בבואי לסכם את העשור, אני מוצא את עצמי באותו מצב שאני תמיד נמצא בו לפני סיכום: חשש שאנחנו לא קרובים להבין בכלל מה קרה בעשור האחרון, ונדע להבין רק מרחוק מה באמת קרה ולמה. לכן ויתרתי הפעם על הנסיון למצוא את עשרת האירועים המשמעותיים של העשור (גם כי אינדיוייר עשו סיכום לא רע של זה), והתפניתי לכתוב על מספר מגמות שאני כן יכול לשים עליהן את האצבע ושהתרחשו בעשור האחרון (ועוד כמה שאני יכול לשים עליהם את האצבע אבל לא ממש התפניתי לכתוב עליהן).
עלייתו ועלייתו של ז'אנר הביופיק
בתחילת 2010, ז'אנר הביופיק ואחיינו, ז'אנר ה"מבוסס על סיפור אמיתי", היו פחות או יותר מתים. אף סרט ביופיק לא זכה באוסקר מאז 2001 (תחילת 2002, טכנית) והמעמד של סרטי "סיפור אמיתי" היה בזבל – לא יותר מהזדמנות לשחקנים לקטוף פסלון אוסקר על חיקוי מוצלח בתוך סרטים נשכחים ברובם, ועל הצלחה קופתית רצינית בכלל אין מה לדבר. ואז באו שני סרטים ששינו את איך שאנחנו חושבים על הסרטים האלה, וממוקצה קולנועי, הסוגה הכי לא מגניבה ולא מעניינת, פרח והשתכלל אחד הז'אנרים שנהיה לקובע טון בעשור האחרון.
שני הסרטים היו שונים – "נאום המלך" פנה לקהל "שמרני" יותר והזכיר כמה כיפי יכול להיות מסע גיבור קלאסי עשוי היטב ומרומם נפש, ואילו "הרשת החברתית" הראה כיצד אפשר לפרק סיפור "עלייתו ונפילתו של" ולהפוך אותו ללהיט. קרב האיתנים באוסקר הסתיים עם נצחון לשמרנים (כמו הרבה דברים בעשור הזה), אבל הפיצול הזה המשיך להשפיע על העשור לכל אורכו: בצד של "נאום המלך" יש להיטי אוסקר וקופות כמו "מאחורי המספרים", "הספר הירוק", "ארגו", "רפסודיה בוהמית", ואחרי "הרשת החברתית" צצו סרטים כמו "הזאב מוול סטריט", "מכונת הכסף", "מחווה טיפשית וחסרת טעם" ו"אני, טוניה".
אחרי עשור שבו הז'אנר היה בדיחה על עצמו, בימינו הוא כמעט בוודאות אחד משני דברים: או תרגיל קולנועי מרתק שמשחק עם מושגי האמת בקולנוע ומשתמש בשלל טריקים קולנועיים שוברי קיר רביעי או קראוד פליזר סוחף ומענג, ומדי פעם אפילו שניהם ("רוקטמן", למשל). כן יירבו.
קולנוע ללא חומרי טעם וריח
כמעט בכל עשור עד 2010 היה את הסרט. הבמאי. השחקן. הדמויות האלה שפשוט שידרו עשור מסוים ישר. אבל בשנות העשרה של האלף הנוכחי קרה דבר נפלא: צמח שפע מבורך של קולנוע מכל הסוגים ומכל המינים. זה מתבטא אולי הכי טוב בזוכי האוסקר של העשור האחרון: חוץ מסוגיית הסיפור האמיתי (בה עסקנו קודם), מעט מאוד מאחד ביניהם. בין קומדיית חברים, סרט נסיוני בוואן שוט, דרמה להטב"ית אומנותית, פנטזיה על רומנטיקה עם מפלצות, סרט מתח בסגנון שנות השבעים וקומדיה שחורה בשפה זרה יש מעט מאוד דמיון.
כשמסתכלים על סרטי העשור קשה לצאת עם אמירה ברורה – האם החיים בעשור הזה היו קשים וציניים כמו "שלושה שלטים מחוץ לאבינג, מיזורי" או נעימים ושואפים לטוב כמו "פדינגטון"? האם זה עשור שבו האימה נסקה לפסגות איכות או שזה היה עשור הג'אמפ סקייר הגדול? האם סרטי הקומיקס הם המקום שהלכנו כדי לראות את הנוקמים מנצחים או כדי לשמוע על חולי החברה ב"ג'וקר"? האם זה העשור שבו נשים התחילו סוף סוף לסדוק את תקרת הזכוכית ההוליוודית בשלל תחומים בזכות סרטים כמו "וונדר וומן" או שהקולנוע עדיין אומנות גברית מיושנת שמעדיפה את "1917" על פני "הפרידה"?
הדבר היחיד שאולי מאחד משהו בעשור הזה הוא הנוסטלגיה. לא מעט סרטים רוצים להיות קולנוע של תקופה אחרת ומסתכלים בערגה על העבר. אבל גם פה אין הסכמה. אם נחזור לזוכי האוסקר, כל אחד מהם מסתכל בנוסטלגיה על תקופה אחרת: "נאום המלך" על התקופה שבה הטובים היו טובים והרעים היו רעים, "ספוטלייט" על התקופה שבה עיתונאים היו עיתונאים, "הארטיסט" על הקולנוע האילם, "צורת המים" ו"הספר הירוק" על שנות השישים, סרטים כמו "ג'וקר" בכלל מתגעגעים לסקורסזה של שנות השבעים, "וונדר וומן 1984" נראה כולו כמו חגיגה של האסתטיקה והסאונד של שנות השמונים, ובקיצור – גם כאן אין הסכמה מוחלטת. פעם היה מגניב יותר, אבל לא ממש ברור איזה פעם.
כל זה, כאמור, לא אומר שלא היו סרטים נהדרים העשור, כי היו; ושלא היו במאים או שחקנים נהדרים העשור, כי היו. זה רק אומר שקשה לסווג אותו, לאכול אותו, להריח אותו. אני מניח שבעתיד נצליח לסווג יותר בקלות את הטרנדים הקולנועיים שבו, אבל בזמן אמת, זה מרגיש כמו עשור שעושה דברים אדירים אבל לא עקביים, ואנשים מתקשים לעקוב, ולכן גם קצת "מאבדים פוקוס" בסיפור הקולנועי של שנות העשרה. אבל אולי אפשר להשיל מעצמנו את הצורך בסיפור שכזה ופשוט ליהנות מהמגוון וההיצע המטורף שיש בפנינו.
איך זה שבמאי העשור לא עשו את הסרטים הכי טובים של העשור?
שלושת הבמאים החשובים ביותר של העשור הם ג'ון פאברו, ווס אנדרסון וטרנס מאליק. זאת למרות שבצורה די בולטת, אף אחד מהם לא עשה את הסרטים הטובים של העשור – מקסימום אפשר להחשיב סרט אחד שלהם (אצל ווס "מלון גרנד בודפסט", אצל מאליק "עץ החיים", אצל פאברו – אה… אממ…) כסרטים שחובה לראות.
אז למה דווקא הם? כי בעשור האחרון, יותר ויותר במאים התחילו לחקות את הסגנונות הויזואלים הייחודים של הבמאים האלה. בעשור שבו הקהל הקולנועי נפתח יותר ויותר לקולנוע נסיוני, הסגנון האנדרסוני הסימטרי-חמודי-קפוא רגשית צץ יותר ויותר אצל במאים כמו לנטימוס או ואטיטי, ואילו השוטים הארוכים והמהורהרים של מאליק צצו אצל במאים כמו קוארון, לאורי ואיניריטו, שגם השתמשו בשדרוג שלובצקי עשה ב"עץ החיים" בשימוש באור טבעי ושיכללו אותו לאומנות ולאוסקרים. וההחלטות שפאברו קיבל ב"איירון מן" עיצבו יקום קולנועי שבתורו עיצב תודעת מיינסטרים שלמה.
מבחינת השפעה, שאר הבמאים פשוט לא מתקרבים אליהם – אין במאי אחר שהשפיע וצבע את העשור בדמותו, בטח לא בזכות להיטים עכשוויים. היו הרבה במאים שעשו הרבה סרטים נהדרים, ויש במאים שעשו 2-3 סרטים שהם הטופ של הטופ של העשור הזה, אבל אף אחד לא ממש שלט בעשור הזה או השפיע על קולנוענים אחרים כמו השלישייה הזאת שעיצבו את התחושה של קולנוע האינדי, הפסטיבלי והמיינסטרים – ואז ראו את כל הבמאים האחרים קוטפים את הפירות שלהם.
הקולנוע הלא-מיני החדש
העשור האחרון ראה תהליך פיג'יפיקציה (מלשון PG) של הקולנוע האמריקאי לצד תהליך אראור (מלשון R). סרטי מיינסטרים נהיו יותר אלימים ויותר גסים מצד אחד, ובכך התקרבו לדירוג המגביל, אבל הרבה פחות מיניים מצד שני.
לתופעה הזאת יש שני היבטים, שהראשון ביניהם חיובי ממש – אותה החפצה ארורה שכולנו (רובנו?) שונאים ומקללים נעלמה כמעט דה-פאקטו משיח הקולנוע בעשור האחרון. שאלות כמו "האם השחקנית מתפשטת בסרט" הפסיקו להיות נקודת מכירה, סרטים שלמים שמבוססים על "בואו לראות כוסיות" כמעט הפסיקו לצאת (סרט כמו "נוכלות בלי חשבון", נגיד זאת כך, היה נראה שונה מאוד אילו היה יוצא ב-2009 ולא ב-2019) ובכלל נראה שהתחילו להתייחס בקולנוע המיינסטרימי לנשים בקצת יותר כבוד.
אבל מכיוון שאי אפשר לסמוך על הוליווד שתעשה משהו כמו שצריך, היא לקחה את זה צעד אחד יותר מדי, ולצד עצירת ההחפצה גם די הפסיקה להתעסק במיניות. לאט לאט נעלמו סצנות מין ואף רגשות מיניים מהקולנוע הגדול. נשארו כמה צדיקים בסדום, אבל רוב סצנות המין בעשור הזה (מקולנוע פופולרי ומרכזי) היו סצנות עם גימיק – אלימות, קומיות, או כאלה שלא כללו בכלל ויזואליה (היי, "היא").
וזאת בעיה, כי אם אנחנו מאמינים שהעיסוק בנושאים בקולנוע נותן דרור ומאפשר שיח על הנושאים האלה, אז העלמת מין ומיניות מהמסך היא המקבילה של הדחקה, והדחקה זה לא פתרון טוב אף פעם. וזה לא שחזרנו לתקופת הצנזורה שם המין היה על המסך, אבל מוחבא בדרכים ערמומיות על ידי הבמאים שניסו לעקוף ולשחק עם הצנזורה כמה שאפשר. על פי הוליווד, גם זאת האיכותית וגם זאת הבלוקבאסטרית, מין הוא פשוט לא עניין משמעותי כרגע.
זה מתאים למגמה שמדברת על ירידה במין בקרב צעירים (שאני לא בטוח שהיא קיימת באמת, אבל אנשים אחרים כן), אבל דווקא בגלל שהדיבור על מין נמצא בצומת קריטי, כדאי שהקולנוע יהיה שם כדי לדבר על נושאים כמו חיזור ומיניות בצורה שאינו "כשאת אומרת לא למה את מתכוונת", אלא של רצון מפורש משני הצדדים. אבל במקום לדבר על זה, אין כלום. לשתיקה הזאת יש הרבה הורים – הקהל הדתי או הסיני, חוסר הרצון להסתבך בסוגיות פמיניסטיות, או סתם העובדה שצילום סצנות מין זה מבאס לרוב ולא פעם משפיל בשביל השחקנים (ובעיקר השחקניות). אבל התוצאה זהה: אין כמעט אף סרט שטעון באנרגיה מינית (ובייחוד סרטים הטרוסקסואלים. הדוגמאות הבודדות שיש רובן נוטות להיות דווקא מהקולנוע הלהט"בי). ובעוד שאני אישית בהחלט מרוצה מזה כי אני חושב שרוב סצנות המין והעירום די מיותרות, אני מרגיש שזה לא משהו שבא ממקום בריא אלא במשהו שבא מפחדנות והדחקה, ואלה אף פעם לא מוטיבציות טובות.
דבר אחרון שכן כדאי להגיד זה שאת מקומן של סצנות המין מתחיל אט אט לתפוס סצנות מסוג שלא ממש נכח עד כה – סצנות אוננות. ב-2019 היו משהו כמו ארבעה סרטים שהציגו סצנות אוננות שבהחלט נחרטו בזכרון, אחרי שב-2017 "קרא לי בשמך" ו"צורת המים" סללו להן את הדרך, שזאת מגמה מעניינת שיהיה שווה לראות אם היא תימשך.
שודדי האינדי האבוד
אין יותר אינדי. אין כוכבי אינדי, אין במאי אינדי, אין קולנוע אינדי. אני מגזים, אבל אני גם צודק.
עדיין נעשים סרטים בתקציבים קטנים בצורה עצמאית, אבל בהתחשב בכך שרגע אחרי שהסרט צובר קצת באזז בסאנדנס השחקן הראשי שלו נהפך לפנים החדשות של יקום גיבורי על או של זיכיון אחר – אני צודק. כששחקן כמו אוסקר אייזק, שאמור היה להוביל שורת סרטי אינדי עם הופעות מרטיטות, מבזבז את זמנו ב"אקס-מן: אפוקליפסה" או ב"עלייתו של סקייווקר", האינדי מת. כשבמאי ז'אנר קופצים מסרטים קטנים למפלצות אולפנים, האינדי מת. בכל פעם שעציץ אינדי נבט בעשור הזה, באו האולפנים והרימו עם דחפור את האדמה שמתחתיו כדי לדשן את החלקות שלהם. ומה רע להם? גם במאי עם באזז חיובי, גם במאי שעולה שני גרושים כי מה זה משנה, וזה לא שהם נותנים לו לביים את סצנות האקשן או משהו, אז יאללה שתהיה חותמת של איכות.
במקביל, היעלמותם של סרטי אולפנים בתקציב בינוני הפכה את שאר קולנוע האינדי לקולנוע האוסקרי החדש. לפתע דייוויד או. ראסל נהפך לחיית מחמד מיינסטרימית, איניריטו הפך למלך האקדמיה, ווס אנדרסון כבר לא מוקצה, וכו' וכו'. כמעט לא נשארו קולנוענים מקוריים ובולטים שלא נאכלו על ידי האקדמיה מצד אחד או על ידי האולפנים הגדולים מצד שני. והרי הקולנוע האינדי לא נועד בשביל להגיש כוכבים למיינסטרים או ליצור סיפורי אוסקר מחממי לב. מתוך הקולנוע הזה יצאו תנועות ורעיונות שהשפיעו ועיצבו את הקולנוע בצורה שלא הייתה מתאפשרת אם אחרי "כלבי אשמורת" טרנטינו היה מביים את "אנטמן 3". בסופו של דבר, הקולנוע האינדי הצליח לפרוץ למיינסטרים – וזה הרג אותו.
שירים, רבותיי, שירים
העשור הקודם ידע מחסור בשירים קולנועיים גדולים. יש בערך שלושה שירים מסרטים שבאמת הצליחו להפוך ללהיטים על זמניים, מחזות הזמר הגדולים של העשור היו עיבודים, דיסני די העלימו את השירים מהסרטים שלהם ובגדול, ומי שחיפש פסקול מוזיקלי בעשור הזה די התאכזב. זה הגיע לכך שבקטגוריית השיר הטוב ביותר באוסקר בשנת 2011 התמודדו רק שני שירים, פשוט כי לא היה כל כך על מה לדבר.
ואז "סקייפול". ו"Let It Go". ו"הכל אדיר". ו"האפי". ו"לה לה לנד". ו"מואנה". ו"האמן הגדול מכולם". ו"Shallow". זה עדיין לא הפרץ של שנות השמונים או התשעים שבו לכל בלוקבאסטר היה קליפ עם שיר איקוני, אבל זה בהחלט התקרב, והדיבורים על "למה בכלל יש קטגוריה באוסקר לשיר הכי טוב?" הוחלפו ב"אני לא מאמין שביונסה וטיילור סוויפט לא נבחרו!".
האם העשור הבא ימשיך את המגמה הזאת? אני מקווה שכן, אבל קשה לדעת. נראה שלאחר ריחוק בין שתי התעשיות, הדרך החדשה שבה צריכת המדיה עובדת שלחה שוב את ענקי מוזיקת הפופ והקולנוע אחד לזרועות השני. זה לא תמיד עובד (כפי שאפשר לראות ב"המלאכיות של צ'ארלי"), אבל זה בהחלט מעשיר הן את הסרטים, שזוכים בשיר קליט, והן את השירים, שזוכים לרקע רגשי נוסף שנקשר אליהם.
עשור הז'אנריסטים הישראלי
בעשור השני של האלף החדש הקולנוע הישראלי כבר לא היה צריך להוכיח את עצמו. פרסים בקאן, מועמדויות לאוסקר, אפילו כמה הצלחות קופתיות – הקולנוע הישראלי חזר למיינסטרים, אחרי שנת החורף (לפחות תדמיתית) שהוא יצא אליה בשנות התשעים. מה שהוא היה צריך זה דם חדש.
בין אם בגלל שלצופה הישראלי פשוט נמאס מדרמות משפחתיות קורעות לב וסרטי צבא ובין אם בגלל שחוק הקולנוע הגדיל את התקציבים ובאמת נתן מספיק לכולם, לפתע הקולנוע הישראלי התחיל לקבל טעם אחר -– סרטי אימה, מתח, ניאו-נואר, קומדיות רומנטיות או קומדיות סטלנים צצו ואפילו תפסו מקום קבוע בקולנוע לאורך השנים. סרטי אימה ישראלים עברו מ"על מה אתה מדבר?" למספר דו ספרתי תוך עשור, וקומדיות טיפשיות ומטומטמות בקטע טוב יצאו ברצף.
גם פה, קשה לדעת אם זה יחזיק. במקום שהיצירות המדוברות יולידו במאים חדשים לסצנה שמסתמנים כדבר הגדול הבא, הן הולידו בעיקר סרטי ביכורים עקרים שלא הובילו לסרטים נוספים של אותם יוצרים. עכשיו נותר לראות אם חלק מהבמאים המבטיחים של העשור הקודם יצליחו לקיים את ההבטחה בעשור הזה ולקדם ולשכלל את שלל הז'אנרים בארץ, או שנמשיך לראות פרצופים חדשים עוברים על פנינו.
שובם של האולפנים
למעלה רשמתי שאין ממש "במאי" או "שחקן" העשור אבל בהחלט היה אולפן העשור – דיסני. לא שזה קשה כשכמעט כל הסרטים שיוצאים בקולנוע הם שלך.
אבל דיסני לא לבד. אחרי שנים ועשירים שהמושג "אולפן" לא אמר הרבה לאנשים פרט למריבת פיקסאר ודרימוורקס, וההבדל בין האולפנים היה מזערי, לפתע כולנו רבנו איזה אולפן מוציא את סרטי הקומיקס הטובים ביותר ולמה; סוני קיבלו כותרות בגלל הפריצה אליהם; וזה בלי לדבר על חברות מותג שהכרנו עוד קודם (אפל, יוטיוב, פייסבוק) שלפתע התחילו לנסות את ידם ביצירת תוכן.
לפתע מה שנהיה חשוב הוא לא מי הבמאי או השחקן, אלא מי המפיץ: דיסני יכולים לקחת את הבמאי הכי לא מסחרי בעולם, ללהק חבורת אלמונים, לשים על זה מותג מוכר ולהפוך את זה לשובר קופות מפלצתי. A24 מתמחים בסוג סרטי האינדי שעכברי הקולנוע האינטרנטיים אוהבים לאהוב (ארט-אימה, סרטי ז'אנר אהודים וסרט אחד קטן, "אור ירח") ושנהיו סוג של ז'אנר בפני עצמם. "סרטי נטפליקס" הפכו במקביל לתווית אזהרה על מרבית הסרטים (בין אם בגלל שמדובר בזבל ובין אם בגלל שמדובר בסרט שמסובך להפיץ לקהל הרחב).
האם זה מהלך טוב? רע? בריא? לא יודע. בפעם האחרונה שהאולפנים שלטו בהוליווד יצאו סרטים נהדרים (כמו "הקוסם מארץ עוץ") וקרו דברים נוראיים (כמו כל מה שהתרחש על הסט של "הקוסם מארץ עוץ"), אבל הבעיה היא כנראה בכוח, ולא בשיטה – גם במאים ללא הגבלה יכולים לעשות מעשים מבחילים (נניח מה שקרה ב"טנגו האחרון בפריז") וגם שחקנים עם יותר מדי אגו יכולים להתעמר באנשים "הקטנים". אבל זה בלי שום ספק שינוי ששם את הדגש בידיים אחרות ומשנה את הכוח בהוליווד. ומה שמשנה את מאזני הכוח בהוליווד, הוא מאוד משנה.
