במקור: The Matrix
בימוי ותסריט: לארי ואנדי וושאווסקי
שחקנים: קארי אן מוס, קיאנו
ריבס, לורנס פישברן, הוגו
וויבינג, ג'ו פנטוליאנו
אני מכניס קלטת לוידאו, מריץ לאחור, מתיישב על הכורסא וצופה. למשך שעתיים, אני בעולם אחר. עולם שבו החוקים קצת שונים (בלונדיניות לומדות משפטים? נו באמת), או מאוד שונים (אנשים נלחמים בחרבות אור – הצחקתם אותי). אבל למשך שעתיים, זו המציאות. ובמקרה הזה, אני לא צופה בסתם סרט. זה ה'מטריקס'.
'מטריקס' הוא לא "סתם עוד סרט". 'מטריקס' זה סרט עם רעיון. הרעיון אומר שאין לנו בעצם דרך להבדיל בין העולם האמיתי לעולם שהוא חלום. רעיון מבהיל, קשה לעיכול – חתרני אפילו. על הרעיון המקורי הזה עלה לפני מאות שנים צרפתי אחד בשם דקארט. אם אף פעם לא יצאנו מתוך החלום, הוא שאל, איך נדע שהמציאות היא אכן 'מציאות'? איך נדע שאנחנו לא חיים כל הזמן ב…
רק רגע, בבקשה. נדמה לי שאת הרעיון הזה כבר ראיתי בקולנוע מתישהו. אפילו יותר מפעם אחת: 'המופע של טרומן', 'עיר אפלה', 'זיכרון גורלי'. יש לי דז'ה וו, וזה רע. דז'ה וו, ב'מטריקס', זה סימן שמישהו מבחוץ שינה לי את עולם האשליה. יכול להיות שפתאום אגלה שמישהו אחר כבר כתב ביקורת על הסרט? אני ממש חייב להמשיך. חייב לפענח את הקסם של 'מטריקס'. להבין על מה כל הסיפור.
מי שעושה את 'מטריקס' ליותר מ"סתם עוד סרט" היא אולי העלילה: נבואה עתיקה קבעה ש"האחד", בעל הכוח (ניאו, שהוא קיאנו ריבס), יוכל לשחרר את האנושות מהכוחות הרעים ששולטים בה ומונעים ממנה לראות את העולם כפי שהוא. העולם כמו שהוא (למי שלא ראה) נראה כולו כמו תמונות הרס מ-CNN, ושולטות בו תוכנות AI מתוחכמות, שנראות כולן אותו הדבר, משתמשות בבני אדם בתור שפני אנרג'ייזר, וגורמות לניאו ולכל השאר להאמין – משום מה – שהם חיים ב- 1999. ניאו, שלא ממש מאמין בנבואות האלה, מגויס למאבק, ובסיועם הנדיב של מנהיג הספינה מורפיאוס (לורנס פישברן המשכנע) ואהבת האמת הקשוחה טריניטי (השילוש הקדוש קארי-אן-מוס) הוא מתגבר על כל המכשולים ומצליח להעניק לעולם תקווה חדשה. מיתוס מוצלח מאוד, שיכול לספק עלילה לשלושה סרטים… רק חבל שזה מה שהוא כבר עשה מזמן, בלא מעט סרטים אחרים, טרילוגיות ובוחצלגיחצנים למיניהם. קצת שחוק. ואם זה המצב, אז מה פה בעצם כל-כך מדהים?
אהה, יקפצו המכורים. מה שמדהים, הם יגידו, זה ש'מטריקס' הוא לא סתם עוד סרט, אלא סרט שלוקח את מושג האקשן כמה צעדים קדימה. לא עוד סתם פיצוצים, אלא תהליך צילום חדש, Bullet-Time Photography ('צילום זמן-קליע'?) המאפשר גמישות מושלמת במהירות האקשן, כלומר, אפשר לראות אדם קופץ במהירות אדירה, עוצר באוויר ואז נוחת בקלילות עדינה. התוצאה: הקרבות ב'מטריקס' נראים כמו ריקוד מסוגנן שתכנן כוריאוגרף מופרע במיוחד. אקשן כזה כמובן דורש סיספונד עצבני, אבל כזכור, המציאות שבה פועל ניאו אינה אלא אשליה (תשאלו את דקארט), ולכן הוא צריך רק לתפוס אותה כמו שהיא באמת (אין שם שום כף) ומייד יוכל לבצע את הפעלולים הבלתי אפשריים הללו. פשוט מאוד – אבל אל תנסו את זה בבית.
הכל טוב ויפה, אלא שרעיונות האקשן הנ"ל של ה'מטריקס', כבר הופיעו בקולנוע, אם בסרטי קונג-פו למיניהם ('צרות גדולות בצ'יינה טאון') או באנימה ('Ghost in the Shell'). נכון, יש חידושים (למשל הצילום ב-360 מעלות, שזכה כבר לכינוי 'השוט של מטריקס' ולאלף העתקות וחיקויים), אבל השאלה המציקה הזו עדיין מרחפת באוויר. למה דווקא 'מטריקס'? איך זה שהוא לא "סתם עוד סרט", אם כל האלמנטים שלו מוכרים וידועים?
איש מסתורי יושב מולי, בידו דג בעל שתי עיניים בצבעים שונים. "אם תבחר בעין האדומה", הוא אומר לי, "תדע את האמת: מה הפך את 'מטריקס' לכזאת הצלחה. זה לא בהכרח נעים, אני מזהיר אותך, ואין דרך חזרה. אם תבחר בכחולה, לעומת זאת, תוכל להמשיך ולהישאר בחיים השקטים שלך, לכתוב ביקורות על כריסטינה ריצ'י, ולא לדעת כלום. הבחירה בידך".
שלושה אלמנטים יש ב'מטריקס', וכפי שיודע כל קוסם מתחיל, השאלה היא איך מערבבים אותם – הקסם לא קיים באף אלמנט בנפרד. זה החיבור: מצד אחד, סצינות האקשן הבלתי-אפשריות הן תוצאה טבעית של הרעיון הבסיסי – עולם שהוא אשליה – והן מוסיפות לעלילה, ואינן מנותקות ממנה, כמו שקורה בהרבה סרטי אקשן/מכות בעלי פעלולים דומים. מצד שני, הרעיון הפילוסופי לא נשאר באוויר אלא הופך לאקשן חי ובועט, ומזניק את הסרט מייד אל מחוץ להגדרה המשתקת של 'מד"ב למבינים בלבד'. נכון, העלילה היא מיתוס משומש במצב טוב, אבל היא מתלבשת על הרעיון: אם אנחנו לא חיים במציאות האמיתית, אז בואו נשחרר את עצמנו מהרשעים שהחזיקו אותנו בתוך האשליה.
שילוב כזה, פלוס צוות שחקנים מושך (קיאנו ריבס ושווים אחרים), מבטיח הצלחה. אבל על כל אלה נוסף גם אלמנט רביעי (ברוס וויליס לקח את החמישי): הסטייל. ההתקפה על העין מצד האחים וושאווסקי ('קשורות') גובלת בהתעללות: עיצובי התפאורה, הביגוד, סגנון הצילום, הדיבור – כולם מוקפדים, 'נקיים', ומתוחכמים. האקשן חודר ביעילות ישירות למוחו של הצופה, אבל לא רק כדי להראות אקשן – לכל פיצוץ יש ערך מוסף של "תיחכום". כל זה גורם ל'מטריקס' להיות הסרט בעל הסטייל הכי מדוגם מאז 'גברים בשחור' והגיבור הכי 'קוּל' מאז ג'יימס בונד.
הסרט נגמר. עכשיו אני יודע את האמת: 'מטריקס' הוא סרט מיינסטרימי מצוין, שמצא שילוב מוצלח בין רעיון חתרני שזמנו הגיע, עלילה, אקשן וסטייל, והלך איתו עד הסוף. במציאות של הוליווד זה נהדר. אבל אני עדיין מרגיש מרומה. תחושת 'ציון הדרך' שחוויתי לפני שנתיים ביציאה מהקולנוע – התחושה הזאת ש'מטריקס' זה לא סתם עוד סרט – התבררה כאשליה. אני מוציא את הקלטת מהוידאו באנחה. כתוב עליה: 'מטריקס. סתם עוד סרט'.
לו רק הייתי בוחר בעין הכחולה.
אהרו''כ (קצת טכני)
אחרי הכל זו הכתבה שלי…
אני מקווה שתהנו ממנה, ובאותה הזדמנות מציג תחינה שמישהו ימשיך את הרצף ויכתוב ביקורת על 'מועדון קרב', ואז אולי גם בוג'י תכתוב על 'אמריקן פסיכו', ובא לציון גואל.
הממ...
אני כתבתי על אמריקן פסיכו בזמנו..
– עדיגי המגיחה לרגע.
איזה כיף אהרו''כ על המטריקס!!
מזל טוב על הוספת הביקורת הכה נחוצה.
יופי של ביקורת!
ניתוח יפה של השאלה הנצחית "מה הופך את המטריקס לכה מגניב".
אני חושב שהשילוב של סטייל, צילום ופס קול עובד גם היום, שנתיים אחרי, אלא שהאפקט של הסרט בוידאו קטן עשרות מונים מהאפקט שלו על מסך ענק עם מערכת קול איכותית.
ללא ספק.
'מאטריקס' על מסך גדול הוא ללא ספק חווייה שארצה לחוות עוד פעמים רבות בחיי.
אפשר לראות את ההודעה הזו גם כתחינה לכל אלו שמפעילים קולנועי-קיץ-תחת-כיפת-השמיים. מאטריקס!!!
1:2.35, דולבי דיגטל.. מה עוד
אדם יכול לבקש?
הרי על מסך הTV, אפילו 33 אינש, ברגע שהסרט מוצג בגרסתו המקורית (כמו שצריך) הוא נראה קטן בהרבה- עם פסים שחורים (4:3 כנגד 1:2.35- תעשו את החישובים לבד..)
ועדיין, הסרט משפיע, בייחוד עם 6 רמקולים.
בסופו של עניין- הקולנוע מנצח בגדול- אפילו מערכות ביתיות. (את שלי , לפחות…)
לא רק זה.
גם בטלוויזיה עם מסך רחב עדיין מתקבלים פסים שחורים, ולא משנה כמה מותחים את התמונה.
אני כבר מזמן הצעתי
לנצל את הפסים שנשארים בסרט ווייד-סקרין בשביל באנרים של פרסומות… :-)
המאבק הנצחי בין 16:9
למרות שיש טלוויזיות "מסך רחב"- 16:9, עדיין, רוב סרטי הפעולה ובכלל הסרטים, מצולמים ב"סינמסקופ"- 1:2.35, כנגד
1:1.85 שמציעות הTV הרחבות.
למרות מספר סרטים רב עד מאוד שאכן מצולמים כך (16:9) , אשר יופיעו ללא שום פסים (ע"ע "דרקולה 2000", "מעודדות צמודות", "מעבר לגבול הסכנה", "חניבעל", "את מטורפת..", "אבולוציה", וכמובן, "הצילו! אני דג")
בסופו של היום, מרבית הסרטים עדיין יופיעו עם פסים- דוגמאות קלאסיות יותר ופחות- "גלדיאטור", "לב אמיץ", "ID4", "MI2", "MIB", ובעצם כמעט 70% מהסרטים לקולנוע.
מה עדיף? באשר לקולנוע, ברור ש"סינמסקופ"- הסרט תופס את כל המסך, ולא משאיר שום מקום ללא אינפורמציה.
בעוד ה16:9 נופל בין הכיסאות- דמיינו שאתם צופים בטלוויזיה בקולנוע- משהו כזה, מפני שרואים שהמסך קטן יותר (לרוחב, לפחות) , וגם ככה אין תחושה ממש של "מרחב" (מי צריך מרח, בעצם? "שאיפות" צריך? לא, אבל עדיין עשו אותו ככה)
אה, כן.
שנה טובה!!
לא שפנים ולא ארנבים
שפני אנרג'ייזר הם אלו ש*מבזבזים* את הכוח של הבטריה, בעוד שהאנשים במטריקס היו הבטריה העצמה. אני יודע שזה היה ברור לכולם, אבל נורא בא לי להיות קטנוני.
בטריות בתחת שלי
אבל בני אדם מייצרים אנרגיה, רק אם מקבלים אותה, נגיד מאוכל או שמש, אז מאיפה האנרגיה של הבטריות של המטריקס? אם צריך להאכיל את כל האנשים הללו, אז המפעל הזה לא יעיל, ובטח שלא ריווחי.
ובכלל, לא נראה לי הגיוני שכל מפלצות הבינה המלאכותית חיות על בטריות שכאלו, שהן בטח תוחבות אותן בישבן המפלצתי שלהן. וגם כן, מה יש להן לעשות בחיים? הן מכונות, זה לא שאחרי שהן כבשו את העולם, והפכו את האנשים לבטריות, אז הן התחילו לעסוק בספורט ואומנות. אם אנחנו כבר בדקארט, שניסה למצוא מה הדבר הכי קבוע במציאות, וגילה שהוא האינדיווידואל (אני חותר, משמע אני קייאק, או אם נלך לגישה הרומטית והרגישה יותר, אני מרגיש, משמע אני קיים), האם המכונות הן בעלי "אני" כלשהו קבוע, שהוא הבסיס הקרטזיאני לכל ספרי המדע הבדיוני שעוסקים בבינה מלאכותית? לזיכרוני, במטריקס יש להן תודעה קולקטיבית, כך שאין שום 'אני' ולכן אין קיום למפלצות הללו (הספורט ואומנות), ולכן, כל מבצע הבטריות הענק שלהן הוא מעט פלצני. כל הרעיון של המטריקס הוא בעצם התחכמות חסרת בסיס עלילתי הגיוני, שהאחים וושאבסקי רקמו כשהיו מסטולים. וקיאנו ריבס הוא שווה. אגב, סרטם, קשורות הוא הרבה יותר קאלטי לטעמי האנין. מומלץ.
בטריות בתחת הקולקטיבי של כולנו
צחקתי בטירוף לאור התגובה שלך, ואני, אגב, מסכים: אין שום *סיבה* שהמכונות יתנהגו ככה, אם יש להן תודעה קולקטיבית. לא נראה שיש להן איזושהיא *מטרה* במה שהם עושים, ואם זה כך הרי שהם לא ממש AI אלא יותר תכנות מאוד מתוחכמות לשמירת המצב הקיים (מה שמעלה את השאלה: 'מי תכנת אותם?'). מהסיבה הזאת הרבה יותר מעניין הפריקוול של מאטריקס מכל סיקוול שיכול להיות.
האחים וושוובסקי אכן היו מסטולים. קיאנו אכן שווה. ו'קשורות', ללא ספק, ניצחון קולנועי ענק, שטרנטינו צריך ללמוד ממנו איך באמת עושים סרט.
איבדתי אותך.
זה באמת משנה עבור מה המכונות צריכות אנרגיה או האם זה מגיע להם או לא? מצידי שישתמשו בחשמל שבמוח שלי לבנות צי תקיפה בין כוכבי עם זה מה שעושה להם את זה. תסספנד – מישהו משלם לך בשביל לנטפק?
עכשיו בקשר לתזונה של האנרג'יזרים, בסרט נאמר בפירוש שהאנשים שמתים ממוחזרים למזון תוך ורידי עבור שאר האנשים. כן, אני יודע שזה יוצר בעיה, טחנו את זה עד דק ב"פיץ' בלק", אבל פה אין לך שום סיבה לא להאמין שקודם כל, יש מלאי גדול מאוד של בני אדם ולכן ל- AI לא איכפת לאבד אט אט מקורות אנרגיה, ושנית, שהם מאכילים אותם בחומר אורגאני בו הם לא יכולים לעשות שימוש (בדומה לצורה בה אנו מאכילים פרות).
לא השתכנעת? מומלץ להשתמש באידיוטומט פעם הבאה שתצפה במטריקס. פשוט חבל להפסיד כזה סרט מהנה רק בגלל ניטפוקים חסרי תועלת.
