במקור: I, Robot
במאי: אלכס פרויאס
תסריט: ג'ף וינטר, עקיבא גולדסמן
לא ממש מבוסס על ספרו של אייזק אסימוב
שחקנים: וויל סמית', בריג'יט מוינהאן, אלאן טודיק, ג'יימס קרומוול
1. לא יפגע יוצר קולנוע ברווחי סרט, ולא יניח, על ידי חוסר פעולה מצידו, שייפגעו רווחיו של סרט.
2. חייב יוצר קולנוע לנקוט בכל פעולה שתגרום לסרט להיחשב מעמיק, כל עוד אין פעולה זו עומדת בסתירה לחוק הראשון.
3. חייב יוצר קולנוע לשמור על קשר בין הסרט לבין הספר שאת שמו הוא נושא, כל עוד דבר זה אינו עומד בסתירה לחוק הראשון או לחוק השני.
אלה שלושת חוקי הביבליומטיקה, מדע עיבוד הספרים המפורסמים לסרטים שוברי קופות. הם מוטבעים בכל קולנוען הוליוודי בזמן ייצורו ע"י תאגיד "יו.אס. רובוטי-קולנוע בע"מ". החוקים נחשבים בלתי פגיעים. אך מה אם יום אחד הקולנוענים יתמרדו? האם ייתכן שנקבל סרט שמעדיף עומק על פעלולים, או מדגיש נאמנות למסר המקורי על חשבון פוטנציאל קופתי? האם הקולנוענים יקומו על בוראיהם המפיקים, וישמידו אותם בקרב אפוקליפטי?
אולי, יום אחד. לא ב'אני, רובוט'.
החוק הראשון
האחראים לרווחים של 'אני, רובוט' הם אפקטים מיוחדים ו-וויל סמית' מיוחד.
הוויל סמית' המיוחד שנוצר עבור הסרט הוא מוצלח, ומשדרג את פוזת ה"אני מגניב" השחצנית הרגילה שלו לפוזת ה"אני מגניב ושחצן אבל מריר בנוגע לחיים". הוא מצחיק כפי שוויל סמית' מצחיק בדרך כלל, אבל גם עצבני במידה. אפילו הקטעים המלודרמטיים שלו לא גרמו לי להפנות את עיני במבוכה מהמסך. סמית' הוא דל ספונר, שוטר שמתעב רובוטים ומשוכנע שהם מסוכנים, למרות ששלושת חוקי הרובוטיקה אמורים להבטיח שהם יגנו על בני אדם ויצייתו להם. למרות שנאתו לרובוטים, הוא מיודד עם אלפרד לנינג (ג'יימס קרומוול, 'כל הפחדים כולם', 'ספייס קאובויס'), המדען הראשי בתאגיד הענק שמייצר ומתפעל את כל הרובוטים. כשלנינג נמצא מת, ספונר מסרב להאמין שהוא התאבד, ומגלה כי לנינג בדיוק יצר רובוט חדש ומיוחד, אותו הוא כינה "סאני". הרובוט בורח, וספונר יוצא ללכוד אותו ולפענח את תעלומת מותו של לנינג. מי שעוזרת לו היא ד"ר סוזן קאלווין (בריג'יט מוינהאן, 'השתול', 'חופשיות על הבר'), פסיכולוגית-רובוטים מבריקה, קרה ויפהפיה (מפתיע, הא?). הבוס שלה – אל תתעלפו מרוב הפתעה – ממש לא מאושר מהעזרה שהיא נותנת לספונר.
האפקטים המיוחדים גם הם משכנעים. כמו בסרטים עתידניים אחרים, יש הרגשה שהעולם בעוד שלושים שנה באמת יהיה מתכתי-מבריק וכסוף, ואם הוא לא יהיה כזה – חבל. יש בסרט מכונות מגניבות וזיליוני רובוטים מכל סוג וצורה. יש רובוטים שמנקים, רובוטים שהורסים בתים, רובוטים שמנהלים בניינים וכולי, אם כי כולם עוברים באמצע הסרט הסבה מקצועית ל"רובוטים שמנסים להרוג את וויל סמית"'. הרובוטים דמויי האנוש הם בני דודים משופרים של ההם מ'מתקפת המשובטים' – הם זזים בצורה חלקלקה, זורמת ואסתטית, ויחד עם זאת מכאנית. כיף להסתכל עליהם, במיוחד כשהם מתחילים לעשות סלטות ושאר קפיצות.
'אני, רובוט' הוא סרט מותח ומבדר למדי. יש בו מרדפים, סצינות קרב אישיות והמוניות, רובוטים שמתפוצצים וכמה טוויסטים והפתעות נחמדות. בקיצור – כל החבילה. לזכותו יצוין כי כל השאלות – מותו של לנינג, הייחודיות של הרובוט סאני, כמה רובוטים אפשר לפצפץ לרסיסים בחמש דקות – זוכות לתשובות. למי שזה נראה לו דרישה בסיסית, גם מסרט אפקטים, יש לי רק שתי מילים: 'כוכב הקופים'. ומה על עומק ומסר? בזהירות, לא יותר מדי.
החוק השני
לכאורה יש ב'אני, רובוט' גם את מה שיהפוך אותו למעורר מחשבה. הוא שואל שאלות על הסיכויים והסיכונים שבטכנולוגיה בכלל וב"מכונות חושבות" – מחשבים או רובוטים – בפרט. אפשר למצוא בו, למשל, שאלות כמו האם אנו יכולים ליצור מכונות מסובכות יותר ויותר, בלי להפוך תלויים בהן? האם "מכונות חושבות" לא יהפכו, בסופו של דבר, לבעלות תודעה עצמאית, כשיגיעו לרמת מורכבות מסוימת? האם עלינו למנוע אפשרות כזו בכל מחיר, או להסתכן ביצירת תבונה מסוג אחר לצידנו? ולבסוף, האם נוכל לראות במכונות כאלה משהו שהוא יותר ממכונה – להתיידד עם בינה מלאכותית, כאילו היתה אדם?
בזמן הצפייה, הרגשתי שהסרט מנסה לעסוק בשאלות האלה בצורה מורכבת יחסית, ולא מסתפק ב"וויל-סמית'-מכסח-ת'תחת-לרובוטים-הרעים". באותו רגע היה נראה לי שהתשובות שהסרט נותן אינן חד משמעיות. הבעיה היא שכדי לדון בשאלות האלה במידה כלשהי של רצינות, היו צריכים להוריד דקות של פעלולים, דבר שעומד בסתירה לחוק הראשון של הביבליומטיקה. חוץ מזה, גם אם וויל סמית' קצת מריר וציני יותר מהרגיל, הוא ומורכבות עדיין לא הולכים טוב ביחד. בשורה התחתונה, 'אני, רובוט' מתעניין יותר באפקטים מאשר בשאלות פילוסופיות, ולא מספק הרבה חומר למחשבה. זה אולי היה יותר ממה שציפיתי, אבל פחות ממה שצריך כדי לעורר הרהור עמוק.
החוק השלישי
לפיכך, המעט שנשאר בסרט מהרעיונות של אייזק אסימוב, שהסרט מבוסס כביכול על ספרו, הוא מה שלא סותר את החוק הראשון והשני של הביבלומטיקה – מה שלא יפגע ברווחים, ויהיה מעמיק רק במידה שלא יסתור את הצורה שבה רואים היום טכנולוגיה. אין בסרט הרבה מאותם משחקי התחכמויות, הנובעים מהתנגשויות בין שלושת חוקי הרובוטיקה, משחקים שהפכו את ספרי וסיפורי אסימוב לחידות מחשבה מרתקות. אין גם את הגישה של אסימוב עצמו, שהיה, כמדען וסופר, אופטימי ללא תקנה בנוגע לטכנולוגיה, והחל לכתוב סיפורי רובוטים כי נמאס לו ממוטיב ה"רובוטים שנוצרו והשמידו את יוצריהם". מה שיש הוא כמה הרהורים על הפוטנציאל של יחסים בין רובוטים ובני אדם, ופוטנציאל ה"אנושיות" של רובוטים.
אז אם אתם הולכים ל'אני, רובוט', קחו איתכם דלי פופקורן ותיהנו מהאקשן, מהעיצוב ומוויל סמית', אבל אל תצפו לפגוש שם את אסימוב. הוא עדיין נח, לא ממש בשלום, על משכבו.
- האתר הרשמי
- אתר ישראלי
- וויל סמית
- בריג'יט מוינהאן
- אלאן טודיק
- שלושת חוקי הרובוטיקה
- אייזק אסימוב
- אלכס פרויאס
- 'אני, רובוט' – תולדות התסריט
- 'אני, רובוט' – הסרט שלא היה
- אנחנו רובוטים
- מלחמות הרובוטים
- מצעד הרובוטים
- איזה רובוט תרצו?
- שני רוכבים מאת ורד טוכטרמן
- הכל מלא אהבה
- ילדת פלא
ביקורת לביקורת
אם יש חתול בסרט, אז כותבים את זה בהתחלה.
אני מצאתי את ההסבר די מספק.
אז ככה
זה בפירוש כן החברה שמייצרת את המודמים (אני רק תוהה אם אפשר לקרוא לכך פרסומת. כנראה שכן). וגם הייתה שם פרסומת לאודי(Audi) בגוף האוטו של וויל סמיט'.
-האשף הדגול
אהמ
בהתחלה חשבתי שזה לא פרסומת, כי לפי מה שזכרתי מספריו של אזימוב הייתה בהם חברה באותו השם.
מתברר שקראתי אותם ממש מזמן.
מחקר אינטרנט קצר גילה לי שני דברים.
הראשון – החברה בספריו של אזימוב נקראה US Robots and Mechanical Men, לא US Robotics, כפי שהיא הופיעה בסרט.
והדבר השני, והמטריד הרבה יותר:
שימו לב לצד השמאלי של האתר, משמאל לציור המתחלף של המודם ומשחקי המחשב.
http://www.usr.com/home.asp
המצב הרבה יותר גרוע ממה שחשבתי…
איפה הבעיה?
גם אאודי מפרסמת את עצמה בשלטי חוצות ומודעות בעיתונים באמצעות המכונית מ'אני, רובוט', ועשרות חברות כבר פרסמו את עצמם דרך ג'יימס בונד. למה המצב יותר גרוע מקודם?
איפה הבעיה?
גם אאודי, וגם אול סטאר, וגם JVC, וגם כל מיני חברות אחרות שהתפרסמו בכל מיני סרטים אחרים היו סתם פרסומות. הראו את המוצרים שלהם, או את הסמל שלהם…
במקרה של USR, זו לא סתם פרסומת. הם לקחו את השם המקורי של החברה, כפי שהוא היה בספרים של אזימוב, ושינו אותו קצת, כי הוא דומה מאוד (ואני לא אתפלא אם מייסדי החברה קראו לה כך בהשראת אזימוב), כדי שיהיה זהה לשם החברה…
זה אולי צפוי, וזכותם המלאה, אבל לדעתי זה סתם מכוער…
מה גם שלא ראיתי את זה. עד היום הייתי בטוח שאת זה הם לא שינו מהספר, והגילוי שהם גם שינו את זה, וגם עשו את זה ממניעים כלכליים של "הם שילמו לנו, אז בואו נשנה" פשוט עשה לי רע…
זאת לא באמת בעיה, אלא יותר משהו שמציק לי באופן אישי…
הרבה יותר מטרידים אותי
השינויים שאף אחד לא שילם להם בגללם.
נראה לי
שאתה די מגזים, כמעט בכל.
ואני ממש לא מבין למה מחשיבים את הפרופסור לכזאת חתיכה.
אמרתי לכם.
סתם, האמת לא ראיתי את הסרט אבל לא אהבתי את הקטילה הגורפת שהוא זכה לה בגלל הטריילר. כולם נדהמו מאיך שהסרט הזה מעיז להיקר על שם ספרו של אסימוב. אז בתור עיבוד הוא לא משהו אבל בתור סרט הוא נראה לי מעולה לקיץ. בקיצור, יש הרבה סרטים שאני מת לראות הקיץ (אני רובוט, רידיק, ספיידרמן, היום דאחרי מחר, טרויה, ואן הלסינג וכו..) אבל כמו שאמרתי אני לא הולך הרבה לקולנוע. ועם החרם הזה עכשיו יותר כיף לי.
אני חושב שעכשיו לפחות מותר לי להוריד סרט או שניים.
אל תלכו
למי שלא ראה את הסרט עדיין אז חבל לו על הזמן והכסף, זה סרט נוראי, שעתיים של בהייה. השחקנים מעצבנים מתמיד, הומור של וויל סמית בסרט שאמור להיות כ"כ רציני פשוט כמו לראות את הנסיך המדליק בסרט עתידני של שפילברג, והעלילה כ"כ צפויה שזה לא יאמן, אי אפשר לתאר במילים את האכזבה.
תודה על הביקורת.
נראה סרט אקשן טוב.
לא ממש אהבתי את העיצוב של הרובוט עצמו.
בכל אופן, אין תקציב לקולנוע, אבל כשייצא ל-DVD, אני אצפה בו.
כל הסרט פרסומת אחת גדולה ל"אאודי".
וזה רק אני, או שלכל הרובוטים חוץ מלסאני יש עיניים צהובות?
ו'אול סטאר', או מה שהיו הנעליים האלה.
ו'יו אס רובוטיקס'. ועוד כמה חברות שאת שמן אני לא זוכר, וטוב שכך.
ו'אול סטאר', או מה שהיו הנעליים האלה.
ל-יו.אס רובוטיקס יש הצדקה מלאה בתסריט.
סלחו לי שבמקום לכתוב אני מלנקקת
אבל במקרה הזה זה פשוט מתבקש:
http://maddox.xmission.com/c.cgi?u=i_robot
עיניים חומות
ולסאני כחולות, כדי להראות שהוא מיוחד ("יוניק").
יש להן עיינים חומות
ראיתי גם את הסרט, איזה סרט טוב הכי ריגש אותי זה שוויל סמית' גילה למה הוא שונא רובוטים (לא מגלה מחשש לספוילר).
סרט שווה. וסאני הוא הרובוט הכי ממי שראיתי…
אני רוצה את סאני לעצמי!!!..
חחחחח…
ערב טוב לכולם.
זה לא רק אתה.
טוב
קודם כל וויל סמית עב על הגוף שלו
לא זכור לי שהוא היה כל כך שרירי.
הסרט בסדר
האמת הסוך כשהתגלה לי כל הפיתרון לא הודהמתי ולא והפתעתי
אבל עדיין סרט סביר
טוב
יש עוד "פיתרון" שיכול להיות מפתיע בשביל מי שראה את הטריילר וחושב שהוא יכול לנחש את כל עלילת הסרט?
טוב
אני ראיתי את הסרט
ומדבר כמובן על הסרט
הטריילר זכור לי כרע מאד
אני רק יכול להגיד שהסוף לא הפתיע או הדהים אותי
הסרט סביר
ומי אוכל את הפאי המגעיל הזה שהוא אוכל אצל סבתו
טוב
אני קיבלתי את הרושם שהטריילר מספר את כל עלילת הסרט, ולמען האמת, גם הביקורת הזו. האם אני צריך להבין שיש טוויסטים מפתיעים שלא התגלו בינתיים?
טוויסטים כן, מפתיעים לא.
אחלה לינקים,
במיוחד הזדעזעתי להזכר בוויקי ילדת הפלא. אני לא מצליחה להזכר למה אהבתי את זה כ"כ.
אבל הלינק של אלכס פרוייאס מוביל בטעות ל"תולדות התסריט".
תודה. תוקן.
