מה שאתם רואים לפניכם הוא לא ביקורת רגילה אלא ביקורת "מתגלגלת". אבל קצת אחרת מאלה של דיסני פלוס שהיו עד כה. מכיוון שיוצאים ל"מפקדת" שני פרקים בכל שבוע, החלטנו לעדכן את הביקורת לא עבור כל פרק, אלא עבור כל שבוע, מה שאומר שבימי שישי נקפיץ את הביקורת לראשית דף הבית עם עדכון על שני פרקים חדשים.
עוד דבר שזה אומר זה שיהיו כאן ספוילרים – מכיוון שהדף הוא לעונה בשלמותה יש לשים לב (למי שקורא) שיהיו ספוילרים לפרקים, ובנוסף יש לשים לב (למי שכותב תגובות) לסמן ספוילרים לפרקים ספציפיים (מכיוון שיכולים להיות פה אנשים שבאו לקרוא את הביקורות על הפרק הראשון, וחלק שבאו לדבר על סוף העונה). לצורך העניין, ספוילר הוא כל פרט עלילה משמעותי, כולל הופעות של שחקנים מסוימים. ועכשיו, רם.
פרקים 1-3: "עיניים אלי", "מה שלא הורג", "כשהגלים מתחזקים"
לקבלת המ"ח (מבקר חש) שבווווו דום! עכבר… שקו!
יפה, ככה אני אוהב אתכם. בפיג'מות מדוגמות. אני לא רוצה למצוא אתכם בדקות הקרובות קוראים את הביקורת הזו עם סרטון יוטיוב ברקע או לשמוע אתכם מאזינים ל"חיות כיס". אני רוצה מבטים. מכוונים. ישר. לטאב. שליייי! אתם לא בקייטנה מזדיינת ולא באתי להיות גננת של אף אחד. זה ברור?
…
מה זה פה, לארפ של בית אבות? ענו לי שוב: זה פאקינג ברור? יופי, ועכשיו – למטההההה לגלול!
רגע, שנייה. איפה המשאף שלי? די אני לא יכול להמשיך ככה. תראו מה השעה, יש לי פטור מצרחות. שמישהו יקרא למש"קית ת"ש, זה לא לעניין מה שהולך פה. מי אני בכלל? אני לא עשוי מהחומר ההוא שממנו יוצרים מפקדים (חומר שהוא תרכובת ייחודית של סכין גילוח לכומתות, כירבולית ושעון קסיו). זה לא בשבילי כל העסק הזה.
למרבה ההפתעה, העסק הזה גם לא תמיד מתאים לאותם בני הנוער שעברו – לפעמים במחי חודשים בודדים – משגרה של הדבקת מסטיקים מתחת לשולחן בשיעור ספרות לעמדה בה הם מראים את השקדים בגרון שלהם לקבוצה מפוחדת של ילדים. זו סיטואציה מגוחכת, והיא מגוחכת שבעתיים כשיכול להיות שחודשים לאחר מכן, אותו אחד או אחת שהכריחו אתכם לרדת לשלושים וצרחו "פזצט"א" בחמש לפנות בוקר, הם גם אלה שישאלו מאחורי דלפק בארומה "עם חלב או בלי?" יש הרבה ביקורת על צה"ל ולעיתים קרובות היא מגיעה דרך הומור; וסמכו על תעשיית הקולנוע והטלוויזיה בישראל שתמשיך למצוא עוד זוויות להגחיך את מסגרת מדי ה-ב' שהיא חלום מתמשך והזוי שבו הכל מתערבב לכדי סדר כאוטי.
"המפקדת" של כאן 11 היא השלב הבא בגרם המדרגות האבולוציוני שהתחילה "אפס ביחסי אנוש": בלי עוד "אתה תאכל אצלי הרבה הרבה חצץ" או "לסרג'יו פנית, לא טעית". זה היה צה"ל שהוא אמנם מצחיק (תלוי את מי שואלים) אבל זה לא צה"ל שייצג באמת את הלך הרוח בו. כי צה"ל האמיתי הוא לא קומדיה, הוא טרגדיה מצחיקה. זה צה"ל שהפסיפס בו לא עשוי מקריקטורות אלא מאנשים, ואת האנשים האלה, אותם כתבו ניר ברגר ("סוף הדרך") ועטרה פריש (שהסרט הקצר שביימה, "מכתב אהבה למ"מ שלי", מהווה את הבסיס לסדרה) – אני פשוט אוהב. ממש ממש אוהב. אנחנו רק 3 פרקים פנימה ולדעתי זו כבר אחת הסדרות הישראליות הטובות של העת האחרונה.
נועה (אלונה סער) משרתת כקצינת חמ"ל, ובמבט ראשון לא הייתם חושבים שהיא עשויה להיות מפקדת. גם לא במבט שני. יודעים מה? גם לא בשלישי. אבל בגלל אירוע ש… ובכן, אירוע שהמעורבות בו לא ראו בעין יפה, מונתה נועה בלית ברירה לפקד על מחלקה של טירוניות משלה – טירוניות שהן לא שמנה וסולתה של הארץ, אלא חלק מתכנית לשילוב נערות מרקע בעייתי. אלה נערות שמקבלות סמכות בדיוק כמו הבת שלי כשאני אומר לה שהיא ראתה מספיק "הפוני הקטן שלי" ליום אחד (או כפי שהיא קוראת לו, "הפוני הקטן של אבא" כי היא חושבת ש"שלי" זה כינוי שייכות ולא חלק מהשם של הסדרה), זאת אומרת: "פחחחח למה מי יגיד לנו מה לעשות?"
אותה נועה, שמתאמנת מול מראה באמירת "משוחררות" בקול סמכותי, צריכה כעת לתעל את הכוח הפנימי שלה כדי להתמודד לא רק עם נערות עם תיק ת"ש שיכול להפיל נגמ"ש, אלא גם מול שלוש מ"כיות וסמלת שאיבדו הרגע את המ"מ האהובה שלהן, אותה מ"מ שנועה מחליפה. אם זה לא מספיק, גם אלה שמעל נועה בשרשרת הפיקוד, ספציפית מ"פ מאנ-מאנייק בשם כפיר שמתנהג כאילו הוא מתת האל לאנושות, ושחושב השמש זורחת לו מהתחת, רק שזה בלתי אפשרי כי תקוע לו מקל באורך הגלות שם. סליחה, לא במקום – פשוט הכרתי הרבה "כפירים" בחיים שלי. קיצר, גם מולו וגם מול כל הגורמים האחרים נועה צריכה להתמודד. במילים אחרות, נועה היא מסמר וצה"ל הוא תזמורת פטישים שרודפת אחריה מכל כיוון.
ולמרות זאת, עד כמה שתיאורטית קל לכתוב דמות של מ"מ צהובה שעובדת על פי הספר ומדברת בקול חלוש, נועה של הפרק השני מוכיחה לנו שהיא דמות מורכבת בהרבה משנדמה לנו. כי כשהיא לוקחת על עצמה, בתור פרויקט, לעזור למ"כית המפוחדת שלה ערבה למצוא את "הכוח הפיקודי שלה" – נועה לידה נראית לפתע כמו המפקד מ"מטאל ג'אקט". רבים התאהבו בערבה (בגילומה המבריק של עלמה קיני) בפרק השני ואני בהחלט מבין אותם: היא דמות שכל העולם ואחותו שכנעו שאין בה רבב של אסרטיביות – כולל אמהּ, היא "המפקדת" שלה בחיים האמיתיים. אולם השיחה בין נועה לערבה בסוף הפרק, שיחה שבה נועה מתארת איך צה"ל מחמיץ מפקדים טובים בגלל אנשים שלא יכולים לראות מתחת לפני השטח – זה הרגע שבו הבנתי את גדולתה של הדמות שהיא נועה. המבט החבוט שלה והשפה המגמגמת כשהיא מבינה תוך-כדי-דיבור שהיא לא יכולה להיכנע לתכתיבים הצה"ליים ולוותר על ערבה – זה הרגע שבו "המפקדת" הפכה מבחינתי ליצירת מופת, והרגע בו אלך אחרי נועה באש, במים ובהגנה על דפי A4.
את ההתנדנדות של נועה בין מפקדת צעירה שמחפשת את עצמה לבין מישהי עם סמכות שיודעת מה לעשות, רואים גם בביקור של סאלי בפרק השלישי, כשהמפקדת האהובה לשעבר גונבת את אור הזרקורים ותסמונת המתחזה מתחילה לבעוט. אולם יופיה של הסדרה טמון לא (רק) בנועה אלא גם באינטראקציה שלה עם הדמויות סביב – עם ספיר הסמלת (מיה לנדסמן הנהדרת), צליל שחושבת שהיא ברפסודיה של הנוע"ל וצימר שלא מוכנה לקבל את סמכותה של המ"מ הצהובה.
בגזרת הטירוניות לצערי הסדרה עדיין מחפשת את עצמה; אני מחבב את שמרית (לירי כץ) אבל הסיפור שהיא עוברת מזכיר את "הבורר", כמות רבה מדי של דרמת עולם תחתון מאולצת – ההפך הגמור מהריאליזם (גם אם קומי) של גזרת הפיקוד בסדרה; אבל אנחנו רק בהתחלה, ובינתיים – עם הומור נהדר, דמויות שכתובות היטב ודיאלוגים צובטים, "המפקדת" מסתמנת כדבר הטוב ביותר בטלוויזיה הישראלית מאז, הממ, "חזרות".
שמעו, "כאן 11", שאפו. באמת. לא רק על רצף הסדרות המוצלח, אלא גם על אור הזרקורים שמופנה לסדרות בכיכובן של נשים: "טהרן", "מותק בול באמצע", "חזרות" וכעת "המפקדת" – כולן חלק משורת טלוויזיה איכותית שבה האסטרוגן שולט, וזה מבורך.
אני לא יודע מה יהיה בהמשך של "המפקדת" אבל אהיה הראשון להתייצב מול פרקים חדשים עם ידיים מאחורי הגב ומבט קדימה. מקווה שגם אתם. משוחררים.
פרקים 4-5: "החזקים מתגלים", "חתירה למגע"
וואו. אני חייב, אבל חייב, ללמוד איפוק ולהפסיק להכתיר סדרות בשלב מוקדם של החיים שלהן. זה לא ש"המפקדת" כבר לא טובה, כן? אבל כמו גיטרת בס שלא מכוונת במופע של אירוסמית', גם "המפקדת", למרות הכיף מסביב, מתחילה לצרום; לא מספיק כדי שהצפייה בה תהיה בלתי נסבלת – כי הנגנים בה עדיין מוכשרים שחבל"ז – אבל מספיק כדי לשים לב לזיופים.
כי במְקום להתמקד בחוויה הריאליסטית-יחסית של טירונות צה"לית טיפוסית, הפכה "המפקדת" לחוויית טירונות ריאליסטית-יחסית של תושבי רמת אביב ג': סקס, שקרים, סחיטות, טיפשוּת ואי-הבנות תפסו את קִדמת הבמה, ואני אפילו לא יודע מאיפה להתחיל לקטר.
בעצם אני יודע: ספיר. זה לא שהרומן בינה ובין כפיר מוריד מהאמינות, כי סקס יש בכל מקום, ובפרט במחנה עם בני נוער שתקועים אחד בתחת של השני (תרתי משמע). אבל צורם לי שדמות שלא הייתה מוכנה להשלים עם הבולשיט של אחרים, לא שמה לב (או לא רוצה לשים לב) שכפיר מרוכז בעיקר בעצמו; לא תראו אותו שואל לשלומה, וזה לא שבכלל יש לו זמן. הוא צריך לספר לה בפעם ה-98 עד כמה הוא מת לעוף מהבסיס – וספיר נותנת לו לסובב אותה על האצבע.
כלומר, לפחות על פניו. כי ספיר לא טיפשה (ההפך, היא הדמות החכמה ביותר בסדרה). אבל אהבה, או כמיהה לתשומת לב במקרה הזה, הופכת אותנו למטומטמים. הרי גם אני, עד כמה שאני אוהב פיצה, יודע שמדובר במדובר במערכת יחסים רעילה, ולמרות זאת אם משולש יקרוץ לי מהמקרר ב-2 בלילה, תהיו בטוחים שלא אהסס.
מה שלא אעשה, לעומת זאת, זה לדפוק לפיצה את הקריירה הצבאית.
אומנם אנחנו לא יודעים מה היה בהמשך השיחה בין ספיר למב"סית, אבל אני בספק אם את המשפט "אני צריכה לספר לך משהו בקשר לכפיר" ליווה המשפט "הוא מכור לריקוד סטפס". לא חשוב שערבה גרמה לריקושט עם העין של המ"מ הקודמת, ולא משנה שלנועה אינטליגנציה רגשית של חמוס ("אני לא יודעת אם השיטה מטומטמת", יופי נועה. שיחה מעולה, ממש) ולא משנה שצימר הפכה פתאום לצ'ארלי שין במדי ב' – מה שספיר עשתה, במודע לחלוטין, גרוע יותר מכל אלה יחד. ייתכן בהחלט שהיא דפקה לכפיר את הקריירה הצבאית, והכול בשביל מה? שיישאר עוד קצת בבסיס וישקע ברחמים עצמיים? הרי גם לספיר ברור שמה שיש בינה ובינו לא בדיוק יוביל לחתונה.
ובכל זאת, המהלך הזה של ספיר, שנבע מהחלטה אמוציונלית פזיזה (אבל בכל הקשור לתפקוד שלה כסמלת היא עדיין תותחית), הוא כאין וכאפס לעומת הטמטום המתמשך שהולך אצל צליל. אין לי בעיה עם מרבית השטויות שהיא עשתה בפרק 4. כלומר, יש לי בעיה אבל היי – היא צעירה ותמימה שהקשיבה לצימר (מכל האנשים בעולם) אבל לפחות אפשר לומר עליה שהיא פעלה מכוונות טובות. אומנם היא יכלה לעצור שנייה ולשאול את חגו מה בדיוק העניין הזה של "חיים או מוות" שהולך עם אח שלה, ואיך יציאה של חגו מחוץ לבסיס אמורה לפתור משהו – אבל, נו, זו צליל. עוד בפרק הראשון, כשהיא סיפרה לספיר "איפה עוד יוצא לך לפגוש אוכלוסייה כזו?" היה ברור שזה יחזור אליה כמו בומרנג.
אבל כשמגלים בפרק 5 שהיא הכניסה (!!!) לבסיס סגור את האח העבריין של חגו, הייתי בשוק, הייתי בהלם הייתי המום. ספיר אולי דפקה לכפיר קידום, אבל צליל בפוטנציה סיכנה חיים – כי באותה קלות, אחיה של חגו יכול היה לגנוב נשק או לדקור טירון. זו החלטה שגם עם הסחיטה שצליל מצויה בה, קשה לי להבין אותה. קו העלילה הזה (שלא נראה שייפסק בקרוב אלא רק יסתבך) הורס לסדרה את המוניטין שטיפחה בפרקים הראשונים.
למזלנו, הסדרה נקראת "המפקדת" ונועה עדיין נשארה נועה, לטוב ולרע, אם כי פרקים 4-5 גרמו לי לחשוד שמשהו לא 100 אחוז איתה. ראינו בפרק 2, עם ערבה, שאין לנועה בעיה לחתור תחת אותה שיטה צבאית דפוקה שעשויה להחמיץ מפקדות טובות, לכן לא ברור מדוע דווקא עם ספיר נועה התעקשה לספר ש"זו השיטה של צה"ל למיין את עצמו". נניח שהיא באמת מאמינה בזה – אף אחד מאיתנו לא ישב מול בן אדם מצוברח שנכשל במבחן ואמר לו "טוב אבל המבחן היה הוגן, אשמתך שנכשלת".
אולם מה שמעניין בכל הסיפור הוא הזווית האחרת שבה המשפט הזה משתקף אחרי שמגלים בסוף פרק 5 שנועה לא עברה מבחן סוציומטרי (למי שלא מכיר, זה מבחן בקורס קצינים בו משתתפי הקורס – לא המפקדים, כן? אלא החברים שלך – מדרגים מי לדעתם הכי מתאימים לצאת לקצונה. לא לעבור סוציומטרי זו כאפה חברתית אחת גדולה). העובדה ש"השיטה של צה"ל למיין את עצמו" דפקה גם את הקריירה הצבאית של נועה, ולמרות זאת היא מגינה עליה – מעידה או על הרעלה צבאית שורשית או אוטיזם.
דמויות אחרות בסדרה, בין אם פקודות שלה, המפקדים מעליה או אפילו אותם חברים מהקורס שהכשילו אותה בסוציומטרי – חושבים שנועה מוזרה או לא מתאימה לפיקוד, מה שגרם לי להבין מה שחלק מהתגובות הבינו הרבה לפניי, וזה שהסיפור עם ערבה בפרק 2 הוא בעצם השלכה. נועה נלחמת עבור ערבה כפי שהיא לא נלחמה עבור עצמה – מה שלדעתי רק הופך אותה לדמות עגולה וסימפתית יותר.
הסיפור עם המכתב אגב לא כזה מעניין, ולדעתי הוא תפס יותר מדי זמן מסך; אבל הוא כן מעיד על כך שנועה, מהיבט חברתי, קצת שרוטה. שום דבר עד כה לא ריגש אותה – לא הנבזיות של כפיר ולא זריקת הזין של צימר – אבל מכתב אנונימי אחד והיא יוצאת מהכלים? יש כאן משקעים שהיא מתמודדת איתם שלא קשורים לצה"ל, ואני לא יודע לאן זה יְלך מפה אבל אני עדיין מעודד את נועה להצליח ולהתפתח.
רק בפרקים הבאים, אם אפשר, קצת פחות שקרים וסקס.
פרקים 6-7: "פיקוח נפש", "נכתבו בדם"
חזרנו אל מחוזות האיכות עם שני פרקים נהדרים (טוב, כמעט. אבל אל הסוף של פרק 7 אגיע בהמשך) – כל אחד מסיבותיו שלו.
אבל אתחיל ברשותכם דווקא מהדמות שראינו הכי פחות: ערבה. כאשר ספיר, צליל וצימר התארגנו לקראת התחרות על הטוסטר (טוסטר משולשים, לא סתם!) הלב התכווץ כשנדמה היה כי הן שכחו את נועה שלנו – אולם אחיזת עיניים בתסריט הביא לכך שלא רק המ"כיות, הסמלת והמ"מ שכחו מערבה אלא גם אנחנו, הצופים; כשערבה הופיעה יש מאין והציעה לנועה לסדר איתה את המשרד או לאכול פיצה (ג'יזס נועה, מי מסרב לפיצה?) הרגשתי אי נעימות: "פאק, נכון! גם ערבה קיימת!". הלב נחמץ נוכח המחשבה שאפילו נועה, שמבינה מה זה להיות בשוליים החברתיים, מנפנפת אותה כמו יתוש מציק. אולם מטריד מכל אלה הוא משפט קטן וכביכול חסר משמעות שערבה אמרה – "וגם ממש קשה לי להירדם. אז לפחות יהיה שקט". עוד בפרקים הקודמים ראינו שקשה לה להירדם אבל טרם התעכבנו על הסיבה.
ערבה נמצאת על הקצה, וכשיש לפנינו סדרה שלא חוששת לעסוק ברעות החולות של צה"ל – יש לי תחושה לא טובה כי "המפקדת" בונה אט אט לקראת הרעה החולה ביותר של הצבא, התאבדות. החשש הזה מתחזק נוכח העובדה כי המפגש האקראי של נועה וערבה נקטע כשנועה חתכה כדי למנוע מחייל לקפוץ מהגג – סיטואציה שברובה הוצגה כקומית ("יאללה, קפוץ") והסתיימה בשלום. נועה הראתה כוונות טובות לעזור לחייל במצוקה בעוד מתחת לאף שלה חיילת נמצאת במצוקה רגשית הרבה יותר קשה – ואני חושש שזה יסתיים רע.
אני לוקח בחזרה מה שאמרתי בפעם שעברה על כפיר, כי דוש מעצבן ככל שיהיה – נראה כי, למצער, קצת אכפת לו מספיר. הוא אפילו שאל על השיער שלה ובערב הפלוגה הם שוחחו בנעימות, או לפחות כך זה נראה מהצד; אבל היי, אני בספק אם בערב של כיף ותחרויות הם פטפטו על "שואה" של קלוד לנצמן.
אולם הכוכבת האמיתית של הסיפור היא צימר. כי איך הולך המשפט שהרגע המצאתי? או שאתה משתחרר צעיר או נשאר מספיק זמן בצה"ל כדי להפוך לשרוט. אבל זה לא רק צה"ל, האמת. בשני הפרקים האחרונים למדתי לאהוב את צימר ולהבין שכולנו היינו פעם היא, כי כשנמצאים מספיק זמן במסגרת – בין אם שנה שלישית בתואר, כיתה י"ב או תקופה ארוכה באותה עבודה – קשה לא להפוך לצימר, והחברים שיש לנו, "חברים לצרה", הם ששומרים עלינו שפויים; אבל כשאנחנו מגלים כי אותם חברים שומרים מפנינו סוד – איזו סיבה נשארה להתעורר בבוקר, לצחצח שיניים ולצאת אל אותה מונוטוניות של ייסורים?
במחי שני פרקים הפכה צימר מדמות מעצבנת שקיוויתי כי נועה תעמיד אותה במָקום, לאחת הדמויות שאני הכי מסמפט. בתחילת פרק 7 בתדריך העלמ"ש (עליית משמר, ותודה לאשתי הקצינה שהזכירה לי מונחים ששכחתי) הצימריוּת של צימר השתלטה עליה סופית. מכאן כבר אין לה דרך חזרה, לפחות לא עד מעמד גזירת החוגר בבקו"ם.
מערכת היחסים הלא-ברורה בין נועה לשמרית לא מפתיעה אף אחד, נכון? בכל זאת, הסדרה מבוססת על סרט בשם "מכתב אהבה למ"מ שלי". שמרית שאלה את נועה אם הסיפור עם אית'ן בכלל נכון ונועה אמרה שלא, וייתכן שהיא ענתה אמת – מהסיבה הפשוטה שאית'ן במקור הוא בת, מה שמסביר קצת יותר טוב את התסביכים שנועה בת ה-17 אכלה. מודה כי בנשיקה בין נועה לשמרית גלגלתי עיניים כי הרגשתי כאן פאק באמינות, הרי מתי לאחרונה חלומות בהקיץ שהיו לכם, שלא לומר תשוקות נשגבות ורחוקות, באמת התממשו? אבל דווקא את ההדיפה הפתאומית אני יכול להבין; שניות בודדות לפני כן שמרית אמרה לנועה "יותר פשוט לשכב עם אנשים מאשר לנסות לגרום להם להבין אותך". נועה, במודע או שלא, נפגעה מכך ששמרית רואה גם בה מישהי שקל יותר להשכיב מאשר לפתח קשר כן ואותנטי.
או זה או שנועה פשוט לא סגורה על ההעדפה המינית שלה וכנוּעה כל-כך לתכתיבים הצה"ליים עד שחריגה מהמסגרת הבהילה אותה. לא יודע.
בכל אופן פרק 6 הוא יפהפה, מפתח כמעט את רוב הדמויות בו ומחזיר אל מרכז הבמה את החוויה הצה"לית, כשהפעם על הכוונת (חיחי) נמצאת שבת צה"לית – עם השעמום הכללי והצמות הסיניות. אולם פרק 7 לדעתי מתעלה עליו בהיבט המסוים הזה. הפרק מכוון את אור הזרקורים אל הטירוניות ששומרות על הבסיס בלילה ארוך ומייגע, והוא עשוי כך שהוא יזכיר לילה ארוך ומייגע. זה הפרק הראשון בסדרה ללא הבִיט הקצבי של הראפרית אקו, וחוץ מהשיר "אני איתך" של נועה בנתור שעטף את הפרק (בצורה מופתית) אין בו מוזיקה בכלל.
למדנו להכיר קצת את הטירוניות, ונזכרתי איזה אבסורד זה לתת לנערות מפוחדות לשמור על בסיס צה"לי – כי גם כשיש אשכרה אירוע חריג כמו "רחפן אירני" (מעלי אקספרס), המערכת הדפוקה לא תספק גיבוי ותעדיף לכסת"ח את עצמה. המעבר החד והמכוון מ"וולקום טו צה"ל, ביץ'" אל השוט הזה של חיילת מבצעת טקס פתיחת גורלות לחיילת אחרת, מסכם מבחינתי את הסדרה ואת החוויה הצה"לית באופן שאפרים קישון בכבודו ובעצמו היה גאה לראות.
קו העלילה במגדל התצפית התברר, באופן מפתיע, כמדמם למדי – ולא בגלל מחבלים (אף אחת משלוש הבנות שם לא טרחה בכלל לחפש כאלה ולוּ לשנייה), ואם יש דבר אחד שלמדנו הוא שהחיילות האלה הן צוציקיות שהמדינה זרקה עליהן M16 לפני שטרחה ללמד מישהי חינוך מיני, ועד כמה שמצחיקה הייתה סצנת ה-"תיכנסי לתוך השיח" (עשו לנו אגב משחק מילים מתוחכם עם המילה "Bush" או שאני מדמיין?), יש פה מראה עגומה למציאות די קודרת.
למרות האופי שלו בתור פילר, פרק 7 (שנקרא באופן משעשע "נכתבו בדם") עוזר לפתח את האופי של הפסיפס הזה שנקרא "פלוגת געש", וכל עוד הסדרה מתנתקת מסיפורי עולם תחתון בשקל (מסתכל עליכם, פרקים 4-5. פויה), "המפקדת" היא חיילת מצטיינת. לצערי הסוף של פרק 7 הזכיר לנו שבכל זאת יש פה קו עלילה שהוא (ואני יודע שזה ידפוק לי את הסיכוי להופיע בציטוטי המבקרים בפרומו) מטומטם למדי; חשדתי מההתחלה כי הרחפן קשור איכשהו ליוש, אבל העובדה כי הצליחו להכניס את הגאדג'ט המעופף לבסיס – ועוד אשכרה לאתר באמצעותו את הנער, ככה בקלות באמצע הלילה (איזה מזל שהוא ער ויושב בול מול חלון מואר, הא?) דורש רמות סיספונד שפשוט אין לי.
אבל, אני מוכרח להודות, אני די סקרן לדעת מה לעזאזל יוש עשה. עד כה הנחתי שהוא בורח מנושים, אבל אם העבריינים מכניסים רחפן לבסיס צה"לי כדי לאתר אותו, יש מצב שצליל הכניסה טיפוס מסוכן משחשבה; נגלה בקרוב איך זה יתפוצץ לה בפרצוף. משעמם בטוח לא יהיה.
יש עוד שלושה פרקים לפנינו, את השניים האחרונים תוכלו לראות על מסך גדול בסינמטק הרצליה כבר ביום שלישי הקרוב. אין דבר שאני רוצה יותר מלהיות נוכח בהקרנה הזו, אבל כמו פלוגה שנשארת שבת בבסיס – גם לי אין ברירה אלא להישאר בבית.
פרק 8: מדוגמת פלס
מאז שידור פרק 8 של "המפקדת" שמעתי עליו מספר הקבלות, המעניינות ביותר הן מישהו מהפייסבוק שלי (סליחה ששכחתי מי) שכינה את הפרק בתור "יהלום לא מלוטש" אבל בצה"ל, ופה בתגובות שנאוצר מצא דמיון לפרק המיתולוגי "שטח זחילה" מתוך "שובר שורות" – ולא בכְדי. שתי היצירות מציגות באופן אינטנסיבי-אך-הדרגתי את מכבש הלחצים שמופעל על גיבורים שטסו קרוב מדי לשמש, וכעת הם מתמודדים עם עוד ועוד חרא שעף לתוך הפרצוף שלהם.
