במקור: A Beautiful Mind
במאי: רון הווארד
תסריט: עקיבא גולדסמן
על פי ספרה של סילביה נסאר
שחקנים: ראסל קרואו, ג'ניפר
קונלי, אד האריס, פול בטאני
ההיסטוריה, כידוע, נכתבת על ידי המנצחים, או יותר נכון, על ידי התסריטאים שלהם. סרטי ביוגרפיות המבוססים-על-סיפור-אמיתי תמיד מנסים למכור לנו שלא משנה אילו מכשולים עומדים בדרכך או מאיזו נכות אתה סובל – בעזרת התמדה, עקשנות וכמובן, אהבת אמת תוכל להתגבר על כל דבר, לממש את חלומך ולהיהפך למרות הכל לצייר בעל שם עולמי. אפשר גם פסנתרן. לזה אנחנו המתמטיקאים קוראים "הנדסה מהופכת לצרכי עיוות סטטיסטי", או במילים פשוטות יותר: עבודה בעיניים. סרטי ביוגרפיות נעשים רק על, לצורך הדוגמה, מתמטיקאים גאונים שהצליחו להתגבר על מחלת הסכיזופרניה ולזכות בפרס נובל, כמו ג'ון נאש. אבל על כל ג'ון נאש אחד יש בוודאי 3.6 מתמטיקאים גאונים סכיזופרנים שלא הצליחו להתגבר על מחלתם ולא קיבלו שום נובל, ו-234 סכיזופרנים שלמרבה החוצפה אפילו לא נולדו מתמטיקאים גאונים. אבל עליהם לא עושים סרטים, ולכן שיעור ההצלחה בסרטי ביוגרפיה הוא 100%. מהרגע שמצאת בסרט מבוסס-על-סיפור-אמיתי מתמטיקאי סכיזופרן – הלך המתח, אתה יכול להיות בטוח שהנובל כבר אצלו בכיס, ואולי גם כמה אוסקרים.
ואכן, 'נפלאות התבונה', מועמד להמון אוסקרים, ובינתיים זכה כבר בהמון פרסים אחרים והופיע בהמון רשימות "10 הסרטים הטובים של השנה" של מבקרים נחשבים קצת יותר ממני. מצד שני, הטריילר שלו גרם לו להראות כמו רצף קלישאות מאוס שכמוהו לא ראינו מאז 'להתחיל מחדש' – לא זה עם טום הנקס, זה עם גליה אלבין. המציאות, כרגיל, יושבת באמצע (שורה 6, כסא 14). הסרט הוא לא טוב כמו הביקורות עליו ולא גרוע כמו הטריילר שלו. מכיוון שזה עדיין משאיר טווח טעות רחב מאוד, נבהיר באופן ממוקד יותר: 'נפלאות התבונה' הוא סרט מאוד בינוני. מרתיח כמה שהוא בינוני.
זה לא הסרט בעצמו שמעצבן כל כך, כמובן. אם מישהו רוצה לעשות סרט בינוני – תפאדל, חופש הבינוניות הוא זכות בסיסית המוענקת לכל אזרח במדינה דמוקרטית. הבינוניות אחרי הכל היא הציר שעליו סובב העולם. מה שגורם לורידים במצח שלי לפעום בקצב לא אחיד הוא כל אותם פרסים, תשבחות ומועמדויות לאוסקר. זה? הסרט הטוב של השנה? מה עם 'ממנטו'? מה עם 'A.I.', 'מפלצות בע"מ', 'מולין רוז", 'שרק' או 'שר הטבעות'? לא חובה לאהוב את כל הסרטים האלה, אבל הם לפחות לא נראו כמו שידור חוזר של סרטים אחרים. בתחילת הסרט אומר ג'ון נאש, השחצן הזה, למתמטיקאי אחר: "קראתי את שני המאמרים שלך, ואני מאמין שאין באף אחד מהם רעיון מקורי או מחשבה יצירתית אחת". מוזר, זה בדיוק מה שאני חשבתי על הסרט הזה.
כן, ג'ון נאש היה שחצן. הוא תמיד ידע שהוא גאון, ושאם הוא רק ישרבט על מספיק חלונות, מוחו היפהפה יפיק בסופו של דבר את הנוסחה המתמטית פורצת הדרך שתשנה את פני עולם המתמטיקה. והוא צדק, אבל לפני שהעולם הספיק להעריך את התגלית, נאש גויס למטרות מעשיות יותר: הצלת האומה האמריקנית. לרוסים יש פצצת אטום חדשה וניידת (נשבע לכם. פצצת אטום ניידת. הרבה יותר מוצלחת מאשר הסוג הישן, זה שמחובר לרצפה) שהם מנסים להבריח לתוך ארה"ב כדי לפוצץ אותה במרכז אוכלוסין כלשהו. המרגלים המתכננים את הקנוניה מתקשרים ביניהם באמצעות הודעות מוצפנות בתוך מגזינים. נאש הוא היחיד שמסוגל לפענח את הצפנים האלה, אבל כמובן שעליו לשמור על העניין בסודי סודות, מה שעשוי להיות מביך. לך תסביר שאתה קורא 'פלייבוי' בשביל המסרים הסמויים.
ראסל קרואו הוא ליהוק מוזר לתפקיד מתמטיקאי, אלא אם כן בין פיתוח נוסחאות חדשניות בתורת המשחקים לחיפוש צפנים במדריך הטלוויזיה הוא העביר הרבה שעות בכל יום במכון הכושר: האיש פשוט שרירי מכדי להיות מתמטיקאי – הוא שיחק לא מזמן גלדיאטור, לכל הרוחות! בנפח של ראסל קרואו ממוצע אחד אפשר להכניס בערך שלושה מתמטיקאים ממוצעים. למרות הבעיה הפיזית הזאת, המשחק של ראסל דווקא מרשים מאוד: הוא מצליח ליצור ממוצע מדויק, מחושב סטטיסטית עד לספרה החמישית אחרי הנקודה, של כל שחקן הוליוודי ששיחק אי פעם אדם מוגבל שכלית או בעל בעיה נפשית, מדסטין הופמן ב'איש הגשם' עד טום הנקס ב'פורסט גאמפ'. את אלישיה – תלמידתו, המתאהבת בו בלי שום סיבה מיוחדת – משחקת ג'ניפר קונלי, שחקנית שאני מאוד אוהב עוד מימי 'לבירינט', וכאן היא ממש בסדר. לא, באמת. שום תלונות. היא גם לא עושה שום דבר ראוי לציון, אבל זה פשוט בגלל התפקיד חסר העניין שהיא קיבלה. מה היא כבר צריכה לעשות – לבכות מדי פעם? על זה לא מקבלים אוסקר. סליחה, בעצם כן.
הבעיה היא בתסריט. 'נפלאות התבונה' הוא אחד מאותם סרטים שבהם אנשים דבקים בקלישאות ששמו בפיהם וימשיכו לדקלם אותן ויהי מה, אפילו אם כל ההיגיון והשפיות בעולם יתייצבו נגדם. קחו למשל את השורה: "אלוהים הוא בוודאי צייר. אחרת למה יש כל כך הרבה צבעים בעולם?". היתרון של השורה הזאת הוא שהיא נשמעת מצוין, אם אתם אוהבים שמאלץ בסגנון הזה. החסרון שלה הוא שהיא בולשיט מוחלט. תשאלו כל מעצב גרפי או צייר: יש מחסור אדיר בצבעים בעולם. עכשיו כשהכניסו לשימוש את הסיומות החדשות לכתובות אינטרנט, הגיע הזמן גם להמציא כמה צבעים חדשים. כבר הרבה זמן אני מתכנן לצבוע את תקרת החדר שלי – חשבתי על סגום בהיר, אולי טינגריל.
גם ברגעים הכי טובים שלו, הדמויות ב'נפלאות התבונה' לא נשמעות כמו שאנשים מדברים באמת, אלא כמו תסריטאי תאב-אוסקרים. העלילה ברובה – כבר אמרנו – היא עניין סטנדרטי. קריירת הריגול של ג'ון נאש היתה יכולה אולי להפוך למשהו מרתק, אבל אפילו התפנית המפתיעה בה תגרום לדה-ז'ה-וו חזק אצל צופים בעלי ניסיון. הביטו רגע אחורה: לא כל הצופים שמאחוריכם פוערים את פיהם בתדהמה. חלקם סתם מפהקים.
תגידו שאני לא הוגן עם הסרט, שהוא לא כל כך רע, שלא נתתי לו צ'אנס. אתם צודקים. סרטי ביוגרפיות קיטשיים הם ז'אנר לגיטימי, ואם אתם אוהבים כאלה, 'נפלאות התבונה' הוא בדיוק הסרט בשבילכם. אבל מכאן ועד לשלל העיטורים והכיבודים שהסרט זוכה להם – הדרך ארוכה. אילו זה היה סתם סרט מהשורה לא היה לי שום דבר נגדו, אבל מזוכי אוסקר אני מצפה ליותר. נפלאות לא תמצאו פה, וגם לא הרבה תבונה.
- האתר הרשמי
- ראסל קרואו – אתר מעריצים
- ג'ניפר קונלי – אתר מעריצים
- אד האריס – אתר מעריצים
- ג'ון נאש – האתר האישי
- ג'ון נאש – באתר הנובל
- אקוויליבריום נאש
- דוגמה רעה לאקויליבריום נאש
- תורת המשחקים
- התמודדות עם סכיזופרניה
- המלחמה הקרה
אהרו''כ
טוב לא פייר, איזה שעות אני גולש
כל הסרטט נהרס לי, מכיוון שבכל עיתון אפשרי גילו את הסוף המפתיע של הסרט
זוהי אזהרה אחרונה – אל תקראו ביקורות על הסרט בעיתונים, בכולם מגלים את הסוף.
הביקורת הזו, בכל אופן, מצויינת
ומכאן שלפחות משהו טוב אחד יצא מהסרט הזה.
הביקורת הזו, בכל אופן, מצויינת
ביקורת נהדרת ,רק שעשיו צריך לשקול פעמים אם ללכת לסרט הזה.
יש משהו ממש מחורבן
בקונספט הזה של פצצות אטום נייחות. אתה צריך לבנות אותם במקום שאתה רוצה לפוצץ, וזה ממש בלאגן.
נדמה לי שהיתה כזאת
בסרט "הפרוטוקול הרביעי" עפ"י ספרו של פרדריק פורסיית' ובכיכובם של מייקל קיין ופירס ברוסנן (כשהוא עוד דיבר רוסית).
צודק, אבל לא מפתיע.
מה כל כך מפתיע בזה שסרט בינוני עם ראסל קרואו מועמד לאוסקר? גלדיאטור היה סרט טוב, אבל לא מצויין ובטח שלא ראוי לאוסקר. והחוצפה הייתה שהוא אפילו קיבל אותו!
אז השנה יש איתו סרט אחר, נראה מהביקורת בינוני אף יותר
(עם כל מעריצות ראסל קרואו הסליחה), אבל אני ממש מקווה שהוא לא יזכה באוסקר, לטובת פרס האוסקר עצמו.
ועוד דבר: ראוי לציין שבמסגרת ההפיכה של הסרט לסיפור "ביוגרפי" על הנאש הנ"ל, התסריטאים "שכחו" פרטים קטנים, כגון זה שהנ"ל בגד באישתו כמה פעמים, שלא לדבר שעם כמה גברים. אולי חששו שלג'ניפר קונלי תהיה חס וחלילה דמות לגלם, ואולי חששו לדמות הגיבור שלהם, שתחרוג מהסטטיסטיקה (ואז צריך פקטורים וכאלה).
אולי בכל זאת אני אלך לראות את הסרט הזה?
זאת ועוד
מלבד מה שציינת, אשתו של ג'ון נאש עזבה אותו בשלב מסוים וחזרה אליו מאוחר יותר, ולא "עמדה לצידו לאורך כל השנים" כפי שהסרט טוען. עצם זה שהסרט לא נאמן לעובדות לא מאוד מטריד אותי, אבל אם הוא היה נצמד למציאות קצת יותר הוא היה יכול להיות הרבה יותר מעניין.
אם היו מכניסים
לסרט את כל הפרטים האלה הוא היה הרבה יותר מעניין, אין ספק, אבל הרבה פחות זוכה באוסקרים.
כמה סרטי ביוגרפיות אתם מכירים שכן היו נאמנים לעובדות? זה רק היה הורס אותם, מבחינת ההכנסות והזכייה בפרסים. הסרט היה הרבה יותר מעניין אם היו מכניסים אליו את הפרטים הלא כל כך מזהירים מחייו של נאש, אבל למישהו היה בכלל ספק שיראו רק את החלקים החיוביים בביוגרפיה שלו? כל סרט ביוגרפי באשר הוא מסלף ומעוות את המציאות, זהו חלק בלתי נפרד ממנו.
לא, סיזופרניה היא 'תכונה' רעה.
התגברות עליה היא תכונה טובה מאד, לעומת זאת.
סכיזופרניה איננה תכונה
אלא מחלת נפש, שנפוצה עד כדי אחוז אחד מאוכלוסיית העולם המערבי (לא מעט), והרבה אנשים חיים איתה וזה כמעט לא ניכר בהם.
תחי הרפואה המודרנית!
אבל הוא ישב בטקס האוסקר
וחייך במקומות הנכונים, ונראה בהחלט במצב טוב. נראה יותר טוב מקרואו בהווה אם אתם שואלים אותי…
נאש של טקס האוסקר
באמת נראה כמו מתמטיקאי.
ואפילו בלי איפור.
איפה זה היה בסרט? אלא אם כן נאש היה מתמטיקאי מסודר.
סליחה שאני שואל, אבל...
סליחה שאני שואל, אבל למה לעזאזל היה צריך להזמין את ג'ון נאש לטקס האוסקר? של מי היה הרעיון הזה, וגרוע מזה – למה נאש הסכים לבוא? כנראה שהוא רצה להראות לעולם שכאשר הוא מהנהן בראשו ומחייך הוא נראה כאדם מן הישוב – גם בלי סכיזופרניה, וגם לא צועק על אף אחד שהרעיונות שלו לא שווים כלום. הנהונו של ג'ון נאש בטקס האוסקר אמר בעצם לעולם את הפסוק הבא:
"כן, זה באמת עלי כל מה שראיתם. זה באמת אני.
כן, אני סולח לרון הווארד על פשעיו, וזאת לאחר התייעצות עם קופי אנאן.
כן, כל מי שיעמיד את דמותי במרכזו של סרט שבסופו של דבר אני יוצא ממנו גבר רגיש היודע להתמודד עם מחלתו ואף זוכה בפרס נובל, יזכה להשתתפותי בטקס שכזה. כעת אני פתוח להצעות, ומזמין את כל המעוניין להיוועץ בי בשעה שהוא מפיק סרט על עלילותיו של ג'ון נאש במעבורת החלל אלישיה."
הרשי לי להביע את השתתפותי בצערך
על מות המלכה-האם, בגיל 101.
איך אוכל להודות
זה באמת מרגש ששמת לב שאמא שלי מתה. הרי ה-BBC עוסק רק בזה מבוקר ועד ליל כשהמזרח התיכון בוער. אני מבטיח לגלות הרבה סימפטיה ואף מעבר לזה אם אצלך יקרה איזה אסון, נגיד, אם תיגמר פתאום הגלידה.
לא בטוח
לא, אני לא בטוח. הסרט מעוות כל-כך הרבה אז אולי גם את זה…
מה שאני אומר ש*לכל היותר* הוא היה מסוגל לחזור ללמד. אולי גם זה לא.
בסך הכל אין פה ממש 'התגברות' (ולכן אין פה ממש סיפור) אבל זה עניין אחר.
מזוכי אוסקר אני מצפה ליותר?
מה ציפית משייקספיר מאוהב?
והאם הוא ענה על הציפיות?
יש לי בעיה עם שייקספיר מאוהב
מצד אחד – אני לא יכולה להגדיר אותו כסרט איכותי במיוחד, כזה שהשפיע עלי קשות (בעצם… טוב, אני אסביר בהמשך) או כזה שיצאתי ממנו עם תובנות מיוחדות.