טורי דעה על סרטים הם דבר רע (והנה למה זה דבר רע)
אני וטוויטר לא כל כך מסתדרים, אבל בכל זאת יש כמה דברים שאני אוהב בטוויטר. אחד מהם הוא בוט בשם FILM TWITTER שמחולל כותרות של טורי דעה כמו:
"Have We Reached Peak Reaching the Peak of Things?"
"Deal With It: Chewbacca Is the Anton Chigurh of Star Wars"
" Nine Reasons First Blood Isn't an Action Movie"
"Sorry, Netflix Subscribers. Black Panther Isn't as WTF as it Should Be",
ועוד, ועוד, ועוד. וזה מצחיק, וזה ממש מצחיק, ואז זה קצת עצוב.
כי בעידן שבו כל אחד הוא מבקר כל אחד לפתע גם נהיה הוגה דעות, ובעוד שאני חושב שיש ערך רב לפלורליזם של ביקורות קולנוע, אני פחות בטוח לגבי החלק השני. בשביל להיות מבקר מספיק להביא זווית ייחודית שאין לאנשים אחרים – איך הסרט נראה מבעד לעיניים של מישהו שקהל המבקרים ה"רגיל" פשוט לא מייצג: בין אם זה גיקים, מיעוטים, אנשים מארצות שונות, ועוד ועוד. יש ערך לראיית העשייה והסיפור של סרטים מבעד לנקודות מבט אחרות, כי הם מדי פעם שמים לב לדברים שאנשים אחרים פשוט לא שמים לב אליהם בגלל התרבות שממנה הם הגיעו.
אבל בשביל להיות הוגי דעות צריכים גם להיות חכמים ומשכילים, וזאת כבר דרישת סף שונה לחלוטין.
מכיוון שאין פיקוח על כתיבת ביקורות וטורי דעה באינטרנט (וטוב שכך), ההגדרה ל"מיהו חכם" (או אולי יותר נכון: למי צריך לפנות זמן כדי לקרוא את הגיגיו) לפתע נהיית סובייקטיבית ומתרחבת ל"כל מי שיש לו חיבור לאינטרנט ומספיק עוקבים", ואנשים יכולים לכתוב עוד "טייקים חמים" (כפי שהם נקראים באנגלית) על למה סרט או במאי הוא "בעייתי" או "לא נכון" או "לא מספיק מגוון".
הבעיה עם הטקסטים האלה היא שהם מנסים לעסוק בנושאים חברתיים, פילוסופיים ופסיכולוגיים ובהשפעת הקולנוע והמדיה בצורה רחבה הרבה יותר אבל חסר להם הידע וההקשר. ולכן במקום לתת לנו העמקה בנוגע לתוכן הסרט על רקע התקופה שלו, אנחנו מקבלים עוד ועוד "הסרט הזה לא תואם את הערכים שלי במדויק, והנה למה זה רע". זה לא רק מרדד השפה הקולנועית ל"האם זה מתיישב עם הערכים החברתיים של הכותבים", אלא מרדד גם את כל השיח על אומנות ועל החברה. וזה לא שהבעיה היא רק בצד ה"ליברלי", כן? השם יודע שהאינטרנט נמצא בשיא קטנוניותו כאשר אנשים מתחילים להתלונן על איך "הוליווד הליברלית מנסה לסרס גברים". הבעיה היא לא הדעות עצמן. הבעיה היא ריצת הספרינט לשפוך על סרט עם באזז אלף מילים שיכניסו לאתר שלך מיליוני אנשים, והכל עם מידה מינימלית של מחקר, חשיבה או עריכה. X זה טוב, Y זה רע, והנה למה כדאי לכם לקרוא את המאמר הזה.
אני מבין את הצורך בטורי דעה כאלה – בין אם כלכלית, בין אם חברתית ובין אם אתה מרגיש צורך להביע את עצמך ככותב בנושאים מסוימים. הבעיה היא שכל העסק הפך לפארודיה על עצמו, וקהילת הקולנוע האינטרנטית הפכה למעיקה עוד יותר והתפלגה יותר ויותר בשלל נושאים. בשלהי העשור האחרון, היו רגעים בהם לקרוא ולכתוב על קולנוע הפסיק להיות כיף – הטונים עלו לרמה בלתי אפשרית, המחלוקות צצו בכל פינה והדיונים נתנו תחושה שאפשר רק לאהוב משהו או לשנוא אותו, בלי שום ניואנסים באמצע, ושכל דיון הוא סוגיה של חיים או מוות. השאלה, נניח, "האם ייצוג במדיה הוא חשוב" נהפך ל"כן, ולכן חייבים מגוון בכל הסרטים עכשיו בשביל להציל את העולם" או "לא, אז תעזבו את הסרטים שאני אוהב חבורת מטורפים רדיקליים" בלי "כן, אבל לא בכל מקרה ובכל מחיר" או "לא, אבל בכל זאת זה מגניב שיש סרטים עם גיבורים שונים כי למה לא".
אני יודע שגם פה באתר לא תמיד הצלחנו להימנע מזה, אז בהחלט אפשרי שאני מדבר גם על עוונותיי, ואני כן חושב שיש מקום גם לדיונים כאלה (כי מה לעשות, יש דברים שחשוב לדבר עליהם ולהביע לגביהם עמדה), אבל לתחושתי, השיח הקולנועי באינטרנט מרחיק אנשים ויוצר מחנות איפה שאומנות ודיונים עליה יכולים וצריכים להכיל מורכבות ומגוון של דעות ואנשים וליצור גשרים, בדיחות והנאה כללית. כי קולנוע, למען השם, אמור להיות כיף.
הקולנוע הוא מה שאנחנו עושים שהוא לא חשוב: הוא לא פעילות פוליטית, הוא לא אמצעי מחאה – הוא שעתיים (בימינו יותר שעתיים וחצי, אבל נו מילא) שבהם אפשר לנקות את הראש ולחוות סיפור של מישהו אחר. לצחוק על חורי העלילה, לשקוע בתרגילים מחשבתיים על העולם של הסרט, לכעוס על שחקנים שבאים לך רע בעין. אבל איכשהו התפיסה הזאת השתנתה, ומאמצעי לאסקפיזם, הקולנוע נהיה בעצם הגדרתו לפוליטי וכולנו נהפכנו בעל כורחנו לתלמידי תואר שני לתקשורת. ויש בזה אמת, כמובן – הקולנוע הוא פוליטי כי הכל פוליטי. אפילו אני טקסט פוליטי (יה). והדרישה "להוציא את הפוליטיקה" היא הרבה פעמים לא פרקטית – אם כשאני מסתכל על ג'יימס פרנקו אני רואה אדם שפגע באנשים אחרים בלי עונש, זה יפריע לי לראות אותו כטומי ויסו עושה שטויות וזה ישפיע על איך שאני אסתכל על הסרט ועל מידת ההנאה שאשאב ממנו. "הפרדת היוצר מהיצירה", כמו שטוענים רבים, היא לא בחירה – או שיש לך את זה, או שאין. אבל כמו שהכל פוליטי, צריך לזכור גם שבמידה שווה, הכל לא פוליטי.
כי אנחנו פה בשביל ליהנות, ואני מרגיש שאנחנו קצת שוכחים את זה. וכמו שלא צריך לנתק את הפוליטי בכוח, צריך לנסות לזכור את חשיבות הפעילות שאנחנו עושים. בוא לא נשלה את עצמנו: היא נמוכה, ואם רוצים להיות פעילים פוליטית יש דרכים הרבה יותר טובות לעשות את זה מאשר לראות סרטים ולכתוב עליהם. אבל אין הרבה דרכים יותר טובות ליהנות מלראות סרטים ולכתוב עליהם. אז בואו נהנה. כי אם לא נהנה כשאנחנו רואים סרטים, איפה נהנה?
וגם: נטפליקס, והיתרונות (חופש יצירתי) והחסרונות (להיקבר בים תוכן זבל שמקודם על חשבונכם) שגלומים בו – וזה לפני שמדברים על שירותי הסטרימינג המתחרים שהחלו לצוץ; עליית ז'אנר האימה להערכה ביקורתית חסרת תקדים (וגם פריחת הקולנוע התיעודי); הקבלה המיינסטרימית של קולנוע יותר ויותר מוזר וחריג ובמקביל האדישות שלנו לקולנוע שכזה. כנראה שאחרי סרט על צמיג רצחני עם כוחות טלקנטיים אין הרבה פסגות שאפשר עוד לכבוש מבחינת חוויות "מה לעזאזל"; חייו ומותו של התלת מימד; תעשיית הטיזר-לטיזר-לטריילר-לטיזר והפוסטרים של כל הדמויות לכל סרט שהוא; הנצחון של הצילום הדיגיטלי; עליית קרנם של פסטיבלי הקולנוע והדיווחים על סרטים שאין לכם דרך לראות; ולא יודע, בטח יש עוד, תגידו אתם.
תודה!
(ל"ת)
מצוין
לא זוכר אם זה נחשב גם לעשור הקודם, אבל שווה להזכיר את מותח של ה-DVD והבלוקבאסטרים למיניהם (עוד לפני שנטפליקס נהיה תופעה)
זה לא שהכול פוליטי, זה שהכול עובר פוליטיזציה.
מערכות יחסים זוגיות וחיזור? קבלו את #MeToo. גסטרונומיה? טבעונות. בני אדם באשר הם בני אדם? שאלות של ייצוג אתני ומגדרי. זה הגיע למצב שאפילו דיון על סדרת המיינסטרים הכי ידועה וקלילה בעולם גרר אחריו האשמות על כך שהיא ״לבנה להחריד״ או על שאלת ייצוג המוצא הדתי של הדמות הראשית (גם באשמתי נו ברור.) זה הרי לא שלפני #MeToo אונס והטרדה/תקיפה מינית היו חוקיים ומקובלים חברתית, שלפני טרנד הטבעונות לא עלו שאלות מוסריות באשר לצריכת מוצרים מן החי ושלפני שפוליטיקת הזהויות נכנסה לאופנה אנשים התחייסו בסובלנות לגזענים; זה פשוט שאי אפשר כבר להגיד כלום מבלי שתחשד שאתה בעד אג׳נדה מוקעת או נגד אג׳נדה רצויה – אפילו את ההודעה הזאת אני כותב ברעד קל מחשש שאואשם בהסגברה, או כי כתבתי אנשים בלי נקודה בין הא׳ לנ׳. זה הכי צרם לי בדיון על מסיבת נקניקיות שהוא סרט סופר קליל וכיפי (או סופר קליל וגרוע, לדעתו של יהונתן) ומהר מאוד כל הדיון שם פשוט התנתק לגמרי מכל קישור לסרט עצמו או לקולנוע בכללותו, והפך להשוואה בין בדיחות של קומיקאים אזוטריים יותר ופחות. גם שאלת הייצוג מגוחכת בעיניי, זה הרי לא שהסוויפטים העינדגיסטים יפסיקו פתאום להעריץ אותה ויתחילו לשמוע אום כולתום, או שהם יתחילו להחרים את דיסני ולצפות אך ורק בסדרות אנימציה אתיופיות על גיבורות על שנלחמות בכריתת דגדגן. בקיצור, הייתי מעדיף אם כולנו פשוט היינו לוקחים דוגמה מאלסה ועוזבים, משחררים קצת מהכבדה.
הסדרה שאתה מתייחס.אליה היא כמובן גברת מייזל המופלאה המופלאה
חול בגלגלי המערכת
יש לי ידידה שבכל דיון שהיא מגיעה אליו הדבר הראשון שהיא שואלת זה "למה אין כאן יותר נשים?" או "למה אנחנו מדברים על השירים של X בלי להזכיר את ההטרדות המיניות שלו?". זה קוטע את זרימת השיחה, מצנן את האווירה בכמה מעלות, וגורם לאנשים לחשוש ממה שהם אומרים ולבחור את הנושאים שהם נוגעים בהם בפינצטה.
וזה לגמרי מודע, ולגמרי מבחירה. זה לא שהיא לא יודעת שאנשים לא סובלים אותה בגלל זה. היא יודעת, והיא מוכנה לשלם את המחיר. היא מסרבת לזרום עם הנימוס המקובל, היא שוברת אינטראקציות, והיא עושה את זה (בין השאר) בגלל שזה לא נעים. כי כשלאנשים נעים, אין להם שום סיבה לשנות שום דבר. וכי לנשים כמוה, כל הזמן לא נעים: הן רואות מיזוגניה, החפצה ואי-שוויון בכל מקום.
מה שזורם וכיפי לא זורם וכיפי לכולם. הוא זורם וכיפי, תמיד ובהגדרה, כי הוא מה שמקובל. ומה שמקובל משקף מערכות חברתיות קיימות. ומערכות חברתיות קיימות לא משרתות את כולם בצורה שווה, ולא נקבעו בידי כולם בצורה שווה.
האם זה אומר שתמיד חייבים להציף נושאים פוליטיים? לדעתה, כן. לדעתי, לא. אמנם כל סיטואציה וכל יצירה תמיד מכילים בתוכם פוליטיקה, אבל לראות את זרמי העומק כל הזמן זה מתיש. זה דורש מאמץ, זה מייבש את ההנאה, זה מביך וזה מייצר דיון שהוא תמיד (גם) מאבק ולא (רק) הסכמה. אבל האם זה אומר שלהתעלם מהפוליטי פשוט גורם לו להעלם? ממש לא. ואת מחיר השתיקה והזרימה והכיף לא משלמים אנשים כמוני – גברים, יהודים, אשכנזים, סטרייטים, בעלי משפחה – אלא כל האנשים שעבורם, כל הזמן, פחות כיף.
אם אי פעם התבטאתי במיזוגניה ובהחפצה, אפילו אם זה בשוגג, אנא העירו לי על כך, ואתקן מיידית.
ובכל זאת לא הכול פוליטי. כאילו, בסדר – אני בעצמי כבר מרגיש לא בנוח לשמוע חלק מאמני הבריטפופ שגדלתי עליהם בילדותי כי הם חותמים על עצומות נגד ישראל, אבל להגיד ״הכול פוליטי״ תופס בעיקר בדיונים יומרניים באקדמיה והרבה פחות בחיי היומיום. להגיד שחיי המשפחה שלי, שחיי הפנאי שלי, שהרגלי השינה שלי או ההעדפות המיניות שלי כוללים היבטים פוליטיים זה לא רק מגוחך, זה גם שולל ממני את הזכות להגיד שאני לא רוצה להשתתף במשחק הזה, בין היתר על ידי הזדהות כא-פוליטי, בדיוק בגלל שאני יודע כמה דעות קיצון – לכיוון אחד או לכיוון המנוגד לו, שלי או של אחרים – הורסים יחסי אנוש. כך נוהגים גם בכל מערכת בחירות בישראל ובעולם, מפעילים לחץ עצום ולא הוגן על אנשים להשתתף במשחק הצבוע הזה כדי ״להשפיע״, שוללים מהם את ההצדקה להימנע מכך ולפעמים גם מבקרים אותם על בחירתם אם היא לא הולמת את השיח הקונצנזואלי, שכרגע הוא ליברלי, והרבה ליברלים כידוע הם לא באמת פתוחים ומקבלים, אלא רוצים שאך ורק קולותיהם ודעותיהם יישמעו. כל זה אבל באמת פוליטי, דיון שמקומו בוויינט ולא כאן. מדיניות, ניהול המדינה, ארגון מנגנוני המדינה, יחסי המפלגות – כל אלה הם באמת פוליטיים. מה שאני אוכל ולובש והתרבות שאני צורך ולמי אני נמשך הם מרחבים אישיים ומוגנים שאני אישית לא מוכן שיפקיעו ממנו לטובת אג׳נדות ואיזמים.
לגבי החברה הזו שלך, מר אסתטיקה וגם אני
פתאום בכלל בלי להתכוון, השמיעה של הערוץ הנוסף הזה, ההטרדות שלא מוזכרות, המיזוגניה הנסתרת- זה הופך לטבע שני. אני בכלל לא מגיעה לשיחות או הרצאות בכוונה להתרגז או להרגיז, אבל פתאום מסתבר שהמרצה נותנת דוגמאות חיוביות עם הקלטות של גברים מסוקסים ודוגמאות שליליות שבכולן מככבות נשים. דוגמה שלילית אחת עם גבר, היתה הדוגמה הכי עדינה מכלל השליליות.
או שיושבת בהרצאה, שאין בינה לבין פמיניזם דבר, ושמה לב למוטיב גזעני מאוד שמחבר בין חלקי ההרצאה השונים (המרצה התנצל, הודה שמעולם לא שם לב למוטיב הנ"ל ותיקן את ההרצאות הבאות).
ולפעמים זה מבאס ממש להבין שאני פתאום מופתעת דווקא כשהכל תקין. כשאני יושבת ומקשיבה לאדם או מתקשרת עם אדם שמספר על התנהלות נורמלית לגמרי, שכוללת התיחסות שיוויונית לסביבה ותפיסת עולם נפלאה שאני מעריכה מאוד. אני כבר לא מצפה לכאלה.
ואיך האסתטיקה של החבובות קשור לכל זה? לא צריך להיות גאון גדול כדי לדעת שהוא ואני מתוכחים כמעט על כל נושא כאן באתר. לכן מרשים אותי עד עמקי נשמתי שהוא בקיא בענייני השיוויוניות והשעה עד כדי הקומיקס האתיופי להעצמת נשים. אין לי מושג האם אתה אמיתי או טרול, לפחות המסרים שקעו. :)
זה סתם כי יש לי זיכרון מעולה ועברתי על המון דיונים בעין הדג המון פעמים, לא רק אלה שעוסקים בפמיניזם.
חוץ מזה, אכפת לך לפרט יותר על הדוגמאות מהאקדמיה ולא רק בצורה מעורפלת? כי אם מה שתיארת נכון זה אכן נשמע מקומם מאוד.
לא עקרוני לפרט על האקדמיה, מדובר בסדנאות השתלמות ולא בחומר לימוד
באחרונה ישבתי עם שני קולגות גברים שבכלל לא שמו לב ל"ניואנס".
המרצה, אגב, התיחסה למסרים כפולים שנשים מקצועיות סופגות. לא חושבת שהיא בחרה במודע את הדוגמאות הספציפיות.
הכל תמיד עובר פוליטיזציה
והשאלה היא רק מי מחזיק במושכות.
האם טנגו האחרון בפריז ואישה יפה הם האובייקטיביות המינית במהותה, ואילו סרטים על הטרדות מיניות "עברו פוליטיזציית meto"?
פעם אמרו לי שאני "מדברת אנגלית במבטא"
שזה נכון, אבל גם אנשים "חסרי מבטא" בעצם מדברים במבטא. פשוט במקרה של המבטא שלהם, זו ברירת המחדל.
כנ"ל לגבי פוליטיקה. כשהפוליטיקה מתאימה לנורמות שגדלנו איתן, אז הסרט הוא "לא פוליטי". הוא הופך ל"פוליטי" כשמאתגרים את הנורמות האלו.
אתה מערבב
הסגברה היא כשגבר מתעקש להסביר לאישה נושא שהיא כבר מומחית בו, או את החוויות שלה כאישה.
לפנות רק בלשון זכר זו טכנית הדרה, אבל אנחנו כ"כ רגילות להיות מודרות שמעטות הנשים שיאשימו אותך בהדרה על בסיס דיבור בלשון זכר.
לא ערבבתי, נתתי שתי דוגמאות שונות.
ולעבור לכתוב ולדבר בצורה שמסרבל.ת את הכתיבה והקריאה, כמו גם לתת תפקיד לאדם שחור בסיטקום כי צריכה להיות איזו מכסה של שחורים, לא באמת מתקן פערים בחברה.
למה יש מכסה של שחורים
אבל לא מכסה של לבנים?
גזענות?
(ל"ת)
אין באמת שום מכסה, אתם החלטתם שיש מכסה.
וגם השחורים שהיו יכולים להיות בחברים יהיו אפרו-אמריקאים ולא אפרו-אפריקאים, ולכן זה עדיין אימפריאליזם אז מה זה משנה.
יאפ.
כשברירת המחדל היא לספר את הסיפורים של גברים לבנים, כל מי שאינו גבר לבן נחשב "מכסה" ו"העדפה מתקנת".
רק בראש שלכןם זאת ברירת המחדל.
חברים ספציפית לא מספרת את סיפורה של דמות אחת, היא הדוגמה הקלאסית לאנסמבל קאסט, וקשה מאוד לקבוע מי הגיבור.ה שם. לחזור אינסוף פעמים על סיסמאות כמו ״גבר לבן״ לא מוכיחות שום דבר.
