ביקורת: חוטאים

שני אחים, מוזיקה טובה, שנות השלושים - מה כבר יכול להשתבש, חוץ מהכל?

"חוטאים" הוא חוויה שכדאי לראות בקולנוע. הרי מתי לאחרונה ראינו סרט אימה מושקע, עם תקציב של כמעט 100 מיליון, לא חלק מזיכיון כלשהו, מלוהק בכוכבי קולנוע לא קטנים, וכל זה בהובלת במאי מוכשר שקיבל יד חופשית? זה גרם לי לבוא לסרט מצפה לכל טוב, ועדיין ריאן קוגלר הפתיע אותי לטובה כשהצליח להעביר אותי בהצלחה רבה הרפתקה קטנה וחוצת ז'אנרים, כל זה בשעתיים וקצת כולל סצנות בקרדיטים.

המראה של הסרט הוא הדבר הראשון ששמתי לב אליו, הרבה לפני העלילה או כל פרט אחר: קוגלר בחר לצלם את הסרט במסך מאוד רחב כדי ליצור פריימים ענקיים ועמוסים, והבימוי שלו, יחד עם הצילום של אוטום דוראלד ששיתפה איתו פעולה גם בסרטו הקודם, הוא הכי טוב שראיתי בבלוקבאסטר כבר שנים. כשמצלמים דיאלוגים במסך רחב כזה צריך להעמיד תמיד כמה אנשים בפריים בקומפוזיציות מושקעות, וכשרוצים לצלם אדם לבד מקרוב צריך למקם אותו בדיוק במרכז הפריים ככה שכמעט יסתכל למצלמה, ותמיד עם רקע עמוס מאחוריו – משהו שהיה סטנדרט פעם וכבר נשכח היום. קוגלר ודוראלד עושים את כל זה, ונותנים לנו תחושה שהדמויות נמצאות לבדן בטבע הפראי של מיסיסיפי בלי שום דבר מסביבם לאורך קילומטרים, וזה פשוט יפהפה.

אז מה עושים באותה המיסיסיפי, חוץ מצילומי נוף מיוחדים והעמדות שחקנים מרשימות? מייקל בי. ג'ורדן משחק את התאומים סמוק וסטאק, שחוזרים לעיר מולדתם ב-1932 אחרי הרפתקה לא ברורה בשיקגו כדי להקים ג'וק ג'וינט, מועדון מוזיקה של שחורים. בדרך כל אחד מהתאומים נפגש עם מאהבות העבר שלו, אחת מהן היא מארי שמשוחקת על ידי היילי סטיינפלד, בתפקיד שגם מאוד דומה למה שעשתה בפריצה המועמדת לאוסקר שלה ב"אומץ אמיתי" ב-2010, וגם בפער התפקיד הכי מרשים שלה מאז בעיניי. התאומים גם מגייסים את בן הדוד שלהם סאמי מור לנגן במועדון, והסרט כולו מתרכז לערב הפתיחה שלו. מה כבר יכול להשתבש? הרבה, וגם אם זה קורה בדרך צפויה לפעמים, הערב שלהם הולך ומדרדר בדרך הכי מבדרת שיש.

כל זה יכול להישמע לכם מוכר, אבל קוגלר לא רק שאב משראה מסרטים אחרים, אלא יצר משהו משלו. הכתיבה שלו פאלפית וקאמפית, אבל השחקנים שומרים על רצינות. קוגלר מצליח ליצור שפה קולנועית שכאילו נמצאת בין סרטי הזבל של שנות השבעים וסרטי היוקרה של אותה התקופה: היא מבולגנת מאוד, כי זה קאמפי ומטופש ומלא בדיחות (כולל בדיחות סקס בוטות הרבה מעל הממוצע בסרט שכזה), אבל גם "אמנותית" ורצינית במקביל, עם סכנות אמיתיות לדמויות והעתיד שלהן. זה פשוט מרהיב, וככה הסרט מצליח להלהיב, להבהיל, למתוח ולהצחיק, והכל תוך שמירה על פאסון.

