במקור: The Family Stone
תסריט ובימוי: תומאס בזוקה
שחקנים: שרה ג'סיקה פארקר, דיאן קיטון, רייצ'ל מקאדאמס, לוק ווילסון, דרמונט מלרוני, קלייר דיינס
אני לא אוהבת סרטים כמו 'עד שהמשפחה תפריד בינינו'. הם מציקים לי. הם מנסים ללכת על כל הקופה, הכי בגדול, ורק לעיתים נדירות מצליחים בכך. הסרט הזה הוא מאלה שמסתובבים ברחוב עם מגאפון ומשאית של מצעד האהבה, וצועקים "תראו אותי, אני מרגש", עד שבא להחטיף לו כאפה, רק שירגיע קצת.
אוורט סטון (דרמוט מלרוני, 'החתונה של החבר שלי') חוזר לביתו לקראת הסעודה המשפחתית של ערב חג המולד, ומביא עימו את חברתו, מרדית' (שרה ג'סיקה פרקר). המשפחה כולה מנחשת שאוורט עומד לבקש מאם המשפחה, סיביל (דיאן קיטון), את הטבעת המשפחתית שעוברת בירושה – מה שמכונה ה-Family stone – כדי שיוכל להציע נישואין למרדית'. עוד לפני שהזוג מגיע, כבר נרתמת אחותו הקטנה של אוורט, איימי (רייצ'ל מק'אדאמס) לספר לכולם כמה נוראית מרדית', עם הכחכוחים המעצבנים שלה ועם הפלצנות וההתנשאות הבלתי נסבלות שהיא דוחפת לכל מקום.
מרדית' היתה הפיהוק הראשון שלי בסרט הזה. היא מפילה על המשפחה הספורט-אלגנטית את עשרות החליפות המחויטות שלה, המגיעות עם נעלי עקב תואמות, ומתעקשת לדבר ללא הרף ולתאר לפרטי פרטים כיצד פגשה את אוורט ומנעה ממנו להגשים חלום. בשאר הזמן היא מתוחה ועצורה, ולא מסוגלת להבין את הצ'פחות הידידותיות שחולקים ביניהם בני משפחת סטון. בקיצור, היא לא חלק מהמשפחה הרבגונית הזו, בעלת הפתיחות להומואים, חירשים וכו', ולכן מעוררת בהם (ובנו?) תיעוב.
בדרך כלל בסרטים מסוג זה, אם אחת הדמויות הראשיות שלילית כל כך, ברור שעד סוף הסרט יקרה משהו שישנה את היחס אליה ויגלה לנו את הטוב שבה. אבל במקרה הזה, נדמה שהסיבה היחידה שבגללה מרדית' היא כל כך מעצבנת היא כדי שלא תהיה לנו ברירה אלא לאהוב את בני משפחת סטון המגניבים, כפרות עליהם. מה עוד שבמהרה הסרט מכניס לתמונה גם את ג'ולי (קלייר דיינס), אחותה של מרדית', תוך שהוא מבהיר עד כמה קל לחבב אותה ממבט ראשון, ועד כמה היא מקסימה, נחמדה, חייכנית, נהדרת, נפלאה וחיובית, וסטונית-בדם. מרדית' נשארת תקועה במשבצת הדמות הדוחה והמעצבנת.
הפיהוקים הנוספים שלי הגיעו עם המניפולציות הרגשיות הבאות – ברגעים מסוימים הרגשתי כאילו מישהו עומד לידי ולוחש לי באוזן: "שימי לב, פה יש מוסיקה קודרת אז את צריכה לדאוג", "פה צריך להתרגש", ו-"פה יתגלה סוד סודי ביותר, אפל ונורא על האמא, אז תהיי עצובה". אני לא אוהבת כשקובעים בשבילי מה לחשוב ומה להרגיש בכל רגע נתון, כך שההבטחות האלה לדרמה דרמטית במיוחד זכו לזלזול מצידי: "כן, כן. בסרט הזה כבר היינו. נראה מה יש לכם לחדש". נחשו מה – הוא לא חידש. כולה דרמה בשקל.