אתה זה שמדבר מצד אחד על "מכסה לשחורים"
ואחר כך על "אנסמבל קאסט". אם יש קאסט די רחב, מה הבעיה ללהק אנשים לא-לבנים בלי שהם ייחשבו ל"מכסה"? למה האנשים הלבנים בקאסט לא נחשבים כמלוהקים לפי "מכסת לבנים"?
כי
הם מלוהקים לפי התאמה ולא צבע עור
ברור:)
ביקשו כאן שלא להמשיך את הדיון ולכן אמנע מתגובה ארוכה יותר.
המכסה עובדת הפוך
סטפני ביאטריס סיפרה שכשהיא יצאה מהאודישן לB99, היא ראתה את מליסה פומרו שגם נבחנה, והן התבאסו שלכל היותר רק אחת מהן תכנס כי אין שום סיכוי שילהקו שתי לטינות לקאסט הראשי של סדרה. בסוף ליהקו את שתיהן וגם את צ'לסי פרטי וכולן היו בשוק כי זה לא משהו שקורה.
בברוקלין 99 יש מגוון אתני כי חלק מההחלטה המודעת של הליהוק הייתה לבחור את השחקנים הכי טובים לתפקיד, בלי מכסה גזעית על לא לבנים. בסדרות שבהן זה לא המצב, יש שחור אחת ולטינה אחת (אולי).
גם ב"האקסית המטורפת" הייתה החלטה מודעת – רייצ'ל בלום דיברה על זה שהיא גרה בקליפורניה וראתה המון אנשים ממוצא אסייתי אבל הם לא היו על המסך אף פעם. אז היא במודע חיפשה שחקנים שייצגו את הדמוגרפיה האמיתית של ווסט קובינה.
כשאין שום מחשבה, יש רק שחקנים לבנים, ככה גזענות עובדת. קישרתי כאן פעם למחקר שהראה שכשהוראות הליהוק לא כוללות במפורש גזע שאינו לבן, יש הטיה אדירה של ליהוק לבנים, גם כשהתפקיד לא דורש את זה משום סיבה. זה היה לפני כמה שנים, אבל קשה לי להאמין שהמגמה השתנתה באופן דרסטי מאז.
בגלל זה נאלצים לקבוע מכסות, כי המינימום הוא כמה שחייבים ובלעדיהן הוא אפס.
סדרת אנימציה אתיופית על גיבורה שנלחמת בכריתת דגדגן
אני רוצה לראות את זה.
בנוגע לפוליטיקת זהויות – אני עדיין מתנגד, לא ככלל, אלא מתנגד להכריח יצירה לשים בה אנשים שהם X ולא Y. אני חושב שראוי להתייחס לתוכן של היצירה כדי להכריע האם היא גזענית הומופובית או שוביניסטית. ונראה לי כאילו הדיון הוא על האם זה שיש בסדרה X ולא Y קשור לתוכן.. אם מישהו טוען שכן, אני חושב שהוא צריך להוכיח.
זו כבר פעם שנייה שאתה מתאר את יורגוס לנת'ימוס בתור צאצא של ווס אנדרסון
(הייתה תגובה בכתבה אחרת שבה כתבת ספציפית על "הלובסטר" שהוא ווס אנדרסון-י)
וסלח לי, אבל אין מילים לתאר כמה שזה ממעיט מערכו של הלובסטר ספציפית והקולנוע של לנת'ימוס בכללי.
אה, אני בהחלט די ממעיט מהקולנוע של לנתימוס
וזה רק כי אני ממש לא תופס ממנו.
וונדר וומן 1984?!
חוץ מזה כתבה מצויינת, לא יכול לחשוב על סיכום יותר טוב של העשור (חוץ מכזה שיותר ממוקד אנימציה, אבל גם הוא ייגע באותן נקודות פחות-או-יותר…) תודה רבה!
מה הבעיה עם וונדר וומן 1984?
אם זה "הוא שייך לעשור הזה בכלל!" אז אני אעיר שטוב, לכאורה כן אבל הוא היה אמור לצאת בתכנון בשנה שעברה, אז הוא עדיין חלק מהמגמה.
דווקא על האנימציה עבר עשור מעניין שבאמת לא יצא לי כל כך להתייחס אליו כי זה סיפור קצת מסורבל. בגדול, זה היה העשור של דיסני, עם שורת הצלחות בלתי מעורערת ובלי נפילה אחת. עם זאת, נראה לי שמבחינת יצירות שממש דחפו את המדיום לכיוונים חדשים ומרתקים, כמו בשנות האלפיים והתשעים, קצת היה חסר את הכיוון. "ממד העכביש", לדעתי, יסתמן כנקודת המפנה שבו אולפנים מוכנים לסטות קצת מהעיצוב הדומה מדי של אנימצית התלת וכזאת שמכניסה שוב דמיון, אנרגיה ויצירתיות לסרטי אנימציה גדולים. בעולם האנימה בטח קורים דברים שאני לא יודע לדבר עליהם. אישית אני מאוד מבסוט על ממורו הוסודה וכל מה שעשה העשור, אבל לא נראה לי שהוא ממש הצליח לסחוף את הקהלים כמו מיאזאקי או סטושי קון. טכנולוגיות גרמו לכך שראינו יותר ויותר אנימציות ניסיוניות או של יוצרים שיש להם טביעת יד מוחלטת (כמו דן הרצפלד או נינה פיילי). מצד שני, בהחלט נראה שהקהל הפנה עורף מוחלט לכל סרט אנימציה שלא בא מהאולפנים הגדולים, ולא משנה כמה לייקה או קרטון סאלון מנסים, הם עדיין לא מצליחים לפרוץ לליבת המיינסטרים של האנימציה.
הדברים שחייבים לראות:
המיני סדרות-ספק סרטים: מעבר לחומת הגן, Primal
הדוקו-אנימציה: ביצים!, מגדל
אנימה: השם שלך., הלילה צעיר, לכי נערה, מיראי
אירופאי: ארנסט וסלסטין
אמריקאי: רנגו, הדרקון הראשון שלי, ממד העכביש, סרט לגו
סטושי קון אף פעם לא סחף קהלים.
מבקרים כן, אבל אאל"ט אף סרט שלו לא עשה כסף מהקרנות בקולנוע.
מקוטו שינקאי כן עושה רושם של מישהו שמסוגל לסחוף קהלים ומבקרים ביחד, אבל "השם שלך" הגיע אחרי קריירה מאוד לא אחידה, אז צריך לחכות ולראות מה יהיה אתו.
הבעיה העיקרית בפוליטיזציה של העברת ביקורת על סרט/סדרה
זה שבשלב כלשהו האולפנים הבינו שהם יכולים לנצל את זה בשביל יח"צ, ובעיקר בשביל להילחם בביקורות שליליות. לא אהבת את "מכסחות השדים", אז אתה שונא נשים. חשבת ש-"אחרוני הג'דיי" חירבן על המורשת של הטרילוגייה המקורית, אז אתה שונא נשים ומפגר שלא יכול לקבל שינויים! חשבת ש-"הפנתר השחור" הוא בחצי העליון של סרטי מארוול ולא מעבר לזה, אז את גזענית!
לצערי זה רק החמיר מאז והדוגמה הכי טובה לכך זה "מסע בין כוכבים". אם את/ה אוהדים מכבר שנים של "מסע" ולא אוהבים את "דיסקברי" או במיוחד את "פיקארד" (באמת אחת הסדרות הכי גרועות שאי פעם ראיתי), אז לפי הדעה הכללית שמיוצרת ע"י האולפן את/ה יכולים לקפוץ וכל ביקורת שלך היא לא רלוונטית כי את/ה 'תקועים בעבר', וזה לגמרי בסדר שלפדרציה – אוטופיה קומוניסטית עם אמצעים כמעט בלתי-נדלים, יש פתאום את אותם בעיות חברתיות כמו ארה"ב ובריטניה של תחילת המאה ה-21 של קו זמן שונה מזה של הסדרה.
פוליטיזציה של השיח ויצירתיות
הרבה פעמים, כשמציגים את הפוליטיזציה של השיח בהקשר של תרבות טוענים שהדבר בא בניגוד ליצירה הטהורה וליצירתיות. או שהמבקרים יוצאים מתוך נקודת מבט צרה של "אם אני לא מסכים עם זה, זה לא טוב".
ולדעתי, יצירות שמתעלמות מהממד הפוליטי של עצמן הן יצירות צרות, לא מקוריות, לא הגיוניות ובעיקר, לא יצירתיות. מדובר ביצירות שבורחות למוכר ולידוע, שמתעלמות ממה שקורה סביבן.
אני אתמקד בנושא של ייצוג מיעוטים כמייצג של הרעיון זה. סדרה שעוסקת בניו-יורק מעמידה במרכזה 6 אנשים צעירים לבנים וסטרייטים, שכל הסביבה שלהם לבנה וסטרייטית כמעט לחלוטין, מלבד כמה ביקורים קצרים של דמויות משנה. סדרה שלוקחת "השראה", נגיד, מדמות הג'ואיש פרינסס, אבל לא מתייחסת ליהדות של הדמות הזו. נו, אז מעבר לזה שהיא "לבנה להחריד", היא לא מציאותית, לא הגיונית, והבדיחות שלה לא מממשות את הפוטנציאל שלה. היא הופכת להיות שטוחה, משעממת וקיצונית ככל שעוברות העונות, בעיקר כי אין לה ברירה אם היא רוצה לשמר את ההומור שלה. זה לא שיש לה רוחב יריעה ממנו היא יכולה לשאוב. אז חוזרים לאותן בדיחות שסיפרנו כבר, או שמספרים שוב בדיחות שסופרו במקומות אחרים.
פוליטיזציה של היצירה יכולה להיות בעייתית ליצירתיות אם היא לא נעשית נכון. זה לא שחור ולבן. כמו שכתב יהונתן: "לא בכל מקרה ובכל מחיר". צריך לחשוב איך להכניס את הדמויות האלה לסדרה, לעשות את זה נכון. לא כדי לרצות או כי "חייבים" בעידן הנוכחי, אלא כי זה נכון ליצירה. האם נכון להכניס מיעוטים אתניים לסרט שמתרחש בבריטניה במאה ה-19? לא גורף (עם כמה יוצאי דופן). האם נכון להכניס מיעוטים אתניים לסדרה שמתרחשת היום בקולג' בניו-יורק? כן. יהיה מגוחך אם לא. האם זה נכון בסרט שמתרחש בעוד מאה שנה בכוכב רחוק, או לפני שנים רבות בגלקסיה רחוקה מאוד? מומלץ מאוד. הרבה יותר מעניין, יותר מגוון לעין. יותר כיף. אבל לא הכרחי ליצירה, והיא בהחלט יכולה להיכתב כך שיהיה הכרחי שרק אנשים לבנים וסטרייטים יאכלסו אותה (נגיד, צאצאים של אנשים מאירופה הגיעו לכוכב ועברו הנדסה גנטית).
תדמיינו שכל הסרטים כאלה. כולם לבנים, סטרייטים, יפים וצעירים. איזה שעמום יצירתי. איזו מקובעות מחשבתית.
בדיוק שמעתי ריאיון עם אחת משחקניות ברוקלין 99, שהדמות שלה יצאה מהארון כביסקסואלית. ליוצרים היה חשוב שיהיה ייצוג ראוי, והם לא הכירו את הנושא ולכן התייעצו איתה. היא תרמה מהחוויה שלה. מה היה קורה אם לא היו מתייעצים איתה? היו כותבים חוויות של מישהי אחרת מנקודת מבט חיצונית שמפספסת הרבה ניואנסים, ולכן חוזרים שוב על סצינות דומות שעסקו בכך. אי אפשר אחרת. אם אתה לא מכיר את הנושא, אתה תפספס ומקורות ההשראה שלך יהיו מיד שנייה. אז היינו מקבלים סצינה שראינו עשרות או מאות פעמים בסדרות אחרות, ובמקום זה קיבלנו פרק רגיש ועדין, שבו יצאה מהארון מול ההורים שלה, שאני אישית הזדהיתי אתו והערכתי אותו מאוד.
הרבה יותר אמין שיהיו מיעוטים בבריטניה במאה ה-19 מאשר בסדרה על קבוצת חברים קרובה.
רבים לא יודעים זאת, אבל גם בבריטניה הייתה עבדות, ובמיוחד בערי נמל; ולכן מיעוטים שיהיו מיוצגים נכון בסדרה כזאת לא ייראו לא אמינים; לעזאזל, היו בתקופות האלה בבריטניה גם יהודים שהגיעו למקומות גבוהים מאוד בפרלמנט, אז אם הסדרה הספקולטיבית הנ"ל רוצה להתייחס לעבדות או ליחס ליהודים בבריטניה של המאה ה-19, אין בזה שום חוסר אמינות. חברים, לעומת זאת (כל חבורת חברים, לא רק הסדרה שנקראת חברים) לא מחויבים לייצוג של משהו רק כי ככה. אנחנו בוחרים אנשים שטוב לנו ונעים לנו איתם ו/או שאנחנו מכירים מילדות שיהיו חברים שלנו, ואופן בניית החברויות והקשרים הזוגיים בחברים אמין מהבחינה הזו הרבה יותר מאשר להוסיף איזו דמות שחורה פרווה כדי ש"יהיה ייצוג". האם זה הופך את הסדרה לגזענית ולא רגישה? לא, כמו שבשום חבורת חברים אין ייצוג לכל מיעוט שהוא. אבל נניח שמישהו ייצור את הסדרה הכי מייצגת ושוויונית בעולם – יהיו שם אמריקאים ממוצא אירופאי, אמריקאים ממוצא יהודי, אפרו-אמריקאים, אסיאתים-אמריקאים… נו אז? כולם עדיין יהיו אמריקאים וידברו אנגלית, כמו שמרבית התגובות בעין הדג כוללות ביטויים באנגלית ולא ברוסית, סינית, הודית או ערבית למרות שדוברי השפות האלה תמיד מילאו את העולם. אימפריאליזם לא נשבר על ידי "ייצוג", בטח שלא ביצירות מיינסטרים-פרווה כמו חברים או סרטי גיבורי על; אימפריאליזם הוא מצב ו/או בעיה פוליטיים שלא ניתן לכפות יוצרים להתייחס אליו רק מתוך מודעות חברתית, כי זה פוגע בחופש האמנותי שלהם. הסיבה שחברים היא סדרה פרווה נוסחאתית וקלישאית היא שהיא נכתבה לפי הספר ובמטרה להגיע לקהל כמה שיותר רחב, ובמקרה של רייצ'ל סתם כי האפיון שלה כיהודיה הוא פרט טריוויה שהיוצרים השתעשעו בו אבל לא עשו איתו כלום, לא כי לא היה שם ייצוג – לראיה, הפרקים בהם צ'ארלי משתתפת רק כי הרשת כפתה עליהם דמות שחורה ייצוגית הם מהגרועים והמביכים בסדרה, שלא לדבר על זה שצ'ארלי יוצרת בעיות ייצוג משל עצמה (כי כמה חוקרות מאובנים נראות כמו נעמי קמפבל?) העדפה מתקנת ככלל היא רעה חולה כי היא יוצרת מצב בו האדם הזוכה לה לא יודע האם הוא הגיע למעמד שלו בזכות עצמו וכישוריו או בזכות איזה תקן של סובלנות שלא מאפשר לו אפילו להוכיח את עצמו. רק תדמיינו מישהו מתלונן על כך שהנסיך המדליק מבל אייר הייתה סדרה שחורה להחריד ובכלל, למה היה צריך שם דווקא את קווינסי ג'ונס ווויל סמית' כשיש מספיק מוזיקאים אמריקאים מחוננים ממוצא אירי או שוודי שאינם מקבלים ייצוג. לא כל-כך ליברלי עכשיו, נכון?
משהו שחשבתי עליו מאז הדיון האחרון שלנו בנושא
מעבר לעניין הייצוג והדרישה מהקהל, צ׳ארלי הגיעה בתקופת שפל של ההומור בחברים. כמעט הכול אז היה די מביך אז אולי זה שהדמות שלה לא טובה לא קשור לייצוג בהכרח אלא לעייפות החומר. וכן, אתה צודק. יש כאן דיון נוסף על דימוי גוף בחברים אבל נראה לי שאף אחד לא רוצה להכנס לזה עכשיו. זה לא מבטל את חשיבות הדיון. וזה רק תומך בכך שהיוצרים של חברים חשבו בצורה כל כך צרה שכשהם כבר ניסו לתקן משהו אחד הם עשו את זה בצורה קוסמטית ושטחית שהם לא הבינו בכלל מה הם עושים והשאירו בעיות אחרות בעינן.
הנסיך המדליק היא סדרה בעייתית מהרבה בחינות, כולל איכות הייצוג של שחורים במדיה. אם היא הייתה מצליחה כמו חברים היום היית מקבל המון דיונים למה היא כזאת. בגלל שהיא לא מצליחה היא מהווה מעין פנינת נוסטלגיה בקרב מי שבכלל זוכר אותה.
העדפה מתקנת
כשמה כן היא, מתקנת את ההעדפה האוטומטית לקבוצות חזקות בחברה.
…וזה עוד כשאכן מדובר בהעדפה מתקנת, שיש לה חסרונות והשאלה מתי היא משתלמת פתוחה לדיון.
הרבה מחשיבים כל צורה של איזון או הבחנה כ"העדפה מתקנת" גם כשהיא רק מוודאת שלא תהיה העדפה.
פעם נתקלתי בשימוש במונח "העדפה מתקנת" על המילה "כוכבת" במקום "כוכב" כי כוכב זה דימוי ואמור להתאים לזכר ולנקבה אז יצירת מילה מיוחדת לנשים היא "העדפה מתקנת", כן כן…
גברים לבנים
דווקא צריכים לאמץ אל ליבם את ההעדפה המתקנת לאנשים שאינם גברים לבנים, כי במצב העניינים הרגיל, לגבר הלבן יש יתרון אוטומטי, והוא לא יודע אם התקבל בזכות כישוריו או בזכות היותו שייך לקבוצה השלטת.
נכון, נשים ומיעוטים צריכים להיות טובים יותר כדי להשתוות לגברים לבנים, ובכל זאת גברים לבנים הם אלה שמתלוננים: "לבן צריך לעמוד בתנאי קבלה מחמירים יותר", "בני המיעוטים התקבלו בגלל מכסה ולא בגלל כישורים"… נראה להם הגיוני שהדומים להם מהווים רוב כמעט בכל תחום כי הם הטובים ביותר.
אני אומרת שחשוב להבדיל בין העדפה שבאה לאזן פער ישן ולחזק קבוצות (תנאי קבלה שונים, בעיקרון), לבין איזון שבא למחוק העדפה (חישוב מכסות לפי הביקוש, בחירה בין שווים).
מעולם לא התלוננתי שמיעוטים לקחו לי מקום עבודה רק בגלל העדפה מתקנת.
לעומת זאת כולם כל הזמן מתלוננים על למה בסיטקום ישן שמשודר כל הזמן בשידורים חוזרים יש רק לבנים, כשא) זה לא נכון ולא מדיוק וב) אין עכשיו דרך לתקן את זה.
ברוך הבא לאינטרנט
כאן מתלוננות.ים.
דווקא הפוך בעייני
אין לי שום רצון לדבר על המשמעות של גזע וייצוג בקולנוע, אבל אם יש משהו שמאד בלט לי בשנה האחרונה שגרתי בלוס אנג'לס היה שהייצוג הטלוויזיוני\קולנועי ב2020 הוא לא הגיוני בעליל ובשום צורה במובן הריאליסטי. אם אני אתמקד בקבוצת חברים הן כנראה יהיו מאותו גזע ודת.
גרתי בעיר אולי הכי מגוונת אתנית בארצות הברית (לא במובן של לא לבנה, כי יש ערים שחורות\היספניות, אלא במובן שעיר שלא מזוהה עם קבוצה אתנית אלא כוללת היספנים, לבנים, יהודים, פרסים, שחורים ואסייאתים בכמויות) ולמדתי במוסד סופר ליברלי (UCLA) והדבר שהכי בלט לי הוא שלבנים מסתובבים עם לבנים, יהודים מסתובבים עם יהודים, אסייאתים מסתובבים עם אסייאתים (ואולי הקבוצות היחידות שבאמת מעורבבות הן האסייאתים והיהודים), שחורים עם שחורים, והמואים עם הומואים, פרסים עם פרסים וכיוצ"ב. הרעיון ששישה חברים לא יהיו מאותו גזע הוא החלק המפתיע.
