוזרים לי להרגיש מחובר לארתור מורגן ולחבורה. ואז יש קטעים שמוציאים אותי לגמרי מהעולם, כמו העובדה שהחל משלב מסוים במשחק, כל משימה איכשהו מגיעה לזה שיש קרב יריות או מכות, שזה פשוט הדבר שהכי קל לתרגם למערכת של משחק. הרגעים האלו הם הבעיה שלי עם The Last of Us, רק שבThe Last of Us זה כמעט כל המשחקיות שיש.
אולי יש אנשים שאוהבים גם וגם? או מעורב?
קומדיית אקשן – ערבוב?
ערבוב שאני לא מבין, זה אסטרטגיה עם מבט מגוף ראשון או מאחורי הדמות – איך אתה שולט בצבא בלי לראות??
בקומדיית אקשן טובה
אז שני הדברים האלו משולבים – קטעי האקשן הם קומיים. אז זה באמת "ערבוב" ולא שני סרטים שונים לגמרי שארוגים זה לתוך זה.
הבעיה שאני מדבר עליה זה האריגה הזו. The Last of Us 2 הוא בחצי מהזמן תהייה לירית על אופיה המעגלי של אלימות, ובחצי השני סימולטור אלימות סופר מספק וכיפי. Uncharted הוא בחציו "אינדיאנה ג'ונס" ובחצי השני הוא "ג'ון וויק", והשניים לעולם לא נפגשים. זה כמו קומדיית אקשן שסצנות האקשן בה הן מזעזעות כמו ב"להציל את טוראי ראיין" ולא מצחיקות כמו ב"הכל בכל מקום…"
אני לא חושב שמשחקי Call of Duty המקוריים היו משחקי אסטרטגיה, וזה מה שהפך אותם לאפקטיביים. אתה לא שלטת בצבא, שלטת רק בבן אדם אחד.
אני חושב שאתה עושה חלוקה לא נכונה
אתה מתאר את זה כאילו המשחק מורכב משני חלקים נפרדים לגמרי – הגיימפלי והסיפור. זה לא ממש נכון, הגיימפלי הוא לא מטווח ירי שמחבר בין חלקי הסיפור בלי הקשר, והסיפור הוא לא רק הקאטסינס שבהם אתה יכול לעזוב את השלט.
אפשר להכנס לדיון ארוך מאוד על איך משחקים מייצרים קשר בין השחקן (שצורך את המדיום) לבין הדמויות, בערך כמו שאפשר לדבר על טכניקות קולנועיות ותסריטאיות רבות שבהם קשר כזה נוצר. חלק מזה הופך לשקוף – דברים שאתה מרגיש ולא שם לב אליהם, וחלק מזה ממש בולט.
לדוגמה, ומצחיק שאתה אומר את זה דווקא אחרי הפרק הזה, אחד הדברים הכי חזקים, ושהכי זכורים לי *מהמשחק* – זה הרגע שבו עוברים לשחק את אלי. וכל הסיקוונס הזה שבו אתה לא יודע עדיין מה עלה בגורלו של ג'ואל. גם בשלב הבא במשחק יש משהו כזה שמשתמש בצורה ייחודית במדיום, וכנראה לא יעבור בסדרה, אבל לא אכנס כאן לטריטוריית הפרק הבא.
אני מבין שמה שאתה רוצה להגיד נוגע יותר לגיימפלי לופ עצמו של המשחק, כלומר הרגע לרגע שלו, אבל אני חושב שקודם כל צריכים להסתכל מה המשחק עושה עם המדיום שלו (ואם שיחקת בשני: אז גם שם יש דברים יפים) לפני שטוענים שאת הכל הסדרה עושה טוב יותר, או מייתרת את המשחק.
יש לדעתי סצנות שנעשו טוב יותר במשחק עם מסתכלים על החבילה הכוללת, למשל כל הפתיח עולה לראש, ואני לא מרגיש שזו דעה לא פופלרית במיוחד.
אבל יותר מזה, המון מהסיפור מועבר במשחק תוך כדי גיימפלי ובצורה שמחוברת אליו ישירות. בין אם זה בשיחות תוך כדי תנועה וחקירת הסביבה, אם זה סיפורים סביבתיים שאתה מבין בעצמך דרך הסתכלות שקטה על העולם, הבתים, הכל. לפעמים גם משאירים לך מכתבים כדי לקרוא, אבל הרוב תמיד נמצא בהסתכלות על העולם עצמו (הסיפור של "איש" בשלב עם הנרי וסם זו דוגמה טובה, אבל כל המשחק כזה).
כמובן שיש דברים שהסדרה עושה טוב יותר. כי זו סדרה שעשויה באופן נהדר, מאוד מהוקצעת, משתמשת בחומר מקור מוצלח ואהוב ויודעת איך לעשות את העיבוד והמעבר בין המדיומים כדי להבליט את היתרונות.
אבל גם יש יתרונות למשחק, לצורה שבה הוא מעביר את הסיפור שלו ולחיבור שהוא מייצר עם הדמויות בדרכים שונות. בסופו של דבר המשחק הצליח לטעמי האישי להביא לאימפקט רגשי חזק יותר מהסדרה, ולהבדיל מהסדרה, הוא עושה את זה בסך הכל עם שעה וחצי של סיפור שמועבר באופן טלווזיוני, אז זה לפחות אומר משהו.