אבל גם לקטני אמונה כמוני יש פתרון – מדי פעם הסרט ניסה להמתיק את הרגעים הקשים עם הומור. לוק ווילסון, למשל, הוא האח הסטלן של המשפחה. לא ברור למה הוא אמור להיות כזה או מה זה נותן לסרט, אבל העיקר שיש מישהו שיוכל לבהות במצלמה במבט מטופש, ולהגיד משפטים סתומים שנשמעים מצחיקים, או עמוקים, תלוי בסיטואציה. הסצינות הקומיות כוללות גם כמה בדיחות, שעיקרן כמה שמרדית' נוראית וכמה מגיע לה לסבול: כשהמשפחה יושבת לבלות זמן איכות ועל מרדית' מוטלת המשימה לתאר שמו של סרט בפנטומימה, צוחקים עליה האחרים שזה הזמן היחיד בו היא סופסוף סותמת את הפה. לכן, גם כשלוק ווילסון מנסה להיות נחמד אליה, ומביא לה שתיה חמה, ברור למרדית' שזה נעשה לשם ההתעללות ("אל תשכחי להחזיר את הספל הזה בזמן. הוא הספל הכי אהוב על אמא שלי, ואת לא רוצה לדעת מה היא תעשה לך אם יקרה לו משהו").
בעצם, לא ברור לי למה אני מתלוננת. הייתי צריכה לנחש שזה יקרה. הרי כבר בשלב של שם הסרט מגיעה ההתחכמות שמכניסה אותנו לעניינים. שימו לב: לסרט קוראים 'The Family Stone', ונחשו מה, זה מתייחס לא רק לטבעת האירוסים המשפחתית, אלא גם – הנה זה בא – לבני המשפחה עצמם: משפחת סטון. חה, חה, התסריטאים וודאי הפכו אבן על אבן עד שהגיעו למשחק המילים הכה משעשע הזה! חכו, זה לא נגמר: לא שכחנו את האח המסטול. קולטים את זה? הוא Stoned! אין ספק, משחקי מילים גדולים כאלה הם סלע קיומנו. כשאמות, לבטח ארצה התחכמות מסוג זה על המצבה שלי.
'עד שהמשפחה תפריד בינינו' ניסה, כך נראה לי, לעשות כמה שיותר דברים. כאילו מתוך מחשבה שאם הוא איבד אותי בשלב הדרמה או הבדיחות, הוא יוכל להחזיר את נקודות הזכות באמצעות האווירה הליברלית שהוא משדר. אבל אני, מתברר, לקוחה קשוחה מדי עבור הסרט הזה. כל הסיסמאות היפות שלו על כמה שהומואים הם אנשים כמוני וכמוך, חרשים הם אנשים כמוני וכמוך ושחורים הם אנשים כמוני וכמוך, התנפצו לנוכח המסר הכללי המרגיז: כל מי שאינו משפחת סטון הוא לא כמוני וכמוך ואי לכך עליו לחזור למוטב או להסתכן בנידוי. לו הייתי במקום מרדית', הייתי אומרת: על הזין שלי. אני גאה לא להשתייך למשפחת סטון ולא אכפת לי מה הם חושבים עלי. מבחינתי, ככל שיקדימו להיעלם מהמסך, כן ייטב. רק אם אפשר, שייקחו איתם את הסרט התפל שלהם.
ניסיתי דווקא לכתוב עליו.
אבל הוא היה כל כך סתמי, כל כך מיותר, כל כך ממוצע, כל כך אגבי, כל כך פרווה – שרק אם הייתי מוצא עוד כמה מאות מילות תואר פחות או יותר נרדפות, היה לי באמת מה לומר עליו.
הייתי בטוח שכתוב בכותרת בהתחלה 'עד שהמכשפה תפריד בינינו'.
ואו. אני לא זוכר את לונג כל-כך עצבנית לגבי סרט מעולם.
(אבל תקנו אותי אם אני טועה)
נו, מה אני אעשה.
בגדול, הסרט שעמם אותי. אבל מעצבן אותי שסרטים עדיין משתמשים בתכסיסים כל כך זולים כדי למשוך את הצופים באף. ומעצבן אותי ששום דבר בסרט הזה לא הגיוני והכל קורה "כי ככה כתוב בתסריט".
מכאן והלאה ים. הראשון ספוילר למחמירים, והנקודה השניה מדברת על סוף הסרט – הצפוי אמנם, אבל זה עדיין ספוילר.
• בואו ניקח לדוגמה את המקרה של האח החירש. בתחילת הסרט לא קלטתי שהוא הומו. היה נדמה לי שה-dude השחור הוא מטפל שהצמידו לו. יכול להיות שהגיי-רדאר שלי לא מפותח, ומצד שני – יכול להיות שהמשחק היה כל כך מחורבן, שלא היה סיכוי לדעת שהם מאוהבים. אבל אני אניח לזה. הם הומואים. אוקיי. ובמשפחה הזאת אוהבים הומואים. סבבה. אז איך זה שהם מתאכסנים במלון כשכל שאר האחים – על בעליהן וטפם – לנים בבית?