אבל…
הוא אחד מהסרטים הכי מהנים שראיתי בשנים האחרונות. ראיתי אותו 3 פעמים בקולנוע, עוד פעם בוידאו (רק בגלל שהוא דיי חדש אצלי בוידאו) והוא לא מאבד מהקסם.
תסריט מצויין, שנון ומצחיק ואינטליגנטי; נושא טוב (שייקספיר); קלאסיקה (רומיאו ויוליה); בריטים; תלבושות תקופתיות (מגניבות – אני מתה על זה); וכמובן – שחקנים טובים (טוב, פרט לגבינית) בראשם ג'וזף פיינס, בעלי לעתיד.
הסרט אכן השפיע עלי קשות – אחרי שראיתי אותו, קפץ ג'וזף לראש רשימת הגברים השווים על הפלנטה, והוא מחזיק בו בהתמדה וללא מתחרים. יש משהו במבט שלו שפשוט ממיס אותי לכדי שלולית קטנה ודביקה…
אבל גם אלמלא ג'וזף, אני מאמינה שהייתי אוהבת את הסרט עד מאד. הוא אולי מורכב מהמון "נוסחאות" קטנות של מה להכניס לסרט כדי שיצא טוב, אבל הוא גם מצליח לעמוד בזה ולערבב את כל הרכיבים כך שהתוצאה תצא מאד מלבבת ומאד מוצלחת (לפחות לטעמי). אני לא זוכרת מי היו המתחרים על התואר באותה שנה, אבל "שייקספיר מאוהב" הוא, לפחות בעיני, פשוט סרט *טוב*.
עינת
אני אגיד לך בדיוק
המועמדים היו:
להציל את טוראי ראיין – שהיה אמור לזכות אלמלא יחסי הציבור של מיראמקס (דיסני).
הקו האדום.
החיים יפים.
אליזבת'.
כל הסרטים הללו יותר טובים משייקספיר (אולי לא החיים יפים).
חוץ מהקו האדום... סרט
תמוה, עד גרוע.
ואגב, גם אני רוצה לצבוע את תיקרת חדר השינה שלי בטינגריל! אהבתי ת'בקורת, מיותר לציין שאני מסכימה גם אם אין לי ורידים במצח? (אם יש לי שיופיעו, לאלתר!)
אהבתי את "לא כל הצופים פוערים את פיהם בתדהמה, חלקם סתם מפהקים" בהחלט.
לא בטוחה שהם היו טובים יותר
את 2 סרטי המלחמה לא ראיתי -אני לא אוהבת לראות סרטי מלחמה, אלא אם יש נסיבות מיוחדות (כמו במקרה של "אויב בשער"…).
דווקא החיים יפים הוא בעיני מתמודד ראוי לפרס, אבל כיוון שהוא היה מועמד גם בקטגוריה של הסרט הזר (וזכה בה), לא היה לו סיכוי…
לגבי אליזבת – אכן סרט מצויין (מעבר לסיבה העיקרית שאתם בטח מנחשים), אבל האם הוא אכן יותר טוב משייקספיר מאוהב?
הוא סרט רציני וכבד למדי, בעוד שייקספיר הוא (פחות או יותר) קומדיה, מה שאוטומטית גורם להקל בו ראש, או לזלזל בו מעט. יש נטיה להעריך דרמות תקופתיות, בעוד שקומדיות כמעט תמיד נחשבות ל"נחותות" יותר (כי הן קלילות יותר, בעיקר). לא ראיתי הרבה קומדיות שזכו באוסקר, מקסימום דרמה קומית. מצד שני, גם שייקספיר הוא לא קומדיה נטו – הוא לא "פגוש את ההורים" (תודה לאל) והוא שנון, אינטליגנטי ומקסים…
לסיכום – אני לא משוכנעת כלל שאליזבת טוב יותר משייקספיר מאוהב (אם כי אין ויכוח שיחסי הציבור של האחרון עזרו לו מאד לזכות).
עינת
סיפור אמיתי?
גם הבולשיט עם פצצת האטום הניידת והמגזינים?
אתם בטוחים?
אני מסכים, זה לא נשמע אמין.
ובכלל, אין קטגוריה של מתמטיקה בפרס נובל.
אם אני לא טועה,
(ולא נראה לי שאני טועה), זה לא היה במתמטיקה אלא בכלכלה.
זה נכון שאין
דבר כזה פרס נובל למתימטיקה, אבל ג'ון נאש זכה בכלל בפרס נובל לכלכלה, על ההמצאה של "תיאוריית המשחקים", תיאוריה כלכלית שאני לא כל כך מבין בה אבל אומרים שהיא שינתה את פני הכלכלה הקפיטליסטית או משהו כזה.
ולמה אתם חושבים הוא לא קיבל את
פרס הנובל שלו על מתמטיקה? כי אלפרד נובל ביקש שלא תהיה קטגוריה כזאת.
ולפני שמישהו מספיק
לצטט כאן את האגדה על המתמטיקאי ואשתו של אלפרד נובל, הנה ההפרכה:
http://www.snopes.com/science/nobel.htm
אף פעם לא שמעתי על זה.
לי אמרו שאין פרס נובל למתמטיקה כי נובל חשב שמתמטיקה זה לא באמת מדע. ופה אני דיי מסכים איתו.
אף פעם לא שמעתי על זה.
גם כלכלה זה לא בדיוק מדע.
מה, הפריע להם לתת פרס נובל למתמטיקאים בניגוד לדעתו של נובל, אבל לא היה איכפת להם לתת לכלכלנים, בניגוד לדעתו של נובל?
אף פעם לא שמעתי על זה.
"ספרות" ו "שלום", לעומת זאת, הם כן מדעים.
סרט בינוני אולי
אבל ביקורת גאונית.
עשיית הסרט הזה לא היתה בזבוז זמן גמור אם יצא מזה ביקורת כזו.
ביקורת מצויינת.
מסכימה עם כל מילה. סרט נחמד, אבל בטח לא *מעולה*. מצד שני, ממתי הקריטריונים של אוסקר הם הסרט?
רק הערה: לדעתי הבנייה של הסכיזופרניה היא מצויינת. בנקודה הזו הם עשו עבודה טובה מאוד.
מצד שני, בסצינה האחרונה חשבתי שאני הולכת להקיא. מאז הסצינה ב"עת להרוג" כשאבא יוצא מהכלא והילדה מחבקת אותו על רקע דגל אמריקה, עוד לא ראיתי סצינה כל כך אמריקאית בסרט תמים. פשוט
ח''ח עצבני על הביקורת המצויינת!
שועשעתי קשות (במיוחד מהפסקה על מימדי גופו של ראסל לעומת זה של מתמטיקאי אמיתי…).
כמו שכתבתי בעבר, הטריילר היה זוועתי – מבולבל ביותר, קיטשי, אובר מלודרמתי וקלישאי להחריד. אח"כ קראתי כאן שהסרט מצליח בטירוף, ואז גם הגיעו דיווחים על שלל פרסים ומועמדויות שהוא גרף…
סקרנותי התעוררה, כך שברור לי שאני אלך לראות את הסרט (בכל מקרה). היה טוב לקרוא, במיוחד כדי להנמיך ציפיות (לא שהיו לי… ועדיין).
עינת
נ.ב.
לא סבלתי את הילדה בלבירינט.
לא רק שהסרט היה משעמם ומעיק (פרט לכמה נקודות אור) היא היתה כ"כ מעצבנת, שמה שהחזיק אותי עד הסוף (טוב, פרט לעובדה שלא היה לי איך לנטוש באמצע) היתה הפנטזיה הפרטית שלי, בה אני מלבישה לה סטירה מצלצלת שמשתיקה סופית את היללות ההיסטריות שלה.
אני לא זוכר
מתי היו יללות היסטריות בלבירנט?
אני לא חושב שהוא נמצא ברשימת סירטי היללות:
בעקבות האוצר הרומנטי
אינדיאנה ג'ונס והמקדש הארור
פרוייקט המכשפה מבלייר
סרטי הצעקה
היו עוד?
ציפור על תיל?
ביקורת מעולה.
הדרך שאתה מתאר את הסרט תואמת באופן מפליא לאיך שחשבתי שהוא יהיה. בקיצור סרט שאני לא אראה בעבור תשלום (אולי בערוץ 4) אבל לפחות הוא הפיק ביקורת טובה.
אני זה שהזכיר כאן את גולדסמן
לא ראיתי את הסרט (ואחרי הביקורת, כנראה גם לא אראה), אבל אני חוזר על עמדתי: גם אם גולדסמן הצליח לכתוב תסריט שהיה גורם לשייקספיר להסמיק (והקונצנזוס כאן, לפי מה שאני רואה, הוא שזה לא קרה) עדיין אסור לשכוח לו כמה חטאי עבר, למשל:
"באטמן לנצח"
"ב____ ור___"
"אבודים בחלל"
כאילו, מה הלאה? בשנה הבאה אולי יתנו מועמדות לאוסקר לג'ואל שומכר…
נראה ככה
באמת שלא באתי לסרט מתוך כוונה להכנס באבי-אביו של עקיבא גולדסמן, למרות העבר הבעייתי שלו. לא שכחתי לו את 'ב___ ור___' אבל אני מוכן לסלוח. והתסריט של 'נפלאות' באמת לא מתקרב לרמת הזבל של הסרט ההוא, אבל הוא גם רחוק מאוד מלהיות טוב. מכל המועמדויות לאוסקר שהסרט הזה קיבל, המועמדות לפרס התסריט הכי מטרידה אותי. מזל ש'נפלאות התבונה' ו'ממנטו' לא מתחרים באותה קטגוריה, אחרת היה עלול להיווצר מצב שבו 'נפלאות' היה מנצח, ואז הייתי נאלץ לפצוח בגל של פעולות טרור בלתי-אנושיות נגד חברי האקדמיה, ואתם יודעים כמה זמן ומאמץ פרוייקט כזה דורש.
אבל אנחנו נתמוך, הרי!
נראה לי שאני מחזיקה בהשקפה האולי שמרנית, לפיה לבמאי יש את האחריות הכוללת לסרט, אני חושבת שככה זה בישראל. בארה"ב (הוליווד) הרבה פעמים המפיק הוא הביג שוט של הסרט, ששוכר את הבמאי. במקרים של סרט הוליוודי טוב במיוחד, אני מנסה לברר גם מי המפיק (לתת לו גם קצת קרדיט) אבל במקרה של "נפלאות התבונה" הבמאי והמפיק אחד הם. רון הווארד, שעשה המון סרטים, עשה גם כמה סרטים לא רעים עד אהובים (ע"ע ווילו) אז אני מסרבת להטיל את מלוא האשמה על עקיבא. בעיני הווארד אחראי לסרט יותר ממנו.
מיהו מהו?
http://us.imdb.com/Name?Howard,+Ron
קוראי האתר מוזמנים לשפוט בעצמם..
להלן כמה ציטוטים נבחרים מראיון שנערך עם גולדסמן לפני כשלוש שנים במגזין הבריטי SFX, שהחליט לתת לו במה כדי להגן על עצמו. "נפלאות התבונה" אינו מוזכר שם, כמובן (דומני כי באותה נקודה אף אחד – בטח לא המראיין, וכנראה שגם לא גולדסמן עצמו – לא חשב שהאיש יהיה מועמד לאוסקר), אבל זה נותן מושג לא רע על שיטותיו של האיש. אם כן:
על "באטמן לנצח":
'אני מאוד גאה ב-"באמן לנצח". אני חושב שזו שזו היתה דרך חדשה ומעניינת לקחת בה את הזיכיון… ישנן דרישות לגבי אורך של סרט, הקובעות שסרטים יכולים לרוץ כמות זמן מוגבלת מבלי שבתי הקולנוע יפסידו הקרנה בכל יום, ו-(סצינות שמכילות) התפתחות של דמויות נחתכו מהסרט'.
על "באטמן ורובין":
'הבעיה ב-"באטמן ורובין" היתה שבמובנים רבים הוא היה זהה ל-"באטמן לנצח". אם "באטמן ורובין" היה יוצא קודם, אני בטוח שהתגובות היו פחות שליליות. מה שהיה כל כך מדהים ב-"באטמן לנצח" היה החדשנות. כאשר הגענו ל-"באטמן ורובין" אנשים היו מוכנים לדבר חדש, ואני לא חושב שהסרט סיפק את זה.'
על "אבודים בחלל":
'זה נראה טוב על הנייר.'
מה בדיוק היה חדשני
ב"באטמן לנצח"? למיטב זכרוני, כלום.
מה פתאום? זה היה סרט חדשני
מאד. מעולם לא הוצא סכום כזה גדול על סרט כזה גרוע, וזה הישג ואבן דרך בתולדות הקולנוע. אני בטוח שקווין קוסטנר מקנא מאד בגולדסמן על יכולתו להפיק מוצר עד כדי כך זוועתי מכל כך הרבה כסף (קוסטנר הצליח להוציא יותר כסף, אבל עולם המים היה סתם גרוע, לא מזוויע).
אם כך
טיטניק
פרל הרבור
והדוואר של קווין קוסטנר
היו חדשינים יותר.
מבין שלושת אלה, ראיתי
רק את הדוור של קוסטנר, שלא התקרב לב____ ו____ בגריעותו.
הוא גם נעשה בתקציב של 80 מיליון לעומת ה-110 של בו"ר
ועל פי תגובות מאנשים רבים, לפרל הארבור לפחות הייתה חצי שעה של אפקטים מצויינים, וטיטאניק פשוט כל כך אובר רייטד ואובר מצליח, שאנשים מגיבים לו באופן שלילי יותר מכפי שהגיע לו.
דירוגי ימד"ב לסרטים דנן הם כדלקמן:
הדוור – 5.3
פרל הארבור – 5.8
טיטניק – 7.0
ב____ ור____ – 3.6 (!)
היי לא הוגן
דיברת על בטמן לנצח לא על
ב_ור_.
דווקא את בטמן לנצח אהבתי.
בעיקר בזכות שחקנים כמו ניקול קידמן גים קארי וטומי לי גונס. גם ואל קילמר יצר בטמן מוצלח מאוד לדעתי. בסרט הזה עדיין נהנתי מאוד.
הבעיה שלי היא עם הסרט הרביעי בסדרה שאני מסרבת אפילו לנקוב בראשי התיבות של שמו.
נאלץ לא להסכים
1ו2 מדהימים
3ו4 נפילות
אין אפילו מה להשוות בין 1 ו2 ל3
הראשונים מדהימים. אבל אני טוענת ששלוש , למרות שלא התקרב לרמה של 1 ו2, היה מהנה והיה בו צוות שחקנים שהוסיף לו מאוד.
לעומת זאת לאחרון בסדרה אני לא אתן אפילו את התואר סביר מינוס.
*כופר* לדעתי יש נכונות
במה שעקיבא אמר. באטמן לנצח היה נחמד ביותר, כי הניגוד בין הבאטמנים האפלים של ברטון ובין הצבעוניות המוגזמת הפכו אותו לסרט לא רע. בנוסף, קאסט של קידמן, ג'ונס וקארי (וכמובן, קילמר שלא היה גרוע במיוחד) הצליח להפוך את הסרט לסרט סביר ביותר, ואפילו מהנה.
אולי קאסט חמוד
אבל אתה לא יכול להשוות את המשחק שלהם אל אף אחד מהרשעיים של ברטון (ניקולסון וכו')
כולכם טועים!
אני ראיתי רק את בטמן הראשון ורק פעם אחת בחיי. זה היה בטלויזיה, בערוץ 1 כמדומני, שנים אחרי שהוא יצא לקולנוע…
לא הצלחתי להבין על מה ולמה ההתלהבות. סתם סרט. את ההמשכים לא טרחתי לנסות לראות.
עינת
באמת, למי אכפת מהאיכות של הסרטים
אכפת מהאיכות של המכוניות. ומה לעשות? המכונית בשניים הראשונים הייתה הרבה יותר טובה מהאחרות.
