במקום אסקפיזם: 5 אסוציאציות קולנועיות על המצב

מה זה מציאות ולמה לא לנקום: כמה מחשבות לא מסודרות על המצב.

"וממש, ממש קיוויתי שאני לא אמות"
(ברוז')

אני בסדר. כלומר, אני בסדר בזמן שאני כותב את הטקסט הזה, לטקסטים יש נטייה מעצבנת להמשיך להתקיים גם אחרי הנקודה שבה הם נכתבים, ואולי יום אחד לא אהיה בסדר. 

אבל כרגע, יום חמישי ה-26.10, אני בסדר. (עריכה: גם בראשון ה-29.10 אני בסדר). עד כה, הסכנות הגדולות לשלומי הן ענני אבק שאכלתי בלילה אחד בעת דילוג, ולא החמאס. ועדיין, קשה להיות במלחמה ולא לחשוב על המוות של אחרים. שלך. 

הכול בסדר, באמת, אני בסדר. אבל לפחות פעם ביום קולין פארל מדבר עבורי בתוך הראש שלי וממש, ממש מקווה שלא ימות. אני ממש, ממש מקווה שלא אמות.

"זאת נקמה אמיתית"
(ראיתי את השטן)

אל תנקמו. 

החיים (וסרטים דרום קוריאניים) לימדו אותי שנקמה לא מרפאת את הכאב, אלא רק מוסיפה כאב לעצמך. זאת לא קריאה נגד מלחמה. מה שאירע אסור שיקרה שוב. אבל זאת לא נקמה, וזאת לא צריכה להיות. הנקמה מעוורת אותנו לפתרונות טובים ומעמיקה את הסבל שלנו.

תעשו צדק. תמנעו סבל. תעשו מה שנכון. אל תנקמו.

"ברוכים הבאים אל החרא"
(ג'ארהד)

תראו, כתותחן ממילא אין הרבה סרטים שמתארים את הווי המלחמה התותחני. כל סרט מלחמה לא ממש יקלוט את הנתק הבסיסי בין כוח ההרס שיוצא מהתותח המתניע ונוחת במרחק כמה קילומטרים ובין האנשים בתותח או בקרבתו שרק רואים קצת רשף ועשן.

אם חלק בסיסי מהלחימה נסוב סביב "לראות לאויב את הלבן בעיניים", תותחנים לא רואים את האויב בכלל. חוויית הלחימה מורכבת בעיקר מדמיון פעיל, הרמה של פגזים במשקל 40+ קילו ורעשי פיצוץ מרשימים. בלי קשר לזה, כאמור, עד כה המלחמה הזאת לא מזכירה סרטים על מלחמת העולם השנייה, וייטנאם או יום כיפור, כי בניגוד אליהן – לא קורה יותר מדי.

על כן, המלחמה שהכי מזכירה את מה שקורה פה היא מלחמת ארה"ב-עיראק הראשונה, שממנה יצאו שני סרטים עיקריים: "שלושה מלכים" (מצטער להודיע שלא יצאתי למסע בעקבות אוצר עזתי אבוד) ו"ג'ארהד".

ממה שאני זוכר ממנו, "ג'ארהד" מתאר היטב מלחמה כמקום שבו האויב העיקרי הוא השעמום, החיילים האחרים ואותה שגרה חמקמקה שרגע אחד היא יום ללא פעולה ורגע שני היא אש לחילוץ. 

המלחמה הזאת עוד עלולה להשתנות, וגם אולי עוד יעשו סרט טוב על תותחנים. אבל עד אז, החוויה שפה תוארה הכי טוב על ידי ג'ייק ג'ילנהול בלי חולצה, גם אם פה רוב החיילים יותר מבוגרים ופחות חטובים ממנו.

"תן למוזות קצת לרעום"
(גבעת חלפון)

"צוריה, אתם מתעקשים על זה כי זה בטיחותי או כי אתם לא רוצים שנהיה פה גבעת חלפון?" שאל אותי חייל אחד פה (היי איוב!). "זה אותו דבר," עניתי.