ואם כל מה שאתה מתכוון אליו זה שהמשחק עצמו, כמשחק אקשן או התגנבות, הוא לא מדהים מבחינת הגיימפלי מול משחקים אחרים מאותו הזאנר ברגעים האלה שלו – אז בסדר. אני חושב שזה בגדול נכון, אבל למשחק כמו TLOU יש את היתרון הסיפורי, הרגשי והסינימטי על פני משחקים אחרים, ויש לו את היתרונות של מדיום הגיימינג אותם הוא מנצל בחכמה מול סדרות טלוויזיוניות.
מחזק את מה שאתה אומר, ומוסיף בקטנה: אין ספק שמשחקים כמו רזידנט איוול עשו הישרדות אימה טוב יותר, כמשחק.
וקטעי ההתגנבות ב-TLOU מאד פרימיטיביים בהשוואה למשחקים כמו היטמן או ספלינטר סל המוקדמים, למשל. אבל TLOU לא היה מוכר כל כך טוב אם הוא היה מציג גיימפליי עמוק כמו של המשחקים האלה, שהם יחסית נישתיים (אם כי מכרו לא רע).
המשחק של TLOU היה להיט פשוט כי נעשו כמה פשרות וערבובי סגנונות כדי לחבר אותו לקהל המיינסטרים, וגם לגרום לו להיות יצירה אמנותית מרשימה על הדרך (מבחינה גרפית, עיצובית-ויזואלית, פס הקול ועוד).
אני מסכים ולא מסכים
אני מסכים בעיקר בקשר לסיפור והדיאלוגים שמתרחשים בזמן שאתה שולט בג'ואל, והקטעי טקסט שאתה מוצא אם אתה חוקר מספיק. אבל הגיימפליי בקטעים האלה הוא החקירה עצמה, והחיפוש של קטעי דיאלוג נסתרים. אפשר לומר שזו עוד מערכת שיש במשחק לצד קטעי האקשן, כמו שאפשר לומר שבGOW יש קטעי פאזל לצד קטעי אקשן, והמערכת הזו עושה עבודה טובה יותר בלהעביר את הסיפור דרך האינטרקציה. עדיין, The Last of Us הוא ברובו משחק אקשן, ואני חושב שהבעיה שלי עדיין תקפה לצד הזה של המשחק.
אני לא יודע מה בדיוק הרגשת לגבי הפתיחה של הסדרה לעומת המשחק, אבל אני חושב שהקטע שבו אנחנו לא בטוחים אם ג'ואל מת או לא זה משהו שבקלות אפשר היה לשחזר בסדרה. היה אפשר לא להראות אותו כל פרק 7, ולדחות את ההופעה הראשונה שלו בפרק 8 עד אחרי המפגש הראשון של אלי ודיוויד, והיה לזה את אותו אפקט שיש בסיקוונס הקצר במשחק שבו אלי מנסה לצוד את הצבי לבד. הם פשוט החליטו שהם לא רוצים לשחזר את הפחד הזה של השחקן שג'ואל מת. הכלי שהמשחק השתמש בו בסיקוונס הזה הוא פתיחה וסגירה של פערים נראטיביים, וזה לא משהו ייחודי למשחקי מחשב.
כשאתה אומר שלמשחק היה רק שעה וחצי של תוכן שמועבר באופן טלוויזיוני – אתה מתכוון שזה סך כל הcutscenes? זה מרגיש לי לא נכון. וגם אם כן, בעיניי יש המון קטעים בהם יש אינטרקציה לכאורה, שהם "לא נחשבים". למשל, הסצנה בהתחלה שבה השחקן שולט בג'ואל בזמן שהוא וטס הולכים בQZ ומסתכלים מסביבס וכל מה שאתה כשחקן עושה זה הולך קדימה. זה באותה מידה יכל להיות cutscene.
סה"כ אני מסכים שבתיאוריה יש יתרונות למדיום של משחקי מחשב בכל מה שקשור לחיבור לדמויות – אבל אני לא חושב שThe Last of Us הוא דוגמה טובה לזה.
אבל זו בדיוק הנקודה
הסדרה יכלה, תאורטית, לשחזר את הקטע שאתה לא יודע מה עלה בגורלו של ג'ואל, אבל היא ממש לא הייתה משחזרת את אותו האימפקט.
יש הבדל מאוד גדול בין לא להתייחס לג'ואל במשך פרק שלם ואז למשוך את החשיפה למצב שלו במשך שבועיים, כשאגב כל האינטרנט בזמן הזה יתמלא ספוילרים גם ככה, אבל בכל מקרה פשוט לא להתייחס אליו ולהשאיר אותך לתהות בגורלו באופן פאסיבי – לבין לתת לך שליטה ישירה על אלי רגע אחרי הפציעה של ג'ואל.
כלומר, ואני מקווה שאני מצליח להעביר את הנקודה בצורה ברורה, הצורה שבה המשחק מפיל עליך את הסיטואציה היא הרבה יותר אקטיבית. עקרונית הם עדיין פשוט לא מתייחסים לג'ואל עד הרגע שבו אלי מבקשת תרופות, וזה מה שיכל לעבור גם בטלוויזיה, אבל הם נותנים לך אימפקט אחר לגמרי כשאתה עובר בפתאומיות לשחק את אלי בזמן הזה.
שלא לדבר על זה שתחושת חוסר האונים של אלי הרבה יותר בולטת כשאתה מתחיל לשחק אותה, והמכניקות משתנות מספיק כדי שתרגיש שהיא חלשה יותר ולא בנויה להתמודד עם הסיטואציה כמו ג'ואל.