נועה של פרק 8 לא מנסה למכור אבן יוקרתית והיא גם לא מבשלת קריסטל מת' (טוב, לא שידוע לנו). היא רק מנסה להיות המפקדת הכי טובה שהיא יכולה, גם אם זה אומר לקחת על עצמה יותר משהיא יכולה. נניח ניקוי חורשת הרמטכ"לים. חס וחלילה יש לזה קשר לנשיקה בינה ובין שמרית, מאיפה הבאתם את זה? מה פתאום. נכון שהיא יכלה לעשות את זה בכל יום אחר ולא בדקה ה-89 לביקור המבס"ית – אבל בקטנה, היא יכולה לתקתק את זה. כלומר, ערבה יכולה לתקתק את זה. מה כבר יכול להשתבש?
השמש אליה נועה עפה קרוב מדי היא לא באמת החורשה. היא ערבה. לא כולם נולדו להיות מפקדים כפי שלא כולם נולדו להיות טבחים או שחקני כדורסל או סמוראים – ואין רגע מדכא יותר בסדרה מאשר אותו שוט סיום בו ערבה ניגשת לנועה הכנועה-נפשית, ומבטיחה לה כי היא תוכל לסיים את סידור החורשה בקרוב, אחרי שזה כבר לא רלוונטי. כמו חתלתול קטן ונטוש שאימצתם וגיליתם בבית שהוא משתין רק על מוצרי חשמל, מבינה נועה כי לכוונות טובות יש לעתים השלכות – וכולי תקווה כי ההשלכות האלה יהיו בעיקר על נועה, ואני עדיין מחזיק אצבעות שההשערה המורבידית שלי אודות ערבה תתבדה.
פרק 8, "מדוגמת פלס", הוא לא רק נועה וערבה. הוא נועה נגד העולם – ואין שמח ממני שכל קווי העלילה מהסדרה התפוצצו בפרק בודד ויחיד: הרומן שהתגלה בין ספיר וכפיר, השטות שעשתה צליל עם יוש והעימות בין נועה לשמרית, עימות שהגיע בסופה של סצנה מדהימה בה נועה מתעלת את כל הכוח הפיקודי שיש לה כדי ספק להעמיד במָקום את החיילות של כיתה 1, ספק להראות לערבה איך עושים את זה נכון – וספק לפרוק עצבים, ועל אף שניכר כי נועה איבדה את העשתונות באותה סצנה, לא יכולתי שלא לחייך, כי נועה הייתה מדהימה. היא עברה כברת דרך מצעירה ביישנית באוטובוס שאף אחת לא מקשיבה לה, לנקודת רתיחה בה היא תכף תצעק "תגידו את השם שלי" עם כובע פורק-פיי ומשקפי שמש. כן, זה לא בדיוק נורמלי מה שהלך בחורשה אבל נועה היא באד אס מאדרפאקר ואני מעודד אותה לחלוטין.
ואז הגיע המשפט "אה, לפתוח רגליים ל-50 גברים את יכולה".
שמעו, ה-"צצצצצצצצצצצצצצצצצצצצצ" שפלטתי באותו רגע יכול היה לספק אנרגיה לכל חיפה למשך שעתיים. עדיין יש סימני נשיכה על האגרוף שלי. לכרית שנשכתי מיד אחרי נתתי תריסר אגרופים ואם אשתי לא הייתה עוצרת אותי הייתי נושך את האוזן של החתול. זה היה פשוט וואו. באמת, נועה? אשכרה?
וברצינות, נראה כי מבין שתי התיאוריות שלי מהפעם הקודמת לגבי התגובה של נועה לנשיקה, זו שנכונה יותר היא אחת שדוגלת בכך שנועה נפגעה משמרית. שימו לב שאמרתי "נכונה יותר", משום שחריגה מהמסגרת הצה"לית עדיין מבהילה אותה – מבהילה מספיק כדי שניקיון החדר יהיה בראש סדר העדיפויות שלה, ולא, נניח, להתמודד בכובד ראש עם העובדה שמ"כית שלה הסתירה אזרח בבסיס.
בכנות, אני לא יודע אם ההחלטה של נועה לזרוק את יוש כאן ועכשיו הייתה נבונה, בעיקר כשהיא בעיניים שלה ראתה מי הטיפוסים שממתינים לו בחוץ – ואם באמת יקרה לו משהו, חלק מהאשמה יהיה עליה. באותו עניין, אם כבר – יוגב, פשוט ביקשת מהעבריינים לשלוח לטלפון שלך את סרטון הרחפן? כלומר נתת להם את המספר שלך? אתה מטומטם או משהו? אל תענה, התשובה ברורה. עד כה לא דיברתי עליו הרבה כי הוא מעניין כמו יתוש, אבל בדומה לבחורים מ"צעירה מבטיחה" גם יוגב נראה, על פניו, כמו טיפוס חמוד ולא מזיק עד שמבינים כי הוא דושבאג שדואג קודם כל לאינטרסים האישיים שלו (וכל הכבוד לנועה שהמשכת לנתק לו).
נועה עשתה לא מעט החלטות אומללות במהלך הפרק אך העצובה ביותר היא סטירת הלחי הוורבאלית כלפי ספיר. כשסאלי סיפרה לה בפרק 3 שהיא לא תמצא חברה טובה יותר מספיר, לא חשבתי שנועה תעשה שמיניות באוויר כדי לוודא שלא זה יהיה המצב. ספיר היחידה בכל המחנה חסר התועלת הזה שנותנת איזושהי פרספקטיבה הגיונית לטירונות, והיא ממש טובה בכיבוי שריפות.
מאחורי "אנחנו לא חברות" של נועה לא עומדת, לדעתי, כוונה אמיתית – נועה כן מעריכה את ספיר, והיא בכל זאת חיפשה אותה ברחבי הבסיס בהמשך הפרק; הכוונה האמיתית של נועה הייתה הניסיון שלה להוכיח (בין אם לעצמה או למערכת) כי היא יכולה לטפל בכל סיטואציה בעייתית לבדה – מה שאכן כמעט וקרה, לא? ביקור המב"סית הסתיים בהצלחה והיא אפילו קיבלה מחמאה. אך באקט של הלקאה עצמית לא יכלה נועה לתת לעצמה לצאת מהיום הזה באור חיובי – והיא הייתה חייבת, אבל חייבת, להזכיר למב"סית את חורשת הרמטכ"לים, כשמאחורי המילים "חורשת הרמטכ"לים" מסתתר גם כובד המשקל של ערבה, שמרית, צליל, יוש, ספיר, כפיר, יוגב וכנראה גם צימר. נועה כרגע בתחתית, ובשונה מוולטר ווייט והתמוטטות העצבים שלו בסוף "שטח זחילה" – אני מקווה שמכאן היא רק תטפס.
טוב. נותרו רק שני פרקים לעונה, שניהם ישודרו בצוותא ביום חמישי הקרוב (וביום שני ישודר "מכתב אהבה למ"מ שלי", למי שרוצה לראות את הסרט הקצר עליו הסדרה מבוססת). יהיה מעניין.
פרק 9: נשבעת נשבעת נשבעת
בדידות היא הוכחה שהחיפוש המוּלד שלנו ליצירת קשר לא נפגע, כך כתבה הסופרת מרת'ה בק. המשפט הזה מדגיש את הטרגדיה שמתחת לטרגדיה בכל הקשור לערבה; היא התחננה לא להישאר בבסיס כפי שהיא התחננה לפני שלושה פרקים לא לאכול פיצה לבד (כי מי שאוכל לבד…). אמנם על פניו משדרת ערבה שהיא דוּבת אכפתלי שמפזרת קשת וענן בכל מקום אליו הולכת, אך מספיק היה לראות את התמוטטות העצבים מול הטירוניות בסוף פרק 2, את (היעדר) הכשירות עם הטלפון וכמובן כל עניין איסוף הזרדים בחורשה – סיפורים שאמורים היו להרים לנועה דגל אדום. אבל מה לעשות, לנועה היה חשוב יותר לספר לשמרית כמה היא שרמוטה.
לא שאני מאשים רק את נועה במה שקרה לערבה, אך בראי הזמן נראה כי היחידה שהיה אכפת לה מאותה דובת אכפתלי היא סאלי שנלחמה להוציא אותה משם; אמנם זה רק ניחוש (כי לא ראינו אף אינטראקציה בין השתיים) אך ערבה אמרה בתחילת הסדרה שהבקשה לעבור תפקיד הייתה משותפת עם סאלי, ואתם יודעים מה? רק עכשיו אני גם מתחיל להאמין בזה. נראה כי סאלי היחידה שראתה (ועם עין אחת בלבד!) את ערבה כערבה ולא בתור חלק של פאזל.
פרק 9, "נשבעת נשבעת נשבעת", הביא את הסדרה לקתרזיס – אחרי עונה שלמה שבהם מבעבעים הדברים מתחת לפני השטח, עומדות ארבע דמויות ראשיות ופורקות מה שיש להן להגיד אחת על השנייה. עם זאת, יש לי השגות לגבי האופן המאולץ בו נועה, ספיר, צימר וצליל מצאו את עצמן משוטטות בגפן בחיפוש אחר אותן טירוניות שעשו להן קטע מסריח. חייבת הייתה הרי להיות דרך אורגנית להביא את ארבעתן לפרוק עצבים אחת על השנייה במדבר.
למזלה של הסדרה, הדיאלוגים המוצלחים מפצים על סיפור בריחת החיילות התלוש-מהמציאות. אחרי השקרים, הסודות וההסתרות של רמת אביב ג(עש), אמרו הבנות סוף סוף אחת לשנייה את מה שהן מרגישות. אמנם בקללות ("יצורה"), העלבות ("הכשל הכי גדול שלי שבכלל הסכמתי מלכתחילה לקבל אתכן בתור מפקדות") והטחת ביקורת פוגענית ("את ומוסר לא ממש הולך ביחד") אבל לפחות יצא המרצע מהשק. מה זה יצא? הוא קרע את השק!
הבעיה העיקרית היא שהבנות אמנם אמרו את מה שאמרו – אך לא התנצלו או דיברו על הרגשות שלהן. הקשר בין הארבע התחזק רק במעשים, ספציפית בהתמודדות מול איש האבוקדו. אני מבין שאחרי יום כמו שהיה להן אין לאף אחת כוח לפתוח מעגל קומביה, אבל הסצנה בים – לפני שהגיע איש האבוקדו – יכלה הייתה להכיל שיחה מלב אל לב; שיחה בה ספיר תסביר מה היא באמת מוצאת בכפיר (את היחס שהיא לא קיבלה מאף אחד), שיחה בה צימר תשתף את הבעיות החברתיות שלה בצה"ל אל מול החיים האזרחיים, וצליל תתוודה לגבי הלחץ הכבד מהבית להצליח (כי אף אחד לא נולד מורעל להיות קצין) ונועה שתסביר לגבי שמרית, תקבל עצות ועל הדרך תתנצל בפני ספיר על מה שאמרה לה בפרק הקודם. כל זה, כאמור, לא קרה.
אני שמח שהסדרה סוף סוף פתחה את המטענים השליליים, אך נדמה שהיא לא ידעה איך לסגור אותן. במקְום זאת העדיפה "המפקדת" לתת לארבעתן לגדף את מוטיאיש האבוקדו עד שהן, בערך, הופכות להיות בסדר אחת עם השנייה.
ומה כל פתיחת הזוהמה הוורבלית הזו בכלל שווה אם במהלך המסע הן שכחו את ערבה? מילא השאירו אותה לבד כל היום, אך בשלב די מאוחר במעמדו של טקס חשוב, צימר (צימר! לא נועה שהייתה אמורה להיות הראשונה להבחין בהיעדרותה) שמה לב שערבה לא פה.
אני לא יודע אם ערבה חיה או מתה (ניחוש שלי? חיה) אך הבחירה שלה לבלוע כדורים ולהירדם מתיישבת עם בעיות השינה של ערבה עליהן אנחנו יודעים מאז מפרק 2, כאשר ערבה סיפרה לנועה מה היא מוצאת בפלנלית: "כשאני לא מצליחה להירדם בלילות אני מדמיינת את כל הקווים של העולם מתפרקים. כאילו, מסגרות. איך הן מתמוטטות ולשום דבר כבר אין קווים יותר…". בין אם ערבה תצא מזה או לא, לפחות היא כבר לא מוכרחה להיות יותר בתוך הקווים האלה שנקראים צבא הגנה לישראל. מגיע לך להיות חופשיה, ערבה.
&p id="perek-10" style="text-align: center;">פרק 10: "איחלתי לחיילת בהצלחה"
את החבר הכי טוב שלי הכרתי ביום הראשון של כיתה א', ובמשך כמעט שמונה שנים היינו צמודים כמו אחים. אלא מה, בקיץ בין ז' ל-ח' רבנו על שטות (בדיעבד זו הייתה אשמתי) ומאז – ברוגז. גם כאשר צוּותנו, בלית ברירה, באותו פרויקט כיתתי – התקשורת בינינו הייתה כמו של הורים גרושים עם עורכי דין. אלא שביום האחרון של כיתה ט', רגע לפני ששנינו פנינו לתיכונים שונים, הגעתי במקרה מוקדם רק כדי לגלות שהוא (ורק הוא) ישב בכיתה ט'3 הריקה. מה הסיכוי שדווקא ביום האחרון ללימודים נכחנו, מאז הריב, לבד באותו חדר. ניתנה פה לשנינו הזדמנות ללבן עניינים ולהיפרד יפה.
כיוון שהיינו בני 15 עם אגו מנופח, את זמן האיכות ניצלנו בדממה מוחלטת בת עשר דקות (שהרגישו כמו עשר שעות). באותם רגעים לי ממש – אבל ממש – היה חשוב לקלף מדבקה ישנה מהשולחן, והוא משום מה עשה הנדסה הפוכה למחדד. לבסוף המורה והתלמידים האחרים הגיעו, כולם אכלו ביסלי, קיבלנו תעודות והלכנו הביתה. אבל תחושת ההחמצה מלווה אותי עד היום.
החיים הם לא סדרה של שונדה ריימס וסגירות מעגל לא נוטות לקרות באופן טבעי – גם לא כשיש קרקע פורייה ורצון טוב. שמרית יצאה הרבה יותר אמיצה מעצמי בן ה-15 או מנועה, והיא אפילו שאלה את נועה, חד וחלק, אם "אין לך משהו לומר לי?". אבל נועה לא יכלה להביא את עצמה לומר מילה מעבר ל-"תודה", גם אם זה נאמר בעיניים דומעות. טוב שלא נתנה לה צ'פחה על הגב והוסיפה ח"ח. שתי אלה עברו מסע רווי אמוציות, פתחו את הלב זו אל זו וחלקו נשיקה – ודרכן המשותפת מסתיימת ב"תודה"? אני יודע שלכולם נמאס מממים של "חזרות" אבל דווקא פה קשה שלא להעלות מהאוב ה-"מה תודה? מה תודה מה??" של איריס.
דמות נוספת שלא זכתה לסגירת מעגל היא ערבה. באחת הסצנות הסוריאליסטיות של הסדרה, הצעירה הזו, שניסתה לשלוח יד בנפשה, עודדה את נועה כאילו נועה זו שעברה עכשיו אירוע משנה חיים. אני לא יודע אם להאמין להשלמה-העצמית של ערבה עם העובדה שהבינה כי היא לא בנויה להיות מפקדת, אך אפשר היה לזהות כנות בעיניים שלה כשביקשה מנועה שלא תרגיש רע. אבל גם מערבה עצמה, חרף העיניים הדומעות שרצו לומר אחרת, נפרדה נועה באופן הלקוני והצה"לי ביותר שניתן להעלות על הדעת – "אנחנו פעלנו לפי כל הכללים והנהלים".
אולם דווקא המילים שנועה לא אמרה הכו חזק יותר באותו מפגש. הפה אמר מה שאמר אבל המבט שידר כי נועה כנועה ושבורה אל מול המערכת הצה"לית, ההפך מהדרך בה התחילה את הסדרה. דוגמה לכך אפשר למצוא ביוזמה שנקטה כאשר כיפפה מעט את המערכת ואת חוקיה העקומים והחזירה בשושו את הכפיות שאליסה גנבה. אפשר רק לקוות כי החוויות השליליות שעברה נועה עם שמרית וערבה יפָתחו אותה בהמשך דרכה הצה"לית, ואולי גם בחייה האישיים כשלא יהיה ברשותה את מחסום הפיקוד להסתתר מאחוריו.
לעומתה, לא ברור אם צליל אי פעם תצא אל החיים האזרחיים. הצעירה הזו בדרך הנכונה להגיע גבוה בצה"ל, ומגיע לה שאפו על נקיטת היוזמה מול חגית. אני לא חושב שהרעתי ולוּ פעם אחת לאורך הסדרה כפי שהרעתי כשהיא השיבה לחגו באותו מטבע, ואפשר להבין מדוע דווקא בנקודה הזו היא בחרה לנקוט יוזמה. כי נראה שגם צליל הופתעה מהקלות בה ניתן לשלוח חייל לקורס מ"כים, והערכים בצילם התחנכה גברו על כל פחד שהיה לה מהטירונית העבריינית שתחתיה. הדבר האחרון שצה"ל זקוק לו זו מפקדת כמו חגו – מישהי שאפילו במהלך המונולוג המרגש שלה, מונולוג בו היא מסבירה מדוע הבינה שהיא רוצה לפקד, בחרה להתמקד דווקא בהיגיון הלקוי לפיו רק ככה אנשים יקשיבו לה; חגית ראתה בצה"ל היררכיה של משפחת פשע, וקורס מ"כים הוא מקפצה עבורה לראש הסולם. אם חגו סובבה את צה"ל על האצבע הקטנה בטירונות, מפחיד לחשוב מה הייתה יכולה לעשות כמפקדת.
מי שלא הגיעה לשיאים אמוציונליים בפרק האחרון היא ספיר והמלודרמה בשנקל שהיא מנהלת עם כפיר, מלודרמה שבאופן מפתיע לא הגיעה לכדי נקודת רתיחה. למעשה, נראה כי לספיר לא מזיז במיוחד מה שהיא עשתה לו, והיא אפילו שכנעה את עצמה שפעלה נכון (כי הרי ברור ש"אנשים מדברים" = "ככה אני חושבת". נכון?), ואני מעריך את "המפקדת" על כך שלא פנתה לאפיק של קלישאות. אני למשל מפחד להתוודות בפני אשתי כשאני מסיים את חלב הסויה שלה, אז על אחת כמה וכמה לא אתוודה שדפקתי לה בכוונה קריירה צבאית. באותו אופן, גם לנו הצופים וגם לספיר ברור כשמש איך באמת הווידוי מול כפיר היה הולך, עם כל הכבוד לחשיבה האופטימית של צימר (שייתכן ופשוט קיוותה שהשניים ייפרדו).
כביכול לא מעט דברים התרחשו במהלך הפרק אך בסופו של יום, כשחושבים על זה לעומק, לא קרה בו שום דבר משמעותי. נו, ממש כמו שירות בצה"ל. כל הדמויות הראשיות בו יצאו מהטירונות שבורות, אבל, אם לשפוט לפי הסצנה האחרונה, בכל הקשור להיותן מפקדות בצה"ל הן יצאו מחוזקות, ובמישור האישי אותה קבוצה קטנה של נועה הפכה לאיתנה מאי פעם – ואל העונה הבאה כולן ימשיכו, כך נראה, עם פחות שקרים וסודות זו מזו. לצערי זה כנראה יהיה בלי ערבה, כי כל תסריט לפרק חדש בו ערבה עדיין חלק מצה"ל, בטח ובטח במערך הפיקוד, יהיה טיפה מופרך (אולי נראה אותה כחלק מפרק שיתרחש באזרחי? זה דווקא משהו שבא לי לראות).
"המפקדת" היא אחת הסדרות המוצלחות ששודרו בעת האחרונה, וגם אם היו לה בדרך מספר נפילות וכמה גבות מורמות (בראייה לאחור ניתן לומר שכל הסיפור של יוש באמת מיותר) – אי אפשר לקחת ממנה את הכתיבה הקולחת, הדמויות הנהדרות, ההומור, הדרמה ואפילו הצילום יוצא הדופן שאני מכה על חטא שלא דיברתי עליו עד כה. עטרה פריש היא בהחלט מישהי שאעקוב באדיקות אחר הקריירה שלה מעתה, ואני מקווה כי לאלונה סער צופן עתיד מזהיר משום שהשחקנית הזו מדהימה. כמו כן, נחמד לשם שינוי לכתוב ביקורת מתגלגלת על סדרה שהיא לא של דיסני. אנחנו צריכים לעשות זאת יותר. יאללה, משוחררים.
הוראה
הוצאת לי את המילים מהפה.
צפיתי בזמנו ב'אחד על אחד' מתוך ציפייה לראות בה השתקפות שלי בתור מורה. אמנם הדמויות שם היו מדויקות ועגולות (כדרכו של מתן יאיר), אבל הרגשתי שההתמודדות של הסדרה שונה משלי. (וזה בלי לדבר על קו העלילה הרומנטי אליו היא נטתה לקראת הסוף ושלא התחברתי אליו בכלל)
אבל כאן – ההתמודדות של ערבה פגעה לי ישר בלב, וכשהיא צרחה ופתחה שעון ונתקלה בהתעלמות מופגנת וצחקוקים כמעט בכיתי. סצנה חובה לכל מטרה לדעתי
*לכל מורה
(ל"ת)
אני לא מסכימה שמדובר באנוכיות בהכרח
אלא בתפיסות של המציאות בכלל ושל הצבא בפרט. כולן חושבות שהן יודעות הכי טוב אף שהן רק בנות 18–19… (אבל למען האמת זה נכון גם בגילים מאוחרים יותר, אם לא כל החיים). נועה וצליל די מורעלות (אפילו די בתמימות) אבל נועה מופנמת מאוד ודבוקה לפקודות מטכ"ל, מאמינה שהכול יהיה בסדר אם רק פועלים לפי הכללים, והמציאות תתאים את עצמה לספר ההדרכה. לצליל יש ברק בעיניים ואודם בלחיים, תחושה יוקדת של שליחות, וגם היא נחושה להוציא את המיטב מכולן ומזה היא נבנית. ספיר היא אשת מערכת משופשפת ונאמנה, קשוחה מבחוץ ורכה מבפנים, ולכן לוקחת ללב כל מה שהיא חווה כבגידה. ערבה מנסה להגשים את עצמה או את הציפיות של אחרים בה ורק מקווה שיאמינו בה או שהיא תצליח להצליח, ולא ברור איך התגלגלה לקורס מ"כיות. וצימר, כמו חיילים רבים, כבר מיצתה את השירות ומתה לעוף משם, ובינתיים לעשות את המינימום ההכרחי כדי לשרוד.
יש! ביקורת מתגלגלת
הצפייה בסדרה הרגע נעשתה הרבה יותר טובה. תודה!
למה גם בסדרות מקור, השם הלועזי כל כך יותר מוצלח?
(ל"ת)
לגמרי. אמנם "משוחררות" היה נשמע מוזר כשם לסדרה
אבל גם הטאגליין "עיניים אלי" שמלווה את הפרומואים יכל להיות שם טוב יותר.
המפקדת זה שם מאוד מכוון עם בדיחה פנימית
במקור קראו לסדרה " כן המ"מ ", בתור רפרנס מכוון לסדרה הדוקומנטרית מ-2009 "כן המפקדת", שעסקה בטירונות בנים בחוות השומר או מחו"ה אלון, והיא כנראה היצירה הכי מכוננת בעיני היוצרים בנושא הזה שהם חשו צורך להתייחס אליה במפורש. ואז הם עברו ל"המפקדת" כדי שהרפרנס יהיה מפורש אפילו יותר, וזה אפילו הצליח להם כי הסדרה התיעודית ההיא נסקה בשבועיים האחרונים בצפיות ביוטיוב. בעיקרון נראה שלפחות יום הקליטה בפרק 1 "עיניים אליי" לוקח סצנות מ"כן המפקדת" התיעודית אחד לאחד, מהוויכוחים המגוחכים של הטירונים ועד הסיפורים הטרגיים בראיונות. לי זה נראה ש"המפקדת" מנסה להביא את הצד האפל יותר והמפוכח יותר של "כן המפקדת". אז לא נראה שלעטרה פריש הבמאית השם הזה נשמע גנרי (כמו ש"תקווה חדשה" לא נשמע גנרי לכל חובב קולנוע, פנטזיה ומד"ב, אבל לגדעון סער זה נשמע מספיק גנרי כדי להיות שם של מפלגה. ולכל העיתונאים בארץ)
אפרופו הסוגריים,
אף אחד לא אמר לסער שההמשך של "תקווה חדשה" הוא "האימפריה מכה שנית"?
ברור, אבל הוא מחכה בכלל לסרט השלישי: "שובו של הגידי"
(ל"ת)
מחכה לפרקים חדשים עם ידיים מאחורי הגב בצורת יהלום
(ל"ת)
כאן הגיבו בתגובות ביוטיוב שתהיה עונה שנייה
(ל"ת)
לצערי פגשתי נערים ונערות שהתנהגו כמו מקבילותן בסדרה
יש נערות (ונערים) מניפולטיביות ומעיקות, ויש גורמים אחראיים ומבוגרים שנופלים לפחים שלהן. יש לקחת בחשבון שהמפקדת בת 18-19 ומוצגת כמאוד תמימה.
אני מסכים שהפרק היה פחות טוב מהקודמים, אבל טרם נהרסה לי הסדרה.
זה לא שכפיר *לא* אנוכי בקשר עם ספיר. הוא אנוכי והיא מכילה כי היא זקוקה לו, היא בודדה בצורה איומה. אפילו בסצנת הסקס הוא אנוכי לגמרי (החשיבות היחידה של הסצנה, אני מניחה), ואחר כך כל הדיאלוג עוסק בו והיא מרגיעה אותו כמו ילד קטן ונותנת לו עצות, והיא לא מאמינה לרגע שהוא יישאר איתה כשיעבור בסיס. וגם אם כן, זה לא רלוונטי בשבילה- העולם של ספיר צר ומסתכם במחלקה 3 בפלוגת געש במחנה 80, כל מי שיוצא ממחלקה 3 הופך ללא קיים (סאלי). זה מה שהופך את ספיר לסמלת כל כך טובה ולויאלית וחיילת חובה מושלמת, היא חיה את הצבא במאה אחוז, וגם לאינטרסנטית איומה עם בני אדם. אבל גם כפיר אינטרסנט, בדיאלוג סיום שלהם הוא אפילו לא מסתכל עליה כשהיא מתחננת שיגיד שלפחות שהוא נשאר איתה, רק מניח עליה את הראש כדי להתנחם.
זה לא נראה לי מוגזם אלא אנושי ומובן מאוד
כל דמות פועלת בהתאם להשקפתה ולקידום האינטרסים שלה, בכלים שיש לה… זה ממש לא היה טלנובלי בעיניי. חוץ מזה קצת הגזמת עם "כולן" (ספוילר לפרק 4) נועה וערבה (למשל) לא עבדו על אף אחת ולא סחטו אף אחת.
מעניין איך שפרשת את היחסים בין ערבה לנועה.
אני חושבת שהם בדיוק הטרגדיה הצבאית: כמעט שום "מפקד" בן 19 לא אוחז בבגרות הרגשית שנדרשת כדי להיות אחראי על בני אדם, בטח לא 24/7 ובטוטאליות.
נועה, שחושבת שהיא עוזרת לערבה, למעשה לא רואה אותה (או את הפקודות שלה שנפגעות ממנה) בכלל, ובאקט השלכתי שוללת ממנה את הסיכוי היחיד שלה לחוויה צבאית שלא תמשיך לצלק אותה ולהשאיר בה חותם של כשלון.
אמא של ערבה אולי מסרסת, אבל בבירור מכירה אותה דואגת לה באמת. אבל בגיל 19 אין לך את הענווה הנדרשת לדעת מה הגבולות שלך, ומתי אסור לך להתיימר.
