עוד לא סיימנו לסכם את 2020, שנה שיש מה להגיד עליה (ועל פי המעט שקיבלנו מ-2021, נראה שאנחנו בפני עוד שנה מלאת תהפוכות), אבל בכל זאת הגיע הזמן לשים אותה מאחור ולהגיד: מבין עשרת הסרטים שלפנינו – מי הסרט הטוב ביותר?
סרט השנה של עין הדג לשנת 2020:
- ג'וג'ו ראביט (26%, 178 קולות)
- המילטון (21%, 141 קולות)
- 1917 (18%, 124 קולות)
- יהלום לא מלוטש (9%, 61 קולות)
- פאלם ספרינגס (8%, 53 קולות)
- נשים קטנות (7%, 45 קולות)
- משפט השבעה משיקגו (5%, 34 קולות)
- סרט המשך בוראט (3%, 23 קולות)
- בלתי נראה (2020) (2%, 15 קולות)
- צלילי המטאל (1%, 9 קולות)
מס' מצביעים: 683

אלה הם עשרת הסרטים שהגיעו למקומות הראשונים בדירוג בסקר המקדים. בהמשך הדירוג נמצאים:
11. טנט
12. הג'נטלמנים
13. משחקי ציד
14. מוליכי הזאבים
15. הפרידה
16. קדימה
17. קורפוס כריסטי
18. אף פעם לעתים רחוקות לפעמים תמיד
19. חינוך רע (2020)
20. מחוץ למערכת
21. אני חושבת לגמור עם זה
22. חיים נסתרים
23. פרה ראשונה
24. דייוויד אטנברו: על פני האדמה
25. ילדי הסווינג
מתוך 122 סרטים שנמצאים ברשימה, 119 נצפו על ידי אדם אחד לפחות; 75 סרטים קיבלו מעל 10 הצבעות וארבעה סרטים בלבד קיבלו מעל 100 הצבעות. הסרט שדורג הכי הרבה פעמים הוא "ג'וג'ו ראביט". אחריו נמצאים "1917" ו"פאלם ספרינגס". 74 סרטים דורגו בחמישיה של אדם אחד לפחות.
חדי העין מביניכם אולי שמו לב שהרשימה הפעם נמשכת עד 25 ולא 30. הסיבה לכך היא שהמחסור בסרטים ברשימה (כחצי משנה רגילה), והמחסור בצופים (כמו שהראו התגובות פה: יש צופי קולנוע אדוקים שאפילו לא ראו מספיק סרטים לחמישייה) גרם לכך שנחליט שהפעם נציג קצת פחות סרטים מבדרך כלל. עמכם הסליחה, ולמי שמתעניין – אפשר בכל זאת למצוא את המקומות האלה בקבוצת הפייסבוק שלנו.
לראשונה מאז 2015, אף סרט של מארוול לא נכנס לעשירייה – דבר שאולי פחות מרשים בהתחשב בכך שלא יצא סרט של מארוול השנה, ובכל זאת. בכלל, אין בעשירייה שום סרט שמבוסס על קומיקס כלשהו, מה שלא קרה מאז 2013. בנוסף, זאת הפעם הראשונה מאז 2014 שאין סרט אנימציה ברשימה. גם סרטי "זיכיון" כאלה ואחרים בקושי יש כאן: "בלתי נראה" הוא יותר עיבוד ספרותי חדש מאשר "רימייק", מה שמשאיר את "סרט המשך בוראט" כסרט ההמשך היחיד ברשימה.
כאמור, שלושה סרטים לא קיבלו אפילו קול אחד, ואלו הם: "ויק ההורס", "עושים שכונה" ו"שותפים לרשע". כל הסרטים קיבלו לפחות הצבעה אחת של "לא ראיתי", חוץ מ"ג'וג'ו ראביט". זה אומר שכולכם ראיתם אותו? מרשים מאוד.
סקר 2020 מובא לכם בחסות האות ט': בניגוד לשנים רגילות בה האות מופיעה 2-3 פעמים בסך הכל (ולפעמים גם זה לא), השנה האות ט' מופיעה בעשירייה 8 פעמים, ומופיעה עוד מספר פעמים מכובד במקומות 11-12 של הרשימה. וזאת למרות שהשם של אחד הסרטים (לראשונה) מורכב כולו בכלל ממספרים ("1917"). מה הקשר המיסטי בין השנה האחרונה והאות ט'? אשאיר למגיבים החכמים שלנו בקהל לפתור את התעלומה.
מבחינת במאים ששבים אלינו, אין הרבה כאלה השנה: סם מנדז וטאיקה וואיטיטי נכנסים בפעם השנייה, ו…זהו. זאת הפעם הראשונה מאז 2008 שבה 8 סרטים מהעשירייה הם של במאים חדשים. יש בכל זאת כמה סרטים בעשירייה עם קשרים לסרטי עבר, אבל לא הבמאים עצמם – נניח, "בוראט" היה סרט השנה של עין הדג ב-2006, אבל הוא החליף במאי בין הסרט הראשון לסרט השני, וסורקין אמנם פה פעם ראשונה כבמאי, אבל פעם שלישית כתסריטאי (אחרי "הרשת החברתית" ו"סטיב ג'ובס"). לשאר הבמאים מדובר בכניסה ראשונה לעשירייה.