ועל זה נוסיף את תחושת הדחיפות של ג'ואל והתחושה שהוא שובר את הכלים בסיקוונס הזה, כשאתה חוזר לשחק אותו ומחפש את אלי שוב פעם כדמות החזקה של ג'ואל. הנסיון למצוא אותה וההרגשה שתהיה כאן "הצלה בדקה ה-90", רק כדי שזה לא יקרה, היא תחושה שגם הטלוויזיה מעבירה אבל היא הרבה יותר חזקה במשחק לטעמי (וגם כתבתי את זה כאן בתגובה מוקדמת יותר).
בכל מקרה אין פה נסיון לחרבן על הסדרה, כבר אמרתי קודם שזה היה פרק מצוין. אבל אני ממש לא מסכים שהסדרה מייתרת את המשחק. החוזקות האמיתיות של הסדרה, לדעתי, הן דווקא התוספות המשמעותיות כמו פרק 3 או איך שהסיפור של הנרי וסם הועבר פה, וזה בדיוק השימוש של הסדרה במדיום שלה. בכל הקשור לדברים שקיבלו יותר אדפטציית 1 ל-1, אני באמת חושב שהמשחק מוצלח יותר בזכות השימוש שלו במדיום.
וכן, יש שעה וחצי של קאטסינס במשחק, לא ספרתי אבל זה כתוב בכל מקום שבדקתי. זה גם הגיוני, כל קאטסינס היא בין דקה ל-4 בערך ולא מעבר, והמשחק מייצר את האימפקט הרגשי שלו עם *הרבה* פחות 'זמן קולנועי' מהסדרה. בדיוק בזכות השימוש שלו במדיום הלא קולנועי.
אפשר לטעון שזה לא משנה כי באותה מידה המשחק יכל לכלול 5 שעות נוספות של קאטסינס והרבה פחות גיימפלי כדי להעביר את הסיפור שלו שנמצא בדיאלוגים, בחקירה, ובעולם. וזה נכון, רק ש… הוא לא עושה את זה.
ויש משחקים שעושים את זה, ככה שמן הסתם זו החלטה מודעת להעביר ככה חלקים גדולים מהסיפור. אם המשחק היה עושה את זה אז הייתי נוטה להסכים איתך הרבה יותר, אבל שוב, הוא לא עשוה את זה.
הוא עושה בדיוק את ההפך – משתמש במדיום שלו כדי לייצר את החיבור בין השחקן לדמות, כדי להעביר רעיונות דרך מכניקות, להעביר תחושות דרך החלפת דמויות שחיקות, וליצור עולם מאוד מאוד אותנטי שאתה חוקר ונמצא בו בעצמך, ולא כזה שפשוט מספר לך מה זה כל דבר ואומר לך על מה להסתכל בכל רגע.
סתם דוגמה, וזה באמת מהניואנסים היותר קטנים אבל כשכל החוויה נבנית סביב זה אז זה משמעותי – קלוז אפ של כמה שניות שהסדרה נותנת על איזה גרפיטי כדי להגיד לך: "הנה, זה חשוב, תסתכל על זה", מרגיש אחר לגמרי מאותו הגרפיטי באותו המקום בדיוק שאתה עובר דרכו ויכול להתמקד בו, לחשוב עליו, או לדלג עליו ולא לשים לב שהוא ברקע בכלל.
אני מבין מה שאתה אומר
ואני מסכים שיש רגעים שבהם האינטראקטיביות מוספיה לחיבור הרגשי עם הדמויות. וכמו שאמרתי, אם אנחנו מתיחסים לחקר הסביבה כאחת ממערכות המשחק, אז אני מסכים שזו עושה עבודה טובה בלמצב את השחקן בעולם. כשאני מדבר על סצנות שיכולות באותה מידה להיות Cutscenes אני מדבר על קטעים שבהם אין אפשרות לחקור או להתאמץ כדי למצוא דברים בעולם – אלא קטעים שבהם אין מה לעשות מלבד ללכת לכיוון מסויים, בד"כ אחרי דמות מסויימת. ככה זו הסצנה של ג'ואל וטס בQZ בהתחלה (החיילים יורים בך אם אתה מנסה ללכת למקום אחר ואתה צריך להתחיל מההתחלה), חלק גדול מהשלב בקומונה של טומי היא כזו, וכו'. אני נגיד כן חושב שהשלב בהתחלה עם שרה הוא דוגמה טובה למה שאתה מדבר עליו.
אני גם לא מסכים לגבי הקטע עם אלי. במשחק יש סיקוונס של קרב עם נגועים לפני שדיוויד ואלי יושבים ליד המדורה, והרגע הזה ממש גרם לי להרגיש ההפך מהתחושה שהיא לא מסוגלת להתמודד עם הסיטואציה, כי הרי השחקן מצליח, אז היא כן מצליחה.
וכל זה כמעט לא משנה, כי הקטעים האלה הם מיעוט בין הגיימפליי של המשחק שהוא באופן מוחץ קטעי האקשן, שאני עדיין טוען שלא מוסיפים כלום ואפילו גורעים בחלק מהמקרים.
לא נורא, הוא ממשיך ללוות ילד אחר.
(ל"ת)
לקח לי שנייה :)
(ל"ת)
זה מטורף כמה מושלם העיבוד הזה היה.
ממש מההתחלה ועד הסוף. אני באמת לא חושב שהייתה דרך טובה יותר לעבד את המשחק לסדרת טלוויזיה. כאילו, אם יש יקומים מקבילים וזה, היקום שלנו זה היקום שבו עיבדו את The Last of Us בצורה הטובה ביותר.
סיום טוב אבל לא מעולה
סך הכל אחת הסדרות הכי טובות של השנים האחרונות, לא חושב שהיה פרק אחד שלא גרם לי לדמוע בצורה כזו או אחרת.