היזהרי במילה 'אחרון'
צפוי הרי לצאת 'באטמן: השנה הראשונה' בבימויו של סיינט ארונופסקי…
היזהרי במילה 'אחרון'
אבל החדש שיוצא הוא ברצף זמן אחר לחלוטין ולכן הוא אינו מקבל מיספר כמו האחרים.
לגבי התינוק
גם אני חשבתי שזה מוזר שהם קוראים לו "התינוק" כל הזמן. אבל זה מבחינה ריאלית, באמת יש לו ילד, שהוא, אגב, גם חולה בסכיזופרניה.
אכן, לא!
אני אישית לא אהבתי את סצינה בה הם זרקו את השולחן מהחלון (השולחן נזרק מהחלון יהיה ניסוח יותר מוצלח…) בעיני זה לא היה חזק במיוחד, אלא די סתמי. וחוץ מזה אני נגד השחתה של שולחנות עץ יפים. הרי איזה עץ אגוז או דובדבן קיפח את חייו בשביל השולחן הזה, אז נא לא להשליך שולחנות מהחלון, במיוחד לא בין השעות 14:00-16:00.
בקשר לדמות של ג'ניפר קונלי
אלישה, הפריע לי שהיא הוצגה רק לדקה וחצי כסטודנטית למתמטיקה, התעניינה בחידה של נאש, ניסתה לפתור אותה, והוא אמר לה שהיא טועה בלי להסתכל בכלל. יכול להיות שהחידה שהוא כתב באמת היתה עד כדי כך קשה שאף אחד לא יפתור אותה, אבל למה להציג את אלישה ככזאת מטומטמת? ואח"כ לא היה שום אזכור נוסף להתעניינות שלה במתמטיקה, אפילו לא היה נראה שאכפת לה מכל התיאוריות שהוא גילה.
ואם כבר התחלתי: אין איזה חוק שאוסר על פרופסורים לצאת עם תלמידות שלהם? הפתיע אותי שהיא הציעה לו לצאת איתה, ותוך שנייה הוא ענה בחיוב.
ועכשיו ל: בקשר לשותף הג'ינג'י, גם אני כמו כולם התאכזבתי מאוד לגלות שהוא היה דמיוני, כי הוא היה הדמות הכי מעניינת ומצחיקה בסרט (כדרכם של שותפים בכל סרט אפשרי). אבל אי אפשר להגיד שהסרט לא התחשב בצופים, כי כן השאירו את הדמות שלו להופעות אורח גם אחרי שהוא הבין שהוא דמיוני. במיוחד הצחיק אותי הקטע אחרי שנאש התחיל ללמד באוניברסיטה, וצ'ארלס צעק עליו מחוץ לבניין שהוא משלה את עצמו, וזה לא יעבוד, משהו כזה. סוף
בסה"כ לא סרט יוצא מגדר הרגיל, בהחלט לא סרט שמגיע לו אוסקר, אבל גם לא התאכזבתי כ"כ כי לא ציפיתי להרבה. שווה את ה15 שקל שהשקעתי בו לכבוד יום העצמאות.
נסים ונפלאות
דווקא הטויסט היה מעניין לדעתי. למרות שידעתי על מה הסרט, כל הזמן חשבתי שהטראומות שהיו לו במשימות החשאיות שלו, יהיו אלה שיגרמו לפריצת הסכיזופרניה. בטח לא ניחשתי שהיא הייתה שם בתיכון. הצורך להתמודד עם האבדן של הדמויותל המעניינות והסיפור המעניין הוא חלק מההזדהות עם הגיבור – גם הוא פתאום איבד את העניין בחייו.
רק לגבי הכרטיס...
גם בלב אביב באמצע השבוע סטודנטים זה 22 ש"ח. חשבתי שזה רק בגלל שזה קרוב לאוניברסיטה וככה. אם זה בכל ה"לב"ים למיניהם – הם צריכים באמת לקבל צל"ש. מה גם שהם (אאל"ט) הורידו את המחיר הרגיל בחזרה ל – 31 בעקבות המחאה שדוסקסה באתר בכמה וכמה הודעות. נכון שזה הם?
נסים ונפלאות
אגב, לפי הספר 'The Essential John Nash' הוא החל לסבול מהתקפי פרנויה סכיזופרנית כשהיה בן שלושים ואשתו היתה בהריון, ולאחר שהגיע לכמה וכמה הישגים מקצועיים מרשימים בנוסף על חיבוריו בתורת המשחקים. בפרט, ההזיות שלו נגעו להיותו נסיך השלום וקיסר אנטארקטיקה, ולא כפי שמוצג בסרט.
שמתי לב לדבר מוזר
כשהביקורת התפרסמה הסרט היה בינוני עד טוב.
ככל שנוספו עוד תגובות הסרט הפך לבינוני עד גרוע. תופעה מוזרה.
בכל מקרה אני הייתי בסרט ואני חושב שהוא ממש לא גרוע ואפילו די טוב ובקטעים מסויימים אף טוב מאוד (בעיקר הצילום בקטעי הסכיזופרניה) והמשחק של ראסל קרואו לא מבייש שום שחקן, רק חבל שהוא זכה באוסקר על הסרט הלא נכון.
די נהנתי מהסרט אבל האוסקר צריך ללכת לשר"ה כמובן.
אני רוצה להזכיר את טענתי
משכבר: אם דניס ריצ'רדס יכולה להיות פיזיקאית גרעינית, ראסל קרואו יכול להיות מתמטיקאי.
הקץ לאפליה! הבו גם לנו הנשים כמה מדענים טעימים למראה!
אני רוצה להזכיר את טענתי
משכבר: אם בריטני ספירס יכולה להיות שחקנית [וזמרת], ראסל קרואו יכול להיות מתימטיקאי גאון.
בריטני ספירס היא לא רק שחקנית
וזמרת, היא גם פיסיקאית מוכשרת:
http://www.britneyspears.ac/
למתעצלים להקליק, כותרת האתר:
לא ''FishEye Emoticons''? מוזר...
ברצוני להצטרף להילולים
ולהגיד: ביקורת מצויינת. רק שלאחר קריאת הביקורת קשה להחליט אם כדאי לראות את הסרט או לא… טוב, יש מספיק סרטים אחרים שאני רוצה לראות עכשיו, אז זה ייאלץ לחכות.
חוץ מזה: הייתי באתר הסרט, אבל ברחתי ממנו די מהר. דבר ראשון, הוא מלא בנוסחאות מתמטיות מוזרות ומגעילות! (חשבתי שעברתי את הסיוט הזה!!) בטריילרים ובתוכניות שהספקתי לראות על הסרט זה לא הפריע לי, אבל אם האתר עשה לי כזאת חררה אני לא בטוחה שאני רוצה לראות את הסרט.
שנית, המוזיקה שבאתר חוזרת על עצמה כל כמה שניות ואחרי כמה דקות שהוא ברקע מתחילה ממש לעלות על העצבים (אז מה אם אפשר להשתיק, רציתי לבדוק עד כמה אני מסוגלת לסבול את זה).
ולבסוף, בדף המידע שפתחתי על ג'ניפר קונלי היה כתוב שהיא שיחקה ב"פולוק" את מאהבתו של ג'קסון פולוק. זכרתי ששחקנית אחרת זכתה באוסקר על התפקיד הזה, ולכן בדקתי בימד"ב וגיליתי את קונלי אי שם בתחתית הרשימה, בתפקיד כנראה מאוד לא משמעותי.
בקיצור ולסיום, אני לא יודעת אם אני רוצה לראות את הסרט. אבל ביקורת נחמדה בהחלט.
מרשה גיי הארדן זכתה באוסקר
על תפקיד אשתו של פולוק.
ידעתי את זה.
אבל מה ג'ניפר קונלי עשתה שם?
הייתה המאהבת.
מאהבים
בהקשר הזה משעשע לחשוב את מי היו מלהקים כפילגשים הגברים של ג'ון נאש, אם אכן היו כאלו. אולי מצאנו עוד עבודה לקווין קוסטנר? או שמא לאריה מוסקונה-לרנר?
וזאב רווח פתאום לא מתאים ???
אני מאותם אנשים שנאלצו לצערם
לראות את הסרט הזה.
ולמה? כי אימא ביקשה ממני לבוא איתה, ומכיון שרבתי איתה באותו יום, לא היה לי כוח לריב איתה שוב.
אז הסרט משעמם. מאוד משעמם. בחלק השני קצת יותר מעניין
( אין לי כאן את הסימנים הללו של ספוילר אז אני פשוט לא אגיד למה ) ואז שוב משעמם.
כמעט כמעט נרדמתי.
אימא, אם את מישהו מעניין ( למה ניראה לי שאף אחד לא מעניין) נורא נהנתה וחשבה שזה סרט מקסים ומבריק. NOT.
אוסקר? לא! ממש לא!
דבר טוב אחד שיצא מהסרט הזה שקנינו לי ברבע שעה את כל הדברים לגיוס.
אני מאותם אנשים שראו
את הסרט הזה עם אמם, ונהנו. (כן, פעם בכמה זמן אני מגיע לאילת, לא אלך עם אמא לסרט?)
היה קצת קלישאי, אבל נחמד. אני בעד יותר ויותר סרטים על חייהם הצבעוניים של מתמטיקאים ידועים.
(רעיון לסרט הבא: חייו של אבריסט גלואה. אוכל את הרוזן ממונטה קריסטו לארוחת צהריים, בלי מלח.)
נזכרתי ש
עירית שמגר נתנה לזה משום מה 5 כוכבים! ( כשלמפלצות 2 וחצי )
זה אומר משהו עליה ועל מבקרים בכלל…
נו, הזהרתי אתכם...
אפילו יאיר רווה ב''העיר''
כתב בגיליון האחרון משהו על ספוילרים (ל"האיש שלא היה שם", אם אני זוכרת נכון), והטעים שהוא לא הולך להסגיר פרטים חיוניים, ובשביל זה יש את יהודה סתיו…
אוף.
יש פה איזה תל אביבי שקונה 'העיר' באופן קבוע ומוכן לסרוק ולשלוח לי את הכתבות של יאיר רוה? קשה בלי אינטרנט.
(את הכתבות של יהודה סתיו אין לי בעיה להשיג, ואני גם לא קורא אותן, תודה רבה).
אני מקבלת ''העיר'' באופן קבוע
עם "הארץ", אבל אין לי סורק
ידוע לי שיש חנויות עיתונים גם מחוץ לת"א שמחזיקות "העיר", גם בירושלים ובקריות (טוב, לא כולן). "העיר" הוא עיתון שדי רלוונטי לכל תושבי הארץ, ויתכן שהמוכר בחנות העיתונים near you יהיה מוכן להביא אותו לחנותו.
ה- e-mail של יאיר רווה הוא yraveh@netscape.net ולשם אפשר להעביר הערות ותגובות, כהגדרתו.
אני יודע.
אבל לא כל יום שישי (שהוא, כידוע, יום קצר) מתאפשר לי להגיע לחנות היחידה בסביבה שמוכרת אותו.
as far as ידוע לי,
ניתן פשוט לעשות מנוי על 'העיר' ולקבל אותו הביתה כל יום שישי, בכל הארץ (ולא, לצערי אני לא מקבל אחוזים).
מי אמרה פייט קלאב?
גם אנוכי צפיתי בהנ"ל(יחד עם דודתי-אני לא אשמה).
במשפט אחד?
סרט לוידאו.
אצלנו בחבורה יש מושג כזה-סרט לוידאו(מושג שהחליף מושג זהה אם כי ישן יותר ממנו-"אני אחכה לוידאו").סרט שלא מחייב צפייה בו בקולנוע.
מן הסתם יש גם סרט לכבלים/לויין(מושג שלא קשור אליי- אני יש לי רק ערוצ שתיים וההוא שהטכנאים משביתים מידי פעם כשנגמרים להם הפרקים הטובים מהסדרות הבריטיות המעולות)וכמובן שיש סרט של ערוצ שתיים(שמתחלק לסרט של שישי בלילה וסרט של מוצ"ש).
כמו שאמרתי קודם-זהו סרט של וידאו.
העלילה בנאלית וצפוייה(מה שלא מייחד רק את הסרט הזה),המוסיקה חלשלושה,ההפתעות מחזיקות שנייה-שתיים והנוף היחיד הוא של עלים צהובים-כתומים שכבר ראינו באיזה סרט-שניים.
מי אמר אוסקר?
אני לא אמרתי,אני גם ראיתי את ההוא בגשם ועוד מליון סרטים אחרים דוגמת זה.
גם אתן/ם.
כך שלוותר על סרט כזה לא צריך,כי אני לא קושרת לו כאלו כתרי-זוועה כמו הקודמים לי,אלא רק מסייגת את הצפייה בו בסלון ביתכם הקטון.
אין צורך בפופ-קורן-את זה כבר אמרתי?
צר לי.
בחציו השני של הסרט, הפופקורן הכרחי. לא שהוא רע… הוא פשוט נמתח. אז מה יעשה אדם? יכרסם בפופקורנו.
לא אמרת
שאתה לא הולך לראות את הסרט בקולנוע?
עד שמחליטים הרעים ללכת לסרט,
והסרט צריך להיות בכרמיאל, ואחת מהרעים כבר ראתה את הרוזן ממונטה כריסטו יותר מפעם אחת.
אז מה נשאר, בכרמיאל?
ומאידך, אתנחם בעובדה שמאחורינו ישב ראש מועצת הכפר של כרמיאל. רעיי הפרובינקיאלים התרגשו רבות.
מעניין, גם אני כירסמתי פופקורן
בחציו השני של הסרט… פשוט הרגשתי צורך עז לכרסם/לנשנש משהו, וקניתי בהפסקה. (נוהג מגונה – הפופקורן בהפסקה הוא זה שנשאר מתחילת הסרט והוא תמיד יותר קר ופחות טרי… מה שלא מונע ממני לקנות אותו, משום מה).
מעניין כי הפופקורן
בתחילת הסרט הוא הפופקורן שנשאר מההקרנה הקודמת. הפופקורן בהקרנה הקודמת הוא זה שנשאר מההקרנה הקודמת. וכן הלאה וכן הלאה. גם ההקרנה הראשונה של היום לא זוכר לפופקורן חדש אלא מקבלת את השאריות מאתמול.
לפחות ככה זה בלב המפרץ.
אלי מקביל
שמתם לב לדימיון מפתיע בין הסוף של הסרט לבין שתי העונות האחרונות של אלי מקביל?
תמיד' הייתה לי הרגשה שהסדרה הזו תהיה הרבה יותר מעניינת וגם מציאותית אם סוף סוף יואילו לאשפז את המסכנה הזו.
אלי מקביל
מה הלחץ לאשפז? היא גורמת נזק לסביבתה? היא עוסקת בפלילים? היא מוצצת את לשד החברה על ידי חברות בארגון סוחרי נשק משפטי? (טוב, האחרון אולי כן.)
לא כל אדם עם הפרעות נפשיות צריך לאשפז. זו גישה תבוסתנית ואנכרוניסטית.
אלי מקביל (כה''ב)
האמת, נורא אהבתי את הסדרה הזו, וראיתי את כל הפרקים. ואז, קרה משהו, לא זוכרת מה, התחלתי ללמוד כנראה, ולא עקבתי יותר אחרי הסדרה. שלשום ראיתי פרק בערוץ המסחרי. הסדרה הזו הולכת ונהיית נוירוטית יותר מיום ליום. אבל נהניתי מכל רגע. וכן, היא גורמת נזק לסביבתה (להכות את בארי מנילו זה לא נזק לסביבה? טוב, אולי לא.)
אני מסכימה
שאישפוז הינו במקרים רבים מה שנח לחברה לעשות כדי להתמודד עם מי שהיא עצמה הגדירה כ"משוגע", אבל במקרה של אלי מקביל, הייתי שמחה עם יוצרי הסידרה היו מורחקים מהחברה לצמיתות. אני מתעבת את הסידרה הזאת, והכי מגעילה אותי הסידרה שיצרו ממנו – "אלי" – הלקסיקון השלם להתייחסות חולנית וילדותית למין ואהבה. בלי הפוגות קומיות.
תודה יקירתי!