אבל יותר מרשים מהבמאים שפה זה הבמאי שלא פה: בפעם הראשונה מזה עשור וחצי, אהוב האתר כריסטופר נולאן מוצא את עצמו מחוץ לעשירייה על חודו של קול. מאז "באטמן מתחיל", כל סרט של נולאן הגיע לעשירייה (פלוס "ממנטו", מה ששם אותו על שמונה כניסות) וארבעה סרטים שלו זכו בתואר "סרט השנה". מצד אחד, יכול להיות ש"טנט" היה מגיע לעשירייה אם היה מוקרן בארץ, אפילו בכמה דרייב-אינים. מצד שני, למרות שלא הוקרן פה, בכל זאת הוא הגיע קרוב אבל רחוק, ולא נראה שהבעיה שלו הייתה מחסור בצופים.
"המילטון" עושה היסטוריה בהיותו הצילום הופעה הראשון שנכנס לעשירייה.
הרבה מלחמות יש השנה: זאת לא השנה הראשונה שמלחמת העולם הראשונה והשנייה שתיהן מוצאות את עצמן בעשירייה שלנו (זה קרה גם ב2017 עם "דנקרק" ו"וונדר וומן"), אבל אל שתי המלחמות הללו הצטרפו מלחמת וייטנאם (ב"משפט השבעה משיקגו"), מלחמת העצמאות האמריקאית ("המילטון") ומלחמת האזרחים בארה"ב ("נשים קטנות").
כצפוי, העובדה שבתי הקולנוע היו סגורים אומר שרוב הסרטים ברשימה הם כאלה שלא הוקרנו על המסך הגדול. מתוך העשירייה, רק ארבעה סרטים הוקרנו על המסך הגדול בארץ ("יהלום לא מלוטש" הוקרן בחו"ל על המסך הגדול, אבל פה עלה בנטפליקס): "1917", "ג'וג'ו ראביט", "נשים קטנות" ו-"בלתי נראה". למען האמת, אם רוצים ליצור עשירייה שמורכבת אך ורק מסרטים שהוקרנו על המסך הגדול, צריך לרדת עד למקום 27. אם רוצים לעשות עשירייה רק מסרטים שלא הופצו בקולנוע, לעומת זאת, אפשר לעצור כבר במקום 17.
מבחינת מלחמת הסטרימינג, נראה שנטפליקס ואמזון ראש בראש: 2 סרטים בעשירייה שייכים לנטפליקס ("משפט השבעה משיקגו" ו"יהלום לא מלוטש"), שניים לאמאזון פריים ("סרט המשך בוראט", "צלילי המטאל"), אחד בהולו ("פאלם ספרינגס") ואחד בדיסני+ ("המילטון").
בהתאם לעובדה שלא היו ממש בתי קולנוע השנה, מחצית מהסרטים בעשירייה יצאו בחודשיים הראשונים של השנה (יותר נכון: 4 מתוכם יצאו בינואר, ו"בלתי נראה" חודש אחרי). שניים מתוכם "יצאו" (למי שיש לו VPN) ביולי ("המילטון" ו"פאלם ספרינגס"), שניים מתוכם (אלה עם סשה ברון כהן) יצאו באוקטובר, והתוספת הכי מאוחרת לרשימה היא "צלילי המטאל", שיצא בתחילת בדצמבר.
2020 התגלתה כשנה נורא אנגלו-צנטרית: כל העשירייה דוברת אנגלית, וגם ברשימה המורחבת אפשר למצוא רק 3 סרטים שאינם תוצרת ארה"ב או בריטניה – ואף אחד מהם אינו דובר עברית, מה שסביר בהתחשב בכך שתעשיית הקולנוע הישראלית קפאה על שמריה.
אם תרצו לעשות מרתון של כל העשירייה, תצטרכו להקדיש לכך 21 שעות, כולל הפסקות שירותים והכנת פופקורן. שלושה מהסרטים בעשירייה קצרים יותר משעתיים – "ג'וג'ו ראביט" (108 דקות), "סרט המשך בוראט" (95 דקות) ו"פאלם ספרינגס" הוא הקצר ביותר עם אורך של שעה וחצי. הארוך מכולם הוא המילטון, שעומד על שעתיים וארבעים (בכל זאת, מחזמר).
נראה שהאוסקר של שנה שעברה היה בעל טעם טוב במיוחד. זה לא אני קבעתי, אלא אתם: מתוך תשעת הסרטים המועמדים, אתם בחרתם שמונה מתוכם לסרטי השנה שלכם. אם כי בגלל לוח ההפצה, היה מדובר בשתי שנים שונות – אל "האירי", "פרזיטים", "היו זמנים בהוליווד", "ג'וקר" ו-"סיפור נישואים" שהיו בעשירייה שנה שעברה, הצטרפו השנה "נשים קטנות", "ג'וג'ו ראביט" ו-"1917". רק "פורד נגד פרארי" נשאר בצד. מסכן.