לנועה יש, בתור כלים ל"העצמה", מתודות, שקרים ומניפולציות מתנועת הנוער ומקורס קצינים של שלושה חודשים (שגם בו כנראה לא הצליחה במיוחד, אם הגיעה לחמ"ל). והקלות שבה ילדים בני 20 מאמללים אחד את השני כל הדרך למטה, היא בדיוק הסיפור הצה"לי.
עשוי נפלא, ושובר לב.
בול
(ל"ת)
מדויק
הסדרה קולטת את זה ומתארת את זה מצוין, הצבא בסדיר עבור הרבה מהחיילים הוא עולם שלם שמנוהל על ידי אנשים לא מספיק בוגרים, עם הבלחות של בני 25+ בתור המבוגרים האחראים.
נועה מינימליסטית כי היא מופנמת
היא טיפוס מאוד "בוקי", נצמדת לפקודות ומנסה לשדר שהיא תמיד בשליטה (והכול יהיה בסדר אם רק נעשה את מה שלימדו אותנו). קשה לה לעגל פינות או להחצין רגשות, אבל נראה לי שזה עוד יגיע מתישהו… לכן בינתיים המנעד שלה נראה מצומצמם, ולמעשה מדובר במחוות קטנות ומדויקות, ולראיה – הבנת את כל הרגשות שציינת בסוגריים.
אני מעדכן את התגובה שלי עם התקדמות הסדרה:
זו הדמות, לא המשחק 😉
המשחק של אלונה סער בהחלט טוב יותר בפרקים המתקדמים והיא מצליחה להעביר בצורה טובה את מה שהסצינה רוצה שהיא תעביר. הדמות פשוט לא.. לא. לא מתאימה לסיטואציה.
טוב, אבל על חוסר ההתאמה שלה לסיטואציה
יש הסכמה כמעט גורפת של כל הדמויות בסדרה
היה לי מפקד נועה
זה לא היה כיף גדול.
מפקדת קורס החובשים שלי הייתה בול נעה. נעה בעיני היא דמות מאוד מציאותית ואמינה, כמו כל שאר הסגל בסדרה. הצפייה בהרבה מסצינות נותנת תחושת חזקה שכבר פגשתי את הבחורות ההן מתישהו.
אולי זה המקום לשאול
מישהו הבין מה המודל הכלכלי של כאן 11? (אם יש כזה. אני מבין שהתשובה יכולה להיות 'מיסים' וזהו. אני רק תוהה אם יש משהו נוסף).
טהרן, שעת נעילה, מנאייכ, חזרות, קופה ראשית, המפקדת, ועוד ועוד.
אני יודע שלא כל פרויקט שלהם עולה כמו שעת נעילה, ושאותה ואת טהרן מכרו לחו"ל, אבל זה עדיין לא הגיוני לי.
גם שעת נעילה נמכר לHBOMax
ונראה לי שבגדול זה מסים.
תקציב ממשלתי + קצת חסויות
(ל"ת)
תקציב גדול ומובטח,
חוסר צורך להתחנף למי שמשלם את הכסף או לרייטינג, ומטרה מוצהרת להיות בית ליצירה איכותית. כלומר, BBC.
I beg to differ
כולם גומרים את ההלל על הסדרה, ובמידה מסוימת של צדק.
הסדרה מעולה מבחינת הדיוק בסיטואציות העלילתיות, בשפה ובדיאלוגים, באבחנה בין הגישות השונות שכל מפקדת מביאה אתה לתפקיד.
וגם המשחק בד"כ מעולה.
הבעיה היא שכל כולה מתמקדת בדבר אחד, וזה התפקוד של הגיבורות כמפקדות. הדמויות לכאורה עגולות, אבל במבט שני הן בעצם מאוד שטוחות, כי כל המאפיינים שלהן קשורים רק בתפקיד הצה"לי שלהן. יש את המפקדת המורעלת, יש את הקשוחה, יש את חסרת הביטחון, יש את השבוזה. ברור שהאפיון התפקודי הזה קשור גם לאופי של הדמות באופן כללי. אבל אנחנו לא רואים את זה. כי אפיון הדמויות נוגע רק בהיבט אחד של החיים שלהן (ואפילו של התפקוד שלהן כחיילות), וזה איך הן משיגות את מה שהן רוצות מול החיילות-פקודות שלהן. אין להם שאיפות וחיים מעבר לכך, אין להן חיים רומנטיים, אין להן משפחה, אין להן תוכניות לאחרי הצבא. אפילו מערכת היחסים בינן לבין עצמן לא קיימת – שוב, מעבר לאיך מבצעים את המטלה הבאה שקשורה לחיילות.
והסיפורים – אותו כנ"ל. איך מעבירים מסדר, מה עושים עם חיילת עם בעיות ת"ש, מה קורה כשגונבים לאחת החיילות משהו. איך מתמודדים עם חיילות בהלם בקו"ם.
התוצאה היא, אחרי פרק אחד או שניים שבו נסחפנו לעולם הצה"לי, שבאיזשהו שלב זה נהיה משעמם. נכון שאתה מזדהה עם הדמויות. אבל הסיטואציות חוזרות על עצמן, אין התפתחות בסיפורים, אין ממש מתח או הפתעה, וגם ההתפתחות לכאורה של הדמויות היא לא באמת התפתחות של דמות אלא התפתחות מקצועית שלה כמפקדת. זה קצת מעניין בהתחלה אבל באיזשהו שלב פשוט איבדתי עניין. זה הרגיש לי כאילו אני צופה בסרט הדרכה צה"לי של קורס מ"כיות, שבגלל תקלה גנטית צמח הרבה מעבר לממדים הטבעיים שלו.
אתמול ניסיתי לראות את הפרק הרביעי אבל לא שרדתי. מצד אחד יכולתי מאוד להזדהות עם מה שקורה, למשל, הקטע שבו צליל (נועה אסטנג'לוב) תקועה בין החיילת שלה מצד אחד למפקדים שלה מצד שני. מאוד מוכר לכל מי ששירת כמפקד. אבל כסיטואציה דרמטית זה לא היה מעניין. זה פשוט היה מייגע.
ומילה לגבי "אפס ביחסי אנוש" – הסרט היה חתרני במובן זה שהציג תמונה שונה של צה"ל וזה במידה רבה המפתח להצלחה שלו. הסדרה הזאת הפוכה, היא רק מאשררת את הערכים של צה"ל. יש כאן כאמור עשייה חכמה בדיאלוגים ובסיטואציות, אבל בסוף זה נראה בקלות כמו מוצר שמחלקת ההדרכה של צה"ל הייתה יכולה להתגאות בו.
ראשית, זה לא מדויק
מערכות יחסים ומשפחה בהחלט מוזכרים. הם אכן לא תופסים מקום גדול בסדרה כי היא מתמקדת בבסיס טירונות, ולפיכך מחלקה של חיילות בלבד בסיס סגור שבו חיים ונושמים צבא 24 שעות ביממה (ולא פעם גם 7 ימים בשבוע). זו גם תקופה דחוסה ולחוצה שבה אין הרבה חיים פרטיים מעבר לצבא, יש מסגרת קשיחה, מפקדת קשוחה והרבה אחריות די פתאומית. האינטנסיביות הזאת היא אבן שואבת שלא משאירה הרבה מעבר, לכן לא מפתיע שהבנות ממוקדות בענייני השעה. גם אני הייתי ככה בטירונות ולמעשה אפילו בהמשך השירות (הפקידותי) שלי לא ידעתי מה אני רוצה לעשות "כשאהיה גדולה".
מי שלא מתעניין ברופאים ומחלות לא יצפה בסדרת בית חולים, ומי שלא מתעניין בצה"ל לא יצפה בסדרה על טירונות בנות… הכול בסדר. אבל לטעון שזו סדרה שדובר צה"ל היה גאה בה לנוכח ההתנהלות של כמה וכמה מהדמויות… לא נראה לי.
את צודקת
לחיילות בתפקידים כאלה יש מעט זמן ואנרגיה להתעסק במשהו שהוא לא התפקיד שלהם. לכן השאלה אם בכלל היה נכון לבחור את הסיטואציה הזאת כבסיס לסדרה. יכול להיות שכאן הטעות הראשונה.
אבל גם בתוך הסיטואציה שנבחרה, היה אפשר להעמיק יותר את הסיפורים והדמויות. צריך יותר דמיון, יותר תנופה, יותר הפתעות. לקחת את הדמויות למקומות יותר קיצוניים, באמת להכריח אותן להשתנות. מאחר שזה לא נעשה, כל דמות נשארת בתוך הטייפ-קאסט שלה וכל הסיטואציות סובבות סביב אותו טייפ-קאסט. לכן אמרתי שזה טוב בתור סרט הדרכה, שמציג כל מיני סיטואציות ודרכי התמודדות. אבל לא מספיק חזק כדרמה.
אין כאן שום קשר ל"עניין בצה"ל"', והדוגמה שלך לגבי רופאים ומחלות מצוינת. אף אחד, אבל אף אחד לא מתעניין בבתי חולים רופאים ומחלות. חוץ מאשר רופאים. מדובר בנושאים שכולם רוצים רק לברוח מהם. סדרות על בתי חולים פופולאריות כ"כ בגלל שהן בונות סיפורים שהם גם מעניינים דרמטית וגם מעלים תמיד סוגיות מוסריות. ויש קשר די קלוש בין מה שקורה בבתי חולים באמת לבין מה שמראים לנו בסדרות. נאמנות למציאות היא לא באמת פרמטר חיוני בדרמה. השאלה היא איך את לוקחת את החומרים של המציאות ובונה מהם דרמה חזקה. ולכן גם העובדה ש"המפקדת" נאמנה מאוד לעולם של טירוניות ומפקדות היא נחמדה אבל היא לא מספיקה כשלעצמה להפוך את הסדרה למוצלחת. למרות המשחק, הדיאלוגים ומה שכבר כתבתי.
אתה כותב שצריך לקחת את הדמויות לקצה ולגרום להן להשתנות
עוד לפני שצפית בחצי סדרה, ועל כן הביקורת שלך תמוהה במיוחד. ואני לא מסכימה איתך שסדרות בי"ח הן רק כר לסיפורים דרמטיים. זה לא נכון לסדרה כמו "האוס" ואפילו לא בסדרה קומית כמו "סקרבס". אני לא רופאה (וגם לא קשורה למקצועות הבריאות) ואף על פי כן מתעניינת מאוד במחלות וברפואה. זה מרתק אותי. ויודע מה, נשים רגע בי"ח בצד וניקח עוד דוגמה קלאסית של סדרות בית משפט. כן, הן מייצרות דרמה ולא מחייבות הבנה במשפטים, אבל אני לא רואה סיבה שמישהו שסולד מהתחום ירצה לצפות דווקא בהן. אני, למשל, לא אוהבת סרטים וסדרות על מלחמה, מאפיה או בתי כלא. לא יכולה לומר שלא צפיתי בכאלה בחיי, אבל אין לי חיבה מיוחדת לתחומים האלה ולכן אני בד"כ נמנעת מהם.
באמת שחצי מהבעיות עם הצבא היו נפתרות אם בכלל הייתה אפשרות בבסיס סגור להיות יצור חי עם עוד תכונות חוץ מחיילת…. ועוד דרכים לשפוט את עצמי חוץ מאיך אני כחיילת…. (שאלה שהתשובה עליה נשארה במחלוקת עד היום. מישהו כבר ציין שלא רק החיילים הסדירים לא יודעים מי הם ומה הם רוצים, גם צה"ל לא יודע מיהו ומה הוא רוצה מהחיילים שלו? ושזה כבר לא מגניב בגיל 74?)
באמת שהשירות הצבאי היה פחות טראומטי לכל כך הרבה אנשים אם הוא סתם היה עבודה נחמדה שאפשר לפתח בה תחביבים ורצונות משל עצמך ולא צבא שתובע את ה-200% שלך כאילו זה הרכוש שלו מרגע שנולדת
ואם אני אשמע שדובר צה"ל היה סבבה עם המסרים של הסדרה, זה אומר שבאיזה משרד בקריה חבורה של חיילים וחיילות מתפקעת מצחוק על חשבון המפקדים שלהם ואני אשמח בשבילם
כדאי לזכור שבראש "פירמידת הצרכים" הצה"לית, נמצאים היחידות הלוחמות
והחיילים האלו צריכים לצאת לשטח ולהרוג אנשים אחרים, מה שקשה מאוד לעשות בלי האינדוקטרינציה הצבאית. נכון שמכילים את אותם הכללית על פקידות, חמליסטים ועל מכ"יות של טירונות כושר מוגבל זה יוצא מגוחך, אבל זאת כבר תוצאה של גיוס חובה שמגייס גם אנשים שהקונספט של צבא פשוט לא יושב עליהם, אז הם משרתים בתנאים שהם חיקוי של צבא.
תראי מה כתבתי בתגובה הקודמת
ואגב, אפס ביחסי אנוש הצליח לעשות את זה מצוין למרות שגם שם מדובר בצה"ל.
זה קצת מוזר…. כלומר, לא הייתה התקדמות מקצועית כי לא היה להן מקצוע, אבל באמת? מה אתה יודע על הדמות של דאנה איבגי חוץ מזה שהיא באה מקיבוץ, והדמות של נלי תגר באה מחיפה? שולה מוקשים זה לא תחביב חוץ-צבאי, זה תחביב שנכפה עליה בגלל הצבא. אין לשעת האם אחת הייתה דיכאונית לפני הצבא או בגללו, ואם השנייה הייתה פחות מצוקתית בסביבה שהייתה פחות… מצוקה.
אלה שתי יצירות שונות לגמרי, כמובן, אבל לא בגלל שהצבא לא נוכח לחלוטין בשתיהן ובולע את הגיבורות שלו (סרט בו המשפחות והרקע דומיננטיים הוא "קרוב לבית").
"אפס" זאת יצירה שמבטאת מצב נפשי יותר מאשר מציאות. זה מצב נפשי מסוים שאפשר להגיע אליו בשלבים מתקדמים ומדכאים בשירות, וזאת ההבנה שהצבא הוא כזה מטריקס אפל שנלכדת בו, שהכול יכול לקרות- התאבדות, כמעט אונס, רוחות רפאים, דיבוק, קרבות אקדחי סיכות, אפשר לגרוס את כל תיקי השלישות בשיזפון- ולאף אחד לא אכפת. עץ נפל ביער ואף אחד לא ראה, האם הוא נפל? זוהר מ"אפס ביחסי אנוש" עוברת שירות צבאי מזעזע והיא בדיכאון ואף אחד לא רואה, האם זה קרה בכלל?
"המפקדת" מציג את המערכת המציאותית שמובילה אל המצב הנפשי ש"אפס ביחסי אנוש" ממחישה (והפעם בתפקיד "משמעותי", כזה שמשלב גם פיקוד וגם תכונות נשיות של חינוך ומסירות).
צימר היא המקבילה של זוהר מ"אפס", היא המצב הנפשי אליו כולן תגענה בסוף (לא מן הנמנע שהיא ותיקה כמו ספיר או יותר, פשוט לא מונתה לסמלת), ואנחנו רואים את מה שקורה לאחרות כדי להבין איך נוצרת צימר, זאת שכבר כל כך שרוטה וצינית עד שהיא משתתפת בעליצות בהריסת נפשה של צליל כי מה כבר יקרה ולמי אכפת ועץ נפל ביער ואף אחד לא ראה.
זה קצת מוזר…. כלומר, לא הייתה התקדמות מקצועית כי לא היה להן מקצוע, אבל באמת? מה אתה יודע על הדמות של דאנה איבגי חוץ מזה שהיא באה מקיבוץ, והדמות של נלי תגר באה מחיפה? שולה מוקשים זה לא תחביב חוץ-צבאי, זה תחביב שנכפה עליה בגלל הצבא. אין לשעת האם אחת הייתה דיכאונית לפני הצבא או בגללו, ואם השנייה הייתה פחות מצוקתית בסביבה שהייתה פחות… מצוקה.
אלה שתי יצירות שונות לגמרי, כמובן, אבל לא בגלל שהצבא לא נוכח לחלוטין בשתיהן ובולע את הגיבורות שלו (סרט בו המשפחות והרקע דומיננטיים הוא "קרוב לבית").
"אפס" זאת יצירה שמבטאת מצב נפשי יותר מאשר מציאות. זה מצב נפשי מסוים שאפשר להגיע אליו בשלבים מתקדמים ומדכאים בשירות, וזאת ההבנה שהצבא הוא כזה מטריקס אפל שנלכדת בו, שהכול יכול לקרות- התאבדות, כמעט אונס, רוחות רפאים, דיבוק, קרבות אקדחי סיכות, אפשר לגרוס את כל תיקי השלישות בשיזפון- ולאף אחד לא אכפת. עץ נפל ביער ואף אחד לא ראה, האם הוא נפל? זוהר מ"אפס ביחסי אנוש" עוברת שירות צבאי מזעזע והיא בדיכאון ואף אחד לא רואה, האם זה קרה בכלל?
"המפקדת" מציג את המערכת המציאותית שמובילה אל המצב הנפשי ש"אפס ביחסי אנוש" ממחישה (והפעם בתפקיד "משמעותי", כזה שמשלב גם פיקוד וגם תכונות נשיות של חינוך ומסירות).
[/hiddentext]צימר היא המקבילה של זוהר מ"אפס", היא המצב הנפשי אליו כולן תגענה בסוף (לא מן הנמנע שהיא ותיקה כמו ספיר או יותר, פשוט לא מונתה לסמלת), ואנחנו רואים את מה שקורה לאחרות כדי להבין איך נוצרת צימר, זאת שכבר כל כך שרוטה וצינית עד שהיא משתתפת בעליצות בהריסת נפשה של צליל כי מה כבר יקרה ולמי אכפת ועץ נפל ביער ואף אחד לא ראה.
בצבא לא הייתי במחלקה שכל כולו נוער בעייתי
אבל הסיפור של המפקדת וחגית מופרך לא?
כלומר בפרק 4 עוד ניחא… אבל פרק 5… לקחו את זה קצת רחוק מדיי…
אגב, מיה לנדסמן פשוט נהדרת! משחקת מכ"ית בצורה מושלמת :)
ההשתלבות של אח של חגית בפלוגת המפקדה ריאליסטית להדהים. הסצנות הכי מצחיקות.
בנוגע לרעיון שעבריין צעיר נכנס לבסיס צה"ל ומתחזה לחייל- זאת אחת הדרכים שאמל"ח נגנב בצבא. גם בפריצות וגם על ידי שיתוף פעולה של עבריינים שצה"ל גייס כדת וכדין, וגם על ידי הסתננויות שכאלה. מקרים רבים מספור שפורסמו בתקשורת.
בנוגע למה שנראה כמו משיכה עזה של צליל לבחור- ראיתי קשר כזה נוצר במו עיניי בצבא.
כיף נורא לראות את פרק 5 מייד אחרי הרצאה בדיני נזיקין על מסייעים לעבירה, בה למדנו על שידול, ויצא למרצה הפרקליט הצבאי שבתוכו "שידול לדבר עבירה נורא נפוץ בצבא, באמת ממש שכיח. חיילים ותיקים, מפקדים."
בהחלט, צימר.
וגם צליל, מסייעת סתומה ונוגעת ללב שכמוך.
היי, האם כפתור ה"לסמן תגובת כספויילר" לא עובד לך?
כלומר, סתם תוהה אם זאת בחירה אומנתית או שיש באג באתר שצריך לתקן.
זה ללא ספק הסיפור הכי קיצוני בסדרה עד כה
האם הוא מופרך? אני מניח שאם הייתי קורא סיפור כזה כדיווח עיתונאי זה היה מוזר, אבל לא בלתי אמין. שמעתי מקרי התחזות מופרכים בהרבה (כולל כאלו שנמשכו שנים). המבחן של סדרה לרוב היא כמה היא מאזנת בין הקיצוני והמופרך לבין דברים יותר יום יומיים. ומהבחינה הזו הסידרה נתפסת אצלי עד כה כדי ריאליסטית (יותר מ"אפס ביחסי אנוש", שיותר משחק על קיצוניות וסוריאליזם, ואגב מתחיל בסיפור דומה).
כמובן שזאת אפשרות
אבל אם נועה ושמרית הלכו לאותו בית ספר, יהיה להן סביר להניח אותו קב"א. מסלול ישיר לקצונה וטירונות אית"ן הם די הפכים וזה אומר שכנראה שמרית הייתה נערה הרבה יותר בעייתית ממה שנראה.
הסיפור עם המכתב עשוי להתרחב
יוצרת הסדרה וסרטה הקצר 'מכתב אהבה למ'מ שלי', סרט גמר בלימודי הקולנוע שלה, זכה לביקורות נעימות בארץ ובעולם. כנראה גם מה שנתן את הבוסט לפיתוח הסדרה.
מסכים
אחרי צפייה ב"מכתב אהבה למ"מ שלי", נראה שזה הלב של הסדרה.
אגב, הוא אמור להיות עדיין זמין בVOD של ת"א
https://tportmarket.com/school/tisch-vod/
זה בהחלט נראה כמו פיתוח ל'מכתב אהבה למ"מ שלי'
זה ממש אותו סיפור, והשמות הם אותם שמות…
ילך מנקדים ככה: יֵלֵךְ.
אני מאוד אוהב את הסקירות שלך
תמשיכי.
את מאירה את הפרקים הבינוניים באור אחר, חי יותר. בתור מי שבאמת שירת בתנועת נוער בתוך צה"ל (חיל החינוך) מעניין אותי תמיד לראות עדויות מבפנים, מחיילים וחיילות ששירתו וחיו בבסיסים בצה"ל במהלך השירות. אני יודע שזה נשמע ממש אבסורד – אבל דווקא הסיפורים הקשים והמורכבים גורמים לי להצטער ולהתחרט קצת שלא היה לי שירות בבסיס אלא יומיות (ועוד יומיות בבתי ספר, רחמנא ליצלן).
בקיצור, הלוואי שתכתבי אחרי כל סקירה, יש לך קורא ופישלייק אחד מובטח.
אני גם ממש נהנית לקרוא.
לא הייתי בצבא, אלא בשירות לאומי (שגם אליו זרקו אותי בלי מספיק הכנה ונקלעתי לסיטואציות קשות, אז אני יכולה קצת להבין). אני לא חושבת שריאליזם זה ערך עליון אבל אני כן שופטת את הסבירות של האירועים בסדרה וחלק מאירועי הפרקים האחרונים לא מרגישים לי נכונים, אבל אני יודעת שזה לא מתבסס על ידע ממשי אלא על תחושות בטן. אני קצת תוהה האם אין לסדרה את האחריות "להיראות" ריאליסטית, גם אם זה אומר להיות יותר מרוסנת מהמציאות ההזויה. ובכלל, מי קהל היעד שבראש של היוצרות? אנשים שהיו בצבא כמו רוב המדינה, או גם כאלה שלא, כמוני וכמו אולי צופים בחו"ל יום אחד?
בעניין חו"ל, בפרק 7 ראינו בבסיס שלטים שכתובים באנגלית לצד העברית
ואומנם עברו אי אילו שנים משירותי הצבאי, אבל לא זכור לי ששילוט בסיסי כמו נשקייה או חדר האוכל הופיעו בשפות זרות…
את שלושת הפרקים הראשונים נורא אהבתי
פרקים 4 ו5 מדאיגים אותי מהכיוון שאולי הסדרה לוקחת. זה נתן לי ווייב של "תאג"ד". יותר מדי תככים ומזימות. מקווה שזה לא יימשך בפרקים הבאים.
גם לדעתי.
רק שאני לא בטוח שהיא בעצמה יודעת לתת שם לתחושות שלה.
אני תוהה האם הסיבה שהסדרה הזו פחות מדברת אליי בהשוואה לאפס ביחסי אנוש
היא שהשירות שלי היה יותר דומה לסרט – תחילת שנות האלפים, בסיס נידח בדרום, תפקיד משרדי מיותר, שולה מוקשים, ופחות לסדרה (לא הייתי מ"כית, ובטירונות שלי היו ערסיות ממוצעות ולא מאוד מפחידות).
איזה פרק נוראי בקטע טוב.
Right in feels מה שנקרא. במקרה שלי גם פוגע קרוב לבית בקטע שגורם לי לחשוד אם מישהו מיוצרי הסדרה עקב אחריי כדי לשים את הפרק הזה דווקא עכשיו. והשוט הזה של ערבה? אאוץ'. שקרן מי שאומר שלא היו לו רגעים כאלה בחיים.
אני חושב שהדיסוננס שסיפורי הפשע יוצרים אצלי
היא לא כי הם לא הגיוניים, אלא מכיוון שהם נראים מנותקים משאר הסיפור. ייתכן שעד סוף העונה הסיפורים ייסגרו ויתחברו אחד לשני, אבל כרגע המצב הוא שנראה שההתמקדות של הסדרה תוכננה להיות במפקדות ובהתמודדות שלהן עם צה"ל, וסיפורי הטירוניות הם פשוט מסיחי דעת (למשל, הסיפור של סבטה ובגד הים נשכח לחלוטין כי הוא היה רק טריגר לסיפור של שמרית).
חלש נורא
על הנייר יש פה המון פוטנציאל, אבל יש בסדרה הזאת מופרכות שלא בהכרח נובעת מהעלילה עצמה, אלא יותר מההרגשה הכללית שאני מקבל מהדיאלוגים והמשחק. לא זוכר מי זה היה שכתב לפני כמה שנים פה ביקורת על סרט ישראלי שהרגיש "מדובב" אבל יש פה תחושה דומה שהתסריטאים יודעים בערך איך אנשים אמורים לדבר אבל הדיאלוג פשוט נשמע מאולץ ולא טבעי. אני לא מומחה גדול בקולנוע וחוץ מהדיאלוגים קשה לי לשים בדיוק את האצבע על מה לא עובד כאן, אבל האווירה הכללית של הסדרה היא של הצגת בית ספר עם מעט מאוד אמינות.
שמרית בטח קראה את "13 סיבות" ושמעה סיפורים אמיתיים, בהם חייהם של אנשים שעמדו להתאבד ניצלו כי מישהו דיבר איתם והסיח את דעתם והיה איתם שעות עד שהם ירדו מהרעיון.
דבר שני, אמרו לי דברים הזויים בהרבה מאשר הזדהות כימנית קיצונית (היינו אוספים אותם בהתלהבות באחד הבסיסים, חצי של המפקדים שלנו וחצי של החניכים שלנו). זה לא קשה להגיע למצב הזה, אתה רק צריך לא להבין עד הסוף ש"קיצוני" זה משהו שלילי, ומנגד להבין שקוראים לדעות שאתה מצדד בהן בהתלהבות "ימניות קיצוניות", ואז להגדיר את עצמך במילים של הסביבה בלי להבין מה רע בזה. זה מעיד על בורות רבה וחוסר הבנת הקשרים תרבותיים מצד הטירוניות, ואיזשהו בידוד שהן גדלו בו בשכונות שלהן מהמיינסטרים במדינה, אבל בורות ואי הבנת הקשרים זאת גם הדרך לקבל נתונים נמוכים מאוד במיון הצה"לי. וגם להיות עולה חדש, עבריין וסתם אחת מדוכאת ולא מפוקסת כמו שמרית (שעכשיו גם מסופר לנו מה עברה בתיכון שהוביל לכך) שרק עשתה אנטר אנטר בצו הראשון.
