בטח לא ידעתם בכלל שאסי כהן שיחק ב"איים אבודים". אבל זאת עובדה. היה כתוב באינטרנט, ולא במקום אחד. תודה ל-Mook, שגילה את התופעה ודיווח לי עליה.
אסי כהן, בטח שמעתם, הכריז השבוע על פרישה מ"ארץ נהדרת", ומדורי הבידור של כל העיתונים והאתרים הישראליים דיווחו על כך. באותה הזדמנות הם כמובן סקרו גם את הפילמוגרפיה של כהן, שכוללת את "אהבה קולומביאנית", "יוסי וג'אגר", "זוהי סדום", וכמובן "איים אבודים", אחד הסרטים הישראליים המצליחים של השנים האחרונות.
רק שאסי כהן לא השתתף ב"איים אבודים". ובכל זאת, הסרט מוזכר בכתבות על פרישתו מהתכנית כמעט בכל אחד מהאתרים. הנה הדיווח ב-ynet:
והנה הדיווח ב-Mako, שכולל משום מה טקסט זהה:
ב"ישראל היום" הניסוח קצת שונה, אבל גם הם מתעקשים שאסי היה ב"איים אבודים":
ואותו הדבר בדיוק קרה גם ב-Nana10, בעכבר העיר וב-NRG. מבין האתרים הישראליים הגדולים, וואלה הוא היחיד שבו סיקור העזיבה של כהן את "ארץ נהדרת" לא כולל איזכור ל"איים אבודים".
מה לעזאזל קרה? הניסוח המאוד דומה בכל האתרים מעלה את הסברה שכולם לקחו את המידע מקומוניקט כלשהו שנשלח אליהם על ידי יחצ"ן כלשהו, או שהעתיקו מויקיפדיה – שבה בערך על אסי כהן באמת מופיע "איים אבודים". ואיך המידע הזה הגיע לויקיפדיה? באמצעות העתקה מ-IMDb, כמובן. ואיך אסי כהן הגיע לרשימת השחקנים של הסרט ב-IMDb? טעות פשוטה: בסרט משתתף שחקן אחר, ילד בשם אסף כהן (ככל הנראה אחיו הקטן של אושרי כהן).
אם כתב אחד היה עושה את הטעות הזאת, לא היה בזה שום דבר מפתיע או אפילו ראוי לציון. כולם טועים לפעמים. מה שמדהים פה הוא שכולם טעו. מצב ה"עתונות" בארץ כל כך עלוב שצריך להגיד תודה על כל כתב שטורח אפילו לבדוק מידע בויקיפדיה, ואם אפילו מי שמרחיק עד ל-IMDb מוצא את אותו הדבר – זאת כבר עובדה בשטח. ובכל זאת מפתיע שלכותבי הידיעה באף אחד משבעת האתרים לא קפצה לראש העובדה שאחד השחקנים הכי פופולריים בארץ לא באמת השתתף באחד הסרטים המצליחים של השנים האחרונות.
ויקיפדיה היא עבודה בתהליך שמשתנה כל הזמן. סביר שבתוך חצי שעה מרגע פרסום הפוסט הזה, הערך על אסי כהן כבר יתוקן. אבל אותו הדבר לא נכון לגבי כל האתרים הישראליים. אם תרצו מאוחר יותר "לתקן" את ויקיפדיה חזרה, אין שום בעיה – יהיו לכם סימוכין, והרבה. בקיצור, הטעות היא כבר לא טעות אלא עובדה בדוקה ומוצקה. אם תצא גירסת במאי של "איים אבודים" יהיה צריך לשתול בה דיגיטלית את אסי כהן, כדי להתאים את הסרט למציאות כפי שכולם מכירים אותה.
אסי כהן באיים אבודים
לדעתי הוא דווקא שיחק שם מצויין
חייבים לתת שאפו לוואלה!
שהכתב או העורך שלהם היו עירניים ולא העתיקו מהקומוניקט.
לא יודע כמה זמן עבר בדיוק,
אבל הערך בויקיפידיה תוקן בשעה 17:13, שש דקות אחרי התגובה הראשונה כאן. הדבר שהכי מדהים אותי הוא שמי שתפקידו לפרסם ידיעות כאלה באתר חדשות בעל תנועת גולשים ערה, לא צריך בכלל לערוך בדיקה כדי לדעת שאסי כהן לא השתתף באיים אבודים. זה אמור להיות ידע בסיסי למי שעבודתו כוללת הכרת שמות וקשרים בעולם הבידור הישראלי.