ואכן סרט המילואים האולטימטיבי מוכיח את עצמו גם הפעם בו זמנית כלא רלוונטי בכלל (כי החיילים חדורי משימה ויודעים מה הם עושים) ורלוונטי עד כדי כאב (כי הברדק שולט בכול וכי השם ישמור כל כך חם פה). בין שלל מחפרות קשה שלא לפזם "תן לשים ת׳ראש על דיונה", אבל דווקא קל מתמיד לקחת ברצינות את כל העסק.

זה לא שאין רגעי קומדיה טהורים פה (דיאלוג מסוים על פאשיזם ייחקק אצלי לעד), והעולם מצחיק ואנחנו צוחקים – עד כדי "צוריה, תפסיק בבקשה לעשות שטויות בקשר" – אבל זה לא ממש הגשש פה, למרות שחלקים מאיתנו מנסים. ואולי טוב שכך.

"מה זה אמיתי?"
(מטריקס)

שאלה חשובה בימים אלה היא "מה זאת מציאות?". זאת שאלה חשובה כי לכאורה המציאות הרגילה נחטפה והוחלפה במציאות חדשה ולא מוכרת, שאף אחד לא התכונן אליה רגשית. מה עושים בזמן מלחמה? מה מרגישים בזמן מלחמה? האם כאשר יש מקרה בגדוד שבו מישהו איים על מישהו אחר בנשק אפשר לצחוק על זה? האם זה בסדר לשבת על התחת כאשר כל המדינה מתזזת כדי לעשות משהו? מה זה בכלל מלחמה, בעצם?

אחד הדברים שבולטים במלחמה הוא שלחיילים, על פי רוב, יותר קל. נכון שחם פה ולא תמיד יש את כל התמיכה הלוגיסטית הראויה, אבל חייל יודע מה הוא עושה במלחמה. יותר מזה, אפילו עם מטענים ניידים וסולאריים, חיילים מנותקים מהחדשות רוב היום ועל כן המציאות שלנו היא לא אותה מציאות של מי שניזון מהחדשות והרשתות החברתיות.

המלחמה שלי פשוט שונה מהמלחמה של מי שבבית.

הקרבות שלנו – ולכולם יש קרבות – שונים. בעוד חיילים מתמודדים עם מפקדים, פקודות ואיתני הטבע, אנשים בבית נאלצים להתמודד עם שאלה כבדה בהרבה: "מה אני, לעזאזל, עושה פה?"

אז אני רוצה למסור שזה בסדר – כל עוד אתם לא פוגעים באחר (במעשים), אתם לא חייבים להצדיק את עצמכם. תעזרו אם אתם יכולים. לא רק לחיילים הרחוקים: יש הרבה אנשים בקרבתכם שצריכים עזרה בעורף: שיחה טובה, צחוק, איוורור. אבל אם אתם לא מסוגלים, זה בסדר. אין מדריך התנהגות נכונה במלחמה. אין מציאות אחת נכונה ל"מה זה מלחמה". אין גלולה כחולה ואדומה – יש שק m&m של מציאות, ורובן המוחלט בחירות סבירות.

אני אישית ממליץ להתנתק מהחדשות – אולי רק מבזקים וכותרות – ולצאת לשכונה לעשות דברים קטנים, אבל זה מי שאני. אתם ואתן אנשים אחרים, ואתם צריכים לעשות את מה שטוב לכם. אולי זה לעזור, אולי זה לקבל עזרה, אולי זה קנדי קראש. תשמרו על עצמכם.


ביקשנו בשבוע שעבר להימנע, לעת עתה, מאקטואליה. בתגובות לפוסט הזה, זה ככל הנראה כן במסגרת הסביר, בעדיפות לתגובות עם הקשר קולנועי מסוים אבל לא נורא אם לא. מי שלא רוצה את זה כרגע יכול פשוט להסיר את הכתבה מהמתמשכים, ובשאיפה יישמר לו החלל הבטוח בכל התכנים האחרים שבאתר.

עם זאת, עדיין כדאי לעזור לעורכים עם האווירה כאן ולא להיסחף לפוליטיקה מיותרת וכדומה.