במקור: The Da Vinci Code
במאי: רון הווארד
תסריט: עקיבא גולדסמן
על פי ספרו של דן בראון
שחקנים: טום הנקס, אודרי טוטו, איאן מק'קלן, פול בטאני, ז'אן רנו, אלפרד מולינה
אלפי אנשים מגיעים מדי יום למוזיאון הלובר כדי לצפות בציור בגודל של 77 על 53 ס"מ של אישה יושבת. ספרים שלמים נכתבו על האישה הזאת, והתמונה שלה שוכפלה וחוקתה מיליוני פעמים. המונה ליזה של לאונרדו דה וינצ'י היא באמת תמונה לא רעה בכלל, אבל זה לא הציור הכי יפה בעולם. זה גם לא הציור הכי "טוב" בעולם. אבל הוא כנראה הכי מפורסם. אותם אלפי אנשים שמגיעים במיוחד כדי לראות אותה עושים זאת בעיקר כדי להיות באותו חדר ולחזות במו עיניהם בציור הכי מפורסם בעולם. ולמה היא כל כך מפורסמת? כאילו דה – בגלל שהמון אנשים רואים אותה. המונה ליזה היא קצת כמו פריס הילטון: היא ידועה בעיקר כי היא מפורסמת (ויש גם דמיון מסוים באזור החזה).
'צופן דה וינצ'י' גם הוא דומה למונה ליזה. זה ספר מאוד מצליח שהפך לעוד יותר מצליח מכיוון שכל כך התפרסם בתור ספר מצליח, ואז האנשים שעוד לא קראו קנו אותו גם הם כדי לנסות לברר למה, לעזאזל, הוא כל כך מצליח. סביר להניח שזה לא הספר הטוב ביותר בעולם וגם לא הגרוע ביותר. אישית, לא קראתי. לא היה לי זמן. אני קורא די לאט, והיה לוקח לי בוודאי לפחות שבועיים של נסיעות באוטובוס כדי לגמור אותו. את הסרט, לעומת זאת, צלחתי תוך שעתיים וחצי. אני חושב שיצאתי בזול.
הבמאי רון הווארד והתסריטאי עקיבא גולדסמן לא מאמינים ש'צופן דה וינצ'י' הוא סתם ספר, או סתם סרט. הם באמת האמינו שהם יוצרים את המונה ליזה הבאה, אם לא את הגביע הקדוש: סרט שישנה את פני העולם. ולכן, הדבר הראשון שברור בקשר ל'צופן דה וינצ'י' הוא שהוא מלא חשיבות עצמית יותר משר בלי תיק. כל משפט נאמר באופן חמור, כל גילוי נמתח ונמתח ומלווה בהקדמה ארוכה, אפילו אם הוא – לא, במיוחד אם הוא – האם אעז לומר זאת? – אין ברירה – עלי לסיים את המשפט אחת ולתמיד – הנה זה בא – צפוי. כדי להשתוות לגודל המאורע, הם הביאו לתפקיד הראשי את טום הנקס, פשוט משום שהוא כרגע הכוכב הגדול ביותר בעולם שלא עסק לאחרונה בקפיצה על ספות. לעובדה שגיבור הספר מתואר כדומה להאריסון פורד הם לא נתנו להפריע להם.
הנקס הוא רוברט לנגדון, חוקר סמלים: הוא יכול להסביר לכם באריכות, אם תבקשו, מה מייצג הכוכב השמאלי בסמל של סובארו. הוא מקבל מידי משטרת צרפת הזמנה אישית אל הלובר, באישון ליל, לאחר שאוצר המוזיאון הפך את עצמו ליצירת אמנות מודרנית בטכניקה מעורבת, שכוללת טקסט, ספרות, מספר סמלים ואת גופתו המדממת. אל לנגדון, המשטרה והגופה מצטרפת סופי (אודרי טוטו, 'אמלי'), שהיא, כך מתברר, נכדתו של המנוח, ובעזרתה לנגדון מצליח לפענח את המסר שסבא ניסה להעביר. הרמז מוביל אותם אל חלק אחר במוזיאון, ואל סמלו של מסדר סודי ומסתורי, שעליו לנגדון שמח מאוד (אמרתי לכם) להסביר באריכות ובפאתוס לסופי.
כך נמשך הסרט מכאן: חידה. פתרון. הסבר היסטורי. חידה. פתרון. הסבר היסטורי ארוך. אין שום דבר רע במשחק "מחפשים את המטמון", אם רק היו נותנים גם לנו להשתתף – כלומר, מציגים בפנינו את החידות ונותנים לנו לפחות כמה שניות לנסות לפענח אותן בעצמנו. אבל בסרט, כל רמז נפתר מיד, לפעמים אפילו לפני שנחשף לקהל כתב החידה בשלמותו. זה לא יותר מעניין מאשר לראות אנשים הולכים בעקבות חצים. היסודות של הסרט מופרכים – ואני לא מדבר על הסוד הגדול והכל כך גורלי, חשוב ומזעזע-אמות-סיפים שאליו מובילים הרמזים, אלא על עצם קיום הרמזים. בחיי ישו וכל משפחתו המורחבת, לא הצלחתי להבין למה שמישהו יקים את כל מסלול המכשולים הזה, אלא אם כן זה חלק מעונה מתוחכמת של 'המרוץ למיליון'. עוד יותר לא הצלחתי למה הכנסייה מתאמצת להסתיר את הסוד, עד כדי כך שהיא שולחת בעקבות המפענחים נזיר-רוצח (פול בטאני). ההסבר שהסרט נותן לכך מצוץ מאצבע אלוהים.
כך שמה שנשאר לנו הם ההסברים ההיסטוריים, וזה באמת החלק היותר מעניין של הסרט. אלה סיפורים על מסדרים סודיים, מסרים חבויים בציורים עתיקים, ותיאוריות חתרניות בקשר לנצרות ומקורותיה. קטונתי מלומר אם הרעיונות האלה מבוססים על עובדות, כפי שהספר טוען, או שהם מופרכים לחלוטין מבחינה היסטורית. בכל מקרה, הם מעניינים. כדי שלא יהיה לנו יותר מדי משעמם בעין, הם גם מלווים בעזרים ויזואליים, חלקם עשויים בפאוור-פוינט, אם אני לא טועה. ההסברים האלה היו יכולים להיות תכנית מרתקת בערוץ ההיסטוריה, אם רק היו מורידים את כל הקטע המיותר של הסיפור הבלשי שמסביב. ואם איאן מק'קלן היה מסכים לספק את הקריינות, אז בכלל היה נהדר.
עקיבא גולדסמן, כבר אמרתי לא אחת, הוא תסריטאי מחורבן. הוא היה תסריטאי גרוע כשהוא כתב את 'באטמן ורובין'. הוא המשיך להיות תסריטאי גרוע כשכתב את 'נפלאות התבונה' – וכן, אני יודע שהוא קיבל על זה אוסקר. הוא תסריטאי גרוע גם כאן. אפילו ברגעים הנדירים שבהם הדמויות ב'צופן דה וינצ'י' לא עוסקות בלספר זו לזו דברים שהן כבר יודעות, נדיר לשמוע משפטים שמזכירים במשהו דיבור של בני אדם. ככה שואלים מה השעה בגולדסמנית: "אמור לי, מהי השעה אשר מראה שעונך, אותו מכשיר שימושי אשר משמש למדידת הזמן? הוא ענוד על ידך השמאלית. אנא, גלה לי".
לנגדון וסופי הם לא דמויות שטוחות; הן לא דמויות בכלל. אני מציב בזאת אתגר לכל מי שראה את הסרט: ספרו לי בבקשה על תכונת אופי אחת המאפיינת את לנגדון. ולא, קלאוסטרופוביה היא לא תכונת אופי. לאיאן מק'קלן, שמופיע באמצע הסרט כמורו וחברו של לנגדון, דווקא יש אופי: הוא אנגלי. אנגלי בכל רמ"ח אבריו וב' מקלותיו. אנגלי כל כך שהוא מזיע תה ומפליץ את "אל נצור את המלכה" – כלומר, אם הוא היה מפליץ אי פעם, והוא לא, כי אנגלים לא מפליצים. הוא לא מרתק יותר מהאחרים, אבל הוא איאן מק'קלן, ולכן כיף להקשיב לו. כשאיאן מק'קלן מדבר, אנשים מקשיבים.
העולם מתחלק לשני חלקים, פחות או יותר שווים בגודלם: אלה שקראו את 'צופן דה וינצ'י', הספר, ואלה שלא. מי שכבר קרא את הספר – אני באמת לא רואה מה יש לו לחפש בסרט. ההשוואה המתבקשת היא ספרי הארי פוטר: גם אותם חצי עולם כבר קרא, אבל הם מלאים וגדושים בדמויות מגניבות, יצורים קסומים ונופים שהיה אמנם כיף לדמיין, אבל כיף מאוד גם לראות קורמים אור ומסך מולנו. ב'צופן דה וינצ'י' אין שום דבר כזה. יש מעט דמויות, הן משעממות, והאטרקציות הויזואליות היחידות שהסרט מציע הם כמה פלאשבקים היסטוריים. וכמובן, הסיכוי שתימתחו הוא לא גדול כשאתם יודעים כבר את הסוף.
לגבי מי שלא קרא את הספר, 'צופן דה וינצ'י' דווקא בסדר, אם מצליחים להתגבר על מריחת הזמן. ראיתי גרועים ממנו, אבל מה שיותר חשוב, ראיתי רבים כמוהו. עם כל ההוא-הא, הוא לא באמת מחדש שום דבר. לראות אותו זה לבלות שעתיים וחצי בחברת מישהו נפוח, מלא חשיבות עצמית והרבה פחות חכם ממה שהוא חושב את עצמו.
- האתר הרשמי
- אתר ישראלי
- דן בראון – האתר הרשמי
- מדריך מחקר לצופן
- זה הכל שטויות
- אופוס דאי
- לאונרדו דה וינצ'י
- הסעודה האחרונה
- מוזיאון הלובר
- טיולים בעקבות צופן דה וינצ'י
- הצופן והיהודים
- מונה ליזה – אתר מעריצים
- תמיד דופקים את הלבנים
מה הסרט הרוויח עד עכשיו בארה''ב?
חכה שניה, מחר דו''חקו.
חכה שניה, מחר דו''חקו.
שיגיע כבר הדו"חקו – אני רוצה לדעת מול מה X-3 מתמודד.