מה שכן, הפרק האחרון הרגיש מאוד חפוז, כאילו (או שאולי באמת) נגמר להם התקציב אבל היו צריכים לסגור את העלילה, ולכן הרגשתי שחסר אימפקט רגשי יותר משמעותי.
מה שכן עשו שני שינויים משמעותיים מאוד מהמשחק והם מאוד משפיעים בעייני על ההרגשה ועל איך שאנחנו תופסים את הדמויות
1. במשחק לא היה ברור בכלל אם אכן הצליחו להבין איך יוצרים תרופה מהניתוח של אלי, למעשה זה היה ניכר שהסיכוי של זה מאוד נמוך אבל הם חייבים לנסות, לעומת זאת כאן נראה שהם יודעים היטב איך עושים את זה וגם אומרים את זה לג'ואל
2. במשחק ג'ואל נלחם על חייו נגד החיילים וכאן הוא הורג גם כאלה שבכלל לא מנסים לירות עליו.
הדבר הזה יוצר אפקט שבו אם במשחק המעשים של ג'ואל התקבלו בצורה אמביוולנטית משהו, כאן ברור שהוא סוג של נבל שמוכן להרוג חפים מפשע, למנוע מאלי את היעוד שלה בלי לשאול אותה ולמנוע מהאנושות תרופה רק כדי לספק את הגאולה האישית שלו שהוא זכה בה לבת מחדש. כמו שג'ואל אומר לאלי בפרק הראשון "אני לא אדם טוב" בפרק האחרון התמה הזו ניכרת ביתר שאת.
ייתכן גם שיש פה (בלי להיכנס לספוילרים) הכנה לעונה השניה (אם היא תתבסס על המשחק השני) אבל נצטרך לחכות ולראות
ספוילרים...
(ל"ת)
וגם ממש דומה לבלה ראמזי, שזה צירוף מקרים מוצלח.
(ל"ת)
טוב, אולי לא לגמרי צירוף מקרים
כי אני מניח שבליהוק של בלה ראמזי היה מן הסתם שיקול של דמיון לאלי של המשחק, והעיצוב של אלי מהמשחק היה מושפע מן הסתם מהמראה של אשלי ג'ונסון, אבל זה עדיין יצא מאד מוצלח.
הן כל כך דומות שהייתי בטוח שזו אותה שחקנית - מאופרת כמה שנים למעלה במקום למטה
(ל"ת)
וואלה
אני מניח שזה רק מראה כמה קומפוזיציה ותאורה בעייתית מזיקה לאפקטים.
כשהבנתי שהג'ירפה אמיתית בפרק של מאחורי הקלעים
הייתי בשוק. גם אני חשבתי לעצמי כשראיתי את פרק 9 שזו ג'ירפה גרועה וממוחשבת.
אני מסכימה
מסכימה לגבי החיבור לתמה של הסדרה ושל הפרק.
אולי העדפתי את העידון היחסי של המשחק, ואולי אשנה את דעתי בצפייה שניה :)
לגמרי בסדר עם המיעוט בזומבים
אני מת על זומבים במדיה, pun intended. אבל דבר אחד נראה לי ברור מאז ומעולם – יצירות שיש בהם זומבים הן לא יצירות *על* זומבים. נכון, מדי פעם צריך שאיזה זומבי יקפוץ לבקר, אחרת זה יכל להיות סתם עוד עולם פוסט-אפוקליפטי רגיל. אבל הזומבים הם לא העיקר, הם כלי עלילתי.
לפעמים הם מניעים דמויות, לפעמים הם הורגים אותן, ולפעמים הם חושפים דברים עליהן – מה הדמות הזאת תעשה אם יש זומבי בעקבותיה אבל החבר הכי טוב שלה לא מסוגל לרוץ מהר מספיק? את מי יחליטו לאכול ראשון אם זומבים מאלצים קבוצת אנשים להתבצר בקניון? ואם זומבי ינשוך מישהו, האם הוא ישר יחשוף זאת בפני האחרים ויבקש מהם להרוג אותו או שיהיה מהדושים האלה שמסתירים את זה עד שמאוחר מדי?
"האחרונים מבינינו" לקחה את הרף הלא-גבוה-במיוחד-גם-ככה של עיבודים למשחקי וידאו והעלתה אותו לגובה של ג'ירפה. חלק מההצלחה הזאת קשור להבנה שבניגוד למשחקים, טלוויזיה היא מדיום פסיבי. כולנו אוהבים סצינות אקשן על המסך, אבל כשמעבדים משחק שמלא בהן, צריך לבחור בקפידה מה נכנס ומה לא, בהתחשב בכך שהצופים לא מחזיקים בקר פלייסטיישן בידיים. העונה הראשונה לא הייתה מושלמת, אבל מהבחינה הזאת אני חושב שהיוצרים קלעו בול.
לעונה הזאת היו רק עשרה פרקים לעבד את אחד הסיפורים הכי אהובים בכל מדיום שהוא, לפחות במאה הנוכחית. והסיפור הזה כה אהוב לא רק בגלל שעושים "פיו פיו" על זומבים, יש מיליון ואחת מקומות לעשות או לראות בהם את זה. הסיפור הזה עובד בגלל הדמויות, ואם צריך לותר על "פיו פיו" בשביל יותר פיתוח דמויות, אני לגמרי בסדר עם זה.