הייתי במסיבות שכולם היו בהם הומואים לבנים עם רוב יהודי, השותף הלטיני בחצי השנה הראשונה היה מכיר רק חברים לטינים והשותף האסייאתי בחצי השני היה יוצא רק עם אסייאתיות ובעל חברים אסייאתים ברובם, חוגים חברתיים של יהודים בלבד, הייתי מסתובב בכיתות של משפט ומיניות שבהם כולם מקשקשים על נזילות מגדרית אבל כל מה שאני ראיתי זה שורה של סטודנטים זרים, שורה של יהודים, שורה של שחורים, שורה של לבנים ושלושה שחורים כל אחד יושב ביחד עם דומיו, השכונות הן מזוהות אתנית באופן מובהק ועוד עשרות דוגמאות. למעשה אם תלך ללוס אנג'לס אתה תגלה שיש מצעד גאווה רגיל בווסט הוליווד ומצע גאווה נוסף בדאונטאון בתאריך אחר שזה פשוט מילה יפה למצעד גאווה לבן ומצעד גאווה שחור.
אז חברים, וויל וגרייס ואיך פגשתי את אמא הן הרבה יותר הגיוניות בעייני מאשר הבחורה החדשה או קומיניטי שבהן יש קבוצות חברים מעורבבות ונציג לכל מיעוט בגדול.
ויש ייצוג יתר לפחות בטלוויזיה בעשור הזה של שחורים וייצוג חסר של כל מיעוט אתני אחר (פרט ליהודים), אם לא הייתי יודע יותר טוב הייתי חושב ששחורים הם 40% מהאוכלוסיה לא 12% ושלושה אסייאתים.
טוב או רע, מוביל להכחשה של ההפרדה דה פקטו בארצות הברית או מייצר מציאות אני לא יודע, אבל אני כן יודע שלפחות בחוויה האישית שלי חברים היא לא פוליטית אלא פשוט מייצגת של מציאות.
מצד שני
אתה מתאר עיר סופר מגוונת שיש בה "היספנים, לבנים, יהודים, פרסים, שחורים ואסייאתים בכמויות", שאולי לא מנהלים קשרי חברות זה עם זה, אבל מתקיימים לפחות זה לצד זה. אני מנחש שאם אתה הולך לבית קפה, המלצר או המלצרית יכולים להיות כל אחד מהמיעוטים שהזכרת. המורה שלך יכול להיות שחור, מדריך הכושר היספני, המתאמנים בחדר הכושר הם הם שילוב של כולם, בחדר ההרצאה יש את כולם וכו' וכו'. הבעיה בעבר הייתה שראו רק סוג אחד של תלמידים ומלצרים ומורים. סוג אחד של חוויות ומציאות, שהוא מאוד מצומצם ומעוות כי הוא לא לוקח בחשבון אנשים אחרים שנמצאים שם.
הבעיה היום, לפי מה שאתה מתאר, היא הפוכה ומעוותת במידה דומה, ואני מסכים שיכולה להיות בעייתית פוליטית.
עוד משהו. אני לא חייתי בארה"ב, אז לא אתיימר לדבר על מה שקורה שם, אבל הכרתי אנשים שגרים בארה"ב, בערים מאוד מגוונות, והחוויה שלהם מאוד שונה והרבה יותר פלורליסטית ומגוונת גם בקרב החבורות הפרטיות שלהם. בהינתן העובדה ששניכם ככל הנראה צודקים, צריך לראות גם את זה וגם את זה. או במקרים מסוימים, נגיד פנטזיה או מדע בדיוני, צריך את המצב הנוכחי. העולם שם לא קיים עדיין. מדובר על עולם מדומיין הרי. אין טכנולוגיה כזו עדיין ואין שום קסם, אז למה שלא תהיה גיבורת על או גיבור על שחור, או מגוון גיבורים מכל מיעוט אחר.
בכל מקרה, ייצוג יתר מגיע אחרי חוסר יתר. פיצוי יתר מגיע אחרי מניעה. כמו אכילת יתר לאחר דיאטה. צריך לעבור את השלבים האלה כדי להגיע לאיזון.
אני מעדיף את המצב הנוכחי כי הוא התקדמות מצוינת לעבר האיזון. והוא הרבה יותר יצירתי בעיני, מסדרה כמו "חברים", שבה יש שתי דמויות שונות מהותית. יש לנו שלושה חברי קולג', משכילים יחסית, בעלי אותו מטען תרבותי סמי יהודי, ניו-יורקי, מעמד ביניימי. ושני חברים, אחת מאומצת, שחיה ברחוב, ללא השכלה, קצת משוגעת והרבה היפית. השני שחקן עני, צאצא של משפחת מהגרים איטלקית, ומאוד לא משכיל בלשון המעטה. מה מחבר בין שניהם ל-3 האחרים? למה שניהם צריכים להיות לבנים? הסדרה מכירה בכך שאנשים שונים מאוד מתחברים ביניהם, אבל מפחדת לשחק עם זה באופן יצירתי ונשארת בגבולות המוכרים לה בשנות ה-90. לא מאוד יצירתי.
אבל למה לספיילר את ברוקלין 99?
אני רק בסוף העונה השנייה :(
את כמובן צודקת
לעורכים: אפשר לערוך את ההודעה איכשהו בבקשה? שלא אהרוס למישהו אחר
ועכשיו לחלק המהותי של ההודעה
אני חושבת שהפכת פה את הסיבה והתוצאה.
"לחשוב טוב טוב איך מכניסים אותם פנימה ולמצוא לזה סיבה" זו בדיוק הבעיה שאיתה אנחנו מתמודדים (עם מיעוטים, נכים, נשים וכל תת קבוצה אחרת) – שברירת המחדל הדיפולטית היא גבר סטרייט לבן וכל דבר מעבר לזה דורש סיבה, וזו פשוט לא צורת מחשבה נכונה – זו בדיוק צורת המחשבה שמצמצמת את הייצוג. הרבה פעמים לפני שפוגשים את הדמות ואת השחקן שמשחק אותה – הכותבים, שהם הרבה פעמים כן לבנים ולרוב גברים, לא באמ יודעים מה לעשות איתה והם לא יצליחו לחשוב על סיבה.
זה צריך להיות הפוך. צריך להחליט שרוצים לשלב מגוון דמויות, מתוך הבנה שלטווח הרחוק מגוון זה טוב, ואז לראות איך זה משפיע על התסריט. שתי הדוגמאות הטובות שיש לי הן דווקא על דמויות של חרשים.
בסרט "הכי דומה לאהבה" האח הגדול של אשטון קוצ'ר הוא חרש. אין לזה משמעות מהותית מבחינת המהות של התסריט (לא חושבת שהסיפור העיקרי של התסריט היה בעקבות זה, אבל זה כן מספק לסרט כמה בדיחות די מוצלחות, ובשלב שבו האח, שהוא דמות משנית לחלוטין אבל מהווה מודל לחיקוי, נותן את ה"נאום" לדמות העיקרית העובדה שהנאום נעשה בשפת הסימנים ובעצם נקרא על ידי רוב הקהל עם כתוביות, כשמה ששומעים זה את האינסוף של הים רק מחזקת את מהות הנאום.
דוגמא נוספת ומוכרת היא של מרלי מרטין, שהסיפור הוא שרצתה להשתתף בsports nights כאחותו של ג'ושוע מלינה (כי הוצג שהיתה לו אחות חרשת), התכנית הזו לא האריכה ימים, אבל אהרון סורקין זכר את השחקנית לטובה והחליט שהוא רוצה להכניס אותה לבית הלבן. קיבלנו דמות מעולה, מלאת עומק הרבה מעבר להיותה חרשת, ובכל זאת החרשות של הדמות נתנה לנו הרבה רגעים מעולים החל מהדקה הראשונה של "אני ג'ואי לוקאס" אל מול ג'וש המחומרמר (מלשון חמרמורת), ודרך הרגע הדרמטי שבו ג'וש מסמל לג'ואי בשפת הסימנים את האותיות ms, כדי לספר לה על מחלת הנשיא, ועוד הרבה רגעים אחרים
אבל זה שהם נתקלים בפרסי לא הופך אותו לדמות משמעותית בחיים שלהם
יכול להיות שהניצבים והדמויות האיזוטריות יהיו מגזעים\נטיות ודתות אחרות אבל הן לא יהיו דמויות ראשיות בסדרה שלהם. אני לא יודע כמה ניצבים שחורים היו בחברים, אבל אני לא בטוח שמה שמעצבן אנשים זה שאין שחורים ברקע כמו שזו סדרה על שישה אנשים לבנים.
אני לא אתיימר לדבר על אחרים, אבל בחוויה האישית שלי מאד בלט שאמריקאים ליברלים מאד עיוורים לכמה החבורות שלהם הומוגניות. דווקא מתוך חוויה אישית שבה באמת הייתי מאד מעורבב, זה בלט לי. בראש שלהם יש מלא חברים שונים בכל מיני צבעים אבל בסוף בסוף הקבוצה החברתית שלהם היא בעלת מכנה משותף אתני\מיני\דתי\פוליטי ולרוב כל הדרישות יחד (תמיד שעשע אותי שבלוס אנג'לס יש שלושה סוגים של יהודים – אשכנזים, פרסים וישראלים והם לא מתערבבים כמעט בכלל ואפילו השכונות שלהם מנותקות). אני גם לא בהכרח שופט את זה לשלילה, אני יכול להבין למה אנשים רוצים שהסביבה החברתית תהיה בעלת מטען חברתי דומה.
ייצוג היתר הגיע לאחר תקופה של ייצוג די מאוזן בשנות ה-90 (לפחות בטלוויזיה ובמוזיקה, בקולנוע אני יותר זהיר כי יותר קשה לאמוד כמותית סרטים). אנשים מדברים תמיד על חברים אבל במקביל לחברים היו בלוקים של שידור שהיו סדרות שחורות, החברים שקדמה לחברים הייתה משפחת קוסבי, האופרה של הטלוויזיה היא ובכן אופרה, וויל סמית פרץ באותה תקופה בסיטקום שחור, הז'אנר הבולט של שנות ה-90 היו בלדות הRNB וכדומה. ייצוג היתר לא בהכרח מגיע אחרי ייצוג חסר ובמקרה הזה אני לא חושב שזה היה האופן שבו הדבר התפתח.
מהפסקה האחרונה אני אתעלם, כי אני לא מעוניין לדבר על מה כדאי או לא כדאי מי שעושה סדרות וסרטים שיחליט מה כדאי ומה לא כדאי. אם אני הייתי עושה סרט או סדרה היא הייתה מתרחשת בישראל וכוללת אפס אמריקאים מכל סוג.
כאמור, החוויה שלך אינה היחידה. יש עוד חוויות. אחרים אומרים שיש יותר גיוון פלורליסטי בתוך קבוצות החברים שלהם. אני חלילה לא מערער על החוויה שלך. אני ממש לא יכול לעשות את זה בתור מי שמעולם לא חי בארה"ב. אבל אני גם לא יכול לערער על חוויות של אחרים באותה מידה.
בנוגע לייצוג יתר או ייצוג מאוזן. בשנות ה-90 לא היה ייצוג מאוזן, נקודה. ייצוג מאוזן הוא למשל ב"שחור כזה", שבו יש משפחה שחורה מהמעמד הבינוני גבוה. משפחה שכולה שחורה מן הסתם (האם מעורבת), אבל הסביבה שלהם מלאה בלבנים. לא יכול להיות אחרת. הפרדה מוחלטת של סדרות לבנות וסדרות שחורות זה לא ייצוג הגיוני בשום צורה.
בנוגע לחברים: שוב, יש לנו חבורה של 4 חברים שמאוד דומים זה לזה, ועוד שני אאוטסיידרים מוחלטים. אם אנשים מתחברים לדומים להם, איך ג'ואי ופיבי נכנסים לתמונה?
ובנוגע לרקע, זה חלק מהבעיה, לא כולה. כמעט לא ראו מלצרים או סטודנטים או מנהלים שאינם לבנים (כמעט, כי היו כאלה. אבל לא באופן פרופורציונלי לשיעורם באוכלוסייה מהתרשמות שלי ושל רבים. לא מצאתי מחקר שבדק זאת לצערי).
הפסקה האחרונה נכתבה די בזעם. מתוך הרגשה שמבטלים את הלגיטימיות של הדיון בכללותו, כולל מה שאני כתבתי במקומות אחרים. היא לא הופנתה כלפיך ולא הייתי מנסח אותה כך כעת. אז אני מתנצל.
פיבי היא השותפה לשעבר של מוניקה וג'ואי הוא השותף של צ'נדלר לאורך רוב הסדרה. מה לא אמין בזה?
(ל"ת)
זה מאוד אמין
זה רק אומר שבאותו כסף פיבי היתה יכולה להיות ממוצא אסייתי ועדיין הסיפור היה נשאר אמין כי זה אותו הסיפור.
אז או שהם חברים כי יש רקע שמחבר בינהם (ואז הדמיון באמת נובע מהסיפור), או שהם חברים מכורח הנסיבות (ואז אין שום בעיה להחליף מוצא אתני), אבל הטענה היא שהם יכולים להתחבר אחד לשני רק כי כולם נראים אותו הדבר, שם מתחיל הקטע הבעייתי.
אבל אף אחד לא אמר את זה, לא הדמויות ולא היוצרים.
(כלומר, שהחברים יכלו להתחבר רק כי כולם לבנים) גם לא ברור לי למה טום קבע שג׳ואי ופיבי אאוטסיידרים אבל האחרים לא – רוס ומוניקה לא בחרו להיוולד אח ואחות (או להיוולד בכלל) אבל הם כן יכלו לבחור עם מי להתחבר ועם מי לצאת ומי יהיה השותף שלהם בקולג׳. באותה המידה, כך הם בחרו מי יהיה השותף שלהם לדירה, אבל איכשהו רק לדור ה-Y זה מפריע שכולם לבנים למרות שאף אחד שם לא שונא שחורים כמו הזקנות ממונטי פייתון.
ולא ברור לי למה את ממשיכה להשתמש בביטוי ״באותו כסף״. באותו הכסף שבה נוצרה הסדרה גם היו יכולים לפתור את בעיית הרעב בסומליה ומוגדישו וזה היה הרבה יותר חשוב מאשר לתת לעוד שחקן אמריקאי, שחור כלבן, עבודה. חברים נודעה לבדר ולא לחנך ובטח ובטח שלא להילחם בגזענות.
זה סתם ביטוי
הביטוי "באותו הכסף" זה ביטוי שגור אצלי שהמשמעות שלו היא "אין הבדל בין שני המצבים", זה לא באמת קשור לסטטוס כלכלי או לבזבוז כסף, אלא פשוט לשני מצבים שהם שווי ערך. אין לי מושג מאיפה הביטוי הזה נתקע, אבל אני מתקשה להשתחרר ממנו.
בקיצור, מצטערת על הבלבול שיצרתי.
ואני מצטער על כך שכתבתי ״סומליה ומוגדישו״.
רק אחרי ששלחתי את ההודעה הבנתי שזה כמו להגיד ״או באירופה או בספרד״.
אבל שחור כזה עוסקת בדיוק בזה
היא מספרת סיפור של שחור בליבו של מקום לבן (היא גם ממחישה כמה החוויה שלי היא לא חריגה, כי זו סדרה שבעצם עוסקת על סיטואציה חריגה שבה נשברת ההומוגניות), אז זו לא דוגמה לשילוב אלא דוגמה לסיפור מעניין שרצו לספר והיה מקום לספר. אני לא חושב שזו דוגמה לשילוב טוב, כי זו דוגמה לסיפור שעוסק בדיוק בזה.
הייתה גם סדרה הפוכה בנייטיז דרך אגב שהייתה בקולג' של שחורים (כן גם שם יש הפרדה…) והייתה בה לפחות בהתחלה דמות של לבנה שסבלה מההתסגלות הזו.
אני חושב שאתה תופתע מהתוצאות של כמה סדרות שחורות שכללו שחורים בדמויות קבועות היו בנייטיז וכמה הייצוג בהקשר הזה היה מאוזן (אני כל פעם נזכר בסדרות נוספות). למען האמת, אני אפילו זוכר שהיעדר ייצוג הוביל לביקורת והכנסת דמויות קבועות שחורות כי זה לא אמין (חוק וסדר פיטרה את המפקד והכניסה מפקדת שחורה בדיוק לשם כך אי שם ב-1994, כי תחנת משטרה בניו יורק תכלול שחורים).
נו, הנסיך המדליק עוסקת בדיוק באותו נושא
ואין שם לבנים בשכונת יוקרה בלוס אנג׳לס (?) הגיוני? לא במיוחד. הפרדה היא לא ייצוג. הפרדה מוחלטת בין קבוצות בסדרות נפרדות באופן סיסטמטי? איך זה נתפס כייצוג ראוי וחיובי? איך יכול להיות שלמשפחה באריזה משפחתית אין אף שכן לבן? איך אין לשוטר קולגה לבן מספיק קרוב ומשמעותי? לא חבר, קולגה. אתה באמת לא מבין את ההקשר החברתי והתרבותי שחייב את ההפרדה הזו , שהיא הכול מלבד אורגנית וטבעית?
יש חברויות הומוגניות ויש חברויות הטרוגניות. הדמויות הראשיות נבחרות בקפידה, למה לא לחתור לייצוג ולשוויון?
זה מזכיר לי כמה דיונים על בנייה של קבוצות (מקומות עבודה וכדומה) עם רוב גברי/לבן משמעותי. הטיעון בעד הוא תמיד שיש המון כאלה, שזה מציאותי וסביר.
נכון, אבל במציאות יש גם קבוצות מגוונות. בשביל להשיג אמינות שוללים רק אפשרויות בלתי סבירות, לא כל אפשרות שסבירה פחות מאחרת. מתוך כל השילובים האמינים, למה לבחור באחד חסר גיוון?!
כך או כך זאת אג'נדה וביטוי של תפיסת עולם. בין אם זה מה שהורגלנו ובין אם זה מתקדם ומורגש.
זה בדיוק מה שאני נמנע ממנו במובהק בפתיחה ובסיום
אין לי שום רצון להיכנס בפורום של עין הדג לנושא מה צריך להיות הייצוג. כלומר האם צריך לייצג מציאות או להציג אוטופיה שמתקיימת הרבה פחות מזו ההומוגנית לטובת יצירת מציאות.
יש טיעונים לכאן ולכאן וזה מורכב באופן שבפורום אינטרנטי ב-2020 לא משנה מה תגיד זה יושטח לכדי בעד ונגד הפרדה גזעית.
מה שאני בא להגיד שהבחירה בקבוצה שהיא הכי סבירה שתתקיים היא לא החלטה פוליטית, אלא החלטה שאולי יש לה השלכות פוליטיות.
מה שההודעה הזו באה להגיד זה שהשילוב הלבן להחריד או היהודי להחריד או השחור להחריד סטייל חברים, וויל וגרייס\סיינפלד ואטלנטה\משפחת קוסבי הוא פשוט סיטואציה מאד נפוצה שם, זה לא שהם בחרו לנקות את השחורים שבהכרח שם כי הרבה יותר סביר שהם לא בקבוצה החברתית הזו. זה לא אג'נדה זה פשוט תיאור מציאות.
אני לא יודע מה זה שילוב "אמין" כל שילוב הוא אמין כל עוד הוא לא כולל חייזרים. מה שאני בא להגיד שזו לא בחירה פוליטית בהכרח להציג קבוצת חברים באופן שהכי נפוץ שתתקיים אלא פשוט ייצוג מציאות. אפשר לטעון טענה פוליטית ולהגיד שאנחנו רוצים שהייצוג לא יהיה זה הנפוץ אלא זה שאנו חותרים אליו שהוא גם אמין, אבל זה לא נכון להגיד שהבחירה היא בחירה פוליטית, אלא לכל היותר שיש לה השלכות פוליטיות.
אם בישראל יעשו סדרה באשדוד שתהיה בלי אשכנזים אלא רק עם רוסים, אתיופים ומזרחים אפשר לטעון שזה לא נכון פוליטית ויש לזה משמעויות פוליטיות שליליות אבל הבחירה עצמה היא פשוט ייצוג מציאות.
זו הייתה בחירה פוליטית אם הייתה בחירה של המנהלים לא להציג בסיטקומים שחורים בשנות ה-90, דבר שהוא לט קרה ואלו שטוענים זאת טועים. היו המון סיטקומים עם שחורים בשנות ה-90 (אריזה משפחתית, הנסיך המדליק, מואישה, חברות וכדומה) אלו פשוט סדרות שכללו רק שחורים מתוך אותה תפיסה של ייצוג מציאות. ולכן ההחלטה היא לא פוליטית אלא שאולי יש לה השלכות פוליטיות של שימור מציאות שלילית.
צפית בסדרות שהזכרת?
"מציאותיות" היא לא המילה שהייתי משתמשת בה כדי לתאר אותן.
" זה פשוט תיאור מציאות"
לא הסדרה, לא העלילה אלא "זה" כלומר עניין הייצוג.
