בזמן שבתי קולנוע פתוחים נראים כמו חלום רחוק ברחבי העולם, אנחנו ממשיכים במסורת של דוח"קו מהעבר. ובכל זאת, לפני שנתחיל, עדכון קל על ההווה: "טרולים מסביב לעולם" שבר שיאים במכירות הדיגיטליות, כך על פי דיווחים. זה נחמד ליוניברסל כי במכירות דיגיטליות אולפנים מקבלים בערך 80 אחוזים מההכנסות בניגוד ל50-60 אחוזים בהקרנות קולנועיות, אבל אין דרך לעקוב אחר מספר מדויק של ההכנסות כך שאין לנו מושג מה אלה השיאים האלה באמת.
בינתיים, בואו נחזור לעבר. והפעם אנחנו חוזרים לשנה האחרונה של שנות ה-90 החביבות, לסוף השבוע של ה-16 עד ה-19 באפריל. יש שני סרטים גדולים בראש הטבלה בהפרש עצום מהשאריות של שאר הטבלה, אם כי לכולם יש ירידה קטנה יותר מ-40 אחוזים מהסוף השבוע הקודם שרק מראה איזה סוג של רגליים ארוכות היו לסרטים פעם.
אז למקום הראשון נכנס סרט חדש, "מאסר עולם", עם פתיחה של 20 מיליון דולר (30 מיליון דולר של ימינו). לא רע לסרט קומדיה על שני חברים (בגילומם של אדי מרפי ומרטין לורנס) בשנות ה-30 של המאה הקודמת שמוצאים את עצמם נידונים לכלא לכל החיים. כלומר, מילולית – הסרט מתחיל במותם בכלא בשנות התשעים ומשם הכל מסופר בפלאשבקים. בזמן שהם בכלא הם מסתבכים, צוחקים, מתרגשים ומנסים לברוח.
למרות הפתיחה הנחמדה, הסרט לא נחשב הצלחה – כנראה בגלל התקציב העצום של 80 מיליון דולר (123 מיליון דולר של ימינו) שככל הנראה רובו ככולו הלך למשכורת של השחקנים הראשיים. סך הכול הסרט הכניס 73 מיליון דולר (113 מיליון דולר של ימינו) ולא הצליח אפילו לכסות את התקציב שלו. הסרט יכול להתנחם במועמדות אוסקר לאיפור (כמו רבים מסרטי אדי מרפי באותה תקופה), וזה שהפסקול שלו ממש הצליח.
במקום השני אחרי שבועיים במקום הראשון נמצא "מטריקס", שהכניס עוד 17.9 מיליון דולר (27.7 מיליון דולר של ימינו). בשבוע הבא הוא יעלה שוב למקום הראשון. יש צורך להגיד משהו על הסרט האייקוני הזה? כל דבר בסרט הזה הפך לאייקוני – זמן קליע, התלבושות, קיאנו ריבס. לסרט היה תקציב צנוע של 63 מיליון דולר (97 מיליון דולר של ימינו) והכנסות מרשימות של 463 מיליון דולר (717 מיליון דולר) למרות דירוג ה-R שלו. מובן שלסרט קמו שני סרטי המשך שלא עמדו ממש בציפיות וסרט רביעי שכרגע נמצא בתהליכי הפקה. אבל קשה להאמין שהוא יצליח לשחזר את הקסם של הראשון.
במקום השלישי נמצא "אף פעם לא התנשקה", שהכניס עוד 8.4 מיליון דולר (13 מיליון דולר של ימינו) בסוף השבוע השני שלו. הסרט מביא לנו את דרו ברימור בגרסת הקומדיות הרומנטיות שלה. כאן היא משחקת עיתונאית בת 25 חסרת ביטחון ומגושמת שמקבלת משימה להתחזות לתלמידת תיכון. מכיוון שחווית התיכון שלה הייתה זוועתית זאת הזדמנות עבורה לתקן את העבר, וכמובן, לא הכול הולך כמתוכנן. למרות הביקורות הלא מחמיאות (55 אחוזים ברוטן טומטוז) הסרט היה הצלחה לא רעה כנראה: הסרט הכניס 84 מיליון דולר (130 מיליון דולר של ימינו) על תקציב של 25 מיליון דולר (38 מיליון דולר), והיה חלק מגל קומדיות רומנטיות בתיכון של סוף שנות התשעים, עד שבא "קטע מהסרטים" והוציא את האוויר מהבלון ההוא.