הוא יוצא בשבוע הבא.
עד אז 'דה וינצ'י' יתרסק לכלום.
הוא לא יכול להתרסק לכלום.
ההצלחה שהוא כבר הספיק לצבור והסכומים המפחידים מספיקים לפנסיה של טום הנקס ורון האוורד ביחד.
וחוצמזה, עם כל התלונות עליו, אני מאמין שאנשים ימשיכו לבוא ולראות.
ולפי השמועות על X-מן החדש, יכול להיות שהבמאי החדש שלו (שצפוי להחריב את הסדרה) יצליח רק לעזור להכנסות של דה וינצ'י.
א. התכוונתי שתהיה לו ירידה של יותר מ-50%
(לשלושה ימים. בשבוע הבא יש חג).
ב. 'אקס מן 3' אחלה.
יש, יש, יש
כבר חששתי שלא יהיה סרט כיף אמיתי הקיץ. היאח!
נו, אתה בטח לא חושש
שהיריב האפל והמאיים של X3 הוא צופן דה וינצ'י.
(נכון?)
כמעט אהרו''כ...
בכל אופן, על הביקורת המוצלחת במיוחד, ובמיוחד על המשפט הנהדר:
"כל משפט נאמר באופן גורלי, כל גילוי נמתח ונמתח ומלווה בהקדמה ארוכה, אפילו אם הוא – לא, במיוחד אם הוא – האם אעז לומר זאת? – אין ברירה – עלי לסיים את המשפט אחת ולתמיד – הנה זה בא – צפוי."
זה נשמע כמו שידור חוזר של הספר. ספר ממוצע לחלוטין שמנסה להיות הרבה יותר ממה שהוא באמת. הגדולה של הספר היא, כנראה, שהוא לא גרם לי לחשוב על כמה שהוא חסר-יחוד בזמן שקראתי אותו… אבל אם זה כל היחוד שלו, הוא יוצא די מעפן. ובעצם, זה באמת הכל. עצוב.
הביקורת של ד''ר אביעד קליינברג על הספר
הביקורת עונה די טוב לשאלה עד כמה יש בטענות של הספר משהו. (למתעצלים – הכל שטויות).
זהירות – ספוילרים
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArt.jht…
הביקורת של ד''ר אביעד קליינברג על הספר
הקישור לא עובד, הכוונה הייתה כנראה לכתבה הזו: http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArt.jhtml?itemNo=357081
הביקורת של ד''ר אביעד קליינברג על הספר
אאוץ'.
אגב, זה לא מקרי. קראתי קצת מ"מבצר דיגטלי" של בראון שמתיימר לדבר על קריפטוגרפיה, שזה תחום שאני מבין בו טיפה (להבדיל מהתחום ההיסטורי/תיאולוגי של צופן דה וינצ'י). כזה אוסף של קשקושים והבלים לא ראיתי מימי – חוסר הבנה בסיסי בתחום שמראה שהאיש לא קרא אפילו את העמודים הראשונים מתוך ספר מבוא לנושא.
אחלה ביקורת, אבל..
אני לא מאמין שנתת את 'הארי פוטר' כדוגמה לסרט מוצלח שמבוסס על ספר.. הדמויות בסרט (הארי פוטר) הם הדבר הכי שטחי באמת שראיתי בזמן האחרון.
היית צריך לתת את 'שר הטבעות', שאני,בתור מעריץ מושבע של הספר, עדיין מאמין שג'קסון שינה (מעט) את העלילה בצורה מוצלחת במיוחד. והסרט הרבה יותר מרהיב מכל סרט אחר שראיתי.
וחזרה לנושא, אמנם לא ראיתי את 'צופן דה-וינצי'.. וכנראה שגם לא אראה, אבל אני רק חייב לאמר שהספר נכתב כמעט כמו תסריט. כאילו דן בראון פשוט התחנן שיקחו את הספר ויכינו ממנו סרט. ואם זה מה שהיו עושים אני די בטוח שזה היה מוצלח יותר. חבל שיצא זבל תעשייתי.
לא נתתי את זה כדוגמה לעיבוד מוצלח.
למרות שאני מחבב עד אוהב את סרטי הארי פוטר. נתתי את זה כדוגמה לסרט שגם למי שכבר קרא את הספר יש סיבה לראות – בניגוד ל'צופן דה וינצ'י'.
אחת הבעיות של הסרט...
היא שנראה שגולדסמן באמת לקח את הספר, ופשוט העביר אותו מילה במילה לדפי A4 וכרך אותו כמו תסריט.
נכון שכשקוראים את הספר רואים במובהק עד כמה תסריטאי הוא, אבל עדיין, יש מקום לקצת שינויים שיתאימו למעבר פורמט… התוצאה היא פשוט סרט לא קולנועי, אם אפשר להגדיר את זה ככה.
העבירו את הספר מילה במילה, גם קטעים מיותרים, דחפו גם את סיפורי הרקע של כל הדמויות דרך פלאשבקים מבלבלים, והתוצאה נורא מבולגנת.
אני נאלץ להסכים עם השורה התחתונה בביקורת
קראתי את הספר, ומה לעשות, הסרט אכן היה מיותר לחלוטין. אם נוסיף את תחושת ה"בספר הסבירו את זה באופן הרבה יותר ברור/מעניין" הבלתי נמנעת (הספר נחמד בעיני), אז כבר בכלל יצאנו כאן עם חווית צפייה מפוקפקת למדי.
סוגיית ההצלחה של הספר היא באמת מאד מעניינת, אגב. מה שמוזר הוא שהספר הקודם של דן בראון, "מלאכים ושדים", דומה באופן קיצוני ל"צופן דה וינצ'י" ורמת ההצלחה שלו לא היתה חריגה במיוחד עד כמה שידוע לי.
מוזר
משום מה הבנתי ש'מלאכים ושדים' הוא ההמשך של 'צופן דה וינצ'י'.
הכיתוב מאחורה מבלבל.
אני טיפה בדילמה פה. כמו הרבה אחרים חשבתי לקרוא את דה וינצ'י כדי לראות על מה בדיוק הרעש, אבל עם כל פרט עלילתי נוסף שאני שומעת על הספר אני יותר ויותר תוהה עד כמה הוא שונה מ'מלאכים ושדים'.
בהנחה שהשניים באמת דומים ובגלל שהמחבר הוא אותו מחבר, אני חייבת להודות שדי הופתעתי מהביקורות והקטילות של הסרט.
'מלאכים ושדים' זה ספר שכולו זועק תוך כדי הקריאה "תעשו ממני סרט!". האובר-דרמטיות שנשפכת כבר מהפרק הראשון הבהירה לי שגם כאן ילכו בעקבות הצופן ויעשו מהספר סרט.
אבל איזה סרט?
במוצ"ש ישבנו אחי ואני מול הטלוויזי'ה וצפינו בשידור הטריליון של 'קון אייר' בערוץ 10. שנינו הסכמנו ש:
א. מדובר בסרט קליל
ב. שלא נמאס לראות גם אחרי הפעם ה-20
ג. ופשוט לא עושים סרטים כאלה יותר.
הייתי בטוחה שזה מה שיעשו עם צופן דה וינצ'י, ועתידים לעשות עם מלאכים ושדים.
מדגישים את האקשן, חוסכים בדיבורי אומנות ופשוט עושים סרט כייפי.
אז את החידה הצופים לא פתרו לבד. אני לא חושבת שהי'ה מי שקרא את הספר ובאמת פיצח את השתלשלות המאורעות בעצמו.
שקלתי לראות את הסרט, עכשיו אני כבר לא בטוחה. נשמע שהי'ה פה פוטנציאל למשו נחמד ותו לא, אבל אולי באמת כבר לא עושים סרטים כאלה יותר.
נו, את הכסף נשמור לאקס-מן.
לא מוזר בכלל
אני מסכימה איתך לגמרי לגבי הספר.
IT STINKS!
הדבר הטוב היחידי שיש לי להגיד עליו זה שיש בו נוף אירופאי ויצירות אמנות,
ואם אני רוצה לקבל את זה אני פשוט צריכה לפתוח מגזין כמו "מוזה" או "המטייל"
מוזר
לפי מה שאני יודע שוקלים כבר מזמן לעשות על מלאכים ושדים סרט..
יש שמועות אפילו שספילברג יביים אותו.
מכיוון ש'צופן דה וינצ'י' הצליח,
נראה מובן מאליו שירצו לעשות לו המשכים (או פריקוולים), על פי הספרים האחרים בסדרה. את הקטע על ספילברג אני לא קונה. יש לו דברים טובים יותר לעשות.
בטח שעושים סרטים כאלה.
בכלל, אף פעם לא הייתי חסיד גדול מדי של המשפט "לא עושים כבר [סרטים/ספרים/משחקי מחשב] כאלה".
בטח שעושים. מר וגברת סמית' היה אחד כזה, למשל. לצניעות דעתי (ואני מניח שאני במיעוט) גם "סלולר" הוא סרט כזה. עושים. זה ש"צופן דה וינצ'י" לא מצליח – לא אומר כלום.
''מר וגברת סמית''' מהנה???
אלוהים ישמור!
זה הסרט הכי מעצבן שראיתי בשנתיים האחרונות (והיי, אני ראיתי את מלחמת העולמות!).
אולי ניסו לעשות אותו מהנה, אבל הוא ממש לא.
וגיני צודקת, לדעתי.
יש סרטים שפשוט לא עושים יותר.
סרטים סטייל "קון אייר" ו"גברים בשחור", אני לא חושב שבכלל מייצרים כמותם.
יודעים מה? יכול להיות שמנסים ליצור, אבל לא מצליחים ליצור מוצלחים כמוהם.
אהבתי מאוד גם את ''מלחמת העולמות''
וכל דיון נוסף בנושא אפשר לקיים בשתי הביקורות הנ"ל.
אבל באופן כללי, אין לי מה להוסיף על מה שרשמתי למעלה. אני מתנגד נחרצות לכל הצהרה של "היום לא עושים X-ים כמו שעשו פעם!". נוסטלגיה היא דבר בעייתי, וברוב המקרים, שגוי לחלוטין.
הנוסטלגיה של היום -
זה לא מה שהיה פעם!
מוזר, כי מלאכים ושדים הוא יותר טוב
הם דיי דומים אבל אני חייב לציין שמלאכים ושדים יותר מורכב, יותר מעניין ולמרות הדמיון, עדיין בנוי יותר טוב מצופן דה-וינצ'י.
