נתחיל בגילוי נאות: אני לא אוהב את הרימייקים החדשים בלייב-אקשן שדיסני מוציאים לסרטי האנימציה שלהם. לא שרדתי את "היפה והחיה", לא רציתי לראות את "סינדרלה", "דמבו" הרגיש לי חסר מעוף ואפילו "ספר הג'ונגל" שממנו כולם התלהבו שעמם אותי. מכל הטריילרים והקטעים ששוחררו מ"אלאדין" כבר ברור לי שאלא אם הסרט מסתיר טוויסט בגודל הארמון של אגרבה אשנא גם אותו. ומה שלא הבנתי במשך זמן מה הוא – למה?
אין לי התנגדות עקרונית לריימיקים, אני לא חושב שהם מייצגים את קץ היצירתיות הקולנועית (הם היו איתנו עוד מראשית ימי הקולנוע – "שוד הרכבת הגדול" מ-1903, אחד הלהיטים המוקדמים והמוכרים של תחילת הקולנוע, זכה לרימייק שנה בודדת לאחר שיצא, ב-1904). בטח שאין לי התנגדות לגרסאות חדשות לסיפורים שסופרו הרבה לפני שהיה לנו קולנוע – אני אוהב את מרבית הסרטים המקוריים אבל מבחינתי אף אחד מהם הוא לא טקסט קדוש שאסור לגעת בו. לעזאזל, בתיאוריה אני אפילו אוהב חלק גדול מהיוצרים שמעורבים בפרויקטים האלו – יש פה במאים מנוסים שהרימו פרויקטים מרשימים לפני שחלק מהסרטים שדיסני עכשיו מחדשת יצאו אפילו בפעם הראשונה, מלווים בצוות מקצועי שנמצא לפני ומאחורי המצלמה.
ובכל זאת משהו בהם אף פעם לא עובד, והמשהו הזה זו העובדה שהם תמיד מרגישים כמו ילד איטי במיוחד שמשחק תופסת מול הילד הכי מהיר בשכונה.
באנימציה אפשר לעשות דברים שאי אפשר לעשות בלייב אקשן. זו אמת שנשכחה מהרבה קולנוענים בעשורים האחרונים ככל שטכנולוגיית ה – CGI השתכללה ואפשר לרנדר באופן מציאותי להחריד כל דבר שעולה על הדעת: צבאות של אלפים, מערכות אקולוגיות חדשות, כל חייזר ומפלצת שאי פעם חלמתם, אריות ונמרים ודובים… כל אלו יכולים להופיע באופן ריאליסטי לגמרי בעזרת כמה הקשות על המחשב (האמת היא שזה הרבה יותר מסובך וקשה, אבל אל תגידו את זה למפיק שמשוכנע שאפשר לשנות לגמרי את ההופעה של סוניק פחות מחצי שנה לפני שהסרט עולה על המסכים). בעולם שכזה אנחנו כבר לא באמת 'צריכים' את האנימציה הקלאסית כפי שהכרנו אותה, לכאורה.
אבל כל זה נובע מטעות; מאיזושהי הנחה פילוסופית שגויה שכל שדבר קרוב יותר למציאות כפי שאנו מכירים אותה ככה הוא בהכרח 'טוב' יותר באיזשהו אופן אובייקטיבי. אני אמנם לא אנימטור, אבל חתום ובטוח שכל אחד עם טיפת הבנה בתחום יסכים לחתום על המשפט הבא: המטרה של אנימציה היא לא בהכרח לחקות ריאליזם. הסיבה שכל הסרטים הקלאסיים האלו של דיסני נעשו באנימציה היא לא משום שזו הייתה הדרך היחידה לספר את הסיפורים האלו בעידן של טרום-CGI, אלא היא בגלל שאנימציה אפשרה להם להביא את הסיפור בצורה ייחודית, למתוח את חוקי המציאות בלי לשבור את האמון של הצופה במה שקורה על המסך.
האנשים שיצרו את "מלך האריות" לא קיללו את עצמם על כך שהקהל יכול היה להבחין בקלות רבה בין האריות שלהם לבין אלו שהופיעו בסרטי התעודה של דיוויד אטנבורו – הם נהנו מהיכולת ליצור שורה של דמויות שהקהל יכל בו בזמן לזהות כאריות ולתת בהן סימנים שיבחינו ביניהן באופן מידי. זה לא סתם שסימבה וסקאר נראים שונים, זה שכל דבר בעיצוב שלהם מחזק איזשהו רעיון לגבי מה שהם מייצגים כדמויות: הנסיך שברח ומנסה למצוא עצמו מול הדוד הבוגד. עוד לפני שהם פותחים את הפה ואומרים לנו מי הם אנחנו יכולים לדעת עליהם משהו. אני שם מול זה את הטריילר החדש של מלך האריות המצולם ואני רואה…. אריות. זה הישג מרשים של אנשים מוכשרים עמלו על הדברים האלה מספר בלי נתפס של שעות-אדם , שלא תהיה טעות, אבל בסופו של יום סרטי תעודה עם אריות רגילים יש הרבה. סקאר יש רק אחד.