את הטענה על מדןבב זכור לי שאמרו
כל מי מפחס מהזאב הרע. לי זה לא הפריע בסרט ובסדרה דווקא ממש לא מרגיש לי מדובב אלא שפה די עכשווית לחיילים בצהל )ואני חייל לקראת שחרור )
פרק 6 - הפרק שהכי הזכיר לי את חוויית הצבא שלי
לעשות תחרויות מטומטמות בערב גיבוש יחידתי בשביל לזכות בפרס הנחשק – טוסטר, דבר בסיסי שיש בכל בית אבל בצבא הוא מוצר נדיר שיכול לשדרג בטירוף את התפריט הצה"לי המבאס. פשוט… בול. בול הדברים שמטרידים חיילים בשלב הזה של החיים, שאחרי השחרור נראים לנו כל כך מטומטמים וחסרי חשיבות. בכלל, הפרק הזה הצליח ללכוד בעיניי איך כשאת חיילת כל דבר שאינו קשור לצה"ל פשוט לא מעניין אותך ולא רלוונטי לחיים שלך. בעיקר בבסיס סגור, שהוא למעשה הבית בשנתיים-שלוש האלה. זה פשוט דבר שמשתלט עליך לחלוטין ואין מקום לדברים אחרים. מושלם.
הקרנה פלוגתית
למי שמעוניין, סינמטק הרצליה מקרינים את שני פרקי הסיום ביום שלישי הקרוב + שיחה עם הקאסט והיוצרים.
פרק הזוי
בהתחלה דאגתי שהסדרה קצת מתפזרת מדי בין דמויות וסיפורים, ואין לה התקדמות ברורה. עכשיו, אחרי פרק 7, כבר ברור שזה לא סתם היה נדמה. הסיפור הזה לא ממש נועד להתקדם. נראה כאילו מה שהיוצרות רצו היה להביא קולאז' של רגעים שלא תמיד קשורים זה לזה. אין נרטיב ברור. יש הצצות לבסיס ברגעים שונים. זה יכול להסביר גם למה דמויות מתנהגות לפעמים באופן כל-כך לא מתאים לעצמן.
והכתיבה מאוד לא אחידה ברמה. לפעמים היא נשמעת אמינה, אבל לפעמים ממש לא. בפרק הזה זה היה ממש מופגן.
אותי באופן אישי – זה מאכזב. בהתחלה זה נראה כל-כך טוב יותר.
פרק שבבירור נכתב בהשראת Fly מ"שובר שורות".
(ל"ת)
כן, רק שב"זבוב" הדמויות הם שתי הדמויות הראשיות בסדרה
ולא כאלה ששמענו מהם רק מילה עכשיו עד עכשיו ואין להן קשר או השפעה כלשהי על העלילה או הדמויות הראשיות.
וגם The Fly הוא פרק מאוד מינימליסטי ואינטנסיבי
ולא דומה באופי לפרק הזה. יש המון סדרות שעושות דברים דומים (בעונה הראשונה של Mythic Quest היה פרק אפילו יותר "תלוש", אבל גם הרבה יותר מוצלח מהסוג הזה, כנ"ל באטלנטה או פרקי הילדות של "לואי").
לא הראו טמפון משומש כמו שהראו תקיפה מינית לפרטי פרטים בטלוויזיה…
תקיפה מינית שאולי יהיה קשה להוכיח בבית המשפט, אבל עונה להגדרה היבשה של עשיית מעשה או גרימה לאדם אחר לעשות מעשה בעצמו לשם סיפוק מיני.
אני מקווה שרוב הצופים הזדעזעו ממעשה האלימות של שתי החיילות בחיילת השלישית מאשר מטמפון ספוג דם, אחרת יש לנו עוד דרך ארוכה לעשות…
אני מעולם לא הייתי מעזה להראות אלימות ככה, אבל כנראה עטרה פריש זועמת על הצבא הרבה יותר ממני.
לפחות עכשיו אני יכולה להגיד לכולם: כזה היה השירות הצבאי שלי בחציו האחרון! היו אנשים מקסימים והיו אנשים אמיצים וחזקים באופן מיוחד
שממש חירפו נפשם בשבילי, אבל בלילות חלקתי חדר עם כאלה בדיוק כמו שהיו במגדל השמירה, ואני חושבת שהייתי עדת ראייה או שמיעה של רוב סוגי הפשיעה המינית שמוגדרים בחוק.
נו, מה שלא הורג מחשל…
תקיפה מינית, הדרכה היגיינית, פעולה מצילת חיים, פוטיטו פוטאטו.
(ל"ת)
חד משמעית
קשה לי להבין איך אפשר לראות בהדרכה היגיינית בסיסית (ובמקרה הזה אפילו מצילת חיים בפוטנציה) תקיפה מינית. היה כאן נסיון כנה לעזור לחיילת במצוקה, והמניע לא הצטייר כניצול מיני (הייתה אמנם האשמה ראשונית כזו, אבל בסופו של דבר החיילת המאשימה השתתפה בהדרכה מתוך הבנה שזה אכן נחוץ).
באופן אישי, כבר בפרשנות לפרק הקודם לא הסכמתי לקריאה של נועה כטורפת מינית שנלהבת לשמוע כמה קל לנצל את שמרית. זה פשוט לא מתחבר לי לשום דבר שראינו מהדמות, כולל באותו פרק. אז מבחינתי יש פה איזשהו המשך לקריאה של תוקפנות מינית שבעיני לא מתיישבת עם מה שהוצג בפרקים. כמובן שלגיטימי לפרש דברים בצורה אידיוסינקרטית, אבל נראה לי לגיטימי גם לומר אם הפרשנות הזו לא מתחברת אצלי.
מה גם שזה נעשה מחות לטווח הראייה של הצופים ושל הדמויות עצמן.
(ל"ת)
הפרק הזה התנדנד, אבל קו העלילה של מגדל השמירה היה מדהים
(ל"ת)
קווי העלילה של הפרק הזה היו מאד טובים
אבל מה הקשר שלהם לנושא הסדרה? הפרק הזה לא היה בסוף עונה 3 כמו הזבוב, הוא היה 10% מכלל העונה הראשונה של הסדרה. אם יוצאים כל כך חזק מהעלילה המרכזית של הסדרה, מה המטרה? מה זה אומר על הסדרה כולה?
לפחות יש רק עוד שבועיים לגלות.
כאילו שלא היו בסדרות אחרות פרקים שעסקו בדמויות משנה.
פיין בארנס מישהו?
וכן אני יודע שטוני הופיע גם בפרק הזה.
אם חריגה מהנורמה, אז לשם
למפקדת מכותרת הסדרה יש חיילות והחיילות האלה הן הסיבה שלשמה נתכנסנו בדיוק כמו המפקדות שלה. החריגה הזאת לא נעשתה בהכרח על הצד אלגנטי ביותר, אבל בסיפור על מפקדות חשוב לי לשמוע גם על החיילות שלהן. אולי היה יותר נכון לראות פרק שמתמקד רק בטירוניות, אבל מנק' המבט של שמרית, חגו ועוד כמה בנות (הייתי רוצה קו עלילה שלם ששייך לחיילת ששואלת "מה בנות מלחמה לא הבנתי" בסוף הפרק הראשון! ועוד אחד לריקי!); אבל הכיוון עצמו מוצדק והוגן.
באמת? בעיניי זה היה מיותר לחלוטין
לא נגעלתי, אבל באמת שלא הבנתי לשם מה זה נחוץ (מלבד פרובוקציה בשנקל).
ואוו
אין מילים. אם את צודקת לגבי 1 זה פשוט כל כך מעולה שאני מתקשה לעכל. ובלי קשר, תרשי לי להצטרף למשבחים על הניתוחים שלך לסדרה, לקרוא אותם זה לפעמים טוב יותר מלראות את הסדרה עצמה.
אני מקווה.
הניתוח שלך הוא קרן אור באפילה, שאולי יש תכנון מאחורי העונה הזאת, והיא לא רק רצף של אמירות לגבי האבסורד שבצה"ל. אני מקווה שבפרק 10 הכל יתחבר ביחד, כמו פשטידה שרק אחרי שהיא יוצאת מהתנור אפשר להעריך אותה.
בינתיים אני שומע הרבה את הפרומואים של הסדרה שכאן מפמפמים, וחושב לעצמי "איך רואים שכל המחמאות נכתבו בעקבות פרק-שניים".
חוץ מלכתוב את זה באותיות קידוש לבנה
סוף הפרק הראה שזה בדיוק מה שזה
זה נראה לי ברור לכולם
(ל"ת)
כך חשבתי גם אני, אבל כמה מהמגיבים כתבו כאן תאוריה אחרת
(ל"ת)
פרק 7
מצד אחד יש משהו נחמד בדברים המוזרים שקורים לאנשים בשמירות ארוכות בבסיס (בפרט בשמירה הראשונה; אצלי בטירונות זו הייתה התאפקות ארוכה ומייסרת כי לא הלכתי לשירותים לפני והייתי פעורה מכדי לעשות משהו בנושא תוך כדי…) ומצד שני, זה היה תלוש מדי מהעלילה עד כה וקצת משעמם.
פרק 7 מדהים!!!!!
וואו !! סוף כל סוף פרק שעובק בצד של הטירוניות… הצד האפולי והמוזר שילדה בת 18 שרק התגייסה מקבלת נשק אחרי שבוע ויוצאת לשמור על בסיס צבאי… בתור חיילת בטירונות פגשתי דמויות קיצוניות ביותר בשמירות והפחד והאימה שהיה תוך כדי השמירה עדיין בראש שלי 15 שנה אחרי …
הקו של הדמויות של ורוניקה ושירה היה מדוייק !!!!!! מרגש, מצחיק, מפתיע, מסקרן והליין של שתיהן בתוספת הדמות של חלי החזיק את כל העלילה של הפרק וגנב את ההצגה….
עכשיו נראה מה יהיה בהמשך… רק עוד 2 פרקים לגלות…
רק לי הרגיש שהם מנסים לעשות פרק אימה?
מרגיש כמו פרק הלאווין מוזר ביותר…
ההחלטה לעשות פרק פילר על שמירות
בסדרה שעוסקת בפילר הגדול מכולם – טירונות כלל צה"לית, שהשמירות בתוכה הן וואחד פילר, היא לא פחות מגאונית.
רק אחרי פרסום הביקורת
מכרה שלחה לי את הידיעה הזו מפברואר על גניבת מידע מבסיס צה"ל באמצעות רחפן, אז יכולות הסיספונד שלי חזרו.
לא כל כך קשה לי לסספנד
חדירה של רחפן לבסיס צה״ל, כמו שקשה לי לסספנד את האיתור המיידי והקליל של בדיוק האדם שהוא חיפש (ועוד מבעד לחלון בחדר סגור, מתוך הרבה מאוד חדרים בבסיס).
מישהו הצליח להזמין כרטיסים באתר הסינמטק ?
(ל"ת)
בדקתי וגם אצלי לא עובד
כבר באירוע האחרון של עין הדג לא עבד לי דף הזמנת הכרטיסים אצלם.
חבל שהם מפסידים לקוחות על כשלים טכניים.
נתפסו כל המקומות כבר הבוקר או אתמול
(ל"ת)
אני לא יודעת מה הייתה הבעיה של ניר
ואולי אצלו זה באמת היה בגלל שנגמרו המקומות.
לי אף לינק לרכישת כרטיסים באתר הסינמטק לא נפתח בכלל, לא רק להקרנה הספציפית הזו.
פחות קריטי עבורי, אבל מניחה שאני לא היחידה.
אגב, מי (שכמוני) לא יוכלו להגיע להקרנה
לא נצטרך להמתין עד שבוע הבא לסיום: פרקים 9-10 (האחרונים לעונה) ישודרו יחדיו ביום חמישי הקרוב.
שתי מחשבות מהירות:
– אם את הפרק הקודם השוויתי (ואני לא היחיד) ל-Fly, אז הרי שהפרק הנוכחי מאוד הזכיר לי את Crawl Space, שכולל את הסצינה האהובה עליי ב"שובר שורות", הסצינה שבה וולטר מאבד את זה סופית ובאמת הופך להייזנברג. וכך גם נועה נו מור מיסטר נייס גירל. ובכלל, פרק שכולו מתבסס על תחושת לחץ, מועקה ואינטנסיביות שבהחלט הזכירה לי את הרגעים הבאמת מחורבנים האלה בצבא (ובחיים בכלל) שפתאום נופלת עליך עוד משימה ועוד משימה ועוד משימה.
– הסצינה הכי אלימה אמוציונלית בתולדות הטלוויזיה הישראלית.
לא בטוח למה אתה מתכוון ב"אלימה אמוציונלית"
אבל בהנחה שאתה מדבר על הסצינה של נועה ומחלקה 1, אז מבחינת מחנק בגרון, כמעט בכל פרק של "על הספקטרום" יש סצינה שמנצחת את הסצינה הזו
פרק נהדר ודמות ראשית שנהיה קשה לאהוב
פרק 8 הוא אכן משובח, עולה ברמתו (לדעתי) על כל אלה שקדמו לו. הוא מביא אל הקצה רבות מהדמויות (אלה, שמרית, ערבה, המ"פ, צליל, חגו, ובמידה פחותה גם ספיר), מכריח אותן להתעמת עם הפחדים והקשיים, ומאפשר לנו להביט סופסוף עמוק פנימה לתוכן, בשעה שהן מגיעות לנקודת הקיצון שלהן.
והתוצאה, אפעס, היא בעייתית. עכשיו, כשאפשר לראות מי באמת עומדת מולנו, לא בטוח שזו מישהי שאני בצד שלה.
כי הפרק הזה (העשוי מצוין) ממחיש שנועה היא דמות חסרת אמפתיה אמיתית כלפי אחרים או אינטליגנציה רגשית בסיסית, עד כדי כך שאפשר לראות בה רמזים לדפוסים שמפלרטטים עם אוטיזם. זה לא שהיא אדם רע, כמו שהיא ילדה חסרת יכולת בסיסית לקרוא מצבים חברתיים, חסרת אמפתיה, נטולת כל פרספקטיבה על עצמה ועל אחרים, ובגדול מרוכזת לגמרי בעצמה ובסט האמונות הצבאי-טכני שהיא נאחזת בו באובססיביות, כאילו אין כלום מלבדו. איכשהו, ניקיון בסיס (ושיהיה בדרך הנכונה!) נמצא אצלה בראש פירמידת המודעות, בעוד שדברים פעוטים כמו חיי האח של חגו, ההתפרקות של צליל או התחושות הלא-פתורות מול שמרית הן עניין שאין לה שום כלים רגשיים להתמודד איתם, ונדחקים בהכרח הצידה. היא נראית נכה רגשית, אבל בקיצוניות.
והשאלה היא, למה שאני אזדהה עם גיבורה כזו, שמביעה אפס אכפתיות כלפי סביבתה, ורק עסוקה בביצוע סט הכללים הנכון? אחרי שמונה פרקים, שהחלו בהבנה גדולה כלפיה ובתמיכה בה (בכל זאת, גיבורת הסדרה), אחרי הפרק הזה פחתה משמעותית הנכונות שלי לגלות אמפתיה כלפיה ולהיות סבלן לפגמים שלה. בטח לא כשזה בא על-חשבון דמות נפלאה כמו שמרית, שאני כמעט מאוהב בה בשלב הזה. למה שאישה כל-כך אגוצנטרית ועיוורת תזכה לתמיכה שלי? מה היא עשתה לזכות בזה? אילו תכונות חיוביות או גואלות יש בה? אני באמת כבר לא מזהה.
עם כל הכבוד לחרא שנועה אוכלת, חלק ניכר ממנו נובע ממנה-עצמה, והיא פוגעת לא פחות משהיא נפגעת. למעשה, היא פוגעת יותר.
הפרק עצמו – נהדר (באמת שאני לא זוכר פרק בסדרה שאפילו התקרב לרמה הזו). אבל הגיבורה – הרבה פחות. נהיה קשה לאהוב אותך, נועה.
אני לא יודע אם זה נכון לזרוק אוטיזם כאן
לי זה נראה הרבה יותר כאילו הצבא מספק לנועה באופן מעט אבסורדי (אבל לפחות עבורי, מאוד מעודד הזדהות) סוג של אסקפיזם. הרבה יותר קל להתמודד עם מסדר מב"ס מאשר עם רגשות פנימיים ויחסים עם מישהו קרוב. לא יודע, מקווה שהסברתי את עצמי טוב מספיק, אם לא אנסה שוב אחר כך כשיהיה לי יותר זמן
המטרה העיקרית בפרק
היא לא בהכרח הזדהות עם נועה כפי שהוא מסביר על דמות המפקדת מכמה ההיבטים:
1. מפקד צריך רגש- בפרק הראשון נועה מדגישה את ה"כשל" של המ"מ הקודמת- הקפצה בלילה הראשון של הטירונות. בפרק האחרון, נועה מתחילה בהתנהגות ה"טיפוסית" האופיינית לה, אך סיום הפרק מספק לה סטירת לחי שכל מטרתה לעורר אותה מהחלום הרטוב שכל צה"ל מלא בכשלים שמאוד קל לפתור אותם (כמו להוציא בזנ"ט מהאדמה או לעשות תדריך הגנ"ש) למרות שבפועל מפקד חייב להתאים את עצמו לתנאים הניתנים לו, לקרוא את הסיטואציה ואת הפקודים שלו ולהיות הרבה יותר יצירתי מאשר ביי דה בוק. תפקיד המ"מ דורש המון רגש, מה שלנועה כמעט ואין.
2. מפקד צריך לדעת לשים גבול ולא להיות החבר הכי טוב- בפעם השניה שצליל מבקשת מנועה אישור לשחרר את חגית, נועה אומרת לה שאולי כדאי שהיא תלמד להציב גבול לחיילות שלה. אחד הרגעים הכי מדהימים בעיני בפרק זה הרגע שבו חגית מתחילה להסביר לנועה למה צריך להמשיך להסתיר את אח שלה כשלאט לאט הטון שלה משתנה (כנראה כתגובה לחוסר התגובה של נועה) מכמעט מתחנן לכמעט מאיים. צעקת ה"די!!" של נועה בתכלס עיקרה להשתיק את כל היום המתיש הזה אך מבחינתי זאת הייתה הצבת הגבול שצליל לא הצליחה לשים.
3. מפקד לא יכול לפקד לבד- לא משנה כמה אתה אדם פעלתני, כריזמטי, מסודר ומדהים- אין סיכוי שתצליח להתמודד לגמרי לבד עם ריבוי משימות ותקלות.
מבחינתי כל הפרק הדגיש את החסרונות והיתרונות שיש לנועה כמפקדת ובו זמנית להראות שהחסרונות שלה הם היתרונות של המפקדות שאיתה והפוך- מצד אחד היא לא רגישה (לעומת הסמלת שלה ספיר שפועלת יותר מתוך רגש), ומצד שני החוזקה של נועה היא ברגעים בהם צריך להיות ה"רעה" ולהציב פקודות וגבולות שלא מצטיירים יפה או מתאימים לכולם (חיסרון ענק של צליל שלא לדבר על ערבה).
אז אתה לא חייב להזדהות עם הדמות כפי שהיא מלמדת אותך להיות סלחן כלפיה.
ספוילרים לפרקים 1-8 ולסודות הפיקוד הצה"לי, בעיקר על אוכלוסיות מיוחדות:
לעולם אל תנסה לתקן את המצב ביומיים האחרונים לקורס/ טירונות שאורכים שבוע עד שבועיים. אם הלך רע והיה בלגן והמפקד שלך כל הזמן צעק עליך, ביומיים האחרונים זה כבר לא משנה. אתה יכול לגרום רק יותר נזק, כי החיילים *יודעים* שהמסגרת נגמרת, והם הולכים לדרכם, ואם אתה משנה להם שגרה שכבר התרגלו אליה אתה רק תוציא מהם את הצדדים הרעים ביותר.
אתה לא תצליח לשפר כלום ביומיים, כי אתה במציאות ולא בסרט הוליוודי, ולעומת זאת יהיו לך עוד המון המון מחזורים קצרים כאלה להשתפר בהם.
אתה, המפקד, לעומת זאת, צריך לאזור כוחות ליום האחרון של המסגרת. היום שידרוש ממך את הכי הרבה בירוקרטיה, טובות ועזרה ממחלקות וצוותים אחרים, סדר וארגון מצד החניכים שלך, הדפסת תעודות (אתם יודעים למה פקודות נכתבות בדם? כי האפסנאות לא נותנת את הדיו בצבע, וגם את השחור) והחתמה של יותר מדי בכירים שאין להם זמן אלייך.
תוך כדי כל הארגון הזה, שאליו תצטרך גם המון עזרה מהצוות שלך, אתה צריך שהאס"ק לא יגרום לחניכים שלך לעשות משהו שהוא לא להיות עליזים מאוד מאוד. לריב איתם זה רעיון ממש ממש גרוע, ובעיקר אם הם גם ככה אוכלוסייה בעייתית וחסרת עכבות, שמה שמצחיק אותה הרבה פחות מצחיק אותך, אבל זה בעיקר *מיותר*.
אל תשחת את זמנך על משמעת של אנשים שעוד רגע לא תראה בחיים.
הפרק צולם כולו באופן מוחלט מעיניה של נועה, כולל הפרש הגבהים בינה ובין יוגב (אפילו יוגב הרופס מאיים עליה), ולכן הוא שומר את הצופה בהזדהות מוחלטת כלפיה. גם כשהיא מסתכסכת עם החניכות שלה מכל כיוון אפשרי ובהפתעה, 2 מ"כיות שלה התפרקו נפשית, 1 מ"כית כריזמטית וחדה איבדה את שבריר המוטיבציה שעוד היה לה, ול-1 סמלת חכמה מאוד נמאס לסבול ממנה בשקט למען המחלקה. הצופים עדיין מזדהים עם המעשים שלה, כשהם לא מזדהים הם מוצאים לעצמם צידוקים והסברים רציונליים, והם מרגישים שניצחה.
עצה פיקודית באופן כללי: תהיה עקבי. מה שלא תבחר לעשות, קשוח יותר או רך יותר, צועק או מדבר בשקט, תהיה עקבי והוגן ולעולם אל תתהפך על החיילים שלך. אם תתהפך, גם אם הם יפחדו לרגע כי אתה משוגע, הם ישנאו אותך והם ינקמו בך. הם ילכו לחפש מנהיגים בטוחים יותר.
עצה לחיים באופן כללי: הרעיון שאלימות ואגרסיביות פותרות הכול הוא מפתה מאוד, אבל הוא מטומטם.
כי זה צה"ל, וזה סדר העדיפויות שלו
(ל"ת)
איזה כר פורה למחקר פסיכולוגי תהיה הסדרה הזאת, ובעיקר תגובות הקהל אליה.
עזבו שאין ביקורת קשה כלפי נועה, חלק מאשימים את שמרית בכל מה שנועה עשתה… (ומה ספיר עשתה לה? וערבה?)
אבל אני כתבתי לפני שלושה פרקים בערך שזה אוריג'ין סטורי של קצינה מרושעת, לא של גיבורה, מה יש לשאול אותי. שום דבר טוב לא יקרה לנועה בפרקים הבאים.
לא הייתי אומר סלחנות
הרגע שאתה מדבר עליו הוא רגע שפל ואין על כך עוררין. השאלה היא האם אנחנו מנדים ועורפים ראשים לכל אדם שהגיע לשפל ועדה דברים נוראיים או שאנחנו מבינים שגם אם הגעת לשפל אפשר לעלות בחזרה.
מה זה לתת לבן אדם לעלות חזרה מהשפל, לתת לו טונות חיילים בידיים, מה, ברור. מכאן והתפקיד הבא שלה זה מ"פ.
הרשה לי לצטט את צימר: בדוק, גאוני.
ושמרית גם צריכה להתנצל ולחזור לנועה, נכון? והן ירכבו יחד אל השקיעה.
מה נועה צריכה לעשות כדי שלא יסלחו לה? להרוג חיילת? במו ידיה (לא בטעות, כמובן, כי טעויות זה נסלח)?
סבבה שהפרק בנוי באופן מוחלט להזדהות עם נועה, ושאלונה סער שחקנית אדירה, אבל זאת מניפולציה קולנועית. אפשר להשתמש גם בשיפוט המוסרי, ולא לראות את המציאות של הסדרה רק איך שנעים יותר לראות אותה. העובדות הרי סותרות לחלוטין את התחושות של נועה שכולם נגדה ערבה מעריצה אותה, שמרית מחזרת אחריה ומאוהבת בה, ספיר מנסה לעזור לה למרות יחס מחפיר לאורך כל הסדרה, היום אפילו צימר הייתה בעדה, יוגב ניסה לעזור לה להתחמק מצרות. אפילו הרס"ר לא כעס עליה בפתיחה והמב"סית שיבחה בסוף. מה היא ציפתה? ששמרית תפתח בנאומי אהבה לוהטים אחרי שהיא צעקה עליה, במערכת יחסים של שבוע בקושי? שערבה תפסיק להביך אותה ותהפוך לבן אדם אחר ממה שהיא הייתה תמיד? שיוגב ידווח למב"סית על צליל בלי לספר לה? או שהוא יסתיר את הסרטון וייקח על עצמו את הכול? שספיר… אין לי אפילו רעיון מה היא ציפתה מספיר. למה כולם אשמים בזה שנועה מרחמת על עצמה ויש לה רגשי נחיתות? ואיזה אדם שאינו מזוכיסט ירצה להיות חבר שלה?
אגב, גיבורה גדולה היא הייתה להריץ את סבטה, כשסבטה גיחכה על המשפט המונפץ "אני לא אתן לכן להשחית את צה"ל", אבל לא את קוראל. צירוף מקרים קל. וגם איזה מקרה שהיא השפילה את החיילת ששמרית תמיד מגנה עליה, כשהיא מראש כועסת על שמרית ורוצה תירוץ להעניש אותה. איך צירופי המקרים רודפים אחריה.
אין לי בעיה עם זה שהיא בשפל ואולי תתרומם בהמשך
מה שקשה לי להבין זה התמיכה והשבחים שהיא מקבלת *עכשיו* על התנהגותה בפרק *האחרון*, ואפילו האשמות כלפי שמרית. כולם עסוקים בלהלל או להבין. איפה הביקורת או הטענות כלפי נועה עצמה? הרי זה לא היה עובר כלפי דמות גברית.
נועה היא הפרוטגוניסטית.
כבר מהפרק הראשון היה ברור שגיבורה היא לא, אבל אחרי שבעה פרקים שבו היא לקחה צעד קדימה וצעד אחורה בלהיות דמות ראשית, בפרק השמיני היא סוף סוף הצדיקה את עצמה כדמות ראשית. ובגלל זה אנחנו תומכים, כי נועה, כדמות ראשית, מצאה סוף סוף את ההצדקה שלה.
זה שהיא עכשיו עוד פחות חביבה ממה שהיא הייתה קודם? נתעסק עם זה בסוף העונה.
אם "למצוא הצדקה" זה להתנהג בעיוורון, תוקפנות, כוחניות וחוסר מודעות עצמית
אז היא לגמרי מצאה את ההצדקה שלה. כל הכבוד.
וולטר ווייט וטוני סופרנו עשו דברים יותר גרועים מסלאט-שיימינג.
אנשים עדיין מתחפשים לוולט בפורים ומתים על טוני. נכון, רובנו מכירים קצינות חולות סג"מת יותר טוב משאנחנו מכירים ברוני סמים או מאפיונרים, ולכן האכזריות של נועה יותר מקרינג'ה ופחות מרוחקת עבורנו, אבל יש להמון צופים מסוגלות לראות ולהבין פרוטגוניסט/ית שעושה משהו ממש לא סבבה.
נכון, אך זו לא הנקודה
מה התכונות החיוביות או הגואלות של נועה שבגללה מהללים אותה על התנהגותה בפרק הזה? על מה היא זוכה לברכות? אני באמת לא רואה אותן. אני לא רואה את "ההצדקה" הזו שהיא מצאה או הכוח הפיקודי שכל-כך שמחים שהיא מצאה כאן.
אילו גבר היה מתנהג כך, איש לא היה מברך אותו. היו קוטלים אותו. בצדק.
מה שגואל את נועה בפרק הזה
הוא שהיא סוף סוף משתלבת במערכת. בניגוד לערבה שברור שהמערכת היא לא מה שמתאים לה, את נועה אנחנו רואים דרך העיניים שלה, ודרך העיניים שלה ההשתלבות במערכת הפיקוד הצה"לית היא המטרה.
