ביקורת מתגלגלת: דרדוויל – נולד מחדש

צירופי המקרים מתחילים להעיק. פרק 7.

ספויילרים, דה. גם לסדרה הקודמת של "דרדוויל" ולסדרות מארוול אחרות כמו "אקו" או "שי-האלק".


פרק 7 "הזמן שנותר"

תגידו, ניו־יורק מורכבת מחמישים איש או משהו? מעולם לא הייתי בה, אז אני שואל ברצינות. הפניתי את הקושיה ל-Perplexity והוא מוכן להתחייב שבעיר הזו גרים 8 מיליון איש. אבל אולי ביקום של מארוול לא כולם חזרו בשלום מהסנאפ של תאנוס? כי זה יסביר איך לכל השדים אל פסיכולוגית אחת הולכים גם ראש־העיר של ניו־יורק (שהוא במקרה האויב הכי גדול של בן־הזוג שלה) וגם הרוצח הסדרתי שאותו ראש־עיר (ובן־זוג) מחפש?

ובכלל, צירופי מקרים נוחים הם בעיה שחוזרת על עצמה הרבה ב"דרדוויל: נולד מחדש". הזכרתי לפני כשבועיים את שוד הבנק שמאט מרדוק במקרה היה נוכח בו אלא שזו רק דוגמה אחת מיני רבים. מה הסיכוי, למשל, שגיבור־על לשעבר שמתמקד כיום בעריכת־דין, במקרה לקח על עצמו ייצוג של לקוח שהתברר כגיבור־על פעיל בעצמו? 

ויודעים מה עוד לא הגיוני? נערה צעירה הדורשת (בעצבים!) מעורך־הדין העיוור של דוד שלה שיעשה משהו עם בעיית הרוצח הסדרתי הזה שעד כה ניקז את דמם של שישים קורבנות (איך זה הגיוני בכלל? זה יותר ממספר האנשים שגרים בניו־יורק). וב"משהו" היא לא התכוונה למשהו משפטי – שזה, לידיעתהּ, כל מה שהוא אמור לדעת לעשות; הרי אין לה מושג שמאט מרדוק בעברו חילטר בלילות כאדם מדליק אבל חוצפן (נו, כלומר נלחם כמו צב נינג'ה).

עד כה העלמתי מכך עין באלגנטיות תחת האמתלה שזו סדרת קומיקס ומה אני מחפש פה היגיון. אבל נמאס לי להבליג. נמאס לי שהתסריט מכופף את ההיגיון כדי לשנע את העלילה כך שיקרו דברים מגניבים. ואל תטעו, אני לא עיוור. ברור לחלוטין שפרק 7, "הזמן שנותר", כלל כמה רגעים די פאקינג מגניבים: בין אם הקרב בין דרדוויל למיוז (הפתרון התסריטאי לכך שהוא יודע ללכת מכות? "כשהייתי צעיר למדתי טייקוואנדו". טוב אחי) ובין אם האופן בו וילסון פיסק נפטר מבוס המאפיה שבא לחסל אותו במסעדה (אפס בהיגיון, 100 בקלאס) ובין אם… המממ… זהו בערך?

לא פרק רע חלילה, אבל מכאן ועד כל ההשתפכויות שאני שומע ברשתות, המרחק רב. היו בו סצנות אקשן נחמדות (אם כי בגרסת נטפליקס הן היו נחשבות לממוצעות) אבל מעבר לכך, הפרק לא הביא שום תובנה מעניינת מלבד העובדה שוילסון פיסק אדם מושחת (לֵה, צָ'בעו), מאט מרדוק אדם מורכב (וואו) ושבניו־יורק גרים בערך חמישים אנשים. נותרו עוד שני פרקים, בואו נקווה שזה יתקדם לכיוון קצת יותר מעניין וחדש.

הערות שוליים:

בלייק (הבכלל־לא־בן־של־פיסק) סוחט את בּיבּי כדי שלא תפרסם שדרדוויל טיפל בבעיה של מיוז, במְקום כוח המשימה המיוחד של אבא־פיסק. ואתם רוצים להגיד לי שבכל העיר הזו, בלוגרית בשקל תשעים היא העיתונאית היחידה שעדי ראייה מוכנים לדבר איתה? אה נכון, שכחתי. גרים פה חמישים איש.

צ'רי, כפרה עליך. תירגע. הוא הציל חיים.

יש עוד שני פרקים בלבד אבל עם מיוז מחוץ לתמונה, וילסון פיסק שחזר לדרכיו הסוררות באופן לא רשמי ודרדוויל שחזר לרחובות ניו־יורק באופן לא רשמי, נשאלת השאלה: מה בכלל הארק של העונה הזו? מה הקשת העלילתית המרכזית שאנחנו אמורים לעקוב אחריה? יש כזו בכלל או שהסדרה היא פשוט "מאט וחבריו עושים דברים"?

– אפורופו "מדליק אבל חוצפן", מי שמכירים את ההיסטוריה של "צבי הנינג'ה" ו"דרדוויל" מוזמנים למחוא לי כפיים.

– באנגלית הפרק נקרא "Art for Art's Sake". בעברית? "הזמן שנותר". למה? כל־כך מסובך לתרגם "אמנות למען האמנות"?

– שני הפרקים האחרונים שנותרו צולמו אחרי שהסדרה עברה אִתחול. כלומר, הם יהיו בסגנון של פרק 1. יאי?