ביקורת מעולה
אחלה ביקורת למרות שהיא די מספיילרת את הסרט (לסבתא שלי ולעוד שני האנשים במדינה שלא ראו אותו), למרות שזה אולי חובה בביקורת על הסרט הזה.
נראה לי שמה שהפך את הסרט לכל כך מוצלח יחסית לסרטי אקשן אחרים זה בעיקר הקפדה על סגנון עקבי ונקי לאורך הסרט עם קצת אפקטים חדשים ותסריט לא מופרך. מצד שני, יש לסרט מעריצים פנאטים (כולל אחותי קרת הדם) שמצאו בסרט קצת יותר ממה שאני מצאתי.
בעיני זה "סתם" סרט פעולה כיפי. לי זה מספיק.
''די מספילרת''?
רד, זה מקרה קלאסי של ביקורת הדורשת אזהרה שיש בתוכה ספויילר חמור!
ואגב, אחלה ביקורת נונין. באמת הצלחת לענות יפה על השאלה הנצחית הזו בקשר למאטריקס.
_______________________
יום לא-הולדת שמח,
גל
לא ממש מספיילרת...
את העובדה שהמכונות יצרו את העולם כאשליה וכו' מגלה ניאו די בתחילת הסרט, ולכן, כפי שהוזכר בסקר הטוויסטים, זה לא טוויסט (וגם לא ממש ספויילר!) [ואם לוחצים אותי לקיר אטען שהשורה הזאת נוספה רק לאחר שכבוד הדג טען שאין בביקורת מספיק אינפורמציה על העלילה]
לעומת זאת, זה שהטובים מנצחים ידוע מראש בכל סרט הוליבודי ולא יכול להיחשב לספויילר.
הרגע חזרתי מביקור בלינק המצורף לכתבה, ואני לא יודע אם לשבח את וורנר על הרעיון או להחרים אותה לעד? מצד אחד, רעיון מצוין להוציא עוד דויד של המטריקס ,אבל כולנו יודעים שכמו שבכל סקר של עין הדג נמצא עותק של זאב רווח, ליד כל דויד נמצא עותק של המטריקס.לכן החליטו בוורנר להוציא רק דיסק תוספות, רעיון מעולה, במיוחד כשהוא כולל דברים מצוינים כמו:פרומואים לסרטי ההמשך ומבט על סדרת האנימה.אבל,ויש פה אבל גדול,המחיר הוא 15$ (וזה עוד באמזון שתמיד מורידה כמה דולרים מהמחירים המומלצים)תוסיפו כמה דולרים והגעתם למחיר של סרט מלא.לדעתי במקום שזה יהיה בונוס למעריצים זה רק נראה כאילו וורנר מנסה לחלוב אותם.
סרט מדהים
אחרי שראיתי את הסרט נותרתי חסרת מילים
אין איך לתאר את הסרט
הוא פשוט טוב
מאוד
היי, נונין!
אתה רוצה להגיד לי שאנחנו *מסכימים* על משהו?
והשאלה היא כמובן
עם *מה* את מסכימה:
הדעה שנכנסתי אתה לכתבה ('מאטריקס' סרט גדול ופריצת דרך)
הדעה שיצאתי אתה מהכתבה ('מאטריקס', סרט מיינסטרימי מוצלח)
או התהליך כולו, שאז אני הכי אהיה מוחמא?
אל תמהר להתחמא יותר מדי.
התכוונתי לניתוח שעשית לסרט. היה קולע.
למעשה, לי דווקא יש הרבה "אנטי" למטריקס, אבל זה כנראה נובע רק מהעובדה שסבלתי כה הרבה ניפוחי שכל בנוגע לסרט הזה בתקופה שהוא יצא. זה לא סרט מדהים, פילוסופי ומפוצץ-מוח כמו שכולם אמרו לי אז, אבל זה בהחלט סרט כיפי אם לא מצפים ממנו ליותר מדי.
להיפך
דווקא זה גורם לי להתחמא מאוד… הניתוח הוא החלק החשוב, ולא הדעה. מזל טוב לנו!
מטריקס עוד סתם סרט?
אומנם לא חלפו 50 שנה מאז יצא מטריקס לאקרנים אבל עדיין, כשהוא יצא הוא היווה פריצת דרך, קפיצת מדרגה וכו'.
הדוגמא הבנאלית בשביל להדגים איך שסרטים מתישנים היא קינג קונג או כל אחד מהסרטים היפנים משנות החמישים (?) שהיו מ-ה-מ-מ-י-ם שיצאו, אבל אף אחד שיצפה בהם לא יוכל להתעלם מהעובדה שהגורילות נראות והולכות כמו אנשים
מה גם שההצלחה המסחררת של מטריקס גרמה לכך שרבים מיוצרי הסרטים משתמשים בסגנון ובטכניקה שהופיעו לראשונה במטריקס (דוגמא מגעילה יכולה להיות המלאכיות של צ'ארלי) ומן הסתם משכללים אותה, כך שהמטריקס נהיה עוד פנינה בשרשרת, ולא היהלום שבכתר
בנוגע לעובדה שהרעיון לא מקורי, ובכן, מאז שסיימתי לקרוא את ההוביט ושר הטבעות שום סרט פנטזיה לא מקורי
ואחרי היינלין, אסימוב, הרברט, קארד, ניוון וכו' אף סרט מד"ב לא מקורי (לפחות לא לגמרי)
לתגובתך...
סרטים מתיישבנים. אין מה לעשות. דוגמא טובה לכך יכולה להיות העולם האסור- סרט שהטריילר שלו (כמו שנוכחנו בבוחצלגיחצן.קון) אומר שהוא הסרט המדהים ביותר, והיום נראה כמו עוד פרק כפול של מסע בין כוכבים.
בקשר לעוד פנינה בשרשרת- לא נכון. אולי משכללים את השיטה (שכלול שעיקרו מן הסתם הוא חסכון בעלויות), אבל עדיין אין ספק בכך שהמאטריקס המציא את טכניקת הזמן-קליע וקפיצת 360. בכך הוא תמיד יזכר כסרט פורץ דרך.
רעיון לא מקורי? התכוונו בסרטים. כמובן שאין כבר רעיונות מקוריים לחלוטין במד"ב-פ', אבל במעבר לפורמט הקולנועי עדיין לא נעשה הכל. אבל הרעיון הבסיסי של המאטריקס כבר נעשה, ובהצלחה לא מועטה (ואני לא אכנס כאן לוויכוח מאטריקס-עיר אפילה), ובכך הוא לא מקורי. הוא מקורי בשילוב של הרעיון עם הצורה.
לתגובתך...
המטריקס *לא* המציא את קפיצת 360, אלא רק שכלל אותה.
זכור לי לפני שנים רבות, כשהייתי בת 11 בערך, שהיה בטלויזיה סרט תיעודי כלשהו, שבו מישהו הדגים את הטכניקה עם צילום של כלב קפוא אוויר.
יותר מאוחר, "lost in space" השתמש בוריאציה על אותו עקרון בסצינת הקפיצה לעל-חלל שלו.
נכון. מטריקס עשה את זה יותר מסוגנן ויותר משוכלל מהאחרים, אבל הוא לא ממש המציא את הטכניקה..
או אולי זה sing?
נכון....
היתה אפילו תכנית טלוויזיה עם האחיות האלה מ"צער גידול בנות" שהקטע פתיחה היה שדמויות היו עוצרות באוויר והמצלמה היתה מסתובבת סביבם, וגם בכמה קליפים הרבה לפני המטריקס ראיתי את זה.
מה שעשה את המטריקס בשבילי היה המהירות של הסרט, הקצביות, שלא היה רגע משעמם.
עלילתית הוא לא היה מקורי מדי, הוא שילב בתוכו אלמנטים מכל מיני מקורות אחרים שכבר הכרנו גם בתחום המד"ב וגם בתחום הפנטזיה, ואמנם האפקטים היו יפים, אבל ההתרשמות שלי היתה שזה סתם היה Showing off בגלל שמי באמת צריך לראות בן אדם באוויר מכמה זוויות?
לתגובתך...
נכון!!! גם אני ראיתי את אותו כלב שקפץ דרך חישוק מלא מצלמות שצילמו מכל זוית. לא האמנתי שעוד מישהו מלבדי באמת ראה את זה. אבל, שם ראו את את הקפיצות בין הפריימים, ואילו במטריקס (וכאן החידוש) נעשה שימוש בטכנולוגיה מיוחדת שמשלימה פריימים (שבלעדיה היו הקפיצות שבין הפריימים גורמות לזה להיראות גרוע עד כדי גודזילה המקורי) וכך נוצר רצף התמונות המדהים.
נא לא לרדת על קינג קונג
יצא לי לראות אותו כמעט מההתחלה לפני כמה חודשים והוא פשוט סרט ענק! האפקטים בו עדין מגניבים – ממש נהנתי לראות את קינג קונג הולך מכות עם איזה טי רקס ביער. פשוט מקסים.
אוקי, זה לא נראה "ריאליסטי" במיוחד, אבל, הי, זה רק סרט. גם בימינו בובות או פלסטלינה לא נראים ריאליסטים בסרטים אבל זה לא פוגע באיכות של סרטים כמו צ'יקן ראן (טוב, נסחפתי קצת עם נאום ההגנה).
חוץ מזה, אני מסכים עם תאורית "ההתישבנות הזוחלת" שלך, אבל היא לא נכונה לכל סרט.
ודרך אגב, קינג קונג המפורסם יצא ב-1933.
אפשר לקבל את המעטפה..
אוסקרים לאפקטים נועדו בעיקר לציין לשבח חבורת אנשים, שלרוב אף אחד לא שמע עליהם, אבל בזכותם הסרטים נראים כל כך טוב, לפחו תכאשר הם יוצאים לאקרנים.
מנתץ הקופות של 1933 היה "קינג קונג"- ללא ספק, סרט ממש טוב, באמת עמוס באקשן, שזכה ללא שום תחרות ממשית על האוסקר, ועד היום, למרות ההתיישבנות המוחלטת, הוא יעיל ומהנה עד מאוד.
כמובן, שבתקופת המלחמה הקרה – שנות החמישים- הקומינסטים/חייזרים באים! נוצרו עשרות סרטים כאלו- לרבות "מתקפת הנשים הענקיות" (קאמפי ענק ומפחיד, כשאתה בן 9)
"גוג'ירה" (ראיתי את הסרט- כולכם צועקים- "גאיקה!!!" "גאיקה"!!!")
וזוכה פרס האוסקר לשנת 1953, הלהיט הבאמת משנה דרך לשעתו- "מלחמת העולמות"- מדובר בID4, גרסת השמרנים נגד הקומינסטים.
הסרט, שהיה מבוסס באופן חופשי על סמך הקלאסיקה של ה"ג וולס, נראה יום די מצחיק ותמים, אבל כשהם תוקפים, ומפוצצים בניינים מינאטורים- זה שווה הכל.
כמו כן כל הזבלונים השונים- "זה בא ממעמקי הנעל שלי 3", או "זה!!!" כמו כן "הדברים ממאדים, הנשים מנוגה"
וכן הלאה…
"מטריקס" קצת.. התיישבן. באמת. הרי MI2 ו"צ'רלי" עשו זאת טוב יותר. באמת. כמו כן "רומיאו חייב למות- או לפחות השחקנית הראשית שם" ועכשיו, "שם קוד שבור: דג חרב וכן הלאה…"
כולם עשויים יותר טוב, מבחינה טכנית. זה החיים.
אבל כסרט, מבחינת עלילה- לא רע. לא רע בכלל.
אני חושב
מאמר מצוין.
ואני מוסיף – אפילו שזה קצת צפוי – שאני מסכים איתך.
אפילו, וזאת לאחר עימות קשה עם האמת הפנימית שלי, עם המשפטים האחרונים על התחושה שרימו אותך.
איך אומרים, "מאטריקס שולת!11"?
תודה, ותודה לך
על המאמר ששלמקו הפנה אליו למעלה. כשקראתי את המאמר שלך מאוד הסכמתי אתו, כך שלא הופתעתי כשהסכמת אתי.
ה מ א ט ר י ק ס ? ? ?
סליחה, זו היתה התגובה הראשונה שעברה לי בראש כשפתחתי את עין הדג וראיתי שיש ביקורת למאטריקס. כלומר, המחשבה הראשונה שלי היתה "מה, בטח כבר *יש* כבר ביקורת למאטריקס, לא?"
טוב, אז הגיע הזמן… :-)
לגבי הביקורת – מה אני אעשה, בכלל לא מסכימה אתך. אני חושבת שהדרישה למקוריות לוקחת אותנו הרבה יותר מדי רחוק. אני אזכיר את מילות הצופן "פילים עגומים" (מי שלא יודע את המשמעות, שיבדוק במילון של פורום המד"ב באורט). די כבר עם זה! מה יש, אנשים פה רוצים להגיד לי שכל סרט טוב בעולם הוא חדשני לחלוטין, מעלה רעיון שאף אחד לא העלה קודם, עושה הכל בצורה שמעולם לא נעשתה קודם, וכולי??? בולשיט. סרט לא צריך להעלות רעיון שאף אחד לא חשב עליו קודם כדי להיות טוב. הוא צריך להעלות רעיון מעניין, בצורה שגורמת לצופה לשקוע בתוכו, ללכת איתו, ולהישאר עם המחשבה בסוף, ולעשות את זה *טוב*. ברגע שסרט עשה את הדברים האלה, הוא טוב, ולא אכפת לי מכל רדיפת המקוריות המטורפת הזו.
אני לא חושבת שיש איזשהו רעיון בקולנוע בימינו שהוא לגמרי חדש. או בספרות. או בכל צורת אמנות אחרת. רעיונות עוברים וריאציות, וטרנספורמציות, ומוצגים בדרך זו, ובדרך אחרת, ומוגשים לחושים שלנו באופן כזה ובאופן אחר. זה מספיק.
אני לא חושבת שאפשר להעלות ולו גם סרט אחד שאי אפשר להגיד על הרעיונות שהובעו בו שהם הוצגו כבר פעם ביצירה אחרת. השאלה היא רק איך, ומה זה עושה לך כשאתה צופה בזה.
אז הרשו לי לפצוח בקריאת קרב: די כבר להידבק למקוריות! הבה נסתכל על האיכות! הבה נסתכל על מה שהסרט עושה לצופה! הבה נסתכל על מה שהסרט משאיר לצופה בראש! הבה נסתכל על קארי-אן מוס!
בבקשה. את דברי אמרתי.
אני מצטרף לבוגי'.
הבה נסתכל כולנו על קארי-אן-מוס, ויפה שעה אחת עוד הפעם!
לפני שמתחיל פה ויכוח
עקר לחלוטין על רעיונות, שנובע אך ורק מפערים סמנטיים בתפיסת המילה רעיון, אני מלנקק כאן מאמר מהאתר של פיליפ ק. דיק. מאמר של מייקל מורקוק, שחציו הראשון הוא הבדלה מצוינת בין שתי הבנות אפשריות של המילה רעיון, שאם כולנו נקרא, יחסכו הרבה מאוד ויכוחים. מאמר מהסיקסטיז, אגב.
http://www.philipkdick.com/frank/moorcock.htm
ה מ א ט ר י ק ס ! ! !
שאני אבהיר משהו:
אני *אוהב* את 'המאטריקס'. מדובר בסרט טוב, סרט שאם הייתי כותב עליו *מה יש* הייתי מפריז בשבחיו בטירוף. אבל זה *מה היה*. כו-לם יודעים שמאטריקס סרט מיינסטרימי טוב. אפילו, סרט מד"ב מצוין. והשאלה (כפי שנשאלה מעלי) הייתה תמיד 'מה עושה אותו כזה מגניב? למה דווקא הוא פריצת-הדרך הקולנועית של 1999?' הביקורת שלי מפצחת את הסיבה – שהיא 'בגלל שהוא מיינסטרימי. בגלל שהוא לא *הראשון* שעושה את הדברים האלה, אלא זה שעושה אותם הכי *נכון*. בגלל שהוא למד את הלקחים של קודמיו. בגלל שהוא – בקיצור – הסרט הנכון, בזמן הנכון, במקום הנכון.' וזה טיפה מאכזב אבל לא מפתיע ו*לא* מוריד מהגדולה של הסרט.