המילה מציאות הרבה פעמים בתגובה, בשום מקום לא מדברת על תוכן הסדרות…
ההסבר היותר פשוט והלא פוליטי בכלל:
כל יצירה נוצרת מתוך עולמם של היוצרים, לכן יש להניח שהדמויות בחברים מבוססים על קאופמן וקריין עצמם ו/או על חבריהם, מכריהם וקרוביהם. מכיוון שהרבה מהיוצרים והכותבים בחברים יהודים, הם החליטו שרוס ומוניקה – האח והאחות שהם ליבת החבורה – יהיו יהודים, ובהמשך בראיונות גם טרחו להוסיף לרייצ'ל מוצא יהודי טריוויאלי (טריוויאלי לא במובן של שטחי, אלא במובן של פרט טריוויה) שאין לו שום אמינות וסימוכין בסדרה עצמה. אני מניח שכל הדמויות בחברים מבוססות בצורה זאת או אחרת על אנשים אמיתיים שנלקחו כמקור השראה, כולם לבנים וחלקם גם יהודים, ולכן קאופמן וקריין לא כפו ייצוג מאולץ בליהוק של שחקנים שחורים רק כדי שיהיה ייצוג, בדיוק כמו שהרמיוני השחורה במחזה של הילד המקולל הייתה מגוחכת, או שרולינג פתאום נזכרה רק בסוף הסדרה לציין שאנג'לינה ג'ונסון היא שחורה. כנ"ל בסדרה שחורה שיצרו שחורים שכוללות רק דמויות שחורות שמבוססות על מי שהיוצרים מכירים; מעולם לא התפחלצתי למה אין ייצוג ללבנים במשפחת בונדוק או קליבלנד. חוץ מזה שבחברים היה ועוד איך ייצוג למיעוטים מעבר לצ'ארלי המאולצת – עורך הדין לענייני גירושים של רוס, מר מוסבי הבוס במשרד הפרסום של צ'נדלר, השכן השחור המזמר של ג'ואי, ג'ולי האסיאתית ומוכר הפלאפל הערבי שנראה כמו רוס. אגב אני הייתי כאן קצת לא בסדר בדיון על חברים כשהצגתי את סיינפלד כנעלה על חברים והתעצבנתי נורא למה מעולם לא אמרו בגוף הסדרה שרייצ'ל יהודיה אם היא אכן כזאת, ושכחתי שגם בסיינפלד אחת הדמויות הראשיות היא דמות יהודיה באופן מעורפל – ג'ורג' קוסטנזה. ג'ורג' מבוסס על לארי דייויד עצמו שהוא כידוע יהודי, ג'ייסון אלכסנדר בעצמו יהודי, אסטל האריס שמשחקת את אימא שלו יהודיה ויש רמיזות יותר ברורות מעל רייצ'ל גרין שגם הדמות של האימא יהודיה (היא עונדת שרשרת חי באחד הפרקים ולא מוכנה לקנות מכונית מתוצרת גרמניה) ובכל זאת לא נאמר בפירוש שג'ורג' יהודי – ג'רי בטוח יהודי כי ג'רי סיינפלד האמיתי יהודי והוא משחק שם את עצמו בנסיבות חיים אחרות, ובפרק "המדים המנומרים" קריימר ואיליין אומרים במפורש שהם לא יהודים (לואי-דרייפוס עצמה יהודיה, ריצ'ארדס לא.) ג'ייסון אלכסנדר אמר שככל הנראה, ג'ורג' יהודי מצד האימא (ולכן יהודי על פי ההלכה) ואיטלקי מצד האבא (ולכך יש כבר יותר סימוכין, כמו שם משפחתו והעובדה שפרנק טס לאיטליה כדי לחפש את הקוסטנזה שנשאר מאחור) אבל זה לא נאמר מפורשות (ואצל לארי דייויד זאת הייתה החלטה מכוונת ולא למל"מית כמו בחברים) כי זה לא רלוונטי לעלילה, בדומה מאוד לרייצ'ל רק שאצל ג'ורג' והסדרה סיינפלד בכלל האזכורים היהודיים בולטים יותר במכוון. פייר, לפעמים יהודיות היתר של סיינפלד ותרגיע מעצבנת אותי אם אין מאחוריה חשיבות עלילתית. בפרקים שעוסקים ישירות ביהדות זה מוצדק ("הברית", "מעלית הסקי", "ליל הסדר", הסאטירה על העסקנות בבתי הכנסת בימים הנוראים) אבל לפעמים לארי דייויד פשוט סתם אומר "אני יהודי" או "אני קירח" כאילו זאת בפני עצמה בדיחה. זכור גם הפרק "המכשיר לסוכריות פז" ובו אחד מדובי הקוטב (הזקנים האלה שקריימר שחה איתם בחורף) מספר בדיחה שלפיה האמריקאים שבקהל יכולים כנראה לזהות בנקל שהוא יהודי (לפי המבטא ולפי העובדה שזאת בדיחה שמוכרת בקרב קומיקאים מרצועת הבורשט) אבל הקהל הישראלי לא יראה מולו יהודי, הוא סתם יראה איש זקן. מעולם לא חשבתי על הדמות הזאת כיהודיה עד ששמעתי את ערוץ הפרשנות הרשמי של סיינפלד ודייויד על הפרק, אבל זאת באמת דמות לא חשובה שהייתה בדיחה של פרק אחד. יאדה יאדה יאדה, הנקודה היא שההחלטה היא של היוצר שצריך חופש אמנותי ולא כפייה ייצוגית, אחרת אנחנו מקבלים הומואים שאינם הומואים (לה-פו) ודו-מיניים שהם בקושי להטב"קים (פאוור ריינג'רס.) תיקון קטן לסיום – המוזיקה השחורה, היפ הופ ואר'אנ'בי, לא הייתה הז'אנר המוביל בשנות התשעים, אלא שניים מהז'אנרים המובילים בשנות התשעים, לצד הגראנג', הבריטפופ, זמרות יוצרות מלילית' פייר, מוזיקה אלקטרונית, הפופ המסחרי של להקות הבנות והבנים, בריטני וכריסטינה ועוד כהנה וכהנה. אז כן, אחד הז'אנרים השולטים אבל לא הכי שולט, לא היה ז'אנר אחד ששלט יותר מהאחרים, וזה כל הקסם. גם בספורט השחורים שלטו תמיד, מכדורסל ועד לגולף, אז לכתוב דמות שחורה משעממת כדי שתהיה דמות שחורה באשר היא רק כי איזה אידיוט החליט שדווקא חברים תהיה הסדרה שזוכה ללופים בלתי נגמרים בכל העולם…
לא אומרים ש"חברים" לא אמינה בגלל ששת החברים הלבנים, אלא בגלל כל הדמויות המשניות שהחברים נתקלים בהם בניו יורק במשך 10 שנים.
אין ספק ששישה חברים לבנים זה סביר. גם חבורה מגוונת אתנית היא סבירה. מכאן הביקורת על חוסר הגיוון בקאסט הראשי.
כל בחירה היא פוליטית, גם אם היא הייצוג הנפוץ שנראה "תמים" ו"בלתי מזיק".
טעות בידך.
גם גזענות עצמית היא גזענות. גם שנאה עצמית היא שנאה. גבר לבן שמלקה את עצמו על הזכויות שלו ומתנצל על כך לא באמת מקדם פמיניזם או שוויון, שלא לדבר על הביטוי הגזעני, המחריד, המדיר והמשסה "פמיניזם לבן". חברים שיקפה בסך הכול את המציאות ואם במציאות הגיוני שיהיו שישה חברים שאינם בני מיעוטים (שגם זה לא נכון, כי כולם או כמעט כולם ממוצא אתני כלשהו, רק שאינם שחורים או אסיאתים) אז ככה זה ישתקף גם בסדרה. כשהפיילוט של חברים נוצר, לאף אחד לא היה מושג שהסדרה תהפוך לסדרה הכי מצליחה בכל הזמנים – לו היו ליוצרים יכולות נבואיות והם היו יכולים לדעת כבר בתחילת 1994 עד כמה הסדרה תצליח, אולי הם היו משבצים שם גם מיעוטים בצורה יותר בולטת, אבל זה מיותר. אגב רבים לא יודעים זאת אבל חברים מבוססת במידה רבה על הגלים של וירג'יניה וולף, ספר ניסיוני על חבורת חברים, שלוש נשים ושלושה גברים, שכל אחד מהם רואה את העולם הסובב אותו בצורה האופיינית לו, וגם בגלים שהוא קלאסיקה ספרותית ולא סיטקום פופוליסטי לא דחפו שחורים "בשביל הייצוג".
ואיפה הטעות שבידיי, בדיוק?
נראה שחיפשת מקום לפרוק בו כמה דברים שהפריעו לך, רק לא ברור לי למה בחרת לעשות זאת בתגובה אליי.
את מה שרציתי לפרוק כבר פרקתי בתגובה הראשונה שלי בדף הזה.
והטעות שלך היא שיש משהו לא תמים ומזיק בזדון בבחירת צוות השחקנים של חברים, לכן גם אמרתי שאת נשמעת קונספירטיבית. אם היית יוצרת סדרה שמבוססת על חברותייך הקרובות, האם היית מוסיפה שם דמויות רוסיות או אתיופיות אם אין לך חברות רוסיות או אתיופיות? ואם יש לך חברות רוסיות או אתיופיות ואז ודאי היית מכניסה אותן לסדרה, האם היית משנה את המוצא האתני של אחת מהן כדי שתהיה ערביה, יהודיה-צרפתיה או יהודיה-דרום-אמריקאית כדי שגם להם יהיה ייצוג?
גם דמויות עם בסיס עדיין משוכתבות מהיסוד, אז לא, אני לא קונה את זה שהמוצא האתני או המגדר של המכר/ה ששימשה כהשראה חשוב ליצירה יותר מההרכב המלא של הדמויות שנכתבות עבורה ויככבו בה.
ואם היה ליוצרים קשר רגשי לאותם אנשים?
אולי משפחת גלר מבוססת על משפחה יהודית אמיתית שהיוצרים מכירים והם רצו להציג אותם כמה שיותר קרוב למציאות אבל גם עם הומור כדי שתהיה סדרה קומית, האם גם אז הם היו לא רגישים כי הם השאירו אותם יהודים ולא משהו אחר? כל יוצר יוצר קודם כל מהרגש. לו יוצרים היו יוצרים קודם כל מתוך תקינות פוליטית הם היו מעוררים רק רגש אחד – כעס.
וגם פיבי מבוססת על היפית הומלסית לבנה וג'ואי מבוסס על שחקן לבן כושל ורייצ'ל מבוססת על מלצרית מפונקת לבנה וצ'נדלר מבוסס על עובד משרד בדחן לבן, והיה חשוב מאוד שבכולם יישמר צבע העור החיוני של המכרים האלה שהיוצרים חשבו עליהם כשהם התחילו לכתוב את הדמויות?
כן, כי זאת יצירה אמנותית/בידורית ולא שיח פוליטי שמתעקשים לדחוף אליה.
ואם הם אכן הכירו אנשים כאלה במציאות או יצרו את הדמויות מתוך שעטנז של הרבה אנשים אמיתיים שאת כולם הם הכירו במציאות וכולם היו לבנים וככה הם דמיינו אותם כשהם יצרו אותם לראשונה, אסור לכופף להם את היד כמו במשטרים טוטליטריים רק כדי שיהיה ייצוג כי לליברלים זה מפריע שאין דמויות שחורות, בדיוק כמו שאסור היה למנוע מהם לכתוב את קרול וסוזן כלסביות רק כי זה מפריע להומופובים. הרי מה הבעיה אם קרול הייתה מתגרשת מרוס סתם כי היא הפסיקה לאהוב אותו, כי הוא עלה לה על העצבים, או כי הקשר בינה ובין סוזן התהדק סתם בצורה חברית ללא מין?
"לדחוף", "לכופף", שוב הגישה הזאת שגבר לבן הוא ברירת המחדל, שנשים ומיעוטים זה משהו שמכניסים כאפשרות חלופית במשבצות של גברים לבנים.
ליברלים שרוצים שלא יתעלמו מקבוצות, הומופובים שמוחקים קבוצות – אין הבדל מבחינתך?
אבל הם לא התעלמו משום דבר
הם כתבו סדרה שהדמויות בה כתובות ככה ולא אחרת; ואיך את יכולה להגיד שגבר לבן הוא ברירת המחדל בסדרה שחצי מגיבוריה נשים? האם יש לך הוכחות לדברים שאת אומרת, האם יש לך נתונים שמראים ששחקנים שחורים מוכשרים אכן ניסו להתקבל לתפקיד רייצ'ל/מוניקה/פיבי/ג'ואי/צ'נדלר/רוס/גאנת'ר אבל לא התקבלו רק בגלל צבע עורם או לחלופין כי היוצרים בכוונה העדיפו להתעלם משחורים ולמחוק את סיפורם? מאיפה את שואבת את הנתונים האלה מלבד אינטואיציה של קיפוח?
התייחסתי לגישה שמאחורי המילים שלך, שמתבטאת באופן רחב בהרבה מסדרה אחת.
תחליט, כתבו לבנים כי דמיינו מכרים לבנים, או שכתבו דמויות חסרות גזע, ובאודישנים התקבלו שישה לבנים מוכשרים?
יודע מה? כך או כך זה לא מקצועי ולא אמנותי. מדובר בקאסט ולא בצוות שמאחורי הקלעים. בין אם קובעים את הגזע/המגדר בכתיבה או בליהוק – לא ממשיכים לכתוב או ללהק עוד ועוד לבנים או עוד ועוד גברים בלי להסתכל על התוצאה.
אם כולם היו בני מיעוטים, היית משתכנע שהיוצרים חשבו על שישה מכרים מעניינים שבמקרה כולם לא לבנים אז זרמו עם זה? או שערכו אודישנים בלי הבחנת גזע והופ, זה מה שיצא?
אני לא יודע מה הייתי משתכנע או לא משתכנע כי זה בגדר או דוו פיאנו רטרואקטיבי ענק
ואנחנו מתווכחים פה על תודעתם של היוצרים, הכותבים והמלהקים שידועה רק להם; בעצם אולי אפילו לא להם כי עברו מאז 26 שנה ואולי הם כבר שכחו. התוצאה של אג׳נדה ליברלית שמרנית שכזאת היא שבקרוב כנראה שגם חברים תקבל ריבוט נחות מהמקור רק בשביל שיהיה ייצוג למיעוטים כאלה ואחרים, וזה ההיפך מאמנותיות ויצירתיות, אלא מיחזור ואמנות פוליטית מגויסת.
שוב אותה גישה: גברים לבנים הם ברירת המחדל (בסדר, ב"חברים" ספציפית יש מקום גם ללבנות), גיוון הוא על חשבון האיכות והיצירתיות.
גיוון הוא לא על חשבון האיכות והיצירתיות, ריבוט כן.
ולשם נראה שהטיעונים שלך הולכים, כאילו שזה היה משנה משהו מהותי באופי, בכתיבה או בעלילות של הסדרה אם היו שם יותר מיעוטים או לא.
אתה היחיד שדיבר על ריבוט.
לראות בעיניים קבוצה מגוונת זה כבר הבדל מהותי, ומשם זה ממשיך להשפיע בדיוק כמה שבוחרים לתת לזה להשפיע.
אז בעייני המשמעות של המשפט הזה היא אבסורדית
(אני מתייחס למשפט האחרון)
כי כל רצון לספר את הסיפור של קבוצות שאינן מגוונות הופך להיות בעל משמעות פוליטית שלילית, וזה עם כל הכבוד אבסורדי. אם כפי שאת מציינת 6 חברים לבנים זה סביר (ואני אוסיף שזה לא רק סביר אלא המקרה הנפוץ), אפשר לספר סיפור על חבורת חברים לבנה בלי שזו תהיה בחירה פוליטית, בטח כאשר יש סדרות אחרות באותה תקופה ובאותו עולם שמספרת סיפור בו כל הדמויות שחורות.
אני יודע שזו לא אמירה פופולרית בעולם שבו כל אחד מצטט שכל בחירה היא בחירה פוליטית, אבל מה לעשות שיש גם לגיטימציה לספר את הסיפור של השישה חברים הללו.
עכשיו אני יודע שהתשובה הפבלובית היא "אוי אוי לא מספרים את הסיפור של הלבנים שטחנו", אבל אנחנו חיים בעולם שבו כבר עשור לא מספרים את הסיפור של מעמד הפועלים הלבן (אותו מעמד סטייל רוזאן שבעונתה היחידה הייתה) וזה מה שמוביל לתחושת ניכור חברתית שמובילה להצבעה למועמדים ריאקציונרים.
אווה לונגוריה התייחסה בנוגע לביקורת כלפי הסדרה שלה עוזרות בית נחושות שזו סדרה שמנציחה סטרואטיפים (סדרה שכמעט אם לא כל הדמויות שהן עוזרות בית הינן היספניות). היא אמרה משפט מאד נכון בעייני, שבעצם המשמעות של הביקורת האוטומטית הזו שהכל פוליטי וצריך מגוון, היא שיש סיפורים של אנשים שלא ראוי לספר וזה משהו שהיא לא יכולה להסכים איתו.
זה מזכיר לי התייחסות פה באתר על הר ברוקבק שהלינו למה לא מתמקדים יותר בעלילה של מישל וויליאמס, תוך סירוב לקבל את העובדה שהסרט מספר את הסיפור של זוג נאהבים הומואים וזה לא סיפור על אשה שבעלה הומו. ראינו את אותה ורסיה של ביקורת עם הספר הירוק, שהביקורת בו הייתה למה הסיפור הוא על הנהג ולא על שירלי, שבו ממש מאשימים את עצם זה שיש סיפור לספר על נהג לבן. יכול להיות שיש מקום לספר סיפור אחר על שירלי או על מישל וויליאמס (סיפורים שדרך אגב קיימים ב2020), אבל זה לא אשמת אלו שמספרים את הסיפור הזה. כאילו אין לגיטימציה לספר את הסיפור של הנהג אלא רק את הסיפור של שירלי.
אז החלטנו שהכל פוליטי ומרקסיזם ובלה בלה, אבל בשורה התחתונה המסקנה היא לא הגיונית. אפשר לספר סיפור על האוכלוסייה שמהווה 60%-70% מאוכלוסיית ארצות הברית בלי שנגיד באופן אוטומטי בחירה פוליטית בחירה פוליטית זה לבן להחריד.
אף פעם לא אשמת האדם הפרטי שמספר את הסיפור שלו
ברור שכל אחד מספר את הסיפור שהוא רוצה לספר, אבל כשיש סיפורים שמספרים אותם באופן קבע, ויש סיפורים שמתעלמים מהם באופן קבע זה מתחיל מצד אחד לצרום ומצד שני לשעמם.
מבחינה פוליטית – לצרום, כי בסופו של דבר מקבלי ההחלטות הם סוג מסויים של אנשים שנוטים לקבל סוג מסויים של החלטות, ויש הרבה אנשים שלא נמצאים שם בקבוצת מקבלי ההחלטות והקול שלהם לא נשמע.
מבחינה קולנועית – לשעמם, כי כשמתמקדים רק בסוג אחד של דמויות זה בהכרח סוגר אותנו לסוג מסויים של סיפורים, והמגוון פשוט פותח אופציות לסיפורים חדשים שלא סיפרו קודם.
האם זה רלוונטי ספציפית להר ברוקבק או לספר הירוק? לא יודעת. אבל אם יש כאן איזשהו שיווי משקל שהוא שהוא בעייתי גם מבחינה פוליטית וגם מבחינה קולנועית – לא עדיף לפעול באופן אקטיבי כדי לשנות אותו?
אולי וזו ההכרעה שפחות מעניין אותי
אולי כדאי לפעול באופן אקטיבי ואולי לא, יש פה שאלות של שיווי משקל והאם הוא באמת קיים והאם כדאי לפעול לשנות אותו או להטיח אותו בפרצוף סטייל פרשס, זה שאלות מורכבות.
אבל לא נכון להאשים את היצירה הספיצפית שבוחרת לספר סיפור מסוים, ולהגיד "חברים היא לבנה להחריד" ואז להגיד שלבחירה הזו זו בחירה פוליטית, ועל זה אני כותב בהודעות שלי פה.
אפשר לדבר על מגמות מתוך 1000 סדרות וסרטים ולהגיד שיש משהו פוליטי של להשתיק קבוצה מסוימת (וזו אמירה שאני באופן אגריסיבי מעוניין לא להתייחס אליה), אבל הוא לא נמצא ביצירה הספיצפית שבוחרת לספר סיפור מסוים וזה מה שאני אומר ואני חושב שאת גם מסכימה איתי על זה.
"חברים" בפני עצמה לבנה מדי, ברמה שזה כבר לא אמין ולא רק לא מייצג.
הביקורת השלילית לא נובעת רק מכך שהיא חלק מבעיה גדולה, להפך – הסלחנות כלפיה נובעת מכך שהיא חלק מבעיה גדולה שיצרה נורמה עקומה ותפיסה מעוותת.
בעולם עם גיוון היה ברור שזו לא בחירה תמימה לכתוב עוד לבן ועוד לבנה ועוד לבן ועוד לבנה ועוד לבן ועוד לבנה ואז להפגיש אותם כמעט אך ורק עם צחורי עור במשך עשור.