במקום הרביעי נמצא "בואו נדבר על זה" שהכניס 3.9 מיליון דולר (6 מיליון דולר של ימינו). למעשה למרות שהוא ירד ב-21.4 אחוזים בהכנסות שלו מהסוף השבוע הקודם, הוא עלה מהמקום החמישי למקום הרביעי בסוף השבוע הנוכחי, שזה הסוף השבוע השביעי שלו בקולנוע. מרשים.
קומדיית הגנגסטרים הזאת מביאה לנו את רוברט דה נירו בתור מאפיונר עם בעיות חרדה שפונה לעזרה של פסיכיאטר, בגילומו של בילי קריסטל. מכיוון שאסור שידעו שמאפיונר פונה לטיפול ומכיוון שהמאפיונר מעולם לא שמע את המילה לא, נוצרים מצבים משעשעים. כמה מששעשעם? מספיק כדי להניב מספרים לא רעים בקופות, 176 מיליון דולר (272 מיליון דולר של ימינו) על תקציב של 80 מיליון דולר (123 מיליון דולר של ימינו). על ההמשך שלו, "בואו נדבר על זה פעם שנייה" עדיף דווקא לא לדבר.
במקום החמישי נמצאת קומדיית הנעורים הרומנטית הקלאסית "10 דברים שאני הכי שונאת אצלך" שהכניסה בסוף השבוע השלישי שלה בקולנוע 3.7 מיליון דולר (5.7 מיליון דולר של ימינו). הקומדיה עוקבת אחרי קמרון (בגילומו ג'וזף גורדון-לוויט) שרוצה לצאת עם ביאנקה (בגילומה של לריסה אוליניק, לנצח אלכס מ"עולמה הסודי של אלכס"), רק שאבא שלה לא מרשה לה לצאת עם אף אחד כל עוד אחותה הגדולה (בגילומה של ג'וליה סטיילס) לא יוצאת עם אף אחד. לשם כך הוא משחד את פטריק (בגילומו של הית' לדג'ר ז"ל) שייצא איתה. התוצאה: להיט צנוע שהיוותה פריצת דרך לכל הכוכבים שלה, מלבד אלכס. הסרט הכניס 53 מיליון דולר (82 מיליון דולר של ימינו) על תקציב של 30 מיליון דולר (46 מיליון דולר של ימינו). לא רע בכלל.
למי שחושב שרימייקים כושלים הם רק נחלת ימינו, אז להלן ההוכחה הנגדית במקום השישי – "אבודים בניו יורק" שהוא רימייק לסרט בעל אותו שם מ-1970. הסרט הכניס בסוף השבוע הנוכחי 3.1 מיליון דולר (4.8 מיליון דולר של ימינו), שזה בסך הכול סוף השבוע השלישי שלו בקולנוע. הסרט עוקב אחרי זוג בכיכובם של גולדי הון וסטיב מרטין שסובל מתסמונת הקן הריק. הבעל שפוטר מגלה לאשתו שהם צריכים לסוע לניו-יורק לראיון עבודה. המטוס שלהם מנותב לעיר אחרת עקב ערפל כבד וזאת רק ההתחלה בשורה של אסונות שקורים להם, כולל מנהל מלון (בגילומו של ג'ון קליז) שלא מוכן לקבל אותם. למרות הכוכבים הגדולים הסרט היה אסון גדול בכל קנה מידה: 27 אחוזים ברוטן טומטוז שמשקפים את הביקורות האיומות שהוא קיבל אז, והכנסות כוללות של רק 28 מיליון דולר (43 מיליון דולר של ימינו) על תקציב של 75 מיליון דולר (116 מיליון דולר של ימינו). אאוץ'.
במקום השביעי נמצא "גו" שהכניס 3 מיליון דולר (4.6 מיליון דולר של ימינו) בסוף השבוע הנוכחי. זה סוף השבוע השני שלו בקולנוע אבל הוא ירד מהמקום השישי בשבוע הקודם למקום השביעי. לא בדיוק הצלחה גדולה. הסרט מתאר עסקת סמים משלוש נקודות מבט שונות. הסרט בבימויו של דאג לימן מכיל מלא שחקנים מפורסמים וכאלה שהיו מפורסמים רק בשנות ה-90, ביניהם קייטי הולמס, סקוט וולף, מליסה מקארתי (בבכורה קולנועית), ויליאם פיכטנר, ג'יין קרקובסקי, שרה פולי ועוד. למרות כל השמות הסרט לא היה בדיוק הצלחה כלכלית – הוא הכניס סך הכול 28 מיליון דולר (43 מיליון דולר של ימינו) על תקציב של 20 מיליון דולר (30 מיליון דולר של ימינו).