לפי שעון האתר, הפוסט פורסם ב-17:02
כך שהעדכון בויקיפדיה לקח 11 דקות תמימות.
הבעיה היא שאי אפשר להסתמך רק על ידע בסיסי
האמת היא שאם אני הייתי כותב את אחת מהידיעות האלה, אני לא יכול להבטיח שלא הייתי עושה את אותה הטעות בדיוק. ראיתי את "איים אבודים", ואני לא זוכר שאסי כהן היה שם, אבל הזכרון שלי לא אנציקלופדי ולא צילומי, ובכל מקרה אני לא סומך רק על הידע שלי. מן הסתם הייתי עושה את מה שכולם עושים – פותח ויקיפדיה או ימד"ב. אפילו אם איזכור סרט כלשהו היה נראה לי מוזר (ברור לי שימד"ב לגמרי לא נקי מטעויות), הייתי מנסה להצליב מידע ומחפש את המידע במקור אחר. ומכיוון שכל כך הרבה מקורות נפרדים מסכימים על כך שאסי כהן הופיע ב"איים אבודים", יכול להיות שהייתי מגיע למסקנה שזה הזכרון שלי שדפוק ולא שאר העולם, ומצטרף למקהלה. וכך הטעות היתה ממשיכה להתגלגל.
זה בוודאי התהליך שעברו רבים מכותבי הידיעות האלה. זה לא הופך אותם לאידיוטים או מצדיק את פיטוריהם המיידיים, ובכל זאת העובדה שהטעות הזאת קרתה באופן אוניברסלי כמעט – עם צדיק אחד בסדום – מראה משהו על המצב העלוב של עתונות הבידור. והייתי רוצה לחשוב שבתחומים אחרים המצב טוב יותר, אבל אני לא.
זה באמת מדהים, הייחוס הזה של אסי כהן לסרט שהוא לא השתתף
בו.
אני לא זוכר את אסי כהן בשניים מהסרטים שיוחסו לו, "הכוכבים של שלומי" ו"איים אבודים". מספיק חיפוש קטן בגוגל כדי לומר לי שהוא שיחק את צחי, הגיס של שלומי ב"הכוכבים של שלומי", בשביל קצת לרענן לי את הזכרון. את "איים אבודים" אני זוכר במעורפל אבל אני חושב שהייתי זוכר אם אסי כהן היה מופיע בו. אחרי חיפוש בגוגל, לא גיליתי שום פרט על הדמות שהוא שיחק או ביקורת על המשחק שהוא הפגין שם, ולמרות זאת המון מקומות שסקרו את הפילמוגרפיה שלו מייחסים לו את הסרט הזה.
ובכל זאת, הייתי רוצה להאמין שאם היו משלמים לי על מנת לכתוב את הכתבה, כנראה שהייתי שואל כמה חברים שמבינים בקולנוע ושראו את "איים אבודים" אם אסי כהן שיחק שם והייתי מקבל תשובה שלילית די מהר.
המציאות היא, שכתבות כאלה (וכתבות אינטרנט בכלל) נכתבות כמו איזשהו תקציר לתוכניות טלויזיה. מידע אינפורמטיבי, בלי יחס אישי, ואני חושב שהרבה מהכתבים פשוט עושים את העבודה הזאת על אוטומט. אם מישהו היה טועה באיזשהו פרט בעברו הצבאי של הרמטכ"ל כנראה היו עושים מזה סיפור, או לפחות הטוקבקים למטה היו רועשים. פה זה פרט בכתבה שעוסקת בקולנוע, והנושא העקרי שלה הוא העזיבה של אסי כהן לארץ נהדרת (והטעות היא באיזשהי אקספוזציה שולית לעברו הקולנועי). זה חבל וזה לא מקצועי, אבל זה גם מובן באיזשהו מקום.
צריך איכשהו לעדכן גם את IMDB
הם עדיין טוענים שזה אסי כהן ומקשרים לדף שלו…
ממש כמו במקרה של המכונאי
מתברר שמי שכותב על תרבות בעיתונים היומיים פשוט לא ממש מתעניין בתרבות. ובכל זאת, כיוון שאין מקורות מידע יותר טובים מ-IMDB וויקיפדיה לדברים הללו, הטעות הזאת בהחלט מתקבלת על הדעת.
אפשר להתנחם בעובדה שהתוצאה הראשונה לחיפוש "אסי כהן איים אבודים" בגוגל הוא הפוסט הזה.
