במקור: A.I.
במאי: סטיבן שפילברג
תסריט: איאן ווטסון,
סטיבן שפילברג
מבוסס על סיפור קצר מאת בריאן אלדיס
שחקנים: היילי ג'ואל אוסמנט, ג'וד לאו,
פרנסס או'קונור, וויליאם הרט
כשאתה ילד, אתה רוצה לכבוש את העולם, להיות הכי גדול, הכי מפורסם, הכי ענק, וכולם, כולל כולם, יכירו אותך, יעריצו אותך ויאהבו אותך. כשאתה מתבגר, אתה בדרך כלל מגלה שחשוב לשמור על פרופורציות, ולא לנסות לקפוץ מעל הפופיק או לבנות מגדלים לירח. אם אתה עושה סרט, למשל, עדיף לא לנסות ליצור את 'האזרח קיין' או '2001' הבא, כי לא סביר שזה יצליח. יכול להיות שכן – אבל לא מאוד סביר.
סטיבן שפילברג לא שמע על הכלל הזה אף פעם. שפילברג, ואני לא הראשון שאומר את זה, הוא ילד. תמיד אמרו לו שצריך לדעת להפסיק בזמן ולפרוש בשיא, אמרו לו שהחיים זה לא משחק וקונצים פה אין, אבל הוא אף פעם לא הקשיב. אבל זה איכשהו הצליח לו, והוא באמת כבש את העולם בגיל צעיר. אבל זה לא הספיק לו, וכשהוא קיבל את ההזדמנות לעשות את הסרט שקובריק רצה לעשות, 'A.I.', הוא ניסה להפוך אותו ללא פחות מאשר החוויה הקולנועית הדפיניטיבית של תחילת המאה ה-21 (או משהו), יצירת המופת שלידה '2001' יתגמד. הוא ניסה לעשות לפחות חמישה סרטים בבת אחת – אחד קובריקי-פסימי, אחד שפילברגי-אופטימי, אחד אגדה תמימה וקסומה, אחד סרט מציאותי ואכזרי, אחד לילדים, אחד ממש לא, אחד דרמת שחקנים תאטרלית, אחד מיצג פעלולים מהמם. כמובן, הוא לא ממש הצליח, אבל אני מעריץ אותו על זה שהוא בכלל ניסה. והניסיון הוא מרהיב.
החלק הראשון של הסרט מתחיל עם בני הזוג סווינטון. לסווינטונים יש ילד, שהפך לצמח בעקבות מחלה. האב, שעובד בחברה לייצור רובוטים, מקבל בפרוטקציה משהו שאפשר לכנות רק תחליף-ילד: דייויד, הרובוט דמוי האדם הראשון שתוכנת לא רק להגיד "אני אוהב אותך" ולהרחיב את אישוניו ברגע המתאים, אלא לאהוב את "אימו" באמת ובתמים. מכיוון שדייויד נראה בדיוק כמו ילד אמיתי (פרט לעובדה שהוא לעולם לא ממצמץ), כל החלק הזה של הסרט היה יכול להיות הצגת תאטרון: מדע בדיוני רציני, ריאליסטי לגמרי, שעוסק באנשים ולא בחלליות, וכמעט ולא תמצאו בו פעלולים מיוחדים.
אבל החלק הזה של הסרט מסתיים בפתאומיות כאשר נסיבות שלא כאן המקום לפרטן מאלצות את הוריו של דייויד לנטוש אותו ולשלוח אותו לבד אל העולם, ומכאן הדרך היחידה לתאר את המשך העלילה בלי לספיילר היא "והוא יוצא למסע מופלא, דרך נופים קסומים, בכדי להפוך לילד אמיתי ולזכות באהבת אימו". אחד הדברים האחרונים שאמו המאמצת של דייויד אומרת לו לפני פרידתם הוא "אני מצטערת שלא סיפרתי לך על העולם". היא צודקת – עד לנקודה זו לא ראינו כמעט שום דבר מהעולם שמחוץ לדירתם של הסווינטונים, ואיזה עולם זה! רצף של מראות מדהימים, הזויים, מפחידים, ענקיים ומופלאים. מהרגע שדייויד יוצא לדרך, ביער שנראה שתי טיפות מים כמו המקום שבו ננטשו עמי ותמי, המשך הסיפור מתנהל כמו אגדת ילדים, בניגוד מוחלט לריאליזם של תחילת הסרט – אגדה שרובוטים מבוגרים בעתיד הרחוק יספרו לרובוטים-ילדים לפני השינה. הסיפור כולו מסופר מנקודת המבט של הרובוטים, ובני האדם הם היצורים המוזרים והבלתי מובנים. אבל זאת לא אחת מאותן אגדות-דיסני מתוקות עם ערובה לסוף טוב: עולם האגדות, להזכירכם, הוא מקום בכלל לא סימפטי, שבו הורים נוטשים את ילדיהם ביער, זאבים טורפים ילדות קטנות, ולא תמיד המכשפה מתה בסוף. דייויד מגיע, בין השאר, ל"יריד בשר" שבו רובוטים אנושיים למראה מעונים למוות בדרכים אכזריות, ולעיר-בושת שנראית כמו גירסת היי-טק גרנדיוזית של המולן רוז'. העולם של 'A.I.' הוא ברובו מדכא, מפחיד ואכזרי, והוא מכיל כמה מהמראות הממוחשבים המרהיבים ביותר שראיתם אי פעם בקולנוע (וזה כולל גם את 'פרל הארבור' ו'המטריקס', במקרה שתהיתם).
אבל כל הפעלולים שבעולם לא היו עוזרים לסרט אם דייויד, שמשתתף כמעט בכל סצינה בסרט, לא היה מצליח לשכנע. למזלו של הסרט, של שפילברג ושלנו, את דייויד משחק היילי ג'ואל אוסמנט. כבר אחרי 'החוש השישי' אני הייתי מוכן לחתום שהיילי הוא השחקן-הילד הטוב ביותר שראיתי. אחרי הסרט הזה, אני נאלץ לנשל אותו מתואר נכבד זה, ובמקום זאת להכריז עליו כעל אחד השחקנים הטובים ביותר שראיתי מעולם, בלי הגבלת גיל. הילד כל כך מצוין, שלקח לי דקה וחצי להפסיק להתייחס אליו כאל הילד-שרואה-אנשים-מתים שקיבל תפקיד בעוד סרט – ולהתחיל להתייחס אליו בתור דייויד, ועוד רבע שעה להפסיק לגמרי להתפעל מכמה שהוא מוכשר, או מקיומו של היילי השחקן בכלל. הוא פשוט דייויד, הרובוט שרוצה להיות ילד אמיתי. במסעו מתלווים אליו רובוט התענוגות גי'גולו ג'ו (ג'וד לאו) ורובוט הצעצוע טדי (שילוב מופלא של בובה ואנימציה ממוחשבת), שניהם מפגינים משחק רובוטי לתפארת, אבל דייויד הוא זה שסוחב כאן את ההצגה.
'A.I.' הוא לא סרט מושלם. לא תמיד אני יכול להגיד מה בדיוק לא עובד כמו שצריך, אבל אם שפילברג הדגול בעצמו לא הצליח לשים על זה אצבע, מי אני שאצליח? יש בו גם לא מעט בעיות שאני כן יכול להצביע עליהן – סצינות מיותרות, וסצינות חסרות. אבל הנקודה הבעייתית ביותר היא שהסרט ממשיך עשרים דקות אחרי מה שעל פי כל הגיון סביר היה צריך להיות סוף הסרט. בעניין נקודה זו אני אשמיע הצהרה פרובוקטיבית: זה סוף נפלא, אבל צריך מנגנוני השעיית-ציניות אימתניים, מונעים באנרגיה גרעינית אם אפשר, כדי לקנות אותו. תזכרו: זאת אגדה. באגדות הכל יכול לקרות. באווירת "עוד סיפור עם שלמה אבס", ורק בה, זה עובד. אני אהבתי את הסוף. האהבה הזאת לא נמשכה יותר מחצי שעה אחרי הצפיה, כאשר מנגנוני הציניות וההגנה העצמית שלי חזרו לפעולה תקינה. קטע הסיום הביזארי הזה, אמרתי לעצמי, הוא מה שהיה אמור מבחינת שפילברג/קובריק להעלות את הסרט מדרגת פרוייקט מד"ב מעניין לאפוס ענק, פנומנלי, יצירת מופת שלא במהרה תשכח, ובכך הוא נכשל לחלוטין. הסוף הוא כל כך מופרך ולא קשור ליתר הסרט שלוקח לשפילברג 20 דקות רק להסביר איך זה יכול להיות, ועדיין זה לא נראה אמין. היה עדיף כבר לוותר עליו לגמרי. כל במאי סביר היה מוותר עליו לגמרי, רק ששפילברג, הילד הזה, לא ידע מתי להפסיק. אבל אני נותן לו ים קרדיט על זה שהוא העז בכלל לנסות.
יכול מאוד להיות שתתעבו את 'A.I.', בגלל אלף סיבות, ובעיקר בגלל הסוף. אבל זה לא תרוץ לא לראות אותו. שווה צפיה בהיסטריה.
- האתר הרשמי
- מה יהיה עם A.I.
- הסיפור המקורי
- מי רצח את אוון צ'אן?
- שאלות נפוצות על 'A.I.' של קובריק
- היילי ג'ואל אוסמנט – אתר מעריצים
- אינטיליגנציה מלאכותית
- Consciousness
- אגדות ילדים
- רובוטים
- פינוקיו
אהרו''כ
וגם אותי אכזב הסוף מאד, אבל את הסרט מאד אהבתי והוא מאד הרשים אותי לטובה. הסוף לא הפחית מרמת ההנאה שלי מהסרט, ומההתרשמות העצומה שלי מהסרט המעולה הזה. :)
אופציה חדשה לסקר
"האלי ג'ואל אוסמט הוא לא שחקן טוב"
בשבילי לאורך כל הסרט הוא עדיין "הילד שרואה אנשים מתים".
מה שעוד הפריע לי בסרט זה שאתה בא לסרט רובוטים ומקבל במרום זה סיפור אגדה
רגשני. לסרט קוראים AI. איפה האשקן היי-טק? זה מעין בלייד ראנר לעניים.
אחת הבעיות עם בלייד ראנר,
היא שכל סרט אחריו נמדד לאורו. גם זה כמובן, בעיקר בשליש השני ששואל רבות מהמראה הבלייד-ראנרי.
אבל אקשן? מי ציפה לאקשן?
סרט יכול להיות מדע בדיוני נהדר, ללא פיסת אקשן אחת. קח לדוגמה את גאטאקה, למשל, וגאטאקה חדש הוא מה שציפיתי לו מסרט זה.
כדברי הדג – אכזבה.
כל אספקט ואספקט של הסרט, בנפרד, הוא מהרמה הגבוה ביותר. המשחק, המראה, הכל. אבל הסך הכל לוקה. קשה לי להצביע על מה שחסר לי, באותה מידה שאם אוכל מאכל תפל לא תמיד אדע לומר איזה תבלין בדיוק חסר. שפילברג, מסתבר, הוא לא שף צמרת, וגם בהשתמשו בחומרי היסוד הטובים ביותר הוא מצליח להקדיח את התבשיל.
למרות כל זאת, מומלץ ביותר. מי יודע, אולי תאהבו.
אגב, ג'וד לאו נהדר. מזמן לא ראיתי זרימה נוקשה שכזאת של ריקוד מכניסטי חינני. נשמע כסתירה? הוא מצליח לעשות זאת.
את גאטאקה אהבתי
אבל לא היה פה את העומק של שאלת "What If" כמו שהוצגה בגאטאקה לדעתי.
אולי אתה לא מדבר באמת על אותו סרט.
כי הגטקה שאני ראיתי (שגם שם היה אית'ן הוק, ג'וד לאו ואומה תורמן) לא היה סרט מסובך בכלל ואני מצאתי שהמסר שלו חד וברור ואף נאמר ישירות (נדמה לי).
זה מה שטוב אצל אנדרו ניקול. דווקא לו אין בעיה לומר לנו את המסר ישירות. כדוגמא ניתן לקחת את שר המלחמה.
לא יותר פשוט
לבדוק בביקורת? כתבה מספר 418
למה כדברי הדג?
איפה אמרתי אכזבה? אני לא התאכזבתי. בעיקר בגלל שהלכתי לסרט עם ציפיות מעורבות ("A.I.? שמעתי שזה חרא סרט" הפסקתי לספור כמה פעמים שמעתי את המשפט הזה). אם הייתי הולך לסרט בלי ההכנה המוקדמת הזאת, רק עם הידיעה שזה הסרט של שפילברג ע"פ קובריק (ולפיכך חייב להיות מושלם), בטח הייתי מתאכזב. אבל לדעתי זה סרט מדהים. ממש לא מושלם, אבל מדהים.
לפני שראיתי את הסרט דיברתי עם הרבה מאד אנשים שראו אותו, ולא שמעתי אפילו לא ביקורת טובה אחת. אבל אני מזל גדי-עקשנית, הלכתי וראיתי אותו בכל זאת:)
לפי דעתי זה סרט ענק.
"דייויד" שחקן פשוט גדול.
אבל בכל זאת, מישהו מוכן להסביר לי למה כולם שונאים את הסרט הזה?!
לא כולם שונאים את הסרט הזה.
אני למשך חושבת שזה סרט טוב למדי. לא מדהים אבל טוב.
הבעיה של חלק גדול מהאנשים(ואני בניהם) היא פחות עם הסרט ויותר עם הסוף שלו.
לי אין בעיה גם עם הסוף שלו.
אני לא מתייחסת למתיקות הנוראית של הסוף. אני מתייחסת אליו כאל אמת שלא נעים לנו, כבני אדם, לשמוע: לא נהיה פה לנצח.
זה שכיום בני האדם נחשבים לגזע הנאור ביותר (נניח), או לגזע החזק ביותר (גם נניח) – אז הם נחשבים. אז מה. אבל קוצר הרואי שלנו וחוסר היכולת (או הרצון) שלנו כבני אדם להסתכל על "התמונה הגדולה", עדיין לא מבטיח לנו שנשרוד את ההתפתחויות הבאות באבולוציה. ובהחלט יכול להיות שבאיזשהו שלב גזע אחר (בין אם חייזרים, רובוטים, או היפופותמים מעופפים בשמי קרית אונו) יהיה טוב יותר מאיתנו ובני האדם ייכחדו.
סוף הסרט פשוט ניסה (לדעתי, כמובן) להמתיק את הגלולה הנוראה הזו, ולהעביר אותה בצורה שממבט ראשון תיראה קיטשית להחריד, אבל מזווית אחרת – עצובה ואף בלתי נתפסת.
ומה דעתך על זה:
במהלך אותן אלפיים שנה בהן דייויד היה כלוא מתחת למים, ובהן קרה כל מה שתיארת, בני האדם למדו לבנות חלליות, וכיוון שידעו שמצבו של כדור הארץ לא מי-יודע-מה, הם מצאו כוכב שניתן יהיה לעקור אליו וליישב אותו, ובמבצע יקר מאוד ומסובך מאין כמוהו, מרבית אוכלוסית כדור הארץ (או אפילו רק האליטה) עזבה ליישב עולמות חדשים.
הסצינה שתיארת משאירה פתח מילוט כזה לבני האדם – אנחנו לא יודעים מה עלה בגורלם, אבל יכול להיות שזה היה גורל טוב. וזה מה ששפילברג לא רצה שיקרה. הוא רצה להבהיר באופן חד משמעי שכל בני האדם נכחדו. אף אחד מהם לא ניצל. בשום צורה שהיא.
אבל זה הקטע,
כשאת יוצאת מסרט עם סוף כמו א"מ אין לך יותר על מה לחשוב חוץ מהעובדה שתיכנסי לדיכאון ותחשבי שהכי טוב זה להתאבד. אם הסוף היה נגמר בצורה דומה למה שאני תיארתי אז האנשים היו יוצאים מוטרדים, אבל בכל זאת עם עוד חשק לחיות. צריך לתת לאנשים גם לחשוב על הדברים לא להאכיל אותם את זה ובמיוחד לא לפטם אותם בזה.
סרט מעניין
אף על פי שאינו מושלם, נהנתי ממנו. זהו בהחלט סרט שאסור, בפירוש *אסור* להיות ציני איתו, אחרת אתה מפספס את כל ההנאה שבו. הוא שילוב מוזר של קצת מד"ב והרבה פנטסיה, סרט שאו מתעבים, או אוהבים, או לפחות יכולים למצוא בו נקודות אור. אבל לא נראה לי שאפשר להשאר כלפיו אדישים לחלוטין. אפילו שמדובר בפנטסיה, ויש קיטש ללא ספק, הוא עדיין לא סרט שפילברגי לחלוטין. יש בו אווירה קרה, מנוכרת, אף קשה לעיתים, ודווקא אולי בניגוד לאחרים, כן אהבתי את הסוף. תקראו לי רגשנית, ואני לא בוכה בקלות בסרטים, ממש לא, אבל היו רגעים שהרגשתי איזשהו מחנק בגרון, ושוב, מצב זה יתכן רק אם אתה נכנס לראש של הסרט ומחליט לזרום איתו. האמת, אבל? הכי אהבתי את הדובי. היצור הכי מתוק עלי האדמות!
מסכים לגבי הדובי...
מי אמר שדויד גונב את ההצגה?! דויד הוא דמות משנה! ג'יגולו ג'ו (WHAT DO U KNOW?!) והדובי (או! הדובי!) הם אלה שגונבים את ההצגה!
ו… אני בוחר בנקודות אור. כלומר, משחק וצילום נהדרים. א-ב-ל, אני לא מבין את ההתלהבות רבתי מהאפקטים, אני לא התרשמתי. הסוף נורא (!) וכל הסרט בכללותו בכלל לא משהו!
לא אהבתי, מצטער.
אני רוצה את הדובי!:)
ידעתי שאני לא היחידה שקלטה מי הכוכב האמיתי של הסרט.:) איזה יצור חמוד, נכון? הקול שלו כל כך לא התאים למראה החיצוני שלו, וההליכה המגושמת הזו, דווקא הניגוד הזה יצר דמות נורא מיוחדת. אני יודעת שזה נשמע קצת לא נורמלי לנתח דמות של דובי, אבל ממש התרשמתי. כל-כך חמוד, ממש נשמה טובה.
מסכימה, המשחק מצוין, גם של הילד(איזה כישרון), גם של ג'וד לאו(אהובי), וכמובן הדובי. בקשר לצילום, האם אני היחידה שהבחינה בדימיון בין בלייד ראנר לA.I? היו קטעים שממש נתנו לי הרגשה של פלאשבאק. בכל מקרה, אהבתי את הצילום.
והסוף… כן הבנתי שאני במיעוט, אבל במיעוט מובחר! סתם… מה שנקרא, על טעם וריח, אין להתווכח!:)
אני רוצה את הדובי!:)
גם אני רוצה. סתם, אני לא מתה על בובות פרווה, בייחוד לא כאלה עם מודעות. כלומר, הדובי מגניב – אבל לא אצלי, לא תודג.
בעיני הקול שלו היה מצוין, הוא הרי נחשב מיושבן, סליחה, מיושן לתקופתו, אז זה נחמד שיש לו קול של רובוטים סטנדרטיים. ובכלל, זה ממש מצא חן בעיני הניגוד בין הצורה שלו לקול שלו ולאישיות שלו.
