דו"ח קופות שבורות – 5.11.2006

סשה ברון כהן בתפקיד בוראט (שלישי משמאל).יאגשמאש. למדו את המילה הזאת, כי אתם הולכים לשמוע אותה הרבה בעתיד הקרוב.

בעצם, יכול להיות שכבר שמעתם אותה כל כך הרבה שנמאס לכם: הכל תלוי בשאלה עד כמה אתם מסתובבים באינטרנט ורואים סרטונים ביוטיוב. יכול להיות שבזמן האחרון ראיתם הרבה את בוראט. בכל זאת, האיש החביב התארח ב-SNL, התראיין ל-CNN, עשה דברים אצל קונאן אובראיין, מסיבות עיתונאים פה ושם, ובקיצור, נמצא בכל מקום. אבל זה שמשהו נחשב למצחיק באינטרנט, לא הופך אותו ללהיט בקולנוע (ע"ע נחשים, על המטוס). אבל המקרה של 'בוראט' היה מאוד שונה. בוראט הוא הסנסציה הקופתית של השנה.

במקרה שלא הבנתם מילה מהפסקה הקודמת, להלן תקציר הפרקים הקודמים: סשה ברון כהן הוא כוכב תכנית הטלויזיה "עלי ג'י", שבה הוא מגלם את דמותו של הראפר הלבן עלי ג'י וגם, מדי פעם, את בוראט, כתב הטלוויזיה מקזחסטאן שנשלח לסקר את אנגליה (ומאוחר יותר, את אמריקה). סשה ברון כהן ודמויותיו היו פופולריים מספיק באנגליה כדי שעלי ג'י יקבל סרט קולנוע משלו, בשנת 2002 – סרט שהצליח באנגליה במידה סבירה, והכניס בארה"ב סך הכל כולל כללי של 0 דולרים, כי מי זה בכלל הכהן הזה ולמה הוא חושב שהוא מצחיק.

ארבע שנים אחר כך, גם בוראט קיבל סרט משלו. הקונספט פשוט: הוא משוטט ברחבי אמריקה, נפגש ומראיין אנשים שונים. הקטעים ה"עלילתיים" של בוראט מתוסרטים; הריאיונות לא. האנשים שהוא מדבר איתם מאמינים (לפחות בתיאוריה) באמת ובתמים שהם מדברים עם נציג קזאחי מנומס וחביב ששונא יהודים ואוזבקים ושוכב עם אחותו אך ורק במוצאי חגיגת שוריק (כן, יהודה ברקן עשה את זה קודם).

כבר כמה זמן מסתובבת שמועה ש'בוראט' הוא לא סתם עוד קומדיה בסגנון 'עלי ג'י – הסרט', אלא משהו באמת חכם ובאמת מצחיק. ומילא השמועות, אבל הביקורות על הסרט? אנשים מכובדים מצהירים שנקעו את הלסת מרוב צחוק. מבקרים כבדי ראש נופלים לרצפה. ספק אם היתה בעשור האחרון קומדיה שקיבלה מחמאות גדולות יותר. או, במילים פשוטות יותר: 'השתולים' של סקורסזי ושות' היה אחד הסרטים עמוסי התשבחות של השנה, עם דירוג עגבניות של 92% ביקורות חיוביות. ל'בוראט' יש 96%. בינתיים, מדינת קזחסטן נזכרה להיעלב ומחתה נמרצות – בצדק מוחלט, אגב – על העובדה שהיא מוצגת בסרט כמדינת עולם חמישי או שישי, שתושביה המשופמים ירדו מהעצים לא מזמן ויתנו רישיון נהיגה לברווזים לפני זכות בחירה לנשים. כמובן, השערורייה הזאת רק העניקה לסרט קידום מכירות חינמי יעיל.

אבל למרות הכל, בפוקס, מפיצי הסרט, היו מודאגים. אפשר להבין. זאת פאקינג קומדיה; אם המבקרים אוהבים אותה, משהו כאן בטח לא בסדר, והעמחה בטח ישנאו אותו. לכן, במקום להפציץ עם הסרט בכל קולנוע רענן, הם החליטו על "השקה רכה": בשלב הראשון, הוא יופץ ב-800 בתי קולנוע בלבד (לצורך ההשוואה, שני הסרטים האחרים שיצאו השבוע הושקו ב-3,458 וב-3,707 בתי קולנוע). אחר כך נראה; אם זה ילך טוב, נקרין אותו בעוד מקומות. בהשקה מצומצמת כזאת, פתיחה של 10 מיליון דולר היתה נחשבת להצלחה.

ואחרי כל ההקדמה הארוכה הזאת, שורה תחתונה קצרה: 'בוראט' הכניס השבוע 26 מיליון דולר. ממוצע ההכנסות שלו לאולם היה כמעט 32 אלף דולר – כלומר, אולמות מפוצצים עד אפס מקום. מדהים. זה לא סתם סרט מצליח, זאת תופעה. אצלנו הסרט יוקרן ב-30 בנובמבר, ועד אז לאלה שהספיקו לראות אותו בהקרנה הסודית שנערכה בפסטיבל חיפה יש זכות לומר "אמרנו לכם".