פרקים 5 ו-6: "עם ריבית", "כוח מופרז"

לא יודע מה איתכם אבל כששמעתי שדיסני מתכננים לשחרר את פרקים 5-6 יחדיו, הנחתי שיש לכך סיבה מיוחדת וששני הפרקים האלה הם מִקשה אחת שמשנה לחלוטין את חוקי המשחק. אלא שפרק 5 סטנדרטי לחלוטין, ואני לא חושב שמישהו היה מתלונן אם הוא היה הפרק היחיד השבוע. אז מדוע החליטו לחבר דווקא את שני הפרקים האלה? לדיסני הפתרונים.

הפרק החמישי, "עם ריבית" שמו (לא. עם ריבה! חחחחח) מוצא את מאט מרדוק בבנק, מבקש הלוואה עבור חברת עורכי־הדין שלו (כי לייצג פרו בונו כל היום זה לא עסק כלכלי, מסתבר), וזאת ישירות מסגן מנהל הסניף, אחד בשם יוסוף חאן.

ואם לרגע היה ספק שהדמות הזו מוכרת לכם מאיפשהו, בתוך רגעים ספורים ולאורך כללללל הפרק, "דרדוויל: נולד מחדש" מזכירה לכולם שזה, לא תאמינו, אבא של קמאלה חאן, מיס מארוול! אמרתי "מזכירה"? התכוונתי דוחפת כל־כך עמוק לגרון עד שהיד של קווין פייגי יוצאת לנו מהתחת: "אה, מה זה פה על השולחן שלי? זו בובת פאנקו פופ בהזמנה אישית של מיס מארוול. היא גיבורה אצלנו בג'רזי". "אני מג'רזי אגב". "ציינתי שיש לי בת, קמאלה?". "הו, אדון מרדוק. אתה מזכיר לי את הבת שלי, קמאלה". "אתה יודע, לפני כמה ימים הבת שלי, קמאלה, אמרה משהו מצחיק". "אני זוכר שכאשר הבת שלי, קמאלה חאן ת"ז 328539577 סוג דם B+ הייתה קטנה…". 

מישהו צריך להזכיר לאדון יוסוף שיש לו גם בן.

ולאחר שמאט מקבל את הסירוב הכי מנומס בהיסטוריה (כדבריו), שודדים פורצים לבנק. שמעו, הסיכוי שבנק ישדד בדיוק כאשר דרדוויל בסביבה לא כזה מופרך; אנחנו הרי בניו־יורק, ואם יש דבר אחד שלמדתי על העיר הזאת בכל שנותיי כצופה זה שאתה לא יכול לקרוא לעצמך בנק ניו־יורקי אמיתי אם לא שודדים אותך אחת לשבוע. מה שכן טיפה מופרך זה הסיכוי שדרדוויל יהיה בסביבה בשוד שקשור לעסקים המפוקפקים של יריבו וילסון פיסק (שנעדר מהפרק לחלוטין. למעשה כמעט ואין דמויות קבועות אחרות בפרק מלבד מאט).

בכל אופן השודדים (שצריכים לברך הגומל על כך שזה לא היה פרנק קאסל שביקש הלוואה באותו יום) מנסים לשדוד כספת, ולמזלם הם מתמודדים מול כוח המשטרה המטומטם ביותר בעיר. אני לא בטוח האם המו"מ שניהלה הבלשית אנג'י קים (שותפתו לשעבר של צ'רי ושאותה לא ראינו מאז סצנת פתיחת העונה) בכוונה כתוב רע, כמעין אמירה על חוסר תפקוד המשטרה, או שמא הסדרה ניסתה להוציא אותה מגניבה עם גישת ה"שמע בחור אין לי כוח להיות פה אז בוא נסיים את זה כבר" – ונכשלה; אולם דבר אחד ברור והוא שאם עורך־דין עיוור לא היה בתוך הבנק באותו בוקר, השוד לגמרי היה מצליח.

ונשאלת פה השאלה, אם כבר הסדרה מתעקשת כל־כך למצב עצמה כחלק מה-MCU (אגב, ידעתם שיוסוף חאן הוא אבא של קמאלה?): מדוע המשטרה לא מזעיקה אחד מ-50 אלף גיבורי־העל שנמצאים בחוף המזרחי של ארה"ב? כל־כך מסובך לבדוק לרגע האם דוקטור סטריינג' פנוי? הוא ממילא שוכר מבנה ענק בלב ניו־יורק, שלפחות הוא יועיל איכשהו.

על כל פנים אין לי תלונות על "עם ריבית" (מלבד, אתם יודעים, כל אלה שמניתי). הפרק הוא מעין "המופע של מאט מרדוק" ונהניתי לראות אותו מג'נגל בין הפאסון שלו כעורך־דין בעל לקות על־מנת שלא יעלו עליו, לבין גיבור המנסה להציל את כולם. אמנם הרבה מכך קורה בזכות מזל ולא שכל (יחסית לשודדים אכזריים, נחמד מצדם ללוות אדם בריא בשנות ה-40 לחייו לשירותים) אבל אנחנו בסדרת קומיקס ואני לא מחפש בה הרבה היגיון, רק קצת כיף – וכזה יש בפרק לא מעט.