בצופן דה-וינצ'י היו כמה דברים מגניבים ואת רוב החידות והטוויסטים הצלחתי לזהות ממרחק כמה דקות. מלאכים ושדים היה פשוט סופר-קול, מסקרן, הרבה יותר קשה על המוח המפצח ובהחלט הרבה יותר חולני לטובה.
אם מלאכים ושדים היה טוב, דה-וינצ'י קצת פחות, נקודת הטעייה בסדר ומבצר דיגיטלי הוא זבל אורגני אז אני חושב שלדן בראון כדאי להפסיק כי הוא רק מדרדר.
גם אני ואחי צפינו אתמול בשידור של קון-אייר (רק זה היה ה-Extended Edition אצלנו בדוד) ואנחנו גם מסכימים על כמה דברים:
1) מדובר בסרט מצויין.
2) גם אם אני מכיר אותו בעל-פה, הוא עדיין לא נמאס.
3) ג'רי ברוקהיימר יודע לעשות את הסרטים שלו.
אז ככה צריך לעשות, לשלוח את ברוקהיימר לעשות את 'מלאכים ושדים'.
לטעמי - ממש לא
את הצופן קראתי בטיסה, כראוי לספר. הוא עשה את תפקידו, קרי העביר את הזמן מצויין (והוחלף, אבוי, תמורת רם אורן אחד).
את "מלאכים ושדים" קראתי מאוחר יותר והוא היה, לדעתי, איום ונורא. האידיומט על פול גז לא הצליח להתמודד עם העלילה הכל כך מגוחכת.
אם אפשר לקבל דוגמאות...
כי מה שדווקא אהבתי בספר הוא העלילה שמתחת לעלילה ואיך הכל מתנקז בסוף למניעים מאוד אנושיים.
תמיד טענתי שהכוח המיוחד שלי הוא סיספונד בלתי-נגמר
הקטע הקשה בשבילי היה כל הטכנולוגיה. ברגע שאמרתי לעצמי "נו טוב, בסדר" ועברתי את זה, הכל היה סבבה.
לי לא נמאס מסוג כזה של רע עם הוא מוסבר יפה.
מוזר, כי מלאכים ושדים הוא יותר טוב
מבצר דיגיטלי נכתב לפני מלאכים ושדים, שנכתב לפני נקודת הטעיה, שנכתב לפני צופן דה-וינצ'י. בקיצור, קשה להגיד שדן בראון מדרדר – יותר נכון לומר שהוא מזגזג ומתייצב לאט לאט על סקלת ה"בסדר" שלך.
באמת? חשבתי שהם חדשים יותר.
באמת? חשבתי שהם חדשים יותר.
סדר ההוצאה בישראל היה שונה מסדר ההוצאה המקורי, וכנראה זה מה שתרם לבלבול.
אז זהו
שאני לא יודעת מה עם השאר אבל לא ממש ניסיתי לפענח את התעלומה.
לא לחלוטין, ניסיתי לנחש מי הרשע וכל זה, שזה בעיניי העיקר בתעלומה, אבל בקטע של החידות אפילו לא התיימרתי לנחש.
לקרוא את הספר הי'ה בשבילי כמו לצפות ב-ER או האוס. אתה לא מבין את כל הממבו-ג'מבו שיוצא שם אבל בגלל שמעניין מסביב אתה מהנהן וממשיך הלאה, מניח שהכל נכון.
זה בטח לא משו להתגאות בו, אבל מה לעשות, הידע שלי באומנות הוא לא…וול, משו שאפשר להתגאות בו.
כאמור, לא הפריע לי, ולא חשבתי שזה משו שיפריע באם יעשו מהספר סרט.
אולי באמת צריך לשלוח את ברוקהיימר לעשות את העבודה.
חחחחח
כל הספרים של דן בראון צועקים "תעשו ממני סרט!"
אהבתי את ''מלאכים ושדים''
יותר מצופן דה וינצ'י. אולי כי קראתי אותו לפני "צופן" ולא ידעתי בכלל שיש קשר בין השניים. גם היה לספר פחות באזזז מזה ש"צופן" זכה לו.
אה, כן.
שוב, כמו במקרה של הארי פוטר, לא אכפת לי אם הסרט טוב או רע, אני אצפה בו either way, ולו רק בשביל לראות איך פול בטני המאמי עושה את סילא המאמי עוד יותר (יש לי משיכה ללבקנים רשעים שאמורים להיות אדומי-עיניים, אך מפאת במאים וחליפות צרי מוחין נפצר מהם היותם כאלה)!
ואני נאלצת שלא להסכים
קראתי את הספר, הוא היה מעניין. עדיין, יש ערך ללראות את הדברים במציאות. אני חושבת שבאופן כללי קטלו מאוד את הסרט, גם בעיתונות וגם כאן, ולדעתי שלא בצדק. נכון, קוי העלילה לא קשים לניטפוק. נכון, דרך ההעברה של הדברים לא הכי מותחת, יחסית לספר שיכול היה להפוך לסרט מתח משובח. אבל בסך הכל מדובר בסרט חביב למדי. יכול להיות שמרוב סרטים חוש הטעם קצת קהה? :)
איאן מק'קלן מפליץ תה ?
כשקראתי את זה כמעט והוצאתי את התה שאני שותה דרך האף
איאן מק'קלן מפליץ תה ?
אוי ואבוי, הלימודי לשון עושים לי רע, עובדה שאני חייב לציין שיש דו משמעות- ההאם אתה שותה את התה דרך האף, או שאתה עומד להוציא אותו דרך האף?כי אם איאן מקלן מפליץ את ההמנון אז גם אתה יכול בתיאוריה לשתות תה דרך האף.
לא ראיתי את הסרט.
לא קראתי אף ביקורת עליו עד הביקורת הנוכחית.
ועדיין, ברגע שהסרט הוכרז, כבר יכולתי לדמיין לעצמי מה יצא ממנו. ומה שדמיינתי לעצמי זה כמעט מלה במלה הביקורת שמופיעה פה.
כנ''ל.
אם כי לא דמיינתי שהיא תהיה כל-כך מצחיקה.
שמחה
אני שמח לראות שאודרי טוטו אכן בחרה בקפידה את הסרט ההוליוודי הראשון שהיא מופיעה בו, כפי שהבטיחה באיזה הזדמנות. אחרת הייתי יכול מאוד להתאכזב.
כמה דברים
1. אתה נותן ביקורת פה על הספר ואומר שהספר הצליח כי האנישם שמעו שהספר הצליח.
אנשים לא היו ממליצים על הספר אם הספר לא היה טוב בסופו של דבר.
וכנראה שיש סיבה להצלחה שלו.
צופן דה וינצי הספר הצליח כי הוא היה מעניין,מותח ומהנה .
לא אהבתי את הביקורת הסמויה שלך כאילו הספר לא טוב.
למה שספר טוב לא יצליח. נכון הוא קיבל פירסום מאסיבי לעומת שאר הספרים אבל זה לא אומר שהספר לא טוב.
הטענה הסמויה שלך כאילו בגלל שהמון קראו אותו כנראה הספר לא משהו מגוכחת ביותר.
2.אם לא קראת את הספר איך אתה יודע שגיבור הסרט מתואר יותר כהאריסון פורד?
דווקא טום הנקס עשה עבודה לא רעה
הבעיה הייתה בתסריט.
ועוד כמה דברים
'צופן דה וינצ'י' הצליח כי הוא מותח ומהנה. בזה אין ספק. אבל גם 'מלאכים ושדים' מותח ומהנה (ואתה בטח יודע שהרבה מאוד אנשים טוענים שהספרים מאוד, מאוד דומים), והוא הצליח הרבה פחות. למה?
ועוד שאלה – יש הרבה ספרים אחרים שהם מותחים ומהנים, אבל אף אחד מהם לא הצליח כמו 'צופן דה וינצ'י', שהוא רב-המכר הגדול ביותר של העשור האחרון. שוב, למה?
מה שרד אומר זה שישנה מסה קריטית מסוימת, שאחריה ספר הופך לשיחת היום: "שמעת כמה עותקים דה-וינצ'י כבר מכר? בואנ'ה, כנראה חייבים לקרוא אותו". לכן צופן דה וינצ'י הצליח גם כי הוא מותח ומהנה (בהתחלה), אבל גם כי הוא הצליח (אחר כך).
ועוד כמה דברים
כי מה לעשות צופן דה וינצי נוגע בנצרות
והנצרות הגיבה עליו בנחרצות מה שעזר לסייע לטרראם הפירסומי של הספר
בסך הכל מדובר ספר טוב ומותח
נכון שהוא הצליח הרבה מאד
וחלק מיזה אולי זה בגלל הטרראם שאני חושב שהכנסייה אשמה
כיה יא יצאה בגנותו
כמו שקרה עם הפסיון של ישו.
גם 'מלאכים ושדים' נוגע בנצרות.
אולי לא מתיימר לערער אותה כמו 'צופן', אבל זה לא שראשי הנצרות יוצאים בו הרבה יותר טוב.
במחשבה שניה, 'מלאכים ושדים' אמור לעורר מהומה גדולה יותר.
וחוצמזה, זה שספר עוסק בנצרות לא מבטיח לו אוטומטית שיהפוך ללהיט. הוא צריך לדבר על מה שאנשים רוצים לשמוע (ובד"כ מדובר בעמדות שלא נוגדות את מה שהכנסיה אומרת).
והספר הזה הוא כמובן
התנ"ך. או כמו שקוראים לזה בהוליווד "הסיינטולוגיה הזאת של מל גיבסון".
אמממ, לא בדיוק
התנ"ך (תורה, נביאים, כתובים) לא עוסק בנצרות. זה ה-Bible, הגרסה הנוצרית שכולל גם את הברית החדשה (וגרסה ערוכה בצורה שונה + כמה ספרים חיצוניים של הברית הישנה) דווקא כן.
טוב, תלוי את מי תשאל.
תחביב נוצרי ידוע הוא לנצר את התנ"ך ולמצוא בו רמזים ונבואות שעוסקים לדעתם בהתגלותו העתידית של הג'יזס.
שנאמר: ושאבתם מים בששון ממעיני הישוע.
אני רואה כאן פוטנציאל לרב-מכר:
"צופן ישוע" (או, לקהל הישראלי, "צופן יחזקאל", או, לדוברי הארמית, "צופן דניאל").