בקיצור, לחיי העונה הראשונה של "האחרונים מבינינו", שגרמה לי לבכות כמה פעמים והציבה רף גבוה לא רק לעיבודי משחקים עתידיים, אלא גם לסדרות העתידיות של 2023. וזכרו – No matter how much you push the envelope, it’ll still be stationery
לא שיחקתי, לא ראיתי, אני רק ערכתי
ובכל זאת – מה, איך זאת דילמה, ברור שמצילים את האנושות, איזה מין דילמה דמיקולו זאת.
בטוח?
ואם זה האדם האהוב עליך? הורה? ילד? זה ממש לא פשוט.
מה גם שהרופא שרצה לנתח את אלי לא היה בטוח במאה אחוז.
בטוח
גם אם אנחנו אומרים שזאת החלטה קשה רגשית – ואני לא אומר שהיא קלה – זה לא אמור להפריע לנו להגיד מה ההחלטה הנכונה כאן מבחינת מוסרית וערכית.
אתה מערב כאן שני נושאים
שבעצם יוצרים ארבעה תגובות שונות.
דילמת הקרונית משלבת פעולה שלך. אבל המצב בסדרה לא מצריך את זה אלא להיפך, מצריך שלא תעשה כלום.
אז אם אנחנו מניחים שהאדם הסביר מעדיף לטבע להחליט, הרי שבתרחיש שרם יצר (קרי, לוקחים אותה ממך ואתה רק צריך לתת להם לעשות מה שהם רוצים), אתה לא צריך ללחוץ על שום דבר ורק לתת לקרונית לדרוס את האדם האחד כדי להציל את האנושות (רק שהאדם האחד מאוד קרוב לך).
בתרחיש שאתה אומר, אתה צריך באופן פעיל להביא למותו, וזה אני מסכים קשה יותר – אבל לא מה שרם דיבר עליו.
הממ
אני חושב אבל שאי אפשר להשוות לחלוטין להשוות כאן בין דילמת הקרונית ומה שמתואר כאן במקרה הזה. כלומר, במידה והקרונית הייתה אדם אחד לא מול חמש אלא מול מספר גדול בהרבה – אפילו עשרים או מאה – אני חושב שרוב האנשים כן היו לוחצים או לכל הפחות מבינים יותר את מי שלוחץ.
הדילמה בקרונית לא נשארת אותו דבר לא משנה מה הפרמטרים. (וכמובן, לא משנה את זה שמה שג'ואל עושה הוא לא מוסרי יותר, אלא מונע מרגש. הקביעה שלנו אסור להתערב כדי לתת לטבע לעשות את שלו היא טענה מוסרית מאוד מפוקפקת כשהיא באה מצד אחד הגורמים שהכי שינו את הטבע בשלל צורות, ולהחליט שמעכשיו מפסיקים זה מרגיש לי כמו הצדקה לרגש, ולא כמו עניין ערכי. האם גם כשאותם אנשים יראו ילד שעומד להידרס מאוטו הם יתנו לדברים לקרות כי כך הטבע וכו'? אני לא בטוח)
זה לא העניין של "מה הטבע החליט"
העניין הוא יותר ה"קדושה" שיש בחיי אדם, והערך הכל כך גבוה שאנחנו נותנים להם. אז השאלה היא לא "מה הטבע החליט", אלא יותר "את מי אנחנו מוכנים להרוג?", וכמה השאלה הזו היא לגיטימית. זה מגיע מהמחשבה שלהחליט מי יחיה ומי ימות זה משהו יותר "אלוהי" מאשר משהו שמותר לבני אדם לדון בו. "אלוהי" לא בהכרח בהקשר של דת אלא יותר בהקשר לזה שזה פשוט לא החלטה שהיא בסמכותנו, בגלל הערך הכה גבוה שאנחנו נותנים לחיי אדם.
אז בעצם, בגלל שערך לחיי אדם הוא המצאה אנושית לחלוטין ואין לה שום עניין בטבע, מאחורי הסברה הזו אין באמת קשר ל"מה הטבע החליט". אנחנו פשוט מעדיפים לתת ל"טבע" להחליט, כי זה לוקח מאיתנו את ההחלטה.
אבל אנחנו כבר גולשים הרבה מעבר למה שמוצג בסדרה. וגם כמו שאמרתי, אני רק מציג פה עמדה נפוצה – לא את העמדה שלי. מה שאני עושה פה למעלה זה רק לשער, על פי מה שאני מכיר, מה חושבים אנשים עם העמדה הנ"ל ומה תהליך המחשבה שעומד מאחורי הסברה הזו. יכול להיות שאני טועה לחלוטין.
אחרי שהיה כאן דיון פעיל על דילמת הקרונית ומה אנשים יבחרו לעשות,
יש כאן משחק שיעזור לך לראות איך אתה נמצא מול הקונצנזוס בהרבה, הרבה גרסאות של הדילמה.
אה, יש הבדל בין להבין לבין מה שכתוב בביקורת
הביקורת על פי רם תוהה לא האם אפשר להצדיק אותו – אפשר, תמיד אפשר – אלא רם חוזר לשאלה "מה הדבר הנכון לעשות". אז כן, הדבר הנכון לעשות זאת הקרבה למען הכלל. זה לא פשוט, אני לא שופט מי שברגעי אמת ישתפן (אם כי לעבור לפגיעה ממשית באחרים זה כבר קו אדום) אבל בהחלט לכל הפחות בקור הרוח שמאפשרת לנו מרחק ומקלדת – צריך להגיד שכן, זאת לא אמורה להיות דילמה.
אני לא חושב שהשאלה היא האם אפשר להצדיק או להבין אותו, ולא מה הדבר הנכון לעשות. ברור לכולם, וגם למשחק וגם לסדרה, מה הדבר הנכון לעשות. וזה לא מה שג'ואל עושה.