אני מקווה שאנשים כן קיבלו את התחושה שאכן אהבתי את הסרט, וניסיתי לתאר את הגדולה שבו – ארבעה אלמנטים טובים, לעזאזל, זה המון. בדרך, גם תיארתי את ההתפכחות המסוימת מהאשליה שמאטריקס הוא סרט העשור. 'פייט קלאב', 'לשבור את הגלים', ו'רקוויאם לחלום', רק במדגם, טובים ממנו לדעתי. אבל להגיד שאני אומר שהוא לא טוב בגלל שהוא לא מקורי – זה פשוט להבין אותי לא נכון…
ניטפוק קטן
לפני דאקארט
לאו דזה רשם: "חלמתי שאני פרפר שחולם שהוא בן אדם"
האלמנט החמישי
והינה…האלמנט החמישי,הפסקול
(השולת!!!1 שולת!111)
הנהדר נהדר נהדר,שהתנגן במקרה אצלי במחשב בזמן שנכנסתי לעין הדג בלי לחשוד שתהיה ביקורת ל'המאטריקס'.
הבעייה במה שאת אומרת
היא לאו דווקא בטווח המיידי. אני מסכים איתך, כמובן שמה שחסר בקולנוע הם סרטים איכותיים, ולרוב הם עדיפים על הסרטים המיוחדים.
אבל בגדול, תחשבי מה היינו מפספסים בהיסטוריה של הקולנוע אם כל מה שהיינו מחפשים זה סרטים איכותיים. הלוואי שהייתי יכול למצוא דוגמאות, אבל חלק מהרעיון זה שהסרטים המחדשים באמת הם מצומצמים ולא מוכרים (לרוב). אני מדבר על הסרט שנתן להיצ'קוק את ההשראה לטוויסט הקולנועי המפורסם הראשון שהוא שם בפסיכו, נתן לג'ורג' לוקאס רעיון על איך אפשר בכל זאת לצלם סצינת חלליות שתראה אמינה והראה לכוריאגרף המטריקס איך ייראו סצינות האקשן של העתיד.
הגענו לאן שהגענו בזכות מקוריות – אח"כ איכות. ויש עוד הרבה לאן להתקדם.
וחוץ מזה, יש מספיק רעיונות חדשים: אני לא מכיר שום סרט שדומה ל"להיות ג'ון מלקוביץ", ואני לא מכיר אף סרט שמזכיר (בעיקר מבחינת הפקה) את "פרוייקט המכשפה מבלייר". ואלו סתם שני סרטים שקפצו לי לראש.
בתור חובבת מד''ב נחרצת,
קשה לי להסכים אתך.
נכון, קשה להיזכר בסרט שמבוסס על אותו קונספט כמו שני אלה שהעלית (אם כי אני מאמינה שחיפוש מסוים היה מעלה משהו כזה), אבל בספרים ובסיפורים הרעיונות הללו הופיעו, בצורות שונות, אינספור פעמים.
חדשנות היא לחלוטין לא ערך כשלעצמו, לטעמי. ראיתי סרטים חדשניים (מבחינת רעיון, טכניקה, ביצוע, וואטאבר) ששעממו אותי עד מוות. בעיני, ביצוע טוב של רעיון חשוב בהרבה מהרעיון עצמו. רעיונות יש בטונות, זרוקים בכל פינה. בכל מסעדה בהוליווד תמצא מלצרים שלכל אחד מהם שלושה תסריטים מקוריים להפליא בתיק, עתירי רעיונות חדשניים, שהם מקווים למכור למישהו. חלק מהם מן הסתם גם רעיונות טובים.
אבל מבצעים טובים לרעיונות האלה יש מעט מאד. וזה מה שעושה סרט גדול באמת. לא החדשנות, המקוריות, הרעיון, כי אם הביצוע.
אז ככה,
אני מסכים איתך ב- 100 אחוז. זה גם מה שאמרתי – הסרטים המקוריים לרוב זניחים מבחינה איכותית ולכן נשכחים. רק מה? אם הרעיון טוב ומעניין יש יותר סיכויים שהוא יהפוך לסרט נוסף וטוב בעתיד.
הסדר הוא רעיון – ואח"כ ביצוע, ולכן כל חומר גלם מקורי, ספר, סרט, קומיקס או מה שלא יהיה, הוא מבורך כי גם אם האיכות שלו ירודה, הוא יכול לעלות על פני השטח בגרסא טובה יום אחד.
נונין-
ביקורת נהדרת,בעיקר העניין של ביקורת-ברעיון-של-הסרט (איזה ניסוח גרוע!!!) של-אם יכול לבחור אם לדעת את האמת או בלה בלה בלה…
אבל כמו שכתבו כאן כל מיני מגיבנים,כשקלירוי כתב את הביקורת לממנטו זו הייתה 'פריצת דרך! , מופת!,אוו' ועכשיו,בפעם השניה זה סתם…הא…ביקורת נהדרת.
מה שמוכיח משהו בקשר לחיים בכלל (?) ,אני לא בטוחה מה.
שרה *קצת מטושטשת*
על שבעה סיפורים
קודם כל – אחלה ביקורת. באמת תהיתי: למה מאטריקס סרט כל כך טוב? עכשיו אני יודע. ניתוח לעניין, כן ירבו.
ולעניין המקוריות ופריצת הדרך:
כבר אמר מישהו גדול וחכם ממני שיש בעולם רק שבעה סיפורים, ושכל סיפור חדש שנכתב הוא רק וריאציה על אחד מן השבעה האלה.
(ויסלחו לי המצטטים את דקארט ושאר ירקות שאני לא זוכר מי אמר את זה)
מאד אהבתי את הלינק
של "מטריקס ללינוקס"… עובד מצויין… :)
ה- theme ל- kde יותר טוב
תסתכל כאן
http://kde.themes.org/themes.phtml?themeid=942937942
ואני תהיתי באמת
כמה זמן ייקח לאפסאלון להגיב על הלינק הזה.
בסה''כ
ה"מאטריקס" הוא סרט קונג-פו
אורדינרי עם מסווה של סיפור מד"ב שחוק. אני ראיתי אותו בפעם הראשונה בוידאו לכן יתכן שאני לא מתלהב ממנו כל כך בגלל שלא ראיתי את האפקטים על מסך גדול,אבל לדעתי זה רק חושף את העובדה שמעבר לחזותיות אין לסרט הזה הרבה מה להציע. ואם רוצים להסתכל על סרטים שלא מתיישנים, אין כמו "בלייד ראנר" הוותיק להמחיש שסיפור טוב אף פעם לא מתיישן.
ואם תדחוף את הדג לאוזן...
תבין כל שפה! ואז תוכל לראות את הסרט פוקימון בשפת המקור!!!
אני חושב שהדג יתנגד קצת.
אחרי הכל, קצת יהיה קשה לנהל אתר אינטרנט מתוך האוזן של נונין…
אורנג אוטן RULZ!
אני מתכוון לדג בבל! הוא לא יתנגד זה האוכל שלו…
הסבר!
דג בבל זה דג אשר ניזון מהמסרים שהמוח של הסביבה שלך משדר,הוא קולט את המסרים (יאני הרעיון שהסביבה מנסה להעביר)ומחרבן אותם אל המוח שלך בצורת אותו שמתורגמים לקול… או משהוא כזה….
סוף OOK קינג קונג הולך לאכול
תחשבו על השם שהיה למטריקס אם היו מתרגמים אותו לעברית [בערך עברית\
המטריצה!
תם תם תם דם!!!
אני לא רוצה לפגוע או משהו,
אבל יום אחד תצטרך לשקול את הרעיון שאולי אנחנו לא כל כך טפשים, ולפעמים פשוט לא צוחקים או שיש לנו בדיחות משלנו…
אני שונא לסיים הודעה עם שלוש נקודות.
עכשיו הגזמת.
לרמוז שאני לא מכיר את מדריך הטרמפיסט? בחוגים מסוימים (מקרמה, יום ה' בשבע במתנ"ס) זה נחשב הצהרת מלחמה.
אוך, היכן תגית הציניות כשצריך אותה…
וזה עוד גדולה של הסרט.
אתה לא יכול שלא לחשוב מה אתה היית עושה לו היית באותו מצב. האמת שגם אני לא הייתי מתנגד להמשיך לחיות באשליה מתוקה אם האופציה היא המציאות שמופיעה בסרט.
הקשר הכל כך חזק בין הפילוסופיה (הלעוסה מעט, אני מסכים) לבין מציאות עיקבית ואמינה (אוקיי, ניתנת לסיספונד…) הוא, לכל הפחות, עוד מוטיב שהופך את הסרט למשהו מיוחד.
כן, ודון קישוט מאוד
אהב להילחם נגד טחנות רוח, אז?
למה אף אחד מהם לא קם ואמר- מה זה הבולשיט הזה? נגד מה אנחנו נלחמים? *למה* אנחנו נלחמים?
פילוסופיה, כן בטח, מי שכתב את התסריט היה על סמים.
בבקשה!
שמשהו יחסוך ממני לנהל את הויכוח הזה עוד פעם…
סמים ומטריקס
(ניסיון שלישי [אל תשאלו] לתגובה רצינית לאקסמנית)
יקירתי, כל הרעיון של המאטריקס היה לחדד את הבחירה בין האשליה המתוקה למציאות הלא-נחמדה-בכלל,בחירה שהרבה מאתנו נתקלים בה באופן כללי בחיים. אם המציאות הייתה טובה לא הייתה שום דילמה, נכון? ולמה לבחור במציאות ולא באשליה? כי מרגע שאתה יודע שזה אשליה, זה מאבד את הטעם. כי יש לנו רצון למשמעות, לדעת מי אנחנו ומה אנחנו, לפרוץ את ההגדרות שמכריחים אותנו להיצמד אליהם (ראי גם 'פייט קלאב' ו'המופע של טרומן') הסתכלות אחרת (דווקא בהקשר למה שאמרת על סמים): אם X מכור לסמים קשים, ורק כשהוא בתוך הסם טוב לו, האם תאמרי שעדיף לו להישאר מסטול ומאושר או לפקוח עיניים ולראות את המציאות (הבד"כ די איומה) שמסביבו?
סתם חומר למחשבה.
ע''ע טריינספוטינג
ההבדל הדק.
כשאתה מסומם אתה מתחיל להיקלע לחובות, להתדרדר לפשע, לעשות מעשים, לא נחמדדים בוא נגיד, ועוד הרבה דברים רעים אחרים.
ומה המכונות עשו? התחפשו לאנשים מגברים בשחור ותקעו לנו פעמים חתולים שחורים? (עזבו, באמת ראיתי את הסרט ממזמן). אין שום סיבה לא להאמין שהמכונות בסך הכל רק עושות לנו טוב. וכל עוד אנחנו לא יודעים שזאת אשליה, אז בכלל…
אוף, נורא קשה לי לנהל ויכוח כי אני בקושי זוכרת את הסרט… מישהו רוצה לרענן את זכרוני ולספר לי מה בכלל עשו המכונות?
נ.ב. דווקא לשאול- מה היו השתים הראשונות?
המטריקס בווידאו
לא פחות טוב מבקולנוע.
רוצי תשכירי את הסרט ותושיבי את כל המשפחה לראות (לא חייב בו זמנית), אין לי שום ספק שלמרות שאת בטח זוכרת את העלילה ואת רוב הסרט יש קטעים (במיוחד אחד, די בהתחלה – אני לא אסייפלר לך אותו כי זה קטע ענק) שפשוט שכחת לגמרי ושווה לראות אותם שוב!
ותקראי את המאמר/סיפור בלינק שנתתי בהודעה שאחרי 'מוקדש לתיכוניסטים', אני חושבת (כאן אי אפשר לדעת בוודאות) שזה כמה הודעות למטה.
לכל הרוחות, זה הגיוני...
היציאה לשוליים היא הפעילות ההגיונית, מבחינת היתרונות והחופשיות שהיא נותנת, אבל כמות העבודה הגדולה שצריך לבצע בשביל לחיות בחוץ לעומת הנוחות והידידותיות של הפנים גורמת לכך שרק אנשים מרדניים מטבעם ישתחררו…
אל תבינו אותי לא נכון. לינוקס מערכת הפעלה יותר טובה, אבל קשה לי להתחייב למערכת הפעלה שצריך לקרוא שעתיים של תיעוד בשביל להתקין בה מודם.
בקשר למודם,
ההתקנה מאד פשוטה אם יש לך מודם אמיתי. לצערנו יצרני החומרה כרתו ברית עם השטן ככה שכמעט אין כאלה בנמצא.
הפתון הפשוט – תעבור לADSL או לרשת. זה הרבה יותר קל להתקין בלינוקס.
האם במסגרת פעילות המורדים
כלולה גם החלפת ניקים והתחפשות לשעות מסוימות?
כל דבר בשעתו...
זה כמעט אותו הדבר
רק שלא.
גלוריפיקציה של המצב בו אתה נמצא היא בהחלט מובנת אבל זה לא הופך את מה שאתה אומר לנכון.
מערכת הפעלה נועדה לענות על צרכים מסוימים שיש לך מהמחשב. מי שמתייחס לחיים בצורה כזו יבחר תמיד בגלולה האדומה כפי שהוסבר כאן. הדילמה קיימת אצל אנשים שהגישה הפילוסופית שלהם לחיים מצווה עליהם לחיות בעולם שאינו שקרי, בכל מחיר.
קראתי כבר הטפות אנרכיסטיות משכנעות יותר (איפה הסמיילי של הפיהוק?).
תגידו, חשבתם על זה שאולי בכלל כל הסרט הוא קונספירציה של המכונות? תארו לכם שמחוץ למגנון הסוכנים הרגיל, המכונות מפעילות עוד מנגנון שמטרתו "לגייס" חתרנים במסגרת של איזושהי "מחתרת" מפוברקת כדי שיחשבו שבעצם הם יצאו מהמטריצה אבל באמת הם עדיין בפנים (מה אכפת למכונות לחזק עוד "רמה" של עולם וירטואלי?). בצורה הזו כל מי שמאמין באנרכיזם וכו' וכו' מרגיש שהוא באמת השיג חיים בעולם ה"אמיתי" והמכונות יכולות לפקח עליהם ולדאוג שלא יגרמו ליותר מדי נזק.
אין שום בעיה
רק צריך לראות שוב את הקטע שבו מורפיוס מתאר את ההסטוריה של העולם ולחשוב:
OK יש בני אדם בחוץ שיודעים שהגזע שלהם משועבד ורוצים להשמיד את המכונות בגלל שהם מז'ה מעוצבנים עליהם (:
הם באים ומשחררים כמה אנשים ואלה שנגעלים לראות איך העם שלהם אוכל את הגופות של עצמו וישן באמבטית שטן רוצים לשחרר אותו. וזה עוד בלי להוסיף שהמשוחררים רוצים עוד חברים ולוחמים לידם…
עכשיו זה די ברור למה הם עושים את כל זה לא?
מוקדש לתיכוניסטים
אבל לא רק להם.
מאמר קצר (למעשה סיפור)בשם "להשתחרר מהמסגרת" ששזור בציטוטים מהמטריקס. שווה לקרוא.
אבל לא רק
והלינק…
http://ootips.org/horut/unplug.html
אז מה זה בסוף
המטריקס?
עד עכשיו, מצפיה בסרט (פעמיים) ומקריאת כל התגובות לא ממש הבנתי מה היא, או בעצם, מה זה המטריקס.
ושנה טובה לכולם.
ברור זה דבר יחסי...
ביחס לפלזנטוויל גם לאותיות אדומות בגודל 24 על רקע שחור קשה להיות ברורות….
ועדיין
הדרך היחידה ליצור רימיזה יותר ברורה מזו שב"פלזנטוויל" היא לכתוב: "מכיל קונוטציות לגירוש גן עדן!!!" בשלטי החוצות של הסרט.
אז מה זה בסוף
המטריקס זה מונח מתמטי "מתריצה" בעברית ואין לי כוח להסביר מה זה… (>:
מטריצה matrix
מטריצה אינה רק מונח מתמטי. פירוש נוסף של המילה הוא: מצב או סביבה שבתוכה נוצר דבר מה, מתפתח או מוכל. דוגמא: הפולקלור צריך להישמר במטריצת התרבות זמן מה לפני שייתפס כמקורי.