הפרק השישי, לעומת זאת, "כוח מופרז", מחזיר למסלול את הסדרה שנזכרה שצריך גם לקדם את העלילה הראשית – והיא עושה זאת בדם, יזע ודמעות. סליחה, רק דם. ליטרים של דם. על הקירות. בגרפיטי. רוצח סדרתי חדש מסתובב בעיר והוא מצייר גרפיטי עם הדם של מעל 60 קורבנותיו (אמרתי זאת בעבר ואגיד זאת שוב: תפסיקו. לגור. בניו־יורק!). וכדי למצוא את בנקסי־קרוגר הזה מקים פיסק כוח משטרה שמורכב משוטרים מושחתים – סליחה, שוטרים "לא מובנים" – שחטפו עד כה מכות מהמערכת (וחלקם, באופן קצת יותר מילולי, ממאט מרדוק).

וזה היה מוזר. לא טוב במיוחד, גם לא רע, פשוט מוזר. רגע אחד וילסון פיסק מעלה רעיון ורגע אחריו הוא עומד ונואם מול קבוצת מושחתים. האיש הבטיח שהוא יעשה דברים מהר בקדנציה שלו אבל זה כבר מוגזם. נדמה כי הסדרה רצתה לסמן וי על "ועכשיו פיסק מקים כוח משטרה מושחת" ולא היה לאף אחד כוח לכתוב זאת באופן אורגני. יודעים מה, אולי זה כן רע.

לעומת זאת נהניתי מאוד לראות את פיסק מתפתל מול עשירי ניו־יורק. לבי־לבי עם פיסק שחוטף סטירות מהאליטה שאינה מוכנה להאמין בו ולהשקיע במיזמים שלו (ומה הוא כבר עשה? ניהל אימפריית פשע? מי מאיתנו לא עשה שטויות בעבר). ופה זכינו גם להופעת אורח אקראית נוספת, ז'אק דוקיין – מי שכמעט והיה לרגע קט אביה החורג של קייט בישופ ("הוקאיי"). הייתכן כי זו הסיבה שפרקים 5-6 עלו יחדיו? דיסני רצו לעשות ספיישל אבות של גיבורות־על?

ולא מפתיע, אפוא, שפיסק צריך היה לפרוק עצבים – והוא עשה זאת על אדם המסכן. ועכשיו, אני זוכר במפורש שהסדרה הבטיחה שהיא תהיה אלימה יותר מהגרסה של נטפליקס. השואוראנרים התגאו בכך בכל ראיון אפשרי כמו ילדים בני חמש. זה היה מטופש מצדם, אנשים אוהבים את "דרדוויל" בגלל הדמויות והכתיבה, והאקשן הוא בונוס. ובכל זאת, הבטיחו אז הבטיחו.

ואני מצטער, אבל להטיח בן־אדם לקיר ולתת לו כמה אגרופים זה ממש לא אלים יותר מלהפגיש ראש של מישהו עם דלת מכונית מספר פעמים עד שהוא מת. והפעם אפילו היה גרזן בסצנה! מצד שני, אולי ניתן להם ליהנות מחמת הספק היות ופרק 6 שייך, כביכול, למִקבץ הפרקים של ההפקה הקודמת (ובכל זאת, הבטחתם שכל העונה תהיה אלימה יותר. לא רק "הפרקים החדשים שצילמנו").

גם חזרתו של דרדוויל למסך מאכזבת. אני לא מדבר על הקרב מול לא־רורשאך (על זה תכף) אלא ממש על הרגע בו מאט מחליט להיכנס לתוך החליפה ולצאת אל העיר. ה"פאק איט" של מאט חמוד אבל הסצנה בה הוא קופץ מהגג ויוצא לדרך נראתה כמו הפקה של ה-CW (ועבור חצי תריסר מעריצי סדרות CW שביניכם: זו לא הייתה מחמאה). חמישה פרקים חיכיתי שדרדוויל ישוב, ובמְקום רגע כבד משקל ומרגש קיבלנו את את החיקוי מעלי אקספרס.

הפיצוי הגיע בקרב מול הרוצח הסדרתי מיוז. דרדוויל יוצא להציל את האחיינית של איילה שיצאה לעשות צדק עבור דוד שלה (שוב, מה זו האובססיה הזו של מארוול לדודים ואחיינים?). וכמצופה ממי שיוצאת לחקור לבדה את הביבים של ניו־יורק בדיוק היכן שמסתובב רוצח סדרתי, היא נחטפת על־ידי מיוז, ואני מוכרח לומר שהתרשמתי: כמה רוצחים סדרתיים אתם מכירים שיודעים MMA? לשרוד בקרב אחד־על־אחד מול דרדוויל זו יכולת שאין לזלזל בה. מובן שכל העסק מטומטם להפליא והבריחה של מיוז לא אמינה (חשבתי שלמאט יש חושים חדים. הם יצאו לחופשה באותו רגע?) אבל הקרב בין השניים, בניגוד לערב הפיניאטה של וילסון פיסק, הותיר עלי רושם חיובי.

על כל פנים נותרנו עם שלושה פרקים, והפרק הבא יהיה האחרון שצולם לפני שהסדרה לחצה על כפתור ריבוט – ואני טיפה חושש מהפרקים שיבואו אחריו אם הם יהיו כמו הפרק הראשון.

הערות שוליים:

– אז דרדוויל כבר פגש את ספיידרמן (אם כי לאור אירועי "ספיידרמן: אין דרך הביתה" סביר להניח שהוא שכח את זה) ובאופן נוח למדי הוא עתיד לפגוש את קמאלה. אין לי מה לומר על זה, סתם הבחנה.