הוא – נביא הרואה חזיונות נשגבים על בוא המשיח, אך חי בסביבה שרודפת אותו עד חורמה.
היא – אם האלוהים.
ביחד הם נלחמים בפשע, טומנים רמזים בספרי התנ"ך, וידועים רק כ"בוזימן והבתולה"!
אני רואה כאן פוטנציאל לפארודיה
אני רואה כאן פונטיצאל לקאלט
והביקורת העיקרית על הסרט-מתח מיני לא ממומש.
לגבי ספרי דן בראון-
כל ארבעתם דומים והטוויסט בכולם אותו דבר.
אבל הוא יודע לכתוב ספרים מותחים!
דבר אחד
זה שהמון אנשים קראו אותו *כן* מעיד שהוא לא ספר משהו. "המון" לפי ההגדרה זה לא "אליטה". אז נכון שגם רומח הדרקון שולת!!!111 (נניח) אבל זה לא הופך אותו לאיכותי.
צופן דה וינצ'י
שני דברים שצריך לדעת על התגובה שלי, הראשון – לא קראתי את "צופן דה וינצ'י" או כל ספר אחר של דן בראון. השני, לא הלכתי לראות סרט בקולנוע מאז "סרניטי" וזה היה לפני חמישה חודשים. לכן הבחירה לראות דווקא את "צופן דה וינצ'י" היית טעות טקטית. הייתי צריך לחכות עוד קצת וללכת לראות את "אקסמן 3".
הסרט נראה באמת כאילו ההשפעה הכי גדולה עליו היא של גולדסמן, כל אפקט בסרט נראה כאילו נלקח מערכת האפקטים של "נפלאות התבונה". באמצע הסרט כבר ציפיתי לסצנה בה נפגשים פרופ' טום הנקס וד"ר ראסל קרואו וחולקים מבטים נוגים ושתיקות אנמיות.
דווקא טום הנקס עזר לי לצלוח את הסרט הזה יותר בקלות. בשנים האחרונות הוא עושה בחירות לא רעות בכלל בתפקידיו. אודרי טוטו הייתה ונשארה מעצבנת ורק איאן מק'אלן היה מגניב מאין כמוהו. מגנטו שולת'!!1
הבעיה הגדולה שהייתה לי עם הסרט (וזו שוב בעיה של גולדסמן שחזרה גם ב"נפלאות התבונה") היא שהסרט לא נגמר. פשוט אין לו סוף, וזה מצחיק כי היו במהלך הסרט לא מעט סצינות שהראו כאילו אנו מתקרבים לסוף הולם לסיפור אבל אחריהן פשוט הייתה עוד סצינה, ועוד אחת, ולמה אודרי טוטו עדיין על המסך, למה?
מה שכן, הפלאשבקים באמת היו מגניבים. צלבנים זה עם שולת'11! (כותב השורות מבקש להדגיש כי הצלבנים ו\או מסעות הצלב מגניבים, אבל לא מגניבים כמו מגנטו מפליץ תה).
למען הסדר הטוב,
מספר הערות לדג:
1. סחתיין על הביקורת. הצחקת אותי, כמו שאומרים.
2. אם קראתי נכון את הראיון שהיה עם רון הוורד ב"פרומו", ואני מאמינה שכן, יש רושם שהוא לא לוקח את הספר בכזו רצינות כמו שתיארת אלא כמו כולנו מתייחס אליו בעירבון מוגבל, וכמוהו טום הנקס. אם אני צודקת, מה שכתבת לגביו בביקורת היה די לא הוגן.
3. בספר דווקא מוסברת לא רע הסיבה שהסבא בנה את כל החידות האלו. אני לא ממש זוכרת מהי, אבל כמדומני היא עסקה בכך שהם היחידים שיצליחו לפתור את החידות ואסור שהפתרון ייפול לידיים הלא נכונות, או משהו בסגנון.
4. בספר גם מוסברת לא רע הסיבה שנשלח נזיר לבקן ורצחני אחרי כשליש מהדמויות בספר. אני לא ממש זוכרת מהי, אבל כמדומני הוא היה פסיכופת שמשתייך למסדר קתולי קיצוני כך שזה די מובן מאליו.
5. אני לא בטוחה שדן בראון כתב את הספר מתוך אמונה אמיתית שכל מה שהוא טוען שם נכון, כי אם כן הוא יצא טמבל. מה שכן, הוא בהחלט ניסה לפתוח דיון גלובלי ולגרום לכולנו לתהות שמא חיינו בשקר והאם כל העולם הנוצרי עומד לקרוס תחת עומס האמת העירומה. יש לציין שהוא די הצליח אם לשפוט לפי כמות האנשים שמחרימים את הספר. בכל מקרה, אנחנו יהודים, כך שיצאנו בזול (וחייבים להודות שזה משפט נדיר).
6. בתגובה למה שנטען פה באחת התגובות לגבי תסריטיותו של הספר (גם בהשוואה לספרי "הארי פוטר") רציתי להעיר שלפחות להרגשתי הארי פוטר הרבה יותר תסריטי מ"צופן דה וינצ'י". בזמן שקראתי כל אחד מהספרים, ממש יכולתי לשמוע בראש בדיוק איך הדיאלוג הספציפי הזה יישמע בסרט, כולל אינטונציה והדגשות מילים מיוחדות. מה גם שברוב המקרים באמת כך היה. אני לא בטוחה מה רציתי להגיד בזה, אבל אומרים שאסור לשמור דברים בבטן.
הידים הלא נכונות
לגבי סעיף מספר 3, ובמסגרת מדיניות הכנות שפתחת בה, אני רוצה לציין שזה אחד הטיעונים הכי מופרכים שספרי וסרטי מתח אוהבים להשתמש בהם. למה? כי תמיד, אבל תמיד, יש מישהו בעקבות הגיבור שאמנם לא יכול לפתור את החידות בעצמו (שהרי הגיבור הוא היחיד שיכול וגו'), אבל יכול מצוין לתת לגיבור מכה על הראש ברגע שהוא מגיע לאוצר ולקחת אותו.
עשית אותי רעבה
הבעי'ה היא שהביקורת כאן היא לא על הספר, אותו רד לא קרא כאמור, אלא על הסרט.
גם אם בספר הכל מוסבר יופי טופי, זה לא מה שיעזור לצופה התמים שלא קרא קודם את הספר לצלוח את הסרט בהבנה מלאה.
מספיק לשמוע את המוזיקה בסרט,
כדי להבין עד כמה הוא לוקח את עצמו ברצינות ומתייחס לכל דבר בכובד ראש ובמרב החשיבות. זו מוזיקה דרמטית של הכרזות מכובדות ונושאים הרי גורל, והיא נשארת שם לכל אורך הסרט, ומרוב נפיחות היא עברה ממוזיקת *רקע* למשהו שהשתלט לי על חווית הצפיה.
יכול להיות שיש סיבה לכל החידות האלה (אם כי חלקן מפגרות לגמרי. למשל, בהתחלה: "לכו לתמונה א'. עכשיו לכו לתמונה ב"' – זה מה שיעצור את הידיים הלא נכונות מפענוח המסר?), אבל אני עדיין לא מבינה למה לא יכלו פשוט לדלג עליהן. משהו כמו "היי, סופי, נחשי מה?" ( למי שקרא את הספר ולא ראה עדיין את הסרט – בסרט היא כן. סוף ). אחרי הכל, זה לא שכל הסנשואים נרצחו ביום אחד.
מספיק לשמוע את המוזיקה בסרט,
כל כך צודקת לגבי הפסקול!
מוזיקה אובר דרמטית בלי שיש שום סיבה לכך ואחרי כחצי שעה מהסרט כבר עולה על העצבים.
באמת נפוח מידי ומלא חשיבות עצמית והיוותה את אחד הדברים שהכי הפריעו לי בסרט.
לקראת סוף הסצינה האחרונה, לא התאפקתי ועשיתי תנועות דרמטיות עם הידיים. מצטערת, זה היה מתבקש.
לגבי 4 - זה לא מדוייק
הכנסיה במשך הדורות בהחלט צינזרה לא מעט, ושלחה ידה גם לספרות של דתות אחרות: קטעים שלמים מהתלמוד צונזרו ע"י הכנסיה.
הייתי רוצה להגיד שהם התבגרו, אבל תראה איך הם מגיבים לסרט הזה – מה האינטרס שלהם כאן? הנצרות תקרוס אם אנשים יראו את הסרט?
הנצרות אכן לא קורסת,
והכנסייה אכן לא מתרגשת. הם לא ממליצים לאנשים לראות סרט שמשמיץ אותם. לא מפתיע. זה לא שהם שורפים עותקים של הסרט בכיכר העיר ומכריזים על צפיה בסרט כפשע שדינו מיתה.
לשרוף ספרים זה כזה פאסה.
"במקום בו שורפים ספרים שם ישרפו שגרירויות" (ה. היינה, שגריר דנמרק בלבאנט).
זה באמת טעים
הערה קטנה ששכחתי להוסיף – את הסרט לא ראיתי ואחרי קטילתו המנומקת של הפיש יש סיכוי שאני גם לא אראה אותו. כנראה שהסרט אובר-דרמטי להכאיב, אבל אולי כדי להדגיש עד כמה עצום ואדיר המאורע של הסרטת רב-המכר הגדול של המילניום, מנת יתר של מוזיקה דרמטית היא מה שצריך בשביל להראות לצופים את גודל השלאגר שהם באו לראות.
אני בטוחה שזה מעצבן.
בנוגע להערות האחרות, כל סיפור הידיים הלא נכונות (/) יכול להיות טיפשי ויכול להיות שלא, אבל רצוי לקרוא את הספר לפני שמתחילים לבקר, ולו למען ההגינות. חוץ מזה, בלי מסלול מכשולים וחידות היה יוצא ספר משעמם לאללה. גם זו סיבה.
בנוגע לשאלת התרסקותו הטוטאלית של העולם הנוצרי – אני לא יודעת. אני מניחה שהכנסייה כן חפצה בצנזור מסרים שחותרים תחת השפעתה. מה גם שהכנסייה של ימי הביניים היתה הרבה יותר חזקה, אגרסיבית ובאופן כללי מרושעת מהכנסייה של היום כך שלא ממש קשה להאמין שהיא תצנזר את כל העולם ואחותו כדי שאנשים ימשיכו להאמין בה. השמועה אומרת שהיא עשתה דברים גרועים מזה.
האמת?