אבל חיות מדברות זה דוגמה פשוטה מידי. קחו, במקום, את סצנת השיר "גסטון" ב"יפה והחיה": לכאורה אין בשיר הזה שום דבר שדורש הצגה באנימציה – הוא מבוצע בחלל סגור וריאליסטי (פאב בכפר), כל המשתתפים הם אנשים רגילים וכל מה שמתרחש בכוריאוגרפיה הוא אפשרי פיזיקלית. לכאורה לא אמורה להיות בעיה לתרגם את זה לסצנה דומה עם שחקנים אמיתיים. אבל ברגע שרואים את לוק אוונס מתרוצץ על המסך כשכולם שרים את שבחיו מבינים כמה זה מטופש – אוונס הוא בחור גבוה ושרירי, אבל גסטון הוא לא סתם 'שרירי', הוא מנופח באופן כמעט-קומי; אין לו סתם סנטר רבוע – יש לו בליטה שיכולה להוציא למישהו עין. כאשר הגרסה המצוירת משוויצה שהיא בגודל דוברה היא חושפת שרירים שיכולים לגרום לענק המופלא להוריק מקנאה (זאת אומרת – להוריק קצת יותר), כאשר השיר מדבר על הדרך בה הוא נע במגפיו הכבירים, כל המסך רועד כאילו הטי-רקס מ"פארק היורה" עוד שניה נכנסת.
בקיצור, השיר המצויר מראה לנו את גסטון כפי שאנשי הכפר רואים אותו – בתור האיש הכי מגניב וחתיך וחזק ומדהים בעולם, איש שכל דבר שהוא עושה יוצא מגדר הרגיל: הפאב הוא הממלכה שלו והכיסא הקבוע שלו הוא כס מלכות. בגרסה המצולמת – הוא בנאדם. סתם בנאדם. הוא בוודאי לא בגודל של דוברה, לא משנה כמה ביצים הוא אוכל. כאשר הוא הוא הולך המצלמה לא רועדת כי, מה לעשות, בלייב-אקשן זה יראה די מטופש.
דבר דומה ניתן לראות בביצוע לשיר "הנסיך עלי" מתוך הגרסה המחודשת ל"אלאדין": כאשר הג'יני המאויר משוויץ שהנסיך הטרי חזק כעשרה גברים הוא משתמש בטיפת קסם והופ עכברוש-הרחוב לשעבר משלש את מידותיו. כאשר הג'יני המצולם משוויץ בכך יש לנו קאט לאלאדין הנבוך שנראה כאילו עוד שניה יבוא בריון וירים את תחתוניו מעל למכנסיים.
הבעיה היא לא בכך שאי אפשר לשחזר אחד לאחד סצנות במעבר בין מדיומים. הבעיה היא שהתת ז'אנר הספציפי של רימייקים של דיסני מתעקש לחקות סצנות, רעיונות ודמויות מהגרסה המצוירת אפילו כאשר אין דרך להתאים אותן חזותית למדיום החדש. התוצאה היא משהו שמרגיש פחות כמו יצירה עצמאית שבמקרה מתבססת על סיפור דומה ויותר כמו לראות מחזה מעריצים שדוחס בכוח דברים מהמקור פשוט כי הוא ממש אוהב אותם, בלי להבין את ההקשר שבו הדברים האלו מופיעים.
זה לא שהסרטים האלו הן הגרסאות החיות הראשונות שדיסני עושים לסיפורים האלו. כבר שנים רבות מריצים בברודווי ובתיאטראות אחרים הצגות שמבוססות על הקאנון המאויר של דיסני, כולל השירים והכל. בעוד שלא יצא לי לראות מחזה כזה בעצמי קטעי וידאו שונים ממחישים שהיוצרים של אלו כן מבינים את ההבדל בין אנימציה למציאות.