– הבגדים של פיסק כבר לא עולים עליו, מה שאני מניח רומז לכך שקינגפין השמן מהקומיקס בדרך אלינו. השאלה למה זה קורה? הוא משמין בגלל לחץ או שלהיות שמן זה כוח־העל שלו?

– איזו הופעת אורח רנדומלית הייתם רוצים לראות בפרק הבא? הדמות של אקוופינה מ"שאנג-צ'י ואגדת עשר הטבעות"? הדמות של מייקל פניה מ"אנט מן"? הבחור שפעם החנה את המכונית של טוני סטארק? המנדלורי?

– אם אפילו להציל בנק משוד לא מצדיק מתן הלוואה, מה כן?


פרק 4 "כך תמיד לשיטה"

לאורך הפרק הרביעי מנסה וילסון פיסק, באמת מנסה, לקדם מיזמים גדולים בעיר – אלא שהוועדות, המועצות, הוועדים, הבירוקרטיה והשד יודע מה עוד מהווים חסם משמעותי, ולראשונה בחיי אני מוצא את עצמי מגלה סימפטיה כלפי פיסק. יותר מכך, ניו־יורק צריכה להוקיר לו תודה על כך שהוא לא זרק כיסא על מישהו בפעם השנייה בה נאלץ להאזין למקהלה ששרה את We Built This City של Starship (הידעתם? הלהקה עדיין פעילה) – ועוד בלטבית. ללא ספק אחד הרגעים המצחיקים ביותר שנכתבו במארוול.

ואם היה ספק שפיסק זנח מאחור את דרכו הסוררת, המכלאה המאולתרת בביתו ובה כלוא אדם (אז הוא לא הבן של ונסה. אופס) הוכיחה כי למרות הכל ולפני הכל, פיסק הוא רודן אכזר, וכנראה קסם הקשת בענן והנצנצים שהפעילה עליו "אקו" בסוף הסדרה שלה לא באמת עבד, או שלמצער, האני־האמיתי של פיסק נאבק על השליטה בחזרה.

בגזרת מאט מרדוק, המוות של איילה דחף את עורך־הדין צעד נוסף להחליף את חליפת הטוקסידו בספנדקס אדום. רשמית זה עוד לא קרה, ונכון לעכשיו חלפו שלושה פרקים מבלי שראינו בכלל את דרדוויל בסדרה הקרויה על שמו. ויודעים מה? אני בסדר עם זה. לא כי אני שונא את דרדוויל, אני פשוט מחבב את הגרסה הנוכחית של הסדרה בה מאט מרדוק עובד כעורך־דין, ולא סתם עורך־דין אלא מגה עורך־דין: פעם הוא בסקטור הפרטי, פעם הוא סנגור ציבורי! יש משהו שהאיש הזה לא עושה?

וכמו פיסק שנראה בכל רגע נתון כאילו תכף יתפוצץ לו וריד, גם מרדוק מתנהג בפרק הרביעי כאחד שמוכן ומזומן להרביץ למערכת. לכל המערכת (מה שמתיישב עם שם הפרק, Sic Semper Systema. מלטינית, זה מתאר התנגדות לשיטה). 

אמנם מאט שומר על פאסון וחיוכים (מה הקטע שנשים פשוט נופלות לרגליו? הוא באמת כזה חתיך?) אבל פגישה אחת עם ידידו הקרוב והסחבק שלו לסודוקו פרנק קאסל – והגיבור שלנו מתפרק. גברים יעדיפו לצרוח אחד על השני בדמעות לפני שהם ילכו לטיפול. מאט, החברה שלך פסיכולוגית. נצל את זה! אפילו ווילסון פיסק עושה מאמץ.

התקדמות דה פקטו בעלילה לא הייתה הרבה בפרק. פגשנו את האחיינית של איילה, והיה נחמד לוּ היו מבססים אותה כדמות משמעותית עוד כשדוֹד שלה היה בחיים כדי שבאמת נרחם עליה; וראינו איך דניאל מפשל בעבודה ואיכשהו הופך לקרוב אף יותר לבכלל-לא-אבא-שלו-פיסק. אה, ויש רוצח סדרתי חדש בניו־יורק (… והשמיים כחולים). אז אמנם לא קרה הרבה אבל המשחק והדיאלוגים ("פוגי לא יקבל חיים") מפצים על כך מעל ומעבר. מעבר לכך אני מעריך את הבנייה האיטית לקראת הפיצוץ הבלתי נמנע, שכנראה יקרה במקבץ של פרקים 5-6 שיעלו יחדיו.

הערות שוליים:

 – אני יכול לראות שעות של מאט ופרנק מדברים (או מה שלא תהיה הגרסה שלהם לדיבור).

–  אין לי תיאוריות מופרכות, אבל אני כן מאמין יותר ויותר שוונסה לא תצא מהסדרה הזו בחיים.

–  לא יודע מה יש בניו־יורק שגורמת לאחיינים שדוֹד שלהם נוּרה ומת להתחיל להתנהג אחרת (לא רק פיטר פרקר או בּיבּי, האחיינית של איילה לגמרי גנבה את התליון הקסום של דוֹד שלה מהז'קט של מאט. נכון?) אבל זה צריך להיבדק.

– עם כל ההבנה למצבו של הבחור שמאט מייצג בפרק: עם כזה גיליון הרשעות מאחוריו, שיגיד תודה על הדיל שמאט סידר לו.