והיה לי "פלאשבאק" ממש בהתחלה, כשהאימא והאבא נסעו באוטו שלהם לבקר את בנם הרדום. זה נראה לי כמו בסוף של בלייד ראנר(הגרסה הרגילה, לא ראיתי את הבמאי) כשהם נוסעים במכונית.
הזדמן לי לראות את הסרט היום בקולנוע בפעם השנייה ואני פשוט חושב שהסרט הזה הוא לא פחות ממצויין.יצאתי מהסרט באופוריה של חלום, הרגשה שעדיין נשארת איתי.לדעתי דווקא סופו של הסרט הידוע לשמצה, הוא אחד הדברים המדהימים ביותר שנעשו אי פעם בקולנוע.וויליאמס מתעלה על עצמו כל פעם מחדש(המלחין הקבוע של ספילברג),הצילום היה מקורי,מתוחכם ומקצועי,והיילי היה משכנע.אני עדיין מצומרר מהמשחק שלו בסרט.זה מה שקורה כשמערבבים במאי שידוע בכושר היכולת שלו להוציא מילדים את המיטב לילד פלא מוכשר בפני עצמו. רציתי גם לתקן טעות של "דג"-קובריק אישית הצהיר לחברו ספילברג שהוא מעדיף לתת לו את שרביט הבימוי מפני שהוא חשב שהוא יביים את הסרט הספציפי הזה יותר טוב.
דרך אגב, בדיוק כמו 2001, בלייד ראנר,מלחמת הכוכבים וכן הלאה..סרט זה מקדים את זמנו ולצערי לא מוערך כראוי, אבל חכו ותראו שכל זה יישתנה והוא עוד ייחשב כקלאסיקה לא פחות מהסרטים שציינתי.
אני מסכים שהוא מקדים את זמנו
אך בעוד הפרסום היה מועט ובכוונה, זה גרם לבעיה בתחום הציפיות. כל המסתוריות והתמונה או שתיים שכן שחררו, גרמו לזה להראות כאילו זה יהיה סר"ט מד"ב שהרעיון בו הוא להראות אינטיליגנציה מלאכותית ואיך היא עובדת. זה מה שאנשים ציפו לו, ובמקום זה קיבלו סרט עם סיפור אפילו יותר מעניין.
ולמי שאמר פה מקודם שהוא ציפה לסרט שמרכזו באינטיליגנציה המלאכותית עצמה ושטויות כאלה, ושמה שמעניין אותו זה מפרטים טכניים וכל מיני בעיותשכאלו, אז צר לי להגיד לך, אבל מקומך לא בקולנוע, אלא מול ערוץ 8 (לא שזה דבר רע). כי ביננו, לא נמאס? לא נמאס מטכנובאבל סתמי? לא נמאס מדאטה (מסע בין כוכבים) חוזר חלילה?
בדיוק בגלל זה לדעתי הסרט התעלה על עצמו – כי המרכז לא היה בטכנולוגיה, אלא באידיאולוגיה והמוסר שמאחורי הטכנולוגיה, באנשים ואיך הם מגיבים לטכנולוגיה, במשמעות המוסרית של יצירת כזאת טכנולוגיה – וזה מה שעושה את הסרט הזה כזה מצויין. ההתייחסות של האדם לטכנולוגיה, לא היצירה שלה.
צודק
אם כי בשם כל חובבי המד"ב הקשה אני חייב להציג מחאה רשמית.
גם אני חובב מד''ב
אבל נמאס מטכנובאבל סתמי. לא הגיע הזמן להכניס קצת יותר ממפרטים טכניים ועלילת אקשן שטחית לסרטים? זה בדיוק מה שאי.איי. עשה – הכניס הרבה יותר – ובגלל זה קשה לאנשים לקבל אותו. אבל אם יבואו עוד כאלו, וכן או פן ירבו, אז באמת מצבו של המד"ב ישתפר פלאים ונבואתו של מר קיטינג תתגשם – הסרט יהיה סרט שעשה צעד ראשון בכוון שאנשים לא חשבו ללכת אליו (חשבו בעצם, אבל פחדו בגלל שידעו שזה לא יהיה רווחי) – ויהיה מקדים את זמנן. תחשבו על זה, כשמלחמת הכוכבים יצא כל המבקרים קטלוהו לגמרי, הרבה מעריצי מד"ב לא אהבו אותו, וחשבו שהוא הולך להיות הכשלון הקופתי הגדול ביותר, והרבה אולפנים לא רצו לעשות אותו בגלל שפחדו מזה. כולנו יודעים מה קרה עם זה בסוף, וזה בדיוק מה שקרה עם איי.איי. אף אחד לא רצה לעשות סרט מד"ב שלא מדבר על מד"ב, כי פחדו מכשלון קופתי, מה שבאמת קורה עכשיו. שפילברג לא פחד כי אין לו בתכלס מה להפסיד, ואנחנו רואים פה שידור חוזר של מלחמת הכוכבים הראשון. עכשיו כולם קוטלים, אבל לכו תדעו מה יהיה בעתיד…
תחליף את הדוגמה
שלך מ'מלחמת הכוכבים' (שלא דומה ל'A.I.' בכלום) ל'בלייד ראנר' (שעוסק בנושא דומה, וגם הוא נקטל ונכשל קופתית כשיצא, ורק כמה שנים אחר כך הפך איכשהו לקלאסיקה), ואתה צודק.
צודק בהחלט
אבל התייחסתי למלחמת הכוכבים לא מבחינה עלילתית אלא מבחינת השוני שלו ממה שהיה קיים לפניו בקולנוע.
אבל בהחלט צודק, בלייד ראנר דוגמה הרבה יותר טובה.
:)
רגע, אז זה אומר שעוד
כמה שנים תצא "גרסאת הבמאי המת" לסרט, שבה הסוף יהיה שונה?
בלייד ראנר ועניינים אחרים
1. לא זכור לי יותר מדי 'דם והשפרצות' בבלייד ראנר. מה שזכור לי הוא עולם מטורף, לפעמים מזוויע. אולי זה סוג של עולם שפשוט לא מתאים לך. אולי זה עניין של גיל (אנא אל תסקלי אותי באבנים). כתבת בהמשך שיש לך בעייה עם סרטים אפלים, ואולי זה העניין.
2. מכייוון שיש לי תחושה שזה פשוט יהיה בזבוז, ומהסיבה שפירטתי בסעיף הקודם, אני אוותר על הניסיון להסביר למה אני חושב ש'בלייד ראנר' מקורי, מעניין, ומצמרר. הוא עוסק – טוב יותר מ- AI – בשאלה אם למכונות יש רגשות, ומוסיף לה את התהיה הקיומית – כמה זמן עוד נחיה כאן.
3.איזה כיף שחזרת!
לדיון זה: קראתי אתמול את הסיפור הקצר של אולדיס, שעליו מבוסס (נניח) הסרט. הסיפור לא רע בכלל, אבל אין שום דמיון שהוא בינו לבין הסרט, פרט לשמות הדמויות.
טעות.
אמרתי שאני מתעבת סרטים עם סוף רע, סרטים אפלים אני דווקא אוהבת.
הממם...
את מכירה הרבה סרטים אפלים עם סוף טוב?
אני מאוד שונה בעניין הזה. בד"כ אני מעדיף סוף רע (מציאותי) על סוף טוב, אולי בגלל שסוף טוב הוא הרבה פעמים סכריני, דביק ומשמים. אבל זה אני.
ואילו אני מעדיפה
סופים שמתאימים לשאר הסרט. שיהיו טובים, רעים, חצי חצי, פתוחים, סגורים או בוחצלגיחצן, העיקר שלא יהיו שם רק כדי "לעשות סוף טוב" או "לעשות סוף רע".
תשובה לנקודה מספר 2
גם בבלייד ראנר וגם ב-A.I הבעיה היא לא האם למכונות יש רגשות.
בבלייד ראנר קיימים תעתיקים, שלפי מיטב הבנתי הם בכלל אורגניים ולא מכאניים.
ב-A.I נתון לנו מראש שמכונות מסוגלות לאהוב, אם מתכנתים אותם לכך, והשאלה הנשאלת הינה הפוכה: האם בני האדם מסוגלים לאהוב מכונה?
שני הסרטים שונים מאוד בעיני, גם מבחינת האוירה הכללית בכל סרט, אבל בעיקר בשאלות שכל סרט מעלה, ובמחשבות של לאחר-הצפייה.
_________________________________________
ובלי קשר: הודעה זאת מוקדשת לדלת החורקת שנמצאת כאן מימין.
הערה
את מה שכתבתי כתבתי כתגובה לאקסמנית ולכן הוא לא מפורט. בכללי, אני חושב ש'בלייד ראנר' עוסק בהתייחסות לעובדה שזמננו כאן קצוב ושאנו עלולים למות בכל רגע.
האנדרואידים בבלייד ראנר הם יצירי האדם – לא תכפילים אלא יצורים שפותחו במעבדה. אי לכך הם, במובן הזה, מכונות, למרות שהם אורגניים.
אני מסכים ששני הסרטים מציגים שאלות שונות, אבל:
1. שניהם עוסקים ביחס שבין רובוטים לבני-אדם (אחד במישור של חיים ומוות ואח במישור של אהבה)
2. החלק השני של AI מזכיר מאוד בתחושה הויזואלית את העולם של 'בלייד ראנר'.
אבל בלייד ראנר טוב בהרבה….
חשבתי בהתחלה לטעון שזה
עניין של גיל, אבל אז נזכרתי שראיתי את הסרט לראשונה בדרדסותי הרחוקה, ודווקא אהבתי אותו. אז זה כנראה לא *רק* עניין של גיל.
דור הולך ודור בא.
מה הקשר?
AI הוא לא סרט קשה לצפייה, יש קטעים מרגשים (אני מאמין של תבכי בהם אבל בכל זאת..), בקשר לבלייד ראנר אני לא יכול להביע את דעתי כי לא ראיתי אותו.
לכי לראות את AI תתאכזבי ותבואי לספר.
אה וברוכה השבה! מי אני שלא יברך אותך :-)
לא סרט קשה לצפייה?!
אני יכול להגיד מנסיון אישי (ומר מי-זהב יתמוך בי) שבעשרים ומשהו הדקות האחרונות של מאד קשה לשבת בלי לזוע באי נוחות, ובמקרים חריגים אף לאבד עניין בסרט.
אגב, אני לא יודע אם זה נאמר פה, אבל כשדיוויד מגיע לבית ההורים בפעם הראשונה, ובעצם בכל הקטעים שלו בבית המשפחה הוא בכלל לא מעורר סימפטיה, למעשה הוא אפילו קצת מפחיד. האם אני היחיד שחושב ככה?
לא סרט קשה לצפייה?!
אני חושב שבעשרים הדקות האחרונות החל להווצר חשמל סטטי על הכסא מרוב התזוזות הלא רצוניות שנלוו לתחושת ה"מה אני עושה פה?!".
אי הנוחות שאתה אמור לחוש למראה דיוויד, בבית משפחת סווינטון לפחות, אינה מקרית והתנהגותו מכוסה בניתוח (אם אני אי פעם ישלים אותו) תחת הכותרת "מניפולציות ומטרתן".
לא סרט קשה לצפייה?!
היה ברור לי מהתחלה שהאנטגוניזם שעורר בי היילי היה מכוון, לא הייתי מצפה לפישול בסדר גודל כזה מאומן המניפולציות הרשמי של הוליווד, אבל מטרתו לא הייתה ברורה לי. טוב, אני מניח שזה, כמו גם התשובה למשמעות החיים*, תאריך וסיבת המוות של גורג' דאבליו בוש והרגלי המין של היאק הטיבטי יופעו בסקירה שלך, אז לא אוסיף לברבר.
*אני מבקש בכל לשון של בקשה- אל תגיבו לי באחת מהבדיחות מתוך "המדריך", זה כבר באמת נדוש.
תגיד, אתה חייב לטוס לאמסטרדם?
מה נעשה בלעדיך?
ועל כך נאמר
ובתשובה לדותן – יש קפה אינטרנט באמסטרדם, אבל לא בטוח שיהיה לי כסף, ועין הדג, עם כל הכבוד ויסלחו לי הדג-ג'ירף (יש קשר לדג נחש?), לא מספיק חשוב כדי שאני אוציא עליו כסף. טוב, זה לא מדוייק, כי אני משלם לקבוצת תמיכה למכורי עין הדג, אבל הבנתם אותי.
יצא מהקשרו!
כוונתי ב"לא קשה לצפייה" היא שהוא לא סרט מזוויע או מרגש (נוסח "רקוויאם לחלום"), אכן הסרט גורר לקראת סופו שאלות לסדרן נוסח: "אנחנו עדיין באותו הסרט?".
—————————
פיטר פן מבהיר
פינוקיו 2000 (ואחת)
טוב, אחרי תקופה קצרה של ניג'וסים מצדי כלפי רדלונג לגבי גזר הדין של ביקורת על "A.I." שפירסומה באתר עמד בסימן שאלה לגבי עניין "אבל ביקורת של מי?", במיוחד מאחר ולונג העריכה שיהיו מתחרים (מה שהגיוני), ועוד יותר מכיוון שאני הייתי אחד מהם. אבל שטויות, רד פיש בביקורתו נגע באי-אלו נקודות שבביקורת שלי אני לא, והביקורת שלו היא ממילא יותר טובה. אני אתנחם בביקורת אחרת שלי שאמורה להתפרסם השבוע (עד כמה שידוע לי), אבל מספיק דיברנו עליי.
בעניין ".A.I", להלן מספר חלקים מצומצם ורלוונטי מהביקורת שלא הייתה, המשקפות את עיקר התרשמותי מהסרט:
—————-
ספילברג שיכתב את התסריט של קובריק לפי ראות עיניו. כך שבלי קשר לדעה אישית – כאן מבחינתי הסתיים הדיון הזה, מאחר והתוצאה מעולם לא נועדה להיות ספילברג-עושה-קובריק, אלא סרט של ספילברג נטו. ספילברג, שקובריק בערוב ימיו ביקש ממנו להשלים את העבודה על הסרט, אכן לקח את הפרויקט על עצמו, שיהיה גם עבודת הבימוי הראשונה שלו מזה 3 שנים (על דבר אחד אין לי ספק – לקובריק זה היה לוקח *הרבה* יותר זמן).
אז השאלה המתבקשת: האם הסרט הזה היה שווה את כל מסע הפרסום המסתורי והסקרנות הגדולה וההמתנה לשובו של ספילברג לעולם המדע הבדיוני? ובכן, זה קורה לי יותר מדי בזמן האחרון, אבל התשובה מתחלקת לכמה חלקים:
בעודי יושב לי בנחת בכיסא הנוח בבית הקולנוע בניו-יורק וצופה ב"A.I.", לו גם אני ציפיתי בשקיקה כה רבות, אני מאוד, אבל מאוד מתאמץ שלא להתאכזב. וזה רק בשלב כתוביות הפתיחה. עוברת חצי שעה, והתרשמות הביניים שלי היא משהו בנוסח "עד כאן לא רע בכלל. מעניין וסוחף, אבל עדיין מוקדם מדי לשפוט". עוברת שעה שאותה הרבה פחות הרגשתי, ואני חושב לעצמי שזה מדע בדיוני בחסד, ועד עכשיו נראה שספילברג עשה מהפרויקט הזה את הסרט הכי טוב שהוא יכל לעשות. עוברות עוד כ20- דקות ואני עדיין מוצא את הסרט ראוי, אבל מתחיל לקוות שהסוף קרוב כי אני מריח ריח חריף של בנאליות בסיפור האגדה העיסתי הזה שהשתלט לו פתאום על הסרט. עוברות עוד כ20- דקות וקורה הבלתי נמנע – תוך כדי התרפסות במושב אני חש בהדרגה באכזבה, ומתחנן בלב בפני ספילברג שיחשיך מסך בדקות הקרובות כי הוא כבר מיצה את הרעיון העלק-מרגש אליו הסרט הוביל בצורה כל כך מיוחדת ומלהיבה. אבל חצי השעה האחרונה של הסרט עוברת כמו נצח, ואני מבכה את מר גורלו של הסרט וממשיך לקיים שיחה דמיונית בלבי עם ספילברג, ובה אני אומר לו רק שתי מילים: "ספילברג, הרסת".
"A.I." הוא סרט שעד לנקודה מסוימת בנוי מאוד יפה בתור סרט מדע בדיוני. והבימוי, כדרכו המיוחדת של ספילברג (שלמרות הערכתי אליו כסמאח מן השורה, מעולם לא היה הבמאי האהוב עליי) פונה רוב הזמן ללב, במטרה להזדהות עם כל דמות בסרט – גם הרובוטיות שביניהן. אבל מהנקודה המסוימת הזו הכוונות הטובות עולות לספילברג לראש, והסרט הופך לסיפור אגדה שבלוני ויומרני שמתנפח לממדים פלצניים בלתי רצויים.
—————————
ותוסף קטן: מהיילי ג'ואל אוסמנט לא התרשמתי יותר ממה שבישישה שוחה. הוא בהחלט שיחק טוב, אבל ג'וד לאו לדעתי בלט הרבה יותר לטובה ממנו.
והדובון? בהחלט חמוד, אבל זה רק אני או שהוא היה קצת רציני מדי?
אה, טוב.
אבל זה אני…
בעניין הביקורות האחרות
אף פעם לא היתה ביקורת שעשתה לנו כל כך הרבה בעיות כמו זאת. מה לעשות, סרט בעייתי.
קיבלנו, כמו שאמר מר סיוטיי, כמה ביקורות על הסרט, ובמשך הרבה זמן התלבטנו (צוות העורכים) בשאלה איזו מהם לפרסם. גם הביקורת שאני כתבתי נקטלה באכזריות על ידי צוות העורכים (או לפחות חלק ממנו) ועברה שבעת מדורי גיהנום עד שהגיעה למצב שבו היא השביעה את רצונם.
אני אשמח אם כותבי הביקורות שלא פורסמו יפרסמו את הביקורות שלהם פה כתגובות (רק בלי תאור העלילה, בבקשה – פעם אחת מספיק).
אני בהחלט מסכים,
AI הוא הרבה יותר מידי ארוך, ממצה את עצמו. סיפור העלילה שבהתחלה מעניין וסוחף (באיטיות, אבל סוחף), ואח"כ נהפל להיות מעצבן ומעיק. סימפטיה עמוקה הייתה לי לדמויות-הדוב היה חמוד במיוחד, וממש קיוויתי שברגע שאני יוצא מהסרט, יחכה לי דוכן שאוכל לקנוצת אותו בו.
והסוף, אוף הסוף הטיפשי-מבלי לספיילר יותר מידי רק ניתן לומר שנראה שספילברג עבד על פרויקט אחר באותו הזמן וזה התערבב לו עם AI.
——————-
*ראו את מגדלי התאומים בסרט (ואני לא בטוח שהם עמדו על תילם, פשוט היו כמה בניינים הרוסים וכמה לא.)
*פשוט נדבקתי לתירגום הספק מוצלח, ג'יגלו ג'ו, מה בגו?
וואלה? כנראה שלא קראתי את התרגום
של המשפט הזה…
אחלה תרגום!
ממש אהבתי. :-)
עינת
פינוקיו 2000 (ואחת)
מסכים בהחלט, על ה-כ-ל!