זה לא רק "מי שכותב על תרבות עיתונים היומיים".
קראתי פעם איפשהו שמי שמבין מספיק בתחום מסוים, ישים לב לכמה שטויות כתוב עליו. וזה באמת נכון להרבה תחומים.
אולי ככה עולם התקשורת עובד, אולי הוא לא יכול לעבוד אחרת, אני לא יודע. אבל זה די עצוב.
או מבין מספיק, או זוכר מספיק
בתור אחד שנוטה לזכור את הפרטים הטריוויאלים ביותר על תכנים בידוריים (שלאו דווקא אהבתי באופן אישי) ושמודע לעבודה שלא אצל כולם זה המקרה, אני נתקל בהרבה טעויות עובדתיות שפשוט ברור לי שנעשו מתוך מחשבה בסגנון "קראתי את זה במקום ההוא" או "עד כמה שאני זוכר זה ככה ואין לי כוח לבדוק אז יאללה נכתוב את זה".
ויקיפדיה היא בהחלט דוגמה מובהקת, ותיקנתי שם אינספור טעויות מהסוג הזה, בעיקר על שנים ותאריכים.
אבל לגבי הנושא שלשמו התכנסנו, גם אני ראיתי את "איים אבודים" ולא זכרתי שאסי כהן השתתף בו, אבל הסרט לא מספיק אהוב עליי או חשוב לי כך שהמחשבה הרגעית הזו לא העסיקה אותי במיוחד. אבל מעניין לראות לכמה מקומות "מכובדים" הגיעה הטעות הזו.
ממש לא רק בתחום התרבות והבידור
בתור מישהי שעוסקת במחקר על הפרעות קשב, אני יכולה להגיד לך שכל כתבה באתרי החדשות הגדולים שיש בה את המילה "ריטלין" מורכבת מ-80% מידע לא מבוסס, במקרה הטוב. בן הזוג שלי לומד ביולוגיה, והוא יוכל להגיד לך שלפחות חצי מהכתבות בתחום הבריאות באתרים האלו טועות ומטעות (הדוגמא האקטואלית ביותר היא הבחורה האמריקאית שטוענת שהחלימה מסרטן באמצעות איזון החומציות בתזונה שלה, ועושה עכשיו מיליונים מבורותם של אחרים, בלי שאף עיתונאי ירים גבה). וזה ככה בכל תחום.
יש לזה מספר סיבות, לדעתי: (א) הרבה מהעיתונאים לא מבינים מספיק בתחום שהם כותבים עליו. (ב) הרבה מהעיתונאים מסתמכים על מידע שפורסם קודם מבלי לבדוק אותו. (ג) בהרבה מקומות לא נדרש שום רקע רלוונטי כדי להיות מועסק כעיתונאי. (ד) בהרבה מקומות השכר פר כתבה לא מצדיק תחקיר של כמה שעות טובות על הידע הקיים בתחום, תחקיר שיכול להפחית מאוד את מספר הטעויות. (ה) רוב הקוראים לא שמים לב לטעויות גם ככה. (ו) תמיד יותר קל לנו לשים לב לטעויות של אחרים ולבקר אותם, מאשר לטעויות של עצמנו. כאן נכנס גם תפקיד העורך, שמאז עליית העיתונות האינטרנטית הולך ונעלם מהעולם.
אם כבר מרחיבים את היריעה
אז אפשר לומר את זה על כל דבר בעולם. גם בספרים אקדמיים, שנחשבים, לכאורה, לדבר מבוסס ומהימן וכו' (שזה מטומטם, כי כל עוד כותב את זה בן אדם, זה פתח לטעויות). נתקלתי בספר שטען שבאפולו 11 היו 3 אסטרונאוטים שצעדו על הירח (היו שניים כאלה, השלישי המתין במסלול), שזו עובדה מאוד בסיסית ופשוטה לבדיקה גם למי שלא מכיר את הנושא. אז אולי זו טעות, אולי חוסר ידיעה, אולי לא יודע מה. אבל זה תמיד יכול לקרות. מין מחלה פוסט-מודרניסטית כזו שכנראה לא תעזוב אותנו לעולם, ואולי בעצם תמיד היתה במידה כזו או אחרת.
זה היה גם באסון השריפה בכרמל (קו פרשת המים שלי ביחס לתקשורת), כשטענו שישובים שלמים נשרפו עד היסוד (רמז: לא קרה), שהאוטובוס היה כולו של צוערים דרוזים (רמז: לא נכון) ועוד שלל שטויות.