פרק 3 "נולד מחדש"

בפרק השלישי, "נולד מחדש" שמו, אין ולוּ שניה אחת של דרדוויל. בשבוע שעבר הסברתי מדוע סביר שנראה את האלטר אגו של מאט מורדוק רק בפרק 5, אך למרות היעדרותו של השד מהלס קיצ'ן, הוא למרות הכל מורגש היטב בפרק, ובעיקר בכל סצנה בין מאט ובין הפנתר הורוד הטיגריס הלבן: בשיחה על משמעותהּ של המסכה או כאשר הקטור איילה (להלן: "איילה", סתם כי זה מצחיק אותי) מסביר מדוע אין לו ברירה אלא לקחת את החוק לידיים.

ואהבתי את כל זה מאוד. אם בשני פרקיהּ הראשונים של הסדרה היא עוד חיפשה את עצמה ונעה בזיגזג בין הגרסה האלימה והקודרת שהכרנו לבין הסגנון המעט־יותר קליל החדש, הפרק השלישי נאמן כמעט כולו לזהות אחת – במקרה הזה, דרמת בית משפט. כבר כתבתי שאני מחבב את הגרסה הזו של מאט שלשם שינוי מצדיקה את התואר שלו במשפטים, והשבוע זכינו לגלות שהוא גם עורך־דין די מוצלח; הבחור מרביץ טיעונים באותה קלות בה הוא מרביץ עם אגרופים, ונהניתי לראות אותו באולם בית המשפט כפי שאני נהנה לראות אותו רץ על גגות.

מה שהוביל אותי לתהות: האם השינויים שנכפו על ההפקה הם באמת לטובה? "דרדוויל: נולד מחדש" הייתה אמורה להיות, במקור, יותר דרמת בית משפט מאשר המשך של גרסת נטפליקס – ואחרי שראינו כי התשובה של מארוול ל"אפל" ו"אלים" מביכה כמו אימו משנות ה-2000 המוקדמות שמרסס גרפיטי על הקירות כי "אף אחד לא מבין אותי", ואחרי שניכר שהסאגה המשפטית (מי היה מאמין) באמת מעניינת – בדיעבד, אולי היה עדיף להתמסר לסגנון החדש, גם אם זה היה מכעיס מעריצים הנאמנים לסדרה הקודמת כמו ששוטרי ניו־יורק נאמנים לפרנק קאסל. אני משער שהפאניקה שאחרי "שי האלק" היא שגרמה לפייגי ושות' לחזור בהם מסיפורים של גיבורי־על בבית משפט, מבלי להבין ש"שי האלק" נכשלה בגלל הרבההההההה דברים אחרים.

ואני לא עיוור, כמובן. הפרק השלישי הוא דוגמה לטלוויזיה טובה, אך לא מצוינת. איזה בית משפט, למשל, מבקש מעד לעלות לדוכן אם הוא מתעכב? מבקשים לדחות קצת ומחכים, לא צריך את הדרמה הכפויה הזו. ובכלל, מאוד נוחהּ הסיטואציה בה מאט, גיבור־על בחל"ת, במקרה מייצג גיבור־על אחר ממש כמוהו; הרי מאט נטל על עצמו את הייצוג לפני שידע כי איילה הוא השרקן הצהוב הטיגריס הלבן.

וגם הסיפור עצמו דיכוטומי להחריד: שוטרי ניו־יורק הם לא סתם מושחתים, הם מושחתים. אין להם בעיה (לנסות) להרוג עד, אין להם בעיה (לנסות) להרוג עורך־דין עיוור ואין להם בעיה (להצליח) להרוג אדם שהרגע הוכרז כזכאי. אני מבין שבכך 'נולד מחדש' סוללת את דרכו של מאט חזרה לגגות ניו־יורק עם אַלה – הוא הרי חייב לאבד אמון במערכת – אבל הדרך הזו מעט שטחית וזולה. נזכרתי במהלך הצפייה בסיפור עם המאפיה הרוסית מהעונה הראשונה של "דרדוויל" וכיצד ויקטור הפך מאיש רע טיפוסי לאדם מורכב שהזלנו עליו דמעה במותו. זו אמביוולנטיוּת במיטבה. אולם לפי פני הדברים כרגע, אני לא חושב שנזיל דמעה על אף נבל שימצא את מותו בסדרה החדשה, כולל ווילסון פיסק שתכף אדבר עליו.

אבל למרות הפגמים באמינוּת מצאתי את עצמי במתח לאורך כל המשפט, ומודה שעד רגע האמת לא הייתי בטוח מה יחליט חבר המושבעים (אגב, שיטת משפט מטומטמת מאוד שהופכת כל דיון לבמת תיאטרון). מה שמזכיר לי: תמוה בעיניי איך השוטרים ניסו כל טקטיקה מלוכלכת על־מנת לנצח במשפט, מלבד לאיים על חבר המושבעים – דבר שקרה בסדרה הזו בעבר. על כל פנים, שמחת הניצחון במשפטו של איילה הוחלפה מיד בחרדה לשלומו והשלמה עם כך שהסדרה לא תיתן לו לחיות עוד זמן רב, לא אם אנחנו רוצים לראות את דרדוויל ברחובות במְקום ברווז הטורקיז הטיגריס הלבן. עם זאת, אני מודה שהפתיעה אותי המהירות בה המוות שלו הגיע. חשבתי שהם ימתינו עם זה עוד פרק אחד לפחות. ואני לא אומר זאת כתלונה כי אני מעדיף סדרה שמקדמת את הסיפור כאן ועכשיו במְקום לדחות את הקץ.