אין לנו מדד חד משמעי לסרט הגרוע של השנה, אבל הסרט שקיבל הכי הרבה קולות "לא אהבתי" היה "קאטס". אחריו, מדובר ב"טנט", שהוא בהחלט הסרט השנוי במחלוקת של השנה, ולמרות הצבעות רבות נגדו, כאמור היה קול אחד מלהיות בעשירייה. מבחינת סרטים נקיים משנאה, רק אדם אחד הצביע "לא אהבתי" ל-"1917" את התואר ל"הסרט הככה-ככה ביותר של השנה" לוקח "אנולה הולמס". מזל טוב?
הסקר יישאר פתוח במשך שבוע, עד חצות בין חמישי ושישי. ואז – סקר הופעת השנה.
את תולדות סקרי סיכום השנה הקודמים של האתר, ולינקים לכל הסקרים הקודמים, אתם יכולים למצוא פה: ההיסטוריה של סיכומי השנה של עין הדג.
זה הטוויסט הגדול ביותר שראיתי מנולאן עד כה
(ל"ת)
אני חושב שהדובדבן בקצה העלבון הוא
ש*יש* סרט בעשירייה עם משחקי זמן ושטויות שכאלה – אבל הוא לא של נולאן. והוא בכלל קומדיה רומנטית.
אני לא מסכים איתך לגמרי
צריך לראות אם כמות ההצבעות השנה הייתה כמו שנים קודמות(זה אתה יכול להגיד).
אם הוא היה מופץ יותר היו רואים אותו ואז יותר מצביעים, ועוד דברים ששונים בשנה רגילה.
אני לא יודע אם זה היה משנה ואולי הוא היה מקבל ציון נמוך יותר אפילו, פשוט אי אפשר לדעת כלום וזה כל מה שאני רוצה להגיד.
איך פספסת הזדמנות כל כך טובה לסיים את דבריך ולומר:
And that's all I have to say about that
היו לו מספיק הצבעות כדי שהמצב שלו לא יהיה אנומליה
כך שאני מרגיש די בטוח שנוכל לחזות את ההתנהגות שלו גם עם עוד מאה, אלף ועוד מצביעים.
כן, זה היה יכול להיות אנומליה, אבל בסופו של דבר אני חושב שעוד מצביעים לא היה משנה את השורה התחתונה: נאבק על מקום בתחתית העשירייה. כן, אולי בשנה שהוא היה מוקרן בקולנוע היו לו יותר אוהדים, אבל בשנה שהוא מוקרן בקולנוע הוא מוקרן לצד הרבה סרטים אחרים שמאיימים בקלות על מקומות בעשירייה: נשמה, חולית, ועוד.
אני מאוד מסכים איתך לגבי התחרות
ועדיין אני באותה תשובה, של אני לא יודע כלום.
אולי המצביעים האחרים היו אנשי נולאן שלא באים תמיד לאתר(בדומה למוסד שנה שעברה).
וכן יכול להיות שהוא סרט חלש של נולאן וזה בסדר גמור.
אני אישית לא ראיתי אותו, ויש סיכוי סביר שהרבה קוראים פה שמאוד אוהב את נולאן פשוט לא רואים סרטים באינטרנט או משהו אחר ןמחכים לקולנוע (או שיהיה ביס חוקית).
בקיצור, אני מסכים ולא מסכים, פשוט הכל יכול להיות זה הכל.
טוב, בוא נגלה עוד כמה חודשים מה ההשפעה של כל זה
(ל"ת)
כלומר שיהיה לטנט הזדמנות שנייה בסקר של 2021?
פעם ראשונה שסרט ישתתף בשתי שנים נפרדות בסקר סרט השנה (תקנו אותי אם אני טועה).
אתה טועה
(ל"ת)
אבל המקרה הקודם שאני זוכר לא הוביל לכניסה לעשירייה
עם "טנט", זה עלול להיות מצב שונה.
קשה לי להאמין
אני עוד לא צפיתי בו, אבל לפחות מהזווית שלי כצופה מהצד, הוא מרגיש כבר חודשים כמו חדשות ישנות, כמו סרט שהיה וחלף בלי לעורר יותר מדי התלהבות.
קשה לי להאמין שאם הוא מרגיש כמו כזה נון-אישיו עכשיו, מצבו ישתפר איכשהו כשיהיו סביבו מתחרים הרבה יותר טריים ומרגשים בעוד כמה חודשים.
הזכרון של המצביעים נוטה להיות ארוך
בייחוד כי בשיטת ההצבעה אין ממש "תעדוף" לסרטים חדשים, ומספיק כמה אנשים שישימו אותו בחמישייה + מספיק אנשים שבכלליות יסמפטו אותו כדי להעלות אותו מעלה.
אבל מסכים שזה נראה לא סביר.
אפשר פירוט?