בגרסה הזו של “הנסיך עלי” אין באמת ניסיון ללכת בעקבות הכוריאוגרפיה של המיוזיקל המצויר: הבמאי מבין שהוא לא יכול לגרום לאלפי אנשים להופיע על הבמה, שהג'יני לא מסוגל לזפזפ כמעשה קסם מנקודה אחת לאחרת ושלא ניתן לשנות את צורתו של אלאדין לשם הבדיחה; המיקוד של הסצנה משתנה – עלי בעצמו פשוט לא מופיע, והסצנה מוכרת לנו את הגדולה שלו כפי שהיא מוכרת אותה לתושבי העיר שאמורים להיות נדהמים באותו רגע. זו בחירה מושכלת, כזו שאפשר להסכים איתה או להתנגד לה (כמו שאפשר להסכים או להתנגד לסגנון השירה פה) אבל לפחות היא מושכלת. בהשוואה אליהם מה שאנחנו רואים בכל הרימייקים האחרונים הוא העדר בחירה – דברים מופיעים בצורה מסוימת פשוט כי ככה היה פעם.
הסיבה שאני לא אוהב את הסרטים האלו, לא משנה כמה הם מושקעים או כמה חזק הם לוחצים על בלוטות הנוסטלגיה שלי, היא פשוטה: היוצרים שלהם מרגישים כאילו הם אסורים בתוך הסרט של עצמם. וכן, כל סרט של חברה מסחרית גדולה נתון ללחצים מאלף ואחד כיוונים, וכל רימייק מחוייב להתייחס למקור בדרכים שונות. אבל הקסם של קולנוע הוא לגרום לנו, לשעה וחצי (או שעתיים – למה הכל כל כך ארוך?), לשכוח שמה שאנחנו רואים זה 'מוצר' ולראות במקום זה…. הרפתקה, דרמה, התרגשות, אפוס. סיפור. מה שאני רואה בכל מה פעם שאני מתיישב מול סרט נוסף מהסוגה הזו הוא אנשים עם מחשבונים קטנים שמנסים להגיע לערך המתמטי של נוסטלגיה. אני לא רואה יצירה עצמאית.
אפילו "ספר הג'ונגל", יצירה שמרשה לעצמה הרבה יותר חירות בנוגע לחומר המקור – מרגישה כבולה בשלשלאות: אין שום סיבה מיוחדת להופעה של הסצנה עם קא הנחשית או לשיר של הקופים מלבד העובדה שהם הופיעו בגרסה המצוירת. השיר של המלך לואי, תצוגה של תנועה ואנרגיה, מאבד את כל זה בגרסה המצולמת – הוא פשוט יושב שם ומניע את הזרועות בעייפות. האם זה הרבה יותר קרוב למציאות? בוודאי! אבל למה שיהיה אכפת לי מריאליזם כאשר מדובר בקוף ענקי מזמר?! אם הסצנה לא עובדת בהקשר החדש שיצרת, הפתרון הנכון הוא להפטר ממנה. אבל מאחר ואנשים 'מצפים' לראות את נקודות ההשקה האלו בין הגרסה המצוירת לגרסה המחודשת הן נשמרות – אפילו כאשר הן בברור לא עובדות.
יש טעות יסודית בלב הרימייקים האלו – הם חושבים שהם פשוט פיתחו דרך חדשה לספר את אותו סיפור (או גרסה קרובה מספיק לסיפור הישן) בלי להבין שהדרך החדשה משנה באופן משמעותי את הצורה של הסיפור. חיות מדברות באנימציה ידנית זה דבר אחד, אבל לראות את השפתיים האלו זזות בצורה שאמורה להעביר שפה אנושית זה פשוט ביזארי. הפה של זאב פשוט לא בנוי להגיד את המילים האלו. פיל מעופף שאמור להראות כמו פיל אמיתי מעלה שאלות לא נוחות של מסה ומשקל ומוטת-כנפיים – ככל שהסיפור נהיה יותר 'ריאליסטי' ככה הוא נהיה (באופן אירוני) פחות אמין.
"כאשר אנחנו חושבים על פרויקט חדש, אנחנו לומדים אותו לעומק… לא רק את פני השטח אלא כל מה שאפשר עליו" – כך מצוטט וולט דיסני בספר "Disney Animation: The Illusion of Life". האיש בהחלט היה איש עסקים גדול יותר משהיה אמן, אבל בזה, לפחות, הוא צדק. הסרטים האלו נעשו באנימציה לא כי הם כשלו בלהיות מצולמים, הם נעשו באנימציה כדרך להביע דבר מה שיכול להופיע רק בדרך אחת. הסרטים החדשים האלו מנסים להביע באמצעות ריאליזם דבר מה שנועד מראש להיות מאוייר– ומכאן כשלונם.
תודה על המחשבה המעניינת הזו!