אתה כל הזמן
חוזר למנטרה הזו של ״אם גבר היה מתנהג ככה״ וקובע חד משמעית שאיש לא היה מברך אותו והיו קוטלים אותו. אני לא מבינה מאיפה הוודאות הזו, ויותר מזה – מה זה משנה. אנחנו מתעסקים פה בדמות ספציפית בסיפור ספציפי, והדמות הזו היא אשה. מה זה משנה איך היינו מגיבים בתיאוריה לדמות אחרת?
חוץ מזה, כמו שכבר נתנו פה דוגמאות – לא חסרים פרוטגוניסטים גברים שהתנהגו בצורה נוראית ועשו מעשים בזויים בסדרות אחרות. כנראה שהצופים מסוגלים להכיל מורכבות כזו ועדיין להיות בעדם במידה כזו או אחרת.
אני רואה פה הסכמה די רחבה שנועה התנהגה מאוד לא לעניין בפרק הזה. היא עדיין דמות שליווינו כבר שמונה פרקים ויש לנו עניין לראות איך הסיפור שלה יתפתח. יש תחושה שהפרק הזה הוא נקודת המשבר והשפל הכי נמוך שלה. השאלה עכשיו אם ואיך היא תצא מזה. לגיטימי לחשוב שהיא התנהגה באופן נוראי ועדיין לרצות לראות לאן הסיפור שלה ממשיך, ואפילו לקוות לאיזשהי גאולה עבורה.
סדרות טובות מציגות גיבורים מורכבים, עם קונפליקטים וחסרונות וקשיים. הפרק הזה הפך את נועה מבחינתי לדמות יותר מעניינת, גם אם כזו שיותר קשה לאהוב. וזה העניין – אני לא חייבת לאהוב אותה, אבל אם היא לא מעניינת אותי, אין לי מה לצפות בסדרה. בגלל זה, בשורה התחתונה זה פרק שעשה לדמות שלה רק טוב מבחינתי.
באופן אישי, אני סבור שנועה מקבלת הנחה ביחס למעשיה, הרבה יותר מדמויות שליליות כמו טוני סופראנו
כי טוני סופראנו, ברור לכולם שהוא דמות שלילית. הוא דמות שלילית ואפלה מלכתחילה. אנו לומדים להכיר אותו על-יסוד ההבנה הזו. ברור לנו שאנו צופים באיש "רע". לעומת זאת, נועה מתחילה מהכיוון ההפוך. הנחת המוצא של הסדרה איננה שנועה היא אנטי גיבור רע או שלילי.
אני בכנות חושב, באמת ובתמים, על בסיס הניסיון שלי כאן באתר, שדמות אחרת שיש לה כוח כזה, שהייתה משתמשת בו כדי לעשות "סלאט שיימינג" מהסוג הזה, הייתה נתקלת כאן בביקורת, ופחות הזדהות ותמיכה.
וכשאני אומר ביקורת, אני מתכוון לביקורת אמיתית. כזו שמכירה בכך שנועה התנהגה בבריונות וששמרית היא קורבן, ואשכרה מתעכבת על זה ומבקרת את זה.
כמובן, זו רק דעתי, וכנראה שאחרים חשים אחרת ממני. אני פשוט מופתע לראות זאת. בטח באתר שהועלו בו האשמות בתקיפה מינית כלפי שתי חיילות שהדריכו חיילת אחרת איך להוציא טמפון, ואני לא נכנס לתגובות הזועמות במקרים אחרים, למשל ההצגה של מכור למין ב"חזרות", שהוצגה לדעת חלק ממגיבים באופן מרוכך ומעורר הזדהות מדי.
יש מגיבים שסבורים שההתפתחות של נועה בפרק הזה חיובית. שהיא למדה איך להיות מפקדת. אני חושב שראינו כאן בעיקר התנהגות אטומה, חסרת אמפטיה, מרובעת, ובשלב מסוים אפילו בריונית.
ואני מופתע שאיש לא לוקח את הצד של הקורבן הברור כאן – שמרית.
כמובן, מותר לכל אחד לחשוב ולחוש מה שהוא רוצה. אני פשוט מופתע מהדעה הרווחת כאן, להתרשמותי, שאינה מתיישבת עם מה שהתרגלתי לראות פה.
בוא, היה פה בדיוק אדם אחד
שהאשים את החיילות בתקיפה מינית. נראה לי קצת מוזר להשתמש בזה כמשהו שמשקף גישה רווחת באתר. והאדם הזה, אם אני קוראת נכון, מסכים איתך לגביי נועה ואף רואה בה נבל (״קצינה מרושעת״) שיקבל את מה שמגיע לו עד סוף העונה.
זה קצת מרגיש כאילו אתה נוזף במשתמשי האתר שהם:
א. עושים ״הנחה״ לא הוגנת לנועה כי היא אשה
ב. לא עומדים באיזה רף מוסרי, כי הם עדיין רואים בנועה תכונות חיוביות, ולא נחלצים להגן על שמרית הקורבן
זה סבבה אם לדעתך נועה היא דמות נוראית, שלילית לגמרי ואין לך שום אמפתיה כלפיה. השיפוטיות שלך כלפיי מי שלא מסכים איתך, קצת פחות סבבה.
זו ממש לא שיפוטיות כלפי חברי האתר, וזה לא מה שאמרתי
מותר לחשוב שהדעה הרווחת כאן אינה מתיישבת עם הגישה שהובעה במקרים אחרים, מבלי שהדבר ייחשב נזיפה או שיפוטיות.
לא תקפתי איש. אפילו לא ברמז.
לא ברור לי למה את/ה תוקף/ת אותי. מותר לי לחשוב אחרת ולהביע זאת. למעשה, בדיוק לשם כך נועד האתר.
לא אמרתי שתקפת אף אחד
אמרתי שהרגשתי ממך שיפוטיות כלפיי מי שדעתו שונה. אם פירשתי לא נכון, מצטערת.
ייתכן,
ייתכן, ואני סתם זורקת פה הצעה כללית שאולי היא מופרכת, שחלק מהמגיבים שתהו לגבי אופן ההצגה של המכור למין בסדרה "חזרות" (ושאגב, היו מאוד במיעוט בדעה שלהם, ושהרוב המוחלט של המגיבים פה *לא* הסכימו איתם) בכלל לא צופים ב"המפקדת" ולכן הם לא יכולים להביע דעה לפה או לשם.
יכול מאוד להיות שההבדל הוא לא גברים מול נשים, ושלפי מה שהם יודעים על הסדרה ככל הנראה דעתם היתה דומה לדעתך, ומאחר וקשה להם בכלל עם הנחות המוצא של הסדרה הם לא צופים בה אלא סתם קוראים ספויילרים. אז אולי לא כדאי להניח לגבי מה ש"אנשים" היו אומרים.
אבל זו סתם מחשבה כללית שכזו…
אילו גבר היה מתנהג כך ומוצג כך
הוא היה נקרא "פרוטגוניסט".
הדיון כאן מלא בביקורות שליליות על מעשים (לא כולם אפילו רעים) ואמירות שעשו ואמרו דמויות נשיות, כולל נועה.
אפשר לטעון שיש סלחנות, אפשר לטעון שהיא לא מוצדקת, אפשר לטעון שהסדרה מכווינה אותנו לתמוך בנועה. לייחס את זה למגדר שלה? בחייך.
כן, אבל -
ההצגה של נועה כ"דמות הכי ישרה, מקיימת חוק, לא מעגלת פינות" היא הצגה *שלילית*. כבר על התחלת הסדרה – יש לה רכב עם מישהי שצריכה טיפול רפואי דחוף (כלומר, ברור שחופ"ל טיפל בסאלי, אבל חובש צבאי לא בדיוק מיומן בטיפול מונע עיוורון) – ובמה היא מתעסקת? בתדריך נהג ובקביעת מפקדת הנסיעה.
אפשר לטעון שבעולם האמיתי, ההתנהגות של נועה היא הרצויה ואילו צימר וכפיר הם אסון שממתין להתרחש. אבל בעולם של בסיס טירונות כלל צה"לי, ההתנהגות של נועה היא זאת שמפריעה ומעכבת. ובפרק הזה היא מצליחה להתנהג, לא כמו שהיא צריכה להתנהג, אלא כמו שמצופה ממנה להתנהג.
איך הגעת להשמצה כזאת של צימר?
מעולם לא ראינו סצנה בה היא מתעללת בחיילות.
משאירה אותן לשמור לבד? זאת בעיה מובנית בשמירות בצה"ל. היא נכנסה בחגית בפרק 3 בצדק, היא זיהתה אותה כמנהיגה השלילית (רק שהיא לא חוקרת משטרה ולא ידעה שלא חוקרים ראשון את המנהיג), והייתה היחידה שזיהתה. צימר לא מתעללת, היא סתם שחוקה ולא נחמדה וצינית. לא לעשות הקפצת הג"ס בלילה הראשון זה צעד חכם, עם כל הכבוד לנהלים של הבסיס, כי אחרי יום ראשון שבו מערערים את החיילות האלה במעבר לעולם חדש לגמרי, אפשר לתת להן ולמ"כיות לישון לילה שלם. משמעת לא בונים בצעקות, משמעת בונים בעקביות. ספיר צועקת בעקביות, צימר אדישה בעקביות.
האדם היחיד שצימר מציקה לו באופן אישי זה נועה, וגם עם זה היא מפסיקה אחרי כמה ימים כי אין לה כוח. וגם קצת כפיר. כי הם קצינים בעייתיים שהסתכסכו איתה.
היא לא פוגעת במי שתחתיה.
היא שולטת מעולה בחיילות שלה כי יש ביניהן מאזן אימה שאף אחד לא מפר: היא יכולה להציק להן ובוחרת שלא, כל עוד הן בוחרות לא להתפרע.
היא לא המפקדת הכי טובה בעולם, אבל היא כריזמטית ובעלת יכולת, אין בה שום סדיזם ומעולם לא ראינו אותה מתעללת. והיא יכולה. היא חכמה וחדה וגם המלחמה שלה בנועה הייתה מרוככת מאוד ובתחומי החוק.
הדבר הרע היחיד שעשתה היה לשדל את נועה לחתום לחגו, אני מניחה שמתוך רצון ללמד את צליל לקח (אם חגו פשוט תדפוק נפקדות) ומתוך אי הבנה לגבי רמת הפגיעות של צליל, כמה היציאה לקצונה היא חיים ומוות עבורה והיא חייבת שיאהבו אותה. אבל אין לדעת. בכל אופן, זה הדבר הרע היחיד שהיא עשתה.
להגיד שנועה היא צימר עם כוח?
לצימר יש טונות כוח. החיילות מצייתות לה, אין לה שום פחד מפני עימות, היא מסוגלת להתעמת גם עם כפיר ולצאת כשידה על העליונה, היא מכירה את הנהלים הצבאיים אבל לא כבולה אליהם, עם מספיק ניסיון כדי לקלוט את החיילות, ואין לה מה להפסיד כי אף אחד לא ידיח אותה מפיקוד.
ועדיין, היא לא פתחה ברומנים עם חיילות שלה ולא עם קצינות, לא השפילה ולא הענישה בכלל חיילות. היא אפילו לא נכנסה עד הסוף בקצינים שלה, למרות שהיא יכולה ויש לה סיבה.
נועה מאוד רחוקה מההגדרות האלה כרגע.
אני מהפלאפון אז זה קצת מורכב עבורי לצרף כרגע את סצינת ה"כח זה כח" של סרסיי ובייליש במשחקי הכס.
לא כתבתי מילה מכל מה שכתבת על צימר והפרשנות שלך היא היפותזה עצמית על מה שכתבתי. בדבר אחד צדקת: צימר היא ממורמרת, אדישה ולא איכפת לה ממה שקורה בבסיס. למי שלא חושב שיש ערך לצהל, לטירונות כלל צהלית, לפיקוד וכו (עטרה פריש חושבת כך, לפי ראיונות, וכנראה גם אתה) אז צימר היא דמות לכל הפחות נייטרלית או אולי אפילו טובה. מי שחושב שיש ערך כלשהו לנושאים האלו, מבין שאדישות זה "בנאליות של רוע". זה הכי גרוע בעולם. זה לקחת ימי מחלה ביום קליטה בבסיס (אפילו ספיר מתעצבנת על זה). צימר היא "זורקת זין" קלאסית ובשום עולם זה לא טוב.
גם ספיר נמצאת בבסיס הרבה מחזורי הדרכה אבל היא לא אדישה. וזו הסיבה שהיא סמלת, היא קשוחה, כריזמתית, אבל גם איכפת לה. לפחות ב0.1 יותר מצימר.
ועכשיו לעניין "טונות הכח של צימר" – כשקצינים נהיים אדישים למה שקורה זה מתחיל להיות מסוכן והפרק הזה הוא הוכחה ברורה. פוטנציאל הנזק של האדישות של צימר הוא נמוך משל נועה. שתיהן מפקדות, אבל נועה מפקדת על יותר אנשים, וכפי שפירטתי מעלה, יש לה כמות החלטות גורליות חשובות הרבה יותר. כך שבמבנה הצהלי, לעיתים לסמל יש יותר "מילה" מסגן ולרלשית מסגן אלוף. אבל כח זה כח. ולנועה יש את הסמכויות. ורואים את זה מעולה בסצינות עם ערבה, אגב.
בעולם של בסיס טירונות, התנהגות כמו של נועה היא מה שנקרא "צהובה". צהוב זה אולי מפריע ומעכב, אבל זה בטוח לא רע. (=טוני סופרנו).
בקיצור, גיבורה עם ערכים ("ממני תראו וכן תעשו", שתנו לי להמר שיקרה לסטיקר הזה משהו בסיום) סופגת הרבה והאווירה בפלוגה הגדישה לה את הסאה. היא הופכת להיות אנטי-גיבור. לא התפתחות כזו מפתיעה. ורק לרגע. כי בקרדיטים עדיין יש לה סבלנות לערבה.
אמלק (בעיקר לעצמי כי התגובה קשה מהפלאפון):
צימר – זורקת זין ושודרגה גם לבדדניקית, אחרי שספיר, החברה שלה, כבר.. לא חברה שלה.
נועה – צהובה, עוברת תהליך של שבירת ערכים וזריקת זין בעצמה.
ערבה היא דמות פנטזיה, סוג של עומאר מהסמויה. היא נועדה להאיר נקודות מסוימות בדמות של נועה, אבל אין ספק שחלק מהפעולות שלה הן לא מציאותיות בעליל
הפעולות שלה מתאימות לדמות, הדמות לא מתאימה לתפקיד
לא ברור איך מישהי כמוה רצתה להיות מ"כית, יצאה לקורס, סיימה אותו והוצבה לפקד על כיתה. יש הרבה שיבוצים הזויים בצה"ל, אבל פיקוד הוא לא מסלול אוטומטי וגם לא כזה שמקילים בו ראש.
אין לי מושג מאיפה בא האמון הזה במערכת הצהלית
אני ראיתי קצינים, לא מ"כים, שהיו מתחת לכל ביקורת.
חלקם קטנוניים להחריד, חלקם מנסים להסתחבק יותר מדי וגם נחבאים אל הכלים כמו ערבה.
כולם לא התאימו לפיקוד ועם זאת שרדו.
אולי במערך הקרבי יש משמעויות לדברים הללו אבל בעורפי ובפרט במגל, נראה לי שזה הרבה יותר שולי.
גם אני ראיתי קצינים גרועים, זו לא הנקודה
יש הבדל בין להיות קצין בתפקיד משרדי לבין תפקיד של מפקד בפועל, בשטח, כמו מפקד כיתה וכו', וטירונות, לצורך העניין, היא שירות בעל אופי "קרבי" מבחינת ההתנהלות.
אני כאמור לא הייתי בקרבי
אבל כן עברתי טירונות 02 תחת מערך המגל והסגל שם היה דפ"רים אחד אחד, בטח לא "חומר פיקודי"
ולמה בעצם הם אמורים להיות מפקדים דגולים ?
הסדרה טוענת מה שאני ורבים אחרים טוענים, אין שום דבר חיוני בטירונות הזו, בטח לא לנערות אית"ן.
אני עברתי טירונות כלל צה"לית רגילה לבנות
ואכן לא היה בה שום דבר חיוני מלבד הרעיון של צה"ל להכניס את כולן למשמעת ולהוויה הצה"לית. אנחנו היינו ילדות טובות, פעורות ובסה"כ די ממושמעות, אז לא היינו אתגר גדול. הסגל היה בסדר, בגדול די מזכיר את ספיר בסדרה – הרבה דיסטנס וכו'. אף מ"כית או מ"מית לא הייתה "מפקדת דגולה" אבל כולן היו מסוגלות לעמוד מול חיילות, זו הנקודה.
היינו באותו צבא?
כמו ש-nir אמר, לא חסרים מפקדים/ות שלא מתאימים לפקד בשיט.
הצבא זו מערכת גדולה
שעושה הרבה מאוד דברים, מלוחמי סיירת שעושים משימות חשאיות בעומק שטח אויב ועד מורות חיילות שבקושי נמצאות בבסיס. ברור שבין שני הקצוות האלה יש איזשהו שלד של שירות משותף לרוב המשרתים, אבל כן יש הבדל משמעותי בין שירות במקומות שונים.
לגבי מפקדים לא מתאימים – אני יודע בוודאות שאפילו ביחידות לוחמות יש בעיה עם מפקדים שלא מתאימים לפיקוד. איך שאני רואה את זה, ככל שהמסלול לפיקוד הוא מהיר וישיר יותר (בחיל התותחנים למשל אתה יכול להיות מפקד אחרי פחות משנה, ומפקדות מהסוג שאנחנו רואים בסדרה עושות מסלול מהיר בהרבה) כך גדלים הסיכויים שהגדרת מפקד לא מתאים.
מניסיוני האישי מפקדים לא מתאימים לא נשארים בתפקיד לאורך זמן, אבל אפילו ארבע חודשים זה מספיק זמן בשביל מפקד גרוע לעשות הרבה נזק אם הוא לא מוקף במפקדים מצויינים שיאזנו אותו.
זה לאו דווקא עניין המהירות והישירות
כמו שאלת ההקצאות וכוח האדם הדרוש, והמוטיבציה הכללית, והיכולת לסנן.
כלומר, גם בתותחינם, נניח, אם יש לך מחזור של כוח אדם מדהים – 80 חיילים שכולם גם רמבו וגם צ'רצ'יל וגם ג'יימס בונד, רק 20 ומשהו (גג גג גג) מהם הולכים לפיקוד. ורוב הרמבו-ים האלה, כשיסיימו, יגלו שאין הקצאות לפיקוד פרונטלי על חיילים בטירונות או בגדודים וימצאו את עצמם בבסיס אימונים מתדרכים מילואימניקים שמסתכלים עליהם או כ"יאללה יאללה" או כ"תקשיב, שכחתי כל דבר שאפשר לשכוח כולל איך לשים נעליים עזור לי" (או דברים באמצע).
יש עוד גורמים שמביאים לכך שחיילים לא מתאימים עולים בתפקידי פיקוד (כולל קצינים, כמו שנאמר) כמו למשל התנהגות מושלמת ליד מפקדים ונאלחת ליד פקודים/אנשים בדרג שלך, ועוד כמה גורמים אבל בגדול לשאלה "איך יכול להיות שמישהי כזאת נהייתה מפקדת" (לא ראיתי את הסדרה, פשוט כשאלה כללית), התשובה היא: היה צריך מפקדות, מישהי חשבה שאולי היא תצליח להתגבר על החסרונות שלה ודחפה אותה, היא הסכימה, היא לא הצליחה להתגבר על החסרונות שלה, ועכשיו כולנו בבעיה.
מה שאני שומע, "המפקדת" כן לוקח את המקרים הנ"ל לקיצון, אבל יש בהם בסיס כלשהו של אמת.
בכל מקרה, לצורך העניין: אפשר לעשות מפקדים מצויינים במסלול זריז של שנה, ואפילו חודשיים-שלוש אינטנסיביים, אבל אם אין לך יכולת לסנן כמו שצריך, אז בוודאות יגיעו לשם כמה אנשים הרבה פחות טובים.
מסכים עם כל מה שכתבת.
אני רק מעריך שככל שהתהליך קצר יותר, יש על החייל פחות חוות דעת ופחות הזדמנויות להעריך את הביצועים שלו כחייל או מפקד. גם אני אגב נהייתי מפקד אחרי פחות משנה וגם אני הייתי בתפקיד חרטא לתקופה מסויימת מסיבות שלא קשורות לביצועים שלי כמפקד (או כך לפחות אמרו לי 00)
אני רק רוצה להזכיר
שבמקרה של נועה היא כבר עברה שלב משמעותי של חוות דעת, שזה סוציומטרי, ונכשלה בו. צריך לזכור שהסיבה היחידה שנועה היא מפקדת מחלקה היא בגלל שהיא הייתה היחידה עם דרגות על הכתפיים כשהיה צריך (דרך אגב, למה יש לה דרגות? אם, לפי המב"סית היא נפלה מההשלמה, אז אמורה להיות לה סיכת מ"מ, לא ארון על הכתפיים). אנחנו בעצם מסתכלים על מישהי שלא רק שלא מתאימה לתפקיד שלה, גם מוגדרת באופן רשמי כלא מתאימה לתפקיד שלה.
אולי לא באותה תקופה
ולא כל קצין הוא באמת "מפקד", בדיוק כפי שנועה הייתה לפני שהוצנחה לתפקיד מ"מ.
אבל ערבה לא *רצתה* לצאת לפיקוד, למיטב ידיעתי זה שיבוץ אוטומטי של מגל לפני גיוסה.
יום המא"ה, יום מיון נוסף לרוב הבנות אחרי צו ראשון, אמור למנוע בעיות כאלה, עם מיון של חברת השמה אזרחית, אבל אפילו הוא לא פועל במאה אחוז.
אף אחת מהמפקדות לא הייתה פעם "חיילת פשוטה בסדיר", הן גויסו ישר לקורס של חצי שנה של מגל שבסופו שובצו כמ"כיות בבסיסי טירונים או בבה"דים השונים. אני מניחה שבימינו שיבוץ לעיר הבה"דים צריך להיות דבר מדהים ליד מחנה 80, אבל אין לדעת, "נחשב" בצבא זה לא רציונלי במיוחד, זה לפעמים רק לפי מה שהיחידות רוצות שיהיה נחשב.
אני יכולה להבין למה היא לא ניסתה לפסול את השיבוץ כשקיבלה אותו- בדרך כלל עדיף להיות מפקד על פני חייל פשוט, זה תפקיד "משמעותי" והיא לא הבינה כמה הוא קשה.
למה היא שרדה את הקורס?
כנראה כי אין ביקוש גבוה בימינו בקרב חיילות להיות מ"כיות טירונות, בעיקר כשנפתחו עוד תפקידים משמעותיים לבנות בשנים האחרונות. בקיצור, היו צריכים אותה ככוח אדם, כסטטיסט, בלי להסתכל על התאמה.
למה שיבצו אותה בתפקיד כל כך קשה? למה לא מ"כית טירונות בבה"ד 11 של השלישות, או במודיעין עם כל הטירונים הקלים יותר?
אולי כי היא הייתה תמימה וביקשה את התפקיד והוא לא מבוקש אז נתנו לה, אולי היא גרה קרוב לפרדס חנה ורצתה קרוב לבית, אולי למפקדים שנתנו את השיבוצים היה חוש הומור מרושע במיוחד. ראיתי מקרים מכל סוג. בעל מקרה, שיקול דעת שגוי מאוד, שכפיר וסאלי ניסו לתקן כמיטב יכולתם. הם הגורם האחרון בשרשרת שיכול להפעיל שיקול דעת ולעצור את הטעות לפני שתגרום נזק.
הבעיה היא שנועה קיבלה יותר מדי כוח בידיים, יותר מדי רצון להוכיח שהיא קצינה טובה, ויכול להיות שיותר מדי מעורבות רגשית מעורבבת בחוסר ניסיון מוחלט. בעיקר היבריס. והיא סיכלה את ההזדמנות האחרונה לעצור את הטעות הזאת.
מה זה "שיבוץ אוטומטי של מגל"?
בעצם, רגע, מה זה "מגל"? מעולם לא שמעתי על זה… אולי אני זקנה מכדי להכיר, בתקופתי לא היה "יום המא"ה"… כשעשיתי טירונות (במחנה 80, אגב) היו קורס מ"כיות במקביל לנו ודיברנו עם כמה (אחת הבנות בכיתה שלי הייתה חברה של אחת המ"כיות בהתלמדות) והן היו מורעלות והיו שם מבחירה, לא שיבוץ אוטומטי. לא ידעתי שיש דבר כזה בכלל… ראיתי בצבא מפקדים אטומים, אבל לא כאלה שלא מסוגלים לעמוד מול כיתה. להבדיל מערבה, מישהי כמו נועה אינה הפתעה, ואף על פי כן אצלה דווקא זיהו את אי-ההתאמה ולמרות שהוכשרה לכך היא לא שובצה להיות מ"מ. היא הוקפצה לתפקיד רק כשנוצרה מצוקה, וגם אז לא רצו אותה וזה קרה מחוסר ברירה.
מג"ל זה פשוט השם של המערך שאחראי על הטירונות הכלל צה"לית.
(ל"ת)
לפי ויקיפדיה מגל הוקם ב-1997
ולכן, לא נעים להודות בפומבי, אבל אני פשוט זקנה מדי…
אגב, לפי התיאור בוויקיפדיה של המיונים וההכשרה לקורס מ"כים, לא סביר שמישהי קיצונית כמו ערבה הייתה מתקבלת, מסיימת ומוצבת. למעשה אני בספק אם הייתה מסוגלת להדריך ילדים בקייטנה מעבר לגיל הרך.
גם בעניין התאמה לקצונה, אגב, הכרתי בתקופתי לפחות 2 בנות (חכמות ולא דומות לערבה בכלל) שנפסלו במהלך הקורס (ולא לתפקידים בעלי אופי קרבי או פיקודי במיוחד). אחת קיבלה זאת בצער אך בהכנעה, השנייה נאבקה וערערה ובסוף הפכה לקצינה אחרי השלמה נוספת.
תכלס הדבר הכי מפתיע בסדרה
זה שמישהו מלכתחילה זיהה את חוסר ההתאמה של נועה ו*לא* שיבץ אותה בתפקיד שאליו יועדה.
זה דווקא לא מפתיע בעיניי; אותי מפתיע שהיא הפכה לקצינה
כפי שכתבתי מעלייך, הכרתי אישית בנות שנפסלו על אי-התאמה חברתית בקורס קצינות (אף שהייתה להן מוטיבציה גדולה), נערות נחמדות ותלמידות טובות שלא דומות במאום לנועה שהאופי הקיצוני שלה בסדרה נראה לפחות על גבול הקשת האוטיסטית. כן אסייג ואומר שזה היה לפני יותר מעשרים שנה, אבל מחזורי הגיוס רק גדלו מאז ואין מחסור בכוח אדם בצה"ל.
לא יודעת לגבי מודיעין
בשלישות אין מ"כיות אלא מדריכות (הטירונות מאוד מקוצרת- כשבוע) והן נמשכות מקורס השלישות עצמו, ולא דרך הכשרה כמ"כיות. בהתאמה, אפילו השרוך שהן עונדות הוא של התפקיד ולא שרוך ירוק.
אני מצטרפת לדיון הזה באיחור של כמעט שנה, כך שמוזר לי לפתוח פה כמה נושאים שיש לי מה להוסיף עליהם בקטנה. יחד עם זאת, ערבה היא מקרה קיצון שאכן לא אמור לקרות ובדרך כלל לא קורה. אבל אי התאמות לתפקיד פיקודי מגיעות בהרבה מאוד טעמים (איזה ביטוי אמריקאי).