תסלחי לי, אבל את נשמעת קונספירטיבית.
אם היוצרים והכותבים ביססו את דמויות על אנשים לבנים שהם מכירים, למה לתת את התפקיד למיעוטים אם זאת לא הדמות שהם דמיינו אותה וחשבו עליה? אני בטוח שאם היוצרים היו מכירים שחורים שהם רצו לבסס עליהם דמויות, הם היו לוקחים לדמויות האלה שחקנים שחורים ולא מלבינים אותן בכוונה.
כמה רחוק אפשר להגיע כדי להכחיש בעיה?
לא התבססו על A ו-B ו-C וליהקו שחקנים שדומים להם. חשבו על אדם גנרי לתפקיד כלשהו ודמיינו אדם לבן. שוב ושוב ושוב ושוב.
זה מתבטא בעודף לבנים, בעודף גברים, בעודף סטרייטים.
ההבדל בין המספרים בקולנוע ובטלוויזיה למספרים במציאות לא מצריך חיפוש קונספירציות, זה מול העיניים וזה זועק.
את לא יכולה לדעת על מה ועל מי חשבו כי לא היית בראש של הכותבים.
אבל באמת, את יודעת מה? יש גם מיעוטים אחרים שאינם מיוצגים כהלכה בחברים. ילדים, למשל. חוץ מבן ומאמה (שהיא תינוקת, לא ילדה) ומתפקידי האורח של מיי וויטמן ודקוטה פנינג בפרק אחד כל אחת, אין שום דמות קבועה או חצי-קבועה או ספק-קבועה של ילדים שאיתם חברי החבורה באים במגע באופן יומיומי ושגרתי. למה כאן את לא אומרת שזה לא הגיוני, שזה לא הוגן שאין להם ייצוג? הרי קאופמן וקריין פגשו ונתקלו בילדים לאורך חייהם ואפילו היו פעם ילדים בעצמם, נכון? כי זה לא הסיפור. כי אם רצו לספר את סיפורו של חוקר דינוזאורים בשם רוס שמתאהב בנערה בשם רייצ'ל אבל לא חשבו עליהם כשחורים, זה לא בגלל קונספירציה, גזענות או שקיפות – אגב יכול מאוד להיות ששחקנים שחורים כן נבחנו לתפקיד הדמויות הראשיות בחברים ופשוט נפסלו מחוסר התאמה וכי הם לא היו מספיק טובים, לא בגלל גזענות; אלא אם כן מראש חשבו על הדמויות כפי שהן, ואז ברור שפחות סביר ששחקן אפרו-אמריקאי ינסה להיבחן לתפקיד של שחקן אופרות סבון איטלקי-אמריקאי, וגם אז זו אינה גזענות.
בדיוק – "כי זה לא הסיפור", אי אפשר לכתוב דמות בכל גיל ולקבל עלילה דומה, אז אין סיבה לצפות להתפלגות גילים זהה לזו שבאוכלוסייה.
עלילה בדרך כלל מחייבת מגדר וגזע של חלק מהדמויות ומשאירה מרווח בחירה עם השאר – שם המקום להשלים את החסר ולאזן.
אם כותבים ומלהקים עוד ועוד מאותו דבר – זאת בחירה.
לא חשבו עליהם כשחורים? פשוט כתבו את הדבר הראשון שעבר בראש והמשיכו לדמות הבאה?
ליהקו לבנים כי השחורים שנבחנו לא התאימו? זה בעצם הדקלום "יש לבחור את הכשירים ביותר לתפקיד"? כי אני שומעת אותו רק כהצדקה להפליית מיעוטים ונשים, מעניין.
את מתווכחת רטרואקטיבית
על החלטות שהתקבלו בשנת 1994 או לפני כן שאפילו לא ידועות לנו בחלקן או במלואן, ומחליטה ישר שזה נעשה בזדון, במזיד או מתוך רצון מכוון לאפליה? כי אם ככה, הם לא היו מלהקים גם את דמויות המשנה כמיעוטים. זאת סדרה קומית על חבורת חברים ולא סדרה תיעודית על מגוון הקהילות האתניות שמאכלסות את העיר ניו יורק. יש דברים בחברים שאכן צורמים ותמיד צרמו, כמו היחס של ג'ואי לנשים, ואם הייתה בחברים דמות קבועה שמתייחסת למיעוטים כמו שג'ואי מתייחס לנשים גם לי ולאחרים זה היה צורם; אבל כשאומרים "לבנה להחריד" זה נשמע כאילו חברים היא סדרה שנוצרה בידי הקו קלוקס קלאן שבאופן מוזר יש בה גם שני יהודים. לא, חברים איננה לבנה להחריד בדיוק כפי שמשפחת קומאר איננה הודית להחריד וכן, סביר להניח שפשוט כתבו את הדבר הראשון שעבר בראש והמשיכו לדמות הבאה, כי יוצרי טלוויזיה הם אנשים עסוקים ולא גיקים בעין הדג שיש להם זמן לדיונים האלה.
"בזדון, במזיד או מתוך רצון מכוון לאפליה"? כתבתי "תפיסת עולם" ו"התעלמות".
נראה שהמילה "להחריד" שנכתבה בעבר עדיין מציקה לך מאוד וגורמת לך לכתוב משפטים תלושים כמו "גבר לבן שמלקה את עצמו על הזכויות שלו ומתנצל על כך לא באמת מקדם פמיניזם".
זה לא משפט תלוש כשהוא חלק משיח פמיניסטי (או פוסט-פמיניסטי) רחב יותר
את הביטוי "לבנה להחריד" אכן כתבה מישי ולא את, אבל כל הדיון על הלובן של הסדרה בעין הדג ולא ברשימות קליקבייט התחיל מהביקורת של זוהר שגם בה הוא מלין על כך שהם "לבנים. מאוד-מאוד לבנים." (אחר כך הוא גם הרגיש אשמה על כך שסטון ולורנס לבנות) אז כן זה צורם לי כי הוא אוהב את הסדרה הרבה יותר ממני, כי אני לא הייתי מדבר ככה על יצירה תרבותית שאני אוהב. לא הולך לבדוק עכשיו כמה שחורים היו באחוזה של ג'יין סימור כשרדיוהד הקליטו שם את אוקיי קומפיוטר.
הוא תלוש בדיון שבו לא נרמז שגברים לבנים צריכים להלקות את עצמם או לשנוא את עצמם.
אני מכירה היטב את הקישור בין הדרישה הבסיסית לגיוון לבין "גבר לבן זה רע".
אוי אוי, מוחים על ייצוג יתר, זה בטח נובע משנאה! גבר לבן שמסכים עם זה שונא את עצמו!
אני מסכים עם זה כשזה הגיוני ולא מסכים עם זה כשזה לא הגיוני.
וטרפת של תגובות על גבי תגובות על סדרה קומית קלילה או על סרט גיבורי על שטחי רק כי אין בהם שחורים זה לא הגיוני ולא סביר ולא צודק ולא מקדם אמנות ויצירה וגם לא ייצוג, רק הורס את ההנאה מיצירות קיימות.
מה הקשר בין קלילות ושטחיות לגיוון? חייבים להתעמק בחוויות החיים של מיעוטים ונשים כדי להצדיק את קיומם? שוב הגישה הזאת שדמות = גבר לבן אלא אם כן יש אילוץ אחר?
בועה הומוגנית שמעדיפה סוג אחד של דמויות ומוחקת את השאר הורסת לי את ההנאה, סליחה אם הביקורת על הבעיה הורסת לך את ההנאה.
אבל יש בועות הומוגניות כאלה גם במציאות, בטח ובטח שבעיר ניו יורק
ולכן זה ייצוג מציאותי והולם ומכבד וסביר. בת הזוג האחרונה שלי מסטטן איילנד וכל החברות שלה לבנות, אם כי נדמה לי שהידיד הכי טוב שלה הוא הומוסקסואל, אבל אני לא לגמרי בטוח; גם אחרי שהיא נפרדה ממני איכשהו לא בוערת בי השליחות להטריל אותה על כך שאין באינסטגרם שלה מספיק ייצוג לשחורים.
בוא נתמקד בדמויות הראשיות: מציאותי וסביר – כן. מכבד והולם – לא.
מכיוון שיש שילובים שמכסים את כל ארבעת שמות התואר לעיל, מצער שבחרו בשילוב שלא.
מפנה אותך לפרק ״אפליה מתקנת״ מהעונה הראשונה של תרגיע
שמתייחס לנושא הזה כל-כך הרבה יותר טוב ועם כל-כך הרבה יותר הומור ממה שהתגובות שלי בעין הדג יהיו מסוגלות לו אי פעם; אבל אין בזה טעם כי בטח גם אותו תפסלי על כך שהוא לא מספיק מודע פוליטית-חברתית ועושה צחוק מהבעיה.
לא קונספירציה
סתם אטימות מהסוג הישן והרע. כשאתה חושב רק על הסיפור שלך, על החוויה שלך, על תפיסת העולם שלך, וזה כל מה שאתה מייצג, זה בעייתי בראש ובראשונה אמנותית. כי תמיד יש אנשים אחרים בסביבתך שתופסים אחרת את המציאות. לא משנה באיזו רמה של קרבה אליך, הם שם.
מעניין שהחוויה של היוצרים של הסדרה הובילה לכך שהיא "לבנה להחריד", למרות שברור שהם לא נתקלו בחייהם רק באנשים כאלה. זה מעיד לדעתי על עולם צר כעולם נמלה וזה השפיע גם על הסדרה שלהם.
מה רע בזה שאנשים יצאו מד' אמותיהם ויחשבו קצת על חוויות של אנשים אחרים בכוונה, מתוך רצון לגוון ולחדש? איך זה היה מזיק לסדרה הזו? ולמה ג'ואי לא יכול להיות שחקן אופרות סבון אפרו-אמריקאי ולא איטלקי? לא היו כאלה בארה"ב בשנות ה-90? יש לי כמה וכמה דוגמאות. הם חשבו על הדמות הזו לפני כן? ככל הנראה. הם רצו דמות ממוצא איטלקי. השאלה למה דווקא דמות ממוצא איטלקי? כי הכירו כזו? שוב חוזרים לנושא האטימות והסגירות.
ואם הם היו כותבים על מיעוטים שהם לא מכירים
ישר היו מגיעות תלונות שהמיעוטים האלה לא מיוצגים נכון, או מיוצגים בצורה פוגענית וסטריאוטיפית. אי אפשר לנצח ליברליזם שמרני. כל אמן יוצר כותב קודם כל על עצמו ומכיר קודם כל את עצמו, כי זאת סדרת טלוויזיה ולא עבודת גמר בסוציולוגיה.
זה שתגידי שמשהו לא אמין לא יהפוך אותו לנכון
האם זה כזה נדיר ומופרך שיש אנשים בעיר תל אביב-יפו או ירושלים שמנהלים חיים שלמים שמעבר לניצבים סטטים (המשלוחן מהסופר, מישהו בכיתה באוניברסיטה, עובד כלשהו בעבודה) אין בחייהם לא יהודים על כל סוגיהם?
אמין וכנראה האופציה הסבירה
ואני הייתי בטוחה שזה מה שהופך אותו לנכון, מזל שיש מגיבים משכילים בעין הדג שהבינו בדיוק למה התכוונתי והסבירו לי ולכולם איפה הטעות שלי.
נשגב מבינתי מה הופך את האמירה הזו לנכונה בעייניך
כי פרט לאמירות חוזרות ונשנות שלך "לא אמין, לא אמין" ביסוס לא היה כאן של למה זה לא אמין לא היה כאן.
הסברתי ואחרים הסבירו לפניי, אתה פשוט לא מקבל את ההסבר.
משום מה אתה מגיב כאילו אתה מצדך כתבת הוכחה ברורה שזה אמין.
אין שום הסבר שלך, לפחות לא כזה שאני רואה
צר לי ועברתי בשנית על התגובות תחת המילים לא אמין, כדי לוודא שאני לא פספסתי בהסתעפות.
ההסבר היחיד הגיע מתום עכשיו.
לתומי חשבתי ש"ניו יורק", "דמויות משניות" ו"עשר שנים" מבהיר את כוונתי בנושא שכבר נשחק, מתברר שטעיתי בזה (ובעצם גם במחשבה שהוא כבר נשחק).
לא אמין גם לדעתי, ואסביר מדוע
בכל מקום עבודה יש עובדים שאינם יהודים. בחלק גדול מהמקרים מדובר בעובדים באותו צוות. לא היה מקום עבודה אחד שעבדתי בו שלא היה מישהו או מישהי ממיעוט כלשהו. לעתים קרובות העבודה הייתה צמודה אפילו, אינטנסיבית.
בכל אוניברסיטה יש סטודנטים ומרצים שאינם יהודים. בחוויית הלימודים שלי, באמת בחלק גדול מהמקרים לא הייתה אינטראקציה, אבל בחלק לא מבוטל אחר נוצרו חברויות לא מעטות. אנשים למדו ביחד, יצאו ביחד. כשאנשים נפגשים אחד עם השני, בכורח, נוצרות אינטראקציות בלית ברירה. אינטראקציות שעוברות את שלב הסטטיסט. זה הטבע האנושי. לא בהכרח חברויות קרובות אבל יחסים קרובים יותר מיחסים שטחיים. אלא אם מדובר בגזען ממש שבורח בכוונה מאינטראקציות כאלה.
אני יכול להעיד שאפילו אצל קרובי משפחתי החרדים, שמתרחקים מכל אינטראקציה אפילו עם יהודי שלא מספיק אדוק כמוהם, יש היכרות מסוימת עם מהגרי עבודה או ערבים ישראלים ברמה שעוברת את "הסטטיסט".
*זה מהחוויה שלי כאן בישראל, בלי קשר לחוויה שלך בארה"ב.
אבל בניגוד לסיינפלד, רוב העלילות בחברים לא התרחשו במקומות העבודה של הדמויות.
ובאלה שכן היו שחורים, בעיקר במקומות העבודה של צ'נדלר ורוס. האם עכשיו אתה הולך גם להתווכח על קבלת ההחלטות של דמויות פיקטיביות, כלומר למה צ'נדלר לא בחר שאחד השחורים או האסיאתים מהמשרד שלו יהיה חבר קרוב שלו כמו ג'ואי? (שגם זה אמין, כי ג'ואי הוא השותף של צ'נדלר לדירה לאורך כל הסדרה, אז סביר שהם יהיו חברים קרובים, אחרת הם לא היו מסתדרים כל-כך טוב.) אחת הבדיחות המודעות לעצמן בחברים הייתה שאין להם חברים אחרים מחוץ לשישה, לא לבנים ולא אחרים; כשאחותה של רייצ'ל דופקת בדלת הדירה של מוניקה ושישתם כבר יושבים שם, פיבי אפילו מתחילה לספור אותם. ואחרי השחורים והאסיאתים גם האוזבקים ירצו ייצוג, וגם הארמנים ירצו ייצוג, וגם הגמדים והנכים והחירשים והעיוורים ירצו ייצוג, וחברים הייתה הופכת מסדרה קומית קלילה ולא מחייבת למעבדת תקינות פוליטית לא אמינה.
אני לא שופט את צ'נדלר
אלא את הכותב והיוצר של "צ'נדלר", הדמות. את הסגירות והאטימות של היוצרים שלא טרחו להסתכל מבעד לזווית הצרה שלהם, והשאירו אותנו עם 4 חברים דומים,ו- 2 שונים באופי ודומים במראה. ושוב אני שואל מה ששאלתי למעלה: אם אנשים מתחברים לדומים להם, איך פיבי וג'ואי נכנסים לתמונה? איך הם הפכו להיות חברים קרובים? הם לא דומים בשום צורה ל-4 החברים האחרים. גבר שחור צעיר מהמעמד סוציו-אקונומי גבוה ממקצוע חופשי היה משתלב יותר טוב משניהם בחבורה הזו, אם מדברים כאן על דומה שמתחבר לדומה. איך זה לא צורם לכם החיבור הזה אם כך? הדבר היחיד שאפשר להגיד שדומה בין הדמויות הוא צבע העור.
אגב, הדרך הקלה ביותר להתווכח היא להוסיף טיעון שכולו הגזמה והגחכה של הצד האחר בדיון. "ואחרי השחורים והאסיאתים גם האוזבקים ירצו ייצוג, וגם הארמנים ירצו ייצוג, וגם הגמדים והנכים והחירשים והעיוורים ירצו ייצוג". אתה לא מבין את ההבדל בין ארמנים, גמדים וחירשים לבין שחורים בניו-יורק? אם במהלך הסדרה לא היו רואים בכלל יהודים בניו-יורק, זה לא היה צורם לך?
סדרה שמתרחשת בישראל שלא הייתה מציגה דמות של מזרחי כדמות מרכזית בכלל, אפילו כזו שהייצוג שלה כמזרחי הוא שם המשפחה, או דמות של ערבי בכלל (גם כסטטיסט, אוקיי), היא סדרה לא אמינה בעיני בשום פנים ואופן. לא משנה מה הסיטואציה. אין כמעט סיטואציה אמינה כזו. זאת לעומת סדרה שאין בה חירש או עיוור, שבהחלט יכולה להיות אמינה וטובה. אני מקווה שההבדל בין השניים ברור. אם לא, אנחנו רחוקים מדי בהשקפות שלנו ואפילו בתפיסת המציאות, שכנראה חבל על הדיון.
לא, זה לא היה מפריע לי אם לא היו רואים בכלל יהודים בסדרה שמתרחשת בניו יורק אם המוקד שלה איננו יהודים.
גם בחברים אפשר היה שרוס ומוניקה לא היו יהודים, סתם לקהל הישראלי-יהודי זה נחמד ומקור לבדיחות, אבל זה לא עקרוני. כשאני צופה בחברים, אני צופה בה בשביל העלילה והדמויות ומערכות היחסים ביניהן ובשביל לנוח ולהירגע, לא בשביל להתחיל לאסוף אינסוף נתונים סטטיסטיים על פילוח האוכלוסיה והמיעוטים בעיר ניו יורק.
פיבי וג'ואי הצטרפו לסדרה בטבעיות, כי שניהם הגישו מועמדות להיות שותפים לדירה של מוניקה וצ'נדלר (בנפרד) ושניהם התקבלו. אם היית מחפש שותף לדירה, היית פוסל את כל המועמדים הלבנים שיש לך חיבור טוב איתם סתם כדי שיהיה ייצוג, או כי בעיר מגוריך יש הרבה ערבים או אתיופים ולכן אתה מחויב לעשות להם העדפה מתקנת?
קל להגיד את זה כשיש ייצוג יתר של הקבוצה שלך.
פיבי וג'ואי לא סתם הצטרפו לסדרה בטבעיות, היוצרים כתבו את פיבי וג'ואי בצורה שנראית להם טבעית וצירפו אותם לסדרה.
הם יכלו לכתוב שחורה והיספני, וגם אותם מוניקה וצ'נדלר היו מקבלים, לא?
אז עכשיו אנחנו פוסלים סדרת מיינסטרים חביבה ופרווה, גם אם לא מושלמת, רק כי היוצרים שלה לא היו מספיק woke בשנת 1994?
זה מה שבאמת מחריד פה, יותר מהלובן של הדמויות והשחקנים, וזה שליברלים מחפשים בכוח בעייתיות במקומות שאין בהם בעייתיות. אם הם היו מראים את צ׳נדלר פוסל מועמדת אתיופית כשותפה לדירה כי הוא נגעל מהריח של האינג׳ירה שהיא מכינה ואז הקהל היה צוחק ופשוט היו עוברים לסצנה הבאה אז כן, זה היה גזעני וצורם. להגיד שברירת המחדל היא גבר לבן בסדרה שחציה נשים ואז גם זה לא בסדר כי כולן לבנות זה ליברליזם שמרני וגזענות הפוכה, כי אותם ליברלים לא היו עושים בחיי היומיום שלהם (שלא לדבר על חיי הפנאי, האהבה והמין שלהם) את מה שהם היו רוצים לראות בחברים או בסרטי מארוול.
יש בעייתיות גם במקומות שנראים לך לא בעייתיים.
כל הכבוד שיש שלוש נשים ראשיות ולא חמישה גברים וברבית לריב עליה. זה לא מזכה את הסדרה בפטור מביקורות על בעיות בנושאים אחרים.
צביעות של אנשים מסוימים היא טיעון אד הומינם.
בוא, שנת 94 היא שנת המשפט של או ג'יי
זה לא שלא דיברו על אפליה וגזע בשנת 94, זה רק לך נשמע רחוק.
