-
חיפוש דפי סרט
חפש
לפי שם:
עכשיו בקולנוע: סרטים שרק עכשיו יצאו
עוד בקולנוע: סרטים מדוברים שעדיין רצים
בקרוב: מגיעים בשבועות הקרובים
ברחוק: סרטים עתידיים שמדברים עליהם
-
דיונים אחרונים
דיונים מתמשכים
דיונים חמים
צל ועצם
Shadow and Bone
יתומה בעולם שסוע מלחמה מצטרפת לצבא של בעלי כוחות.
תאריך הפצה בארה"ב: 23/04/2021
תאריך הפצה בישראל: 23/04/2021
סיכום בלי ספוילרים
אלינה, יתומה וציירת מפות זוטרה בצבא מתגלה כזמנית השמש, גרישה (או קוסמת, מה שתרצו) רבת עוצמה שהנבואות אמרו שתטהר את הצל שמכסה חלק מממלכת רבקה (סוג של רוסיה) ואולי גם תעזור לנצח במלחמה את האויבים. היא כמובן מגלה שכוחות רבי עוצמה רק מביאים עוד בעיות וכולם ינסו לשלוט בה או לחסל אותה.
במקביל, קאז, פושע זוטר מקטרדאם, אוסף חבורת פושעים כדי לחטוף את אלינה.
הסדרה היא מבוססת על הספרים המצליחים של לי ברדוגו אבל מערבבת בין שתי סדרות שלה שמתקיימות באותו עולם (שמכונה גרישהוורס).
אז נכון, הרעיון אולי לא מקורי וכבר נתקלתם בו כמה פעמים אבל הספרים (וגם הסדרה כרגע) חמודים מאוד והדמויות כתובות היטב ומעוררות הזדהות.
אם יהיה עניין אסכם פה קצת את הפרקים כדי לפתח דיון.
בגלל הערבוב של שתי הסדרות שלכל אחת יש אופי שונה יש כרגע ערבוב מוזר בין הסצנות שמשתקף אפילו בצילום ובתאורה. כנראה פשוט צריך לשכוח את הספרים וליהנות מהסדרה.
(הערת שוליים: כיוון שרבקה היא העתק של רוסיה לא הבנתי למה מדברים בה במבטא בריטי בעוד הפיירדנים שהם סקנדינבים מדברים במבטא רוסי)
כי https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/AccentAdaptation
לא ציפיתי שכולם ידברו במבטא רוסי מזויף
הסדרה אמריקאית אז מבטא אמריקאי היה הגיוני (כמעט כמו כולם, אני רגיל אליו). הפרדיינים יכלו לדבר במבטא מומצא או בלי מבטא בכלל.
אז סיימתי
מפתיע אם אגיד שנחמד ומרהיב אבל הספרים יותר טובים?
בעיקר הפריע עומס הדמויות שלא נתן לאלינה להתפתח בעוד הספרים מסופרים רק מנקודת המבט שלה.
אני דווקא יותר אהבתי את הסדרה. עודף הדמויות דווקא עזר לדעתי – הספר הראשון, אם לומר את האמת, לא מחזיק סדרה, קורים בו מעט מדי דברים. התוספת של העורבים גם הכניסה עוד תוכן, גם הביאה את ג'ספר שהוא בלי ספק גונב ההצגה, ובייחוד הצליחה להכניס מתח בשתי סצינות השיא.
אולי הבעיה בי
אבל אני לא מצליח לעקוב כשיש יותר מדי דמויות. גם בספר שישה עוקבים היה לי קשה לעקוב אחרי כל הדמויות, בסדרה לפחות ויתרו על ווילן וחבל שלא ויתרו גם על נינה ומתיאס שהסיפור שלהם בכלל לא התקשר לעלילה המרכזית עד סוף העונה (ספוילר קטן). הדמות של ג׳ספר באה על חשבון הדמות של קאז שאהוב עלי יותר בספר. רק אינז׳ קיבלה את המקום הראוי לה.
בסופו של דבר, העורבים אולי מגניבים ומוסיפים אקשן אבל לא משפיעים על העלילה. הכול קרה גם בספרים בלעדיהם.
כן אהבתי שמאל קיבל דמות מעט עמוקה יותר, בספרים יש לו תפקיד אחד והוא אפילו מודע לכך.
הוסיפו לעונה תוכן מהספרים הבאים, למיטב זכרוני האייל לא מופיע את הספר השני.