בנוגע לסעיף 5- אני לא בטוחה כל כך שהוא רצה לפתוח דיון גלובלי בנוגע ל"אמת"…
נראה לי שהוא פשוט בחר בנושא שנורא קל לכתוב עליו.
יש המון תיאוריות שונות לגבי הטמפלרים ועל מסדרים סודיים שונים שהתפתחו מהם וזאת באמת לא בעיה לחבר כמה מהן לאחת נוספת.
דוגמא מצוינת לזה היא הספר של אומברטו אקו- המטוטלת של פוקו (אגב, כבר נאמר על בראון שהוא העתיק כמה עמודים ממנו) שבו הגיבורים ממש ממציאים תיאוריות וקונספירציות בנוגע לטמפלרים על סמך כלום.
חוץ מהטוויסט בסוף הספר דן בראון לא חידש דבר ולא אמר דבר שעלול להסעיר את הרוחות…
סוף סוף!
אני מחכה לביקורת מאז שהסרט יצא.
נשמע מחריד, ללא ספק.
חשבתי שכיוון שלא קראתי את הספר, אני אראה את הסרט וגם אני "אצא בזול". אבל עכשיו אני חושבת שעדיף לי לקרוא את הספר, גם אם הוא לא-משהו (לפי אנשים שעל דעתם אני סומכת יותר מאשר על נתוני מכירות). לפחות זה לא יעלה לי כסף.
ביקורת מצויינת.
אז הלכנו לסרט
4 נשים
אני שקראתי את מלאכים ושדים ואת צופן דה וינצי
אחת שקראה רק את זה וינצי, אחת שקראה רק את מלאכים ושדים ואחת שלא קראה אף ספר.
ולפניכם ממצאי הניסוי:
לא נרשמו שינויים דראסטיים במימדי ההנאה מהסרט באופן כללי – רובינו מצאנו אותו נחמד מעביר שעתיים בכיף (כן גם אם ידועים מה קורה בסוף) אבל בטח לא סרט השנה.
טום הנקס הוא לא רוברט לנגדון ממש ממש לא, זה דווקא גרם לשלוש מאיתנו שהכירו את רוברט לנגדון ובמיוחד לי, שאחרי שני ספרים אני כבר מרגישה קרובה אליו במיוחד :), לדמיין שחקן אחר במקום ולשנוא את הדמות (שהשטיחו עם מערוך כמו שרד אמר) פחות כי אנחנו מכירים אותו כבר.
זאת שלא קראה את הספרים לא הבינה בכלל למה הוא מגניב.
בדמות של סילא היה אפקט הפוך, לעומת הספר היא מעפנה כאן במיוחד וחסרת מניעים, אבל דווקא למי שלא הכירה מראש היא היתה דמות מפתיעה ופסיכופטית (זאת שלא ראתה את הספר מחבבת מאוד פסיכופטים) אז רק היא נהנתה ממנה.
והסוף או הסוף: ספויילר מגיע כאן למי שקרא את הספר מומלץ לא להתקרב:
צנזרו את אח שלה! צעקנו שתינו שקראנו את הספר זעקות שבר.
למה למה הורסים סוף קיטשי אך חביב של ספר, והופכים אותו לסוף קיטשי יותר (צ'וזן וואן) ללא קלוזר רומנטי לרומנטיים שבינינו (כן קבלו אותו בספר!)
ולא חביב בכלל של סרט.
לאשתו של ישו הפתרונים…
מסקנות: עדיף ללכת לסרט עם ידע כלשהו על רוברט לנגדון, אבל אם קראתם את "צופן" אתם באמת לא מוכרחים.
לכן זהו הסרט האידיאלי לקוראי "מלאכים ושדים" שאהבו ולא קראו או מתכוונים לקרוא את "צופן" בקרוב.
נ.ב תופעות לוואי:
חובה להתרחק מהסרט לאנשים שחושבים שסרט = העתק של הספר שכן השמיטו הרבה מהחידות
אבל זה מפריע רק לחלק מהאוכלוסייה שיתעצבן שהשורה של רון הלכה למפקח (כן בדיחה נדושה…)
אז הלכנו לסרט
טוב, אני חייבת לשאול – מה מגניב/ מיוחד/ מעניין בדמות של לנגדון? מה את יודעת עליו שאני לא? מה גורם לך לחבב אותו? לדאוג לו?
כי אחרי קריאת מחצית מהצופן טרם גיליתי תכונות אופי. תחומי עניין אולי, נוירוזה אחת שלא משפיעה על ההתנהגות, אבל לא יותר מזה.
אז הלכנו לסרט
למרות שצופן דה וינצי הוא האח המוצלח, לדעתי מלאכים ושדים טוב ממנו.
אני, כמו רבים, קראתי את צופן בעקבות ההייפ, ונהנתי במידה,בעיקר מהסימבולזציה והמיתוסים, שהתעניינתי בנושא עוד מקודם.
לאחר שנה כמעט קראתי את מלאכים ואותו ממש אהבתי בתור ספר.
וגם יש שם פיתוח דמות מעניין על לנגדון, כולל הילדות שלו היחסים עם ההורים, טרואמת הבאר שהוזכרה בספר בחצי משפט מקבלת כמעט חצי פרק.
זה למשל פן באישיות שלו שחוזר על עצמו, מעבר ללהיות חכם מאוד ובעל תושייה. הוא הופך כל מצב להזדמנות ללמוד על כשרונות שונים שנמצאים בו.
מאז אותו מקרה שבעקבות כמעט טביעה בבאר הוא הפך לשחיין מצטיין. (וגם פיתח קלסטרופוביה אבל נו לא הכל יכול להיות וורוד)
תראי, יכול להיות שאת פשוט לא תתחברי לספרים האלה לא כל אחד אוהב כל ספר, אני מציעה לתת להם צאנס וגם לקרוא בסדר הנכון- קודם מלאכים ושדים, לדעתי, ישפר את החוויה.
בנוסף חייבים לאהוב: א. תאוריות קונספירציה ב. מיתולוגיות שונות (ולהבין בהם קצת עוזר מאוד אני למשל כן פתרתי את חלק מהחידות או לפחות חלקים מהן לפני הפרק הרלוונטי.)
אני עונה על הקריטריונים האלה
*אולי גם לשפה יש קשר את דה וינצי קראתי בעברית ואת מלאכים באנגלית ואני תוהה עד כמה זה השפיע…
תיקון: *בסרט* בחצי משפט
אז הלכנו לסרט
קודם כל אין בכוונתי לפגוע בך או בכל אדם אחר שאהב את הספר. לא אזלזל באינטליגנציה ולא אפטור אתכם בגלגול עיניים.
אבל אל תגידי לי בבקשה שלו הייתי מחבבת תאוריות קונספירציה ומבינה קצת בסימבוליזם ואמנות, מיתוסים ופרופורציות אלוהיות, הייתי נהנית יותר. פשוט כי אני יכולה לסמן וי על אהדה לקונספירציות, על היכרות לא רעה עם עבודתו של לאונרדו ועוד. כל זה לא עוזר לי במאומה לצלוח את גיבוב ה"ביפ" שהספר מגולל בפניי. (כבר ציינתי שסיימתי רק חצי עד כה?)
אבל ניחא, הייתי מסוגלת לבלוע את הצפרדע ולקרוא קשקושים על אלות פריון עד מחר, לו סיפקו לי דמויות להתעניין בהן, מתח להימתח בו, משהו – אבל פשוט אין זה כאן.
הדמויות שטוחות יותר מהשולחן שלי, האחד מדען כל-יודע והשנייה צרפתייה. סה-טו.
ההרפתקאות לא מעניינות בינתיים, כי ה"סוד" הגדול לא כל-כך מחזיק את הסיפור, אם צריך להזכיר בכל פרק זמן נתון (או בכל פרק, לחלופין) שיש סוד, והוא כמוס.
אז שאלה אחת – זה משתפר לאורך הספר, או לוותר עכשיו? כי אני שונאת להפסיק באמצע, אבל הספר לא עושה סימנים של שיפור.
נראה לי שתוותרי
אם את באמצע ולא נהנית לא יודעת אם יש טעם להמשיך.
אגב, מצטערת אם נשמעתי לך מתנשאת הכוונה היתה הפוכה.
אני גם לא חושבת שצופן הוא ספר אינטילגנטי בצורה יוצאת מן הכלל שרק אנשים חכמים יבינו.
להיפך, הוא נחמד וכיפי ומתוחכם קצת לא יותר מדי.
לא התכוונתי שרק יחידי סגולה שאוהבים קונספירציות ו/או מיתוסים יבינו.
אלא שזה סוג האנשים שיאהבו במיוחד ויש הרבה כאלה. זאת כנראה הסיבה שהספר כ"כ הצליח מליוני אנשים חובבי קונספרציות ומיתוסים קנו ואהבו.
נראה לי שתוותרי
תודה, לא נשמעת מתנשאת. אני מקווה שגם אני לא, כי לא רציתי.
בכלופן, אני יודעת להנות מספרות זולה ממש כמו כל אחד אחר, רק שתהיה טובה בתחום שלה. הצופן די גרוע.
אני מציע...
לכי לקרוא את 'מלאכים ושדים'.
אם בדה-וינצ'י יש את "הסוד הכמוס שאף אחד לא יודע שיכול להשמיד את היסודות של הכנסייה ושאנשים יהרגו בהמונים כדי לשמור עליו" אז במלאכים ושדים יש את "האגודה הסודית שרוצה להשמיד את כנסיית סט. פטריק עם נשק חדשני רק שהפעם יש הרבה פחות Pretentious Bullshit וההסברים הרבה יותר אנושיים (בין אם רגשיים או סאדיסטיים) וקרובים לאדמה".
שונאת להפסיק באמצע
אני עזבתי את הספר באמצע. זה מקל עליך? אני מקוה שזה משחרר אותי מהסרט גם.
שונאת להפסיק באמצע
טוב, זה לא רק שונאת, זה די לא מסוגלת. יש לי את "שם הורד" כבר חמש שנים, ועדיין לא סיימתי. כלומר, קראתי כבר את הסוף מזמן, דילגתי מפה לשם, אבל לא סיימתי אותו ממש. ואני עדיין מנסה, כי בכלזאת – ספר טוב והכל, ואפילו מעניין לפרקים ובכללי. זה סוג של קללה.
