במקור: Die Geschichte vom weinenden Kamel
תסריט ובימוי: ביאמבסורן דאבה, לואיג'י פאלורני
עברית היא שפה מגניבה. יש לנו מיליון מילים, בערך, לתיאור כל מיני דברים שאינם ממש חלק מחיי היום-יום שלנו. למשל, במקום שלאסקימואים יש חמישים ושתיים מילים שונות לשלג, לנו יש מילים שונות לתיאור פעולת הקטיף. 'מסיק', 'בציר', 'גדיד', 'אריה' – אם לנקוב בכמה. עוד עדות לעושר השפה נמצא במעדנים השונים שאינם מוגשים אף במשובחות שבמסעדות. רפרפאות, תופינים, חמיטות, צפיחיות, ועוד ועוד. למה אני טורח להזכיר את זה? כי בביקורת הזאת סוף-סוף תהיה לי הזדמנות להשתמש במילה נדירה למדי. "נאקה".
לא, "נאקה" איננה הצליל שאתם משמיעים בעת שאתם מגלים שנכנסתם בטעות לאולם בו מוקרן הסרט החדש של האחיות אולסן. הנאקה היא אשתו של הגמל, כפי שכל מי שלמד לפסיכומטרי זכר ליומיים או שלושה פעם. והסרט למענו התכנסנו כאן היום הוא סרט על נאקה, ועל הבכר שלה (בכר – גור גמלים. כן, גם זה בעברית). והבכר בוכה. והבכר בוכה.
אני לא יכול לומר שאיני מבין אותו, במקצת. קודם כל שולפים אותו החוצה מרחמה של אימו, רק כדי להסביר לו שהוא תקוע בכפר קטנטן במונגוליה, במדבר הגובי. ונכון, המשפחה המטפלת בו נחמדה מאוד ולבושה יפה, אבל חיבור לאינטרנט אין להם. עזבו אינטרנט, אפילו הטלויזיה לא הגיעה לאותו ישוב. ועזבו טלויזיה, הסיבה העיקרית לכך שהבכר בוכה היא שאמו הנאקה לא אוהבת אותו, ולא מוכנה להיניק אותו. נו, אתם לא הייתם בוכים?
באופן רשמי, מדובר בסרט דוקומנטרי, אבל קשה לי להאמין שכך הדבר. קשה לי להאמין ששני סטודנטים בבית ספר לקולנוע בגרמניה הגיעו לאמצע שום מקום במונגוליה, ושם במקרה חזו בלידת גמל, ובילדים הנשלחים לעיר הקרובה להביא משם איזה מומחה, שינגן לאמא עד שתכנע ותסכים להיניק את בכרה בכורה. הסיכויים לכך מופרכים מדי. אני כן מאמין שהיוצרים ניסו לתעד את הוויי השבטים הנודדים המונגולים, ולשלב אותו בעלילה שבנו. אני כן מאמין שבני המשפחה משחקים את עצמם, ומשתלבים בעלילה הפשוטה שהוכתבה להם. דוקומנטרי זה לא, אבל מבחינה אנתרופולוגית, זה בהחלט מעניין. מעין פרק ארוך להחריד של נשיונל ג'אוגרפיק, על משפחה מונגולית.
אך בעוד אורחות המשפחה ומשק החי שלה מספקים ענין רב, הרי שהעלילה לא ממש. נולד גמל, הוא בוכה, והילדים נשלחים להביא את המומחה. באמת, זה הכל. והם לא מדברים הרבה, המונגולים הללו. אנשים רגועים וחייכנים. טוב להם גם בלי אינטרנט וטלויזיה, על אף שהילדים פותחים עיניים גדולות בעיר הגדולה למראה אחת כזאת. כך שסרט כמו 'דמעות של גמל' צריך לראות במצב רוח מונגולי. רגוע, זורם, ולא ממהר לשום מקום.
אלמלא היה מדובר בסרט כמעט דוקומנטרי, הייתי משבח את התפאורנים, את המלבישים, ואפילו את המלחינים והנגנים. אבל נראה שהבגדים המפוארים שהם לובשים שם הם אכן בגדי היום יום שלהם, ושהמוזיקה המהפנטת הזאת היא אכן המוזיקה העממית שלהם. הם אפילו גרים באוהלי חמישה כוכבים עם ארבעה כיווני אוויר צלול.
אין ספק שמדובר בסרט מיוחד, וכבר בעבור זה מגיעות לו נקודות זכות. אבל למה – הו למה? – למה הוא איטי כל כך, ולא קורה בו כלום? אני בטוח שלא צופה אחד או שניים יחפשו בשלט את כפתור ההרצה קדימה, רק כדי להתאכזב מכך שגם אם זכרו להביא את השלט מהבית, הוא לא תואם למקרנות הקולנוע. אותם צופים קצרי רוח יוכלו אמנם לשאול את הסרט מספריות ה-DVD השכונתיות (חלקן כבר מחזיקות עותקים ממנו), אך אני מאמין שחווית הצפיה תפגע. מסך הטלויזיה בסלון, גדול ככל שיהיה, עושה עוול לנופים עותקי הנשימה.