השאלה היא, כמו שנוסח בביקורת – "מה אתה היית עושה?".
אני חושב שגם ג'ואל מבין טוב מאוד מה הבחירה הנכונה, אבל הוא ענה את ההיפך לשאלה מה אתה היית עושה. וכשזו השאלה שנשאלת, אני חושב שהרבה יותר אנשים היו עושים את אותו הדבר מתוך אותה הבנה.
כן, אבל יש הקשר רחב יותר של מגפה עולמית
כלומר, ברור שאפשר לשחק דברים פה ולשם שישנו את נקודת המבט שלך. אבל הדילמה כפי שרם מציג אותה היא לא כזאת שכוללת ספק.
ג'ואל מבחינתי הוא אנטי-נבל.
עושה את המעשה הלא נכון מהסיבות הנכונות.
(בניגוד לאנטי-גיבור, שעושה את המעשה הנכון מהסיבות הלא נכונות)
קשה באמת לחשוב על השאלה הזאת ברצינות
אבל אני חייב להגיד שבאופן כללי אני די מזדהה עם הבחירה של ג'ואל.
כלומר, האם (ולא שבאמת הייתי יכול) הייתי גם הורג תאורטית את כל הארגון הזה בלי לחשוב פעמיים באותה הסיטואציה? כנראה שלא, אבל אם נשאל שאלה יותר פשוטה – האם הייתי נותן את הילדה שלי בשביל הניתוח הזה? אני חושב שלא.
נוסיף על זה שהסדרה מנצלת המון ממהזממן שלה רק כדי להעביר שוב ושוב עד כמה ג'ואל הוא אדם שבור ועד כמה אירועי הסדרה החזירו לו קמצוץ של שפיות שלא היה לו ממאז יום ההתפרצות, כולל שחזור די מדויק של שוטים מהפרק הראשון של הסדרה (אני מניח שאדם כזה העביר את כל שארית חייב במחשבה שאם הוא היה יכול לחזור לרגע הזה הוא היה קופץ על החייל ולא מחכה שהוא ירה בו), ומבחינת הסדרה וההגיון הפנימי של הדמויות שלה זה עובד ב100%.
גם במשחק אגב הרגשתי ככה. שם באמת הקטע של מסע ההרג היה פחות אפקטיבי כי זה היה חלק מהמשחק מההתחלה, אבל מצד שני כן נתנו לך ממש לשחק ולעשות את זה בעצמך תוך כדי שברור לאורך כל הזמן שזו לא הבחירה הנכונה לבצע מבחינה מוסרית.
הם גם עשו שם כמה דברים קטנים כמו זה שאומנם אתה חייב לעשות את זה כדי לסיים את המשחק כי זו הבחירה שג'ואל קיבל, אבל אתה כן לא חייב להרוג 100% מהאנשים שם ומצד שני אתה יכול להחליט להרוג את כולם. אין לזה באמת השלכות ובמשחק השני בכל מקרה מספרים לך מה קרה שם 'קאנונית', אבל זו כן בחירה שאתה יכול לבצע תוך כדי הרגע בלי שהמשחק ממש מספר לך את זה.
אני גם חושב שבמשחק ג'ואל היה פחות שבור מנטלית ברגע הזה כדי להצדיק את הבחירה הזו לעצמו, אבל מצד שני קיבלתי את הרושם במשחק שזה יותר בכיוון של 50% הצלת האנושות בתמורה לניתוח, לעומת ה95% הייתי אומר שאפשר להבין מהסדרה.
במשחק יש אפשרות להחליט אחרת?
כלומר אפשר בתור ג'ואל פשוט ללכת משם ולא להרוג אף אחד? האם אתה מת במקרה כזה או שפשוט לא מסיים את המשחק?
כן ולא
אי אפשר פשוט ללכת משם, בכל מקרה המשימה שלך במשחק היא להביא את אלי.
עם זאת, יש איזה יוטיובר שהוכיח שאפשר לעשות את זה גם בלי להרוג אף אחד.
לא, כמו שאמרתי חייבים לעשות את זה כי זו ההחלטה שג'ואל קיבל. אבל יש לך אפשרות להרוג את כולם, כולל הרופא והאחיות וכל מי שלא מתנגד לך, ויש לך אפשרות להרוג רק את מי שיהרוג אותך בעצמו (אני לא זוכר ספציפית לגבי הרופא הראשי, אבל את האחיות בטוח אפשר להרוג או לא להרוג).
אז אולי שאלה כללית יותר
יש בכלל "קווי עלילה" שונים במשחק? כלומר אפשר לקבל החלטות שונות שיגרמו למצבים מסוימים לקרות או לא? אני יודע שזה כן קיים במשחקים, ונראה לי שאחרת אז זה קצת כמו לראות סדרת טלוויזיה בעצם, לא?
רק אם אתה מרדד משחק לסך העלילה שלו
וחלק לא קטן ממשחקים זה לא התוצאה הסופית, אלא הדרך.
לא, אין שום אפשרות לשנות את העלילה של המשחק
ממש כמו בסדרה או בסרט, כל הסיפור כתוב מראש ואין שום אפשרות לשנות אותו. אז כן, במובן מסויים, זה מאוד דומה לראות סדרת טלוויזיה.
אבל אף אחד לא הבטיח שהאנושות תינצל
מסכים שבגדול זה לא הדילמה הכי גדולה ובמצב שנוצר בעולם יעיב ללכת על זה, אבל לא הייתי מבטל את כמה בחירה קלה זו כי זה לא כזה קל לוותר על הבת שלך בשביל אולי.