דיברו על אפליה וגזע בכל מקום ובכל תקופה, זה פשוט לא הנושא של הסדרה או מה שהוביל את כותביה לכתוב אותה כפי שכתבו
(ל"ת)
די, נו. זה לא מקרה שאין שחורים בסדרה. אפשר להסביר את זה באינספור דרכים, חלקן באמת לא קשורות לנושא של ייצוג ראוי כן או לא, אבל מקרה זה לא. זה לא מקרה שאין כמעט שחורים שהם חברים של הדמויות, אפילו במעגל השני. זה לא מקרה שאין כמעט בכלל שחורים שהם דמויות משניות כסטטיסטים. זה לא מקרה שגונת'ר הוא מהגר ממוצא אירופאי. זה לא מקרה שכל החברים הם לבנים.
זה נובע מהשוק האמריקאי באותה תקופה. זה נובע מהיוצרים שכתבו על עצמם ולא חשבו לנוע ימינה או שמאלה מהזווית הצרה להחריד (מותר להשתמש במילה הזו כאן בלי שהמילה "לבנה" תהיה צמודה אליה?) שלהם. זה נובע מכך שמדובר בסדרה לא מורכבת שלא רצתה להעלות שאלות מורכבות בתקופה שבה הייתה הפרדה בין סדרות "לבנות" לסדרות "שחורות".
בכל אופן, מקרי זה לא. לשאול למה אין שכן שחור ולקבל תשובה כמו "כי לא היה שחקן מספיק טוב" מבין אלפי (לפחות) השחקנים השחורים בניו-יורק, זה מתחמק. אין שחקן אחד טוב שיכול להיכנס לתוך אחת ממאות הדמויות הלבנות שאכלסו במהלך השנים את הסדרה? ולשאול למה אין שותף שחור ולקבל תשובה של "כי לא היה להם חיבור טוב עם הדמויות" זה בכלל לא הגיוני. כי זה הסבר פנים תסריטאי שלוקח בחשבון שלדמויות יש סוכנות בפני עצמן. ואין להן. הן נכתבו כדמויות על ידי יוצרים שיש להם תפיסת עולם יצירתית שלא כוללת בתוכה שחורים, מסיבות מודעות יותר או פחות.
אפשר לשאול מה עושים עם זה. אם יש מקום להתערב חיצונית ולדרוש ייצוג ובכך לפגוע ביצירה המקודשת שהיא "חברים", האמנות הטהורה והייחודית שהיא בעצם סדרה בינונית פלוס.
סליחה על הנימה התוקפנית, אבל בוא נשים את הקלפים על השולחן ונתמקד בשאלות האמיתיות: מה עושים עם חוסר הייצוג? האם בכלל עושים משהו איתו? האם יש לנו כקהל או לאולפנים יש זכות להתערב בכתיבה של הסדרה? מה ההשלכות של ההתערבות הזו? אבל לשאול האם זה מקרי ש*כמעט* אף אחד לא שחור שם, ולקבל תשובה שזה כן מקרי, ושהגיוני שזה כך, ולקבל סיבות שהן הגיוניות כל אחת בפני עצמה, אבל כשהן מצטברות אין שום דבר הגיוני בהן, כי השילוב של כולן ביחד הוא הגיוני כמעט כמו זכייה בלוטו, זה כבר משהו שאי אפשר לקבל.
אבל כן היו דמויות משנה של שחורים, ואני ואחרים גם הראינו לך את זה.
היה שכן שחור ובוס שחור ובנות זוג שחורות, וגם גאנת'ר הוא לא מהגר אלא אמריקאי ממוצא הולנדי (או, אם הוא כן גר קודם בהולנד והיגר משם בעצמו, זה מוזכר ממש כמו היהדות של רייצ'ל.) לא חושב שיש לי כאן מחלוקת עם מישהו על כך שחברים היא סדרה בינונית פלוס, ועדיין גם היא יצירה של יוצריה, בידורית אם לא אמנותית. יש עוד הרבה מאוד מיעוטים בעיר ניו יורק חוץ משחורים, הרבה מאוד. באחד הפרקים גם סיפרו בדיחה על אירים שלספר אותה על כל מיעוט אחר לא היה עובר בשתיקה. יודע מה? אותי זה מקומם שכל-כך הרבה סדרות ולא רק חברים מתרחשות בניו יורק כאילו אין מקומות אחרים בעולם (פעם איזה מטומטמת אחת כתבה באיזה עיתון שהעובדה שפליסיטי מתרחשת בניו יורק סיטי הופכת אותה אוטומטית ליותר מעניינת, אבל לא נימקה למה), או שכשיש בריטים בסדרה אמריקאית הם תמיד מלונדון, כאילו אין ערים אחרות בממלכה המאוחדת חוץ מלונדון (על אזכורים ספציפיים לוויילס אין בכלל על מה לדבר.) נו אז? האם זה שווה פוליטיזציה? האם נצא עכשיו כולנו במחאת אוהלים שלישית על סדרה שהפקתה נפסקה כבר לפני 6עשרה שנה? קומיוניטי היא לא סדרה יותר טובה מחברים רק כי יש בה יותר ייצוג אתני. קומיוניטי היא סדרה יותר טובה מחברים כי הכתיבה שם יותר איכותית, הדמויות שם יותר מקוריות, כמעט כל פרק הוא פרק גימיק כיפי, כי עאבד מצחיק הרבה צופים, כי להרבה צופים יש קראשים על ג'ף/בריטה/אנני and etc. יש בקומיוניטי ייצוג יותר הולם לשחורים ולערבים (וגם לגזענים?) סבבה. זה יופי, זה מצוין, ובטח שזה לא מפריע לי שעאבד הוא ממוצא פלשתינאי-פולני במקום אירי-איטלקי, במיוחד כי עאבד הוא מקרה ידוע של דמות שאכן מבוססת על אדם אמיתי; אבל לא זה מה שהופך אותה לסדרה יותר טובה מחברים או את חברים לקונספירציה של העליונות הלבנה, וכשיוצריה יצרו אותה הם לא עשו מחקר בספריות, באוניברסיטאות ובאינטרנט על כמה אחוז מאוכלוסיית ניו יורק שחורים וכמה לא; וכל זה עוד מבלי לקחת בחשבון שששת החברים לא פרוסים על כל חמשת הרבעים של ניו יורק אלא מרוכזים בגריניץ' וילג' ובדרך כלל עוברים בין הדירה של מוניקה/ג'ואי לבית הקפה ובחזרה. למה באמת לא הראו גם את הדרך שלהם הביתה ברגל או בתחתית כשהם עושים שלום לאיזה שחור או עוזרים לזקנה אסיאתית לחצות את הכביש? כי זה לא מעניין וזה לא חלק מהעלילה; בעונות המוקדמות של חברים עוד אפשר היה למצוא שיחות בטלות על כלום בין הדמויות בהשראת סיינפלד, ואחר כך גם זה נפסק כדי להתמקד בזוגיות בין מוניקה וצ'נדלר. "זה נובע מהשוק האמריקאי באותה תקופה" – מנין לך לדעת מה היה "השוק" ב"אמריקה" ב"אותה תקופה"? זאת סתם אמורפיה מעורפלת ונטולת סימוכין. גרת בניו יורק באותה תקופה? עבדת בבורסה באותה תקופה? עשית מחקרים אקדמאים על עולם הטלוויזיה בכלל ועולם קומדיות המצבים בפרט של אותה תקופה? סתם מצאו את הסדרה הכי ידועה בעולם כי כולם מכירים אותה ובה זמין וקל להשתמש כשק חבטות. פאק, כשמשהו צורם אז הוא באמת צורם – גם לי צרם שבאחד הסיפורים של קארבר, הוא טרח לסדר שמי שיתקוף את הגיבור הוא גבר שחור (או כושי, כלשונו) ולא סתם גבר. לחטוף חרדות וחררות מחברים, לעומת זאת, זה סתם מיותר ופופוליסטי. וגם מראה על עצלנות מחשבתית ותרבותית.
תגובה אחרונה כאן בנושא זה
אני אנסה לרכז בתגובה הזו את כל מה שרציתי להגיד קודם, גם לחבובות וגם באופן כללי, בצורה יותר תמציתית וברורה. זו תגובה אחרונה גם כי אני מכבד את מה שכתב יהונתן למטה (לפחות זה כרטיס צהוב אז אני יכול לכתוב את זה) ובעיקר, כי מהתגובה הראשונה שלי, שבכלל עסקה באופן כללי בדיונים על ייצוג ופוליטיזציה ומדוע גם להם יש מקום חשוב והכרחי בדיונים ענייניים על סרטים, יצא השרשורפלתצת הזה שהוכיח בחלקים מסוימים בתוכו דווקא להיפך. אז… כל הכבוד לי, אני מניח?
1. "היו דמויות שחורות" – היו. ובגלל זה הדגשתי את המילה "כמעט". וכבר אמרת את זה. וכבר אמרו לך שהן היו מעטות ביחס למספר הפרקים ומספר הדמויות שהופיעו בהן. אני יכול למנות כל אחת ואחת כי צפיתי בסדרה הזו עשרות פעמים. אולי אשכח שתיים שלוש. אבל בסך הכול יש בסדרה הזו כ-10 דמויות ממיעוטים שונים, מקסימום 15, תלוי בסוג הדמויות ובספירה. מתוך מאות דמויות לבנות שיש בסדרה זה יוצא פחות מאחוז.
2. "לחטוף חרדות וחררות" – מישהו אמר פה שהוא חטף חרדות וחררות? כאמור, אני מגדיר את הסדרה הזו כבינונית פלוס, וצפיתי בה עשרות פעמים לדאבוני. מי פוחד מהסדרה הזו בדיון הזה? למה אתה מכניס מילים לאנשים? זה קורה מולי ומול אנשים אחרים. כל זה בגלל בחירת מילים אחת, "לבנה להחריד", בעוד הדברים שלי בכלל מעידים על משהו אחר. בכלל בכל הדיון זה מרגיש כאילו אתה מנהל דיון עם שני אנשים. אחד מולך, ואחד שאתה מדמיין מעשרות דיונים אחרים שערכת. זה מקשה מאוד על הדיון מולך כי זה מגיע למצב בו עומדים בפני המגיב שתי אפשרויות. או להגיב ואז זה מרגיש הצטדקות, או לא להגיב ואז נראה שהוא מתחמק. זו לא תרבות דיון, עם כל הכבוד, ויש הרבה, לאופן שבו אתה מנתח את הדברים. למדתי הרבה ממך כאן, זו האמת, והלוואי ולא היית הולך לכיוון הזה.
3. לחוסר הייצוג בסדרה יש המון סיבות. גם פנים תסריטאיות, וגם פנים תעשייתיות. זו עובדה די בנאלית. היא תמיד נכונה. למה להתווכח על זה כאן בכלל? אנחנו מנסים להבין בדיון מה הסיבות לכך שיש פחות מאחוז של מיעוטים בסדרה, מעבר לברור מאליו, שהיוצרים לבנים, ממעמד סוציואקונומי גבוה, וככל הנראה לא הכירו שחורים. מה זה אומר שהם לא הכירו? למה העולם שלהם לבן כמעט לחלוטין? למה השלב שבו נכנסו *יותר* (היו גם מעט קודם, שיהיה ברור) שחורים לסדרה, בתפקידים יותר גדולים, היה בשלב מתקדם יותר, כשהטענות על חוסר ייצוג כבר נשמעו (צ'רלי וכל זה, וגם המנהל הצעיר של צ'נדלר בין היתר, שעלה פה כמה פעמים ולא במקרה).
במעגל הראשון אין מיעוטים. בסדר, הגיוני, ובאותה מידה היה הגיוני אם לא. כתבו כאן למה, אני כתבתי. הכול הגיוני. השאלה איך כותבים את זה.
מעבר לכך, כשג'ואי נכנס כשותף לדירה של צ'נדלר, היה פרק פלאשבק שלם שהסביר איך זה קרה למרות שזו לא הייתה הבחירה הראשונה של צ'נדלר. יש פה קבוצה של ארבעה אנשים, אחת ואחות, חברת ילדות של האחות ועוד מישהו שלמד עם האח בקולג'. כולם דומים זה לזה, כמעט באופן הומוגני. מעמד בינוני גבוה, 3 יהודים, אחד וואספי, משכילים, רציונליים, לא דתיים ולא מסורתיים. בפרק אחד אפילו אמרו במפורש חלק מהם שלא מאמינים בעולם הבא. 3 עם מקצועות חופשיים. אחת הפכה למלצרית, ואז מצאה עבודה יוקרתית ומכניסה.
ואז יש לנו 2 אחרים. אחת היפית, קצת משוגעת, חושבת שאמא שלה התגלגלה בחתול, מאמינה בגלגולי נשמות ובעולם הבא ובתקשורים (וזה חלק מאוד חשוב מאפיון הדמות שלה, ומפריע לחלק מהדמויות האחרות באופן משמעותי וחלק אחר מתייחס לזה בהתנשאות סלחנית), ענייה, חיה אצל סבתא שלה חלק גדול מהעונות, מאומצת, גרה ברחוב, לא משכילה. אבל מה, לבנה.
השני ממוצא איטלקי, מעמד נמוך, משפחה דתית נוצרית קתולית אדוקה, לא משכיל, עד כדי כך שהוא משנן חלק מאנציקלופדיה כדי להרגיש שייך בעונות הראשונות. צ'נדלר מממן אותו במשך זמן רב. אבל מה, לבן.
הסדרה עשתה מעל ומעבר כדי לשלב אותם באופן אורגני בחבורה. היא טרחה להסביר למה הם משתלבים ולמה הם הכרחיים.
אז ברצינות. אם דומה נמשך לדומה, מה קורה כאן? למה שני אלה נכנסו לחבורה באופן כל כך מהודק? למה הסדרה עשתה מאמצים להכניס אותם פנימה?
במעגל השני אין כמעט מיעוטים. פחות הגיוני, כמעט בלתי אפשרי בעיר כמו ניו-יורק. גונת'ר, שכתבתי שהיה מהגר (או הוריו, לא משנה. זה באמת לא לב הדיון). כמה מהגרים אתה מכיר מהולנד שגרים בניו-יורק? איך זה מייצג את העיר? והיוצרים בכל זאת בחרו להכניס את הדמות הזו ואת האפיון הזה באופן ישיר. הם טרחו ממש והפכו את זה לבדיחה חוזרת בפרק אחד, כי זה התאים להם. כשהם רוצים, כשהם שמים לב למשהו, הם יודעים איך להכניס את זה פנימה ולעשות את זה טוב.
כן יכול להיות שזה מה שהם הכירו. סביר להניח שזה מה שהם הכירו. אבל נקודת המבט הזו, התפיסה הצרה הזו, היא בעייתית. זה לא בהכרח פוגע בהנאה מהסדרה. היו תקופות ארוכות שנהניתי ממנה מאוד. אבל כמו שבעונות המתקדמות לאחר 11/9, לא מזכירים את האסון, וממשיכים כמעט כרגיל, חוץ מדגל אחד שנתלה בדירה של ג'ואי, כך עניין הייצוג. הוא מפריע, הוא מוציא אותנו מהסדרה כי הוא יוצר מציאות חלופית לא הגיונית.
3. ואחרי כל זה: אלוהים אדירים, זו רק דוגמה. זו הייתה אמורה להיות דוגמה צדדית באמירה רחבה יותר. הסדרה הזו נגמרה ב-2004, עברנו הלאה. אדבר בשם עצמי: הניסיון שלי לפרק את הסדרה , הרבה אחרי שנגמרה, היא כדי להראות משהו רחב יותר. ומדובר בדוגמה טובה, לדעתי, דווקא בגלל המשקל של הסדרה הזו בחיים שלנו כאן, כפי שהדיון הזה ואחרים הראו. אפשר לעשות אותו דבר עם המון סדרות אחרות. אפשר להסביר מדוע הסדרה הזו הומוגנית וזה ייראה הגיוני. אבל אז שמים אותה לצד סדרות אחרות מאותה תקופה ומגלים מגמה כלשהי. יש סדרות "שחורות" ויש סדרות "לבנות", בעיקר בקומדיות גרועות יותר ופחות, ש"חברים" אמנם הייתה המשובחת שבהן אבל היא בהחלט הייתה חלק מהן. קחו את התסריט של "אריזה משפחתית" תעבירו את המשפחה מיקום ותשנו את צבע העור, משהו ישתנה? כלום. היו סדרות כאלה בסיטונות. אבל סדרות "שחורות" נכתבו לשחורים כי לבנים לא יצפו בסדרות האלה. סדרות לבנות? גם לשחורים, כי מיעוטים לומדים להזדהות עם רוב דרך המדיה הפופולרית.
4. "איך אתה יודע? מה, עשית מחקר", או במילים אחרות "מנין לך לדעת מה היה "השוק" ב"אמריקה" ב"אותה תקופה"? זאת סתם אמורפיה מעורפלת ונטולת סימוכין. גרת בניו יורק באותה תקופה? עבדת בבורסה באותה תקופה? עשית מחקרים אקדמאים על עולם הטלוויזיה בכלל ועולם קומדיות המצבים בפרט של אותה תקופה?"
אז מבלי להיכנס לקורות החיים שלי, כן, אני מבין בנושא. לא ידעתי שאני צריך להביא סימוכין ולכתוב מראי מקום. מה גם שהדיון עצמו נגע במה שקרה אז באותן שנים בקרב קומדיות (לא רק), ולא צריך להיות חוקר דגול כדי לראות את המגמה שהייתה אז. צריך רק זוג עיניים, אהבה לסדרות קומיות מאותו זמן, ולא מזיק שהיה ערוץ שש בגילים הנכונים. לא אני זה שהביא את הדוגמאות מקומדיות אחרות מאותה תקופה. לא אני זה שתיאר את המצב אז. היו אחרים. אני לא טרחתי כי לא חשבתי שאני צריך. חשבתי שזה נתון.
5. האם אנחנו צריכים להיכנס למוח של היוצרים כדי להבין את היצירה שלהם? לא. אין צורך. מספיק לראות את התוצאה ולנסות להבין אותה. האם הכותבים כתבו מתוך תפיסת עולמם והחוויות שלהם? כן. אף אחד לא מערער על זה כאן. מה שאני ניסיתי להגיד, לפחות, זה שתפיסת המציאות של היוצרים היא כה צרה, שהם לא מסוגלים לראות את מה שנמצא סביבם. וזה משפיע על היצירה שלהם. אחרים אמרו, שזה לא מקרה שהיוצרים והכותבים הם לבנים. ההנחה היא שהקהל יקבל דמויות לבנות באופן חיובי יותר. אפשר להגיד שהם מוכשרים ולכן קיבלו את התפקיד, וזה נכון. הם מוכשרים וקיבלו את התפקיד גם בגלל זה. אבל שוב, זו מגמה רחבה יותר. צריך לקחת אותה בחשבון מעבר לסדרה הספציפית הזו. האם התוצאה של כל זה חיובית או לא, זו כבר שאלה נפרדת. לדעתי זה משעמם, בנאלי, מוגבל, שטחי. לדעת אחרים לא, ביניהם אתה. זה העולם שלהם וזה מה שהם צריכים להעביר. שני טיעונים ענייניים. אין צורך להפוך אותם לטיעונים רגשיים כמו מה שניסית לעשות כאן. בכלל, יש נטייה בדיון הזה כאן, ובמקומות אחרים, להפוך את כל מי שמדבר על ייצוג למקובע, למי שרוצה לראות רק את עצמו או את הערכים שלו על המסך. בעוד ייצוג הוא הפוך. אלוהים, זה כל כך מוזר. מי שנלחם לראות אחרים על המסך, נתפס כמי שרוצה לראות את עצמו על המסך. שמתעלם משינויים חברתיים ומתנודות היסטוריות. ועוד לטעון את זה כאן, זה פשוט לא נכון. כל המגיבים כאן, כולם מכל הצדדים והדעות רוצים בדיוק את זה, את הגיוון, את הסיפורים השונים, את הדמויות האחרות. השאלות הן איך, איפה, מתי.
וכאן אני מסיים את החפירה. תודה ושלום.
אבל זה לא סיפור על מקום עבודה
הרי חברים בסופו של דבר עוסקת בחברים בבניין ומערכות יחסים רומנטיות, והשכונות גם בישראל ובוודאי בארצות הברית הן די הומוגניות שלא לדבר על מערכות יחסים זוגיות.
כאשר אני בא לספר סיפור על קבוצת חברים מאד הגיוני שהעובד הערבי או הבחור מהפקולטה יקבל בה מקום של סטטיסט.
מאד יכול להיות שאם אני אבחר לספר סיפור על מקום עבודה אז יהיה נכון להכניס את הערבי\השחור\היהודיה וכדומה (דבר שהוא מתבקש גם כי הדגש אינו על קבוצת חברים אלא על מקום עבודה ואז זה באמת לא הגיוני שלא יהיו בו שחורים\ערבים או וואטאוור). ואפילו שם כמו שאתה אומר נוצרות אינטראקציות לוקליות בין האוכלוסיות לא חברויות. כשמספרים סיפור על סדרה, מה שאתה מתאר זה לא יותר מסטטיסט (אלא אם כאמור זה ממעוף הציפור ואני מספר את סיפורה של הפקולטה וזה לא הסיפור של חברים).