החצי שעה עברה הרבה יותר לאט מנצח, וספילברג בהחלט פונה יתר על המידה לרגשות וזה מתחיל להימאס. באתי לראות מד"ב, לא צ'יקפליק!
אתה מצפה שאם כבר נגזר עליך להיקלע לסרט לא טוב, הוא לפחות לא יתארך לכדי 146 דקות!
לא ברור מה העניין השובניסטי משהו של אמא וילד. למה הילד לא תוכנת לקשר כלשהו עם האבא. מהבחינה הזאת, מהלך הסרט התאים יותר למרקו עם הרדיפה האובססיבית שלו אחרי האמא, יותר מאשר פינוקיו.
אכן, כמו שציין הדג, הסרט הופך עורו מסרט מדע בדיוני לסרט אגדתי. אבל גם זה לא מסביר את ירידי הבשר. גלדיאטורים לעניים. עם כל הטכנולוגיה והקידמה עדיין נשאר בהמות?
מה שהרס לחלוטין את הסרט הוא הסוף. הסוף הבלתי נגמר. זה נראה כאילו שפילברג לא היה סגור איזה סרט הוא רוצה ליצור. כל סגנון יצירה (מדע בדיוני, אגדה וכו') יכול לקבל סוף משל עצמו, אבל כאן כאילו חצי שעה הוא חושב יחד איתנו איזה סרט לעזאזל הוא יצר כאן ואיך הוא אמור לסיים אותו.
אז מה שנשאר בסוף, זו תחושה של יצירה אידיוטית לילדים עד גיל שש.
חרא של סרט. לא מומלץ.
לכל שאלה תשובה
לקטע השוביניסטי עם האמא קוראים בספרות המקצועית "תסביך אדיפוס", וזאת הדרך של הסרט להציג את הגרסה הרובוטית של העניין.
ולגבי הקדמה והבהמתיות – התשובה היא כן מוחלט. לא רק שעם כל הקידמה והטכנולוגיה עדיין נישאר בהמות, סביר להניח ש*בגללן* נתבהם עוד יותר ככל שיחלוף הזמן. ראה סצינת הפתיחה של "2001" לפרטים.
אדיפוס זה לא כשאתה רוצה לשכב עם
אמא שלך?
כי אני לא כ"כ מבינה מה הקשר…
ובלי קשר לשוביניזם-פמיניזם – קשר בין אמא לילד הוא פשוט שונה, ואני יכולה לחשוב על עשרות דוגמאות לכך.
עינת
תקראי שוב את הפתיל
הבחור שאל מדוע התסריט מפלה בין ההורים ונותן לדייויד לאהוב באובססיביות רק את האם (בעוד שהאב הופך אוטומטית לאויב ברמה מסוימת). הוא טען שזה שוביניזם, ואילו אני טוען שזה בסך הכל ביטוי רובוטי לתסביך אדיפוס הקלאסי. פשוט, נכון?
אני חשבתי שהוא כן מתוכנת
לאהוב גם את אבא שלו, שכל אחד מההורים צריך לעשות הטבעה בעצמו ובמקרה רק האמא עשתה את זה.
הביקורת שלי
לבקשתו של הדג, ובגלל שאני חושב שזה דווקא סרט מאכזב ביותר, בבקשה:
סטנלי קובריק, במאי מבריק כמעט 40 שנה ומת טרי למדי, השתעשע שנים ברעיון לעשות סרט העוסק באינטליגנציה מלאכותית, או, ליתר דיוק, באנדרואידים, או ליתר-יתר-דיוק, בילד אנדרואיד (ילדרויד?). את הרעיון הראשוני לסרט בנושא הוא קיבל מסיפור של הסופר הבריטי בריאן אלדיס (שכמו קורט וונגוט, גילה שעושים הרבה יותר כסף כשמתעקשים שאתה לא סופר מדע-בדיוני), שלסיפוריו הקצרים יש נטייה להיות אפלים, מסוייטים ופסיכוטיים. הרבה סופרים עבדו על התסריט, כאשר האחרון (כמעט) שבהם הוא Ian Watson, עוד סופר בעל נטיה בריטית לאפלוליות (ולרבי-מכר).
החל מראשית שנות ה-90 קובריק התחיל (והפסיק) הפקה בפועל של הסרט, כאשר הסיבה המרכזית לעיכובים הייתה שטכנולוגיית האפקטים המיוחדים בקולנוע לא הייתה מתקדמת מספיק בשבילו. עם יציאת "פארק היורה" לקולנוע, קובריק התחיל להשתכנע שהכל אפשרי, ועם הפצת "עיניים עצומות לרווחה" הבטיחו כל האחרים וורנר כולם ש-AI, סרט חדש של סטנלי קובריק, יצא במהרה.
סרט שקובריק ('2001') חשב שטכנולוגיית האפקטים הדרושה לו היא עצומה; שקובריק ('התפוז המכני') העסיק שני סופרים אפלים בכתיבתו; שקובריק ('הניצוץ') שם ילד בתפקיד המרכזי בו; ושקובריק ('ד"ר סטריינג'לב') עוסק בו בהשפעת טכנולוגיה על החברה. אני לא יודע מה אתכם, אני לא זקוק יותר לפורנוגרפיה באינטרנט או לערוץ האופנה, בייבי!
לא ברור מה קרה קודם – קובריק התייאש מערימות התסריטים הלא גמורות והעביר את הסרט לשפילברג (למה?) או שהוא פשוט מת (הו, אללי, למה?!?), אבל שפילברג החליט לקחת את העניין לידיו: הוא, לראשונה מאז 'מפגשים מהסוג השלישי' כתב תסריט בעצמו, הפיק אותו וביים אותו.
AI הוא סרט של שפילברג מתחילתו ועד סופו, להוציא כמה סצנות שנשארו שם בטעות (כמו למשל סצינת ההגעה של הילד לביתם של הוריו החדשים; או קו-השמיים החדש (לא, לא עד כדי כך חדש) של ניו-יורק) – שפילברג ('מלתעות') הטביע את חותמו הרגשי בדמויות; שפילברג ('הוק') אחראי להפיכת מסעו של דיוויד לאגדה מודרנית המבוססת על אגדה ישנה; שפיבלרג ('אינדיאנה ג'ונס') מאפיין את הקשר האידיאלי בין אם לבנה; שפילברג ('מפגשים מהסוג השלישי') אחראי לעשרים הדקות האחרונות והאיומות של הסרט; ושפילברג ('פארק היורה') אחראי לאפקטים.
האפקטים מדהימים.
סטנלי קובריק, תנצב"ה (תהי נשמתו צרורה בצרור הסמאחים), היה עושה סרט כירורגי, אסתטי, קר אפל ומנוכר ומנתח לפרטי פרטים את הקשר בין אם לבנה, את הצורך של כולנו באהבה ובקבלה, ובעיקר הוא היה עושה סרט על אובססיה.
סטיבן שפילברג, יבדל"א (יבדל לסרטים ארוכים), עושה אובססיה של סרט: אין שום ריחוק בינו לבין הסיפור, האמפתיה נוטפת ממנו כמים, הקיטש (המוזיקלי והעלילתי) נשפך כדמעות האם המעונה, ואין אנשים רעים.
AI הוא סרט מעניין ומרשים, אבל מעל לכל הוא סרט מוחמץ: שפילברג יכול לנסות להיות מרומז עם כל ההשתקפויות שהוא שותל בסרט, אבל האמת היא שהסרט מוחצן בצורה קיצונית, הכל מוצג לצופה לעוס ומוכן, מוסבר חזור והסבר, נטחן חזור וטחון. בתסריט המקורי של ווטסון, דיוויד היה מכין לאמא את הבלאדי-מרי שלה בדיוק כמו שהיא אוהבת, בזה של שפילברג הוא מכין לה קפה; במקור האמא מגרשת את הילד מהבית, בסרט האבא עושה את זה; במקור הילד נקשר לשני הוריו, בסרט רק לאמו – שהרי לא יכול להיות שמישהו שהילד אוהב חזק כל-כך יפגע בו בכוונה; במקור האח שחוזר לחיים ומתעלל בדיוויד היה דווקא אחות, אבל לא יכול להיות שילדות יהיו אכזריות.
שפילברג מוציא כל טיפה של אכזריות, עיוות ואפלוליות מהסרט – כל שארית שלהם מוצאת מהקשרה, כמו הסצנה בה האמא קוראת את המכתבים שדיוויד כתב לה בקריאונים, ובהם הוא אומר שהוא שונא את טדי ורוצה להיות אמיתי: בסיפור המקורי של אלדיס, האמא פורצת בבכי (של אימה, אני מניח) ומחפשת את הילד. בסיפור של שפילברג, הילד יושב על המיטה בזמן שהיא קוראת ומחייך חיוך גדול ותמים, ואור הולווידי גדול ומזכך שפוך על הכל.
AI היה צריך להיות סרט שבוחן רגשות – ובמקום זה, הוא סרט שעושה מניפולציה שלהם. שפילברג, להוציא את הסוף האדיוטי, עשה פה עבודת מניפולציה מצוינת, ועבודת אפקטים טובה בהרבה, אבל באטמן (של ג'ורג' קלוני) שטוח פחות ממרבית הדמויות כאן, ובסרט שעוסק, מעל לכל ויותר מהכל, באהבה, מניפולציה לא מודעת לעצמה זה פשוט לא מספיק.
קובריק היה עושה את זה יותר טוב.
אוף, אין לך מושג כמה עיצבנת אותי
עכשיו עם האמירה בנוגע למד"ב.
אבל אתה כנראה תצא צודק בסופו של הוויכוח (הגדרות, הגדרות…), אז נעזוב את זה.
עדיף כותרת מטופשת מכותרת סדרתית
מישהו יכול בבקשה להעתיק את הקטע של "הגדרת המד"ב" או ווטאבר איט ווז בשביל מי שלא רוצה ליפול בטעות על ספויילר?
_______________
יום לא-הולדת שמח,
גל, מפחדת מספויילרים.
הגדרה למד''ב, שקראתי פעם איפושהו
(הגדרה קצת רחבה, אבל אם חושבים עליה – היא אפילו נכונה):
מדע בדיוני הוא מה שהיה יכול להיות.
אבל ההגדרה הזאת לא עושה את
ההבחנה בין ונגוט לאלדיס, ומתעלמת לחלוטין ממה שכתב מר מעוז (אותו אני מברך על שובו לחיים).
אילן טען שונגוט משתמש בסיטואציות ובאלמנטים מד"ביים רק כרקע לאמירה חברתית כזאת או אחרת, ואילו אלדיס כותב מד"ב לשם מד"ב.
אני עצמי אינני מסכים איתו, מהסיבה הפשוטה שאיני מכיר בקטגוריה השניה, ואני מאמין שהיא נחותה.
מד"ב לשם מד"ב זה כמו לכתוב ספר בדיחות- אני יכול לצחוק, או להתפעל מהתיאורים העתידיים, אבל אין בזה שום דבר מלבד סיטואציות קומיות או ניחוש עתיד.
אין סופר מד"ב גדול שלא היה ערך מוסף כלשהו לספרו/סיפורו (ואסימוב הוא דוגמה מצויינת לכך).
זה בדיוק למה הסוף נכשל
ספילברג לא הבין את האירוניה. הוא לא קלט שכמה שזה שמח זה גם עצוב. הסוף יכול היה להיות גדול אם הוא היה הופך אותו לחלק מהשאלה הפילוסופית של הסרט – האם אושר מזויף הוא גם אושר? כמו – האם ילד מזויף הוא גם ילד?
אבל הוא השאיר את זה בשטח הרדוד של אגדה עם הפי אנד.
אנרגייזר.
הוא הולך והולך והולך…
ת'אמת, ואני ממש הולכת להיות קטנונית עכשיו,
זהו, שלא – כשאני אומר "פנטזיה טהורה", אני מתכוון "כל דבר יכול לקרות, שלא בכפוף לאף חוקי הגיון כלשהם".
לדעתי, הבמאי רצה לסיים את הסרט בצורה מסויימת, וכך הוא סיים אותה, מבלי לתת להגיון כלשהו לעמוד בדרכו (התוצאה, לטעמי, איומה).
זה לא חייזר
(ל"ת)
מקובל
ולא ממש רלבנטי לשאלה שעל הפרק.
כשיצאתי מהסרט
ההרגשה הראשונה שלי היתה, אכן, שהסוף של הסרט מיותר, מביך, לא אופייני לשפילברג ומפוספס בצורה איומה.
עכשיו, אחרי שהסרט נמצא אצלי בזיכרון כבר כמה ימים, אני רואה את זה באור קצת שונה.
אני לא יכול שלא לשאול את עצמי מה היה קורה אם אכן היו מקצצים מהסרט את עשרים הדקות האחרונות שלו. מבלי לספיילר יותר מדי, האם הסצינה שקרתה עשרים דקות לפני הסיום ה"אמיתי" של הסרט היתה יכולה להוות סוף חלופי טוב יותר?
אני לא יודע לענות על השאלה הזאת, אני רק זוכר שבזמן הצפייה, כשחשבתי שהסצינה ההיא, היא אכן סצינת הסיום הרגשתי הרגשת החמצה. "הזהו באמת הסוף של הסרט הזה?", ואז כשראיתי שיש עוד המשך שמחתי לזמן קצר, לפני שהשמחה התחלפה ברגשות שתארתי בתחילת התגובה שלי.
לסיכום. אני לא בטוח שאם הסרט היה מסתיים עשרים דקות קודם לכן, הסרט היה טוב יותר, אני בהחלט חושב ששני הסיומים הללו לא היו טובים מספיק.
ונקודה נוספת: אם זו אכן אגדה, וזו אכן אגדה, האם אי אפשר היה לחשוב על סוף אלטרנטיבי אחר לחלוטין? כזה שיעניק לסרט הזה את הדבר האחד הזה שבאמת חסר לו?
אפשר לבקש משהו קצת חריג?
עקב כך שלי שהמכשיר שאמור להנמיך את ציפיותי מסרטים מקולקל, אני נאלצת לפנות לאמצעים דראסטיים (ולהסתכן בחרון הדג ומחיקה):
בבקשה תגידו לי שהסרט גרוע, כדי שאני לא אצפה ליותר מדי… בבקשה?
__________________
יום לא-הולדת שמח,
גל
ביקשת, קיבלת...
סרט גרוע, פתטי, מצולם רע, משוחק נורא, הבימוי שיגרתי, התסריט לא אמין, וכך גם הדמויות.
רק מרדפי המכוניות מצילים את הסרט הזה משיכחה.
אה, אופס. זה בעצם ויכוח שהיה לי אתמול על "עקיצה ב-60 שניות".
טוב, תמחקי את השורה על מרדפי המכוניות, ואז תגזרי ותשמרי לשעת הצורך, לשימוש לפני כל סרט שהצפיות ממנו גבוהות מדי.
כדי לדעת מה אני באמת חושב על הסרט, תקראי כמה תגובות למעלה.
אני *באמת* חושב שהסרט
גרוע. וטענתי כך כל הזמן. כן בעיקר הסוף. אבל גם כל הסרט פשוט מ-ש-ע-מ-ם! אמרתי כך בקון ואני אומר זאת עכשיו. מ-ש-ע-מ-ם!
כמה משעמם?
יותר משעמם מ2001? מפיי? ממס"ב 1?
כמה משעמם?
מבין ה3 ראיתי רק את פיי, ולעניות דעתי AI יותר משעמים ממנו.
כן, אבל עם כל הכבוד
אתה ראית את הסרט באיכות גרוע על המחשב, עם מסך קטן ובלי סאונד טוב.
זה לחלוטין לא תנאים לראות סרט, שלא לדבר על זה שאין פופקורן.
וואו, מדהים איך
בהודעה אחת קצרה הצלחת לעצבן אותי כפי שלא עוצבנתי כבר הרבה זמן. יש לך מזל שאין לי מושג מה זה ממס"ב 1.
מס''ב = מסע בין כוכבים
ומה כל כך מעצבן בהודעה של שלמקו?
זה שפיי משעמם? הוא כן, כשצופים בו לאחר יומיים
בלי שינה (כפי שקרה לי ולשלמקו)
ואני לא חושב שיש ויכוח שלמרות ש2001 הוא סרט מדהים,
הוא משעמם למדי בקטעים רבים ממנו.
וואו, מדהים איך
אני חושב שהוא מתכוון ל-
צאי לרחוב ותשאלי אנשים.
לא חסרים אנשים שיספרו לך – *בכנות* – כמה שהסרט הזה גרוע.
ומה גורם לך לחשוב שזה לא בדיוק
מה שקרה?
מה גורם לך לחשוב שמה שהוא ראה ושמע היה אמיתי?
אני מעלה כתבה ישנה זו
אך ורק בגלל שאתמול ראיתי את הסרט סוף סוף בפעם הראשונה (לקח לו משום מה המון זמן להגיע לדויד).
אז קודם כל: נהניתי. מאוד. החלטתי לבוא לסרט הזה בלי ציפיות מיוחדות כי מספילברג אני כבר לא יודעת למה לצפות (בואו נגיד שיש לי יחסים אמביוולנטיים עם הסרטים שלו… כמו היחסים של ודוצ'ה ונעים) – וטוב שעשיתי כך, כי הסרט התעלה על כל הציפיות שלא היו לי.
המשחק של הילד (כל הזמן ניסיתי לתפוס אותו ממצמץ ולא הצלחתי!) ושל ג'אד לאו (אהובי מ"גאטאקה"), הטיפול ברעיונות העתידניים (לדוג' הקונפליקט של אדם ומכונה ביריד הבשר), ומה שהכי נהניתי ממנו – העיצוב והצילום! הצילום! (מי צילם את הסרט הזה? אני הולכת לבדוק עוד רגע)
על כל אלה כבר דובר בוודאי רבות בכתבה הזאת, בין אם מי שראה את הסרט חיבב אותו או חיבב אותו פחות. אני לא יודעת, כי עוד לא סיימתי לעבור על עשרות התגובות פה (ואני בטח גם לא אסיים).
אבל משהו קטן יש לי להגיד על הסוף, וזו הסיבה שהגבתי דווקא על ההודעה הזו של קיפוד:
(מכאן -נוראי-לא-לקרוא !סנל"ל!)
אני חושבת שמה שדיוויד ראה ושמע בקטע בסוף עם אמא שלו כן היה אמיתי. איזה סיבה יש ליצורים האלו (חייזרים/רובוטים, אני עוד לא החלטתי) להגיד לו שהם רוצים רק בטובתו ולהתאמץ כל כך הרבה בשביל ליצור את הבית שלו ואת הפיה הכחולה וכל הדברים שהוא ראה – ואז לטעון שאפשר להחזיר את אמא שלו לחיים רק ליום אחד?
הרי הם היו בקלות ליצור חזיון לא אמיתי של אמא שלו ולהשאיר אותה לעד, מה שאגב אני חשבתי שהיה נחמד אם יקרה (זה אולי לא הדבר האמיתי אבל זה יעשה אותו מאושר ויפסיק את הנדנודים הבלתי סופיים שלו).
גם חשבתי שהדוקטור שיצר אותו יכל להניף עליו איזה שרביט ולהגיד "הנה, אתה ילד אמיתי!" והוא היה מאושר סוף סוף, אבל לא משנה – אני סוטה מהנושא.
מה שרציתי להגיד זה שנראה לי שזה כן היה אמיתי, אבל הסוף לא היה ברור כי לרגע חשבתי שהאמא שלו תמשיך לחיות כשהוא יתעורר.