לסיכום- היה יופי.
פדרו היה מעולה מהרגיל בפרק הזה, ובלה היא לגמרי הפתעת הסדרה.
אהבתי שבסך הכל הם לא הרסו את המשחק אלא גם הרחיבו את הסיפור. היה לי מעניין בכל פרק מחדש ולא השתעממתי למרות שאני מכירה את המשחק.
והעיקר שהייתה ג'ירפה. רגע שהיה מתוק גם במשחק וגם בסדרה.
מסכים מאוד
בזמן שהאלבום הראשון היה מחוספס מאוד ובעל הפקה כמעט ביתית, האלבומים השני והשלישי של לימפ ביזקיט כוללים בתוכם כמה שירים כיפים לחלוטין שעד היום קשה מאוד לא להזיז את הראש כששומעים אותם.
זאת כשהאלבום הרביעי (שבו מופיע השיר down another day) אמנם עומד באיכויות ההפקה אך מציג רמה ירודה מאוד של כתיבה ולחן שלגמרי תהפוך כל מגפה לפי כמה בלתי נסבלת.
קישור לשרשור טוויטר נחמד (ואפילו בעברית)
שמסביר למה התרחיש של הסדרה לגבי המגיפה לא באמת מציאותי. טוב לאנשים לחוצים.
מגניב מאוד
תודה על השיתוף
תודה! נכון ומרגיע.
מצד שני, כבר בנאום של מומחה הפטריות בתחילת הסדרה גלגלתי עיניים. לא ככה זה עובד עם נמלים, ובטח ובטח שלא ככה זה יכול לעבוד עם בני אדם. אבל כן, עשו את זה מבהיל וריאליסטי ברמה *הרגשית*, ולכן אני לגמרי מוכן ללספנד.
אנחנו בשנת 2023 ואנשים חושבים שזה עדיין מגניב לרדת על לימפ ביזקיט?
בחייאת רם, זה לא פורום רוק ומטאל בוואלה ב-2002. אנחנו כבר מעבר לזה. אנחנו כבר צריכים להבין שלימפ ביזקיט הם להקה פוסט מודרניסטית שהסיבה היחידה שהם חטפו הרבה שנאה זה כי אנשים עוד לא היו מוכנים למוזיקה שלהם באותו שלב, שיש להם מחלקת קצב הזויה באיכותה, שיש להם גיטריסט שהוא אולי יצרן הריפים השלישי בטיבו בתולדות הרוק כולו, שהדי-ג'יי שלהם הוא מהפכן בתחומו לא פחות ולא יותר, ושאפילו פרד דרסט המושמץ הוא פרונטמן ומפעיל הקהל הכי טוב מאז פרדי בכבודו ובעצמו.
כבדו את הלימפ. נמאס לי כבר מחוסר ההערכה הזה.
תקשיבו לזה. ראפ מטאל מצחיק והכל אבל הריפים של Isis.
https://www.youtube.com/watch?v=qex0OjXolzc&ab_channel=LimpBizkitVEVO
לא מבין למה אני צריך להתלהב מזה שהם גנבו ריפים מלהקה הרבה יותר טובה.
(ל"ת)
כי כרונולוגית יותר סביר שזה הפוך.
(ל"ת)
או ששניהם הושפעו מגאדפלש ונוירוזיס.
(ל"ת)
אהבה ומפלצות
מסתבר שהשחקן ג'ייסון ריטר, בעלה של מלאני לינסקי, גילם את אחד הקליקרים בפרק שבו היא הופיעה. לפי הכתבה, הם יתאחדו שוב על הסט כשריטר יופיע גם בעונה השנייה של "צהובות".
מסכים על הסצנות האחרונות
יכלו לקחת טיפה מהתקציב הענק ולהאריך את האקשן, להוסיף אתגר, פציעה, מצור או כל קושי שהוא שיגביר את המתח ואת ההחלטה של הדמות לבצע את שבחרה.
בשמחה הייתי מוריד כמה משפטים במהלך הפרק אם יש מעט זמן מסך, כבר הבנו את מערכת היחסים, לא צריך עוד ועוד …
רק אני לא אהבתי את פרק 3?
הוא פשוט לא היה קשור לסיפור ובעיני גלש לקיטש. אני לא יודע מה היתה דעתי אם היה מדובר על גבר ואישה, אבל כנראה שגם אחרים היו פחות אוהבים אותו.
בכלל, הצלחתי להתחבר רק בפרק 4.
הפרק האחרון בהחלט הרגיש כמו משחק מחשב, משחק טוב אבל משחק יותר מסדרה.
אבל למרות כל זה, הקשר בין ג׳ואל ואלי פשוט מושלם, וגרם לי להעריך את הסדרה מאוד.
אני עצרתי את הצפייה בסדרה לאחר הפרק השלישי מרוב ששנאתי אותו
שני הפרקים הראשונים היו חביבים אך סתמיים מדי והשלישי היה נוראי. אני דווקא ממש אוהב את הרעיון של לקחת פרק שלם בשביל לספר סיפור אחר ושונה רק בשביל להרחיב את העולם בעינינו, והסיפור שסופר היה די טוב אבל הפרק היה כל כך משעמם, וצפוי, וקיטשי. רק אחרי התגובה שלך החלטתי להמשיך את הסדרה. והיא אכן משתפרת (אז תודה!), בעיקר כשהיחסים בין אלי לג'ואל מתחילים להתגבש, אבל זה אף פעם לא מגיע לגבהים שהייתי מצפה להם. הסדרה מתנהגת כמו סדרה סטנדרטית של HBO עם מתח מזויף ואפס בלקחת סיכון (הם כל הזמן נכנסים לצרות רק בשביל לצאת מזה בשלום ובלי השלכות של ממש כמעט אף פעם) והפרק האחרון הוא פשוט שחזור אחד לאחד של החלק האמצעי של עלילתם של הרבה מאוד סרטי מסע.