(ל"ת)
זכרתי במפורש שזה משהו שקרה ל"כנסיית הפחד"
אבל עכשיו אני לא רואה את העדויות לזה. יש מצב שזכרתי לא נכון, אבל זכור לי בכל זאת שזה דבר שקרה, אז אולי אני טועה בסרט ולא ברעיון.
אבל נולאן, כמו המאסטר שהוא
שמר את הטוויסט האמיתי לרגע אחרי שחשבת שהעניין נגמר.
טוב, ראיתי את כל העשיריה חוץ מ-"צלילי המטאל"
וכולם סרטים טובים עד מעולים, מה שאני לא יכול להגיד על העשיריה ברוב השנים. הצבעתי לג'וג'ו, כי הוא סרט (בניגוד להמילטון), אבל התלבטתי קצת עם יהלום לא מלוטש, שיכול להתנחם בעובדה שמקום בעשיריה הוא לא היה מקבל בשום שנה אחרת.
נראה לי שאם הייתי צריך לבחור סרט אחד מכל השנה זה כנראה היה קג'יליונר. אולי כרגע במקום השני הזאב מסנוו הולו, אבל אולי זה אפקט שרק כי ראיתי אותו בשבוע שעבר (גם "אף פעם" נהדר, פשוט הוא סרט שלא כיף להיזכר בו, ולכן לא קופץ לי מיד כ"סרט אהוב").
ולפרס הסרט שהיה כנראה בעשיריה אם יותר אנשים היו רואים אותו (לפחות לדעתי) מקבל ספונטנית, שיושב בול על הטעם של אנשי עין הדג, אבל לא זכה פה למספיק הייפ.
אגב, מה ילדי הסווינג עושה כאן? אני יודע שהוא קיבל ביקורת השנה, אבל הוא נחשב לסרט של 2020 בישראל? הוא הופץ כאן השנה?
הוא לא הופץ כאן בכלל
וכיאה לסרטים שכאלה, מידת ה"איזה שנה שלהם" קצת גמישה. הוא הופץ בסוף 2018 במקומות בעולם (כלומר, ממש סוף), מה שהופך אותו ל"2019" עבור רוב העולם, אבל הגיוני שהוא יגיע אלינו קצת באיחור, מה שאומר שמבחינתי אין בעיה שהוא יהיה 2020.
אגב, מאוד מעניין ש"קורפוס קריסטי" שבקושי דובר פה כאן
וזכה למעט מאוד הייפ מחוץ למעגלי פסטיבלים, מנצח נניח את "לעיתים רחוקות" שקיבל כאן המון שיח והייפ (ובצדק מוחלט!). עושה לי ממש חשק לראות אותו (יושב לי ברשימת הצפיה כבר שבועות, ורק מחכה לרגע שיתחשק לי לשבת שעתיים בחושך מול סרט בפולנית).
תראה אותו.
הוא לא בדיוק "שעתיים של סרט בפולנית" בתחושות שלו (שאני לא בטוח מה ממש ההקשר הישיר לזה, אבל בוא נגיד ש"אידה", נניח, זה לא).
ראיתי את כל העשרה
והדירוג שלי הוא:
1. 1917
2. משפט השבעה משיקגו
3. המילטון
4. ג'וג'ו ראביט
5. יהלום לא מלוטש
6. בלתי נראה
7. נשים קטנות
8. צלילי המטאל
9. פאלם ספרינגס
10. סרט המשך בוראט
ואני מאוד מאוכזב שהג'נטלמנים לא נכנס
שלוחצים "הצבע" זה מעביר אותנו ישר לעמוד של "צלילי המטאל"
(ל"ת)
תוקן
תודה
תודה
(ל"ת)
בהחלט עשירייה מעניינת
הדירוג שלי:
1. בלתי-נראה (שגם קיבל את הקול שלי)
2. צלילי המטאל
3. המילטון
4. 1917
5. משפט השבעה משיקגו
6. ג'וג'ו ראביט
7. פאלם ספרינגס
8. נשים קטנות
9. בוראט 2
10. יהלום לא מלוטש (גרם לי לרצות לקחת חפיסה שלמה של אדוויל)
רק ארבעה מתוך העשירייה האישית שלי נכנסו לעשירייה של האתר, אבל בשנה כזאת, מניח שגם זה משהו. בשאר העשירייה שלי נמצאים "מרגלים לא רגילים", "פריקי", "עוזרת אישית", "הפרידה", "ציפורי הטרף" ו"מרגיש טוב, אחי".
שמח ש"צלילי המטאל" בפנים ו"טנט" בחוץ. מוצדק לחלוטין. ראיתי את "טנט" רק פעם אחת והוא…בסדר? אולי צפייה שנייה תעלה את המניות שלו אצלי, אבל הוא בהחלט לא טופ-10-מטריאל. "צלילי המטאל" השאיר עלי רושם הרבה יותר גדול.
בדיוק אתמול ראיתי את "ספונטיות" שהוזכר הנ"ל, ולמרות שאני לא חושב שגם הוא היה נכנס לעשיריה שלי, מצטרף להמלצה. מאוד חמוד (וגרפי).