סמית' עושה בום-בום
עצבים על הסרט הזה. המעצבן הוא שכל הסרט וויל סמית ושאר הניצבים משמיעים קולות של "תראו אותי, אני סרט מד"ב אינטיליגנטי!", אבל הוא ממש לא.
בקטעים שוויל סמית' לא יורה, הוא מדבר – וזה פשוט איום.
הכי איום? כשהוא משלשל בדיחות בין הטקסטים הקלישאתיים, זה פשוט לא עובד ( "סורי, אני אלרגי לבולשיט" היה הדבר היחיד המוצלח).
בדרך כלל אני לא מעוצבן על סרטי אקשן לקיץ אבל "אני, רובוט" זאת רמאות.
אלוהים, איזה סרט מטומטם.
ראיתי גרועים ממנו אמנם, אבל מזמן לא ראיתי סרט כל כך מטומטם שחושב שהוא כל כך חכם. 'דו"ח מיוחד' הוכיח שאפשר לעשות סרט מדע בידיוני חכם בלי לוותר על אחלה סצינות אקשן. 'אני, רובוט' מנסה להיות 'דו"ח מיוחד', אבל הוא כל כך, כל כך לא. הסרט הזה נראה אינטליגנטי כמו חמור עם משקפיים.
קשה לספר סיפור מתוחכם כשאתה נותן לצופים שלך פחות קרדיט מב'פרפר נחמד'. כאן לא מסתפקים בלכתוב על המסך את חוקי הרובוטיקה בתחילת הסרט, מרגישים צורך להסביר לנו אותם שוב. החוק השני של הרובוטיקה אומר: "ישמע רובוט לכל הוראה שתינתן לו על ידי אדם, אלא אם כן זה עומד בסתירה לחוק הראשון". וויל סמית' האינטליגנט שואל, "אבל מה אם מישהו יגיד לו לפגוע באדם אחר?". אחלה בלש, באמת. יוצרי הסרט גם לא מאמינים שאנחנו, הקהל, נצליח לזהות מקום שמופיע בציור כשמיד אחר כך אנחנו רואים אותו בצילום, אלא אם כן מציגים לנו את הצילום והציור זה בצד זה על אותו מסך. האינטליגנציה שלי לא נעלבת בקלות, אבל מאז שראיתי את הסרט הזה היא יושבת בארון ובוכה.
הלאה. הסרט הוא גיבוב של קלישאות, ולא מראה שום שביב של עתיד שלא מוכר מעשרות סרטים אחרים, ועלול להבהיל אותנו. זה מתחיל עם קלישאות מד"ב – המערכת הממוחשבת שמדברת בקול נשי נעים (אני די בטוח שלוקחים תמיד את אותה קריינית כדי שתגיד "סיסמה התקבלה" וכאלה), האיש שאוסף פרטי "נוסטלגיה" מימינו אנו (ומנצל את ההזדמנות לאחת הפרסומות ה"סמויות" הכי חסרות בושה בתולדות הקולנוע). וזה ממשיך גם עם קלישאות סתם: (זהירות, ון) לבלש גיבור הסרט יש בוס, שחור, שמן, שמשעה אותו באמצע חקירת הרצח. אלוהים אדי-פאקינג-רים, במי צריך לירות כדי שתסריטאים הוליוודיים יפסיקו להשתמש בקלישאה הזו?!
לוויל סמית' אין דמות. הוא וויל סמית'. אני לא זיהיתי שום הבדל בין סמית' כאן לבין סמית' ב'בחורים רעים' או בכל סרט אחר שלו. הקטעים שבהם הוא מנסה להצחיק היו גרועים. וויל סמית' יודע להצחיק, אבל צריך משהו לעבוד איתו.
העיצוב של העתיד, יסלחו לי כל המתלהבים ממנו, שבלוני לחלוטין. בעתיד יהיו בניינים ממש גבוהים ומכוניות חלקות ויפות. כמה מפתיע. משהו יותר מקורי מזה? לא. אבל בכל זאת המצלמה מרגישה צורך לעשות רונדלים מסביב לכל ביניין ממוחשב, כאילו שנות השמונים לא עברו מעולם ואנחנו אמורים להגיב על כך ב"וואו! אנימציה ממוחשבת!". הרובוטים הם העיצוב ה"מקורי" היחיד בסרט, אבל גם הם כמובן גנובים מ-All is Full of Love. והפעלולים היו לא יותר מבסדר. אני מודה שצחקתי כשהרובוטים התחילו לעשות חיקויים של טריניטי.
אסימוב זה בטח לא, אבל אפילו אם מתעלמים מההתעללות בגופתו, זה עדיין סרט מטומטם. ואפילו אם מצליחים להתעלם מהיומרות ה"אינטליגנטיות", זה לא יותר מסרט אקשן סביר במקרה הטוב. לכו ל'רידיק'. הוא יפה יותר, ולא טוען שהוא חכם.
השלם גדול מסך חלקיו
זה נכון לגבי העיצוב, בכל אופן.
לגבי שאר הנקודות שלך, קשה לי להגיד שהן לא נכונות. בצורה זו או אחרת הזכרתי אותן בעצמי. זה הכל שאלה של איך מסתכלים על זה, והאם השתמשת בציפיותומט לפני שנכנסת לאולם. אני לא ציפיתי ליותר מסרט קיץ מבוסס נוסחה, ואתה ציפית למד"ב אינטיליגנטי.
בכל מקרה יש הבדל בין "אמור להיות" ל"מתיימר להיות", והסרט לא מתיימר להיות שום דבר אחר מלבד מה שהוא.
להגיד שאני, רובוט מתיימר להיות אינטיליגנטי זה כמו להגיד ששודדי הקאריביים מתיימר להיות אפי.
הוא מתיימר
ברגע שהוא כותב "אני,רובוט" על הפוסטרים!!!
יש פה הרגשה של תסריטאי שהחליט שהוא יותר חכם מאחד מסופרי המדע בדיוני הטובים בעולם ושהוא חושב שאסימוב לא הבין מה היה אמור באמת לקרות.
אבל מה נעשה, הוא לא כזה חכם אז יצא לו תסריט פשטני למשהו הרבה יותר מתוחכם.
אם להיות יותר ממוקדים לרגע, החוקים אומרים שאסור לרובוט לפגוע באדם ורובוט עם רמת התחכום של "ויקי" וכמות השנים שהיא קיימת צריך לדעת שלהיות כלוא זה לפגוע בן האדם.
את זה מבין כל מי שקרא את הסיפור על הרובוט שקורא מחשבות או את הסיפור האחרון באנוכי הרובוט.
כך או כך הם עושים דברים בצורה יותר חכמה מ"בואו נרביץ להם חזק"
תמיד יש דרך פחות אלימה ויותר מתאימה לרובוטים של אסימוב.
בול! הסרט הכי מטומטם שראיתי זה שנים
ומכל הסיבות שהעלית פלוס עוד כמה. פשוט איום ונורא.
דו''ח רובוט
בסך הכול גם אני חושב ש"דו"ח מיוחד" הרבה יותר מעמיק, מעניין ומרגש מ"אני רובוט"; אתה צודק שאפשר היה להדגים את 3 החוקים יותר טוב; הפרסום ב"אני רובוט" באמת כבר לא סמוי אפילו.
2 הנקודות העיקריות שלי הן
א. הדמות של סאני מוצלחת, ולכן מכניסה מימד של אמביוולנטיות ליחס לרובוטים. נכון שהמסר המרכזי הוא טכנופובי, אבל אנחנו חיים בתקופה הרבה יותר טכנופובית מאסימוב
ב. למרות השימוש באסימוב זצ"ל כמקדם מכירות, מרגע שנכנסת לאולם והאורות כבו "אני, רובוט" אומר לך "אני סרט אקשן-פעלולים שמנסה גם להוסיף קצת פילוסופיה בגרוש".
בקיצור, לדעתי "אני, רובוט" אינו ראוי להערכה מיוחדת, אבל ברור מהתחלה שאין לו את היומרות של "דו"ח מיוחד", ולכן הוא גם אינו ראוי לעוינות כזו.
הייתי מפרט יותר, אבל נראה לי שהנושא כבר מוצה (אם לא למעלה מזה). חוצמזה יש לי עבודה להגיש מחר באוניברסיטה ועוד לא התחלתי…אני גוזר על עצמי תענית אי-תגובות עד מחר!
אאודי
לא רמת אינטליגנציה כמו רמת שליטה
זה הדבר הטיפשי. החוקים מפורשים וחד משמעיים. רובוט לא יכול לפגוע בבני אדם נקודה!(סימן קריא) לא משום סיבה שהיא וללא כל קשר לשיקול דעת זה הקטע של החוקים של אסימוב, חוקים ולא כללים מנחים.
-האשף הדגול
נא כמת.
הא?
סתם נוח לו עם נעליים בנות 35 שנה?
*אהם*
אני הולכת עם אדידס רום משנת 1976, שזה כמעט אותו הפרש שנים בין תאריך הייצור של הנעליים של דל ספונר ליום שבו הוא לובש אותם. זה לא כזה ביג דיל, הרבה אנשים עושים את זה, זה לא באמת עולה כסף אבל יש בזה משהו נחמד. כמו שדל ספונר אמר, זה וינטאג'.
בשביל מה המציאו את איביי?
אני עומד מתוקן.
אם כי זה עדיין נשמע לי כמו דבר בלתי סביר באופן קיצוני.
איפה הם שמרו את הנעליים כל השנים האלה?
שמרו
במחסנים של החברה. או אנשים שמצאו פתאום בבוידעם.
בימינו נפוץ גם שחברות כמו אדידס ופומה מייצרות שוב נעליים ישנות שלהן תחת המותג "אוריג'ינל" או "וינטאג"' ומוכרות אותן בסכומים מופרזים. אולי בעתיד גם קונברס יעשו את זה. :)
אגב קלישאות מד''ב
( סנל"לי ל"אני, רובוט" ו"2001: אודיסיאה בחלל")
ב"2001" דייב באומן "הורג" את המחשב HAL באופן הדרגתי. HAL המסכן מתחנן על חייו, אך קולו הולך ומאט, והגובה (pitch) שלו הולך ויורד. הסרט הזה נעשה ב-1968, בעולם אנלוגי לחלוטין, ועל כן טבעי שזו הייתה התפיסה של קובריק וקלארק. כשהבטריה מתחילה להיגמר בווקמן (המכשיר הזה עם הקסטות, זוכרים?), הגלגלים מסובבים את הסליל המגנטי לאט יותר, וזה בדיוק האפקט שקורה. ככה זה באנלוגי.
אז למה לעזאזל כשויקי המסכנה מתה אי שם ב-2035 או מתי שזה לא יהיה, היא מתעקשת לעשות את עצמה אנלוגית? גם היא ברטרו? כשמכשיר דיגיטלי מתקלקל, הוא לא מאט ומנמיך את תדר הקול שלו. הוא פשוט נכבה או נתקע. יודעים מה, הייתי אפילו סלחן אם ויקי הייתה עושה חיקוי של דיסק קופץ. כל דבר שמרמז על היותה ישות דיגיטלית ולא אנלוגית.
דווקא שקלתי ללכת...
ועכשיו לאור הביקורות השליליות אני תוהה אם כדאי.
לקוסם מארץ ים – אהבתי מאד את הביקורת, נהניתי לקרוא. חוצמזה, יופי של ניק (אני חולה על הטרילוגיה עוד מילדות, אלה ספרי הפנטזיה הראשונים שקראתי בחיי, והם ממשיכים להקסים אותי עד היום. על ההמשכים אני מעדיפה שלא להרחיב).
• לא קראתי את אסימוב, אבל אאל"ט ספרו נקרא 'אנוכי הרובוט', לא? יש סיבה ששינו את התרגום לשם הסרט? (או סתם טמטום קבוע של מפיצים?)
• דקדוק לשוני: "לנקוט" הוא פועל נטול מילת יחס. לפיכך "לנקוט כל פעולה" (ולא "בכל").
תודה, שמח שנהנית!
בנוגע לניק – המשכים 2 ו-3 של "הקוסם מארץ ים" דווקא היו טובים כמוהו, לדעתי, ורק המשכים 4 ו-5 היו מאכזבים. אבל ניק על שם הספר השני ("הקברים של אטואן") נראה טפשי משהו. ואם בניקים עסקינן, אגב "טריליאן" – שילבתי בביקורת כמה התייחסויות מרומזות ל"מדריך הטרמפיסט", אבל הן נערכו החוצה, ורק אחת שרדה.
באנגלית הסרט, כמו הספר, נקרא "I, Robot". הספר תורגם לעברית בשנת 1970 בהוצאת מסדה, והופיע בשם "אנוכי, הרובוט". למה המפיצים לא קראו לסרט
"אנוכי, הרובוט", כדי לקשר אותו לספר? אני מתאר לעצמי, לאור הפרסומים האחרונים על הירידה באיכות מערכת החינוך הישראלית, שהם פחדו לקבל תגובות נזעמות על זה שהרובוט בסרט לא כזה אגואיסט…
תודה על התיקון הלשוני. מאטע עמנא מתאויוט כעלא!
תשובה בנוגע לשם:
כי המפיצים לא קראו את הספר, וגם לא ראו את הסרט, לפני שתרגמו לו את השם. כמו תמיד.
במהדורה העברית החדשה הספר נקרא ''אני, רובוט''
...ע''ש הסרט.
אם כבר עוסקים בסרטים גרועים, במשך הרבה זמן המפיצים טענו שהסרט 'חתול תעלול' ייקרא בעברית 'החתול'. אפילו יצאו טריילרים עם השם הזה. בהתאם לכך, יצאה הוצאה מחודשת של הספר, שבה השם שלו שונה ל'החתול'. אבל אז, רגע לפני שהסרט יצא לאקרנים, המפיצים שינו את דעתם והחליפו את השם חזרה ל'חתול תעלול'. אבל הספר כבר יצא, ונתקע עם שם שלא קשור לכלום. לפחות הבלגן הזה נחסך מ'אני, רובוט'.
...ע''ש הסרט.
ל"חתול תעלול" לא קראו באנגלית "החתול" (The Cat) להבדיל מאיך שהספר נקרא באנגלית (The Cat In The Hat)? אם זה נכון, המפיצים בארץ באמת מתקרבים לשבירת שיאי הטמטום והחוצפה.
לא, קראו לו 'The Cat in the Hat'.
אבל לא הבנתי למה דווקא זה מהווה שבירת שיאי טמטום, יותר מ'2 מהיר 2 עצבני', למשל.
לא, קראו לו 'The Cat in the Hat'.
כי זה אומר שלוקחים ספר ומשנים את שמו, בהתבסס על שם באנגלית, כשהשם באנגלית אינו השם של הספר, אלא שם של סרט, שכל קשר בינו לבין הספר (כך נרמז) הוא מקרי בהחלט.
אלוהים אדירים, רק עכשיו הבנתי שכבר עשו את זה, במקרה של "בלייד ראנר"/"האם אנדרואידים חולמים על כבשים חשמליות". אם כי שם, ממה שאני זוכר, כתבו את שני השמות גם יחד על העטיפה, או משהו בסגנון.
"2 מהיר 2 עצבני" זה אולי מפגר בצורה בלתי רגילה, אבל לפחות זה תרגום מילולי, וזה עלה התאנה שלו. זו לא חוצפה גדולה כמו לשנות שם של ספר בגלל שם של סרט שלא ממש קשור אליו פרט לצרכי מרצ'נדייזינג.
אוי ויי.