אני עדיין ממש מצפה לעונה השנייה. כנראה כי פשוט נורא נוח לי עם הדמויות האלה ופדרו פסקל ובלה ראמזי נהדרים (אני יותר מופתע מפסקל כי מבלה ראמזי כבר היו לי ציפיות גבוהות אחרי Birdy, בו היא מגלמת דמות מאוד דומה לאלי. מפסקל ציפיתי להרבה כריזמה בעיקר אבל הוא הפתיע עם משחק דרמתי טוב מאוד ודיוק מרשים בניואנסים הקטנים).
“ מלאני לינסקי, אתם ודאי זוכרים אותה כשכנה האובססיבית מ-"שני גברים וחצי” . מגיע למלאני יותר מהסוגריים האלה
(ל"ת)
הייתי מתלהב מהשואודאון בפרק5 יותר,
אם לא היינו בוגרי הארדהום ועונוצ מאוחרות של משחקי הכס. כלומר, יש שוני כמובן. במשחקי הכס לא הייתה ילדה כלואה עם זומביצ אתלטית ברכב. אבל הרבה פעמים עולה לי לראש ״hbo היו שם כבר״. נגיד הסצנה במוזיאון בפרק 2 הזכירה לי את אריה מתחבאת מהמהלכים בספרייה (וכמובן הדינוזאורים במטבח בפארק היורה). אני אוהב את הסדרה אבל חבל שהאלמנט הפנטסטי בה מזכיר מדי את. האלמנט הפנטסטי בסדרת הפנזטיה האחרת הגדולה של hbo . 2 הסדרות אגב מכחישות את היותן סדרות זומבי (משחקי הכס רק מהעונות המאוחרות נהייתה כזו)
חיקוי בינוני למתים המהלכים
למי שלא ראה את המתים המהלכים הוא מקבל פה לקט או תקציר , אבל למי שיש זמן לכו תראו את הדבר האמיתי המתים המהלכים. הסדרה עצמה טובה אבל לא באותו סקאלה.
אבל המתים המהלכים המשיכו ללכת כל כך הרבה עונות...
זה מעייף. אני צופה במהירות 1.5 ונשברתי בעונה שאחרי ניגאן. כבר אז התחילו לחזור על עצמם מספר פעמים.
תכלס, אפשר לצפות עד הקרב בבית הכלא ואז לראות את 'טריילרים כנים' ולסגור פינה. לא מציין עונה כדי שזה לא יהיה ספוילר, ותכלס לא זוכר…
המתים המהלכים היתה ממש מצוינת בעונה הראשונה וזהו.
מעונה 2 התחילו בעיות בהפקה, פרנק דרבונט עזב ואיתו התחילה התדרדרות איטית. לא שאין רגעים גאונים בהמשך הסדרה אבל היא עמוסת פילרים ומרוחה ברמה שקשה להמליץ עליה.
אני נטשתי בפרק ההוא עם ניגן
שלמיטב הבנתי היה נקודת שבירה להרבה מאוד צופים, ואני לא מתחרטת לרגע.
כל מה ששמעתי על הסדרה מאז היה מריחה והתדרדרות באיכות.
The Last of Us הייתה בעיני עונה מופתית של סדרת טלוויזיה, לא יודעת איך אפשר להשוות את זה לשלילה מול המתים המהלכים. אולי מול העונה הראשונה ובעיני גם זה לא.
אני עזבתי את "המתים המהלכים" קצת לפני כן
חזרתי לפרק עם ניגן, לפחות לחלק ממנו, אחרי ששמעתי השתפכויות על הדמות, וגם בגלל שאני אוהב את השחקן, אבל המשכתי לסבול. כל הבעיות בסדרה נותרו ואפילו התגברו. מספיקה עונה אחת להבין על מה מדובר ואפשר להמשיך הלאה (בניגוד לדמויות שנשארות באותו מצב עד שהן מתות).
אני לא יודע כמה אני מעריך את The Last of Us. בוודאי ביחס להייפ סביבה. סדרה טובה, אפילו טובה מאוד, בוודאי יותר טובה מכל העונות של המתים המהלכים, אבל מופתית? לדעתי לא. היא לא שונה בהרבה מסדרות פוסט-אפוקליפטיות אחרות. היא עושה את זה טוב, אבל אין בה משהו אחר. אולי אם הייתי משחק במשחק, הייתי מבין אותה יותר טוב. לא יודע. יש בה משהו טריגרי עכשיו, בתוך הפוסט-אפוקליפסה שלנו, אבל יהיה מעניין לחזור ולהשוות.
קייטלין דוור לוהקה בתור אבי בעונה הבאה
מסקרן, מסקרן מאוד.
נייס, אולי היא תהפוך את הדמות הזו לנסבלת ומעוררת סימפטיה
העלה את הציפיות שלי מהמשך הסיפור.
פאן פאקט: ממש מזמן, עוד כשהעיבוד הזה היה אמור להיות סרט בבימויו של סם ריימי, היא הייתה אחת המועמדות המובילות לתפקיד אלי
מצחיק
וואו, אשכרה ניצלנו.
(ל"ת)