כל אחת מהדמויות מציגה סגנון פיקודי קצת אחר, כל אחת מייצגת טיפוס. וגם אם ניקח את ערבה בתור מקרה בדיוני, כי נניח שמנגנוני הסינון היו פולטים אותה עוד בשלבי ההכשרה, היא מייצגת סוג של חוסר קומפטנטיות, וכזה שהוא מאוד מאוד שונה מזה של נועה. שתיהן חסרות מסוגלות חברתית, אבל נועה מסוגלת להחזיק כיתה ולפקוד עליה, גם אם פגשנו מפקדים מרשימים ממנה, בעוד שערבה לא מצליחה אפילו במעט מאוד הזה. אני לא יודעת כמה כוונה היתה בסיום הסיפור של ערבה, אך ראוי לזכור שהתאבדויות הן בין סיבות המוות העיקריות בצה"ל (נדמה לי שהם טיפה שיפרו את הסטטיסטיקה וזה כבר לא גורם תמותה מספר 1) ובהרבה מהמקרים זה מגיע משילוב של הגיל, חוסר אונים, וחוסר התאמה בשיבוץ (ברמת התפקיד וברמה החברתית) שזה לחלוטין מה שהולך עם ערבה- היא כל כך לא זכירה שאפילו הצופים לא שמים לב כשהיא חסרה, וגם לא חברותיה.
אגב, לגבי התפיסה של נועה הדמות לעומת המציאות הצהלית, ענייני האשמת הש"ג ומקומו של צה"ל בכשל. אנחנו יודעים שערבה כבר עברה מחזור טירוניות אחד לפחות, שמן הסתם כניראה היה דומה מאוד לזה שראינו. זה לא סביר שמחכים לעוד פידבק אחד מטעם הקצינה כדי לפסול אותה, כשהיא כבר מדריכה פעם שניה. בדיוק כמו נועה שקיבלה תפקיד כי אין מישהו אחר, גם ערבה שם כי אין לה כרגע תחליף, והרשו לי להמר שגם אם היתה נפסלת, היתה מסיימת את מחזור הטירוניות הזה כך שכל מה שעבר על הדמות בסדרה היה בלתי נמנע כולל הסוף.
לא ממש ראיתי את הסדרה
אבל ממה שאני שומע נראה לי שתופעה כמו זו של ערבה יכולה לקרות אצל לוחמים. לוחם מצטיין ובעל מוטיבציה ימצא את עצמו במקרים רבים בקורס מ"כים גם אם הוא לא מתאים בהכרח להיות מפקד. קורס מ"כים של לוחמים נותן המון דגש על הישגים מקצועיים – כושר גופני, ניווטים וכו' ויש לא מעט מפקדים שהצד הפיקודי שלהם חלש יחסית כי הם פשוט הצטיינו בכל השאר.
אחלה סדרה, אם אתה בארץ זה באתר של כאן
(ל"ת)
ערבה שובצה ישירות לפיקוד, וזה אוטומטי
בקרבי ובחלק מהמערכים העורפיים האחרים, החייל נשלח לפיקוד מיד בסוף ההכשרה (סוף קורס, סוף אימון מתקדם) או במהלך השירות הסדיר.
במערכים אחרים, ישנם קורסי פיקוד ייעודיים מסיבות שונות ומשונות. כלומר, מהבקו"ם ישירות לקורס פיקוד של שלושה-ארבעה חודשים, ובסופו רב"ט ושרוך הדרכה/ פיקוד. בדרך כלל אלה מפקדים-מדריכים. בדרך כלל בחילות בהם כוח האדם באיכות נמוכה מהרצוי, מדובר בשיטה ליצור שדרת פיקוד איכותית יותר, כשלקורס הפיקוד נשלח כוח אדם מסוג אחר לגמרי. לפעמים זה קורס "קומבינה" לילדים של, ובמקרה של מערך מגל, זה פשוט התפקיד של המערך. לפקד.
אין חיילים פשוטים במגל חוץ ממפקדה. מאז ומתמיד רוב המפקדים גויסו אליו ישירות, לפחות פעם אחרי מבחנים נוספים לאחר צו ראשון ולפני הגיוס, ומהבקו"ם לקורס קו"מ של חצי שנה ואז שובצו כמ"כים.
פעם זה היה אחד מהתפקידים "המשמעותיים" הבודדים שבנות היו יכולות להתגייס אליו, אבל היום זה ממש לא המצב ויש תפקידים נחשבים יותר וקלים יותר, וכנראה שהביקוש הנמוך להתגייס לקורס, למול הביקוש הגבוה למפקדי טירונים בטירונות 02, גרם לשיבוץ של ערבה בקורס בתור מלש"בית. וזאת כנראה גם הסיבה שלא הפילו אותה. אני הייתי בקורס פיקוד בחיל אחר, ששובצנו אליו כמלש"ביות, והיה ברור שכל עוד לא נרצח מישהו או ננסה להתאבד, אין לנו ברירה אלא לסיים את הקורס. לא שזה היה כזה נורא, אבל הרעיון הוא שלא הפילו ממנו בפועל, רק איימו.
יכול להיות שערבה הייתה גם מדריכה בצופים לפני הצבא, גם אם לא הכי מוצלחת, או עסקה בחינוך בצהרונים ובקייטנות לילדים קטנים מאוד, סביר להניח שבימים העליזים של התיכון היא הייתה הרבה פחות מעורערת ומוזרה מאשר לאורך הסדרה.
למה שלחו את ערבה למחנה 80 (בט"ר ארז בסדרה) ולא למשהו קל יותר, ממוין יותר, כמו מודיעין במפרשית?
אולי היא הייתה תמימה וביקשה את זה, אולי זה קרוב לה לבית ומפרשית זה רחוק בדרום, אולי למפקדים שערכו את השיבוצים היה חוש הומור מרושע. מרגע שהיא הגיעה למחנה 80 היא שובצה בפלוגת געש, שהיא הפלוגה של האוכלוסיות המיוחדות, בגלל שזה היה התקן החסר, כנראה. לא שבפלוגות האחרות היה לה קל יותר כי זאת טירונות כלל צה"לית נקודה. אז כפיר וסאלי הפעילו שיקול דעת ועשו כמיטב יכולתם למנוע ממנה להישאר בפלוגה, גם אם במחיר פסילת תפקיד כוללת.
לידע כללי, קיימים בחילות כמו שלישות, לוגיסטיקה וקצונה מנהלית בחיל האוויר גם מסלולים ייעודיים לקצונה, הם נמשכים שנה פלוס (וכן נופלים מהמסלול בדרך) אבל עדיין מדובר בקצינים שלא היו מעולם חיילים פשוטים בסדיר, אלא קורסיסטים. בחימוש יש קצינים עתודאים שמפקדים על חיילי חימוש בגדודים קרביים, ואחרי שהשקיעו בהם ארבע שנים של לימודי הנדסה, אף אחד לא יבדוק את היכולות הפיקודיות שלהם.
צה"ל מכיל למעלה מ-150 אלף חיילים, לא מערכת גדולה, מערכת אדירה, עצומה. מדובר ביקום מקביל בפני עצמו, שיש לו חוקים מסוימים כלליים שמתאימים פחות או יותר לכולו, אבל לכל חיל ומערך, לכל יחידה ולכל בסיס יש את החוקים שלהם, כמו ממלכות נפרדות באותו עולם. קשה מאוד להגיד "מעולם לא יכול לקרות בצה"ל ש…" כי זה הארגון הכי גדול במדינה, שפרוש ברחבי הארץ בחלקים קטנטנים ודי מבודדים זה מזה ובעיקר מהעולם החיצון. גם המנהלים הכי טובים בעולם לא יכולים לנהל דבר כזה באחידות. מעולם לא אמור להיות בצה"ל רעב, אבל ראיתי מוצב בו החיילים הקבועים הרעיבו במשך שבוע חיילים שבאו לשמירות, ונתנו להם רק חבילת מצות ליום. לכולם יחד. זה לא אמור לקרות, אבל בהיעדר פיקוח מספק, הכול יכול לקרות. כל מקרה כזה לבדו הוא חריג, אבל ביחד יש המון המון חריגים, וקשה מאוד לפקח, בעיקר אם קצינים בכירים בוחרים שלא לפקח ולהעלים עין.
הייתי מפקד (סמל מחלקה יותר נכון), אומנם לא על טירונים,
אבל הייתה לי אחריות וסמכות על עבודה של מספר חיילים שתחתיי. במקרים שבהם היינו בלחץ של זמן, לא יכול לספור את כמות הפעמים שעשיתי תכלס עבודה במקומם כי פשוט לא היה לי כח לראות אותם מנסים ומפשלים ואז בסוף אני חוטף את הצעקות על אי עמידה במשימה. בטוח שאני לא היחיד.
לנוכח האירועים שני הפרקים לא ישודרו הערב
האם האירוע בסינמטק התקיים?
האירוע בסינמטק בוטל
ובמקום 2 פרקי הסיום יעלה היום פרק 9 רק בדיגיטל.
אחרי פרק 9 - זו יצירת מופת
אני צריך עוד לעכל את הכל. כנראה לצפות שוב. יש פה המון.
ללא ספוילרים, אם הפרק הקודם היה כולו מנקודת המבט של נועה, בזה דווקא ראיתי את הכל מנקודת המבט של המפקדות שלה (חוץ מאחת). והיה אפילו רגע בודד שבו נועה קצת הראתה שיש בה משהו שראוי להיות מפקדת אמיתית.
והסוף, בקשת שבין צליל לצימר לערבה. אני לא יודע איך לעכל. וואו.
וואו, איזה פרק
(ל"ת)
השניות האחרונות של פרק 9
הביאו אותי לסף דמעות, ולא עוזבות אותי מאז סיום הפרק.
ניתוח מצויין
הגדרת בצורה מצויינת את כל הסיבות שהובילו לסוף הזה
לנועה יש, מה שנקרא, קוים אוטיסטים או מה שנקרא היום SCD. הפרעה חברתית תקשורתית פרגמטית. לנועה אין חברים. אף פעם לא היו. היא אולי רוצה חברים, אבל היא לא יודעת איך לייצר רגשי חברות. היא פועלת לפי כללים ולפי חוקים ("אני צריכה ליידע את הקבנית") ומשתמשת במילים שאף אחד לא משתמש בהם ("כשל", כרפרנס ל"אפקט רוזי"). מבחינתה, סמול טוק הוא בזבוז זמן, עדיף היה שכולם פשוט יצייתו לחוקים ושלא יערבו את הרגשות שלהם במציאות היומיומית.
ספוילר לפרק 9
נראה לי שזה אומר שכולן מוותרות על ההצגה.
כל הטירונות, לפי הסדרה, היא הצגה שהמפקדות מעלות מול הטירוניות. שהן יודעות הכול וגדולות יותר ומבינות וחזקות.
והייתה הצגה נוספת, שהטירוניות הציגו למפקדות, ורואים את זה בכל קווי העלילה של שמרית וחגו, שהטירוניות מקשיבות. כי במציאות זאת תמיד הייתה חגו ששלטה בעניינים, והיא הייתה במאבק כוח מול שמרית, הדמות העצמאית הנוספת במחלקה, היחידה שלא צייתה לה. אבל כל שאר הטירוניות צייתו לה. לחגו יותר מאשר למפקדות. וכדי לתת לצליל "גזר", חוץ מהמחמאות, חגו הסכימה להגיד להן להקשיב לצליל.
פעם היינו בסדנת פיקוד, שנעשית בדרך כלל רק לקצינים בדרגת רב סרן, והמנחה אמר לנו "בכל קבוצת חיילים שפיקדתי עליה, ידעתי שקיים מפקד שהם מקשיבים לו, וזה לא אני." הוא שאל מי זאת אצלנו, והוא ידע את התשובה עוד לפני כן. בכל קבוצה קיים המנהיג הטבעי, שהוא לא המורה/ מפקד/ מנהל/ בוס.
כשנועה וכל המפקדות מגיעות, חגו ושמרית מראות להן את השליטה שלהן בחיילות, מי המפקדות האמיתיות, מכריחות את הסגל להודות בכישלונו, מורידות את המסכות, ואז כולן ביחד צועדות להשבעה. בלי הצגות באמת, כי גם המחלקות האחרות יודעות שהחיילות ברחו להן, וגם כפיר. אין העמדות פנים לאף אחד, והחיילות מקבלות את הסמכת הטירונות שלהן ואת הכבוד שלהן להיות חיילות סדירות. הן לא רצו כאוס מוחלט, הן רצו להעניש את נועה.
נכתב כתגובה לרצוץ ומצוץ.
(ל"ת)
המחלקה תסתדר בשני טורים. שתיים, שלוש, טורים!
זה אולי הניתוח הכי טוב שראיתי עד כה לדמויות האלה
עשית לי הרבה סדר בראש. תודה.
תודה לך!
(ל"ת)
מסכים לגבי ההיבט הפנטסטי של הפרק
אבל מאיפה ההנחה שבפרק מדבר לקהל אמריקאי? נשמע לי לא סביר
לא בהכרח בפרק הזה,
אבל השלטים באנגלית בנשקיה הם בהחלט לא משהו שמיועד לחיילים ישראליים.
בטוח? הבסיס הזה מפוצץ חיילים אמריקאיים ועולים
ובאיזה עוד סצנות חוץ מהנשקייה ספציפית? אני חושבת שחצי מהשלטים בעיר הבה"דים היו מלווים בתרגום לאנגלית מתוך היגיון טהור. אם השלט לא היה מלווה בתרגום בנשקייה, ספציפית באותה סצנה לאף אחד שלא קורא עברית לא היה שמץ של מושג על מה הן שומרות.
חוץ מזה, נשק וציוד קשר וקסדות ומימיות מכוסים כתובות באנגלית ברמה שקשה לזכור מה היה באנגלית ומה בעברית. רוב הציוד שניתן לטירונות 02 הוא עודפים דפוקים של צבא ארה"ב ממלחמת יום כיפור (בלי לזלזל בעודפים שקרביים מקבלים). זה מצופה באנגלית מכל הכיוונים. שלט אחד באנגלית באחד המקומות החשובים בבסיס בהחלט ניתן להכלה.
כל כך עודפים עד ש..
בטירונות שאני עשיתי, מדי הב' שלבשנו היו מדי ב' האמריקאים (האלה בכתמים שהם בהחלט לא מדי צה"ל).
מחלקה אחת הייתה במדי הב' "המדבריים" והמחלקה השנייה עם המדים "הטרופיים".
איזה חיילים אמריקאיים?
בכל מחלקת געש יש רק אמריקאית אחת.
מילא הציוד. אבל למה שיכינו שלט בעברית, בארץ, שיהיה דו לשוני? זה לא ניתן להכלה מכיוון שמישהו היה צריך להזמין אותו, מישהו היה צריך לאשר אותו ומישהו היה צריך לתלות אותו.
אני שירתתי בבסיס מפוצץ ברוסים שבקושי ידעו עברית,
ולא היה אף שלט באף שפה שאיננה עברית.
אין שלטים באנגלית בצהל
אין צורך, אין סיבה, אין תקציב, אין כלום. לא מדובר על נשקים, מכשירי קשר או ציוד שמגיע מעבר לים, מדובר בשלטים בעברית, שמן הסתם, לא הגיעו מעבר לים אלא יוצרו כאן בישראל, ואף אחד לא יתרגם אותם.
בנשקייה בעיר הבה"דים היה מסך לד עצום עם שילוטים מתחלפים, באנגלית ובעברית, ובצבעים שונים.
עשינו לפחות שלושה ימי קליטת נשקים כדי לזכור את המסך הזה.
אחרי זה שאלות על סדרי עדיפויות ותקציב בצה"ל פשוט מתאיידות.
לגבי השלט בסדרה- יכול להיות שהזמינו אותו, יכול להיות שקיבלו אותו בתרומות (כמו שבסיסים מקבלים אפילו ספסלים ושולחנות פיקניק מהקרן למען החייל) ויכול להיות שהוא גם נשאר מימי המנדט. יכול להיות שהוא גם הועבר מבסיס אחר.
אין שום יסוד להניח שהוא שלט חדש שנקנה במיוחד לבסיס. יכול להיות שכן, יכול להיות שלא. יכול להיות שהוא הוזמן באופן דו-לשוני כי זה היה נראה חכם למי שהזמין. או כי הוא מטומטם. זאת הכאוטיות הצה"לית הקסומה, זה אקראי לחלוטין.
הידעתם שסיכות לכומתה נקנות בכספי תרומות? הידעתם שהחטיפים שמקבלים בבקו"ם הגיעו מתרומות של הקרן למען החייל? אפילו במבה לטירונים ביום הראשון צה"ל הגדול לא קונה.
דבק נוסף- **במחלקה 3** יש אמריקאית אחת שאנחנו מכירים (ואנחנו כנראה לא מכירים את כל 34 החיילות במחלקה, גם 20 זה יפה מאוד). מעולם לא ראינו את 60-80 החיילים/ חיילות של המחלקות האחרות. עקרונית פלוגת געש מיועדת גם לעבריינים וגם לעולים חדשים וגם לעולים וותיקים. אין היגיון, אבל כולם נקראים אוכלוסיות מיוחדות.
לגבי עיר הבה"דים
זה נכון, בסיסים עושים הרבה דברים עם תרומות, וכך גם יוזמות כמו כוורת ושאר פסטיבלים וחגיגות הווי. אבל עיר הבה"דים זה משהו שונה לחלוטין.
עיר הבה"דים הוא בסיס שנבנה מאפס, מהניילונים, בסנדרט אמריקאי במוצהר, כפיילוט חדשני לפרוייקט עצום להעביר את צה"ל לנגב וכו'. יש בו סיורים של מפקדים מחו"ל כל חודש בערך, אם זכרוני אינו מטעני.
אם אתה בונה מאפס עם כסף שצה"ל זורק עליך בכמויות (ואני יודע באופן אישי מה זה הכמויות שהם זרקו עליהם), אז אפשר להכניס נגישות כזו על הדרך, ביחד עם בריכת השחייה, האודיטוריום ברמה של קולנוע, והמרכז המסחרי עם זכיינים אזרחיים.
תשווה את זה למחנ"ש, שם התעכבו שנים כדי לבנות חדרים שישנו בהם במקום אוהבלים, ויטפלו בבעיות התברואה שם. מה שהיה בריטי נשאר בריטי, מה שחדש – דנדש.
אבל
את מדברת על השלט בסדרה כאילו מדובר על בסיס צה״ל אמיתי לכל דבר. כאילו זה פשוט השלט שהיה בבסיס אמיתי מסיבה כזו או אחרת.
זה לא המצב – זו סדרת טלוויזיה, ואלו סטים, וכל מה שאנחנו רואים על המסך אלו בחירות שבוצעו על ידי מעצבי הסט בשיתוף עם הבמאי ובהסתמך על חזון מסוים של יוצרי הסדרה. אין פה מקריות, אין פה ״תרומות מהאגודה למען החייל״ או ״נשאר מימי המנדט הבריטי״ או ״הועבר מבסיס אחר״.
השלט והלוגו של פלוגת געש? הוכן במיוחד לסדרה. השם של הבסיס? נבחר במיוחד לסדרה. הכל מכוון ונוצר או נבחר עבור הסדרה.
אז אם יש שלט באנגלית זה בגלל שמישהו רצה שיהיה שלט באנגלית בסדרה. לאיזו מטרה, אפשר להתווכח, אבל זה לא ״הכאוטיות הצה״לית הקסומה״ וזה לא אקראי.
מסך לד בבסיס חדש הוא משהו אחר משלט בנשקייה
עשיתי טירונות במחנה 80 ובמהלך השירות ביקרתי בכמה וכמה בסיסים צבאיים, לא זכור לי כיתוב אחד באנגלית בשום שלט. גם למי שצפה איתי (ששירת בבסיסים אחרים) זה בלט וצרם. זה נראה לחלוטין כמו שלט שהוכן לסדרה במחשבה שיצפו בה גם מעבר לים ושהוא לא יפריע במיוחד לצופים הישראלים.
לדעתי, זה מה שהיה במחסן באותו רגע. צוות ההסרטה היה צריך שלט, לא עשו אחד במיוחד, אלא לקחו את הדבר הראשון שהם מצאו במחסן.
זה הפשט, הדרש הוא כל התיאוריות שאנחנו כותבים פה שהסידרה מכוונת לחו"ל.
נשמע לי הזוי.
בערך כמו לשווק סרט חג מולד לישראלים. עוד פעם, אלא אם כן יש לך הוכחות לכאן או לכאן, אני יכול לסמוך רק על מה שאנחנו רואים בסדרה, ולרוב זה נראה כאילו הסדרה נועדה בעיקר לקהל ישראלי. העובדה שחלק מהכתיבה מכילה מוטיבים שרואים אולי בהוליווד לא ממש מצביעה על כך. לגבי כיתוב באנגלית, לא יודע זה תלוי בבסיס באמת לא זוכר איך זה היה אצלי.
בכל אופן, גם אם זה נכון שהסדרה מכוונת לקהל זר, אני לא חושב שזה תירוץ טוב ללמה יש היבטים שהם מופרכים בסדרה. אני הייתי פותר את זה בכתיבה לא אחידה ולא נותן לסדרה הנחות בגלל סיבה שאולי היא נכונה ואולי לא, וגם אם כן, זה לא ממש תירוץ
או בקיצור: "כאוטיות קסומה" זה משהו שיש גם בצה"ל וגם בהפקות ישראליות
(ל"ת)
זה לא רק שהחקלאי צודק לגמרי,
החקלאי הוא המקרה היחיד בכל הסדרה שבה העולם האמיתי, עם סדרי העדיפויות הנכונים, נכנס לתוך הטירונות. לא סתם אשת החקלאי אמרה לו "הן כולה ילדות". כל הסדרה מתרחשת בבועה של אנשים בני 20 ופחות.
קוראים לפרק 10 "איחלתי לחיילת בהצלחה". שיבוצים.
לא יודע.
כלומר, זה שהסדרה כוללת ביקורת על צה"ל זה היה ברור מראש, בדיוק כמו אפס ביחסי אנוש, בדיוק כמו הלהקה או גבעת חלפון. הבעיה מבחינתי היא שכל פעם שנראה שלסדרה יש משהו לומר על צה"ל, היא מסווה אותו כבעיה שיש לאחת הדמויות עם צה"ל, ולא כמשהו מערכתי. לא "צה"ל הוא מקום שבו יש מפקדים לא ראויים", אלא "נועה היא מפקדת לא ראויה שצה"ל נתן לה את הכוח".
לא נראה לי שהסדרה מסווה את הביקורת על צה"ל
אני לא הרגשתי כך, ואני חושבת שאחרי פרק 10 זה ברור מאי פעם (והיוצרת גם אומרת זאת בעצמה בראיונות).
אתה צודק, אני בעד, והרגעים האלו יפים, אבל לי משדרים יותר כמו "בעונה השניה זה יפתר" מאשר "נשאיר את זה באוויר ודמיינו לעצמכם את הסיטואציה הלא-נוחה".
מבחינת נועה, זה היה נראה לי טיפה מוזר שבסצינה אחת היא שואלת את המכיות אם יש מישהי שחושבת שהיא לא אשמה ובסצינה שלאחר מכן, אחרי כשלון ה"התפטרות" שלה, הן יושבות כולן וצוחקות קצת במשרד. הדמות עדיין לא מספיק בנויה טוב.
השערה לא מבוססת שלי – לסדרה הזו יש כותבים מעולים ומקוריים. אין דרך לדעת מה יהיה בעונה השנייה, אבל בוודאות לא מה שאנחנו מצפים לו. פרטים מסויימים ישתנו בעלילה – כמו שאמרו אחרי ערבה כנראה תיעלם, אני מניחה שגם שמרית, יגיעו דמויות חדשות, לא נמשיך בדיוק מאותה נקודה שעצרנו בה. ממש לא נראה לי שהדברים יפתרו בעונה השנייה.
אני לא ממש מבינה מה מוזר לך: המ"כיות אמנם לא חושבות שנועה לא אחראית בכלל למה שקרה עם ערבה, אבל 1) אוחנה כבר הסביר לנו יפה שאחריות היא לא בהכרח אשמה, ועוד יותר מזה – 2) הן אחראיות כמוה למה שקרה. גם הן יכלו לראות את המצוקה של ערבה – למען האמת סביר שהבחינו בה הרבה יותר מנועה – והן בחרו להתעלם. הן בוודאי לא כועסות עליה.
אולי השינוי בדינמיקה היה מעודן
מדי מבחינתך, אבל לי הוא לגמרי הרגיש טבעי ומציאותי.
השלב הראשון היה שבירת הדיסטנס ואיוורור כל האגרסיות והמטענים השליליים במטע האבוקדו. בהמשך היתה בים סצינה של קתרזיס שבה נועה תכלס כרכה את גורלה יחד עם גורל יתר הבנות והראתה איזשהי נאמנות ושותפות גורל. כבר כשהן חזרו בסוף הפרק שעבר הייתה תחושה שהקרח נשבר ויש להן איזו התחלה של דינאמיקה חיובית יותר. זה המשיך בפרק הזה עם יותר כנות, פתיחות, שיתוף פעולה. וכן זה כולל גם את התשובה הכנה שנועה קיבלה מהן לגביי ערבה. אתה רואה בזה דוגמה לחוסר הערכה מקצועי, מה שבולט לי בסצינה הזו זה דווקא חוסר רצון לפגוע בה. כולן נראות לא נינוחות, ולי מרגיש שהאשמה שנועה לוקחת על עצמה דווקא גורמת להן לחמול עליה.
אז לי דווקא מסתדרת מצוין האווירה בסצינה האחרונה. כי התחושה היא שהן סוף סוף רואות בנועה יותר מצהובה מעצבנת וחסרת כישורים. נועה עשתה תזוזה לכיוון מקום גמיש ונינוח יותר, מקום שגם מכיר בחסרונות ובאחריות שלה, והן עשו תזוזה לכיוון של מקום מכיל ומקבל יותר כלפיה. היא עוד לא חלק מהקבוצה, אבל הדלת פתוחה בפניה אם היא רוצה לנסות.
רטקסס – לי העלילה ממש לא צרמה (יחסית ל, ובכן, כזו שמתארת בעשרה פרקים תהליך נפשי משמעותי שעוברות כמה דמויות שונות) ולכן ניסיתי להבין למה אתה חושב שמשהו מוזר.
לגבי האחריות של נועה להתאבדות של ערבה – זה העניין. הן באמת לא כזה מעריכות אותה מקצועית, אבל זה לא מה שרואים כשהן מרימות את היד. כולן מרגישות אשמות במידה כלשהי בזה שערבה התאבדה. כמו שנועה ציינה, היא באמת פעלה לפי כל הכללים והנהלים, ולכן האחריות הרשמית שלה כמפקדת לא גדולה יותר מהאחריות של כל מי שהיתה ליד ערבה ולא ראתה את המצוקה שלה או ראתה והתעלמה. נועה לא מרגישה אשמה כי לא פעלה נכון בתור מפקדת, אלא כי לא פעלה נכון כבן אדם. וכנ"ל המ"כיות – הן לא חושבות שנועה היתה מפקדת ממש גרועה כי לא עזרה לערבה, אלא שכולן היו חברות ממש גרועות כי לא עזרו לה. נועה היא לא האחראית הבלעדית להתאבדות, היא פשוט לא לא-אחראית, כמעט כמותן. (כמעט? אולי בכל זאת מפקדת טובה היתה צריכה לשים לב יותר, ולכן היא מרגישה אשמה הרבה יותר מהבנות האחרות).