אני קיווית ששינוי התרגום יגרום לכך שלפחות תהיה הבדלה בין ספר הסיפורים הקצרים של אסימוב לבין הסרט הזה, שאין לו שום קשר לאסימוב. עכשיו מסתבר שלא כך. אווווף!
''אני, רובוט'' הוא ממילא תרגום יותר טוב.
למה? זה לא נשמע טוב בעברית.
אבל לא התרגום הנכון.
ואיך זה?
כי התרגום הראשון כבר מושרש,
ואינו שגוי מספיק על מנת שיידרש תרגום חדש.
מה בעצם הכותרת מנסה להגיד?
השם בטוח לא בא להגיד את המשפט "אני רובוט" כי אז לא היו שמים פסיק בין ה'אני' ל'רובוט'. האם השם מנסה בעצם להראות היכרות בין בן אנוש לרובוט? "שלום, מה נשמע? אני, תכיר רובוט." לא נראה לי.
מישהו אמר לי פעם
שזה חלק מההשבעה של הרובוטים או משהו…
הרי, הספר נפתח בשלושת חוקי הרובוטיקה. אז זה כאילו, הרובוט מתחיל את השבועה שלו בכותרת, ומגיע לעניין בעמוד הראשון.
לי זה לא נשמע אמין במיוחד, כי למה צריך להשביע רובוטים בעל פה – פשוט בונים אותם ככה.
כמובן
כנראה לא הייתי ברורה מספיק – כתבתי שאני מאוהבת ב•טרילוגיה• ואת ההמשכים שלה לא אוהבת (ובזאת אסיים כאן את הנושא).
דיברו פה כבר על השם אבל...
במהדורה החדשה של הספר, הפעם מהוצאת כתר (לעומת הקודמת מהוצאת מסדה), שינו את העטיפה, כך שרואים את רובוטי ה NS5.
גם כן שינו את שם הספר. (מ"אנוכי הרובוט" ל – "אני, רובוט").
למה לסרט עלוב כל כך שאף משפיל את הספר, יש השפעה כזו על הספר עצמו?
– – –
חוץ מזה, מתברר שאין לי את הספר בבית, מוזר.
אני אנסה להשיג את הגרסא הישנה יותר, אני לא ארגיש "שלם" עם החדשה.
בהשוואה לארה''ב, מצבנו נהדר.
שם הם מרחו את ויל סמית' המעצבן על כל העטיפה של הספר. פה קיבלנו בסך-הכל רובוטים עומדים בשורה. אני יכול לחיות עם העטיפה הזאת. היא תהיה רלבנטית גם כשהסרט הזה יתנדף מהזיכרון הקולקטיבי.
בארה''ב גם
כתבו מאחורה את התקציר של הסרט, ולא של הספר.
אתה לא רציני.
לא משנה כמה הסרט עלוב,
הוא עדיין מגיע עם מערכת יחסי ציבור גדולה, שמכירות הספר ירוויחו ממנה. וכמו שרז אמר, לפחות העטיפה הישראלית היא לא עותק של הפוסטר של הסרט, כמו שמקובל לעשות בספרים המבוססים על סרטים (או להיפך) בארה"ב.
נפלאותיו של הציפיותומט
הכל התחיל לפני כמה שנים, כשבפעם הראשונה שמעתי על כך שעושים סרט שמבוסס על אני, רובוט של אייזק אזימוב, ומעבר לכך, שאת הסרט יביים אלכס פרויאס.
לא היה שמח ממני בכל הממלכה באותה תקופה.
אפילו קיומו של עקיבא גולדסמן בצוות התסריטאים לא יכול היה להרוס לי את השמחה.
הציפיות שלי התרוממו לגבהים שמהם ניתן לראות בבירור את המגף של איטליה, וכל מה שרציתי זה שהסרט ייצא לאקרנים.
ואז יצא הטריילר הראשון לסרט.
דמיינו לכם נפילה חופשית מגובה של 10,000 רגל, שנגמרת בהמרחות על האספלט בכביש שמוביל לים המלח.
זה בערך מה שעבר על הציפיות שלי.
הגעתי לרמה שבה לא רציתי לראות את הסרט, לא רציתי לשמוע עליו. כל מה שרציתי היה להתכרבל בפינה, בחושך, ולבכות…
אני, חובב אזימוב מושבע, וויתרתי על הסרט הזה. הוא היה מת בעבורי…
עם הזמן הטראומה הראשונית שככה, כבר לא רציתי לבכות יותר, אבל (וזה אבל גדול וחשוב ועקרוני מאוד להבנת העלילה) הציפיות שלי נשארו כשהיו.
ואז הגיע אתמול.
חבריי היקרים רצו ללכת לקולנוע, והסרט שהם רצו לראות היה אני, רובוט.
אמרתי לעצמי "פופקורן, אתה לא יכול לחיות ככה לנצח. אתה תצטרך יום אחד לראות מה הם עשו ליצירתו הנפלאה של איציק".
וכך, כמו משלחת של האו"ם שנוסעת לברר את מימדי הזוועה בשדה קרב עקוב מדם במדינת עולם שלישי, הסכמתי ללכת לסרט הזה.
רק לשם ההבהרה, עם הציפיות ברמה שבה הן היו, הדרך היחידה שבה הייתי מתאכזב מהסרט הייתה אם היה מדובר במהפכות המטריקס…
אז הלכתי, וכל הדרך לקולנוע שיננתי לעצמי "זה לא הולך להיות אזימוב" עד שבתור לקופות כבר הייתי די בטוח שהמחשבה הזאת נקלטה מספיק עמוק בתודעה שלי כדי שאני אוכל להפסיק לשנן אותה.
ואז התחיל הסרט.
ולמרבה הפתעתי זה היה סרט אקשן-מד"ב דבילי נהדר ביותר.
מזמן לא ראיתי סרט אקשן כ"כ טוב.
אפילו נצפו קשרים רופפים אחדים בין הסרט ליצירה שעל שמה הוא נקרא, אבל הם היו רופפים, וזניחים, והתעלמתי מהם, כי זה לא היה אזימוב…
אז זהו, לסיפור הזה היה סוף טוב.
שאר חסרונות, יתרונות ונעליים נכתבו בתגובות ובביקורת שמעליי, אני רק רציתי לספק לכם את נקודת המבט שלי.
אם אתם מעוניינים בקצת אקשן לא מחייב, לכו לסרט הזה, אבל לפני זה תשכחו את אזימוב, תשכחו מה שאתם יודעים על חוקים ורובוטים, תנמיכו ציפיות למינימום, תפתחו דף חדש, ולכו לצפות ב "אני, רובוט".
אתם יודעים, עכשיו כשאני נזכר בזה..
לפני שבועיים ביום שישי בערב, אחרי שלא מצאתי שום דבר לעשות עם עצמי, התיישבתי מול ערוץ 2 וקיוויתי לא לאבד יותר מדי ממנת המשכל (הלוקה בחסר) שלי גם ככה.
להפתעתי הקרינו את שליחות קטלנית 2, ולמרות שאני די בטוח שראיתי אותו 3-4 פעמים כבר, זה לא היה בכמה שנים האחרונות, אז וואי דה הק נוט.
לקראת הסוף, מושל קליפורניה אומר משהו לילד המעצבן על זה שבני אדם תמיד יחפשו דרכים להשמיד את עצמם.
הסוכן סמית' אמר משהו על זה שהאנושות היא וירוס.
וויקי () החליטה שהאנושות לא מסוגלת לשמור על עצמה. (סוף ).
מוטיב חוזר בסרטי אדם מול מכונה: אנחנו קקות, ואוהבים להזכיר לנו את זה.
:
באמת קיוויתי להסבר יותר משכנע לאיך החוקים נשברו. ככל שאני מתרחק מהסרט, הויזואליות נמחקת, ואני נשאר עם תמיהה על מה לכל הרוחות נסגר עם הסוף המעאפן הזה שבקושי סוגר את 2.5 הקצוות שנפתחו בסרט.
הסרט מצויין.
אני מאלה שאוהבים את הסרט ספיידרמן, ואפילו שהוא לא כל כך מוצלח(אני מתכוון לספיידרמן 2), יוצאים בהרגשה שהסרט מדהים וכו'…
"אני, רובוט" הוא סרט שמתעלה(לפחות מבחינתי) על ספיידרמן.
סרט שהוא גם מצחיק(לא יותר מידי, אבל יש בו את הציניות הדרושה כדי לצחוק), עם אקשן, מתח ופעלולים מצויינים, וכמובן רעיון שמעניין כל אחד( כמעט כל אחד- עתיד, רובוטים)
הסרט של הקיץ, מתעלה על כולם.. לא רק על ספיידרמן.
מומלץ ביותר!
סיפור, משעשע
יום שישי, אני יושב בקופה ומוכר כרטיסים.
בחור אחד עומד בתור וכשמגיע תורו הוא לא הוציא כסף, רק נשען על החלון של הקופה, הסתכל אלי ואמר:
"אני רובוט"
הסתכלתי עליו כמה שניות ואמרתי:
"וואלה? לא רואים…"
אני רובוט, את ג'יין
(כותרת בנענע)
''אני רובוט, את ג'יין''
פרק של "באפי".
___________________
Idanyd תוהה כמה תגובות שכאלה כבר נמחקו ע"י העורכים.
את הרובוט מגלם ווש מפיירפליי.
כל הדרכים מובילות לג'וס.
והג'וס איננו מלא?
אלן טודיק.
דוקא משחק בלא מעט סרטים. רק השבוע ראיתי אותו בשניים – "סיפורו של אביר", ו"לבבות באטלנטיס".
ובכלל, הרושם שלי הוא שמדובר בשחקן משני די מצליח בעיר הסרטים.
כרגע הסבו את תשומת לבי לביקורת הבאה ב-YNET
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-2963485,00.html
נראה לי שיש כאן מקרה על גבול הפלאגיאט. מה אתם אומרים, יש לי סיכוי לתבוע את YNET ולרושש אותם כליל?
אתה יכול לנסות
שמע, אם דוד דאור הצליח...
אז למה שאתה לא?
כרגע הסבו את תשומת לבי לביקורת הבאה ב-YNET
לא מצאתי יותר מדי קווי דימיון (מלבד שלושת החוקים – שונים משלך – שהם דבר די מתבקש לשים בביקורת).
הדיעה דומה באופן כללי, אבל מכאן ועד לפלגיאט…
כרגע הסבו את תשומת לבי לביקורת הבאה ב-YNET
זאת הייתה בדיחה (ואם תרצה – בדיחת )
הדבר שהיה לי הכי קשה לסספנד:
איפה לעזאזל הסבתא מצאה משקפיים כאלה עתיקות בעוד 31 שנים???
פשוט נכון.
שהסתכלתי על הסבתא, ישר ראיתי את המשקפיים שממש לא מתאימות לעוד 31 שנה. לדעתי, זו פשלה.
על הקטע עם הנעליים "הישנות", סתם פרסומת סמוייה(שהיא לא כל כך סמוייה) לסוג של הנעליים שאני לא זוכר את שמם, זה במקום שויל סמית יקפוץ באמצע קרב עם רובוטים ויגיד:" נעלי "מה שמם", הנעליים הכי טובות ונוחות.שנת 2004! עכשיו בחנויות.
זה היה הרעיון של זה בעיקרון, למי שלא שם לב.
עם כל זה, הסרט ענק… פשוט הכי מומלץ הקיץ, משאיר את כולם רחוק מאחור.
(כמו שכתבתי בתגובה שלי)
אגב,
הסיבה היחידה ששמתי לב לחוסר התאמתם של המשקפיים היא,
אזכור הנעליים מ-2004.
קוראים לזה ''רטרו'', וזה מדי פעם באופנה.
חוצמזה, היא סבתא. כל סבתא או דודה שמכבדת את עצמה ואת המסורת הסבתאית/דודתית, חייבת להתלבש בהתאם, וזה כולל גם את המשקפיים.
מה שמבחינתי היה בלתי סספינד לחלוטין ( קטנטן) זה הביקור של וויל סמית' בבית של החבר המדען שלו: הרובוט הורס את הבית, סמית' רץ, תוך כדי ריצה הוא משיג את החתול (!) ותופס אותו, ושניהם נוחתים בשלולית, כשהחתול רגוע לחלוטין (!!) ובכלל לא מנסה לברוח בהיסטריה (בכל זאת, שלולית מים), תוך השארת סימנים מזהים על הגב והכתף של וויל סמית'.
דווקא זה לא הסתדר לך?!?!?
הכי הגיוני בעולם שלסבתא יהיו משקפי ענתיקה!
רוב הסיכויים שהיא רכשה אותם כ-30-40-50 שנה לפני, ושמרה עליהם היטב עד עצם היום הזה (והיא אף תיקח אותם עימה לקבר, ככל הנראה. סבתות שומרות טוב על דברים).
אם כבר, לא היה מסתספנד לי אם היא הייתה מרכיבה משקפיים חדשניות.
ומה כ"כ מסובך לזכור בנעלי אולסטר? אנשימים, לאפאחד מכם אין כאלה בבוידם? (או כאלה מקומבקות שיוצרו בשנת 2004?)
אני עדיין זוכר את הטיול הראשון של חוג סיור, שיצאתי אליו.
לקחתי נעלי פלדיום, שהיו בארון. היו של אמא שלי קודם, ואין לי מושג כמה זמן הן היו בארון. כמה שנים, אני מניח.
למה אני מספר את הסיפור? כי אחרי פחות מיום הליכה, הגומי של הסוליה התפורר, והלכתי על הבד שנשאר לחצוץ. החומר "מתעייף".
אני מניח שהחומרים היום קצת יותר חזקים ועמידים, אבל בכל זאת לא סביר שהנעלים ישארו תקינות כל כך הרבה זמן.
(דיסקלייזמר – עדיין לא ראיתי את הסרט.)
כן, דווקא זה לא הסתדר לי
אם בסרט היא בת 70 בערך,
הרי שהיום היא צריכה להיות בת 40 בערך.
משקפיים כאלה אי אפשר להשיג, כמו שאמרת, כבר לפחות ב-20 השנה האחרונות. כלומר, היא הייתה צריכה לקנות אותן בגיל 20.
בתור מישהו שבכל זאת מבין קצת באופנת משקפיים, אני יודע בוודאות לומר לך שאין שום סיכוי שבעולם שתמצאי היום אישה בת 40 שמרכיבה משקפי ענתיקה כאלה.
ירושה?
טוב נו, אני אפסיק.
כמו הפרסומת של מה-שמו אורגינל,
את הסוכריה הזאת הוא קיבל מהסבא שלו ויעביר לנכד שלו.
מעניין איך היא נראית היום…
וורטרס!!! וורטס!!!
מה ז'תומרת "מה-שמו אורגינל"?!
ו-"סוג הנעליים שאני לא זוכר את שמן"? והמכונית ה"היא"?
אתם רוצים לומר לי שהפרסום לא עובד???
_____________________________
אח, הסבתא… כה קטנה, מעוררת מחלוקת כה רבה. (אוקיי, אז אולי לא ירושה, אבל ייתכן שהיה לה טעם נוראי גם בצעירותה? וחוץ מזה אופנת זקיינים תמיד תהיה ענתיקה מגעילה ולא קשורה. מבט אחד על אבי בן ה-65 מאשש זאת.)
שאלה קטנה
איזו גירסה מוקרנת בארץ ? האמריקאית או האירופאית ? ובאיזו גירסה רואים לווילי את הווילי?
לא סגור.
תאורטית, בגירסה הארופאית רואים לו את הווילי, באמריקאית לא. אבל או שפספסתי משהו, או שלא ראו לווילי את הווילי. מצד שני, לא היה שום צורך בשום פעלולים מיוחדים כדי להסתיר אותו, כפי שווילי טען שנעשה בגירסה האמריקאית. לא לגמרי ברור.