מאז שטרנד הרימייקים של דיסני התחיל היה לי אנטי מסוים אליו משום שהרגשתי מודעות למסחטת הכסף שמאחוריו, אבל הטקסט שלך עזר לי להבין שזה אכן עסק יותר מורכב- הבחירה לעשות רימייק כשלעצמה היא לא זו שגורמת לתוצאה להיות כל כך פרווה, אלא הניסיון לחקות רגעים נוסטלגיים של אנימציה בסגנון שמתיימר להיות מציאותי.
צודק ב 100%!!
אם משתמשים במעט CGI יוצא סרט אחלה, כדוגמת "להציל את טוראי ראיין" או "פארק היורה" המקורי אבל כשכל הסרט CGI יוצא זבל כמו טרילוגית מלחמת הכוכבים 1-3.
סליחה, אבל אני מסופק אם הבנת את הפוסט.
(ל"ת)
כשמקדשים את הCGI
ומתייחסים אליו כאל מוצר יותר טוב בהגדרה, בהכרח יצא מוצר יותר נחות
תודה על הכתבה, תובנה מרתקת ממש
אני צריך עוד לסדר את המחשבות שלי בענין עצמו, אבל כתבת היטב והעלית נקודות מעניינות מאד.
אשתדל לחזור לכאן עם הרהורים מסודרים יותר.
נראה לי שדווקא סינדרלה הוא יוצא הדופן
אני לא יודע אם זה בגלל שיש איזה נסיון ויושרה שיש לקנת בראנה שאין לאחרים (לא סביר), אבל סינדרלה דווקא עובד בפני עצמו ולא מנסה להיות שחזור דל. אני מניח שזה בגלל שאין באמת משהו איקוני מהסרט שאינו פשוט איקוני יד שנייה בזכות האגדה עצמה – שום דבר שדיסני הוסיפו לא ממש הפך את סינדרלה למה שהיא היום. ולכן קשה להגיד שהוא מומלץ, אבל הוא בכל זאת המעניין והטוב מבין הרימייקים (שראיתי. פספסתי את "דמבו"), בהנחה שלא כוללים את "חברי הדרקון אליוט".
זה הזכיר לי משהו שראיתי ביוטיוב לפני כמה שנים
לפני כמה שנים יצא עיבוד המחזמר של Heathers (הסרט, נו, של מניח רעפים נוצרי). השיר הכי פופולרי מתוכו הוא ללא ספק Candy Store, שזכה ללא מעט עיבודי יוטיוב, קאברים וכו'. אחד הנצפים ביותר מבינהם הוא זה-
https://www.youtube.com/watch?v=-jviZGERpqg
זה סרטו מגניב וניכר שהושקעו בו המון מאמצים, אבל אחד הדברים שעושים אותו כל כך מוצלח זה השימוש היצירתי באנימציה: דמויות גדלות וקטנות בצורה לא מציאותית, מעברים שלא מנסים להיות ריאליסטיים אבל מעבירים את הנקודה מעולה, וכל זה באנימציה שמבוססת על דראפטים, ללא עיבוד מיוחד או אפילו צביעה. הסצנה המקורית במחזמר מכילה אחלה שיר, אבל לא יכולה לעשות את כל מה שהאנימציה עושה.
אותו דבר רק ההפך קורה (כמו שהזכירו פה בכתבה) במחזמר של אלאדין- הביצוע של Never had a friend היה צריך למצוא דרך להעביר את הטירוף והעושר הויזואלי של המקור בלי להשתמש ב"קסמים", את התיאטרליות של הדמות באשכרה תיאטרון. אז במקום להשתמש באפקטים מיוחדים ולעופף באוויר ולנסות למכור פירוטכניקה, הם פשוט הפכו את השיר לנאמבר ברודוואי עצום במובן הכי קלאסי של המילה, שכל הכוח שלו הוא בזה שהמבצע שחקן וזמר מטורף שעושה שואו, וזה אשכרה מעביר את אותה התחושה של המקור, כי זה משתמש בכל החלקים של המדיום במקום לנסות להעתיק את המקור
שווה להזכיר את הטייק שנאה של לינדזי אליס על הרימייקים
ובעיקר על "היפה והחיה"
https://www.youtube.com/watch?v=vpUx9DnQUkA
אמלק: מעבר לקטע המובן מאליו של לעשות כסף מנוסלגיה, הבעיה בסרט (בעיקר ביפה והחיה, אבל זה נכון לרוב הרימייקים במידה כזו או אחרת) זה שהוא מנסה לתקן כל מיני חורים, ניטפוקים, וערכים שהתיישנו, אבל בצורה עצלנית ומיותרת ובלי לשנות מהותית את התסריט, ובכך רק גורם לחורים חדשים ובעיות אחרות בסרט שרק הופכות אותו לגרוע וצבוע יותר.