לא לגמרי
כי מה שנכון לגבי סרט של שעתיים לא נכון לגבי סדרה של עשר עונות.
ז"א בעונה הראשונה התמקדנו בדמויות מסויימות ובסיפור שלהן. אחלה. אחר כך, בהתחשב בסביבה שהם נמצאים בה – העובדה שאין דמויות אחרות באמת מתחילה להיות בעייתית. מכל הכיבושים של ג'ואי אין אחת שהיא שחורה? אין להם אף שכן שהוא קצת יותר שחום מהממוצע? אנחנו בכל זאת מדברים פה על ניו יורק.
ככל שיש יותר מרחב תמרון – אני מצפה ליותר גיוון, פשוט כי ככה זה בחיים האמיתיים. אנשים משדרות שלא פגשו אף ערבי בכל ימי חייהם, לא יתקלו באף אחד בכל ימיהם באוניברסיטה? עזוב, בוא נלך לסטיגמות- סיפורם של ארבעה סטודנטים שלומדים הנדסה באוניברסיטת בן גוריון. ההסטודנטים עצמם לבנים עם מראה אשכנזי (כי גם זה ממוצא מרוקאי הוא בעצם חנון שהתאשכנז, הכי מרוקאי אמיתי שילמד הנדסה? אין דברים כאלה!), אז בסדר, מתמקדים בהם. אבל כשיצטרכו ללכת לקנות תרופה – מה הסיכוי שהרוקח לא יהיה ערבי? מה הסיכוי שלא יהיה להם אף מרצה/מרגל דתי? שאף אחד מהם לא יחליט להרוויח כסף בעבודה בדקנאט והתלמיד שלו יהיה אתיופי? (ושוב, אני כרגע בכוונה מדברת בסטיגמות, כדי להבהיר נקודה).
כשזה לא סיפור ממוקד עם התחלה אמצע וסוף (סרט, או אפילו סדרת טלויזיה בעלת עונת אחת), אז באיזשהו שלב החוסר מגוון הוא שווה ערך להתעלמות.
ושוב, הבעיה שלי איתו היא רק חצי בעיה פוליטית. החצי השני הוא פשוט בעיה קולנועית – זה מצמצם משמעותית את טווח הסיפורים האפשריים, בעיקר עקב חוסר חזון של הכותבים שמכירים רק סיפור אחד.
ברמה האישית – אני לא מצליחה להביא את עצמי ללכת לראות את הסרט "בשורות טובות", כי פשוט יש בי כעס על זה שהסיפור הספציפי הזה מסופר מנקודת מבט גברית (או לפחות יצר לי רושם כזה בטריילר). לדבר על בעיות פוריות ולהתמקד בחוויה הגברית זה כמובן זכותו המלאה של היוצר אבל זה השטחה של החוויה הנשית שהיא כל כך הרבה יותר משמעותית בסיטואציה הספציפית הזו, שכן – גם קיים בי כעס מסויים על מי שבחר לספר את הסיפור דווקא ככה. הכעס הזה לא היה קיים אם היינו רואים הרבה סרטים על סיפורי פוריות מסופרים מכל מיני נקודות מבט, אבל כשזה הסרט הראשון שאני נתקלת בנושא – זה אולי לא רציונלי, אבל זה בהחלט צורם.
אבל מה שאת אומרת לא נכון (בהקשר של חברים, לא של כל תעשיית הטלוויזיה והקולנוע ההעולמית)
לג'ואי היה שכן שחור וגם בחורה שחורה שהוא ורוס רדפו אחריה בו-זמנית באותו פרק ושניהם רצו לצאת איתה. לרוס היה עורך דין שחור ובת זוג שחורה ובת זוג אסיאתית. לצ'נדלר היה מנהל שחור. זה שהם לא הפכו לדמויות קבועות זה לא בגלל גזענות אלא כי אף דמות אחרת, גם לבנה, לא הפכה לקבועה מלבד אולי ההורים של רוס ומוניקה – הכי קרוב היה מייק, שגם הוא לא היה באמת חלק מחבורת הליבה אלא רק בן הזוג של פיבי שלפעמים יש לו אינטראקציות גם עם השאר.
שני דברים
בעייני השורה האחרונה באמירה הראשונה שלך ממחיש דווקא למה בעייני זה מאד אפשרי.
החלק השני שלך הוא בעייני הדבר הכי בריא לאומנות במציאות קפיטליסטית. הרי הכעס שלך והחרם בין אם הוא רציונלי, על כך שהיצירה היא מנקודת מבט בהנחה וחולקים אותה נשים רבות יוביל לכך שיספרו סיפור מקביל מנקודת מבט נשית. זה מה שהוליד את כל אותם יצירות נשיות\שחורות וכדומה והוא לא בא על חשבון הסיפור הגברי\לבן\נוצרי. הוא לא צריך להוליד "חברים\כולם אוהבים את ריימונד היא לבנה להחריד" "אלא "אני מעדיף לראות את מואישה\כולם שונאים את כריס"
אני מאד מתחבר לרצון שלך שיספרו את הסיפור שלך מנקודת המבט שלך, לכן דווקא הביקורת על סדרות כמו חברים צורמת כי סיטקומים הוא אולי הז'אנר שמספר הכי הרבה סיפורים אתנים ואין את המצוקה שאת מתארת בסיטואציה עם בשורות טובות.
למה? למה כדי לספר על אנשים לבנים חייבים קבוצה נקייה מכל צבע אחר?
הביקורות מושמעות על עלילות שמתרחשות באזורים מגוונים אתנית. אין דרישה לוותר על הצגת תרבויות ומקומות הומוגניים כשהחלופה היא לעבור לתאר סביבה אחרת.
בדרך כלל אפשר ייצוג ראוי, ואם בחרו להתעלם אז כן, זה פוליטי גם אם לרובנו זה נראה טבעי.
במקרה של "חברים" זה גם לא מגוון וגם לא אמין (בתמונה הגדולה) ועדיין מכחישים את הבעיה, זו תוצאה של השפעת הפוליטיקה בתרבות על תפיסת הקהל.
כלומר
אם היו עושים את אותה סדרה בדיוק עם אותן דמויות בדיוק, אותם שחקנים בדיוק ואותן עלילות בדיוק, וקוראים גם לה חברים, אבל היו ממקמים אותה בסולט לייק סיטי במקום בניו יורק, לא היית נחרדת מכמה שהיא לבנה?
יכלו לכתוב דמויות דומות וללהק את אותם שחקנים, אבל זאת לא הייתה אותה סדרה, ואם העלילה הייתה מתרחשת בעיר הומוגנית* אז לא הייתה התעלמות ומחיקה של קבוצות, למה שתהיה בעיה?
* כמה לבנים גרו בסולט לייק סיטי בשנות ה-90 – ה-2000? 80%? לא ניו יורק, אבל גם לא הדוגמה הכי מוצלחת לניגוד.
סולט לייק סיטי הייתה באמצע שנות התשעים העיר הכי לבנה (להחריד?) באמריקה.
(ל"ת)
מי אמר שאי אפשר? אפשר גם ההיפך כי זה גם סיפור קיים וזהו.
כי הסיפור של משפחת ווינסלו לא כלל נישואים מעורבים ושכן לבן בשם סטיבן ארקל.
אפשר לספר סיפור של אנשים כי זה הסיפור שלהם, שמה לעשות כולל רק לבנים וזה סיפור שקיים גם בניו יורק והוא הרבה יותר נפוץ ממה שאת רוצה לתאר אותו כאיזה אירוע ביזארי.
ברור שאין ביקורת על אזורים שאינם מגוונים אתנית, כי כבר לא מספרים את הסיפור הזה בכלל, אין סדרות כאלו. אז נורא נחמד שאין ביקורת פשוט העלימו אותם כי הן יהיו לבנות להחריד. הטלוויזיה האמריקאית צמחה והתפתחה על עלילות של עיירות במערב התיכון או בניו המפשיר וכדומה (חשיפה לצפון, אד, אוורווד וכדומה), אין היום סיפורים כאלה. אין טלוויזיה שמסתכלת על האזורים האלה של ארצות הברית, פשוט אין. הייצוג הטלוויזיוני של האוכלוסייה הזו היא האני בו בו.
וצר לי זה מאד אמין, זה מאד אמין שאם תסתובב בשכונות מסוימות בניו יורק לא תראה שחורים. זה שתגידי גם אלף פעם בתמונה הגדולה לא יהפוך את זה לנכון, יש בתי קפה לבנים והיפסטרים לבנים, בניינים לבנים וכל קטגוריית בת שאפשר לדמיין. וברור שזה לא מגוון, את פשוט החלטת שזה בעיה לספר את הסיפור של בית הקפה הזה ואחרים חושבים הפוך (ולענות על השאלה הזו אני מסרב, אבל להתייחס לאמירה שזה לא אמין אני כן אתייחס). זה אמין, אם זה נכון או לא נכון תחליטי את.
אני אנסה להסביר בישראלית, ירושלים היא עיר מאד מאד מעורבת, עם זאת אני בקלות יכול לספר סיפור על 4 חברים שלומדים באוניברסיטה העברית מתמחים בפרקליטות\עושים תארים מתקדמים במנדל או וואטאוור והיא תכלול אשכנזים בלבד, אותו דבר בשכונות בכרם. אני יכול לעשות את אותו סיפור עם ערבים בלבד בהתאמה של תואר ברוקחות ובמקום רחביה להעביר את העלילה להר הצופים, מזרחים בלבד בה אני מוציא את הסיפור מהאוניברסיטה וכדומה. זה אמין לחלוטין, האם זה מגוון לא, האם זה בעיה? לא יודע שכל אחד יחליט מה בא לו.
עשר שנים בניו יורק עם דמויות בתפקידים שונים וכמעט כולם לבנים זה לא אמין, ממש לא.
זה לא נכתב על ידי לבנים שבאמת לא נתקלים בלא-לבנים, זה נכתב על ידי לבנים שבעיניהם השאר שקופים.
הייצוג חשוב והולך יד ביד עם האמינות, למה שאפריד ביניהם? שניהם שיקולים מקצועיים שאמורים להנחות את בחירת הדמויות בבסיס, לפני הכל ומעל הכל – לטובת היצירה עצמה.
אז עכשיו הכותבים של חברים הפכו לגזענים
שמיעוטים הם שקופים בעיניהם, וזו הסיבה שבגינה אנשים הפסיקו לספר סיפורים על ויסקונסין ומופע שנות ה-70 ואבא חורג אמא חורגת פשוט לא היו מועלות לצפייה. כי מי צריך עכשיו להיות מואשם בגזענות.
תחילה נטען שזה לא אמין שתהיה מציאות של אנשים בלי מיעוטים בלי שום ביסוס או אחיזה במציאות כאשר זה מאד אמין ומאד אפשרי וסביר כמו שזה מאד אפשרי וסביר בישראל, אחרי זה נסביר שהסיבה שאין שחורים בתפקידי משנה היא שהם שקופים בעייני הכותבים ונגיע למסקנה המתבקשת הכותבים הם גזענים שמשתיקים.
לא בסך הכללי של התעשייה, אלא היוצרים המאד ספיצפים של הסיפור המאד ספיצפי הם גזעניים.
גם היעדר הייצוג הולך יד ביד עם האמינות כי כמו שאת אמרת בתחילת הדיון 6 חברים לבנים יכולים להתקיים וזה אמין. אין שום קשר בין אמינות לייצוג בהקשר הזה, בגלל זה את צריכה להפריד ביניהם. אם אני אתאר את הפקולטה לרוקחות בישראל בסרט ולא יהיו בו ערבים זה לא יהיה אמין, אם אני אתאר 6 חברים רנדומלים וכולם יהיו לבנים בניו יורק וכך גם הסביבה שלהם זה יהיה מאד אמין ואת יכולה בקלות לראות את הבניינים הללו.
המציאות שבה אנשים חושבים שמרקסיזם אומנותי שבו אומרים מה הסיפור שנכון לספר יוביל לפריחה תרבותית מעציבה אותי.
אתה מעוות את המילים שכתבתי:
שישה חברים לבנים זה אמין וגם שישה חברים מגוונים אתנית זה אמין, ולכן הבחירה הייתה בין חוסר ייצוג לבין ייצוג הולם ולא בין אמינות לחוסר אמינות. לא בחרו באמינות, בחרו בהתעלמות.
המשיכו עם הבחירה הזאת לדמויות המשניות ושם ויתרו גם על האמינות לטוב הדומה והמוכר.
הערת שוליים
אם אפשר להפסיק עם הביטוי "מרקסיזם אמנותי" זה יהיה מעולה. הדיון הזה הוא הפוך ממה שהמרקסיזם אי פעם ייצג, מכל צד אפשרי, והוא מכניס לכאן טענות לא ענייניות וכמעט דמגוגיות, שאני בטוח שאתה לא מתכוון אליהן. הייתי נכנס לסיבות, אבל נראה לי שזה אוף של האוף, בדיון שנמצא גם ככה בסכנת גלישה.
"חשיפה לצפון" היא דוגמה מצוינת דווקא להיפך
היו שם דמויות של ילידים אמריקאים, של יהודי רופא שמגיע לשם מניו-יורק. הייתה שם דמות של טייסת, שאם היו יוצרים היום היו טוענים שמכניסים אותה בכוח. יש שם נשים ואנשים בגילאים שונים ומגוונים, עם מבני גוף שלא רואים הרבה בסדרות עד היום.
הנה דוגמה מצוינת ליכולת של יוצרים לשלב מיעוטים ודמויות לא טיפוסיות בתוך אוכלוסיה יחסית הומוגנית ,באופן שהוא לא כפוי אלא הגיוני.
*אוי, כמה אהבתי את הסדרה הזו. תודה שהזכרת אותה.
אבל לא היו בה שחורים
בגלל שפשוט אין שם, וזה משהו שלא יעוף היום או יתקל בהמון קשיים ולכן אין היום חשיפה לצפון וזה בשונה ממסורת נרחבת (ומה שאתה מתאר הוא לא ייחודי לחשיפה אלא קורה גם במופע שנות ה70, אוורווד וכדומה).
כי ההבחנה שאתה מייצר בתגובה שלך היא מורכבת יותר מזו שהאולפנים והכתבות הצעקניות בבלוגים עושים. וזה התוצאה של הפוליטיזציה שאני מלין עליה.
נשמע דווקא מאוד מעניין
מה יכול להביא אדם לסביבה שאין בה הרבה אנשים בעלי מאפיינים דומים לשלו?
ב"שלדון הצעיר" לדוגמה, הראו דמות של יהודי במזרח טקסס, ומשם נבעו הבדיחות באותה הסצנה, דווקא כי אין שם הרבה יהודים.
"חשיפה לצפון" עשתה את זה טוב יותר
ויותר מדויק, רגיש ונכון. הכי קרובה אליה היא אוורווד, סדרה מעולה בפני עצמה. "מופע שנות ה-70 היא מיצג של וולגריות בהשוואה, גם ביחס לייצוג של מיעוטים שיש או אין בה. אז בהחלט לא הייתי שם אותה באותו סל עם 2 הסדרות האחרות.
בנוגע לטענה העניינית שלך, פה אנחנו דווקא נכנסים לטענות רלוונטיות ולא בהכרח צעקניות, עד כמה הייצוג הוא טוב, ראוי, איכותי ומשתלב בסדרה. טענות על שילוב של שחורים בסדרה, הן לא אוטומטית צעקניות. כמו שLucyW כתבה באופן ענייני לחלוטין, זה דווקא היה יכול לשפר את הסדרה. הרי גם ג'ואל, הרופא היהודי, הוא די עוף מוזר בעיירה. הוא נכנס כעוף מוזר. זה חלק די משמעותי מהסדרה בתחילתה ומשתלב יפה בעלילה.
לא מבין למה זה חשוב
חברים היא סדרה על חברים, ומנסה לומר משהו על חברות. האם חברים מתיימרת להיות ייצוג אמין של חיים בניו יורק? התשובה היא בוודאות לא, ואני חושב שאם זה היה המיקוד שלה היא לא הייתה מאוד מצליחה מחוץ לניו יורק. אני לא מעריץ דגול של חברים אז אני לא מכיר את הסדרה כמו חלק מהגולשים כאן, אבל למה אח שלי בעיר פריפריה בישראל יכול להתחבר לחברים? למה מלא ישראלים צעיריםמ תחברים לחברים? בגלל שהיא בניו יורק? לא חושב.
למה אנשים מתחברים לחברים
זה אכן מסתורין בעיניי. אבל אני לא חושבת שאנשים היו מתחברים אליה פחות אם חלק מהדמויות לא היו לבנות.
מסכים
(ל"ת)
מה שבאמת יוצר חוסר שוויון זה שרק חברים משודרת בלופים.
אני בעד להפסיק את הלופים האלה בכל העולם ולשים במקומם לופים של סדרות תעודה נגד גזענות וסקסיזם ובעד שוויון, תאמינו לי שאני לא אתנגד.
זה באמת לא ממש חשוב, אבל הלובן של של היקום בו הדמויות נמצאות היה אפילו בזמנו מושא ללעג ברמה כזאת שבאחד הפארודיות על חברים
זה נאמר במפורש שהם קיבלו הוראה מבית המשפט העליון לעשות דה-סגרגציה ע"י צירוף של דמות שחורה:
https://www.youtube.com/watch?v=QvlyF6gsBQo
כתבתי למעלה תגובה יותר ארוכה, אבל היא נמחקה ולא אושרה לפרסום משום מה
לא הוגן שרק לצד אחד מותר להשמיע את דעותיו אם הדיון לא נסגר; חוץ מזה ש-MadTV עשו פרודיות שחורות על הרבה סדרות (דוסון קריק היא הדוגמה הכי בולטת שגם אחר כך צירפה שחורה ייצוגית) אז זה לא שחברים גזענית במיוחד בהשוואה לסדרות אחרות.
היה לכם דיון שלם להשמיע את הטענות שלכם
ותגובה שמבהירה שהדיון יסתיים ברגע שהטונים יחריפו כדי שלא תחריפו את הטונים. החרפת, הדיון הסתיים.
לא הרגשתי שהחרפתי או שהחרפתי ממשית
אבל יאללה, גם ככה אף צד לא הולך להשתכנע.
רק מבקש להדגיש שלא עניתי כתבתי את התגובה הקודמת
אליה אתה הגבת, אם ההודעה הזו (או זו שנמחקה) כוונה אלי.
(אולי הגיע הזמן שאחליף כינוי, שלא יהיה בלבול)
את מה שהיה לי להגיד אמרתי.
מעריב לנוער שלום,
נקלעתי לדיון על ענייני יצוג בקומדיית המצבים המצליחה ״חברים״, האם חזרתי אחורה בזמן ל-2002?
לא,
אבל אתה כן בהריון.
הדיון המורחב על חברים - כרטיס צהוב
הטונים מתחילים להתלהט ונראה שדי נאמר מצד כל צד מה שהיה צריך להיאמר ומגיע השלב שבו אם אנשים היו מקשיבים אחד לשני היה אפשר להתקדם, אבל לא ממש נראה שזה כך, אז הוא לא. הדיון עוד לא "ננעל", אבל אני בעד לעבור לדברים אחרים, בייחוד כי כל הדיון הזה כבר נעשה כמעט מילה במילה בביקורת על חברים.
אגב, מעניין לאכול את הכובע שלי קצת
בהקשר ל"קולנוע לא מיני": שנה וקצת לאחר מכן, המין, כך נראה, חזר בשיא הכוח (או לפחות – חזר מאוד) בסרטים הוליוודים, אומנותיים, ואפילו – רחמנא לצלן – בסרטי מארוול. כלומר, שהיה מדובר יותר בגיהוק מאשר בטרנד. נו טוב.
אתה יכול להיות קצת יותר ספציפי בנוגע לסרטי מרוול?
כי חוץ מהגסויות של איירון מן והעובדה שלחלק קטן מהגיבורים יש ילדים שמן הסתם לא הגיעו לעולם מרוח הקודש, איפה יש סקס בסרטים האלה?
לא ראיתי אבל טענו שהיו ממש רמיזות הנצחיים
(יענו ראו אותם הולכים למיטה או משהו , שוב לא ראיתי)
שתיים בספיידרמן החדש דיברו על סקס במילים
אולי המונח הנכון הוא "סרט" מארוול
אבל כן, בנצחיים יש (כפי שציינתי בביקורת) סצנת מין. אולי המונח הנכון יותר הוא """"סצנת מין"""", אבל נראה לי שלעשות גייטקיפינג למה כן סצנת מין ומה לא זה משהו שיסבך אותנו מאוד. אבל אם מתחילים, אני דורש לפסול את "כחול זה הצבע החם ביותר" כי מה שהולך שם זה סלפסטיק, לא מין.