בעניין התהליך הרגשי שנועה והמ"כיות עברו אני מסכימה לחלוטין עם כל מה שgaloofy אמר. באופן כללי, אני חושבת שאתם מתארים את היחסים שהיו לנועה עם המ"כיות כגרועים יותר ממה שהם היו. צימר באמת לא הסתדרה איתה, אבל ספיר דווקא כן, וגם צליל (שנראה שנועה לא כזה התעצבנה עליה בגלל שרימתה, או לפחות שכחה מזה אחרי כל מה שקרה). לדמויות סגורות וחסומות רגשית כמו נועה יש לפעמים נטייה לעורר במי שסביבן חמלה ואמפתיה. רואים את זה די הרבה לאורך הסדרה – דוגמה שקופצת לי היא דורין ואפי שהזמינו אותה בפרק 2 לבוא לאכול איתן ועם כפיר (בחיוך ענק ומזויף, כאילו הן מדברות לילדה קטנה או לנכה שלא ברור כמה היא מבינה), וזה כמובן נכון לגבי רוב האינטראקציה בינה לבין ספיר. זו אחת הסיבות לחוסר הרצון של ספיר צליל וצימר לפגוע בה ולהרים את היד (בעיני זו לא רק העובדה שלקחה עליה את האשמה), וזו הסיבה שכשצימר התפרצה עליה צליל וספיר נראו ממש לא נינוחות, אפילו אשמות בשמה. לשתיהן היה ברור שעכשיו הגבול באמת נחצה – כי הן יכולות לפגוע אחת בשנייה אבל לא בנועה ולא ככה.
ולגבי המקוריות – אני חושבת שהעניין הוא שהמרכז בסדרה הוא לא העלילה החיצונית, מה שקורה בעולם, אלא הדמויות ומערכות היחסים שלהן עם עצמן ואחת עם השנייה. המקוריות של הכותבים לא באה לידי ביטוי בסיפור אלא בדיוק הרגשי וביכולת שלהם לייצר אמינות. היו המון רגעים בסדרה שעצרתי את הפרק ואמרתי לעצמי – וואו, זה ככה. זה ממש ככה. נניח, הפנטזיה של נועה שאחריה היא בורחת מהחדר בבהלה, או כל פרק 8 שמראה מתח ועצבים ולחץ שנבנים ונבנים עד שהם מתפרצים במקום הלא נכון, או כל משפט, מחווה, הבעה ומעשה של צליל. כל מיני רגעים ודמויות ותחושות נורא אמיתיים ומעוררי הזדהות (לא רק אצלי אם לשפוט על פי התגובות ביוטיוב) שלא יצא לי לראות בסרט (או ספר או מחזה וכו'), לא ככה, לא על הרקע הזה. לזה אני מתכוונת במקוריות. אבל כן, אני חושבת שגם העלילה די מקורית, ואמרתי שהיא לא תמשיך בדיוק מהמקום שבו עצרה כי נראה לי שהעובדה שלא קיבלנו סוף יפה שסוגר את כל הקצוות היא מכוונת מאוד מאוד – וגם זה סוג של דיוק ומקוריות רגשית, שמתבטאים לא רק בתוכן אלא גם בצורה. שהיינו אמורים לסיים את הסדרה גם שמחים וגם עצובים, גם מרוצים וגם עם תחושה שמשהו לא סגור ולא שלם. לא כפתח לעונה שנייה אלא כי אלה החיים. וזו הסיבה שאני חושבת שלא נקבל המשך ישיר וסגירת קצוות – כי לא היינו אמורים לקבל, וכי כמעט אף התקדמות של העלילה לאורך כל עשרת הפרקים לא היתה בכיוון שרציתי שתלך אליו.
תודה לכולכם על התגובות ונקודת המבט השונה
(ל"ת)
אישה בת 40+ היא כמובן אישה צעירה לכל דבר ועניין
אבל בהקשר הזה היא בכל זאת בצד של המבוגרים.
היא בצד של המבוגרים
במובן שהיא כבר לא ילדה בעצמה, דבר שלי אישית, כשאני מדגדגת את הארבעים מלמטה, נראה לי שקורה רק כשאנחנו מגיעים בערך לגיל 25.
עד גיל 25, בממוצע, אנחנו די ילדים.
ספוילר לפרק 10
לשמחתי לא חוויתי ניסיון התאבדות של חייל ששירת איתי- רוב מי שהשתחררו על נפשי בשירות שלי חוו ניסיונות אובדניים בנעוריהם המוקדמים, והתגייסו בלי לדווח על זה לצבא, בידיעה שהם יוכלו לשלוף את הג'וקר הזה ברגע שהצבא יתחיל לסגור עליהם ולהשתחרר באופן אוטומטי. אגב, הם היו בדרך כלל טיפוסים חברותיים ואהובים מאוד על הסביבה בעלי אופי עליז ותוסס.
אבל כן עקבתי אחרי הנושא של אובדנות בצבא, ובכתבות שונות, בזמנים שונים, ביחידות שונות, חיילים התלוננו שוב ושוב על *התאבדויות שנגמרו במוות* שאחריהן אף אחד לא דיבר איתם, אף אחד לא ניסה לעזור להם, השתיקו את המקרים לחלוטין והיה אסור בתכלית האיסור לדבר על זה. ציפו מהם להמשיך הלאה כאילו כלום. החיילים נשארו עם חוויות קשות מאוד. בנוסף, בדרך כלל הם טענו שהמפקדים התעלמו מסימני המצוקה או התעללו בחיילים שהתאבדו. לא מזמן הייתה כתבה ב"הארץ" על התאבדות של לוחם בהגנה אווירית שתיארה משהו דומה מאוד להשתקה בפרק 10. זה מן הסתם לא בכל היחידות, אבל בהחלט יש יחידות שמשתיקים התאבדויות שנגמרות במוות, ועל אחת כמה וכמה ניסיונות שלמרבה המזל לא צולחים.
בנוגע לחיילות אית"ן- תקופה מסוימת שירתי ביחידה שהורכבה כמעט כולה מטיפוסים שסיימו את חוות השומר, מחו"ה אלון ופלוגת געש. היא לא הייתה יחידה שכונה, היא הייתה יחידה שכונת פשע. המג"ד נהג לנזוף בסגל שלו שזה מאוד חמור לזייף פקודות לפי מה שהם רוצים וגם מסמכי רכב, לא לעשות את זה יותר (ושפט בלי חשבון חיילים על איחור בבוקר יום ראשון), הסנקציה היא שפקודות יצאו מעכשיו במסמכי PDF. הוא לא שפט את הסגל גם כשהקצינים והנגדים הלכו מכות. הוא היה עושה עדכון חודשי של תלונות על פגיעות מיניות וגאה אם בשני שליש מהמקרים הפוגע לא היה מתוך היחידה. החיילים נשמעו ודיברו מאוד כפי שמוצג בסדרה. אבל מה, היה אסור להגיד ביחידה שהם אית"ן/ מקא"מ/ נערי רפול, זה היה סוד. ואיכשהו, זה שלא אמרו מה הם לא גרם להם להיות פחות מה שהם.
פלוגת געש היא פלוגה אמיתית במחנה 80 הקיימת גם בימינו אנו, מנוהלת על ידי מגל וקולטת את כל האוכלוסיות המיוחדות שלא נקלטות במחו"ה אלון ובחוות השומר (בסיסים ששייכים לחיל החינוך) מסיבות של חוסר מקום. קצת הופתעתי שאף אחד *משם* לא טען שמשחירים אותו בסדרה, אבל באינטרנט הרבה מבוגרי הטירונות בפלוגה דווקא היו מרוצים מאוד מהאותנטיות. היוצרת של הסדרה שירתה בפלוגה הזאת כמ"כית, מ"מ, סמ"פ ומ"פ. לא להתבלבל עם פלוגת געש, פלוגת טירונים במג"ב.
עשיתי טירונות עתודאים.
זאת הייתה חוויה מעניינת. ידענו שלא רק שאנחנו מבוגרים מכמעט כל סגל הפיקוד, אנחנו גם יותר חכמים. אני חושב שגם הם ידעו.
זה היה חודש של משחק, שהיה ברור שהוא מנותק מכל חלק אחר מהחיים שלנו. זה היה משחק נחמד.
ואיך היה בה"ד 1? מתוך עניין
לא הייתי בבה"ד 1 בעצמי, אם כי רוב חבריי היו במסלולי קצונה ייעודיים ושמעתי המון חוויות. אבל אני מניחה שזה מאוד אחרת לעבור את הבה"ד הכי צהוב והכי "איך שצה"ל מתנהג באידיאל" כעתודאי, כשהאינטרס לא ליפול הוא כלכלי בלבד… אז שואלת מתוך סקרנות ועניין
לא היה בה"ד 1
המחזור הראשון התפספס, וכשהגיע הזמן למחזור הבא כבר יצא הרעל מהוורידים ונכנסתי לשגרת עבודה בבסיס.
"אנחנו גם יותר חכמים" זה משפט מתנשא
שגם אם הוא נכון (איך בדיוק מדדת את העובדה הזו? בדקת אייקיו לכל אחד מהמפקדים?) לא הייתי אומר אותו פה.
עתודאים, בעיקר כאלה שלמדו בטכניון והיו צריכים לתרץ לעצמם את חוסר חיי החברה והסבל החברתי ביחד עם הקושי הלימודים בזה שהם לומדים במוסד שבו הכי חכמים מכולם, נוטים להתעלם ממוסכמויות חברתיות. רואה מה עשיתי פה? קיצור, התנשאות אף פעם לא לעניין.
מסכים איתך בחלק על המשחק.
לגבי עונה 2 - מעניין כמה זמן קלנדרי (בתוך הסדרה) יעבור בין העונות
כי אם תעבור השנה לפחות שבוודאי יקח להפיק את העונה הזו, הרי שלא רק ערבה, אלא גם ספיר וצימר לא אמורות להיות שם. זה לא מחויב המציאות (לא חסרות סדרות שממשיכות עונה מהרגע שבה הקודמת נגמרה), אבל כשמדובר בדמויות צעירות מאוד זה יכול להיות מאוד ניכר (מיה לנדסמן, למשל, מבוגרת בעשור מהדמות שלה, וזה די ניכר).
השאלה היא כמה זה אמין
אם זה מאוד אמין, זה תומך, אם לא זה יותר מזכיר פרופגנדה. אני מניח שכל צופה ישפוט בעצמו האם זה נראה אמין.
זה לא צריך להיות אמין.
השאלה היא "האם זה אמין או לא" היא שאלה שמאד התאימה לשלב בסדרה שבה הסיפור הזה הוגש – פרקים 4-5 הידועים לשמצה. אבל כשהגענו לסוף הסיפור – ואני שמח שלא התבדיתי – מסתבר שהסיפור של יוש היה לא פחות אפיזידואלי מאשר רוב סיפורי ליל השמירה. הערך הסיפורי של יוש הוא אפסי, ולכן לא משנה אם זה סיפור אמין או לא – הערך של יוש הוא עוד מסמרים לחיזוק המסר הראשי של הסדרה, שהוא שטירונות בנות ובסיס טירונות כלל צה"לי זה פשוט לא דבר חשוב.
אבל אלא אם המסר
הוא משהו אוניברסלי על טבע האדם, אתה לא יכול להשתמש במשהו מופרך כדי להוכיח אותו. אולי אני לא מבין את הכוונה שלך, אבל איך שאני מבין את זה המסר הוא תזה מסויימת – טירונות בבסיס x זה חרטא. אם הטיעון שלך הוא שטירונות זה חרטא בגלל שקרה בטירונות בסדרה משהו שלא קרה ולא קרוב בכלל למציאות איך הוכחת את זה?
טירונות צבא וכל השאר
למרות שיש הרבה חלקים בסדרה שמאוד מוכרים לי מהשירות, התחושה העיקרית שאני יוצא איתה מהסדרה היא שעשיתי טירונות בצבא אחר. זה לא שהייתי איזה לוחם סיירת, אבל המסלול שעשיתי כן היה ארוך בהרבה, ארבעה חודשים של טירונות וארבעה חודשים של אימון מתקדם. בראייה לאחור טירונות היא אכן סוג של הצגה שמעורבים בה ילדים, אבל בזמן הטירונות לא הרגשתי כך ואני חושב שאפילו החיילים הבעייתיים ביותר אצלנו לקחו את הטירונות בצורה יותר רצינית ממה שמוצג בסדרה. ואני מנסה לחשוב מה קיבלתי מהטירונות שלי, ואני חושב שבסופו של דבר העובדה שהמפקדים שלי היו טובים ואכפתיים הייתה הגורם המוביל בגישה החיובית שיש לי כלפי החלק הזה של הצבא.
המפקדים שלי בטירונות היו קשוחים וצהובים, אבל בסופו של דבר גם הוגנים. הייתה להם מטרה מאוד ספציפית והם הכשירו אותנו לתפקיד ספציפי. אני זוכר שהתקשיתי מאוד בירי (לא משום סיבה מיוחדת חוץ מזה שהייתי ממש גרוע בזה) וערב אחד המ"מ שלי אמר לי לעלות על ציוד ולרדת למטווח והוא היה איתי לבד עד שהצלחתי להשלים את כל המקצים. אני יכול להסתכל על זה בהיבט הצה"לי של כיסוי תחת ווידוא שכולם עברו את הרובאי אבל לא ראיתי את זה ככה ועם שיחות שלי איתו אחרי הטירונות גם הוא לא ראה את זה כך. מה שכן, אני תוהה האם יש טעם בטירונות של שבועיים או שזה סתם שריד מהתקופה שבה כולם היו סופר מורעלים ואין לו באמת ערך. יש חשיבות לפתח משמעת והבנה של פקודות אצל לוחמים בטח כשמתעסקים בנשק חם בפעם הראשונה, אבל למה מישהו שהולך לבלות את השירות שלו במשרד אפילו צריך הכשרה בנשק? לעלות שמירה בשג? לא יודע אולי צריך לחשוב מחדש על דרך יותר יעילה לעשות את זה. או שאפשר להאריך קצת את הטירונות כי שבועיים רק לקח לי להבין איפה אני.
במחזור שלנו היו ניסיונות התאבדות אבל הם הסתיימו כמו הניסיון של ערבה – אלה שניסו בסוף קיבלו את מה שרצו (עברו למשל לתפקיד נוח יותר) וזה היום נראה לי כאבסורד בצה"ל, שכדי שיראו אותך אתה צריך לעשות דבר כזה. מה שכן היה גם ניסיון שהצליח, חייל מפלוגה שכנה שיום בהיר אחד ירה בעצמו בשירותים. נושא ההתאבדויות בצה"ל, על אף שיפור משמעותי בשנים האחרונות (ואת זה אני אומר רק על סמך מספרים) הוא מורכב וטעון. וכמובן, יש את החוק הלא כתוב (שאף אחד "רשמי" לא ידבר איתכם עליו אבל ברגע שהנושא עולה בין החפ"שים כולם שמעו) שאם יש בידיך נשק ואתה באמת רוצה להתאבד אתה תצליח, ואם לא הצלחת כנראה שלא באמת רצית. אם מישהו תהה למה היחס לניסיון של ערבה הוא כזה אפאתי.
לגבי פיקוד – כמו שרמזתי, גם טירונות שזה קונספט שכבר הסכמתי שלא תמיד עובד למרות שלא חוויתי את זה על בשרי, יכולה לעבור טוב עם המפקדים הנכונים. הבעיה היא שכמובן לא תמיד יש את המפקדים הנכונים בסביבה. רוב השירות שלי הייתי מפקד, בהתחלה מפקד כיתה ואז סמל מחלקה. מעולם לא פיקדתי על טירונים, אבל גם בגדוד היו לי מחזורים בהם היו מפקדים מתחת לכל ביקורת. אני עדיין זוכר את התקופה שהייתי צריך לתפוס בתור סמל פיקוד על כיתה שהמפקד שלה נכנס לכלא. והוא אפילו לא היה המפקד הכי גרוע באותו מחזור, אפילו לא קרוב. כבר דיברתי על זה בתגובות קודמות, אבל הגישה של נועה כאילו אם עברת קורס פיקודי אתה בהכרח מתאים היא סופר נאיבית וכל חייל שבילה אפילו זמן קצר בתוך פלוגה בצה"ל (מה שנראה שנועה לא עשתה לפני הסדרה) יודע שהיא לא נכונה. אבל כמו שהמב"סית אמרה לה (ספויילר לפרק עשר) יש לצבא את הצרכים שלו, ומשום מה זה אומר שמותר להפקיר חיילים בידי מפקדים שבמקרים מסויימים יכולים להיות סכנה של ממש עבורם.
להיות מפקד זה לא רק לצעוק פקודות, זה דבר ראשון לדאוג שהחייל שלך אכל, שיש לו איפה לישון, ושהוא מרגיש שיש לו כתובת אם הוא צריך עזרה. וזה בולט הרבה יותר בגדוד מאשר בטירונות כי כבר אין את כל ההצגות האלה, אז אם אתה לא דואג לחיילים שלך מה אתה שווה. החייל פשוט יעקוף אותך וידבר עם מי שמעלייך.
לסיכום, אני עדיין בעד צה"ל לרוב, אבל אני גם חושב שכל עוד צה"ל רוצה להמשיך עם הטייטל של צבא העם ולגייס את כולם, הוא צריך למצוא דרכים להתאים את עצמו לכולם, לא רק לצהובים כמוני.
הטירונות שלך היא לא הטירונות שבסדרה.
לא סיפרת טירונות של איזו יחידה זאת הייתה, אבל אני מניח שהיא הייתה בתוך יחידה אורגנית (כלומר כזאת שהמשיכה, לפחות בחלקה, גם אחרי הטירונות, למעט מי שיצא לתפקידים אחרים). טירונות של ארבעה חודשים נועדה להפוך אותך לחייל.
טירונות כלל צה"לית, ובמיוחד טירונות בנות כלל צה"לית כמו בסדרה, נועדה לסימון וי. היא נועדה לקחת אזרחיות ולהסביר להן שהן לא באזרחות עכשיו. כמה מבוגרות פלוגת געש יגיעו לתפקיד שבו הן יצטרכו בכלל להחזיק נשק? אולי עשרה אחוז. בגלל זה גם האדישות של סגל הפיקוד לכל הנפקדויות שיש בבסיס – כי המטרה של הבסיס היא לא להוציא חיילות, היא להוציא בוגרות טירונות, ואם חיילת מסוימת לא עוברת טירונות – זאת לא בעיה של הבסיס (אולי בחיים האמיתיים יש לבסיס טירונות יעדים של אחוז מעבר, אבל זה בטוח לא מעניין את הבסיס שבסדרה), זאת בעיה של החיילת, והיא זאת שתצטרך לחזור על הטירונות לפני שתוכל לקבל תפקיד אחר. זה מזכיר לי את לימודי החדו"א בתואר ראשון – אתה לא אמור לדעת חשבון דיפרנציאלי בסופם, אתה אמור לעבור את הקורס – כולל אנשים שחוזרים על הקורס גם בשנה האחרונה לתואר.
זה בדיוק מה שאמרתי בפסקה השנייה שלי
בנוסף הרעיון של לעשות טירונות שוב נראה לי כמו בזבוז ענק של משאבים מבחינת צה"ל, אבל נו צה"ל
קצת אוף טופיק
אבל באיזה תואר לומדים חדו"א רק בשביל לסמן וי?
בתארים שלי (מדעי המחשב וסטטיסטיקה) חייבים לדעת חדוא טוב לאורך רוב או כל התואר, וככה גם בפיזיקה ובהרבה הנדסות למיטב ידיעתי
חצי מדוייק
בדרך כלל בלימודי חדוא של מהנדסים יש חוסר תיאום בין החדוא שמלמדים לחדוא שבאמת צריכים. זה לרוב קורס שירות ממתטיקה שהמרצים מתמקדים בתיאוריה והוכחת משפטים, כשהצורך של הסטודנטים הוא הרבה יותר פרקטי של פתרון משוואות דיפרנציאליות, טורי טיילור, ונגזרות/אינטגרלים. אז הרבה פעמים מה שלומדים בקורס זה לא מה שבאמת משתמשים בו אחר כך.
טוב, אני יודע להעיד בעיקר על העברית
אבל אצלינו מהנדסים ופיזיקאים עושים קורס תיאורטי אחד פחות משמעותי כדי להשלים כמה נקודות, ורוב החדוא שהם לומדים זה בקורסים שנקראים מתמטיקה שימושית ששם הדגש הוא על כלים מתמטיים נפוצים עבורם, כולל כל מה שכתבת ועוד
אין כאן מה להתווכח כל כך, כי הרעיון המרכזי של הסדרה הוא שילדים לא יכולים לחנך ילדים אחרים, בטח לא לחלץ אותם מתוך הקשיים העצומים שהם חיו בתוכם 18-20 שנה ודפוסי ההתנהגות שהפכו לחלק מהם. כל הסדרה היא ביקורת על סיפורי ההצלחה שדו"צ שולחים לכתבים בעיתונים המרכזיים (וזאת לא קונספירציה או מטבע לשון- שירתי עם דו"צ בשלבים שונים של שירותם, חלק מרכזי בקורס שלהם הוא ללמוד איך למצוא ביחידה נתונה חיילים עם סיפורים אקזוטיים ומרגשים ולכתוב את הסיפור שלהם בצורה שתעניין ו"תמכור" לכתבים בתקשורת. אומרים שאת הפצת הסיקור החיובי היזום לצה"ל הכניסה מירי רגב לדובר צה"ל, אבל אין לי הוכחות חד משמעיות), ומנסה להגיד שהם פנטזיה הוליוודית מתוקה.
אם את לא מסכימה עם הביקורת של הסדרה, את פשוט לא מסכימה איתה.
קורס מ"כים של מגל לא נועד לחנך עברייניות לחזור למוטב, הוא נועד להכשיר בוגרי תיכון בעלי נתונים גבוהים יחסית להיות מפקדי טירונות. מפקדים עליו מ"כים של מגל, כלומר ילדים בוותק של צימר בערך, והוא נועד לבעלי הנתונים המתאימים. הוא אורך חצי שנה, כולל טירונות קרבית של 03 ועוד שלושה חודשים של קורס פיקוד בדיסטנס קשה.
קצת מוזר להאמין, מבחינה הגיונית, שתהליכים שנוער עבריין נשלח לעבור ב"מעון נעול" יותר משנה, עם אנשי חינוך מבוגרים שהוסמכו לכך ובתנאים מאוד ספציפיים, הוא יעבור בקלילות בחצי שנה של הכשרה צבאית מידי ילדים בגילו.
מניסיון אישי, אולי פה ושם יש אנשים שהשתנו מן הקצה אל הקצה בצבא. פשוט יש גם הרבה עבריינים שלא. יש גם עבריינים שאכן השתפרו קצת, כלומר הפכו לרהוטים יותר ולמדו להסתיר את האלימות שלהם קצת יותר טוב, אבל לא השתנו באופן מהותי. אני יודעת שכל המציל נפש אחת כאילו מציל עולם במלואו, אבל המשפט כנראה לא התכוון לסיטואציה בה כל נפש שהוא לא מציל, שזה הרוב, הורגת הרבה נפשות אחרות. המחיר שחיילים בצה"ל, שגויסו מכוח חוק גיוס חובה ואף אחד לא שאל אותם אם הם רוצים להמר על החיים שלהם בשביל שיקום של עבריין כלשהו, משלמים על "סיפורי שיקום" כושלים הוא גבוה וכבד ולא יוחזר להם לעולם.
אז צליל החליטה [/hiddentext]וגם נימקה, שהיא לא הולכת לנסות שוב להציל את נפשה של חגית, אם במקרה של כישלון, שנראה סביר ביותר, היא תהרוג הרבה הרבה נפשות של חיילות אחרות שהיא לא מכירה. היא לא תהמר על חיים של אחרים שוב רק כדי לצאת מפקדת טובה בעיני הסביבה. והיא הייתה צריכה לחוות אלימות מתמשכת מצד חגית כדי להבין מה זה אומר ואיזה מחיר החיילים העתידיים של חגית היו משלמים.
מקבלת לגמרי
(ל"ת)
דרישות הקבלה של מגל לא גבוהות בכלל
דפר 40 וקבא 48… יש גם לא מעט בנות עם נתונים גבוהים במגל, אבל גם הרבה עם נתונים יחסית נמוכים
עדיין גבוהים בהרבה מאית"ן ומחגו ספציפית
ברור שמגל זה לא טיס ולא תלפיות, וגם מודיעין בוחרים לעצמם נתונים גבוהים יותר.
יכול להיות. לא כל כך הבנתי את הקטע הזה האמת
(ל"ת)
ספוילר לפרק 10
טוב, אני ראיתי אותה יוצאת מהש.ג. בגאון, תוך הפניית אצבע משולשת לבסיס כולו, לקול תרועות החיילות האחרות, אחרי שקיבלה שיבוץ שלא רצתה כמאבטחת מתקנים.
דפקה נפקדות, במילים אחרות.
מכאן הסוף שלה פתוח מאוד, כי היא עדיין שייכת לבט"ר ארז, היא לא נקלטה בבסיס אליו הייתה מיועדת.
יכול להיות שהיא תחליט ללכת לכלא בכל זאת, תקסים את כולם בדרכה המיוחדת ועוד תצא לקורס של מדריכי כלואים. יכול להיות שנראה אותה בעונה הבאה בבט"ר, אחרי שמערך גחל"ת בכלא הסכים לשנות לה את השיבוץ, בתור הפקידה של הסמב"סית או באפסנאות.
אולי יוש ייתפס במהלך עבודתו העבריינית עבור הגובים שלו, יגיע לבית המשפט לנוער, ובתור "נשמה של ברבור" לא יקבל כלא אלא שיקום, וכחלק מהתהליך השיקומי יישלח גם הוא לגיוס מיוחד לצה"ל ונקבל אותו במחלקת טירונים בנים בעונה הבאה, עושה בעיות לדורין או לאפי.
ואז חגו בכלל תרגיש צורך עז למצוא לעצמה תפקיד בבט"ר ולשמור עליו.
אבל היא דפקה נפקדות, בזה אין ספק.
לפחות בימיי אחת הדרכים הקיצוניות לשנות תפקיד הייתה לצאת מהבסיס הביתה בלי אישור, לשבת בכלא כמה ימים וכבר לחזור לתפקיד אחר בבסיס אחר. דרך אחרת לג'ובניקים היא לבקש העברה לקרבי (כמעט אי אפשר לסרב לבקשה כזאת, יש יתרון לכך שצה"ל ממקם את המערך הקרבי בראש סדר העדיפויות). שתי הדרכים דורשות מחיר (כבד מנשוא או לא, זה תלוי בחייל) והן יציאה אל הלא נודע. כמו שנכתב כאן כבר, כן, באופן טרגי, גם אובדנות היא דרך, והיקרה מכולן.
נעה מאופיינת תכופות כאוטיסטית, לדעתי זו האשמה מאוד צורמת. אני לא מומחה לתחום אבל נראה לי שכך גם הרבה מהכותבים (פה ולא פה) שזורקים את המילה כלאחר יד כאילו זה תיאור ספרותי אבסטרקטי ותו לא. למעשה נעה היא פשוט בחורה צעירה, מופנמת, אולי ביישנית וחסרת בטחון, שמאוד רוצה להצליח בתפקידה כי כמו הרבה צעירים (ולא צעירים) בישראל גם היא מאמינה בצה"ל ובתפקידו (הן הבטחוני והן החברתי). כשילוב כל תכונות האופי האלו היא (בדומה לערבה) דוגמה טובה לחוק הפיטרי – היא קודמה במערכת עד שהגיעה לתפקיד אותו היא לא מסוגלת למלא. התפקוד של נעה כמ"מ היה משתפר פלאים אם במקום לזרוק אותה למים ללא הכנה ולשכוח אותה שם היא הייתה עוברת חניכה כלשהי מצד כפיר או שאר המ"מיות בפלוגה. כמובן שספיר נמצאת שם לצידה, אבל נעה באקט אישי של חוסר בטחון ויהירות צה"לית כללית מסרבת להאזר בה. בקיצור אפשר להסביר את ההתנהגות של נעה באמצעות מאפיינים כלליים (אישיותיים ומערכתיי) בלי לקפוץ למסקנות ולתייג אותה כאוטיסטית.