גם בביקורת של הנוסטלגיה קריטיק
יש השוואה מוצלחת בין הסרט המקורי והרימייק של היפה והחיה, שמסבירה לא מעט מהבעיות בחידוש.
https://www.youtube.com/watch?v=d-_s46Uob5E
אתה סתם קטנוני
לדעתי הם אחלה סרטים ואתה סתם מחפש לקטול
מהכתבות האלה שכל הזמן גורמות לי להזכר
כמה כיף שיש עדיין את עין הדג.
כתבה מרתקת ומעוררת מחשבות
הרי האנימציה היא אמצעי נהדר לספר סיפור. וכשמשנים אותו ללייב אקשן, הרבה נהרס.
אחת הסיבות העיקריות – אם לא העיקרית – להצלחה של "ספיידרמן: ממד העכביש" זו האנימציה. הדרך שבה הסיפור סופר באמצעות האנימציה המדהימה. בכל טכניקה אחרת זה לא היה עובד.
כל עוד הרימייקים האלו עושים כסף דיסני ימשיכו לעשות אותם, אין ברירה. אין לי מושג כמה אלאדין יעשה, אבל אפשר לקבוע בוודאות שמלך האריות יהיה הצלחה אדירה.
שנה הבאה יש את מולאן, שעד שלא נראה ממנו משהו אני לא אשפוט אותו. אחרי זה מה עוד? הרבה תכנונים, בואו נראה מה מהם ייצא אל הפועל.
תודה רבה על הכתבה!
נ.ב.
אגב, אני פחות אהבתי את ספר הג'ונגל של דיסני, אבל מאוד נהניתי מ"מוגלי". אולי בגלל הסיפור שהיה שונה, האפקטים, או השחקן המוכשר, או העובדה שהוא באמת היה אלים ואפל יותר מעיבוד לייב אקשן ממוצע של דיסני (מאחר וזה אחרי הכל לא היה שלהם).
הבעיה היא בבחירת הסרטים
לדעתי הבעיה היא בבחירת הסרטים עצמה.
דיסני צריכים לבחור סרטים שהם קרובים מבחינה מסויימת למציאות שכבר קיימת בסרטים.
הכוונה לסרטים בעלי יקום/עולם מרהיב.
למשל-עולם המטמון מזכיר את מלחמת הכוכבים, שילוב של שודדי הקריבים.
אטלנטיס את אווטר קונספטואלית, ואולי אפילו אל דוראדו יכול להכנס לקטגוריה.(לא זוכר אם אל דוראדו שייך לדיסני).
אלה יהיו סרטים לדעתי שהCGI יוסיף להם ערך.
מסכים לגמרי
אל דוראדו באופן כללי יכול להיות ממש מהריב. וגם מצחיק.
לדעתי עם ליהוק טוב, התחשבות במעריצים של הסרט ועדכון העלילה שתתאים לטווח גילאים גדול יותר יכולים להוות מתכון לסרט ענק.
אל דוראדו
זה של דרימוורקס.
כל כך נכון ומדויק! בדיוק מה שאני מרגיש!
הרימייקים האלו מיותרים, מחרבים את הגרסאות המקוריות ומקנים תחושה ברורה שלא שיקולים אומנותיים היו בהחלטות על הסרטים האלו. הסרטים הקלאסיים עומדים בפני עצמם.
"שיקולים אמנותיים" הם לא כורח בל-יעבור לסרט גדול
"הסנדק" בא לעולם כשהספר שאולפני פרמאומנט קנו את הזכויות עליו בגרושים הפך לרב-מכר עולמי; מה שהפך אותו ליצירת מופת היה הבמאי (שנבחר כברירת-מחדל, אחרי שרבים אחרים ויתרו) – אבל המניע של האולפן היה כלכלי לחלוטין. במקרה של הרימייקים לסרטי האנימציה, תום צודק: פשוט אין בכך שום היגיון, מעבר לעניין הכספי.
איך אומרים Travesty בעברית?
גוגל טרנסלייט לא מצא התאמה. חשבתי על זה כשתום הזכיר את השיר של הקופים מ"ספר הג'ונגל". זה היה אחד הסרטים הראשונים שראיתי בחיי, הסצנה הזאת נשארה איתי עשרות שנים והיא עדיין אחת האהובות עלי בקולנוע. הביצוע בסרט החדש (עם קולו של כריסטופר ווקן, לא פחות!)? Travesty. או, לכל הפחות – קריפית.