פירוש נוסף של המילה הוא "הרחם"
את המובן של "המטריקס" כמציאות מדומה המציא הסופר ויליאם גיבסון בספרו "נוירומנסר" (1984). בספר הזה גם טבע גיבסון את המונח "סייברספייס".
עוד על ספריו של גיבסון ועל סרטי מדע בדיוני בשניים מחלקי הסדרה "נוירומנטיקה: אהבה עם רובוטים" המתפרסמת כעת ב"האייל הקורא":
http://www.haayal.co.il
מתוך dictionary.com
והלינק –
http://www.dictionary.com/cgi-bin/dict.pl?term=matrix
ולהגדרה ביולוגית
המטריקס הוא חלק מהמיטוכונדריה, חלק המופרד ע"י ממברנות (החלק הפנימי), בו מתרחשים תהליכים ביוכימיים כמו מעגל חומצת הלימון.
נכון! נכון!
הסבירו לנו את כל התהליך בכיתה בשנה שעברה, והמורה אמרה שהוא מכונה "מעגל קרבס", אבל כולם חשבו שהיא אמרה "מעגל גרפס".. זה היה מאוד מבדר.
בכל אופן כשהיא לימדה את זה כל מה שאני חשבתי עליו הוא קיאנו ריבס ו"מהו המטריקס?"
דג, צריך לשים כפתור
"אל תגיב על הערה זו".
אולי שזה אפילו ישים הודעה נחמדה וצבעונית של "אין תגובה"
המטריקס בביולוגיה
מופיע בהרבה משמעויות. למשל, בעצם יש מטריקס, שבתוכה מתיישב הסידן שמקשה אותה. אם המטריקס פגוע, לסידן לא יהיה איפה להתיישב, והעצם שבור תישבר.
ומה ששכחו לציין כאן ש"מטריקס" פירושו אם, נקבה מולידה, ומכאן נובעות (בדרך ישירה או עקיפה) כ-ל המשמעויות של המילה, למשל אלו של סביבה/תבנית חיצונית שמאפשרת התפתחות כלשהי בתוכה.
באיחור מספיק אופנתי,
הנה קומיק-סטריפ שמציע מגוון רחב של תשובות מצחיקות בטירוף לשאלתך:
http://www.sev.com.au/toonzone/scificomp/strips/scifi120.asp
משהו שם לב לאופציה שרשם Nails אי שם באמצע:
לדעתי,
מטריקס הוא סרט טוב *למרות* קיאנו ריבס, שהוא אחד השחקנים הגרועים בהוליווד.
הוא עשה עוד כמה סרטי מדע-בדיוני(ג'וני נמוניק, תגובת שרשרת), אבל במטריקס סוף סוף הצליח לו…
(אני מניח שעכשיו עדת מעריצות קיאנו עצבנית תתחיל לרדוף אותי, אבל מישהו צריך לומר את האמת)
ודרך אגב – כן ירבו סרטים עם קארי אן מוס.
ג'וני נמנומיק
הוא ללא ספק בטופ 10 של הסרטים הגרועים ביותר אי פעם.
לא הייתי מגזים...
אמנם סרט די חלש רעיונית אבל יש לו כמה יציאות. דרך הצגת הסייבר ספייס, למשל, ממש מגניבה שלא לדבר על הדולפין ההאקר. חוץ מזה, אין מבחר גדול מספיק בין סרטי הסייבר פאנק בשביל להיות יותר מידי ביקורתיים.
אני חייב לומר
שאפילו סנטיפי, הנשואה לקיאנו, טוענת שג'וני נומוניק הוא אחד הסרטים הגרועים ביותר הקיימים ביקום אם לא הגרוע שביניהם.
איזה תזמון מדהים !
יצא לי לראות את המטריקס לפני שבוע וחצי פעם ראשונה (אין לי הסבר מניח את הדעת לפשלה הזו), ובמשך הזמן שעבר מאז אני מתהלך עם שתי מחשבות בראש: אחד – זה היה סרט נהדר. שתיים – למה בעצם זה היה סרט נהדר ?
נכנסתי לאתר כדי לראות מה המלומדים אומרים, והופתעתי לראות שהביקורת היא כה טריה.
אהבתי את הביקורת.
נראה לי שמצאתי תשובה למחשבה השניה שלי.
תודה מכותב הביקורת
זו בדיוק הייתה הכוונה שלי בכתבה/ביקורת הזו. ואגב, שועל, האם אתה חדש לעינדגנו או שפשוט פספסתי אותך? בכל אופן, ברוך הבא.
לא פיספסת.
אני מהקוראים השקטים.
מכיוון שנסיבות החיים מקשות עלי לראות סרטים חדשים, אז בדרך כלל עד שיש לי מה להגיד, זה כבר לא רלוונטי.
ולעין הדג הגעתי פעם מלינק מפורום המד"ב של אורט.
אהבתי, והכנסתי למועדפים.
עינדג התפרסם כל כך הרבה
פעמים בפורום המד"ב של אורט, שהוא מתחרה שם ברצינות ב- book-a-minute ובבלאקסטאר כאתר המלונקק ביותר.
עינדג התפרסם כל כך הרבה
טרינטי התכוונה לכך שהיא אמרה "הכל חוץ מזה" היא התכוונה לכך שעד אכשיו הם לא התנשקו והם לא חברים ורק זה לא קרה
היא כן
מישהו הבין מה הייתה המטרה של חמשת הדקות שפשוט שיחזרו את היפיפיה הנרדמת?
דווקא יש היגיון במה שהוא אומר
הרי טירינטי לא מספרת לנו *כל* מה שהנביאה אמרה לה מילה-במילה. יכול להיות באמת זה העניין.
בכל מקרה, יש לך כאן כבר מבחר לא קטן של אפשרויות, תבחר אחד שאתה יכול לחיות איתה בשלום
– – – – – – – – – – – – – – – – – – ו צ א – מ ז ה !!!
זה רק סרט.
חוץ מהעובדה שנורית היא בת,
אתה ממש צודק.
כי באמת, למה שיוצרי סרטים ינסו להטעות את הקהל?
מה, כאילו, עלילה?
מאור:
טוב, נסתתמו טענותי.
אין לי מושג.
אולי זה חור
אולי זה מכוון
אולי זה סופרמן.
כשאני אראה את המאטריקס עוד פעם אני אחשוב על זה, טוב?
עד אז, לילה טוב מירושליים.
נונין מותק -
סחטיין על הכתבה!
הסתקרנתי לקרוא אותה כבר זמן מה, מאז שמקור פנימי סיפר לי שהיא הולכת להתפרסם עוד לפני שהיא פורסמה, אבל מסיבות טכניות לא יצא לי לעשות את זה עד היום, וההמתנה היתה שווה!
ביקורת מצחיקה לסרט מצחיק, או ביקורת מצויינת לסרט מצויין, אני כבר לא זוכרת בעצם איך הסרט כי ראיתי אותו כל כך מזמן שבאמת אין לי מה להגיד עליו…
רק דבר אחד (או שניים) אני רוצה לשאול:
1. אז איך באמת מצלמים את האפקט הזה של ה360 מעלות שחוקה וצוטט בכל כך הרבה סרטים לאחר המטריקס? בתור צלמת לעתיד אולי כדאי שאני אדע, למרות שאני בספק אם הסרט שלנו יכיל כאלה שוטים מורכבים.
2. מה בא קודם, הביצה או התרנגולת? ז"א מה באמת יותר טוב לדעתכם – עיר אפלה או מאטריקס? פשוט כי יש לי כרגע את שני הסרטים בבעלותי ואני מתכננת לראות אותם ביום מן הימים בקרוב, ומכיוון שאת עיר אפלה עוד לא ראיתי ואת מאטריקס ראיתי כל כך מזמן שאינ לא זוכרת כלום, נראה לי שאני אראה קודם את הראשון ואז את השני. ז"א קודם את עיר אפלה ואז את המאטריקס.
או כמו שחברה יקרה מפצירה בי כבר חודשים ארוכים – "Go buy the DVD!"
אנג'לינה חביבתי
קודם כל תודה. אני שמח שהמתנת כל-כך הרבה זמן בציפיה דרוכה ובסוף לא התאכזבת. תמסרי ד"ש למקור הפנימי שלך – לא דיברתי אתו כבר הרבה זמן. ועכשיו לשאלותייך / הערותייך:
1. הקטע של קפיצת ה- 360 נדון קודם בתגובות כאן, ובכל אופן אני לא יכול לעזור לך בעניין הזה, מאחר שהבנתי בצילום קולנוע די מינימלית.
2. לגבי עיר אפילה / מטריקס: קשה להגיד שאחד מהם טוב מהשני. עיר אפילה אולי קצת עמוק יותר, ויש בו את ג'ניפר קונולי. מאטריקס כייפי יותר, ויש בו את קיאנו וטריניטי. לגבי הסדר, לי ברור שאם זה דאבל-פיצ'ר עדיף לראות את 'עיר אפלה' קודם. הוא קצת יותר כבד ואיטי ולוקח זמן להיכנס אליו, ולכן עדיף כסרט ראשון ולא שני במרתון ( ותדאגי שגם אפסאלון יראה אותו, טוב?)
אגב, אם את עושה מרתון, אפשר בהזדמנות זו לראות גם את 'הקומה ה- 13' – סרט לא רע שדי נעלם לכל העולם.
נונין מותק -
הזדמן לידיי הדויד של המטריקס ומוסבר שם אפקט ה360 מעלות והוא פשוט עד שטות-
בחדר בצבע כחול (על הצבע כחול אח"כ מלבישים את הסרט-אפקט עתיק) ממקמים מצלמות כאשר כל מכל אחת נלקחים מספר פריימים
הצלמות ממוקמות בעיגול כך שהן מסביב לדמויות
מצלמים בכולן – טריניטי מכה את השוטר נמרצות באמצע העיגול ובעריכה יש את אפקט הסיבוב
מחשב משלים חוסרים
וזהו
פירוט והרחבה
לא שההסבר לא היה נכון, הוא פשוט היה קצת לא ברור, לדעתי.
העניין הוא כזה (הערה- לא ראיתי את ההסבר ב-DVD של המטריקס, ויתכן שהם עשו משהו טיפה שונה, אבל העקרון זהה): בחדר בלו סקרין ממקמים מצלמות סטילס (!) באופן שמייצג את תנועת המצלמה הרצויה, ובמקרה שלנו, בעיגול מסביב לאובייקט. הדמות המצולמת במקרה המטריקסי תלויה על מנוף וכבלים וכשהיא מגיעה לתנוחה הרצויה, כל המצלמות מצלמות באותו שבריר שנייה פריים בודד. מה שמתקבל זה אוסף תמונות של אותו רגע בודד בזמן מהמון זוויות, ובאמצעות אפקטים ממוחשבים הדומים לאפקט מורף (הפיכה של עצם אחד לעצם אחר, כמו הטרמינטור 2 לטייס מסוק) נבנים הפריימים שבינהן. כשמריצים את כל זה ביחד ומחליפים את הרקע הכחול ברקע של הסצינה, מתקבל האפקט.
אגב, למי שראה את הפרסומת הנמר דרקונית של טבעול – שם האפקטים נעשו בצורה הרבה יותר זולה (המוח הישראלי ממציא לנו פטנטים): השחקנית הייתה תלויה על כבלים (שנמחקו בעריכה), והמצלמה צילמה את תנועת המצלמה של המעגל לאט לאט. השחקנית השתדלה לא לנשום ולא לעפעף, ובשל היותה רקדנית היא הצליחה להזיז את גופה באופן מינימלי. רעידות של המצלמה תוקנו בעריכה והשוט כולו הואץ במידה ניכרת, והרי לכם בולט-טיים מייד אין יזרעאל!
תודה.
למרות שלא הבנתי הרבה ממה שהסברת, אבל הבנתי שזה מסובך מדי בשבילי ואולי עדיף לא לדעת. מה שכן, נזכרתי שגם בפייט קלאב הם השתמשו בטכניקה הזאת בצילום הסצינה האחרונה שבה [ספוילר לפייט קלאב!] אדוארד נורטון יורה לעצמו בראש ורואים את זה מכמה זוויות. בסרט על The making of של הסרט, שיש בדויד, יש הסברים של הבמאי (או איש האפקטים) יחד עם הצילומים המקוריים מכל מצלמה, רק שהן לא היו מצלמות סטילס עד כמה שזכור לי, וחוץ מזה לא היה לי זמן לראות את כל הסרט כי הייתי כבר צריכה להחזיר את הדויד אז לא ממש שמתי לב לפרטים.
אבל… פרסומת נמר-דרקונית של טבעול? על מה אתה מדבר? איך זה שלא ראיתי אותה, או איך לא שמתי לב למחווה? מדברת כאן חולת טלוויזיה שלא מפסידה גם את הפרסומות עקב עניין מוגבר בדרכי שטיפות המח של המפרסמים. מוזר, מאוד מוזר.
רגע...
אז ההודעה לא נכתבה בטון שלוו?
ירוק!
במטריקס בפרט ובשנים האחרונות הכלל, ה"בלו סקרין" הוא בצבע *ירוק*.
http://us.imdb.com/Title?0087175
עוד קלישאיות הוליוודית מטומטמת
אם הנבל יודע משהו שהטוב לא יודע, ועוד משהו כל כך בסיסי שיכול לעזור לו לנצח, למה הוא מגלה את זה לכל הרוחות? עובדה שהוא מפסיד!
זה כמו שאני מתחרה עם גל על אהרו"כ, ואז אני אומר לו "אתה רואה, בשביל לפרסם תגובה אתה צריך ללחוץ על "פרסם תגובה"". אם הוא לא יודע את זה, הוא לא יכול לנצח- וזו לא כל המטרה בהתמודדות?
זאת המוסכמה המפגרת הזאת
שהרעים נורא-נורא מעוניינים בטובים בעצם, אז הם נורא-נורא רוצים שההתמודדות תהיה כיפית ומאתגרת. משום מה (1), לטובים אף פעם אין את הבעיה הזאת – לא תראה אותם מגלים לרעים את התוכנית הסודית רגע לפני הניצחון. משום מה (2), במציאות הרעים מאוד ישמחו לפוצץ לך את הצורה בשנתך ולברוח עם הכסף (לדוגמה) בצורה מאוד לא כיפית ומאתגרת.
פארדויה נחמדה- בתור מורפאוס- באגס באני, בתור נאו- אלמר פאד, אבל מי היא טריניטי?
http://looneytunes.warnerbros.com/web/all_new_toons/home.jsp?fromad=l90
הרעיון של חלום ומציאות
קיים הרבה לפני דקארט. למשל, יש משל טאואיסטי שנקרא משל הפרפר שבו יש מלומד טאואיסטי שחולם שהוא פרפר וכשהוא מתעורר הוא לא יודע אם הוא מלומד שחלם שהוא פרפר או פרפר שחולם שהוא מלומד…
מדובר בלאו-טסה
ואכן הוא הרבה לפני דקארט, אבל זה לא לוקח מהמקוריות של דקארט כי דקארט לא ידע על לאו-טסה. הוא היה הראשון שניסח את הרעיון בתרבות המערבית, שבה רובנו חיים היום. [למרות שיהיה מי שיגיד שאריסטו אמר הכל קודם.] בכל אופן, לא נכנסתי להיסטוריה הפילוסופית של רעיון החלום/מציאות בשל בקשה מפורשת של ארוכת הג'ון ('הנח לפילוסופיה… רוצים אקשן'), ולכן הזכרתי רק את האיש שחושב שהוא קיים (כאשר ידוע שרק עומאר קיים), ואפילו לא נכנסתי לדרך המפותלת-עד-מגוחכת שבה הוא יוצא מהמבוי הסתום אליו נקלע בספקנותו המופלגת.
אה. טוב.
מניח רעפים נוצרי במטריקס
טוב למרות שאין סיכוי שמישהו יקרא את זה מצאתי שגיעת כתיב ענקית במטריקס:
עיר בני האדם האחרונה נקראת באנגלית zion
(זָיוֹן)
ובעברית ציון!!!?