זו לא היתה בדיחה, העניין עם ה''אפקטים המיוחדים''?
אני, אירופאי
בהנחה וצ'כיה היא מדינה אירופאית (זה נכון על פי הספר, אבל כשאתה הולך למכולת עדיין מומלץ להביא שקיות נילון מהבית), אני יוצא מנקודת הנחה שאני צפיתי בגירסה האירופאית. שום ווילי לא ניצפה בשטח.
לא ראיתי את הסרט אבל…
הספר I robot עסק ברעיונות מאוד ראשוניים סביב עולם הרובוטים.
סדרת הספרים של אסימוב שבאמת עסקה ברעיונות של כיצד לנצל לרעה את חוקי הרובוט האנושי היתה הסידרה עם הבלש Elija Baily. לבלש היתה פוביה מרובוטים, היה מדען גדול שמייצר רובוטי-אדם, והיו תעלומות רצח.
מרשים במיוחד ( ומומלץ ) The Robots of Dawn שם יש רובוט-אדם שנחשף לתקלה, ויש שאומרים רצח. ספרים אלו עוסקים ברעיונות בעומק, תחכום ועדינות רבים לאין שעור מהסרט.
הספרים כוללים דיון אתי בשאלות מתי לרובוט מותר להפר את חוקי הרובוט, מה תפקדם ויכולתיהם של רובוטים דמויי אדם (רוב עולם הרובוטים שלו אינו כולל דמויי אדם), ועד לאן יתנוונו האנשים (מנהרות הברזל – בשל הפחד של האנשים מהחוץ והשמש).
אתה נראה לי אדם שמכיר את כתבי אסימוב.
ידוע לך במקרה על ספר שלו שמסופר בו על בני אדם שלאחר מותם, השתילו את מוחם ואת עמוד השדרה שלהם בגוף רובוטי, ויש נערה אחת שסבא שלה היה המדען שהמציא את זה או משהו, והיא מתחילה לראות בטלוויזיה את הארועים שיקרו בעתיד. יכול להיות שזה של אסימוב?
אוי לא!
זה הספר 'האויב הנצחי' של כריסטופר פייק ואחד הספרים הכי מטומטמים שיצא לי לקרוא. זוהי בעצם סדרת צמרמורת למתבגרים עם נערים במקום ילדים ויותר סקס. חוץ מזה נראה לי שאת רוב הספרים הסופר מעתיק מאיפשהו, כי מצאתי דמיון רב בין ספר אחר שלו 'הערפד האחרון' לבין הסרט 'ראיון עם ערפד'.
לבלש הייתה פוביה ממרחבים – אגרופוביה – ולא פוביה מרובוטים. הוא אולי לא אהב במיוחד את השותף שלו בהתחלה (שותף שמככב אחר-כך בהרבה ספרים של אסימוב), אבל לא היתה שום פוביה.
אפשר בבקשה הסבר
על הסוף הביזארי של הסרט?
אני מדבר על הכמה שניות האחרונות.
לא הבנתי מה הולך שם.
גדול.
עכשיו נכון שאת לא הולכת להכריח אותי לבדוק אם רילודד זה השני או השלישי(שלא ראיתי) ומה היא סצינת הרייב?
נכון?
נכון??
סרט המשך
מכינים את הקרקע לסרט המשך שיקרה "אני לא רובוט" ?
לדעתי סרט ההמשך דווקא ייקרא ''אני רובוט 2 - רובוט בשכונה''
ובו לוויל סמית' יהיה שותף רובוט שילמד להיות מגניב, כמו הרובוט ב"תקלה מופלאה". הוא ילך מכות, יחליק כאפות, ילבש אול סטאר, ילמד להתחיל עם מערכות סטריאו חתיכות, וכן הלאה.
וגם הסרט הזה יוכל להיות "בהשראת" אסימוב, כי היו לאסימוב גם כמה ספרים מוצלחים שבהם רובוט ואדם פתרו יחד תעלומות בלשיות.
צודק, זאת נקודת מבט פשטנית
אבל
1. זה אכן סרט פשטני
2. אני לא מזדהה איתה, רק הצגתי אותה (אם זה לא היה ברור)
אני משער
שהרובוטים בוהים בו למשך דקה או שתיים ואז חוזרים לארגזים שלהם.
אגב
לכתוב על פרסומת לרובוטים "3 Laws Safe" זה כמו לכתוב על פרסומת למכונית "כולל גלגלים".
אגב
דווקא זה בכלל לא הפריע לי. בגלל שהיקום שלהם לא נראה כמו היקום של אסימוב, אז הנחתי שאולי הרובוטים הישנים שלהם לא הכילו את שלושת החוקים.
זה ממש שונה
יש הבדל בין לקצץ כמה פרקים מהספר, או לעשות שמישהו יאמר את השורה של מישהו אחר, ובין לשנות לגמרי את כל התפיסה המרכזית.
והמדען שהתאבד דיבר ברמזים. לא זכור לי איך הוא עזר.. הוא די עצבן אותי, למעשה.
אני לא חושבת שזה כל כך שונה
אם בסרט הארי עושה קסמים בחופש למרות שאסור לו, זה עומד בסתירה לחוק בסיסי ומרכזי של עולם הקסמים כפי שעיצבה אותו רולינג. זה לא פחות מעצבן מההתייחסות של הסרט לשלושת החוקים של אסימוב (שהייתה חלקית או מעוותת, אם הבנתי אתכם נכון).
זאת, כמובן, שטות.
זה שאסור לעשות קסמים בחופש זה לא "חוק בסיסי ומרכזי", זה פרט שולי. ספרי הארי פוטר לא קמים ונופלים על החוק הזה. אפשר היה לכתוב את הספרים כך שהחוק הזה לא יתקיים בהם, בלי לשנות בכלל את עיקר העלילה של הספרים. מה שאי אפשר להגיד לגבי ספרי הרובוטים ושלושת החוקים.
הארי פוטר כמעט עף מבית ספר שנה קודם לכן
וזה כי בוצע קסם שולי *בסביבתו*, אפילו מבלי שעשה זאת בעצמו. בתחילת הספר החמישי, קיים מצב דומה. העובדה שהאסיר מאזקבאן (הסרט) נפתח בביצוע קסם מחוץ להוגוורטס הוא סטיה רצינית מחוקי הסדרה עצמה ויוצר סתירה לוגית ביחס לסרט הקודם. לפחות במקרה הזה, ניתן להתייחס לביצוע קסמים בחופש כ"חוק בסיסי ומרכזי".
אני חושב שהבעיה בסרט השני הייתה
שהוא עשה את הקסמים בקרב מוגלגים והם ראו אותו, בסרט השלישי הוא עושה את זה מתחת לשמיכה לבד. בספר אני יודע שמצויין שאסור לעשות בכלל, אבל בסרט הראה לי שאומרים שרק מול מוגלגים אסור.
אגב
בסרט השני הוא לא עושה קסמים בקרב מוגלגים. דובי הוא זה שמבצע את הקסם. אני מקבל את ההסבר שלך, כנראה שזו פרצה בחוק הקסמים שהחליטו להכניס לסרט (כדי ששני האנשים שלא יודעים, יבינו כבר מהתחלה שהארי קוסם). אחרי הכל, הארי מפחד שיורחק אחרי מה שעשה לדודה מארג', כך שהוא לא מתעלם מהחוק.
לא קראתי את אסימוב
כך שאין לי יכולת להתווכח עם קביעתך לגבי חשיבות שלושת החוקים לעומת חשיבות איסור הקסם בקרב קטינים בהארי פוטר (למרות שאם זיכרוני אינו מטעה אותי, אתה עצמך לא קראת את ספרי הארי פוטר…). אני יכולה רק להעיד שהעניין הזה לא שולי בכלל בסדרת הארי פוטר, כמו שהפינגווין כבר הסביר.
כל מה שניסיתי לומר היה שכמו במקרה של סרטי הארי פוטר, לסרט יש זכות להמציא עולם חוקים משלו, בין אם זה מוצא חן בעיני חובבי הספרים ובין אם לא.
גם את וגם הפינגווין מתעלמים מהטענה המרכזית של רד:
אפשר היה לכתוב את הספר ללא החוק הזה, או להחליפו באחר (למשל, חוק שאומר שמותר לעשות קסמים מחוץ לביה"ס, בתנאי שמבצע הקסם עומד על הראש ושר שירים של יהורם גאון). זה חוק שמוסיף לעלילה, אבל היא לא מבוססת עליו. המוטיב המרכזי ב'הארי פוטר' זה ההתבגרות של הארי והמאבק שלו בוולדמורט (אני מפשטת מאוד את מה שקורה שם, ותאלצו לסלוח לי על כך). הוא יכול להלחם בו עם האיסור על עשיית קסמים מחוץ להוגוורטס, ויכול להלחם בו עם איסור אחר (כמו יהורם גאון), או ללא איסורים בכלל. אלה דברים שמהווים קישוט, תוספת לעולם של הספרים/סרטים.
לעומת זאת, שלושת חוקי הרובוטיקה הם נקודת המוצא לספרים של אסימוב ומה שמניע את העלילה שלהם. ללא שלושת החוקים, לא היו בכלל ספרים. הדבר משול ל'חתול תעלול' שבו החתול נכנס הביתה, ומתברר כדוד זקן ושמרן ששומר על הילדים בשקט מופתי. או 'שר הטבעות' בו פרודו מסרב לקבל עליו את מסע הטבעת. או קויוטי שאין לו עניין לאכול את הרוד ראנר כי הם בעצם חברים.
לסרט, כמובן, יש זכות להמציא עולם עם חוקים משלו, אבל אז הוא לא יכול למכור את עצמו כסרט שמתבסס על הרעיון המרכזי שמאפיין את ספריו של אסימוב.
זה עדיין שונה
לא שאני רוצה להתנפל עליך – מה שציינת כאן הוא באמת מעצבן: איך שבספר השני (וגם החמישי) הארי כמעט הועף מהוגוורטס בגלל הקסם, ואילו בספר השלישי התייחסו אליו כל כך בסלחנות. אבל זאת בעיה של הספר ולא של הסרט.
לדעתי, הסרטים של ה"פ מעבירים את רוח הספר בצורה מאוד טובה (במיוחד הסרט השלישי). מה שאי אפשר לומר על אני, רובוט.
ההבדל הוא
שרולינג לקחה חלק בהפקת הסרט, ככה שכל שבירה של חוק מרכזי (בשאלה אם הוא מרכזי או לא אני לא מתכוון להתעסק) היא באחריותה, ואת הפגיעה באמינות יש לייחס אליה.
רובוט אתה בעצמך!
ל'אני, רובוט' יש מזל שהוא תפס אותי ביום נוראי, כשאני זקוק נואשות לאפקטים מגניבים ופיצוצים. בכל מקרה אחר, העוול הנוראי שעשו לספר המקורי היה מפריע גם לי (מעניין שסוגיית 'הארי פוטר' עלתה פה, כי לי 'אני, רובוט' הזכיר יותר את 'האסיר מאזקבאן' מאשר את 'אנוכי, הרובוט' של אסימוב). אני מסכים, לא רק שוחטים את אסימוב בסרט הזה, אלא מבתרים את גופתו, כותשים אותה, מגרדים ממנה את העצמות, טוחנים אותם לג'לטין ומזריקים לקצפת של המילקי.
אבל המניאקים בהוליווד הצליחו לסמם אותי עם הCGI והמכוניות המתעופפות שלהם. כמה שניסיתי לא להינות, חיוך דבילי ומעצבן עלה לי על הפרצוף. בשלב שבו ספונר פיצפץ רובוטים במנהרה, החלטתי להכנע ליצר ולהודות בפני עצמי שאני אוהב את הסרט הזה.
בשורה התחתונה, זה דווקא אחלה סרט קיץ שכזה, אבל הייתי מאושר יותר לו היו קוראים לו 'מתקפת הרובוטים הקטלנית'.
מש''א
אם היו מוותרים על מערכת היחסים הפתולוגית עם אסימוב, והיו עושים משהו אחר במקום ההתאבדות (שגם עצבנה אותי), זה היה יכול להיות סרט קיץ בסדר גמור.
רובוט אתה בעצמך!
דייי!!
אוקי אני מבין שאולי הסרט עשה צעד יומרני בלקחת את השם של הספר, ולומר שהסיפור מבוסס עליו, נכון.,אבל לא צריך להשתגע, אני קראתי את אני רובוט ומאד אהבתי את הספר, אבל אני רובוט הסרט, הוא אחר, וטוב שכך, הוא סרט קיץ פעולה, מהטובים ביותר, למה?
בגלל שחוץ מאפקטים,יש סיפור בלשים חכם, עלילה מענינת, שני דמויות טובות,והרבה הומור, כן יש קטעים רעים בתסריט אבל הסרט הוא טוב מאד.
עכשיו אחרי שהוצאתי את זה מליבי, אני רוצה לציין שחוץ משר הטבעות, ואולי מטריקס, לא ראיתי כאלה אפקטים מדהימים, הרבה מאד זמן לא הודהמתי כול כך מאפקטים בקולנוע.
סליחה על התוקפנות,
אבל מה בדיוק אתה רוצה מהחיים שלי? כתבתי שהסרט אמנם לא נאמן למקור, אבל הוא מאוד מהנה לכשלעצמו, ואתה בא לשכנע אותי שהסרט אמנם לא נאמן למקור, אבל הוא מאוד מהנה לכשלעצמו? שכנעת אותי.
סליחה על התוקפנות,
מצטער עם נראית תוקפן זאת לא הייתה הכוונה שלי, מה שהפריע לי , זה שכולם בכול אתר או עיתון, אומרים כמה שהסרט לא דומה לספר("מבתרים וכותשים את גופו" זה נדמה לי מה שאמרת)אני לא באתי לסרט כדאי לראות אסימוב, זה לא סרט שמבוסס על הספר, זה לא סרט שדומה לספר, זה סרט שלקח רעיון מספר, ובנה סביבו עלילה, מה שהפריע לי זה שכולם עשו מכול העניין הזה כאילו זה חילול קודש, אני מת על הספרים של אסימוב בכלליות, ועל הספר אני רובוט בפרט, אבל לא איכפת לי עם הוא דומה לסרט או לא, זה לא חילול קודש, ועם אסימוב היה חי לא נראה לי שהיה איכפת לו, אתה רוצים להנות מאסימוב, לכו לחנות סטימצקי הקרובה ותקנו אחד מספריו, כי בקולנוע לא צריך לחפש אותו, כי לא תמצאו.
אני חוזר, אני מצטער עם יצאתי תוקפן זה באת לא הייתה הכוונה, אין שום בעיה איתך.ואני מקווה שגם לך אין כלפי
מה ציפיתם?
שהוליווד תיקח סרט על רובוטים ותעשה אותו עמוק ומעורר מחשבה? הרי הם כבר הוכיחו לנו מליוני פעמים שסרטים שיש בהם רובוטים קיימים רק בשביל אפקטים!
וסרטים באורך שך 3 שעות שמישהו מת בהם צריכים לעורר מחשבה
מה ציפיתם?
בלייד ראנר?
שליחות קטלנית I + II?
ביל וטד II?
מה ציפיתם?
אתה יודע מה אולי אתה צודק אבל אני מדברת על סרטים חדשים על הכמה שנים האחרונות. מאז שהוליווד ראתה שאנשים מתנוונים ומזילים ריר כל פעם שהם רואים משהו "מגניב" הם כבר לא ממש משקיעים בעירעורים הקיומיים שהסרט יכול לעלות
מה ציפיתם?