אני מאוד מסכימה, וניסחת את זה יפה יותר משאני הייתי מנסחת. הבעיה שלי עם הסדרה הזו היא לא שזו סדרה גרועה עם גישה מגעילה (כי כאלה יש הרבה), אלא שכל כך הרבה אנשים אוהבים אותה, וזה גורם לי לתהות אם הם באמת בעד כל הדברים שמוצגים כמגניבים בסדרה (נוירוטיות, אגוצנטריות, חולניות, בריחה מהמציאות). מצד שני, אנשים גם קוראים את "פרחים בעליית הגג" וכותבים בבננות.קום. נו, טוב.
יש! אני לא לבד!
הכותב מבקש להסב את תשומת לב הקורא לשימוש בסימן קריאה אחד כל פעם. וזאת למרות השמחה הרבה והעובדה שרד במילואים (וכולם יודעים שכשהדג במילואים העטלפים משתוללים)
טוב, לקחתם אותי קצת ברצינות מידי
אז אולי לא לאשפז, אבל אם הייתי חברה של אלי מקביל הייתי בכל זאת ממליצה לה לנסות איזה טיפול פסיכיאטרי, קודם כל בגלל שהיא אומללה, ודבר שני בגלל שיש לה הזיות!
ושלא תבינו אותי לא נכון, פנטזיות זה דבר נפלא. אנשים קטנים שמלווים אותך לכל מקום תוך קריאות עידוד זה נשמע ממש כיף.
אבל אלי מקביל גם מגיבה לאנשים האלה… נראה לי שהיא לא ממש יודעת את ההבדל בין דימיון ומציאות.
תשאלו אותי מה רע בזה? אני לא בטוחה שאני אדע להסביר, אבל נראה לי שכמו אצל כל חולה במחלת נפש עם הזיות, גם אצל אלי מקביל, בארי וייט מונע ממנה להשיג חלק מהמטרות שלה ב'עולם האמיתי'. למשל – הוא גורם לה לעשות שטויות בבית המשפט. למשל, הוא מפריע לה באהבות שלה.
אם היא הייתה מאושרת, מילא, אבל נראה שהיא אומללה לגמרי.
חוץ מזה שנראה לי שכל בנאדם רוצה לדעת שמה שהוא רואה מולו זו המציאות, לא? אולי לא, זו כבר שאלה פילוסופית, אבל תגידו לי אתם – הייתם רוצים לחיות בתוך בלבול כזה? שמי שאתם חושבים שהוא חבר שלכם הוא רק יציר הדימיון שלכם?
שלא לדבר על זה שסכיזופרניה זו מחלה שאם לא מטפלים בה היא מתפתחת, עד שהאדם בכלל לא יכול לתקשר עם הסביבה שלו. ונראה לי שכולנו זקוקים לקשר אנושי אמיתי, ושהזיות הן רק לכאורה תחליף משביע רצון לזה.
בקיצור, כשאני אפגוש את אלי מקביל, אני אגיד גם לה את כל זה.
מה זאת אומרת, היא לא אמיתית!?
פטרנליזם לשמו.
אלי לא הולכת לאשפוז. אלי לא הולכת לטיפול פסיכיאטרי. והיא כבר הלכה ל"טיפול פסיכולוגי," אלא שהתברר שהוא בכלל היה עורך דין. ופושע סמים מועד. (אה, סליחה, זה השחקן.)
יש אנשים שמאמינים שקיימת מין פייה קסומה בשמיים שמנהלת את העולם. אני לא רואה אותך שולח אותם לאשפוז.
כלל האצבע שלי הוא כזה: כל עוד היא לא גורמת נזק אמיתי לחברה, אין צורך לאשפזה, אלא אם כן זה מרצון.
לא בכל חריג צריך "לטפל."
אכן, לא בכל חריג צריך לטפל
אחרת יש כמה גולשים בעיןהדג (ופרה ורודה אחת) שהייתי שולחת לאשפוז!
אני לא ממש עוקבת את הסדרה, וממש לא מסכימה עם כל החולניות וכו', אבל היום סיימתי לראות את הפרק שהקלטתי ביום שישי (ראיתי אותו בהמשכים), וכמעט נפלתי על הרצפה מרוב צחוק (וזה באמת היה קרוב, הייתי מותשת לגמרי באותו זמן). הסדרה עדיין מסוגלת להצחיק אותי, וזה מה שחשוב (לי, לפחות).
( לפרק האחרון של אלי מקביל)
וחוצמזה, זה היה כל כך שקוף שהיא איכשהו תפגוש את בארי מנילו ובדיוק אז תחליט להתמודד איתו, בדיוק כמו שקרה עם התינוק הדמיוני שלה…
לא גורמת נזק אמיתי לחברה??
היא בעטה ילד לכל אורך חדר שלם (טוב, זה לא דווקא רע), בגלל שהיא חשבה שהוא איזה תינוק שהיא מדמינת!
חוץ מזה, פעם אהבתי את הסדרה מאוד, אבל אז היא התחילה להיות חולנית ונירוטית יותר מדי, ואחרי עשר דקות התעורר בי רצון עז להקיא, רק לא לראות את הלשון שלה בכל מקום.
והרי הפורום הרלוונטי לדיון בנושא
http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/forumpage.asp?id=319
(מתנצלת, פשוט אין לי כוח לשמוע את הדיונים האלה שוב…)
אני מתנצל.
לרגע שכחתי שכאן זה לא האייל הקורא, ופה אין מקום לאוף טופיקים ארוכים.
אל תבין אותי לא נכון,
אין כמוני לאוף-טופיקיות ולהתנהגות לא ממושמעת באופן כללי. זה פשוט מתוך הגנה עצמית – נורא לא בא לי עוד דיון בנושא הזה…
מישהו שם לב לדמיון
המפליא בין משחקו של ראסל קרואו בסרט ""המקור" לבין משחקו בסרט זה? אתמול יצא לי לראות את "המקור" במקרה ובטעות [משעמם למדי], וגיליתי כמה וכמה דברים. קרואו משתמש באותם טריקים, אותן העוויות פנים, אותו דיבור כאילו מהוסס, אותם דיבור והליכה משונים, פשוט קיים דמיון מדהים בין המשחק שלו בשניהם. ואני חשבתי, לתומי, שהוא התכונן למשחק בסרט הזה לא מעט זמן ושהוא למד דברים חדשים בכדי לשחק בו. מסתבר שטעיתי. הכל כבר היה שם קודם.
מישהו שם לב לדמיון
וכמובן שאין לך מושג על מה אתה מדבר!
טוב, אני רואה שמישהי באה מחוממת.
דווקא יש לו מושג. עובדה שהבנתי מה הוא ניסה להגיד. לך, לעומת זאת, יש רמת נימוסים של נמלה אחרי שפיל דרך לה על הרגל ולא ביקש סליחה.
ואת מפגרת.
איך, איך חיכיתי שמישהו
יגיד את זה סוף סוף. אבל לא היה לי נעים להגיד את זה בעצמי.
חמודה :)
רק אל תשכחי לקחת אוויר שוב, עכשיו כשהוצאת אותו.
סרט ממש טוב.
מגיעים לו כל האוסקרים כמעט שרק יוכל לקחת. סיפור חכם וסיפור אהבה וחידה מטמתית כולם שלובות יחד.
ראסל קרו ממש משחק טוב (וגם נראה טוב!) ואני לא מבינה למה להיא מגיע אותו ולי לא.
הפריע לי מאוד היחס לאשליות. לא נעים ככה לברוח מהן. לא נעים להן אני מתכוונת. כמעט בכיתי כשראיתי את הפנים של הילדה שעזבו אותה.
את כנראה לא יודעת כל-כך הרבה
מתמטיקה…
ממה ששמעתי על הסרט, המתמטיקה בו זו אחת החוליות החלשות (שלום!) שיש בסרט.
חבורה של אומללים...
כל הזמן אותו הסיפור?
תקראו את הספר לפני שאתם ממציאים את הגלגל מחדש! (גם סילביה נסר בעצמה מודה שלא כל מה שהיא כתבה בביוגרפיה זכה לאישור מצד הנאשים,אז גם את הספר צריך לקחת בערבון מוגבל)
לא היה לי כוח לקרוא פה את כל השטויות אבל בקשר לתכונות הפיזיות של ראסל קרואו ומתמטיקאים ממוצעים: ג'ון נאש לא היה מתמטיקאי ממוצע! הוא היה איש רחב גוף,שרירן שכזה,כשהוא היה צעיר. אח"כ בעקבות המחלה הוא הצטמק משהו..
כמובן שאם הייתם טורחים לבדוק את העובדות לא הייתם כותבים כ"כ הרבה שטויות.
נקווה שחברי האקדמיה בעלי זכות הצבעה (שאתם לא נמנים עליהם לשמחתי) השקיעו קצת יותר מחשבה לפני שהצביעו.
התלבטתי הרבה אם להגיב
אחרי הכל, יריקת רוק בפרצופם של אנשים היא לא פעולה שאני מעודד.
בהיותי אומלל דאה, חבל לי שלא פירטת בהודעתך למה לדעתך הסרט כל-כך טוב. פרט לעניין הליהוק (שייתכן שהוא נכון) לא הבאת שום סיבה לדעה החיובית שלך על הסרט, ומצד שני בילית את רוב הזמן בהשמצת הכותבים באתר אך ורק בגלל שהם אינם אוחזים בדעתך.
גם אם אתה מרגי שנעשה עוול לראסל קרואו ולמלהק הסרט, ניתן לנסח זאת באופן מעט יותר מנומס.
אשמח חהגיב לשאר הערותייך אם תנסה להיות מעט פחות פוגעני ומעליב, ואם תביא נימוקים כלשהם (רגשיים או אינטלקטואליים) לתחושתך כי לסרט מגיע אוסקר.
התלבטתי הרבה אם להגיב
אני לא חושבת שהייתי כ"כ נוראה..אני יכולה להיות הרבה יותר נוראה!חיחיחי
טוב נו…קבל את התנצלותי הכנה,פשוט עיצבן אותי שאנשים מבססים דעה על סמך שום דבר..
הפואנטה שלי היא לא אם אנשים אהבו את הסרט או לא, כל אחד ודעתו, הפואנטה היא שהסרט נשפט עפ"י סטנדרטים לא רלוונטיים. המבקרים מתרכזים בעיקר ב"העלמת העובדות" כביכול שנעשתה ע"י במאי הסרט/המפיקים וכו'. הרי מן ההתחלה רון הווארד ציין שהסרט לא מתיימר להציג את,או לפרוש את כל מסכת חיו של נאש על גבי המרקע (אם הוא היה רוצה לעשות את זה הוא היה מפיק מיני סידרה ב HBO).
סרט הוא סוג של אומנות וככזה הוא יכול להרשות לעצמו קצת מה שנקרא: ARTISTIC LICENSE.
הסרט הוא לא סרט דוקומנטרי, הוא "מבוסס על…".
בקשר למשחק של ראסל קרואו, אין טעם להיכנס לזה, לפי דעתי הוא שחקן מצויין ולפי דעתך (או דעתם של אחרים) הוא לא.(אני לא ממש אובייקטיבית ולא סלחנית במיוחד כשזה מגיע למר קרואו)
עם כל הקטילות שלכם על עקיבא גולדסמן אני קראתי את התסריט עוד לפני שהתחילו לצלם את הסרט ולפי דעתי הוא מצויין.כתוב בצורה מאוד אינטליגנטית לטעמי.והפואנטה,אם מבקרי קולנוע לא היו טורחים להרוס אותה היא החלק החשוב ביותר בתסריט.
לפי דעתי רון הווארד התעלה על עצמו הפעם ויהיה חבל מאוד אם האקדמיה תתעלם ממנו שוב.
שוב, אני מצטערת אם הייתי בוטה אבל אני לא אוהבת אנשים שלא בודקים את העובדות לפני שהם כותבים ביקורת.
עכשיו אני רואה איפה הבעייה...
את מצפה שנתייחס לעובדות. את צפויה לאכזבה כללית- העובדות הן לעיתים נדירות משהו שמתייחסים אליו (הכנס משפט שנון כאן).
אני רק רוצה לציין משהו.
כול אחד ודעתו, אני אישית עדיין לא ראיתי את הסרט אז את הדעה שלי עוד לא גיבשתי.
אבל את כול הזמן טוענת שהוא מצויין והתסריט גאוני. אולי במקום רק לחלק מחמאות תואילי בבקשה גם לפרט מדוע את חושבת כך. לדוגמא התסריט גאוני מכיוון שהדיאלוגים קולחים ומעוררי מחשבה (לדוגמא אין בהכרח קשר לסרט).
אני יכולה להפנות אותך לביקורת של דן ברזל לרקוויאם בשביל לראות איך גם נותנים שפע של מחמאות אבל עדיין מצליחים להסביר מדוע.
*אנחה*
למה תמיד חושבים שאני בן? בייחוד שכתבתי שאני "יכולה" להפנות אותך.
אבל בכול מקרה אני שמחה שענית בפירוט כזה, הרבה יותר מעניין לקרוא את זה מאשר סתם סרט גאו8ני ואתם לא מבינים כלום.
*אנחה*
אופס! מצטערת!
את לא יודעת שקודם כל יורים ואח"כ שואלים שאלות?
:)
עכשיו אפשר לענות ברצינות.
בנקודה אחת אני מסכים אתך: להעביר ביקורת על סרט שתכלול רק את המקומות בהן סוטה הסרט מהאמת זה לא ממש ביקורת (אם אני לא טועה, זה מה שנקרא ניטפיקינג – הציצי במילון האתר). כדי לבדוק אם זה מה שעושים כאן, קראתי שוב את הכתבה של רד פיש, וראיתי שהוא מקדיש בקושי פסקה אחת להתייחסות לאמינות הליהוק של ראסל קרואו. בכל שאר הפסקאות הוא מתייחס לסרט מבחינת ערכו הקולנועי. כך שטענתך שאנחנו 'מתרכזים יותר מדי בהעלמת העובדות' ממש לא מדויקת.
לגבי התסריט:
את אומרת שהוא מבריק. רד פיש ואני חושבים שהוא קלוש ולא נשמע כמו איך שבני אדם באמת מדברים. רד פיש אפילו נתן דוגמאות בכתבה שלו. את לא נתן כל הסבר לטענתך, אך אני מכבד את זכותך להנות מהסרט.
התגובה הארוכה שלי, אותה פטרת בעלבון טפשי, עוסקת לעומק במספר אלמנטים בסרט שאני ראיתי כלא ראויים, ומעט מאוד בעניין הדמיון לעובדות. כך שחבל על המתקפה שלך: היא מבוססת על תדמית שגויה.
כדאי לסמן , על מנת לא
להרוס את חווית הצפייה לקוראים שעוד לא ראו את הסרט, כמוני.
ניתן לסמן ספוילר ע"י לחיצת עכבר על התיבה מתחת למקום בו כותבים את ההודעה, או לכתוב את המילה "ספוילר" בין סימני קריאה, כך: .
בתודה,
אגודת אשרהסאמלא"מ (אנשים שלא רואים הרבה סרטים אבל מתכוונים לראות אותם מתישהו)
מסכימה איתך.
תשמעי.
אפשר להתנגד לדעתם של אנשים, אבל לא על התגובות, בלי לקרוא אותם אפילו. למה לא טרחת לקרוא את הכל לפני שאת מגיבה? אני באופן אישי נעלבתי שלא טרחת לקרוא את השטויות שלי לפני שירדת עליהם. *סניף* אני השקעתי דם יזע ושמרים בשטויות שלי!
תשמעי.
אבל שכחת שיש לי נימוסים של נמלה שפיל דרך לה על הרגל ולא ביקש סליחה? חיחיחי! אהבתי!
האמת היא שמה שלא אהבתי זו ההשוואה בין המשחק של ראסל בINSIDER לבין המשחק שלו ב ABM
תאמין לי שבתור מישהי שראתה את ה INSIDER בערך 700 פעם אין שום קשר בין שתי הדמויות,חוץ מהעובדה ששתיהן מבוססות על אנשים בשר ודם. אבל זוהי כמובן דעתי….נו, אף אחד פה לא מעריך את המשחק של ראסל כמוני…*סניף,סניף* (זה לא נשמע טוב בעיברית.. איזה סניף בדיוק? בנק לאומי או בנק הפועלים?)