(סוף )
בכל מקרה, סרט נחמד ועיצוב מצויין, לא הסרט הטוב של השנה, אבל בהחלט אחד הטובים של ספילברג (וקובריק? מי בכלל הזכיר אותו?) (טוב, בשלוש מילים אחרי שכל הכתוביות נגמרו).
רק הדוב היה קצת נודניק.
כדAI (זו לא טעות הקלדה!)
אין לי הרבה מה להוסיף על דעתו המנומקת היטב (אך הכתובה ביובש משהו. רד, הכל בסדר?) של מר פיש, אבל חשוב לי לחזק את המלצתו לכבות את מגננות הציניות במהלך הצפייה.
זה סרט שקל מאוד לשנוא ולגחך מולו ומול הסוף הבעייתי להחריד שלו. ואני מניח שלפני שנתיים זאת בדיוק הייתה התגובה שלי אליו. דבר גמור וידוע הוא ששפילברג הוא במאי מבריק שעושה סרטים בעייתיים מאוד, עם נטייה קשה לפשטנות, ילדותיות והוליוודיות מתקתקה עד בחילה. אני בשלב מסויים החלטתי שיותר חשוב לי להנות מהגאונות המתפרצת שלו מאשר להתבאס מילדותיותו והתחלתי לעשות "סיספונד אישיותי" לבחור. בחנתי את זה על "אמיסטד" המושמץ שלו, והפלא ופלא – נהניתי מהסרט הזה מאוד, למרות החלקים הבעייתיים שלו. כי מה לעשות, שפילברג עדיין במאי מרתק, עם חוש דרמטי מדהים וחוש ויזואלי מדהים לא פחות (אגב, מומלץ לעשות את התהליך הזה גם על פול ורהובן – הנאה שמיימית ממש).
וכך אהבתי מאוד את "AI". פשוט הבהרתי לעצמי טרם הצפייה שאני לא הולך לראות את הסרט הפילוסופי שקיובריק היה עושה אם לא היה פלצן שמן ומת, אלא את הסרט המרגש והיפה ששפילברג עשה. ועדות אישית – הלב שלי פעם בקצב מהיר במשך כמעט 70% מהסרט.
לכל אורך הסוף, שלדעתי נולד כשבמהלך הצילומים שפילברג שם לב שנשאר לו קצת כסף בצד והחליט לפוצץ אותו על חייזרים, לקחתי אוויר וחיכיתי עד יעבור זעם, וזה השתלם: סצינת הסיום מרגשת להפליא.
אני ממליץ בחום.
די ברור מה קרה לאנושות
"מטריקס".
אם אני זוכר נכון
חשבת אולי על שמן?
ג'קומטי
הוא פסל שואה, או שזה רק המסע לפולין שהשפיע עלי? הוא נראה כמו מוזלמן.
אבל לא סתם הוא הגיע למסקנה הזאת,
ולא סתם אני הגעתי אליה, ולא סתם שלושים וששה מתוך כל שלושים ושבעה שראו את הסרט הגיעו אליה.
הבמאי מראה לנו תמונה, שמעוררת קונוטוציות חזקות, ברורות, ובלתי נתנות לערעור לתחום מסויים. מבחינתי זאת הוכחה מספקת.
ככה הבמאי רצה שנחשוב.
אני רוצה לומר
שתמיד ידעתי שהצדק איתי. גם במשך השנים הארוכות שביליתי בצינוק, הידיעה שאני חף מפשע ושיום אחד הצדק יצא לאור היא מה ששמר על שפיותי. תודתי נתונה למשפחתי שתמכה בי לאורך כל הדרך, גם כשכולם היו נגדי.
האם התקיים מסע נקמה בסגנון אדמונד דנטס.?
אני רק אגיד, שזה חשוד
שדן ברזל נעלם מהאתר למספר לא מועט של שנים
דווקא הבליח פעם אחת לא מזמן
http://www.fisheye.co.il/fisheye_mimoona_3/#target-comment-504040
מתחזה.
שרד פיש אירגן כדי לכסות על מה שעשה לו!
[לא באמת]
באירוטיקון 6 מדברים אנגלית?
למה, יש לך דג בבל באוזן?
לא נכון, גם חייזרים
מדברים אנגלית בהוליווד.
אי.טי ראית?
. אני רואה זאת כאבסורד שאתם קוטלים את הסרט בגלל שהוא לא העביר את המסר שציפיתם לו כראוי.אולי אם תסתכלו על סרטים מזווית עין קצת פחות צרה ואילו תנסו להבין את המסר שהבמאי עצמו רצה להעביר, אתם תקטרו פחות.
בתגובה לאדם קלין-הייאוש שלך למצוא ביקורת רעה על הסרט גרם לך לקשקש על שטויות כמו השוואה בין הקפה של ספילברג לבלאדי מרי של הסופר.בחייך.
תקלוט שאתה צריך לראות את הסרט בתור סרט ולא בתור ספר.
ואני אחזור על עצמי ממקודם-20 הדקות האחרונות שולטות
אנשים בטוחים בעצמם לא מתים
מר קיטינג היקר, לתשומת לבך:
א) כל אחד מוזמן לראות סרט איך שבא לו.
ב) למקרה שלא הייתי ברור מספיק: אני חושב שהסרט גרוע. גרוע, as in "בכלל בכלל לא טוב". אין שום קשר להשוואה לסיפור, או לתסריט (בהם עיינתי רק אחרי הסרט), או לייאוש שלי להחליט שהוא גרוע – הוא פשוט גרוע. אחרי שראיתי אותו, החלטתי לנסות להבין _למה_ הוא כ"כ גרוע, מה שהביא אותי למסקנה שקובריק ושפילברג לא עובדים ביחד – והקטע הם הקפה והאלכוהול היה רק דוגמא.
ג) תהיה מנומס, זה עוזר בחיים.
שלחתי את הביקורת שלי אבל בסוף כפי שאתם רואים היא לא פורסמה. הנה חלק ממנה המתייחס לסופו:
אם הסרט היה נגמר כאן, הייתי אומר עליו שהוא מעניין ונחמד מאוד, הרעיון שמאחוריו הוא יפה והסרט מעורר חומר למחשבה. אולי הייתי אפילו אומר שמגיע לסרט אוסקר אחד או שניים. חושבים שנגמר? לא ולא, אדון שפילברג החליט כנראה שחייבים להמשיך אותו, אפילו אם הוא נהיה תלוש מהמציאות לשם כך, וחבל מאוד שכך. מרגע זה ואילך הופך הסרט למסטיק גדול ודביק במיוחד. אם עד עכשיו חשבתי שג'ואל היילי אוסמנט הוא ילד חביב, מרגע זה חשבתי רק כמה שהוא נודניק ומעצבן. אפילו התפללתי שיחטוף איזה התקף לב ויסיים את תפקידו בסרט. כל דבר, רק שיפסיק להיות כזה אובססיבי ויתחיל לשתוק קצת. גם הדמות של האמא, שעד אז עוד שיחקה לא רע, החלה לשחק בצורה מזעזעת, כאילו השחקנית דיקלמה טקסט של מסיבת סוף שנה.
נראה ששפילברג אכן שמע את מחשבותיי, רק שבמקום להיענות להן, הוא החליט לעשות דווקא ולהמשיך בצורה מעצבנת יותר את הסרט ואת דמותו של דיוויד. כשעלו כתוביות הסיום עוד אמרתי לעצמי שבטח זה תרגיל הסחה של שפילברג ועוד יהיה המשך אחריהן. נשמתי לרווחה כשנוכחתי לדעת שהתבדיתי והוילון האדום החל לרדת בזמן שכולם עשו דרכם החוצה.
אומרים שאם סטלני קובריק, אשר אמור היה במקור להפיק את הסרט, לא היה מת לו, הסרט היה נראה שונה לחלוטין. כנראה שלעולם לא נדע את התשובה לשאלה הזו אבל בהחלט ניתן להבחין במאפיינים שפילברגיים בסרט הזה, בעיקר בחלק השני, ולא תמיד מדובר בדברים חיוביים.
דוב דובון
לא קשור לכלום אבל אתם חייבים להודות שהיה שווה ללכת לסרט רק כדי לראות איך ווגאס תראה עוד כמה שנים, וכמובן – בשביל הדובי!! אמא!! אני גם רוצה!!
הדובי היה כזה חמוד!!!
ורוב לאו היה מעולה.
ג'וד.
נכון, תיקון טעות :)
מה זה, דג, אתה מתקן אותי בכל הודעה כמעט…. בסוף אני אצטרך לשלם לך :)
דוב דובון
נכון לדובי היה את הקול של ההוא בצעקה עם המסיכה?
תגידו,
הקטע עם השני סופים של הסרט לא יכול להחשב כטוויסט? אולי שפילברג עשה את זה בכוונה, בתור עוד אחת מהמניפולציות הרגשיות שלו על הצופים?
לא ראיתי את הסרט עדיין, אז אין לי מושג אם זה נכון.
שני סופים?
אני ספרתי שמונה…
רגע לא הבנתי
אם כדאי לי לראות את הסרט או לא
אני לא חובבת קובריק/ספילברג וגם מדע בדיוני לא עושה לי את זה
חברים שלי רוצים לראות את הסרט, אז אני שואלת אם זה שווה את 31 (!) השקלים האלו
ובכן למרות שאני שילמתי עליו
10 דולר, שזה יותר מ-40 ש"ח בימי המיתון הנוכחי (זה היה בניו-יורק כבר אמרתי?), ולמרות החסרונות המוזכרים לעיל בהודעתי, עבורי הסרט היה בהחלט מרהיב לצפיה במסך הגדול.
אבל זה אני…
בואי נראה
סרט מדע בדיוני של ספילברג שהיה אמור להיות מבוים על ידי קובריק.מממ… לפי ההגדרות שנתת הסרט הזה תפור עליך!
בטח שאמרו.
יהודה סתיו אמר זאת בפירוש.
שכחתי להוסיף
הקטע של יריד הבשר (שמאוד אהבתי) היה מזעזע מבחינה תוכנית. חברה שלי מלמלה ללא הרף "זה כמו השואה". הרובוטים אמנם (דהאא) רובוטים, שלא מרגישים כאב, אבל הם נראו כאילו הם לא רצו למות.
כן, זה בהחלט היה מחריד
וזה כמובן בא להראות שהאדם תמיד צריך איזה שעיר לעזעזל להוציא עליו את כל האלימות שלו, "התקה" בשפה המקצועית, או "קת'רסיס"
עצמתי את העיניים ברוב הקטע
לתת לכם קצת זמן לצחוק? אוקי…
סיימתם?
זה היה כל כך מזעזע, והייתי בהלם כי כל שאר הסרט לא הראו את מה שהתרחש בעולם בחוץ, רק את מה שקורה בבית עם דיויד והאמא (והילד שלה, המניאק… למה היו צריכים להוציא אותו מהתרדמת, למה?).
בכל אופן, אני אישית נורא אהבתי את הסרט. והתאהבתי במשחק של היילי, ובהיילי בכלליות. אבל בגלל שראיתי אותו בלוס אנג'לס ולא קלטתי כמה קטעים (האנגלית שלי לא משהו) אני רוצה לראות אותו שוב. כל מה שנשאר זה לשכנע מישהו לבוא איתי…
ניטפוק: תחשב*י*. אני נקבה!
:)
סוף טוב-לא בהכרח קיטש.
דווקא לדעתי הסוף היה במקום מפני שאחרי הכל, באגדה הכל יכול לקרות.הוא גם מאוד ריגש אותי.בבקשה, אם יש פה מישהו שחושב כמוני שהסוף משובח, שירים קולו.
לא הבנתי, מה זאת אומרת הסיפור מובנה על אגדה ובסוף מתפצל ממנה?
דרך אגב, לדעתי התנפצות הפייה היא מטאפורה להתנפצות חלומות\אגדות. אבל זה לא קשור, סתם מחשבה שרציתי להביע.
לא אמרתי שזה מה שקרה
אמרתי שאם זה היה קורה אז לא היה טעם לסרט
שתי הערות חשובות
א. הסיפור המקורי: חשבת לנסות את הלינק (אחד מאלה שמופיעים תחת הכותרת "לינקים") לסיפור המקורי (זה שנקרא "הסיפור המקורי")? את כל הלינקים המובנים מאליהם אפשר, בדרך כלל, למצוא בין הלינקים המצורפים לכל ביקורת.
ב. ספוילר. ספוילר. ספוילר. ברור שעכשיו כשיש לנו את האפשרות להוסיף תג ספוילר להודעות שלא הכילו אותו במקור (כשבעבר האפשרות היחידה היתה פשוט למחוק אותן), הלחץ להקפיד על סימון נאות של ספוילרים קטן. אבל זאת לא סיבה להתעלם מהם, ופשוט לצפות מהדג והג'ירפה לעבור אחר כך על כל תגובה ולסמן אותה. לכל אחד קורה שהוא שוכח לסמן ספוילר (גם לי) אבל בתגובות לכתבה הזאת בלבד זה קרה כבר חמש פעמים לפחות. בחייכם – שימו לב.
אחרי כל התגובות פה
שאומרות כמה שהסרט מרגש ומרשים חזותית, אני מתחיל לחשוב שהפסדתי חלק גדול מהחוויה כי ראיתי את הסרט על מסך קטן.
זה לא שראיתי אותו בדויד/במחשב, פשוט המסך באולם בו הקרינו את הסרט (אולם 4 במרכז עזריאלי) היה כל כך קטן, שראו כמו בטלוויזיה עם דויד. חבל.
טוב , אז מה שיש לי להגיד על הסרט זה שקודם כל ג'וד לאו הוא גדול כהרגלו ,דבר שני זה שהחצי הראשון של הסרט הוא יפה והחצי השני שלו היה פשוט משעמם .
סלחה אם משהוא אמר אבל...
הסרט נשמע כמו גרסה משופרת לפינוקיו… או משהו כזה
ואילו אני,
מאמין שבכלל מדובר על סיפור שמבוסס על הקוסם מארץ עוץ. ללכת לפגוש את הפרופסור ב-"רוג' סיטי"? בחייכם.
הצעה לבעלי דויד
אם לא אהבתם את הסוף תמיד אפשר להתייחס לסצינה הזאת כ – deleted scene ואז זה כבר לא נורא כל כך.
אגב זה לא נחמד שדייויד יהיה על דויד?
נאמר בפירוש שהוא לא מת.
אלא אם כן אתה מדבר על סוף הסרט.
נאמר בפירוש שהוא לא מת.
איפה?
תביא לי תסריט,
ותקבל מראה מקום.
אם כי לפעמים עושים מהן ביסקויטים
ואני חושבת שהתשובה לטענה שלך היא "מה זה מוות?"
לאור העובדה ש*בימינו* מקפיאים אנשים מתים (מתוך תקווה שבעתיד תימצא הדרך לרפא אותם, ולאור העובדה שעל פי החוק אסור להקפיא אדם חי, כי זה נחשב רצח), ולאור העובדה ש"מוות" זה עניין מאד נזיל מרגע שהטכנולוגיה מתקדמת (כל עוד לא נהרסו תאי המוח – אני חושבת. מי יודע, אולי אפילו תהיה פעם טכנולוגיה שתאפשר למצות את הזכרונות מתאי מוח הרוסים ולהזריק אותם לגוף תכפילי או למחשב?), אני חושבת שהטענה שלך שגויה.
אבל אני ראיתי את הסרט ואת לא.
הא! (וגם QED אחד, ליתר בטחון).
שימי לב:
אמרה לונג:
"אפילו בסרטי מד"ב/פנטסיה הכי מוזרים שיש לא מקפיאים גופות של אנשים שמתו."
אמרה בוג'י:
"לא נכון!"
ואף הביאה הוכחות באותות ובמופתים לכך שהרעיון לא כזה משונה.
מי צדקה? בוג'י. האם זה משנה שהיא לא ראתה את AI? לא. נההההההה!!!
לא. את מעוותת.
אני אמרתי שבסרטים לא מקפיאים גופות של אנשים שמתו, אפילו שבימינו כן (למי שיש כסף), ושבלי שום קשר – הילד ההוא לא מת.
את אמרת שכל הטענה שלי שגויה (ואגב, לא הבאת דוגמה לאף סרט בו מקפיאים אנשים מתים. רק אמרת שעושים את זה כיום – בדיוק מה שאני אמרתי) ומכיוון שמתוך זה ניתן להסיק שגם הילד של המשפחה ב-'AI' היה במצב מת למדי על ההתחלה, אני יצאתי כנגד זה ואמרתי שמכיוון שאני ראיתי את הסרט ואת לא – אני יודעת שב'AI' הוא לא הוגדר כמת.
לכן מי צדקה? לונג, שיכולה להסתמך על הסרט ולהוכיח על פיו שהילד לא מת.
הכל חוזר אליך וקקה בידייך!
הא?
אני לא אמרתי ולו גם מילה אחת לגבי הסרט AI, וזאת בשל העובדה הפשוטה שלא ראיתי אותו. לעומת זאת, ציטטתי אותך במדויק מתוך ההודעה שלך.
ונא לך.
הא בריבוע.
מה שאמרת בהודעותייך חל גם על הסרט, כיוון שעשית את זה בצורה כזו גורפת ומכלילה. וזה בדיוק החלק שהתווכחתי עליו. עם כל השאר – אין לי בעיה.
למה את מתעקשת ליצור וויכוח כשבעצם אין כזה?
נעל לך ונעל לי.
לא!
אל תפסיקו להתווכח!
דווקא כשהתחלתי להנות…
פעם אחת, ולעזאזל,
מה זה QED??
פעם אחת, ולעזאזל,
או בעברית – מה שהיה להוכיח (מש"ל)
ואני לא אהבתי!
טוב, אז בניגוד לכל אוהבי הסרט פה, שרק הסתייגו ברמות אלו או אחרות מהסוף,
א-נ-י ל-א א-ה-ב-ת-י א-ת הס-ר-ט!!!
זה לא שהוא סרט רע, כמובן. אבל, אלוהים, א-י-ז-ה ד-י-כ-א-ו-ן!!!
לאלו ששאלו אם ללכת, תשובתי היא – לא! חכו לוידאו. או לחילופין, התכוננו לסרט מדכא, בלי הרבה רגעי סיפוק.
אכן, אגדת פינוקיו מודרנית ואת פינוקיו אף פעם לא אהבתי.
ו..רבאק! מה העניין עם האמא?!
חרא של אמא! והרובוט המזוכיסט הקטן רודף אחריה! שתלך קיבינימאט היא והמרטין שלה!
ממש מביש ההתרפסות שלו. עם כל הכבוד לתהליך ה"הטבעה". יש גבול!!!
אך נימה אופטימית לסיום, לכו ל"תומא מאוהב". אחלה סרט!
האם עיני מטעות אותי,
או שמא ייתכן באמת שמישהי עם ניק מתחכם עדיין לא הזדעקה מרה ולא פרצה בצעקות אימים בנוסח "במילה אינטליגנציה יש רק שלושה יודים"???
נורא ניסיתי לא להיות עלוקה.
וכפי שאת רואה – הצלחתי. וזה עלה לי רק בזעזוע מוח קל מכל הפעמים שדפקתי את הראש במקלדת כשראיתי את הכותרת הזו.
מה שכן,
לו כן היית מעירה, היינו מתקנים מהר יותר (פה אני גם מנסה להתחמק מתשובה ל"למה זה נכתב כך מלכתחילה") ולך היו יכולים להיות פחות זעזועי מוח.