אני לא באמת חושב שהשתנה משהו מהותי בתחום, מאז יציאת "מלחמת הכוכבים" המקורי. וכבר עברו שנתיים או שלושים מאז.
מטריקס הראשון הוא הדוגמא המושלמת לסרט רובוטים
(טוב, אז לא ממש רובוטים, אלה מכונות, אבל אותו הרעיון) הוא סרט גדוש באפקטים מדהימים, אבל גם נוסע עמו מסר.
סרט מעורר מחשבה
באו נודה באמת.
אין סרט מדע בדיוני ממש טוב בגלל שבסרט מדע בדיוני תמיד עושים אקשן ולא מנסים להראות איך בעצם אנשים חיים בעולם שיצרו אבל בעצם דבר כזה שהולך טוב בספר לא היה הולך טוב בסרט וגם להיפך (אי אפשר לעשות ספר פעולה)
הייתי מודה באמת
אבל אין טענה אחת שלך שאפילו מתקרבת לנכונות.
הייתי מודה באמת
כמו מה?
גאטאקה.
גאטאקה.
ראיתי את הסרט הזה (האמת, הגעתי אליו בגלל הפסקול של מייקל ניימן – אבל זו מוזרות פרטית שלי) לפני כמה שנים ודי התאכזבתי. ההר המד"בי הוליד עכבר בסגנון "בין שתי ערים".
מה לעשות, צ'ארלס דיקנס עשה את זה יותר טוב. אין לי מושג אם זה מבוסס על איזה ספר, אבל עושה רושם שזו גרסא מהולה למדי של משהו שיכול היה להיות "דיון רציני" (ואז, כמובן, איש לא היה מפיק/צופה בדבר הזה).
ע"ע הלינק הבא מ"על המשמר":
http://www.guardian.co.uk/life/news/page/0,12983,1290764,00.html
בהקשר לרשימה,
זאת לא בהכרח רשימה של סרטי המד"ב הטובים ביותר, אלא פשוט של המוכרים ביותר.
הוא לפחות היה ''תמיד אקשן''?
הוא לפחות היה ''תמיד אקשן''?
קיפוד: אמת ויציב.
היה בעיקר "תמיד אומה" או "תמיד ג'אד".
אחרים אמרו זאת – כנראה שיש ספרי מד"ב שלא ניתן להתאים לסרט (או לפחות לסרט שירוויח כסף למפיקיו).
השמות.
היוצר של הסרט רק לקח את השמות של הדמויות ואת השם של החברה הגדולה- "יו אס רובוטיקס", בנה עליהם סיפור וזהו.
אין מה להתווכח, מי שקרא את הספר, יודע.
דווקא כן כתוב.
"לא יפגע רובוט באדם". זה, די במפורש, אומר שאסור לפגוע בבני אדם – מה שהם עושים בלי הפסקה. גאוני זה לא.
החוק הראשון אומר
שלרובוט אסור לפגוע בבן אדם
פגיעה יכולה להיות גם נפשית.
לגרום לבני אדם לחיות רק לשם מחייה זה דבר שסותר את החוק הראשון.
תקראו את הספר ותבינו…
לא.
ושוב, בבוטות יתר, לא.
לתת לבני אדם לחיות רק בשביל שיחיו זה קיום החוק הראשון ככתבו וכלשונו. הרבה יותר קשה להוכיח פגיעה נפשית מאשר פגיעה גופנית.
נראה לי שאתה לא הבנת את הספר.
לספר
כבר כתבתי את זה אבל:
כדי להוכיח שהחוק הראשון מדבר על פגיעה נפשית עיין בסיפור על הרובוט קורא המחשבות שאמר לאנשים רק את מה שהם רוצים כדי לא לפגוע בהם.
על זה אתה תגיד: "אבל לא כל הרובוטים קוראים מחשבות…"
ולכן אני מפנה אותך לסיפור האחרון שבו המכונות שולטות בכדור הארץ בצורה שהכי לא תפגע בהם: בצורך שהם לא ידעו שהן שולטות. הן אפילו פוגעות בצורה בלתי מורגשת באנשים חזקים שמתנגדים להן.
התסריטאי נתן את הפתרון הפשטני למצב.
רובוט שקיים זמן ממושך כמו ויקי היה צריך להיות מפיק מפותח כמו המכונות ששולטות בכדור הארץ ולכן היתה מוצאת דרך לא אלימה ואינטילגנטית כדי להשתלט.
מש"ל
נ.ב.
אל תתעסק איתי באסטר!
לספר (ולסרט)
נו, אז אתה מסכים איתי…
לספר (ולסרט)
כנראה שחיברת את התגובה שלי עם התגובה של שלמקו GRAS.
אני נימקתי בדיוק את מה שאתה אמרת, רק שאני הוספתי שזה נראה כאילו התסריטאי חשב שאסימוב טועה ובעצם זה אמור להיות בצורה אחרת – דבר מתיימר מאד.
איזו גזענות בראש שלך?!
היה כושי בסרט פעולה אמריקאי, והוא לא מת ראשון!
איזו גזענות בראש שלי
לפי התפישה הסטריאוטיפית / גזענית הגיבור השחור לא אמור בהכרח למות, אבל הוא חייב להיות 'מאגניב'. אני רוצה פעם לראות גיבור שחור חנון (ולא נלעג) בסרט!
איזו גזענות בראש שלי
השליח ממנצ'וריה. זה החדש.
מש"ל.
אבל התכוונת סרט מינסטרימי. אז אני אסתום.
אני זוכר סרט שהראו בו סצינת סקס בין שחור ללבנה.
אני לא זוכר מה שם הסרט אבל אני יודע שזאת הבחורה שהדביקה אותו בזיבה. וגם בהכי גאים שיש הייתה סצינת סקס בין שחור ללבן.
סרט שהראו בו סצינת סקס בין שחור ללבנה.
1. האם זה היה סרט שיועד לקהל הרחב, במימדים של "אני, רובוט"?
נראה לי שלא.
2. אם הייתה לה זיבה, הבחור השחור בעצם נענש על זה שהוא העז לשכב עם לבנה (ואם כבר מדברים, זה שהבחורה עם הזיבה היא זו שמוכנה לשכב עם שחור עדיין יכול להיחשב מסר גזעני).
3. הכי גאים שיש זה לא סרט קולנוע שמכוון לכ-ו-ל-ם בארה"ב – כולל כל השמרנים/הגזענים.
מסכימה.
בהרחק מגן עדן יש התייחסות לנקודה הזאת בדיוק. עד כמה לא היה לגיטימי לפני 50 שנה ששחור ולבנה יהיו יחד. אלא שהסרט מבקר את שנות החמישים השמרניות בלי להתייחס לכך שהוליווד כיום משקפת את המציאות של אז.
כיום בארה"ב בחיים האמיתיים זיווגים של שחור ולבנה יותר מקובלים, אבל בהוליווד, שמרנית פי מאה, עדיין לא.
ואגב, בתיק שקנאי למיטב זכרוני גם בספר לא היה סיפור אהבה בין דארבי לעיתונאי שעזר לה.
והערה לקיפוד: במונסטר,ז בול זה לבן ושחורה. לממסד אין בעיה לדפוק את השחורים ובמיוחד את השחורות. הבעייה היא שהכושים האלה דופקים את בנותינו צחורות הצוואר.
אבל זה כבר מערב גזענות עם סקסיזם.
חוץ מזה,
האלי ברי היא לא ממש שחורה, יותר דומה לקפוצ'ינו.
אני כ''כ שמחה שאתה מציין את זה
האלי ברי היא חצי שחורה (אבא שחור, אמא לבנה שאיתה היא גדלה). בעולם מתוקן היא לא היתה נחשבת לשחקנית שחורה (השחורה הראשונה שזכתה באוסקר! אפשר למות מכמה שהוליווד נאורה ומתקדמת) אלא ל*חצי* שחורה או לחצי לבנה (זה כמו כלב שיש לו שתי רגליים – באותה מידה אין לו שתי רגליים).
אבל בעולם שבו לא כל הצבעים שווים, תמיד ישפטו אדם לפי החצי (או הרבע, שמינית וכן הלאה) החלש שלו. וכך, קרין ארד למשל היא חצי ערביה, גם ג'וליאנו מר, ובארה"ב כל מיני אנשים שגוון עורם בהיר יותר מזה של תימני ממוצע ושתווי פניהם לא ממש אופייניים לגזע כלשהו נחשבים שחורים, היספנים, אינדיאנים וכו'.
מעכשיו ההודעה תהפוך להיות קצת מתלהמת, אז ראו הוזהרתם, אבל זה ממש חורה לי. הכי נורא זה ההתחסדות. בסרטים תמיד הגיבורים יהיו נאורים והחבר הכי טוב שלהם יהיה שחור, או הבוס שלהם (במיוחד במשטרה). הנבלים הם תמיד גזעניים מכוערים. אבל חלילה וחס שיהיה פוטנציאל רומנטי או מיני. עד פה. נותנים להם אצבע והם רוצים את כל היד (מילא היד, לגעת זה לא מדבק, אבל מתחת לחגורה?)
בוריס ויאן כתב ספר נפלא על סוגיית הגזע – עוד אירק על קברכן. לא ספר עליז במיוחד אבל בהחלט משקף מציאות עגומה.
אני כ''כ שמחה שאתה מציין את זה
בסדרות שחורים (אריזה משפחתית, מואישה וכ"ו) תמיד כולם שחורים חוץ מלבן אחת שהוא תמיד יהיה החבר המטומטם או האיש הרע…
רק ששם יקראו לזה מחאה
גזענות מגיעה משני הכיוונים
(התגובה נכתבה כתגובה נגדית, אני מסכים גם אם מה שכתבו לפני רק רציתי לעלות עוד נקודה, אל תרביצו לי…)
לווסלי סנייפס יש סרט שבו מדברים על זה בכנות יוצאת דופן
יש שם סצינה בה כמה בחורות שחורות מדברות על דירוג חברתי נוקשה של שחורים בארה"ב לפי גוון עור. כולן שחורות, אבל לאחת מהן יש עור כהה במיוחד, בצבע שוקולד. היא אומרת לאחרות שהיא לא הופתעה מזה שהן קיבלו עבודות יותר טובות ואפילו מצאו בני זוג טובים יותר, כי הן "שחורות לייט" – העור שלהן בהיר יותר.
הספר הזה, "עוד אירק על קברכן", נשמע מעניין. הוא יצא בעברית?
כן.
אין לי אותו, לפני כחמש שנים שאלתי אותו מחבר של חבר.
זה על ארה"ב של שנות הארבעים או השלושים. כל פרט מעבר לזה יהיה לספיילר את הספר נואשות. הספר יצא בצרפתית בשנות החמישים אאל"ט ותורגם לאנגלית ע"י ויאן עצמו.
חיפשתי בגוגל ומצאתי רק ב-www.findabook.co.il
עותקים של הספר. באנגלית הוא נקרא I spit on your graves (עילג משהו, לא?).
בעולם מתוקן,
אפ'חד לא היה מקטלג את האלי ברי לפי צבע עור. גם קטלוג של חצי שחור חצי לבן הוא גזעני.
מה שכן, רומנים בין לבן לשחורה נחשבו פעם כאסורים למדי, עד אשר צ'רלסטון הסטון שבר את האיסור בסרט שאני לא זוכר את שמו בשנות השישים (משהו שלא תשמעו ממייקל מור). הטיעון של "לבן עם שחורה זה בסדר כי הם גזענים", שוכח לציין שלפני ארבעים שנה גם זה לא היה בסדר.
כמו-כן, הפעמים היחידות בימי חיי שבהן נחשפתי להגדרתה של קארין ארד כ"חצי ערביה" היא אלה שבהן את ציינת את זה. ואת יודעת מה? זה מוזר לי.
אגב, זכורני שראיתי כמה שוברי קופות אירופאיים, ואני אשמח לדעת:
איזוהי המדינה שרומנים בין בעלי צבע שונה מופיעים בחלק אקוויוולנטי ליחס בעלי הצבעים?
כי סך הכל, נורא נחמד ופופולרי למתוח ביקורת על ארה"ב, אבל אני מתקשה להאמין ששאר העולם המערבי יותר טוב. רק שארה"ב מטרה נוחה יותר.
ועם כל הכבוד לסרטים,
זה הרבה יותר חשוב:
http://multirace.org/story3.htm
ועוד שאלה לי:
אם אכן הוליווד היא ערש השמרנות, איך זה שבכנסי המפלגה הדמוקרטית מופיעים פי חמישים יותר שחקנים מאשר אצל הרפובליקנים (שלא לדבר על מקרה וופי גולדברג והפסדי הפרסומות בגלל העמדה שנקטה), וההצהרות הפוליטיות של סופרסטארים הם כמעט אף-פעם לא לימין המפה הפוליטית שם?
אני חושב שזה קשור לנטיות הפוליטיות של המפיקים
או ליתר דיוק (מכיוון שלמפיק אמיתי אין נטיות כלשהן מלבד לפלוס בחשבון הבנק), הנטיות הפוליטיות של האנשים שמביאים את הכסף למימון הסרט. כשחברת מכוניות תסדר את הדגמים החדשים שלה שיפוצצו בסרט, סביר להניח שישתדלו למנוע מסרים בעד מעבר לרכבים חשמליים.
בעולם מתוקן,
לפחות לפי תפיסתי, אזכור המוצא הגזעי של אנשים לא נעלם. הוא פשוט הופך להיות טריויאלי כמו גובה, מקצוע וכולי. בישראל מתוקנת לא יפסיקו להתייחס לכך שמוצאו של פלוני הוא מארץ כלשהי, אבל לא ישליכו על זה דברים אחרים. ולא יתייחסו לזה כאל פרט כה מכריע בראיונות איתו.
גזענות אינה עצם ההתיחסות לגזע אלא התיחסות מפלה לגזע. לומר שאנה ריידר ריצ'רדסון היא חצי סמואית אינה אמירה גזענית. לומר שהיא סמואית ולחזור על זה כל חצי שניה בהקשר להישגיה כמעצבת או דוגמנית לשעבר זה גזענות. ובבריטניה, שסובלת משנאת זרים אבל פחות מגזענות, ראיתי עשרות תכניות שונות איתה כמו
לפני שמוצאה אוזכר, וגם אז זה היה בהקשר רלוונטי והולם (היא קיבלה טיפול שהומצא בסמואה, בתכנית שלה עם צ'רלי דימוק).
נקודה שנייה: *רומנים* בין לבן לשחורה אולי נחשבו אסורים, אבל מין בין לבן לשחורה היה נסבל ומקובל עוד בתקופת העבדות. מין כאקט של שליטה, מין כוחני, לא עשיית אהבה חלילה. ותקופת העבדות היא בדיוק מה שמבדיל את ארה"ב, מושא הביקורת שלי, מאירופה. ולא רק העבדות אלא גם כל נושא האינדיאנים, ההיסטוריה העקובה מדם של נישול העם הזה מאדמותיו, טבח בהם, והכפשת שמם בשיטתיות דרך ספרים וסרטים שהציגו את האינדיאנים כפראים צמאי דם שהאדם הלבן והנאור רק מנסה לעזור להם להתקדם ולהשתפר. הפרק של סאות'פארק ששודר אתמול בביפ (חמדנותו של האיש האדום) עסק בנושא בהפוך על הפוך והיה ע-נ-ק-י.