חיקוי נלעג אולי ?
(ל"ת)
אני לא מסכימה, יצירת רימייק לא פוסלת את הסרט הישן או מוחקת אותו, היא בסך הכל נותנת גרסה נוספת לאותו הרעיון ככה שמי שמעדיף גרסה יותר ריאלית יוכל לקבל אחת, ומי שמעדיף גרסת אנימציה עם פחות קשר למציאות גם כן יוכל לקבל. רימייק בא לקרב את הצופים החדשים והישנים לרעיון של הסרט עצמו. מי שלא מתחבר לרימייקים לגמרי לא צריך לראות אותם, דיסני יוצרים אותם בשביל האנשים שזה כן מעניין אותם לקבל את אותו הסרט והרעיון בתמונה קצת יותר ריאלית
מסכים עם כל מילה
מאוד מדוייק מה שאתה אומר פה, הבעיה ברימייקים האלה שהם לא לוקחים את הסיפור ונותנים לו גרסא אחרת או אינטרפטציה שונה, הם פשוט מבצעים אחד לאחד את הסיפור של הסרט המקורי רק במקום באנימציה הם משתמשים בCGI.
ואז אין לסרט שום ערך מוסף, להפך כי הסיפור עובד הרבה יותר טוב באנימציה.
צודק בכל מילה
פשוט מסכם בצורה מושלמת את כל מה שאני חושב על הרימייקים
וואו
"ככל שזה יותר ריאליסטי זה פחות אמין"
אחת הכתבות הטובות שהיו באתר,
ניסית באופן נפלא את המחשבות שלי.
כתוב יפה והניתוח גאוני.
אבל אני לא חושב שכל אנימטור יסכים עם דבריך.
כפי שאמרת בעצמך, יש משהו אירוני בדרישה שלך, לקבל משהו יותר אמין על ידי זה שהוא יהיה פחות מציאותי.
אנחנו רוצים "להאמין" בסיפור, כדי לשכוח לרגע את המציאות ולהיכנס לעולם אחר. ואין דרך אחת לעשות את זה.
יש אנשים שבשביל לקבל אסקפיזם יעדיפו להיכנס לממלכת הקומיקס, שם ה"אופי" של הדמות נמצא במראה שלה, לסקאר יש צלקת, קול בס של יוני גרנשטיין, ולמופסה יש רעמת-שיער מלכותית המתנשאת מעל צוק התקווה. בעולם האגדות הפשטני והקסום הזה יש את 'האמינות' שהם מחפשים.
ומאידך, יש אנשים שבשביל לקבל אסקפיזם הם יבקשו גרסה אלטרנטיבית של המציאות, גרסה שתראה מספיק משכנעת ו'אמינה' כדי להחליף למשך שעתיים את הגרסה שמחכה להם מחוץ לאולם הקולנוע.
מעניין מאוד, תודה
כשראיתי את הטריילר למלך האריות משהו היה נראה לי מוזר בזה שסקאר פשוט נראה כמו.. אריה רגיל, ושמת את האצבע על הנקודה.
תודה על זה! אי אפשר להגיד את הדברים האלו מספיק פעמים
בעצם הרימייקים מתחלקים לכאלו שמשאירים אותי כצופה די אדישה, כלומר, יופי לסינדרלה והכל, אבל למי אכפת שהיא כבר לא מצויירת?! ולעומתם אלו שמאבדים את הקסם והופכים לסתם סרט טבע.
היפה והחיה קצת מוחרג מהאחרים, משום שלצד האיבוד של הפנטזיה בהגזמות השונות, האינטראקציה בין גסטון לבל, כשהיא בלייב אקשן, נראית ממש כמו תקיפה מינית. למעשה, זה בדיוק מה שהיא, רק שפתאום כשהכל כל כך ריאליסטי, אי אפשר יותר להתנהג כאילו שזה לא שם ולהתיחס לחלק הקסום בסיפור. היה לי מאוד קשה לצפות בגרסה הזו ליפה והחיה.
כתבה מעוררת מחשבה
בדיוק חשבתי על זה לאחרונה כשראיתי את ספיידרמן "מימד העכביש".
הגדולה של הסרט היא באנימציה שלו ובדברים הפסיכיים שהסרט מצליח לעשות איתם. ברור לכל מי שראה שזה לא יעבוד בתור לייב אקשן.
אבל יש פה טריידאוף שגורם לי באופן כללי להעדיף סרטי לייב אקשן.
תקראו לי חסר דמיון אבל בגיל 30 אני הרבה יותר מזדהה עם דמות כשאני יכול לדמיין אותה בעולם שלנו ועם סרטי אנימציה יותר קשה לי לעשות את זה.