במקום השמיני נמצאת הקומדיה הרומנטית "כוחו של הטבע" שהכניסה 2.4 מיליון דולר (3.7 מיליון דולר של ימינו) בסוף השבוע הנוכחי. בסרט, בן (בן אפלק) הוא חתן לעתיד שטס לחתונתו, ולידו מתיישבת שרה (סנדרה בולוק) וישר מתחילה לדבר איתו. המטוס עובר תאונה ושניהם צריכים להגיע לניו-יורק ובדרך יש כל מני בעיות ותקלות וכנראה הם גם יתאהבו. בקיצור, זה לא בדיוק סרט שייזכר לדורות. הסרט הכניס 93 מיליון דולר (144 מיליון דולר של ימינו) על תקציב של 75 מיליון דולר (116 מיליון דולר של ימינו).
במקום התשיעי נמצא "מי רצח את קוקי?" שהכניס 1.8 מיליון דולר (2.7 מיליון דולר של ימינו) אחרי שבסוף השבוע השלישי שלו בקולנוע הוא התרחב ל-559 בתי קולנוע והצליח להיכנס לעשרת הגדולים. בימינו זאת דרך להיכנס לעונת הפרסים אבל זה לא עבד בשביל הסרט הזה. הסרט הוא קומדיית פשע שבה המשטרה בעיירה קטנה שלא רגילה בכלל לחקור מקרי פשע צריכה למצוא מי רצח את קוקי, אלמנה עשירה בעלת אחוזה. את הסרט ביים רוברט אלטמן הזכור לטוב, ויש בו לא מעט שחקנים מפורסמים (גלן קלוז, ג'וליאן מור, ליב טיילר). השמות מזהירים אבל ההכנסות של הסרט ממש לא. בסופו של דבר הסרט הכניס 10.9 מיליון דולר (16.8 מיליון דולר של ימינו) על תקציב של 10 מיליון דולר.
במקום האחרון נמצא זוכה האוסקר "שייקספיר מאוהב". הסרט וזכיית האוסקר הידועה לשמצה על פני "להציל את טוראי ריאן". הסרט היה מועמד ל-13 פרסי אוסקר וזכה ב-7 פרסים. בסוף השבוע ה-19 שלו בקולנוע הסרט הכניס 1.7 מיליון דולר (2.6 מיליון דולר של ימינו). הסרט מתאר את שייקספיר (בגילומו של ג'וזף פיינס) שסובל ממשבר כתיבה אחרי שני מחזות כושלים יחסית ופתאום מתאהב באישה (בגילומה של גווינת' פאלטרו) שאינו יכול להשיג, ומתאר את חייו בתור רומיאו ויוליה המקוריים (כי אין צורך להסביר שרוב מה ששייקספיר כתב מבוסס על כתבים אחרים, כולל "רומיאו ויוליה", אבל היי, סרטים אף פעם לא באים להציג לנו את המציאות). בנוסף לשני השחקנים ראשיים יש עוד שמות מוכרים בסרט כמו ג'ודי דנץ' (שזכתה באוסקר על כל השלוש דקות שהייתה פה), ג'פרי ראש, בן אפלק, קולין פירת' ועוד. הסרט קיבל הרבה פרסים נוצצים וגם הצלחה כלכלית מדהימה, והכניס 289 מיליון דולר (447 מיליון דולר של ימינו) על תקציב של רק 25 מיליון דולר (38 מיליון דולר).
בשבוע שלאחר מכן יצאו שני סרטים: "מגדל פיקוח" שבו עובד מגדל פיקוח מצטיין (ג'ון קיוזאק) לא מסתדר עם העובד החדש שהוא גם טוב, גם משתלט לו על המוניטין ומבלגן לו את החיים. הרבה שמות מוכרים משתתפים בסרט: בילי בוב תורנטון, קייט בלאנשט ואנג'לינה ג'ולי; ו"חיזור מקורי", קומדיה מטופשת עם דייוויד ספייד וסופי מרסו, שבו גבר מנסה לגרום לשכנה שלו להתאהב בו למרות שיש לה חבר. התוכנית שלו היא לחטוף את הכלב שלה כדי שהם יוכלו לחפש אותו ביחד. לא בדיוק מתכון לסרט מנצח באף תקופה.