לגבי קארין ארד, כנראה שאנחנו חשופים לעיתונים שונים. כי כל פעם שקראתי איתה ראיון בהעיר או במקומון אחר, העובדה הזו הוזכרה. כנ"ל לגבי ג'וליאנו מר. גם כשהסיבה לראיון היא הצגה חדשה או ספר חדש שלא קשור בכלום למוצאם.
ארה"ב אולי לא גזענית יותר מאירופה, אבל תעשיית הסרטים ההוליוודית יותר גזענית ממקבילתה האירופאית, ולפחות באירופה לא מתחסדים כמו בהוליווד לגבי המצב השורר.
ניקח את אנגליה לדוגמא. בספייס גירלז היתה חברה שחורה. האם דיברו על כך שהיא שחורה? זה היה אישו? לא עד כמה שידוע לי. בסדרה המצויינת 'החיים האלה' אחת הדמויות הראשיות היא ממוצא אסיאתי (פקיסטנית אולי). חבר שלה לבן. זה מעולם לא היה אישו ביניהם. נושא המוצא שלה נכנס רק בהקשר רלוונטי – כשהם מחפשים שותף חדש ואחד המועמדים הוא ממוצא דומה לשלה ומתעקש להתייחס אליה בשמה האסיאתי ולרמוז שהיא משתכנזת. בסרטים כמו בני הפנאטי ומזרח הוא מזרח ובסדרות טלוויזיה כמו
לא מסתירים את בעיית המהגרים והזהות שלהם ואף צוחקים על כך. ותכנית הטלוויזיה האמורה היא לא סאטירה אלא קומדיה מיינסטרימית לגמרי.
ההתחסדות זה מה שהורג אותי. הפער בין הדימוי העצמי הנאור של ארה"ב לבין המציאות הכ"כ לא נאורה שם. כשיהיה להם נשיא שחור או נשיאה אישה שידברו. בבריטניה היתה ראש ממשלה. נכון שהיא היתה מזעזעת, אבל היא היתה אישה וזה לא מנע ממנה להיבחר.
ונקודה אחרונה: אני מותחת ביקורת על ארה"ב לא כי זה נחמד ופופולרי, אם כבר יותר מתאים לי לעשות דברים לא פופולרים, אבל לא זה השיקול. אני מייצגת בדיון הזה את עצמי בלבד ולא איזה זרם טרנדי של מבקרי ארה"ב כי זה הבון טון.
נורא נחמד להעלות תיאוריות ולהתבכיין על מה היה יכול להיות,
אבל אותי, למשל, מעניין מה אפשר לעשות עם זה בתכל'ס. כי אם זה רק להצביע על נקודות חולשה ולא לעשות עם זה כלום (מתוך הנחה שאין מה לעשות, ושאי אפשר לחנך חברה שלמה, או מה שזה לא יהיה), אז עזבי. לא שווה לדבר על זה. לדוגמה, אם בראיון עבודה עם מישהי (נאמר, למשרת מורה לפסיכומטרי) עולה העובדה שהיא ערביה, אז לפי מה שאת אומרת, עצם זה שמוצאה מהווה שיקול בהחלטה אם להעסיק אותה, זה כבר חוטא בגזענות מסוימת. אז נכון, קיים גם השיקול של העבודה עצמה (למשל, האם התלמידים יקבלו אותה כמורה שיודעת יותר מהם, או בכלל את עצם נוכחותה), אבל בדיוק בגלל שיקולים ריאליים כאלה, החברה נשארת גזענית כמו שהיא. אף אחד לא רוצה להיות הראשון לעשות שינוי, ואם אין מי שיהיה ראשון – לא יהיה גם שינוי.
באתר מסוג זה
זה פשוט מתבקש לפעמים בדיון על סרט שנוגע בנקודה הזו. הקונטקסט החברתי והפוליטי שבו נעשה סרט משפיע לעיתים על תוכנו.
בסרטים של מיקל מור ובסרטים דוקומנטריים בכלל כמו סופר סייז מי זה במיוחד מתבקש.
יש לי את אותה בעיה עם ספרי מד"ב שמסוגלים לחזות עתיד אוטופי ולחצות גבולות אבל שהנשים שם עדיין מזכירות או עקרות בית. הרבה אנשים אומרים שזה לא גורע מגדולתו של ספר או של סופר כי הספר נכתב בתקופה שהמצב באמת היה פחות שוויוני מהיום. לדעתי, סופר שכותב על עולם מתקדם יותר משלנו לא יכול להשתמש בנימוק הזה. גם לא היו רובוטים וחיזרים ידועים בשנות החמישים. אם הצלחת לפרוץ גבול מחשבתי אחד בנוגע למציאות, כנראה יש לך את היכולת לעשות זאת.
אני חושבת שאם סרטים וספרים ישתפרו הם יעזרו לחברה להשתנות. ואם נצפה בהם באופן ביקורתי ונעיר על הסיבה שאין סצינת סקס די מתבקשת בין הגיבור לדמות הנשית המובילה, נעזור לפתח מודעות אצל הקוראים היותר צעירים.
טוב, עם זה אני מסכימה,
כי בגדול – זו גם הגישה שלי.
רגע, רגע, רגע.
את מצפה שכל חזון עתידני יראה שינוי ב•כל• אספקט מהצורה בה דברים מתנהלים בימינו?
או שישנה רק אספקטים שמפריעים לך באופן אישי?
אבוי
החזקתי ממך אדם קצת יותר טוב לב מזה. גזענות וסקסיזם הם הדברים שמפריעים לי. אלה לא דברים אישיים. ואם הם מפריעים רק לי אישית אז תשובתי לשאלתך חיובית.
אם הסופר\תסריטאי לא שינה אותם בחזון שלו,
הרי שהם לא מפריעים לו.
האם זה הופך אותו לבן אדם רע? לא, זה הופך אותו לחלק מהחברה שלו.
אז כן, דברים שמפריעים לך באופן אישי, ואולי גם ללא מעט אנשים סביבך, לא בהכרח יפריעו ליוצר.
זה לא הופך את הסופר
או התסריטאי לאדם רע, אבל זה הופך את הביקורת על חוסר המודעות שלו לעניין חוסר השוויון או על כך שהוא לא מוטרד מהעניין של חוסר שוויון בחברה ללגיטימית. בעיניי לפחות.
לגברים יותר קל לפטור את העניין זה מאשר לנשים, מטבע הדברים. כשאני כאישה קוראת ספר מד"ב שבו הנשים עדיין לא שוות לגברים (מזכירות, עקרות בית, ומצביאה צבאית אחת או מנהיגת הקיסרות, בד"כ דמות סמלית ושטוחה) זה בולט לעיניי יותר מאשר לעיני מי שאינה אישה. גם בספרות שאינה מד"בית וגם בחיים אני מניחה שאני יותר מודעת למה שנוגע לי אישית ופועל בחיי מאשר למה שלא.
האם זה גורע מערכה הספרותי של יצירה? נתון לוויכוח. הממסד שאל אותי האם העובדה שלג'פרסון היו עבדים גורעת מגדולתו כמנסח החוקה. אני אמרתי שכן. הוא אמר שלא. הוא אמר שמי שכתב משפט כמו
הקדים את זמנו. אני אמרתי שברגע שהוא לא כולל שחורים כחלק מה-
זה רע מאד.
מעניין לי לקרוא אותך.
את אומרת דברים שבאמת מצריכים מחשבה. סתם שתדעי.
ואגב, לי, ככל הנראה, היה מזל, כי שני ספרי המד"ב שיצא לי לקרוא בצעירותי היו בסימן שוויון לגברים ונשים, או עליונות נשית.
בראשון היתה הקבלה לסיפור הברית החדשה, כאשר "הבתולה" היא גבר מזדקן שתרם זרע, והזרע התפתח על ידי עצמו בתוך אינקובטור, ללדת את בת האלוהים (וגם אלוהים היתה אשה כמובן).
בשני היתה ספינה, המפקדת היתה אשה וגם הסגן שלה. אחד הקצינים היה גבר – ואם אני לא טועה, הם היו די לבד.
הוזכר שם, בין היתר ש"היום אנשים כבר לא בוחרים בני זוג על פי המין שלהם" וש"כל אחד התנסה ביחסים חד מיניים כמו גם בדו מיניים", כאילו שאי אפשר לדעת מה יותר מתאים לך, עד שלא ניסית הכל.
אני זוכרת שנורא אהבתי את הגישה הזו, ונגעלתי ממנה בו זמנית.
וכשאת משווה בעינייך עולם עתידני,
איך את יכולה לשער מה יהיו הערכים האמיתיים? אולי עוד מאה שנים המושג "משפחה" לא יהיה קיים? אולי "אהבה" תהיה מילה גסה? אין שום דרך לחזות בדיוק מגמות כאלו, וכתוב כך שקוראיך עוד 100-200 שנים יהיו מרוצים.
כל מה שאפשר הוא אולי להבין מה מפריע לך -כרגע- בעולם סביבך. ואנשים שרגילים להתייחס לכושים כאל לא-בני-אדם, לא יוטרדו מכך שכרגע הכושים הם עבדים. יוצר הוא תוצר של הסביבה שלו.
או במילים פשוטות יותר:
את שופטת סופר על איך הוא מצליח לפרוץ את גבולות עולמך שלך.
תשפטי אותו על איך שהצליח לפרוץ את גבולות עולמו שלו.
אולי העולם לא התקדם בנושא הזה
אולי בעולם של הסופרים הנ"ל נושא השיוויון לא התקדם ואולי אפילו התפתחה רגרסיה ביחס לנשים. סופרי מד"ב לא באים להראות עולם מושלם, הם באים להראות את העולם שהם רואים בדמיונם.
בספר לוחמים בחלל של היינלין יש שיוויון בין גברים לנשים אבל עדיין בני האדם הם פשיסטים וכל המלחמה עם החייזרים החלה בגללם.
כשאת תכתבי ספר מד"ב תכניסי שיוויון אם את רוצה…
או שתראי מסע בין כוכבים.(קפטן ג'אנווי שולתת!!!11
נכון, אני אכן לא יכולה לשער
איך ערכים שכרגע מקובלים ונראים *צודקים* (משפחה, אהבה) ישתנו, אבל לגבי ערכים שכבר כעת לא מקובלים על כולם והם לא צודקים (סקסיזם, גזענות) לא צריך דמיון מופלג. לפני 50 שנה, כשקלארק כתב את קץ הילדות, מעמד האישה לא היה נושא טרי וחדש. המאבק לשוויון הנשים החל לתפוס תאוצה כבר בראשית המאה העשרים. כך שזה לא מופרך לגמרי לצפות ממנו לקצת רגישות בנושא.
ואגב, אחד הדברים שבאמת מפריעים לי במד"ב קשה זה שחייזרים הם הרבה פעמים הומנואידים (יש להם אולי 3 ידיים, אבל יש להם ידיים. והם מחזיקים איתן דברים) או פועלים כמו בני אדם. יש להם משפחות, מנהיגים, שפה צלילית עם אוצר מילים ודקדוק וכולי. יוצאים מהכלל לטובה הם אורסון סקוט קארד בקול למתים וטד צ'יאנג ב-
שהפגינו קצת יותר דמיון וחזון והראו כמה מסוכן ושגוי להניח שמינים אחרים מקבילים לנו.
מסכים לחלוטין!
אותי, למשל, מטריד שבננות מופלות תמיד לרעה באפשרויות הבחירה שלהן לתפקידים ממשלתיים, וכך גם כל ספר מד"ב שבו הסופר לא טיפל בבעיה זאת ולכן אין בננה בתפקיד ממשלתי בכיר.
אז אישה היא כמו בננה?
להיטפל לנושא שוויון מיני זה ניטפוק חסר חשיבות ומגוחך כמו לצפות שבננות יהיו בתפקיד ממשלתי?
אני מאחלת לך שלא תגיע אף פעם להיות במצב של מיעוט (או קבוצה) מופלה. כי אז מה שיהיה עבורך חשוב וקריטי ברמה היומיומית יידחה בשאננות ע"י אחרים. אתה יודע מה? אני מאחלת לך להגיע בדיוק למצב כזה.
בננה? תפוח רקוב אולי.
הוא כבר שייך למיעוט כזה.
לא מאמינה?
תבדקי את דמות הדתי בקולנוע הישראלי, מקוני למל, ועד סיפורי תל-אביב, שלג באוגוסט וכמדומני אפילו הופעת שוליים במבצע סבתא.
וכמדומני, שאת לא הבנת את שלמקו:
להניח שדורות קודמים נשפטים על רקע מה שקרה היום זה לא לעניין בכלל. אם את היית חיה במאה ה-18, רוב הסיכויים שלא היית מחזיקה בדעות שיש לך היום.
מה זה אומר?
כלום.
זה אומר שאדם אינו יכול להתנתק לגמרי מסביבתו.
לך אין מושג קלוש, כמו שגם לי אין, איך בדיוק תיראה התרבות עוד מאתיים שנה. מה שבטוח, תמיד יקומו אנשים שיקראו לך פרימיטיבית כיוון שאין בכתיבה שלך התייחסות לאפשרות של הרמאפרודיט, זיווגים בין חייזרים לאנשים ואפילו שוויון הזכויות למינרלים, שמי יודע? אולי יש להם רגשות (טוב, זו דוגמה גרועה: אפשר לומר "אז אתה משווה?", But then again, in that case the joke is on you).
שייקספיר היה מחזאי גדול למרות שהיו לו רעיונות אנטישמיים ב"הסוחר מוונציה". ורעיונות שוביניסטיים איפה שרק תרצי. אבל את באמת מצפה ממישהו באנגליה של זמנו שיחזיק בדעות מודרניסטיות ויזבח זבחים ללקאן וסלבוי ז'יזק, או משהו כזה.
צר לי:
אם זה מה שאת מנסה לומר, אז לביקורת הזו אין שום ערך.
בגלל ש,כדברי כוכב סרטים ידוע, אין אדם שהוא אי. את שופטת את ג'פרסון כאילו הוא חי היום. והוא לא. באמת. בדקתי. הוא מת בסביבות מאתיים שנה. ואם את מניחה שכל אדם יכול להגיע לכל מסקנה שהיא בלי סביבתו, אז מעבר לנאיביות, אני חושב שאת מוחקת את כל התרבות האנושית.
כי מהומרוס ועד סארטר (שדיבר יפה מאוד על שוויון האשה, כל זמן שזו לא הייתה בת-זוגו, שמצידה דיברה גם היא על שוויון האשה אבל לא היה לה את זה בבית), את לא מודדת יצירה בכלים של "טוב", וגם לא בכלים של "הישג", אלא בכלים של "מה נשאר בחוץ". את באמת חושבת שבלי All men are created equal היה מגיע השלב שהיו מבינים שזה מתייחס גם לשחורים? ושזה יגיע ל-All People?
ובשביל זה, אני חושב שכדאי מאוד שתבררי לעצמך שאין שום דבר שהשארת בחוץ. אחרת, גם את גזענית חשוכה, בדיוק כמו כל השאר. וכמו שאמר ג.ב. שאו, נשאר רק להתווכח על המחיר.
או קיי, עד פה.
טווידלדי, ניסיתי להגיב להודעות שלך באופן ענייני ולהתעלם מהעוקצנות הלא נעימה שלך שמופנית כך נראה לי אישית כלפיי. ולא רק בפתיל הזה.
אבל כשבסוף ההודעה שלך אתה יורד אל מתחת לחגורה ומוצא דרך להזנות אותי ואת התגובות שלי בלי שום רלוונטיות לדיון -הצלחת להוציא אותי משלוותי. זה כבר ממש לא מקובל עליי. אי לכך ובהתאם לזאת, ניצחת. מעתה אני לא אגיב להודעות שלך באתר. אין שום בסיס לדיון בינינו.