מי שירצה יראה פה צביעות: כן, נכון, הם אמרו שהם אוהבים את השונה. אבל בפועל השונים מוקצים וגרים הרחק מהמשפחה. וזה רק יחזק את הנקודה שלי. אבל מצד שני, סביר שזה קרה *כי ככה לתסריט היה נוח*. היה צריך מישהו שיתגורר בבית המלון כדי שתהיה להם סיבה "לגיטימית" לנסוע לשם, גם אם זה סותר את שאר המוצג בסרט.
• ומה הקטע עם מרדית' באמת? היא נוראית. יש לה את כל התכונות השליליות. כולם צוחקים עליה. אבל בשניה הראשונה שהאח הסטלן רואה אותה הוא מתאהב בה. ובסוף הסרט היא מביאה מתנה אחת, עוברת קרב ביצים וכבר שוכחים לה הכל. פתאום היא מפסיקה לכחכח, פתאום לא תקוע לה מטאטא בתחת – כנראה גם אין לה מזוודות מלאות בעשרות חליפות שאי אפשר לדחוס לשום מקום, פתאום היא לא מדברת בכלל. היא שמחה להשתייך למשפחת סטון. וואט דה פאק? אה, נכון. ככה התסריט רצה.
ורק(?) אני
חיבבתי את הסרט. זה היה הסרט שהכי נהניתי ממנו מבין כל הקומדיות הרומנטיות/משפחתיות של הזמן האחרון ('השמועה אומרת ש…', 'פשוט מאוהבת' וכל זה). נכון שזה לא בדיוק הופך אותו ליצירת מופת, אבל בטח שלא התעצבנתי כמו לונג.
הדמויות היו הרבה יותר אמינות ומעניינות מאשר ברוב הקומדיות מהסוג הזה. המצבים היו (רוב הזמן) לא אידיוטיים ('פגוש את ההורים') אלא דברים שיכולים לקרות. בערך. הדרמה-בשקל היתה הרבה יותר טובה מאשר רגעי היעני-דרמה שמרפדים קומדיות אחרות כדי שלא נחשוב שבאנו רק לצחוק. הסוף היה גרוע. לא נורא. מבחינתי היה ממש בסדר.
לונג, את כ''כ שולתת כשאת מעוצבנת.
מה שניקי אמרה
הפסקה עם האבנים הרגה אותי
ח"ח, צל"ש, מדליה, מה שתרצי – עד חצי המלכות.
ראיתי את הסרט.
לא אגיד איך בדיוק.
אבל מתישהו באמצע הסרט כבר התחיל להיות לי מעיק. זה לא סרט. זה סתם אוסף קלישאות על גבי קלישאות. תפקיד גרוע לשרה ג'סיקה פרקר. (ועזבו את זה שאני שונא אותה).
הדבר היחיד שששוה בסרטה זה היא רייצ'ל מק'אדאמס.
וואללה ואני בדיוק הפוך מכולכם.
אני מצאתי את הסרט אצלי בדויד, והייתי בטוח שהוא קומדיה רומנטית סתמית ולכן דחיתי את הצפייה בו עד למשמרת שבת שלי. במשמרת התחלתי לצפות, והסרט היה פשוט כל כך לא קומדיה רומנית שהופתעתי לטובה. הדמויות אמינות ומשחקות מצויין (חוץ ממרדית'. את אישה חזקה ושתלטנית, מובהר לנו בתחילת הסרט, איך פתאום היא הופכת לסמרטוטה של הסטונים בלי שום אירוע שיסביר את זה? והדיבור בקול חלש ועדין מיצה את עצמו ממש בהתחלה. בקיצור הדמות של מרדית' עיצבנה אותי ואני לא יודע אם זה בכוונה). כל סרט עם קלייר דיינס מועלה בכמה רמות אצלי, והסוף היה טוב מדי.
מכאן והלאה.
הסוף היה פשוט הפי מדי. הסרט כולו מוצג באמינות יחסית למציאות ולא אהבתי שבסוף כולם וכולן מוצאות את מקומן במשפחה. כמובן שבגלל שחשבתי שאני צופה בקומדיה רומנטית חשבתי שמרדית' ואוורט יתגברו על הכל ויתחתנו, אבל כשהם נפרדו לא היו צריכים לאחד את מרדית' עם האח הסטלן ואת ג'ולי עם אוורט. מאולץ מדי…
סוף .
חוץ מזה ממש אהבתי את הסרט, והדרמה בשקל שבו עומדת טוב בגלל המשחק המצויין של המעורבים. אני ממליץ.