התלבטות סופית
פאלם ספרינגס- סרט חמוד למדי אבל לא הרבה יותר.
המילטון- כמה קטעים טובים טובים מאוד, הרבה קטעים משמימים, אין לב, לפחות לא הייתי צריך לקנות כרטיס יקר לחרא הזה.
נשארתי עם ג'וג'ו ראביט ובוראט.
סרט אחד לועג לקבוצת האנשים הכי דוחה בהיסטוריה, השני מתרחש בתקופה הנאצית.
בוראט זוכה בזכות הריקוד והסצנה הכי מרגשת השנה, שכבונוס נאמרת בעברית.
המילטון הוא לא הסרט הכי טוב של 2020
אבל הוא הסרט שהכי נשאר איתי. שהשירים והמילים שלו קליטים עד אימה, נדבקים במוח ולא מרפים. אם היו לי שלוש שעות פנויות ורצופות הייתי שומע אותו מתחילה ועד סוף (כנראה שבמצטבר שמעתי את הפסקול בערך 10 פעמים). כבר יש חולצה כזאת, של "all my thoughts have been replaced by Hamilton lyrics".
איזו שנה מוזרה
תכלס הכי מתבקש שאצביע לג׳וג׳ו ראביט – זה הסרט שהכי אהבתי מבין העשיריה. הבעיה היא שהוא מרגיש לי לגמרי כמו שריד מהעבר. ראיתי אותו אמנם בינואר 2020, אבל תכלס כל מה שקרה בחודשיים הראשונים של 2020 מרגיש כמו זיכרון רחוק מעולם אחר. אלו סרטים שראיתי בקולנוע, בחלל סגור עם עוד המון אנשים בלי מסכות ובלי לחשוש כשמישהו משתעל לידי. זה מצד אחד זיכרון טוב, ומצד שני לא מרגיש לי רלוונטי לחיים כרגע בשום צורה.
אז זה משאיר אותי עם משפט השבעה וסרט המשך בוראט (את צלילי המטאל ופאלם ספרינגס לא ראיתי עדיין, את יהלום לא מלוטש לא אהבתי, ולהמילטון הייתי מצביעה כמיוזיקל העשור אבל לא כסרט השנה).
אז הצבעתי לבוראט. כי תכלס, כשאני חושבת על זה אין סרט אחר שתפס טוב יותר את הזייטגייסט של 2020. את השקיעה של העולם בתיאוריות קונספירציה מופרכות, את ההתכחשות למדע והגיון, את הטרלול הכולל של השנה הזו. אבל לצד הצדדים היותר מטרידים ומשעשעים שלו, זה סרט פחות ציני מהקודם והוא הצליח גם לרגש אותי ולתת אקורד סיום שבאמת מעורר תקווה לשינוי ולעתיד טוב יותר. בסופו של דבר הוא נשאר איתי יותר, והשפיע יותר על השיח הציבורי (בארה״ב לפחות), מהרבה סרטים ״נחשבים״ יותר.
אז כן, בוראט. תכלס מסתדר שזה סרט השנה שלי בשנה כזו מופרעת.
לא מאמין שראיתי רק שני סרטים מהעשירייה השנתית
פשוט מרגיש הזוי.
אנסה להשלים את רוב הסרטים ממנה בשבוע הקרוב, כי אני גם ככה בתהליך של ההשלמות עדיין, אבל מבחינת הקול שלי, הוא בכל מקרה היה הולך להאמילטון – אז זה בדיוק מה שעשיתי.
ואם הוא לא סרט מבחינתכם, הבחירה שלי כנראה הייתה הולכת לפאלם ספרינגס.
בנושא אחר, לא ראיתי את ג'וג'ו ראביט עדיין אבל פשוט לא סימנתי אותו ברשימה – אני מניח שספרתם את כל מי שעשה בחירה מודעת לסמן אותו כ"לא ראיתי"? אני לא זוכר שאי פעם סימנתי ידנית סרט כלא ראיתי מאז שהגיעה האופציה פשוט לא לסמן ושייחשב לך ככה.
זאת בהחלט הייתה בחירה קלה יותר השנה מבשנים סטנדרטיות
ועם כל אהבתי ל"המילטון", שללא ספק מהווה חלק יותר משמעותי מחיי, אין מה לעשות ש"ג'וג'ו ראביט" היה סרט יותר טוב. כלומר, להשוות בין הערך שלהם כיצירות אומנות יהיה תהליך יותר מסובך (שיגמר בכך ש"המילטון" ינצח), אבל כסרט די ברור לי ש"ג'וג'ו" עובד יותר טוב.
חוץ משניהם, צפיתי רק ב-"1917", "משפט השבעה משיקגו" וב"סרט המשך בוראט". זו אמנם לא נבחרת גדולה, אבל לפחות אני יכול להגיד שאני מרוצה מסרטי השנה שבחרתי לראות.
איך טנט לא בעשיריה?!