הטון הזה נותן לשחקנים בסיס כיפי מאוד לעבוד איתו, ונראה שכולם גם נהנים וגם נותנים הופעות מוצלחות. התפקיד הכפול של מייקל בי. ג'ורדן לרגע לא מרגיש כגימיק, ויחד עם בניית דמויות טובה הוא מצליח גם להיות מספיק כריזמטי בשביל להחזיק תפקיד כפול וגם ליצור הבחנה מספיק טובה בין התאומים. קוגלר גם מוסיף לחבורה לא מעט שחקני משנה כדי למלא את אותם שוטים רחבים, וכולם טובים ברמות שונות, כשהאהוב עליי הוא דלרוי לינדו ("נקמה מרה") בתור דלתא סלים, קלידן מבוגר שרק רצה להופיע במועדון ולשרוד עוד יום.

עוד מצטיין הוא לודוויג גורנסון, המלחין שזכה באוסקר על "אופנהיימר" בשנה שעברה וגם הפיק את הסרט הפעם. הפסקול שלו הוא פשוט פצצה לאוזניים, בלוז שמתאים בול לתקופה ועמוס בהבהלות אימה, עם נעימות ברורות לכל דבר שהולכות ומשתכללות ככל שהסרט מתקדם בצורות שאי אפשר לנחש. כל זה יושב על עבודת סאונד יצירתית ומרשימה בטירוף, ואם ראיתם את הסרט הזה כמו שצריך עם מערכת סאונד איכותית, לאורך הסרט האולם כולו פשוט מתמלא ברחשים וצלילים היישר ממיסיסיפי שגורמים לכם לתהות אם הם מגיעים מהסרט או מהשורות מאחוריכם.

אבל עם כל ההתלהבות, הסרט לא מושלם, והתסריט – גם הוא של קוגלר – הוא עקב האכילס שלו. מה לעשות, אי אפשר לפתוח כל מיני קווי עלילה, לנסות לגעת גם בנושאים חשובים כמו גזע על הדרך, ואז לסיים בקרב מרשים שלא סוגר את הקצוות וללכת הביתה. קוגלר כן מרים את התסריט שלו בכמה רמות עם בימוי מעולה, אבל לקראת הסוף יש כמה חלקים שאפתניים שזזים מהר מדי והבימוי האדיר לא מצליח לכפר על הכתיבה המחופפת.

בנוסף, יש גם את הבחירה לא לתת לסרט סוף אחד אלא להמשיך לשתי סצנות במהלך הקרדיטים – אחת ארוכה באמצע שלהם שהיא פשוט סוף נוסף ומוצלח יותר, ועוד אחת נחמדה אבל מיותרת ממש בסוף. כל זה קצת הוציא לי את האוויר מהמפרשים שהיו מתוחים עד הקצה רוב הזמן. ריאן, אנחנו לא ביקום הקולנועי של מארוול יותר, אולי כדאי שגם אתה תיפטר מההרגלים שקיבלת שם.

כולם מדברים על "וואנר"ים לאחרונה – הטכניקה של צילום טייק ארוך יחסית בלי קאטים – מ"התבגרות" ועד "הסטודיו". אני לא מת על זה בדרך כלל, זה גורם לי יותר לחשוב יותר מדי על איפה המצלמה עוברת ולמה עשו את זה ואני מרגיש הרבה פעמים שזה הבמאי צועק "תראו איזה מוכשר אני", אבל קוגלר הרים פה את ה"וואנר" הכי טוב שראיתי כבר שנים: לא ארוך מדי, גולש מהר למחוזות הקאמפ והפנטזיה, עם צילום רחב ועמוס באנשים, פרטים והתרחשות, ומעל כל זה המנגינה של גורנסון שחורכת את כל הסראונד של האולם, כשזה אפילו לא השיא של הסרט.

עם הסרט הזה, ושוט שכזה ספציפית, ריאן קוגלר נכנס למקום גבוה לרשימת הבמאים שאני לא יכול לחכות לפרויקט הבא שלהם. הרבה זמן לא חייכתי ככה משוט בודד בסרט, וזה לבדו שווה מחיר כרטיס, אפילו שאהבתי מאוד גם את כל השאר. יצאתי מהסרט מבסוט ובחשק להתפלח לג'וק ג'וינט כזה בעצמי, בתקווה לערב שישתבש קצת פחות.