הא! זה מה שקורה
כשמנסים לא להיות עלוקות. זהו, זאת פעם אחרונה!
ומה עם המחוות לקובריק
הסרט אמנם מאכזב, אבל זה מה שקורה שנותנים לשפילברג ליצור סרט עפ"י רעיון של קובריק (שבוודאי מתהפך בקברו).
הדבר היחיד שמצא חן בעיני הן המחוות, הקריצות הקטנות, שערך שפילברג לקובריק: כל מיני אלמנטים מסרטיו הישנים של הגאון, תנועות מצלמה כמו ב"תפוז המכני", ועוד. חבל שדבר לא נכתב על כך..
ומה עם המחוות לקובריק
אתה בהחלט מוזמן…
אני יודע שאני לפחות אשמח לקרוא על המחוות הללו (שאני לחלוטין פספסתי).
קריצות אל הקבר
(כן, עבר המון זמן, אבל עברתי בסביבה)
עוד מחווה מקסימה במיוחד: ביריד הבשר מישהו תופס את טדי הדוב ולוקח אותו למחלקת אבידות, וטדי אומר בקול מונוטוני:
וזה כמובן קורץ למחשב HAL ב"2001":
(הציטוטים מהזכרון)
ככה צריך לסמן ספוילר!
אין לי שומדבר מיוחד להגיד, רק אולי שאני רוצה כבר לראות את הסרט כדי שאני אוכל לקרוא סופסוף את כל ההודעות כאן עם הספוילרים הלא-מובנים. אבל קחו כולם דוגמה מג'יי האמיתית (למה אמיתית באמת? אף פעם לא יצא לי לשאול) ותראו איך צריך לכתוב הודעה. לפחות את הרבע שלה שקראתי.
בסדר, ההתרשמות שלי,
(עוד לא ראיתי את הסרט, אבל חטפתי מספיק הרצאות).
כמעט כולם כאן טענו שקורביק התחיל סרט אפל ומדהים, וששפילברג הרס עם האופטימיות והצמר גפן מתוק שלו.
ובכן, אני כנראה הבן אדם היחיד שפשוט לא יכול לסבול סופים רעים, גם אם הם הרבה יותר "אפלים", או "מתאימים" (זה נובע מהתפיסה שכל מה שאי פעם נכתב, נקרא, הוסרט, או שאפילו חשבו עליו, קיים אי שם במישור אחר).
לכן העשרים דקות האלה, לא משנה מה היה בהם, לא יהיו לעולם מיותרות בעיניי.
______________________________________________
קחו בחשבון שכותבת ההודעה בכתה (ולא בגיל שלוש, אתמול), אחרי שהיא היא שמעה את הבדיחה, הלא מצחיקה לכשעצמה, על נוח והדינוזאורים, בטענה שזה איום,נוראי, ועצוב.
זה דווקא הגיוני.
האמריקאים, עם האגו שלהם, הולכים לבנות שני מגדלי תאומים פי כמה וכמה יותר חזקים-גדולים-מפוארים-יאדה-יאדה-יאדה מהמגדלים המקוריים.
אני לא אתפלא אם המגדלים הנ"ל הם הדבר היחיד שישרוד הצפה.
(סרט מוזר. סוף מיותר לחלוטין. היילי ג'ואל אוסמנט שחקן מדהים!!!
הסרט הראשון שראיתי בדויד שלי ^^)
אז זהו, שלא.
במקום שבו עמדו מגדלי התאומים עומדים לבנות כמה בניינים צנועים יחסית (50 קומות), מתוך הרציונל שאף אחד לא ירצה לעבוד בקומה ה-100 באותו המקום.
אז שסוף סוף
יבנו את הבניין מבלייד ראנר, וכולם יעבדו בקומה המא-תיים!
צפוני מתנשא.
השעה וחצי הראשונות
מרמזות על כך שאנו עומדים לראות סרט טוב עד טוב מאוד.
יש דרמה, יש אקשן ויש פחד, אבל אז מגיע הקטע הדפוק הזה של פינוקיו וכל הסרט נדפק.
אם היו עושים אותו כסרט ילדים בלי הסוף הטפשי, אז אולי הוא היה טוב יותר.
לא יודעת...
לא כל כך אהבתי את הסרט בכלל.
הרגשת אי היגיון נוראית ליוותה אותי כל הזמן, וגם העלילה לא נראתה לי.
זה כאילו פשוט היה לי טעם לא טוב בפה… לא יודעת למה.
כאילו הכותב לא בדיוק החליט איך הוא רוצה שהסרט יהיה – ולא ממש גיבש סגנון.
אבל המשחק של היילי ג'ואל אוסמנט היה מדהים. אכלתי את עצמי מקנאה כל הסרט.
יותר זול מפופקורן.
לא היה פופקורן....):
כעיקרון, זה הסרט הראשון שראיתי בדויד שלי (סיוט! סיוט! עד שאני וחברה שלי עלינו על איך הוא עובד, ואיך מסדרים את הרמקולים…. ואיך מפעילים אך הספיישל! למות. חצי סרט רק שמענו את הספקול בצורה מדהימה, אבל לא את האנשים מדברים).
זה שהסרט ארוך לא אומר שצריך לחסוך בשם שלו :)
הסרט חמוד מאוד ולא שובר את הכללים של האגדות.
חבל רק שלא מסבירים מה הקשר בינו לבין בינה מלאכותית – בינה היא חוכמה, שכל – היכולת לחשוב.
כאן מדובר על רובוט מאוד מתוחכם – שמחקה רגשות אנושים. גם היום אנו יודעים לגרום לרובוטים לדבר כמו בני אדם, ללכת כמו בני אדם אך עדיין הם לא חושבים בעצמם – היכולת שלהם "ללמוד" מתקדמת ככל שתהיה עדיין מתבססת על חוקים מובנים מראש- אלגורתמים.
רק כשהרובוט יצליח לחשוב בכוחות עצמו ולא יפעל לפי החוקיות הזו, יהיה אפשר להגיד שהוא פיתח בינה(מלאכותית).
עד עצם היום הזה המדע למיטב ידיעתי לא הצליח ליצור בינה מלאכותית (ולטעמי זה כשלון מבורך)
בסרט הרובוט הצליח לפתח רגשות משלו כלפי אימו מעבר לאלה שלהם הוא תוכנת ולכן לדעתי הפריצה הזו, האנושיות הזו היא מקור השם AI. כאן אולי אפשר גם להגיד שדרך הטכנולוגיה, האנושות מתגברת על המגבלות הפיזיים של האדם ובגלל שהאנושיות שלנו היא כל כך יפה, היא שורדת ואף זוכה להערכה של יצורים מתקדמים מאתנו.
* פלצני קצת אבל אולי מישהוא יהנה*
מבחן טיורינג לבדיקת בינה מלאכותית
הולך כך:
בוחן מנהל שיחה עם שתי ישויות. אם הוא לא מסוגל לשפוט מי מאלו שמדברים איתו הוא אדם ומי הוא מכונה, הבינה המלאכותית כשרה להיקרא כך…
לדעתי דיוויד בהחלט עומד בקטגוריות…
מעבר לרגשות שאליהם הוא תוכנת?
אני לא חושבת. הרי הקטע שלו הוא שהוא מתוכנת לאהוב.
היילי- ילד מדהים
ראיתי את הסרט כמה פעמים
(צירוף מקרים) ובין השאר ראיתי
את כל הסרטים בהם שיחק או כיכב
השחקן המופלא היילי גואל אוסמנט.
פרט לכשרו המשחק המדהים שלו,
הוא גם מאד יפה ויש לו קול
מדהים.
הוא משחק בצורה כל כך אמינה
ושובת-לב.
אני ממליצה על הסרט בכיכובו שנקרא "בוגוס" בו הוא ממש ילד
קטן, בן 4.
מי שלא ראה כדאי שיראה כי זה סרט מדהים ויפה.
למי שיש תמונות שלו שישלח לי
להוט מייל ב-ב-ק-ש-ה!!
בתור התחלה
את מוזמנת לראות את התמונה הלא מחמיאה הבאה:
&path=pgallery&path_key=Osment,%20Haley%20Joel
אוקיי, דייויד לא אוהב,
הוא חש רגש משונה וקריפי שגורם לי לבטן שלי להתכווץ באימה. זה לא אהבה. אני לא יודעת מה זה, אבל זה לא אהבה.
הסרט הוא פרסומת סמויה אחת גדולה לאמהות
אני אומר לכם!
ברגע שיצאתי מאולם הקולנוע (קרי חדרי המוחשך היטב) הרגשתי צורך בלתי נשלט לחבק את אמא שלי!
פרשנות יפה של יאיר רווה ל-.A.I
http://cinemascope.co.il/?p=1679#more-1679
ספויילרים קשים.
זו פרשנות יפה,
ויפה אם זה מה שספילברג התכוון אליו. אבל עם כל הכבוד ל"מאתגר אותנו" ושאר שטויות (כן, כן, שמענו, את הבגדים של המלך רק חכמים באמת יכולים לראות) – אמנות אמורה להיות דבר קומוניקטיבי. אם אף אחד מהאנשים החכמים שראו את הסרט הזה לא הבין את המסר הזה (או כן הבין אבל חשב שזה חרא), ספילברג נכשל. הוא אולי *רצה* לומר משהו נורא חכם, אבל הוא עשה את זה לא נכון.
ואגב, נדמה לי שלא הזכירו את זה כאן,
אבל דיוויד דומה בצורה מצמררת לדמות בשם דיוויד מהסיפור של פיליפ ק' דיק, The Second Variety, משנת 53 (ספוילרים נוראיים להלן).
אותו דיוויד, ילד ניצול המחבק דובי אל לבו, נמצא על ידי חבורת חיילים שלוחמים מלחמת מאסף של בני אדם ברובוטים הקטלניים שמשתלטים על העולם, ומתגלה בהמשך הסיפור כרובוט, סוס טרויאני, דגם שנשלח כמרגל וכחלוץ (וכרגיל אצל דיק עם גישת ה"אל תסמוך על שום דבר שנדמה לך שאתה יודע" שלו, זו לא ההפתעה הלא נעימה היחידה בסיפור). בסוף הסיפור מגיע חיל פלישה של דיווידים, כולם אוחזים בדובי בידם, וטובחים בבני האדם (וברובוטים אחרים) ללא רחם.
אני די בטוחה שאולדיס הושפע מהסיפור הזה של דיק כשכתב את "צעצועי-על" (69). הדמיון פשוט חזק מדי.
איפה מוצאים את הסיפור הזה?
למרבה הפלא, הוא לא סתם תורגם, הוא תורגם פעמיים.
(והוא אחד הקצרים היחידים של פק"ד שתורגמו לעברית). בפעם הראשונה הופיע כ"סוג שני" בגיליון 2 של כתב העת "חלומות באספמיה", בתרגומה של ורד טוכטרמן (אהמ אהמ). בפעם השניה, בגיליון 2 של כתב העתה "מסמרים", תחת השם העברי "הדור השני", בתרגומו של אמנון כץ. אם ממש נתאמץ, אגב, אולי אפילו נמצא ציטוט של אולדיס עצמו מתוודה על ההשפעה של הסיפור עליו – הוא הרי ידוע כמעריץ פק"ד ותיק.
התרגום השני לא נשמע מושך במיוחד
לאור העובדה שהשם שלו שגוי לחלוטין.
בדקי את מיילך זה.
זה מטריד אותי פחות.
זו פרשנות מעניינת, ואני חושב שאפילו מדויקת – שפילברג ניסה להגיד משהו על רגשות ועל מה אנחנו חושבים שהופך אותנו לאנושיים.
אבל הבעיה המרכזית של הסרט הוא שהוא לא מעניין. הוא נמרח כמו מסטיק, המשחק של אוסמונט מעצבן עד אימה (אני חושב שחצי בכוונה, כמעין הקצנה של רגשנות אנושית, אבל בכל זאת) והסיפור המרכזי משעמם ונטול התפתחות אמיתית עוד לפני שמגיעים לסוף הבלתי-נגמר.
בעיני המתבונן
אני חושב שחלק מהפירושים המוטעים שניתנו לסרט, נבעו מתוך הדעות הקדומות של הצופים על ספילברג (הוא סנטימנטלי, מתקתק, הוליוודי וכד').
אני מציע לצפות בסרט פעם שנייה. הוא עובד נהדר בצפייה שנייה, לא משעמם בכלל ומובן לחלוטין.
דבר בשם עצמך.
אני לא באה לסרטים עם דעות קדומות, ככלל. ראיתי את A.I., אהבתי אותו מאד – עד שהוא הגיע לסוף, ואז הסוף, ואז הסוף. הוא עשוי בקצב הלא נכון, הוא אומר דברים בצורה הלא נכונה, ואין לי כוח לאנשים שאומרים לי "את צריכה לעבוד יותר קשה כדי להבין את זה".
לא, מצטערת. *אתם*, יוצרי הסרט, צריכים לעבוד יותר קשה כדי ש*אני*, צופה אינטליגנטית, אבין אותו כפי שרציתם שאבין אותו. בשביל זה אתם קולנוענים ואני לא. לצופה יש מידה מסוימת של אחריות, אבל היא מוגבלת. רוב האחריות היא על היוצר, אז שבבקשה יעשה את עבודתו כמו שצריך.
לאמן יש אחריות, להשתמש בשפה הנכונה כדי לתקשר עם הקהל שלו. אם רובו המוחץ של הקהל לא הבין את השפה (ובהנחה, כמובן, שהאמן *רוצה* להגיע לקהל הרחב, ולא נניח אמנים אזוטריים במכוון, כוונה שקשה לי לייחס לספילברג), האמן פישל, לא הקהל.
כולם צריכים לדבר בשם עצמם.
לא התכוונתי אלייך ספציפית כאשר כתבתי על הדעות הקדומות. אין צורך לקחת זאת אישית.
אבל אולי באמת אקח את העצה שלך – אדבר בשם עצמי. לי לא הייתה בעיה עם הסוף. הוא לא הרגיש לי בקצב לא נכון ואמר דברים נכונים ומרגשים.
אז האם ספילברג שגה או לא? האם ניתן לענות על השאלה הזאת על פי חוויות הצופים? אולי על פי סקר, בחזקת הרוב קובע? נגיד זאת כך – אם הרוב אומר שהסרט מתמשך מעבר לזמן הנכון, ויש בו חיזרים, ספילברג צריך לחזור לשולחן העריכה ולהתחיל לקצץ. איפה נרשמים לסקר?
ואולי, רק אולי, ליצירה יש את הכוח שלה, ואת הזמן שלה, והמשמעות והמטרות שלה לא תמיד נקלטות אצל כולם, בטח לא בפעם הראשונה. היצ'קוק הרי עשה סרטים במשך שלושים שנה לפני שהתחילו להכיר שיש בסרטים שלו משהו מעבר למותחנים פופוליסטים. הצעתי לתת לסרט הזדמנות שנייה, פשוט כי זהו סרט שצפיות נוספות רק תורמות לו. לא רוצה? אין בעיה, אבל אל תתחילי להזמין שינויים רק בגלל שאת לא נהנית מספיק.
לשאלתך: כן.
ניתן לענות על השאלה "האם ספילברג שגה או לא?" לפי חוויות הצופים. למעשה, אין שום דרך אחרת לענות על השאלה הזו.
ואם עוד שלושים שנה תהיה מאסה משמעותית של אנשים שירגישו שהסוף של AI ראוי ליותר הערכה – הוא יזכה ליותר הערכה. בינתיים, אם נניח שהדעה של בוג'י היא דעת הרוב (ואני מתרשם שזה המצב, למרות שכמובן אי אפשר להוכיח את זה ממש) – זו הדעה שקובעת את היחס הכללי לסרט. ובצדק.
לשאלתך: כן.
יש הבדל בין "אני לא אוהב את סוף הסרט" ל"סוף הסרט לא טוב כי הרוב חושב כך, ולכן היה צריך לשנות אותו".
אין לי בעיה עם המשפט הראשון. יש לי בעיה עם ביקורת שלוקחת עוד צעד אחד קדימה ומנסחת שורה של שינויים שיש לעשות בסרט. זו הערה כללית כלפי ביקורות שונות, ולא ספציפיפת ל-AI.
עוד דבר קטן, סמנטי – אין דבר כזה "היחס הכללי" לסרט. יש את "יחס הרוב", שאכן נקבע על פי הרוב. יחס כללי נשמע כמו משהו רשמי, או מחייב, וכמובן שאין יחס שמכליל את כולם.
קודם כל, בתגובה המקורית (של בוג'י)
לא דובר על שינויים ספציפיים שהיה צריך לעשות בסרט. בתגובה דובר על המצב הקיים – נטען שהסוף של AI עשוי בקצב הלא נכון ואומר דברים בצורה הלא נכונה. ובגלל זה (שוב, לדעת בוג'י, אבל אני מסכים איתה) ספילברג לא הצליח להעביר לקהל, כנראה, את מה שהוא רצה להעביר.
אבל מעבר לזה, קשה לי להבין את העמדה שלך לגבי ביקורות על סרטים. אני, למשל, מסכים עם הדעה ש-AI היה יותר טוב אם היו גומרים אותו 20 דקות קודם. מה הבעיה שלך עם ביקורות מהסוג הזה?
הבעיה שלי
כולם מייעצים לבמאים כשהם מבקרים סרטים – ומכיוון שכשאני אומר 'כולם', אחדים לוקחים זאת אישית, אני אנסח זאת מחדש – אני עושה זאת.
לא פעם אני מפנה את הביקורת שלי על סרט כלשהו ליוצרו. "תשמע, אדון במאי", אני אומר בחדר הקרנה דמיוני איש שם בהוליווד, "השחקנית הראשית שלך לגמרי לא מתאימה לתפקיד, גם המוזיקה קיטשית מדי, והייתי מחליף את הסוף. למה הם חייבים להתאהב ולרכב לעבר השקיעה? למה שהוא לא יתגלה כאיש שמאחורי המזימה והיא תהרוג אותו ותציל בעצמה את העולם?".
אז נכון, לבסוף כל הביקורת הזאת מגיעה בסך הכל לאיזו תגובה באינטרנט או לויכוח סוער עם חברים, אבל זה מספיק כדי שארגיש חשוב מספיק ואדרוש את מה שמגיע לי כצופה.
השאלה שעולה כאן שאלת מחויבות – עד כמה יוצרי הסרט מחויבים לקלוע לטעמי כצופה, והאם גם לי יש מחויבות ליוצרי הסרט לנסות להבין את כוונתם האמיתית בבחירת השחקנית הספציפית או המוזיקה או הסיום המתקתק, ואולי אפילו לשפוט את הסרט על פיהם.
ומכאן נחזור ל-A.I. אני מזהה שתי ביקורות על סוף הסרט. הראשונה, המקורית – הסוף רע כי הוא ארוך, סכריני ובעיקר מיותר. חמש נקודות לרעת ספילברג. הביקורת השנייה הצטרפה בעקבות הניתוח של יאיר רוה שהסביר מדוע הסוף אינו מיותר, ועל פיה הסוף רע כי הוא לא מובן. עוד חמש נקודות לרעת ספילברג.