שונאת להפסיק באמצע
אני מבין אותך כי יש לי אותה מחלה ולמרות זאת היה ספר שלא הצלחתי להתחבר אליו ועזבתי אותו על ההתחלה מלא ברגשי אשמה: Timeline שמו ורבים מכירים אותו בגלל הסרט(שגם לא ראיתי. סוג של גורל).
רק שיהיה ברור שאת הספר דה וינצ'י אהבתי בגלל שהיה די משעשע בלי שהתכון להיות כזה, הוא אכן עושה קולות של חשיבות אינסופית וכל הזמן טוחן את מה שמובן. על הסרט אני מדלג באלגנטיות ואולי אקפוץ לMI3 שלפחות קיבל ביקורות טובות.
אז הלכנו לסרט
תקראי עד הסוף הספר באמת יפה אבל הסרט כל כך מעפן עד כדי כאב. חיכיתי לסרט הזה מהרגע שסיימתי את הספר [שנה בערך] דאמ. איזו אכזבה.
כבר פיענחתי את הצופן, לא עזר.
לצערי סיימתי אותו לפני כמה ימים. לפחות לא התאכזבתי – הספר המשיך להצטיין בגריעותו לכל האורך.
סתם מניסיון פרטי
אני חושב שצריך לקרוא את דה-וינצ'י קודם ואחרי זה את מלאכים ושדים בעיקר בגלל שמלאכים ושדים יותר טוב. ומי שתומך בקריאת נרניה בסדר יציאת הספרים גם יסכים כנראה כי מגלים את כל הדברים שמוזכרים בהטעמות בדה-וינצ'י.
ולא, כל האיזכורים על "לפני שנה, עם ויקטוריה ובארכיבים הסודיים של הותיקן" לא מפריעים לקריאה של דה-וינצ'י.
קראתי את הספר
ואפילו לא מזמן ולא הפנמתי אפילו שהוא סובל מקלסטרופוביה…
הספר היה לדעתי סתמי לחלוטין ומאוד בנאלי בבניית המתח שלו, אבל עדיין היה קליל וממש מתאים לנסיעת רכבת בשבע בבוקר.
ואני רוצה לחלוק, שבפעם הראשונה שראיתי את האמוטיקון זאב רווח, חשבתי שזה גולדה מאיר!! זה ממש קטן והיא באמת נראתה מחייכת בצורה מוזרה, אבל ממש גולדה!
(מישהו פה למעלה אמר שאסור לשמור בלב…)
כמה דברים שחשבתי על הסרט:
* הצילום ממש טוב. הופתעתי כי כאן ציפיתי לבנאליות כמו בשאר סרטי האוורד בתחום זה.
* אודרי טוטו מצוינת. סחתיין, בטח התפקיד הזה יביא לה את הפרסום בהוליווד.
* הגיל לא עושה טוב לז'אן רנו. חבל.
* פול בטאני מעולה. חבל רק שהדמות שלו לא זוכה לפיתוח הראוי לה כמו שבספר.
* הספר היה בין הדברים המותחים ביותר שקראתי- חתיכת מריטת עצבים. הסרט לא כזה. יש אפילו כמה קטעים משעממים אבל הקטעים שאמורים היו למרוט עצבים אינם כאלה בגלל שאין שימוש כמעט במוזיקה וכשיש היא לא משהו.
* טום הנקס היה בסדר.
* אלפרד מולינה מאד הזכיר לי את תפקידו בתור דוק אוק.
* קטעי הפלאשבקים היו עשויים גרוע ולא ברורים מספיק. החמצה.
* איאן מק'קלאן היה יותר ממצוין. הוא באמת תפס את מהות הדמות כמו שצריך.
סך הכל הסרט היה טוב לדעתי. אולי קצת התאכזבתי כי לא קיבלתי בדיוק את מה שציפיתי (ציפיתי לסרט יותר "חי" ויותר מורט עצבים). אבל בעיקרון זה סרט שאפשר לראות ולהנות ממנו ואני בהחלט ממליץ עליו רק קחו בחשבון (במיוחד אלה שקראו את הספר) את מה שכתבתי בכוכביות.
ביקורת מקסימה כרגיל
אני חושבת שהיה מהנה יותר לקרוא את הביקורת מאשר לצפות בסרט.
לא ידעתי שהתסריטאי הוא אותו אחד של נפלאות התבונה; זה בהחלט מסביר את הדז'ה-וו עם האותיות הזוהרות והגאונות האלוהית של לנגדון, וגם את הדרמה שנוטפת מכל משפט. זה פחות מסביר את הבחירה בפורסט גאמפ לשחק גבר שמצטייר כלא פחות מאלוהי בדה-וינצ'י:הספר, אבל אני מוכנה להבליג על זה כי איאן מק'קלן היה שם.
הסודות הנוראיים שעשויים למוטט את הנצרות כולה גרמו לי מקסימום להרים קצת גבה, אבל כל החידות והבלגנים שמסביב לבסיס (שיו! איזה משחק אותיות מהמם! סביב! בסיס! אני עכשיו הולכת לבנות קריפטקס) היו כיפיים. מסכימה לגבי אימת המצגות ההסטוריות בפאוור-פוינט; הסצנה שבה ראשו של לנגדון נעלם ב-fade לתוך אולם שמחות פאגאני עדיין צרובה לי במאחורה של גלגל העין.
שוב, כאמור, היו כל כך הרבה משפטי זהב בביקורת עד שמרוב ציטוטים פשוט שלחתי את הלינק כולו למי שראיתי איתו את הסרט, שהסכים גם הוא עם כל מילה. "גופתו המדממת", מה השעה בגולדסמנית…הנאה רבה. תודה =)
כמה הרוויח צופן דה-וינצ'י
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3253696,00.html
זהירות, יש שם .
אני חושב. לא קראתי אבל נדמה לי שבזה הרגע גילו לי את הסוד הגדול, במשפט החביב "במספר בתי קולנוע בהם הוקרן הסרט המתינו מחוץ לאולמות מפגינים שמחו נגד העלילה שלפיה *********".
נו שוין, ממילא הספר לא היה במקום ריאלי ברשימה שלי.
רק הערה אחת לדג...
לך תקרא (או תשמע כמו שאני מתכוון לעשות) את Holy Blood, Holy Grail. אחי שכבר שמע אותו, אמר שהוא לפחות מעניין ומעלה רעיונות.
אבל אם אלה אותם רעיונות שהיו בסרט,
אז למה לי?
אולי כי לא מנסים להסוות אותם?
אולי כי הם מורחבים?
אולי כי יש עוד יותר?
אולי כי זה סתם יהיה מעניין?
אולי.
אני דווקא חשבתי שעניין הסיגוף-מראש היה די לעוס.
זה נפוץ מאוד, שדת ממוסדת סולחת מראש על חטאים, ככלי שימושי להצדיק פשעים שנעשים בשירותה. למשל, רבים מלוחמי מסעות הצלב האמינו שכל חטא שיעשו במסע כבר נסלח להם, לפני שיצאו לדרך, ולכן הרשו לעצמם לבזוז ולפשוע כאוות נפשם בדרך לארץ הקודש. וכשהכנסיה הקתולית התחילה להציע כתבי מחילה על עבירות שעוד לא נעשו בכלל, בתמורה לכסף, זה היה הקש ששבר את גב הגמל והביא לפילוג בנצרות.
אז יפה שבראון (ופיליפ פולמן) השתמש בזה, אבל זה נעשה בצורה די פשטנית. ובכלל, לא התלהבתי במיוחד משיעורי ההיסטוריה של הסרט – הם נראו לי שטחיים, וחוזרים על דברים יחסית ידועים. אבל אולי זה רק אני.
זה לא בדיוק סליחה מראש.
הצלבנים, כפי שאמרת, קיבלו חנינה אוטומטית בלי שעשו דבר (פרט ליציאה למלחמה), וכך גם אלו ששילמו על כתבי מחילה – הם קיבלו את החנינה בתמורה לכלום מצידם. אצל פולמן והלבקן של בראון יש קודם כל סיגוף וייסורים, בלי קשר אם הם יחטאו או לא. עלה המקרה והיה צורך שהם יחטאו. אבל את המחילה הם לא קיבלו סתם מהאוויר – הם סבלו בשבילה פיזית, והרבה. הם הרגישו אותה על בשרם (ובכלל, במקרה של הלבקן עושה רושם שאת הסיגופים הוא עורך מתוך אמונה, ולא מתוך רצון לזכות במחילה עתידית, גם אם זו התמורה שהוא יקבל בסופו של דבר).
אתר שמביא ניתוח של דברים נכוני ולא נכונים בספר
http://entertainment.howstuffworks.com/davinci-code.htm
קלאוסטרופוביה זה פחד מסנטה קלאוס?
לא הוגן
זה לא שהספר הוא יצירת מופת, אבל לא הוגן לשפוט אותו על פי הסרט. בהתחלה הסרט אמנם עוקב אחריו די בנאמנות, אבל ככל שהוא מתקדם הדמיון בין השניים הופך למקרי, ועד הסיום הסרט כבר מצליח להפוך על פניהם כמה מהרעיונות של הספר, ולהגחיך אחרים.
עוד דבר שלא עובר *בכלל* מהספר לסרט זה פתרון הפאזלים. אני כבר מעדיף את רוברט האהבל של הספר, שלוקח לו שעות להבין דבר פשוט, מאשר את רוברט הגאון של הספר שבתוך שנייה מפצח (כמעט) כל חידה. לקהל אין, כמובן, שום זמן לחשוב על החידות בעצמו, והכל מתפספס.
אין פלא שהבמאי בחר לוותר לגמרי על אחת מהחידות (זו של הקריפטקס החיצוני) ובמקום זה להראות לנו עוד כמה קלוז-אפים על ההלקאות העצמיות של סילא, שהופכות די מהר למטאפורה להלקאה העצמית של הסרט את עצמו, עם אוסף צילומי הפרצופים התמוהים של טום הנקס (אני מוכן להישבע שפוזת "האדם החושב" שלו לקראת סוף הסרט היא הדרך שלו להגיד "נכון שזה סרט מפגר?").
היחיד שמצליח להציל איכשהו את הסרט הוא איאן מק'קלן, בייחוד עם המשחק המוגזם בסצינה האחרונה שבה הוא מופיע.
בקיצור, להפתעך המושלמת,
הסרט אישר בדיוק את מה שחשבת?
אז לך יש זכות קיום,
כי אתה מעוניין להשמיד את הכנסיה אבל לא משקיע בזה מאמצים?
(אה, ותיאולוגיה זה לא עניין *כזה* פשטני).