איך בדיוק אין רלוונטיות לדיון?
העובדה שהוא לא כלל שחורים כחלק מ-''כל בני האדם'' לא סותרת
את העובדה שהוא הקדים את זמנו. בזמנו, מושג ה-"נולדו שווים" לא כלל גם את מרבית האוכלוסייה הלבנה. התפיסה הזאת הציבה אותו הרבה-הרבה מעל מרבית בני דורו (באמריקה ומחוץ לה).
ובתגובה לטיעון אחר שהעלית פה: ציינת שבארה"ב עוד לא הייתה אשה בתפקיד נשיא. בארה"ב גם עוד לא היה יהודי בתפקיד נשיא. בבריטניה, לעומת זאת, היה יהודי בתפקיד ראש ממשלה (יהודי ממשפחה שהתנצרה, ובכל זאת). כנ"ל בצרפת (והפעם יהודי פרופר). זה לא עומד בסתירה לעובדה שבשתי המדינות האלו התחוללו תקריות אנטישמיות ברמה שבארה"ב אפילו לא דגדגו, ושהאנטישמיות באותן שתי מדינות היא עדיין עניין מאוד דומיננטי, ממעמד הפועלים ועד לבון-טון של החברה הגבוהה.
אין בהכרח יחס ישיר בין מי שעומד בראש מדינה ובין מה שמתחולל בה בשטח.
בנג'מין פרנקלין
ממנסחי החוקה האמריקאית, החל את חייו בדעה הרווחת ששחורים נחותים ושעבדות היא לפיכך בסדר. אלא שהוא החל להטיל ספק בנכונות דעות אלה לאחר שביקר בבי"ס שבו למדו שחורים והבין (כי הוא היה אדם שלא פחד לפקוח את עיניו, אהממ) שהם לא נחותים כלל. הוא אף היה ממקימי התנועה הראשונה בארה"ב (שאז טרם היתה ארה"ב) שדגלה בביטול העבדות
ה-abolitionsists,
לו אישית היו שני עבדים שאותם העסיק כמשרתים. אני מניחה שהוא התייחס אליהם בהגינות ושעבדותם היתה רק על הנייר, כי שחור חופשי התקשה להתפרנס שלא לומר לשרוד דאז.
כך שגם במאה ה-18 היו אנשים שלא קיבלו את המצב הקיים כמובן מאליו וגם אז היו מתנגדים לעבדות. לתשומת ליבם של כל אותם אנשים שאמרו שבלתי אפשרי היה לצפות מאנשים אז לתפיסות כה מתקדמות.
ויש היום אנשים שטוענים לזכויות בעלי חיים.
האם הם סתם מוזרים, או שהם המוסריים היחידים וכולנו חזירים גזעניים?
רק ההסטוריה תדע לספר לנו.
נו, ברור שאני נמנית עליהם
אם כבר אז כבר. גם נגד הומופובים, גם פמיניסטית, גם בעד זכויות בע"ח, גם צמחונית וגם שמאלנית. אה, ודוגלת בשמירה על איכות הסביבה.
גזענות אינה המילה המתאימה בהקשר של בע"ח. גזענות עוסקת בגזעים שונים של המין האנושי.
אבל יש אכן מכנה משותף לכל הנושאים שהועלו פה (סקסיזם, גזענות, הומופוביה, זכויות בע"ח). ובעיניי הם אכן על אותה סקאלה. ואהבת לרעך כמוך. גם אם הוא לא הקאפ אוף טי. וזה כולל גם חיות ושאר שוכני עולם.
נו, עכשיו שמישהו ישאל למה אני אוכלת צמחים והאם להם אין רגשות וזכויות.
לא. אני אשאל שאלה קשה יותר.
הפלות.
את בעד זכות התינוק לחיים, או בעד זכות האישה לחיים נוחים?
בעד הפלות.
תגדיר תינוק. האם עובר בגודל ס"מ שטרם פיתח את כל האיברים הוא תינוק? יש לו פוטנציאל להפוך לכזה, בהחלט. אבל האם זה רצח? בעיניי לא, אבל ברור לי שזו רק דעתי ומקובלת עלי הדעה ההפוכה.
אומרים שפיקח יודע איך לצאת מבעיות שחכם לא היה נקלע אליהן. ולכן אני הכי בעד לא להיכנס להריון (ולדילמה הנ"ל).
נו, הוכחת את הנקודה.
גם לך יש מעגל התייחסות. גם את טוענת – "ל-א' מגיעות זכויות, אבל ל-ב' לא."
וזה באמת לא משנה איפה בדיוק, כל עוד עובר הקו היכנשהו. והוא תמיד עובר. לכל אחד יש מעגלי התייחסות.
את מבינה בוודאי שיתכן שיום אחד יבואו אנשים בעתיד וישפטו אותך על הרמה המוסרית הירודה שלך, על כך שאת מסכימה להפלות. האם יהיה נכון מצידם לעשות כך?
גזענות לא מתאימה לבע''ח.
ואם עוד מאתיים שנים הקונצנזוס יהיה שבעלי חיים הם גם בני אדם, מה תאמרי אז למי שיאשים אותך בגזענות ובחוסר היכולת לחשוב הלאה?
איך זה סותר *משהו* ממה שכתבתי פה?
בנג'מין פרנקלין היה, כנראה, מתקדם יותר בתפיסותיו מתומס ג'פרסון. זה עוד לא סותר את העובדה שג'פרסון היה מתקדם יותר בתפיסותיו מרוב אוכלוסיית העולם שנחשבה אז לנאורה.
קבלו תיקון
1. ג'פרסון לא ניסח את החוקה (כפי שכתבתי בטעות) אלא את הצהרת העצמאות, וזאת בעזרת בנג'מין פרנקלין וג'ון אדמס. ושם, בהצהרת העצמאות, מופיע המשפט
(בתגובה הקודמת שלי כתבתי אותו מזכרוני הרעוע ומכאן ההבדל).
2. ג'ון אדמס ובנג'מין פרנקלין דנן התנגדו לעבדות באופן גלוי. ג'פרסון החזיק בלמעלה ממאה עבדים ועדיין חשב שהעבדות היא רעה ושיש לבטלה. הוא הציע חוק לביטול העבדות בטריטוריות המערביות שלא התקבל. אמביוולנטי משהו, אני מסכימה.
3. לפיכך ייתכן מאד שהמשפט הנ"ל אכן נכתב כשכוונת הכותבים היא ל*כל* האנשים ולא רק ללבנים שבהם.
אני עדיין לא מבין
איך כל זה קשור לתפיסת העתיד של סופרי המדע הבדיוני…
כל עוד הם לא מתיימרים לחזות עולם מושלם, (וכמעט כולם כולל אסימוב שעליו אנחנו מדברים, לא התימרו לזה) אין שום סיבה שלא תהיה אפליה בין נשים וגברים. (בספרים)
דייב שאפל
הממסד האפל זה עתה סיפר לי שהוא ראה תכנית טלווזייה עם דייב שאפל, קומיקאי שחור שחתום בקומדי סנטרל, שבה שאפל נגע בשאלה האם אדם דגול שלא הקדים את זמנו הוא אכן דגול לאו לא.
הקדמה: ג'ורג' וושינגטון לא היה בעד ביטול העבדות. הוא עצמו היה בעל לא מעט עבדים וחי עם זה בסבבה.
שאפל אמר שאם חבר לבן שלו והוא היו נוסעים במכונת זמן חזרה למאה ה-18 ורואים לפתע את וושינגטון, החבר הלבן היה אומר משהו כמו "יו, אנילא מאמין! אני רואה את ג'ורג' וושינגטון, ממיסדי האומה!", בעוד ששאפל היה מגיב ב-"אוי לא, גו'רג' וושינגטון, אני מוכרח להתחבא", ואז שאפל הוסיף: "וכנראה ששנינו היינו צודקים". כך שאמביוולנטיות לגבי החבר'ה האלה היא לא דבר רע. הם לא היו נבלים גזעניים אבל גם לא נטולי פגמים, אפילו לתקופתם.
את לא מתכוונת
לתומס ג'פרסון, במקרה?
אם הסופרתסריטאי לא שינה אותם בחזון שלו,
לפי דעתי אסימוב מתמודד בדרכו עם נושא הגזענות.
בסיפורים שלו הרובוטים הם אוכלוסיה מופלה. באחד מהסיפורים הקצרים שלו הוא אפילו כולל רומן בין רובוט לאישה של אחד המהנדסים. (גם הוא כתוצאה מחוק הראשון דרך אגב)
אני חושב שספרים יכולים לפעול לתקן מצב דווקא על ידי הקצנה (לדוגמה 1984) ולא על ידי תאור מצב אוטופי בעתיד.
מה שאני מנסה להגיד שמי שיקרא את הספר יגיד לעצמו, משטר טוטאליתרי זה רע, בו נגביל את הכח של השלטון. מי שיראה רק סרטים של דיסני ויקרא אגדות של האחים גרים, יגיד לעצמו למה שלא ניתן לאיזה מלך לארגן פה את העניינים.
אם כבר הזכירו את היינלין. בסיפורים שלו נראה כאילו יש יחס שוויוני בין גברים לנשים. אבל זה בעיקר כי הנשים אצלו מתנהגות בצורה גברית והיחס אליהם הוא כזה. האם זה עדיף?
אני חושב שהכתיבה שלו שוביניסטית עם נטיות פשיסטיות.
שתי השיטות יכולות לעבוד.
אתה השוות את 1984 – המציג דיקטטרות כדבר שלילי, לסרטי דיסני – בהם שליטים דיקטטוריים מוצגים כחיוביים, אבל זו לא ההשוואה הנכונה. ההשוואה הנכונה תהיה של 1984 אל מול ספר או סרט שיציג חברה דמוקרטית כחברה הטובה. הרי אי אפשר להטיף להעדפת מצב מסויים על ידי יצירה שתומכת במצב ההפוך.
במקרה המדובר – סרט או ספר המציגים חברה שיוויונית יותר יכולים בהחלט לקדם רעיונות שיוויוניים לא פחות מאחד שבו החברה המתוארת היא מפלה.
דוגמא רעה
בוודאי שזה מנע ממנה להיבחר – היא היתה צריכה להיות יותר גבר מגבר בכדי להיבחר, בדיוק כמו גולדה (רק הרבה יותר נוראה, כמובן). תסתכלי על חברות כנסת, למשל – או שהן נהיות גבריות עד להפחיד (לימור לבנת, דליה איציק), או שהן נתפסות כזנותיות וטיפשות (גילה גמליאל, ענבל גבריאלי).
יש, כמובן, כמה יוצאות מהכלל (שולמית אלוני, ציפי לבני, תמר גוז'נסקי), אבל זה לא ממש משנה את המצב.
אפשר לצטט?
"נושא המוצא שלה נכנס רק בהקשר רלוונטי – כשהם מחפשים שותף חדש ואחד המועמדים הוא ממוצא דומה לשלה ומתעקש להתייחס אליה בשמה האסיאתי ולרמוז שהיא משתכנזת".
ואת אותו מועמד אסיאתי, כתב כותב אסיאתי, או כתבו התסריטאים הרגילים? והאם זה משנה בכלל.
מה שאני מנסה להגיד, הוא שאם כבר, הנאורות הצבועה קיימת באירופה. יש להם בעיה עם גזענות שמגיעה מהכיוון האירופאי והנאור. אבל כשהגזענות היא הפוכה (מהאסיאתים אל האירופאים) פתאום, זה נעשה לגיטימי ונאור? מדוע הגיוני יותר לדון בבעיות של הפקיסטי או וואטנוט עם היחסים בין הזוג, מאשר בבעיות של הבריטי עם היחסים בין הזוג. והאם לא מדובר כאן בהפוך על הפוך צבוע במיוחד.
בכלל, מדובר בסימפטום כללי של השמאל הנאור באשר הוא. מין צביעות וטמטום שלא מסוגלת להפריד בין הנושא עצמו (גזענות), לבין הסובייקט שמפעיל אותה (התדמית האירופאית הנאורה מצד אחד. ואותם עמים מצד שני).
הזהרה: פיסקה פוליטית, אבל מאד און טופיקית.
דברים דומים, קורים גם בהבדל בין יחס השמאל לערבים, לבין יחס השמאל לדתיים.
והאם לא מדובר כאן, פשוט בהתחכמות שבאה להסוות נטיות גזעניות סמויות. בניגוד לארה"ב ההרבה פחות צבועה והרבה יותר ישירה או כנה בהקשר הזה.
בסדרה החיים האלה
המועמד לשותפות הוא דמות של פקיסטני מהז'אנר ההולך ונהיה יותר ויותר נפוץ של בן מהגרים שחזר לשורשים המוסלמים באופן פונדמנטליסטי (ושוב, דמות מאותו ז'אנר יש בסרט 'בני הפנאטי'). הוא גזען ומתלהם וזה לא משהו שמוצג כמקובל על יוצרי הסדרה. הוא לא מתקבל כשותף והגיבורה די כועסת על כך שהוא מתעקש להתייחס אליה כאל בוגדת משתכנזת. כך שלא ניתן להאשים את התסריטאים בגזענות הפוכה. אם כבר יכול לבוא מישהו ולמחות על הצגת מוסלמי אדוק כדמות שלילית. אבל גם בזאת לא ניתן להאשים את התסריטאים. זה דווקא מראה שהם מרגישים מספיק חופשיים להתעמת עם הבעיות שמאפיינות את בריטניה באופן לא מצטדק או צדקני. יש את מילי (אני חושבת שזה שמה של הגיבורה), שלא מתכחשת למוצאה האתני אבל גם לא מגדירה את עצמה רק לפיו. היא עו"ד, יש לה חבר ויש לה בעיות איתו, יש לה שותפים לדירה, יש לה רומן מחוץ לקשר. היא דמות מורכבת. ויש את המועמד לשותפות שהוא דמות עם 5 דקות מסך ולכן גם חד צדדית יותר, והקטע הפוסל שלו (כמו בכל חיפוש אחר שותפים שבו מראים את אוסף השריטות האנושיות שרוצות לחלוק איתך קורת גג) הוא הפונדמנטליזם שלו.
כמובן, ההנחה שלאדם אסור שיהיה חופש הבחירה
לבחור בתרבות שונה מזו שהוא נולד אליה, אם הוא נולד לתרבות לא-ארופאית, יכולה להיתפס כאפליה תרבותית עצומה כשלעצמה.
למה שהיא תהיה חייבת להוכיח שהיא לא 'בוגדת'?
ולמה הבחירה בתרבות אירופאית צריכה להיות מתוארת במונחים כאלה?
אותו דבר היו אומרים על אירופאי שבוחר בתרבות אחרת?
או שבעצם ההנחה היא שתרבות אירופאית שמורה רק לאירופאים?
אוי, את התגובה הזאת פספסתי, איכשהו.
לטעון שהיסטורית אירופה נאורה יותר מארה"ב, זה, עם כל הכאב והצער, פשוט לא נכון.
תקופת העבדות היא אכן תקופה מבישה מאוד בהיסטוריה האמריקאית. אבל היא נמשכה הרבה פחות זמן מהתקופה בה עמים אירופאים רצחו ושחטו אוכלסיות שלמות – לפעמים אחד את רעהו, לפעמים בני דת אחרת (מוסלמים או יהודים – וזאת בשמו של מישהו שהטיף לאחווה ושלום בין בני אדם). ההיסטוריה האירופית היא הקמה ושכלול של נושא רצח-ההמונים, שהתחיל עם האימפריות הגדולות ונגמר באושוויץ.