העובדה שחוסר ההבנה נובעת מטקטיקה מכוונת של ספילברג משמשת כנגדו. איך הוא העז רק לרמוז על קו עלילה מרכזי, לא להדגיש דברים חשובים ולהוסיף הסברים ארוכים על כל התפתחות? כנראה שהוא לא יודע מה הוא עושה. עובדה, הרוב אומר את זה (ובואו נתעלם מכך שרבים אומרים את ההפך).
וכך, מי ששנא את הסוף בצפייה הראשונה מסיבה אחת, יכול לשנוא את אותו סוף מסיבה נוספת. יותר מכך, שתי הביקורות השונות זו מזו אוחדו לכדי ביקורת אחת. מעתה אמרו, זהו גם סוף מיותר וגם לא מובן מספיק.
וכאן חזרנו לעניין המחויבות. הבעיה שלי עם הביקורת שהעלתה בוג'י, היא בכך שהיא מבטלת כל מחוייבות מצדה. כאשר הצעתי צפייה שנייה – כי לפחות מנסיוני האישי היא מטיבה להפליא עם הבעיות שלכאורה התעוררו בפעם הראשונה, ובהם אותה הרגשת אכזבה מהסוף הלא ברור – תגובתה הייתה שהיא לא מוכנה כי זה לא התפקיד שלה לנסות להבין, זה התפקיד של הבמאי להסביר יותר טוב (מוזר, אני לא בטוח שכל מי שראה את 2001 או בארי לינדון הבין מיד מה הכוונה). אני חושב שאם שפטת סרט, או כל יצירת אומנות אחרת, על פי קנה מידה לא נכון, יכול להיות ששווה לבחון אותו פעם נוספת, ולראות האם הבעיה ביצירה או באופן שחווית אותה.
אני אומר זאת שוב, לך ולבוג'י: הסרט מובן הרבה יותר בצפייה שנייה, כאשר מוכנים לסוף ומזהים את המסלול החמקני שעושה העלילה בדרך אליו. שווה לעשות את המאמץ הנוסף ולתת לסרט הזדמנות נוספת.
ועוד דבר אחרון – בלי חצי השעה האחרונה, לסרט אין סוף.
נקודה קטנה:
(והיא באמת קטנה, כי אין לי דעה ממשית על הטענות שהעלית, ושהן מעניינות כשלעצמן):
אני בספק אם אנשים הרבה אנשים אמרו על הסוף של '2001' – "הבנתי אותו והוא דבילי ומיותר". רבים מהם אמרו "לא הבנתי, אבל ברור שיש כאן כוונה כלשהי ברקע".
ההבדל הוא עצום – במקרה אחד אתה מרגיש שהבמאי נכשל לחלוטין או שהוא בעל טעם גרוע (אכן, שתי טענות שונות המתמזגות לעתים), ובשני, שהושקעה עבודה ושראוי שתתאמץ.
על כל הפתיל
ושוב, אתה מסלף - בצורה לכאורה קלה אבל משמעותית - את מה שנאמר כאן
בוג'י לא אמרה שכל האחריות להבנת הסרט היא על הבמאי. אלא שלבמאי יש יותר או את עיקר האחריות.
אם להרחיב בנקודה הזו: מידת האחריות להבנת הסרט שאפשר להטיל על הבמאי, תלויה בין השאר בסוג הסרט, בהקשר ובתנאים שבהם הוא נעשה, ובצורה שבה הוא הוצג לקהל הפוטנציאלי. שפילברג לא בחר לעשות את AI בתור סרט אקספרימנטלי דל תקציב ואפקטים ב-20 מליון דולר, שפונה לקהל של אותם "מביני עניין" קולנועיים שמוכנים מראש לרמת המחויבות שאתה מדבר עליה. שפילברג יצר את AI במסגרת אולפן הוליוודי מיינסטרימי בתקציב של 100 מליון דולר. לכן מראש יש גבול קטן יותר למידת המחויבות שאפשר לדרוש מהצופים, ועדיין לקבל סרט שיובן על ידי רובם. דה פקטו, כנראה ששפילברג עבר את הגבול הזה.
אני לא חושב שהתקציב, או אפילו המיינסטרים, הוא הנקודה.
זה יותר עניין של ז'אנר, ואולי גם ציפיות מהבמאי (נקודה שכבר הועלתה כאן). יש סרטי מיינסטרים עתירי תקציב – הדוגמא הקלאסית (וגם הבעייתית, אני יודע) היא 2001 – שהצופים יודעים שהם אמורים להתייחס אליהם ביתר כובד ראש מאשר סרטים אחרים. אבל כשאנשים באו ל-AI הם ציפו ל-ET של הדור הבא, וזה בכלל לא מה שקיבלו.
(אל תבין אותי לא נכון – אני עדיין חושב שהכשלון הבסיסי של הסרט הוא אינהרנטי ולא חיצוני)
אני חושב שזה הכול ביחד.
אבל אני מסכים – מה שאולי לא הדגשתי מספיק קודם – שהסרט לא עובד בפני עצמו גם בלי קשר לגורמים "חיצוניים".
רוב האנשים שאני מכירה
ציפו למשהו גבוה יותר. אז בסדר, ידענו שזה לא קובריק אלא ספילברג, אבל ציפינו למשהו שהוא לפחות קצת קובריק, ושיפתח שאלות משמעותיות על זהות ואנושיות וכל מיני דברים כאלה. כי, היי, האנשים שאני מכירה הם חנונים כבדים.
כך שההנחה הזאת לא נכונה. גם אנשים שבאו לסרט הזה מתוך הנחה שיהיה בו הרבה מה ללעוס יצאו ממנו מאוכזבים. זה לא שאין בו רעיונות שווים. זה שהם לא מוגשים טוב.
אני קצת לא מאמין שאני מתגלגל שוב אל הויכוח הזה,
שהתווכחתי אותו, משני הצדדים, תריסר פעמים לפחות – בין היתר בפורום הזה – אבל בכל זאת: אני לא חושב שאפשר לכמת את מידת האחריות של כל צד בשום סוג של צורת תקשורת בין בני אדם בצורה הזאת ובאופן הזה. עם זאת, הסאבטקסט המקומם משהו שלך ושל בוג'י הוא מה שנמרוד היה קורא "הטיעון הסימטרי" לטענת בגדי המלך החדשים:
1. לא הבנתי סרט באופן שיוצרו התכוון.
2. אני אדם אינטליגנטי, לפיכך, הכשלון הוא בהכרח של היוצר.
אם לא הבנת/לא אהבת סרט, אתה יכול לטעון שהסרט לא מעביר היטב את הרעיונות שלו כי א' ב' ג' (הכנס טיעונים), אבל לא שהוא לא טוב *בגלל* שלא הבנת. זה לא טיעון, או לפחות, זה טיעון מעגלי וחסין ויכוח (ולפיכך, לא טיעון). אה, וכמובן שיש גם את הסעיף השלישי –
3. אדם אינטליגנטי אחר כן הבין את כוונת היוצר, ולכן, כדי להכריע בסוגיה, נצרף את שלטון הרוב.
אז מה, הבוטום ליין זה שהרוב קובע?
אל תתחיל עם זה
באותה מידה אפשר להגיד שהסאבטקסט של העמדה ההפוכה הוא:
1. אם במאי קולנוע עשה סרט לא ברור שאהבתי, זה בהכרח אומר שיש לסרט עומק או מסר משמעותי.
2. הבמאי ואני אנשים אינטליגנטיים, ואני הבנתי את ההסברים שלו ושל מבקרי קולנוע לגבי המסר של הסרט. לפיכך, הבעיה היא בקהל.
3. אנשים אינטליגנטיים שלא מוכנים להכיר בכך, הם מפונקים, עקשנים או מתחנפים למכנה המשותף הנמוך ביותר.
נו, במה זה מקדם אותנו?
אבל מה זאת אומרת ''הטענה ההפוכה''?
אני לא בעד טיעון בגדי המלך ולא בעד הטיעון ההפוך. להגיד "רק חכמים יכולים להבין" זה בטח לא יותר טוב מ"אני חכם ולא הבנתי אז הסרט נכשל". הנקודה היא שאם אני הבנתי דבר אחד ואתה טוען שהסרט נכשל כי זה היה לא מובן, הטענה שלך לא רלוונטית לגבי – אני הרי הבנתי את מה שהבנתי. אז או שתתווכח עם הטענות עצמן, כלומר, תביא הסברים מפורטים לכשלים הטקטיים שגרמו לסרט לא לעבוד בעיניך (מה שקרה מעט מאוד, אם בכלל, בפתיל הזה בהקשר של המאמר של רוה), או שלא. אבל שוב ושוב נדמה לי שאתה מגייס איזה קהל מדומיין שמחזיק באיזה חוזה מדומיין לא פחות עם היוצרים כדי לערער את עצם הלגיטימיות של פעולות מסוימות באומנות. שמע, אני קהל לא פחות ממך. זה שלעתים אתה עם הרוב ואני עם המיעוט זה טיעון בערך ברמה של "מיליארד סינים לא טועים".
אגב, רק כדי לסבר את האוזן, אני גם לא אוהב את "אינטליגנציה מלאכותית", אבל למען ההגינות, לא ראיתי אותו כבר כמה שנים אז קשה לי להתווכח.
חוזה? לא צריך חוזה בשביל זה.
אמנות היא דרך להעביר רעיונות לקהל באמצעות שפה שחלקה מודעת וחלקה לא. בלי העברת רעיונות (או רגשות, או מחשבות) אין אמנות.
כמו שאדם לא יודע לדבר עברית טוב אם רוב דוברי העברית לא מבינים אותו, כך גם אדם לא יודע ליצור אמנות טובה אם רוב הנמענים שלו לא קולטים את המסר שהוא מעביר. מה כל כך מסובך בזה?
ושים לב שאני מדברת על "הנמענים". אם הוא מכוון את היצירה שלו לשלושה אנשים, ושלושת האנשים האלה מבינים אותו – סבבה. הוא בחר את הנמענים שלו ודיבר אליהם בשפה שהם מבינים.
אבל אם אדם מכוון את היצירה שלו למיליון בני אדם, ומתוך מיליון בני האדם האלה, הרוב אומרים על היצירה שלו "לא הבנתי" או "היא לא עשתה לי כלום" או "היא שיעממה אותי", זאת יצירת אמנות מחורבנת. היא לא השתמשה בשפה ובכלים שלה נכון כדי להעביר לקהל את מה שהיה לה להעביר.
אוקיי, אז כל יצירה הוליוודית עתירת תקציב
שנכשלה מסחרית היא בהכרח גם סרט מחורבן, חוץ מסרטים כמו "מועדון קרב" ו"אוסטין פאוורס" הראשון, שהיו מחורבנים בהרצה הקולנועית שלהם, והפכו פתאום למעולים ממש בדיוידי. כנראה משהו עם הגודל של המסך. או במילים אחרות, נו באמת.
אמנות = תקשורת?
יש די הרבה אנשים – בעיקר אמנים, נדמה לי – שחושבים שתפקידה של האמנות (או לפחות אחד מתפקידיה) הוא להציע ביקורת חברתית.
ברגע שזה המצב, המהות של "תקשורתיות" משתנה בצורה דרסטית: יכול להיות שהאמן רוצה דווקא לערער את שיטות התקשורת הקיימות, ו/או להכריח את הצופים לשנות את הצורה שבה הם תופסים את המציאות באמצעות שינוי הצורה שבה הם תופסים את היצירה שלו (או כל יצירה שהיא).
אני לא אומר שאני מסכים במיוחד עם ההגדרה הזו, אבל נדמה לי שהנחרצות שלך מתעלמת מאלטרנטיבות.
כן, הרוב קובע.
רוב קהל היעד.
מה אתה רוצה? זה מבאס שאמנות צריכה להיות אקט שבו אדם אחד, שהוא יותר מוכשר ויש לו יותר כלים, מעביר מסר להרבה אנשים, והמסר צריך להיקלט אצלם? וואלה, מבאס. נורא מבאס לקחת על עצמך כל כך הרבה אחריות. היה לי הרבה יותר קל בחיים אם במקום לחשוב איך אני כותבת את הסיפורים שלי כך שאנשים יבינו את מה שאני רוצה להגיד להם, יכולתי פשוט לשפוך שם את מה שיש לי בראש, ושיתאמצו.
אבל זאת העבודה *שלי*. זאת היצירה *שלי*. זאת האחריות *שלי*. ואם אני, הקטנה, יכולה לקחת אחריות על היצירות האמנותיות שלי, אז מישהו שמקבל מיליוני דולרים ופונה למיליוני אנשים, גם יכול.
כן. רוב האחריות להעברת המסר לקהל נחה על האמן. בהחלט. לחלוטין. זו לא תקשורת דו כיוונית, זו לגמרי תקשורת חד כיוונית שבה אדם אחד רוצה לומר משהו להרבה אנשים אחרים. ואמנם הם צריכים לפתוח עיניים ואוזניים ולהקשיב, אבל רוב האחריות נחה על זה שעומד עם הרמקול על הארגז, לא על אלה שמקשיבים לו.
כן, הרוב קובע.
"לכמה אנשים הסרט התכוון לפנות" או "מי קהל היעד של הסרט" הן מטא-מטרות, מאד חוץ-קולנועיות, שאין שום דרך לברר מה הן היו, ולמען האמת, אני גם לא מבין למה זה מעניין אם הסרט "נכשל" או "הצליח" לאורן.
אין לי מושג מה עבר לספילברג בראש בזמן ההפקה. אני לא יודע אם התחשק לו להפסיד כסף ולדפוק את האולפן, או אם הוא חשב רק על השכן הנחמד של סבתו בתור קהל היעד של הסרט, או אם כל מה שעניין אותו זה לעשות סרט שימצא חן בעיניו-הוא, או אולי הוא רק שיחק עם עצמו (או חבריו הבמאים) משחק קולנועי עם חוקים שאני לא מכיר, וזה מה שיצא.
מן הסתם גם אין לי מושג אם בסופו של דבר שפילברג הצליח או נכשל. ומכיוון שאני לא הבוס שלו, או בוחן-כליות-ולב שיושב לשפוט אותו, אני חי בשלום עם חוסר המושג הזה.
לפנינו סרט. הוא לכשעצמו כן מעניין אותי – כי אני אוהב סרטים. חלקנו לא אהבנו את הסרט, ועל חלקנו הוא "לא עבד" במובנים בהם אנחנו מצפים מסרטים "לעבוד עלינו". אבל אולי לאחר הסבר מתאים, הוא *כן* יעבוד בצפייה שנייה? אפילו לאחר תיאום ציפיות לגבי *איך* הסרט עובד, פתאום נגלה שזה די מוצלח? אולי גם לא.
בכל מקרה המלצות של צופים מאד מנוסים ואינטלינגטים כמו יאיר רוה וברווז-גומי (אחד המגיבים המוערכים עלי בדג), נראות לי, באופן אישי, כמו סיבה מצויינת לתת לסרט עוד הזדמנות. לבסס החלטה כזו על סמך מעין-דיון על הצלחה או כישלון אוביקטיביים של הסרט (במובן של "מה הקהל חושב"), או ניסיון לקבוע "מה אומנות צריכה לעשות" ואז לשפוט את הסרט לפי הקריטריונים שהצלחת לנסח*, וכך לפסול את ההמלצה מתוך אידיאולוגיה, זה פשוט… מוזר בעיני.
* זה הפוך! קודם תשפטי את הסרט, ואז תעדכני את "הגדרת האמנות" שלך, אם את מוכרחה שתהיה לך אחת, בהתאם.
פאקין איי. את המשפט האחרון בהודעה הזאת צריך למסגר ולתלות לכמה אנשים על הקיר.
זה לא שאלה של רוב
אני לא איזה קולקטיב של "רוב" האנשים. ואני מנחש שגם את לא. את אדם פרטי, שרואה סרט, וגם אני. והשאלה היותר מעניינת היא איך אני מתייחס לסרט.
תאמיני או לא, הסרט לא פועל בחלל ריק, והוא חלק מתרבות, מעולם דימויים ויזואלי קיים, מעוד אלף ואחד דברים קטנים שיחד איתם הוא פועל. כחלק מהתרבות הזו בה הוא פועל, גם מאמרי פרשנויות וניתוחים לסרט הם דברים חשובים.
כשמישהו בא ואומר לך "יש משמעות לסוף הזה, כדאי לך לראות את הסרט בפעם השניה אחרי שקראת את המאמר" אז אפשר להגיד כמה דברים. אפשר לענות "יש לי דברים יותר טובים לעשות", או "אין לי כח" או סתם "לא אהבתי גם את כל החלקים שלפני הסוף, אז לא תודה" (שזה מה שאדם אמר, פחות או יותר). אבל התשובה "מצטערת, אם הבימאי לא הצליח להעביר את המסר בפעם הראשונה אז זו בעיה שלו" פשוט נראית לי מוזרה. למה לפספס משהו שיכול להיות יצירת אמנות נפלאה רק כי יש צורך בעזרה פרשנית? יש כל מני סרטים, ויש כאלו שעובדים יותר טוב אחרי זמן ואחרי איזו התפתחות של תפיסה תרבותית ופרשנית לגביהם.
עוד טיפה יותר לצד הפחות:
אני מתקשה להבין למה ההסבר של רוה, שהוא בהחלט פרשנות אפשרית ואפילו, נדמה לי, מדויקת, משפר את הסרט.
הסרט הזה, נדמה לי, מנסה לעסוק במהות הרגשית של בני-אדם באמצעות טריק די פשוט (שיכול להיות גם גאוני, כמובן) – הנה לא-בני-אדם, ובואו נראה איך מנסים להפוך אותם לכן-בני-אדם ומה זה עושה להם וליחס של בני-אדם אליהם.
זה לא המסר המשתמע מהסוף. זה המסר לאורך הסרט כולו. רוה הצליח, אמנם, להפוך את הסוף לחלק אינטגרלי מהסרט – אבל הדיון המרכזי של הסרט נשאר אותו דיון.
והבעיה היא שבדיון הזה אין תובנות מעניינות במיוחד, והתובנות הקיימות מוגשות בצורה גסה ואגרסיבית (heavy handed, נדמה לי, מתאר את זה היטב).
אגב, אני לא פוסל צפייה שנייה בסרט, ורוה צודק – בסרט הזה במיוחד, עדיפה צפייה כזו בקולנוע על צפייה בבית. אלא שניסיתי כמה פעמים (לא בקולנוע), והסרט ממשיך להיות מוגזם ולא נעים.
יפה. רק שזו לא הטענה שהתחילה את הפתיל הזה
בוא רק ונזכור למה הפתיל הזה התחיל. בוג'י כתבה: "ראיתי את A.I., אהבתי אותו מאד – עד שהוא הגיע לסוף, ואז הסוף, ואז הסוף". לטענתה, זו גם תפיסת הרוב לגבי הסרט. אני מנחש שאם היא היתה כותבת שהסרט היה מחורבן לכל אורכו, ומסורבל, ובדומה לך היא לא אהבה אף חלק ממנו, אז הפתיל לא היה נראה כמו שהוא היה נראה.
אני לא ממש מסכים איתך לגבי AI, ואני זוכר שגם בצפיה ראשונה מאוד אהבתי אותו ואני חושב שאתה מצמצם את הדיון שמתנהל בו. אבל עבר יותר מדי זמן מאז הצפיה הראשונה שלי מכדי שאני אוכל להתווכח על זה בצורה רצינית.