אין ספק שנועה על הספקטרום האוטיסטי-קולנועי
גם אם זו לא הבחנה רפואית של אספרגר (וההבחנה במציאות גם לא כזו חד משמעית) אין ספק שהדמות שלה נכתבה בהשראת דמויות עם אספרגר בטלוויזיה ובקולנוע כמו הבלשית של הגשר.
גם אם הטענה שלך נכונה, זה אומר שהאפיון כבר התרחק כברת דרך עצומה מהאספרגרים האמיתיים.
אבל קשה לי להאמין שנועה מבוססת על דמות טלוויזיונית שהבמאית ראתה, ולא פשוט על קצינים אמיתיים בצה"ל. פשוט כי אני פגשתי בעצמי כמה וכמה קצינים כאלה (חלקם אפילו לא היו מופנמים כל כך, רק צעירים מאוד ובעייתיים מאוד, והראו מאפיינים דומים).
הסיבה שנועה היא בוודאות לא על הקשת האוטיסטית- לא במיקום שמחוץ לטווח הנורמטיבי, לפחות- היא שהיא מבינה מצוין מצבים חברתיים ורגשיים. היא יודעת שספיר מנסה לעזור לה, היא יודעת שערבה חריגה, היא מזהה כשקורה משהו בין יוגב ושמרית, היא יודעת שכפיר שונא אותה, היא אפילו חשדה שכפיר וספיר ביחד לפני שגילתה את זה בוודאות (כשכפיר בא למשרד שלהן לפני נמטווחים בפרק 4, למשל, היא לא מפסיקה להסתכל על שניהם).
באותו פרק היא מבינה מצוין שספיר עדיין לא התגברה על הכישלון במיונים לקצונה. היא בוחרת להגיד לה שזאת הדרך של צה"ל למיין את עצמו, כי היא נורא רוצה להאמין בזה בשביל הערך העצמי שלה, והיא בוחרת לפגוע בספיר במודע. היא בוחרת בחירה מודעת לשפר את הערך העצמי שלה על חשבון הערך העצמי של ספיר.
נועה לא בוחרת את הבחירות השנויות במחלוקת שלה כי היא חסרת יכולת להבין- לפחות לא חסרת יכולת להבין במובן הרפואי של המילה. יש המון דברים שהיא לא מבינה כי גם אחרים לא היו מבינים, כי חסר לה מידע והיא צעירה וחסרת ניסיון. וכמו שכתבו כאן כבר, ברור שקשה לצפות מצעירה בת 20 לכל היותר לזהות סימני אובדנות- המסר של הסדרה הוא שאם כך, מגוחך וטרגי כן לתת לה אחריות כאילו היא יכולה לזהות. אבל זה לא קשור לאוטיזם.
בנוסף, נועה גם יכולה להעביר רגשות כשהיא רוצה וראינו את זה במערכת היחסים שלה עם שמרית, ובכולן בעצם- היא עם פנים קפואות כי כך היא בוחרת, כי אין לה "אומץ" או "בגרות" לחשוף רגש, אז היא בורחת לדיסטנס. והקול שלה והעיניים שלה משקפים בדיוק מה היא מרגישה כשהיא מדברת עם ערבה בבית החולים, העיניים מלאות דמעות והקול שלה רועד וערבה רואה ומבינה (אגב, ערבה כנראה זורחת כי היא מופצצת תרופות נגד דיכאון ומשככי חרדה), וכך גם כשהיא אומרת לשמרית תודה.
נועה קולטת סיטואציות רגשיות ויכולה להביע רגשות, אבל היא בוחרת להתמודד בדרך שגויה, או שסדרי העדיפויות שלה מציבים אותה לפני אחרים. אלה לא בעיות תקשורת או ויסות ולא אוטיזם ולא שום בעיה מאובחנת. אלה סתם בעיות "רגילות" של צעירים "רגילים" שצריכים לעמוד ולהתמודד איתן.
לא בעיות של צעירים רגילים.
נועה חולה במקרה קשה של סגמת, שמוגבר על ידי חוסר התאמה מקצועית.
זה שאנשים אומרים שזה אוטיזם, אז נו, אומרים. יש בדיוק שתי נשים שדעתן בנושא חשובה – עטרה פריש, במידה וכתבה את נועה כאוטיסטית, ואלונה סער, במידה ושיחקה את נועה כאוטיסטית.
זו גישה אחת.
לדעתי מה שהצופות חושבות חשוב לא פחות ממה שפריש וסער חושבות.
לא הספיק לי להסכים בפישלייק
זה לחלוטין מרגיש כמו סגמת קלאסית, מכירה לא מעט סג"מים שהתנהלו ככה, והיא גם מזכירה לי גם קצת את עצמי בתור סג"מ צעירה ששובצה לא נכון וממש (אבל ממש!) גרועה במקצוע שלה.
כשאני מסתכלת כרגע על רמת הברות שהיתה לי באותה התקופה, ועל הסמכויות שנתנו לי באותה התקופה זה נשמע לי פסיכי לחלוטין. אין לי מושג מה הם חשבו לעצמם.
בעצם, אם תחשבי על זה, זה הגיוני מאד.
סגמת היא תופעת לוואי ידועה ומוכרת של קצונה. מה יותר פשוט מאשר לדחוף מקרים רציניים בבסיס לא חשוב, בתפקיד לא חשוב, שעוסק בחיילות לא חשובות ואין לו השפעה ארוכת טווח כמעט על שום דבר?
אני בכלל לא בטוח שהיא קוראת כראוי מצבים חברתיים
כן, היא מזהה לפעמים ש"משהו" קורה, אבל התרשמותי היא שהיא לא תמיד מזהה ומפרשת אותו נכון.
כן, מסכימה.
גם כתבתי כמה פעמים בעבר שהיא מפרשת את המציאות שכולם נגדה כשהם לא, ולפעמים ההפך הגמור.
אבל הפרשנות שלה עדיין נופלת במסגרת הנורמטיבית, רחמים עצמיים הם לא תסמונת, ולכולנו קרה שנתנו לרגשות שלנו להשתלט על הפרשנות שלנו לאירועים.
למעשה, הרבה אנשים פירשו שונה לחלוטין את האירועים בפרק 8 למשל, ולפעמים ההבדל היה האם הזדהו עם נועה עד עכשיו או היו ביקורתיים כלפיה לפני כן (אודה ואתוודה, לא חיבבתי אותה כבר מפרק 4 גם בגלל חוויות אישיות, היא הזכירה לי קצינים מסוימים). העניין הוא שהבעיות של נועה, כנראה מוקצנות פחות, היו לכולנו בשלב זה או אחר בחיים. היא לא "חרא של מ"מ" בניסוחה של צימר כי היא על הרצף האוטיסטי, אלא כי היא לא מספיק בוגרת, לא מספיק מנוסה ועם אישיות לא מספיק מגובשת בשביל לשאת באחריות ובסמכות (כמובן שהיא לא הייתה מסוגלת לנסח ולהגיד את זה למב"סית. ההצלחה הגדולה שלה בעונה זה שהיא בכלל הצליחה להבין ולהודות בכישלון בפני עצמה ואחרים). וראיתי גם צעירות בגילה ובוגרות ממנה בהרבה מבחינה רגשית נכשלות ובגדול.
תכלס, אפילו סאלי כשלה- היא מטוויחה מנוסה, ועדיין עמדה קרוב מדי לערבה כשהטוויחה אותה וחטפה את התרמיל בעין וכמעט איבדה את הראייה שלה.
100%, כל מילה
(ל"ת)
בהחלט.
(ל"ת)
והשורה התחתונה של כל זה:
אני חושבת ש"המפקדת" תובעת מאיתנו להסתכל על הצדדים המוזנחים והאפלים במציאות שלנו.
על הצדדים המוזנחים והאפלים בחברה שלנו (האוכלוסייה עצמה, נערות אית"ן, פרק 7 השנוי במחלוקת, עלילות הפשע), על הצדדים המוזנחים בצבא שלנו (כל הבסיס הזה, שחצי צה"ל עובר בו ולאף אחד לא אכפת ממנו ובעיקר מהחיילים שמשרתים בו, על כשלי האבטחה והשכונה הכללית), על הצדדים האפלים והנסתרים יותר בנפש שלנו, שיכולים להתפרץ בהינתן תנאים קיצוניים מספיק, כמו שירות צבאי- האובדנות של ערבה, ההתנהגות המניפולטיבית של ספיר, עצות האחיתופל של צימר, הריצוי המוגזם של צליל שהופך להשתתפות פעילה בעבריינות, וכן, גם ההתנהגות של נועה.
העובדה שהבעיות האלה שכנו בכל הדמויות כנראה גם לפני הצבא לא משנה את האחריות של תנאי השירות הצבאי להתפרצות שלהן.
לכן פרק 10, בו אין עונש מצד המערכת כלפי אף פעולה, מדגים את זה לדעתי מצוין- הבעיות של כולם מתפרצות במימדים עצומים, ופוגעות בסביבה באופן אנוש, כשאין גבולות חברתיים שעוצרים אותם.
אפילו ניסיון ההתאבדות של ערבה, הדמות הכי מתוקה שלא פוגעת בזבוב (איזה בזבוב, היא מגלה חמלה לשדכן ומפתחות אבודים) היא סוג של מעשה תוקפני כלפי הסביבה ועצמה. לפחות ערבה תופסת את זה כמעשה שפוגע בסביבה, ולכן היא מנסה "לתקן" כשהיא מנחמת את נועה ומנסה להסיר ממנה את נטל האשמה. היא עושה את זה כשהיא כבר יודעת שתשתחרר מהצבא והיא תחת חסותה של אמא שלה, חזרה בחברה האזרחית.
הסדרה גורסת, לדעתי, שכולנו יכולנו למצוא את עצמנו עושים דברים כאלה, או דומים, או בסגנון אחר, כל אחד והבעיות שלו, בהינתן התנאים הנכונים. לכן דימיתי את הסדרה בהתחלה לבעל זבוב.
לכן לתייג את נועה כאוטיסטית זה שגוי בעיניי, כמו להגיד שכל הדברים האלה מעולם לא יקרו בבסיס צבאי.
אגב, תכל'ס, מה צימר רוצה מספיר?
אוקיי, היא לא סיפרה לה משהו גדול על החיים שלה. אבל, ברצינות, למה זה עד כדי כך פוגע בה? לכל אחד יש דברים שהוא לא מספר לאחרים. מה החטא הנורא כאן?
אם זה אכן העניין, הוא היה חבוי ומופשט מדי עבורי, ולא קלטתי אותו מהצפייה
אם צריך ניתוח כל-כך מתוחכם כדי להבין את המוטיבציה של הדמות, אז אולי הכתיבה לא הייתה מספיק טובה.
בהחלט יכול להיות שזה אכן העניין, ושהניתוח שלך נכון. העניין הוא, שהסדרה לא נתנה לי מספיק כלים כצופה כדי לזהות ולקלוט את זה. וזה לא שאני טיפש או גרוע בצפייה וניתוח, למיטב הבנתי.
אבל גם זה לא דבר שנאמר או אפילו נרמז באופן משמעותי בסדרה
אז גם כאן, אם זו הייתה הכוונה, היא כנראה לא נכתבה באופן מספיק ברור ולא עברה אליי כצופה.
לא, אתה ממש לא טיפש… לא שאתה צריך אישור שלי, מן הסתם, אבל אני באמת לא חושבת ככה.
יש לסדרה הזאת בעיה כללית, לכל אורכה, שהיא מדברת ב"קודים" של סיטואציות צבאיות. זה הופך אותה לפחות ברורה למי שלא שירת במקומות ספציפיים כאלה, ובטח למי שלא שירת בכלל. עוד יותר גרוע- ניכר שהבמאית והיוצרת עיבדה מאוד את החוויות שלה מבחינה רגשית ואת מה שהיה דפוק בהן לדעתה, ורוב האנשים שהיו בצבא רק רוצים לשים את החוויות מאחוריהם ולהמשיך הלאה. כך שגם מי שהיה בצבא לא תמיד יורד לסוף דעתה. יש כל מיני אבסורדים בחוויה הצבאית שאתה מבין אחרי הרבה זמן, לפעמים גם אחרי עשורים. אבל כל הסיטואציה הצבאית כל כך מנותקת מהחיים האזרחיים, כל כך שונה, כל כך הזויה, כל כך בלתי ניתנת להסברה במילים "אזרחיות", כל כך עטופה באידיאולוגיה ובמילות עידוד, שנראה לי שזאת משימה בלתי אפשרית לגעת בכל הנושאים האלה, בסדרת טלוויזיה, ושהכול יהיה ברור לגמרי. כן, מסכימה שיש פגם בכתיבה. בכלל צימר קיבלה הרבה פחות מקום והתפתחות ממה שהגיע לה.
זו רק תוספת לא הכרחית
כאמור, אם אתה יוצא מנק' הנחה שזה לא אוקי, די בכך.
בעניין האכלה בכפית, אתה מכיר חיילים שלא מקטרים (או לפחות מדברים) ביניהם על המפקד שלהם? עזוב צבא, עובדים שלא מדברים לעולם על המנהל? חברים שלא מדברים אף פעם על אדם אחר שנוכח בחייהם יום יום? יודע מה, אולי יש פה ושם כמה שלא עושים זאת. אבל אני בטוחה שאתה מכיר כאלה שכן, וזה לא משהו חריג או נדיר, מסכים?
אולי, אבל זה לא מספיק לדעתי
אם יש קןנפליקט, אי אפשר לצפות מהצופה להבין אותו מבלי לתת אפילו רמז למה שגורם אותו. זה לא יכול להיחשב מובן מאליו.
אפשר לצפות ועובדה שהבינו
לי זה נראה מוגזם כי לא הזדהיתי עם צימר, אבל הבנתי שבעיניה זה חמור ודי לי בכך. אני יכולה להבין למה אפשר להיעלב ולהתעצבן במצב כזה.
זה לא אבחון ובטח לא האשמה
(ל"ת)
מה שבטוח, לאחר צפייה ב"שתי אצבעות מצידון", הסדרה היא אפילו לא רפרנס, היא עיבוד מודרני בבסיס עורפי.
נקודת המוצא של העלילה זהה- מ"מ צהוב וחסר ניסיון מתנדב בהתלהבות לפקד על מחלקה שהמ"מ הקודם שלה נהרג/ חטף תרמיל בעין. איש לא שותף להתלהבותו.
גם הסרט וגם הסדרה עוסקים במחלקה 3.
שוב ושוב מוטח במ"מ שכאן זה לא בה"ד 1, כאן (בלבנון, בפלוגת געש) החוקים אחרים.
אפיון הדמויות, גם הראשוני וגם זה שלאחריו, כמעט זהה: בהתחלה המחלקה מוצגת ככה- ראוף, הסמל הדרוזי המושלם לכאורה, אפי, החייל הנאיבי והאידיאליסט שמאמין שאפשר להתיידד עם הלבנונים, ג'ורג'י, החייל הוותיק, השבוז, הפטוריסט, הציני, ששונא את הלבנונים ושרק הסמל יכול להשפיע עליו, ובמבינו, החייל החולמני שנשבר הכי מהר.
בהמשך מתברר שראוף הוא סמל מעולה עם משמעת גבוהה- רק עד שזה מגיע לחיי האהבה שלו, ואז נהלים וחוקים זה פחות חשוב (נוהג לצאת מהבסיס ללילות שלמים ו"לקפוץ" לבקר את המשפחה של ארוסתו הדרוזית לבנונית שהכיר בגזרה הקודמת, כמובן לא לפני שבדק את כל המארבים של הפלוגה). בסרט הוא נהרג באחת הפעמים שהוא חוזר, והדבר ממוטט נפשית את ג'ורג'י.
אפי מפלרטט בסיורים עם נערה לבנונית מהכפר בו הפלוגה יושבת, רק כדי לגלות שמשפחתה מסייעת לחוליית המחבלים המקומית, והיא שימשה כמתריעה שלהם וניצלה אותו.
כל העימות בין צימר הצינית לצליל הנאיבית בנוגע לטירוניות ("אנחנו מוקפות קרימינליות!" של צימר מפרק 3, למשל) זהה למערכת היחסים בין ג'ורג'י הציני לאפי הנאיבי.
הסרט מתמקד במערכת היחסים בין המ"מ הנלהב למ"פ החשדן שלא סומך עליו ולא ממש סובל אותו, ובין שניהם למג"ד, שבעיקר לא אכפת לו. המג"ד שולח את מחלקה 3 ואת המ"מ בפרט לבצע משימות מסובכות בלי להקשיב לאזהרות המ"פ.
במקרה הראשון זה נגמר כשהמחלקה הורגת ילד לבנוני (ולא משלמת על כך שום מחיר, חוץ מנפשי. רק המ"מ ננזף על ידי המ"פ שהוא רגיש ומפונק, פעלת לפי הכללים והנהלים, אתה תעשה מה שאומרים לך ולאף אחת לא אכפת איך אתה מרגיש).
במקרה השני הם מצליחים להרוג את המחבל המבוקש בלי לפגוע באוכלוסייה אזרחית בזכות מעשה התאבדותי כמעט של המ"מ. המ"מ נפצע קשה ונשלח לבית החולים- מה שמוצג בסדרה כהפי אנד מוחלט מבחינתו (גם אם לא מבחינת המ"פ, שצריך למצוא מ"מ חדש)- גם זכה בתהילה, גם "עושה חיים" בבית החולים וניצל מלבנון. בסדרה דווקא ערבה זוכה ל"הפי אנד" הזה, וניצלת מפלוגת געש וככל הנראה מהצבא בכלל.
אפילו הבסיס לקו העלילה של שמרית, על טירונית מאוימת שבשל כך משתפת פעולה עם המפקדות נגד הטירוניות האחרות ויוצאת די מנוצלת, נמצא בסרט- בדמות איש הדת של הכפר, שנלחם על הצדק ומבקש מהצבא פיצויים על הנזקים שנגרמו לכפר. עקב החיכוך עם הצבא המחבלים מאיימים על חייו, ונכפה עליו לשתף פעולה עם הפלוגה, כשהמ"פ והמג"ד משתמשים בו כפיתיון. שמרית עצמה קראה לטירוניות האחרות "הג'יהאד האיסלאמי".
יש לציין שאותה התהום פעורה בין הטירוניות והמפקדות ובין צה"ל בסרט והלבנונים, אבל החיילים בסרט מראים טיפה יותר מאמץ להבין את האינטרקציה הסבוכה בין הקבוצות הלבנוניות, מאשר המפקדות מנסות להבין את מערך הכוחות בין הטירוניות…
כמובן, החיילים מתרעמים שוב ושוב שתושבי הכפר לא מפחדים מצה"ל אלא רק מהמחבלים. בסופה של הסדרה, המפקדות צריכות להכיר בכך שהטירוניות לא מפחדות מהן, אלא מקשיבות רק לחגו.
עוד רפרנס קטנטן- נועה צועקת על הטירוניות בפרק 8 שהן צריכות לכבד את ערבה, בין השאר כי ערבה יודעת לירות במא"ג. הדמות המקבילה לשל ערבה בסרט היא החייל "במבינו הקטן", שבמורל של המחלקה נאמר שצריך דווקא לפחד ממנו כי הוא המא"גיסט.
כמובן שגם הסצנות בסדרה שמתרחשות בחורשה וגם הסצנות במטע האבוקדו מנסות לדמות בצילום את יערות ושדות לבנון, ובעיקר כפי שצולמו בסרט.
סצנת השחייה בים מזכירה קצת סצנה בה החיילים מנסים לחלץ נגמ"ש מהבוץ (אחרי שהמ"מ שלהם כבר בבית החולים והם הרגו את הילד והכול) ובסופו של דבר משתכשכים בעצמם בנחל הבוצי, כדי להראות עד כמה ילדים (ושבורים) הם. טוב, כבר כתוביות הפתיחה הם מוצגים כמי שרק לפני שנה היו תלמידי תיכון.
זאת כנראה אחת הסיבות שהסדרה הייתה מבלבלת כל כך לצופים- הבמאית טענה בתוקף שזאת "סדרת בנות רק במדים", כשבפועל זאת הייתה "סדרת מלחמה רק עם בנות". כנראה טוחנים את "שתי אצבעות מצידון" בצה"ל, בעיקר אם אתה נשאר שם 5 שנים כמו הבמאית, ובמגל.
א. כאמור, עדיף לסמן ספויילר לתגובה עצמה במקום טקסט חבוי
ב. לא נראה לי שטוחנים את "שתי אצבעות מצידון" בכלל, בשום מקום (וחבל! סרט טוב)
ג. לא ראיתי את הסדרה אבל זאת השוואה מרתקת.
בלתי אפשרי לסמן ספוילר בנייד….
אני גולשת בנייד בגרסת דסקטופ
(ל"ת)
צירוף מקרים די מדהים התגובה הזאת
בהתחשב בזה שאתמול צפיתי בלפטופ בקטעים מ"שתי אצבעות" ביוטיוב בקפיטריה של האוניברסיטה, ובדיוק עברה לידי עלמה קני.
די מדהים העיתוי של הסדרה הזאת. ואיך הדיון בנטיה הציבורית המהירה לאפיין אנשים באוטיזם או באספרגר על סמך מאפיינים טלוויזיונים רלוונטי כל כך לפרשת הקצין שמת בכלא הצבאי.
אה, ואגב, בפינת ההומור השחור משחור: הבנתי שהסדרה הזאת גאונית כשהבנתי שהרמטכ"ל מדבר בול כמו כפיר בנאום השבת. לכידה מושלמת של הפאתוס הצבאי המוגזם על ידי דור הררי.
התאהבתי באלונה סער
נועה היא דמות שבקושי מדברת, שאני לא מזדהה עם כמעט שום דבר שהיא אומרת, עם אופן המחשבה שלה וסדר העדיפויות שלה. דמות שכל כך קשה לאהוב ובכל זאת בעזרת בעיקר שפת גוף והבעות פנים אלונה סער מצליחה להכניס את נועה ללב שלי ולגרום לי לחבב אותה, להזדהות איתה ואפילו להעריץ אותה (פרק 8).
יחד עם הנשיקה עם שמרית והקוקו הלסבי בכלל מוסיף עוד מימד לדמות שלה.
סדרה מעולה שבכלל לא ציפיתי שתהיה מעולה כי אני לא סובלת את העיסוק הישראלי בצה"ל ולמה לראות סדרות על צה"ל אחרי שכבר יצאנו לאזרחות. אבל באמת התסריט, המשחק, המוזיקה מעולים וברמה גבוהה בהרבה מרוב הסדרות הישראליות.
היתה לי חוויה מאוד מוזרה כשראיתי אותה ב-"שמיים אדומים", שם היא שיחקה כמעט בדיוק את אותו טיפוס-דמות
(קצינה בצה"ל עם אשליה שיש לה שליטה על הדברים) רק בדרמה במקום בקומדיה.
היא שחקנית חדגונית למדי, וזה בעיה כשהטייפ שלה גם ככה אנמי
(ל"ת)
איך אפשר להגיד על שחקנית כל כך צעירה שהיא חדגונית?
כמה תפקידים כבר היו לה עד היום? 4-5? איפה היתה לה הזדמנות להתנסות או להוכיח?
ב4-5 תפקידים שהתפרשו על פני כמה פרקים.
בכולם משחק עייף ועצל.
אמנם ראיתי אותה רק בשני דברים עד כה
ואני לא מצליחה לזכור מה היה השני. אבל אני דנה אותה בשלב זה של הקריירה לכף זכות. בתפקיד שלה ב'המפקדת' היא מצויינת, ולדעתי טובה יותר בעונה הראשונה- אולי כי בשניה משהו קצת התפזר עלילתית.
בנפרד ממנה ספציפית, אני חושבת שמאוד קשה לשפוט על סמך מעט מאוד עשייה אם פשוט ליהקו מישהי לטייפ קאסט, או שהיא נפלה על בימוי יותר או פחות טוב, או שהכל בא ממנה. אני חושבת שזה הולך לשני הכיוונים, היו כל מיני שחקנים חדשים וצעירים שהפילו לאנשים את הלסת, ופתאום הסתבר שהם היו ליהוק מאוד מאוד מתאים לתפקיד אחד, ואין לשחקן שום דבר נוסף לחדש. או שהיתה איזו שחקנית בריטית שממש עיצבנה אותי, כי מה שנראה כמשחק אותנטי של דמות פגומה בסדרה הראשונה, התגלה כשיטה מאוד מעייפת לגלם דמות מהורהרת במצוקה, וזה לא משכנע יותר. (ואז מישהו כאן מצא לי ת'רד ארוך ברדיט עם עוד אנשים ששונאים אותה).
רוצה לומר שבשלב זה נראה לי שגוי להניח שהיא שחקנית טובה יותר או פחות.
למיטב הבנתי,
למרות שלא המשכתי לצפות ב-"המפקדת" (לא התחברתי להומור היבש של הסדרה), כשראיתי אותה לראשונה שם לא זיהיתי אותה משום שראיתי אותה קודם ב-"פלמ"ח" אם כי אם להיות כנים, הרגשתי בעונה השלישית שלקח לשחקנית מעט זמן 'להיזכר' איך משחקים נכון את דמותה בפלמ"ח משום שמרגישים את הנוקשות של דמותה מ-"המפקדת" בדמותה בפלמ"ח. בעקרון, דמותה שונה מאד מהדמות שהיא משחקת ב-"המפקדת" והיא יותר מוחצנת ואמפתית בהתחשב במגבלות הז'אנר (פלמ"ח, בכל זאת, דרמת נוער שמבוססת על אירועים היסטוריים אמתיים.)
פעם ראשונה שאני רואה אותה
אבל האמת, אין לי בעיה עם טייפקאסט. כל עוד המשחק טוב לא אכפת לי שהשחקן חוזר על הדמות. טבעי שיחפשו שחקן שעשה טוב את הדמות הזו ליצירה אחרת.
אני לא מרגישה שהיא אנמית, אני מרגישה שהיא מינימליסטית, וזה לדעתי הרבה יותר מאתגר מאשר לשחק במחוות גדולות ומוקצנות. אבל יהיה מעניין לראות אותה משחקת דמות שונה לגמרי.
בכל אופן אהבתי את כל הקאסט שם. כולן שיחקו בצורה מאד טבעית. היחידה שהרגישה לי קצת לא אמינה היא מיה דגן. היא היתה יותר "דמות" מבנאדם.
והיא הייתה פשוט נוראית בתפקיד הזה
(ל"ת)
אגב, תעלומה אחת נשארה לא פתורה
מי בסוף כתבה את מכתב האהבה למ"מ שלי?
אני מאמינה לשמרית שזו לא היתה היא. ואם זו כן היא אז מה המטרה מאחורי זה?
השתכנעתי מאחת התיאוריות שעלו בזמנו שזאת הייתה ערבה
אז בעולם שלי זאת ערבה והיא התאהבה בנועה, או חשבה שהיא מאוהבת, באיזה רגע של ההערצה האידיוטית כלפיה. הבסיס לתיאוריה היה שערבה כתבה את כל המבחנים במקום החניכות שלה, כולל שמרית, אבל נועה נורא רצתה שזאת תהיה שמרית. לא בטוח שלתסריטאים יש תשובה, נראה לי בסרט הביכורים המקורי החיילת כן כתבה את המכתב אבל לא עומדת מאחוריו.
הסדרה משתפרת מהעונה הראשונה?
את הפרקים הראשונים של העונה הראשונה לא סבלתי – הכתיבה היתה חלשה ואלונה סער הייתה פשוט גרועה. זה הרגיש כמעט כמו סיטקום זניח. כמה שחקניות משנה מעולות לא הצילו מבחינתי את הסדרה. זה משתפר משם? ואם כן אפשר לדלג לעונה מאוחרת יותר?
אם לא התחברת עד עכשיו אין טעם להמשיך
(ל"ת)