ולגבי פיסק – לא ראינו הרבה מראש עיריית ניו־יורק בפרק, אבל כל סצנה בכיכובו הייתה בעלת משמעות. היעדרותו מהעולם התחתון הותירה חלל ריק עליו נאבקים פושעים אחרים חמומי מוח. אלא שהפתעה-הפתעה: ונסה נאלצת לקחת את המושכות לידיה! אם כי "נאלצת" זו מילה לא מתאימה כי נדמה שהיא די נהנית מזה. בינתיים פיסק מכיל ומתנהג כמו בעל גאה, אבל נשאלת השאלה כמה זמן עוד יעבור בטרם הקריירות החדשות של ונסה ופיסק יתנגשו, ומישהו מהם יבין שיש מקום רק לבוס אחד בניו־יורק. יהיה מעניין.

הערות שוליים:

– פינת התיאוריה המטורפת (אזהרת ספויילר אם זה יתברר כנכון): דניאל בלייק, העוזר הנלהב־מדי של פיסק, הוא הבן של וילסון פיסק. מן הסתם הוא לא הבן של ונסה אלא של רק פיסק, מהעבר הרחוק. היה לי חשד קל שבוע שעבר כי יש ביניהם מעט דמיון, אך מעבר לכך לא היה לי הרבה בסיס. אבל לאור מסלול ההתנגשות הצפוי בין ונסה לפיסק, אני מאמין שלפיסק לא תהיה בעיה לחסל את אהבת חייו אם אל אותם חיים ייכנס בן משפחה חדש ויורש פוטנציאלי.

– (גם פה ספויילר אם התיאוריה המופרכת תתגלה כנכונה) רציתי גם לכתוב שהסיפור בין ונסה ואדם (נזכה לפגוש אותו מתישהו?) עשוי גם הוא לדחוף את פיסק לחסל את ונסה (ואת אדם) אחרי שיתגלה הסוד של דניאל בלייק. אבל האופן בו הסדרה רוקדת סביב ונסה ואדם גורם לי לתהות האם אדם הוא באמת מאהב פוטנציאלי – או שמא השניים מסתירים סוד אחר? אולי אדם הוא הבן של ונסה, והפיצוץ הבלתי נמנע בין פיסק לוונסה לא יהיה המלחמה על ניו־יורק אלא המלחמה על הדור הבא? טוב, אני נכנס פה למחוזות של טלנובלה.

– קטעי הקישור של בּיבּי העיתונאית הם עדיין נקודת החולשה של הסדרה, בעיקר כי כל המרואיינים לא גורמים לי לפתח כלפיהם סימפתיה אלא כעס על ההתעקשות העיוורת לגור דווקא בעיר מוכת שחיתות ופשע. תעברו לבייקרספילד קליפורניה או משהו. אם לא שמעתם על בייקרספילד קליפורניה אז כנראה גם הפושעים לא.

– בהתחלה לא הבנתי מה ווילסון פיסק רצה להשיג בריאיון עם בּיבּי (איזה משפט מוזר בלי הקשר) שבו הוא מודיע שאין לניו־יורק בניהולו סבלנות לגיבורי־על, רגע לפני שהוא זה (כנראה) שמארגן את רצח הקיפוד הסגול הטיגריס הלבן. אבל ווילסון יודע מי היה הסנגור של איילה ומה היה תחביבו הקודם של אותו סנגור, וסביר בהחלט שזו הייתה דרכו הלא עדינה של פיסק להעביר למאט מסר.

– גם אתם קלטתם שבמהלך המשפט הזכירו את "השוטר מוראלס", נכון? מעניין אם הוא קשור לנשיא ה-65 של בוליביה, אבו מוראלס. אה, או שהוא אביו של מיילס מוראלס.


פרקים 1 ו-2: "חצי שעה במרומים", "אופטיקה"

כל שיחה ארוכה על היקום הקולנועי של מארוול עשויה להגיע לטונים צורמים ולמריבות על גבול איומי נישול מהירושה (סליחה סבא, אבל אף אחד לא אהב את "ת'ור: אהבה ורעם" מלבדך), אלא שעל משפט אחד רובנו נהנהן בהסכמה: "דרדוויל" של נטפליקס היא סדרה נהדרת – או לפחות עונות 1 ו-3 שלה הן כאלה (אם כי בואו לא נשכח שארבעת הפרקים הראשונים של עונה 2 גם הם ברף גבוה).

לכן לא מפתיע שהציפיות מכל סדרה שתתיימר להמשיך את מה שעשתה "דרדוויל" יהיו גבוהות יותר מהבניין של טוני סטארק. וניכר שבמארוול הבינו מה הקהל רוצה מהם, משום שעמוק לתוך צילומי סדרת ההמשך החדשה, הם לחצו על כפתור עצירת החירום (שכנראה לא באמת קיים, אבל אם הוא היה קיים הוא היה אדום וגדול): הם פיטרו את השואוראנרים הקודמים (מאט קורמן וכריס אוד, יוצרי "פרשיות סמויות"), הביאו שואוראנר חדש (דיוויד סקראדפיין, שכתב פרקים של "המעניש") וצמד במאים חדש (ג'סטין בנסון וארון מוּרהד, שביימו שני פרקים של "מון נייט", כולל הרביעי שזכור לי כיחיד שאהבתי, ואת מרבית פרקי העונה השנייה של "לוקי" – כולל הסיום).