באמת? ככה עושים? מילא לפאר את היהודים אבל שיש
ראיתם את היהודים האלה?
וגם, כשמישהו אומר באנגלית "ג'רוזלם", הישראלים האלה, כאלה אתנוצנטרים, כותבים "ירושלים"! מה, הם לא שומעים שהבנאדם אמר "ג'רוזלם"? הם חייבים לקחת את מה שהוא אמר ולעשות את זה כאילו זה בשפה שלהם? הם לא מבינים שאם מישהו אמר Zion זה צריך להיות זיון (וואלה, בטח) כי זה שהשם הזה הוא ההגיה האמריקאית של "ציון" לא אומר שזה באמת "ציון", אלא חייבים לכתוב את מה ששומעים?
[אנא הרשו לי לתפוס את ראשי בידי ולבכות בשקט. למה זה מגיע לי?]
http://hackthematrix.warnerbros.com
או בקיצור:
http://whatisthematrix.warnerbros.com/index_main_sequel.html
האהא !! אהרו''ף!!
אערוף את ראשו של ה"אהרו"כ".
חשבתם לכם שאף אחד לא נכנס עדיין לדף הזה , אבל !
אייסי עוד לא אמר את גבריו! כלומר דבריו
בביקורת יש כמה עיוותים שלא אהבתי
ואת הסוף שלה , בתור מאטריקסיסט משוחד, ממש לא חיבבתי (להגיד שמאטריקס זה כן עוד סתם סרט ? בלעעעעעעע, עוד מעט תגיד לי שפיצה זה סתם עוד מאכל)
במאטריקס יש נושאים מאד יפים שהם — וואו עד כמה אתם הולכים להיות מופתעים — לא קשורים לאקשן. קחו לדוגמא את הדוגמא האהובה עליי : מורפיוס מסביר לניאו על הנביאה. הוא אומר לו שזה לא ענין של נכון או לא נכון, אלא הדרכה. הדרכה…
זה מאד מתאים לרעיון של כל מה שאנחנו עוברים בחיים זה חוויות שמהן אנחנו לומדים. ודעות של אנשים מסוימים שתקועים על נכון/אמת לא נכון/שקר הן בעצם מפספסות את הנקודה.
יש עוד כל מיני נושאים, אם אתם חושבים שאתם ברוח אותם נושאים אני מזמין אותכם לפורום מאטריקס (וקונספירציות אחרות)
http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/forumpage.asp?id=21
אל תיקחו את הגלולה הכחולה ! אתם לעולם לא תתעוררו…
עניין של זמן.
כשראיתי את 'מטריקס' לראשונה חשבתי ממש כמוך. הסרט השפיע עלי עמוקות והסתובבתי יום שלם בניסיון לכופף כפיות באמצעות הידיעה ש- There is no spoon. אבל בניגוד לסרטים כמו 'פייט קלאב' המופתי, 'מאטריקס' אינו משתבח מצפייה לצפייה אלא רק מאבד את הקסם שלו. הפילוסופיה שבו מתגלה כשטחית לעומת הלופים המעגליים שרצים בנושא בסרטים כמו 'אקזיסטנז', 'פייט קלאב' ואפילו 'מלהולנד דרייב'. הקסם הולך ופג, ודבריה של הנביאה הם, תסלח לי, קשקוש מוח די מעצבן. יתר על כן, הידיעות על הסיקוולים נראות כתומכות בדעה שהם הולכים על קו האקשן.סטייל ולא על העמקת הבסיס הפילוסופי לעולם של המטריקס. במקור, אגב, דברו על זה ש'מטריקס' הוא פרק שני בסדרה של שלושה, ואז ציפיתי בכליון עיניים לפריקוול. מסתבר שטעינו, או שעבדו עלינו. מצד שני, סנטיפי טוענת שאין בכלל המשכים למטריקס, וזו רק קונספירציה של התקשורת והאינטרנט. אז לך תדע.
דבר אחר – ברוח הדיון שהיה כאן לא מכבר – לפריקוול של מטריקס לא היה צריך לקרוא 'וקטור'?
ומאידך,
אני בטוח שבהמשכונים אייג'נט סמית' יהפוך למפלצת ענקית שתסטופ את טוקיו.
מה, הם מושפעים מאנימציה יפנית, או לא מושפעים?
ואני מסכים ש-"הפילוסופיה" היא שטחית. לא זה מה שדיבר אלי בסרט. האקשן היה משובח. מהמשובחים שראיתי. רעיונות? בשביל זה יש סרטים אחרים. כמו למשל "אבאלון", שמציג בין השאר את אחד הרעיונות שבמטריקס, אבל בצורה הרבה יותר טובה.
אבל אתה חיפשת פילוסופיה, ונכוות. אני לא חיפשתי, ונהנתי.
אני גם לא ממש מבין מה כן מצאת באקזיסטנז. סתם עוד סרט ששואף לרבות וגדולות, אך ללא הועיל. בסדר, אז אתה אף פעם לא בטוח מה "אמיתי". אז מה, בעצם?
ואם לא התלהבתי מ''מועדון קרב''
מהפעם הראשונה?
דווקא מהמטריקס נהניתי הרבה יותר… ושם גם הצלחתי להבין טוב יותר את הפילוסופיה מאחורי הסרט, גם אם היתה פשטנית למדי. מה מועדון קרב ניסה להגיד – בגדול, אין לי מושג. אני יכולה לפרק את זה לקטעים קטנים, שכל אחד מהם דיי ברור ולא מחדש (לי) כלום… אבל הפואנטה הסופית? לא יודעת, שום דבר חדש שלא ראיתי עד היום.
מטריקס אכן הולך ונשחק עם כל צפיה (בפעם השלישית הרגשתי שהוא כבר מתחיל להימאס עלי קשות) וכשסיימתי את מועדון קרב הוא לא גרם לי שום רצון מיוחד לצפות בו שוב בעתיד הקרוב… הוא השאיר אותי בתחושה של "אה, נחמד… אבל זה הכל? על מה כל הרעש?".
מבחינתי – שניהם סרטים טובים, שניהם סרטים שמנסים להיות יותר עמוקים ופילוסופיים ממה שהם באמת, ושניהם "סתם עוד שני סרטים". אף אחד מהם לא השפיע עלי עמוקות.
תשובות לקיפוד וטריליאן
אהבתי את 'מועדון קרב' ו'אקזיסטנז' אולי בגלל שנקודת המבט שלי על סרטים היא טיפה שונה. למעשה, אני חותם על כל מילה בפסקה הראשונה של טריליאן: גם לי 'פייט קלאב' היה לא ברור בפעם הראשונה, וגם אני תפסתי מה כל המסר של 'מאטריקס' בצפייה ראשונה. אבל כאן הנקודה: אני מעדיף סרטים שלא ברור ישר ומייד מה הם רצו להגיד. כאלה שמעלים יותר שאלות מתשובות. במיוחד כאשר כל צפייה נוספת מחזקת ומעבה את השאלות, מוצאת תשובות המעלות עוד שאלות וכן הלאה. זה מה שקרה לי ב'פייט קלאב', 'אקזיסטנז', 'ממנטו' ו'מלהולנד דרייב', ולכן אני חושב שהם סרטים טובים יותר (מנקודת המבט שלי) מסרטים שנותנים את כל התשובות, כמו מאטריקס.
ההבדל ביננו
הוא שאתה מצאת ב"מועדון קרב" רבדים יותר עמוקים שדורשים התעמקות, בעוד אני חשבתי שהוא לא אומר הרבה פשוט כי אין לו הרבה מה להגיד *לי*…
זה לא שהוא היה לא ברור – היה נדמה לי שאני מבינה את הקטע, והקטע הוא פשוט מין "הא?" אחד גדול – המון קטעים שמנסים להיות נורא מגניבים, עמוקים, מיוחדים, מזעזעים או הכל ביחד, אבל פשוט לא מזיזים לי, לא א ממש מחדשים לי ולא ממש מעניינים אותי במיוחד.
איזה רעיונות לא מתוחכמים במאטריקס ואיזה תשובות הסרט נותן ???
ממש לא מבין מה אתם יודעים שאני לא יודע
המאטריקס לי לפחות נתן הרבה דברים נחמדים למחשבה
קחו למשל את הקטע של ניאו שמאחר לעבודה והבוס שלו אומר לו שעליו להוית כמו כולם ושהוא לא מיוחד וכל מיני דברים (מדכאים יותר או מדכאים פחות)
המילים של הנביאה הם בכלל לא מפגרים
המרדף אחר התפתחות עצמית ובניית האישיות … יש הרבה רעיונות שאתם מפספסים גם בזה שאתם אומרים שזה שיש סיקוולים אומר שמה שחשוב זה האקשן. כבר אמרתי שהסיקוולים מן הסתם אם לא יחדשו לנו שום משהו רוחני יותר מסתם פיצוצים מרהיבים לא יוכלו בשום מצב להתעלות על הסרט הראשון. אלא אם אתה ילד בן 10.
ברמת האלתור:
'דע את עצמך' מופיע הרבה לפני הנביאה במטריקס. ציווי פילוסופי מוכר וידוע.
הסיפור של מטריקס הוא סיפור גאולה בידי משיח שנחזה – סיפור נוצרי מאוד. הסוף צפוי (גם אם נאמר לזכות הסרט שהם לא מבזבזים יותר מדי זמן על הסיום הזה). הרעיון המעניין, זה ש'דר איז נו ספון', נחמד אך כפי שאמרתי בוצע גם במקומות אחרים ומוכר לפילוסופיה מזה שנים.
סיפור הנבואה...
אפילו עיר אפלה אם תרצה…
ועוד אחרים שאני לא זוכר כעת.
זה לא כל מה שמייחד את המטריקס
ההכנסות לענין ה"נבואה" בלבד.
בגטאקה נאמר שאתה משקיע כל כך הרבה בלחפש פגמים, שבסוף זה כל מה שאתה רואה.
אז תלמד ותשכיל ותפסיק לחפש מה מאטריקס לא מחדש ומה מאטריקס לא כזה ביג דיל. מאטריקס זה סרט נהדר ואני מודה ליקום שהוציא אותו , למרות שכבר היו סרטים לפניו שהיו בעלי נושאים זהים/דומים. הוא עדיין סרט מצוין בהחלט.
גם תיאוריות מוח בקופסא ותאוריות אנשים שלא יודעים שיש עולם מעבר למערה שלהם וכל מיני נושאים שלא היינו מדברים עליהם מלכתחילה אם לא היתה כעת הביקורת של מאטריקס, אז תודה שהסרט עשה דברים טובים וזה ממש לא רלבנטי מה היה לפני.
סתם עוד סרט שמזכיר לנו שהכל אשליה הוא לא רק עוד סרט אלא , בשמחה עוד סרט
לא הבנתי את המשפט האחרון.
הסבר בבקשה.
גם אני לא
אבל אני אנסה להסביר
מאטריקס הוא סרט שמזכיר לנו לקחת הכל בפרופוציה נכונה
שהכל
כל המציאות הזאת שבנויה לנו מול העיניים
זה סתם
זה אשליה שאנחנו רואםי בה כמציאות. אם נבחר לתפוס אותה כאשליה הכל יהיה בהרבה יותר קל
בהרבה פחות מסובך, פחות רציני וחמור…
ואני יוצא כנגד האימרה שהמאטריקס הוא סתם עוד סרט (כלומר באופן מזלזל) אלא עוד סרט!!! (שאני שמח שיש אותו)
מה שאמרת
זה בדיוק מה שרבים (ובינהם אני) הגדירו בתור מסר שטחי.
כוחו של המטריקס הוא לא במסר שלו, אלא בחוויה המוחלטת שהוא מעביר.
אני לא כל כך מבין מה שטחי
במסר שכזה
אבל מה שאתה אומ הוא ברור מאליו
כל אחד יראה במאטריקס מה שהוא רוצה
אני עשיתי שטות שניסיתי לתקוף את נונין על גישתו לגבי הסרט כי חשבתי שהוא מנסה לקבוע מעין דעה אוביקטיבית על הסרט אבל לאזה הענין.
הסרט הוא חוויה כמובן והמסר שלו גם הוא בעל התעמקות לאנשים שמתאים להם להתעמק בנושאים שכאלה
המסר שהמאטריקס מעביר נמצא בכל מיני מקומות , ולכן לדעתי הוא לא שטחי (עדיין לא מבין מה זה) אלא פשוט גם סרט זה נותן השראה מסוג זה.
שמע,
נראה לי שאנחנו בסוף בעצם די מסכימים.
אתה מסכים שהמאטריקס הוא לא אומנות גדולה וחדשנית ושהיו הרבה סרטים אחרים עם מסר דומה.
אני מסכים שמאטריקס הוא סרט טוב ומעניין, שהייתה לו חשיבות רבה בחשיפת הרעיונות האלו לקהל רחב והפיכתם ללגיטימיים בהוליווד.
אז בוא נפסיק להתווכח…
מטריקס? נשחק? בכלל לא.
גם עכשיו (שידורים חוזרים ב-Super Movies) אני מוצא את עצמי רואה 90% מהסרט בעניין.
מה לעשות? הרעיונות לא משהו אבל הפעולה עדיין מצויינת. (Freedom בחצות בערוץ 3)
כל אחד וסף השחיקה שלו...
יש סרטים שנמאסים עלי מהר למדי, אחרים כנראה לעולם לא…
עשיתי תקופות צינון בין הצפיות במטריקס, ועדיין בפעם השלישית, גג הרביעית, זה פשוט נמאססס. אם המצב היה בשליטתי (זו היתה הקרנת ודיאו בטכניון) הייתי מריצה חצי סרט ב-FF.
קצת מביך לפרסם מיני-רשימה של הסרטים שאני טוחנת עד דק (בלי שיימאסו עלי) אבל תמיד הייתי טיפוס שהשפלה בפומבי היתה חלק משיגרת חייו… אז יאללה:
ארוך ומשגע, ריקוד מושחת, ארמגדון, צלילי המוסיקה, צוללת צהובה, לילה של יום מפרך, בת הים הקטנה, מולאן, ספר הג'ונגל, גריז, בחזרה לעתיד, התפוז המכני, אישה יפה, הנסיכה הקסומה… טוב, יש עוד, אבל אני חושבת שהרוב המכריע מצביע על טעמי השטחי והקיטשי בכל מה שנוגע לטחינות יתר… מסתבר שאיכות בדר"כ מעיקה עלי מדי מכדי לצפות בה שוב ושוב… בעוד סרטים רומנטיים ו/או מוסיקליים לא נמאסים עלי בקלות.
וואלה. כמעט נושא טוב לסקר.
"איזה סרט אתה רואה שוב ושוב בלי שיימאס לך?"
חתיכת רשימה זו תהיה. את קברט, משפחת אדאמס והבלש המזמר של דניס פוטר ראיתי בטח איזה מיליון פעם. בית החיות כמעט נשחק אצלי סופית. סדרה של קומדיות מפגרות שמעבירות יופי את הזמן גם כן עברו אצלי התעללות קשה. ספר הג'ונגל. קיקה. סרט מטוגן. טעם החיים של מונטי פייתון (ובכלל כל מיני דברים של מונטי פייתון). טמפופו.
והכי נפלא? שרוב הסרטים שאני אוהבת לראות שוב ושוב הם גם סרטים שבנזוגי שיחיה אוהב לראות שוב ושוב. אני לא יכולה אפילו לספור כמה פעמים ראינו ביחד את "בית החיות" והתפקענו כל פעם מחדש. ואפילו גילינו שם בעיות קונטיניואיטי!!! (תסתכלו פעם על ג'ון בלושי שופך על עצמו חרדל – או מה שזה לא יהיה הצהוב-הצהוב הזה – ותבינו).
וואלה. כמעט נושא טוב לסקר.