ואפשר גם להזכיר את הטענה שבדקו את וויקיפדיה מול האנציקלופדיה העברית (או שזה היה בריטניקה? לא זוכר). אז כולם מכירים את הקטע שבאנציקלופדיה היו פחות טעויות (פחות, לא אפס – פחות), אבל אני גם זוכר טענה שדווקא בוויקיפדיה היו פחות. אז גם אנציקלופדיה יכולה לטעות?
רגע, ואם חושבים על זה, אז מי מהמחקרים צודק? יכול להיות ששניהם צודקים? מן הסתם תלוי מי בדק ומה בדק. נותן חומר למחשבה על כל דבר שאנחנו שומעים בעצם.
בקיצור, אין על מי לסמוך, בשום תחום. קצת מדכא.
העברתי תיקון ל-IMDb (אני ודאי לא היחידה)
ויש לקוות שזה יתוקן בקרוב.
עד כמה שראיתי, זה די מסובך...
צריך לרשום שזה ~אסף כהן~, ונראה שגם צריך להכין לו דף, כיוון שיש כבר שני ~אסף כהן~ במאגר. מה גם שבשום מקום לא ראיתי פרטים על הילד, פרט לכך שהוא היה בן 10 בצאת הסרט…
נפלא... קיבלתי הודעת שגיאה...
(ל"ת)
זה ממש לא מסובך, עשיתי דברים כאלה בעבר.
פשוט מעדכנים שם חדש ואז אוטומטית זה פותח לו דף חדש. מובן שרשמתי (Assaf Cohen (II כי כבר יש אסף כהן אחד (ואפילו ידוע, יחסית). ייתכן שקיבלת הודעת שגיאה כי עדכנת אחריי. אגב, כרגע נכנסתי לדף של "איים אבודים" ופשוט לא מופיע שם קרידט לאף כהן מלבד אושרי. נראה שמישהו מחק אותו לחלוטין וחסל… (ומכיוון שזה כנראה תפקיד משני לחלוטין וגם התפקיד היחיד שלו, והוא לא ממש מעניין מישהו בשלב זה, נראה שכך יישארו הדברים לעת עתה).
כמה זמן יעבור עד שהפוסט הזה יימחק ופישלר ימצא עצמו במרתפי השב"כ?
או שנגלה שכל הסיפור הזה עם אסי כהן
הוא בעצם באג במטריקס שכולנו חיים בו, או שיש גברים בשחור שמוחקים את הזכרון שלנו, או משהו כזה.
סיפור מצחיק על רפרנס עצמי
עיתונאי אחד סיפר לי לא מזמן סיפור מצחיק שמתאים לפוסט הזה. הוא ראיין את פלוני אלמוני, שבפרטים הביוגרפיים שסיפק ציין שהוא הבמאי של סרט כלשהו. הכתבה התפרסמה בסופהשבוע, וביום ראשון קיבל העיתונאי טלפון עצבני ממישהי שטענה בצעקות שהיא הבמאית של הסרט.
בנסיון לבדוק את הטענה חרש על האינטרנט אבל לא הצליח למצוא התייחסות לסרט ולבמאי. הוא צלצל לערוץ ששידר את הסרט, ואמרו לו שהסרט נמצא בארכיון ושצריך לשלוח לשם מונית, שזה יעלה 250 שקל ויקח כמה ימים. אשתו הבריקה והציעה שיתקשר לאוזן השלישית. הוא התקשר ושאל אם יש להם את הסרט. אמרו לו שכן. הוא שאל אם הם יכולים לבדוק מי הבמאי. "לא צריך לבדוק, זה פלוני אלמוני", אמר לו האיש מהאוזן. איך אתה יודע, שאל העיתונאי, והאוזנאי השיב: "בדיוק היה איתו ראיון בעיתון בסופשבוע".
רקורסיה זה חרא של דבר
(ל"ת)
LOFL
אני מוכן שתפטם אותי ב"אנה פולק היא סטודנטית חיפאית למדעי המחשב…" על בסיס יומיומי בשביל השמות מאחורי הסיפור.
אין מצב
ואתה תאכל אנה פולק ממילא, אז גם העסקה שהצעת לא כזאת מפתה.
אמממ....
אני אספק לך אנפולקומטור שימלא לך כמה וכמה חורים ב"חדר" ככה שלא תצטרך יותר להקריא לה תגובות נאצה וללטף לה את הראש בזמן שהיא… אלא רק ליהנות מהחלק האחרון של הבדיחה?