המממ.... לא...
לא בא לי להשמיד שום דבר
סך הכל אני בעד פתיחות..
עמוק
האם יש קטעים לא צנועים בסרט?
הייתי אומר שלא, אבל תלוי בהגדרה.
אין עירום נשי, אבל יש כמה קטעים בהם רואים נזיר עירום פוצע את עצמו בדרכים שונות, למטרות סיגוף.
חשוב להדגיש שרואים אותו מאחור.
או כשהוא מתכופף.
למעט ישבן אחד, דואגים להסתיר באמצעים שונים כל איבר מועד לפורענות.
רק רציתי להגיד
אני מוכרח לציין שמגובר בספר גרוע באופן יוצא דופן. המלך עירום.
והמונה ליזה?
לבושה.
אוי.
דווקא יש רושם שעדיף לה ככה.
רד פיש
עוד לא ראיתי את הסרט אבל קראתי את הספר ודבר אחד הטריד את מנוחתי בזמן שקראתי את הביקורת שלך. אם לא קראת את הספר איך ידעת שדן בראון תיאר את רוברט לנגדון כהאריסון פורד?
ואני דווקא דימיינתי...
את רואן אטקינסון בתור רוברט לנגדון…
יכלו כאן להפוך את זה למשהו מגניב, נניח ג'ים קארי בתור רוברט לנגדון.
או אפילו אדי מרפי (בהפוך על קפה) בתפקיד רוברט לנגדון.
בקיצור, דן בראון כותב בעזרת אותה שבלונה עלובה את הספרים שלו. שבלונה, שרק אמריקקים סתומים בולסי המבורגרים לא מסוגלים לקלוט.
*רק* אמריקקים?
אתה בטוח?
די בטוח...
סקר שערכתי בקרב אמריקקים אישש לי את הטענה.
הראשון לא ענה ורק המשיך לבלוס בטמטום מולי והשני אמר: "דה! דה! דה וינצ'י".
מ.ש.ל.
דה ליברמן?
הגיע הזמן להודות:
סרט אדירררררר!
מי שלא קרא את הספר יהנה מהסרט שזה-אי-אפשר-לתאר…
אני לא קראתי את הספר ורק הרווחתי…
אבל אחרי הכל, אני ממליץ לקרוא את הספר אחרי שראיתם את הספר כדי להבין אותו טיפה יותר טוב (לקראת הסוף הוא נעשה טיפ-טיפה לא מובן)… זה מה שאני מתכוון לעשות!
הגיע הזמן להודות:
לאור הקשר הקלוש בין סוף הסרט לסוף הספר, אולי לא כדאי לקרוא אותו כדי להבין את סוף הסרט.
חרא
לוקחים ספר חרא ונותנים לבמאי חרא שמלהק שחקן טוב עם תספורת חרא… מה חשבתם שתקבלו? "הניצוץ"?
ובכן, הגיעו מים עד שכם.
אני חייב לשאול – מה בדיוק בספר\סרט הללו מצליח לעורר תגובות שטנה חזקות כל כך?
זה לא הספר המחורבן הראשון, זה לא הספר הפופולארי-יתר-על-המידה הראשון, ובכלל, אני לא מצליח להבין מה כן כל כך יחודי בו, עד כדי נכונותם של אנשים מסויימים לבזוק אפר בשערם למשמע שמו של הספר\סרט.
למישהו יש הסבר מה קורה כאן?
ובכן, הגיעו מים עד שכם.
אני לא חושב שזו תופעה חריגה. גם ל"הארי פוטר" יש תגובות שנאה דומות. העניין הוא שלצופן דה-וינצ'י יש הרבה פחות סניגורים כי – מה לעשות – זה באמת ספר גרוע בהרבה מהארי פוטר.
הנה לך אחת.
בניגוד לרוב התגובות כאן, אני מצאתי את "צופן דה וינצ'י" ספר די מהנה. אני מודה שהוא לא יצירת אומנות שיש לשמר לדורות, אבל הוא מתעלה מעל לרוב ספרי המתח\בלשות המודרניים האחרים שקראתי לאחרונה (וקראתי לא מעט). הוא לא מנסה להתחכם יותר מידי, והוא גם לא נפוח יותר מידי מעצמו (את הסרט עוד לא ראיתי).
כולם פה מצאו להם מטרה נוחה ללינץ' וזה לא מוצא חן בעיני.
ואגב, רק לשם השוואה- שאר ספרי המתח של דן בראון (חוץ מ"מלאכים ושדים" שלדעתי טוב יותר מ"צופן") הם חומר מתאים לריפוד תחתית של כלוב ציפורים.
צופן דה וינצ'י טוב יותר מלפחות ספר אחד בסדרת הארי פוטר- "מסדר עוף החול" הוא לבנת חבלה כחולה ומשעממת.
הנה לך אחת.
מש"א!
גם אני נהניתי מצופן דה-וינצ'י, הספר, אני לא חושבת שהוא תמצית הגאונות של העת החדשה וגם לא צואה מזוקקת. הוא סתם ספר לא רע שהתפרסם קצת יותר מדי, וזו לא סיבה לצלוב אותו על כך.
אם אתם מחפשים ספר באמת גרוע שיותר מדי אנשים חושבים שהוא טוב, תתחילו בקטן, פה בארץ. "חוכמת הבייגלה".
גם אני אהבתי את הספר.
לא יצירת מופת אבל וואחד ספר מותח ומעניין שכתוב בקלילות.
ואם תשאלו אותי, שאר ספרי דן בראון גם נחמדים אם להתעלם מהעובדה שכולם עוקבים אחר אותה נוסחה והטוויסט שבסוף הוא אותו טוויסט כל הזמן (וגם הסצינה האחרונה היא אותו דבר חוץ מבצופן).
באמת ספר מחורבן
מילא הדמות המרגיזה עם השטויות שלה שעושה את הכל באופן מגוחך ומסובך (למרות שלפעמים משעשע) אבל הסוף פשוט הורס את הפואנטה של הספר בצורה הכי גרועה שיש.
אחרי שאתה משלים על כל השטויות ומוותר לכל הבולשיט שכתוב אתה נתקל בסוף שלא מתאים לספר בשום צורה שהיא.
הנה לך אחת.
אבל -מה- בדיוק הופך דווקא את הספר הזה למטרה כל כך נוחה ללינץ'?
שהוא פופולרי מאוד/מדי.
באמת שזה לא מפתיע, קיפ. גם 'טיטניק' הוא לא הסרט הכי גרוע בעולם.
ואם יורשה לי לפרק את ההוויה הטקסטואלית למרכיביה הרעיוניים:
1) יותר אנשים קראו אותו, לכן יותר אנשים מדברים עליו. זה לא שיש יותר חוסר הסכמה, יש פשוט _יותר_, גם הסכמה וגם חוסר הסכמה. יכול להיות ש'צופן דה ויטו' היה מעצבן אנשים באותה המידה, אבל לעולם לא נדע, כי אנשים לא קראו אותו ולכן גם לא שנאו (או אהבו) אותו ודיברו עליו.
2) הוא ממש, ממש הצליח. עכשיו, נניח קראתי את 'צופן דה ויטו' ושנאתי אותו בלהט. עכשיו הספר נכשל. יופי, אני מרוצה. אבל 'צופן דה וינצ'י' ממש הצליח, וזה כבר נראה מאוד לא הוגן לאנשים שלא אהבו אותו. במילים אחרות, הכעס הוא על ההצלחה הלא-מוצדקת, יותר מאשר על הספר עצמו.
3) מיצוב חברתי ודימוי אישי. אם כולם אהבו אותו, כשאני שונא אותו אני לא כמו כולם.
וזה בידיוק מספר 3 שמפריע לי כל כך.
ישנם אנשים שיוצאים נגד דבר מסויים מהסיבה הפשוטה שהוא רווח ופופולארי, ולאו דווקא בגלל שהוא לא איכותי ולא טוב.
נכון בהחלט -
אבל התופעה הזאת היא ידועה ומוכרת, לכן אין מה להתפלא עליה.
לא אמרתי שאני מתפלאת,
אמרתי שזה מפריע ולא מוצא חן בעיני.
קיפוד התפלא.
קיפוד התפלא.
רם אורן לא זוכה לכמויות שטנה שכאלו. אופרות הסבון הישראליות לא זוכות לכמויות שטנה כאלו.
נהוג לזלזל במה שמצליח ופופולרי, בהחלט. אבל כאן? זה הרבה מעבר לסתם זלזול.
מהסיבה הפשוטה שכאן הזלזול נובע גם מדברים אחרים
כמו הניסיון של דן בראון לחשוף "תיאוריות שמערערות את יסודה של הדת הנוצרית". שום טלנובלה לא עשתה זה עד היום. אחת הסיבות לשטנת הספר היא שהתיאוריות הללו מופרכות מיסודן. נכון, אלו באמת תיאוריות מטופשות (דן בראון הציג אותן כעובדות מה שהוביל לעוד שטנה) אבל הן תורמות לרוח המסתורית והבלשית של הספר ועושה אותו מהנה יותר- וזה למה שאני לא שמה קצוץ אם הן נכונות או לא.
מהסיבה הפשוטה שכאן הזלזול נובע גם מדברים אחרים
עזבי את נכונות העובדות. מקוריות וקשר כלשהו בין כל התאוריות שיש בספר, לפחות זה – גם אין שם.
אבל לא באמת רציתי להיכנס לוויכוח הזה, אז אני עוצרת כאן.
רם אורן, בתחילת דרכו, זכה לכמויות שטנה שדן בראון יכול רק לחלום
עליהן (בארץ לפחות). מעבדי התמלילים של מבקרי-ספרות הם כמסתבר מושחזים הרבה יותר מאלה של היסטוריונים.
זה לא שהיום הוא זוכה להערכה, אבל אחרי יותר מעשר שנים של ייצור זבל, לאנשים כבר נמאס לזרוק עליו דברים. עוברים לקרבן הבא.
עם כל הכבוד לרם אורן,
הכמויות שהוא מכר לא מתקרבות לצופן דה וינצ'י. והוא זכה לשטנה לא מועטה בכלל, כמו שרז כתב.
אולי אתה צודק
אני שופטת הכל בחומרה יתרה.
אני פאקינג ביקורתית מידי.
אני וואנבי-דאריה-מורגנדופר.
אני לא מסוגלת לעכל משהו קל מידי כשזה נוגע לספרים.