אם הרשימה שלך אני יותר מזדהה, שכחת להוסיף סרטי מל ברוקס, (ואם סרט מטוגן אז גם ספיינל טאפ החביב, אבל אותו ראיתי רק פעם אחת אז אני לא יכול להגיד אם אפשר לראות אותו פעם אחר פעם) ואת האחים בלוז
אה להוריד את קברט – סרט משעמם! (סותם אוזניים עכשיו בראיית עתיד שגורסת – הנה באות הצעקות על קברט)
אחחחח, אתמול ראינו את ספייסבולז
בהקרנה "פעילה" עם חבורת אנשים שראו אותו מיליון פעמים בערך (ועם שלמקו אחד רועש במיוחד…)
היה מה זה ענק! אז תוסיף את ספייסבולז, את ההיסטוריה המטורפת של העולם, ועוד כמה. אם כי חלק מהסרטים שלו קצת נוטים לחזור על עצמם לטעמי.
לגבי קברט – טוב, נו, מה אני אעשה. אין לך טעם בגרוש. אחד הסרטים הטובים ביותר שראיתי בחיי, גם כיפי, קצבי ומשעשע, וגם עמוק ואיכותי, שזה לא שילוב נפוץ. לא סתם הוא זכה בכל האוסקרים שהוא זכה בהם.
אחחחח, איזה זלזול
לפחות אנחנו מסכימים על חלק מהדברים (ספייסבולז והיי למה לא הוזמנתי אני יודע את הסרט בע"פ)
בקשר לקברט אני נרדמתי בסרט כשניסיתי לראות אותו כשהייתי בן 16 יכול להיות אם אני אנסה לראות אותו היום הוא יראה לי אחרת. כרגע למרות הפרסים ולמרות שהרבה אנשים שאני מעריך מאוד את הטעם שלהם בסרטים, מאוד אוהבים אותו הוא לא נכנס אצלי לשום רשימת סרטים כלשהי.
ויש את קברט מחר בצהריים
בסינמטק ירושלים.
(לא היה לי משהו אחר להגיד, רק רציתי לציין את העובדה הזאת, למקרה שמישהו קורא את הפתיל הזה ומאוד מסתקרן לראות את קברט. אני אישית לא ראיתי, דווקא רוצה לראות, אבל לא יכולה להגיע מחר.)
יש בכלל שאלה?
הנסיכה הקסומה! הנסיכה הקסומה!
————–
העלמה עפרונית, מנסה נואשות לשפר את הAנגלית שלה, וכבר הגיעה לעמוד 138 בגירסא האנגלית של הספר.
חתיכת קונספירציה עם משקיעים בה
כל כך שכבר מפיצים טיזרים.
http://progressive.stream.aol.com/wbonline/reloaded_teaser_1_640.mov
ודאי!
טיזרים הם נשמת אפה של הקונספירציה.
המטריקס זה הסרט בה הידיעה
המטריקס זה הההההסרט הוא מכיל שילוב כול כך יפה הוא בילתי ניתן לתיאור במילים אתם חייבים לראות כדי להאמין והכתבת ממש שרוטה במוח עם היא עומרת שזה סתם עוד סרט
נ.ב מטריקס 2ו3 רק הורסים את מטריקס 1 הלוואי שהם לעולם לא יצאו לאוויר העולם המטריקס זה לא רק סרט זה תאוריית חיים זה התורה שלי ושל אלפים כמוני (אני סטודנת לקולנוע)
אוי, אלוהים.
זה מסביר הרבה על מצבו של הקולנוע הישראלי.
מישהו אמר משהו על זה שזה נהיה אופנה בזמן האחרון לצחוק פה על סטודנטים לקולנוע?
סטודנתים, את מתכוונת.
אה, כן. סליחה. טעות.
יוכנס למילון וישא"ק.
דעה לא משוחדת
יש כל כך הרבה תגובות לסרט(מה שגורם לי לחשוב שהרבה אנשים ראו אותו) אני באתי לראות את הסרט עם תגובות רעות וטובות ויצאת ממנו במחשבה שזה סרט שמעלה הרבה השערות ולא הרבה תשובות.אבל מה שלא תגידו-
יש לסרט פואנטה חשובה ששכחנו,אנחנו לא יודעים הכל!
אז לכל הפרפקציוניסטים וקטני האמונה,רק תסתכלו איך הגוף שלנו בנוי ועל אחת כמה וכמה העולם שלנו,ותגידו לי שכל זה נבנה מעצמו בלי ישות עליונה.
ויש לי חידה בשבילכם:אם אנחנו נבראנו על ידי חייזרים או רובוטים-מי ברא אותם?
האשם תמיד.
ג'ורג' לוקאס?
ואת כל זה למדת ממטריקס?
מדהים! אולי אם היו מקרינים לי אותו בתיכון, לא הייתי "חוזר בשאלה". מצד שני, הוא עוד לא יצא כשהייתי בתיכון. ככה זה כשלומדים מחשבת ישראל מספרים ולא ממטריקס.
הידד, המחזירים בתשובה
הגיעו גם אלינו. אנחנו חלק מהעולם הגדול. יופי לנו.
מה זה השמאלניות הזאת?
למה השנאה עצמית?
כבוד למסורת זה מה שהחזיק אותנו בגולה אלפי שנים
אז כנראה יש בזה משהו
שכחת לכתוב בשם ''(חילוני)''.
לשניכם
אם אין כף - האם באמת יש חתול?
הפתיל הזה הועלה לראשונה כאן: כתבה מספר 1473 ובקצרה הוא עוסק בשאלה האם החיות שאנו רואים בעולם המטריקס הן חיות אמיתיות, שניתן להוציאן אל מחוץ למטריקס, או שמא הן אשליה של המכונות, שביקשו להקל את שהותם של האנשים במטריקס ולהפוך אותה לאמינה יותר.
הגישה הרווחת טענה שאין חיות (כלומר: הן לא יותר מאשליה), כיוון שבני האדם החשיכו את השמיים ובמצב כזה קשה להאמין שנשארו הרבה יצורים חיים. כדוגמה מחזקת לטענה זו, הובאה (אי שם בהמשך הפתיל) הסצינה עם חתול הדז'ה-וו. החתול הרי לא חזר בזמן או הוזז במרחב, ולכן, בהכרח (על פי טענה זו) הוא אינו אמיתי.
עד כאן ההקדמה.
בעודי מחפשת ציטוטים שניתן להשתמש בהם לבאנרים מסוימים, ניתקלתי בציטוט הבא, מפיו של אייג'נט סמית':
כלומר, מה שמשתמע מכאן הוא שאייג'נט סמית' חקר את בני האדם, כמו גם את היונקים האחרים על כדור הארץ. מכאן נובע שיש יונקים אחרים, אמיתיים (וכמו שנאמר בפתיל אליו לינקקתי: יהיה קל הרבה יותר להכניס את כל אותן חיות למטריקס של בני האדם, מאשר ליצור להן עולמטריקס משלהן, וליצור עבור בני האדם הדמיה של חיות).
אגב, לשאלת הסוכנים, והאם סוכן יכול להתגשם בחתול או כחיה אחרת – אם הבנתי נכון, הסוכנים לא משתלטים על תודעה של בני אדם ומתגשמים בתוכם. הם פשוט הם. כלומר, יש בני אדם, ויש סוכנים, שנראים בדיוק כמו בני האדם, אך במידת הצורך יכולים להתגשם בצורתו ה"מוכרת" של הסוכן (אני מקבילה את זה לפוקימונים ופאוור ריינג'רס, שהם בעלי צורה מסוימת, אולם בעיתות הצורך הם מקבלים אנרגיה, או כוח כלשהו, והופכים לחיה בעלת צורה שונה במעט, אך בעלת כוח רב הרבה יותר). מכאן אני מסיקה שסוכן יכול להיראות כמו חתול, או כמו פיל, או כמו כל חיה אחרת, אבל רק אם מראש הוא הוגדר ככזה, ואין הוא יכול להכנס לתודעה של חתולים מסכנים ומשם לרגל.
מחקר יכול להיות הרבה דברים
כוונתו של סמית' יכולה באותה מידה להיות מחקר של החיות המדומות בתוך המטריקס (שכמובן נבנו עם אותם דפוסי התנהגות של חיות אמיתיות) או, מה שיהיה הרבה יותר הגיוני, בדיקה של הרשומות שבידי המכונות לגבי התנהגותם של אותם בעלי חיים קדומים.
הרי לא נראה שהיה לבחור הרבה זמן להשקיע במחקר שדה, בכל זאת, הוא בסך הכל תוכנה. רוב הסיכויים שכאשר אין בו צורך אפילו אין לו גוף גשמי (גשמי במונחים של המטריקס כמובן). לאומת זאת, בתור תוכנה יש לו מנסתם הרבה זמן לקרוא מאמרים ולפתח תאוריות מופרחות.
אתה רומז שרייבי הוא תוכנה?
אני מתכוונת, למה לא?
סמית' תקוע פה הרבה זמן, ולא נראה שהוא הולך לשום מקום. יש לו הרבה מאוד זמן לבחון תהליכים מקרוב. הוא מדבר על זה שבני האדם מתפשטים לכל מקום ואינם "זורמים" עם הטבע. זה לא משהו שניתן להבין מספרי לימוד (גם לא כאלה של מכונות). מה גם שהמלחמה של המכונות היתה בבני האדם, ולא הגיוני לי במיוחד שבזמן המלחמה (ממנה אמורות להגיע אותן רשומות, אני מניחה) היה להם זמן להתעסק בחקר דפוסי החיים של חיות למיניהן, ולבחון מי מתרבה בשטחים מוגדרים ומי מפיץ זרעו לכל אשר יילך.
אבל לפי ה''סקנד רנסאנס''
המכונות חיו במשך תקופה לא מובטלת בשלום והרמונייה עם בני האדם. זה לא לגמרי לא סביר להניח שבמשך התקופה הזו הם עשו מחקרים משלהם בביולוגיה (לא יכול להיות שכולם התעסקו בבניית מכוניות כל היום).
חוצמזה, למה שהמכונות לא ינצלו את הידע שיש לבני האדם על עולם החי? אני מניח שכרגע יש מספיק מחקרים שמקטלגים את הביוספרה של איזורים שונים ודוחות על קצב גידול האכלוסיה של בני האדם וכמובן, די והותר מחקרים על דרכי התפשטותם של נגיפים. מדוע שבינומים לא ישמרו את הידע הזה גם לאחר השתלטותם על העולם? מה עוד שאנחנו יכולים להיות בטוחים שהם שימרו כמות די נכבדה של ידע מהתקופה הפרה-מכונותית על ידי רמת הדיוק שבה נבנה המטריקס.
אבל גם אם יש בקטע הזה רמיזה לגבי גורלם של בעלי החיים במטריקס, חייבים לשמור אותו בהקשרו. הקטע לא ניתן על מנת להוסיף מידע על העולם של הסרט, הוא נועד שיפרשו אותו בהקשר של עולמינו. יש בקטע מאין העברת מסר אל הצופה (או שמא סתם סצנת פיתוח דמות לסוכן סמית'?). בכל אופן בניית תמונת העולם נעשתה בשלב הרבה יותר מוקדם בסרט כך שקשה לי להאמין שהרמיזות בו הן מכוונות.
לדעתי החתול לא אמיתי
כי:
קודם כל – כאשר מישהו מחובר למטריקס הוא לא מסוגל לראות את מה שקורה במציאות, אלא רק את האשליה. לכן אם החתול היה אמיתי, ניאו לא יכול היה לראות אותו בכלל.
וגם הבניין שבו הוא רואה אותו לא באמת קיים, אז אם החתול אמיתי, איפה הוא נמצא?
לדעתי הדז'ה וו נגרם בגלל מן "אתחול" של המטריקס על ידי המכונות כאשר הם משנים משהו. כלומר- הם מזינים את השינוי למערכת וזה גורם ל"קפיצה" במקום הזרימה החלקה של המידע.
שתי תהיות
א. לפי מה שאת אומרת גם החתול נמצא באמבטיית ג'ל וחושב שהוא נמצא בתוך בניין? (לא שזה לא יכול להיות, מן הסתם גם מתולעים אפשר להפיק אנרגיה ביו חשמלית או ווטאבר).
ב. משהו הרבה יותר מהותי.
אני תפשתי את האשליות של כל האנשים כאילו הן מתרחשות באותו זמן (אמיתי). כלומר- באותו זמן שבו האיש הירוק חולם שהוא פוגש את האיש הכחול, האיש הכחול חולם בדיוק אותו דבר, וככה האשליות של כל האנשים בעולם משתלבות אחת עם השניה.
אם זה באמת ככה, אז לא יכול להיות שהחתול אמיתי. אם הוא אכן חולם על הבניין אז אחרי שהוא חצה את הפתח ההוא, הוא כבר נמצא במקום אחר, אי אפשר להחזיר אותו לאיפה שהוא היה לפני שניה. (אויש, הסרבול… מקווה שזה מובן).
בקיצור- ה"קפיצה" מתרחשת בתכנה, ב"רקע", ולא בתוך תודעה (של החתול) כי בתודעה המכונות לא יכולות לשלוט. או ביותר קיצור- אפשר "להקפיץ" משהו בתוכנה, אי אפשר "להקפיץ" משהו אמיתי.
אבל החתול לא עשה את הדרך הזו פעמיים.
החתול חולם על הבניין וחוצה את הפתח שלו. מבחינתו זה מתרחש פעם אחת בלבד.
גם ניאו חולם על הבניין ועומד לעלות במדרגות, וגם מבחינתו זה מתרחש פעם אחת בלבד.
העניין הוא שבגלל הקפיצה בתוכנה, כל אחד מהם רואה את השני כאילו בצד שלו התרחשה הקפיצה. אז ניאו רואה את החתול כאילו הוא עובר בפתח פעמיים (כמו דיסק שקופץ וקטע ממנו מתנגן פעמיים), ואילו החתול, שבעצם עבר שם רק פעם אחת, רואה את ניאו באופן לא רציף: מנקודת המבט שלו, רגע אחד ניאו עומד במרחק מה מהמדרגות ומביט עליו, ובעודו הולך (החתול) ניאו נמצא כבר במדרגות עצמן (כלומר, במקום שהשיר בדיסק יקפוץ וינגן קטע פעמיים, הוא קופץ ומדלג על כמה שניות מקטע שאמור היה להיות מנוגן).
לגבי אמבטיות הג'ל לחתולים וחיות אחרות – ניסיתי לחשוב על זה, אבל לא הגעתי למסקנה חדמשמעית. מצד אחד, אם המכונות רוצות לשלוט על הארץ ולנצל כל חתיכת אנרגיה, הן לא צריכות חיות שיסתובבו להן בין הרגליים ורק יפריעו. מצד שני, נשמע לי המון עבודה לדאוג לכולם לאמבטיות ג'ל כאלה רק בשביל טיפה אנרגיה. אבל אולי הם לקחו רק את החיות שמייצרות הרבה אנרגיה ואותן הם שמים באמבטיות ג'ל, ואילו על נמלים, למשל, הם בחרו לוותר. מה שרק מוכיח שאנחנו לא חיים במטריקס. איכסה נמלים.
או שהנמלים הן רק אשליה
המח שלי מתחיל להשתולל עם כל מיני רעיונות וסתירות והשערות
והרי כמה:
קודם כל חשבתי מה היה קורה אילו ניאו לא היה ממשיך לעלות במדרגות אלא עוקב אחרי החתול.
יכול להיות שהוא היה ממשיך לראות אותו באופן רציף ורגיל, מצב כזה היה "מנציח" את פער הזמנים בין החלום של ניאו לזה של החתול כלומר- החתול לא יכול להיות אמיתי.
אם בכל זאת החתול אמיתי, יכול להיות שהיתה מתרחשת קפיצה נוספת, הפוכה לראשונה, שבה החתול היה רואה דז'ה וו של ניאו, וניאו היה רואה את החתול קופץ בזמן.
איכשהו נראה לי שהמקרה הראשון הוא הנכון אבל אין לי שום ביסוס.
עוד דבר שהטריד אותי היה- האם אנשים אחרים גם יראו דז'ה וו באותו זמן? למשל- עומד לו סייפר מחוץ לבניין ובוהה בשקית פלסטיק מתעופפת ברוח (או שזה מסרט אחר), האם גם הוא יראה את הקפיצה?
אם כן- well, זה לא ממש אומר הרבה.