אבל לא התייחסתי לטענה המרכזית של הפתיל הזה,
אלא פיתחתי אותה לכיוונים אחרים. ליתר דיוק, נדמה לי שזו אחת ההודעות היחידיות כאן כאן שהתייחסו לתוכן של הטענות של רוה ולא רק למסגרת הכללית שלהן.
אגב, באופן כללי יותר, אני לא חסיד של הגישה המפרשת כל דיון כוויכוח – העובדה שאני מגיב לך לא אומרת שאני "בצד" של בוג'י והעכרור, ולהיפך. אין כאן צדדים.
עם הטענות שלך אין לי בעיה
אף אחד לא חייב לאהוב כל סרט. אף אחד, ואני יודע שזה מפתיע, לא חייב אפילו לאהוב את הסרטים שאני אוהב. הייתי שמח להדיין איתך על AI ולמה אהבתי אותו, אבל כאמור – הדיון הזה לא יהיה רציני לאור העובדה שהסרט לא מספיק טרי בזכרוני. אולי ברווז גומי, שראה את הסרט לא מזמן, יוכל להתייחס לטענות שלך יותר ברצינות (וכן, זו בקשה).
מה שניסיתי להגיד זה שאני *כן* התייחסתי לטענות המרכזיות בפתיל הזה, שהן היו גם אלו שהניעו אותי להגיב.
וזהו? אלו שתי האופציות?
אם בימאי רוצה לעשות סרט יותר קשה להבנה שדורש מהצופים מאמץ אז אסור לו לעשות זאת במסגרת אולפן הוליוודי בתקציב של 100 מיליון דולר? למה?
אני שוב ושוב נזכר בפתילי "מחבואים". שם לא היית מוכן לקבל סרט אניגמטי גם מאולפן צרפתי קטן בתקציב של מסטיק בזוקה.
אני לא מדבר על ''אסור ו-''מותר''
אני אומר שלכל דבר יש תוצאה הגיונית.
במקרה הזה, אם אתה שפילברג ואתה עושה את AI בתור סרט של 100 מליון דולר עם אולפני WB – אתה צריך לקחת בחשבון *שאם* אתה מעוניין שהקהל יישאר איתך, אתה יכול להעז ולהסתכן בסרט שלך רק עד גבול מסוים. רוב הקהל שיבוא לסרט לא יזהה את הרפרנסים שלך ל-'אודיסאה בחלל'. הצופים לא יקבלו בהערכה סוף שנראה כמו 20 דקות נוספות אחרי שהסרט ייגמר, ורובם לא ילכו לראות את הסרט פעם שניה ולשמוע הרצאות של מבקרי קולנוע כדי להבין למה התכוונת, כי זה מעבר לרמת ההשקעה שהם מוכנים לה.
זאת התוצאה ההגיונית, ואם אתה (שפילברג) מהמר שיקרה משהו אחר – אתה מהמר נגד ההגיון. יש סיכוי שתהיה לך הפתעה נעימה, ותצליח ליצור יצירת אמנות חדשנית שהיא גם נגישה לקהל הרחב – ובמקרה כזה יהללו אותך (בצדק). רוב הסיכויים שההימור הזה לא יצליח, ואז יבקרו אותך – וגם זה בצדק.
לגבי השאלה אם זה הוגן להאשים בזה את רוב הצופים – שלא מצליחים, כביכול, להתעלות לרמתו של הסרט – לדעתי התשובה במקרה הזה היא לא.
לצורך שמירה על שלוותי הנפשית, אני לא רוצה להתייחס להנקה.
ואני לא מדבר על ''להאשים''
למה נגישות לקהל הרחב זה כזה קריטריון חשוב? למה סרט לא יכול לעבוד בכמה רמות? ובכלל – למה סרט צריך להיות מובן בצפיה ראשונה לכל האנשים? מה רע כל כך בסרט שדורש זמן לעיכול?
כבר אמרו פה,
ונראה לי ראוי לחזור: זה לא עניין של "מובן". יש סרטים שהמון אנשים ייצאו מהם ויגידו, "לא הבנתי, אבל זה עשה לי משהו". מאוחר יותר, אולי, כשהם יישבו ויצפו בסרט בפעם החמישית, או יקראו מאמר באינטרנט, הם יגידו, "אהא! *זה* מה שזה עשה לי! בגלל *זה* זה השפיע עלי!" כי סרט יכול להשפיע גם ברמה הלא מודעת. למעשה, זה אמור להיות החלק החזק יותר של ההשפעה שלו. רוב בני האדם לא מודעים, למשל, לאלמנט הצבע ב"התפוז המכאני", ועדיין, הם ייצאו מהסרט הזה עם הרגשה של וואו, עם הרגשה שמשהו משמעותי קרה להם.
אבל כשאדם יוצא מסרט משועמם, ובתחושה שהסרט לא השאיר אצלו כלום, הרי שהסרט לא עבד. וזה מה שאני, לפחות, שמעתי מרוב האנשים על A.I.
לא שהם לא הבינו את הסרט – זה כסף קטן. שהוא לא עבד עליהם.
כבר אמרו פה,
אבל זו לא היתה הטענה עד עכשיו (רק אדם העלה אותה). הטענה, למיטב הבנתי, היתה "לא הבנתי למה צריך את הסוף הזה".
אגב – עלי הסרט עבד כבר בצפיה הראשונה, והסוף לא הרגיז אותי בכלל (למרות שלא הבנתי אותו). אז מה אני אמור לעשות? להתעלם מעצמי ולהכפיף את תפיסותי לתפיסות הרוב?
לפי הגישה הזו,
סרטים שוברי קופות (או כאלה שמכוונים לכך) אף פעם לא יכולים להיות טובים באמת. במקרה הטוב בינוניים. מדכא משהו, הייתי אומרת.
אמירה קצת מוזרה.
זה כמו לומר שסרט טוב חייב להיות לא קומוניקטיבי. ואני הייתי אומרת, הפוך, גוטה, הפוך. קל להשלות את הקהל שהסרט שלך טוב כשאתה לא קומוניקטיבי ("וואי, הלינץ'/פון טרייר/[הכנס שם של במאי פלצני אחר כאן] הזה בטח גאון, כי לא הבנתי מילה!").
ואני חושבת שלעשות משהו שהוא גם קומוניקטיבי וגם טוב זה הרבה יותר וירטואוזי מאשר לעשות משהו שהוא לא קומוניקטיבי ושרק אנשים עם דוקטורט בסרטים שלך יכולים להבין.
לא קשור לקומוניקטיביות.
עכרור דיבר על תעוזה. תעוזה יכולה להתקיים במקביל לקומוניקטיביות (למשל, סרטים שפורצים את גבולות הז'אנר). אלא שתעוזה נשמעת לי – בין השאר – כמו התכונה ההופכית לחדשנות עלילתית. היינו: סרט שנשאר צמוד לקלישאות הז'אנר או למוסכמות קולנועיות מסוימות הוא סרט שלא מעז (ולצורך העניין, תעוזה יכולה להיות גם משהו קטן כמו דמות של כלב נטול פה, שמתקשר עם בעליו ועם הקהל בדרכים אחרות. ואם יש משהו שאי אפשר לומר על גרומיט, זה שהוא לא קומוניקטיבי).
הדחקה קלאסית.
חוסר ההתייחסות להנקה, זאת אומרת.
מתישהו תהיה חייב להתמודד עם כל דחפי הילדות האלו, אתה יודע.
אגב, למקרה שזה לא היה ברור,
ראיתי את הסרט *לפחות* פעמיים. נדמה לי ששלוש, אבל אני לא זוכרת בוודאות.
לא ציינתי את זה במקור כי לא חשבתי שמספר הפעמים שאני, ספציפית, ראיתי את הסרט הוא רלוונטי. סרט רע נשאר סרט רע גם אם בצפייה שנייה פרטים מסוימים נחקקים לך בזיכרון כך שאתה כבר יכול להבין יותר.
ועכשיו, אחרי שאמרתי את זה, זו עדיין לא האחריות שלי לראות סרט פעמיים כדי להבין אותו. כן, אני חושבת שמבחנו של סרט הוא בצפייה ראשונה. אם הוא לא שלם כבר בצפייה הראשונה, הוא לא שלם. סרט שחייבים לנתח אותו כדי להבין אותו הוא סרט שלא עשה מלאכתו נאמנה.
מה שהוא אמר.
היי, יכולתי להגיד מה לדעתי היה צריך לעשות, ובטח גם עשיתי את זה לא מעט פעמים, אבל זה בתכל'ס לא באמת משנה כי, בדיוק כמו שאמרתי, גם אם אני *יכולה* להשתעשע בזה, זה לא התפקיד שלי. זה התפקיד של ספילברג לדעת איך צריך סוף הסרט להיות עשוי כדי ש*אני* ("אני" קולקטיבי שמתייחס לקהל היעד של הסרט) אבין את הרעיונות שהוא רצה להעביר.
סוף הסרט לא עשוי טוב. הוא לא עשוי טוב כי הנמענים שלו לא הבינו אותו, ולפיכך הסרט פספס את התפקיד הקומוניקטיבי שלו. כי כל הרעיון של אמנות זה לא שאתה מאונן בינך לבין עצמך על כמה שאתה גדול ומוכשר, אלא שאתה מעביר את הרעיונות שלך לאחרים באמצעות סמלים וצורות. ואם לא הצלחת להעביר את הרעיונות שלך בתוך מסגרת היצירה שלך, אולי אתה גאון, אבל לא באמנות.
לאמן יש אחריות. לא מספיק שיהיו לו רעיונות גאוניים, הוא גם צריך לדעת איך לבטא אותם כדי שהם יעברו את המרחק שבינו לבין הקהל. אחרת, האמת, לא היה שום צורך באמנות, ואפשר היה פשוט לכתוב מאמר פילוסופי בנושא וזהו.
אם רוב קהל היעד לא הבין, זה לא הקהל שפישל, זה האמן שפישל.
מה שהוא אמר.
אבל *למה*? למה כל אמנות חייבת להיות מובנת ונקלטת בפעם הראשונה? למה לציורים, לספרים, לשירה וגם לסרטים שאינם מיינסטרים מותר שיהיה קודקס פרשני ותרבותי שנבנה לגביהם ועוטף אותם והם מרוויחים ממנו וגדלים מתוכו ורק סרטי מיינסטרים צריכים להשאר רזים וצמוקים ונוחים לעיכול?
למה אם מישהו מעביר את הרעיונות בצורה יותר אניגמטית זה הופך את זה בהכרח לפחות טוב, ולא ליותר טוב? לפעמים זה מה שמתאים למסר וליצירה הספציפיים. לפעמים היצירה רק מרוויחה מזה.
אבל האם אמנות יכולה להרשות לעצמה להיות לא-חוויתית?
אם אמנות משאירה אותך אדיש או משועמם, יש כאן בעייה אקוטית. אם, לעומת זאת, אתה מבין את כל הרמות שלה כבר בחשיפה ראשונה, מדובר בבידור, לא באמנות.
הבעיה עם AI היא לא ריבוי הרמות שלו, אלא העדר היכולת שלו (כלפי צופים רבים; כלפיי) ליצור חוויה משמעותית כלשהי.
'היסטוריה של אלימות' לא מובן עד הסוף בצפייה ראשונה אבל, אלוהים אדירים, הוא מטלטל. את 'אבשלום, אבשלום' אפילו לא הצלחתי לסיים, אבל המילים של פוקנר עוטפות אותך בחומר דביק, אפל, ריחני ומפתה. לפני שלמדתי קצת מוזיקה, לא היה לי מושג למה באך קוסם לי כל-כך, אבל היה משהו מכשף ביצירות רבות שלו.
AI, לעומת זאת, גרם לי להרגיש חלול ומאוכזב. לא החלול והמאוכזב של 'ארץ קשוחה', שהוא המסר הרגשי המיועד של הסרט, אלא חלול ומאוכזב של "..כן? נו, אז?". נשארתי בלי חוויה. אם הסרט לא עבד עלי ברמת הרגש ולא עבד עלי ברמת השכל, איך בדיוק הוא היה אמור לעבוד עלי?
לא
אם הסרט לא עבד עליך בשום רמה, אז הוא כשל במקרה הפרטי שלך. קורה. אבל כאמור – זו לא הטענה שהתחילה את הפתיל.
אני כן יכול לומר שיכול להיות מצב בו יצירת אמנות כלשהי לחלוטין לא עובדת עלי (או עליך) אבל היא כן גורמת לאנשים אחרים, עליהם היא כן עובדת, ליצור התייחסויות אליה ודיונים ביקורתיים לגביה שהם מרתקים ומעניינים והם כן עובדים עלי (או עליך). במקרה הזה היצירה הופכת לרפרנס שלמרות שהוא חסר ערך בפני עצמו מבחינתי (או מבחינתך), הוא זוכה לערך מתוך כלל היצירה המקיפה אותו. זה היופי של קונטקסט תרבותי ושל אמנות שהיא חלק ממשהו גדול יותר ומורכב יותר.
אני מסכים לחלוטין,
אבל זה, כמובן, לא אומר שום דבר על איכות היצירה עצמה. כמו שלימודי תרבות (וחקר ארטיפקטים באופן כללי) כבר הראו לנו, כל חפץ שהוא יכול להוות נקודת פתיחה לדיון מעניין.
אגב, הטענה של בוג'י, נדמה לי, באה כנגד הטענה של רוה – שאי-אפשר שלא להבחין בנימת טרוניה בכתיבה שלו על AI. הוא לא רק רוצה להסביר לנו את הסרט, הוא כועס (לפחות קצת) על קהל הצופים שסירב להתאמץ, ובעצם, אפילו קצת כועס שהוא לא אהב אותו מראש.
להתחיל לפרש את רוה זה גדול עלי
שהוא יגיב כאן.
סרט עמוס בידיוניות ופסימיות עתידנית
כמו שנאמר בביקורת, הסרט מתחיל כהתחל אמיתי ומשכנע, התחלה חזקה ויציבה שמבטיחה פולחן משהו, ככול שהסרט ממשיך הוא נכנס למערבולת בילבול של פיקציה עתידנית ורגש עז, נראה כאילו יש שני צדדים לסרט, מי שאוהב ריאליזם עתידני יאבד כל עניין ככול שהסרט יתקדם, אני אהבתי את הסרט מכמה סיבות , והעיקרית שבהן היא הפנטסטיות המרהיבה של שפילברג וחבריו לצוות, הוא ברא לשעתיים וחצי עולם מדכא אמיתי חולמני עם אמפתיה ורגש, מחשבות אתיות הראויות להרהור, מבחינת אפקטים אין מה לדבר נעשתה עבודה מעולה, הסוף אכן ביזארי אבל גם פורץ גבולות ובלתי נשכח, אכן דמיון איכותי…וזה מה שאנחנו אוהבים.
וואו.
היה כיף! מסתבר שככה אני אוהב את המד"ב שלי. באיחור של 2000 שנים בערך השלמתי את החור השחור הזה בהשכלה שלי.
סרט מצוין שהעלה המון-המון נקודות ומחשבות. אני באווירה אנדרואידית לאחרונה (אייקון מתקרב…), ראיתי לא מזמן את הסרט "המחליפים" המגניב עם וויליס ומתישהו בקרוב "סיפורי רובוטים". ואין כמו סרט כזה, מסתבר, כדי לתת לך עוד המון חומר למחשבה. וחוסר נוחות ועצב, והרבה רגשות אחרים. רובוט שהוא תחליף לילד נוכח-נפקד, אדם שאוהב רובוט, אהבה מעוורת של אדם לילד שלו, רובוט שאוהב אדם, נטישה חד צדדית, הפחד והאימה מהשונה (שוק הבשר הנפלא והמזעזע בו זמנית), רגשות אצל רובוט ואנושיות אצל רובוט, וזכויות של רובוט.
ועוד דברים שאני לא זוכר בכלל.
כמו שקורה לא מעט, רציתי לראות יותר ולשמוע יותר על העולם של הסרט, על חיי היומיום. מה קורה שם מחוץ לארבעת קירותיו של בית המשפחה, מעבר לרוז' סיטי, מעבר לשוק הבשר. לא שהיה מקום בסרט להרחיב.
הסוף-הסופי לא כ"כ הפריע לי. כלומר, היה לגמרי מורגש שהוא "תוספת" לסיפור (לא "גיבנת" או "מודבק"), הרי אי אפשר שלא להרגיש את זה, אבל הוא לא היה רע ולא הזיק יותר מדי, לטעמי. כן עלו לי תהיות אם היה עדיף או לא שהיה מסתיים קודם. והיו דיונים מעניינים לעיל בעד ונגד.
לסוגית החייזרים-רובוטים נחשפתי רק בדיון הזה וגיליתי שהאחרונים ניצחו. זה באמת היה עשוי צולע ולא ברור. לו רק העיצוב היה שונה, כל הדילמות האלה היו נחסכות.
והדובי. הדובי היה דמות כ"כ גאונית שתקועה באמצע בין כל העולמות, מגשרת עליהם, מפשרת ביניהם וממחישה בכל פעם את נקודת המבט הקצת אחרת. חבל שבכל פעם שראיתי אותו חשבתי על "טד", למרות שלא ראיתי בכלל את הסרט. אבל זה לא הרס לי את החוויה של הדובי הזה.
סוגיית היצירתיות ברובוטים
עלתה לי שאלה במהלך הצפייה בסרט, ג'ו מתואר כמאהב המושלם,ככזה שעדיף על פני כל בן אדם אורגני תוך כדי ניגון שירי אהבה וחילוק שבחים ומחמאות (וכנראה גם ביצועים טובים במיטה), אבל זה פשוט לא מסתדר לי. אהבה ורומנטיקה בעיקר אלה אינם דברים מוגדרים שניתן לתכנת פרט שיהיה טוב ומוצלח בהם, אלה תהליכים שכוללים את החשיבה הכי עמוקה שקיימת, ובין השאר את היצירתיות והיכולת ליצור דבר מקורי משלך. אם באמת ג'ו הוא המאהב המושלם לא סביר שהוא מחלק את אותן מחמאות כל הזמן, ומנגן את אותם שירים כי אז הלקוחות היו משתעממים מהשירות מאוד מהר ובסופו של דבר היו מרגישים שהם עושים אהבה עם.. טוב נו מעגלים חשמליים ולא עם בן אדם חי ונושם. הפתרון היחידי הוא שלג'ו יש חשיבה עצמית שבזכותה הוא כל הזמן מחדש את הרומנטיקה וממציא את עצמו מחדש. כלומר סוג של יצירתיות. זה הגיוני מכיוון שרואים סצנה שבה לקוחה אחת נרצחת מקנאתו של החבר שלה בג'ו.
החבר בטוח שג'ו הוא ממש מאהב נוסף, ולא סתם אביזר לעינוג עצמי.
===================================================
נקודה אחרת למחשבה, בסוף הסרט הרובוטים\חייזרים whatever משבחים ומהללים את יצירתיות האדם, את היכולת למצוא משמעות בעולם על ידי כתיבת שירים, מחזאות,מסות פילוסופיות ומשוואות מתמטיות. כלומר לפי גישת הרובוטים היצירתיות עצמה והיכולת ליצור דבר מקורי היא משמעות הקיום.
אם כך הדבר הרובוטים עצמם כבר אמורים להוות משמעות בחיים שכן הם יצירתיים ואף תכננו דגמים משוכללים של עצמם כפי שאמרו חלק מהתאוריות.