וכן, גם אם בשורה התחתונה לא נרשמה התלהבות אדירה מצידי מהסרט האמור, הרי שמנופי מונגוליה נרשמה גם נרשמה. אלמלא הייתי יודע כבר את יעדן של שתי החופשות הקרובות שלי (מוזר. לתכנן שבוע קדימה אני לא יכול, אבל אני יודע היכן אהיה בקיץ עוד שנתיים), הייתי כבר בדרך לרכוש את מדריך Lonely Planet למונגוליה, לתכנן מסע לשם. מישהו רוצה לחבור אלי?
- האתר הרשמי
- מונגוליה – עובדות
- מונגוליה – מדריך לונלי פלאנט
- מונגוליה אונליין
- מונגוליה היום
- גמלים
- חלב נאקה נגד בעיות מעיים
- חיות עבריות
סוף סוף אני ראשון!!!
הסרט הזה הראה לי בפעם הראשונה שגמלים יכולים להיות מעניינים מאוד אם מסתכלים עליהם מקרוב (מאוד מקרוב) והאיטיות שלו מוסיפה עוד יותר לסרט להיות יצירה ויזואלית סוחפת כמעט כמו "ציפרוים נודדות"
דוקומנטרי או לא?
שאלה ותשובה מתוך מדור ה-Answer Man של רוג'ר איברט:
http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/section?category=ANSWERMAN&date=20041128
זה כלום, אתם חייבים לקרוא את המדור הקודם!
יש שם סיפור מדהים על המקום שבו סרטים נפגשים בחיים, ואיך מישהו קיבל השראה מסרט והחיים שלו עברו כל-כך הרבה עד שלא ירחק היום ויעשו סרט _עליו_…
http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/section?category=ANSWERMAN&date=20041212
ארווווך
יצא לי לראות את הסרט הזה בנוכחות היוצרים בפסטיבל לסרטי סטודנטים במינכן שנערך בשנה שעברה. זה היה ערב הפתיחה הרשמי של הפסטיבל ולכן המארגנים החליטו לטרטר את כל המשתתפים לחוויה ארוכה של נאומים והסרט הלז. רוב הסטודנטים שרק באותו יום הגיעו למינכן שקעו בשינה עמוקה וגם אני מצאתי את עצמי נאבק בעפעפיי שאיימו לצנוח בכל רגע. זהו בהחלט סרט ארוך ואיטי, אבל בשורה התחתונה הוא גם ניחן ביופי קולנועי רב.
גמלים דו-דבשתיים שולתתתייםםם000!!!1
מצב רוח מונגולי הוא הכל חוץ מ"רגוע, זורם, ולא ממהר לשום מקום". יותר כמו סוער, תוקפני, ומהיר יותר מכל דבר אחר.(אם לשפוט על פי ההיסטוריה)
קשה לי להתאפק מלשאול אם כדי לרפא אותו
הם נאלצו לכנס "ועדת בכר"?
אם רוצים לראות סרט על מונגוליה
אורגה של ניקיטה מיכאלקוב מומלץ יותר (להשיג בספריית האוזן הקרובה לביתכם)
נממ.. נממ. נאקה
המפפ, קודם כל, "קיפוד" חביב, גרמת לי לרצות לראות את סרט זה, נשמע מעניין. נאקה זוהי בכלל לא מילה מסובכת, יותר נפוצה אפשר להגיד אפילו, אולי לא יוצא להגיד אותה הרבה, אבל היא לא מילה מסובכת. נסה: חמרמורת, נשייה, חריט.
זה מזכיר לי סרט בהוטאני (כן, כן, קיימת כזאת מדינה, ממלכת בודהיסטים ענקית בהימלאיה עם אנשים איטיים, כה איטיים הם, אך שולטים ברמות מוזרות, כה שולטים) שראיתי, הוא היה בשפה בשם דזונקה, על איזה איש שאמור לטוס מהחור הזה לארה"ב ומסתובבים איתו עוד אנשים הזויים, ואחד מהם הוא נזיר שמספר לו סיפור מגניב… ^^ מישהו ראה במקרה סרט זה?!
''על קוסמים ונוודים''
לגמרי במקרה, ראיתי אותו בדיוק באותו יום כמו את דמעות הגמל. אני לא בטוח למה, אבל חיבבתי אותו פחות.
נממ.. נממ. נאקה
אתה בטח מתכוון ל"הגביע"
נממ.. נממ. נאקה
"הגביע" הוא אמנם סרט בהוטאני אבל סרט עם עלילה שונה: על נזירים המנסים להשיג טלויזיה כדי לצפות במשחקי המונדיאל. סרט חמוד ומה שנהוג לקרוא "אנושי" אנושי מדי.
סרט מקסים
זה סרט מיוחד במינו, נכון בלי הקצב המטורף שהמערב רגיל אליו. סרט על חיים אחרים, אמונות זרות ומציאות שונה משלנו. סרט על אהבה ואהבה לטבע. חמש הדקות האחרונות הן בלתי נשכחות.
כדאי מאד מאד לראות, לא עייפים מדי אחרת תפספסו הכל.
סרט נפלא
התגובות כאן, משום מה פושרות. אני חושבת שזהו סרט מקסים, נכון, אנושי, רגיש ובכלל לא משעמם ! מלא רגש אנושי (חייתי) ואני ממליצה בחום !