אבל אם לא- הגיוני בעיני שהמטריקס יכול לטפל בקלות ב"רקע" גם בשעה שמכניסים בו שינויים, אבל כשמדובר בתודעה שמחוברת, הוא לא מצליח לעשות את זה חלק, ולכן הקפיצה מתרחשת. כלומר- החתול כן אמיתי.
מרוב השערות ומשחקי מה-היה-קורה-אם אני כבר לא יודעת מה אני חושבת
לגבי מה יראו אנשים אחרים:
הגיוני לי שזה תלוי איפה הם נמצאים: מי שעומד יחד עם ניאו באותו הבניין בו הוא נמצא, יחווה גם הוא את תחושת הדז'ה וו. אבל אם סייפר, למשל, עומד מחוץ לבניין, במקום אחר לגמרי, אז אין סיבה שהשקית המתעופפת ברוח "תקפוץ". נראה לי שהסוכנים מכניסים שינויים נקודתיים. למשל במקרה של הבניין בו ניאו היה (אווו… הנה בא ראשון לסרט, במסגרת הדיון), הסוכנים שינו את המטריקס כך שכל החלונות והדלתות הפכו לקירות אבן (סוף ). אני מניחה שזה לא אמור להשפיע על התכנות של בניינים אחרים באזור, או על שקיות למיניהן. או אם נעביר את הדוגמה של המטריקס לרשת האינטרנט ולאתר 'עין הדג': שינויי עיצוב שנבצע באתר ישפיעו על התצוגה שלו בעיני מי שנמצא בו באותו הרגע (ועושה ריפרש, או מגיב, או משהו), אבל מי שגולש באותו הזמן באתר אחר ולא נכנס מעולם ל'עין הדג', לא יבחין בשינויים – לא בשעת מעשה, ולא בכלל.
לגבי החתול – עמדתי להגיד שלא נראה לי שיש פער זמנים כזה, ואף התחלתי לשרטט קווי זמן וכו' על מנת שיקל עלי להסביר את הנושא, אבל זה רק סיבך אותי עוד יותר. ואז בא רד ואמר שלדעתו אולי היה נוצר פער זמנים בין החתול לבין ניאו, אבל התוכנה יודעת לתקן את עצמה, וכך, בשניה שבה ניאו היה מסב את עיניו מהחתול, היתה מתרחשת קפיצה נוספת כדי לסנכרן את הזמנים של שניהם (רד גם אמר שלדעתו יוצרי הסרט בכלל לא חשבו על אפשרות כמו מה יקרה עם ניאו יילך אחרי החתול, ולכן אי אפשר לדעת מה יקרה בעולם של המטריקס במצב כזה, אבל זה לא אומר שאי אפשר לנסות). זה לא נשמע לי הגיוני במיוחד כי המטריקס "חולם" עבורנו עולם שלם וגדול, ומן הסתם זה מצריך המון תיקונים קטנים כל הזמן, מה שאומר שהרבה דז'ה-וואים כאלה יכולים להתרחש בכל שניה נתונה בכל רחבי הגלובוס, ובטח שלמפעילי המטריקס אין כוח ומשאבים לעקוב נקודתית אחר כל בנאדם שאולי ראה חתול ולבדוק מתי הוא מסב את מבטו ממנו כדי שהם יוכלו לתקן את קפיצת הזמנים באלגנטיות. מצד שני, זו כאמור מערכת גדולה עד מאוד, ואולי אין להם ברירה אלא לסבול מדי פעם פערי זמנים בין אנשים שונים.
בכל מקרה, התחושה שלי היא עדיין שאין פער זמנים כזה, ואני אשב על זה עוד קצת כדי לראות אם אפשר להסביר את זה בצורה הגיונית ומספקת.
כי עבור ניאו החתול הוא רקע,
כמו שעבור החתול ניאו נמצא ברקע.
הם שניהם נמצאים בחדרים שונים. החברים של ניאו נמצאים איתו באותו החדר, ולכן הוא לא אמור לראות אותם קופצים. אבל אם הם היו מסבים את מבטם – הם היו רואים את הדז'ה וו של החתול.
ומנקודת המבט של החתול, החברים של ניאו כן "קופצים", יחד עם ניאו.
התאוריה שלי
אוקיי, אז מה אנחנו יודעים דז'ה וו?
טריניטי אומרת לנו "דז'ה וו הוא בדרך כלל גליץ' במטריקס, הוא נוצר כשהם משנים משהו". תודה טרין, אבל זה משפט די סתום. אין לנו מושג מה הוא אופי התקלה בדיוק או למה היא מתרחשת. מה שאנחנו כן יודעים הוא שהיא יצרה הבדל כלשהו בין חתול אנונימי ובין צוות הנבוכדנצר. עכשיו, ההבדל יכול לנבוע מהיותו של החתול מחובר למטריקס דרך האמבטיה בניגוד לניאו המחובר באופן פיראטי, אבל אני מעדיף את הפירוש על פיו ההבדל נובע מהיותו של החתול חלק מהסימולציה בעוד מקור הצוות באנשים אמיתיים. בחרו בפירוש החביב עליכם.
עוד אנחנו יודעים שתופעת החתול המקפץ היא לא מטרה בפני עצמה (חבל, יכול להיות תעלול נחמד במסיבות) אלא תופעת לואי של שינוי במקום אחר.
דבר נוסף, ואולי העיקרי, שאני מוציא מהקטע הארור הזה הוא כי ניאו מלמל "דז'ה-וו" למרות שמה שאנחנו רואים הוא לא בדיוק הצורה הקלאסית של דז'ה-וו. דז'ה-וו הוא מצב של זיכרון אמום כי הסיטואציה כבר מוכרת מאיזה מקום, ולא, כפי שניאו טוען, "חתול אחד ואז עוד חתול שנראה בדיוק כמוהו", תודה ניאו.
עכשיו אני מתחיל לבצע סידרה של הסקים לוגיים וסלטות באוויר: אנחנו יכולים להסיק מהסצנה כי השינוי עבר על החתול ולא על ניאו. אמנם אנחנו רואים את הסרט דרך העניים של ניאו, אשר עלול להיות מושפע מהמכונות, אבל במרווח זמן בין החתול הראשון והשני (או ההופעה הראשונה והשנייה של אותו חתול, וואטאבר) ניאו מספיק להתקדם לכיוון המדרגות. ההגיון אומר שלו השינוי היה עובר עליו והוא היה מוקפץ כמה שניות אחורה בזמן גם המיקום האוביקטיבי שלו היה משתנה. בנוסף, לאורך שאר הסרט אנו רואים שהסוכנים לא יכולים להשפיע על משתמשים פיראטיים ישירות (לא יכולים להכנס לגופם וכו') כך שקשה להאמין שכאן הם לפתע הקפיצו צוות שלם של מורדים אחורה בזמן.
מה שמוביל אותי לנקודה הבאה: אני טוען שתופעת הקפיצה לאחור מתרחשת לא רק על החתול אלא על כל האיזור בו מתרחש השינוי. מאחר והחתול הוא החלק הדינמי היחיד בסצנה השינוי בו ניכר, אבל כל פיקסל בבניין חוזר אל מצבו מלפני כמה שניות. ניאו וחבריו, לאומת זאת, בהיותם מופרדים ממערכת המטריקס (ולכן חסינים מפני מניפולציות) נשארים במקומם ומסוגלים להבחין כאשר העולם חוזר למקומו הקודם מסביבם. עכשיו אני מבצע זינוק לוגי של אמונה, לכו איתי על זה. אז ככה, אני טוען שכאשר אותו התהליך קורה אנשים המחוברים למטריקס (קרי, פתוחים למניפולציות), המכונות דואגות למחוק את הזיכרון של השתיים שלוש שניות עליהן הם דלגו כך שמה שמתקבל הוא סוג של זיכרון אמום כי הסיטואציה כבר מוכרת מאיזה מקום. דז'ה וו!
ועכשיו לכמה השערות חסרות בסיס לגמרי: לדעתי החזרה אחורה בזמן איננה באג בתוכנה אלא איזו שגיעה בכרחית. כלומר, היא נעשית באופן פעיל על ידי המכונות. כוונתי היא כזו: בניית שינוי מסויים במטריקס (נניח, קיר שצומח משום מקום) כנראה איננו מאורע מיידי. כאשר המכונות משכתבות של המצאות עובר פרק זמן קצר. בפרק זמן זה עלולים להווצר בעיות (נגיד, חתול יצעד למקום בו יש עכשיו קיר, או אדם יראה קיר מופיע לפתע ויתחיל לפקפק במציאות). השיטה הבטוחה ביותר היא להחזיר את המצב לרגע בו התחיל השינוי ולמחוק לכולם את הזיכרון מהשניות בהן התרחש השינוי. כמובן שגם ככה יכולים להווצר אותן בעיות, אבל אני מניח שהמכונות מספיק חכמות על מנת לא ליצור קיר במרווח בו עומד חתול או כאשר אדם מסתכל אליו. (אני עדיין עובד על החלק הזה בתאוריה)
עכשיו באשר לשאלה המקורית, אם להמשיך לפי קו המחשבה הזה, אותו חתול מוסט בזמן ימשיך באותו מרווח זמן מניאו שכן המצב הזה לא "מעוות" וצריך ישור, כי אם תיקון הכרחי למצב מעוות אחר. מה שכן, צריך לבדוק אם יש חפיפה בין מקרים של דז'ה וו למקרים של אנשים המתנגשים בקירות.
זה בדיוק מה שאמרתי:
השינוי הוא כללי. ניאו הסתכל על הדבר היחיד במה שנחשב עבורו רקע. החברים שלו הם לא רקע עבורו, אבל הם (והוא) כן רקע מנקודת המבט של החתול.
או שהתכוונת שגם הם נחשבים עבור ניאו כרקע ושאם הוא היה פוזל הצידה הוא היה מגלה אותם קופצים טיפה?
שפן,
רק הערה אחת לסדר:
סימון ספוילר!
הפעם זה לא "אולי". הזכרת בחצי משפט שיחה מסוימת, שהיא בפירוש ספוילר.
לא מאשימה או משהו. אני יודעת שבד"כ אתה מסמן. רק מתקרצצת.
אכן
הלכה התיאוריה . מתנצלת על זכרוני הסלקטיבי להפליא.
הרהרתי בזה עם כל הודעה שכתבתי,
ובכל פעם מחדש היה נראה לי שלא מדובר בספוילר, מהסיבות הבאות:
• שום דבר בעלילת הסרט לא רומז איפה יהיה חתול, אז זה לא שאפשר לצפות לזה, לעומת, נניח, רמיזות שמקשרות אנשים מסוימים לזהותם כאח הפיראט (האיום!) של ג'וליה רוברטס, או לעומת רמיזות לגבי מצבן החי/מת של דמויות בתחילת סרט.
• בסצינה האמורה (מרגע שניאו פוגש בחתול ועד ההסברים של חבריו לצוות) לא אורכת יותר משתי שניות, שזה בערך הזמן בו נדלק זיק ההכרה ("רגע, אז על זה דיברו?").
אם תשים לב, הודעות שנכתבו פה כשהן מפרטות יותר מ"ניאו פוגש חתול" (כמו למשל, יישום השפעת הסצינה ההיא על מה שקורה שניות ספורות מאוחר יותר) אכן קיבלו סימון מתאים.
בקריאה שניה, לא הסברתי את עצמי טוב.
אוקיי, אז אתה יודע שיש חתול ושיש דז'ה-וו בסרט.
אבל שומדבר במהלך הדיון לא רומז מתי בסרט יש חתול, או מתי יש דז'ה וו, ומכיוון שכך, כשאלה מופיעים – זו הפתעה.
ואם זו הפתעה – זה לא ספוילר.
קרא את הביקורת.
אילו פריטי מידע על הסרט נאמרים בדיון שאינם נאמרים בביקורת?
נראה לי שהלכת רחוק מדיי
כל מידע שתקרא על סרט, בכל ביקורת שהיא, לפני הצפיה בו תפגע בחווית הצפיה.
באתר שעוסק בביקורת על סרטים דנים בסרטים מה שמשתמע מכך שמי שקורא את מה שכתוב יקבל ניתוח כזה או אחר על הסרט.
אם אתה רוצה לבוא "בתול" לסרט על תקרא עליו כלום לפני הצפיה.
לפי הטיעונים שלך כל פתיל שהוא לא צריך סימון ספוילר.
בהחלט יתכן
שהלכתי רחוק מדי.
ואם לסתור את עצמי עוד קצת, לא נראה לי שאותם אנשים שעדיין לא ראו את המטריקס אכן קראו את התגובות בכתבה הזאת, אבל זה לא ממש משנה.
אני עדיין חושב שהפתיל המדובר היה במובן של לפגום בחווית הצפייה של מי שטרם ראה, ברמה זו או אחרת.
ובמחשבה נוספת של העניין, יתכן שההכנסה של עניין הדז'ה וו לביקורת עצמה, היא ספוילר בפני עצמו. ברמה נמוכה, אמנם, אבל בכל זאת סוג מסוים של ספוילר.
אני מסכים איתך עם הכל,
חוץ מקטע אחד. מה המטרה של בני האדם?
משהוא יכול להגיד לי עם הבמאים יהודים???
לעזאזל, איזה סרט!
הוט אקשן, כרגע נגמר. אני חושב שזו פעם ראשונה שראיתי אותו מזה שנתיים לפחות.
לעזאזל, איזה סרט!
אין לי מושג לאן זרקו האחים וושאווסקי את הכשרון האדיר שלהם כשהם באו לביים את ההמשכונים, אבל בואנ'א, היה להם חתיכת כשרון.
תסלחו לי שאני משתפך פה, פשוט הייתי בטוח שבפרספקטיבה של 5-6 שנים אני אתכזב.
איזו אכזבה ואיזה בטיח?
לעזאזל, איזה סרט!
זו לא הפילוסופיה בגרוש. אלו לא המסרים העלק-עמוקים. זה בטח לא הבולט-טיים, שכבר נשחק עד דק. זו ההקפדה האבסולוטית על כל ניואנס שקשור ב-MOVIE MAKING.
דיברו הרבה על העיצוב ועל האפקטים, על הדמויות ועל הרפליקות, על מעילי העור ומשקפי השמש, על הקצב והאקשן…
זה כל זה, אבל הרבה יותר מזה: זה השילוב, הנוגע בשלמות, של כל אלה ועוד, לתוך מכלול שהוא כל-כך מהוקצע, כל-כך סוחף, כל-כך זורם ומהודק, עד שהוא… נו, נוגע בשלמות.
זה השימוש המדוייק באפקטים, בדיוק איפה שצריך וכמה שצריך, ולא טיפה יותר מדי או מעט מדי. זו העבודה המופלאה על קומפוזיציה. זה העיצוב היפהפה של כל פריים (וזכורה מכל סצינת הלובי), שגרם לי לבהות במסך ולפעור עיניים מעריצות, מקנאות ומתוסכלות (פעמיים. פעם בשבילי, על שלעולם לא אגיע להישגים של האחים וושאווסקי ופעם בשבילם, בדיוק מאותה סיבה). זו החדשנות הויזואלית, שלוקחת דברים שאנחנו כבר מכירים (כולל הבולט טיים, שהיה קיים עוד קודם) והופכת אותם לשחקנים מרכזיים בעלילה (מבלי צורך להפוך אותם לשחקנים של ממש, ע"ע גולום). זה הקצב המדוייק, עם שיאים במקומות הנכונים (לא כל שלוש דקות כמו ברוב סרטי האקשן ההוליוודיים). אלו בניית המתח, פריסת העלילה, פיתוח הרעיון – שכולם נעשים (ותסלחו לי שאני חוזר על עצמי) בהקפדה ובדיוק שנוגעים בשלמות.
לעזאזל, איזה סרט!
לעזאזל, איזה סרט!
אני חושב שזה הזמן המתאים להביא שוב את דבריו של ג'וזף הלר. כשעיתונאי כלשהו העיר בפניו שמאז 'מלכוד 22' הוא לא כתב שום דבר אחר שהשתווה לו, הוא ענה בצניעות – "נכון, אבל גם אף אחד אחר לא הצליח".
אני מסכים.