אני מתעבת טלנובלות מספיק בכדי להרביץ לטלויזייה בעזרת כרית קטנה וקשה.
אני לא סובלנית כלפי עבודה-בעיניים.
אני מתעצבנת מאנשים כביכול-אינטלקטואלים זחוחים יתר על המידה כמו דן בראון.
וכן, אני חושפת את האמת השערורייתית ביותר- אני לא אוהבת רכילויות ואופנות וקוספירציות, ואת האנשים שנסחפים אחריהן או את אלה שמרוויחים מהן.
פשוט תקרא לי משוגעת.
זו פרפראזה מכוונת על השיר ''אפשרויות'' של ויסלבה שימבורסקה?
כי אם זה לא מכוון, הדמיון ממש מפליא.
(למען הסר ספק, תגובה זו נכתבה ללא כל שהיא)
לא.
תודה על זה.
צחקתי נורא (בעיקר ממה שאני כתבתי-כי אני לא מאמינה שזה מה שרשמתי, תופעה נפוצה אצלי).
ואני לא מכירה את השיר, אבל אשמח אם תוכלי לכתוב אותו.
סורי
על העיכוב בתשובה ועל האיות הגרוע. התכוונתי ל: תכתוב, כמובן. וכמו שאומרים על טלוויזיה מקולקלת: "סליחה תקלה".
''אפשרויות'', מאת ויסלבה שימבורסקה (מתוך ספר השירים ''שלהי המאה''):
אני מעדיפה קולנוע.
אני מעדיפה חתולים.
אני מעדיפה עצי אלון על גדות הורטה.
אני מעדיפה את דיקנס על דוסטוייבסקי.
אני מעדיפה את עצמי מחבבת אנשים
על פני עצמי אוהבת אנושות.
אני מעדיפה להחזיק חוט ומחט לשעת חרום.
אני מעדיפה צבע ירוק.
אני מעדיפה לא לטעון שהשכל אשם בכל.
אני מעדיפה יוצאי דופן.
אני מעדיפה לצאת מוקדם יותר.
אני מעדיפה לשוחח עם רופאים על משהו אחר.
אני מעדיפה איורים ישנים.
אני מעדיפה את הגיחוך שבכתיבת שירים
על הגיחוך שבאי כתיבתם.
זה נמשך עוד – השיר די ארוך – אבל אני חושב שזה מספיק כדי להדגים את הדמיון. הספר, אגב, מומלץ מאוד (לא סתם היא זכתה בפרס נובל לספרות ב-1996).
זה עובד לשני הכיוונים
ישנם אנשים שאוהבים דבר מסויים מהסיבה הפשוטה שהוא רווח ופופולרי, ולאו דווקא בגלל שהוא איכותי וטוב[1].
1 – אני מזמן אותך, הו גיבור בארץ, הו נמרוד; אני מזמן אותך, הו איש ציד לפני השם, הו נמרוד; אני מזמן אותך להסבר קצר על הביטוס, בורדייה, התמוטטות המטה-נרטיב ואסתטיקה אבסולוטית, הו נמרוד.
(אני פשוט קצר בזמן, הו)
רגע, אתה רומז שיש אנשים
שאוהבים את בורדייה לא בגלל שהוא טוב אלא בגלל שהוא פופולרי ואופנתי??
על 'הומו אקדמיקוס' שמעת?
האיש היה גאון, והניח את התשתית לטיעונים נגד עצמו, בעצמו.
קראו לי אז באתי, או תגובה מאוחרת.
אני דווקא הייתי מדבר על ההיבדלות. הגרסא הפשטנית אומרת שקבוצות ומעמדות חברתיים תוחמים את עצמם דרך מנהגים והעדפות שטעמם בכך שהם מובחנים, ובדרך-כלל הפוכים, ממנהגים והעדפות של קבוצות חברתיות אחרות. אם אני מבין את בורדייה נכון, העניין הוא לא בכך שיין וגבינות טעימים יותר משאוורמה וקינלי, אלא שהם פשוט לא שאוורמה וקינלי. העובדה שיש שיח שלם סביב אוכל עילי, כולל ביקורות שבועיות וכתבות צבע וערבי שקופיות מפרובאנס, איננה נובעת (רק) מהעפיצות והמרקם הנפלאים, אלא גם מכיוון שהשיח הזה הוא עדות למעמד כלכלי ותרבותי מסוים.
וכמו שיש אנשים שלעולם לא יאכלו עמבה כי זה מאכל של עמך, יהיו כאלה שיאמרו על הצופן: "אני לא צריך לקרוא אותו כדי לדעת שהוא מחורבן." שמשמעו "אני, בפחות מג'ויס לא נוגע." שמשמעו "אני אינטלקטואל. שופוני."
אני מקווה שלא עיוותתי את דבריו של הצרפתי.
נ.ב.
לא פלא שעניתי כול-כך מאוחר. שאני אקרא דיון על שובר-קופות הוליוודי נדוש ומסחרי?!
ואגב, לא קראתי לך – זימנתי אותך. ארגתי לחש.
היה כזה משחק של Lucasarts שבו ארגו לחשים, באופן מילולי.
הייתי שמח אם כן היית כותב כמה שורות על האופן שבו פופולאריות הופכת לערך, על פי בורדייה או בכלל. אני עד היום קצת משתאה אל מול פרסומות לסרטים שמרמזות ש"מאה אלף איש [ש]כבר ראו" לא יכולים לטעות.
[מוזר, היום קראנו מאמר של בורדייה בכיתה, והנה הוא צץ לו בעין הדג. האם ידה של ההשגחה העליונה בדבר?]
מאה אלף קורסים אקדמיים אינם יכולים לטעות.
את בורדייה אוהבים לא בגלל רמתו, אלא בגלל שהוא פשוט לא צופן דה וינצ'י.
בגלל שהוא לא אמיל דירקהיים,
אם נבקש לדייק.
המשחק נקרא Loom, או בעברית ''האורגים''
ועד היום אני משוטט בפאבים מסריחים, מחפש את הפירט עם הסיכה, לשאול אותו על המשחק.
לא מכיר
זאת אומרת, בורדייה מדבר על איך טעם מסוים הופך למזוהה עם ערך (אסתטי, אינטלקטואלי וכדומה) ועל הקשר של כל זה לאינטרסים של קבוצות מסוימות, אבל לא זכור לי שהוא מדבר על פופולריות.
אבל זה נושא מעניין. אני אנסה למצוא מה כתבו בנושא, ו(אולי) אשוב.
היה כזה משחק של Lucasarts שבו ארגו לחשים, באופן מילולי.
היה אחלה משחק. אפילו תורגם לעברית באופן מלא
אני לא מסוגל לסבול שום דבר שכולם אוהבים
זה לא עניין מכוון, זו הפרעה נפשית קלה שאני חי איתה בשלום.
אז אתה יכול להרגיש בנח
כי לא קיים דבר שכולם אוהבים.
חוץ מריימונד.
תראה לי בן-אדם שאוהב את ריימונד
ואראה לך בן-אדם בעל טעם רע.
זה לא שלא נהניתי לקרוא את הספר
(בתור עלילת מרדף לגבהים דלילי-חמצן הוא עובד לא רע) אבל "לא מתחכם"? "לא נפוח יותר מדי מעצמו?" כל ההסברים והתיאוריות הדביליות שמופיעות לאורכו של הספר הזה סובלות מהמחלות האלה בדיוק – ניסיון להיראות עלק-מתוחכם ונפיחות חסרת תקנה.
הרבה ספרים לוקים בתסמונת הזאת
במיוחד אלו המתיימרים להביא תובנות חדשות על החיים\הדת\הזרת הימנית של בודהא. "צופן" עושה את כל הדברים האלו במידה סבירה שעובדת טוב.
הנה לך אחת.
גם אני מצאתי את הספר מהנה מאוד (אם כי חלקים ממנו היו כתובים בצורה די מביכה), אבל לא מהנה כמו "מסדר עוף החול" הנהדר.
אני לא אכנס כאן לויכוח בנוגע לאיכותו של ''מסדר עוף החול''
אבל אני כן אגיד שהוא ארוך מידי, משמים, משעמם, מדכא, חסר מקוריות והגרוע בין ספרי הארי פוטר.
אני לא אכנס כאן לויכוח בנוגע לאיכותו של ''מסדר עוף החול''
גם אני לא אכנס לויכוח ופשוט אציין שאת מביעה כאן את דעתך בלבד ויש כאלו שחושבים שונה לגמרי (לדעתי הגרוע מכל הספרים הוא הראשון, וגם הוא די נחמד).
אם כך, נסכים שלא להסכים.
כן
למגנטו יש הסבר אבל נורא ארוך אז נרדמתי… מה הוא אמר?
ערימה של גידופים בביקורת אחת
איך אתה יכול לבקר את הספר מבלי שבכלל קראת אותו?
תסלח לי מאוד על התגובה העצבנית אבל הצלחת לעצבן אותי.
כן אני חושבת שהספר היה מצוין וכמו כל סרט שמבוסס על ספר הוא לא יכול להציג את כל הפרטים הקטנים ביותר בשעתיים , הסרט הוא אינו הסרט הטוב ביותר שראיתי. מודה.
אבל מה שהבנת מהסרט או יותר נכון להגיד מה שלא הבנת זה בעיה שלך, תקרא את הספר תבין.
אל תבקר דברים בלי לדעת על מה מדובר בכלל
הוא לא ביקר את הספר
אני לא בטוח שהבנתי מה את אומרת.
איפה ראית ביקורת על הספר? האמירה היחידה שמצאתי בביקורת שנוגעת לטיבו של הספר עצמו היא "סביר להניח שזה לא הספר הטוב ביותר בעולם וגם לא הגרוע ביותר". מה יש לדבר, פשוט ערימה של גידופים.
ואם את טוענת שאין לאדם זכות לשפוט את הסרט בלי שקרא את הספר – אז סליחה, אבל לא. לצופה זכות להבין מה הוא רואה גם בלי שייאלץ לקרוא את הספר – לפחות כל עוד לא מחלקים בקופות עותק לכל רוכש כרטיס והופכים זאת לחוויה משולבת. אם התסריטאי/הבמאי חושב שהוא לא יכול ליצור סרט הגיוני במגבלות המדיום הקולנועי – שיוותר על המשימה. הוא לא יכול (ואני בטוח שגם לא התכוון) לבנות על כך ש"בטח כולם כבר קראו את הספר".