מרגיש קצת מוזר להצביע כשראיתי רק חמישה מהם
אבל כרגע המנצח הוא ג'וג'ו ארנב
2020
מגיע לג'וג'ו ראביט ול 1917, אבל סומך עליכם שתצביעו להם אז נתתי את קולי ליהלום לא מלוטש.
המילטון הוא היצירה התרבותית הכי טובה ברשימה אבל הוא פשוט לא קשור למדיום הקולנועי בעיניי. אולי זה קשור לזה שראיתי אותו בלייב וחרשתי על השירים במשך שנים.
בסך הכל רשימה ראויה ביותר. הסקר הזה עוד יזהר כאחד החזקים בהיסטוריה של עין הדג.
אז אני רואה שג׳וג׳ו הולך לזכות כנראה
די נחמד שהסרט היחיד מהעשיריה ששמתי בחמישיה שלי (ובאופן כללי, היחיד שבכלל ראיתי) הולך לזכות ב״סרט השנה״.
אני רק מקווה שזה אומר שמספיק אנשים נתנו את הופעת השנה לרומן גריפין דייוויס כדי שיופיע בסקר.
אני מקווה שלא בסוף, כשיצא סקר הופעת השנה, אגלה שהנציג של ג׳וג׳ו ראביט בעשירייה הוא טאיקה ואיטיטי (כלומר, אין לי בעייה שהוא או שחקנים אחרים מהסרט יהיו בסקר, רק שזה לא יבוא על חשבון רומן גריפין דייוויס שהוא בעיני ראוי להצבעה שלי).
איזו שנה גרועה
בהחלט ג'וג'ו, וזה נורא ואיום כי לטעמי הוא פחות טוב מכל העשירייה של השנה שעברה, לפחות אלו שראיתי. הוא לא קרוב ל-סוף המשחק, פרזיטים, ג'וקר, המועדפת וסיפור נישואים. ופחות טוב מ-היו זמנים בהוליווד, המוסד ורצח כתוב היטב (את האירי וצש"ס לא ראיתי). בקיצור, אני חושב שהייתה שנה גרועה. אבל היי, אולי זה רק אני..
ממש ככה
(ל"ת)
קצת סטטיסטיקות של 20 שנה
לעשות סטטיסטיקות בכל שנה זה נחמד, אבל לכבוד סקר סרט השנה ה-20 של האתר, החלטתי להסתכל על התמונה הגדולה יותר ולראות מה אפשר ללמוד מכל 20 הסרטים הזוכים. וכן, על סמך התוצאות כרגע, החשבתי את "ג'וג'ו ראביט" בתור הזוכה של הסקר הנוכחי, אבל בהחלט יהיה מעניין אם הוא יודח מהפסגה. את הזוכים בסקרים הקודמים אפשר למצוא בלינק שבסוף הפוסט (או כאן בלטרבוקסד).
אז ככה:
– שישה סרטים מתוך העשרים מבוססים על קומיקס, מתוכם שלושה ב-MCU.
– שלושה מתרחשים בזמן מלחה"ע השנייה.
– שישה מהזוכים הם סרטי המשך, מתוכם שלושה הם המשכים של זוכים קודמים.
– רק סרט אנימציה אחד זכה בסרט השנה. ויש גם רק זוכה אחד זר / לא דובר אנגלית.
– הבמאי עם הכי הרבה סרטים זוכים הוא כריסטופר נולאן (4), אחריו פיטר ג'קסון (3) ואז האחים רוסו (2).
– אף סרט זוכה לא בויים ע"י אישה, ובין הזוכים יש ארבע תסריטאיות בסה"כ. בכלל, לכל סקרי הגמר מאז 2001 נכנסו רק שש במאיות: שתי במאיות שונות עם סרטי "שרק" (ויקי ג'נסן בראשון וקלי אסברי בשני), סופיה קופולה עם "אבודים בטוקיו", טליה לביא עם "אפס ביחסי אנוש", פטי ג'נקינס עם "וונדר וומן" וגרטה גרוויג עם "נשים קטנות".
– נראה שהחודש הכי טוב לצאת בו בארה"ב אם אתה מעוניין לזכות הוא דצמבר. חמישה סרטים זוכים יצאו בדצמבר, מתוכם ארבעה זכו בסקר של השנה שבה יצאו. "ברבור שחור" יצא בינואר של 2011 וזכה בסקר בסוף השנה.
14 סרטים מתוך העשרים זכו לפחות באוסקר אחד. סה"כ יש לזוכים 45 פרסי אוסקר. ששת הסרטים נטולי האוסקר הם אלו המבוססים על קומיקס (חוץ מ"האביר האפל") פלוס "בוראט".
מרתון של כולם ביחד יקח לכם קצת יתר מ-45 שעות. הסרט הכי ארוך הוא "הנוקמים: סוף המשחק" – 181 דק' (אפשר להתחכם ולהחשיב גרסאות במאי של "שר הטבעות", שבטוח ארוכות יותר). הכי קצר הוא "בוראט" – 84 דק'. האורך הממוצע של כל הזוכים הוא שעתיים ורבע.