מסכים לגבי נינה ומתיאס, קו העלילה שלהם היה באמת מיותר – עדיף היה כשמספרים אותו בפלאשבקים כמו בספר אחרי שכבר אכפת לנו מהדמויות. מסכים לגבי קאז, בספרים הוא מין ג'וקר כזה שיודע הכל לפני כולם ופה הוא פחות על אנושי.
האייל דווקא כן מופיע בספר הראשון, בדיוק כמו בסדרה – למעשה פרט להוספה של ששה עורבים הסדרה די עוקבת אחרי הספר הראשון, כשכל סצינות המפתח שם.
מה שבעיקר אהבתי בהוספה של ששה עורבים זה שהם הצליחו ליצור כמה מצבים בהם יש הרבה דמויות שפועלות עם אינטרסים שונים – בייחוד פרק 5, שמצדיק בעיני את העובדה שהוא קיבל את הדירוג הכי גבוה בימדב. זה הייתה אחת החוזקות הגדולות של משחקי הכס – העובדה שבחלק מהעימותים יש יותר משני צדדים, ואין לך העדפה ברורה למי מהם ינצח, הופכת את התוצאה להרבה פחות צפויה ויותר מעניינת (וגם ב justified – זו אחת הסיבות שהכי אהבתי את הסדרה הזו).
יש עונה שנייה
ראיתי בינתיים פרק אחד ונהניתי מאוד. אני לא מבין למה יש לו דירוגים נמוכים באינטרנט.
חכה ותראה.
(ל"ת)
אז חיכיתי וראיתי את העונה
לא הבנתי מה הבעיה.
הרבה שינויים מהמקור כמובן, אבל העונה נסגרת עם סוף ברור והכנה לעונה הבאה עם סיפור חדש.
מנינה ומתיאס אף פעם לא היה לי אכפת וחבל שהוסיפו פתאום את ווילן.
זה לא השינויים מהמקור שהם הבעיה
כאילו, זה כן, אבל לא בגלל השינוי עצמו – גם בעונה הראשונה של הסדרה היו המון שינויים והיא היתה מוצלחת הרבה פעמים בגללם. פשוט בעונה השנייה האיכות של הכתיבה די מתרסקת ברגע שמתחילים השינויים, וארבעת הפרקים האחרונים פשוט גרועים ומרגישים יותר כמו סדרה של SYFY מ2005 – גם בכתיבה, אבל גם במשחק ובאפקטים.
ווילן די למלמ שזה אומר שהוא סבבה כי לפחות הוא לא גרוע.
לא חושב שהיו בעיות
על כל השינויים כבר כעסתי בעונה הראשונה ומאז קיבלתי את הרעיון שהסדרה לא ממש קשורה לספרים. מאז גם עבר עוד זמן מאז שקראתי את הגרישה כך ששכחתי את הפרטים. את ממלכה עקומה קראתי לאחרונה אבל לא אהבתי אותו כך שלא אכפת לי שישנו.
האפקטים היו בסדר גמור בעיני וגם האקשן מוצלח. למשחק אכן יש מקום להשתפר.
יש לך דוגמה לכתיבה גרועה בעיניך?
תודה על הפירוט
כאמור, אני לא מסכים עם רוב הנקודות. אבל בסוף זו לא סדרת מופת שאני חייב להגן עליה.
בוטלה
(ל"ת)
כדאי להשלים את עונה 2?
(ל"ת)
ממש לא.
(ל"ת)
בגלל הסוף?
(ל"ת)
בגלל כל העונה השניה. היא פשוט גרועה.
הם דחסו שני ספרים לעונה אחת ולא מצאו דרך אורגנית לשלב את זה עם העלילות של העורבים.
סתם ככה?
יכלו לתת לה סיום ראוי. בעיניי היא היתה נחמדה.
ברוך הבא לנטפליקס, או עידן הטחוויזיה הנוכחי (hbo שמבטלים את ווסטוורלד)
(ל"ת)
פיירפליי היתה הרבה לפני העידן הנוכחי
(ל"ת)
היום כל סדרה כמעט מסיימת כמו פיירפליי. ל בטוח איך זה היה בזמנו, שסדרות היו מגיעוצ לעונה 6 ומעלה בקלות
(ל"ת)
בכל מקרה זה לא סתם ככה. פנטזיה אפית הוא זאנר יקר להפיק
ולכן הסדרה חייבת קנל. בעונה הראשונה היא הצליחה למצוא (אם כי הסדרה עדיין נשארה מתחת לרדאר ולא ממש פורצת דרך או מדהימה) אבל הנפילה של העונה השנייה ואיבוד העניין הופכים כת הביטול הזה להגיוני (ולרוב האנשים לא ממש כואב או אכפת מהסדרה).