__________
יש לי תחושה שלפי התיאור מדובר בסרט תיעודי. הרי אין יותר מדי במאיות עלילתיות שאפשר לפספס ככה בגדול, מה גם שלרוב הבמאיות העלילתיות בארץ יש טאץ' יחודי להן (הן כפרט והן כחלק מקבוצת מגדר). לעומת זאת הדוקו בארץ די נשלט ע"י נשים. אם בכל זאת הפספוס היה בתחום העלילתי, אני מניח שהעיתונאי החזיר כבר את תעודת העיתונאי שלו? לגבי הגוף המשדר, לפי תאור ההתנהגות השלומיאלית כנראה מדובר בערוץ עם הארכיון הגדול ביותר בארץ, אבל נעצור פה.
(רץ לבדוק מה שודר ב'מבט שני' או במסגרת המחלקה התיעודית של הערוץ בשנה האחרונה ולהצליב מידע מול גוגל)
ואיך זה הסתיים?
מי היה הבמאי בסוף? המרואיין או הבחורה שצעקה בטלפון?
חשבתי שזה החלק הכי פחות מעניין בסיפור
אנסה לברר
זה באמת החלק הכי פחות מעניין בסיפור
אבל עדיין מעניין.
האם בגרסה הדיגיטלית אסי כהן יורה ראשון?
(ל"ת)
טוב, זה ידוע שהספדים מאדירים בהפרזה.
אה, הוא לא מת? אתם בטוחים? "ישראל היום" יודעים את זה?
זה אכן אחיו הצעיר של אושרי
http://www.nrg.co.il/online/7/ART1/767/253.html
"עבור אסף בן העשר זוהי העבודה הראשונה בענף הדוגמנות. מלבד היותו אחיו של אושרי, הוא מחזיק ברזומה שלו גם תפקיד בסרט "איים אבודים". גם שם הוא גילם את האח הקטן של אושרי, כך שלא נראה כי הוא התקשה יותר מדי להיכנס לדמות."
YNET פרסמו כתבה בעקבות פרשיית אסי כהן ו-'איים אבודים'
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4062859,00.html
(תוך ציון קרדיט לעין הדג).
הכתב נותן מענה פסיכולוגי כיצד הטעות הפכה לכדור שלג. נאמרים שם מספר דברים מעניינים על מידע באינטרנט והנזילות שלו, ורוב הסיכויים שנתקלנו במקרים דומים נוספים שפשוט לא שמנו לב אליהם. מקרה אסי כהן נחשף בסוף כיוון שמדובר בשחקן מפורסם במחוזות ארצנו והסרט המדובר הוא אחד המצליחים, אך מה לגבי סרטים קטנים יותר או שחקנים אנונימיים יותר? אנחנו לא יכולים להסתמך על הרבה מלבד מה שנאמר.
לא יהיה
מהסיבה הפשוטה שגם שם קישרו לכאן: ">" alt="" width="" height="" />' alt='!:)!' class='wp-smiley' />
והנה משהו יותר מביך
ולכן משעשע – מחו"ל. כתב גרמני ככל הנראה ביקר בגוגל כדי למצוא תמונה של סמל היחידה שחיסלה את בן לאדן. ולא הפריע לו שהסמל שהוא מצא כלל פייזר טרקי, שלוש "חרבות" קלינגוניות ולקינוח – גולגולת קלינגונית שתומת עין:
http://trekmovie.com/2011/05/06/geman-tv-fail-star-treks-maquis-not-involved-in-bin-laden-mission/
xkcd מצטרף לחגיגה
http://www.xkcd.com/978/
כהן, הם בכל מקום
בעקבעות השידור השנתי של הסרט, שמתי לב שב-IMDb טוענים גם שאלי כהן, הבמאי של "הקיץ של אביה" (ו"שתי אצבעות מצידון"), הוא אביה של זאת ששיחקה שם את הילדה (שבמקרה גם שם משפחתה כהן) כשאין בכלל כל קשר משפחתי ביניהם:
http://www.imdb.com/name/nm0169348/
פרטי פילמוגרפיה חסרים בכל מה שנוגע לסרטים ישראליים זה סטנדרט שם, אבל איך לעזאזל הגיעו למסקנה חד משמעית שמדובר באב ובתו? על סמך שם שם משפחה זהה? מי מזין שם את התכנים?
מילא זה
הם גם טוענים שבזמן שביים את הסרט הוא הספיק לאמן את בית"ר ולרגל בסוריה.