השלישייה הזו כתבה וצילמה פרק ראשון חדש לסדרה ושני פרקי סיום, ובין לבין עשו שינויים קלים בששת הפרקים שכבר צולמו על־מנת ש"דרדוויל: נולד מחדש" תהיה אלימה כמו הסדרה של נטפליקס, בוגרת כמו הסדרה של נטפליקס ובתקווה גם טובה כמו הסדרה של נטפליקס. והתוצאה, נכון לעכשיו, היא סדרת טלוויזיה שבהחלט ניכר כי היא מוצלחת יותר ממרבית סדרות מארוול בעידן דיסני פלוס. אבל לעשות את מה שנטפליקס עשו? זה כבר לא כזה פשוט, גם אם הם חושבים שכן.

זה טוב ויפה שרבע השעה הראשונה של העונה היא כאוס מתמשך של יגון, ייסורים ואקשן ברוטאלי חסר רחמים, אבל לא מספיק להביט בסצנות הוואן שוט המפורסמות של נטפליקס (המסדרון בעונה 1, המדרגות בעונה 2, הבריחה מהכלא בעונה 3) ולומר "אה, כזה אנחנו רוצים", ולקוות שהקהל יאכל את זה ויגיד תודה. למעשה, אם הקרב מול פוינטדקסטר הוא גולת הכותרת של העונה בכל הקשור לאקשן מסמר שיער זו תהיה אכזבה, כי כל סצנות האקשן של "דרדוויל" הקודמת מוצלחות ממנו בהרבה, הן בפן של הצילום והן בכוריאוגרפיה. כמו כן, אם היה בהן גרם של CGI הוא הוסתר באופן הרבה יותר מוצלח ממה שדיסני עשו פה.

זה משאיר אותנו עם הממד הרגשי, ממד שלא קיים פה (אלא אם עצבים על דיסני נחשבים כרגש), כי להרוג את פוגי על ההתחלה – ועוד בכזה אופן נוראי – זה לא "אמיץ", אלא רעיון של תסריטאי המנסה לחשוב על דרכים לזעזע את הקהל. בנקודה הזו הרי לא ראינו את פוגי בערך שבע שנים, ולראות אותו שב אל חיינו רק כדי לראות אותו נלקח באותה מהירות שווה ערך לקווין פייגי שיוצא מהטלוויזיה וסוטר לצופים. אני לא נגד הריגת דמויות חשובות ואהובות, אבל דברים כאלה צריכים להגיע אחרי מסע כלשהו שהדמויות עוברות. אפשר ורצוי היה, לפחות, לשמור את המוות של פוגי לסוף העונה (… בהנחה שהוא באמת מת. עוד על כך בהמשך).

ואת נקודת הפתיחה הזו מחליפה קפיצת זמן במהלכה מאט מורדוק הצטרף לפירמת עורכי־דין חדשה ונוצצת, קארן פייג' עזבה לסן פרנסיסקו בגלל סיבות, ואילו וילסון פיסק רץ לראשות העיר ניו־יורק – וגם נבחר (את צופי "אקו" זה לא אמור להפתיע כי זה מה שהוא החליט שיעשה בסוף אותה סדרה. טוב אולי זה כן אמור להפתיע את צופי "אקו", כי מי זוכר מה לעזאזל קרה ב"אקו").

ולמרות נקודות החולשה מצאתי את עצמי נהנה משני הפרקים שיצאו, ובעיקר מהפרק השני – מה שאירוני, משום שהפרק השני הוא ברובו שאריות שנותרו מהסדרה לפני צילומי ההשלמה, וניכר שהוא מעין פרק ראשון נוסף בפני עצמו; קארן ופוגי כלל לא מוזכרים, מאט נראה מאושר יותר ואמנם גם הסיבה שמאט הפסיק ללבוש אדום ולרוץ על גגות לא מוזכרת, אבל מבינים בין השורות שהוא – כמו וילסון פיסק – מעדיף לשים את העבר האלים מאחוריו.

אלא שכמו פיסק, גם מאט מורדוק לא יכול להתחמק מהאלימוּת. חייו אמנם היו נתונים בסכנה, אבל את מה שהוא עשה לשני השוטרים האלה הוא היה יכול לעצור הרבהההה קודם. השניים כנראה לא מתים כי גם לדיסני יש גבול, והגבול הוא בגיבור־על שהורג שוטרים – אבל אם הם חיים זה עניין של מזל ולא שכל.

ומזל יותר משכל זו תמה שחוזרת על עצמה. גם פוינטדקסטר שרד נפילה מגג של בניין, אלא שבניגוד למקרה עם השוטרים, הפעם אני טיפה כועס. הרי אם הסדרה באמת רצתה להיות "אמיצה" (במְקום להיות חכמה על חלשים, כלומר חכמה על פוגי במקרה הזה) היא יכלה לגרום לדרדוויל לחצות את הגבול ולהרוג בן־אדם. אמנם הכוונה של מאט (קתולי, בואו נזכיר) בהחלט הייתה להרוג, אך לגרום לפוינטדקסטר לשרוד (איך, באמת?) זו פחדנות לשמה שגורמת לי לחשוש שהסדרה, חרף המרפקים שנשברים לאחור, עדיין מעדיפה ללכת על בטוח.