בגלל ההמשכים, ה"ערך של המושג 'מטריקס' ירד נורא. פעם אמרת 'מטריקס' – אמרת תופעה מדהימה. היום, המילה מזוהה בעיקר עם אכזבה וכשלון. אבל 'מטריקס' המקורי הוא פשוט סרט אדיר.
אז מה ההימור שלך?
אנחנו נראה עוד יצירת מופת מבית וושאווסקי, או שכל הכשרון שלהם התנקז לסרט אחד?
אין לי מושג
קודם כל, סרט אחד זה לא, כי גם 'קשורות' הוא אחלה סרט. אבל אין לי שום הסבר למה שקרה להם בין 'מטריקס' ל'Reloaded'. אז אין לי גם תאוריות בקשר למה שיקרה בהמשך.
נראה את 'V כמו ונדטה' ואולי נהיה חכמים יותר.
אבל את V הם רק מפיקים, לא מביימים.
זה מה שהם רוצים שנחשוב.
אז אתה לא נתון בהם *יותר מדי* אמון...
כבר כתבתי על זה באיזה מקום:
יש סיבות טובות לחשוב שהוושאבסקיז למעשה מביימים את 'V'. זה קצת מוזר מצידם להעמיד פנים כאילו הם לא שם, אבל הם מאז ומתמיד היו מוזרים. הם הבמאים היחידים שלעולם אינם מתראיינים ובקושי נראים בציבור. יכול להיות שהבריחה מהתואר "במאי" היא ההמשך של זה.
המשכים?
אילו המשכים?
סרטי מטריקס 2 ו-3: reloaded ו- revolutions
למה אתה הורס.
כי אפשר.
באמת.
מה כבר צריך לעשות בשביל קצת בריחה בריאה מהמציאות? זה היה מאוד לא ידידותי מצדך.
המממ. אתה מסוגל להתעלם
משני סרטים רבי אפקטים באורך מלא, בעלי מסע פרסום אדיר, אבל לא מתגובה אחת באתר עין הדג?
זה בטח אומר משהו על השפעתו התרבותית של עין הדג וכאלה.
מסעות הפרסום היו מזמן, והספיקו להשכח.
אני מסוגלת לעשות הרבה דברים.
להאמין בתוקף ששני סרטים, מיליוני דולרים ומסעות פירסום מאסיביים הם דמיוני הקודח? אין בעיה – דמיינתי כבר דברים יותר ריאליסטיים (ואולי גם יותר גרועים, זה עדיין בבירור). הבעיה האמיתית היא שלטעון שאנשים אחרים ודבריהם הם פרי דמיוני זה פשוט לא מנומס, ומאוד מפריע לתפקד בחברה (ברגע שמתחילים עם זה, מנסיוני, מאוד קשה לדעת למי לענות, ובסוף כל מני אנשים שהם אולי דמיוניים טוענים שאני מדברת לעצמי, ומשם והלאה הכל רק מדרדר).
חוץ מזה, בלי קשר לכלום, כולם יודעים שמטריקס יש רק אחד, ולא יפה מצד העכרור לטעון אחרת.
היו גם 4-5 סרטים מצויירים.
בעצם 9.
וגם משחק מחשב\ וידיאו.
ובקרוב עוד משחק.
שני משחקים (חוץ מזה שבקרוב)
שני משחקים (חוץ מזה שבקרוב)
אה, נכון. שחכתי את משחק האונליין.
לדעתך היו 9. לדעתי היו 4-5.
אנחנו חיים במדינה דמוקרטית.
לדעתך היו 9. לדעתי היו 4-5.
יכול להיות שהוא מתכוון ל 4+5? כי אם כן אתם מסכימים :-)
אה, זה בסדר, הם לא מפריעים לי.
אתמול ראיתי את אגרוף הזעם
של ברוס לי, תוכנת הקונג פו, רובה ככולה, לקוחה במדוייק מהקרב בין ברוסי הזועם לבין המנהל האדמינסטרטיבי של בית הספר היפני המקביל.
GE מחליטה שזה רעיון טוב לפרסם את המוצרים שלה עם סמית':
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4370715,00.html
אני לא יודע אם מדובר בשיא של טמטום בפרסום, אבל זה בהחלט בגמר.
וכמובן שקראקד התייחסו לנושא
כאן
בנוגע לפרסומת של הסוכן סמית' בGE שאדם התייחס אליה.
(ל"ת)
מגניב - אבל לא כמו פעם
התיישבתי לראות שוב את המטריקס לכבוד הביקורת ה-200 לבלוג שלי (מצורפת למטה) וגיליתי 2 דברים עיקריים:
1. החששות שלי שהאפקטים לא יהיו מרשימים כמו פעם התבדו – "זמן הקליע" ותנועות המצלמה עדיין עושים את העבודה.
2. כניסת טכנולוגיות חדשות לעולם כמו GPS הופכות את הסרט למגוחך קצת אבל עדיין עיקר הבעיה הוא שאנחנו, הקהל, כנראה כבר לא מספיק "חתרניים".
אז מבחינתי מטריקס הוא לא "סתם עוד סרט", הוא סרט מהפכני ובעל השפעה, אבל כבר לא יצירת מופת.
https://gal015.wordpress.com/2016/10/03/the-matrix/
הדרישה לעדכנות טכנולוגית נקודתית
תהפוך כל סרט ל-obsolete כעבור עשור, מה שהופך את הדרישה הזאת מסרט למופרכת מראש. חלק מעולם הסרט זה אי קיום GPS (לא שאני מבין כמה הוא היה משנה).
יתירה מזו, הלוגיקה הפנימית של הסרט נשארת קוהרנטית כי המטריקס מדמה את 1999 ולא את 2016, אז אין שום סיבה לצפות לטכנולוגיות של 2016.
GPS היה קיים עוד לפני המטריקס,
ועשור קודם כבר היה אפשר לקנות מכשיר GPS אזרחי (ובאותה שנה כבר טלפון GPS). אין לי מושג האם יש סיבה מיוחדת שבמטריקס אין GPS, אבל זה לא בגלל ש-1999.
אבל רמת דיוק גבוהה הגיעה רק בשנות ה-2000
כן, ה-GPS היה קיים לפני אבל רמת הדיוק שלו היתה בגודל של מגרש פוטבול בערך, רק החלטה מדינית של ארה"ב אי שם באמצע שנות ה-2000 (לא זוכר את התאריך המדוייק, נדמה לי 2004) שאפשרה לפתח את כל שירותי הניווט. יש הרצאה מגניבה על זה בטד.
אני מני שגם אם האחיות וואשבסקי היו מודעות לטכנולוגיה, העובדה שהקהל לא מכיר אותה (כי אין בה שימוש אזרחי נרחב) תהפוך בעיניו את הטכנולוגיה לעתידנית ולכן זה ייפגום בתחושת המציאות המדומה.
ב-1990 הגבילו את הדיוק,
לפני זה היה הדיוק זמין במלואו, אחרי זה הגבילו לסביבות 100 מ' (ועוד הגבלות שלא רלוונטיות אלא אם יש לך מטוס סילון או טיל מונחה). וב-2000 הורידו חזרה את ההגבלה לחלק קטן ממה שהייתה.
אני לא יודע למה לא השתמשו, נכון שלא היה ווייז אבל זה גם לא היה סוד מדינה או משהו כזה. את ה-GPS12 שהשתמשתי בו כבר אז היה אפשר לקנות ב-230 דולר ב-1998; הוא היה שימושי לניווט ומדידות, לא במיוחד למציאת רחובות; אבל מדע בדיוני זה לא היה.
למען הדיוק,
ב-1990 עוד לא היו כל לוויני הgps בחלל, כך שבחלק משעות היום לא היו מעליך מספיק לווינים בשביל מדידה מדויקת של מיקום.
בשנות התשעים הדיוק של GPS "אזרחי" היה כחמישים מטר.
אחר כך אכן המגבלה שונתה.
מזכיר לי סיפור שמישהו סיפר פעם על כמה שהתלוננו על "שר הטבעות",
שגונב בלי בושה מסדרת 'רומח הדרקון'.
כמעט עשרים שנה
ולילי ווצובסקי מספרת שמבחינתה הסרט היה אלגוריה לחיי הטרנסים, ובתסריט המקורי הדמות שהיתה גבר בעולם החיצון הפכה לאישה במטריקס.
טוב שנזכרה באמת.
רק חבל שכולם דפדפו מאז והסרט שלה רלוונטי בערך כמו אילנה אביטל
דמיין מה היה קורה אם היא הייתה אומרת את זה ב1999
כאילו, כנראה שלא היינו מקבלים את ההמשכים, אז אולי זה היה דבר טוב.
בחודשים האחרונים אילנה אביטל הייתה יותר רלוונטית בפריימטיים הישראלי מש"המטריקס" היה כבר לפחות עשור
(ל"ת)
מה שההמשכים הוכיחו זה שהיוצרות לא הבינו מה הפך את הסרט לכל כך טוב. הרעיון הזה ממשיך להוכיח את זה. בגלל שזה היה משנה את הסרט ואת נקודת הכובד שלו לחלוטין. היה אפשר עקרונית לעשות סרט כזה שיהיה מעניין. אבל אם כל השינוי היה רק זה והסרט היה נשאר אותו דבר, זה היה גרוע.
לא מסכימה איתך
גילוי נאות- ראיתי את החלק השני פעם אחת ושמעתי בערך מה קורה בחלק 3, אבל אני לא באמת זוכרת. רק שלא עפתי.
בגדול הקריירה שלהן על הסרטים השונים שעשו מאוד עוסקת בזהויות פלואידיות בגרסאות שונות של ההגדרה.
דווקא הדמות של סוויץ' היתה עם נראות די קווירית בכל מקרה, וגם הוחרגה משאר החבורה (היחידה בלבן). בשנת 2020 היו יכולות להעביר כזו דמות בלי להסביר הרבה, והיו מקבלות הרבה שבחים על ההחלקה והנירמול של הדמות- למעשה, זה מה שהן עשו בסנס8. בשנת 99 כניראה שזה היה מושך אש (זו לא פעם ראשונה שאני קוראת על הנרטיב הזה שירד איפשהו בעשיית הסרט).
לא הבנתי
על מה את לא מסכימה איתי. אני לא מכחיש שהיוצרות עוסקות הרבה בזהויות פלואידיות בסרטים האחרים שלהם. אני רק אומר שהמטריקס הראשון הוא לא סרט כזה, או לפחות זה לא התמה המרכזית בו. אני ראיתי את המטריקס לפחות שש פעמים, והייתי צריך ממש להתאמץ כדי לזכור מי זו בכלל סוויץ'. אם מחפשים אנדרטונים קווירים אפשר למצוא אותם בדמות של טריניטי לדעתי. אבל אלו אנדרטונים, זה לא הנושא של הסרט. המטריקס לא מתעסק בזהות כמו שהוא מתעסק בתפיסת מציאות. התהליך שניאו עובר בסרט מבחינת ההתפתחות של הדמות זה HERO JOURNEY סטנדרטי למדי, שאם נודה על האמת מטופל בצורה גמלונית למדי. אם ניאו היה מתעורר כמו אשה, או להיפך, אם הוא היה אשה ומתעורר כגבר, זה היה פרט משמעותי מכדי שלא להפוך לנושא הבולט. מה שהיה מפספס את הדבר היחיד שהסרט עושה טוב מאוד, שזה התמודדות של האדם עם העולם, ולא התמודדות של האדם עם עצמו והיחס שלו לעולם
זה לא ניאו שאמור היה להתחלף
אלא סוויץ'. זה היה נותן תוספת קטנה אמנם, אבל גם חכמה. ובלי קשר לקוויריות, זה היה מוסיף עוד מימד לתפיסת המציאות המשתנה שהעולם של המטריקס נותן.
אהה. זה היתה תוספת סבירה לחלוטין. אני חוזר בי. זה רק ההמשכים שמוכיחים שהם לא הבינו את מה שהם עשו
אמנם הנושא הנ"ל הובהר
ראוי בכל זאת לציין, ואני מניחה שלכך התכוונה גם לילי ווצ'ובסקי באמירות הכלליות יותר על משמעות הסרט עבור א.נשים טרנס, שגם בניאו יש אלגוריה טרנסית.
הוא איש שמנהל חיים כפולים. בלילה הוא ניאו, האקר שמשחק על גבולות החוקיות. כך מכיר אותו האיש שמגיע לרכוש ממנו USB בתחילת הסרט, כך גם פונים אליו מורפיוס וחבורתו. מנגד יש לו גם חיים שלמים ואחרים, חיים נורמטיביים של חליפות ועבודה ליד שולחן ומחשב, בוס שלא מרוצה מהאיחורים התחופים שלו (עוד רמז לחיי הלילה הסודיים העשירים). הסוכנים מתעקשים לפנות אליו בשם האחר, תומאס אנדרסון. הם גם מבהירים לו שלאורך זמן אי אפשר לקיים את שתי הזהויות במקביל והוא יצטרך לבחור אחת ולהתמסר אליה. הוא בוחר כמובן להתמסר לדמותו כניאו. כמו שאר חבורת מורפיוס מדובר באנשים שעברו חתיכת טרנספורמיישן, בין היתר הם יצרו לעצמם מחדש זהות וגם נראות (בקצוות, כלומר איך הם מתלבשים, איך השיער שלהם נראה)
נתקלתי בכל מיני פרשנויות של זהות למטריקס, הרבה לפני שהאחיות יצאו מהארון בציבור. [למעשה יש גם ספר פילוסופיה בשקל שעוסק במטריקס. לא קראתי אותו אבל מהכרות עם ספר אחר מאותה סדרה (סאות' פארק) אני מהמרת שהוא ממש גרוע.] כלומר השימוש בעלילה כדי להקביל לטרנסג'נדריוּת היה קיים כחלק מקבוצה של פרשנויות שונות.
יחד עם זאת, לאור מה שלמדנו בדיעבד על זהות היוצרות, אני חושבת שאי אפשר להתעלם מהפרשנות הזו ובכלל מהעיסוק שלהן בזהויות פלואידיות בקונטסט טרנסי.
אני מסכים שזה שהמטריקס עוסק בזהות זה פרשנות אפשרית ואפילו סבירה לאור הפילמוגרפיה האחרת שלהן. אני פשוט חושב שזה לא עוסק בזהות בצורה מוצלחת. מכיוון שלא אהבתי כמעט אף סרט אחר שהם עשו (נהניתי בונדטה, וזהו) אי אהבה שלי הוא לא מניעה מבחינתי להכניס את זה כפרשנות סבירה
הן לא באמת עשו את ונדטה
נדמה לי שהן כתבו או הפיקו, אבל לא ביימו בפועל, והאמת שזה די מורגש בסרט (לדעתי)
יכולה להבין למה אנשים פחות מתחברים, משום שיש בסרטים שהן כן עשו אלמנטים מאוד קיטצ'יים. יש לי יחסים מורכבים עם הסרטים שלהן, כי אני לא מוצאת בהם את העומק הפילוסופי שהם מתיימרים להכיל, אבל כן מוצאת עומק רגשי ורעיונות מאוד חדשניים לצד ויז'ואלס מהממים. דווקא בונדטה קיבלתי תחושה מאוד אחרת, שיש עומק פילוסופי (טוב, לא סיפור מקורי) והויז'ואלס פחות חזקים.
הבעיה שחי עם הסרטים שלהם זה סיפורים מבולגנים. הויז'ואלס שלהם באמת נהדרים תמיד. יותר מזה, הגאונות האמיתית במטריקס הראשון (שזהו אחד מהסרטים שהכי השפיעו עלי בחיים) היא גאונות ויזואלית ולא עומק פילוסופי. יש הרבה עומק בתרגום חזותי של רעיון. כשראיתי את המטריקס השני שמתי לב שהן פספסו את האלמנט הזה, והם חשבו שסרט צריך למכור רעיונות. חבל
ב-"ספיד רייסר" הן לא ניסו להכניס שום רעיונות פילוסופיים
והצופים קיבלו הוכחה שכשהן ממש-ממש רוצות, הוואשובסקיות יכולות גם לביים סרט מכוער עם אקשן גרוע.