כן, נשמע הגיוני.
אם ראית את המקור 700 פעם זה אומר שבמשך למעלה מ-76 יממות (או בזמן השווה לכך) לא עשית דבר פרט לצפייה בסרט.
מאחר והשקעת את כל הזמן הזה אני מאמין שהנזק המוחי שנגרם לך מקנה לך זכות דיבור חופשית.
סעי לשלום, המפתחות בפנים.
_________
הנתונים באדיבות התנ"ך:
http://us.imdb.com/Title?0140352
כן, נשמע הגיוני.
אבל אל תשכח שגם את שאר סרטי ראסל קרואו (20 ומשהו במספר) ראיתי כל אחד 700 פעם…
מה שעושה אותי מועמדת טובה לביו-פיק הבא שיתמקד במחלת נפש!
טוב..חשבתי שאני הולכת לישון..
אין לך נימוסים?
יש עוד דברים שנראה שקצת חסרים לך, כמו אינטליגנציה, נימוס, יכולת תפקוד בחברה, והיכולת לפלוט משפט אחד בלי צחקוקים מטופשים או בדיחות חבוטות. את מזכירה לי הכלאה של התכונות הגרועות של בריטני ספירס עם ג'ון בלושי.
אה, כן: הנ"ל היה רמז, דוגמה קטנה לעתיד. כמו שאת יכולה להחליט שאת לא מנומסת, ולכן שופכת על אנשים כל חרא שבמקרה חלף לך במוח, גם אחרים יכולים. את לא בהכרח תיהני מזה, אז אולי כדאי שתעצרי ותחשבי לפני שאת נכנסת לתחרות זריקת חרא עם אנשים שאולי יש להם זרוע חזקה יותר ממך ומאגר גדול יותר של חרא.
אני מסכימה.
אם כי לא הייתי מנסחת את זה ככה.
כלומר, מצד אחד נחמד שאנשים יכולים להשאיר הודעות מטומטמות וגסות רוח להדהים בקצב של עשרים לדקה, ואחר כך עוד לזכות ליחס ידידותי ומקשיב משאר המגיבים. זה מראה ששאר המגיבים אנשים טובים ורגועים. פיס, לאב, להפנות את הלחי השניה. יופי. אבל מצד שני, די כבר. נמאס לי מהסובלנות המדהימה שגם פורומים רציניים ואיכותיים ברשת הישראלית מגלים כלפי כל התנהגות בלתי נסבלת. אם מישהו מקלל אתכם, למה אתם מתאמצים להרגיע אותו ולפתח איתו דיון אינטלקטואלי כשעדיין ברור שהוא לא מבין כמה מגעיל הוא היה?
טוב, נסחפתי. עקרונית מה שרציתי להגיד הוא "מה שההיא אמרה".
מכיוון
שגם אני בימי הבתולים ברשת הגעתי לגבולות חוצפה ומגעילות, שבשיאם גרמו לי להיות מסולק בבושת פנים מרשימת דיוור. אם אותי הצליחו לאלף- למה לא אחרים?
בדיוק.
עובדה שמשהו גרם לך לשנות את דרכיך; אולי זה היה הסילוק מרשימת הדיוור, או תגובות קשות שקיבלת במקומות אחרים. בכל אופן, אולי אם בן אדם שמשאיר הודעה מגעילה יקבל בתגובה נזיפות ולא ערימות של חום ואהבה, אז בפעם הבאה שיכנס לפורום חדש הוא יחשוב פעמיים לפני שיתנהג כמו בהמה כדי למשוך תשומת לב.
ואני רציתי להגיד למוחקים
אנא, אל תהיו קלים על המחק כשאתם רואים תגובות מנוסחות בצורה מעליבה ומזלזלת. לפי הבנתי, זה אחד הקריטריונים המרכזיים למחיקת תגובות…
ובאופן כללי אני לא בטוחה מה הטכניקה היעילה למנוע פרץ תגובות מהסוג שלראינו למעלה. אני מסכימה עם מישהי עם ניק מתחכם שיצירת דיון עם אנשים שמגיבים בגסות, רק נותן לגיטימציה לתופעה. אבל מצד שני, קשה להשאיר תגובות כל כך מרגיזות ללא מענה…
כמובן, התכוונתי: היו קלים
על המחק…
התכוונת: נהיה קלים על המחק
כשפעם ייצא לנו להכנס לכתבה (למה, אתם לא מאמינים שגם לי או לסרין יכולות להיות בעיות ממ"א?).
אני יודעת שרובכם חושבים שמנהלי האתר – או עורכת אחת בפרט – סלחנים כלפי מגיבים חדשים. זה לא בדיוק כך. מי שמקלל – נמחק בלי קשר להיותו חדש או לא (אם כי לא נראה לי שזה מה שיעזור. כמו שאמרה muffin: הרבה יותר קל ללחוץ קודם על ההדק ולירות. מה שאומר – קל יותר לכתוב. אז מקסימום תגובה אחת או שתיים תמחקנה אח"כ. ביג דיל). אניווי, אני אישית עושה את האבחנה בין תגובות שעשויות להתפס כהתנשאות (או שהן מתנשאות) לבין תגובות תוקפניות. כי בנאדם מתנשא, אני מאמינה, יבהיר את עצמו במוקדם או במאוחר (אף אם דרך הכתיבה שלו/ה לא לרוחכם). לעומת זאת מי שמנסה לפגוע – עושה את זה במטרה להראות כמה התגובות שלו מגניבות או "קוליות" ואיתו אין ממש מה לדבר (כן, כן. תזכירו לי את 'גוספורד'. אבל תזכרו ששם המגיב כן פירט באריכות למה הוא חושב שהסרט טוב ואיך זה קשור לתפיסתם של אחרים – לעומת שלו – את הסרט. אבל מה אני יודעת – כבר יומיים בערך לא התעדכנתי בתגובות שם).
(לא שיש לי מושג למה אני טורחת לכתוב הודעה כ"כ ארוכה. סביר להניח שכמה פתילים פה יימחקו ממילא…)
ואכן בגוספורד
המגיב קיבל גם תגובות ענייניות על מה שטען וגם תגובות המבהירות את בעיות הלגיטימיות בשפה שבה נקט. ודבר דומה קרה גם כאן. לדעתי אין צורך במחיקה. אבל אני דעת יחיד.
כלומר, בשני המקרים
המגיב התנהג בצורה מגעילה, וקיבל בתגובה המון תשומת לב ואף נסיון אדיר להתייחס אליו בענייניות (גם כשזה היה ממש קשה). אתה אומר שהם "קיבלו" תגובות שמבהירות את חוסר הלגיטימיות של ההודעות שלהם (הו, כמה מרגש שבן אדם שקרא לי אידיוט "מקבל" את זה שאני מתלונן על כך!) אבל הם לא. שניהם הגיבו לתיקונים בהתעלמות/גיחוך/התקפה נוספת. אם זה היה ניסוי מצדם לראות מה הדרך היעילה ביותר לקבל תשומת לב בפורום חדש – הניסויים שלהם הוכתרו בהצלחה ואין שום סיבה שהם לא יתנהגו ככה גם בפורום הבא שהם נכנסים אליו. ושימו לב שאני לא מדברת על מחיקת הודעות, אלא על מה שהגולשים שמגיבים לאותו אחד משדרים לו.
מצטערת אם אני מזיינת לכם את השכל בנושא אבל זה עניין עקרוני. בערוץ האהוב עלי ב-IRC היתה תקופה ארוכה שבה כל הגולשים בעלי הכתובת הישראלית לא הורשו להיכנס. למה? כי הישראלים, באופן עקבי, היו מעליבים ומטומטמים עד בחילה. מכיוון שזה *לא* שישראלים טפשים יותר מבני עמים אחרים, ברור שזו התרבות ובעיקר תרבות האונליין הישראלית. אני חושבת שהגיע הזמן להפנים את זה שקיימים סטנדרטים של התנהגות גם באינטרנט, והתנהגות שלא עומדת בהם לא צריכה להתקבל בחיבוקים ונשיקות (ונונין, הסבלנות שלך אמנם מעוררת הערצה, אבל בן אדם שמעליב אותך ומסרב לקרוא בשמך – למה שיקבל ממך תגובה עניינית? בן אדם שמעליב אותך בחיים האמיתיים, היית עונה לו עניינית?).
שוב מתנצלת על הבלבול מוח ואם מישהו מעדיף להעביר את הדיון לפורום אחר אשמח לעשות זאת.
אני לא מסכים איתך
אני דווקא חושב שכן צריך להתייחס אליהם בסבלנות. נכון, אפשר להסתכל על זה כנתינת לגיטימציה לתופעה אבל אני רואה את זה בצורה שונה. כמעט כל התגובות הביעו את מחאתם בנוגע לדרך הכתיבה הזאת (=מעליבה). אני מאמין שאם לכותב ההודעה הייתה עוד מטרה חוץ מלהעליב אז צריך לנסות לראות מה הייתה מטרתו. אני לא חושב שצריך להתעלם מהעלבונות, פשוט לא צריך לקחת את זה קשה מדיי (אחרי הכל,זה לא אישי נגד מישהו – בדרך כלל) ולנסות להסביר לכותב ההודעה שגם באינטרנט יש כללי נימוס בסיסיים. יכול להיות שכותב ההודעה לא יתייחס לתגובות ברצינות וימשיך לכתוב הודעות מעליבות (ואז באמת צריך פשוט למחוק הכל) אבל יש סיכוי גדול מאד שאחרי כמה הודעות מעליבות (ותגובות אליהם) הוא ישנה את דרכיו.
אני לא רוצה להכנס לוויכוח רציני מדיי בנושא בגלל שזה יותר מדיי מזכיר לי דיונים שעשיתי על שיטות החינוך בבית-ספר/צבא/הורים/כו'. יש שתי גישות עיקריות : גישת ההסברים, גישת העונשים. אני תמיד אהיה בעד ההסברים. רק במצבים ממש (1000X) קיצוניים או במצבים שחוזרים על עצמם ללא הפסק אני אעבור לגישת העונשים.
כל אחד ודרכו הוא.
למקרה ומישהו לא הבין את ההודעה:
כותב ההודעה = זה שהעליב
התגובות = תגובות להודעות שמעליבות אותו.
כמובן שמדובר פה רק על מקרים בהם לא מתחילים לקלל בצורה טיפשית/ילדותית/מוגזמת.
!פוליטיקה! (אמוטיקון לעתיד)
אני מצטרף לדעתו של כבר לא אנונימי. אני תמיד בעד הידברות, ומעדיף לשמור סנקציות למצבי אין ברירה. ואם יורשה לי, אפשר לחלק את העמדות בנושא למחנות של ימין ושמאל, כשהדגים הימניים נגד הידברות ומתן לגיטימציה, מנסים לחנך בכוח וכו', בעוד שהדגים השמאלניים מאמינים שטוּב גורר טוּב, בסופו של דבר, ברוב המקרים.
בגדול, כלל לחיים שהייתי שמח אם כולם היו מאמצים – חייך לאנשים ואנשים יחייכו אליך. בדוק.
משפט אלטרנטיבי
דג לחיים והדגים ידאגו לך?
אני לא מסכים איתך
בסופו של דבר אין כאן הרבה תגובות מעליבות או מרושעות.
המגיבים ה'רעים' הם בדרך כלל חדשים, שנעלמים מהר מאד (או מחליפים ניק מרוב הבושה ומתחילים להתנהג כמו בני אדם).
נראה שגישת הסלחנות מניבה תוצאות חיוביות.
בקשר לגוספורד
הדיון ארוך מדיי אבל –
הדיון בגוספורד, היה ה – דיון
כל הלקסיקון הלועזי היה שם, נבל היה שם, גוף עלילה היה שם,
היה מתח, דרמה, אקשן ורומנטיקה
באמת, זה היה ממש דיון שכיף לקרוא! ולדעתי דווקא הנבל המוצלח בגילומו של אותו מישהו, היה סוד הדיון, דיון שאם מישהו יימחק אפילו חלק ממנו – זה יהיה פשע לאנושות (או לפחות, לאתר)
אז אולי כל פעם שעולה עוד מגיב מעצבן כזה (כמוני, גם) אפשר פשוט להעביר לינק ישיר לאותו דיון (ואולי לכוון אותו על התגובה של יונתן)
אין שום קשר בין שתי
הדמויות. יש רק קשר בין המשחק של ראסל קרואו בשני הסרטים, שלדעתי הוא דומה. מה כל כך קשה להבין פה? הבנת הנקרא שלך לוקה בחסר [חיחיחי…]. בסדר, אז לא אהבת את ההשוואה שעשיתי בין המשחק שלו ב"המקור" לבין המשחק שלו ב"נפלאות התבונה". אבל איך כל זה מתקשר לדמויות, אני לא מבין. המשחק של אהובך דומה, אך בין הדמויות שהוא מגלם בשני הסרטים אין כל קשר. זה פשוט מאוד.
אם אין קשר בין 2 הדמויות
אז בכלל אין תירוץ לשחק את שתיהן בדיוק באותה הצורה, לא?
סליחה שאני מעוררת פתיל ישן.
באמת סליחה, אבל—
שלמקו! אתה כזה חמוד!
בעניין מימדי גופו של נאש/קרואו
אני מסכימה לחלוטין עם הביקורת בנושא הזה.
חד משמעית: ראסל קרואו (שאני בכלל לא מתלהבת מאיך שהוא נראה) לא נראה כמו מתמטיקאי עם הגוף הזה.
עם כל הכבוד לעובדה שנאש האמיתי אולי היה רחב כשהוא היה צעיר, יש הבדל בין "רחב" ו"גדול" לבין "שרירי". פיתוח שרירים כמו שיש לקרואו בזרועות ובחזה, למשל, לא קורה "מעצמו" – רק התמדה במכון הכושר מניבה תוצאות כאלה.
בחלק הראשון של הסרט מתואר נאש כמי שהתחת שלו מחובר חזק לכסא בחדרו/משרדו/ספריה כשהוא טוחן שעות בנסיונות למצוא פריצת דרך מתמטית, עד כדי כך שהוא שוכח לאכול. איך תיאור של אדם כזה מסתדר עם מבנה גוף "רחב" וגדול"? לא ברור. מעבר לכך, אין ולו עדות קטנה אחת להראות שהוא משקיע בטיפוח הגוף – אפילו לא משקולות קטנות בפינת החדר שירמזו שהוא עושה קצת כושר לפני השינה, משהו!
טענת שהמחלה "צימקה" אותו?
ובכן, קרואו כמובן נשאר קרואו, וגם בחלקו השני של הסרט הוא לא מתכווץ ולא בגרם אחד. עמוק בתוך הסרט ובשלב מתקדם של המחלה, יש סצינה שהוא שוכב במיטה עם גופיה, וראשו נשען על ידיו, כך ששריריו האימתניים בולטים במיוחד. זה אדם חולה, זה? זה אפס באמינות. אפשר לבחור בקרואו בלי לדרוש ממנו לנסות להתכווץ, אבל לא חייבים להדגיש את מבנה גופו ולצלם אותו בפוזה כזו עם גופיה! הלללו!
אבל למה להיטפל דווקא לקרואו? גם שאר המתמטיקאים בסרט לא ממש נראים כמו אלה בהם ניתקלתי במציאות. (או שמא כך באמת נראו מתמטיקאים בפרינסטון בשנות ה-50 ואני רק לומדת במקום ובזמן הלא נכון? המממ…)
רובם נראים יפים ומלוקקים מדי (במיוחד מרטין הנסון, שנראה שמשקיע חזק בשיער שלו – גם גאון מתמטי וגם לוק של דוגמן. אם רימו אותי ועוד מייצרים כאלה, איפה לעזאזל מחביאים אותם?). זאת ועוד – הם לבושים יפה, מעשנים (כולם), הולכים לשחק ביליארד במועדון לילה בערב, מלאים בבטחון עצמי ומנסים להתחיל עם החתיכות המקומיות. הדבר הכי מדהים, הוא שרק לאחד מהם יש משקפיים! (טוב, בטח לשאר יש עדשות, לא? ).
