בורג
Self Made

טעות אנוש גורמת לשתי נשים, אחת ישראלית והשניה פלסטינית, להתחלף וכל אחת מהן מוצאת עצמה חיה בעולמה של האחרת.

תאריך הפצה בישראל: 30/04/2015
יותר מדי סימבוליות, לא מספיק סרט. מצולם מאוד יפה, כתוב לא מספיק מעניין.

15 תגובות פתח ספוילרים פתח תגובות ישנות

  1. על מימון, קולנוע ותודעה.

    רטקסס

    הדיון הזה (בהנחה ואנשים ירצו להשתתף בו) יהיה מאוד רגיש אז אני אשתדל ללכת על ביצים כמה שניתן.

    זה לא סוד שהסכסוך הישראלי-ערבי קורץ לעולם וביותר מדרך אחת; עמותות, ממשלות, ארגונים חברתיים, פוליטיקאים, אמנים ועוד רבים אחרים עוסקים בסכסוך בשלל דרכים ומביעים דעותם לכאן או לכאן.
    הקולנוע הישראלי, חרף העליה בהכנסות בשנים האחרונות והתמיכה מקרן הקולנוע וגופים אחרים, עדיין זקוק נואשות למימון. יש הרבה יוצרים בישראל והרבה דעות, רעיונות ורצון להביע אותם, אבל לא תמיד יש כסף. מה עושים?
    פונים למימון אירופאי/זר. מימון זה לא רק קבלת כספים מחו"ל או שותפות עם ערוצים צרפתיים או סקנדינביים ליצירת סרט, מימון זה גם יצירת סרט מתוך מטרה שהקהל היעד שלו יהיה פסטיבלים אירופאים ו/או הצופה האירופאי הממוצע.

    אין לי נתונים לגבי הסרטים שיוצאים פה, אבל אני רואה עיסוק בסכסוך הישראלי-ערבי הרבה מעל הממוצע.
    כן, בהחלט, אני מודע להצלחות אחרות, לסרטים כמו "גט" או "הערות שוליים", אבל אני עוסק בנושא אחר כרגע.

    האם הנטייה של אמנים לפנות לכיוונים האלו הם רק בגלל המימון? ואם כן, מה זה עושה לאמנות המקומית, שמתועלת לשם? האם זה טבעי שאמנים מקומיים ידונו בסכסוך, ומשם נובע המימון, או שבעקבות המימון יש נטיה של יותר אנשים לעסוק בסכסוך?
    האם זה תודעתית מקבע את הקולנוע הישראלי כעוסק בקונפליקטים שמבוססים על החוויה הזו?
    אני יכול לחשוב על מיליון נושאים אחרים שיכולים לעניין את הצופה האירופאי , ואגב, גם את הצופה הישראלי. האם כל הקולנוע שאנחנו מייצרים מופנה החוצה, ולנו ישארו סרטי קומדיה דלוחים שמדברים על ה"חוויה" הישראלית?
    מה לגבי נושאים דרמטיים אחרים שמתרחשים בישראל? האם אמנים לא מתעניינים בהם?

    אז מה דעתכם?

    • זה פשוט כבר לא נכון, מספרית.

      יכול להיות שפעם "סרטי הסכסוך" היו התחום המוביל בקולנוע הישראלי, בין אם במספר הסרטים שנעשים או בתדמית שלו בחו"ל. אבל זה פשוט כבר לא המצב. בין הסרטים הישראליים שקיבלו תהודה בחו"ל לאחרונה, באוסקר או במסגרות אחרות: "גט", "אפס ביחסי אנוש", "מי מפחד מהזאב הרע", "הערת שוליים", "למלא את החלל", "שש פעמים". בינתיים בארץ הצליחו סרטים כמו "זוהי סדום", "שושנה חלוץ מרכזי", "גאליס", "זינוק בעלייה" – ואף אחד מכל הסרטים האלה אינו עוסק בסכסוך הישראלי-פלסטיני. כמובן, עדיין ישנם סרטים שכן עוסקים בו – ולמה שלא יהיו? זה נושא משמעותי מאוד בישראל – אבל הם רחוקים מלהיות המדוברים ביותר, המצליחים ביותר או הנפוצים ביותר.

      בקיצור: זה פשוט לא ככה. התדמית של הקולנוע הישראלי כעוסק רק ב"סכסוך" פשוט לא נכונה, עובדתית, מלבד במוחם של טוקבקיסטים בוואלה, ועדיף לשכוח ממנה במקום לקבע אותה.

      8
      זוהר אורבך, הגורבצובה, קיו, Horican, DanielleBN, עידו כהן, trilliane, JNH ?
    • ראשית, אני חושב שהדיון הספציפי הוא טיפה אנכרוניסטי ומיצה את עצמו אי שם ב-2009

      mook

      ובכל זאת…

      לפני שטוחנים את הדיון שוב (או שתוקפים אותו מזווית חדשה), הנה רשימת הסרטים הישראלים שיצאו להקרנות במהלך 2014:

      "אילוף הסוררת", "איפה אלה קרי ומה קרה לנוריקו סאן", "אנשים כתומים", "אפס ביחסי אנוש", "האם זה אתה", "הבן של אלוהים", "ההיא שחוזרת הביתה", "הנסיך הירוק", "הרחק מהיעדרו", "גט", "זינוק בעלייה", "יונה", "לוויה בצהריים", "מבצע חמניה", "מיתה טובה", "מעל הגבעה", "מפריח היונים", "מקום בגן עדן", "מנפאוור", "סוכריות", "ערבאני", "ערבים רוקדים" ו"שושנה חלוץ מרכזי".