לא אכפת לי שיסיימו אותה
אכפת לי שהיא מסתיימת באמצע.
מכייון שסגרו הרבה קווי עלילה, היה אפשר לסגור הכול בשתי עונות (גם אם מעט בחיפזון, בכל זאת מדובר על חמישה ספרים).
בכלל, בעיניי, בכל סדרה עונה צריכה לסיים את הקשת העלילתית, גם כדי למנוע התפזרות אבל גם למקרה שהיא לא תמשיך לעונה נוספת. כמו שסרט לא אמור להסתיים באמצע (כן, יש יוצאי דופן גם בסרטים)
ממה שהבנתי עונה 2 יחסית נסגרה עלילתית
(ל"ת)
הם סיימו את עלילת טרילוגית הספרים ופתחו חזית חדשה לגמרי שלא היתה בעלילה המקורית בתור קליף האנגר.
(ל"ת)
נשמע סבבה לסיים ככה סדרה.
אם זה קליף האנגר לקו עלילה חדש ולא משהו שהיינו מושקעים בו מבחינה רגשית וזמן, אז זה לגמרי צעד נכון מצד נטפליקס לבטל בלי לגרום לצופים להרגיש שבזבזו זמן (כמו הסדרה החדשה מיוצרי דארק). וכדאי שהשואוראנרים בנטפליקס יתכננו עונות כאילו כל עונה יכולה להיות האחרונה.
לי כאב שהיא הסתיימה! לא כי העלילה הייתה הגיונית בסופה, אלא כי בכל רגע נתון הרגשתי שחלק מהגרישות הולכים לעלות על אוניות ולברוח כפליטים חסרי כל לאימפריה גדולה וסטימפאנקית מעבר לים או להתאחד ולהקים מדינה באימפריה מוסלמית מתפוררת.
מעולם לא הפנמתי כמה רוסיה/ מזרח אירופה עמוק בתרבות הישראלית עד שרוסיה פלשה לאוקראינה והתחלתי לצפות בעונה הראשונה בו זמנית.
אני גם בדיוק חושב על זה, כי בדיוק סיימתי לקרוא שוב את חוט של כסף (המעולה). יש הרבה מזרח אירופה בתרבות הישראלית, אבל זה חלק מאוד מסוים ממנה. אני הרגשתי הרבה יותר בבית בסדרת / ספרי הגרישה (שנכתבו ע"י יהודיה) מאשר בסדרת / ספרי witcher (שנכתבו ע"י פולני).
קשה לי לשים את האצבע בדיוק על מה האמת. זה לא בהכרח הימצאות של יהודים, אלא מין תיאור של חברה שמוכרת לנו מסיפורי העם שלנו, שלא היה קיים בכל מקום במזרח אירופה. לפעמים זה אפילו תלוי באיך מספרים את הסיפור – למשל, לרוב עיבודים של דרקולה אינם מרגישים יהודים בכלל, אבל במפלצת של מלון הפכו אותו למאוד יהודי דווקא, וכל סדרת הסרטים האלו מרגישה מוכרת.
כן, אתה צודק. לא מזרח אירופה, אלא החיים היהודים במזרח אירופה, וכנראה ספצפית הווי החיים במה שנקרא "תחום המושב". גם צל ועצם מסופר מעיני השוליים- המיעוט של הגרישה, יתומי המלחמה (שמהדהדים בשבילי קצת גם את בתי היתומים של ברית המועצות). גם כשהגרישה מסתובבים בארמון הם עדיין זרים מוחלטים בו. הדגש על מסחר וסוחרים בקתרדאם, אולי גם הוא נרטיב יהודי יותר. אנחנו לומדים את ההיסטוריה בחיפוש מתמיד אחרי הערים הבינלאומיות והמקומות שבהם סוחרים ונוודים שגשגו והגבולות היו פתוחים, ואולי זה באמת נרטיב יהודי (קתרדאם מבוססת על הולנד בתקופת הרפובליקה הפרוטסטנטית שלה, שהנהיגה חופש דת יחסי לעומת האינקוויזיציה הקתולית והפכה יעד פופולרי ליהודים).
וזאת השוואה מעניינת לדרקון הוד מלכותו של נעמי נוביק, שנורא רצה להיות ספר ג'נטלמנים בריטיים.
בכל אופן זה סימן טוב להתפתחות של פנטזיה יהודית בארץ- תכלס זה פחות המיתולוגיה עצמה שחשובה (ואם היצורים הקסומים מדברים ארמית או רוסית), אלא איך מספרים אותה. ויש דרך שעדיין קשה לי להגדיר אבל היא שונה.