רובם המכריע של המתמטיקאים שאני ראיתי עד היום (במיוחד לתארים המתקדמים כמובן, כמו בסרט) לא היו יפים או מצודדים במיוחד, ולרובם אין אפילו מספיק שיער על הראש כדי להשקיע בטיפוחו… אחוז ניכר מהם מרכיב משקפיים, הם לא מקפידים במיוחד על לבוש אופנתי או התאמת צבעים – זה בדר"כ נע בין חולצות כפתורים משובצות (בדר"כ) בקיץ, לאפודות עם צאוורון V (מעל לחולצות הנ"ל) בחורף. הצבעים השולטים הם האפורים והכחולים על שלל גווניהם. האם הם יוצאים בחברותה בלילות למועדוני ביליארד כדי לצוד בנות, לשתות ולעשן? מסופקתני.
אבל אולי כך באמת נראו ונהגו המתמטיקאים באמריקאים באמצע המאה שעברה, והמסורת פשוט לא דבקה בגירסאות הציוניות של ימינו… אח, איזו באסה.
עינת
תשובה:
כן, מייד לאחר שתגיע לירח בגיל 21.
לפחות בארץ, צו אשפוז בכפייה
זה דבר מאד לא סימפטי, שיכול לתפוס אותך בסיטואציות שונות ומשונות, ובלי שהצוות שמאשפז אותך יטרח בכלל להתייחס למידת השפיות שאת מפגינה באותו רגע (ובואו נשאל את עצמנו – כמה מאיתנו בדיוק ייראו שפויים אם פתאום יצנח לידנו רכב שממנו ייצאו כמה גברתנים לבושי לבן וינסו לכפות אותנו בכתונת כפייה?)
לא יודעת איך זה בארצות הברית, אבל אני יודעת שהיה שינוי משמעותי במדיניות, נדמה לי במהלך ממשל רייגן, שגרם לירידה דראסטית במספר המאושפזים הפסיכיאטריים (ולעליה דראסטית במספר ההומלסים חולי הנפש, כמה מפתיע).
לפחות בארץ, צו אשפוז בכפייה
יש בתפוז פורום שמתעסק בכל הנושא הזה:
http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/anashim.asp?id=319&pass=1
כבר נתתי את הלינק הזה פה
מתישהו.
אני חושב
אני דווקא חשבתי שזה סרט נהדר
סך הכך אנחנו באים להנות מהסרט
ולא לחשוב על הפרטים הקטנים.
אני לא מדבר על השחקנים הבימאוי היה גאוני ואני לא אומר את זה בגלל האוסקר.
אבל אני חושב שסרט זה צריך לראות בבית ולא בקולנוע לראות את הסרט לבד ולהישאר אם המחשבות
על הסרט ולא לשים לב על כל פרט קטן פשוט להנות ולראת את הרעיון הכללי.
ואני חושבת
שפשוט לא אהבתי את הרעיון הכללי. מה עושים אז, גברת תשובה?
סוף סוף ראיתי
ואני יכול להצטרף לכל צעקות הזוועה. "למה לעזאזל הוא זכה באוסקרים? <הוסף סימני קריאה כרצונך על פי מידת ההפתעה שהייתה לך באוסקר>.
בנוסף לכל ההערות שכתבתם (למה החליטו לאשפז אותו, מה גרם לו לקחת את התרופות ועוד)הציק לי עוד משהו שלא זכור לי שמישהו ציין אותו (אם כן אז תתעלמו).
במהלך ההרצאה שלו בהרווארד, נכנסים לפתע, באמצע ההרצאה אנשים לבושים בשחור. אך אחד מהקהל לא מסתובב לראות מי מפריע באמצע ההרצאה וממשיכים להביט במרצה. המרצה מתחיל להבהל ועדיין אף אחד לא שם לב לאנשים בשחור (לא ויל סמית'). המרצה נבהל, ויוצא מהאולם בריצה. בעקבות בריחותו מתחילים האנשים בשחור לרוץ גם כן. גם עכשיו, אף אחד לא מסתכל עליהם.
יכול להיות שאני טועה, ומישהו כן הסתכל עליהם אבל זה לא מספיק. במצב כזה שאנשים נכנסים באמצע הרצאה, ואח"כ יוצאים בריצה בעקבות המרצה, הייתי מצפה שכל יושבי האולם יסתובבו ויסתכלו על האנשים.
זה קצת (מאד) הציק לי.
סוף
הערה קטנה שמופנת דווקא אל מי שלא ראה את הסרט. אני אישית קראתי ספוילרים בנוגע לסרט. ידעתי מראש מה קורה ולכן לא היו לי הפתעות. בדרך כלל אני שונא ספוילרים ובורח מהם כמו מגחלים (יש לי טראומת ילדות), אבל דווקא בסרט הזה אני שמח שקראתי את הספוילרים. היו קטעים רבים בסרט שעיצבנו אותי וכל הזמן חשבתי לעצמי "מזל שאני יודע מה יקרה בהמשך אחרת זה היה מעצבן אותי עוד יותר".
יכול להיות שזה רק אני (סביר מאד), אבל יכול להיות שגם אתם תהנו יותר (כמה שאפשר להנות מהסרט הזה) אם תדעו מה קורה. לשיקולכם.
שאלה לסיום: גם אצלכם בחלק העליון של המסך את המיקרופון כל הזמן?
______________________________________
כותב ההודעה לא לוקח אחריות על אנשים שיקראו בעקבותיה ספוילרים ויתעצבנו. כל ההאשמה שכזו נא להפנות אל אדון תסריטאי גולדסמן אשר כתב תסריט מעצבן.
מה את המיקרופון?
נשכו.
אם אצל כולם נשכו את המיקרופון בחלק העליון של המסך.
לא סביר.
בכל אופן, ב*זה* לפחות, הבמאי לא אשם:
כתבה מספר 227
אוי ואבוי
שימו לב בלינק לשיר על הבום שכתבתי מתחת…
הימים בהם הייתי מחבר דברים טפשיים ו*מפרסם* אותם…
אוי ואבוי
נסיונות לתשובה
——————–
עבר קצת זמן, אבל אם אני זוכרת נכון, האנשים השחורים נכנסו מקצה האולם, כך שהם היו עם הפנים למרצה, אבל עם הגב לקהל (בעצם ההיפך, אבל אני מניחה שהבנתם את הכוונה) ולכן הגיוני שהקהל שהסתכל על המרצה לא שם לב לקיומם. אחרי שהמרצה התחיל לברוח, העיניים היו נשואות אליו (הוא הכי מעניין, אחרי הכל) ועד כמה שאני זוכרת הקהל דווקא עקב במבטיו אחרי המתרחש.
——- סוף ————-
בעניין עצת הספויילרים – לא ולא!
*אל* תקראו ספויילרים לסרט, הם יהרסו לחלוטין את כל האפקט שהסרט מנסה להעביר בצופה.
לדעתי ידיעת המתרחש הרסה לך את הסיכוי להנות ולו מעט מהסרט הזה (שהוא אכן לא מבריק במיוחד ולא היה ראוי לאוסקר, אבל הוא באמת לא סרט רע, לא כמו שעשו ממנו). לא פלא שלא התלהבת מהסרט אם ידעת את הכל מראש, לדעתי האישית, לאלמנט האי-ידיעה יש כאן תפקיד חשוב בחווית הצפיה.
אני חולק עלייך אבל
כמו שאמרתי, סביר מאד שרוב האנשים לא יהנו לדעת מה קורה. אני בכל אופן, שמח על כך.
כל הקטע עם המרגלים נראה לי כל כך מטומטם. הדרך בה פנו אליו, הדרך בה הוא מפענח קודים, העובדה שכל הזמן החמיאו לו כאילו הוא מציל את העולם מהשמדה מיידית. זה פשוט היה קטע גרוע! או במילותיה של אמא שלי "מה זה? סיפור אמיתי או סרט מד"ב טיפשי?".
בקשר לחבר שלו. אני זכרתי שהוא אמור להיות ג'נג'י, והוא לא כל כך ג'ינג'י אז את רוב הסרט העברתי במחשבה על "האם עליו דיברו או שהוא אמיתי?". הרגע בו גיליתי שהוא לא אמיתי היה בפעם השנייה שראו את הילדה והיא לא התבגרה.
בכל מקרה, זה בכלל לא הפריע לי להזדהות עם הדמות שלו. דווקא בגלל שהנחתי שהוא פרי דימיונו של נאש היה לי יותר קל להזדהות עם נאש. הג'ינג'י הראה לי שנאש הוא לא סתם חנון מוזר, אלא שיש בו גם טיפת נורמליות.
בקשר לתשובה האפשרית שלך – כל מה שאמרת הוא נכון. הם נכנסו מאחורה וסביר שהמרצה יעניין את הקהל יותר מאנשים אחרים אבל, תחשבי על הפעם האחרונה שהיית בהרצאה ומישהו נכנס באמצע. רוב האנשים מיד מסובבים את הראש כדי לראות מי נכנס, גם אם זה סיבוב של חצי שנייה. הפריע לי שבסרט לא היה את זה.
שאלת המיקורופון
נשאלת כל כך הרבה פעמים, כל פעם על סרט אחר, שהיא צריכה להכנס ל-FAQ. התשובה: כשהבום בולט לחלק העליון של המסך לאורך כל הסרט, זו לא אשמת הצלם, זו אשמת המקרין, שמקרין את הסרט בפריים לא נכון. עד כמה שזה נשמע מוזר, הרבה פעמים הסרט עצמו כולל חלקים של התמונה שלא אמורים להראות.
תודה
לפני כמה ימים ידידה שלי שאלה אותי על זה ועניתי לה בדיוק מה שאתה אמרת עכשיו. אח"כ הלכתי וראיתי שגם בהקרנה שאני הייתי בה ראו את המיקרופון, וחשבתי שאולי טעיתי וזה לא בעיה של המקרין.
אם זה היה באותו האולם,
אז בהחלט יש מקום להתלונן בפני ההנהלה. מי שלא יודע להקרין, שלא יעבוד בתור מקרין.
זה בדיוק כוונתי
אני לא מאמין שייצא מזה משהו (בעיקר לא כשהתלונה באה ממישהו שלא מלאו לו 18) אבל אני אתלונן בכל זאת.
החיים קשים
אתה לא יודע כמה ההודעה שלך ביאסה אותי.
ואני אסביר.
תמיד היה נראה לי שעבודה כמקרין היא מן עבודה אסקפיסטית מושלמת עבור אנשים עם נפש פיוטית אבל אינטלגנציה בסיסית, או בשביל מי שעייף מהתמודדות עם החיים ה'אמיתיים'.
עכשיו אתה אומר שגם להקרין זו עבודה קשה? עם פאשלות ותלונות ואחריות?
לא נשאר מקום אחד לברוח אליו?
___________
נא לסלוח לאינדי, שמבלה בוקר שבת עם כלב גוסס וכל דבר קטן נראה לה קשה מנשוא.
בקשר לספויילרים -אני מסכימה
בגלל שהייתי בטוחה שאני לא עומדת לראות את הסרט הזה, קראתי בחופשיות את כל הספויילרים. בסוף ראיתי אותו בכל זאת בקולנוע (מחוסר סרטים אחרים), ופשוט שמחתי שכבר ידעתי הכל מראש.
כמו שאנונימי, אה, כלומר סכיזופרני כתב, זה עזר בלשרוד את הסרט ולא להתייאש.
וגם אני תמיד משתדלת לדעת כמה שפחות על סרט שאני עומדת לראות, אבל בסרט שכזה עדיף להיות מוכנים(!).
וחוץ מזה – ג'ניפר קונלי היתה נהדרת כתמיד, למרות הקלישאות המביכות שאולצה לומר. בסך הכל אני כן חושבת שהראו שהדמות שלה חכמה, ובכלל הופתעתי לטובה בקשר אליה, לאחר הציפיות הנמוכות (ציפיותומט האתר תמיד מוכן לפעולה..).
_________________________________________
בכל מקרה זאת לא המלצה לראות את הסרט, אלא רק להכין את עצמך מראש למקרה שחייבים לראות… הכי טוב זה לא לראות אותו בכלל.
אני שמח שלפחות מישהי אחת
מסכימה איתי.
לגבי הופעות האורח של המיקרופון,
אני לא בטוח, ותקנו אותי אם אני טועה, אבל נראה לי שיש דרך פשוטה מאוד לדעת האם המיקרופון בולט לתוך תחום הפריים שאמור להיות נראה (להבדיל מתחום הפריים הכולל) – לפי מיקומו ביחס לסימני הצריבה שאמורים להיות בפינה הימנית העליונה.
למשל – בהקרנה שראיתי בה את "בוגדת" סימני הצריבה היו •במרכז• השול הימני של הפריים, כך שכמעט בכל סצינה ראו את המיקרופון. אבל המיקרופון לא ירד אף פעם מתחת לקו של סימן הצריבה.
אצלי היו כל הזמן נקודות
שחורות על המסך…
הממ..
אני הבנתי שהארוורד זה האוניברסיטה אליו הלך הילד, ולא השם שלו…
בכל מקרה, אם זה השם שלו, אז זה ממש להכניס אותו בדרך אגב.
הסרט מעולה!
קראתי רק את ההתחלה, וראיתי שהכותב לא העריך את הסרט שהיה לדעתי אחד סרטים הטובים יותר.
בפרט בהשוואה לסרטים הגרועים היוצאים כיום.
חשוב חשוב חשוב!
הבנתי שג'ון נאש צריך להגיע לארץ.. בבקשה אנשים אם אתם יודעים פרטים כלשהם על בואו תכתבו לי כאן\\תשאירו לינק על הגעתו.
תודה לעוזרים!
ניסו, בהחלט ניסו
יש את כל קטע ה"הדגמה" של תורתו של נאש, עם הבחורות בבאר. שגוי לחלוטין, אבל לפחות אי אפשר להגיד שאין מתמטיקה בסרט.
והבנת אותו?
כי אני פשוט חשבתי "אוקיי, יש בחורות והוא מנסה להדגים משהו. מי לעזאזל נתן לעקיבא גולדסמן אוסקר על הדבר הזה?"
סצינה נפלאה
ומאד מובנת. זאת לפחות הסצינה הכי זכורה לי מהסרט, וגם זאת שהכי אהבתי.
אם כולם ירצו את הבלונדינית, אף אחד לא ישיג אותה, כי כל אחד ידרוך על האצבעות של השני. לכן, עדיף שכל אחד ילך על כל החברות של הבלונדיניות, ואז יש סיכוי שהם ישיגו אותן.
ולא, אין לי מושג איך הוא תרגם את זה למתמטיקה.
אני חושב שכבר היה פה פתיל על זה באיזה מקום
אם הבנתי את הקטע? כן. אבל הוא לא נראה לי הגיוני. אחר כך התברר שבצדק – מסתבר שזאת *לא* הדגמה נכונה של העקרונות של נאש (ותרחיש מופרך באופן כללי), והיו כמה מאמרים של מתמטיקאים ברשת שהדסבירו למה. את הפרטים אני לא זוכר, בכל זאת זה היה מזמן.
למה שגוי?
נראה לך שאני זוכר את ההסבר המתמטי?
היה מאמר שהסביר למה הדוגמה של הסרט לא נכונה במדור הלינקים, תחת "דוגמה רעה לאקוויליבריום נאש", אבל תוקף הלינק פג מזמן. עשיתי חיפוש קצר בגוגל, ובאמת היה קל למצוא מאמרים שטוענים שהדוגמה היא לא נכונה, אבל לפחות הראשונים שבדקתי היו בשפה מתמטית שאני לא מבין. חיפוש קצת יותר לעומק אולי יביא גם הסבר בשפה פשוטה.
נראה לך שאני זוכר את ההסבר המתמטי?