קלי אסבורי הוא גבר
(ל"ת)
ובכן, זה מדכא
(ל"ת)
לא צריך ללכת לגרסאות במאי של שר הטבעות כדי לשלול מאנדגיים את תואר ״הסרט הארוך ביותר״
שר הטבעות שיבת המלך ארוך יותר מהנוקמים סוף המשחק גם בגרסה הקולנועית הרגילה (לפי ויקיפדיה: 200 דקות).
שיבת המלך עובר את רף השלוש שעות עוד לפני תחילת הקרדיטים, בשעה שהנוקמים סוף המשחק מגיע לשלוש שעות רק אחרי הקרדיטים.
בקיצור, אי אפשר לקחת משיבת המלך את שיא האורך.
צודק
נוט טו סלף: לא לכתוב יותר פוסטים על סטטיסטיקות בשלוש בבוקר.
אגב סטטיסטיקה
מאז 2013 התקבע כלל: ״הזוכה בהופעת השנה יהיה מהסרט שהגיע למקום השני בסרט השנה, למעט אם המקום השני הוא ישראלי ואז מי שיזכה יגיע מהסרט שנמצא במקום השלישי״.
יש לי תחושה שהשנה הולך להשבר הכלל הזה; 1917 הוא לא סרט ישראלי ולמרות זאת אני לא רואה אותו מביא זכייה בהופעת השנה.
טוב, זה היה ברור שזה לא יחזיק לנצח.
אוקי, אז עכשיו אני רואה שהמילטון עשה חתיכת קפיצה והגיע אל המקום השני
אז אולי יש צ׳אנס שהכלל ישאר בתוקפו?
כלומר, אין לי מושג על המילטון, אבל יש לי תחושה שמכיוון שמדובר במחזה אהוב יש לו סיכוי להביא לזכיה בהופעת השנה, לפחות יותר משהיה ל-1917.
העלייה של המילטון כנראה, לפחות חלקית, קשורה לכך שהלינק להצבעה שותף בקבוצת חובבי המילטון בפייסבוק.
בואו ניצור קבוצת חובבי ג'וג'ו ראביט ונשתף את הלינק שם כדי לאזן את מערך הכוחות
(ל"ת)
אוי, לא שוב!
מה יהיה, מה?
שנה הבאה יפרסמו את הסקר בקבוצת טלגרם של בתי אבות
והסרט החדש של ג'ודי דנץ' מגיע למקום השני. ב-2022 יפרסמו את הסקר בקבוצת חובבי אינסטלציה והסרט המצויר על סופר מריו יגיע למקום הראשון.
לפני הכל, מציין שאני חבר בקבוצה הזאת והצבעתי להמילטון לפני שהלינק שותף שם.
למרות שבדיעבד, "ג'וג'ו ראביט" הוא זוכה עין הדג קלאסי ואני ממש שמח שהוא מוביל (גם אם שופטים את המילטון כיצירת אמנות, בלי קשר לשאלת היותו סרט קולנוע, "ג'וג'ו ראביט" לא נופל ממנו בהרבה, אם בכלל).
יופי, אפשר עוד פעם
לנהל דיונים אינסופיים אם זה פחות לגיטימי שמשהו ינצח בזכות הצבעות של קבוצת מעריצים חיצונית, או שזה גייטקיפינג לומר שהקולות האלה לא משקפים את דעת גולשי האתר.
אני מאוד אוהבת את המילטון, אבל בדיוק כמו בשנה שעברה עם המוסד, זכייה של כל סרט מאבדת משמעות בעיני אם היא לא תוצאה של ההצבעות האורגניות באתר, אלא של קבוצה מבחוץ שמגיעה ספציפית בשביל לתת בוסט לסרט המחמד שלהם. תקראו לזה גייטקיפינג, אני קוראת לזה ״כשר אבל מסריח״.
בשביל זה הוא צריך לנצח
מה שלא קרה שנה שעברה ולא צפוי לקרות השנה.
אני אודה, אגב, שכשדבר כזה קורה שנה שנייה ברצף, ובקהילה שקצת יותר מרוחקת מעין הדג ב-DNA שלה (חובבי מחזות זמר לעומת אנשי היפופוטם), זה בהחלט מתחיל לחרוק יותר, וכולי תקווה שלא מדובר במשהו שעכשיו יקרה על בסיס שנתי.
לאו דווקא, גם מקום שני הוא משמעותי
ואפילו מצוין בטבלת הסיכומים השנתיים. וזה קרה בשנה שעברה, וצפוי לקרות השנה.
אני לא יודע אם צריך להתייחס לזה כל כך בחומרה
אחת הסיבות שסקרים וגם תגובות פתוחים באתר לכל אחד ולא (נגיד) רק לגולשים רשומים מאז שהאתר הוקם היא שמישהו שבא להצביע או להגיב פעם אחת יכול להחליט שהוא נשאר לקרוא ולהשתתף גם בפעמים הבאות. אם ההצבעה הזו תביא לאתר גולשים מהקבוצה של המילטון אז למה לא, בכיף.