      מתוך 23 סרטים 3 סרטים עוסקים בסכסוך הישראלי- פלסטיני. הלאה.

      הנה רשימת הסרטים שיצאו לאקרנים מתחילת השנה הנוכחית ועד עכשיו:

      "את לי לילה", "בורג", "הגננת", "הקפות", "סרט עם קתרין דנב", "עלים אדומים", "פנסיון פראכט", "פרינסס", "צילי", "שקופים, "תפוחים מן המדבר".

      סרט אחד מתוך 11 סרטים.

      הלאה.

      הנה רשימת הסרטים שהגישו מעומדות לתחרות פרסי אופיר הקרוב ומן הסתם חלקם או רובם יצאו לאקרנים בהמשך. 2 סרטים מתוך 24 סרטים נסובים סביב הסכסוך.

      סך הכל 6 שנגעו בסכסוך מתוך 56 סרטים אקראיים מהשנתיים האחרונות שרובם נגעו בכל כך הרבה נושאים וז'אנרים אחרים. האם זה נחשב מספיק "עיסוק בסכסוך הישראלי-ערבי הרבה מעל הממוצע" כדי לעורר דיון?

      5
      subatoi, מקס צ'פלין, Horican, הגורבצובה, trilliane ?
      • או בקצרה: מתי נראה סרט שבו הגיבור הטוב הוא מתנחל?

        ייקה

        מתי נראה סרט שבו הגיבור הטוב הוא מתנחל?

        תקראו לזה "מבחן דומפה" או איך שתרצו, אבל העובדה היא שבעוד שיש בלי סוף סרטים שהגיבורים שלהם הם חרדים/ערבים/רוסים/קיבוצניקים/ווטאוור, אין אף סרט ידוע שהגיבור החיובי שלו הוא מתנחל.
        ביום שזה ישתנה, נוכל להתחיל לדבר על זה שהקלנוע הישראלי מתחיל להשתנות.

        • האם חוזר-בתשובה-מרביץ-לערבים זה מספיק טוב? כי אם כן אז "המשגיחים"

        • "ההסדר" אולי? אני לא זוכר בדיוק מה הלך שם, אבל נראה לי שמרבית הדמויות היו של מתנחלים.

          ולפי מה שאני קורא בויקיפדיה, גם "מדורת השבט".

          באופן כללי, דתיים לאומיים ומתנחלים (בניגוד לחרדים) זוכים לתת-ייצוג בקולנוע הישראלי. אני מניח שזה כיוון שאין הרבה קולנוענים דתיים (מלבד סידר), והדתיים-לאומיים לא מספיק "אקזוטיים" כמו החרדים. באופן דומה, אם כבר סרט מחליט לצאת מהמעגלים ה"קרובים" של ירושלים/תל אביב, הוא ילך לפריפריות נידחות ולא, נניח, לפתח-תקוה, רחובות או אשקלון – התחושה היא שעיירות פיתוח עניות הן "סיפור" והערים שהם לא תל-אביב/ירושליים הן סתם משעממות.

          • "ההסדר" ו"מדורת השבט" הם במידה לא מעטה חיסולי חשבונות פנים-מגזריים של סידר.

            טווידלדי

            הגיבור ב'ההסדר' והגיבורות ב'מדורת השבט' הן מי שיוצאות בדרך זו או אחרת נגד החברה ממנה יצאו (שמוצגת, אפעס, לא משהו).

            1
            אחיה ?
  2. יחסית לדיון שמיצה עצמו

    רטקסס

    הגבת בצורה מרחיבה, אז כל הכבוד. כפי שאמרתי – אין לי נתונים ואין לי מספרים, ובנוסף, ציינתי בהחלט שאני מודע להצלחות אחרות.
    אם היינו רוצים להיכנס לדיון, היינו צריכים לבדוק אילו מהסרטים שנעשים בישראל נעשים עם מימון מחו"ל ו/או במטרה לפנות לקהל בחו"ל ועל מה הם נסובים.
    אגב, מבחינתי סרט שלא הופץ בחו"ל מקבל משמעות פחותה בהקשר הזה, ומהראש שלי אני מצליח לחשוב על שרקייה ובית לחם, שלא צויינו שם, שקשורים מאוד לסכסוך.
    6 מתוך 56 סרטים אקראיים זה הרבה מאוד מעל הממוצע לנושא אחד.
    האם יש 6 סרטים אחרים ברשימה שמתעסקים ב.. יחסי חילונים דתיים? אשכנזים מזרחיים? ירושלים? מחאה חברתית? שואה? או סתם נושא אחר שהוא לא "ישראלי" במהותו?

    הדיון לגבי המימון הוא זווית שמעולם לא קראתי עליה לעומק, בניגוד למימון עמותות פוליטיות וכדומה, אני חושב שמעניין לערוך אותו גם בנושא האמנות.

    אם אין עניין – כנראה שזה דבר אחר.

    עד הפעם הבאה…

    חג שמח.

    1
    Grey Thingy ?
 

כתיבת תגובה

(חובה)

Optionally add an image (JPEG only)