כשמזדהים עם דמות כל סרט הופך להיות הרבה יותר מרגש וזה בדיוק החוזק של סרטי מארוול- דמויות שאכפת לנו מהם.
אולי בגלל זה ילדים יותר אוהבים לראות סדרות אנימציה, יותר קל להם שההתרחשויות אמתיות מאשר לנו המבוגרים.
אז אני לגמרי מסכים עם הכותב אבל אני שמח על הרימייקים כי הם נותנים לי שוב הזדמנות לחוות את הסיפור שכל כך אהבתי כשהייתי קטן.
נקודה אחרת לראייה
מכל הכתבה מרגיש לי שהכותב הוא זה נתפס בשלשלאות של העבר ולא מצליח להבין את הרעיון של הריימיקים. הוא נכנס עם תחושה שאין בהם צורך ויוצא באותה תחושה. כל אחד והחוויה שלו אבל אני כאן להביא הסתכלות אחרת לגמרי.
בוא נחלק את הרעיון של הריימיקים ל2 חלקים מאוד ברורים, יש את החייב אקשן של כל הדברים מהחיים הרגילים של האנשים והתפאורה ויש את החייב אקשן של הטבע והחיות.
הרעיון של הלייב אקשן הראשון לראות את "האגדה מתעוררת לחיים", כן זה עוד סלוגן בשיווק של דיסני של הריימיקים החדשים. אז מי רוצה לראות דבר כזה? מישהו שבדיוק רצה לראות את זה. את היפה והחיה מקבלים התעוררות, מקבלים את הפרטים של העולם המודרני. יש לך טענה שכל שזה יותר מצוייר יש יותר קסם, יש טענה הפוכה שכל שזה נראה יותר ריאלי הקסם מרגיש אמיתי יותר. לדוגמה יש את הורד של המכשפה אז הוא נראה קסום גם במצוייר, אבל יש משהו בלראות ורד אמיתי (ממוחשב) שבאמת נובל עם כל הפרטים שלו, כל המיני פרטים – זה כיף! לראות את נעל הזכוכית ואת המנורה כפריטים מכושפים זה מדהים. אז יש את היתרונות של המצוייר אבל יש את היתרונות של הריאליטי. וזה בלי לדבר על הניואנסים שמביאים בעלילה עם קצת יותר מחשבה, זה לא תמיד עובד, אבל הרוב כן. השחקנים, חלק מאוד חשוב במיוחד שמדובר בדיסני שהם מוקפים בשירים ופשוט כיף לראות מחזמר של השירים האהובים בהפקה הרבה יותר גדולה מהצגות ברודווי ובלי לדבר השירים החדשים שנותנים עומק כמו Evermore המצויין ששר החיה על הטירה המכושפת. מי שלא מבין את הרעיון, או לא רואה בהם צורך זה בסדר, אבל אני חושב שדיי ברור לכולם שיש לזה קהל, רק עכשיו תבין גם למה. כשאני שמעתי שיש ריימיקים לסרטים שאני אוהב קפצתי משמחה וכל פעם שיש עוד חדשה כזו, אני כולי מתרגש.
עכשיו לחלק השני, הטבע, אני דווקא אטען כאן שיש משהו יותר חדשני ומניין משאר הריימיקים והבחירה של דיסני לדעתי לא פחות מגאונית. כשראיתי גם את המוגלי של WB הבנתי כמה דיסני בחרו חכם, כשהביאו את החיות לחיים, היו 2 אפשרויות ברורות, כמה החיות ישחקו כבני אדם או כמו חיות. מוגלי, באמת שתיעבתי את הCGI הפרצופים של החיות הוציאו אותי מהאווירה ההתנהגות שלהם אנושית מידי ולא היה הבדל ממשי מחיות מצויירות.
לעומת זאת דיסני בספר הג'ונגל השכילו שהחיות נראות כמו חיות רגילות ומתנהגות כמו רגילות, כשהם התחילו לדבר, הייתה לי התחלת הסתגלות של הרבע שעה הראשונה, אבל הטענה שבכתבה בדיוק לא הייתה תקפה, החיות לא אמורות לדבר, זה נכון, אבל הם הניעו אותם במינימליזם שפשוט עבד לי ולא הוציא אותי מחוויית הטבע. בשביל לראות את לואי רוקד כמו בני אדם ויוציאו אותי מכל החוויה זה לא שווה לי. יש לי בשביל זה את הסרט המצוייר. שווה לי שהחיות לא מתנהגות כמו במצוייר, ככה שאני רואה את בגירה ובלו הולכים בג'ונגל עם מוגלי בשתיקה, אני באמת מאמין שפנתר ודוב הולכים עם ילד בג'ונגל, זה קסם בפני עצמו. כשרואים את המרדף של בגירה אחרי שירחאן שרודף אחרי מוגלי, זה נראה טייק היישר מנשיונל ג'אוגרפיק והסקייל מרגיש עצום כי אנחנו מקישים את זה ממש לעולם האמיתי. דיסני בחרה באהבה שלנו לחיות בעולם האמיתי על פני חיות מאונשות אובר ואני מברך על כך. המבט של החיה הוא יותר חייתי מאשר אנושי וזה אדיר כשהיא עצובה אני רואה חיה עצובה בטבע, לא חיה מאונשת בסרט.