וחוץ מזה, גם בתקופה היותר מודרנית, האירופאים החזיקו קולוניות במה שמכונה "העולם השלישי", תוך ניצול, השפלה, והתעללות באוכלוסיה של אותן קולוניות, בטיעון המפוקפק שהן בסך הכל מנסות לחנך את אותה אוכלוסיה. ובמקביל לתהליך הזה, התרחש בארה"ב התהליך ההפוך לגמרי – מביטול העבדות ועד למאבקים על זכויות האזרח.
יכול להיות שיש מודל להתנהגות היסטורית נאורה יותר מזו של ארה"ב, אבל המודל הזה הוא לא אירופה. נכון שגם לאמריקאים לקח זמן להכיר בשגיאות שהם ביצעו בתחום – אבל לקח להם הרבה פחות זמן מהאמריקאים.
באירופה זה נעשה בשם הדת.
לא מדובר על גזענות לשמה. הספרדים כבשו את הולנד כי הם רצו כוח, אבל לא טענו שההולנדים נחותים.
המדינות הקולוניאליסטיות התפשטו לדרום אמריקה, אפריקה, אסיה וכו' כפי שהן התפשטו לשכנותיהן האירופאיות. כשספרד כבשה את הולנד היא הביאה עמה את הקתוליות לשם. אותו הדבר היא עשתה כשהיא התפשטה לדר' אמריקה.
יש לנו, אם כך, ויכוח קשה על הגדרת המושג ''גזענות''.
כי גם שנאת-האחר בשם הדת היא גזענות. מה זה משנה אם תחושת העליונות שממנה נבעו כל מעשי הזוועה שפירטתי הגיעה מהכנסיה או מתחושה של עליונות גזעית?
ואגב, תחושה של עליונות גזעית *בהחלט* הייתה חלק מהקולוניאליזם האירופאי (המאוחר, וגם המוקדם). התירוץ לשוד היהלומים באפריקה, שוד הזהב בדרום-אמריקה, סימום האוכלוסיה המזרח-אסייתית באופיום, והנהגת משטרי-דיכוי בקולוניות האירופאיות היה, חד-משמעית, "הברברים לא יודעים מה טוב בשבילם". וזה גם היה הבסיס, למשל, לכל המתנגדים הצרפתים לנסיגה מאלג'יר, שראו בה "אדמה צרפתית קדושה". כי האדמה שייכת להם בזכות. האנשים שישבו עליה לפני שהם באו? לא פקטור.
זה, כאמור, היה רק תירוץ. המניע האמיתי? תאוות בצע לשמה, ולא-מעט סדיזם טהור. כי אירופה – מהתקופה העתיקה, דרך התקופה הקלאסית, ועד לא-ממש מזמן בתקופה המודרנית, הייתה, מה לעשות, יבשת שרצח היה העיסוק המורשה ותחום היצוא העיקרי שלה. אבל משום מה, נוטים לזכור אותה רק בתור היבשת שנתנה לנו את שייקספיר ומוצארט.
אתה צודק לגמרי לגבי העבר של אירופה. וגם לגבי ההווה, ייתכן
שאירופה גזענית לא פחות מארה"ב – אני לא יודע אם ואיך בדקו את הנושא, ומה היו התוצאות.
אבל ממה שראיתי מדגמית בקולנוע ובטלוויזיה – ומדובר במדגם די גדול – לפחות בתחום הצביעות, לגבי נושאים כמו עירום ויחסים בין גזעיים, ארה"ב כיום הרבה יותר צבועה מאירופה (והצביעות הזו בארה"ב מיועדת לרצות שמרנים, שחלק גדוול מהם ממש גזענים).
בעולם מתוקן,
הוליווד היא בכלל לא ערש השמרנות, אבל ארצות הברית היא לא הוליווד – אם תזכיר לי, אני אביא פה נתונים לגבי מידת הזוגות ההומוסקסואלים בסרטים לעומת הדעה של מרבית האמריקאים בנושא, למשל.
אבל, מצד שני, תסתכל בסדרות טלוויזיה בריטיות – זוגות מעורבים (שחור ולבנה או להיפך) נפוצים שם למדי, ובטח הרבה יותר מאשר בטלוויזיה האמריקאית. אני חושב שזה נובע מכך שאכן זוגות מעורבים נפוצים יותר בחברה הבריטית, ולא משמרנות הוליוודית.
בעולם מתוקן,
זוגות מעורבים הם באמת לא דבר כל כך נדיר כאן באיחוד המדינות של אמריקה. בוא נגיד שבכמה שעות בלונה פארק תראה יותר זוגות מעורבים של שחורים, לבנים, אסיאתיים, היספנים, או מה שלא יהיה ממה שתראה במרתון של חודשיים של סרטים הוליוודיים. הלגיטימיות של העירבוביה פה מתבטאת גם בכך שאתה רואה לא מעט אנשים בגילאי ה-20+ שניכר על גוון עורם ותווי פניהם שהם מעורבים.
כן, הוליווד שמרנית יותר בהשוואה לאוכלוסיה ממנה היא יוצאת מאשר תעשיית הקולנוע הבריטית.
איחוד המדינות של אמריקה
זה מקום ענק. ולא בטוח שמה שאתה רואה בלונה פארק בתפוח הגדול או בעיר המלאכים תיראה גם במרחבים של עיירות נידחות במיסיסיפי, אלבמה וכו' או בחבל התנ"ך. לפני כמה חודשים היתה כתבה שסיקרה את טיקסי סוף השנה של בוגרי התיכונים בדרום ומתברר שאפילו כיום כשיש אינטגרציה והכל, יש נשפים שנעשים בבתי מלון כדיי שהמסיבה תהיה פרטית ואפשר יהיה שלא לאפשר לבוגרים השחורים לקחת בה חלק.
יש יותר גרוע מזה.
בדרום קרוליינה, רק לפני כמה שנים בוטל רשמית החוק האוסר על נישואין בין-צבעיים, ועד היום יש שם רמה מדהימה של הפרדה גזעית בבתי הספר, שנוצרה כיוון ש,בנסיון להתחמק מהשלכות צו האינטגרציה (בעקבות פסק הדין הידוע מלפני חמישים שנה, בראון נגד מועצת החינוך בטופקה), חילקו מחדש את מחוזות בתי הספר, וככה יצא, במקרה בלבד, כמובן, שיש אזורים שבהם יש כמעט רק לבנים, ויש כאלה שיש בהם כמעט רק שחורים. ובמקומות לא מעטים באותה מדינה, באורח פלא השחורים צריכים לנסוע לבית ספר מרוחק במיוחד.
אבל, למרבה המזל, גם זו לא כל התמונה.
אגב, הידעתם שהעיירה עם אחוז הזוגות ההומו-סקסואלים השביעי בארה"ב נמצאת בטקסס דווקא? מפתיע, אבל ככה זה.
בטקסס
הומוסקסואליות היתה בניגוד לחוק עד לפני ממש לא מזמן, העסק התפוצץ כשאיזה שכן הלשין למשטרה על מה עושים שכניו (זוג הומוסקסואלים) בפרטיות ביתם, והתביעה התגלגלה עד לבית המשפט העליון. וזכור המערכון באחד מתוכניות הלילה, שליגלג על כל העסק, ובו רואיינו לכאורה הומוסקסואלים גאים (בטקססניותם), קשוחים ושומרי חוק ששמחו על הפסיקה, כי עד עכשיו כל השנים הם לא קיימו יחסי מין, ברור, זה הרי בניגוד לחוק.
איחוד המדינות של אמריקה
צודק, זה מקום גדול. אני, ספציפית, דיברתי על איזור מרילנד. ברור לי שלא חסרים אזורים שבהם זה לא מקובל. רק באתי להגיד שבהרבה אזורים, בעיקר בעיקר הצפוניים שבהם, ומשני צידי היבשת, זה לא דבר כל כך חריג.
ארפופו זוגות מעורבים של לבנה ושחור
בסרטים, כמובן, אז ראיתי אתמול את "פיסות של אפריל" (תרגום חופשי), שאני אפילו לא יודעת אם הוא יצא בארץ.
זה אמנם סרט אינדי קטן, אבל אם אני לא טועה, פטרישה קלארקסון היתה מועדמת לפרס כלשהו בגינו, ולדמות הראשית הלבנה (קייטי הולמס) יש חבר שחור, ורואים אותם במיטה, ובאמצע סקס, ומתנשקים – בקיצור, ברור שהם זוג.
אגב, הסרט הזה יצא בארץ?
לפחות בדויד מתורגם.
תודה :-)
הפרס הכלשהו
היה אוסקר לשחקנית משנה
יודעת.
בדקתי את זה אחר כך, אבל מאחר ורק חשבתי שזה היה אוסקר, העדפתי לציין "כלשהו" ולא "אוסקר".
מסתבר שהיא הייתה מועמדת (וגם זכתה) באינספור פרסים כלשהם על התפקיד הזה.
לג'וליה סטיילס יש הרבה סצינות עם שחורים ברזומה שלה
והיא כל כך לבנה שאפשר להיחנק.
ב"O" הגורע ביותר רואים אותה שוכבת עם הגיבור השחור, אבל זו לא חכמה, כי ככה גם שייקספיר רצה, שחור ולבנה.
ב"ריקוד צמוד" גם יש לה סיפור אהבה עם שחור, ושם אין סצינות סקס, אבל יש סצינות די אירוטיות. זה פשוט סרט נעורים מהסוג שאין בו סקס, רק רמיזות לסקס.
אני לא זוכרת כרגע עוד סרטים שלה, בטח לא בסגנון, אבל אני אזכר ואזכיר אותם פה. מה שכן, כתוצאה מזו, שמעתי הרבה אמריקאיות (משום מה רק בנות, אבל אולי זה מקרי) סולדות ממנה בטענה ש"היא אוהבת שחורים". כלומר, אפילו שיש סרטים כאלה, הם נדירים, והם רק מבטאים יותר את הגזענות.
Monster's Ball מזנק לו לראש.
ווסלי סנייפס ונסטסיה קינסקי.
בסרט בשם "הצעה מגונה" אאל"ט.
וגם יתכן שסמואל ג'קסון וג'ינה דייויס ב"נשיקה ארוכה ללילה".
ווסלי סנייפס ונסטסיה קינסקי (כה''ב)
היו ב-"לילה חד-פעמי", לא ב-"הצעה מגונה" (ב-"הצעה מגונה" היו רוברט רדפורד ודמי מור). ב-"נשיקה ארוכה ללילה" היתה סצנה שבה דייויס מנסה להימרח על ג'קסון, והוא מבהיר לה שהוא לא מעוניין. לא יותר.
וואו.
ראית את זה בשבועיים האחרונים, נכון?
לא, פשוט יש לי זכרון מצויין, דג.
אתה כבר השני ביממה האחרונה .
שקורא לי דג.
אני מתחיל להיות מו-דג.
''אשך קטלני''?
עקרונית, זה סרט קיץ ממש מדליק. כל עוד אתם לא באים בציפיה לסרט מד"ב בקליבר של Minority Report, וזוכרים שאחרי הכל מדובר בסרט קיץ של וויל סמית'. אתם מסודרים ותוכלו להנות מהסרט בכיף.
סרטי וויל סמית' אף פעם לא היו טובים בעומק או פילוסופיה. הם טובים באקשן, אפקטים ומשפטי מחץ קולים כביכול. ואת זה עושה הסרט בהצלחה. מסכים עם הכתבה פחות או יותר.
הרגע חשבתי על זה...
תקנו אותי אם אני טועה(וכנראה שאני אכן טועה), אבל זה לא שבכל סרט שהגיבור בו הוא לבן, יש לו חבר שחור דביל? ולהפך? אני לא מדבר רק על סרטים, אני מדבר גם על סדרות(אריזה משפחתית, מואישה, הנסיך המדליק וכו' וכו' וכו')קחו לדוגמה את "אני, הרובוט", קלטתם את החבר של ספונר? "איזה כוסית אחושרמוטה עם גוף מטריף משהו לא-מהעולם-הזה" סוף ואז סמית בא לו ביציאה האינטיליגנטית "אמרתי לך להפסיק לקלל לא?" כל הסרט היה פרסומת אחת ענקית ל"אאודי" ול"אל סטאר" שסמית טרח לציין שהן "הנעליים הכי טובות בעולם, מ2004" היו שם כמה קטעים א-לה שליחות קטלנית 2 וחייל אוניברסלי 2( כל הרובוטים נשלטים ע"י מחשב על שהשתגע)
הקיצר, לא נטריד אותכם יותר, קיבל 6 מתוך 10 בסולם THE DUDE
להיטלר לא היה דם יהודי.
לא כנראה ולא בכלל. ישנן כל מני שמועות בנושא, אבל אין אף היסטוריון רציני שמאמין בזה. אתה מוזמן לעיין בספר "היטלר, היבריס: 1889-1936" של איאן קרשו, שעוסק (בין השאר) גם בנושא הזה.
בדקתי את הנושא שוב ונראה לי שאתה צודק, אבל לא לגמרי
ידוע בוודאות שאביו של היטלר נולד מחוץ לנישואין, וזהות אביו (סבא של היטלר) אינה ידועה עד היום. היו כמה עדויות שהסב היה יהודי.
זו אכן רק שמועה שלא הצליחו להוכיח מעולם, אבל מעניין לציין שחלק מהסיבה שגם היסטוריונים רציניים לא הצליחו להוכיח אותה, היה שהיטלר עצמו היה מאוד מוטרד כשהעלו אותה. הוא טרח לטשטש את העקבות לה על ידי מחיית עדויות מילדותו – כולל כנראה, במקרה מסוים, על ידי מחיקת כפר שלם, שבהוראה אישית של היטלר הפך לשטח אש. בכירים במשטר הנאצי, כמו אלברט שפאר והאנס פראנק, העידו כמה נלחץ כשהעניין הועלה.
מאמר קצר בנושא
http://www.straightdope.com/classics/a3_325b.html
שנה טובה
אני חושב שלא ניתן להעליב רובוט כול עוד אין לו רגשות וכן שבאופן כללי מכונות נוטות להתנהג בצורה דטרמיניסטית. אבל יתכן גם שאתה צודק.
המשקעים של ארוחת החג מערפלים לי את החשיבה לכן פשוט אאחל לך ולכול המשתתפים בפורום שנה טובה. ושנזכה לסרטים פחות דטרמיניסטים מבשנה הנוכחית.
קרלו.
שנה טובה
אמן
אחלה סרט בשביל לצפות בקולנוע- לא התאכזבתי!
טוב… אז בגלל שזה היה בחג הכרטיס עלה יותר וגם כשנכנסנו לאולם קולנוע לא היו בו כ"כ הרבה אנשים ואני מודה שכמעט ואיבדתי כל תקווה בנוגע לכך שאני יהנה מהסרט אבל אז נזכרתי שמדובר פה בסרט של ויל סמית (כפרה עליו) אז אמרתי לח'ברה שאין מה לדאוג כי אני יודעת שויל סמית לא יאכזב אותנו ובאמת צדקתי! זה סרט שבאמת שווה לראות בקולנוע כי זה סרט אקשן שווה עם אפקטים מיוחדים ועלילה מעניינת וגם.. ויל סמית! מה עוד צריך חוץ מזה בשביל סרט מוצלח? בעצם רק דבר אחד הפתיע אותי- שלא היה בסרט שום דבר שקשור לאהבה או רומנטיקה אבל שמתי לב לזה רק כשחזרתי הבייתה כלומר הסרט היה מספיק טוב גם בלי זה אז בקיצור אני ממליצה!
מתי יצא הסרט?
איזו יציאה טובה!