תביא את הלינקים, ייתכן שאני אבין ואוכל לפשט. בכל מקרה, אם אני זוכר נכון, בסרט נאש מקשקש משהו על "כל אחד צריך לעשות מה שהכי טוב לקבוצה", ואני לא רואה ממש את הקשר בין זה ובין המושג שאני למדתי של שיווי משקל נאש, שדווקא מדבר על מה קורה כשכל אחד פועל למקסום הרווח האישי שלו. למשל, בדילמת האסיר המפורסמת, המצב שבו שני הצדדים מלשינים אחד על השני, וכתוצאה מכך שניהם נדפקים, הוא מצב של שיווי משקל נאש.
הסרט, ולא יזיק להבהיר את זה, *לא* מדבר על מתמטיקה, לא מראה מתמטיקה, ולא מזכיר מתמטיקה בשום צורה של ממש. חבל שסרט על מתמטיקאי לא יכל להראות קצת יותר טוב מה מתמטיקאים עושים כשהם לא זורקים שולחנות מהחלון (אגב, הסצינה הזו הייתה במציאות? אני בספק).
"דילמת האסיר":
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%93%D7%99%D7%9C%D7%9E%D7%AA_%D7%94%D7%90%D7%A1%D7%99%D7%A8
עוד דבר שכבר הוסכם
זה משעשע, ממש כתבו על זה מאמרים… אם כי במקרה הכללי, זו יכולה להיות בעייה מעניינת.
על קצה המזלג, שיווי משקל נאש הוא מצב שבו כל שחקן בוחר בחירה כזו, שגם אם הוא יידע מה הבחירות של כל שאר השחקנים, הוא לא ירצה להחליף את הבחירה שלו.
עכשיו, אם אנחנו מניחים שאם מישהו אחד ניגש לבלונדה הוא זוכה בה, אבל אם יותר מאחד ניגשים אליה היא זורקת את כולם (הנחה סבירה בעולם שלנו), מצב של שיווי משקל נאש הוא כזה שבו כל השחקנים חוץ מאחד הולכים על הברונטיות, ואחד בר מזל (בטח נאש עצמו) הולך על הבלונדה. קל לראות שזה שיווי משקל נאש: נאש שהולך על הבלונדה בוודאי שלא ירצה להחליף אותה בברונטית גם אם הוא יודע שכל שאר השחקנים הולכים על ברונטיות, ואילו אלו שהולכים על ברונטיות לא ירצו לעבור לבלונדה אם הם ידעו שנאש הולך עליה (ומכאן שאם הם יצטרפו הם גם יהרסו לנאש וגם לעצמם, כי הם ישארו בלי בלונדה ובלי ברונטית).
מה שאולי נראה מוזר כאן הוא שאין שיווי משקל יחיד – כל מצב שבו כולם פרט למישהו אחד הולכים על הברונטיות והמישהו האחד הולך על הבלונדה הוא שיווי משקל – אבל ככה זה, לעתים קרובות יש במשחקים יותר מנקודת שיווי משקל אחת.
עכשיו, אם אנחנו מסבכים את ההנחה ומניחים שאם כמה חבר'ה הולכים על הבלונדה היא בוחרת באקראי אחד מהם (והשאר נשארים בלי בלונדה ובלי ברונטית) הניתוח המתמטי נעשה יותר מסובך, ולבחורים לא משתלם להחליט לכאן או לכאן, אלא להטיל מטבע (לא כזו שנותנת סיכויים של 50:50, אמנם).
בכל מקרה, ה"ניתוח" של נאש בסרט לפיו אין טעם ללכת על הבלונדה לא קשור לשיווי משקל נאש.
או לטבע האנושי.
לא סתם חוקרים בתורת המשחקים תחושות של הוגנות
אם אחד השחקנים זכאי לבחור ראשון, הוא באמת יבחר בבלונדה. האחרים יבחרו אחריו, בברונטיות, והכל יהיה נהדר.
אבל מה אם כולם בוחרים ביחד? במקרה כזה, על כל אחד לבחור אם הוא הולך על בטוח, על הברונטית הקרובה אליו, או מסתכן בבלונדה, ואפשר לחשב מה תהיה התוצאה רק אם אפשר להעריך לגבי כל אחד מהם מה התועלת של ברונטית מול בלונדה עבורו, וזאת בהנחה שכולם אוהבי סיכון באותה המידה.
אבל בכך אנחנו שוכחים מרכיב חשוב, מרכיב הפראייר. אם אחד מהם יזכה בבלונדה, כל היתר ירגישו פראיירים. במקרה של גברים על נשים, זו תחושה כה חזקה עד שהיא עלולה לגרום לכולם לבחור דווקא בבלונדה למרות הסיכוי הסביר שזה עבוד מראש או, כפי שקרה לחבורה בסרט, לשתק אותם מכל פעולה.
מחקרים בתחום של תורת המשחקים מצאו שתחושה של הוגנות היא מרכיב חשוב בהחלטות של בני אדם בסיטואציות כאלה. אפילו כשמשחקים מול מחשב, יש רבים שפוגעים ברווח שלהם כדי "להחזיר" למחשב על צעד שעשה נגדם במשחק, והם תופסים אותו כלא הוגן.
את בהחלט צודקת
…אבל זה לא מה ששיווי משקל נאש עוסק בו, וממילא זה גם לא מה שראו בסרט.
אבל שיויי משקל נאש
הוא משוואה שאפשר להשתמש בה לפתרון בעיות עם תנאי מוצא שונים.
אם מכניסים תנאי מוצא כאלה, אז סיפור הבלונדינית יכול להפוך לשיווי משקל נאש.
אבל שיויי משקל נאש
עד כמה שידוע לי, שיווי משקל נאש זו לא משוואה. מבחינה מתמטית פורמלית, שיווי משקל היא קבוצה של בחירות, ובצורה יותר פורמלית: איבר במכפלה הקרטזית של קבוצת האסטרטגיות של השחקנים.
מה שנכון הוא שאם משנים את פונקציות הרווח של המשחק זה ישנה את שיווי המשקל, אבל נראה לי שזה כבר עכשיו משוקלל לא רע בכך שהרווח של להשיג בלונדה גדול מהרווח של להשיג ברונטית, שגדול מהרווח של להשיג בעיטה בביצים. שיקולים יותר מורכבים, כמו מה קורה אם החבר'ה הולכים לבאר כל ערב, או אם החבר'ה מדברים אחד עם השני לא נכנסים לשימוש בשיווי משקל נאש כפי שאני מכיר אותו.
אבל שיויי משקל נאש
בעצם, אם חושבים על זה, ניתן לתת משוואה (יותר מדוייק: פונקציה) שתחזיר עבור תנאי התחלה מסויימים את נקודות שיווי המשקל שיתקבלו מהם, אז יש משהו בדברייך.
:)
נראה לי שזו דוגמא מצויינת לתורת המשחקים...
נאש, השחקן ההגיוני שפועל לטובת עצמו, מנטרל את מתחריו בבילבולי שכל פסאודו מתמטיים כדי לזכות בבלונדינית.
נראה לי שזו דוגמא מצויינת לתורת המשחקים...
אם את מתכוונת שהוא שיחק איתם כדי שלא יתחילו איתה, אני חושבת שאת טועה. הוא מודע מאוד לחוסר העידון שלו ("את תסטרי לי עכשיו").
צחקתי.
התבדחתי. התלוצצתי. חמדתי לצון. גיחי.
אוקיי, אוקיי.
באמת צריך לסמן אם הודעות הן ציניות או לא, בדיוק כמו ספויילרים.
במקרה שלי זה היה סתם .
לגבי הסרט:
אני מבין את כוונתך. בעיני, המשחק של ראסל קרואו היה מספיק טוב בשביל ליצור סימפתיה לדמות ולהבין את הבלבול שלה. הבעיה היחידה שלי היא עם התסריט שכאילו נכתב בכוונה כדי לזכות בפרסים ומכיל יותר מדי רגשנות, על חשבון רקע לדמות הראשית. היה חסר לי יותר מידע, פשוט כדי להבין מה כולם מתלהבים מנאש וקוראים לו גאון. את זה הרגשתי שדוחקים לשוליים בשביל לסחוט דמעות מהקהל. בשביל סרט אוסקרים, זה מקובל. אני הסתפקתי בלחשוב שהיה נחמד ולא יותר.
לגבי ה:
כל עוד יש לאנשים התאמה אישית, אפשר ליצור דיון בכל כתבה. השאלה האמיתית היא פשוט האם יגיבו ויתרמו ליצירת פתיל חדש, או שיתעלמו ויאפשרו לעמוד לשקוע אל תהום הנשיה. דוגמה טובה לכך היא הביקורת על "קיוב", שעלתה לפני יותר מארבע שנים, אבל עדיין מתנהלים בה דיונים מדי פעם.
מעולם לא פגשתי את רד פיש ושאר העורכים, או תקשרתי איתם מחוץ למסגרת האתר (חוץ מהערות ששלחו על ביקורות). הסיבה שאנחנו מגיבים בהפרשי זמן דומים, היא שיש לי מצלמה קטנה עם רדיו לחדר השינה של רד, דרכה אני מעביר לו מסרים תת-הכרתיים.
קונסטנטינופול!
על הדינמיקה של האתר
כמו שפינגווין אמר – באמצעות התאמה אישית, כל מי שמעוניין יכול לעקוב אחרי דיונים שמתרחשים גם בכתבות עתיקות, ויש קבוצה מובחרת של אנשים שעוקבת אחרי *כל* הדיונים ב*כל* האתר (ומהבחינה הזו אנחנו בהחלט "על אותה רשת"). וגם אני נהנה לראות איך כתבה על סרט עתיק פתאום מתעוררת לחיים ולדיון מחודש בזכות תגובה מעניינת אחת.
מה הכתבה שהחזיקה הכי הרבה זמן? נורא פשוט – הכתבה הראשונה שהתפרסמה באתר. במקרה, מדובר ב'10 דברים שאני שונאת אצלך' (שבדיוק הוזכר גם בסקר הנוכחי). הכתבה התפרסמה בספטמבר 2000. התגובה האחרונה שפורסמה בה נכתבה ב-8.1.2005, כלומר ארבע שנים ומשהו אחר כך (אם כי דיונים מאוד מעניינים לא היו שם).
ואם יש לך את המילים של השיר ''עשרה דברים'',
אני צריך אותן בעברית. זה ממש דחוף, אז תכנס כאן.
אבל מה הטעם?
מצטערת שלקח לי כ"כ הרבה זמן, אבל כבר כשקראתי את התגובה הזו לראשונה קצת צרמו לי השבחים.
הרי מה הטעם להציג דילמות ולהראות שאפשר להתמודד עם הקשיים וכו' וכו' כשזה בכלל לא תואם את המציאות? המחלה של נאש, ההתנהגות שלו – כל דמותו שונה לגמרי ממה שמתגלה בסרטים תיעודיים ובראיונות (גם כאלה שיצא לי לראות לפני שיצא הסרט). התגובות של הסביבה וההתמודדות נראים נהדר בסרט, אבל כמה השראה אפשר לשאוב מהם כשאתה יודע שנאלצו לשנות את המציאות כמעט לגמרי כדי להפיק סרט אופטימי ומאמין-ברוח-האדם שכזה?
זה באמת מתסכל, כשחושבים על זה
הפרוגנוזה לגבי סכיזופרניה היא מדכאת מאוד. אני אתפלא אם מישהו יוכל להפיק ממנה סרט ביוגרפי נכון למציאות וגם אופטימי. (אלא אם כן הוא יציג את הדמות הראשית כחלאה ואנחנו נהיה מאושרים מכל מה שקורה לה).
הוצאת לי את המילים מהפה
אם כי באיחור של כמה שנים…
לא מעניין אותי אם אני חוזר על משהו שאחד ממול המגיבים שהגיבו פה אמר, אבל אני לא סובל ביקורות של בחור שמוציא תסכולים על סרט טוב ומפרסם את זה בצורה כללית ומובנת מאליו כאילו זה נוגע לכל העולם.
הסרט הוא באמת סרט טוב, וזאת דיעה שרווחת עם רוב האנשים שראו אותו, תברר ותראה. הוא בוודאי שווה את הפרסים שהוא זכה בהם, ואולי יש סרטים שיותר מגיע להם את הפרס, אבל כשאתה מציין אותם לפחות אל תהיה צפוי והולך בצורה עיוורת אחרי עדר הביקורות על שר הטבעות וכל הסרטים הנ"ל ותשבח אותם כאילו ההבדל ביניהם ובין "נפלאות התבונה" גדול כל כך.
שר הטבעות לצורך העניין, מלבד שהוא סרט טוב, הוא החרבה של ספר יותר טוב וסרט אנלוגי למלחמת העולם השניה. אם היית הולך לגרמניה עם מצלמה ועורך את זה קצת סביר להניח שהיית מוציא משהו עם אותה כמות ריגוש.
לי נגמר מה לכתוב, וזאת גם פעם ראשונה שאני מגיב לביקורת, אבל שיהיה, המשך חיים נעימים.
חיים ארוכים וציד מוצלח.
א. אז אתה אומר שמבקר לא צריך לכתוב את דעתו האישית על הסרט אלא את דעתם של רוב הצופים?
ב. הביקורת על 'נפלאות התבונה' נכתבה כמעט שנה לפני שהסרט הראשון בסדרת 'שר הטבעות' יצא. כך שלא ברורה לי הטענה שלך, ולא הרלוונטיות שלה.
למען האמת...
אחוות הטבעת יצא חודשיים לפני פרסום הביקורת על "נפלאות התבונה".
הרמפ.
זו הבעיה בלכתוב הרבה על גיימינג. אני כבר ב-2006, אז מבחינתי זה הגיוני שטבעות היו ב-2002-2004, ו-2005 היתה נטולת 'שר הטבעות' בסקר השנתי.
תאוריית המשחקים
שמעתי הרצאה ברדיו מ"האוניברסיטה הפתוחה" (מילורים נו..) שבה הסביר המרצה שהדוגמא עם הבלונדינית לא מתאימה לתיאוריית המשחקים מפני שאם אדם אחד יבגוד בקבוצה הוא יקבל את הבלונדינית וירוויח.
תאוריית המשחקים
יותר מדוייק לומר "תורת המשחקים" ולא "תאוריית המשחקים" (מדובר בתורה מתמטית, לא בתיאוריה מדעית), אבל מה שהוא אומר מדוייק: זה אירוני למדי שבסרט מה שמתאר נאש עם הבלונדינית רחוק מלהיות המצב של שיווי משקל נאש (מצב של שיווי משקל נאש במקרה הזה הוא שאחד הולך על הבלונדינית והשאר על הברונטיות).
דווקא כן
הבעיה היא שכל אחד יודע שאם הוא יבגוד בקבוצה, אז יש סיכוי שגם האחרים יבגדו בקבוצה ואף אחד לא יזכה בבלונדינית.
ההנחה היא כי כולם מחשבים שאם כולם יתנו אמון, המצב שלהם יהיה טוב יותר מאשר אם כולם יבגדו – וכך הם מגיעים לשווי=המשקל.
דווקא לא
(כלומר, לפחות לא במונחים המתמטיים של שיווי משקל נאש, שאינו עוסק בפסיכולוגיה).
בואי לצורך פשטות נחשוב שיש רק את נאש והחבר שלו נוימן, ומה שקרה הוא שנאש צרח "הבלונדה שלי!" ונוימן גמגם "הברונטית שלי". נאש עושה לעצמו כזה חשבון בראש: נניח שאני בחרתי בבלונדינית ונוימן בברונטית לא כדאי לי להחליף, כי הבלונדינית שלי. נוימן חושב על דבר דומה: אם כבר בחרתי בברונטית ונאש בבלונדינית לא כדאי לי להחליף, כי אז הבלונדינית והברונטית שתיהן יצחקו עלינו ולא הרווחנו כלום.
לכזה דבר קוראים "שיווי משקל נאש", כי כל אחד משני השחקנים יודע שבהינתן הבחירות הנוכחיות, לא כדאי להחליף.