"10 דברים שאני שונאת אצלך" הוא מבחינתי הטוב ביותר אי פעם בז'אנרים הבאים:
סרטי תיכון
קומדיות רומנטיות
סרטי הית לדג'ר
סרטי ג'ולייה סטיילס
סרטים מבוססי שייקספיר
מעריך שראיתי אותו כמה עשרות פעמים 😃
נ.ב
התקציב של "מאסר עולם" פשוט לא נורמלי. 20 מיליון יותר מהמטריקס. וטף.
המלצה לכתבות הבאות בסדרה: להיכנס לתוך דמות.
(לדעתי) זה יהיה יותר מבדר אם הכתבה תהיה כתובה כאילו את כביכול כותבת אותה בשנה שבה היא עוסקת, כלומר בלי התייחסויות לעתיד.
מסכים.
עם כמה שהמספרים בדוחקואים הישנים מעניינים, הסופשים שמובאים פה הם די רנדומליים ונקראים קצת כמו רשימת מכולת. צריך סוג של 'הוק' בדוחקואים האלה, כמו לכתוב אותם "בעבר" כמו ששנאוצר הציע, או למצוא סופשים שבהם קרה משהו מעניין, בין אם מבחינה היסטורית או מבחינת הסרטים שיצאו באותו סופש ולנתח את ההצלחה שלהם בעתיד, בוידאו, או איזה קריירות התפתחו בגלל הסרט.
לא מסכים
לדעתי זה מושלם כמו שזה.
סופש מעניין אישית, כי ראיתי חצי ממנו בקולנוע
מפתיע אותי ש10 דברים הצליח פחות מאף פעם לא התנשקה. את שניהם ראיתי בקולנוע, לא היה ספק ש-10 דברים טוב יותר. איכשהו למרות הקופות הוא זכה למעמד קאלט בניגוד לאף פעם לא התנשקה.
'אף פעם' הוא מן קומדיה רומנטית אולטרא קלישאתית, ותאכלס, אם מפרקים אותה לגורמיה, גם אולטרא בעייתית מכל כך הרבה בחינות:
יש בסרט איזושהי זליגה של מערכות יחסים בין בוגרים לנוער. בין מורה לתלמידה, בין 2 מתחזים לתיכוניסטים לבין חבריהם הקטינים לספסל הלימודים. ולא, הגילוי שהיא בעצם לא תלמידה, לא באמת הופך את הסיטואציה לפחות דפוקה.
יש כמובן את היצוג הקלישאתי של הזאתי שהבוס שלה מתעמר בה, בקטע ממש לא טוב. וכל ענייני השפלת ה"מכוערת" כי היא "מכוערת", וכמובן שהיא מכוערת שנראית כמו דרו בארימור..
בכלל, במחשבה על המון קומדיות רומנטיות מהתקופה ההיא (ראיתי ממש מלא) הנרטיבים ברובן כל כך קשים! הרבה מהם עובדים ברמת הפיל גוד, אפילו המשחק, אבל משהו בסיפור הכללי מאוד לא בסדר. אולי בגלל זה '10 דברים' נשאר אחרי כולם, כי הוא פשוט פחות מחריד בנרטיבים.
המלצות קריאה לקולנוע מעשי
אני מחפש ללמוד על התחום מכל היבטיו (למעט כתיבה, ובדגש על צילום). כל מקור אפשרי הוא רלוונטי, בבתנאי שהוא לא מכפיף אותי ללו"ז חיצוני. האנטרנט מלא בהמלצות מנוגדות ואני אשמח לשמוע דעה של מישהו שאשכרה עוסק בתחום. אדגיש: אני רוצה ללמוד את הצד הטכני והמעשי ולא התאורטי/ אקדמי. הספר שהכי התקרב לזה הוא 'עושים סרטים' של סידני לומט, אם כי לא קראתי הרבה.
תודה לעוזרים!
לא בדיוק אותו ז'אנר
אף פעם לא התנשקה וקטע מהסרטים לא יושבים על אותו ז'אנר לדעתי
קטע מהסרטים נחשב לקומדיית נעורים בסגנון של אמריקן פאי בעוד אף פעם לא התנשקה היא יותר קומדית תיכון רומנטית כמו 10 דברים ויש לה את זה.
אגב הסרט "כוחו של הטבע" הופץ בארץ בשם להתאהב בסערה
גם לא
למיטב זכרוני קטע מהסרטים זה יותר פארודיה על כל סרטי הנעורים של אותה תקופה.
אמריקן פאי זאת קומדיה שלא מרפררת לסרטים אחרים וגם שם למרות הבדיחות הגסות הקטע של ההתאהבות חזק ונוגע בכל הדמויות הראשיות.