=================================================
נקודה אחרונה למחשבה, אני לא בטוח שאנשים מבינים את הקושי ביצירת יצירתיות אמיתית בבינה מלאכותית. היום אף אחד לא קרוב לדבר דומה לזה אפילו, כל הרובוטים נעים וזזים על פי פקודות ומצבים מוגדרים מראש של איך להגיב למצב מסוים. וכן עולה סוגיית דויד בסיפור. יש סצנה שבה רואים את ציוריו של דויד שהוא צייר ומכתבים שהוא כותב וזה נראה אלמנטרי וטבעי שהוא מייצר דברים . אבל אם כך הדבר ובאמת יש לו יכולת יצירה עצמאית ולא יכולת שמתבססת על הוראות שהמפתחים שלו תכנתו.
אני לא בטוח שזה אפשרי לייצר רובוט עם יכולת יצירה עצמאית, ואם כן בשביל הפרספקטיבה אם ניתן לייצר ילד רובוט שמצייר ציורים מהמחשבה ומכתבים, זה גם אפשרי ליצור רובוט מלחין ,רובוט מחזאי או רובוט מדען..
=====================================================
עצוב לי טיפה שהפאן הפילוסופי של הסרט נזנח קצת לטובת העלילה עצמה.
אני עדיין חושב שאהבתו של דויד לא הייתה אמיתית אלה מתוכנתת להיראות אמיתית.
משום מה לאנשים יותר קל לחשוב שרובוט מסוגל לאהוב, אבל כנותנים דוגמה אחרת עם אותה רמת חשיבה פתאום זה נראה הזוי (לדוגמה האם רובוט יכול להנאות משמיעה של מוזיקה קלאסית?).
אם אתה חושב שלא ניתן לתכנת אהבה ורומנטיקה,
כנראה לא שמעת על The TAO of badass.
תגגל קצת, תראה שבהחלט ניתן להגדיר כללים ושיטות, אפילו איך לייצר אהבה. אז אין סיבה שלא יוכלו להכניס את זה לרובוט/מחשב.
העתיד של "היא" למשל, ממש לא נראה דמיוני או רחוק מהמציאות.
באמת נתת עכשיו
גרסא אמריקאית של אמנות הפיתוי כדוגמא ל"תכנות אהבה"?? נעזוב את זה שזה לא נוגע בכלום לשאלה שעלתה פה על האם אהבה של מחשב היא אהבה "אמיתית" או רק נועדה להראות כמו אהבה, המחשבה שכדי "לייצר" אהבה צריך "לתכנת" את המושא שלך (האישה, משום מה זה תמיד האישה) באמצעות מגוון של תכסיסים? זה פשוט… איכס. כן, פשוט איכס.
אני חושב שההגדרה שלך למילה "אהבה"
היא רחוקה מאוד מאוד מהדרך בה רוב העולם משתמש בה, כי אפילו מכונים לאמנות הפתוי מסוגלים להודות שהמטרה שלהם היא לא ממש "אהבה" כמו "כמה שיותר בחורות בכמה שפחות זמן".
מערכת יחסים רומנטית, אני מצטער לבשר, היא משהו שמתרחש בין שני בני אדם, ולא בין אדם וחפץ. היא דורשת בחירה ומחוייבות נפשית משני הצדדים במשוואה, ודורשת לראות את האדם השני כשלם בעל רצונות וצרכים משל עצמו, ולא ככלי להגשמת הרצונות שלי תוך חיסול יכולת ההתנגדות שלו. אז לשאלתך – כן, התפיסה שעולה מהתגובה הזו (נשים הן ממזריות תחמניות שמחפשות לכלוא גברים במערכות יחסים וגברים צריכים "לאזן" זאת על ידי – בוא נודה בזה, מניפולציות פסיכולוגיות להשגת מין) היא בהחלט שוביניסטית וגם די מיזוגנית.
אבל מכיוון שזה לא קשור אפילו בקצת לכתבה הנושנה הזו אני לא בטוח שיש לי כוח להמשיך לדון בזה.
אני לא יכול (או רוצה) להכריח אותך להמשיך בויכוח,
אבל אני שוב מבקש שתפסיק לשים בפי דברים שלא אמרתי.
לא אמרתי בשום שלב שמישהו "צריך" או "מחפש" להשתמש בזה.
אמרתי שזו טכניקה אפשרית שבפועל גם גברים ובעיקר נשים משתמשים בה.
אגב, במקום לטפס על עץ ה"פמיניסט הנעלב", נסה פעם להכיר באמת את הספר שהזכרתי, ותגלה שדווקא לא מדובר בבארני סטינסון והPLAYBOOK שלו, אלא בבחור נחמד עם המון כבוד לנשים, שפיתח את הטכניקות כדי לשפר את הקשר הזוגי שלו עם אשתו. ובפועל הוא דווקא כן מדבר על אהבה, ולא על סקס.
ובחזרה לעניין הAI, לא התייחסת בשום שלב לעניין האם AI יכולים לאהוב/ליצור אהבה עם אדם.
אפשר הסבר
מהן המניפולציות האינסופיות שנשים משתמשות בהן ללא הפסקה כדי לייצר אהבה באמצעות תכסיסי פיתוי?
הסוף
קודם כל לפי מה ששמעתי בעבר, יש לסרט שני סופים, רק ב"גרסת הבמאי" נמשך הסרט את 20 הדקות שלדעתך מיותרות.
דבר שני, זה מפתיע אותי לחשוב שמישהו לא אהב את הסוף הגאוני הזה! הסוף ריגש אותי עד דמעות וגרם לי לזכור את הסרט ולשמר אותו בליבי משנת 2002, בה צפיתי בסרט לראשונה, ועד עכשיו.
הסוף הזה זה מה שגרם לי לחפש את הסרט שוב עכשיו, בגרסתו הארוכה, ולהגיע לאתר הזה בכלל!
זה מדהים בעיני הדעות השונות כל כך של אנשים, מרתק :)
יש לסרט רק גירסא אחת
חוץ מזה שהביקורת נכתבה בזמן שהסרט הוקרן בקולנוע :)
פחחח לא יכול להיות, אף אחד לא היה בחיים כל כך מזמן
(ל"ת)
כנראה שמדע בדיוני מצליח לרגש אותי באמת כשהוא מתעסק בשאלות של אינטליגנציה מלאכותית.
"AI", "וול-E" ו"היא" הם שלושה מהסרטים האהובים עלי בז'אנר, ומהמרגשים ביותר שראיתי אי פעם, בכל ז'אנר (וכמו שכתבתי כאן לפני כמה חודשים, גם "שליחות קטלנית" 1 ו-2 עצומים, לדעתי).
את הסרט הזה ראיתי פעם ראשונה במקוטע לפני כמה שנים, וחשבתי שהוא מקסים, אבל אתמול בלילה ראיתי אותו עוד פעם (התחלתי מסצנת הנטישה המזעזעת, כי לא עמדתי באחת בלילה להתחיל לראות סרט של שעתיים וחצי כשאני מכיר את השעה הראשונה שלו בע"פ, על כל בדיחות הפיפי והתרד שלה) – אלוהים ישמור, אני בהחלט מאמין שמדובר בסרט הכי אנדרייטד של ספילברג אי פעם.
אם יש סוג ביקורות שאני שונא הרי הן הביקורות שעוברות כל היבט טכני של הסרט ומפרטות למה הוא נפלא/איום – "העריכה – כל קאט במקום, הצילום – יפהפה, המשחק – שמיימי, התסריט – שייקספיר". ביקורות כאלה בדרך כלל מרגישות כאילו המבקר לא ידע איך להבהיר שפשוט מדובר בסרט מאוד מוצלח. אבל סרט כמו AI עשוי, ברמת המלאכה, כל כך טוב שאני לא יכול שלא להלל, לשבח, לפאר, לרומם ולקלס כל אספקט בעשייה שלו.
הצילום כאן הוא שיא מסוים – הדברים שספילברג וקמינסקי, הצלם הקבוע שלו מאז "רשימת שינדלר", עושים עם אור בסרט הזה כמעט לא חוקיים מרוב שהם יפים. העיצוב מושקע ומנקר עיניים – דורון הזכיר למעלה את העיר רוז', שאליה דיוויד וג'ו הג'יגולו הולכים כשהם רוצים למצוא מידע על הפיה הכחולה, ותיאר אותה כ"גרסת היי-טק גרנדיוזית של המולן רוז'", מה שדי קולע. אני יכול רק להרחיב ולומר שהעיר הזאת באמת מעוצבת היסטרית עד לקטן שבפרטיה, והיא אולי אחת הערים הפיקטיביות הכי מרהיבות שיצא לי לראות בקולנוע. והחלק המשוגע באמת הוא שהיא מופיעה לכל היותר עשר דקות בסרט. כי היא לא לבד – כמעט כל סביבה שמוצגת בסרט מעוצבת עד לפרט הקטן ביותר שלה. וכמובן, האפקטים – כמו בכל סרט פורץ דרך מהבחינה הזאת, במרחק של כמעט 15 שנה יש אלמנט של מלאכותיות בחלק מהם, ובכל זאת, דמויות כמו טדי, הדובי של דיוויד, או חלק מהרובוטים שמוצגים לא נופלים משאר התוצרת הקולנועית של 2015.
אבל לא (רק) כאן ניכרת הגאונות הקולנועית של ספילברג קשישא. כשזה נוגע לאלמנטים הבסיסיים ביותר של קולנוע – תסריט ומשחק – באמת מדובר ביצירת מופת של הז'אנר. "AI" הוא מסוג הסרטים שבהם אתה יודע שכמעט לכל שורה יכולות להיות שלוש משמעויות שונות, וכל כך הרבה רבדים שמוסיפים לה. ספילברג חתום כתסריטאי על שלושה סרטים (AI הוא האחרון שבהם), אבל היכולות שלו כמספר סיפורים, הכישרון שלו לבניית סיטואציות או דיאלוגים לא נופלות מאלו של הבולטים ביותר בז'אנר. יש בסיפור הבסיסי של AI, לפני שמסתכלים על העטיפה הנוצצת והיפהפייה שלו (שלא נס ליחה גם אחרי שנים של "כח משיכה", "אווטאר" או "הוגו"), משהו כל כך חכם בדרך שבה הוא מצליח לרגש ולגעת. הרעיון הזה של אגדת מדע-בדיוני על רובוט שמחפש את הפיה הכחולה שתהפוך אותו לילד אמיתי, ונעזר ברובוט-זונה-ממין-זכר כדי למצוא אותה – זה מסוג הרעיונות, מסוג הסיפורים שאתה מסתכל עליהם ואומר לעצמך "אלוהים ישמור, מי יכול לחשוב על זה בכלל?" – וכשרעיון, ולו רק ברמת הרעיון, גורם לך לשאול את עצמך את השאלה הזו, מדובר בעיני בהוכחה שהוא נהגה על ידי תסריטאי מוצלח. כמובן שהקרדיט במקרה הזה לא הולך ישירות לספילברג, אלא גם לבריאן אלדיס, איאן ווטסון וסטנלי קובריק, אבל גם זו מעלה של ספילברג לאורך כל הקריירה שלו – לדעת במי לבחור לצוות שלו. מי יכתוב, ישחק, יצלם, יערוך או ילחין את הסרטים שלו.
וכמובן, המשחק – יש לסרט נבחרת חזקה של שחקני משנה מצוינים, עם הופעות אורח קצרצרות של כריס רוק, רובין וויליאמס, מריל סטריפ, בן קינגסלי, וויליאם הארט, פרנסס אוקונור בתפקיד הכפוי-טובה של האם, ובראש הפירמידה, ג'וד לאו במה שהוא כנראה התפקיד הכי טוב שלו אי פעם, כג'יגולו ג'ו (הרובוט שנאהב על ידי כל אישה שהוא פוגש), והיילי ג'ואל אוסמונט (הרובוט שסרט שלם מחפש את אהבתה של האישה הראשונה שהוא פגש) בתפקיד שעצם העובדה שלא היה אפילו בדיבור למועמדות לאוסקר הוא סוג של חרפה היסטורית. אין לי מושג כמה טוב הוא היה ב"החוש השישי" כי נרדמתי, אבל כאן, אלוהים פאקינג ישמור, הילד לא באמת שיחק יותר משהוא לקח פטיש של שניצלים ודפק לי איתו על הלב סרט שלם. עזבו שנייה בן כמה הוא היה כשהצטלם הסרט והדמיון שלו כיום למגישות טלוויזיה ישראליות מסוימות, מדובר פשוט בתצוגת משחק של הביוקר. סצנות כמו הנטישה או (ספוילר) הרגע שבו הוא פוגש את המודל השני של דיוויד ומפרג'ע לו את הראש עם מנורת שולחן הן ההוכחה שספילברג יודע לביים שחקנים טוב בדיוק כמו שהוא יודע לסנוור עם אפקטים או לפלוש לנורמנדי.
אני מנסה להבין למה "AI" השיג רק שתי מועמדויות לאוסקר (על פסקול ואפקטים) והרוויח איזה שנקל וחצי בארה"ב, ולצערי הרב אני מצליח. זה לא הסוף (המוכפש שלא בצדק, בעיני, גם אם אני יכול להבין למה הסרט היה יכול להרוויח מקיצוץ של חצי השעה האחרונה) יותר משזה זה לא סרט לכל אחד פשוט כי השילוב בין מדע-בדיוני קשה לקיטש סנטימנטלי הוא לא משהו שלקהל הרחב פשוט להתמודד. ובכל זאת, בעיני הוא ענק. יצירת מופת עם אוקיינוס של אהבה שמוגשת עם טונות של כישרון, בעשייה קולנועית פשוט מושלמת.
איזה יופי של ביקורת
(ל"ת)
מסכים.
אחד הסרטים הכי אנדרייטד אי פעם. לפני כמה שבועות ראיתי את אחד מסרטוני הרשימות שמסתובבים ביוטיוב (WachMojo זה ערוץ נפלא להעביר איתו את הזמן) ובסרטון 'הסרטים שגמרו לשחקנים את הקריירה' הם ציינו את אינטליגנציה מלאכותית כסרט שקבר את אוסמונט. במהלך הסרט הם גם ירדו על ספילברג, ג'וד לאו, ועל הסרט בכללי. כעסתי מאוד.
לא כי אין לסרט בעיות, ולא שהם טעו בכך שלאחר הסרט לא הייתה לאוסמונט קריירה (מה שבכלל לא קשור לסרט הזה, אבל מילא), אלא בגלל שאלה סרטים שצריכים לקבל הערכה על עצם היצירה שלהם.
נהנתי לקרוא ומסכים עם כל מילה.
היה יצירת מופת בעיני שראיתי אותו לראשונה בקולנוע בגיל עשר, ונשאר כזה גם בכל הצפיות שבאו אחריו עד היום. מסוג הפעמים שאתה מוצא את עצמיך תוהה לגבי מלעיזיו אם יכול להיות מצב שאולי אין להם עיניים.
לא רק עיניים,
גם לב, כליות ומוח אין לנו.
כאלה אנחנו, רובוטים חסרי נשמה.
לא רק אור
מה שספילברג עושה בסרט הזה עם השתקפויות (וגם ב"דו"ח מיוחד" ו"מלחמת העולמות") הוא פשוט פנומנלי.
אכן
לא יעזור, בגלל זה ספילברג הוא לטעמי הבמאי הטוב ביותר בתעשייה.
במאים אחרים, טובים ככל שיהיו, וגם אם הרקורד שלהם מראה על מאזן יותר יציב משל ספילברג מבחינת איכות העשייה, עדיין לא מגיעים לחצי מקצה יכולת הבימוי שלו.
רוב הבמאים האחרים – סקורסזי, מיאזאקי, איסטווד ועוד – הם במאים טובים שיודעים לבנות סצינות, רגש, דמויות.
אבל ספילברג יודע יותר מזה, הוא לא רק משחק עם הדמויות והסיטואציות, הוא יודע לשחק גם עם מה שמסביב, העולם, החפצים, האור, כל דבר זה דמות בשבילו, הכל נבנה כחלק מהפאזל שמרכיב את השפה הויזואלית והקולנועית שלו. בגלל זה לטעמי ספילברג הוא, *הוא* קולנוע, בלשון המעטה.
אתמול בלילה השלמתי את החלק הראשון, ואני לגמרי מבין על מה אתה מדבר.
אני לא שמתי לב לזה בחלק השני, אבל בראשון יש רגעים שממש רואים איך ספילברג מעצב את מערכת היחסים של דיוויד עם משפחת סווינטון דרך ההשתקפויות. כשהוא מגיע, הוא מתבונן בתמונות של המשפחה וההשתקפות שלו על המסגרות (כמו גם ההופעה המדהימה של אוסמונט) אומרת לנו "הוא רוצה להיות חלק מהם". הסרט הזה ממש גרם לי לרצות לראות דווקא את "Ready player one", פשוט כדי לראות איך עוד פעם ספילברג מתמודד עם סרט מדע בדיוני.
הייתי ממליץ לך לבקר מחדש גם את "מלחמת העולמות" ו"דו''ח מיוחד"
לדעתי עוד שתי יצירות מופת אנדרייטדטיות שלו.
ו'תפוס אותי אם תוכל'
מכל סדרת הסרטים הזו של ספילברג, שלפחות אצלי בראש כולם שייכים לאותה התקופה, אני הכי אוהב את 'תפוס אותי אם תוכל'.
כרגיל, בימוי השחקנים של ספילברג מופתי, וגם טום הנקס ובעיקר דיקפריו נותנים הופעות מופת; וכמו כל הסרטים מהתקופה הזו, השימוש באור הוא עוצר נשימה וגם משרת היטב את העלילה.
אבל בניגוד ל'מלחמת העולמות', 'דו"ח מיוחד" ו-AI, כאן הסיפור מהודק ומהיר, שום דבר לא נמרח, מינון הקיטש נכון והסוף בנוי כמו שצריך.
דווקא כי ספילברג מספר סיפור קטן יחסית ב'תפוס אותי אם תוכל', וכזה שמתרחש פחות-או-יותר בימינו, הוא יכול לספר אותו ביעילות מרבית. המינוריות של הסרט עובדת לטובתו, ולכן, גם לטובתנו.
אמממ... אומנם דיברנו על סרטי מדע בדיוני, אבל נו
אז אני אוסיף גם את "טרמינל" שהוא מאוד אנדרייטד. אין לי מושג למה אנשים שונאים אותו כל כך.
נכון, הקיטש בסופו של הסרט מוגזם לגמרי, אפילו בשביל ספליברג, אבל חוץ מזה הסרט היה לא רע בכלל, די מצחיק, עם דמויות מצוינות ומשחק מעולה וכמו תמיד אצל ספילברג בניית שוטים ושימוש באור כמו ששום במאי אחר לא יכול.
נכון, בניגוד לשאר הסרטים שהזכרנו טרמינל הוא בפירוש החלש ביותר ולא יצירת מופת, אבל הוא עדיין סרט טוב מאוד ועשוי ברמת יד אמן שסרטי קומדיה אחרים היו מתים להגיע לרבע ממנה.
מצטרף ל"דו"ח מיוחד",
לדעתי הוא מהטובים בסוגו.
היום, כשכל אחד מחליק על האייפון שלו, בטח קשה לזכור כמה פורצת דרך ומגניבה היתה הטכנולוגיה הזאת בסרט מלפני 13 שנה.
סרט טוב ללא ספק, ומעורר מחשבה. הסוף מופרך והורס.