לעומת זאת, במצב שבו נאש ונוימן שניהם צורחים "הברונטית שלי!" (יש שתי ברונטיות), עושה נאש חישוב כזה: אם אני מחליף לבלונדינית ונוימן נשאר עם מה שיש לו, אני מרוויח. לכן כדאי להסתכן ולהחליף לבלונדינית. נכון שגם נוימן יכול לחשוב כמוני, אבל זה סיכון מחושב שאני יכול לקחת – מקסימום אני אטיל מטבע. נוימן חושב באותה צורה בדיוק. בסוף ייתכן מאוד שאחד מהם ישתפן והשני ילך על הבלונדה.
זה היה הסבר מילולי. מבחינה מתמטית, מה שמכונה "שיווי משקל נאש" הוא הסיטואציה שבה אחד הולך על הבלונדה והשני על הברונטית, ואילו המצב שבו כולם הולכים על ברונטיות הוא לא שיווי משקל נאש. אפשר להראות את זה מתמטית, אבל זה פחות כיף.
בואו נבדוק
תזכרו שבסרט יש ארבעה שחקנים וארבע ברונטיות, כך שכל אחד יכול לקבל ברונטית משלו. אבל כאן אנחנו מפשטים, כמו שהצעת, לשני שחקנים, בלונדינית אחת ושתי ברונטיות.
אוקיי, אז אם כל אחד מכריז שהוא הולך על ברונטית. עכשיו ולנאש משתלם להחליף לבלונדה. אבל אם לנאש משתלם להחליף לבלונדה, הרי שגם לניומן משתלם באותה מידה להחליף לבלונדה, וכך שניהם יחליפו לבלונדה ושניהם יפסידו.
כל אחד מהם יודע את זה, ולכן אף אחד מהם לא מחליף.
נכניס לזה את גורם הסיכון. נניח שהבלונדה שווה כמו שתי ברונטיות או יותר מזה. אז תיאורטית, נאש יכול לומר שיש 50% סיכוי שגם ניומן יחליף, אבל משתלם לו לקחת את הסיכון, כי בסיכוי של חצי הוא מרוויח רווח של יותר מ-2, כלומר תוחלת הרווח היא מעל 1.
אבל! אם לנאש משתלם לעשות זאת, הרי שגם לניומן משתלם לעשות זאת. נאש יודע את זה, ולכן הוא יודע שהסיכוי שהוא ימצא את עצמו לבד מול הבלונדינית, הוא 0%. כלומר הוא בטוח יפסיד את הבלונדינית, אז שווה לו להידבק לברונטית.
שיווי המשקל היחיד מתרחש כשכולם על הברונטיות.
בואו נבדוק
תראי, בינתיים אנחנו מנהלים דו שיח של חירשים כי לכל אחד יש הגדרה משלו ל"שיווי משקל".
נתחיל מזה שאם אני ואת עושים את התחרות הזו, מה שיקרה הוא שאת תלכי על הברונטית על פי הגישה שלך, ואילו אני אלך על הבלונדינית לפי הגישה שלי, ובסוף אני אזכה בבלונדינית, ואנחנו לא בשיווי המשקל שעליו דיברת. לכן אני לא מסכים שמה שאת מדברת עליו הוא שיווי משקל.
אבל יותר חשוב היא מה ההגדרה שבה אנחנו משתמשים ל"שיווי משקל". אני אתן את ההגדרה שלי, שעד כמה שידוע לי היא ההגדרה הפורמלית לשיווי משקל נאש:
אפשר לקחת את ההגדרה של ויקיפדיה:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nash_equilibrium
כלומר: אם כל אחד מהשחקנים כבר ביצע את הבחירה שלו, ובהינתן הבחירה הזו לאף שחקן לא משתלם להחליף תחת ההנחה שהאחרים ידבקו בבחירה המקורית שלהם – אנחנו בשיווי משקל נאש.
על פי ההגדרה הזו, אם שנינו בוחרים בברונטית משתלם לכל אחד מאיתנו להחליף אם השני לא יחליף. לכן זה לא שיווי משקל נאש.
כמובן, אפשר גם להגיד שמה שאת מתארת הוא שיווי משקל, אני לא חולק על זה – אבל זו הגדרה שונה לשיווי משקל מההגדרה שנאש נתן, ולכן הבעיה היא שהסצינה היחידה בסרט שלכאורה מנסה להמחיש מה הייתה העבודה המתמטית של נאש בכלל לא מדברת על העבודה המתמטית של נאש אלא על משהו אחר.
אם ככה, אז אתה צודק
אלא שההגדרה הזו נראית מאוד מוזרה בעיני לאור מה שהגדירו לנו בלימודים כשווי-משקל נאש. ראיתי שויקיפדיה מגדירה את דילמת האסיר כתת-מקרה של שווי-משקלנאש, ודילמת האסיר בטוח לא עומדת בכללים שדיברת עליהם.
אבל אם זו ההגדרה אז זו ההגדרה. אגב, הפתרון של הבעיה הוא בעיני עדיין כמו שאמרתי, אבל אולי באמת אין לזה שום קשר לנאש.
אם ככה, אז אתה צודק
מה הגדירו לך בלימודים כשיווי משקל נאש? ייתכן שיש שני מושגים בעלי השם הזה, אם כי אני בספק (מה למדת?)
דילמת האסיר היא דווקא מקרה מובהק של שיווי משקל נאש. נניח ששנינו מלשינים (זו נקודת שיווי המשקל) – האם לאחד מאיתנו משתלם לא להלשין, תוך ידיעה שהשני כן מלשין? בוודאי שלא, הרי כך נידפק.
לעומת זאת, המצב שבו שנינו לא מלשינים הוא לא שיווי משקל, כי תמיד משתלם להלשין (הרווח על הלשנה אם השני שותק גדול מהרווח על שתיקה הדדית).
זה, אגב, מראה ששיווי משקל נאש הוא לא בהכרח פתרון "אופטימלי", אלא פשוט הפתרון הסביר. על פי הגישה שלך, במצב של דילמת האסיר שני הצדדים צריכים לשתוק – אבל זה מצב מאוד לא יציב.
אגב, אפשר להפוך את מקרה הברונטית/בלונדינית עם שני שחקנים לדילמת האסיר אם אומרים את הדבר הבא: הכי טוב להיות עם בלונדינית, אחר כך הכי טוב זה להיות עם ברונטית כשגם השני עם ברונטית (כי שנינו באותו ה"חרא"), אחר כך הכי טוב זה ששנינו לבד (שוב, כי שנינו באותו ה"חרא") אבל הכי גרוע זה שאני אהיה עם ברונטית והשני עם בלונדינית, כי הקנאה תאכל אותי. עם סדר העדיפויות הזה, הבחירה היא בדיוק דילמת האסיר (כש"בלונדינית" זה להלשין, ו"ברונטית" זה לא להלשין).
אני לא בטוח שסדר העדיפויות של "עדיף ששנינו נהיה לבד על זה שהוא יהיה עם הבלונדינית ואני עם הברונטית" הוא לא מציאותי במיוחד. למרבה הצער, הוא דווקא נראה לי מציאותי מאוד.
למדתי מנהל עסקים
ומה שהסבירו לנו (ואף תרגלו איתנו בעשרות מטריצות מעצבנות) זה ששיווי משקל נאש הוא מה שכדאי לכל אחד לעשות כאשר הוא לוקח בחשבון שהשני רציונלי בדיוק כמוהו, יש לו את אותו מידע, והיחס שלו ל"פרס" או ה"עונש", היא זהה.
לא נאמר דבר על זה שאתה מקבל החלטה שלך מתוך הנחה שהשני לא ישנה את ההחלטה שלו. להיפך, היה צריך לעשות את הצעד של צד א', לראות איך צד ב' משתנה, להתאים את א', לראות איך ב' שוב משתנה… עד הגעה למצב שאף אחד מהם לא משנה את החלטתו יותר.
למדתי מנהל עסקים
הבעיה היא שעם הגישה הזו למקרה הבלונדינית שלנו אין פתרון. למה?
אני יודע שאם השני הולך על בלונדינית, אז עדיף לי לקחת ברונטית. מצד שני, אני יודע שהשני יודע את זה, אז אם אני מעדיף ברונטית גם הוא יעדיף ברונטית. אבל אם הוא מעדיף ברונטית, ברור שלי עדיף לקחת בלונדינית. אבל הרי הוא חושב בדיוק כמוני ולכן גם הוא ילך על הבלונדינית, ולכן עדיף לי הברונטית. אבל הוא חושב בדיוק כמוני ולכן גם הוא ילך על הברונטית! וכו' וכו' וכו'. כלומר, אם מנסים לראות איך צד ב' משתנה על פי הצעד של צד א', קל מאוד להגיע ללולאה אינסופית.
בכל מקרה, למיטב ידיעתי שיווי משקל נאש בכלל לא צריך שהפרס או העונש יהיה זהה. אפשר להחיל אותו גם על מקרים שהם לגמרי לא סימטריים (רק שבהם לרוב קצת פחות ברור מה הולך). גם האמירה על "רציונלי בדיוק כמוהו" לא כל כך ברורה, כי ההנחה הכללית שיש מאחורי ניתוח משחקים היא שכל אחד מהשחקנים הוא רציונלי לחלוטין (כלומר, יפעל בצורה שתמקסם את הרווח שלו).
למדתי מנהל עסקים
לא התכוונתי שהפרס יהיה זהה. להיפך, רוב המשוואות שנתנו לנו הן משוואות שבהן על כל צד חלים חוקים אחרים. מה שהתכוונתי לאמר הוא שמנטרלים מצב שבו אני אומרת שבלונדינית שווה 80 נקודות, ואילו אתה אומר שהיא שווה לך 70 נקודות או שאתה בכלל מעדיף ברונטיות.
מה שקורה באמת הוא שאתה מבין שאם אתה בוחר בלונדינית, אתה תמיד מפסיד, בגלל הלולאה שתיארת. לכן לא תבחר בלונדינית.
אם אתה בוחר ברונטית, עוד יש לך סיכוי לצאת עם זיון הערב, ולכן אתה בשיווי משקל. לכן כולם בסוף בוחרים ברונטית והבלונדינית נשארת לבד.
זה מתאר מצבים של "אלטרואיזם" שהם באמת לא אלטרואיזם אמיתי, אלא הבנה שאם כולם ילכו על פחות מ"הכי טוב" בסוף לכולם יהיה יותר טוב. עכשיו נדמה לי שאני זוכרת בפירוש שאמרו לנו שזו הייתה תרומה גדולה של נאש לכלכלה – שהוא הראה שלפעמים לאו דווקא המעשה הכי אנוכי הוא המעשה הכי טוב לאינדבידואל הרציונלי, טענה שהייתה מאוד מקובלת בכלכלה עד תקופתו.
("רציונלי" = היכולת לעבד באופן מושלם את כל המידע הגלוי לך, ולבחור על פי שיקולים של רדיפת בצע בלבד).
אגב, קנאה לא נחשבת לחלק מהרציונליות
אלא אם הוגדרה מראש לתוך המשוואה, כמו שאתה תיארת.
עם זאת, בהמשך ההתפתחות של תורת המשחקים, הוחלט שקנאה ותחושת הגינות הם דווקא בעלי תפקיד מספיק חשוב כדי להכניס אותם ממש לתו המודל.
למשל, נמצא שאם אתה משחק נגד מחשב (אפילו מחשב!) והוא כל הזמן דופק אותך, אתה תבחר אסטרטגיה שדופקת אותו חזרה אפילו אם היא לא הכי טובה לך, רק כדי לא לצאת פראייר.
אם מישהו כל הזמן זוכה והשני כל הזמן מפסיד, חלק מהנבדקים יבחרו באסטריגה שדופקת את המנצח, אפילו אם היא קצת דופקת גם אותם.
אגב, קנאה לא נחשבת לחלק מהרציונליות
זה מזכיר קצת פרק של סטאר טראק הדור הבא () שבו דאטה התחרה באיזה משחק מחשבה נגד האלוף שלו, והפסיד די מהר (לתדהמת כולם). במשחק הבא הם שיחקו ושיחקו ושיחקו עד שהאלוף נשבר ונכנע. אח"כ דאטה אמר שבמשחק הראשון הוא שיחק כדי לנצח, ומכיוון שהאלוף טוב יותר ממנו, הפסיד, אבל במשחק השני הוא שיחק כדי להשיג תיקו (ליתר דיוק – כדי למשוך את המשחק לנצח) ובסופו של דבר זה מה ששבר את האלוף.
כן, חבר לספסל הלימודים בקורס תורת המשחקים שלי חשב גם כן על הציטוט הזה.
ככה זה כשעולם האסוציאציות שלך ממוקם (בעיקרו) בתרבות הפופולרית.
מישהו אחר תמיד חושב על אותו ציטוט. אבל אני מתפתחת, עכשיו זה כבר כמעט ולא מדרדר אותי לנטיות אובדניות.
פשוט נהניתי
קראתי את הביקורת ולא האמנתי.
אחד הסרטים הטובים ביותר שראיתי. משחק מעולה, דרמה מרגשת, טוויסט נהדר באמצע, מתח, הזדהות, תסריט. מה צריך יותר מזה ?
אולי הבעיה של כותב הביקורת היא חשיפת יתר לקולנוע ? בתור מישהו שלא "חי" את העולם הזה, שבא לראות את הסרט "טבולה ראסה", בלי ציפיות, בלי לדעת על מה הוא מדבר, אני חושב שאפשר להנות לגמרי. להגיד שאין מתמטיקאיים שריריים? איזה איוולת. ברור שהסרט לא יחפוף לספר, או למציאות, מדובר במדיה אחרת לגמרי, למה שיחפפו. הסרט עומד בפני כצמו ועומד נהדר.
אני כל כך שמח שזאת הביקרורת.....
כבר הרבה זמן אני מתכנן לראות את נפלאות התבונה… וכחובב קולנוע לא קטן אפילו די התביישי שלא ראיתי סרט שזכה לכל כך הרבה אוסקרים ופידבקים טובים. ואכן אתמול סוף סוף ראיתי את הסרט ואני חייב להודות התאכזבתי קשות. לא ארחיב מה ולמה כי הביקורת מתארת את תחושותי בצורה מושלמת.
ולכן כחובב האתר אני כל כך שמח שזאת הביקורת ולא עוד פלצנות ושווחים שבאמת לא מגיעים לסרט בינוני שכזה…זהו שימחתם אותי לפחות כמו שהסרט איכזב אותי וזה די הרבה….
האמת שאני לא מסכים עם הביקורת
אתמול ראיתי את הסרט שנים אחרי שהוא יצא בעקבות האוסקר הקרוב והעבודה שיס מעלים מלא סרטים שזכו באוסקרים על דברים מסוימים וישר רצתי לקרוא ביקורת בעין הדג אולי בגלל שהוא אתר הביקורת הטוב ביותר אבל האמת שאני לא מסכים עם הביקורת בגלל מספר סיבות, קודם כל הסרט מציג את הסכיזופרניה שלו בצורה ממש טובה אם זה עם החבר שלו ועם זה עם האמונה שלו שהוא יכול לעשות צפנים מיוחדים זה הכל קשור לסכיזופרניה חיובית(הזיות, חשיבה שיש לך כוחות מיוחדים ופראנויות, למדתי על סכיזופרניה בעצמי לפריוקט באנגלית)למי שלא מכיר את הסרט בכלל לא יכול להבין שהוא בכלל חולה עד שמגלים לנו זאת שעה אחרי הסרט, ההתמודדת שלו היא קצת לא אמיתית לפי דעתי לא משנה כמה אתה חכם אני לא חושב שאפשר להיפטר מיזה או להתעלם מיזה כפי שמראה הסרט אבל עדיין זה יפה לצפייה אכן לי יש אהבה למשפטים כאלה כמו שקרה להם רד פיש יותר קיטשיים אולי בגלל שאני לא ככה בחיים האמתיים..להגיד שאין בעיות בסרט הזה?אני לא יכול להגיד אבל להגיד שהוא בינוני?לא יכול להגיד הוא אחד מזוכי האוסקר הטובים של שנות האלפיים(יותר מנאום הארטיסט וגם מארגו העתידי…)