וזה מביא אותי לנקודה הבאה, שדווקא יש הצדקה גדולה לעשות את כל המלך האריות בדרך זו, ולשאלה מה הפואנטה עם הכול האנימציה ממוחשבת כמו האנימציה המצויירת, התשובה מאוד ברורה, זה עניין הגישה. מעבר לזה שדיסני בחרה לצלם הרבה מהנופים באמת ולהביא ממש את הטבע, זה החיות שמתנהגות כמו חיות ונראות כמוהן, אם סקאר לא היה נראה אריה רגיל הוא היה זורק את הרעיון של הסרט טבע מהחלון וזה באמת היה שוב הסרט המצוייר אז מה הטעם? כשסימבה מסתכל על טביעת הכף רגל של אביו אני באמת מתבלבל מצד אחד שהחיה מתבוננת לבין זה שהוא מבין את המשמעות. מבחינתי זה סרט טבע מבויים ואין עוד מישהו בתעשייה שעושה דבר כזה.
לכן אני ממש מתרגש לראות את ההמשך לדברים האלה, ספר הג'ונגל 2, בת הים הקטנה שיבנו עולם טבע במים. במבי סיפור התבגרות בטבע עם קצת עלילה (מבחינתי אפילו לא צריך) יכול להיות מדהים. טרזן כמובן, גם את פוקהונטס אפשר לשים בסביבה רבה יותר של טבע וחיות. בקיצור רוצים חיות מאונשות משתגעות רוקדות ושמחות תראו את הגרסה מצויירת או מטרופוליס, רוצים סרט טבע יותר שהחיות מתנהגות יותר טבעי תראו את הסרטי טבע החדשים של דיסני.
לסיכום הריימיקים של החלק הראשון, זה לקהל שרוצה לראות הקסם מתעורר לחיים, הריאליזם ועיצוב הפרטים הקטנים, הוא הסיבה לזה התכנסנו, (להוציא את בל, השמלות והלבוש של סינדרלה ויסמין פשוט עוצר נשימה) מקרב אותנו להרגשה אמיתית. וכאמור הסוג השני לסרטי הטבע. הגרסה המצויירת במקומה עומדת ויש לה יתרונות משלה אבל זה חבר מסוג אחד, והגרסראות החדשות הם חבר מסוג אחר לגמרי. ההשוואות מתבקשות כי יש הרבה בדימיון, אבל אם אתה לא רואה בהם צורך וסוגר את עצמך הבמה זה דומה לא דומה, נצרך או לא, אתה מגביל את עצמך ובהחלט הם לא בשבילך. אני פשוט יושב לאחור ונהנה מכל רגע. אם זה מהויזואל אם זה מהשירים, אם זו מהעלייה עם יותר עומק, אם זה מהטבע, פשוט כיף.
אם יורשה לי להפנות אל רמת המאקרו
גילוי אישי: אני לא סובל את הרימייקים הללו, ומהסרטים הקלאסיים של שנות ה-90' רק אלאדין היה אהוב עליי במיוחד. עם זאת אפשר לראות בבירור שמדובר פה בתופעת נוסטלגיית-גריפת-דולרים בלבד. בשנה שבה יוצא ההמשך הישיר ל"שליחות קטלנית: יום הדין" (1991), סוניק, רמבו נוסף, "גברים בשחור" מעודכן, ונטפליקס משלמים ל-NBC כ-100 מליון דולר לשנה (!!!) על שידור סטרימינג של "חברים" אזי מדובר כנראה בכוחות נוסטלגיים שמעוררים את חוסר המקוריות הזו (ואולי גם מחסור בחומר מקורי, כי הסיכון פשוט גבוה מידי).
כל הרימייקים הללו פשוט חלק מתופעה תרבותית גדולה יותר שכוללת בתוכה כמעט את כל השואו-ביז, למעט המוזיקה.