באמת שלא איכפת לי מי מנצח
אבל הסקר יכול או לייצג את סרט השנה של גולשי עין הדג, או שהוא יכול להיות תחרות פופולריות כללית והזדמנות לקדם את עין הדג בקרב מועדוני מעריצים ברחבי האינטרנט. הוא לא יכול להיות שניהם בו זמנית.
אין שום בעיה עם זה שהוא פתוח לגולשים מבחוץ ואפילו לא עם זה שמקדמים סרטים מסויימים בעמודי מעריצים כאלה ואחרים… אבל זה אומר שליד התוצאה שהוטתה תהיה מבחינתי כוכבית שאומרת ״לא מייצג נאמנה את גולשי עין הדג״. זה הכל.
אבל הם יכולים להיות גם וגם
אני, למשל, גולשת שנים בעין הדג, רשומה (אך בקושי מגיבה) ואמנם אינני חברה בקבוצה המדוברת (בעיקר כי קצת שבעתי מרשתות חברתיות) אך אני בהחלט מעריצה נלהבת של מחזות זמר, לא פחות משאני מעריצה סרטים.
ובכלל, כל תקופת הקורונה טישטשה עבורי את הגבולות בין שני המדיומים הללו וזה *ממש* לא רק המילטון – הערוץ The Shows Must Go on ב-youtube הפך לאורח קבוע בסלון שלי כל סוף שבוע, ובסגר הראשון ניצלתי עד תום את הקופון של broadway hd.
אז מצד אחד אני מבינה את הטיעון שלך בנוגע לקבוצה שנכנסת לאתר עם מטרה יחידה להשפיע על תוצאות הסקר, אבל משהו בדיון שהתפתח כאן עושה לי לא נעים בבטן (כמו, למשל, האמירה של יהונתן על מרחק ה-DNA בין גולשי האתר לחובבי מחזות זמר).
לא תמצאי מעריצה גדולה ממני של מיוזיקלס
(ויעידו על כך שבעה מיוזיקלס שהצלחתי איכשהו לדחוף לביקור של 5 ימים בלונדון), אז באמת לא ברור לי איך הצלחת להוציא מהדברים שלי משהו נגד חובבי מחזות זמר.
הנקודה פה היא שכשקבוצת מעריצים מבחוץ מגיעה לעין הדג בשביל להצביע פה אחד לסרט שהם מעריצים, זה הופך את התוצאות לפחות מייצגות את גולשי עין הדג. אין כאן שום אמירה שלילית לגביי האנשים שמצביעים, הסרט שהם מצביעים לו, או הז׳אנר שאליו הוא משתייך.
אני מניחה שאני מציעה להוסיף פה עבודה לעורכי האתר
אבל אולי הדרך "הפשוטה" לקבל מושג לגבי "תוצאות האמת" היא כן להפריד (לסיכוםם שני) את התוצאות שהתקבלו רק ממצביעים רשומים?
אני מניחה שרוב מי שגולשים פה קבוע גם רשומים.
מופתע קצת שוונדר וומן לא ברשימה ואפילו לא קרוב
כאילו, זה סרט מטומטם ממש אז אולי זה לא באמת מפתיע, אבל יש לו ביקורת חיובית מאוד באתר אז חשבתי שאני במיעוט. 🤷♂️
וונדר וומן 1984 נחשב אצלנו ל-2021
אני בספק שייכנס לעשירייה בעקבות קבלת הקהל שלו, אבל זה בכל מקרה יהיה דיון רק של שנה הבאה.
got it
(ל"ת)
טוב השלמתי ג'וג'ו ראביט, הוא מוזמן להישאר במקום הראשון
(ל"ת)
סחתין על סקרלט ג'והנסון שסוגרת רצף של שלוש שנים של הופעות בסרט השנה של עין הדג
מעניין מי השחקן שהופיע בהכי הרבה סרטים זוכי סרט השנה.
מישהו בדק את זה ויודע?
שאלה מעניינת
בינתיים אני יכול לומר שבדיחה חוזרת בחמש שנותיו הראשונות של האתר הייתה שכל סרטי השנה של עין הדג הם סרטי "שר הטבעות". אחרי שנגמרה הטרילוגיה ו"שמש נצחית בראש צלול" ניצח, הוחלט שסרטים עם מינימום של ארבע מילים בכותרתן זוכים. אחרי ש"עיר החטאים" זכה, הוחלט שכל המשותף לזוכי סרט השנה של עין הדג הוא אלייז'ה ווד.
מסקירה קצרה של כל הזוכים, נראה לי שווד עדיין במקום הראשון. אחריו מייקל קיין ("האביר האפל", "עלייתו של האביר האפל" ו"התחלה") ורוב הקאסט של "שומרי הגלקסיה" ("שומרי הגלקסיה", "מלחמת האינסוף", "סוף המשחק") חולקים מקום שני עם שלושה אזכורים, אבל סביר שיש לי כמה בליינדספוטים בהקשר הזה, ואם מישהו שם לב אליהם – מהמם.