שני הסרטים האחרים שיצאו השבוע, שניהם סרטי ילדים, ניהלו קרב צמוד על מה שהיה אמור להיות המקום הראשון, ובסופו של דבר נפלו שניהם תחת צילו של בוראט. ובכל זאת: במקום השני נמצא טים אלן, מי שהיה פעם כוכב והיום מצליח רק כשהוא עושה סרטים על סנטה קלאוס. 'סנטה במשרה חלקית 3' הכניס בסוף השבוע 19 מיליון דולר – אמנם פחות מהפתיחה של הסרט הקודם בסדרה (29 מיליון), אבל לפחות הוא הצליח בסוף שבוע בודד לעקוף את הכנסותיו הכוללות של הסרט הקודם של טים אלן, 'זום' (11 מיליון). הייתי טורח לברר מה היא עלילת הסרט הזה אילו זה היה אכפת לי.

טיפה מתחתיו ובמקום השלישי, נמצא 'Flushed Away', ובעברית 'חיים בזרם', סרט שיש לי רגשות מעורבים כלפיו. זה סרט של אארדמן, אולפן האנימציה הבריטי בעל ההילה הכמעט פיקסארית: עד היום הם לא יצרו סרט שהיה פחות ממצוין. הם עשו את שלושת סרטי 'וולאס וגרומיט' הקצרים, את 'וולאס וגרומיט והארנב הקטלני' הארוך, וכמובן, את 'צ'יקן ראן' המושלם. 'חיים בזרם' הוא הסרט הראשון שלהם שלא נעשה בפלסטלינה אלא באנימצית מחשב. זו לא סיבה לברוגז, יש הרבה מקום במאה ה-21. אלא מה, הסרט הזה לא מריח טוב. הוא עוסק בעכברוש מפונק שחי בקרב בני האדם ורגיל שידאגו לכל מחסורו, עד שהוא מוצא את עצמו נסחף (באופן מילולי בהחלט) אל העולם הפרוע של העכברושים החיים במקומם הטבעי – בביוב. בואו נאמר שסרטי אנימציה על חיות מדברות לא ממש היו חסרים לנו השנה, וגם העלילה הזאת היא, איך לומר, לא הכי מקורית. רק תחליפו את החיה ואת המיקום, וקיבלתם את 'מדגסקר', או 'ג'ונגל סיטי', או את 'חברים על הכוונת'. ולראות ארבעה סרטי אנימציה ממוחשבת עם אותה עלילה בתוך שנה וחצי זה הרבה יותר מדי. חוץ מזה, יש את עניין הטריילר של הסרט, שהוא, אם כבר אנחנו עוסקים בדימויים מעולם הצנרת, קקי.

אבל מה, המבקרים האמריקאיים דווקא אהבו את הסרט – ותזכרו שכאן מדובר באנשים שנאלצו לצפות בכל אותם סרטי אנימציה זהים. הם טוענים שאארדמן לא איבדו את הטאץ' שלהם גם במעבר למחשב, ושאת העלילה הלא מקורית הסרט עושה טוב יותר מאלה שקדמו לו. וואלה? אני אשמח אם זה באמת המצב, אבל בינתיים אני מעדיף לשמור על פסימיות זהירה. 'חיים בזרם' מגיע אלינו בתחילת דצמבר.

בכלל, טוב להיות מבקר בימים אלה. הקיץ אמנם היה קשה וארוך, אבל עכשיו כמעט הכל בסדר. בעצם, מבחינת תגובת הביקורת, השבוע הזה הוא הטוב ביותר שהיה לבוקס-אופיס מאז… לא יודע, אולי ומעולם. מתי בפעם האחרונה היו בין עשרת הגדולים שלושה סרטים שונים שציון העגבניות שלהם עומד על יותר מ-90? 'בוראט' הוא הראשון, כאמור; השני הוא 'השתולים', שאחרי ירידה זעירה אופיינית עבר השבוע את קו 100 מיליון הדולר; והשלישי הוא 'המלכה', זה עם הלן מירן בתפקיד מלכת אנגליה הנוכחית, שהפצתו הורחבה השבוע מספיק כדי שהוא ישתחל למקום העשירי עם 2.9 מיליון דולר. חוץ מזה, 'לחזור' של אלמודובר הגיע לאמריקה (בענייני סרטים שמוצאם אינו בארה"ב, הם מפגרים אחרינו בהרבה) והשיג גם הוא ציון עגבניות של 90 פלוס, והכנסות מכובדות בקומץ הקולנועים שבהם הוקרן.

גם השבוע הבא צפוי להיות מעניין: השאלה הראשונה והמסקרנת ביותר היא איך בוראט יתנהג כשהפצתו תורחב פי כמה, אבל נגדו יתמודדו גם 'שנה מופלאה' של רידלי סקוט וראסל קרואו, הקומדיה הקיומית 'Stranger than Fiction' עם וויל פרל ואמה תומפסון, וסרט האימה 'The Return' עם שרה מישל "שמישהו יעזור לי אני תקועה בטייפקאסט רצחני" גלר.


הרשימה המלאה: המספרים מייצגים את הכנסותיו של הסרט במהלך שלושת ימי סוף השבוע (שישי-ראשון) בארה"ב, במיליוני דולרים. המספרים בסוגריים מייצגים את הכנסותיו הכוללות של הסרט עד היום, במיליוני דולרים.

1. Borat – 26.5 (26.5)
2. The Santa Clause 3: The Escape Clause – 19.5 (19.5)
3. Flushed Away – 18.8 (18.8)
4. Saw III – 14.8 (59.4)
5. The Departed – 7.7 (102.0)
6. The Prestige – 7.5 (39.1)
7. Flags of Our Fathers – 4.4 (26.6)
8. Man of the Year – 3.7 (33.8)
9. Open Season – 3.0 (81.3)
10. The Queen – 2.9 (10.0)