ועל אף שהיו סצנות אקשן רק בקצוות של שני פרקי הפתיחה, נטמעתי בסדרה החדשה שהיא "דרדוויל: חוק וסדר". אני לא יודע לאן יתקדם הסיפור של מאט שיוצא נגד כל משטרת ניו־יורק ומייצג לקוח שכביכול הרג שוטר, אבל אני אוהב את זה. אם יש דבר אחד שהיה חסר בגרסה של נטפליקס זה סצנות בהן מאט מורדוק אשכרה עובד כעורך־דין; ניכר שפוגי עשה את העבודה השחורה בזמן שמאט מורדוק התאמן בפארקור על גגות, אבל הנה יצא דבר טוב אחד מהמוות של פוגי והוא שמאט נאלץ לשם שינוי להצדיק את שכר הטִרחה.

ובואו נדבר גם על הגיבור האחר של הסדרה, וילסון פיסק. קו העלילה של פיסק כראש עיר הוא לא המצאה של הסדרה (זה קרה גם בקומיקס די מזמן), אבל אתם מוכרחים להודות שהתזמון עם הפוליטיקה האמריקאית משעשע למדי. ומעלליו של ראש העיר הנבחר פיסק, שעד לא מזמן הטיח ראשים בדלתות של מכוניות וכעת מקיים פגישות עם ראשי ועד, הם קומדיה במיטבה; הסדרה אמנם לא מתכוונת שזה יהיה מצחיק אבל לא יכולתי להפסיק לחייך בכל פעם בה פיסק נראה שהוא תכף יזרוק מישהו מהחלון (שזה, בעצם, כל הזמן). ויותר משזה מצחיק, זה מעניין – כי איך זה יכול להיות לא מעניין? זה ראש אימפריית פשע לשעבר שמנסה לעבוד כראש עיר, וְוינסנט ד'אונופריו מביא כאן תצוגת משחק שלא ראינו ממנו שנים (בטח לא ב"אקו" וב"הוקאיי").

עם זאת, אני לא בטוח מה אני חושב על ונסה ופיסק שהולכים לטיפול זוגי ומה הסיכוי שזה דווקא אצל זוגתו החדשה של מאט (והאם זה באמת צירוף מקרים?). בעיקר כשפרק קודם לכן הם נראו נינוחים עם הדינמיקה החדשה שלהם: היא מנהלת את האימפריה שלהם ועושה גבות אצל מישהו בשם אדם (אני מנחש שזה מה שהיא עושה, לְמה עוד פיסק יכול להתכוון ב"אני יודע עלייך ועל אדם"?) בזמן שהוא רודף אחר התחביב החדש שלו של לחתוך סרטים אדומים, למנוע שביתות ולהעלאות מיסי חניה. לא נרמז שפיסק רוצה או מעוניין בטיפול זוגי או שוונסה לא רוצה או מעוניינת להיות חלק מהקמפיין של פיסק; כנראה זה עוד משהו שנפל בין התפרים שמחזיקים ביחד את שתי הגרסאות של "דרדוויל: נולד מחדש".

ועל אף התחלה מעט מקרטעת וכמה חלקים שהייתי מוריד (וב"כמה חלקים" הכוונה לוולוגרית בּיבּי), נכון לעכשיו אני מחכה בקוצר רוח לפרקים הבאים. אני אוהב את מאט, אני אוהב את ווילסון ואני צמא לדעת איך ומתי הנתיבים שלהם ישתלבו. אז אמנם זו לא גרסת נטפליקס הטובה והאהובה, אבל לאחר התוצרים של מארוול ודיסני בטלוויזיה בשנים האחרונות, "דרדוויל: נולד מחדש" היא משב רוח מרענן.

הערות שוליים:

– מתרגמים יקרים: התרגום של Optics זה נראוּת, לא "אופטיקה". זו לא סדרה על חנות משקפיים.

– טוב, אי אפשר להתעלם מהפצצה הזו שהטלתי. אבל האם פוגי באמת מת? ואם כן, האם יש סיכוי שהוא יחזור לחיים? בואו לא נשכח שכבר ראינו משהו כזה בעונה 2. על פניו כן, הוא מת והגיוני שהוא יישאר מת. אבל פוגי התנהג בצורה חשודה מאוד בדקות שלפני מותו ואנחנו עדיין לא יודעים כלום על נסיבות האירוע ("פוינטדקסטר השתגע" זו לא סיבה).

– זה לקח המון שנים, אבל סוף סוף, ב-MCU, ווילסון פיסק הזכיר את ספיידרמן!

– אני מחבב את זווית הצילום המיוחדת החדשה כשמאט משתמש במגה־חושים שלו.

– אם הסדרה החדשה מאזכרת את אירועי "אקו" ו"הוקאיי", האם נקבל התייחסות לכך שמאט שכב עם שי-האלק?

– אחת מהסיבות לצילומים מחדש היא שבגרסה הראשונה לא ראו בכלל את דרדוויל בארבעת הפרקים הראשונים. כיוון שהפרקים שצולמו עדיין, בדרך זו או אחרת, בסביבה – אל תצָפו לראות את דרדוויל עד פרק 5, שהוא (במקרה) הפרק היחיד בעונה מלבד פרקי הפתיחה שישודר עם פרק נוסף, פרק 6. כנראה מחכה לנו משהו מיוחד בשבוע ההוא (אין, צ'רי היה גאה בכישורי הבילוש שלי).